Energetika

ENERGETSKA RESAVSKA SKOLA

Zorana Z. Mihajlović Milanović RSS / 05.08.2010. u 08:05

 

Zbog vremena u kojem smo ovo je molba, a zbog budućih generacija i vremena koje dolazi, ovo je zahtev za uvođenje Moratorijuma na rad i odluke Ministra rudarstva i energetike Srbije.

To da li srpski političari sebe čuju, manje je bitno, koliko je važno da ih mi čujemo. U nadi da je svaki novi ministar bolji, uglavnom i poverujemo. Oni ne govore o milionima ili par milijardi evra. Govore o desetinama milijardi, koje se slivaju u energetski sektor...ili „samo što nisu".

Svaki ministar izgovara iste brojeve. Niti jednom nije palo na pamet da zapita a zašto onaj prethodni nije ispunio ista obećanja? Svaki novi je prepisivao od onog prethodnog (sa sve zapetom i znakom pitanja). Njihov uspeh se ogleda u njihovoj doslednosti u pripadanju tzv.Resavskoj školi.

Da li su čuli nekada za termin "društvena odgovornost"? Znaju li da je to "stanje  u kojem su društvene grupe i pojedinci obavezni da polažu račune za svoje akte i ponašanja u vršenju javnih poslova, koji su im povereni, što pretpostavlja spremnost snošenja posledica za odgovarajuće akte činjenja ili nečinjenja, u skladu sa moralnim ili pravnim normama..".

Prazne, lažne i praznoglave izjave ministra energetike, počev od toga da je već investirano 3 mlrd €, kao i da će biti investirano još 9 su društveno neodgovorne prema svima nama, moralno nedostojne stranke kojoj ministar pripada (SPS) i godina koje ima (63).

Slušajući prvog čoveka energetike Vlade Srbije, čini se da je stanje u energetici Srbije idilično.

Struje ima dovoljno. Toliko, da se izvozi. Ne zbog pada potrošnje uslovljene ekonomskom krizom, ili  dobre hidrologije. Srbija je ozbiljan izvoznik električne energije, jer je za deceniju (od 2000.g) uradila ono što su ministri i obećavali: izgradila TE TO Kolubaru B (700MW), i novi blok B3 u TENTu (700 MW).

Srbija je postala ozbiljan regionalni lider u Jugoistočnoj Evropi, završivši izgradnju HE Đerdap 3, koja godišnje Evropi daje preko 7mlrd kWh električne energije. Naravno sada i može da razmišlja i ulazi u projekte izgradnje elektroenergetskih kapaciteta u drugim državama, npr nuklearne elektrane u Bugarskoj. Zašto da ne?

U Srbiji se uveliko proizvodi i toplotna i električna energija iz obnovljviih izvora energije!

Preko 80% toplana u Srbiji je rekonstruisano u kogenerativna postrojenja (koja u isto vreme proizvode toplotnu i električnu energiju). Tako je podignuta energetska efikasnost za preko 40%.  Energent koji koriste ove toplane jeste biomasa (a ne kao do sada ugalj, mazut i gas). Biomasa je obnovljiv izvor energije, kojeg u Srbiji ima u izobilju, i koji čini 61% ukupnog potencijala ovih izvora.

U srpskom energetskom sektoru ne postoje dogovori „u četiri oka". Ne dešava se ovde da se od strane najodogovnijih u državi, stranom preduzeću koje je direktna konkurencija državnom, daju povlastice. Energetska politika u Srbiji je jasna bilo da je u pitanju oblast elektroenergetike, nafte i/ili gasa. 

Ne donose se zakoni lex specijalis, kojima se prepuštaju ozbiljni poslovi, zato jer je nečiji bratić zaposlen u tom preduzeću.

Gas se već dugi niz godina nabavlja direktno od ruskog partnera. To je prirodno i potrebno da se u Srbiji troši ruski gas, kao što bi bilo zabrinjavajuće i potpuno neprirodno da se kojim slučajem uključi posrednik. To ne bi bilo ni ekonomski ni energetski efikasno. Bilo bi samo korupcije, a država bi bila uskraćena za najmanje proviziju od oko 25-35 mil €.

U Srbiji se ne prave uslovi za tendere da bi se eliminisalo javno državno preduzeće, iz posla. Nije moguća situacija u kojoj generalni direktor javnog preduzeća obavlja i funkciju poslanika, predsednika Odbora za bezbednost Parlamenta Srbije, predsednika Upravnog odbora prvog konkurenta!

Ne, to nije u zemlji Srbiji.

Nije Srbija ta zemlja, u kojoj generalni direktor JP preduzeća prevazilazi Napoleona po broju funkcija, i evropske lidere po visini plata. Nisu primanja prvog čoveka državnog energetskog preduzeća dva puta viša od onih koja ima španski predsednik države!

Generalni direktori javnih preduzeća u Srbiji biraju se tako da budu što nezavisniji u odnosu na politiku, a što stručniju u odnosu na struku. Politička pripadnost nije kriterijum. 

U Srbiji nije moguće da u upravljačkim i rukovodnim strukturama Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije budu stručnjaci za semaforsku signalizaciju, lekari..ili oni koji su odgovorni za gašenje struje u Kolubari 04.oktobra 2000.godine, kako bi neki "neposlušni" postli "poslušni".  Kriterijum "poznanstva sa ženom lidera danas oronule političke partije" nije poznat u poslovnim analima srpske prakse.

U Srbiji se ne dešava da direktor javnog preduzeća ima 100 puta viša primanja u odnosu na minimalnu platu u zemlji, i 60 puta višu od proseka u Srbiji, a da pri tome to javno preduzeće ostvaruje gubitak od preko 100 miliona evra.

U Srbiji se političari i njihovi eksponenti ne služe lažima, niti barataju pogrešnim i namerno netačnim informacijama.

U Srbiji nema monopola javnih preduzeća, kojima ni jedna cena usluga koje pružaju, nije dovoljno visoka. Javna preduzeća nisu država u državi, niti služe kao smetlište za sve moguće i nemoguće kadrove političkih stranaka na vlasti.

Osnovni pokretač funkcionisanja ovih preduzeća u Srbiji, jeste podizanje konkurentnosti, a interes države jeste postojanje konkurencije.

U Srbiji su cene derivata realne, i daleko niže u odnosu na one u regionu jer zemlja raspolaže domaćim izvorima nafte koji mogu da zadovolje 20% njene godišnje potrošnje, gasa 10% i dovoljnim izvorima uglja i vode za proizvodnju električne energije.

U Srbiji su rafinerijski kapaciteti daleko viši od domaćih potreba, što je bio još jedan faktor da se derivati izvoze van granica Srbije. Modernizovane rafinerije dovele su do povećanja efikasnosti i konkurentnosti srpskih derivata.

Srbija je prodajom naftnog kompleksa igrala strateški, sa ciljem da zemlji obezbedi izgradnju ogromnog infrastrukturnog gasovoda. Zadržala je "zlatnu akciju" koja  je omogućila da ravnopravno prati i učestvuje u razvoju i budućnosti naftnog kompleksa zemlje. Zbog toga "pumpadžije" ponosno dočekuju naše susede koji toče goriva u Srbiji. Nije srpski budžet izgubio 200 miliona evra zbog pada potrošnje derivata.

Srbija neguje i vodi računa  o vlasnicima privatnih benzinskih stanica, jer su jednako važni kao i tržište koje drži NIS. Privatnih benzinskih i gasnih stanica ima preko 500, odnosno 600. Srbija je svesna da su udruženi, domaći privatnici jednako jaki kao i NIS, pa sa njima radi u partnerskom odnosu.

Jer, cilj Srbije nije da domaće vlasnike zameni stranim.

Cilj Srbije je da svi bolje žive, da se razvija tržište naftom i naftnim derivatima.

U Srbiji je odavno izgrađeno podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru, kojim se zadovoljavju potrebe u zimskim mesecima, ali i potrebe okruženja.  Nije Srbija ta zemlja koja je u treći put ponovljenoj gasnoj krizi za trodnevnu "pomoć u gasu" platila 25 mil €. Srbija je "pomogla" drugima, i slila u svoj budžet taj novac, a dodatno potvrdila da je stabilan energetski oslonac regiona.

U Srbiji postoji Agencija koja je proaktivna u sprovođenju politike podizanja energetske efikasnosti. To potvrđuje davno usvojen zakon o energetskoj efikasnosti, i formirani Fond za finansiranje projekata u ovoj oblasti. Zbog toga je za deset godina od energetski neefikasne zemlje koja je za jednu jedinicu GDP trošila 6-10 puta više energije od suseda, danas Snaša zemlja u redu visoko energetski efikasnih.  

Agencija je jasnim kriterijimima i planovima omogućila da gotovo svako domaćinstvo kao i industrija uz subvencije države (isto kao u drugim zemljama) povećaju energetsku efikasnost. Projekti su razni - od zamene prozora i vrata do upotrebe obnovljivih izvora energije. Uz pomoć države instaliraju se solarni  kolektori na kućama, fabričkim halama, poslovnim zgradama..

U srpskoj energetici, stvari funkcionišu.

Investira se realno i pregledno, a preduzeća su ekonomski i energetski profitabilna.

Mesta nema za one koji su gasili TE da bi uvozili električnu energiju, ili koji omogućavaju da se obavlja trgovina na štetu države.

Zbog toga što je korupcija svedena na najmanju moguću meru, građani plaćaju realne cene električne energije, gasa i derivata.

Uložene milijarde, politička i energetska svest, i jasna pravila su od ovog sektora stvorili pokretača razvoja zemlje.

U Srbiji se ne sklapa Energetski sporazum kojim se "bud zašto poklanjaju" potencijali obnovljvih izvora energije, iz kojih proizvedena električna energija odlazi drugoj zemlji. Ministar ovakve poslove ne dozvoljava, i stavlja veto na njih. U takvim poslovima se ne pojavljuju male i beznačajne kompanije, niti lokalne koje pripadaju energetskim tajkunima. Ne zarađuju oni oko 500 mil evra godišnje iz takvog posla, već država Srbija.

Srpski energetski sektor nije za jednokratnu upotrebu bahatih političara, koji reaguju samo na zvuk slot mašine.

Srpski energetski sektor nije ni taoc energetskih tajkuna. Oni ne postoje, jer je ovde sve otvoreno i pregledno, a samo u jednom interesu - interesu energetske bezbednosti.

Ako ste građanin Srbije i mislite da je ovo san, niste se prevarili. San je. Mogao je postati java uz vrlo malo truda, a sa malo više svesti.

Sa polovinom onog novca koji su ministri energetike za ovih deset godina najavljivali, sve prethodno što je danas ipak san i bajka, moglo je postati realnost.

Ne treba se zavaravati. Novac je sasvim sigurno pristigao, ali ne u energetski sektor. Ako se ne zna gde je 77mlrd $ (koliko je objavljeno da je u Srbiju pristiglo od 2001.g do danas), pa kako onda naći tih "tričavih" 10tak milijardi evra..?

Energetski sektor Srbije je daleko od liderstva, ali blizu kolapsa i raspada.

Restrikcije i/ili kako god ih zvali "havarijska isključenja" jesu bliska budućnost.

Derivati su nekvalitetni, a cene među najvišim u regionu.

U Srbiji nije završeno podzemno skladište gasa, a nesigurnost u nabavci gasa potrajaće još dugi niz godina.

Studije izvodljivosti najavljivanog Južnog toka još nisu gotove.

Sektor je neefikasan i neprofitabilan. Elektroprivreda Srbije i Srbijagas su knjiški primeri sistemske korupcije.

Srbiji treba odmah bolje.

Realno, Srbija ne može biti za godinu i/ili dve razvijenija , ali za par meseci može biti pravednija.

Odgovorni postoje - za neučinjeno, propušteno, i/ili loše učinjeno..

Tek kada se krene u tom pravcu, ima nade.

Do tada, fenjere u ruke zbog struje, pasoše zbog goriva, a debele džempere zbog gasa.



Komentari (38)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

alselone alselone 08:23 05.08.2010

A od zelenih tehnologija

Mozemo sami da punimo rezervoare za biogorivo, sunca i onako necemo videti do daljnjeg a sve je ovo i onako borba sa vetrenjacama.
jinks jinks 08:43 05.08.2010

Ipak,

trebalo bi dodati i to da je elektroprivreda blizu deset godina (90-te) funkcionisala sa minimumom ulaganja u postojeću opremu, uz maksimum eskploatacije i maksimum trošenja kapaciteta.

Tako da je bilo potrebno uložiti dosta kako bi se postojeća oprema revitalizovala, obnovila i održavala (i u EPS-u i u EMS-u). Što je i učinjeno.

Što se tiče novih postrojenja, ulaganja u energetiku verovatno su jedna od najvećih koje može da ima neka država (jedna veća elektrana ne može da prođe bez 500 - 1000 miliona evra) ... Ipak, mnogi od projekata koje ste pomenuli blizu su realizaciji (na primer dogradnja novih termoblokova).

Re: Ipak,

Bice da niste bas najbolje obavesteni.
Ni jedan od infrastrukturnih objekata u EES nije ni blizu realizacije..nije ni asov zakopan za pocetak gradnje ....
Sto se tice nekadasnjeg ne ulaganja u EES - tako je..ali se za deset godina od 2000 godine moglo CUDO napraviti, posebno sa novcem koji je dosao...
EPS je ruinirana kompanija, zahvaljujuci onima koji je vode unutar kompanije, i unutar vlade.
jinks
trebalo bi dodati i to da je elektroprivreda blizu deset godina (90.) funkcionisala sa minimumom ulaganja u postojeću opremu, uz maksimum eskploatacije i maksimum trošenja kapaciteta. Tako da je bilo potrebno uložiti dosta kako bi se postojeća oprema revitalizovala, obnovila i održavala (i u EPSu i u EMSu). Što je i učinjeno.Što se tiče novih postrojenja, ulaganja u energetiku verovatno su jedna od najvećih koje može da ima neka država (jedna veća elektrana ne može da prođe bez 500 - 1000 miliona evra) ... Ipak, mnogi od projekata koje ste pomenuli blizu su realizaciji (na primer dogradnja novih termoblokova).

jinks jinks 09:00 05.08.2010

Re: Ipak,

nije ni asov zakopan za pocetak gradnje ....

Radi se dosta uspešno na zatvaranju finansijskih konstrukcija za dogradnju novih termoblokova, što je osnovni preduslov za nastavak radova.

Slično je i za neka hidro postrojenja.

Re: Ipak,

Srbija je svakako lider u regionu..po vremenu koje joj je porebno da bi izgradila jedan termoblok..npr... velika steta
kukusigameni kukusigameni 09:43 05.08.2010

Uh!

Realno, Srbija ne može biti za godinu i/ili dve razvijenija , ali za par meseci može biti pravednija.


Uh!

Re: Uh!

kukusigameni
Realno, Srbija ne može biti za godinu i/ili dve razvijenija , ali za par meseci može biti pravednija. Uh!


Zbog cega je uh?
Ne slazete se?
kukusigameni kukusigameni 08:22 06.08.2010

Re: Uh!

Pravda je cudna kategorija.
GajaR GajaR 09:48 05.08.2010

nema nade za nomade?

.
EPS je ruinirana kompanija, zahvaljujuci onima koji je vode unutar kompanije, i unutar vlade.


Ova primedba nažalost generalno se može nalepiti na sve u Srbiji. Npr. ja mislim da poznajem situaciju u pravosuđu (ne kao laik) i mislim da je taj, jedan od tri stubova vlasti, veoma manjkav!!!

U svakom slučaju Zorani velika preporuka i čestitka za srčanost.

Re: nema nade za nomade?

i meni se cini da je ovako kao sto je u enrgetskom sektoru i u ostalim ili vecini ostalih.
To kako je u pravosudju, svedoci smo poslednjih godina, a posebno poslednje sa ovim tzv reformama...
sesili sesili 09:55 05.08.2010

Čestitka

i od mene i jedno pitanje. Mora u originalu da bi se "čulo". Jeli to vreme da mi uzmemo govnjive motke? Oprostite, ne volim vulgarnost, ali sam kada pročitam, a dosta već znam iz iskustva, šta nam rade.
antioksidant antioksidant 10:08 05.08.2010

Re: Čestitka

sesili
i od mene i jedno pitanje. Mora u originalu da bi se "čulo". Jeli to vreme da mi uzmemo govnjive motke? Oprostite, ne volim vulgarnost, ali sam kada pročitam, a dosta već znam iz iskustva, šta nam rade.

a ne, radikali bez znacke su fini
oni ne smeju da psuju u javnosti
zabranili im vlasnici

i pitanje za autorku - koliko se tacno razlikuje rad za nikolica od rada za labusa (znam da ste dok ste radili za labusa bili deo vladajuce koalicije a sad samo prizeljkujete nesto slicno ali ipak... koliko stvarno lice te dve moralne gromade nikolic i labus?)

Re: Čestitka

sesili
i od mene i jedno pitanje. Mora u originalu da bi se "čulo". Jeli to vreme da mi uzmemo govnjive motke? Oprostite, ne volim vulgarnost, ali sam kada pročitam, a dosta već znam iz iskustva, šta nam rade.


Neke stvari nije moguce opovrgnuti, a odnose se na cinjenicu u kolicni novca koja je u ovu zemlju usla... a potom videti sta je to za jednu deceniju uradjeno u napravljeno..ako govorimo o energetici, ekonomji, infrastrukturi...

Re: Čestitka

antioksidant

sesilii od mene i jedno pitanje. Mora u originalu da bi se "čulo". Jeli to vreme da mi uzmemo govnjive motke? Oprostite, ne volim vulgarnost, ali sam kada pročitam, a dosta već znam iz iskustva, šta nam rade. a ne, radikali bez znacke su finioni ne smeju da psuju u javnostizabranili im vlasnicii pitanje za autorku - koliko se tacno razlikuje rad za nikolica od rada za labusa (znam da ste dok ste radili za labusa bili deo vladajuce koalicije a sad samo prizeljkujete nesto slicno ali ipak... koliko stvarno lice te dve moralne gromade nikolic i labus?)[/quot

Misljenje o stanju, pravcima i problemima u energetskom sektoru tada, i danas..ista su. Kada bi svi radili ono sto najbolje znaju, i imali dovoljno morala da prihvataju ono sto znaju, a ne prihvataju poslove za koje nisu ni znali da bi im neko ponudio..pa se svako jutro stipkaju jer ne veruju da su jos tu... stvari bi bile drugacije.
sesili sesili 10:13 05.08.2010

Jooooj

kako sam daleko od radikala sa ili bez značke! Kakvo je to trpanje u fijoke? Ovo je srpsko, seljačko pitanje.
kukusigameni kukusigameni 10:16 05.08.2010

Re: Jooooj

Nije. Ovo je po ko zna koji put politicki marketing. Za ovo se "bre" placa termin.

Srbiji treba odmah bolje.
Sepulturero Sepulturero 10:35 05.08.2010

Re: Jooooj

Опростио бих јој и тај маркетинг само да је мало краћи. Вероватно би и био да се стварно плаћа термин.
seceranac seceranac 11:12 05.08.2010

nije sve bas tako

iako je ova vlada nesposobna trbe ipak obratiti paznju na jednu bitnu cinjenicu koja veoma utice na planiranje u energetici:

projekti u energetici se grade za dugorocno koriscenje (30-50 godina) stoga treba imati na umu podatak da ce srbija ako nastavi ovim tempom za samo 30 godina biti za skoro milion ipo manja (20% manja) pa ce joj i energetske potrebe biti znacajno manje, i ovo malo elektrana ce nam izgleda biti previse.

Ljajić: Drastičan pad nataliteta u Srbiji

Re: nije sve bas tako

seceranac
iako je ova vlada nesposobna trbe ipak obratiti paznju na jednu bitnu cinjenicu koja veoma utice na planiranje u energetici:projekti u energetici se grade za dugorocno koriscenje (30-50 godina) stoga treba imati na umu podatak da ce srbija ako nastavi ovim tempom za samo 30 godina biti za skoro milion ipo manja (20% manja) pa ce joj i energetske potrebe biti znacajno manje, i ovo malo elektrana ce nam izgleda biti previse.Ljajić: Drastičan pad nataliteta u Srbiji


Ovo su porazavajuci podaci!
seceranac seceranac 10:02 06.08.2010

Re: nije sve bas tako

Zorana Z. Mihajlović Milanović
seceranac
iako je ova vlada nesposobna trbe ipak obratiti paznju na jednu bitnu cinjenicu koja veoma utice na planiranje u energetici:projekti u energetici se grade za dugorocno koriscenje (30-50 godina) stoga treba imati na umu podatak da ce srbija ako nastavi ovim tempom za samo 30 godina biti za skoro milion ipo manja (20% manja) pa ce joj i energetske potrebe biti znacajno manje, i ovo malo elektrana ce nam izgleda biti previse.Ljajić: Drastičan pad nataliteta u Srbiji


Ovo su porazavajuci podaci!



vrlo vrlo porazavajuci ali tu nije kraj ... na ovo treba dodati i bar 10000 ljudi godisnje razlike izmedju onih koji odu i onih koji dodju u srbiju da zive (bilo bi zanimljivo videti te podatke ali nazalost drzavu to ne zanima)

ovaj podatak se tako lako zanemaruje u srbiji pri bilo kakvom planiranju, pocevsi od stanogradnje, putne infrastrukture, energetske druge infrastrukture ... srbija za samo dve - tri godine izgubi jedan grad od 100 000 stanovnika

ne znam za koga ce djilas da gradi metro jer i da svi srbi budu ziveli u beogradu kada taj metro bude gotov mnogo putnika u njemu nece biti
vladaxy vladaxy 12:22 05.08.2010

Jedini problem...

... u celoj ovoj priči je država (tj. šaka ljudi koja se uhlebila po ministarstvima i EPS-u). Država je neefikasna i to se neće nikada promeniti. Onaj ko misli da je ovakav sistem dobar ali da su ljudi loši taj nema veze sa realnošću. Treba osloboditi tržište, dopustiti strancima da ulažu i prave elektrane, omogućiti ljudima da biraju od koga će da kupe struju kao u Evropi. Samo za otvaranje bilo kakve elektrane, sada je potrebno desetine i stotine raznih papira, kao i mnogo vremena da bi se oni obezbedili.

Struja je roba kao i sve ostalo. Gde to ima da proizvođač moli kupce da paze kako troše robu jer je nema dovoljno? Valjda je u interesu proizvođača da proda što više. Gde to ima da se roba uzme i ne plati? Gde ima da se roba krade a sudstvo toleriše?

Direktor EPS-a, nema pojma ni koliko ima zaposlenih, ni kakva je struktura zaposlenih, ni strukturu prihoda i rashoda, ništa ne zna, ali zna da kad im zafale pare odmah traži povećanje cena. Generalno ja sam za totalnu privatizaciju, ali pošto je ovo zemlja Srbija, onda bar otvaranje tržišta za ČEZ, RWE, kineze, italijane i ostalu ekipu koja ima interesa i para da gradi u Srbiji. Smanjenje papirologije. Ovakvo stanje je neodrživo na duži rok.
seceranac seceranac 12:32 05.08.2010

Re: Jedini problem...

Struja je roba kao i sve ostalo.

potpuno si u krivu

struja je roba koja sa sobom uvek nosi apsolutni monopol i/ili rasipnicku neefikasnost

struja ne moze da se skladisti (na ekonomican nacin) vec mora da se "proizvodi" istog momenta kada se i trosi, zato trziste u elektroenergetici ne funkcionise (nikada ne dovodi do smanjenja cena i poboljsanja usluga)

u kaliforniji su to probali najveci neoliberali pa se gadno opekli i priznali da trziste ne radi ono sto bi treziste trebalo da radi (da snizava cenu i poboljsava uslugu) kada je struja u pitanju

u evropi "trziste" elektricne energije radi suprotno od onoga sto trziste treba da radi pa zato evrpljani placaju dva ili tri puta vise za struju nego ostatak sveta pored najveceg izdvajajanja iz budzeta za subvencije
vladaxy vladaxy 18:10 05.08.2010

Re: Jedini problem...


struja je roba koja sa sobom uvek nosi apsolutni monopol i/ili rasipnicku neefikasnost

u kaliforniji su to probali najveci neoliberali pa se gadno opekli i priznali da trziste ne radi ono sto bi treziste trebalo da radi (da snizava cenu i poboljsava uslugu) kada je struja u pitanju


U Kaliforniji su kao "deregulisali", ali su zabranili proizvođačima da sami formiraju cene. Tj. dopustili su formiranje veleprodajnih ali su zabranili formiranje maloprodajnih cena. I kao uvek kad se država uplete u formiranje cena to prirodno dovodi do problema tj. nestašice. Tako da mislim da sam u pravu. A u prilogu je jedan zanimljiv tekst o monopolima

Mitovi o prirodnom monopolu
seceranac seceranac 10:05 06.08.2010

Re: Jedini problem...

vladaxy

struja je roba koja sa sobom uvek nosi apsolutni monopol i/ili rasipnicku neefikasnost

u kaliforniji su to probali najveci neoliberali pa se gadno opekli i priznali da trziste ne radi ono sto bi treziste trebalo da radi (da snizava cenu i poboljsava uslugu) kada je struja u pitanju


U Kaliforniji su kao "deregulisali", ali su zabranili proizvođačima da sami formiraju cene. Tj. dopustili su formiranje veleprodajnih ali su zabranili formiranje maloprodajnih cena. I kao uvek kad se država uplete u formiranje cena to prirodno dovodi do problema tj. nestašice. Tako da mislim da sam u pravu. A u prilogu je jedan zanimljiv tekst o monopolima

Mitovi o prirodnom monopolu


vidi se da govoris iz perspektive ekonomiste i da ne znas mnogo o fizici i proizvodnji elektricne energije.
Najpre da vidimo sta je svrha uvodjenja trzista u ovom poslu (bilo bi glupo da radimo bilo sta bez razloga): jedina dva razloga zbog kojih vredi uvoditi trziste u ovom slucaju (kao i u bilo kom drugom slucaju) su snizavanje cene i poboljsanje kvaliteta usluga kroz kompeticiju. (da li se slazes?)

Da bi slobodno trziste u ovoj oblasti moglo slobodno i bez monopola da funkcionise (postigne ono zbog cega je uvedeno) neophodno je pre svega da kapaciteti budu znacajno veci od minimalnih potrebnih za obezbedjivanje struje svim potrosacima (da bi imali kompeticiju) i uslov da najveci proizvodjac sam za sebe ima manje ucesce u trzistu od onoga koje bi mu omogucilo da svojim izlaskom sa trzista onemoguci funkcionisanje citavog sistema - da bi se sprecio monopol Energetski sistem ima cudnu osobinu da kolapsira ukoliko ne moze da zadovolji potrebe svih potrosaca ili se poseze za merom iskljucivanja dela potrosaca - sto smanjuje kvalitet usluge pa je kao takvo suprotno svrsi uvodjenja trzista - (koji potrosaci bi se iskljucivali, ko bi odlucivao o tome?)
Kapitalno investiranje u kapacitete za proizvodnju i prenos struje (fiksni troskovi) cine najveci udeo u ceni struje (ovo je ekstremno tacno za obnovljive izvore (skoro jedini troskovi) i vise nego tacno za sve skoro sve ostale izvore - vise od 70% cene struje cine fiksni troskovi). Ovo dovodi do toga da svako stajanje takve elektrane znacajno podize cenu struje po kojoj proizvodjac moze bez gubitaka da posluje - (skoro pa definicija "prirodnog monopola". I ovde nije kraj, tek sada dolazi na red cudna priroda elektricne energije:
1. Za razliku od drugih roba elektricna energija se ne moze skladistiti (troskovi skladistenja su trenutno skoro isti kao troskovi proizvodnje - kakav apsurd), sto znaci da elektrane mogu proizvoditi samo u momentima kada postoji potraznja i moraju stati kada potraznja opadne. Isto tako potrosaci mogu da kupuju samo kada im treba, ne mogu kupiti kada je jeftinije pa kosristiti kasnije. Znaci elektrane ne mogu konstantno proizvoditi sa manjim kapacitetima da bi postigli istu proizvodnju vec moraju uloziti novac u najveci moguci kapacitet da bi mogli da ostvare najvecu proizvodnju u momentima kada se "roba" trazi - ovo povecava cenu struje jer zahteva velika ulaganja u maksimalni kapacitet koji ce uglavnom biti neiskoriscen - sto je u suprotnosti sa osnovnim ciljem uvodjenja trzista.

2. Ta najveca proizvodnja se po prirodi potrosaca desava samo tokom kraceg dela dana uz veliku dinamiku (potrosnja tokom noci moze da bude samo 30% maksimalne potrosnje) sto vec samo po sebi veliki deo kapaciteta i do 70% drzi neiskorisceno - ovo povecava cenu struje jer je kao sto smo rekli fiksni trosak najveci - sto je u suprotnosti sa osnovnim ciljem uvodjenja trzista.

3. Najjeftiniji nacini proizvodnje elektricne energije su po svojoj prirodi "base load" sto znaci da su to elektrane koje se ne mogu gasiti uopste ili to nije lako i isplativo (velike elektrane na ugalj i nuklearne elektrane). Stoga bi uvodjenje trzista tj. dovelo do prestanka izgradnje ovih najjeftinijih izvora i favorizovalo izgradnju elektrana na gas cija proizvodnja je znacajno skuplja sto bi zasigurno dovelo do povecanja cene - sto je u suprotnosti sa osnovnim ciljem uvodjenja trzista.

4. Mnogi izvori elektricne energije (pre svega obnovljivi) su nepredvidivi i skoro je nemoguce planirati proizvodnju na duzi period (vetrenjace, solarne elektrane, neke hidroelektrane). Posto su to uglavnom izvori sa najvecim fiksnim troskovima neophodno je da bi se isplatili da proizvode i prodaju struju uvek kada to mogu (ima vetra, sunca i kise). Posto cenom ne mogu biti veoma konkurentni drugim izvorima, na slobodnom trzistu bi bili prinudjeni da prodaju struju ispod cene koja obezbedjuje poslovanje bez gubitaka sto bi dovelo do njihovog zatvaranja a to bi povecalo monopol ostalih i skoro potpuno prekinulo investiranje u najzdravije i najbezopasnije izvore energije (da se uvede slobodno trziste ni jedna jedina vetrenjaca niti solarni kolektor se ne bi u buducnosti izgradio) - sto je u suprotnosti sa ciljem uvodjenja trzista (smanjilo bi konkurenciju) i suprotno dugorocnim odrzivim planovima za covecanstvo.

5. Za transport struje su potrebne skupe prenosne linije na kojima se gubitci povecavaju sa povecavanjem rastojanja na koju se struja prenosi. Pored toga zagusenost sistema za prenos (zbog ogranicenog kapaciteta) dovodi do onemogucavanja svih ucesnika na trzistu da isporucuju struju na isto mesto. Pokusaj stvaranja velikog slobodnog trzista (evropskog na primer) sa maksimalnim kapacitetima za prenos koji bi omogucili da svi proizvodjaci mogu da istovremeno isporucuju struju bilo kom potrosacu bi zahtevao velika ulaganja u prenosne linije sto bi opet neminovno znacajno povecalo cenu struje - sto je u suprotnosti sa osnovnim ciljem uvodjenja trzista.

6. Ukoliko bi se uvela neka vrsta dugorocnog potpisivanja ugovora izmedju proizvodjaca i potrosaca mogla bi se postici niska cena pod usvolovom da proizvodjac u svakom momentu ima dovoljno potrosaca za svoj maksimalni kapacitet. Ovo je neostvarivo za sve proizvodjace jer kao sto smo gore videli uslov funkcionisanja trzista je da postoje kapaciteti veci od potrebnog - ponuda veca od najvece moguce potrosnje + velicina najveceg ucesnika na trzistu da bi se izbegao monopol. Ovaj nacin bi vrlo brzo doveo do bankrota onih proizvodjaca koji ne mogu da obezbede pokrivenost potrosacima tj. doveo bi stvaranja monopolista koji bi onda mogli da ucenjuju i podizu cenu po nahodjenju. U slucaju da su proizvodjaci mali, smanjio bi se kvalitet usluga jer bi svaki kvar ili planski remont kod proizvodjaca sa kojim potrosac ima ugovor doveo do nestanka struje kod potrosaca i primoravanja potrosaca (direktno ili preko trgovca) da na trzistu urgentno trazi novog proizvodjaca koji ima slobodne kapacitete sto znaci znacajno vece cene. Smanjenje kvaliteta usluga bi se moglo spreciti tako sto bi proizvodjaci postali veci pa kvar na jednom generatoru ne bi uzrokovao nestanak struje kod potrosaca. Ovo bi medjutim dovelo do toga da veci deo kapaciteta stoji neiskoriscen ili opet da neko od proizvodjaca ima monopol. Sve ovo bi smanjilo kvalitet usluga i/ili povecalo cenu struje sto je u suprotnosti sa ciljevima uvodjenja trzista.
Kako god da okrenemo uvodjenje trzista bi dovelo do povecanja cene struje zbog neiskoriscenosti svih proizvodnih kapaciteta ili do bankrota svih proizvodjaca koji ne mogu da obezbede maksimalnu pokrivenost sto bi dovelo do monopola sto je potpuna suprotnost od onoga zbog cega bi uveli trziste.

Kvalitet usluga koje danasnje regulisane elektroprivrede isporucuju potrosacima je na nivou skoro nezabelezenom u drugim usluznim delatnostima gde trziste funkcionise i na granici fizicki ostvarivog uz cenu koja se naplacuje, postoje strogi standardi o naponu i kvalitetu struje koji se u ogromnoj vecini slucajeva postuju a prekrsioci kaznjavaju a isporuka je u velikom delu sveta (narocito onom delu gde sada hoce da uvedu trziste) na nivou 99.95 - 99.99% vremena. I ono sto je zanimljivo je da je najslabili kvalitet isporuke u nekolicini zemalja gde nema regulacije ove oblasti vec je sve ostavljeno stihiji trzista koje nije uspelo da stvori bolji sistem.

sada da se vratimo na primer kalifornije:
Istina je da bi se nestasice sprecile da drzava nije ogranicila cenu struje za potrosace, ali je isto tako istina da bi tada cena struje za potrosace bila znacajno veca uz istu uslugu (nestasica nije bilo pre uvodjenja trzista) i opet se namece kljucno pitanje - ZASTO SMO ONDA UVODILI TRZISTE?
trzista radi? da bi videli da radi iako je po svim kriterijumima losije od ne-trzista? da bi zadovoljili profesore austrijske skole ekonomije? da bi stavili profit u dzepove pojedinaca?
vladaxy vladaxy 13:53 06.08.2010

Re: Jedini problem...

vidi se da govoris iz perspektive ekonomiste i da ne znas mnogo o fizici i proizvodnji elektricne energije.

Vidi se da ne znaš mnogo o ekonomiji i da govoriš iz perspektive fizičara..

EPS je u 2009 godini imao gubitak od 9 milijardi dinara. Prema planu poslovanja EPS-a za 2010. godinu, koji je usvojio Upravni odbor kompanije i uputio Vladi Srbije, u sledećoj godini planiran gubitak od 20 milijardi dinara.

Ukupan dug je oko 54 milijarde dinara i svakim danom raste tj, vrednost EPS-a je svakim danom sve manja. Odakle se pokrivaju ti gubici-iz budžeta. Ko puni budžet-mi građani. Tako da indirektno već plaćamo višu cenu struje, samo nam političaru malo zamažu oči pa mislimo da smo dobro prošli.

Za gradnju male hidroelektrane (MHE) u Srbiji potrebno je oko 30 izvoda, odobrenja, mišljenja, malo manje nego što je trebalo za podizanje „Đerdapa“.

CITAT:
"Investitori se plaše da otvoreno govore o svojim problemima jer smatraju da bi tako imali još više problema.

- Od početka do kraja gradnje male hidroelektrane prođe oko pet godina. Rešavanje imovinsko-pravnih odnosa može da potraje i dve godine i za to nije kriva administracija, ali bi opštine mogle da urazume vlasnike zemljišta. Dobijanje potrebnih dozvola traje još dve godine i izgradnja oko 11 - 12 meseci. Vađenje svih papira je sizifovski posao i malo mi je mučno da se prisećam svega. Kada vidite političare koji sa osmehom pričaju o investiranju mislite da će sve ići lako, ali vas onda na nekom šalteru dočeka Pera iz administrativnog i ode mast u propast - kaže jedan od investitora. "

Evo jedan kretenizam, šta je potrebno od dozvola:
- elektroenergetska saglasnost od EPS-a
- saglasnost na elektro-projekat od EPS-a

EPS daje saglasnost za uvođenje direktne konkurencije!?!?!


Još jednom da kažem, baš me briga za EPS, ali želim da se otvori tržište i pojednostave procedure za sve koji žele da proizvode struju.
milisav68 milisav68 18:16 06.08.2010

Re: Jedini problem...

EPS je u 2009 godini imao gubitak od 9 milijardi dinara. Prema planu poslovanja EPS-a za 2010. godinu, koji je usvojio Upravni odbor kompanije i uputio Vladi Srbije, u sledećoj godini planiran gubitak od 20 milijardi dinara.

Nema to veze ni sa ekonomijom ni sa fizikom već sa politikom:

Domaćinstva i privreda “Elektroprivredi” ukupno duguju skoro 60 milijardi, a od tog iznosa na domaćinstva otpada 25 milijardi dinara. Najveći dužnici za struju u Srbiji su “Železnice Srbije” koje duguju 2,3 milijarde, 2,2 milijadre duguje RTB Bor, 1,9 milijardi dinara “Zastava Energetika”, 980 miliona “Matroz”, a 825 miliona dinara “Petrohemija”.

link
seceranac seceranac 00:09 07.08.2010

Re: Jedini problem...

vladaxy
vidi se da govoris iz perspektive ekonomiste i da ne znas mnogo o fizici i proizvodnji elektricne energije.

Vidi se da ne znaš mnogo o ekonomiji i da govoriš iz perspektive fizičara..

EPS je u 2009 godini imao gubitak od 9 milijardi dinara. Prema planu poslovanja EPS-a za 2010. godinu, koji je usvojio Upravni odbor kompanije i uputio Vladi Srbije, u sledećoj godini planiran gubitak od 20 milijardi dinara.

Ukupan dug je oko 54 milijarde dinara i svakim danom raste tj, vrednost EPS-a je svakim danom sve manja. Odakle se pokrivaju ti gubici-iz budžeta. Ko puni budžet-mi građani. Tako da indirektno već plaćamo višu cenu struje, samo nam političaru malo zamažu oči pa mislimo da smo dobro prošli.

Za gradnju male hidroelektrane (MHE) u Srbiji potrebno je oko 30 izvoda, odobrenja, mišljenja, malo manje nego što je trebalo za podizanje „Đerdapa“.

CITAT:
"Investitori se plaše da otvoreno govore o svojim problemima jer smatraju da bi tako imali još više problema.

- Od početka do kraja gradnje male hidroelektrane prođe oko pet godina. Rešavanje imovinsko-pravnih odnosa može da potraje i dve godine i za to nije kriva administracija, ali bi opštine mogle da urazume vlasnike zemljišta. Dobijanje potrebnih dozvola traje još dve godine i izgradnja oko 11 - 12 meseci. Vađenje svih papira je sizifovski posao i malo mi je mučno da se prisećam svega. Kada vidite političare koji sa osmehom pričaju o investiranju mislite da će sve ići lako, ali vas onda na nekom šalteru dočeka Pera iz administrativnog i ode mast u propast - kaže jedan od investitora. "

Evo jedan kretenizam, šta je potrebno od dozvola:
- elektroenergetska saglasnost od EPS-a
- saglasnost na elektro-projekat od EPS-a

EPS daje saglasnost za uvođenje direktne konkurencije!?!?!


Još jednom da kažem, baš me briga za EPS, ali želim da se otvori tržište i pojednostave procedure za sve koji žele da proizvode struju.



slazem se ja sa tobom da nacin na koji posluje EPS nije dobar ali hocu da kazem da trziste nije resenje i da bi tako bili u jos goroj situaciji jer ovako bar "teoretski" mozemo da uticemo na rad EPS, kroz pritisak na vlast i izbore. Onako ne bi imali nikakve sanse. Trziste prosto ne radi kada je struja u pitanju (podize cenu i/ili smanjuje kvalitet usluge) i zato treba traziti drugaciji model za resavanje tog problema.

Sto se izdvajanja iz budzeta za subvencioniranje struje tice tu je stanje u "trzisnim" zemljama jos gore. Da li znas koliko nemacka izdvaja iz budzeta za subvencionisanje struje? I pored znacajno vecih subvencija nemci placaju tri puta vise od nas, moraju se podmiriti nezajaznjivi apetiti trgovaca energijom.

I na kraju da te pitam kako bi ti naplacivao koncesije za koriscenje javnog dobra (potoka ili reke) u slucaju izgradjnje male elektrane?

Sto se tice dve dozvole koje traze od epsa to nije ni malo kretenizam. U titavom svetu se te dve dozvole traze od svakoga ko zeli da se nakaci na mrezu. Dozvole se uvek izdaju od strane operatera prenosne mreze koji je u ovom slucaju EPS a i u drugim drzavama evrope je to neka velika i monopolisticka drzavna firma.

dopustanje nezavisnim proizvodjacima da proizvode struju povlaci za sobom mnogo tehnickih (akako prikljuciti, ko placa izgradju novih dalekovoda, ko ce imati prednost proizvodnje i prodaje, kako odrediti krivicu u slucaju da nesto sa snadbevanjem krene naopako ...) a i moralnih (kako naplatiti koncesije na javno dobro, kako obestetiti ljude koji ispastaju zbog izgradnje elektrane, kako opravdati cinjenicu da ce ljudi biti primorani da placaju neciji privatni profit?) pitanja i nije ni malo prost problem kako ti mislis
sentinel26 sentinel26 13:57 05.08.2010

Ko je kriv

predsjedniku Španije što nema takav nivo demokratije i da zasjedne na toliki broj funkcija i olakša državnu kasu za nekoliko plata...

Poznato mi je zašto su u ThysenKrupp-u digli ruke od Kolubare, TENT i Kostolca, ali ovo nije mjesto za tu priču.

Čini se da je energetika najbogatija krava muzara, te da ima poveliki broj onih koji muzu, otegao se podugačak red ...

Treba da branite ove vaše stavove i dalje bez obzira na maleni broj rukah ali će malena snaga nadam se narasti, te da će ovi koji nam obećavaju boljitke za 2018-u i 2028-u godinu u to vrijeme biti u opoziciji, neki u izbeglištvu a nadam se bar neki u luksiznim apartmanima novog "Pentagona".

Vama čestitke za upornost, podrška i preporuke za tekst.

jinks jinks 15:03 05.08.2010

Re: Ko je kriv

Da li znate šta Milo Djukanović radi u Crnoj Gori sa elektroprivredom. To ni Idi Amin nije radio.

Djukanović je jedini predsednik/premijer vlade u istoriji koji pokušava da kupi ili da preuzme elektroprivredu države kojom vlada. Trenutno radi na tome da preuzme TE Pljevlja, a kasnije će na red da dođe i Perućica (što je manje više sve).
sentinel26 sentinel26 16:16 05.08.2010

Re: Ko je kriv

jinks
Da li znate šta Milo Djukanović radi u Crnoj Gori sa elektroprivredom. To ni Idi Amin nije radio.

Djukanović je jedini predsednik/premijer vlade u istoriji koji pokušava da kupi ili da preuzme elektroprivredu države kojom vlada. Trenutno radi na tome da preuzme TE Pljevlja, a kasnije će na red da dođe i Perućica (što je manje više sve).

Pljačkanje energetskog sektora u Srbiji ne možete opravdavati ničim, pa ni pričama a još manje lažima o (bilo kojim ) susjedima.

Čestitam vam zaposlenje u elektro-energetskom sektoru Srbije, želim da dogurate do najviših direktorskih funkcija ili upravnih odbora.

To što ste napisali, (osim što je laž ) jeste glupost, kao rezultat vaše mržnje i opsednutosti Crnom Gorom i gospodinom Djukanovićem.

U Crnoj Gori je cijeloj javnosti poznata kompletna vlasnička struktura svih elektro i energetskih objekata i tamo se akcije kupuju na berzi ili kupovinom od države na javnom tenderu..
Pošljednje pakete akcija iz te oblasti su kupile neke Italijanske kompanije...

Polaganje podvodnog kabla je započelo da bi jednoga dana oslobodilo Crnu Goru neopravdane elektro-energetske zavisnosti od balkanskih pljačkaša.

Gradiće se i nove hidroelektrane, i još neki elektro-energetski objekti da bi jednoga dana Crna Gora prestala da uvozi i plaća ucjenjivačke cijene struje.

Istina ima jedna "manjkavost" - porodice ratnih zločinaca ne mogu putem protekcije da dodju do zapošljavanja u energetskom sektoru i upravnim odborima.

jinks jinks 19:34 05.08.2010

Re: Ko je kriv

Zivi bili pa videli koliko je glupost i koliko je laz.

Kad pomenuste nove hidro potencijale koji bi trebalo da se grade u CG, i za njih su takodje zainteresovani braca Djukanovici, cisto da znate.

Ne znam da li znate da su cak zainteresovani i za investiranje u srpski energetski sektor (preko posrednicke firme).

Re: Ko je kriv

sentinel26

jinksDa li znate šta Milo Djukanović radi u Crnoj Gori sa elektroprivredom. To ni Idi Amin nije radio. Djukanović je jedini predsednik/premijer vlade u istoriji koji pokušava da kupi ili da preuzme elektroprivredu države kojom vlada. Trenutno radi na tome da preuzme TE Pljevlja, a kasnije će na red da dođe i Perućica (što je manje više sve).Pljačkanje energetskog sektora u Srbiji ne možete opravdavati ničim, pa ni pričama a još manje lažima o (bilo kojim ) susjedima. Čestitam vam zaposlenje u elektro-energetskom sektoru Srbije, želim da dogurate do najviših direktorskih funkcija ili upravnih odbora.To što ste napisali, (osim što je laž ) jeste glupost, kao rezultat vaše mržnje i opsednutosti Crnom Gorom i gospodinom Djukanovićem.U Crnoj Gori je cijeloj javnosti poznata kompletna vlasnička struktura svih elektro i energetskih objekata i tamo se akcije kupuju na berzi ili kupovinom od države na javnom tenderu..Pošljednje pakete akcija iz te oblasti su kupile neke Italijanske kompanije...Polaganje podvodnog kabla je započelo da bi jednoga dana oslobodilo Crnu Goru neopravdane elektro-energetske zavisnosti od balkanskih pljačkaša.Gradiće se i nove hidroelektrane, i još neki elektro-energetski objekti da bi jednoga dana Crna Gora prestala da uvozi i plaća ucjenjivačke cijene struje.Istina ima jedna "manjkavost" - porodice ratnih zločinaca ne mogu putem protekcije da dodju do zapošljavanja u energetskom sektoru i upravnim odborima.


mogla bih se sloziti u mnogo toga sto ste napisali, posebno oko podvodnog kabla..i sl... Ipak ima samo jedna stvar...ti balkanski pljackasi zarili su i palili kako u Srbiji tako i u CGori. I to rade i dalje..
isti oni koji su radili posle 2000 u Srbiji..isti ti su i u Cgori..
CGora ima odlican polozaj i to treba da iskoristi.. Nista manje dobar polozaj ima i Srbija.. NI jedna ni druga nisu to iskoristile.. Niti su energetski samodovoljne, niti bezbedne.. Neko je samo postao finansijski bezbedan u decenijama koje dolaze..a to nisu gradjani te dve drzave..vec oni kako iz zove te balkanski plackasi..par imena i prezimena..teskih stotine miliona evra..

Re: Ko je kriv

sentinel26
predsjedniku Španije što nema takav nivo demokratije i da zasjedne na toliki broj funkcija i olakša državnu kasu za nekoliko plata...Poznato mi je zašto su u ThysenKrupp-u digli ruke od Kolubare, TENT i Kostolca, ali ovo nije mjesto za tu priču.Čini se da je energetika najbogatija krava muzara, te da ima poveliki broj onih koji muzu, otegao se podugačak red ...Treba da branite ove vaše stavove i dalje bez obzira na maleni broj rukah ali će malena snaga nadam se narasti, te da će ovi koji nam obećavaju boljitke za 2018-u i 2028-u godinu u to vrijeme biti u opoziciji, neki u izbeglištvu a nadam se bar neki u luksiznim apartmanima novog "Pentagona".Vama čestitke za upornost, podrška i preporuke za tekst.

Bez obzira na medijske kampanje kako investicije u Srbiju dolaze..., realnost kaze da investitori iz Srbije beze.. Tacnije ostaju oni koji uspeju da nadju dogovore u cetiri oka.. A vreme prolazi..
sentinel26 sentinel26 10:12 06.08.2010

Re: Ko je kriv

Zorana Z. Mihajlović Milanović
sentinel26
....U Crnoj Gori je cijeloj javnosti poznata kompletna vlasnička struktura svih elektro i energetskih objekata i tamo se akcije kupuju na berzi ili kupovinom od države na javnom tenderu..Pošljednje pakete akcija iz te oblasti su kupile neke Italijanske kompanije...Polaganje podvodnog kabla je započelo da bi jednoga dana oslobodilo Crnu Goru neopravdane elektro-energetske zavisnosti od balkanskih pljačkaša.Gradiće se i nove hidroelektrane, i još neki elektro-energetski objekti da bi jednoga dana Crna Gora prestala da uvozi i plaća ucjenjivačke cijene struje.Istina ima jedna "manjkavost" - porodice ratnih zločinaca ne mogu putem protekcije da dodju do zapošljavanja u energetskom sektoru i upravnim odborima.

mogla bih se sloziti u mnogo toga sto ste napisali, posebno oko podvodnog kabla..i sl... Ipak ima samo jedna stvar...ti balkanski pljackasi zarili su i palili kako u Srbiji tako i u CGori. I to rade i dalje..
isti oni koji su radili posle 2000 u Srbiji..isti ti su i u Cgori..
CGora ima odlican polozaj i to treba da iskoristi.. Nista manje dobar polozaj ima i Srbija.. NI jedna ni druga nisu to iskoristile.. Niti su energetski samodovoljne, niti bezbedne.. Neko je samo postao finansijski bezbedan u decenijama koje dolaze..a to nisu gradjani te dve drzave..vec oni kako iz zove te balkanski plackasi..par imena i prezimena..teskih stotine miliona evra..

Ma ja sam samo reagovao na plasiranje jedne laži vezane za jedno ime i njeno vezivanje za CG.

Trio "La elektro-kampanela" je poznat ne samo u Srbiji i Crnoj Gori već i malo šire, imaju oni "krst" preko cijelog Balkana, a logističke pipke i malo dalje na Istok.
O njima je bilo dosta rasprave u Skupštini Srbije.
Poznato vam je sve.

Što se Crne Gore tiče, to više ne može da miruje, status quo više nije moguć.
Kompanije iz Italije i Španije su već tamo a biće i iz drugih EU zemalja.

Španci definitivno preuzimaju gradnju vjetrogeneratora.
Tenderi za (mini ) hidroelektrane su u toku.

Navodno "stručna opozicija" se praktično uvalila u sopstveno blato i više nema argumenata, sada još imaju polje ekologije kao pošljednje adute, samo tu su se sada uključile evropske agencije sa svojim stručnjacima, i sve misterije polako odlaze u Skadarsko jezero.

Činjenice da strani investitori ne bježe od njih i da konkurencija nije za potcenjivanje.
Od stupanja SSP na snagu, EU komisije prate sve što se tamo dogadja i aktivno učestvuju u svemu.
Šansa se ne smije propustiti. To bi bio zločin.

Dobar položaj i mogućnosti Srbije se vide iz aviona ali ovakvo stanje će ostati sve do momenta dok je politika jača od struke..
Vi ste to osjetili na svojoj koži pa bolje od nas poznajete.

dragonKa dragonKa 00:47 07.08.2010

i

ne kaže se, osjetili
nego ošjetili.
seceranac seceranac 00:59 07.08.2010

Re: i

dragonKa
ne kaže se, osjetili
nego ošjetili.


nije ni tako nego: OŚETILI
dragonKa dragonKa 01:06 07.08.2010

Re: i

thx :)
EL EN EL EN 17:40 07.08.2010

KAKAV JE PRISTUP O NAJZNACAJNIM PITANJIM


seceranac

... i opet se namece kljucno pitanje - ZASTO SMO ONDA UVODILI TRZISTE? trzista radi? da bi videli da radi iako je po svim kriterijumima losije od ne-trzista? da bi zadovoljili profesore austrijske skole ekonomije? da bi stavili profit u dzepove pojedinaca?


Lep, bolje reći zaista koristan i stručan tekst Seceranca.

EPS i EMS su drzavna preduzeca koja posluju sa drzavnom imovinom
koja je najsloženiji, najvredniji i rekao bih najznacajni resurs koji Srbija ima.

I šta imamo. Imamo velike rasprave i tribine, na svim medijima, u kojima
učestvuju i drzavni visoki funkcioneri i činovnici i silne NVO ,
o čemu - o paradi ponosa. A o elektroenrgetici koju su generacije stvarali
gotovo da nema nikakvog stručnog i kompetentnog sadržaja ili
vrlo retko u vrslo uskim stručnim krugovima, što naravno mediji
ne proprate i o čemu javnost ne zna.

Kakav je odnos vlasti prema elektroenergetici i kakva su joj
strateška opredeljenja. Da li je bilo kompetentne rasprave sa
kredibilnim stručnim ljudima od integriteta o stanju u
energetici a posebno u elektroenergetici, i dugoročnim opredeljenjima
vlasti prema najvrenijoj i najznačajnijoj imovini za koju se često kaže
da predstavlja pravo „porodično blago“.
Da li vlast elektroenrgetiku posmatra kao sredstvo za postizanje i
ostvarenje svojih užih i trenutnih ciljeva ili je to odnos prema
strateškoj grani koja može i treba da postane okosnica razvoja
i značajan pokretač privrede što će omogućiti da se
zaposli veliki broj radnika u preduzećima čiji su poslovi
vezani za funkcionisanje i izgradnju elektroenergetskih objekata.

Kako država odnosi i kako upravlja sa EMSom i EPSom .
Kako bira i postavlja rukovodeće i stručne kadrove. Da li uopšte ima
stručnih i od integriteta kadrova. Da li državna preduzeća
koja su prirodan monopol mogu efikasno u tehničkom i ekonomskom
smislu da posluju ili to može da obezbedi samo privatno vlasništvo.

Pa ima jasnih odgovora i to baš u Francuskoj i Češkoj , većim delom
i u Italiji, gde su elektroprivrede u državnom vlasništvu. I ne samo
da su uspešne već i kupuju druge elektrikompanije po zemljama u
tranziciji, gde se to može. Što se i tako ne bi i Srbija donoslia prema EMSu i EPSu.

Ili će možda kao što je bio pokušaj ( rekao bih
samo privremeno odložen) sa Telekomom na brzinu
uz dve kafice na TV u da se obajsni da je prodaja EPS a
ili pojedinih njegovih delova, najbolje rešenje za sve
i da će posle toga svako dobiti po nekoliko stotina maraka
pomoći.

Tema je isuviše složena i multidisciplinarna, a pre svega
značajna za sve da bi se o tome ćutalo. Priča se o pardi ponosa,
normalan čovek ne može živ da ostane od kojekavih spodoba,
a ne priča se ko i kako odlučuje o imovini koje su generacije
stvarale. Pa i to govori o samom odnosu o prema državnoj imovini.

Lepo neko reče, biće bolje kada struka bude ispred politike.
Da li imamo esnaf struke i u kojoj je meri ona jaka i nepodanička.
Ko upravlja i kako se biraju kadrovi EMSa i EPSa.
Kakv je odnos države prema tehničkim fakultetima i
Institutima, na primer Institutu Nikola Tesla.

Siguran sam da ima stručih, moralno kredibilnih ljudi koji bi mogli
dosta toga da kažu i koje bi trebalo pažljivo slušati.
Mnogi bi se koji su posle studiranja u inostrastvo otišli,
siguran sam, takođe uključili u raspravu. Uostalom i meni je veliko
zadovoljstvo bilo čitati tekst Secerenca. Značenje i smisao Zoraninih
reči može samo razuemti onaj koji je već u materiji.

Naravno da oni koji još uvek bauljaju i tumaraju oko svog
jezika i ko zna sa čim još sve, leako će skrenuti u ko zna koje tokove.

Na žalost o struje se obično i to samo površno govori
O tome da li treba i koliko da poskupi. Pri tome se mnogi
vešto kriju i lepo koriste priču da je cena struje bitna zbog
socijale. Jeste, ali ako se precizno utvrde domaćinstva koja su
stvarno socijalno ugružena i za njih uvede socijalna
tarifa ili socijalni popust, onda bi tajkuni koji greju svoje bazene
na struju i privatizovana indistrija ( sadašnja državna industrija ne radi
ili je u fazi stečaja) ne bi ugrađivali jeftinu cenu struje u svoj proizvod.
Jer ukoliko EMS i EPS ne mogu samostalno ekonomski da posluje mora im
pomoći država, svejedno na koji način, a zna se da je to na
račun svih. To je posebna tema, samo sam ilustrovao kao primer
kako se površeno pristupa ili pak to nekome odgovara.

I moje skromno misljenje na pitanje Seceranca o uvođenju tržišta. Pa uvodi se
tržište da bi neko prodao i omogućio nekom kupcu da jeftino kupi
složen i vredan sistem, još pri tom prirodan monopol,
koje su generacije gradile i u njega uložile ogroman kapital.
A taj će naravno, uz nužna povećanja cena uloženo
da povrati za par godina i onda da ubira profit. A da bi
profit bio veći, biće smanjenja radne snage, manja ulaganja u remonte,
ugradnja jeftinije i lošije opreme, manje izgradnja novih
potrebnih objekata, zna se da preopterećenja ostavljaju spore
i na prvi pogled nevidljive posledice sa zadrškom, a ko će i o
tome sve još voditi računa. Uostalom imate brojne primere naše privatizacije.

I zato se zalažem za stručnu i javnu raspravu .
A da li će i kada do nje doći?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana