Društvo| Istorija| Kultura| Politika| Život

Patriotizam je lišiti Srbiju konfliktnog nacionalizma

Milan Karagaća RSS / 28.07.2010. u 15:27

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Skupštini Srbije: „Nije vreme za veliki patriotizam, vreme je za velika dela”.

Nema sumnje da je predsednik mislio da nema velike koristi od busanja u patriotizam, da je vreme da se  mnogo više uradi u interesu budućnosti Srbije i njenih građana. Svakako da bi jedno od tih velikih dela bilo upravo  „lišavanje Srbije nacionalnih konflikata u koje je decenijama bila uronjena, ne samo sa susedima, već i sa velikim silama. „

Tadic,-velika.jpg

 

U tom duhu je formulisana i tačka 3. Odluke Skupštine u kojoj se govori o istorijskom pomirenju srpskog i albanskog naroda. Sada možemo samo zamišljati šta bi bilo da je takav pristup obeju strana bio početkom 90-ih.

U istom duhu je i stav predsednika da , "Srbija kakva god da je i ko god  da je vodi, mora da ima najbolje moguće odnose sa velikim silama, jer svaka drugačija politika vodi je direktno u propast, a građane u novo siromaštvo. ".

Osnovna razlika između nacionalizma i patriotizma je u tome što su za nacionalizam merodavni motivi,a  za patriotizam su merodavni rezultati i posledice.

Vredi se podsetiti šta je o nacionalizmu i patriotizmu, kao i vođenju nacionalne politike u savremenim uslovima, govorio Zoran Đinđić. Njemu se ne može prigovoriti da je imao anacionalni pristup i da nije bio «dobar Srbin», ali se mnogima može prigovoriti  da su bili «uronjeni u nacionalizam» umesto u patriotizam, pa tako i po pitanju Kosova.

Citirajući Darvina da"U surovoj borbi za opstanak uspevaju, ne ni najveći, ne ni najjači, ne ni najpametniji, nego oni koi se najbrže prilagođavaju promenama u svom okruženju", Zoran Đinđić je svojevremeno sjajno objasnio ne samo gde je srpska politika u prošlosti grešila, već i šta treba da se radi da se greške ne bi ponavljale.

On kaže: ”misao je poučna jer smo je mi kao narod često zanemarivali i tražili možda ponekad opravdanje u tome da mi nismo u ovome svetu, jer smo nebeski narod i za nas pravila ovoga sveta ne važe. I tako smo na kraju plaćali ovozemaljsku cenu za teoriju kojom smo željeli da pokažemo da mi nismo ovozemaljski. Ali, na kraju je ipak, merodavna ona rampa gde vam naplate cenu. Ako se ona nalazi na zemlji, onda se vi zemaljski putnik. Ako vi letite kao anđeo po nebu, onda nemate putarine koju treba da platite i onda u principu i nema troškova. Čim postoje troškovi to znači vi ste uključeni u jedan materijalni sistem i vi morate da predviđate da li su ti troškovi previsoki za vas da ih preplatite.

Druga stvar koja je tu bitna je da su za nacionalizam merodavni motivi. Za patriotizam su merodavni rezultati i posledice. I to je osnovna razlika takođe između tradicionalnih i modernih društava. Znači, vi imate mogućnost i imate istorijske primere nacionalizama koji su želeći da je unaprede uništili svoju naciju. Ali to im nije mana. U toj slici sveta najvažnije je bilo da li su oni imali nameru da pomognu svoju naciju. Ako su oni imali nameru, i mogu da dokažu da su imali nameru, oni su našli svoje opravdanje, jer oni kažu, mi smo iskreno hteli, ali na kraju je to završilo na štetu za našu vlastitu naciju, ali nismo mi krivi nego su krive okolnosti.
Ali i  okolnosti su takođe deo planiranja.
Ako biste vi planirali tako kao da ne postoji svet nego da samo postojite vi, onda ste vi Bog, a ako ste Bog, onda nema rasprave. Ali ako niste Bog, onda uvek postoji okruženje u kome vi morate da planirate svoju strategiju, i ako to okruženje na kraju odbije vašu strategiju i dovede do neuspeha, onda ste krivi vi, a nije kriv taj svet.

Međutim, ako kolektivni identitet baziramo na nečem modernom obliku kao što je patriotizam, onda ćemo umesto etiku namera imati etiku odgovornosti i gde ćemo praktično umesto da obrazlažemo šta smo mi hteli, da obrazlažemo zašto su ti rezultati takvi kakvi jesu, i da umesto da držimo moralne govore da smo mi dobri i kakva sve prava imamo, vršićemo detaljne analize koliko šansi, sve to što mi želimo, ima da uspe. I onda ćemo polagati odgovornost za posledice, a nećemo tražiti opravdanje za motive. I to je ogromna razlika

Mi u svetu nemamo prijatelje. To je loša vest. Mnogo manje loša vest je da niko u svetu nema dobrih prijatelja i u svetu niko nikog ne voli. Samo postoje protokoli. Postoji diplomatija gde se sad to na lepši način prikazuje. Znači, svako brani svoj interes i svako voli nekog drugoga u sklopu svog interesa. Ako se negde pojavi neka gužva onda nastrada onaj slabiji. Znači na autoputu kada vozite, ako voziš fiću i tamo se oni šleperi ili cisterne pretiču nemoj da se trpaš jer ćeš na kraju ti da nastradaš. To da li je on prešao na levu stranu, na desnu stranu, to će kasnije sveti Petar da raspetljava, ali ćeš ti biti na nebu. Znači proceni svoju situaciju, svoje mogućnosti, proceni putanju tih šlepera ili, šta je već, Amerika, ili Rusija, ili Kina ili ko se već kreće na tim autoputevima i vidi kako da se udeneš u to i da na kraju stigneš na svoj cilj. U principu taj autoput je dovoljno širok. Ako si vešt vozač, autoput je dovoljno širok da svako može da stigne na svoj cilj

Znači, uvek ako ne uspete da se snađete u jednom okruženju nije kriva priroda. a međunarodna politika vam je kao priroda. Oluje, tornada, poplave, sve se to dešava i tu nema baš mnogo moralnih razmišljanja. Tu postoje odnosi snaga, sila i vi to treba da razumete i kroz sve nekako da prođete, a da ne nastradate. Onaj ko moralizuje tu sitaciju i ko kaže, ja imam namere i sa tim namerama onda ulazi u nešto i na kraju dobije po glavi. je ili naivan ili nesposoban. To je, zapravo, karakteristika tih tradicionalnih društava gde se ono što je upravljanje društvom moralizuje ili ideologizuje. I da se kaže, mi želimo nešto, mi imamo dobre namere, mi imamo dobre motive, a da li ćemo uspeti, to ne zavisi od nas, to zavisi od nečega drugoga, pa ako ne uspemo, onda kažemo, verovatno postoji neka svetska zavera koja je naumila da sve naše namere osujeti. I onda smo mirni, jer smo našli obrazloženje zbog čega nikad ne uspevamo.”

Prema tome,kome se stalno događa nešto što mu ne odgovara, onda ili je pogrešno hteo ili nije pravo znao, je dovoljna  pouka i kada je u  pitanju Kosovo i budući koraci Srbije.

 



Komentari (196)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 15:36 28.07.2010

Izvini, ali ne mogu da odolim

Za ovako kitnjastom govornicom, šta god da se kaže - k`o da je u stenu uklesano...

E sad ozbiljno, u kampanji je Tadić obećao povećanje broja radnih mesta, a ovom porukom poručuje da će direktno smanjiti broj radnih mesta. Kud će svi spin doktori da se denu ako se bude samo radilo a ne trućalo o grudi junačke?
mlekac mlekac 15:37 28.07.2010

Ovo je tako bolno tacno

Znači, uvek ako ne uspete da se snađete u jednom okruženju nije kriva priroda. a međunarodna politika vam je kao priroda. Oluje, tornada, poplave, sve se to dešava i tu nema baš mnogo moralnih razmišljanja. Tu postoje odnosi snaga, sila i vi to treba da razumete i kroz sve nekako da prođete, a da ne nastradate. Onaj ko moralizuje tu sitaciju i ko kaže, ja imam namere i sa tim namerama onda ulazi u nešto i na kraju dobije po glavi. je ili naivan ili nesposoban. To je, zapravo, karakteristika tih tradicionalnih društava gde se ono što je upravljanje društvom moralizuje ili ideologizuje. I da se kaže, mi želimo nešto, mi imamo dobre namere, mi imamo dobre motive, a da li ćemo uspeti, to ne zavisi od nas, to zavisi od nečega drugoga, pa ako ne uspemo, onda kažemo, verovatno postoji neka svetska zavera koja je naumila da sve naše namere osujeti. I onda smo mirni, jer smo našli obrazloženje zbog čega nikad ne uspevamo


Moze li ovo da se stampa na jedno milion bilborda i da se okaci svuda po Srbiji??? Mozda neko nesto onda i shvati????
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:02 28.07.2010

Re: Ovo je tako bolno tacno

Moze li ovo da se stampa na jedno milion bilborda i da se okaci svuda po Srbiji??? Mozda neko nesto onda i shvati????

Mnogo toga što je Đinđić govorio trebalo bi da se štampa, ali kod nas niko ne čita, svi unapred sve znaju i to najbolje a kad se nasuču onda su drugi krivi.
cbronson cbronson 18:51 28.07.2010

Re: Ovo je tako bolno tacno

mlekac
Znači, uvek ako ne uspete da se snađete u jednom okruženju nije kriva priroda. a međunarodna politika vam je kao priroda. Oluje, tornada, poplave, sve se to dešava i tu nema baš mnogo moralnih razmišljanja. Tu postoje odnosi snaga, sila i vi to treba da razumete i kroz sve nekako da prođete, a da ne nastradate. Onaj ko moralizuje tu sitaciju i ko kaže, ja imam namere i sa tim namerama onda ulazi u nešto i na kraju dobije po glavi. je ili naivan ili nesposoban. To je, zapravo, karakteristika tih tradicionalnih društava gde se ono što je upravljanje društvom moralizuje ili ideologizuje. I da se kaže, mi želimo nešto, mi imamo dobre namere, mi imamo dobre motive, a da li ćemo uspeti, to ne zavisi od nas, to zavisi od nečega drugoga, pa ako ne uspemo, onda kažemo, verovatno postoji neka svetska zavera koja je naumila da sve naše namere osujeti. I onda smo mirni, jer smo našli obrazloženje zbog čega nikad ne uspevamoMoze li ovo da se stampa na jedno milion bilborda i da se okaci svuda po Srbiji??? Mozda neko nesto onda i shvati????


za sve navedeno moze se reci da je tacno, sa jedne tacke gledista.
sa druge tacke gledista, one tacke koja zahteva mnogo vise vremena i posmatranja, iz tacke koja sve ovo sto ste naveli mora da posmatra kroz mnogo duzi vremenski period, morate doci do zakljucka da ste pristali na diktaturu u svetskom poretku koji ne postavlja pred nas neke uslove cije ispunjavanje ili neipunjavanje odredjuje nase ucesce i mesto u tom istom poretku, tako da bi iz toga moglo da se protumaci nase nerazumevanje modernih medjunarodnih odnosa, izrazeni tradicionalizam ili ideologizacija, kako kazete. ipak se tu ne radi samo o nijansama, kako zelite da prikazete, i samo o shvatanju novog svetskog poretka. pokusajte da shvatite da je sve ovo kroz sta srbija danas prolazi i sto joj je medjunarodna zajednica priredila, pod rukovodstvom sad, sve doslovce prozivela i pod fasistickom okupacijom nacisticke nemacke. mnogi su tokom ww2 razmisljali kao i vi ali je ipak slobodoljubivi svet smogao snage da podigne glavu i kaze hitleru ne. samo na taj nacin, ponavljam, samo na taj nacin, uspeli smo da izbegnemo sudbinu sveta koju joj je namenio adolf hitler. drugog nacina, osim suprotstavljanja trecem rajhu, nije bilo.
amerikanci su, ako ne do sada a ono u nekoj blizoj buducnosti, vec naneli svetu isto toliko bola i patnje koliko i hitlerova nemacka.
cbronson cbronson 18:52 28.07.2010

Re: Ovo je tako bolno tacno

duplirano
G r o f G r o f 08:01 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

razmisljali kao i vi ali je ipak slobodoljubivi svet smogao snage da podigne glavu i kaze hitleru ne. samo na taj nacin, ponavljam, samo na taj nacin, uspeli smo da izbegnemo sudbinu sveta koju joj je namenio adolf hitler. drugog nacina, osim suprotstavljanja trecem rajhu, nije bilo.
amerikanci su, ako ne do sada a ono u nekoj blizoj buducnosti, vec naneli svetu isto toliko bola i patnje koliko i hitlerova nemacka.



....ali kad fićo umisli da je šleper, tu pomoći nema.
Da li smo to MI pobedili Treći rajh ili smo samo trčkarali za šleperom koji ih je gazio?
Parkirajte vi svoga fiću u garažu od 80 m2 i ne izlazite na autoput, pametnije je.

Milan Karagaća Milan Karagaća 09:47 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno


....ali kad fićo umisli da je šleper, tu pomoći nema.

ovo ste dobro primetili
cbronson cbronson 11:18 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

grof
....ali kad fićo umisli da je šleper, tu pomoći nema.
Da li smo to MI pobedili Treći rajh ili smo samo trčkarali za šleperom koji ih je gazio?
Parkirajte vi svoga fiću u garažu od 80 m2 i ne izlazite na autoput, pametnije je.


grofe, bez ucitavanja, lepo pise slobodoljubivi svet, u to vreme rusi, amerikanici, englezi, itd. a ne mi, nigde nisam pomenuo srbiju koja je kazete fica medju sleperima. naravno da bih ja i tada tog naseg ficu ostavio u garazi, ali su usijane glave u srbiji koje i autor ovog bloga danas velica, dakle komunisti, isterali ficu na put... rezultat znate.
nigde i ne pominjem da nas fica danas treba da cuka slepere, iznosim situaciju onako kako je ja vidim.
jos jednom, bez ucitavanja molim.

btw, ako mislite da taj sleper nece jednom proci i kroz vasu garazu, varate se.
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:18 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

ali su usijane glave u srbiji koje i autor ovog bloga danas velica, dakle komunisti, isterali ficu na put... rezultat znate.

Da mudre i hladne glave su se besprekorno i nacionalno dostojanstveno stavili u službu prijatelja okupatora i podržavali Hitlerovu Novu Evropu, pohvalili se kako su Srbiju očistili od Jevreja i revnosno progone sve one kojima je sloboda bila preča od ulizivanja i ponižavanja pred okupatorom.
Da li je po Vam Srbija i 1914.godine trebala da parkira fiću u garažu.
Vaše je pravo da veličate koga hoćete i to Vam ne daje za pravo da osporavate moje pravo.
Kao što je poznato partizani nisu bili svi komunisti.1941.godine je KPJ imala svega oko 10.000 članova a partizanski pokret več 1942.godine imao preko 80.000 pripadnika, nisu svi bili komunisti ali su svi bili antifašisti.
Onaj ko im zamera što su se borili protiv okupatora umesto da sarađuju sa njim imaju očito vrednosni problem.
Biti antikomunista je sasvim legitimno demokratsko pravo svakog ko je pristalica druge ideologije, ali biti protiv partizanskog i oslobodilačkog pokreta to je već pitanje patriotizma i morala.
duchesse duchesse 12:21 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

ali kad fićo umisli da je šleper

Dobro poredjenje.

Reče mi jedna žena pre par godina, strankinja koja živi kod nas, da je Srbi podsećaju na one minijaturne dobermane pinčere. Imaju genetsko sećanje na vreme kada su bili veći i snažniji, i ponašaju se u skladu sa tim sećanjem, umesto sa realnim stanjem stvari.

@ Mr Karagaća, dobar tekst, ulogovala sam se da dam preporuku!
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:33 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

ulogovala sam se da dam preporuku

Najlepše hvala i veliki pozdrav.
cbronson cbronson 12:35 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

karagaca
Da mudre i hladne glave su se besprekorno i nacionalno dostojanstveno stavili u službu prijatelja okupatora i podržavali Hitlerovu Novu Evropu

kao sto vi danas predlazete i ovaj sa ficom...
Vaše je pravo da veličate koga hoćete i to Vam ne daje za pravo da osporavate moje pravo.

osporavam? ja vas molim da komentarisete o odnosu hrvatske prema nob!
Kao što je poznato partizani nisu bili svi komunisti.1941.godine

ne pominjem partizane, komunisti su isterali ficu na slepere
Onaj ko im zamera što su se borili protiv okupatora umesto da sarađuju sa njim imaju očito vrednosni problem.

ponovite ovu recenicu sebi svaki put kada sednete za racunar i pocnete da pisete tekst o kosovu.
milisav68 milisav68 12:45 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

....ali kad fićo umisli da je šleper, tu pomoći nema.
Da li smo to MI pobedili Treći rajh ili smo samo trčkarali za šleperom koji ih je gazio?
Parkirajte vi svoga fiću u garažu od 80 m2 i ne izlazite na autoput, pametnije je.



edit:Kad smo već kod fiće i garaže, interesantno je ko je vlasnik Titovg fiće i kad ga je kupio.Posle neko priča o promenama.


Blic
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:41 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

ja vas molim da komentarisete o odnosu hrvatske prema nob!

pa ne može se reći da je u Srbiji ništa korektniji. Predsednik Hrvatske eto bio na obeležavanju dana ustanka u Srbu, pre toga tamo kod Siska i javno rekao da je ponosan na partizanski pokret i NOB, javno rekao u Jasenovcu da su ustaški zločinci monstruozno pobili Srbe, Jevreje, Rome,,,,, samo zato što su druge nacije.A što se događaja u Srbu tiče vidite da naci-fašisti i šovinisti svagde imaju isti repertoar parola Bando crvena, ovo je Hrvatska/Srbija,komunistički zločini, četnici/ustaše. Lepo je objašnjeno da je ustanak Srba protiv ustaških tločinaca bio u Srbu a da se prvi partizanski odred okupio 22.lipnja kod Siska ali nije bilo akcije.Po istom principu kao i njihova braća po materi, današnje hrvatske ustaše govore da u Srbu nije bio ustanak partizana već četnika.
Eto za razliku od Hrvatske gde su "njihovi" iskoristili priliku da manifestuju ustaštvo, kod nas nije ni bilo proslave dana ustanka tako da "naši " nisu ni mogli da dođu do izražaja pa da izraze svoju ogorčenost prema partizanima.
Onaj ko im zamera što su se borili protiv okupatora umesto da sarađuju sa njim imaju očito vrednosni problem.

ponovite ovu recenicu sebi svaki put kada sednete za racunar i pocnete da pisete tekst o kosovu.

Situacija nikako nije uporediva.
Dolazak medjunarodnih snaga na Kosovo bilo je uz saglasnost Srbije/Srj koja je prihvatila R1244.
Prema tome, sarađivati sa MZ radi iznalaženja rešenja nije isto što i služiti okupatoru dok je on tu. Srbija nije okupirana, a na delui njene teritorije je i nenom saglasnosti suspendovan njen suverenitet.
predatortz predatortz 13:47 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

A što se događaja u Srbu tiče vidite da naci-fašisti i šovinisti svagde imaju isti repertoar parola Bando crvena, ovo je Hrvatska/Srbija,komunistički zločini, četnici/ustaše.


Odavno se spremam da Vas pitam:

Zbog čega u poslednjem ratu hrvatski nacionalisti (sledbenici ustaštva) za svoje glavne neprijatelje proglasiše četnike ( a ne neke partizane, antifašiste... ) , ako su četnici i ustaše baš isto? Možda je savremena hrvatska ustaška mladež od dedova naučila ko su im glavni neprijatelji?
milisav68 milisav68 13:53 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

Dolazak medjunarodnih snaga na Kosovo bilo je uz saglasnost Srbije/Srj


A pre toga nas malo bombardovali da se lakše odlučimo.
cbronson cbronson 13:55 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

Situacija nikako nije uporediva.
Dolazak medjunarodnih snaga na Kosovo bilo je uz saglasnost Srbije/Srj koja je prihvatila R1244.
Prema tome, sarađivati sa MZ radi iznalaženja rešenja nije isto što i služiti okupatoru dok je on tu. Srbija nije okupirana, a na delui njene teritorije je i nenom saglasnosti suspendovan njen suverenitet.


a ja mislio da je zbog bombardovanja...


predatortz predatortz 13:57 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

Dolazak medjunarodnih snaga na Kosovo bilo je uz saglasnost Srbije/Srj koja je prihvatila R1244.


Pošto su joj stavili pištolj u usta, tužiteljica je pristala na dobrovoljni seksualni odnos. Stoga:

Sud utvrđuje da silovanja nije bilo. Okrivljeni se oslobađa svake odgovornosti. Tužiteljica snosi troškove suđenja.

SFSN, druže Karagaća!
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:01 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

a ja mislio da je zbog bombardovanja...

da, verovatno smo zbog bombadrovanja prihvatili nepovoljnije rešenje negoi što je nuđeno pre bombardovanja.
milisav68 milisav68 14:35 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

ne pominjem partizane, komunisti su isterali ficu na slepere


Milan Karagaća Milan Karagaća 14:48 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

milisav68
ne pominjem partizane, komunisti su isterali ficu na slepere



Kako gde.
filvas filvas 19:52 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

Gde god da parkiramo ficu, neko ce da nas pita, gde ti je fica i sto se jedino ti pravis pametan u garazi. I uostalom sta ce tvom fici garaza, daj ovamo kljuceve, treba mi ta garaza da parkiram motor, a dobro bi mi dosao i taj fica kad bolje razmislim... i tako dalje...

Ne razumem ljude koji misle da samo treba da zazmure i da izbroje do deset i da ce sve nevolje nestati.
freehand freehand 20:41 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

Biti antikomunista je sasvim legitimno demokratsko pravo svakog ko je pristalica druge ideologije, ali biti protiv partizanskog i oslobodilačkog pokreta to je već pitanje patriotizma i morala.

U jeee... Partizani i patriotizam?! Svaki dan nešto novo.
Kominteerna, internacionala, ovo-ono - to ne važi više? Ili sam ja i taj deo istorije pogrešno naučio?
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:15 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

Ili sam ja i taj deo istorije pogrešno naučio?

Očito da ste pogrešno naučili kad Vam niko nije rekao da Amerika i Engleska nisu nikada bile ni u kominterni ni u internacionali.
freehand freehand 23:09 29.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

Očito da ste pogrešno naučili kad Vam niko nije rekao da Amerika i Engleska nisu nikada bile ni u kominterni ni u internacionali.

Oprostićete ali ovo nisma razumeo. Amerikanci, Englezi i partizani - a sve u smislu patriotizma?!
Hoću da kažem da patriotizam ni kao reč ni kao osećanje nije bio baš omiljen u partizanskoj priče. Štaviše.
Do izvesnog momentamoglo se biti odan prema SSSR, ne i sopstvenoj domovini. Posle, kad je postala komunistička, socijalistička i Titova - onda je bilo OK:
I još da se razumemo - ja nisam antikomunista, niti protiv partizanske borbe. Ali patriotizam komesari partizanskih jedinica sigurno nisu negovali kao poželjnu stvar!
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:06 30.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

Pošto su joj stavili pištolj u usta, tužiteljica je pristala na dobrovoljni seksualni odnos

A nama govorili da smo pobedili NATO da smo R1244 konačno dobili mir, sada govorimo da imamo R1244 kao adut da smo ramo gde nismo jer smo se po njoj morali povući sa Kosova.
A što se silovanja tiče, koliko se sećam gospodinu/gospođi je nuđeno i nešto drugo a ona odbila i pristala na silovanje.
E sad kad je pitaju ponaša se kao ona Fata kod sudije kada joj je postavio pitanje šta joj je bilo najneprijatnije tokom silovanja a ona rekla da joj je bilo najneprijatnije kada joj je podigao noge pa pijesak iz čizama joj upao u oči.Tako izgleda ispada i sada sa R1244, ne smeta nam što je donešena koliko ono što je proizvela.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:22 30.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

Hoću da kažem da patriotizam ni kao reč ni kao osećanje nije bio baš omiljen u partizanskoj priče. Štaviše.

Evo kako je glasila
PARTIZANSKA ZAKLETVA: Mi, narodni partizani Jugoslavije, latili smo se oružja za nemilosrdnu borbu protiv krvoločnih neprijatelja koji porobiše našu zemlju i istrebljuju naše narode. U ime slobode i pravde našeg naroda zaklinjemo se da ćemo disciplinovano, uporno i neustrašivo, ne štedeći svoju krv i živote, voditi borbu do potpunog uništenja fašističkog osvajača i svih narodnih izdajnika.
banem92 banem92 07:03 30.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

milisav68
Dolazak medjunarodnih snaga na Kosovo bilo je uz saglasnost Srbije/Srj


A pre toga nas malo bombardovali da se lakše odlučimo.


Dobro i kažeš - malo. Nije dosta, trebali su više.
milisav68 milisav68 08:24 30.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

predatortz
A što se događaja u Srbu tiče vidite da naci-fašisti i šovinisti svagde imaju isti repertoar parola Bando crvena, ovo je Hrvatska/Srbija,komunistički zločini, četnici/ustaše.


Odavno se spremam da Vas pitam:

Zbog čega u poslednjem ratu hrvatski nacionalisti (sledbenici ustaštva) za svoje glavne neprijatelje proglasiše četnike ( a ne neke partizane, antifašiste... ) , ako su četnici i ustaše baš isto? Možda je savremena hrvatska ustaška mladež od dedova naučila ko su im glavni neprijatelji?

Ma evo uče ih i danas i to ni manje ni više nego:

Andrija Hebrang, potpredsednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, izjavio je da je ustanak koji je organizovan 27. jula u Srbu bio početak „četničkog orgijanja u Drugom svetskom ratu na prostoru Hrvatske“.

Blic
predatortz predatortz 09:55 30.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

banem92
Dobro i kažeš - malo. Nije dosta, trebali su više.



Uživao si dok tuđa deca lete u vazduh? Malo je momaka od 19,20 godina poginulo? Malo civila?

Alal ti vera!
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:07 30.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

Zbog čega u poslednjem ratu hrvatski nacionalisti (sledbenici ustaštva) za svoje glavne neprijatelje proglasiše četnike ( a ne neke partizane, antifašiste... ) , ako su četnici i ustaše baš isto? Možda je savremena hrvatska ustaška mladež od dedova naučila ko su im glavni neprijatelji?

Zato što je to nacionalističko-šovinistički repertoar da se onaj drugi što više uvredi.U tome se ne razlikuju jer za hrvatske nacinal-šoviniste-fašiste svi srbi su četnici, a za srBske patriJote svi Hrvati ustaše.
Ima jedna stvar koju srpski nacionalisti zaboravavljaju, a to je da su ustašama najveći protivnici bili partizani u čijim redovima je bilo najviše Srba, da su na kraju od tih partizana dobili žestoku lekciju, da su Srbi i partizani bili ti koji su rasturili njihovu fašističku tvorevinu NDH i zato im smeta svaki spomenik koji podseća na NOB.
Inače, nije bilo nekih velikih bitaka i sukoba između ustaša i četnika osim na početku sa Đujićevim četnicima i uz pomoć Italijana faktički su ustaše proterane iiz italijanske okupacione zone.
Naravno da se hrvatska ustaška mladež uči da mrzi sve što je srpsko, partizansko, komunističko.
Andrija Hebrang je, iako sin komuniste koji je stradao po IB, postao perjanica novoustaštva u Hrvatskoj,
predatortz predatortz 10:14 30.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

a za srBske patriJote


Vama ne priliče ovako smešne floskule. Vi ste čovek ozbiljan, ovakve konstrukcije priliče LDP mladeži.
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:37 30.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

predatortz
a za srBske patriJote


Vama ne priliče ovako smešne floskule. Vi ste čovek ozbiljan, ovakve konstrukcije priliče LDP mladeži.

to nisam ja izmislio jer oni upravo pišu uporno b umesto p.
Radi se o estradnom nacionalizmu i nadripatriotizmu.
Valjda Vama ne treba objašnjavati da iskreni vernik je vernik u srcu, u crkvi i na krsnoj slavi a ne na TV i po gradskim autobusima, To isto se odnosi i na nacionalizam u pozitivnom i patriotizam u pravom smislu.
Kad vidite ko su sve veliki Hrvati, veliki Srbi, veliki muslimani, onda je normalne ljude i prave patriote, ljude koji imaju normalan nacionalni ponos prosto sramota.
011-495 011-495 13:02 30.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

banem92
milisav68
Dolazak medjunarodnih snaga na Kosovo bilo je uz saglasnost Srbije/Srj


A pre toga nas malo bombardovali da se lakše odlučimo.


Dobro i kažeš - malo. Nije dosta, trebali su više.


A zasto vise?
011-495 011-495 13:05 30.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

predatortz
Dolazak medjunarodnih snaga na Kosovo bilo je uz saglasnost Srbije/Srj koja je prihvatila R1244.


Pošto su joj stavili pištolj u usta, tužiteljica je pristala na dobrovoljni seksualni odnos. Stoga:

Sud utvrđuje da silovanja nije bilo. Okrivljeni se oslobađa svake odgovornosti. Tužiteljica snosi troškove suđenja.

SFSN, druže Karagaća!


Ja bih malo korigovao: Ispostavilo se da je optuzeni za silovanje ustvari zaposlen kao sudija i njemu je dopao predmet.
011-495 011-495 14:03 30.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

G r o f
razmisljali kao i vi ali je ipak slobodoljubivi svet smogao snage da podigne glavu i kaze hitleru ne. samo na taj nacin, ponavljam, samo na taj nacin, uspeli smo da izbegnemo sudbinu sveta koju joj je namenio adolf hitler. drugog nacina, osim suprotstavljanja trecem rajhu, nije bilo.
amerikanci su, ako ne do sada a ono u nekoj blizoj buducnosti, vec naneli svetu isto toliko bola i patnje koliko i hitlerova nemacka.



....ali kad fićo umisli da je šleper, tu pomoći nema.
Da li smo to MI pobedili Treći rajh ili smo samo trčkarali za šleperom koji ih je gazio?
Parkirajte vi svoga fiću u garažu od 80 m2 i ne izlazite na autoput, pametnije je.



Mislite da bi sleper mogao sam da nije bilo mnogo malih fica na ulici? Ni prekookeanski brod ne moze bez remorkera. Za zapsinik, sleper nije imao nameru da izlazi na dzadu dok mu nisu spalili garazu za camce, nego je lepo trgovao sa Hitlerom- business as usual.
Nijednu zemlju nije sleper oslobodio sam nego su tamo lokalne fice krvarile uveliko. Da nije tako vec bi do sada pobedili Talibane, nego je problem sto tamo fica nije na strani slepera nego na strani svojih.
milisav68 milisav68 15:59 30.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

Andrija Hebrang je, iako sin komuniste koji je stradao po IB, postao perjanica novoustaštva u Hrvatskoj,

Da, ali nije on neki marginalac, nego potpredsednik vladajuće partije u Hrvatskoj.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:55 30.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

milisav68
Andrija Hebrang je, iako sin komuniste koji je stradao po IB, postao perjanica novoustaštva u Hrvatskoj,

Da, ali nije on neki marginalac, nego potpredsednik vladajuće partije u Hrvatskoj.

Tačno tako. HDZ je nacionalistička stranka desnog centra sa jakim desnim krilom na kome se okupljaju proustaški poklonici.Sanaderizacija je bila mali pokušaj pomeranja ka centru ali je Kosorka veliki poštovalac svoga izravnog angažiranja kao nacionalni djelatnik u promidžbi tijekom rata.
Šta da se radi, svima je antifašizam kost u grlu jer je bio negacija nacional-šovinističkih politika, pa su se nekako emotivno okrenuli divljenju i rehabilitaciji svojih nacionalističkih pokreta.
Mogao bi malo i Savet Evrope da se pozabavi gaženjem i ponižavanjem antifašizma jer se EU zvanično hvali kako je to najveći mirovni projekt u Evropi nastao upravo nakon uništavanja fašizma.
milisav68 milisav68 21:06 30.07.2010

Re: Ovo je tako bolno

Mogao bi malo i Savet Evrope da se pozabavi gaženjem i ponižavanjem antifašizma jer se EU zvanično hvali kako je to najveći mirovni projekt u Evropi nastao upravo nakon uništavanja fašizma.

Eto, ovde se vraćamo na početak sukoba u SFRJ.
Savet Evrope se ni tada nije bavio time, što je svim nacionalalistima dalo vetar u ledja, a mi ispadosmo najgrbaviji.Sreća pa postoji profesor Biber, te nam otkri ko se sve šalje u diplomatiju.
Mi nismo hteli da podplaćujemo nego smo išli na reputaciju iz dva svetska rata, a niko nam nije javio da to treba da se plati.
Posle se čudimo što narod u Srbiji ima averziju prema EU.


Filip2412 Filip2412 15:43 28.07.2010

...

Evo i Dodik nesto prica o prihvatanju realnosti...

Da li to srpski politicari misle da je srpska javnost spremna za gorku pilulu te planiraju da prestanu sa pricanjem bajki u koje vise niko ne veruje?
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:06 28.07.2010

Re: ...

Filip2412
Evo i Dodik nesto prica o prihvatanju realnosti...

Da li to srpski politicari misle da je srpska javnost spremna za gorku pilulu te planiraju da prestanu sa pricanjem bajki u koje vise niko ne veruje?

Ne znam da Vam kažem. Jedino što je evidento da političari vole da pričaju bajke, što će reći ono što nije istina, a narod za divno čudo voli da čuje više i lepu laž nego neprijatnu istinu. Narod takođe brzo zaboravlja a i slabo pamti pa je tako pogodan da se primi kada mu obećavaju i pričaju bajke.
docsumann docsumann 16:09 28.07.2010

Re: ...

Da li to srpski politicari misle da je srpska javnost spremna za gorku pilulu te planiraju da prestanu sa pricanjem bajki u koje vise niko ne veruje?


koja ono bješe gorka, crvena?

Filip2412 Filip2412 16:18 28.07.2010

Re: ...

koja ono bješe gorka, crvena?
plava, escape from wonderland:

Filip2412 Filip2412 16:22 28.07.2010

Re: ...

Milan Karagaća
Filip2412
Evo i Dodik nesto prica o prihvatanju realnosti...

Da li to srpski politicari misle da je srpska javnost spremna za gorku pilulu te planiraju da prestanu sa pricanjem bajki u koje vise niko ne veruje?

Ne znam da Vam kažem. Jedino što je evidento da političari vole da pričaju bajke, što će reći ono što nije istina, a narod za divno čudo voli da čuje više i lepu laž nego neprijatnu istinu. Narod takođe brzo zaboravlja a i slabo pamti pa je tako pogodan da se primi kada mu obećavaju i pričaju bajke.
Svo to glumatanje, od molebana do Tadicevih i Jeremicevih EU + Kosovo prica su predstava za narod. I za to ne krivim politicare uopste, vec narod.

Ovih dana narod polako postaje svesniji stvarnosti pa se i politicari usudjuju da puste po koju malu istinu u etar. Ali tek je pocetak, videcemo kakvo budjenje je pred nama, iskustvo govori da je uvek sporo i postepeno.
docsumann docsumann 18:50 28.07.2010

Re: ...

koja ono bješe gorka, crvena?
plava, escape from wonderland:

prosječni srbin bi vjerovatno zgutno obje, bolje će da ga radi, a šta ima veze , zezamo se ...
antioksidant antioksidant 18:58 28.07.2010

Re: ...

prosječni srbin bi vjerovatno zgutno obje, bolje će da ga radi, a šta ima veze , zezamo se ...

naravno
Filip2412 Filip2412 20:14 28.07.2010

Re: ...

antioksidant
prosječni srbin bi vjerovatno zgutno obje, bolje će da ga radi, a šta ima veze , zezamo se ...

naravno
ha ha ha ... i zalio pivom
kobacmess kobacmess 22:58 28.07.2010

Re: ...

Filip2412
Evo i Dodik nesto prica o prihvatanju realnosti...

Da li to srpski politicari misle da je srpska javnost spremna za gorku pilulu te planiraju da prestanu sa pricanjem bajki u koje vise niko ne veruje?


Dodik ja sasvim Ok po meni, apsolutno realno im stavlja do znanja svima, da BIH na silu NEfunkcionise. BTW Ako Kosovo je legalno proglasilo nazavisnost sta bi bilo sa RS da to pokusa?

Tadic sto se tice Kosova se nije zanosio ko Kostunica...
Srboskeptik Srboskeptik 16:04 28.07.2010

Contrdictio in adjecto

Postavljam autoru ovog traktata o vrlini Predsednika sledeća pitanja:
1. Ko je de facto kreator spoljne politike Srbije poslednih nekoliko godina (a apsolutni i neprikosnoveni poslednje dve godine?
2. Da li je spoljna politika u tom periodu bila u skladu sa srceparajućim principima opisanim u izlaganju predsednika Tadića pred Skupštinom?
3. Da li je zatražena podrška Skupština za NASTAVAK politike po pitanju Kosova?
4. Da li odgovori na 1., 2. i 3. daju bilo kakav zaključak o čemu vi to pišete???

Milan Karagaća Milan Karagaća 16:10 28.07.2010

Re: Contrdictio in adjecto

4. Da li odgovori na 1., 2. i 3. daju bilo kakav zaključak o čemu vi to pišete???

Pa zaključite sami.Ono što je rekao zaslužuje pohvalu, ono kako je rađeno do sada svakako i kritike
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:45 28.07.2010

Re: Contrdictio in adjecto

Milan Karagaća
4. Da li odgovori na 1., 2. i 3. daju bilo kakav zaključak o čemu vi to pišete???

Pa zaključite sami.Ono što je rekao zaslužuje pohvalu, ono kako je rađeno do sada svakako i kritike

Ništa Milane u tom govoru nije bilo a da izlazi iz onoga što je konstanta politike "brendiranje Srbije"...ovog trenutka malo se naboralo, pa se malo pegla...
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:34 28.07.2010

Re: Contrdictio in adjecto

Drago Kovacevic
Milan Karagaća
4. Da li odgovori na 1., 2. i 3. daju bilo kakav zaključak o čemu vi to pišete???

Pa zaključite sami.Ono što je rekao zaslužuje pohvalu, ono kako je rađeno do sada svakako i kritike

Ništa Milane u tom govoru nije bilo a da izlazi iz onoga što je konstanta politike "brendiranje Srbije"...ovog trenutka malo se naboralo, pa se malo pegla...

Zar ovo nije vredno pažnje?
- "Све што сте рекли сам забележио, и то ћу узети у обзир, сем рата и прекида сарадње са ЕУ, зато што Србија мора да постане чланица ЕУ јер нема боље алтернативе", рекао је Тадић одговарајући на критике посланика опозиције"
- "Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je sinoć u Skupštini Srbije da je njegova namera da kao predsednik Republike liši Srbiju nacionalnih konflikata u koje je decenijama bila uronjena, ne samo sa susedima, već i sa velikim silama."
- "3. Народна скупштина сматра да је неопходно да се путем мирних преговора дође до трајног, одрживог и обострано прихватљивог решења за Косово и Метохију, у складу са Уставом Републике Србије, које ће омогућити историјско помирење српског и албанског народа, као и мир и стабилност региона."
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:46 28.07.2010

Re: Contrdictio in adjecto

Све што сте рекли сам забележио, и то ћу узети у обзир, сем рата и прекида сарадње са ЕУ, зато што Србија мора да постане чланица ЕУ јер нема боље алтернативе", рекао је Тадић одговарајући на критике посланика опозиције"

Pa koliko je puta to rekao...ovo o EU...i gde smo..
A ovo o ratu neću ni da komentarišem..Nisam čak ni čuo da je neko kandidovao tu temu..
3. Народна скупштина сматра да је неопходно да се путем мирних преговора дође до трајног, одрживог и обострано прихватљивог решења за Косово и Метохију, у складу са Уставом Републике Србије, које ће омогућити историјско помирење српског и албанског народа, као и мир и стабилност региона."

A ovo je sviranje u iste diple...Prema Ustavu Srbije i u skladu "sa obostrano prihvatljivim rešenjem" na srpski se prevodi da je Kosovo Srbija..
Šta je novo u govoru osim laganog peglanja..
Ribozom Ribozom 19:32 28.07.2010

Re: Contrdictio in adjecto

Zar niste vas dvojica skoro putovali na neku partizansku ofanzivu u Hrvatskoj?
Milka & Smiljka platile benzin, Borka sendvice, sokice Vesna.
Samo sto vas Hrvatski partizani ne docekase bas lepo.

vic:
Cekaju partizani nemce u zasedi.
Nema ih par sati.
Jedan kaze: 'a da im se nije nesto dogodilo...'
gedza.73 gedza.73 19:39 28.07.2010

Re: Contrdictio in adjecto

Zar niste vas dvojica skoro putovali na neku partizansku ofanzivu u Hrvatskoj?...
Samo sto vas Hrvatski partizani ne docekase bas lepo.

Stvarno, Drago, šta to bi u Hrvatskoj? Valjda zavredjuje taj događaj jedan blog.
cbronson cbronson 19:44 28.07.2010

Re: Contrdictio in adjecto

Milka & Smiljka platile benzin, Borka sendvice, sokice Vesna.

da li je istina da je milka forcan finansirala obnavljanje spomenika borcima nob u hrvatskoj? zar u zemlji sa takvom antifasistickom tradicijom? i sa toliko tajkuna?
mayo1 mayo1 22:12 28.07.2010

Re: Contrdictio in adjecto

da li je istina da je milka forcan finansirala obnavljanje spomenika borcima nob u hrvatskoj? zar u zemlji sa takvom antifasistickom tradicijom? i sa toliko tajkuna?


"Obnovu je organizovala i, sa oko 415.000 evra, finansirala hrvatska vlada, na inicijativu Srpskog narodnog veća.

U saradnji sa kabinetom predsednika Srbije i Zavičajnim udruženjem Ličana i Srba, kod dela udruženja u Srbiji, prikupljeno je oko 90.000 evra, koji su iskorišćeni za kupovinu i obradu kamena za visoki stub spomenika.

Zbog toga su prisutni aplauzom zahvalili i Milki Forcan zbog doprinosa u prikupljanju sredstava, s obzirom na da je ona bila na čelu organizacionog komiteta."

Politika
cbronson cbronson 22:28 28.07.2010

Re: Contrdictio in adjecto

hvala mayo.

zar je u hrvatskoj zaista toliko losa situacija da izbegli licani i srbi prikupljaju priloge i podizu spomenike koji hrvatsku drzavu obelezavaju kao drzavu koja je bila na strani pobednika u drugom svetskom ratu?

ili je samo u pitanju nezainteresiranost?
kobacmess kobacmess 23:11 28.07.2010

Re: Contrdictio in adjecto

cbronson
Milka & Smiljka platile benzin, Borka sendvice, sokice Vesna.

da li je istina da je milka forcan finansirala obnavljanje spomenika borcima nob u hrvatskoj? zar u zemlji sa takvom antifasistickom tradicijom? i sa toliko tajkuna?


hahahahaha BRAVO!
cbronson cbronson 23:14 28.07.2010

Re: Contrdictio in adjecto

milane, hocete li biti ljubazni da prokomentarisete?

mislio sam da vas ova tema interesuje, sudeci po broju tekstova koje objavljujete o odnosu srbije prema cuvanju tradicije antifasisticke borbe, zadovoljite sada nasu znatizelju makar jednim komentarom na istu temu i kada je u pitanju nas dobri sused hrvatska?
sybil sybil 17:30 28.07.2010

da, samo sto

se Srbija ne lisava nacionalizma tako sto se udje u koaliciju sa radikalima, nego tako sto se prvo ode peske u Srebrenicu i tamo objavi rat da rat protiv nacionalizma koji obuhvata sledece mere: 1. Mladic, 2. Obraz, 1398, etc. pa se onda ide u Svedsku i tamo podnese izvestaj o merama protiv nacionalizma, pa se onda ode na Djindjicev grob i objavi spisak mera za brzo prikljucenje EU. pa se onda jasno distancira od nacionalizma kao instrumenta strane sile, najbolja distanca u tom smislu je NATO.
Filip2412 Filip2412 17:43 28.07.2010

Re: da, samo sto

da, samo sto...

da samo sto real politika funkcionise malo drugacije

Sto se tice Djindjica, on je tvrdio da je Kosovo 100% u Srbiji i mnogo se nervirao sto neki smatraju da nije. Na osnovu cega mislis da bi nas on brze uveo u EU? Cisto sumnjam a bi Zoran bolje resavao problem Kosova nego Tadic, naprotiv. Mutavi Tadic resava to onako na najbolji moguci nacin (i sto je najbitnije ima punu podrsku medjunarodne zajednice za svoje metode): zamazuje oci narodu dok narodu ne dosadi. Narod sam trazi da bude manipulisan.

Pa ni Obama nece da izadje i kaze kako je ukrao 100 biliona dolara od naroda i dao velikim korporacijama nego to nazove bail-out za firme od kojih USA ekonomija esencijalno zavisi itd. Politicari lazu narod ne uvek zato sto zele, nego zato sto istina moze da izazove veliku nestabilnost.

se Srbija ne lisava nacionalizma tako sto se udje u koaliciju sa radikalima
Naprednjake i socijaliste afirmise upravo medjunarodna zajednica, ne znam da li si primetio ali obe ove stranke su proevropski orjentisane i posecuju medjunarodne skupove u Jevropi. To je i jedini nacin da se shovinizam istrebi - lakse je da se shovinisticke stranke preveslaju u centar nego da se protiv njih bori frontalno. Zapravo, suocavanje naroda sa negativnostima nacionalizma je mnogo lakse ako se radi u savezu sa "nacionalistima". Na taj nacin opozicija se neutralise u startu.
Goran Vučković Goran Vučković 17:44 28.07.2010

Re: da, samo sto

se Srbija ne lisava nacionalizma tako sto se udje u koaliciju sa radikalima, nego tako sto se prvo ode peske u Srebrenicu i tamo objavi rat da rat protiv nacionalizma koji obuhvata sledece mere: 1. Mladic, 2. Obraz, 1398, etc. pa se onda ide u Svedsku i tamo podnese izvestaj o merama protiv nacionalizma, pa se onda ode na Djindjicev grob i objavi spisak mera za brzo prikljucenje EU.

A čiji je grob u Švedskoj?
sybil sybil 17:50 28.07.2010

Re: da, samo sto

Sto se tice Djindjica, on je tvrdio da je Kosovo 100% u Srbiji

well, ako pazljivije slusas sta je govorio Djindjic videces da je rekao- mi to morao da resimo i zato cemo internacionalizovati problem, postaviti pitanje i dobiti odgovor. Djindjic, inteligentan kakav jeste, je znao odgovor, ali je hteo da ustedi jos 20 godina lutanja zbog Kosova.

Obama i USA uopste nisu dobra paralela sa Srbijom: oni spijune hvataju i deportuju, a kod nas rade punom parom.
sybil sybil 17:50 28.07.2010

Re: da, samo sto

A čiji je grob u Švedskoj?

Ana Lindt.
Filip2412 Filip2412 17:55 28.07.2010

Re: da, samo sto

sybil
Sto se tice Djindjica, on je tvrdio da je Kosovo 100% u Srbiji

well, ako pazljivije slusas sta je govorio Djindjic videces da je rekao- mi to morao da resimo i zato cemo internacionalizovati problem, postaviti pitanje i dobiti odgovor. Djindjic, inteligentan kakav jeste, je znao odgovor, ali je hteo da ustedi jos 20 godina lutanja zbog Kosova.


Uz svo postovanje, ta Zoranova izjava je cisto zamazivanje ociju narodu koliko i Jeremiceve i Tadiceve price. Nema sta mi da resavamo problem teritorije u vezi koje nas niko nista ne pita i koju smo izgubili u ratu. Kosovo je za nas od 1999 bila STRANA teritorija.

Obama i USA uopste nisu dobra paralela sa Srbijom: oni spijune hvataju i deportuju, a kod nas rade punom parom.
Pa da, ako tako kaze na vestima mora da je tacno. Nadam se da ce sad kad nema spijuna i ekonomija da im procveta, zdravstveno osiguranje da dobiju svi a veliki kapitalisti prestanu da uzimaju bilione iz budzeta.
sybil sybil 18:03 28.07.2010

Re: da, samo sto

Oduz svo postovanje, ta Zoranova izjava je cisto zamazivanje ociju narodu koliko i Jeremiceve i tadiceve price. nema sta mi da resavamo problem teritorije u vezi koje nas niko nista ne pita i koju smo izgubili u ratu.

ok, neka bude tako- real politika, uostalom nije bitno, kosovo ni isus hrist ne bi odbranio, to je tako i sta da se radi.

ali- sta sad? kako dalje? u EU? kako i kojim tempom? nacionalizam smeta da napredujemo.da, ali mene zanima akcija.
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:23 28.07.2010

Re: da, samo sto

Sto se tice Djindjica, on je tvrdio da je Kosovo 100% u Srbiji i mnogo se nervirao sto neki smatraju da nije.

Evo šta je, između ostalog, Đinđić napisao u pismu Putinu:
"Zato pretpostavljam da je došao momenat, posle tri i po godine prebivanja međunarodnih snaga na Kosovu, da se ozbiljno promisli koncepcija dugoročnog rešenja ove problematike. Fraze o tome da će o pitanju statusa Kosova da se odlučuje posle, potpuno su neubedljive jer se svakodnevno primaju rešenja koja po suštini prevazilaze konačni status, a baš u pravcu nezavisnosti. Po suštini ništa ne menja to što međunarodna zajednica insistira na tome da bi takvo nezavisno Kosovo ostalo u sastavu zajedničke države sa Srbijom. Ovim će, u formalnom smislu, biti sačuvan princip nenarušavanja granica, ali pri dvostrukom kažnjavanju Srbije. Prvo su joj oteli bilo kakav uticaj na Kosovu, a zatim su joj dali ulogu zatočenika sada već nezavisnog Kosova.
Naš predlog se sastoji u tome da se bez gubljenja vremena pristupi potražnji kompromisa koji bi bio prihvatljiv za obe strane, srpsku i albansku. Takvo rešenje je moguće, jer mi u Srbiji nismo namerili da ubeđujemo kosovske Albance da žive zajedno sa nama. Mi hoćemo da sačuvamo državni interes Srbije, da zaštitimo prava srpske zajednice na Kosovu i obezbedimo čuvanje naših spomenika, religije i kulture. To može da se učini pri punom uvažavanju albanske nacionalne zajednice, sve do deljenja Kosova, ako drugačije ne bude moguće
i u pismu Bleru:
"održavanje takvog Kosova u fiktivnoj uniji sa Srbijom sprečiće Srbiju da se integriše u Evropu, pošto će onda integracija da zavisi od harmonizacije unutrašnjeg tržišta Srbije i Kosova i ovaj koncept je nemoguć. Ova dva scenarija pospešiće ekstremizam i oslabiti demokratske, proevropske snage sa dalekosežnim posledicama po stabilnost Srbije i čitavu regiju."
Filip2412 Filip2412 18:46 28.07.2010

Re: da, samo sto

ali- sta sad? kako dalje? u EU? kako i kojim tempom? nacionalizam smeta da napredujemo.da, ali mene zanima akcija.
Meni se cini da nam ide taman onoliko brzo koliko smo sposobni. Da, i ja bih da se Srbija brze krece ali sta ces. Za sad sam bar zadovoljan sto se krecemo ka necem boljem, ma kako sporo bilo.
Filip2412 Filip2412 18:48 28.07.2010

Re: da, samo sto

Naš predlog se sastoji u tome da se bez gubljenja vremena pristupi potražnji kompromisa koji bi bio prihvatljiv za obe strane
Zadnju sansu za kompromis imali smo u Rambujeu a mozda ni tad, tak bar ja mislim...

gedza.73 gedza.73 19:56 28.07.2010

Re: da, samo sto

sybil
se Srbija ne lisava nacionalizma tako sto se udje u koaliciju sa radikalima, nego tako sto se prvo ode peske u Srebrenicu

Ja mislim da treba da se ide na kolenima, a na leđa da natovarimo po kamen i to
a) muškarci kamen od 10 kg
b) žene kamen od 12 kila
c) deca kamen po 3 kg.

Doctor Wu Doctor Wu 22:14 28.07.2010

Re: da, samo sto

A čiji je grob u Švedskoj?

Mene vise zanimalo da li bi u Svedsku trebalo da ide peske.

Ova sybil je genijalna, zajebala je sve dijabole koje su se do sada pojavljivale na blogu. Da je nema trebalo bi je izmisliti.
sybil sybil 06:32 29.07.2010

Re: da, samo sto

Ova sybil je genijalna, zajebala je sve dijabole koje su se do sada pojavljivale na blogu. Da je nema trebalo bi je izmisliti.

kad Nacosherosi pocnu da upotrebljavaju reci dijabola- to je znak da sam u pravu
Doctor Wu Doctor Wu 07:21 29.07.2010

Re: da, samo sto

kad Nacosherosi pocnu da upotrebljavaju reci dijabola- to je znak da sam u pravu

Zar si uopste sumnjala? Nepogresiva. Super ti ide, keep up the good work.
sybil sybil 07:41 29.07.2010

Re: da, samo sto

Zar si uopste sumnjala? Nepogresiva. Super ti ide, keep up the good work.

ok, ti uopste nisi dijabola, rado citam tvoje blogove,tacnije blog- replike.
da se onda vratimo na problem. po tvoj misljenju, da li je nacionalizam problem i ako jeste kako se treba resiti.
Sepulturero Sepulturero 10:58 29.07.2010

Re: da, samo sto

Doctor Wu
A čiji je grob u Švedskoj?

Mene vise zanimalo da li bi u Svedsku trebalo da ide peske.

Какво питање? Не само пешке већ и са оним камењем што га горе препоручи Геџа.
sybil sybil 11:04 29.07.2010

Re: da, samo sto

Sepulturero

Doctor Wu
A čiji je grob u Švedskoj?Mene vise zanimalo da li bi u Svedsku trebalo da ide peske.Какво питање? Не само пешке већ и са оним камењем што га горе препоручи Геџа.

da, samo se vi gedzovani zabavljajte. nacionalizam nikome nije doneo nista dobro, samo proizvodi patnje i konflikte.
sybil sybil 13:40 29.07.2010

Re: da, samo sto

Ilustracija

Sreda, 28. jul
gedza.73 gedza.73 13:47 29.07.2010

Re: da, samo sto

da, samo se vi gedzovani zabavljajte.

Bolje gedzovan nego snob.
Je li sybil, oću ja od sela, ali neće selo iz mene?
Šta čovek da ti kaže?
Poželi ti neko
- dobar dan
a ti na njega skočiš
-Aaaa, srebrenica?

nacionalizam nikome nije doneo nista dobro, samo proizvodi patnje i konflikte.

Nacionalizam, globalzam, komunizam, fašizam, teizam, ateizam i svi -izmi mogu proizvesti patnju i nevolje. Kao i koristi i dobre odnose.

Skini oglavak sa glave, pored puta videćeš puteljke, brda i proplanke.
sybil sybil 13:52 29.07.2010

Re: da, samo sto

Skini oglavak sa glave, pored puta videćeš puteljke, brda i proplanke.

pravi gedzovan, nema sta.
evo specijalno za tebe:
gedza.73 gedza.73 14:39 29.07.2010

Re: da, samo sto

pravi gedzovan, nema sta.

Meni je drago što ti, kao prava gedzovanka, znaš šta je oglavak.
Inače, ne mislim da je moje selo lepše od pariza ali mislim da je lepo.

predatortz predatortz 14:42 29.07.2010

Re: da, samo sto

Meni je drago što ti, kao prava gedzovanka, znaš šta je oglavak.
Inače, ne mislim da je moje selo lepše od pariza ali mislim da je lepo.


Gedžo, prodaj mi nick. Druga ponuda! Treće neće biti! Preimenovaću se u gegula.
Kad vidim kako nam razmišlja 'urbana' populacija ( pridošla sa 6.ličkom ) odričem se svog građanskog porekla!
gedza.73 gedza.73 17:03 29.07.2010

Re: da, samo sto

Gedžo, prodaj mi nick.

GEDŽA se prodavati neće!!!
predatortz predatortz 19:01 28.07.2010

Loše karte

Sa ovako lošim kartama teško da se može odigrati dobra partija pokera. U tom svetlu gledam i rezoluciju. Srbija je u obavezi da se obrati UN jer je inicirala zahtev za mišljenje MSP. Sklon sam da verujem da naši političari nisu toliko naivni da su očekivali drugačije mišljenje. Pre će biti da su priželjkivali upravo ovakav odgovor.Zašto? Pa nudi izlaz iz pat pozicije a da oni nisu krivi! Takav potez mogu da razumem. Pogotovo što bi svaki drugi bio samoubilački.
gedza.73 gedza.73 19:47 28.07.2010

Re: Loše karte

Sa ovako lošim kartama teško da se može odigrati dobra partija pokera.

Još obeležene. A ti moraš da igraš, inače osta bez prstiju.
U stvari, kad bolje razmislim, igrali ne igrali isto nam se hvata.
chole10 chole10 20:50 28.07.2010

Istorijska licnost


Boris Tadic ie, nedvosmisleno, usao u istoriju Srbije kao njen predsednik koji je svojom drzavnickom (politickom) nesposobnoscu uspeo da izgubi skoro 30% teritorije.

Ovako nesto ne postoji u istoriji Srbije ob dolaska na Balkan. Ko te je terao da preuzmes ulogu lidera ako nisi bio sposoban? Jesi li dao Zakletvu? Kakva prirodna okruzenja, sentimentalnost i ostale trice i kucine?

Tadicu ti si "sampion".

Mozda ce i o tebi (i Milosevicu) neko nesto lepo da napise posle 600 god, kao sto sada pisu o Brankovicima.
Divim ti se kako sebi mozes da pogledas u oci ujutru kad se umivas, . . .

Filip2412 Filip2412 21:09 28.07.2010

Re: Istorijska licnost

Boris Tadic ie, nedvosmisleno, usao u istoriju Srbije kao njen predsednik koji je svojom drzavnickom (politickom) nesposobnoscu uspeo da izgubi skoro 30% teritorije.
Ovo se salis ili ozbiljno?

Ajde sad prelistaj stare novine i proceprkaj internetom pa pronadji kada je zadnji put Srbija imala kontrolu nad Kosovom.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:01 28.07.2010

Re: Istorijska licnost

usao u istoriju Srbije kao njen predsednik koji je svojom drzavnickom (politickom) nesposobnoscu uspeo da izgubi skoro 30% teritorije.

Za Vašu informaciju Boris Tadić je postao predsednik Srbije 11.jula 2004.godine, a tada već Srbija nije imala nikakve ingerencije na Kosovu
Dobro Vam kaže Filip, informišite se malo kada je Srbija izgubila kontrolu nad Kosovom. Nije li to bilo praktično još za vreme Miloševića a R1244 i formalno.
Izgleda da preterivanja i izvošenje neistina ne manjka. Kojih 30% teritorije?Ko je izgubio,a ko svađama sa SAD, NATO i EU upropastio i ono malo šansi za nekakav uspeh.
Uz puno uvažavanje Vaše stranačke opredeljenosti ili simpatija nije lepo govoriti o nekome tako ružno i još se slučiti netačnim i namerno iskrivljenim podacima.
011-495 011-495 20:52 28.07.2010

Mislim...

da je g-n Predsednik u pravu. To bi mogao da preporuci i nasim prijateljima iz Izraela, i oni jadni se vec decenijama busaju u patriotizam i nikako da im krenu velika dela. Zapeli pa ne daju ni pedalj zemlje, kakvi luzeri. Kad samo pomislim da je M.Tacer slala celu armiju da brani Folklande a tamo nigde nikog.
Mis'im stvarno g-n Predsednice, otvorite nam svima oci.
"Znači, svako brani svoj interes i svako voli nekog drugoga u sklopu svog interesa" Problem je u tome sto nas ne interesuju nasi interesi nego laka i brza resenja.
Filip2412 Filip2412 21:23 28.07.2010

Re: Mislim...

Zapeli pa ne daju ni pedalj zemlje, kakvi luzeri.
Da bi mogo se ponasas kao siledzija treba to da radis u savezu sa USA.

Kad samo pomislim da je M.Tacer slala celu armiju da brani Folklande a tamo nigde nikog.
Pa da, na Foklandima nema nikog, a Kosovo puno stanovnistva koje ne zeli da zivi u Srbiji, u tome je problem. I naravno, Engleska moze sebi da dozvoli takve pizdarije jer su svetska sila a sila nisu postali preko noci.

Problem je u tome sto nas ne interesuju nasi interesi nego laka i brza resenja.
Ovde se namece kljucno pitanje: Da li je zadrzavanje Kosova (na stranu sto niko to ne smatra mogucim) interes Srbije i ako jeste zasto i kako i sta je plan za stanovnistvo Kosova u slucaju da Srbija kontrolise tu teritoriju?

Treba razmisljati na duge staze, ali osvajacke ratove i prosirenje teritorije neozbiljno je planirati u situaciji kada na osnovu ekonomije i prirodnog prirastaja nemas dovoljno ljudi ni da obezbedis sigurnu buducnost na teritoriji koju trenutno kontrolises.
hazar hazar 22:34 28.07.2010

Re: Mislim...

Ovde se namece kljucno pitanje: Da li je zadrzavanje Kosova (na stranu sto niko to ne smatra mogucim) interes Srbije i ako jeste zasto i kako i sta je plan za stanovnistvo Kosova u slucaju da Srbija kontrolise tu teritoriju?

Nemam vremena pa ću samo jedno malo pitanjce. Šta vi mislite sa Srbima na KiM ako priznate nezavisno Kosovo i kao posledicu toga kroz par godina se NATO, EU i UN pokupe odatle?
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:11 28.07.2010

Re: Mislim...

Problem je u tome sto nas ne interesuju nasi interesi nego laka i brza resenja.

Kod nas svako govori o našim nacionalnim i državnim interesima ali niko ne definiše koji su to interesi u konkretnom slučaju i kako ih ostvariti.
Kad neki kažu "Kosovo je Srbija" i "ne damo Kosovo" da li imaju i zamisao kako i
vredi li koliko košta.
Nije problem reći da nikada nećemo dati Kosovo ali je problem prvo kako ga imati da onda ne bi hteli dati.Oni neće sa nama a ni mi baš ne bi sa njima ali bi hteli Kosovo bez njih, a oni neće tako.
Realno rešenje moguće je naći jedino kroz istorijski dogovor dva naroda.
kobacmess kobacmess 23:13 28.07.2010

Re: Mislim...

hazar
Ovde se namece kljucno pitanje: Da li je zadrzavanje Kosova (na stranu sto niko to ne smatra mogucim) interes Srbije i ako jeste zasto i kako i sta je plan za stanovnistvo Kosova u slucaju da Srbija kontrolise tu teritoriju?

Nemam vremena pa ću samo jedno malo pitanjce. Šta vi mislite sa Srbima na KiM ako priznate nezavisno Kosovo i kao posledicu toga kroz par godina se NATO, EU i UN pokupe odatle?


Upravo tako kao da Srbi i ne zive tamo, odnosno kao da zive u idili, a ne pod strahom. Strah u XXI veku, TUGA
freehand freehand 23:17 28.07.2010

Re: Mislim...

ali osvajacke ratove i prosirenje teritorije neozbiljno je planirati u situaciji kada na osnovu ekonomije

Sve ostalo je već bilo, i sve sam ostalo komentarisao, pa da se ne ponavljam i ne dosađujem.
Ali, voditi "osvajačke ratove" na svojoj teritoriji... LOL
Filip2412 Filip2412 23:51 28.07.2010

Re: Mislim...

hazar
Nemam vremena pa ću samo jedno malo pitanjce. Šta vi mislite sa Srbima na KiM ako priznate nezavisno Kosovo i kao posledicu toga kroz par godina se NATO, EU i UN pokupe odatle?
A sta vi hazar mislite sa tim Srbima ako NE priznamo Kosovo?

Eto, vec danas ima verovatno vise Srba u Hrvatskoj nego na Kosovu i pazi sad fenomen: Srbija priznaje Hrvatsku a tim Srbima tamo je mnogo bolje nego Srbima na Kosovu iako Kosovo junacki ne priznajemo.

Dakle, nemoj nista da podrazumevamo, nego ajde obrazlozi kako to Srbima na Kosovu koristi nepriznavanje Kosova? Praksa pokazuje obratno: da im nanosi mnogo stete. Zapravo, stanje srpske manjine na Kosovu je danas jako lose, mozda bas zato sto ne priznaju Kosovo.
Filip2412 Filip2412 23:52 28.07.2010

Re: Mislim...

freehand
Ali, voditi "osvajačke ratove" na svojoj teritoriji... LOL
zvati teritoriju na kojoj nemas pristup svojom... LOL

po toj logici makedonci mogu svojim zvati sve od Atine do Teherana. Pazi, zakone su izmislili jaci a stanje na terenu govori cija je to teritorija. To sto je nesto na papiru tvoje sa tim mozes da dizes galamu i toliko.
Bili Piton Bili Piton 23:57 28.07.2010

Re: Mislim...

Milan Karagaća

Kad neki kažu "Kosovo je Srbija" i "ne damo Kosovo" da li imaju i zamisao kako i
vredi li koliko košta.


Eh, pa reči su uvek bile jeftine. A i internet sve pristupačniji.
freehand freehand 00:08 29.07.2010

Re: Mislim...

zvati teritoriju na kojoj nemas pristup svojom... LOL

po toj logici makedonci mogu svojim zvati sve od Atine do Teherana. Pazi, zakone su izmislili jaci a stanje na terenu govori cija je to teritorija. To sto je nesto na papiru tvoje sa tim mozes da dizes galamu i toliko.

OK Filipe.
Ovo na prijemni za upis na prava
.
Filip2412 Filip2412 00:50 29.07.2010

Re: Mislim...

OK freehand, ako ti je realnost mrska to ne znaci da da je mozes ignorisati.

Pitanje teritorije nije pravno niti se resava na fakultetu, to je uvek vojno pitanje i resava se ili ratom ili sporazumom onih koji imaju moc da kontrolisu teritoriju.

Ne kazem da treba priznati Kosovo, ne znam sta treba da se radi, ali samo hocu da cujem kako to nepriznavanje Kosova koristi Srbiji i Srbima na Kosovu, bas me zanima da cujem argumente.
gedza.73 gedza.73 07:11 29.07.2010

Re: Mislim...

Eto, vec danas ima verovatno vise Srba u Hrvatskoj nego na Kosovu i pazi sad fenomen: Srbija priznaje Hrvatsku a tim Srbima tamo je mnogo bolje nego Srbima na Kosovu iako Kosovo junacki ne priznajemo.

Onda bi mogli odmah da priznamo Srbiju kao neku drugu zemlju, da je ne dajemo polako, i tada bi bilo puno srba u toj zemlji a i bilo bi im mnogo bolje.
Kao srbima u hrvatskoj.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana