Društvo| Ljudska prava| Region

Ima li "prikupljanja" podataka i u Srbiji ?

Goran Miletic RSS / 23.07.2010. u 17:29

Naravno da se podaci o nekim osobama prikupljaju, ali u Srbiji nemamo čak ni priliku da saznamo njihov broj. Kada ne znamo njihov broj, nemamo prilike ni da saznamo zbog čega se ti podaci prikupljaju. Ako se zna da se na neke "glasnije" nevladine organizacije gleda itekako sa podozrenjem, ne bi me čudilo da je i u Srbiji na delu prikupljanje podataka o predstavnicima nevladinih organizacija. Jedino je neizvesno da li ćemo detalje o tome ikada saznati.

Sledi saopštenje MANS-a iz Podgorice 

 23.7.2010.

Agencija za nacionalnu bezbijednost nas je danas informisala da ta služba prikuplja podatke o svim rukovodiocima MANS-a.

Vanja Ćalović, Dejan Milovac, Veselin Bajčeta, Vuk Maraš i Zorica Ćeranić su od Agencije za nacionalnu bezbijednost, na osnovu člana 18 Zakona o ANB, zatražili informacije da li ta služba prikuplja i vodi evidenciju naših ličnih podataka i ukoliko to čini, da nam prikupljene podatke stavi na uvid.

U članu 18, stav 1 i 2 se navodi da je Agencija dužna da građanina, na njegov pisani zahtjev, obavijesti da li su preduzimane mjere prikupljanja podataka o njemu i da li Agencija vodi evidenciju njegovih ličnih podataka i da mu, na njegov pisani zahtjev, stavi na uvid dokumenta o prikupljenim podacima i to u roku od 30 dana od dana prijema zahtjeva.

Šef kabineta direktora ANB-a, Miroslav Bjelica nas je danas obavijestio da nam ne može dozvoliti uvid u traženu dokumentaciju jer bi objavljivanje podataka koje ANB prikuplja o rukovodiocima MANS-a "moglo onemogućiti, odnosno dovesti u opasnost izvršenje određenih poslova iz nadležnosti Agencije za nacionalnu bezbijednost".

Tom prilikom, gospodin Bjelica se pozvao član 18 stav 3 Zakona o ANB koji kaže da Agencija nije dužna da licu dostavi informacije koje o njemu prikuplja ako bi obavještenje dovelo u opasnost izvršenje poslova Agencije ili bi moglo dovesti do ugrožavanja bezbjednosti drugog lica, o čemu će pisano obavijestiti podnosioca zahtjeva u roku od 15 dana.

Ovim su rukovodioci MANS-a i zvanično postali prva lica kojia su dobila pisanu potvrdu da ANB prikuplja podatke o njima, i da ne smiju da vide koje informacije je ANB do sada prikupila ne bi ugrozili nastavak tajnih akcija koje ta služba planira ili sprovodi nad nama.

Nama, međutim, nije poznato da li ANB prisluškuje naše telefone, da li nas prati, tajno snima i fotografiše, da li mjere vrši i nad osobama povezanim sa nama i članovima naših porodica, koliko agenata je angažovano na prikupljanju i obrađivanju podataka o našim aktivnostima, da li se provjeravaju naša pisma, emailovi, uključujući i komunikaciju sa stranim diplomatama, te da li se vodi evidencija o našim susretima sa crnogorskim i stranim zvaničnicima. Ne znamo ni koliko dugo smo pod prismotrom ANB.

Iznad svega se postavlja pitanja čime to MANS ugrožava bezbijednost države i interese građana Crne Gore i po čijem nalogu je ANB odlučio da otpočne sa prikupljanjem podataka o nama.

Smatramo da je u državi koja pretenduje da bude članica Evropske unije, ovakvo ponašanje tajne službe sraman i skandalozan čin. Ovo predstavlja očigledan primjer drastičnog pritiska i zastrašivanja kome su izloženi predstavnici MANS-a i ne možemo a da ne izvedemo zaključak da je to nastavak pritisaka na nas zbog insistiranja da ANB konačno objavi šta je Zoran Lazović radio na svadbi Safeta Kalića, u društvu visokih predstavnika organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore i regiona.

Atačmenti



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gedza.73 gedza.73 19:52 23.07.2010

Voajer?

Viriš u tuđe dvorište?
mostarac mostarac 20:02 23.07.2010

?

Smatramo da je u državi koja pretenduje da bude članica Evropske unije, ovakvo ponašanje tajne službe sraman i skandalozan čin

Ma zar je moguce da se to radi u Crnoj Gori!?
Pardon, Montenegru.
Necuveno.

PS
I uopste, pracenje pojedinaca u zemljama EU i USA je nepoznat pojam.
Cak ne znam da li postoje u tim zemljama takve drzavne agencije koje prate gradjane.
To samo kod nas na Balkanu i zemljama nastalim raspadom SSSR-a.
U EU i USA radi ko sta hoce.
sentinel26 sentinel26 23:14 23.07.2010

Objavili ste falsifikat

Gospodine Miletiću vi ste objavili klasičan falsifikat i podmetanje koje je svojstveno organizaciji koja sebe naziva MANS.

Prema snimku (u PDF formatu ) pisma koje je ANB uputila Vanji Ćalović, ANB nije potvrdila da se o "rukovodiocima" MANS-a vodi bilo kakva evidencija već da se odbija njihov zahtjev da im se odgovori na postavljeno pitanje i dostave podaci ukoliko eventualno postoje i naveden je zakonski osnov.

Iz toga se nikako ne može izvesti zaključak da su oni "praćeni".

Citiraću ključni deo teksta koji ste prepisali sa sajta MANS-a:

Šef kabineta direktora ANB-a, Miroslav Bjelica nas je danas obavijestio da nam ne može dozvoliti uvid u traženu dokumentaciju jer bi objavljivanje podataka koje ANB prikuplja o rukovodiocima MANS-a

"moglo onemogućiti, odnosno dovesti u opasnost izvršenje određenih poslova iz nadležnosti Agencije za nacionalnu bezbijednost".


1. Prvi dio rečenice ne postoji u pismu ANB. To je obična i drska izmišljotina (konstrukcija ) gospode iz MANS-a a drugi dio pod navodnicima napisan italikom jeste preuzet iz pisma ANB.

2. Ovakve konstrukcije su iz škole jedne tzv. novinske agencije iz jedne (CG ) susjedne države.

Evo vam sada saopštenja ANB preuzeto sa sajta MANS-a (ako i njega nijesu falsifikovali ), mogli ste i sami to da vidite.

ANB
Broj : 250-01-1542/10
Podgorica, 23.07.2010.
Vanja Ćalović
Dalmatinska 188
Podgorica

O b a v j e š t e nj e
U postupku po Vašem zahtjevu, kojim tražite da Vas obavijestimo da li su od strane ANB preduzimane mjere prikupljanja podataka o Vama, da li ANB vodi evidenciju Vaših ličnih podataka i ukoliko postoje, da Vam se stave na uvid dokumenta o prikupljenim podacima, utvrdjeno je da bi udovoljenje istom moglo onemogućiti, odnosno dovesti u opasnost izvršenje odredjenih poslova iz nadležnosti Agencije za nacionalnu bezbjednost, zbog čega ANB, shodno članu 18. stav 3. Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, („Službeni list RCG“, broj 28/05 ), nije dužna postupiti u skladu sa odredbama člana 18. stav 1 i 2 istog zakona.
Šef kabineta
Miroslav Bjelica


Vanji Ćalović i MANS-u nije prvi put da se služe falsifikatima, u posljednje vrijeme su česti posjetioci sudskih hodnika zbog brojnih tužni preduzeća i gradjana za obvjavljene klevete i laži.

Prema tome, gospodine Miletiću, ovo
Ovim su rukovodioci MANS-a i zvanično postali prva lica kojia su dobila pisanu potvrdu da ANB prikuplja podatke o njima, i da ne smiju da vide koje informacije je ANB do sada prikupila ne bi ugrozili nastavak tajnih akcija koje ta služba planira ili sprovodi nad nama.

je čista LAŽ !

Misle da će ovim "prvenstvom" podići sebi cijenu i steći neki kapital i ugled.

Što se Srbije tiče, ni najmanje me ne pogadja da li vrše prikupljanje podataka o meni ili nekom mojem - samo neka izvole.

Prosti mi dodje žao što nemam šta da krijem, veoma lako bih mogao da im dokažem da mogu da ih "zaobidjem" kao od šale.

PS.
Vi ste gospodine MIletiću do sada bili ozbiljan pravnik, nadam se da ćete to biti i ubuduće.

ime_korisnicko ime_korisnicko 01:00 24.07.2010

Re: Objavili ste falsifikat


Bice skoro propas' sveta - sentinel proziva Miletica za falsifikat!?!
Sad jos samo fali da Miletic sentinela prozove za... hmm... stavove koje maliciozni nazivaju antisrpskim...
sentinel26 sentinel26 10:41 24.07.2010

Re: Objavili ste falsifikat

ime_korisnicko
Bice skoro propas' sveta - sentinel proziva Miletica za falsifikat!?!

Nijeste se precizno izrazili. Ja nijesam njega okrivio za falsifikat već sam napisao "Objavili ste falsifikat".

U tekstu sam pojasnio čiji je to falsifikat. Na samom sajtu MANS-a nalaze se i original i falsifikat.
Zato sam bio iznednadjen da Miletić to nije primjetio.

Za vas je "iznenadjenje" što sam ja kritikovao Miletića, pa prognozirate "propast sveta".:))

Ne, ja kada je u pitanju krivično pravo i krivična djela ne uzmičem se ni pred kime, i ne prećutkujem takve stvari ni radi masla, ni radi koga (prijateljstva ) ...

Ne, neće biti propast sveta :))

PS. Na sajtovima u Crnoj Gori je objavljen original bez falsifikata i bez zaključka koji predstavlja laž.
ime_korisnicko ime_korisnicko 12:08 24.07.2010

Re: Objavili ste falsifikat

sentinel26


Trudis se da ne razumes?

Priroda vaseg, eventualnog, prijateljstva je vasa licna stvar - poenta mog komentara je paradoks da ti ciji su komentari vezani za istoriju Srbije i Crne Gore najcesce puni falsifikata (u neutralnim komentarima znas i da briljiras) za falsifikovanje (makar i nehotimicno) prozivas Miletica sa kojim te vezu istovetni interesni stavovi, i potencijalni nonsens da ti on odgovori prozivkom za antisrpstvo.
sentinel26 sentinel26 12:19 24.07.2010

Re: Objavili ste falsifikat

ime_korisnicko
sentinel26

Trudis se da ne razumes?
Priroda vaseg, eventualnog, prijateljstva je vasa licna stvar - poenta mog komentara je paradoks da ti ciji su komentari vezani za istoriju Srbije i Crne Gore najcesce puni falsifikata (u neutralnim komentarima znas i da briljiras) za falsifikovanje (makar i nehotimicno) prozivas Miletica sa kojim te vezu istovetni interesni stavovi, i potencijalni nonsens da ti on odgovori prozivkom za antisrpstvo.

Miletić je iskusan pravnik, za razliku od tebe koji to nijesi i ne razlikuješ original od falsifikata, pa ne vjerujem da mu je potreban takav advokat da ga brani i sufler šta treba meni da odgovori.

Antisrpstvo u gornjim tekstovima je mogao da "prepozna" samo neko ko je slijep ili zlonamjeran.
docsumann docsumann 12:51 24.07.2010

Re: Objavili ste falsifikat

U postupku po Vašem zahtjevu, kojim tražite da Vas obavijestimo da li su od strane ANB preduzimane mjere prikupljanja podataka o Vama, da li ANB vodi evidenciju Vaših ličnih podataka i ukoliko postoje, da Vam se stave na uvid dokumenta o prikupljenim podacima, utvrdjeno je da bi udovoljenje istom moglo onemogućiti, odnosno dovesti u opasnost izvršenje odredjenih poslova iz nadležnosti Agencije za nacionalnu bezbjednost,


Da ne prikupljaju podatke ovakav odgovor bi bio suvišan.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 13:20 24.07.2010

Re: Objavili ste falsifikat

Ako ne prikupljaju podatke ovakav odgovor bi bio suvišan.

Upravo tako. Elementarna logika.

Ako ne prikupljaju podatke, obaveštavanje (po stavu 1 i 2 kojim su obavezani da podnosioca zahteva obaveste) o toj činjenici (da ne vrše nikakvo prikupljanje podataka o podnosiocu) ne može nikako ugroziti njihovu aktivnost, pa nema osnova da se pozovu na stav 3. Osim ako je reč o NKVDu ili Geheime Staatspolizei, za vreme kojih je sve što oni rade, ili ne rade, bilo zabranjeno za znati.

Ili pak neko možda misli da će time što bi MANSovce obavestili da o njima ništ ne prikupljaju niti ih P&P (prate i posmatraju ) CG Udba Služba ugrozila svoje aktivnosti spram nekog potpuno nevezanog P&P poslića?

Recimo, time što će javno pokazati da ne prate MANSovce, time će neki drugi koje u stvari P&P, biti upozoreni da eto, ako ne prate MANSovce, mora biti da upravo njih P&Puju?

Da, biće da je to! ;>
ime_korisnicko ime_korisnicko 13:24 24.07.2010

Re: Objavili ste falsifikat

sentinel26


Opet se trudis da ne razumes - ja govorim o Mileticevom i tvom minulom radu, vasem dosadasnjem nacinu delovanja, i iznosim bojazan kako, zbog ovog nesporazuma, kao posledicu mozemo dobiti paradoks da te on prozove za antisrpskve stavove.
To bi bilo previse cak i za moj, na sve i svasta naviko, stomak, ali opservacije o etickom kodu, principijelnosti, pravnickom i ljudskom iskustvu - ne bih da delim sa tobom...

docsumann docsumann 02:32 24.07.2010

MANS

je savjest građanske Crne Gore.
Rijetki, dragi i hrabri ljudi u ova smutna vremena.

Luka Ivanišević Luka Ivanišević 12:39 24.07.2010

ČVOROVIĆEVSKI SINDROM

Kako god da se okrenemo, BIA i ostale bezbedonosne službe prikupljaju informacije i podatke o svima. Nema tu ničeg čudnog. Samo se u Srbiji o tome ne priča.
docsumann docsumann 12:56 24.07.2010

Re: ČVOROVIĆEVSKI SINDROM

Luka Ivanišević
Kako god da se okrenemo, BIA i ostale bezbedonosne službe prikupljaju informacije i podatke o svima. Nema tu ničeg čudnog. Samo se u Srbiji o tome ne priča.


Hm ... Meni je posebno interesantan jedan dio komentara Vanje Ćalović u vezi sa navedenim slučajem:

Nadzor nad nama je sraman imajući u vidu da ta ista ANB nije bila u stanju i nije bila sposobna, ili nije bila voljna, da ovakve mjere sprovodi nad gospodinom Darkom Šarićem.

EDIT: A da su u Crnoj Gori mnoge stvari postavljene naopačke govori i izjava državne tužiteljke Ranke Čarapić o moralu kriminalaca.
milisav68 milisav68 14:00 24.07.2010

Re: ČVOROVIĆEVSKI SINDROM

Luka Ivanišević
Kako god da se okrenemo, BIA i ostale bezbedonosne službe prikupljaju informacije i podatke o svima. Nema tu ničeg čudnog. Samo se u Srbiji o tome ne priča.

Al se snimili filmovi odavno.
Luka Ivanišević Luka Ivanišević 14:55 24.07.2010

Re: ČVOROVIĆEVSKI SINDROM

A tema je aktuelna za vjeke vjekov! Amin!
docsumann docsumann 18:33 24.07.2010

kome smeta MANS

predatortz predatortz 09:48 26.07.2010

Malo provere nije na odmet

Ako se zna da se na neke "glasnije" nevladine organizacije gleda itekako sa podozrenjem, ne bi me čudilo da je i u Srbiji na delu prikupljanje podataka o predstavnicima nevladinih organizacija.


Suludo bi bilo da se BIA ne bavi prikupljanjem takvih podataka. NVO su idealan poligon za subverzivno delovanje prema nekoj državi. Svaka ozbiljna služba bezbednosti je zainteresovana za delovanje drugih službi na njenoj teritoriji. Ne želim da kažem da su sve NVO ekspoziture stranih službi. Ali, neke definitivno jesu. Kao građanin Srbije očekujem od službe koju plaćam kroz poreze da me zaštiti od njihovog delovanja.
sentinel26 sentinel26 22:20 27.07.2010

Ima li Srbija neki "SANS" ili "MANS"?

Eto, Vanja Ćalović i cijela njena družina su dobili zvanične potvrde da nijesu predmet interesovanja ANB, pa sada mogu da konkurišu i za kakvu nagradu za uspešnu priču, pošto su im "diplome ugroženih" koje su sami sebi napisali nestale u talasima jedne egzotične plaže..

Ni blogeri a ni domaćin ne kazaše ima li u Srbiji kakav "SANS", "MANS", "MRAKS" ili nešto slično da brani gradjane od nezasluženog "praćenja" i obrade od strane BIA-e ?

Skoro smo dobili i jedan specijalni zakon...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana