Sport

ODBRANA I POSLEDNJI DANI

Robert Matić RSS / 10.07.2010. u 18:46

Jos malo pa gotovo…par dilema su ostale da budu resene: da li ce Lev ponoviti Klinsmanov (ne)uspeh od pre cetiri godine, da li ce Miroslav biti #1 ever- bolji od Zube (nadajmo se da istorija nece biti bas toliko okrutna), da li ce Forlan sa Suarezom imati snage da ipak totalno prizemlji u jednom trenutku poleteli Manshaft i time njihovo ucesce svede na razumnu meru i na kraju sta ce se prvenstveno vikati: Hop hop Holland ili E Viva Espana…iza tih pitanja, ostaje i otvoreno da se vidi da li ce Vesli Sneijdera sreca i odbici pratiti do samog (k)raja, da li ce Villa biti spanski Paolo Rossi i da li ce na kraju krajeva Spanija konacno zaigrati svoju igru i tako na najbolji nacin kazniti holandsko odustajanje od koncepta koji su sami stvorili, koji ih je proslavio i zbog cega su ih milioni ljudi sirom sveta voleli iako nisu imali nikakvu dodirnu tacku sa njima…

_41676210_holland78empics416.jpgCruyff_468x595.jpgApsurd je naravno, da je upravo to odustajanje od totalnog fudbala donelo trecu sansu sadasnjoj generaciji da postane veca od samog Krojfa, Neskensa, Resenbrinka, Repa, Hana i ostalih iz disco ere. Iskreno, ne gajim apsolutno ni minimalnu dozu simpatije prema trenutnoj holandskoj ekipi, iz upravo navedenog razloga-preusmeravanje na prilicno tvrdu defanzivnu i krutu igru, bez obzira na povremeno ispoljavanje uredjene genijalnosti i fudbalskog majstorstva. To sto igra Oranje i sto ih je dovelo do trece sanse da budu zvanicno najbolji na svetu je svemirskim godinama udaljeno od maticnog revolucionarnog koncepta holandskog total-fudbala i ne deluje nimalo privlacno, atraktivno, a ni sexy. Sexy je spanska igra, ali ne ona koju gledamo na ovom Mundijalu, vec ona kojom su na isti dosli i koju su manje vise prikazivali tokom prethodnih par godina. Upravo iz tog razloga, nema se za koga ni navijati u nedelju. Ako bas moram da biram i da kazem glasno…iz besa prema nedoslednosti Van Marvijka i okretanja ka mediokritetskom fudbalu uprkos svim potencijalima koje njegovi fudbaleri imaju (bez obzira na rezultate) i unistavanju jedne od poslednjih romanticnih tekovina fudbalske igre, kao i usled ogromne doze respekta prvenstveno prema Barseloninim majstorima (u koje sada spada i pakleni Villa), ja cu od srca navijati za Spaniju. Ako prikazu sve sto mogu i sto ih definitvno cini velikim timom, bice sve u redu i u tom slucaju imacemo i sansu da mozda i vidimo zanimljivo finale  u kome ce svoju pozitivnu ulogu u tom slucaju imati i narandzasti svakako. Ako ne, smoricemo se, verovatno kao 90-e ili 94-e. Nema Zidana da tu, za sada ocekivanu letargicnost u slucaju lose utakmice, na spektakularan nacin promeni…

maradona_dunga595ap.jpg

Uprkos blagom razocarenju sto se san o nikada odigranom finalu Selecao-La Albiceleste produzava i sto je ljubavni trougao razbijen, moram da priznam da ima neke pravde i logike u ovom juznoafrickom finalu. Obe zemlje imaju neverovatno dobar sistem fudbalske edukacije. Sa obe tacke Evrope konstantno dolaze mlade super power…tu nekako malo prednjaci Holandija, prvenstveno zbog Ajaksovog sistema rada, ali generalno ni Spanija nista ne zaostaje…u najgorem slucaju tu su odmah iza, na sigurnom broju dva. Obe zemlje imaju bogatu fudbalsku tradiciju i manje vise jedino sto nedostaje je dodir zlatne boginje. Nikada Spanac ili Holanadjanin nisu imali priliku da to ucine i sada ce se i to konacno desiti. Dok Francuska nije na prilicno spektakularan nacin osvojila Mundijal, stalno se govorilo kako se uvek manje vise zna ko ce titulu uzeti…od Engleza nema vise vajde, Urugvaj vrlo cesto nije u stanju ni da se kvalifikuje, te zavisi samo ko ce koga dobiti dok se ne dodje do F4…a trofej ce da zvarsi u F4 kvadratu: BRA-ARG-NEM-ITA…Nakon finala na Saint Denis-u, postalo je jasno da je doslo verme da se istorija menja i da je vreme da i nekoliko preostalih velikih fudbalskih nacija sa dubokom i svetlom tradicijom dobiju svoj deo kolaca i na neki nacin zatvore krug. It’s never too late…

Nakon Zidanovog potpisa na Mundijalu 98-e, knjiga je manje vise spala na dva slova: Spanija i Holandija. Oranje i dalje predstavlja najvecu nacionalnu selekciju koja nikada nije osvojila Mundijal. Spanija je odmah tu iza njih. Spanija je aktuelni evropski sampion, a ako dodamo aktuelnu svetsku i evropsku titulu u kosarci, mislim da stvarno mozemo Spanicma da se duboko naklonimo, a obaska sto ni kolevku srpske istorije i kulture nisu priznali…znaci, kapa dole…Viva Espana!

 

10158337-redirectedspain-fc1.jpg

Zbog svega navedenog, osim ovog poslednjeg, iskreno mislim da je po svemu, osim po pokazanoj igri oba tima, finale potpuno realno i bas po meri. Rekoh po svemu, osim po igri…Definitivno nijedan od finalista nista impresivno nije pokazao na Mundijalu osim sto su dosta sigurni u manje vise svim linijama. To naravno nikako nije garant dobrog fudbala, ali ruku na srce kada smo poslednji put pa gledali dobro finale. Demoliranje “otrovanog” Ronalda i nezadovoljnog Romarija na Saint Denis-u? Ok, mogao bih da ga potpisem kao sasvim pristojnu finalnu utakmicu; Zubinu solo partiju u Jokohami? Samo sasvim dovloljno za onakvu, nicim izazvanu, Nemacku u finalu…budimo realni i recimo da od Paolo Rosijevog zavrsnog udaraca istim tim Nemcima i Maradoninog i Burucaginog plesa na Azteca stadiionu cetiri godine kasnije (protivnik opet isti, samo sada u ekoloskim dresovima), nije bilo ljudskog finala sa izuzetkom vec navedenih momenata.

To nas dovodi do zakljucka da nismo bas u prilici da ocekujemo potpuni spektakl, ali da bih ostao dosledan sebi, ispoljicu odredjenu dozu romanticarske nade i reci da se ipak nadam dobrom fudbalu u nedelju…Ima tu materijala za podsrku mojoj nadi…ne mislim naravno na indisponirane Toresa i Van Persija, vec na Sneijdera&Robena, ali prvenstveno na spanski combo: Xavi-Iniesta-Villa-Alonso…ako jos i Puyol nesto ponovi od nemacke epizode…eto nama razloga da im oprostimo bar deo ucinjenih nepravdi i pobeda pretvorenih u poraze tokom poslednjih pedesetak godina.

Espa%C3%B1a.Campeones.vicenzo.pinto.afp.elmundo.jpg

Ova Spanija je drugacija i bolja od svih prethodnih…Holandija je takodje drugacija, ali nije bolja od svih svojih prethodnika i tu lezi kljucni element moje podrske Davidu Vilji. Hop Hop Holalnd koncept i dalje zivi u konstantnom lamentu nad sudbinama iz 74-e i 78-e, a bar mi dobro znamo koliko je ziveti u proslosti i zaliti za propustenim sansama, porazno i gubitnicki tesko breme za nosenje. U prilog toj tezi ide i holandska reakcija nakon pobede nad  Brazilom…Ni sami nisu mogli da veruju…Pa lakse i dostojanstvenije, sa vise ukusa smo mi podneli sopstvenu pobedu nad Nemcima nakon skoro cetrdeset godina nego Oranje nad Brazilicima…kao da su Palau a ne Holandija. U tom odsustvu tereta koji taj gubitnicki lament nosi sa sobom i lezi po meni osnovna prednost Spanije, jer Spanci dobijaju cak i ako ne odigraju najbolje, a Sneijder& Roben sa svojim drugarima cak i ako odigraju najbolje nisu sigurni da ce imati priliku da se sunarodnicima i slavnim generacijama pre njih  samih pohvale kako su upravo oni ti koji su to ucinili. Osim ako Snajder nije stvarno sklopio neki poseban pakt sa Talijom…

article-1292739-0A58573D000005DC-585_468x286.jpg

Sve u  svemu,  bilo bi lepo da nakon Tshabalala-inog prilicno spektakularnog gola na otvaranju Mundijala, Forlanove love story sa Jabulanijem, srpske pobede nad Nemcima, brutalnog ispadanja Gane, urucivanja medicinskog uputa Maradoni i Kapelu od strane Milera i Klosea, slovackog casa fudbala Lipiju, Van Bronkhorstovog majstorstva i sudjskih marifetluka i nesto od dobrog fudbala vidimo u samom finalu, ne bas tako spektakulartnog Mundijala. To bi definitvno celokupan utisak o prethodnih mesec dana znacajno popravilo.

Sta ce zaista biti u nedelju, to niko ne zna, verujem ni hobotnica ni papagaj …to najvise zavisi od Del Boskea i Van Marvijka i njihove spremnosti da uprkos ogromnom ulogu oslobode sve moguce potencijale koje njihovi igraci poseduju. Tada ce biti na Snajderu, Robenu, Inijesti, Vilji  i ostalima da pokazu koliko su u stanju da dokazu da zaista jesu veliki igraci…O ostalima i poslednjim danima Mundijala neki drugi put u danima pred nama. Do tada uzivajmo u fudbalu do kraja i nadajmo se da cemo imati cega da se secamo.

 

 

 

 



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Kazezoze Kazezoze 19:21 10.07.2010

hup holand!

pricas kako ti holandija nije bila impresivna na ovom sampionatu, a oni imaju najimpresivan skor na ovom wk: 6 utakmica - 6 pobeda!
ne znam sta impresivnije od ovog moze biti.
nije mi jasno kakav fudbal ocekujes u 21 veku, ali doba romantike u fudbalu je davno proslo. jedina romanticarska ekipa (amateri) je bila ekipa S. Koreje, pa smo videli kako je zavrsila. ostali su sve roboti i krajnji razultat je merilo njihove uspesnosti.
snajder i roben su igraci koji su na ovaj wk dosli u top formi i oni su zajedno sa van bomelom (bajern) nosioci igre ove generacije holandjana, a spanci su samo dokazali da su najveci favoriti turnira i zasto su bili prvaci evrope.
u svakom slucaju gledacemo neizvesno finale.
Doctor Wu Doctor Wu 19:41 10.07.2010

Re: hup holand!

spanci su samo dokazali da su najveci favoriti turnira i zasto su bili prvaci evrope.

Ajde, budi iskren, pa priznaj za koga sutra navijas.
Kazezoze Kazezoze 19:45 10.07.2010

Re: hup holand!

Doctor Wu
spanci su samo dokazali da su najveci favoriti turnira i zasto su bili prvaci evrope.

Ajde, budi iskren, pa priznaj za koga sutra navijas.

hup holand!

ps. ovde u surinamu, gde se trenutno nalazim, skoro svi navijaju za spance:)
Doctor Wu Doctor Wu 20:00 10.07.2010

Re: hup holand!

hup holand!

Ne mogu da navijam za severnoEvropljane pa da me ubijes. Nemci me jesu impresionirali timskom igrom- mislim da sam prvi put gledao ekipu u kojoj nema nijednog igraca s nekim egom; onaj Löw uvodi i izvodi igrace kao u nekoj laboratoriji- ali ne mogu da navijam za njih. Holandjani, prvi put posle dugo, dugo vremena bez ijednog karaktera u ekipi- masine. Iskreno, zacudjen sam tvojim izborom.
Unfuckable Unfuckable 20:23 10.07.2010

Re: hup holand!

troll: snimite onog lika iz odbrane Urugvaja, broj 4 - Fucile.
Apsolutni car
Kazezoze Kazezoze 20:36 10.07.2010

Re: hup holand!

Holandjani, prvi put posle dugo, dugo vremena bez ijednog karaktera u ekipi- masine. Iskreno, zacudjen sam tvojim izborom.

holandjani su po prvi put izlecili decije boginje od kojih su do sada bolovali.
na zadnjem ek su, sa skoro istom ekipom, igrali fenomenalan fudbal i popusili od rusa u 1/8 finala. karakterni iliti ego igraci tipa van persi, snijder, van der vaart, su se potpuno podredili kolektivu i to za sada daje razultate. uz trkace kuita, van bomela i nigel de jonga, to je sasvim pristojan kvalitet za dobro finale. sve nesto kontam da ce van persi ili sa druge strane tores obiljeziti ovo finale. ni jedan do sada nije pruzio sve sto zna, svoj pravi potencial.
Doctor Wu Doctor Wu 20:39 10.07.2010

Re: hup holand!

Apsolutni car

Forlanu da se da ulica u Beogradu.
edit: URU gosa, k'o da ga je Mengele pravio.
Unfuckable Unfuckable 21:29 10.07.2010

Re: hup holand!

sve nesto kontam da ce van persi ili sa druge strane tores obiljeziti ovo finale. ni jedan do sada nije pruzio sve sto zna, svoj pravi potencial.

ja bih se kladio na Pedra, ali posle one svinjarije teško da će mu dati šansu - šteta jer je odlično odigrao.
Urugvajski golman je kandidat za slepca godine, njega ni onaj srčani Fucile nije mogao da spase od bede

ps: samo da se notira - Nemci na 7 tekmi dali 16 golova. Jedino nama i Špancima nisu dali ni jedan.
Doctor Wu Doctor Wu 20:35 11.07.2010

Re: hup holand!

Kazezoze
...
Bre, Kazezoze, ovi tvoji nisu fudbaleri, ovo su mesari. Onaj De Jong je za zatvor. Pobeda Holandije bi bila ogromna sportska nepravda (ovo pisem u poluvremenu).
mlekac mlekac 21:02 11.07.2010

Re: hup holand!

Doctor Wu
Kazezoze
...
Bre, Kazezoze, ovi tvoji nisu fudbaleri, ovo su mesari. Onaj De Jong je za zatvor. Pobeda Holandije bi bila ogromna sportska nepravda (ovo pisem u poluvremenu).

Ma kakav zatvor - covek je za crni pojas!


EDIT:
Samo zamislite da su ovi malo drugacije obuceni - u narandzasto i crno
draft.dodger draft.dodger 19:45 10.07.2010

...

Danas je fudbal dobar za gledanje, samo ako neko rano povede.
loader loader 13:01 11.07.2010

Kako autor kaže

Skoro u svim tačkama podržavam "predlog posta o Mundijalu 2010" :)
Glasam "za". I ja blago navijam za naše stare rivale Špance. Plus preporuka za pisaniju.
yugaya yugaya 13:30 11.07.2010

Re: Kako autor kaže

...a nas tata je tacno sada krenuo put stadiona - deci je kupio samo jednu vuvuzelu jer kaze da vise komada ne bismo preziveli ga-rant

loader loader 00:35 12.07.2010

Re: Kako autor kaže

deci je kupio samo jednu vuvuzelu jer kaze da vise komada

mlekac mlekac 15:01 11.07.2010

E pa, gospodo...

i dame koje su se tu i tamo pojavljivale

Dodjosmo i do ovog, poslednjeg dana.

Iskreno, ocekujem jednu zanimljivu utakmicu.

Ne navijam ni za koga posebno, a eto, ne pogledah ni da li je hobotnica Paul nesto predvideo...

Bilo je lepo druziti se s vama. Uzivajte!
nerod nerod 15:26 11.07.2010

Re: E pa, gospodo...

mlekac

eto, ne pogledah ni da li je hobotnica Paul nesto predvideo...

Je li ne želiš da znaš ili... Za treće mjesto je pogodio, pa ti vidi! Hoćeš da ti kažem
draft.dodger draft.dodger 15:27 11.07.2010

Re: E pa, gospodo...

Čestitam na savesnom praćenju i komentarisanju SP u JA.
Unfuckable Unfuckable 15:27 11.07.2010

Re: E pa, gospodo...

što se hobotnice tiče, ona je predvidela da Španija pobeđuje u finalu.
S obzirom da je svojim tačnim prognozama izazvala popriličan bes kod Nemaca pre i naročito posle polufinala - pa i obećanja da će završiti u loncu - neki španski ministar je ponudio da njegova zemlja preuzme brigu i Polu tj da mu se da azil u Španiji!
mlekac mlekac 15:38 11.07.2010

Re: E pa, gospodo...

Unfuckable
što se hobotnice tiče, ona je predvidela da Španija pobeđuje u finalu.
S obzirom da je svojim tačnim prognozama izazvala popriličan bes kod Nemaca pre i naročito posle polufinala - pa i obećanja da će završiti u loncu - neki španski ministar je ponudio da njegova zemlja preuzme brigu i Polu tj da mu se da azil u Španiji!

Videla sam tu ponudu.
Sad ostaje samo da vidimo da li je Paul (opet) bio u pravu.
(Juce jeste)
Unfuckable Unfuckable 15:41 11.07.2010

Re: E pa, gospodo...

siroti oktopod, zamisli ako omaši: ode azil bestraga!
mlekac mlekac 15:46 11.07.2010

Re: E pa, gospodo...

Unfuckable
siroti oktopod, zamisli ako omaši: ode azil bestraga!

A taman je lepo sanjao kako ce umesto onog tesnog akvarijuma da dobije udobno bazence sa PRAVOM morskom vodom!
yugaya yugaya 16:03 11.07.2010

Re: E pa, gospodo...



mlekac mlekac 16:05 11.07.2010

Re: E pa, gospodo...

yugaya



Zasto imam utisak da Paul namiguje?

Mada, meni se vise zdopala ova slicka:
Unfuckable Unfuckable 16:24 11.07.2010

mali troll koji to i nije

smrz'o sam se načisto sad od jedne reklame na tv koja mi najavljuje "novu evropsku šansu" i meč "prvaka Srbije, u sredu, u Hramu fudbala"
U stvari, sasvim zanimljivo: večeras će se igrati fudbal, a ono u sredu što će se dešavati u Hramu - ne znam kako bih nazvao
mlekac mlekac 19:28 11.07.2010

I........ Pocinje!

Vidimo se u poluvremenu!
mlekac mlekac 19:42 11.07.2010

Re: I........ Pocinje!

Jadne lale!

Ako ostatak meca bude kao ovih prvih dvanaestak minuta...
mlekac mlekac 20:22 11.07.2010

Re: I........ Pocinje!


Zmu je zadivljen borilackim vestinama holandskih fudZbalera!

Kaze, majstorski udaraju!
NNN NNN 11:22 12.07.2010

Slažem se

Posebno mi je bilo indikativno kada su Holanđani pred finale isticali kako je već sam plasman u finale ogroman uspeh (nije da nije, ali pobednik ne govori tako).
Baš je nekako nedostajalo da neko protrese uspavanu fudbalsku planetu - recimo Srbija...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana