Biz| Putovanja

Let Ljubljana - Banja Luka

Marko Jevtic RSS / 15.07.2010. u 11:50

418yt%2BoZ6xL._BO2,204,203,200_PIsitb-sticker-arrow-click,TopRight,35,-76_AA300_SH20_OU01_.jpgPrvo o čemu pomislim kad znam da ću leteti je knjiga i šta bih mogao da čitam za to vreme. Verovatno je jedan od razloga taj što inače nemam mnogo slobodnog vremena ni mira da sednem i čitam. Ok, možda me i stripovi (Dilan Dog, Zagor i sl) asociraju, ali to je neka druga priča... Leteo sam četiri puta za prethodna dva dana, a knjiga koja mi je pravila društvo je "Ekonomski prirodnjak", koja na nekonvencionalan način objašnjava principe mikroekononije. Odgovarajući na sasvim jednostavna pitanja (npr: zašto se u kafićima besplatno daje kikiriki, a naplaćuje obična voda koja je jeftinija od kikirikija), autor vas podseća na neke stvari ili ukazuje na sasvim logične razloge o kojima ne razmišljate na prvu loptu.


Elem, bio sam gost Adria Airwaysa na promotivnom letu za Banja Luku, što sam u nastavku bloga i opisao. U svakom slučaju, knjiga i razlog mog putovanja inspirisali su me da razmislim i šta radi nacionalna avio kompanija - obaveštava na sva zvona ljude o novim licima i na kojem letu nam koje lice pravi društvo, što znači: A) da stara nisu bila dobra?, B) da putnici gledaju ka kojoj destinaciji leti koja devojka, pa se tako opredeljuju za destinaciju? . Pored toga, promoterke poslednjih meseci do iznemoglosti dele odštampane blokčiće sa redom letenja po celom gradu. U Knezu, na 25. maju, na Tašmajdanu, ... već sam pomislio da me uhode sa tim redom letenja koji u štampanom obliku pomaže ljudima jer: A) putnici će leteti u zavisnosti kad nacionalna leti ka određenoj destinaciji, a ne kad njima odgovora vreme i datum?  B) putnici će držati red letenja na svom stolu kako bi kad budu putovali jednom ili dva put u toku godine? - mogli da ga nađu odmah, C) putnici neće ni upoređivati cene drugih kompanija jer nacionalnu ionako subvencionišu iz svog budžeta?

Interesantno...


Ljubljana - Banja Luka

Rano ujutru krećemo iz prelepog hotela u Kranju ka Aerodromu Ljubljana. Ljubazni domaćin nam priča svoje dugodovštine iz Aleksinca i perioda kada je služio vojsku (uz perfektno imitiranje naglaska i
fraza iz tog kraja). Na žalost brzo prekidamo priče jer smo u veoma kratkom roku stigli na destinaciju. Sa malim aerodromom u Ljubljani i ljudima koji tamo rade upoznao sam se prethodne većeri pošto smo
zajedno (uz Laško) gledali fudbalsku utakmicu (prvo Aerodrom i ja, a onda nam se pridružilo i osoblje praznog Aerodroma) između prvaka Slovenije, Kopra, i Dinama iz Zagreba. Hrvati su slavili ubedljivo.

img4191k.jpg 

Na aerodromu nas čekaju i ostali domaćini iz Adria Airways, sa kojima zajedno, bez velike euforije, čekamo prvi promotivni let za Banja Luku. Let je malo kasnio, ali je bio veoma prijatan. Slovenački novinari, rukovodstvo avio kompanije i nekoliko gostiju, u Banja Luku je stiglo za 45 minuta. A u Banja Luci - poseban doček. Tu je i premijer Republike Srpske, predstavnici Aerodroma, kompanije Sky Srpska koja je i kooperant slovenačke kompanije u ovom poslu.


Zašto je ovo sve bitno za Banja Luku? Verovatno neće većina putnika putovati samo na relaciji BL - Ljubljana (point-to-point), već će odatle moći da presedaju i lete istom aviokompanijom i ka Amsterdamu, Beču, Cirihu, Kopenhagen, Pariz, Stokholm, Varšavu i sl. Adria je i član Star Alliance, što takođe daje velike mogućnosti kod konekcija. Ako se pogledaju letovi Adrie sasvim je uočljiva poenta - Ljubljana je hub u koji dolaze putnici iz Skopja, Sarajeva, Beograda, sada Banja Luke i sl., a zatim nastavljaju kao zapadnoj ili istočnoj Evropi (Moskvi na primer). Banja Luka se tu odlično uklopila, pošto od februara nema redovnih letova ka ovoj destinaciji (poslednja je letela B&H Airlines). Poslovni model koji će se, nadam se, isplatiti i avio kompaniji i Banjalučanima.

Posle ručka i žilavke, vratili smo se u Ljubljanu, a obeležavanje promotivnog leta završeno je jagodama i šampanjcem u avionu.

ps. zaboravio sam da kupim vino u Sloveniji....



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predatortz predatortz 11:59 15.07.2010

Hvala Marko

za ovaj afirmativni prikaz. Dugo se na ovom blogu mogla čitati samo ružna kovanica 'Republika Šumska'. Nadam se da su ta vremena iza nas.
Bili Piton Bili Piton 14:37 15.07.2010

Volim ove


Canadair regional jets koje imaju u floti...
49 41 49 41 20:34 16.07.2010

Nadam se

da ce se linija odrzati.
Od 26 aerodroma bivse Juge, Banja Luka i Nis su stalno bili u zapecku-uskraceni sa avio vezom sa drugim aerodromima u zemlji i Evropi.
Goran Nikolić Goran Nikolić 21:30 19.07.2010

ocekivanje

ocekujem i tekst o pomenutoj knjizi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana