Planeta| Putovanja| Životinjski svet

Usvojio sam slona!

Milutin Milošević RSS / 01.08.2010. u 23:22

Tačnije: slonče. Ženskog spola. Ima nepune dve godine, nešto preko 150 kila, i zove se Tumaren.

06Tumaren.jpg

***

Na obodu nacionalnog parka koji sa jugozapadne strane grli Najrobi, smešteno je Sirotište za slonove. Osnovala ga je Dr. Dafne Šeldrik, u znak sećanja na svog pokojnog muža. Dejvid Šeldrik bio je jedan od najpoznatijih čuvara divljih životinja u Keniji. Bio je središnja ličnost rata protiv lovokradica i kradljiva slonovače vodjenog sedamdesetih godina prošlog veka u nacionalnom parku Tsavo. Njegov pionirski rad na ustanovljenju i uspešno rukovodjenje ovim nacionalnim parkom celih 28 godina, prihvaćeni su kao model po kome su organizovani svi drugi nacionalni parkovi u Keniji.

Godine rada uz Dejvida i posle njegove smrti donele su Dafne neprocenjivo iskustvo. Ona je prva koja je uspela da ovlada tehnikom uzgajanja slonova koji su ostali bez majke, što je izuzetn teško zbog njihove zavisnosti od majčinog mleka. Dafne je našla odgovarajuću mešavinu sastojaka koja sasvim zamenjuje ovu dragocenu tečnost.

Mladunci koji su ovde uglavnom su ostali bez majke kao posledica krivolova. Da ih ne prihvate, vrlo brzo bi poslai plen grabljivica, najpre lavova, ili bi jednostavno uginuli ne mogavši da se snadju u za njih surovom svetu. Porodica i okruženje drugih slonova od vitalne su važnosti za razvoj mladunaca u prve tri godine života. U Sirotištu, oni su u grupi vršnjaka, gde zajedno grade novu porodicu i podržavaju jedni druge. Tako rastu do svoje treće godine, kada dovoljno ojačaju da se mogu vratiti u svoje prirodno okruženje - nacionalni park Tsavo.

Prvo siroče slona zbrinuto je još 1954. godine. Od tada, preko 80 mladunaca je odgajeno i vraćeno u prirodu. Mnoge ženke donele su na svet nove sloniće.

Pored mladunaca slonova i nosoroga, u Sirotištu su odgajani mladunci skoro svih ugroženih životinjskih vrsta Kenije - antilopa, zebri, bufala, bradavičastih svinja, veverica, mungosa, divljih mačaka, šakala i raznih ptica. Dodatna aktivnost fondacije je postavljanje 62 kilometara duge ograde kroz koju protiče struja celom severnom granicom Tsavo parka. Time se štite i životinje i njihova staništa, najpre od ljudi. Takodje, fondacija vodi intenzivnu medjunarodnu kampanju za donošenje Konvencije o trgovini ugroženim vrstama, kojima bi se, izmedju ostalog, uredila trgovina slonovačom.

 

***

Sirotište za slonove je prvo mesto koje sam stavio na svoju listu onih koje treba obići u Najrobiju. I zaista, prvog dana kada sam imao slobodnog vremena, počeo sam da se organizujem. No, dok sam sačekao par kolega da pozavršavaju svoje poslove, bilo je već prošlo 4 popodne. Krenusmo da vidimo hoćemo li ga naći i hoće li nas pustiti unutra.

Ispostavilo se da je Sirotište unutar Nacionalnog parka i da nije baš obeleženo, pa smo malo lutali dok ne dodjosmo na pravu kapiju. Tu nas sačekaše naoružani stražari i saopštiše da su posete od 11 do 12 sati. Objasnismo da smo na akciji i sa ograničenim mogućnostima za izlazak. Stražarka na kapiji nam onda reče da upravo treba da dodju osobe koje ele da usvoje slonče, pa da možemo da probamo da se ubacimo sa njima. Udjosmo sa njima u nacionalni park, ali nas na vratima Sirotišta obavestiše da ako želimo dalje moramo da usvojimo jedno slonče. Brlo brzo smo se dogovorili i sakupili potrebnih 50 dolara.

Ova mogućnost pokazala se kao mnogostruko bolja nego dolazak u podne i karta od 5 dolara. Naime, za one koji žele da "usvoje" slonče, dozvoljena je mogućnost da budu tu u vreme kada se oni vraćaju sa ispaše, podoje mlekom i ostavljaju na spavanje. Tako smo postali posebni gosti.

Najpre smo videli malog nosoroga koji se uredno vratio u svoju štalu i onda nas zbunjeno posmatrao pametnim okicama. Zatim smo otišli do velikog, četiri godine starog slepog nosoroga Maksvela. I njega su čuvari a i posetioci hranili mlekom.

Konačno, naišao je prvi deo krda. Slončići su se kao banatske krmače zaputili svako svom kavezu, gde su ih čekali čuvari sa po dve velike cucle pune mleka koje su oni slasno pocoktali. Kao i sva deca, i slončići vole da sisaju prst. Pošto su njihovi grubi i veliki, slatko su sisali prste čuvara.

Naišao je ubrzo i drugi deo krda, pa su i oni požurili u svoje odeje. Posle popijenog mleka i malo brstenja zelenih grana, slončići su jedno po jedno legali na spavanje, izgleda umorni od celodnevnog jurcanja.

Sve vreme, oko nas su se vrzmale pumbe - baravičaste svinje. Rekoše nam da su one vrlo omiljena hrana lavova, te su se navikle da se prišljamče uz naselja ljudi jer su tu sigurna da neće postati plen. Na povratku, na putu videsmo i dve žirafe kako mirno pasu.

11Tumaren.jpg

 

***

Podaci koje smo dobili o Tumaren kazuju da je rodjena septembra 2008. godine, na Tumaren ranču - po čemu je dobila ime. Procenjuje se da je imala 10 meseca kada je nadjena kako sama stoji pored svoje majke koja je bila na samrti. U okolini nije bilo drugih slonova. Pretpostavlja se da su majku ubile lovokradice nekim otrovom.

Shvativši realnost, odlučeno je da se majka uspava, a da se mladunče uhvati i prebaci u sirotište slonova. Ta oblast je prepuna grabljivica koje bi ga zasigurno pojele. Prvu noć je provela u kući čuvara, što je bilo posebno iskušenje obzirom da je bila uzrujana, celu noć plakala za majkom i čak pokušala da iskoči kroz prozor.

Dan kasnije prevezena je avionom do Najrobija. Opirala se snažno i bila agresivna, što je ukazivalo da ima želju za životom, ali se umirila kada je ostavljena u društvu drugih slončića koji su na čuvanju u Sirotištu koji su je srdačno primili. Ubrzo je postala vrlo odan član krda i prijatelj drugim slonovima i ljudima koji je čuvaju. 

Zašto smo je izabrali? Nama trojici je za oko odmah zapalo slonče Mavenzi koje je više od dve godine staro, ali je zbog nebrige i problema koje je imalo vrlo zakržljalo. No, japanka Meg se pobunila, smatrajući da će to slonče svi podržavati iz sažaljivosti i da treba da nadjemo drugi razlog da neko zavolimo i podržmo. Konačno smo prihvatili njen stav i odabrali Tumaren jer je ženka. Smatramo da ćemo na taj način nekako doprineti održanju ove vrste.

Dobili smo diplomu, akvarel slončeta (koga je naslikala Angela, jedna od kčerki Dafne i Dejvida), sliku naše Tumaren i najnoviji broj biltena fondacije. Dobili smo i želju da pomognemo i dalje našoj štićenici i drugim slonovima. Evo, već smo pokrenuli akciju da naše druge kolege ovde sakupe po desetak nečega i da to onda odnesemo u Sirotište.

07Tumaren.jpg

 

Klip koji prikazuje rad Sirotišta možete naći ovde a oni koji žele da se bolje upoznaju sa njihovim radom i imaju dovoljno vremena, mogu da pogledaju film Siročići iz Tsavoa (Orphans Of Tsavo) na Kanalu G

Atačmenti



Komentari (110)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 23:27 01.08.2010

Preslatka je!

Bravo Milutine!
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:31 01.08.2010

Re: Preslatka je!

Moje cure su pre mesec dana donele (posle dugog mog opiranja) macu u stan. E, sad kad ja dovedem Tumaren, imaće Cica sa kim da se igra
maca22 maca22 23:43 01.08.2010

Re: Preslatka je!

za macu i tumaren
myredneckself myredneckself 23:47 01.08.2010

Re: Preslatka je!

Divna je!
Kakva bebuskara i po
Milutin Milošević Milutin Milošević 06:00 02.08.2010

Re: Preslatka je!

Mnogo su lepi kad su tu negde do visine grudi. A lepi su i kad postanu gorostasi
loader loader 00:01 02.08.2010

:)

Predivna je...
Samo je pazite od miševa ..
da se ne stresira
Milutin Milošević Milutin Milošević 06:01 02.08.2010

Re: :)

Možda su zato tu pumbe, da ih spreče da frustriraju bebice
Jukie Jukie 18:01 02.08.2010

Re: :)

loader
Predivna je... Samo je pazite od miševa .. da se ne stresira

Cica će da sredi miševe
radulence radulence 02:33 02.08.2010

e


ovo budi stihoklepca u meni.


seo slon na stolicu
stavio u krilo slonicu
kratku rimu sklepao
na uvce joj tepao
malo moje balonche
hajde da pravimo slonche.
Milutin Milošević Milutin Milošević 06:03 02.08.2010

Re: e

Hvala za stihove. Drago mi je da je tekst toliko inspirativan
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:12 02.08.2010

Radulence,

ne daj tom stihoklepcu u tebi da spava, kad je budan - odličan je!
radulence radulence 18:24 02.08.2010

Re: Radulence,

Radulence,
ne daj tom stihoklepcu u tebi da spava, kad je budan - odličan je!


man ray loves me man ray loves me 05:56 02.08.2010

Svaka cast Milutine!

nek je sa srecom!
Milutin Milošević Milutin Milošević 06:04 02.08.2010

Re: Svaka cast Milutine!

Sad moram da konsultujem ove naše estradne zvezde koje su krstile činčile, pa da nadjem popa ovde u Keniji, pa da spremam lavor i peškire...
mlekac mlekac 08:25 02.08.2010

Re: Svaka cast Milutine!

Milutin Milošević
Sad moram da konsultujem ove naše estradne zvezde koje su krstile činčile, pa da nadjem popa ovde u Keniji, pa da spremam lavor i peškire...

Bojim se da ces morati da dovedes onog naseg iz Johanesburga, ili da pozajmis nekog iz Etiopije
man ray loves me man ray loves me 08:27 02.08.2010

Re: Svaka cast Milutine!

U tu plemenitu svrhu cak i ja sam spremna da nabacim mantiju i da mrmljam dok prskam slona vodom. Onda slon moze da zahvati surlom i da krsti mene...
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:34 02.08.2010

Re: Svaka cast Milutine!

Nahvataću valjda nekog Grka ili Kopta ovde.

Ako ne, ima toliko raznoraznih crkava, sekti i varijacija, de mi neće biti teško da oformim novu, recimo Nebeska pravoslavna crkva Afrike. ImenTujem sebe za partijarha i "pomoz' Bog čaršijo na sve četri strane"
mlekac mlekac 21:43 02.08.2010

Re: Svaka cast Milutine!

Milutin Milošević
Nahvataću valjda nekog Grka ili Kopta ovde.

Ako ne, ima toliko raznoraznih crkava, sekti i varijacija, de mi neće biti teško da oformim novu, recimo Nebeska pravoslavna crkva Afrike. ImenTujem sebe za partijarha i "pomoz' Bog čaršijo na sve četri strane"


Ti si potpuno usao u Africki fazon!
Tamo je pravljenje crkava ozbiljan biznis. Jos ces da prestignes neke ovdasnje!
Milutin Milošević Milutin Milošević 06:45 03.08.2010

Re: Svaka cast Milutine!

pravljenje crkava ozbiljan biznis

Zaista, čudo je koliko je ovde crkava, koliko se bore za pučanstvo i koliko je jadno pučanstvo zblanuto i obuzeto verovanjima u svašta
jaksa scekic jaksa scekic 07:41 02.08.2010

Pa kad stignete kuci

setate ulicom, a ti u sebi velis :Auuu, ala tutnjimo"

Bas lepo

J
dragan7557 dragan7557 08:19 02.08.2010

Re:čestitam

Gazda kad će čast?

cerski
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:23 02.08.2010

Gazda Milutine,

evo me stojim naslonjena na blog-tarabu i zavidim ti iz dna duše, kako samo komšija mož' da ti zavidi. Samo se nadam da neko od naše dece neće pročitati ovaj blog, jer sam onda ugasila...samo mi još slon fali. Mada je Mali sin onomadne, kad je Princeza dobila kuče, tražio da on dobije nosorogića. A i tako već izgledamo kao zoo.
Dok ti ovo pišem mi se oko tastature, zaklanjajući ekran, mota - Sofi. Sofi iliti Sofija je maca Prestolonaslednikove devojke, koja je upravo otišla u Ameriku u neku art letnju školu. I nama ponovo ostavila Sofi na čuvanje...Ali, ako komšija može da ima slona, što ne bi i mi...

Milutin Milošević Milutin Milošević 08:29 02.08.2010

Re: Gazda Milutine,

Kad krenem Knezom, sve će ribe da se okreću za mnom

Čast kad završim ovu seriju putovanja. Negde početkom seKtembra.

Jelice, dobro se seti ove pesme - nisam je odavno čuo. Baš je legla.

Kad dovedem Tumaren, biće manjak mesta u stanu- moraću onda taštu negde drugde da smestim
man ray loves me man ray loves me 08:30 02.08.2010

Re: Pa kad stignete kuci

Auuu, ala tutnjimo

ne bi bio prvi koji usrednjava po ansamblu. imam komsiju head n shoulders koji seta najlepseg dalmatinca ikada. kad idu ulicom a on sav ponosan, tipa, vidi nas dva lepotana...
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:40 02.08.2010

Re: Gazda Milutine,

Kad dovedem Tumaren, biće manjak mesta u stanu- moraću onda taštu negde drugde da smestim

Ma ne opterećuj se...evo ti zadrži taštu, a mi ćemo da ti pričuvamo slonČicu.
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:51 02.08.2010

Re: Gazda Milutine,

Vidim ja da ću opet da izvučem deblji kraj
kukusigameni kukusigameni 08:31 02.08.2010

Bravo!

Svaka ti cast. Pazi samo na ono: Ljubimac i gazda mu, posle nekog vremena pocinju da lice jedno na drugo!
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:36 02.08.2010

Re: Bravo!

Tu sam već na pola puta. Samo surla da mi još malo poraste, pa smo pljunuti
kukusigameni kukusigameni 08:38 02.08.2010

Re: Bravo!

Samo surla da mi još malo poraste


Koja?
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:40 02.08.2010

Re: Bravo!

NNN NNN 09:08 02.08.2010

Bravo!



Trol:
Da nisi možda stigao da skokneš i na prvenstvo Afrike u atletici?
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:19 02.08.2010

Re: Bravo!

Nažalost, ali baš nažalost, nisam stigao
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 09:18 02.08.2010

Imam i ja mladunčad

Možeš li da usvojiš dva mladunčeta majmuna? Nam su višak i trošak.
Muško i žensko. Ne troše mleko, preferiraju pice, roštilje i druge slatkiše. Uglavnom nisu osposobljeni za samostalan život.
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:20 02.08.2010

Re: Imam i ja mladunčad

Ne može, mnogo ostavljate dlake po kući
miloradkakmar miloradkakmar 09:20 02.08.2010

Čestitam Gazda

Prvo sam pročitao Tumaram, jer znam da si uvek negde.
Sad imaš dodatni razlog da češće ideš u Afriku.
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:53 02.08.2010

Re: Čestitam Gazda

Tumaram



Obzirom da ću od ove Afrike videti tri puta po pola dana znamenitosti oko Najrobija, moraću da dodjem ponovo u nešto drugačijem aranžmanu
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:56 02.08.2010

Re: Čestitam Gazda

Kako ćeš da spakuješ slona?
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:37 02.08.2010

Re: Čestitam Gazda

Ma, krenućemo peške, pa polako
49 41 49 41 14:18 02.08.2010

Re: Čestitam Gazda

Milutin Milošević
Ma, krenućemo peške, pa polako

Kad su mogli cukundedovi preko Alpa; sto da ne, sve ravno do Kosova.
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:09 02.08.2010

.

hehh,pa čestitamo. Slonče je,da ne ureknem,pravi devojčurak.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:38 02.08.2010

Re: .

Kad joj upletem kikice...
Biljana 77 Biljana 77 10:18 02.08.2010

:)

Da joj središ sobu:

Milutin Milošević Milutin Milošević 10:44 02.08.2010

Re: :)

Dražesno
bocvena bocvena 10:50 02.08.2010

Re: :)

Jedva nekako odolevam napadima da uselimo i kornjaču, a ti se tu šepuriš sa slonom! Nahebala sam kad ovi moji vide Tumaren:)))
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:10 02.08.2010

Re: :)

Meti joj oklop pa eto i slona i kornjače
kukusigameni kukusigameni 12:28 02.08.2010

Re: :)

bocvena bocvena 12:36 02.08.2010

Re: :)

Kukusigameni, šeretu jedan:)

Mi smo porodica što ide na gradjansko, da l' onda majmuna i Darvinovu bistu da kupujemo?
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:48 02.08.2010

Re: :)

Kukusigameni, šeretu jedan :)

Gde se seti...
kakapo kakapo 14:25 02.08.2010

Re: :)

da l' onda majmuna i Darvinovu bistu da kupujemo?

Gde ima da se kupi? Godinama tražim Darvinovu bistu. Čak sam pokušavao da kupim majmuna koji sedi na Darvinovim knjigama i zbunjeno se češe po glavi, od knjigovesca (ili beše sajdžija?) u Lole Ribara/Svetogorskoj. Stoji mu u izlogu, ali neće da proda (ne bih na ja, razumem ga).
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:07 02.08.2010

Re: :)

Kukusigameni, ovo sigurno nije u redu...slonovi bi morali da nose disk, a ne poluloptu...kaže Pračet.
mlekac mlekac 17:10 02.08.2010

Re: :)

Jelica Greganović
Kukusigameni, ovo sigurno nije u redu...slonovi bi morali da nose disk, a ne poluloptu...kaže Pračet.

Jeste!
kukusigameni kukusigameni 08:14 03.08.2010

Re: :)

Kukusigameni, ovo sigurno nije u redu...slonovi bi morali da nose disk, a ne poluloptu...kaže Pračet.


Ma i slonovi su napredovali. Vidis sta radi evolucija.
mlekac mlekac 09:45 03.08.2010

Re: :)

kukusigameni
Kukusigameni, ovo sigurno nije u redu...slonovi bi morali da nose disk, a ne poluloptu...kaže Pračet.


Ma i slonovi su napredovali. Vidis sta radi evolucija.

Kod Praceta je evolucija podcinjena magiji! A magija kaze - Disksvet je ravan!!!
kukusigameni kukusigameni 09:50 03.08.2010

Re: :)

Kod Praceta je evolucija podcinjena magiji! A magija kaze - Disksvet je ravan!!!


A globalno zagrevanje?
mlekac mlekac 10:23 03.08.2010

Re: :)

kukusigameni
Kod Praceta je evolucija podcinjena magiji! A magija kaze - Disksvet je ravan!!!


A globalno zagrevanje?


A da ti malo uzmes da citas Praceta??? Mozes i da ga slusas, imas gomilu audio knjiga (doduse na engleskom) na NET-u.

Pocnes od Boje Magije i Svetlosti cudesnog (Color of Magic, Light Fantastic), pa nastavis dalje...

Ove prve dve imas i kao film, ako ti taj medij najvise lezi...
kukusigameni kukusigameni 12:00 03.08.2010

Re: :)

Ja se samo zezam mlekac.
niccolo niccolo 12:54 02.08.2010

Cool

Hoću i ja slona!
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:08 02.08.2010

Re: Cool

Daj adresu. Poslaću ti DHL-om
kakapo kakapo 14:17 02.08.2010

Re: Cool

Hoću i ja slona!

Svi mi hoćemo slona!
Čestitam! Neka je živa i zdrava!
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:07 02.08.2010

Re: Cool

Daj adresu. Poslaću ti DHL-om

Faksom je jeftinije i brže.
stari92 stari92 10:08 04.08.2010

Kako je to biti majka,a Milutine ?

Milutin Milošević
Daj adresu. Poslaću ti DHL-om


Možda nije loše da u/o svojiš kenguricu,pa da imaš mobajl torbu
kad kreneš u kupovinu !?

)
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:03 04.08.2010

Re: Kako je to biti majka,a Milutine ?

Ćut', bre. Ako čuje Teta Ljilja za ovu varijantu, nadrljao sam sa narednim kupovinama. Ovako se vadim da mi je teško
mlekac mlekac 01:26 05.08.2010

Re: Kako je to biti majka,a Milutine ?

Milutin Milošević
Ćut', bre. Ako čuje Teta Ljilja za ovu varijantu, nadrljao sam sa narednim kupovinama. Ovako se vadim da mi je teško

Tetka Ljilji cemo, onda za novu godinu da poklonimo:


Pa nece da joj bude tesko da to odradi sama...
Milutin Milošević Milutin Milošević 05:49 05.08.2010

Re: Kako je to biti majka,a Milutine ?

Nećeš verovati: ima sjajnu mašinu, nešto slično ovoj levo. Pa kad je natrpa ....
albireo albireo 13:35 02.08.2010

:-(

Blago toj tvojoj bebi. A evo šta se dešava sa bebama koje se spremaju da odrobijaju život u cirkusu:

Never-before-seen photos reveal how Ringling Bros. circus trainers cruelly force baby elephants to learn tricks, and it's not through a reward system, as they claim. Explore the photos that will make parents think twice about taking their child to the circus.

http://www.ringlingbeatsanimals.com/bound-babies.asp



Milutin Milošević Milutin Milošević 14:50 02.08.2010

Re: :-(

Poznata je surovost kojom u Aziji "običavaju" slonove da rade teške poslove
Unfuckable Unfuckable 14:29 02.08.2010

čestitam Gazda

logičan i human gest.
A pazi stanovitu Ljudmilu koja je otišla korak dalje:

Vlasta92 Vlasta92 14:48 02.08.2010

Re: čestitam Gazda

Biće zanimljivo koji mesec kasnije, kad slonče stignu tinejdžerski tripovi pa počMe da beži od kuće i vija cice iz kvarta
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:54 02.08.2010

Re: čestitam Gazda

Uh, sad tek vidim šta me čeka uskoro. Za sad je lako - pomerim taštu i smestim je u sobu. Šta posle? Gde da joj nadjem djuvegiju? Da ne počne da se smuca sa sumljivim tipovima, nedaj bože sa nekim norsorogom ili nilskim konjem
Vlasta92 Vlasta92 20:31 02.08.2010

A nezgodacija kad krene u školu...



i prilikom ružeg zadržavanja u šopingu

docsumann docsumann 14:59 02.08.2010

Čestitam!

Plemenit gest, svaka čast.

Interesuje me da li u sirotištu ima mladunčadi bijelog nosoroga (ovo na fotografiji je crni nosorog) pošto su oni najugroženiji od pomenutih vrsta.

P.S. Samo da te pripremiim za Tumarenino odrastanje, među slonovima vlada matrijarhat.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:55 02.08.2010

Re: Čestitam!

Ne, samo su ova dva nosoroga bila tu: mali i slepi Maksvel. Znam da su beli najugroženiji, ali ih sada nema u Sirotištu.

Ne boj se, na matrijarhat su me već navikle žena i tašta, a vidim da se i kćerka primila na taj sistem.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:08 02.08.2010

Milutine, a

'oćeš da daš jedan krug kad poraste?
NNN NNN 17:21 02.08.2010

Re: Milutine, a

Beli su ugroženi, ali su crni mnogo mnogo ugroženiji (recimo i da su u najvećem delu kontinenta potpuno istrebljeni).
A u najugroženije vrste na svetu spadaju sumatranski i javanski nosorog (svega nekoliko desetina primeraka)
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:55 02.08.2010

Re: Milutine, a

Samo ako pokažeš da znaš da je pravilno uparkiraš!

U suprotnom, vozi Tumaren
docsumann docsumann 18:20 02.08.2010

Re: Milutine, a

Beli su ugroženi, ali su crni mnogo mnogo ugroženiji (recimo i da su u najvećem delu kontinenta potpuno istrebljeni).


Da budemo precizni najugroženiji su Sjeverni bijeli i Zapadnoafrički crni nosorog, kojih ima svega po desetak primjeraka.
Crni nosorog je generalno u većoj opasnosti od lovokradica, jer postoji vjerovanje u ljekovita svojstva njegovog roga. Kad sam ja kao klinac gutao ove podatke o životinjama, populacija crnog nosoroga je mnogo bolje stajala. Al evo provjerih podatke, NNN je prilično u pravu.

Inače ime bijeli nosorog potiše od pogrešnog engleskog prevoda afričke riječi "wyd" koju su domorodci usvojili od holanđana, a odnosi se na široku i ravnu usnu u ovoe vrste nosoroga, dok crno nosorog ima užu i trouglastu gornju usnu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:31 02.08.2010

Re: Milutine, a

Znam i bočno iz prve
NNN NNN 19:32 02.08.2010

Re: Milutine, a

Zapadnoafrički crni nosorog
Zvanično više ne postoji
docsumann docsumann 19:42 02.08.2010

Re: Milutine, a

Zapadnoafrički crni nosorog
Zvanično više ne postoji


Ja našao ovaj podatak, sa bar malo nade :

Sve do nedavno, samo nekoliko jedinki je obitavalo u severnom Kamerunu, ali 7. jula 2007. godine, IUCN su ih proglasili za potencijalno izumrlu podvrstu.

EDIT: Možda je Maksvel baš od njih.

EDIT2: Mada je malo vjerovatno pošto se ovdje radi o istočnom dijelu Afrike
docsumann docsumann 18:30 02.08.2010

Afrički nosorozi

Crni nosorog



Bijeli nosorog



Inače, kao i za sve drugo osnovni podaci se mogu naći na Wikipediji (ima na srpskom)
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:34 02.08.2010

Beli



docsumann docsumann 18:42 02.08.2010

Re: Beli

Da odlična fotka , nego sam ja sa onim mojima htio da ilustrijem te razlike u vezi sa usnama.
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:57 02.08.2010

Re: Beli

Izgleda da je Maksvel crni

docsumann docsumann 19:11 02.08.2010

Re: Beli

Izgleda da je Maksvel crni


Rekao bih da jeste, ali ne zbog boje, ona je maltene ista u obje vrste.
Jukie Jukie 20:16 02.08.2010

Re: Beli

Milutin Milošević
Izgleda da je Maksvel crni

Da, taj je definitivno crni.

Mislim da sam u nekom ključu video uputstva kako da ih razlikuješ otpozadi i sa strane kad im se ne vide usta

Ali kada se kreću onda je valjda lako jer beli ima mnogo duguljastije telo pa tapka nožicama kao kratkonogo kuče, dok je crni kratak i nekako poskakuje

Naravno ako su u pitanju majka i mladunče onda se vrlo lako razlikuju. Mladunče belog nosoroga trči ispred majke a crnog nosoroga iza majke (valjda zbog tog poskakivanja, da ga ne nagazi)
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:40 02.08.2010

Re: Beli

uputstva kako da ih razlikuješ otpozadi i sa strane kad im se ne vide usta

Maksvelu sam slikao i guzu (da ne kažem baš "dupe", pa ako treba mogu da okačim sliku
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:07 02.08.2010

Re: Beli

Milutin Milošević
uputstva kako da ih razlikuješ otpozadi i sa strane kad im se ne vide usta

Maksvelu sam slikao i guzu (da ne kažem baš "dupe", pa ako treba mogu da okačim sliku



bocvena bocvena 21:16 02.08.2010

Re: Beli

Ja videla belog nosoroga u cirkusu.
Sedeli smo u prvom redu, pa kad je to čudo protrčalo, prekrio nas oblak piljevine, a dete se pribilo uz mene.
Veličanstvena životinja. Mučna sudbina, taj život u cirkusu.
mlekac mlekac 21:48 02.08.2010

Re: Beli

Ja sam bele gledala u Mokolodiju. Kako se igraju! Epski prizor!
Jukie Jukie 23:57 03.08.2010

Re: Beli

bocvena
Ja videla belog nosoroga u cirkusu. Sedeli smo u prvom redu, pa kad je to čudo protrčalo, prekrio nas oblak piljevine, a dete se pribilo uz mene.Veličanstvena životinja. Mučna sudbina, taj život u cirkusu.

Ja nisam nikad bio u cirkusu jer sam ih video na TV pa mi se nije dopalo kako je organizovano, ali je cirkus stalno (tj. svaki put kad prođu) dolazio kod nas na neku ledinu koje sada više nema jer su gradili, pa smo redovno odlazili tamo na šećernu vunu i da tata igra ono sa kukom kojom vadiš predmete i igračkice (jednom jeste izvukao nešto, ne sećam se šta, ali je uglavnom bio trapav jer nije znao gde je predmetima centar mase pa da ih na tom mestu šćapi) i uopšte je bilo zanimljivo videti kako snagator i crnac kepec sede negde sa strane i piju kafu i pričaju na tom svom jeziku itd. E pa jednom su izmislili mini zoološki vrt, npr. 10 dinara, i onda smo otišli da vidimo neke ponije (koji mi isto ne spadaju u interesantnosti, mislio sam da će biti tigrova ili lavova za gledanje) i tamo je bio i beli nosorog. Tata je naravno čim smo ušli pokušavao da me na silu odvuče "jer je prljavo i dosta smo videli i šta ima više da se toliko gleda" (što za njega nije ništa čudno ako se setimo epizode sa deda Mrazom) tako da se sećam samo ogromne gomile utabanog blata i stoji nosorog i gleda u nas. A posle kad sam došao na to isto mesto sledeće godine tu je bila samo ledina i rasla je obična trava.
Milutin Milošević Milutin Milošević 05:52 04.08.2010

Re: Beli

E, da si ušao unutra ...
Vlasta92 Vlasta92 12:51 03.08.2010

Jaaaooo.....



Milutin Milošević Milutin Milošević 17:08 03.08.2010

Re: Jaaaooo.....

Kad smo već kod džungle

ivana23 ivana23 17:19 03.08.2010

Re: Jaaaooo.....

Milutin Milošević
Kad smo već kod džungle

Milutin Milošević Milutin Milošević 17:24 03.08.2010

Re: Jaaaooo.....

Pa, sad...

kukusigameni kukusigameni 17:29 03.08.2010

Re: Jaaaooo.....

I/ili
ivana23 ivana23 17:41 03.08.2010

Re: Jaaaooo.....

Milutin Milošević
Pa, sad...






U cemu je problem Milutine?
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:01 03.08.2010

Re: Jaaaooo.....

Hakuna matata

Na ovu ću probati da napravim klip sa mojim fotkama
NNN NNN 22:32 03.08.2010

Pink elephants on parade

mlekac mlekac 22:51 03.08.2010

Re: Jaaaooo.....

Milutin Milošević
Hakuna matata

Na ovu ću probati da napravim klip sa mojim fotkama

Bozanstvena melodija, Milutine!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana