Društvo

Pravda za srpske pravnike!

Vojislav Stojković RSS / 28.07.2010. u 12:08

Ne ide našim pravnicima na međunarodnom planu, ne ide im baš nikako.  Kao da su se svi urotili protiv njih. Prvo  im je  Međunarodni sud pravde iz Haga opalio gadnu šamarčinu u formi savetodavnog  mišljenja.  I taman kada su obrazi prestali da im se crvene, a zujanje u ušima smanjilo, stiže novi šamar iz Londona.

Sud iz Londona je odbio zahtev za izručenje Ejupa Ganića, uz obrazloženje da Ganić  u Srbiji ne bi imao fer suđenje. “Proces protiv Ejupa Ganića koji se vodi u Srbiji je pokrenut i koristi se u političke svrhe”, bio je jasan  sudija Timoti Vorkmen obrazlažući odluku londonskog suda.

Da je ono savetodavno mišljenje MSP običan bullshit učenih sudija
MSP, umotan u visokoparnu pravnu formu, vidi i svaki pravni laik. To bi mogao biti argument koji ide u prilog odbrane stručne časti i dostojanstva pravnog tima koji nas je zastupao pred MSP u Hagu.  S druge strane, kada jedna država traži izručenje građanina druge države od treće države,  onda su sudovi te treće države jako, jako oprezni.  I to bi mogao biti argument koji ide u prilog odbrane stručne časti i dostojanstva srpskog  Tužilaštva za ratne zločine u slučaju Ejup Ganić.

Međutim, kada jedna država stavi na Interpolovu poternicu svog građanina i traži od druge države  njegovo izručenje, to najčešće nije problem, pogotovo ako su te dve države u prijateljskim međusobnim odnosima. Kako onda razumeti vest, koja je prošle nedelje stigla iz Rusije u Ministarstvo pravde Srbije, da je Bogoljub Karić dobio politički azil u Rusiji i da neće biti izručen Srbiji?

Znamo da su braća Karići - Bogoljub, Sreten, Dragomir i Zoran, kao i sestra im Olivera,  optuženi da su

Srbiju i njene građane opljačkali za nekih četrdesetak miliona evra, znamo i to da su pobegli u Rusiju i da se tamo slobodno trošili naše pare. Sve to znamo, ali ne znamo kako su zahtev za izručenje naši pravnici svojoj braći, ruskim pravnicima, obrazložili i koje su im pravne dokaze ponudili.

Ako su obrazloženja slična kao i u slučaju izvesne gospođe Mire Milošević i njenog sina Marka, onda bi se odluka ruskih pravosudnih organa donekle mogla razumeti. Da podsetim, Rusija je, svojevremeno, odbila da izruči Miru i Marka Miloševića. Naši pravnici su, u zahtevu za irzručenje nadležnim ruskim vlastima, narečenu gospođu teško teretili za prekorednu dodelu stana dadilji njenog sina  i za nelegalnu gradnju u dvorištu njihove pordične kuće na Dedinju.  Optužbe protiv Marka Miloševića bile su znatno ozbiljnije. On je optužen da je neoprezno rukovao motornom testerom po Požarevcu i okolini.

Ni sudskocrkveni pravnici SPC na međunarodnom planu nisu bolje prošli.

Nadležni crkveni sud je raščinio arhimandrita Simeona, vratio ga u red laika sa imenom Dejan Vilovski i zabranio mu da činodejstvuje po pravoslavnim crkvama i manastirima. Dokaze protiv njega, o proneveri 350.000 evra, SPC je dostavila nadležnom tužilaštvu. Narečeni Simeon, odnosno Dejan,  je pobegao u Grčku. Međutim, Vrhovni sud Grčke je odbio zahtev za ekstradikciju optuženog Vilovskog i pustio ga na slobodu. Ako je verovati, braniocu optuženog Vilovskog, grčkim pravosudnim organima, uz zahtev za izručenje, poslat je samo zahtev za sprovođenje istrage i nikakva dodatna dokumenta koja bi pokazla opravdanost izručenja.

 

Primera, naravno ima još mnogo, ali i navedeni su dovoljni da se čovek zapita imaju li naši pravni fakulteti studijske predmete iz međunarodnog prava, uporedne pravne tradicije i komparativnih  pravnih sistema? Ako imaju, kakvi su  profesori koji ih predaju?  Ako su navedene i druge neophodne  pretpostavke  ispunjene, zašto su onda naši pravnici na međunarodnom planu tako neuspešni? Da li je to možda zbog međunarodnog ugleda države koju zastupaju?

 

Ukoliko je reč o ovom poslednjem, predlažem našim pravnicima da, kada iscrpe sve pravne mogućnosti pred međunarodnim sudovima, uzmu sprejeve u ruke i po fasadama sudova u Hagu, Londonu, Moskvi, Solunu... ispišu nama dobro poznatti garfit: «Pravda za srpske pravnike!» 


 

Atačmenti

Tagovi



Komentari (78)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Atomski mrav Atomski mrav 12:36 28.07.2010

Žrtve

Rekao bih da su srpski pravnici u ovim slučajevima žrtve srpskih političara.
A sa njima i mi ostali...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:41 28.07.2010

Re: Žrtve

Evo već stižu nove vesti. Srbija je pokušala da trguje sa Ejupom Ganićem: Mi odustajemo od optužnice za Ganića, ako BiH prihvati naše izvinjenje za Srebrenicu.
E, bože, bože... baš svašta.
Atomski mrav Atomski mrav 12:43 28.07.2010

Re: Žrtve

Taj rad. A isto je i sa onom kontranapad tužbom protiv Hrvatske.
libkonz libkonz 12:38 28.07.2010

kao onaj vic

nemojte više da nas branite, izgibosmo!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:45 28.07.2010

Re: kao onaj vic

predatortz predatortz 12:46 28.07.2010

Ostavka

Onog nadobudnog tužioca bi malo ublažila sramotu trgovine žrtvama.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:23 28.07.2010

Re: Ostavka

Njegov zamenik izjavljuje da za trgovinu u slučaju Ganić-Dekleracija o Srebrenici treba pitati političare, a ne njihovo tužilaštvo.
Sklon sm da mu poverujem.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 12:50 28.07.2010

Sapienti sat

Primera, naravno ima još mnogo, ali i navedeni su dovoljni da se čovek zapita imaju li naši pravni fakulteti studijske predmete iz međunarodnog prava, uporedne pravne tradicije i komparativnih pravnih sistema? Ako imaju, kakvi su profesori koji ih predaju?


Smilja Avramov.

A ko ih "uvodi" u pravne nauke? Kosta Čavoški.

A ko je kod nas "stručnjak" za Ustavno pravo? Koštunica dr Vojislav.

A ko je postavljen za sudiju Ustavnog suda? Direktor omladinske zadruge koji kao sudija ima nekoliko godina iskustva u najnižem sudu.

E da, a čiji Ustav umesto da se bavi zaštitom ljudskih prava, cementira broj poslanika u Skupštini? Pa je još donet većom krađom nego ono posleratno glasanje sa neobloženim ćoravim kutijama i drvenim kuglicama.

I pored svega toga, ima ova država, čak i na državnim jaslama, dobre stručnjake, ali šta to vredi kada im naredbe i uputstva daju prevejane secikese i prevaranti koji se odazivaju na Vlast, a šefovi su im profesionalni uslužni apartčici Za Sva Vremena i Sve Partije (i Mafije )


                      
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:26 28.07.2010

Re: Sapienti sat

Čuveni pravnik i profesor Radomir Lukić se sigurno prevrće u grobu.
Domazet Domazet 15:21 28.07.2010

Sapienti?

Vala bash. A zhena potpuno nestruchna
Dont Fear The Reaper

.
.
.
Smilja Avramov.
.
.
.

vidi ovo:

- dugogodishnji predsednik Svetskog udruženja za međunarodno pravo
- predsednik Svetske konfederacije za mir i razoružanje
- član Izvršnog odbora Udruženja pravnika svieta za borbu protiv nuklearnog naoružanja
- član Odbora za istraživanje ratnih zločina počinjenih od strane SAD u Vijetnamu.

Dobro kazhesh, potpuni dunster bez imalo iskustva u medjunarodnom pravu. Gurali je Nesvrstani...

Nego pusti to, bilo pa proshlo, kad vec ne mozhemo proshlost da promenimo mozhemo da je zaboravimo. Od proshlosti se ne zhivi, sadashnjost je vazhna. Tu vec mozhemo neshto da uradimo. Jesi li, recimo, potpisao/la peticiju da joj se oduzme office na Columbia University?
niccolo niccolo 15:43 28.07.2010

Re: Sapienti?

Sad ću ja da se složim sa Domijem...Ima tu odličnih pravnika kao pravnika, problem je u samom sistemu školstva kod nas, od osnovne škole do fakulteta...Ne podstiče se razmišljanje, primena naučenog na predavanjima kroz rešavanje "praktičnih" problema, nego se da deci da nauče gomilu nekih podataka, a niko ih ne nauči i kako da te informacije primene...

A što se tiče ovog Vojislavovog da im ne ide dobro - pa naravno kad stalno angažuju neke profesore, činovnike iz ministarstava i šta ti ja znam da nas zastupaju. Mislim, postoji razlog zašto se profesor bavi predavanjem a ne praksom ...
nestor92 nestor92 09:06 29.07.2010

Re: Sapienti sat

A ko je postavljen za sudiju Ustavnog suda? Direktor omladinske zadruge koji kao sudija ima nekoliko godina iskustva u najnižem sudu.


Gospodin koji je iz Opštinskog suda u Novoj Varoši izabran za sudiju Višeg suda u Novom Sadu, a odatle posle 15 nanosekundi transmitovan u Ustavni sud. Jedva malo više iskustva od same ministarke. Al će to da bidnu pravna shvatanja!

Lepo kažem, selekcija bato. Šta će Vam pamet, rad, poštenje. Knjižica je bitna i to ne zdravstvena.

I zato imamo gomilu ljudi na mestima gde im nije mesto. Sudije koji ne čitaju zakone, već koriste "pelcere" ( prepisuju tudje presude ) i nisu u stanju da preseku i donesu bilo kakvu odluku za koju nisu sigurni da će biti potvrđena "odozgo". Advokati koji takodje za svaku tužbu koriste "obrasce" i ne čitaju zakon i smatraju (verovatno s pravom) da su dobre veze i stilski nameštaj važniji od rada i znanja. Tužioci koji ne znaju da formulišu optužnicu a još manje da odustanu kada nema dokaza ( pa su posle krive "nestručne sudije" i "korumpirani advokati" ).

A na fakultetu - ni p od prakse.

Da se ovo što sam naveo odnosi samo na pravnike, ni po jada. U svim delatnostima je isto.




nestor92 nestor92 09:09 29.07.2010

Re: Sapienti?

Mislim, postoji razlog zašto se profesor bavi predavanjem a ne praksom ...


Običan beogradski advokat rasturiće na sudu bilo kog profesora Pravnog fakulteta u bilo kojoj oblasti prava.

Svako treba da radi svoj posao.

A naša država je koliko mi je poznato zastupana od strane advokata domaćih država u postupcima povodom zahteva za ekstradiciju. Ispravite me ako grešim.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:20 29.07.2010

Re: Sapienti?

niccolo

A što se tiče ovog Vojislavovog da im ne ide dobro - pa naravno kad stalno angažuju neke profesore, činovnike iz ministarstava i šta ti ja znam da nas zastupaju. Mislim, postoji razlog zašto se profesor bavi predavanjem a ne praksom ...


Vidi se, niccolo, da imaš uvid u problem. Naravno, da postoji velika razlika između profesora teoretičara prava i advokata praktičara.

Ne znam ko je pisao zahteve za izručenje Mire, Marka, Karića, Vilovskog... ali nije ih sročio kako treba.
miloradkakmar miloradkakmar 13:07 28.07.2010

Mene

interesuje nešto drugo : šta rade silni diplomirani pravnici kod nas?! Sumnjam da svi imaju posao u struci, a ne znam kako se snalaze u inostranstvu i da li je ono za njih zainteresovano.
looping looping 13:12 28.07.2010

Re: Mene

miloradkakmar
interesuje nešto drugo : šta rade silni diplomirani pravnici kod nas?! Sumnjam da svi imaju posao u struci, a ne znam kako se snalaze u inostranstvu i da li je ono za njih zainteresovano.

Cisto sumnjam. Mozda za neku drugu struku.
Inace, cini mi se da studenti u Srbiji postoje da bi profesori imali platu.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:25 28.07.2010

Re: Mene

miloradkakmar
interesuje nešto drugo : šta rade silni diplomirani pravnici kod nas?!


Zaposleni su u političim strankama.
miloradkakmar miloradkakmar 14:34 28.07.2010

Re: Mene

Vojislav Stojković
miloradkakmar
interesuje nešto drugo : šta rade silni diplomirani pravnici kod nas?!


Zaposleni su u političim strankama.
Znači tako se ustrojava pravna država.
Kraja Kraja 13:08 28.07.2010

....tja...

...velika britanija ima malo djubreta u svom dvoristu, pa kroford pokazuje prstom na nase....
...u saradnji sa velikim bratom, nahuskani (dokazanim) lazima svog premijera, rasturili su jednu zemlju i neposredno su krivi za smrt nekoliko stotina hiljada civila...ni pocrveneli nisu zbog toga - imperija je to...
...a o nasem djubretu, politickom, ne vredi vise trositi reci, sve su to kragujevacki djaci kragujevackih profesora, magistar do doktora....BLJAK...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:28 28.07.2010

Re: ....tja...


Krajo, možda nam tužioci i sudije i nisu najbolji pravnici, ali zato imamo dobre advokate. Vidiš kako dobro brane raznorazne mafije. Retko koji iz srpskih kozanostri da zaglavi robiju.
niccolo niccolo 15:06 28.07.2010

Re: ....tja...

ali zato imamo dobre advokate

chole10 chole10 15:32 28.07.2010

Re: ....tja...


Nekadasnja "mafija" je evoluirala u biznis sa dubokim korenima u raznim sverama i drustvenim strukturama. Adekvatan naziv(savremen) je "oganizovani kriminal" (oganize crime). Advokati koji se pojavljuju kao branioci su periodu izvrsenja odredjenih radnji (odnosi se na slucajeve u privredi) imali ulogu pravnih savetnika.
Staro pravilo:"Sve sto zakonom nije zabranjeno - dozvoljeno je!"

. . . ili,. . .

Pita klijent:"Koliko je zaprecena kazna za to i to, okolnosti te i te . . . zarada 3 miliona eura".
Savetnik:" od . . . do godina zatvora,u najgorem slucaju, a mozda mozemo da napravimo i ovako, . . . ".

Rizik je na teret klijenta,a advokat je naplatio savet i dobio potencijalnog klijenta.
Pravni savetnik ili branilac samo tumaci zakon. Krivicu snosi zakonodavac.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:12 28.07.2010

Re: ....tja...

niccolo
ali zato imamo dobre advokate




chole10 chole10 15:03 28.07.2010

Nemojte mi reci da vas sve to cudi. . . .

- decenijska "negativna" selekcija kadra (sto gluplji to poslusniji);
- kaznjavanjem izvrsioca, ucenjivanje i manipulisanje nalogodavacima u pliticke
svrhe ILI OBRNUTO (ovo "obrnuto" je sa 90% verovatnoce);
- Milosevic i ostali prebegli bankari, ne trose nas novac po belom svetu. Oni su
delom kapitala kupili fabrike celuloze na Uralu, "trade" i "consulting"
kompanije, koje preko svojih pulena: Miskovica, Beka, . . . daju usluge, kapital
(investiraju), plasiraju proizvode svojih firmi itd..
- Za spor unutar Delte je nadlezan sud na Kipru i predmet nece biti predat
nadleznom sudu u Bgd. iako postoji sporazum . . . .
- Lakrdija sa Ganicem i onaim Siptarom, . . .

. . . Vojislave Stojkovicu.

Slazem se potpuno sa vama. Vas tekst je smo pokusaj iniciranja necijeg razmisljanja. Zao mi je sto ce se svesti na "pokusaj".

preporuka!

KRAJO, verujte mi da za to nije kriv Pravni fakultet u Kg. Za te stvari treba da odgovara beogradski Pravni fakultet.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:29 28.07.2010

Re: Nemojte mi reci da vas sve to cudi. . . .

chole10
- decenijska "negativna" selekcija kadra (sto gluplji to poslusniji);



Ministarstvo prosvete je pripremilo predlog izmena i dopuna Zakona o visokom školstvu po kome se pravo na školovanje nosilaca pravosudnih funkcija ekskluzivno prenosi na obrazovne institucije čiji je osnivač država.

Neće država tužioce i sudije sa privatnih fakulteta, već samo sa državnih. Ne dozvoljava država da neko uđe u njen zabran, mogao bi nešto da poremeti.
ivana23 ivana23 17:46 28.07.2010

Re: Nemojte mi reci da vas sve to cudi. . . .

Vojislav Stojković

chole10- decenijska "negativna" selekcija kadra (sto gluplji to poslusniji);

Ministarstvo prosvete je pripremilo predlog izmena i dopuna Zakona o visokom školstvu po kome se pravo na školovanje nosilaca pravosudnih funkcija ekskluzivno prenosi na obrazovne institucije čiji je osnivač država.Neće država tužioce i sudije sa privatnih fakulteta, već samo sa državnih. Ne dozvoljava država da neko uđe u njen zabran, mogao bi nešto da poremeti.


Pravda za srpske pravnike i (buduce) britanske diplomate!

Zabrinjava samo činjenica, komentariše nemački radio, što će izvestan broj upravo tih nezainteresovanih studenata sa skromnim znanjem o balkanskim prilikama jednoga dana izrasti u samoprozvane eksperte i diplomate sa ulogom savetnika za rešavanje konflikata i problema unutar i između država bivše Jugoslavije.


Buduće diplomate: Tito bio službenik Osmanskog carstva! - ceo tekst

A history of Yugoslavia and Eastern Europe according to some of my students - blog Florian Bieber -
profesor na katedri za politiku i međunarodne odnose na britanskom Univerzitetu Kent
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:02 28.07.2010

Re: Nemojte mi reci da vas sve to cudi. . . .

Kada je reč o Kosovu, neki od britanskih studenata su uvereni da je ono bilo nezavisna država preko 600 godina i tek je za vreme poslednjeg rata palo pod srpsku vlast, od koje se onda ponovo oslobodilo.

Najbolji iz ove grupe studenta, čim diplomiraju, biće primljeni u Foreign Office na King Charles Street, London i upućeni u Prištinu i Beograd za ambasadore.
ivana23 ivana23 18:18 28.07.2010

Re: Nemojte mi reci da vas sve to cudi. . . .

Vojislav Stojković
Najbolji iz ove grupe studenta, čim diplomiraju, biće primljeni u Foreign Office na King Charles Street, London i upućeni u Prištinu i Beograd za ambasadore.


Upravo!
predatortz predatortz 18:18 28.07.2010

Re: Nemojte mi reci da vas sve to cudi. . . .

Vojislav Stojković
Kada je reč o Kosovu, neki od britanskih studenata su uvereni da je ono bilo nezavisna država preko 600 godina i tek je za vreme poslednjeg rata palo pod srpsku vlast, od koje se onda ponovo oslobodilo.

Najbolji iz ove grupe studenta, čim diplomiraju, biće primljeni u Foreign Office na King Charles Street, London i upućeni u Prištinu i Beograd za ambasadore.



I mi smo pogrešno učeni da Britaniju smatramo savezničkom državom. Meni je dugo vremena trebalo da shvatim da se radi o ružnom ostrvu sa koga mnogo poganluka dolazi...
noboole noboole 15:19 28.07.2010

hehe

Kad vidis ko je sve pravni zavrsio: Seselj, Vucic, one muljatorske medijske zvezde, ...
Domazet Domazet 15:32 28.07.2010

Ma i ti si u pravu...

noboole
Kad vidis ko je sve pravni zavrsio: Seselj...

...vidi tek ovo:

He then enrolled at the University of Sarajevo's Faculty of Law from which he graduated in record time - it took him only two years and eight months to complete his undergraduate studies.[3] Though short, his time at Sarajevo University wasn't uneventful as he openly criticized dean candidate Fuad Muhić, publicly proclaiming him unfit to perform that position.[3]

Right away after graduation in mid 1976, Šešelj continued with graduate studies by enrolling at the University of Belgrade Faculty of Law where he earned a masters degree in June 1978. On November 26, 1979 he obtained a doctorate at the same university after successfully defending his dissertation (doctoral thesis) titled The Political Essence of Militarism and Fascism, which made him the youngest PhD holder in Yugoslavia at only 25 years of age.[4]

Ako ne znash engleski zamoli Shjentija da ti prevede...

Zhdanovcici, to shto neko ima drugachije stavove od vashih ne znachi nuzhno da je glup i nesposoban. Da ne ulazim sada u to shta vash zhdanovizam zapravo znachi. Mogli bi opasno da se naljutite na mene...
ninasimone ninasimone 16:55 28.07.2010

Re: Ma i ti si u pravu...

Domazet
....after successfully defending his dissertation (doctoral thesis) titled The Political Essence of Militarism and Fascism, which made him the youngest PhD holder in Yugoslavia at only 25 years of age.[4]


a izgleda da je tako intenzivno proucavao M&F ne bi li ga kasnije sto uspesnije primenio.

Domazet Domazet 17:49 28.07.2010

Nina...

ninasimone
Domazet
....after successfully defending his dissertation (doctoral thesis) titled The Political Essence of Militarism and Fascism, which made him the youngest PhD holder in Yugoslavia at only 25 years of age.[4]


a izgleda da je tako intenzivno proucavao M&F ne bi li ga kasnije sto uspesnije primenio.

...to da li je Sheshelj odlepio i, eventualno, zahto je odlepio je jedana stvar a pokushaj da se dokazhe kako obrazovni sistem u Srbiji proizvodi neadekvatne pravnike jer su a)profesori nekompetentni i b)studenti koji studiraju prava glupi i/ili nemotivisani sve koristeci kao glavne primere izuzetno kompetentnog profesora i izuzetno inteligentnog i motivisanog studenta chiji su ti politichki stavovi odvratni je sasvim neshto drugo.

Dakle, bez imalo potcenjivanja znachaja Shesheljevog patogenog ponashanja po zhivot u Srbiji i s obzirom da je on tamo gde jeste, mislim da su razmisljanja koja se zasnivaju iskljuchivo na jednom kriterijumu, na kriterijumu politichke pripadnosti, daleko opasnija po srpsko drushtvo. Nisam ochekivao da to tebi treba da se objashnjava. Mozhesh da se sada durish koliko hocesh ali stvarno nisam pa ti to otvorenoi i kazhem.
ninasimone ninasimone 18:40 28.07.2010

Re: Nina...

simmer down, Domi. Moj komentar je u stvari nadovezivanje na tvoj: inteligencija, sposobnost, obrazovanje, itd. ne znaci neminovno i dobar karakter, zdrav razum, itd. (i obrnuto). Da je kod Seselja u pitanju bilo samo politicko misljenje ma kako odvratno bilo, ni po jada, medjutim, on je otisao i korak dalje. Za razliku od Smilje Avramovic pa ne moramo ni tu biti generalni.
A to nase obrazovanje, ukljucujuci i pravno, je dalo i mnoge izvanredne strucnjake, tu se slazem (i ne durim se )

edit: mada je tesko odrediti koliki je doprinos obrazovnog sistema a koliko licnog zalaganja van formalnog okvira u formiranju jednog strucnjaka.
Domazet Domazet 22:18 28.07.2010

Znash kako Nina...

ninasimone
simmer down, Domi. Moj komentar je u stvari nadovezivanje na tvoj: inteligencija, sposobnost, obrazovanje, itd. ne znaci neminovno i dobar karakter, zdrav razum, itd. (i obrnuto). Da je kod Seselja u pitanju bilo samo politicko misljenje ma kako odvratno bilo, ni po jada, medjutim, on je otisao i korak dalje. Za razliku od Smilje Avramovic pa ne moramo ni tu biti generalni.
A to nase obrazovanje, ukljucujuci i pravno, je dalo i mnoge izvanredne strucnjake, tu se slazem (i ne durim se )

edit: mada je tesko odrediti koliki je doprinos obrazovnog sistema a koliko licnog zalaganja van formalnog okvira u formiranju jednog strucnjaka.

...puno jada bi bilo i da je kod Shehshelja bilo u pitanju samo politichko mishljenje. Medjutim ja sve rachunam da je problem Sheshelja neutralisan, kako tako i svakako za izvesno vreme. Ljudi kao Sheshelj, tu mislim na superinteligentne a patoloshke lichnosti, ce uvek biti. Potrebna je, medjutim, posebna vrsta okruzhenja da oni isplivaju i postanu neshto vishe od chudaka. Jedna od karakteristika takvog oklruzhenja je da joj je jedini ili bar glavni kriterijum za sve pripadnost istoj, sopstvenoj, grupi. Koliko god neprijatno takvo ponashanje se mozhe do izvesnih granica toleristai kada je u pitanju sport. Kada se medjutim tifozi presele u politiku onda, po meni, nema vishe mesta bilo kakvoj toleranciji.
ninasimone ninasimone 22:39 28.07.2010

Re: Znash kako Nina...

Domazet

...puno jada bi bilo i da je kod Shehshelja bilo u pitanju samo politichko mishljenje.

i to sto kazes.
Ljudi kao Sheshelj, tu mislim na superinteligentne a patoloshke lichnosti, ce uvek biti. Potrebna je, medjutim, posebna vrsta okruzhenja da oni isplivaju i postanu neshto vishe od chudaka. Jedna od karakteristika takvog oklruzhenja je da joj je jedini ili bar glavni kriterijum za sve pripadnost istoj, sopstvenoj, grupi.

Pa, da, ko sto je dr. Mengele bio model lekarskog ponasanja u tadasnjoj Nemackoj iako niko normalan tog coveka ne bi mogao nazvati lekarom i pored zavrsene medicine. I pored briljantne studentske karijere, Seselj se kasnije svojim ponasanjem u praksi zapravo odrekao prava i pravnih metoda (osim prava fizicke sile, jel, a ironija da je doktorirao upravo na fasizmu). U sustini, to je jedna tuga i steta velika kad neko svoje vanserijske sposobnosti protraci na taj nacin. Ko zna, da je bio "u sluzbi dobra" mozda bi nas danas on uspesno predstavljao za pravnim stolovima.
Doctor Wu Doctor Wu 22:43 28.07.2010

Re: Znash kako Nina...

U sustini, to je jedna tuga i steta velika kad neko svoje vanserijske sposobnosti protraci na taj nacin.

Izvinjavam se sto nepozvan upadam u diskusiju, ali koje je to vanserijske sposobnosti imao Seselj?
ninasimone ninasimone 22:46 28.07.2010

Re: Znash kako Nina...

Doctor Wu
U sustini, to je jedna tuga i steta velika kad neko svoje vanserijske sposobnosti protraci na taj nacin.Izvinjavam se sto nepozvan upadam u diskusiju, ali koje je to vanserijske sposobnosti imao Seselj?

Pa, to sto je kao bio vanserijski student, najmladji doktor, i taj rad. E, sad, ja mu nisam predavala pa da mogu da potvrdim.
edit: na papiru je bio.
Domazet Domazet 22:49 28.07.2010

Opet previshe bacash na pojedince...

ninasimone
Domazet

...puno jada bi bilo i da je kod Shehshelja bilo u pitanju samo politichko mishljenje.

i to sto kazes.
Ljudi kao Sheshelj, tu mislim na superinteligentne a patoloshke lichnosti, ce uvek biti. Potrebna je, medjutim, posebna vrsta okruzhenja da oni isplivaju i postanu neshto vishe od chudaka. Jedna od karakteristika takvog oklruzhenja je da joj je jedini ili bar glavni kriterijum za sve pripadnost istoj, sopstvenoj, grupi.

Pa, da, ko sto je dr. Mengele bio model lekarskog ponasanja u tadasnjoj Nemackoj iako niko normalan tog coveka ne bi mogao nazvati lekarom i pored zavrsene medicine. I pored briljantne studentske karijere, Seselj se kasnije svojim ponasanjem u praksi zapravo odrekao prava i pravnih metoda (osim prava fizicke sile, jel). U sustini, to je jedna tuga i steta velika kad neko svoje vanserijske sposobnosti protraci na taj nacin. Ko zna, da je bio "u sluzbi dobra" mozda bi nas danas on uspesno predstavljao za pravnim stolovima.

...ko zna shta bi bilo od Pola Diraka da je bio na Shesheljevom mestu?
ninasimone ninasimone 04:36 29.07.2010

Re: Opet previshe bacash na pojedince...

Domazet

...ko zna shta bi bilo od Pola Diraka da je bio na Shesheljevom mestu?

Ne znam tog licno, da ne kazem intimno, sto rece Stosic
Jbg, svako ima neki set okolnosti, pa sta od toga napravi. Bush je diplomirao na Yale-u, ne znam kolko su na to ponosni. A Jeremic magistrirao na Harvardu i to bas te neke skole za visoku administraciju. S obzirom na presence, mogao je i u Novom Pazaru, jeftinije bi bilo, no offence to New Marketplace.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:19 28.07.2010

svetovno je Dejan

citiram:..."Nadležni crkveni sud je raščinio jednog svog arhimandrita, zabranio da dalje nosi svetovno ime Simeon, vratio mu laičko ime Dejan Vilovski..."

boldovana rec "svetovno" ne moze nikako da stoji uz Simeon, nego samo uz Dejan.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 15:46 28.07.2010

Re: svetovno je Dejan

Da, lapsus, treba da stoji: monaško ime Simeon.
Hvala, ispraviću.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:47 28.07.2010

Independent

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:10 28.07.2010

Re: Pontije Pilat

Uz sve uvažavanje, Kraford je deo estabilišmenta UK, zemlje koja nije, najblaže rečeno, učinila šta je mogla i trebala da ne dođe do krvavog raspleta jugoslovenske krize.
I Pontije Pilat je prao ruke...
Atomski mrav Atomski mrav 20:53 28.07.2010

Re: Pontije Pilat

Uz sve uvažavanje, Kraford je deo estabilišmenta UK, zemlje koja nije, najblaže rečeno, učinila šta je mogla i trebala da ne dođe do krvavog raspleta jugoslovenske krize.

Ali se zato dobrano potrudila oko krvavog raspleta iračke krize, npr.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 21:54 28.07.2010

Re: Pontije Pilat

Uz sve uvažavanje, Kraford je deo estabilišmenta UK, zemlje koja nije, najblaže rečeno, učinila šta je mogla i trebala da ne dođe do krvavog raspleta jugoslovenske krize.
I Pontije Pilat je prao ruke...

Crawforda prilicno dobro poznajem. Znam ga licno, da ne kazem intimno. Taj covek je 30 godina proveo sto u SFRJ, sto u BiH, sto u Srbiji od Beograda do Sarajeva. U Beogradu je upoznao svoju suprugu (inace Engleskinju), gde ju je i zaprosio. Srbiju obozava, a kada je postao ambasador u Poljskoj stalno je poredio nas i Poljake i delio nam je komplimente. Srpski prica perfektno, istoriju, obicaje, nase naravi i sve u vezi nas zna perfektno. Tako da on, mozda jeste deo UK establismenta- kako ste se izrazili, ali je pre svega covek od znanja u srpske stvari. I zato ova njegova kolumna ima neverovatnu tezinu. Koliko je srpski establisment bude razumeo i kako se prema njoj bude odnosio, tako ce nam i biti.
Doctor Wu Doctor Wu 22:01 28.07.2010

Comin' out

Znam ga licno, da ne kazem intimno.

Domazet Domazet 22:41 28.07.2010

I shta kazhesh...

Aleksandar Stosic

Crawforda prilicno dobro poznajem. Znam ga licno, da ne kazem intimno. Taj covek je 30 godina proveo sto u SFRJ, sto u BiH, sto u Srbiji od Beograda do Sarajeva. U Beogradu je upoznao svoju suprugu (inace Engleskinju), gde ju je i zaprosio. Srbiju obozava, a kada je postao ambasador u Poljskoj stalno je poredio nas i Poljake i delio nam je komplimente. Srpski prica perfektno, istoriju, obicaje, nase naravi i sve u vezi nas zna perfektno. Tako da on, mozda jeste deo UK establismenta- kako ste se izrazili, ali je pre svega covek od znanja u srpske stvari. I zato ova njegova kolumna ima neverovatnu tezinu. Koliko je srpski establisment bude razumeo i kako se prema njoj bude odnosio, tako ce nam i biti.
...tideset godina se vrzmao po kraju. Ma da mi je znati kojim poslom? Nije valjda da su ga Britanci josh golobradog vec videli kao ambasadora u Srbiji pa ga poslali na teren da se shkoluje...

A shto se tiche potrebnog nivoa razumevanja njegove ekselencije a zarad postizanja srecnog i bericetnog daljeg opstanka Srbije, mislim da ce biti dovoljno razumeti ga onako kako ga je, sudeci po komentarima, razumela vecina chitalaca Independenta. Mislim da su ga prochitali potpuno.

A sada neshto shto zasluzhuje poseban komentar:

Koliko je srpski establisment bude razumeo i kako se prema njoj bude odnosio, tako ce nam i biti.


Aco dete, tebi treba staratelj.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:58 28.07.2010

Re: I shta kazhesh...

..tideset godina se vrzmao po kraju. Ma da mi je znati kojim poslom? Nije valjda da su ga Britanci josh golobradog vec videli kao ambasadora u Srbiji pa ga poslali na teren da se shkoluje...

pored Srbije bio je ambasador i u jos nekim zemljama regiona. Procitaj biografiju. Lako se nadje, ako te zanima.
Aco dete, tebi treba staratelj.

da li uvek politicka neslaganja spustas na licni nivo?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:59 28.07.2010

Re: Comin' out

Comin' out

Znam ga licno, da ne kazem intimno.

bas te taj deo zainteresovao. Ma, lazem. Jel' sad lakse?
Domazet Domazet 00:26 29.07.2010

Pa shta da radim...

Aleksandar Stosic
Procitaj biografiju. Lako se nadje,

...kad chitam ovo:
Taj covek je 30 godina proveo sto u SFRJ, sto u BiH, sto u Srbiji od Beograda do Sarajeva.

a ne ovo:
1981–84: British Embassy Belgrade
1984–85: FCO: Desk Officer for Air Services (notably UK/US air services)
1985–87: FCO: Speechwriter
1987–91: British Embassy Cape Town/Pretoria
1991–93: FCO: Soviet then Eastern Department (UK policy towards the Soviet Union, then Russia and CIS)
1993–96: British Embassy Moscow
1996–98: HM Ambassador to Sarajevo
1998–99: Mid-career development fellowship at Harvard University (Weatherhead Center for International Affairs)
1999–00: FCO: Deputy Political Director, then Director South-Eastern Europe
2001–03: HM Ambassador to Belgrade
2003–07: HM Ambassador to Warsaw
2007: Left FCO to start a private career 2010:

Josh ce da ispadne da je onaj shto je pisao ono prvo hteo da spinuje i da je hteo da Crawforda prikazhe boljim poznavaocem lokalnih prilika nego shto on to jeste?

Nego pusti tog spinera. Ti si mi sumnjiv. Kazhesh da je pored Srbije bio ambasador u josh nekim zemljama regiona. Ti si josh veca Srbenda od Dottorea, po tebi Srbija do Varshave?
Aleksandar Stosic
da li uvek politicka neslaganja spustas na licni nivo?
I shta kazhesh 'politichka neslaganja'!? E bash me nasmeja. Jok mori, samo komplekse...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:29 29.07.2010

Re: Pa shta da radim...

Kazhesh da je pored Srbije bio ambasador u josh nekim zemljama regiona. Ti si josh veca Srbenda od Dottorea, po tebi Srbija do Varshave?

1996–98: HM Ambassador to Sarajevo

ajd' sad leci komplekse, al' prvo popravi dioptriju
Domazet Domazet 03:09 29.07.2010

Da znash da si u pravi...

Aleksandar Stosic
Kazhesh da je pored Srbije bio ambasador u josh nekim zemljama regiona. Ti si josh veca Srbenda od Dottorea, po tebi Srbija do Varshave?

1996–98: HM Ambassador to Sarajevo

ajd' sad leci komplekse, al' prvo popravi dioptriju

...moram pod hitno da popravim dioptriju. Pa da se bacim na izuchavanje srpskog. Nisam imao pojma da je:
u jos nekim zemljama regiona.

jednina!?
Doctor Wu Doctor Wu 07:00 29.07.2010

Re: Comin' out

Aleksandar Stosic
Comin' out

Znam ga licno, da ne kazem intimno.

bas te taj deo zainteresovao.

Pa malo je interesantniji nego da si pisao kako si mu bio potrcko ili kafe kuvarica.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 08:40 29.07.2010

Re: Comin' out

Pa malo je interesantniji nego da si pisao kako si mu bio potrcko ili kafe kuvarica.

mislis kako smo zajedno igrali fudbal (plus njegovai klinci) ili kako je u Warszawi dolazio kod nas na rucak?
uf, jadni doktore, od ovoga ce ti se zavrteti u glavi. Ti si ipak u svom zivotu poznate ljude gledao sam preko slika.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 08:45 29.07.2010

Re: Da znash da si u pravi...

Nisam imao pojma da je:

u jos nekim zemljama regiona.


jednina!?

ajde bre Domazete, izblamirao si se, priznaj. nije to nista strasno, svima se to desava...
Doctor Wu Doctor Wu 08:51 29.07.2010

Re: Comin' out

Ti si ipak u svom zivotu poznate ljude gledao sam preko slika.

Takve kao ti samo u Dilbertu.

Stosicu, problem s tobom je sto je iz tvoje perspektive svaki sluzbenik (po mogucstvu zapadne ili izraelske) ambasade mali celebrity, dok ambasadori imaju godlike features. Ja za tog Crawforda nikad nisam cuo do sloma Milosevica, a cini mi se da je i onda njegov znacaj bio prenaglasen zbog Blairovog trenutnog i znacajno prenaduvanog uticaja u medjunarodnoj politici. U tekucoj klimi slashovanja svega drzavnog u UK, njegov CV se najpre cita kao CV nekog coveka koji je desperate da se dopadne neke konsultantske uloge u nekoj private equity firmi koja ulaze po Balkanu i Istocnoj Evropi, i ne bih pridavao previse znacaja tome sto objavljuje po prezaduzenom Independentu (novinama koji Lebedev, ex-KGB spijun, treba da kupi za £1).
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 09:48 29.07.2010

Re: Comin' out

Ja za tog Crawforda nikad nisam cuo do sloma Milosevica

Kratko i jasno. Samo onda nemoj da se mesas u sve. Uopste me ne zanima tvoja amaterska analiza politike. Ne moze covece sve da se zna u sitna crevca, mora negde da se kiksne.
pa-pa
alselone alselone 12:32 29.07.2010

Re: Comin' out

Aleksandar Stosic
u Warszawi


gde?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:31 29.07.2010

Re: Comin' out


u Warszawi
gde?

kod nas na gajbi
Domazet Domazet 18:54 29.07.2010

Nego shta nego sam se...

Aleksandar Stosic
ajde bre Domazete, izblamirao si se, priznaj. nije to nista strasno, svima se to desava...

...izblamirao. Dibidus. Ko mi je kriv kada sam napisao:
Taj covek je 30 godina proveo sto u SFRJ, sto u BiH, sto u Srbiji od Beograda do Sarajeva.

i
pored Srbije bio je ambasador i u jos nekim zemljama regiona[/b]. Procitaj biografiju.

a lepo sam mogao da kazhem:
Taj chovek je u svojih 30 godina profesionalne karijere proveo desetak sto u SFRJ, sto u BiH, sto u Srbiji od Beograda do Sarajeva. Pored Srbije bio je ambasador u josh jednoj zemlji regiona.

Ali jok, ja volim da lagim i preterujem, chisto da bi sebi dao na vazhnosti (kad vec drugi nece). Bash sam budala, lepo neko ovde reche:
Lako se nadje, ako te zanima.

jer stvarno:
1981–84: British Embassy Belgrade
1984–85: FCO: Desk Officer for Air Services (notably UK/US air services)
1985–87: FCO: Speechwriter
1987–91: British Embassy Cape Town/Pretoria
1991–93: FCO: Soviet then Eastern Department (UK policy towards the Soviet Union, then Russia and CIS)
1993–96: British Embassy Moscow
1996–98: HM Ambassador to Sarajevo
1998–99: Mid-career development fellowship at Harvard University (Weatherhead Center for International Affairs)
1999–00: FCO: Deputy Political Director, then Director South-Eastern Europe
2001–03: HM Ambassador to Belgrade
2003–07: HM Ambassador to Warsaw
2007: Left FCO to start a private career 2010:[/b]


Nego cuti, mogao sam i gore, da sam recimo neki sportski novinar ja bih garant odnosne dogadjaje preneo ovako:
Omrazheni (i nepotrebno je reci, zlochinachki) tim Srbije izgubio je u gostima sa 17:0. U timu domacina narochito su se istakli glavni sudija i njegov pomocnik koji je de facto Predsednik FIFE. Ako omrazheni (i nepotrebno je reci ali ipak, zlochinachki) tim Srbije iz ovoga ne izvuche pouku i ne pochne da unapred predaje sve utakmice sa 24:0 crno mu se pishe. To vam ja kazhem i nemoj da bi neko posumnjao jerbo sam ja dotichnom pomocnom sudiji godinama preglao zastavicu...

Bozhe kakva sam stvarno budala ispao!!

A sada sasvim neozbiljno, Aci Detetu stvarno treba staratelj. Sve dok ne odraste i prestane da veruje chikama sa bombonama. If ever...
sentinel26 sentinel26 19:11 28.07.2010

Pravda za koga ?

Ni sudskocrkveni pravnici SPC na međunarodnom planu nisu bolje prošli.
Nadležni crkveni sud je raščinio arhimandrita Simeona, vratio ga u red laika sa imenom Dejan Vilovski i zabranio mu da činodejstvuje po pravoslavnim crkvama i manastirima.
Dokaze protiv njega, o proneveri 350.000 evra, SPC je dostavila nadležnom tužilaštvu.

Ovo je dezinformacija.
Niti postoje niti su tužilaštvu dostavljeni dokazi protiv Simeona Vilovskog.

Vještačenje koje treba da utvrdi prvo da li je uopšte bilo pronevjere i njenu visinu još uvijek nije obaveljeno.

Protiv njega je izmišljena i iskonstriusana optužba da bi u njegovom odsustvu lakše uklonili vladiku Artemija sa Kosova jer im isti kvari planove poslije 23.jula.
O porijeklu novca koji je navodno pronevjeren niko ni slova nije smio napisati.

O nenadležnosti tužilaštva i Višeg suda u Beogradu, takodje niko slova nije smio napisati.

Narečeni Simeon, odnosno Dejan, je pobegao u Grčku. Međutim, Vrhovni sud Grčke je odbio zahtev za ekstradikciju optuženog Vilovskog i pustio ga na slobodu. Ako je verovati, braniocu optuženog Vilovskog, grčkim pravosudnim organima, uz zahtev za izručenje, poslat je samo zahtev za sprovođenje istrage i nikakva dodatna dokumenta koja bi pokazla opravdanost izručenja.

U presudi (obrazloženju ) Vrhovnog grškog suda (Aeropaga ) piše da :
- nema nikakvog dokaza da je Vilovski počinio djelo pronevjere,
- da optužnica protiv njega predstavlja progon na vjerskoj i političkoj osnovi.

Antikanonske akte "rasčinjenja" Vilovskog i još velikog broja monaha koji su napustili Kosovo, ne želim da komentarišem, jer smatram da to ne može da bude tema bloga..
........................................................................

A što se tiče MSP, pa Srbija je u prvom nastupu pred njime postigla "pobjedu" po tužbi BiH za genocid, zahvaljujući ukrivanju važnih dokumenata onog drugog suda koji sudi zločincima.

Biće prilike za pobjede još.

Ide tužba Hrvatske, pa vjerovatno i žalba BiH poslije sudjenja Karadžiću.

Nosiće se srpski pravni stručnjaci s njima još mnogo ljeta..

niccolo niccolo 20:58 28.07.2010

Re: Pravda za koga ?

Niti postoje niti su tužilaštvu dostavljeni dokazi protiv Simeona Vilovskog.

Ako ne postoje kako bi mogli da budu tužilaštvu dostavljeni dokazi protiv nekoga

P.S. Ovo je samo šala, ne očekujem ikakvu raspravu ovim povodom, nit znam slučaj niti me nešto preterano interesuje...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:05 28.07.2010

Re: Pravda za koga ?

sentinel26
Ni sudskocrkveni pravnici SPC na međunarodnom planu nisu bolje prošli.
Nadležni crkveni sud je raščinio arhimandrita Simeona, vratio ga u red laika sa imenom Dejan Vilovski i zabranio mu da činodejstvuje po pravoslavnim crkvama i manastirima.
Dokaze protiv njega, o proneveri 350.000 evra, SPC je dostavila nadležnom tužilaštvu.

Ovo je dezinformacija.
Niti postoje niti su tužilaštvu dostavljeni dokazi protiv Simeona Vilovskog.



U saopštenju Crkvenog suda Eparhije budimljansko- nikšićke, na zvaničnom sajtu SPC, između ostalog stoji:

Протосинђел Симеон је - противно светим канонима, који то изричито забрањују (19. правило Картагенског сабора, 11. правило Константинопољског сабора) - узео учешће у низу световних послова и формирању предузећâ, као што је фирма Раде Неимар, при чему је своје монополске позиције користио за остваривање личне користи и користи својих сарадника. О овом случају је прикупљена обимна документација. Истовремено, оптужени није зазирао да лично присвоји део новца прикупљеног за потребе сиромашних и гладних на Косову и Метохији, чиме је изазвао револт верног народа и нанео срамоту свом надлежном Епископу и целој СПЦ.
sentinel26 sentinel26 11:56 29.07.2010

Re: Pravda za koga ?

Vojislav Stojković
sentinel26
Ni sudskocrkveni pravnici SPC na međunarodnom planu nisu bolje prošli.
Nadležni crkveni sud je raščinio arhimandrita Simeona, vratio ga u red laika sa imenom Dejan Vilovski i zabranio mu da činodejstvuje po pravoslavnim crkvama i manastirima.
Dokaze protiv njega, o proneveri 350.000 evra, SPC je dostavila nadležnom tužilaštvu.

Ovo je dezinformacija.
Niti postoje niti su tužilaštvu dostavljeni dokazi protiv Simeona Vilovskog.

U saopštenju Crkvenog suda Eparhije budimljansko- nikšićke, na zvaničnom sajtu SPC, između ostalog stoji:
Протосинђел Симеон је - противно светим канонима, који то изричито забрањују (19. правило Картагенског сабора, 11. правило Константинопољског сабора) - узео учешће у низу световних послова и формирању предузећâ, као што је фирма Раде Неимар,

O registraciji preduzeća Rade Neimar postoje podaci u APR, može se provjeriti na sajtu.
Simenon Vilovski niti je učestvovao u osnivanju tog preduzeća niti je u njemu imao bilo kakvu funkciju.

Vlasnik i osnivač preduzeća Rade Neimar (Subotički ) već duže vremena leži u zatvoru i još uvijek nijesu "prikupljeni" dokazi za podizanje optužnice ni protiv njega.

Važi li to gore pomenuto pravilo i za manastir MIleševu i biznis koji se tamo odvija..?

при чему је своје монополске позиције користио за остваривање личне користи и користи својих сарадника. О овом случају је прикупљена обимна документација. Истовремено, оптужени није зазирао да лично присвоји део новца прикупљеног за потребе сиромашних и гладних на Косову и Метохији, чиме је изазвао револт верног народа и нанео срамоту свом надлежном Епископу и целој СПЦ.

U čemu je on to imao monopolistički položaj nigdje ne piše, kako ga je to koristio i o kakvoj se koristi radi. Neko misli da narod ne zna šta je monopol pa može da kiti i dodaje što više optužbi radi utiska...

U montiranoj optužnici piše da je pronevjeren novac namijenjen za rekonstrukciju manastira i crkava a ne za "gladne".

O kakvom revoltu naroda oni pišu, zašto su monasi sa Kosova masovno napustili Kosovo, a i oni koji su ostali tamo osudjuju postupak prema njemu i prema vladici Artemiju koji je glavna meta.

Simeon Vilovski je pomogao više gladnih i siromašnih nego ovaj cijeli sud koji je ovo pisao.
Tekst liči na stare izandjale brzometne optužnice i neko će jednoga dana doći na stub srama zbog laži koje su posijane protiv ovog čovjeka.
Brzo će se saznati zašto je ovaj čovjek progonjen..

Gospodine Stojkoviću, ja znam da postoje dokazi da je Simenon Vilovski nevin po svim (izmišljenim ) optužbama, ko i zašto stoji iza optužbi ali o tome nemam dozvolu da govorim detaljnije pa ću ovdje prekinuti svako daljnje komentarisanje.
Poz.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 12:21 29.07.2010

Re: Pravda za koga ?

Gospodine sentinel26, ja o Artemiju i Vilovskom znam samo ono što se moglo saznati u medijima, iz zvaničnih saopštenja i komentara. Da li je Vilovski optužen bez osnove ili sa osnovanom sumnjom, zaista nemama druge podatke. Uostalom, kriv može biti samo onaj koga sud proglasi krivim.
Doctor Wu Doctor Wu 20:15 28.07.2010

Moja teza je da su

Englezi ponudili da satro ucestvuju u nekom dilu i mirenju, najverovatnije uz pomoc Turske (prekjuce je, inace, Cameron bio u Turskoj), Tadic je to najverovatnije prihvatio, i onda su ga Englezi navukli kao ovcu. Srbija je ispala rogue state, Ganic je otisao kuci, Englezi, po starom obicaju, ni luk jeli ni luk mirisali, ispali satro pravna drzava i sve u redu. Sad cak dele i lekcije preko novina. Iako mu je jucerasnji govor u Srbiji bio fenomenalan prosto mi je neshvatljivo da je Tadic mogao toliko da bude glup.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:13 28.07.2010

Re: Moja teza je da su

Ako sam dobro shvatio taj pokušaj dila je bio znatno ranije, u vreme pripreme deklarqcije o Srebrenici, izneo ga je svedok odbrane, a engleski sudija prihvatio i u svojoj presudi očitao lekciju srpskom pravosuđu.
Međutim, naša ministarka pravde tvrdi da je sve to laž i da nije bilo pokušaja trampe.
Hebemliga, kako se u svemu tome snaći...
Doctor Wu Doctor Wu 22:29 28.07.2010

Re: Moja teza je da su

Međutim, naša ministarka pravde tvrdi da je sve to laž i da nije bilo pokušaja trampe.

Vrlo je moguce da ona o tome nista nije ni znala.

Ne bih se ja toliko uzdao u te lekcije. Kad je spoljna politika u pitanju, Englezi znaju samo za nacionalne interese. Cameron otisao juce da moli Induse za pare i odmah danas osuo paljbu po Pakistanu. Prekjuce bio u Turskoj (verovatno zbog istog razloga) i rekao kako je "ljut zbog sporosti pristupanja Turske EU" (i to kao torijevac, a oni su izuzetno anti-EU). Istog dana Gazu nazvao koncentracionim logorom (tj pruzio podrsku Turskoj u rowu oko onih humanitarnih brodova)- cujem da je to doslo cak i do Kneseta, pa sad Englezi pokusavaju da vade fleke.

Moja teza je da su oni kupovali vreme (Ganic je uhapsen jos za Brownove vlade), da su deal verovatno ponudili jos u aprilu, maju, kad je Tadic putovao po Turskoj, i da su to onda sada samo izvukli to kao keca iz rukava (jel nije bilo ono sa Silajdzicem pre neku nedelju hoce-dodje-nece-dodje?). A Tadic ispao ovca, :(.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 07:21 29.07.2010

Re: Moja teza je da su

Znači, kako god bilo, da bilo: Tadić ispao ovca?
Doctor Wu Doctor Wu 07:26 29.07.2010

Re: Moja teza je da su

Znači, kako god bilo, da bilo: Tadić ispao ovca?

Pa, nisam ja dao nikakva alternativna objasnjenja. U drugom komentaru sam samo, stono kazu, elaborirao.

edit: evo vesti koja, mozda, potvrdjuje moju teoriju.
nestor92 nestor92 22:29 28.07.2010

Najbolji medju nas

zašto su onda naši pravnici na međunarodnom planu tako neuspešni? Da li je to možda zbog međunarodnog ugleda države koju zastupaju?


To.

I zbog nacina na koji se vrsi selekcija uopste u ovoj zemlji.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 07:19 29.07.2010

Re: Najbolji medju nas

nestor92
zašto su onda naši pravnici na međunarodnom planu tako neuspešni? Da li je to možda zbog međunarodnog ugleda države koju zastupaju?


To.



Kad je to, onda im ništa drugo ne preostaje već sprejeve u ruke i juriš na fasade onih sudova po Evropi i svetu u kojima izgube procese zbog toga.
Ja sam im, u svom pravnom neznanju, predložio: "PRAVDA ZA SRPSKE PRAVNIKE", ali možda ima neka bolja i ubitačnija pravna maksima na latinskom.
nestor92 nestor92 10:06 29.07.2010

Re: Najbolji medju nas

možda ima neka bolja i ubitačnija pravna maksima na latinskom.


Na latinskom još i kako, ali na srpskom ( a može i na crnogorskom ) ima jedna univerzalna ( mada je autor mislio na sasvim određeno, uže značenje ):

"Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi." (Valtazar Bogišić)
anjastosic anjastosic 13:24 30.07.2010

Re: Najbolji medju nas

I zbog nacina na koji se vrsi selekcija uopste u ovoj zemlji.



I pre svega,što su tako odabrani da se prvo bave politikom i interesima vladajuće elite a ne pravom.
Pravo, pravničko znanje i pravnička etika je kod njih izumrla zajedno sa dinosaurusima.

Pa ima li negde da je sudija Ustavnog suda (najnoviji kadar, od svih briljantno izabranih) lik čiji je otac prvooptuženi u aferi "Index"?

Moral bi trebao da bude integrisan u pravo, a to bi u ovom slučaju značilo da neko ne treba da bude sudija bar dok se ovaj postupak ne okonča. To je najmanje što bi se moglo očekivati od nekog ko sebe smatra dostojnim za tako visoku funkciju.

Onaj ko smatra da to nije smetnja samim tim stavom definisao je sebe kao nedostojnog.

Dakle, ni unutrašnji pravnii nam nisu bolji od spoljnopolitičkih. Svima nedostaje bar 3 elementa: znanje, moral i gadljivost prema političkom i svakom drugom profiterstvu.

Oni koji imaju ove 3 stvari skrajnuti su.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 13:45 30.07.2010

Re: Najbolji medju nas

anjastosic


Oni koji imaju ove 3 stvari skrajnuti su.


... ili su, kao naš niccolo, u advokaturi.:)
oscarkliper oscarkliper 10:11 29.07.2010

Prikladno

"Quod ab initio vitiosa est, tractu temporis non reconvalescent"

iliti da bi nas ceo svet razumeo

"Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi"
nestor92 nestor92 11:19 29.07.2010

Re: Prikladno

Zna sam da ima, no mi nije bila knjiga pri ruci.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana