Društvo| Život

Dok predsednik pliva leđno

Srdjan Staletović RSS / 12.07.2010. u 14:49

(Ili - zašto muškarci ne idu na more)

Na sred bašte restorana „Jaja na oči" visi ogroman plazma TV čije su ivice potpuno izlepljene etiketama domaćeg piva. Na podu je zeleni itison u ulozi veštačke trave, a u uglu pod zvučnikom saksija nezalivane lozice. Pod njom, kao Cezar u starom Rimu, debeljuškasti kelner lista srednje strane jednog dnevnog tabloida i češka brkove. Na programu su vesti lokalne TV stanice.

Iz kabineta predsednika našoj televiziji je rečeno da će biti formirana posebna komisija koja će utvrditi okolnosti pod kojima je došlo do ovog incidenta. U međuvremenu, iz Udruženja roditelja „Ne bij decu - vratiće ti" stigao je apel nadležnima da se u što kraćem roku saopšte imena izgrednika kako bi se izbegle neopravdane optužbe..."

Poručim kod debelog piće i pitam ga šta se to dramatično desilo. Odmahnu rukom k'o da muvu tera i ode po narudžbinu. Odmah uz kafanu ograda gradskog bazena „24. maj" na kojem desetak muškaraca u jednodelnim kupaćim odelima naizmenično skaču u vodu i plivaju dok ih neki ćale sa štopericom prati i daje instrukcije na nepoznatom jeziku. „Otkako su ovi skakavci došli nema mira", preseče me debeljuškasti spuštajući čaše na sto. „To su neki češki plivači-maratonci, vežbaju kod nas već nedelju dana..neki seniori....od juče ih policija nadgleda da se ne pojave ova deca...

Koja deca", pitam debelog upiljivši mu se u brkove međ' kojima ostala trunčica duvana, upletena k'o partizanska kika. „Ma, bre čoveče...nadošla reka i odnela oba sportska terena iza škole. Deca pisala predsedniku opštine da im to poprave, a on rek'o 'nema para u budžetu'. Prošle nedelje deca vid'la da opština platila ovim Česima za neko takmičenje, došli te izvređali i svašta napisali..."

Pa šta su napisali kad s njima vesti počinju"? Debeli se osvrnu okolo, uzdahnu pa mi pokaza rukom da ga pratim. „Taj Bato Laković, predsednik, plivao sa Česima juče, kao humanitarno...skupljali pare za poplavljene kuće...Pošto su malo skupili, došli ovde i sve dali za ručak", utišao kelner glasić, kao da otkriva svete tajne. „Kad su se vratili na bazen sačekali ih transparenti..."

Uza zid kafanske ostave pored gajbi i sklopljenih suncobrana poređane velike bele rolne, a uz njih dve metle i kanta za vodu. Debeli odmota jednu rolnu, na kojoj pročitah: „Bolje da si se u bazenu udavio, kad nam terene nisi popravio". Na nešto manjoj rolni starim ćiriličnim pismom ispisali: „Češka je članica Evropske unije, a naš nam je predsednik uvalio mumije".

Debeljuškasti baci pogled iza mene da se uveri da neko nije naišao pa mi okrenu jednu reklamu za sladoled na čijoj je poleđini neko sjajnim rukopisom napisao stihove:

„Dok predsednik pliva leđa

sirotinji oči vređa.

Iz vode mu mest' peraja

površinom plove jaja".

bazen.11243.jpg

Zašto ovo stoji kod tebe u kafani", pitam ga dok odmotava narednu rolnu. „Rek'o komandir da je Bosiljka na odmoru pa ne mo'ž d' uzmu otiske dok im ne dođe u Poganiće neko na ispomoć, pa da ja utovarim, kad sam blizu...". Transparent podignut iza vertikalnog frižidera nekada je bio naziv parfimerije, a sada na njegovim leđima napisano: „Ne trebaju nam tereni, dok na vlasti su kreteni".

Vratismo se u baštu gde debeli trgnu jednu rakiju dok je velikom salvetom brisao znojavo čelo. Reče mi da predsednik opštine, inače bivši nastavnik fizičkog u školi, i nije tako loš, ali da se svi pitaju šta će im češki seniori o trošku budžeta, kad u Poganiće leti nema ni pijaće vode dovoljno.

Zar se vi niste pobratimili sa nekom češkom opštinom?", pitam dok lovim po sećanju novinske naslove još iz Titovog vremena. „Jesmo", kaže debeli „I sve je bilo u redu dok nam dolazile češke studentkinje i udruženja žena preduzetnica. Niko, vidiš, ne voli da vidi matoro muško u gaćama uz vodu. E, vidiš, zato ti ja već osam godina ne idem na more. Neću niko da mi zvera u organe...".

U tom trenutku s one ogromne plazme zavrištao je Momčilo Bajagić „...ne dam ti šarene pilule za lilule, za lilule...". Na to debeli skoči k'o oparen, zgrabi daljinac i isključi viseći ekran. „I ti tamo, ofarbani..."

Atačmenti



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 14:58 12.07.2010

Sećam se

Na sred bašte restorana „Jaja na oči" ...
Video sam skoro kafanu "vruća butkica"
„I sve je bilo u redu dok nam dolazile češke studentkinje i udruženja žena preduzetnica. Niko, vidiš, ne voli da vidi matoro muško u gaćama uz vodu. E, vidiš, zato ti ja već osam godina ne idem na more. Neću niko da mi zvera u organe...".
E (Petre, ime dedino) kad se samo setim Čehinjica... a kakve smo tek organe imali...
milisav68 milisav68 09:26 13.07.2010

Re: Sećam se

NNN
Na sred bašte restorana „Jaja na oči" ...
Video sam skoro kafanu "vruća butkica"

Kod nas je jedno vreme radio kiosk brze hrane "Do jaja".
Oljacat Oljacat 21:19 12.07.2010

Klinci su super

E pa svaka im čast, fenomenalno! JOš kad bi đon obraz umeo da čita ...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:08 12.07.2010

fenomenalno

Dok predsednik pliva leđa

sirotinji oči vređa.

Iz vode mu mest' peraja

površinom plove jaja".


Bitno je da oni znaju da plivaju, a mi se davimo...

Odlican tekst, preporuka nad preporukama

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana