Ekologija| Gost autor| Nauka| Planeta| Životinjski svet

Petlovan Džejmsa Bonda

albicilla RSS / 15.07.2010. u 10:00

Zapata-Rail2.jpg

Gost-autor: David Wege

Zapatanski petlovan Cyanolimnas cerverai je malo poznata endemska ptica sa Kube, a danas već i relikt močvare Zapata, na zapadu ostrva. Ova vrsta vodi prilično skrovit način života – toliko da su ornitolozi prevideli njen stvarni status i još stvarniju pretnju opstanku.

Zapatanskog petlovana je 1927. otkrio i za nauku opisao španski entomolog Fermin Karvera, a nešto kasnije, s lakoćom ga je pronašao i karipski ornitolog Džejms Bond (isti onaj kome je Ien Fleming plaćao autorska prava za upotrebu imena).

No, nakon 1931, niko ga decenijama nije video. U stvari, od tada ptica nije opažena ni 15 puta, a i to na svega dve ili tri lokacije. 1970-ih su Rejnard i Garido snimili i objavili glasanje ovog petlovana, što je dovelo do brojnih lociranja vrste po sluhu, kao i odgovora ptice na glasanje sa snimka na većem broju novih lokaliteta.

Međutim, 2001. je Arturo Kirkonel otkrio da snimak petlovana kojim su se ornitolozi služili već četvrt veka potiče od široko rasprostranjenog pegavog petlovana Pardirallus maculatus, i tako su odbačeni svi nalazi u kojima je ptica bila identifikovama samo sluhom, a bez vizuelne potvrde. Glasanje Zapatanskog petlovana i danas je misterija, iako je u vreme otkrića vrste bilo opisano kao glasno “kuouk”.

2001. je bila veoma loša godina za ovu vrstu: uragan Mišel je pogodio zemlju i oštetio ribnjak u kome su gajeni afrički somovi Clarias gariepinus. Posledično, ta invazivna riba je stigla do Zapate, gde se uspešno nastanila, oštećujući osetljivu akvatičnu floru i faunu. U stomaku somova iz močvare pronalažene su mlade barske kokice Gallinula chloropus i sultanke Porphyrio martinica, pa se otuda zna da ribe desetkuju barske koke. Zabrinjava i podatak da je Kirkonel u poslednje dve decenije preko 100 puta posetio područje i utvrdio da ih, u močvari u kojoj je 1990-ih beležio brojne barske koke, danas više gotovo i nema.

S obzirom da je poznato područje rasprostranjenja Zapatanskog petlovana veoma malo, kao i da je očigledno katastrofalno opadanje brojnosti usled prisustva afričkog soma, ova vrsta je u Crvenoj listi IUCN upisana u kritično ugrožene (tj. one suočene s pretnjom izumiranja unutar perioda od 10 godina). Najhitnije je potrebno utvrđivanje stvarne brojnosti i rasprostranjenosti Zapatanskog petlovana, kako bi se mogle preduzeti mere zaštite, no, tome će se pristupiti tek pošto BirdLife International, u saradnji s kubanskim Nacionalnim centrom za zaštićena područja i Nacionalnim prirodnjačkim muzejom, prikupi potrebna sredstva.



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 10:15 15.07.2010

PPP :)

Pozdrav prirodi
pozdrav vama, albicilla
preporuka za vaš post
myredneckself myredneckself 11:11 15.07.2010

Kroz mangrove

posle predaha i 'Mi daiquiri en el Floridita'.
Kad imaš vremena, lep članak iz Observera o Hemingveju,
fishing-u, bird watching-u itd. po Zapata swamp
Albicilla lepo kao uvek
albicilla albicilla 12:13 15.07.2010

Re: Kroz mangrove

myredneckself
posle predaha i 'Mi daiquiri en el Floridita'.
Kad imaš vremena, lep članak iz Observera o Hemingveju,
fishing-u, bird watching-u itd. po Zapata swamp
Albicilla lepo kao uvek


:))

opis mocvare iz clanka: I set off for the Zapata swamp, down the motorway, past the women selling black-market cheese, past the monuments to the victory against Cuban-Americans at the Bay of Pigs, and along a road made of crushed coral. Salt flats on either side are coloured by the wicked pink of flamingos. Egrets ignore the thermal sailing hawks and somewhere out there, I'm told, is the world's smallest bird, the bee hummingbird.

inace, mocvara je oblika cipele - zapata na spanskom, otuda ime i ritu i ptici
jinks jinks 10:46 15.07.2010

...

Džejms Bond (isti onaj kome je Ien Fleming plaćao autorska prava za upotrebu imena)

Uprkos mnogim mitovima i legendama o tome ko je Flemingu posluzio kao uzor za lik Dzejmsa Bonda (pominje se cak i jedan nas ... predratni ... obavestajac koji je tokom II sv. rata zario i palio svetskim obavestajnim krugovima), istina je mnogo bliza izvoristu price. Naime Dz. Bond nije niko drugi nego sam Ien Fleming ... ustvari Dz. Bond je ono sto je Ien Fleming mislio da je mogao da postane.

Jer, on i jeste bio zapoceo obavestajnu karijeru u Engleskoj, dosta mlako u smislu zadataka koje je dobijao (koji kako stvari stoje u realnosti najcesce i nisu ni priblizno onome kroz sta prolazi Bond, vec nesto izgleda sasvim drugo). Ipak, to mu nije smetalo da zamisli mnoge tajne zadatke i operacije koje je mogao da ima ... i da o njima pocne da pise sticajem okolnosti onda kada je njegovo visedecenijsko bacelovaronje bilo prekinuto iznenadnom zenidbom.

Vremenom se toliko bio prepustio pisanju o tajnom agentu, da je njegova supruga to shvatila kao vid otpora prema njoj i njihovom zajednickom zivotu, zbog cega se na kraju ... uprkos u izobilju u kome su ziveli zahvaljujuci najvise Bondu ... prepustila alkoholu.

kakapo kakapo 07:45 16.07.2010

Viva Zapata!

Ta Zapata izgleda nije više zdrava za ptice. Osim petlovana, vidim da je tamo ozbiljno ugrožen i Zapatanski vrabac - zelenkast, belog vrata i potpuno senzacionalnog latinskog imena (Torreornis INEXPECTATA). Njega valjda ne jedu afrički somovi? Nadam se da će petlovane sačuvati, makar kroz poluveštačke programe izdvajanja i zaštite kao njihove novozelandske rodjake Takahe (da ne spominjem i kakapoe). A koliko god da volim Hemingveja, nikad nisam razumeo tu navodnu ljubav velikih lovaca prema životinjama, koji su "iz ljubavi" tamnili sve živo.
albicilla albicilla 08:10 16.07.2010

Re: Viva Zapata!

meni je fascinantno pticarenje izvan evrope i s. amerike upravo zato sto toliko toga jos ceka da bude otkriveno, sto se oko velikog broja vrsta malo toga zna

istrazivanja u evropi se bezmalo svode na to da li ptica radije vrsi nuzdu ka severu ili istoku, skoro sve drugo se vec zna...

...uz izuzetak jedne do dve vrste u evropi, a jednom od njih cu se morati pozabaviti - na ivici izumiranja, pretpostavlja se da je svega nekoliko jos zivih jedinki, poslednji put posmatrana i po prvi put snimljena u madjarskoj pre deset god, a jedina ikada uhvacena i prstenovana je bila na carskoj bari pre 40 godina
kakapo kakapo 08:31 16.07.2010

Re: Viva Zapata!

a jednom od njih cu se morati pozabaviti

Očekujem s nestrpljenjem!
mlekac mlekac 18:37 17.07.2010

Samo ti tako nastavi...

pa ce mozda i onaj moj durbin na terasi konacno da dobije neki smisao (za sad ga samo muski podmladak koristi da gleda komsijske zgrade).
albicilla albicilla 11:16 18.07.2010

Re: Samo ti tako nastavi...

prosto ne znam da li da te hrabrim, ili upozorim da ih ne ometas???

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana