Rock the Casbah

Neven Anđelić RSS / 04.12.2007. u 12:05

jedno lice islama
jedno lice islama
drugo lice islama
drugo lice islama
poruka
poruka

Na radiju pustaju Clash. Uzivam. Mladji sam nego sto rodni list kaze. Sin u skoli, zena na poslu. Nosi me ritam. Skakucem po kuci. Rock the Casbah. Rock the Casbah. I onda stop. Sjetim se kako je Strummer poludio kada je 1991. godine gledajuci skoro direktan prijenos rata u Zaljevu vidio jedan od americkih projektila na kojem su vojnici napisali ‘Rock the Casbah'. Uzeli su mu stih i potpuno okrenuli znacenje. Meni su prekinuli mladalackih tri minute i tridesetpet sekundi. Umjesto da me misli nose kuda hoce, da se sjetim Clasha, ja pomislim na grupu idiota u uniformama kako pripremaju rakete za Bagdad.

A mozda nisu to bili idioti. Nisu duhoviti, to je sigurno ali mozda su mislili da je to dobro sto rade. Mozda su im se muslimani zamjerili necim pa sada pokusavaju osigurati sopstvene zivote vojnom akcijom. Nesto ima u svemu tome. Zaboravimo na visoko-humanisticke pristupe i pokusajmo biti surovo iskreni o danasnjici. Gillian Gibbons, uciteljica iz Liverpoola zavrsila je u sudanskom zatvoru jer je ucenicima dozvolila slobodu da medvjedicu daju ime Muhamed. Slusam njenu izjavu po povratku u domovinu. Sudan je divna zemlja i fino su se ophodili prema meni u zatvoru, otprilike kaze. U istoj toj divnoj zemlji u kojoj su je ‘pazili' u zatvoru, mase su demonstrirale trazeci njenu smrt i vitlajuci sabljama uzvikivali da je Alah veliki. Zene cesto stradaju u islamskim drustvima. Hirsi Ali je pobjegla iz Somalije u Holandiju. Mogu li dva drustva biti razlicitija? U prvoj su sve za nju odlucivali, a u drugoj ne da nisu odlucivali vec je ona za druge to cinila usavsi u holandski parlament i potom promijenivsi politicku partiju. Knjige su joj objavljene u kojima opisuje prisilu, nametanje stavova zeni i nacina zivota u islamskom svijetu. Dobro, postoji i uobicajeni ‘pay-off' kao stipendija u Americi, turneja predavanja, dobar ugovor s izdavacem, ali zena se napatila i pokazala izuzetnu hrabrost.

Muslimani polako dolaze do uticajnijih pozicija na Zapadu. Lord i baronesa, oboje muslimani, otisli su iz britanskog prlamenta u Kartum da dogovore pustanje nesretne uciteljice. U Danskoj je Naser Khader, vodja Novog saveza, u prilici da odluci ko ce vladati zemljom jer upravo njegova partija moze donijeti prevagu. Ovaj univerzitetski predavac postao je popularan protivljenjem generalnom odnosu muslimana prema karikaturama Muhameda. Tada je nekoliko ljudi poginulo u organizovanim demonstracijama. Tolika strast mi se cini iracionalnom. Sta je bilo iza ucjene Salmana Rushdija? Da je ‘strijela odapeta' potvrdjeno je tada u Beogradu prilikom posjete iranskog predsjednika. Sredinom devedesetih stajao sam pored Rushdija u Londonu i razmisljao o toj strijeli. Odapeta je davno, prije dvadesetak godina, ali su je mnoge slijedile. Ewout Jansen, holandski komicar, izlozen je prijetnjama zbog viceva na racun muslimana. Theo Van Gogh je ubijen jer je svojim umjetnickim djelom dotakao nedodirljivo - tretman zene u islamskom drustvu. Nije to jedina tema koja se cini nedodirljivom.

Kada nevjernik kaze bilo sta kriticki o takvom drustvu cesto postaje izlozen problemima. Postoji i druga strana koja je razvila bolesni strah od islama. U Ljubljani je bilo bitno predizborno pitanje hoce li se graditi dzamija. U Svajcarskoj je isto pitanje jos znacajnije a rezultat je izuzetno islamofobicna stranka na vlasti. Po Srbiji su ne tako davno bande pohodile lokalne dzamije, lupale ih i palile. Zbog navodne odbrane krscanskog svijeta. Uticajni predstavnici tog svijeta, i krscanskog i muslimanskog, poceli su se dopisivati placenim oglasima u New York Timesu gdje su objavili otvorena pisma jedni drugima i pozive na dijalog, toleranciju, bratsku ljubav. To me podsjeca na ratove kada vodje sjede i pregovaraju a narod se ubija. Sada u Evropi zivi oko dvadesetpet miliona muslimana. Cesto su obespravljeni i osjecaju se neprihvacenima ali isto tako jedan broj muslimana otezava moj zivot bez obzira na moje saosjecanje, simpatije i podrsku u njihovoj borbi za ravnopravnost. Njihovi radikali vide u meni pripadnika druge kulture, zajednice koju oni ne vole i protiv koje su se poceli boriti. Da li covjek u toj situaciji odbaci sopstvene stavove i kaze dobro, eto vam vas svijet, bicujte i rezite ruke lopovima, kamenujte preljubnike i preljubnice, obrezujte zene ali ovaj dio svijeta ostavite nama koji to ne radimo? Ili postoji nacin da se ova dva vidjenja ipak pomire nekako? Postao sam skeptican u posljednje vrijeme.

 

Atačmenti



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Doctor Wu Doctor Wu 12:15 04.12.2007

....

Sjetim se kako je Strummer poludio kada je 1991. godine gledajuci skoro direktan prijenos rata u Zaljevu vidio jedan od americkih projektila na kojem su vojnici napisali ‘Rock the Casbah'. Uzeli su mu stih i potpuno okrenuli znacenje.

Ne verujem da je značenje bilo razlog ljutnje. Pre neisplaćeni tantijemi.
Neven Anđelić Neven Anđelić 12:20 04.12.2007

Re: ....

duhovito, cinicno... ali strummer je pomagao ljudima koje bi na ulici sreo. nije bio idealan ali u nedavnom odlicnom dokumentarcu o njemu, upravo o tome govore. bio je iskreni kosmopolita. tako kazu, pa sad.
Ivan Bevc Ivan Bevc 12:23 04.12.2007

Re: ....

Wu ne vredjaj legendu o kojoj ne znas nista i kojoj nisi do kolena. Cesto je bolje ne reci nista nego lupiti po svaku cenu.

www.ivanbevc.blogspot.com
Doctor Wu Doctor Wu 13:11 04.12.2007

Da, baš na taj dokumentarac

i mislim. Ja sam bio jedan od onih koji su London Calling slušali do iznemoglosti, Sandinistu sam sa strahopoštovanjem stavljao na gramofon i kad sam čuo Combat Rock, samo sam pomislio: "jbg, ovo je dno." Bilo mi je malo čudno što im je Blue Oyster Cult producirala drugi album , ali sam bio klinac da shvatim o čemu je stvar. Onda nastaje rez i totalno neinteresovanje za Strummera (mada sam uvek više cenio Jonesa i Simonona).

I onda sam video dokumentarac. Iz koga se jasno videlo da je čovek sve vreme pričao samo i samo o biznisu. Spanish bombs, Rudy Can't Fail, I fought the law, The Magnificent 7, Brand New Cadillac, Jimmy Jazz, Wrong 'em Boyo, Hitsville UK, One more Dub, Lightning Strikes... sve je to bio samo deo biznis modela, specificni angle koji se prodavao kao i sve drugo. I sve je bio deo plana da se crackuje USA. Odatle i one smešne uniforme, i ona karikaturalna fotka sa Combat Rocka i BOC ekipa producenata (Sandy Pearlman čini mi se da se zvao baja).
ceda_urosevic ceda_urosevic 17:12 04.12.2007

Nesto mi je gluvo ovde...

Kazezoze Kazezoze 17:30 04.12.2007

Re: Nesto mi je gluvo ovde...

evo i teksta:

ROCK THE CASBAH

Now the king told the boogie men
You have to let that raga drop
The oil down the desert way
Has been shakin' to the top
The sheik he drove his Cadillac
He went a' cruisin' down the ville
The muezzin was a' standing
On the radiator grille

CHORUS
Sharif don't like it
Rockin' the casbah
Rock the casbah
The shareef don't like it
Rock the Casbah
Rock the Casbah

By order of the prophet
We ban that boogie sound
Degenerate the faithful
With that crazy Casbah sound
But the Bedouin they brought out
The electric kettle drum
The local guitar picker
Got his guitar picking thumb
As soon as the sherif
Had cleared the square
They began to wail

CHORUS

Now over at the temple
Oh! They really pack 'em in
The in crowd say it's cool
To dig this chanting thing
But as the wind changed direction
The temple band took five
The crowd caught a wiff
Of that crazy Casbah jive

CHORUS

The king called up his jet fighters
He said you better earn your pay
Drop your bombs between the minarets
Down the Casbah way

As soon as Sharif was
Chauffeured outta there
The jet pilots tuned to
The cockpit radio blare

As soon as Sharif was
Outta their hair
The jet pilots wailed

CHORUS

He thinks it's not kosher
Fundamentally he can't take it.
You know he really hates it.

Unfuckable Unfuckable 12:22 04.12.2007

oslobodioci

“Ova operacija nije bitka za Bagdad već snažna poruka da mi idemo gde hoćemo i kad hoćemo.”
Ben Ovens,
američki oficir u Iraku

(malo je offtopic, ali bilo je jače od mene)
Preporuka za The Clash ; )))))
Kazezoze Kazezoze 12:44 04.12.2007

: oslobodioci



grafit holandskog vojnika na jednoj kuci u potocharima
apatrid apatrid 12:53 04.12.2007

Re: oslobodioci

Unfuckable
“Ova operacija nije bitka za Bagdad već snažna poruka da mi idemo gde hoćemo i kad hoćemo.”Ben Ovens, američki oficir u Iraku(malo je offtopic, ali bilo je jače od mene)Preporuka za The Clash ; )))))


Ma sigurno zbog toga što mu je neki musliman činio nešto nažao. A i zatvorili su učiteljicu u Sudanu...
Laudanum Laudanum 13:07 04.12.2007

Re: : oslobodioci

video sam ovaj grafit. Tacnosti radi, nije na kuci nego u fabrici akumulatora, gde su holandezi bili smesteni. Ali to i nije poenta price. Ima tu jos raznih vulgarnosti.
Neven Anđelić Neven Anđelić 14:56 04.12.2007

Re: oslobodioci

vidim ironiju ali nije ovo analiza geopoliticke situacije vec pokusavam saznati sta obican covjek misli o ispoljavanju gnjeva u drugim dijelovima savijeta ili u drugim kulturama. dakle obicnog vojnika moze dotaci da vidi stariju uciteljicu kako izvode iz zatvora, na takve reakcije sam mislio.
Spiridon Spiridon 20:52 04.12.2007

Re: : oslobodioci

Kazezoze
grafit holandskog vojnika na jednoj kuci u potocharima


mora da ga je popio korpu
Nadpalfi Nadpalfi 20:11 08.12.2007

Re: oslobodioci

To me podsjeca na ratove kada vodje sjede i pregovaraju a narod se ubija. Sada u Evropi zivi oko dvadesetpet miliona muslimana. Cesto su obespravljeni i osjecaju se neprihvacenima ali isto tako jedan broj muslimana otezava moj zivot bez obzira na moje saosjecanje, simpatije i podrsku u njihovoj borbi za ravnopravnost. Njihovi radikali vide u meni pripadnika druge kulture, zajednice koju oni ne vole i protiv koje su se poceli boriti. Da li covjek u toj situaciji odbaci sopstvene stavove i kaze dobro, eto vam vas svijet, bicujte i rezite ruke lopovima, kamenujte preljubnike i preljubnice, obrezujte zene ali ovaj dio svijeta ostavite nama koji to ne radimo? Ili postoji nacin da se ova dva vidjenja ipak pomire nekako? Postao sam skeptican u posljednje vrijeme.

Tvoju skepticnost i ja dijelim. Naucen sam i odgojen da ljude ne dijelim po vjeri. Tek kad sam sa 19 godina otisao u JNA "naucio" sam da po imenima pogodim nacionalnu pripadnost. Skepticnost po pitanju pomirenja je dozvoljena, ali mislim da veca opasnost prijeti od ravnodusnosti prema svemu. Ravnodusnost je jednako opasna kao i ekstremni revansizam.
Fembot Fembot 14:32 04.12.2007

nama koji To ne radimo

Ne radimo od kad smo istrebili Indijance (doduse ne sve, neke smo pokrstili ali ne onako kako je Isus propovedao vec onako kako smo mi smatrali da treba) , od kad smo pobacali atomske bombe, od kako crni robovi ne rade za nas, ali i dalje smrde. Nekad smo uzivali u blagodetima kolonija a danas to nazivamo drugacije - uterivanjem demokratije.

Stvarno je ruzno nekom odseci ruku ako ukrade nesto ili bicevati nekoga zbog preljube ali kako ti zvuci kad neko nekog ubije i osude ga na dve godine ili uslovno na pet. Takvi su ljudski zakoni......

Molim te mi odgovori, dragi Nevene, koja to danas islamska zemlja vodi rat na tudjoj teritoriji?

PS. U islamu NEMA obrezivanja zena. Taj obicaj postoji u nekim zemljama kao plemenski obicaj koji je postojao pre islama i koji nije iskorenjen. Nesto kao predrasude......
Neven Anđelić Neven Anđelić 14:52 04.12.2007

Re: nama koji To ne radimo

Indonezija bi bio odgovor na pitanje. Iz Istocnog Timora je napokon otjerana ali u Acehu su jos uvijek. I nisam siguran da to ima ikakve veze s islamom ali eto da na brzinu odgovorim. Nije ovdje u pitanju poredjenje ko je bolji ili losiji. Oko obrezivanja, to je posljedica kulutre u pojedinim dijelovima Afrike koja je religijski izmjesana kao sto kazete sto ukljucuje i islamska drustva kao i animisticka i krscanska. Ali sva su ona u Africi a ne u Evropi. Hirsi Ali je o svojoj sudbini govorila i njoj su to na silu ucinili. Rasprava o pravdi i pravednosti je nesto s cim se potpuno slazem. Medjutim ja sam pitanje postavio kako je to kada ja postajem zrtva, da li onda mijenjam stavove i postajem ljuti osvetnik. Dakle ja vidim mogucnost odakle dolazi gnjev kof mladih muslimana, posebno u Evropi ali kada sam ja zrtva njihove osvete bez obzira na licna shvatanja, onda se pitam treba li sve ovo ovako?
stevie stevie 02:29 05.12.2007

black album

super je prica o dva islama u londonu (sa mini-osvrtom na karachi) hanifa kureishi-ja "black album". mislim da je i kod nas preveden jos devedesetih ("crni album". pominje se i rushdie i citava farsa (po kureishi-ju) oko "satanskih stihova" i fatwe. kureishi je i sam iz braka pakistanca i engleskinje, njegove obzervacije na temu rase, nacionalizma, ideologije/religije su sjajne.
Neven Anđelić Neven Anđelić 07:33 05.12.2007

Re: black album

Kureishi stvarno super opisuje pakistanske familije u britaniji. stephen frears je snimio film prije dvadesetak godina po kureishijevoj prici - my beautiful laundrette - koji fantasticno opisuje generacijske i kuluturne probleme u tom drustvu. nadasve je duhovit. super podsjecanje. hvala.
Pulse Pulse 04:48 05.12.2007

.

ovde skoro svi zaboravljaju sta je pisac hteo da kaze nego stavljaju akcenat na stvari koje su ..prolazne u tekstu...

elem...

moje razmisljanje u svemu tome je da islam, kao i hriscanstvo kao i judaizam imaju samo los uticaj na drustvo. Fakat je da sa jedne strane imate muslimanske extremiste koji bi da poubijaju sve sto ne veruje u alaha. sa druge strane imate amerikance ciji vojni general otvoreno kaze u vezi sa ratom u Iraku da oni idu u krstaski pohod da proteraju djavola?!?!?!?! imate jevreje koji ne veruju da je bilo ko dostojan da se sa njima mesa posto su oni narod odabrani od strane boga...imate srbe koji misle da su nebeski narod ciji pop kaze da treba da pokolju sve koji su druge vere....

fakat je isto da sto se tice rasizma svet se malo pomakao, evolvirao al sto se tice religije nismo uopste - ono sto nas deli u ovom svetu su imaginarni idoli u koje mase veruju i za koje ubijaju jedni druge.

Problem je samo sto su u sadasnjici mislimanski ekstremisti najvishe primeceni zbog 'teroristickih akcija' ali ni jedno ni drugi nisu nista bolji.

Po mom misljenju jedino nam ostaje da cemo nekako evolvirati i shvatiti da religija donosi zlo a ne dobrotu jer coveku ne treba bog da bi pomogao bliznjem ili dalekom - monoteisticki bog je ljubomorni bog - taj ne da da verujes ni u koga drugog....



Unfuckable Unfuckable 09:14 05.12.2007

Re: .

Problem je samo sto su u sadasnjici mislimanski ekstremisti najvishe primeceni zbog 'teroristickih akcija'



..pa jbg, "hrišćanski extremisti" obaviše svoje prljave poslove, espešli po Amerikama, na vreme ...tj dok nije bilo masmedija da to uredno pribilježe
Pulse Pulse 12:08 05.12.2007

Re: .

Unfuckable
Problem je samo sto su u sadasnjici mislimanski ekstremisti najvishe primeceni zbog 'teroristickih akcija'



..pa jbg, "hrišćanski extremisti" obaviše svoje prljave poslove, espešli po Amerikama, na vreme ...tj dok nije bilo masmedija da to uredno pribilježe



to sve zavisi iz koje se perspekive gleda - za mene napad na irak od strane amerike nije nista manje nasilan i teroristicki nego napadi druge srane - razlika je u tome sto hriscani imaju mnogo 'bolju' propagandu pa se lako raji zamazu oci strahom i verom da ce njihov bog da ih spase ako potamane ove druge...

al kad gledas sa distance isto..samo drugo pakovanje....

sta reci nego FUJ!
Unfuckable Unfuckable 12:25 05.12.2007

Re: .

al kad gledas sa distance isto..samo drugo pakovanje....

.
potpuno tačno.
Hrišćanima bolje "idu" mediji....
Pulse Pulse 03:19 06.12.2007

Re: .

Unfuckable
al kad gledas sa distance isto..samo drugo pakovanje.....
potpuno tačno.Hrišćanima bolje "idu" mediji....


ih bre sve se slazemo sta god da kazemo

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana