Moj grad| Putovanja

Stvari koje možete raditi u Mariboru ako niste Nikola Tesla

pape92 RSS / 03.08.2010. u 13:25

Nikola Tesla je u Mariboru izdržao oko 6 meseci pre nego što je doživeo nervni slom i zauvek ga napustio. Izgleda da ima nešto u gradićima austrougarske što može izazvati beznađe ukoliko ste genije (ili administrativni službenik, kao što je uočio Kafka).fao460.jpg

Koliko se za ovih 130 godina od kako se Tesli smučilo da večeri provodi u kafani „Srečni kmet" igrajući šah i karte Maribor promenio?

Koliko i čitav svet, možda malo manje. Bilo bi preterano reći da gradom (još uvek) vladaarrow-10x10.png učmala atmosfera, ako ni zbog čega a ono jer ovaj termin mora ostati rezervisan za banatske varošice. Ne bi se sa druge strane moglo reći ni da je u pitanju ljudski mravinjak, iako ljudi ovde rade vredno kao da jeste. Stoga je grad preko dana pust. Vikendom svi nekuda odlaze, još nisam saznao gde. Stoga je grad preko dana pust. Uveče se roletne spuštaju oko deset. Koliko sam se samo radovao da vidim barem jedno svetlo u zgradi prekoputa koje se retko gasilo, sve dok nisam saznao da je reč o psihotiku koji se plaši mraka. Jednom mesečno, studentski par sa drugog sprata priređuje žurke, kojima se radujem kao da sam pozvan, sve do pola dvanaest.

Maribor je taman toliko velik da se ne poznaju svi iz iste generacije, ali ipak premali ako hoćete da prošetate negde a da se ne sazna s kim ste šetali. Oduvek sam se, gledajući francuske filmove o ljubavnicima u provincijskom gradiću, pitao kako ih ne provale. Boravak u Mariboru mi nije u tom pogledu otvorio oči. To jedna od onih životnih misterija za čiji je odgovor potrebno da si pripadnik unutrašnjeg kruga. Osim ove, grad nema previše tajni. Ne računajući naravno glavnu: vreme je ovde stalo 1990. Uključite bilo koju lokalnu radio stanicu i moći ćete da poslušate Tanitu Tikaram. Ili Tears for Fears, Fleetwood Mac i Rick Astley-a . U vedrom popodnevu prosto možete da osetite onaj spokoj koji je donosila politika jedna marka jednako sedam dinara. Uključim Dnevnikarrow-10x10.png i gotovo da očekujem da vidim Antu Markovića. Koga drugog, kad sam kući stigao vozeći preko Titovog mosta, ulicom Proleterskih Brigada, pa levo u Kardeljevu, i slušajući „West End Girls" na radiju. (Ponekad me sa tamne strane devedesete zaista zaskoči Kučan).

Sliku upotpunjuje činjenica da kafića nema previše, mereno standardima srpske prestonice. U poslastičarnicama je uvek veća gužva. No ako i postoji određen deficit kafića, kafana ne manjka ni u ovom delu sveta. One su nostalgične poput filmova Akija Kaurismakija, sa furniranim enterijerom održavanim od poslednje adaptacije krajem sedamdesetih, i obaveznim stalnim gostima. Još pamtim članak pokojnog Bogdana Tirnanića koji sam pročitao u NIN-u kada sam bio klinac, početkom osamdesetih. Ustvari samo jednu rečenicu iz tog članka: Zagreb je rupa, a Ljubljanaarrow-10x10.png je još veća rupa. Tirke je to umeo lepo da kaže. Au, pomislio sam, dobro je: ja sam mislio da je samo Beograd rupa. Danas ćete teško da dobijete priznanje od nekog ljubljančanina da živi u rupi (mada bi za Tirketa dijagnoza i dalje bila jasna), ali će zato većina mladih mariborčana (i svako iz Ljubljane) spremno prihvatiti ovakvu ocenu kada je u pitanju Maribor. Sa svoje strane priznajem da bih na odlazak u Maribor u slučaju da imam dvadeset godina gledao kao na odsluženje vojnog roka. No sa četrdeset se vizura menja. Rečima agenta Kupera: ne podcenjujte privilegiju života u malom mestu.

Maribor nije najživahnije mesto na svetu, ali nije ni najdosadnije. Bejahu u pravu, nisam genije - daleko sam od toga da u njemu doživim nervni slom. Ne-genije može da radi mnogo toga ukoliko ga okolnosti dovedu u Maribor. Može da ostane na pivu posle fudbala, kuva ručak, da se skija kad ima snega, ode na koncert, igra se sa decom, šeta psa, izgubi partiju tenisa, ukratko radi ono što bi radio i u bilo kom drugom gradu. Pre svega, može konačno da posluša savet lekara i živi bez stresa. Naravno, šah i partija tablića su uvek pri ruci, pa makar „Srečni kmet" i nije što je nekad bio.

Još i ovo. U dve letnje nedelje svake godine ulica najzad otvara prozore - traje festival, i to je dobro dobaarrow-10x10.png godine za posetu Mariboru. Onaj ko je zamislio ovaj festival imao je ambiciju malog deteta, hteo je sve. Tako istovremeno možete gledati aero miting, koncert Mat Bjankija, koncert Ibrice Jusića, koncert Električnog Orgazma, monokomediju Zijaha Sokolovića i polufinale Svetskog prvenstva u fudbalu, i to bez vremeplova! Gde god se okreneš neko ti spiči bengalsku vatru u dupe u vidu preformansa. U koncertnoj dvorani se besomučno i precizno izvode dela Hajdna, Šumana i Musogorskog. O turnirima uličnog basketa i in-line hokeja i da ne govorim. Vatromet se podrazumeva. Onda, poput vašara u Topoli, sve to prođe, i Maribor utone u letargiju koju donosi sredina leta i u mnogo većim gradovima (meni najdraže doba godine), oličavajući ponašanje mnogih svojih stanovnika subotom uveče: da se izjurimo i naveselimo, bogami i napijemo, prebrinimo i to, pa da se vratimo onome šta nam više leži, mirnom, radnom, i pomalo dosadnom životu. A bogami i meni, ne računajući ovaj radni deo. Nisam Tesla.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Dodatak: istorija Maribora od kraja I Svetskog rata u veoma kratkim crtama

Umesto Austrijanaca, glavnu reč su počeli da vode Slovenci. Oni nisu, isključujući vikende, odustali od pedantosti i trezvenosti kojoj je put utabala Carevina. Jedna od najsrećnijih stvari koju su uradili bila je da promene ime gradu: Maribor se više nije zvao Marburg (Marka + burg), nego su pobednici izmenili burg u bor, da bi zvučalo slovenski. Priča o uspešnom prisjedinjavanju Maribora Sloveniji, koja je nakon Prvog svetskog rata činila zajedno sa Hrvatskom i Srbijom Kraljevinu SHS, potom Jugoslaviju, se često pominje kao primer solidarnosti slovenačkog i srpskog naroda.* Kad smo kod istorije, da skinem sa dnevnog reda i Hitlera. Pre završetka Prvog svetskog rata, u Mariboru su Nemci i Austrijanaci činili ubedljivu (80%) većinu. Posle Drugog svetskog rata ih više gotovo nije bilo, ali su između dva rata i dalje činili znatan procenat stanovništva. Na paradi je, kako bi drugačije, austrijsko stanovništvo Maribora dočekalo nemačke trupe kao oslobodioce, sve sa svojim sunarodnikom na čelu, a zahvaljujući filmu „Underground" u ovaj prizor je uvid imao i širi jugoslovenski auditorijum. Bez znanja o prethodno rečenom, stekao se utisak da su Slovenci dočekali Hitlera buketima cveća. Slovenci su se (pak) povukli u domove, strahujući sa pravom za svoju sudbinu: uskoro će Rajh početi da ih proteruje, što u radne logore po Nemačkoj, što u Srbiju (kad je već toliko vole, rečima samog Hitlera)**. Ovaj primer solidarnosti srpskog i slovenačkog naroda je mnogo poznatiji, slovenački prognanici su u Srbiji dočekani kao bratski narod - i to potomci prognanih ne zaboravljaju ni danas. U Mariboru živi jedan broj Srba koji su isterani iz Hrvatske devedesetih. Moj utisak stečen družeći se sa njima je da su prihvaćeni i sasvim integrisani u društvo.
Sedamdesetih godina prošlog veka grad je gotovo prestao da raste. Štaviše, po statističkim podacima, Maribor je jedini grad u EU koji se smanjuje. Kao da nema gde, uklješten primatom Ljubljane na jugu i Graca na severu. Šteta, jer Maribor je jedno od onih mesta koja su gradjena kao grad od svog nastanka. Uspon iz vremena kada je predstavljao važnu stanicu u drvnoj industriji se vidi na zgradama i građevinama iz tog vremena. Nakon ove ere, u Jugoslaviji, Maribor je postao ozbiljan industrijski centar. Istovremeno se, poput svih gradova koji nisu glavni grad, upinjao da postane nešto više od grada sa fabrikama. Od neželjene pomoći je u tom pogledu bila propast industrije motornih vozila (TAM)*** koja je prepolovila broj aktivnih fabričkih dimnjaka u gradu. Maribor je platio visoku cenu osamostaljivanju slovenačke države, ostavši bez tržišta za svoje proizvode i sa (što se nije promenilo do danas) najvećom stopom nezaposlenosti u Sloveniji. Ipak, iako će mnogi mariborčanin sa nostalgijom govoriti o „Jugi" (ovaj izraz za bivšu zemlju je neverovatno popularan svuda sem, boguhvala, u Beogradu), malo koji bi zaista želeo da se ona ponovo formira onakva kakva je bila. Sve je to lepo, al' džaba ga bilo, rekli bi Slovenci kada bi imali izraz „džaba" u svom rečniku.

maribor6.jpg
________________________________________________________________________________

*Na ovaj istorijski događaj pada senka kontroverze: slovenačka država teško dolazi do trenutka kad kao pozitivni deo svoje istorije prepoznaje stvaranje SHS, te je i presudna uloga generala Maistera u osvajanju Maribora za tu državu, a uz određenu pomoć srpskih vojnika, bila zaključavana u ostavu poput nepristojnog deteta (koje je naravno tu pa je tu). Samim tim, malo je u Sloveniji bilo reči (a kamoli spomen ploča) o ulozi Srba u ovom poduhvatu. Više o ovome možete pročitati na odličnom blogu Jelice Greganović „Vuk koji je voleo Srbe".

**Postoji zapisnik Hitlerovih uputstava o tome na koji način voditi okupacionu politiku u Jugoslaviji, izdiktiran neposredno pred 6. april 1941, u kome se Srbi i Slovenci apostrofiraju kao neprijatelji nemačkog naroda, a Hrvati i Muslimani kao prijateljski orijentisani.

***TAM je nastao kada je, u sklopu premeštanja dela jugoslovenske industrije iz Srbije u zapadne delove zemlje, fabrika kamiona iz Rakovice premeštena u Maribor (po jednima jer se Tito plašio okupacije SSSR-a i podele zemlje, po drugima jer je radio na devalvaciji ekonomske snage Srbije).



Komentari (194)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cbronson cbronson 13:43 03.08.2010

odlican tekst

***TAM je nastao kada je, u sklopu premeštanja dela jugoslovenske industrije iz Srbije u zapadne delove zemlje, fabrika kamiona iz Rakovice premeštena u Maribor (po jednima jer se Tito plašio okupacije SSSR-a i podele zemlje, po drugima jer je radio na devalvaciji ekonomske snage Srbije).


i preporuka za hladnu glavu po ovoj vrucini

inace titu nije bila preokupacija slabljenje ekonomske snage srbije koliko jacanje ekonomske moci drugih republika a na insistiranje njegovih najblizih i najuticajnijih saradnika, koji naravno nisu bili iz srbije.
cbronson cbronson 13:48 03.08.2010

Re: odlican tekst

**Postoji zapisnik Hitlerovih uputstava o tome na koji način voditi okupacionu politiku u Jugoslaviji, izdiktiran neposredno pred 6. april 1941, u kome se Srbi i Slovenci apostrofiraju kao neprijatelji nemačkog naroda, a Hrvati i Muslimani kao prijateljski orijentisani.


dugujem vam uslugu, smatracu da sam bio gost autor na vasem blogu
blogovatelj blogovatelj 13:52 03.08.2010

Re: odlican tekst

i preporuka za hladnu glavu po ovoj vrucini


I preporuka za preporuku za hladnu glavu.
Preporuka za tekst se podrazumeva.
pape92 pape92 13:55 03.08.2010

Re: odlican tekst

Teško je o ovome doneti definitivni sud...moje mišljenje je da je postojao jak izgovor u vidu sovjetske pretnje koja je bila realna (jeste na Jalti podeljen uticaj fifti-fifti ali se to moglo tumačiti i kao podela zemlje - Tito nije mogao biti 100% siguran da do sovjetske invazije neće doći). I pored ovog relevantnog izgovora, koga možemo nazvati i opravdanjem, nisu besmislene ni špekulacije u vezi ove druge namere. Premeštena je i fabrika cementa iz Smedereva u Split. Opet, daleko od toga da je celokupna srpska industrija izmeštena, u Rakovici je tako preseljena fabrika kamiona, ali je ostatak IMR-a nastavio da radi, a imali smo (mislim kasnije) i fabriku kamiona u Priboju (FAP). Kombi vozila i kamiončiće je proizvodila još pedesetih i Zastava (vrlo lepe po FIAT dizajnu). Nakon što je prošla opasnost od sovjetske invazije zaista se prestalo sa ovim preseljenjima.
pape92 pape92 14:06 03.08.2010

Re: odlican tekst

Postoji zapisnik Hitlerovih uputstava

dugujem vam uslugu

Ovo je podatak za koji se kao izvor navodi Arhiv Vojno - Istorijskog instituta, odeljenje Nemačka arhiva. Izneo sam ga kao ilustraciju za tvrdnju da je slovenački narod bio protiv nemačke okupacije. Uputstva nemačke komande takođe ukazuju na ovo, kao naprimer ono da se nakon kapitulacije vojnici jugoslovenske vojske koji još nisu razoružani a srpske su ili slovenačke nacionalnosti imaju smatrati za "ne malu opasnost za posadne snage".
cbronson cbronson 14:10 03.08.2010

Re: odlican tekst

Nakon što je prošla opasnost od sovjetske invazije zaista se prestalo sa ovim preseljenjima.

ne bas, i ne bas na taj nacin.

ista ta industrija motora iz rakovice je gradila pogone van srbije radi razvoja nedovoljno razvijenih podrucja kao sto je bio tesanj ili gradacac i to osamdesetih godina proslog veka, nakon titove smrti. ovakvu obavezu imale su i druge tada jake firme u srbiji.

sto se tice ove ruske invazije, ja moram da se grohotom nasmejem.

pa svi su znali snagu crvene armije, ta je armija u jednom, ponavljam jednom naletu, oslobodila kompletnu teritoriju sssr-a, celu istocnu evropu, neke zemlje skandinavije, vecinu balkanskog poluostrva, a vojnik crvene armije istakao je svoju zastavu na krovu rajhstaga.

sad vi meni recite koja to sila lezi na putu beograd-ljubljana koja moze da zaustavi takvu silu, koja se nakon gore pomenutog proboja naoruzala i nuklearnim arsenalom?
to je verovatno bio neki cimbenik za ciju snagu nismo znali
pape92 pape92 14:24 03.08.2010

Re: odlican tekst

koja to sila lezi na putu beograd-ljubljana

Ne vojna, bar ne direktno. Indirekto, svakakao: saveznička. Stvar je u dogovoru velikih sila o zoni uticaja. Poznato je da je taj uticaj u slučaju Jugoslavije bio zacrtan na pola-pola, te stoga nije došlo do sovjetske invazije, odnosno su se sovjeski vojnici odmah nakon rata povukli. Ipak, pitanje tumačenja tog pola-pola dogovora (uticaj ili teritorija) nije bilo sasvim raščišćeno '48. Očito (postalo nakon 1948) je da dogovor na Jalti nije predviđao sovjetske trupe u Jugoslaviji ni u kom slučaju, ali nisam siguran da je to bilo toliko očito i same 1948. Svakako je to bilo ono što je Tito znao kao zvaničnu informaciju (da nema teritorijalne podele), no koliko se nešto može znati kad je Staljin u pitanju, verovatno je prolazilo kroz glavu tadašnjeg jugoslovenskog rukovodstva.
znik znik 09:35 04.08.2010

Re: odlican tekst


sad vi meni recite koja to sila lezi na putu beograd-ljubljana koja moze da zaustavi takvu silu, koja se nakon gore pomenutog proboja naoruzala i nuklearnim arsenalom?

Sila je ležala zapadno od Ljubljane i zvala se NATO.
Jugoslavija je u vreme političkog sukoba sa Istočnim blokom bila šakom i kapom naoružavana od strane SAD i njegovih saveznika. Kroz vojni pakt sa Grčkom i Turskom bila je i indirekto uključena u NATO. Mit o SFRJ kano četvrtoj vojnoj sili u Evropi potiče iz vremena kada je Jugoslavija, u roku od 5 godina, dobila od SAD nekih 500 aviona, identičnih onim na kojima su leteli američki piloti.
Unfuckable Unfuckable 14:10 03.08.2010

preporuka Majstoru

teleportovao si me u '83 ovim odličnim prikazom.
Osećam da se "miris i ukus" nisu mnogo promenili od tada - mada je svakako zabavnije (i nekako - zdravije) biti u civilu nego u smb - što me vodi do (već izanđale ali ipak sasvim jasne) ideje da bi sve to svakako trebalo videti još jednom, nekim drugačijim a ne "smb" očima.

Naravno da sada kreće prekopavanje po (tada) bitnim toponimima, idemo, prvi:
da li još postoji gostilna ćiji je ulaz kao "stilizovano" (presladak kič) burence, ne bih smeo da se kladim da se zvala "gostilna Turist" u neposrednoj blizini istoimenog hotela?
Kelnerice namerno ne opisujem, jer su još tada izgledale kako sasvim pristojne kandidatkinje za poslugu / obezbeđenje Najvećem Sinu, brkovi included.
pape92 pape92 14:40 03.08.2010

Re: preporuka Majstoru

Kvragu, bacio si me u neznanje. Ja nisam predugo ovde, pa možda još nisam naleteo. Zovem drugare (ali ih ne nalazim za sada), i mene zanima...pretražio sam internet, izgleda da nema, jer nema ni u registru...ali možda je još tu pod drugim imenom, ako saznam dopisaću se ovde.
Moj prijatelj i komšija sa Konjarnika je služio u Mariboru. Godinu dve posle tebe, čuo kako je. Kasarna (Rudolfa Maistra) je obnovljena prošle godine, izgleda ko ispod austrougarskog čekića. Vojnika baš i nema, koliko znam to će postati vojna akademija.


EDIT: osnovna informacija je da je namesto hotela Turist tu sad hotel Piramida.
pape92 pape92 14:57 03.08.2010

Re: preporuka Majstoru

Kelnerice namerno ne opisujem

I neobrijane kelnerice su nestale. Mahom sada služe golobrade klinke (mislim, kelnerice su klinke ) gde ih biraju da su od onih boljih riba, kako to već rade gazde. Jebiga, privatizacija. Tu i tamo se po kafanama nađe po neka tetka da služi, ali utegnuta. Uopšte, trend uređenosti nije zaobišao ni Maribor, cice su doterane, nema šta. Fali tu i tamo bar po neka koja nije doterana po šablonu, takvih ima više u Beogradu, ali ona stara fama koja je pratila slovenke osamdesetih (da ne briju noge) već odaaavno nije istinita
Unfuckable Unfuckable 15:16 03.08.2010

Re: preporuka Majstoru

ono gore je "Kadetnica" jel?
Izgleda kao Kadetnica. Onda verovatno i jeste Kadetnica, vrlo blizu nje je neki fudbalski teren, gde su (tada) neki paćenici pokušavali da ovladaju tom neverovatnom južnjačkom veštinom.
Ako jeste onda verovatno još važi ona stara da ko uspe za sat vremena da otvori i zatvori svaki prozor na njoj dobije 7 dana nagradnog.
Bila je, dakle, ogromna ali i dojaja, ako smem tako da se izrazim jer je ta njena veličina pružala neslućene mogućnosti za "vatanje krivina" (iskombinovati i povezati sa podatkom da se tamo išlo na lekarski pregled & da je imala prvoklasnu kantinu)

Ta kafana koja mi pade na pamet je poprilično blizu glavne (neke) ulice, samo se skrene u neki kolski prolaz i udariš u - bure, tj ta vrata koja izgledaju kao ogromno bure.
A i unutra je uglavnom sve bilo kao da si u buretu.
Ako i nije, ubrzo je postajalo: jbg izlasci u grad su bili retki i kratki, a iskusnija vojska je vrlo dobro znala da na ulici, osim vojne murije ili nekog malo boljeg vredžanja sa lokalcima nema šta drugo da traži jer su (sve tri) Slovenke uglavnom izlazile u grad tek posle 22h
pape92 pape92 15:37 03.08.2010

Re: preporuka Majstoru

Jeste, to je Kadetnica, impresivno zdanje, impresivan broj prozora, blizu je (još uvek je tu) fudbalski teren. Ima i finih terena za basket, to je jedino mesto gde se dolazi da se igra, koševi "po kraju" uglavnom zvrje prazni.
Javljam ti makar na pp sigurno ću saznati za tu kafanu, možda još postoji, daleko od toga da sam zašao u svaki kutak Maribora, pa čak ni u centru (mada da je posao obiman, nije).
blogovatelj blogovatelj 05:17 04.08.2010

Re: preporuka Majstoru

Kelnerice namerno ne opisujem, jer su još tada izgledale kako sasvim pristojne kandidatkinje za poslugu / obezbeđenje Najvećem Sinu, brkovi included.


A teget Borosane?
Bele su bile rezervisane za medicinske sestre.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:20 04.08.2010

Borosane, tegetne

pape92 pape92 14:22 04.08.2010

1983

(Nije konkurencija znamenitom Orvelovom delu nego putokaz za čitanje za Unfa).

Davno je bila - 5-6 osoba koje sam uspeo da propitam u vezi spomenutog mesta, a koji su u to toba bili u tinejdžerskom dobu, se ne seća. Moram da nađem veterana. Postoji doduše sećanje o ogromnom buretu u koji si mogao da uđeš, bure dakle preobraćeno u ne baš kafanu nego više separe, unutra je bilo mesta za jedan sto. Tako da onaj deo u kome pominješ uspomene iz samog bureta nije plod fermentiranih agenasa, nego realano sećanje.
Opet, osoba koja se setila bureta, nema nikakvo sećanje u ulasku u kafanu kroz vrata u vidu bureta.

Cela ova istraga mi je veoma zanimljiva. Govori o tome koliko je nepouzdano rekonstruisati istoriju, korisno saznanje kad se povedu rasprave značajnije od utvrđivanja lokacije i imena mariborske kafane, ali princip je isti: rekonstrukcija je često teška.
Unfuckable Unfuckable 17:32 04.08.2010

Re: 1983

pazi kad smem da se kladim da je ulaz bio ogroman oval izgleda bureta, a unutra je bilo sasvim očekujuće - uglavnom braonkasto i socijalističko, bez ikakvih arhitektonskih ispoljavanja, dakle klasika za '83.
Nikakvi separei, šank pola drven a pola sa onim staklenim delom u kom stoje neke flašice iz praskozorja SHS recimo.
I kelnerica (jbg, tu je bilo malo diskusija oko pola), takođe iz praskozorja Kraljevine rekao bih, koja je u sasvim razumnom roku obučena na perfektnom neverbalnom slovenačkom da treba da donosi "duplo" da bi se smanjio bespotrebni gubitak vremena.
pape92 pape92 20:13 04.08.2010

Re: 1983

Iskopaće ga Bili kad - tad.
Mića Marković Mića Marković 14:13 03.08.2010

Maribor

Quoting
Vikendom svi nekuda odlaze, još nisam saznao gde.
Jedan deo na Pohorje i ostala brda u blizini,drugi na kupalište Mariborski otok,
treći na šoping u Austriji...

http://www.kamnica.net/?nav=otok
pape92 pape92 14:45 03.08.2010

Re: Maribor

Quoting
Vikendom svi nekuda odlaze, još nisam saznao gde.
Jedan deo na Pohorje i ostala brda u blizini,drugi na kupalište Mariborski otok,
treći na šoping u Austriji...

Jeste, ali ja sve nekako imam utisak ko da posmatram nuklearnu fisiju. Zbir ljudi na svim tim mestima mi se ne slaže sa računicom koliko bi trebalo da ih bude u jednom ovolikom gradu kad su na jednom mestu. (Šalim se, ali zaista nigde gužve, osim kad baš udari vrućina na Otoku).
miloradkakmar miloradkakmar 14:30 03.08.2010

Sve si rekao

Još i ovo. U dve letnje nedelje svake godine ulica najzad otvara prozore - traje festival, i to je dobro doba godine za posetu Mariboru. Onaj ko je zamislio ovaj festival imao je ambiciju malog deteta, hteo je sve. Tako istovremeno možete gledati aero miting, koncert Mat Bjankija, koncert Ibrice Jusića, koncert Električnog Orgazma, monokomediju Zijaha Sokolovića i polufinale Svetskog prvenstva u fudbalu, i to bez vremeplova! Gde god se okreneš neko ti spiči bengalsku vatru u dupe u vidu preformansa. U koncertnoj dvorani se besomučno i precizno izvode dela Hajdna, Šumana i Musogorskog. O turnirima uličnog basketa i in-line hokeja i da ne govorim. Vatromet se podrazumeva. Onda, poput vašara u Topoli, sve to prođe, i Maribor utone u letargiju koju donosi sredina leta i u mnogo većim gradovima (meni najdraže doba godine), oličavajući ponašanje mnogih svojih stanovnika subotom uveče: da se izjurimo i naveselimo, bogami i napijemo, prebrinimo i to, pa da se vratimo onome šta nam više leži, mirnom, radnom, i pomalo dosadnom životu. A bogami i meni, ne računajući ovaj radni deo. Nisam Tesla.

Volim usnule sredine kad ožive.
sesili sesili 14:54 03.08.2010

Ne samo Maribor

već i cela Slovenija sigurno žali za tržištem. Mada, da smo mi čvršći... Vazdan su nam uzimali jeftine sirovine, a prodavali skupe finalne proizvode. Pametno!
marta l marta l 15:31 03.08.2010

dan

Nikola Tesla je u Mariboru izdržao oko 6 meseci pre nego što je doživeo nervni slom i zauvek ga napustio

..sto je mnoooooooogo vise od dana u Beogradu
a kranjske klobase sigurno jos postoje
pape92 pape92 15:39 03.08.2010

Re: dan

Kranjske, kupus, brkovi. Trojstvo na koje se još uvek može naići, tradicija je ovde jaka.
Unfuckable Unfuckable 17:57 03.08.2010

Re: dan

Kranjske, kupus, brkovi.

dajbt: najprvi dojam po ulasku u gostilnu na železničkoj stanici, odmah po iskrcavanju sa nekog, recimo, "Aurora ekspresa" (Beograd 20.15, Vinkovci 22.10, Zagreb 01.48, Maribor 05.20) gde kao kroz neku izmaglicu njušim miris tih kobaja dok gledam u nešto do tada neviđeno, okačeno na zid:
"zabranjeno točenje alkohola PRE 07.00"
- pazi kad sam pola sata razmišljao u čemu je fora, facko jbg
(a kobaja: jedem ja nju - jede ona mene, dok napolju vojna murija samo dočekuje i kupi fazane)
pape92 pape92 19:28 03.08.2010

Re: dan

"zabranjeno točenje alkohola PRE 07.00"


Hevi. Taman par sati između dve smene da pospreme lokal. Vladanko, bogdamudušuprosti, bi ovde prošao neprimećeno.
Unfuckable Unfuckable 19:33 03.08.2010

Re: dan

kad sam se (posle mnogo nedelja) raspitao malo o tom čudnom natpisu kog je bilo i u ostalim gostilnama, rekoše mi da je "cilj igre" da šljakeri ujutro na posao dođu koliko toliko čitavi.

Setih se sledećeg toponima, to mi je uvek nekako bežalo iz memorije jer nisam voleo tamo da idem - naime, vrvelo je od kaplara i nižih oficira:
picerija (pazi, ovo treba jaaaako kreativno shvatiti) "Astorija" u epicentru grada.
Ako naručiš picu, bolje odmah zovi i lekara, bila je jeziva.
Ali vrh je bila ponuda mešanog mesa na ovalu koja se u jelovniku zvala ...
" srpsko nabodalo", hit !!! Definitivno bolji izbor od pice, mada ni prineti onome što smo mi navikli ovde da krkamo
pape92 pape92 19:52 03.08.2010

Re: dan

Astorija je tamo gde je i bila. I dalje služe klopu, nemam pojma kakvu. Par puta sam popio kafu tamo, ali odmah pored ima mnogo lepše mesto za kafu i pogotovu čaj (to naravno samo kad sam bolestan) pa ne sedam u Astoriju zbog toga. Što se tiče "srpskih nabodala" otvorilo se par ćevabdžijnica koje imaju prihvatljiv roštilj, ništa spektakularno ali kad zaželeš da nabadaš ima gde. Tj da ljuštiš sa "nabodala", koje su bogami počeli da zovu ražnjićima, ponegde. Grabe u propast
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:59 03.08.2010

Re: dan

"zabranjeno točenje alkohola PRE 07.00"

Sada je, po ovdašnjem zakonu, zabranjeno prodavanje alkohola u ugost. objektima do 10h. Zbog čega ga, u formi oštrog pića, poklanjaju posle druge kafe, u kafiću preko puta mog ulaza. Dosetili se...
pape92 pape92 20:24 03.08.2010

Re: dan

Takođe je (kao i kod nas) zabranjena prodaja alkohola maloletnim licima. Pa i to, što bi rekli slovenci, džaba.
iris.davidovich iris.davidovich 16:01 03.08.2010

Hi

pape
vreme je ovde stalo 1990.

to ti se svidza, priznaj
eto mene za nekih 10-15 godina, ako ne odem na staten island
pape92 pape92 16:23 03.08.2010

Re: Hi

Seveda da mi se svidža. Uopšte ne moram da obnavljam garderobu, samo sam, sticajem okolnosti, morao friz .
eto mene za nekih 10-15 godina
Taman da proslavimo ulazak u novi milenijum.
bocvena bocvena 16:03 03.08.2010

Mislim da sam

u pravim godinama da živim u Mariboru (bar ovakvom kakvim si ga ti opisao)!

pa da se vratimo onome šta nam više leži, mirnom, radnom, i pomalo dosadnom životu. A bogami i meni, ne računajući ovaj radni deo. Nisam Tesla.


Što ja volim dosadan život! Nikako da počne:)
pape92 pape92 16:26 03.08.2010

Re: Mislim da sam

Samo ako svi navale, onda više neće biti dosadno .
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:28 03.08.2010

.

Mhm,nesto mi pada na pamet,a siguran sam da T nije to radio.

Fellas,I'm ready to get up and do my thing...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:36 03.08.2010

A sad malo ja...

sticajem činjenice da je Žmu iz Maribora, kao i da sam tamo rodila svo troje mladunaca (bez obzira gde smo živeli, ja sam se porađala u Mariboru, tako da mi je pogled preko reke na grad ostao vezan za osećaj klimavih nogu, bola i šuntavost od anestezije), da probam da ti malo odgovorim oko troumica i ponešto dodam. Ako bude dugo, ne zameri:
Vikendom svi nekuda odlaze, još nisam saznao gde. Stoga je grad preko dana pust.

Vikendom su svi slovenački gradovi pusti, jer svi odlaze negde drugde, najčešće u vikendice ili u prirodu. Ljubljana je vikendom još gora od Maribora, izgleda kao da se njome upravo prošetala gošća iz Azije - kolera.
Uveče se roletne spuštaju oko deset.

Opšteslovenački manir. Jedino u Ljubljani se mogu videti dignute roletne, dok u slovenačkim seoskim sredinama roletne često ostaju spuštene i preko dana.
Maribor je taman toliko velik da se ne poznaju svi iz iste generacije, ali ipak premali ako hoćete da prošetate negde a da se ne sazna s kim ste šetali.

To važi i za ostatak Slovenije, ovde su svi ili išli u školu zajedno ili su rođaci. Ili će biti rođaci. Uglavnom svi se znaju ili znaju sve o svima.
Uključim Dnevnik i gotovo da očekujem da vidim Antu Markovića.

Ako se prešaltuješ na državnu slovenačku TV u kasnije sate, moći ćeš i Antu da sretneš, naime tamo se već mesecima repriziraju dnevnici iz devedesetih.
Danas ćete teško da dobijete priznanje od nekog ljubljančanina da živi u rupi

Živim u Ljubljani već 20 godina i mogu ti reći ne da je rupa, nego je rupčaga, uostalom to je odavno rekao i frontmen Pankrta - Lublana je bulana.
Onaj ko je zamislio ovaj festival imao je ambiciju malog deteta, hteo je sve.

Ovaj festival je zamislio moj drug, a Žmuov vrlo drug, direktor Narodnog doma u Mariboru, Vladimir Rukavina, poznatiji kao Gogo. Festival se zove Lent i fakat mu je cilj da na Maribor tokom dana koliko traje sruči sve što se u njemu nije dešavalo preko cele godine.
primer solidarnosti slovenačkog i srpskog naroda.

Ja bih ovo ipak precizirala, to je primer solidarnosti srpskog naroda sa slovenačkim.
Hvala za pohvalu bloga o generalu
Inače, da ne grešimo dušu, u odnosu na Ljubljanu, Maribor je ipak grad, osiromašen, ali grad, građen da bude grad, središte te regije. Jedino što njegovim ulicama teče alkohol u takvoj meri da bi Dostojevski i Zola iz groba ustali da vide tu alkoholičarsku depresiju i klepe Nobela.
al' džaba ga bilo, rekli bi Slovenci kada bi imali izraz „džaba" u svom rečniku.

Nećeš verovati, ali nakon masovnog mažnjavanja reči iz srpskohrvatskog, sa sve vaLda, maznut je i taj turcizam, tako da se velikim slovima kočoperio u telefonskoj kampanji Džabest - džaba je best.
Najlepšu pesmu o Mariboru, je napisao Zoran Predin, jedan od najpoznatijih Mariborčana (uz predsednika države i mog Žmua ) doduše kao himnu Viola, navijača marib. fudb. kluba.


Refren:
"...Moj Maribor je tak fejst nor,
da srcu vse verjame,
ko vino brcne pamet v rit,
ko se mu duša vžge.

Moj Maribor bo vedno živ,
ker z njim se dan začne,
če koga 'maš tak fejst rad,
ta nikdar ne umre..."

(Moj Maribor je tako "fejst" lud
da srcu sve veruje
kad vino šutne pamet u dupe
kad se mu duša zapali.

Moj Maribor će biti uvek živ
jer s njim dan počinje
kad nekog tako "fejst" voliš
taj nikada ne umre.)



Jelica Greganović Jelica Greganović 16:49 03.08.2010

p.s.

Zaboravio si da napišeš da mariborsko-pohorski dijalekt spada u među kineske, o čemu svedoči i najčešće izgovarana rečenica u tom kraju, koja brzo izgovorena zvuči ovako:

- KATEMATENATOTEMŠANKI?

sporije:

- KA TE MATE NA TOTEM ŠANKI?

pravilno bi bilo:

- Kaj imate na tem šanku?

prevod:

- Šta imate na tom šanku?

Zbog toga se i ne kaže "taj Maribor", odnosno "ta Maribor", nego jedino pravilno za taj kraj - TOTI Maribor.
Da se čuti u ovoj pesmi A. Nipiča, u Predinovoj obradi, koja sadrži haiku poentu Štajeraca, odnosno Mariborčana - "Noben še nejso ni me domu" ("Niko me još nije nosio kući" i ilustruje vic o Mariborčanima:

Šta kaže Mariborčanin kad padne u Dravu?
- Samo još ovo da popijemo, pa idemo kući.



pape92 pape92 17:17 03.08.2010

Re: p.s.

Eh, još TOTO narečje, jedva sam nekako progovorio samo da bih shvatio da govorim ko da sam iz Pirota. Skoro. Za džaba, nisam imao pojma, a bogznakako se trudim da ne ubacujem reči za koje kao 100posto znam da ne moreju biti slovenske. Džaba .
Znam da si živela u Mariboru, hvala za ove komentare. Valjao sam se kad sam shvatio da zaista mogu da vidim Antu na TVu. Što kažu, nisam ni znao koliko sam bio u pravu, haha.
Predina vidim tu i tamo, uvek se štrecnem: šta će Tadić ovde (I otkud u kožnoj jakni). O alkoholu koji ovde teče da bi mogao da goni manju hidrocentralu, nisam sem u jednoj usputnoj opaski...ono što me nervira je da se alkoholozim promoviše, smatra se prirodnim stanjem, kao ništa strašno, tak normaljno što bi rekli Rusi. Po selima je još veća katastrofa, ja sam zato odustao od obilaska sem u strogo stranac glupi turista varijanti (plus na lekovima) jer sam se više puta pripit vraćao sa takvih obilazaka, sreća te je imao ko da vozi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:34 03.08.2010

A jesi li

upoznao štajerski običaj, zvani "aufbiks"?
Btw, ja sam u Mariboru samo decu rađala, a nikad u njemu nisam živela. Provela sam samo prva dva meseca nakon rođenja prestolonaslednika u okolini Maribora, dok smo se pakovali za Ljubljanu. Ali, ima nešto u Mariboru, biće da sam neobjektivna zbog Žmua
Znaš, Štajerce ovde u Slo zovu - slovenački Bosanci, jer su mnogo otvoreniji, pristupačniji i srdačniji od ostatka ovdašnjeg življa, naročito alpskih izolata iz Gorenjske.
A, to što je alkoholizam nacionalni sport (i to u celoj Sloveniji), pa još se svi time ponose, na to se nisam ni dan danas navikla, niti mislim da je to baš normalno i za hvalu.
Inače, poslednji fazon sa Štajercima je izazvan serijalom filmova "Gospodar prstenova", u kojima Hobiti žive u Šajeru. Kako tu reč samo jedno slovo deli od Štajer-marka, odnosno Štajerske, sad se svi ovde zezaju da su Štajerci zapravo Hobiti.
Inače prvi slovenački kojim sam ja progovorila je bio urbani mariborski dijalekt (iako smo tada već živeli u Ljubljani), koji ja smatram i dalje najpravilnijim slovenačkim. Ali obožavam i vladam pohorskim narečjem, koje je piš živi (prosto sam morala da ga naučim, to je bilo jače od mene, a i zato su me obožavale sve babe i tetke u Zg.Polskavi
pape92 pape92 17:49 03.08.2010

Re: A jesi li

aufbiks

Razlaga slovenske besede: nizkoizraža izzivanje na pretep
(Izazivanje na tuču).
Ja sam ti, što reče Čarls Bronson (mislim onaj na filmu), nenasilan čovek, morao sam da potražim aufbiks u rečniku. Al sad kad vidim šta znači: jednom u nekom selu tu u okolini, samo što nisam otvorio gepek i pošao po pajser (naravno, teško bih nazebao da jesam, samo budala ulazi u tuču sa seljacima, bio bi to očajnički čin samoodbrane, treba li reći da su seljani bili malo pripiti).
Svaka čast na vladanju jezikom, ja sam srećan kad vidim da su drugi srećni što uopšte nekako govorim, sad koje li je narečje...ustvari, preterujem, prepoznao sam i ja školovan mariborski, i to da je potpuno razgovetan i čist, i trudim se da tako govorim. Al nekako uvek svi provale da sam "Đuro".
pape92 pape92 18:00 03.08.2010

Re: A sad malo ja...

sa sve vaLda


Ovo sam preskočio u komentaru - ako ovo ne čujem pet puta dnevno ne čujem ni jednom. Poprilično mi ide na živce, jer se koristi kao podštapalica uz izvestan iritirajući naglasak. Nisam znao da je neoriginalno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:11 03.08.2010

Re: A jesi li

Razlaga slovenske besede: nizkoizraža izzivanje na pretep
(Izazivanje na tuču).

Kako to još uvek kulturno zvuči u rečniku u realnosti je ovako: u štajerskim kafanama u poslednjem stadijumu alkoholiziranosti, kad više ne znaju šta će sa sobom, nađe se zevzek koji zabije nož u šank i urlikne - "Aufbiks!"
A, aufbiks je poziv na opštu tuču koja sledi. To je naličje urednosti koja konkuriše Pasterovom institutu, muškatlama u izlogu i finoći.
Mene više ne provaljuju a kad im kažem da sam zapravo iz Srbije, oni se otope u baricu.
Mića Marković Mića Marković 18:16 03.08.2010

Re: A jesi li

Provale da si "Đuro" po dve stvari:
1.kako izgovaraš samoglasnik e. Ima ga više vrsta.Jedan je u reči lepo, drugačiji je u Pohorje, potpuno različit u Celje.
2.postoji gramatički oblik dvojnine.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:21 03.08.2010

Re: A jesi li

Ne samo samoglasnik E, i samoglasnik O ima više oblika.
A, dvojina nema dva N
pape92 pape92 18:34 03.08.2010

Re: A jesi li

Ja to više po sluhu...al nismo svi muzičari
Mića Marković Mića Marković 18:39 03.08.2010

Re: A jesi li

Ne samo samoglasnik E, i samoglasnik O ima više oblika.

Tačno. Nisam hteo da previše komplikujem.

A, dvojina nema dva N

Mea culpa.Poppio sam dva piva.

Nedavno je mog poznanika sa MB registracijom u Bg.zaustavila saobraćajna.Imao je 0.8 promila.Nije izbegao ono što sledi,ali ih je nasmejao kada je rekao:"Znate mi Štajerci i kada ne pijemo imamo 0.5".
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:14 03.08.2010

Re: A jesi li

Poppio sam dva piva.

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:18 03.08.2010

Re: A sad malo ja...

Valjda, odnosno "vaLda" su pokupili iz srpskog i koriste ga i tamo gde mu mesto nije, odnosno koriste ga isključivo u potvrdnom značenju, jer misle da je "valda" komparacija od "naravno", "svakako", "sigurno". I još kako ga izgovaraju sa izrazitim L, lepo reč oćelavi...i nervira me samo tako.
Unfuckable Unfuckable 19:25 03.08.2010

Re: A sad malo ja...

ja pamtim ono "seveda res" koje na samoglasnicima izdužuju skoro pa u "i"
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:11 03.08.2010

Najpoznatiji E

u zvuku glasa I je u legendarnom Kekecu, gde u gorenjskom dijalektu to zvuči kao Kikec. Obratite pažnju na vokale, E-ove i O-ove u ovoj ofarbanoj (bolje se čuje od prvog filma) verziji Kekeca:

paglliaruzzi paglliaruzzi 21:24 03.08.2010

Re: A jesi li

Hm moram da dodam: "Aufbiks creva na plot".<_<
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:02 03.08.2010

Muzičar

Nađoh, evo ga muzičar koji ne čuje slovenačke, različite E-ove


blogovatelj blogovatelj 05:37 04.08.2010

Re: A jesi li

1.kako izgovaraš samoglasnik e. Ima ga više vrsta.Jedan je u reči lepo, drugačiji je u Pohorje, potpuno različit u Celje.


U vojsci sam proveo celo popodne sa drugom Slovencem koji je uporno pokusavao da me nauci da izgovorim rec Delo - slovenacke novine.
Ponavljao sam "Delo" do besvesti i on mi je uporno pricao da ne valja a ja nikako nisam kapirao sta ne valja i bio ubedjen da izgovaram perfektno.

Nesto otprilike ovako:



Jelica Greganović Jelica Greganović 14:27 04.08.2010

Re: A jesi li

"Aufbiks creva na plot"

Tačno tako, samo nisam 'tela da sablažnjavam prisutne.
paglliaruzzi paglliaruzzi 21:10 04.08.2010

Re: A jesi li

Jelica Greganović
"Aufbiks creva na plot"

Tačno tako, samo nisam 'tela da sablažnjavam prisutne.

49 41 49 41 00:02 05.08.2010

Re: A jesi li

Jelica Greganović
Razlaga slovenske besede: nizkoizraža izzivanje na pretep
(Izazivanje na tuču).

Kako to još uvek kulturno zvuči u rečniku u realnosti je ovako: u štajerskim kafanama u poslednjem stadijumu alkoholiziranosti, kad više ne znaju šta će sa sobom, nađe se zevzek koji zabije nož u šank i urlikne - "Aufbiks!"
A, aufbiks je poziv na opštu tuču koja sledi. To je naličje urednosti koja konkuriše Pasterovom institutu, muškatlama u izlogu i finoći.
Mene više ne provaljuju a kad im kažem da sam zapravo iz Srbije, oni se otope u baricu.


Znaci li to da ne otvaram BierGarten u Slo?

Biergardeni su visoko profitabilan posao u Bavarskoj.
Lokalno, gde zivim sam razgovarao sa vlasnikom fantasticnog mesta za Biergarden.
Priroda, izolovanost u zelenilu; prilazni putevi, ... takoreci u gradu - a, seoska idila.

Stari amer, me deklarativno odbio sa obrazlozenjem.

Imam dozvolu za tocenje alkohola ovde, vec 20 god.
NE!
Znam ja Srbe, Bugare, Grke; sede pijuckaju, pricaju tiho. Nikakvih problema, nema tuce, pucnjave.

Ovi moji, posle treceg pica se potuku; posle 5-tog povade pistolje.
Meni ne treba pucnjava ovde i to svake veceri.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:35 05.08.2010

Re: A sad malo ja...

Zoran Predin

ichat ichat 07:57 05.08.2010

Re: p.s.

Zaboravio si da napišeš da mariborsko-pohorski dijalekt spada u među kineske, o čemu svedoči i najčešće izgovarana rečenica u tom kraju, koja brzo izgovorena zvuči ovako:


Madrid 1999., zovem ambasadu Slovenije da ih pitam nešto oko viza za Sloveniju:

JA: "Izvinite, moj slovenački nije baš najbolji, više je pohorski."

SLUŽBENICA: "Čuje se."

B)

Inače, moja majka je rođena na nekih 200 metara od ondašnjeg Poštarskog Doma, današnji hotel Tisa, na Pohorju. Kao klinac sam više voleo da budem kod babe na Pohorju nego na moru, a Maribor sam viđao možda jednom ili dva puta dok sam tamo. Sedalo se na TAM-ov autobus bež boje ujutru u 9, malo kupovine, obavezna kupovina jedne ploče u robnoj kući, odlazak na neprevaziđene hrenovke sa nogu u jedan mali lokal tu odmah na ili pored Glavnog Trga, kafica ili pivo, pa nazad na autobus za Pohorje u 14h.
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:48 05.08.2010

Bebe,

samo za tebe i žmarce niz kičmu,



a kad dođeš, obećavam ti kafu sa Zoranom (mada bi on preferirao moj prebranac ).

nsarski nsarski 17:03 03.08.2010

Nikad bio tamo,

ali cini mi se da tu covek moze da se teleportuje kroz vreme u 1870. i sretne ocajno rastrojenog Teslu - znas ono: frizura kao da je lizao struju.
Lep prikaz, ali me ne mami da pozurim na stanicu i kupim kartu u jednom pravcu.
pape92 pape92 17:28 03.08.2010

Re: Nikad bio tamo,

Čovek mora da ima dodatne razloge za takav potez kad je Maribor u pitanju. Inače, ne čudi me da je Tesla ovde doživeo nervni slom. To mu je posle studentskog života u obližnjem Gracu bio prvi posao, neka industrija, mogu misliti koliko mu je to bilo izazovno. Plus depresija malog grada, na kraju je dao otkaz, ali nije odlazio kući nego je raspadnut bazao po kafanama. Najzad su ga po sili zakona izbacili iz grada, kao lice koje nema izdržavanje. Bilo je to doduše na intervenciju njegovog oca, koji je zamolio da tako urede, kako bi ga iščupao iz ralja Maribora. Brrr...
Mića Marković Mića Marković 17:39 03.08.2010

Re: Nikad bio tamo,

Lep prikaz, ali me ne mami da pozurim na stanicu i kupim kartu u jednom pravcu.

Povratna nije loša ideja.
Za vreme studija u Gracu, vikendom sam najčešće bio u Mariboru.


pape92 pape92 17:54 03.08.2010

Re: Nikad bio tamo,

Povratna nije loša ideja.



Inače sam, pre izvesnog vremena, upoznao Stjepka Guta, i on kaže, da parafraziram: Grac, što se tiče slobodnog vremena, truba (da se malo našalim). I on isto tako pamti Maribor kao fino mesto da se trkne iz Graca.
Mića Marković Mića Marković 17:25 03.08.2010

A sad malo ja...

Quoiting
Zaboravio si da napišeš da mariborsko-pohorski dijalekt spada u među kineske...
"DEŽ PO PRIŠOU ZGRDOUSA"
marta l marta l 15:19 04.08.2010

Re: A sad malo ja...

"DEŽ PO PRIŠOU ZGRDOUSA"

ovo mi lici na prekmurski?
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:22 04.08.2010

Re: A sad malo ja...

"DEŽ PO PRIŠOU ZGRDOUSA"


ovo mi lici na prekmurski?


Nije to prekmurski, samo je malo pogrešno napisano, trebalo bi (po Vuku):

Dež bo prišou z grdausa. (Dež bo prišel z grdavsa.)
ninasimone ninasimone 18:40 03.08.2010

Ej, pape...

nikad nisam bila u Mariboru, a sad kao da jesam! Super tekst
pape92 pape92 18:47 03.08.2010

Re: Ej, pape...

Hvala
nova_slika_srbije nova_slika_srbije 19:53 03.08.2010

Beograd - Ljubljana

Slovenija je pre svega jedna lepa zemlja. Lepa onako kako Srbija nikada neće biti. Mala jeste, dosadna jeste ali je lepa - prelepa. I ima more - što je nama Srbima .. ono - rak rana. Nedavno sdam video jednu dečju slikovnicu (štampanu ove godine) u kojoj opisuju Srbiju i ladno su ljudi objašnjavajući šta je to otažbina stavili sliku lađe i mora koje baš podseća na ono koje smo nekada imali. To je nazovi slučajno ali nije jer mi nikako da se pomirimo sa time da smo sve manji i manji. Ne znam da li u Sloveniji uopšte ima obolelih od multipla skleroze ili nekog drugog nervnog oboljenja. Mada imamo primer čoveka koji se plaši mraka - pa zamislite grad u ome je samo jedan čovek lud. Milina. Opet nešto što Srbija nikada neće postići. Sećam se da sam 1995. video jagode u supermarketu u decembru mesecu dok u Srbiji nije bilo ni hleba. Dakle radi se o bogatoj zemlji i zemlji čiji građani imaju veoma visok nivo kulture i svega što ide uz nju. Dakle - nešto što Srbija nikada neće imati i nešto što nema veze sa jagodama. Dosta ljudi koji su proputovali ceo svet kažu da je Slovenija lepša od Švajcarske - recimo. To ne mogu da potvrdim jer nisam obe zemlje obilazio uzduž i popreko ali mislim da u Sloveniji vlada neki spokoj koji ćemo mi Srbi kupovati suvim zlatom jednoga dana. Hoću reći da ćemo se mi seliti kod njih a ne oni kod nas jer nas oni doživljavaju kao cirkusku atrakciju. Budu ovde deset dana i ćao. Tačno je to da je od Beča (mada se i tamo spuštaju roletne oko 22h) do Soluna Beograd jedini grad koji živi i danju i noću skoro 365 dana u godini ali i tome će doći kraj jer silne priče o noćnom provodu koje turisti šire po Evropi je samo zato što je Beograd ostao jedini grad u regionu u kome je skoro sve dostupno počev od droge pa sve do nepropisnog parkiranja i brze vožnje koja se evo tek u poslednjih godinu, dve kontroliše. što znači da mladi Slovenci ne moraju da idu čak u Soho koji je 4x skuplji - sednu u voz i za par sati su u BG. Dakle kada Beograd postane evropski grad (grad u kome se poštuju propisi i pisani i nepisani) pitanje je da li će se turisti toliko radovati da dođu ovde ( mislim na mlade jer samo na njih Beograd i može da računa). Postaće dosadan jer u njemu nema baš nisšta zanimljivo za jednog Francuza ili Šveđanina. Njima je samo zanimljivo to što u Beogradu mogu da pljuju po ulici, lako nađu drogu, ne plate ulazak u klubove i tako dalje. A Sloveniji nedostaje samo jedna kneževska porodica koja bi se orodila sa Kaziragijima i da onda svi mogu lepo da idu u Monako na vikend. Skrenuo sam sateme. Izvinjavam se.
Unfuckable Unfuckable 19:57 03.08.2010

Re: Beograd - Ljubljana

pa ja sad ne znam da li si ti iskoristio ovaj lepi tekst da se diviš Sloveniji, što je sasvim ok i u redu - ili da malo kakiš po Srbiji, što nalazim da je pomalo - bljak.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:44 03.08.2010

Re: Beograd - Ljubljana

Slovenija je pre svega jedna lepa zemlja.

I Srbija je, pre svega, jedna lepa zemlja, a lepotu Slovenije ovde niko nije sporio.
Lepa onako kako Srbija nikada neće biti.

Čime je ovaj optimizam izazvan? Ako pričamo o lepoti zemlje, onda je i Srbija već ništa manje lepa od Slovenije.
I ima more - što je nama Srbima .. ono - rak rana.

I Švajcarska je jako lepa, prelepa, pa nema more. Ne znam koji ste vi Srbi, ali sumnjam da imaš pravo da "namaš" i sve ostale. Što se mene tiče, Srbija je lepa i bez mora, a da mi je to rak-rana teško bih se složila.
Nedavno sdam video jednu dečju slikovnicu (štampanu ove godine) u kojoj opisuju Srbiju i ladno su ljudi objašnjavajući šta je to otažbina stavili sliku lađe i mora koje baš podseća na ono koje smo nekada imali.

Ja sam onomad malečkom komšiji čitala slikovnicu o Triglavu i tamo je bio nacrtan zmaj sa tri glave, baš onakav za kakvog kažu da je nekada tamo živeo.
Dakle radi se o bogatoj zemlji i zemlji čiji građani imaju veoma visok nivo kulture i svega što ide uz nju.

Dakle, zveči...Slovenija je bila bogata, a sada ima veću zaduženost od Grčke, pogledaj malo podatke, pre no što istrčiš na ledinu i kreneš da pričaš napamet, ne toliko da bi hvalio Sloveniju (jer naprazno hvališ), nego zato da bi pljuvao Srbiju. Što se kulture tiče, ima i ovde svega, poraspitaj se malo i oko toga.
Dosta ljudi koji su proputovali ceo svet kažu da je Slovenija lepša od Švajcarske - recimo. To ne mogu da potvrdim jer nisam obe zemlje obilazio uzduž i popreko ali mislim da u Sloveniji vlada neki spokoj koji ćemo mi Srbi kupovati suvim zlatom jednoga dana.

Znaš, ovde kažu da svake oči imaju svog molera, tako da je to jako individualno i dok sam ne vidiš bolje da ne pričaš i o tome naprazno. A, što se spokoja tiče, ajd malo otvori neki info sajt slovenački, pa ćeš da vidiš "spokoj" od kog uši otpadaju. Evo, su recimo juče, u ime tog spokoja, deportovali nekoliko bosanskih radnika, građevinaca, koji su uzaludno tražili svoje mesecima neisplaćene plate, od firme koja je dužna i bogu i đavolu i kad se bude srušila ovih dana, pomeljaće pod sobom silne jadnike. Zaista bi bilo dobro da pre no što kreneš da se razvaljuješ od hvaljenja se malo informišeš, jer ovo što se već neko vreme u Slo dešava, Srbija ne bi trebalo ni na poklon da uzima, a kamoli da kupuje.
Hoću reći da ćemo se mi seliti kod njih a ne oni kod nas jer nas oni doživljavaju kao cirkusku atrakciju.

Možda tako doživljavaju tebe, ali ostale Srbe ne.
Budu ovde deset dana i ćao.

A, je l' ti kad odeš negde na odmor ili u provod, odmah tamo i ostaneš da živiš?
Beograd ostao jedini grad u regionu u kome je skoro sve dostupno počev od droge pa sve do nepropisnog parkiranja i brze vožnje koja se evo tek u poslednjih godinu, dve kontroliše. što znači da mladi Slovenci ne moraju da idu čak u Soho koji je 4x skuplji - sednu u voz i za par sati su u BG.

Mladi Slovenci dolaze u Bgd zbog dobrog provoda po njima prihvatljivim cenama, što je skroz u redu. Ko nema, ne ide u Monte Karlo da letuje, nego u Grčku, a to opet ne znači da je Grčka ružna. Da bi se nakupovali droge ni ne moraju da potežu u Bgd, ima je ovde onoliko, a i vožnje mnogo brže nego u Bgd, jer su auti bolji, sa sve nepropisnim parkiranjem...
Dakle kada Beograd postane evropski grad (grad u kome se poštuju propisi i pisani i nepisani) pitanje je da li će se turisti toliko radovati da dođu ovde ( mislim na mlade jer samo na njih Beograd i može da računa). Postaće dosadan jer u njemu nema baš nisšta zanimljivo za jednog Francuza ili Šveđanina.

Tek tada će Bgd postati još interesantniji. A, šta je onda interesantno Francuzima u Sloveniji? Zabavna je, dešava se? Dakle, pljuješ samo da bi pljuvao. A, Beograd može da računa i na starije turiste, to što ti ne voliš Bgd i nije ti zanimljiv, to nije reper i za ostatak sveta.
Njima je samo zanimljivo to što u Beogradu mogu da pljuju po ulici, lako nađu drogu, ne plate ulazak u klubove i tako dalje.

Kako te samo nije sramota? Pa je l ti stvarno misliš da se ovde ne pljuje po ulici? Moja ulica u centru Ljubljane je svaki vikend ispovraćana od finog sveta ovdašnjeg, mladog, koji se do besvesti opija jer ne zna šta bi drugo od sve "zabave" koja mu se ovde nudi. I od silne kulture. A, kao što ti rekoh, droga može da se nađe svuda, ne zovu džabe Kranj - Kranjsterdam. Kakvo neplaćanje klubova? Pa, ni ovde se ne plaća ulazak u mnoge klubove.
A Sloveniji nedostaje samo jedna kneževska porodica koja bi se orodila sa Kaziragijima i da onda svi mogu lepo da idu u Monako na vikend.

Slovenija je imala kneževsku porodicu i ta porodica se orodila sa Srbijom, njena poslednja kneginja je bila Katarina Kantakuzina, ćerka Đurđa Brankovića. O tome koliko Slovenija ceni svoje kneževe, govori i činjenica da je u Celju, prestonici tadašnje kneževine, dečiji muzej sada zove "Hermanov brlog", po Hermanu Celjskom, jednom od par ozbiljnih državnika koje je ova zemlja imala. A, za idenje na vikend u Monako, to baš ne ide kako ti to druga Srbijo vidiš, nema se para ni ovde, ne bi pomoglo rođačko grebanje.
Skrenuo sam sateme.

Ti si ozbiljno skrenuo sa teme, jer si očito hteo samo da ispljuješ Srbiju, pošto o Sloveniji i šta se u njoj dešava, pojma nemaš. Bolje bi ti bilo da malo čitaš i pratiš šta se negde dešava, nego da viriš preko tarabe i da ti se komšijsko uvek, pa i kada nema razloga, čini bolje od tvog rođenog.
Nova slika Srbije?
nova_slika_srbije nova_slika_srbije 21:06 03.08.2010

Re: Beograd - Ljubljana

Ajte molim Vas. Ne uzbuđujte se.
pape92 pape92 21:13 03.08.2010

Re: Beograd - Ljubljana

Jelica Greganović 21:44 03.08.2010 / *novo
Re: Beograd - Ljubljana


Hvala na strpljenju za ovaj odgovor. Ustvari ni meni ne nedostaje ali mi je večeras ponestalo vremena.

Tekst blogera pod imenom nova_slika_srbije je mešavina delimično tačnih premisa koje su mahom uopštavanja (npr.:u Srbiji se manje zna red, odnosno poštuju propisi, nego u Sloveniji) i pogrešnih zaključaka koje se iz njih izvlače (zbog toga smo turistička atrakcija).
Imam međutim utisak da je u pogledu tog teksta više reč o zabludama, ili ih nazovimo opštim mestima, tipičnim uostalom, nego o zloj nameri.
Jedno je tačno, ma koliko Štajer i Šajer zvučali isto, Šajer je jedina zemlja (izmišljena dakle) u kojoj je sve kao u bajci. Isto tako, ni Srbija nije Mordor...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:14 03.08.2010

Re: Beograd - Ljubljana

To što si napisao bi me uzbuđivalo kad bi imalo ikakve veze sa realnošću, ovako je bukvalno kao da si otišao kod komšija na kafu i posle napričao celoj zgradi kako su oni fini i divni, kulturni ljudi, imaju divan regal, a i servis za čaj im je baš prelep...a to što se komšije biju, juri ih banka jer ne plaćaju kredit...nema veze, samo nek su im muškatle na prozoru.
I dalje bih ti savetovala da malo čitaš i pratiš, pre no što počneš da trošiš superlative bez alibija.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:16 03.08.2010

Šajer

Šajer je jedina zemlja (izmišljena dakle) u kojoj je sve kao u bajci.

Jeste, al Hobiti i dalje imaju dlakave noge
pape92 pape92 21:20 03.08.2010

Re: Šajer

Jeste, al Hobiti i dalje imaju dlakave noge




Imaj obzira, reci na baš baš svi
nova_slika_srbije nova_slika_srbije 21:21 03.08.2010

Re: Beograd - Ljubljana

Ali ubeđivati bilo koga iz ove zemlje da je Slovenija u istoj ili kako madamme Jelica tvrdi u lošijoj poziciji od Srbije je ravno samoubistvu. I sve ovo ostalo ... mislim kneževska porodica koja ne postoji vekovima... i ne znam odakle joj ideja da govori u moje ime. Kao da ona zna koliko ja volim Beograd. I tako dalje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:25 03.08.2010

Re: Šajer

Ako Tolkin laže, Hobiti ne lažu.

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:33 03.08.2010

Re: Beograd - Ljubljana

Za početak, ako bi mogao da se ma'neš sarkastičnog madamanja to bi bilo fino, pa da se držimo teme.
Ali ubeđivati bilo koga iz ove zemlje da je Slovenija u istoj ili kako madamme Jelica tvrdi u lošijoj poziciji od Srbije je ravno samoubistvu.

Pročitaj ponovo napisano, ono što si sam napisao i ono što sam ti odgovorila, pa ćeš videti da ja ni jednog trenutka nisam tvrdila da je Slovenija u lošijoj poziciji od Srbije (mada, kad malo bolje razmislim našlo bi se i toga, naravno ne uopšteno gledano, već konkretne stvari. Poput recimo tranzicije koju Slo još uvek nije doživela, pa su tako, u Sloveniji, sva najveća preduzeća i banke i dalje u državnom vlasništvu). Ono što sam ti ja napisala je da razlozi, odnosno stereotipi koje ti navodiš kao razloge, da se Srbija ispljuje na račun Slovenije onako kako si ti uradio, nisu tačni i nemaju veze sa ovdašnjom realnošću.
mislim kneževska porodica koja ne postoji vekovima...

Mislim jagode 1995. godine.
i ne znam odakle joj ideja da govori u moje ime.

Ja govorim u svoje ime, a ti koristiš množinu. Iz toga zaključujem da ili neosnovano govoriš u ime ostalih žitelja Srbije ili sebe tretiraš u množini. Ovo prvo se lakše rešava.
Kao da ona zna koliko ja volim Beograd. I tako dalje.


Od takve ljubavi može da se crkne.
nova_slika_srbije nova_slika_srbije 21:36 03.08.2010

Re: Beograd - Ljubljana

Prijatan ostatak večeri Vam želim.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:37 03.08.2010

Re: Beograd - Ljubljana

Doneviđenja.
blogovatelj blogovatelj 05:47 04.08.2010

Re: Beograd - Ljubljana

Mala jeste, dosadna jeste ali je lepa - prelepa. I ima more - što je nama Srbima .. ono - rak rana


A ti mali jesi.
Dosadan, ali lep - prelep.
I imas more.
Sto je meni Srbinu ono... Rak rana.
Koje ono, matere ti? Ni napismeno ne mozes bez verbalnih postapalica.
Mislim, ono kao, razumes, u principu...
milisav68 milisav68 17:21 04.08.2010

Re: Beograd - Ljubljana

Nedavno sdam video jednu dečju slikovnicu (štampanu ove godine) u kojoj opisuju Srbiju i ladno su ljudi objašnjavajući šta je to otažbina stavili sliku lađe i mora koje baš podseća na ono koje smo nekada imali.

Jel to misliš na pesmu ili na činjenice?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:58 05.08.2010

Re: Beograd - Ljubljana

imaju divan regal, a i servis za čaj im je baš prelep...a to što se komšije biju, juri ih banka jer ne plaćaju kredit...nema veze, samo nek su im muškatle na prozoru.

hannah.greener hannah.greener 21:39 03.08.2010

Maribor

Kad sam prvi put došao u Ljubljanu iz Beograda, rekoh sebi - ebemti, koja rupčaga!

Kad sam prvi put došao u Ljubljanu iz Maribora, rekoh sebi - ebote, GRAD! Iz Maribora gledano, Ljubljana ima taj šum naseljenog mesta, što opet više govori o Mariboru nego o Ljubljani, no aj sad...

Maribor je rupa, doduše, sada je to moja rupa, ali je rupa... Jedino što je zaista super glede Mb-a je priroda koja je stvarno na minut-dva. I kažu da su ljudi mnogo bolji no u Lj. Recimo, pitanje je da li bih mogao da pišem ovo sa dežurstva iz Ljubljane...

Pozz, Pape, i nadam se da se možemo neći na nekom piću, tu i tamo, u totem Mariboru...
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:09 03.08.2010

Re: Maribor

u totem Mariboru.

Mis'im stvaaarno, hoćemo li konačno uspeti sa pravilnom interpretacijom nepravilnog hobitskog dijalekta?! Kaže se: V totem Maribori.
V mora da zvuči kao glas između V i F, silazno.
hannah.greener hannah.greener 23:09 03.08.2010

Re: Maribor

Da, da, znam... Kasno je previše da bih razmišljao, a i mora brzo da tipkam da me ne bi uFatili šta radim...

Dobra je Štojerčina (duboko, otegnuto o, skoro na a).

Lahko noč želim!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:15 03.08.2010

Re: Maribor

Tudi tebi, pa brez zamere
hannah.greener hannah.greener 23:23 03.08.2010

Re: Maribor

Nema problem.

Osim sa lakom noći. Ne bo šlo... meni, nesretnom, tojest.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:31 03.08.2010

Re: Maribor

pape92 pape92 23:53 03.08.2010

Re: Maribor

Ionako smo se već sreli, samo što to ne znamo . Statistika

A možda i znamo, sa svim tim nikovima nikad nisi načisto, ko u Trećem čoveku. V totem ili tem, svejedno je dok je pivo (V)Laško

Pozz
hannah.greener hannah.greener 00:21 04.08.2010

Re: Maribor

Te pa sma se zmenila... I ja preferiram Laško... Gorak mi Union i bezveze.

A da smo se sreli - skoro sigurno jesmo.

Nego, šta ti radiš u Mb? I kako to da si ovde? Mene, recimo, odredilo. Samo tu bilo mesta za neko volontiranje, i malo po malo, ja ostadoh... Sad mi je ćerka Mariborčanka, a ja više nisam trezan, nego što jesam...
pape92 pape92 02:04 04.08.2010

Re: Maribor

Pričaćemo. Nije mi bilo druge.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:23 04.08.2010

Re: Maribor

Ionako smo se već sreli, samo što to ne znamo

Čuj sreli, sigurno smo već i rođaci, samo da nam jave.

V totem ili tem, svejedno je dok je pivo (V)Laško

Mis'iš ovo?




pape92 pape92 14:42 04.08.2010

Re: Maribor

Točeno - najbolje.
paglliaruzzi paglliaruzzi 00:27 05.08.2010

Re: Maribor

Recimo, pitanje je da li bih mogao da pišem ovo sa dežurstva iz Ljubljane...



Kopka me gde u Mariboru se "desavaju" ta dezurstva odakle mozes da bologujes, posto kod nas su dezurstva haoticna.
no.one no.one 01:13 04.08.2010

Srbi i mit, mit i Srbi, uvjek skupa...


Nije vam dovoljno Kosovo je Srbija, sada bi i Maribor ali jebi ga, istina nisu gusle!
Komentirat ču samo ovo na kraju bloga...

* Kad su došli srbski vojnici, Maribor je bio već oslobođen, i ne samo Maribor već i Radgona, koju su morali nakon toga ostaviti Avstriji, jer je Beograd tako dogovorio...
Kad se vidjelo tu srbsku vojsku na poslu, 22.07.1919 došlo je do pobune slovenskih vojnika, koji su tražili povlaćenje Srba iz Slovenije, pobuna je bila ugušena na mostu na Glavni trg, gdje je ubijeno na desetke slovenskih vojnika, ostali su zatvoreni ili streljani po nalogu generala Krste Smiljanića, pri tome su Srbi imali veliko pomoč karlovaškega polka!

*** TAM je nastao godine 1941, IMR Rakovica nije bila nikud premeštena!
Tam je dobio samo licencu i dokumentaciju za neke češke kamione, jer je IMR Rakovica počela proizvoditi traktore...
Premeštanje fabrike je mit, isto tako kao razlog zbog okupacije, jer su bili Rusi bliže Mariboru, nego Rakovici, a ekonomska snaga Srbije znalo se kakva je bila....

Dodatak: istorija Maribora od kraja I Svetskog rata u veoma kratkim crtama
...

Kad bi u Mariboru Nemci i Austrijanaci činili (80%) većinu, Maribor bi, posle prvog svetskog rata, ostao brez stanovništva....Avstrougarska nije imala popisa stanovništa po nacionalnoj pripadnosti, nego po upotrebi jezika, u gradu su svi morali govoriti njemački, ako si htio imati neki bolji posao, recimo državnu službu, isto tako kao nekada u JNA, gdje su svi morali govoriti srbski ali to ne znaći da su zato svi bili Srbi!

Kako su bili slovenački prognanici dočekani u Srbiji zavisi ili slušaš propagandu nekadašnje države ( vidim da još danas neki vjeruju u nju ) ili realne priče prognanika...ali za gusle istina je u drugom planu zar ne!







Jelica Greganović Jelica Greganović 10:33 04.08.2010

Re: Srbi i mit, mit i Srbi, uvjek skupa...

* Kad su došli srbski vojnici, Maribor je bio već oslobođen, i ne samo Maribor već i Radgona, koju su morali nakon toga ostaviti Avstriji, jer je Beograd tako dogovorio...
Kad se vidjelo tu srbsku vojsku na poslu, 22.07.1919 došlo je do pobune slovenskih vojnika, koji su tražili povlaćenje Srba iz Slovenije, pobuna je bila ugušena na mostu na Glavni trg, gdje je ubijeno na desetke slovenskih vojnika, ostali su zatvoreni ili streljani po nalogu generala Krste Smiljanića, pri tome su Srbi imali veliko pomoč karlovaškega polka!

Ovo bi spadalo u istinu modela "Što je babi milo..." i ne spada u slovenačke mitove, jer Slovenci su operisani od mitova, vade im ih sa krajnicima već u detinjstvu
Nađi i malo pročitaj knjigu Jožeta Hudalesa o gen. Maistru, a ako je ne nađeš, dovoljno je i da odeš do Društva gen. Maistra, evo ih u Ljubljani, sve sami Slovenci, ako ne veruješ guslama, veruj harmonici.

Kako su bili slovenački prognanici dočekani u Srbiji zavisi ili slušaš propagandu nekadašnje države ( vidim da još danas neki vjeruju u nju ) ili realne priče prognanika

A možeš da priupitaš i one koji su prognanicima dali krov nad glavom i sa njima delili ono malo jada od hrane koju su imali. Recimo porodica moje majke.

ali za gusle istina je u drugom planu zar ne!

Naravno, zato ti i tako guslaš.

I još nešto, ne brini, ne treba Srbima Maribor, nit im je ikada trebao. Kr mejte ga. To što neko o njemu piše, ne znači da namerava da ga prisvoji, zato se slobodno opusti. Valjda je Srbija bar tu lekciju naučila već jednom, da ne šalje svoje ljude da ginu za tuđe gradove i reke. I tuđe mitove.
Ako si se ti nama registrovao, makar i juče, ovog bloga povodom.
pape92 pape92 13:43 04.08.2010

Re: Srbi i mit, mit i Srbi, uvjek skupa...

Kad su došli srbski vojnici, Maribor je bio već oslobođen, i ne samo Maribor već i Radgona, koju su morali nakon toga ostaviti Avstriji, jer je Beograd tako dogovorio...
Kad se vidjelo tu srbsku vojsku na poslu, 22.07.1919 došlo je do pobune slovenskih vojnika, koji su tražili povlaćenje Srba iz Slovenije, pobuna je bila ugušena na mostu na Glavni trg, gdje je ubijeno na desetke slovenskih vojnika, ostali su zatvoreni ili streljani po nalogu generala Krste Smiljanića, pri tome su Srbi imali veliko pomoč karlovaškega polka!


Tačno je da je Maribor već bio oslobođen, i tačno je da u tom nisu učestvovale regularne srpske trupe. Ali jesu neregularne. Pokušaću da što kraće opišem događaje koji se tiču borbe za severnu granicu. Unapred se izvinjavam za dužinu ovog komentara, ali ne želim da ostanem nedorečen.
Nakon formalnog završetka I svetskog rata je bilo izvesno da će se formirati SHS. Prvenstveno iza ovoga stoji volja velikih sila. Nije se međutim tačno znalo gde će biti njene granice, naročito kad su u pitanju oblasti u blizinama italijanske i (sadašnje) austrijske granice. U Mariboru je znatnu većinu predstavljo nemačko (austrijsko) stanovništvo. (Koje nije bilo deportovano posle I svetskog rata, te se stoga Maribor nije ispraznio, iako je nacionalna struktura umnogome izmenjena). Tako je gradska skupština Maribora, još uvek Marburga tada, donela odluku da grad ostaje u sastavu Austrije. General Maister je, imajući na svojoj strani činjenicu o porazu Austrougarske, kao visoki oficir njene vojske i slovenački patriota uradio sledeće: razoroužao austougarsku vojsku na toj teritoriji, osim vojnika slovenačke nacionalnosti. Proglasio Maribor za grad koji ulazi u sastav SHS. Organizaovao odbranu teritorije. Branio se od znatnih snaga Austrije: naime po kapitulaciji Austrougarske, Austrija je zadržala svoju vojsku. Maister je pod oružjem imao oko 4000 Slovenaca. Njima se na poziv Maistera priključilo nekoliko stotina srpskih vojnika koji su se kao oslobođeni ratni zarobljenici našli u Mariboru. Nikakvu obavezu da se priključe nisu imali, nikakvo naređenje iz Beograda. Odigrali su značajniju ulogu od svoje realne vojne snage, jer se austrijska vojska u nekoliko navrata nije usudila da napadne vojsku u srpskim uniformama, misleći da je reč o regularnim trupama, a Srbija je bila potpisnik mirovnog sporazuma (za razliku od Maisterove vojske koja se mogla tretirati kao obični pobunjenici).
Znatne snage srpske vojske su uzele učešće kasnije, u operacijama borbe za oslobađanje Celovca. Ovu teritoriju Austrija nije prepustila bez borbe, u kojoj su glavninu snaga činila tri puka srpske vojske koji su iz Srbije došli na poziv vlade iz Ljubljane. Oko četvrtinu vojske koja je uspešno zauzela Celovec je činila vojska pod komandom generala Maistera (jedan puk), glavnokomandujući ukupnim snagama je bio srpski general Krsta Smiljanić. Ovo je najveća bitka u okviru borbe za severnu granicu, i ništa ne može izmeniti činjenicu da su se srpski i slovenački vojnici borili zajedno. Kasnije je Celovec i Koroška ipak pripala Austriji, nakon plebiscita (koji je bio daleko od čistog kao suza).
Bila su to turbulentna vremena. Tako je naprimer i danas Maister označen u Austriji kao zločinac. U vreme kad je već uspostavio vlast nad Mariborom, u grad je došla delegacija američke vlade. Ovo je stanovništvo Maribora – kao što smo već više puta rekli velikom većinom austrijsko – iskoristilo i došlo je do masovnih demonstracija, demonstriralo je oko 10 hiljada ljudi. Otvorena je vatra na demonstrante, bilans 13 mrtvih. Samo nekoliko meseci kasnije, u gradu su trupe sastavljene od četa slovenačkih vojnika i kao 36. Karlovački pešački puk pod komandom kapetana Ljudevita Stanekovića, kadar preuzet iz hrvatskog dela austrougarske vojske. General Maister je na obližnjem frontu, u Ljubljani je legitimna slovenačka vlada, u Mariboru pomenuta združena vojska. Nekoliko zaverenika prave potpuno neizvodljiv plan da izvrše prevrat tako što bi najpre zauzeli Maribor, a potom i Ljubljanu. Ova pobuna je okrenuta i protiv samog Maistera, iako on nije u gradu (da jeste, verovatno ne bi ni došlo do nje). Koristi se i napeta atmosfera u gradu u kome su vojske tri nacionalnosti, gde nevolja ne nedostaje. Barata se podatkom da je u pobuni aktivno učestvovalo oko 130 slovenačkih vojnika. Pobuna se završava očajničkim jurišom dragonaca (konjanika) preko dravskog mosta, koji bivaju pokošeni mitraljeskom paljbom karlovačkog puka. Pobuna je na ovaj način ugušena, a jedini podatak u vezi broja poginulih je onaj da je sledećeg jutra na postrojavanju falilo 224 slovenačka vojnika. 82 su bila uhapšena.

Nije vam dovoljno Kosovo je Srbija, sada bi i Maribor

Velika većina Francuza ne vidi ništa sporno, niti ružno u činjenici da su od nemačke opkupacije Francusku oslobodili saveznički vojnici. U Beogradu se prihvata činjenica da je sovjetska armija imala značajniju ulogu u oslobađanju Beograda od snaga NOB-a. I tako dalje – u istoriji okupacija i oslobađanja mnogo je ovakvih primera, pa ipak će retko koji Francuz da danas optuži Ameriku da ima aspiracije prema francuskoj teritoriji. Jednostavno, to ne bi zvučalo normalno.
Isto tako, ogromna većina slovenaca, a svi koje znam, ne deli gore citiran pogled. Naravno da ne manjka onavih kakvih ne manjka ni u Srbiji, uvek će ih biti. (I međusobno odlično razumeti).


blogovatelj blogovatelj 07:00 04.08.2010

Pade mi na um u ovaj mahnit sat

Pisao si o Tesli.
A Andrić, zatvor u Mariboru i tako to?
Jel imaju spomen sobu u ćeliji gde su ga drzali?
Ili se trude da zaborave da je kod njih bio u ćuzi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana