Društvo| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Roditeljstvo| Zdravlje

Porođajne muke Majke Hrabrost

GI Majka Hrabrost RSS / 07.07.2010. u 05:06

AUTOR/KA: Zorka Kovačević

 

Da porođaj u Srbiji nije lak to znaju svi/e koji/e su u potekle dve godine učestvovali u diskusijama kod Krugoline na blogu, koji/e su potpisali/e peticiju za Ministra zdravlja i koji su poslali svoje priče o iskustvu sa porođaja. Izgleda da nije lako „poroditi se" ni na bilo koji drugi način, čak ni na blogu.

Krugolina je još 20. maja objavila blog „Gde ja stadoh ti produži" i iako je postojala namera da se u roku od narednih par dana objavi prvi blog sa novog naloga „porođajne muke" su se odužile. I sama sam već počela da se osećam kao „Georgina". Čini se da u mom slučaju nije pomoglo ni „zakazivanje termina" od strane „doktorke", ni lične želje, ni očekivanje i navijanje „rodbine" (da ne kažem fanova, jer stvarno sve okupljene oko GI Majka Hrabrost i one koji je podržavaju na bilo koji način doživljavam kao jednu veliku porodicu), ni „indukcija" data od strane Urednice Bloga... Nije bilo kako je željeno, već kako je „suđeno", odnosno sve se desilo kad je konačno sazrelo za „porođaj". I eto, konačno, prvi blog u novom ruhu, na starom mestu, sa istim ciljem i misijom - unapređenje stanja u porodilištima i borba za humaniji tretman trudnica, porodilja i majki u njima.

U ovom prelaznom periodu od bloga do bloga, aktivnosti GI Majka Hrabrost nisu bile mnogo vidljive ni prisutne na blogu, ali to ne znači da se ništa nije dešavalo. Naprotiv! Bilo je puno aktivnosti koje su u prvo vreme bile fokusirane na rekonsolidovanje naših redova, rešavanje formalnih i pravnih zavrzlama nastalih unutrašnjim promenama GI Majka Hrabrost, okupljanje i organizovanje novog „akcionog tima", uz istovremeno žongliranje sa postojećim ličnim i radnim obavezama (pošto radim honorarno sada „samo" dva, a bilo je i tri posla istovremeno, kako bih mogla da obezbedim ličnu egzistenciju, a time i angažovanje u okviru i u vezi GI Majka Hrabrost). Blogu jednostavno nisam stizala da se posvetim iako sam to silno želela. Ovom prilikom se zahvaljujem svim blogerima i blogerkama koji su mi poslali poruke podrške i koji su mi ponudili svoju saradnju i pomoć u vezi svega oko GI Majka Hrabrost. Istovremeno, izvinjavam se svima što nisam stizala da odgovorim na poruke, koje su mi puno značile i koje su mi ulivale energiju i entuzijazam tokom „žongliranja", ali smatrala sam da bi bilo nekorektno da odgovorim samo nekima ako ne mogu da postignem da odgovorim svima. Nadam se da ćete me razumeti i da mi nećete zameriti.

Pored navedenog, tokom maja i juna nastavili smo aktivnosti u okviru realizacije projekta „Srbiju menjamo zajedno!" koju radimo kao partnerska organizacija u saradnji sa NVO „Dokument" (projekat se realizuje uz podršku Instituta za održive zajednice Srbija/Institute for Sustainabe Communities Serbia), obeležili smo 5. maj, Međunarodni dan babica u saradnji sa Udruženjem babica Srbije događajem upriličenim u Tašmajdanskom parku, kao i 15. maj, Svetski dan porodice koji smo obeležili na Trgu Republike. Tokom maja i juna intezivno smo radili na snimanju materijala za serijal od 10 emisija koji će se emitivati krajem jeseni. Snimili smo veliki broj svedočanstava žena o njihovim iskustvima sa porođaja, mada je ostao još izvestan broj onih koji su se prijavili za snimanje čija svedočanstva želimo da zabeležimo. Voleli bi kada bi nam se javilo još žena koje žive van Beograda da snimimo njihova iskustva i svedočanstva, jer i pored naše želje da ih što više uključimo i da se njihov glas čuje nismo dobili mnogo prijava s njihove strane.

U prethodnom periodu konačno smo uspeli da posetimo i porodilište u Vršcu (što će biti posebna tema posebnog bloga za par dana), tako da je konačno moguće zaokružiti projekat „Mapa porodlišta" započet još prošlog avgusta. Očekujem da sajt Mapa porodilišta postane vidljiv do kraja avgusta ove godine. U ime tri organizacije civilnog sektora koje su članice Posebne radne grupe za praćenje primene i evaluaciju Bejbi frendli programa (pored GI Majka Hrabrost, tu su i UG „Roditelj" i portal „Bebac"), učestvovala sam u komisiji za izbor koordinatora/ke Bejbi frendli programa koji/a će biti angažovan/a inicijalno na godinu dana u Ministarstvu zdravlja, a uz podršku UNICEFa. Tu se stvari stvarno razvijaju u dobrom pravcu i rezultate aktivnosti te radne grupe ćemo tek svi osetiti u našim porodilištima.

Od maja radimo na pripremi i realizaciji ideje zajedničkog okruglog stola posvećenog situaciji u porodilištima u Srbiji sa Ministarstvom zdravlja, koja će se konačno realizovati sutra, 8. jula. Naziv okruglog stola je „Porodilišta su zajednička briga", a cilj je „podvlačenje crte" i konstatovanje koje je trenutno stanje u porodilištima, šta su najveći problemi i izazovi, koji su planovi za bližu i dalju budućnost, kao i šta predstavlja deo čije odgovornosti i zaduženja. Utiske, zaključne i zapažanja sa okruglog stola ću podeliti sa svima ovde na blogu, a takođe sve koji smatraju da na okruglom stolu sa naše strane nešto treba posebno naglasiti ili ne treba nikako ispustiti neka se jave sa svojim predlozima i sugestijama, kako bi i nastupanje na okruglom stolu bio glas svih nas.

U smislu nekih budućih aktivnosti mogu da kažem da pisanje i apliciranje kod donatora sa novim projektima prestavlja neprekidan proces u okviru GI Majka Hrabrost i mislim da će uskoro tu biti još veoma lepih vesti! Ove godine GI Majka Hrabrost predstavlja svoje aktivnosti i u okviru NVO sajma na EXITu, tako da pozivam one koji budu bili na EXITu da posete i naš štand. Tokom septembra i oktobra čeka nas velika turneja po Srbiji u okviru koje ćemo posetiti 10 gradova, a među prvima će biti: Novi Sad, Niš, Zrenjanin i Užice.

Moto GI Majka Hrabrost za ovu godinu - SRBIJU MENJAMO ZAJEDNO! Srbiju menjamo od mesta gde sve počinje, od porodilišta. Naši ciljevi za ovu godinu su: da ojačamo sopstvene kapacitete, povećamo vidljivost aktivnosti, senzitivišemo javnost o stanju u porodilištima i glavnim i akutnim problemima, da povećamo pritisak na Ministarstvo zdravlja i načelnika porodilišta (lekare i babice uopšte) i u većoj meri dopremno do i uključimo sve građane i građanke u lokalnim zajednicama, posebno one koji žive van Beograda. Blog ostaje važan kanal delovanja i u tom smislu namera je da blog GI Majka Hrabrost ostane rasadnik ideja i „porođajni kanal" akcija i inicijativa koje izražavaju glas građanki i građana u vezi porodilišta, tretmana i ostvarivanja prava u okviru zdravstvenig sistema, kao što je i bio u okviru bloga Krugolina Borup.

Ovom prilikom imam zadovoljstvo da vas obavestim da novi tim i jezgro GI Majka Hrabrost (pored Krugolinine podrške iz pozadine) sada čine:

Zorka Kovačević, ex-spartanka_afrodita (odnosno moja malenkost)
Divna Miljković, babica i mama troje velike dece, žena beskrajne energije i entuzijazma
Nataša Jovanović, članica i osnivač GI Majka Hrabrost, inače vlasnica agencije „Contibel" koja od početka veoma pomaže rad GI Majka Hrabrost
Blogerka koja je ne želi da bude imenovana ni lično ni blogerski, ali pruža veliku podršku oko komunikacije, sajta i formiranja FaceBook stranice
Ivana Lukić Ćurgus, divna dama i predivna mama, koja nas je sve majčinski prigrlila i koja nas neguje i „hrani" na razne načine.

Last, but not least želim da zahvalim onima koji su nas nesebično i bezuslovno podržali i tokom ove godine, a bez čije podrške bi naš rad bio mnogo teži:

ERSTE bank - tim divnim ljudima, punim topline i razumevanja, a pre svega Andrei i Sonji, koje su i u limitiranim mogućnostima za ovu godinu pronašle prostor za GI Majka Hrabrost.
ISC Serbia - za svu podršku koju dobijamo za realizaciju projekta, a posebno na ljudskom i stručnom angažovanju, uz posebnu zahvalnost Mariji i Srđanu.
EBART Consulting - najvernija pomoć i podrška, koja je uz GI Majka Hrabrost skoro od početka, koji su nas svoji uslugama podržali bez uslova, bez novca i našli nam se višestruko kad god je to trebalo i bez kojih bi naš rad bio mnogo teži, a svakako bi nam nedostajale pravovremene informacije kojim nas redovno snabdevaju. Posebna zahvalnost: Ivani, Ivanu, Kazi, kao i ekipama Video i Press clipping-a.
Jigsaw - za pomoć u obezbeđivanju medijske podrške u nemogućim uslovima i pod nemogućim rokovima kada je bilo najznačajnije. Posebna zahvalnost Danici i Darku.
Contibel - od početka uz GI Majka Hrabrost, uz nesebičnu brigu i najprofesionalnije usluge zbog kojih nemamo pravno-administrativne glavobolje. Ogromnu zahvalnost dugujemo Nataši i Snežani.

Eto toliko za prvo javljanje.
Pratite ovaj blog, jer najbolje tek dolazi!



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dr M Dr M 07:41 07.07.2010

Prvi pozdrav


Go GIMH, go!!!
GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 07:57 07.07.2010

Re: Prvi pozdrav

Prvi pozdrav

Go GIMH, go!!!


Veliko hvala!
Dobar pocetak, prvi komentar pa od doktora!!!! I to onaj koji celu pricu podrzava!!!!!
antap antap 08:37 07.07.2010

Re: Prvi pozdrav

Moje iskrene cestitke za sve sto ste do sada uradili. Samo napred, do rusenja svih preostalih medicinsko-birokratsko-neljudskih barijera.
GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 09:42 07.07.2010

Re: Prvi pozdrav

Samo napred, do rusenja svih preostalih medicinsko-birokratsko-neljudskih barijera.

Hvala puno!

Idemo punom parom napred!
mirelarado mirelarado 12:22 07.07.2010

Re: Prvi pozdrav

Велики поздрав и подршка - увек. Требаће вам много стрпљења, упорности и труда.
GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 15:45 07.07.2010

Re: Prvi pozdrav

Требаће вам много стрпљења, упорности и труда.

Hvala!
Al' kao sto rekoh kod Krugoline na blogu "Gde ja stadoh ti produzi" ja sam mnogo bandoglavija, upornija i strpljivija zverka od bilo kog ministra, makar i "vecnog"
Sto se tice rada - nikad ga se nisam plasila
antioksidant antioksidant 07:44 07.07.2010

...

Pratite ovaj blog, jer najbolje tek dolazi!

GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 07:58 07.07.2010

Re: ...

Hvala AO!
NNN NNN 08:37 07.07.2010

Pozdrav

Želim vam sve najbolje
GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 09:45 07.07.2010

Re: Pozdrav

Želim vam sve najbolje

Hvala puno!
Imam veru i u GI Majka Hrabrost, i u ono sto svi zajednicki radimo i sigurna sam da cemo postici zeljeni cilj.
apach92 apach92 08:39 07.07.2010

samo napred

puna podrska i od mene. Ja ne znam puno o porodjajima al` sticajem okolnosti znam o bolnicama i lekarima uopste. Takodje, ako nesto treba da vam se nosi, kreci i tegli stojim na raspolaganju. Naravno, i ako treba `lajati i glavom kroz zid proci`
GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 09:46 07.07.2010

Re: samo napred

samo napred
puna podrska i od mene.

Hvala ti puno!
I samo da znas ozbiljno sam shvatila sve sto si napisao
jacHa. jacHa. 12:31 07.07.2010

Re: samo napred

evo, ja ću biti treća za preferans
sve naj!
GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 04:23 08.07.2010

Re: samo napred

evo, ja ću biti treća za preferans

Super! Drustva nikad dosta!
Krugolina Borup Krugolina Borup 09:09 07.07.2010

Napred Zorka!

Čestitam porađanje, i sve najbolje sutra na okruglom stolu.
Pozdravi mi staro društvo.
GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 09:48 07.07.2010

Re: Napred Zorka!

Pozdravi mi staro društvo.

Hocem Bice sve sami tvoji omiljeni doktori, nacelnici...
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:25 07.07.2010

Re: Napred Zorka!

Bice sve sami tvoji omiljeni doktori, nacelnici...


Najbolje obožavam što će dr Vajs da bude na pozornici, a prof. Stanojević (i još po koji prof.) u publici.

Tako i treba da bude.
GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 13:40 07.07.2010

Re: Napred Zorka!

Tako i treba da bude.

Slazem se!
anastasija.p anastasija.p 09:23 07.07.2010

Dobro dosla :)



Neka nam je zivo i zdravo
GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 09:58 07.07.2010

Re: Dobro dosla :)

Neka nam je zivo i zdravo

Bolje vas sve nasla!

I ima sa ljubavlju da ga ljuljamo
stasava stasava 10:31 07.07.2010

istina

Cestitke i puno uspeha u zelji i nadi da ce se uslovi u porodilistima popraviti, a nadasve kvalitet rada tamo gde je zakazivao, sve u cilju boljeg tretmana porodilja, i NAJVAZNIJE, zarad smanjenja maternalne smrtnosti. Usput, a ne manje znacajno, da nastavite i sa radom na istini o maternalnoj smrtnosti!
GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 10:35 07.07.2010

Re: istina

Usput, a ne manje znacajno, da nastavite i sa radom na istini o maternalnoj smrtnosti!

Hvala ti puno!

Veruj mi ne samo da cemo nastaviti da radimo na utvrdjivanju i sirenju istine o maternalnoj smrtnosti, vec ne propustamo priliku da to pitanje problematizujemo u svakom susretu sa relevantnim zvanicnicima.
ladyhawk ladyhawk 11:24 07.07.2010

Samo napred

I nastavite hrabro i argumentovano kao i do sada. Zbog Majke hrabrost sam se registrovala kao korisnik Bloga. Neka je samo ovo jedino dostignuce Bloga B92, pa je on ispunio svoju drustvenu korisnost. A ima toga jos...

Zorka-Spartanka-Afrodita, Branka-Krugolina i ostale dame koje svoje srce i mozak stavljate na oltar dobrobiti svih nas, HVALA, HVALA, HVALA.

P.S. Znam da nekom mozda izgleda preterano, ali nista nije dovoljno jako receno kada su vase zasluge u pitanju. Bar oni koji su iskusili nasa porodilista, bilo kao majke, ocevi, bake i deke, tetke ili ujaci, znaju sta znaci vase angazovanje.
GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 13:39 07.07.2010

Re: Samo napred

Zorka-Spartanka-Afrodita, Branka-Krugolina i ostale dame koje svoje srce i mozak stavljate na oltar dobrobiti svih nas, HVALA, HVALA, HVALA.

Hvala tebi!
Da nje bilo tebe i drugih ljudi sa bloga, vasih podrski i komentara ne bi bilo ni nas, niti bi stvari mogle da se pokrenu. Promene su pocele da se desavaju, ali jos dug je put pred nama.
strenum strenum 12:08 07.07.2010

Porodjaj

Cekajuci da se porodi vas novi blog, ja sam se porodila

Zahvaljujuci vama imala sam porodjaj kakav sam zelela. Iako sam iz NS, porodila san sam se u Pancevu. Da ne gnjavim detaljima, bilo je super (mislila sam da je ovo nemoguce reci za porodiliste u Srbiji). Imala sam epidural (ok, placa se, ali bar ga je moguce legalno dobiti), suprug je bio sa mnom na porodjaju i dolazio je svaki dan u posete i bio sa nama po nekoliko sati (bila sam u apartmanu). Svi clanovi osoblja su ljubazni, prijatni, otvoreni da odgovore na pitanja (kojih je bilo poprilicno) i pruze pomoc. Ja sam imala porodjaj i postporodjajnu negu kakvu sam zelela. Jako bih volela da svaka zena ima moje iskustvo. Napominjem da u Pancevu NIKOG nissam poznavala, ni privatno, ni poslovno, ni lekare...
Hvala vam puno sto ste doprineli da to bude moguce . I hvala ekipi iz porodilista sto je sve te promene sprovela u delo .

Problem koji sad imam tice se ishrane bebe. Iako sam silno zelela da dojim, to mi nije uspelo (uprkos svesrdnoj pomoci pedijatrijskih sestara i kasnije patronaznih u NS). Ovo sam pisala i UG Roditelj,informacije o tome kako ispravno hraniti dete formulom ne mozete naci nigde. Mi smo zbog neznanja pretovarivali dete hranom, uplasili se da ima ko zna kakve probleme i zavrsili kod lekara. TEK TU smo dobili adekvatne informacije o ishrani deteta. Slazem se da je majkama koje doje potrebna velika podrska. Medjutim, i nama koje ne dojimo je potrebna isto tako. Pa, eto, vidite da uradite nesto i po tom pitanju.

Puno vas pozdravljam, radujem se novim aktivnostima i akcijama, zelim vam puno srece i uspeha u daljem radu.


anastasija.p anastasija.p 12:24 07.07.2010

Re: Porodjaj

Cestitam :)
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:31 07.07.2010

Re: Porodjaj

Zahvaljujuci vama imala sam porodjaj kakav sam zelela. Iako sam iz NS, porodila san sam se u Pancevu.


Bravo! Strašno mi je drago da ste nas poslušali s preporukom Pančeva.

Neće žene da me slušaju.
Sve misle - moraju neki prof. da im bude u okruženju, ZA NEDAJ BOŽE.
A to NEDAJ BOŽE je mnogo, mnogo ređe nego što su se razni prof. dr. upregli da nas ubede i uspeli da nas ubede.

Žene - ako imate normalnu trudnoću, bez bilo kakvih komplikacija - idite u Pančevo!
Ako takve, normalne, odete u Front ili Višegradsku, nahebaćete upravo zato što ste normalne, niko neće na vas da obraća pažnju - pošto ste normalne, a njima su pune ruke posla s nenormalnima.

Ako nešto pođe naopako, Pančevo radi carski rez ko i svi drugi što ga rade.
A u slučaju baš naopako-naopako, za 10 minuta ste u Frontu!
GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 13:47 07.07.2010

Re: Porodjaj

Cekajuci da se porodi vas novi blog, ja sam se porodila

Cestitke!!!!
Sve najlepse za mamu i bebu!
strenum strenum 15:15 07.07.2010

Re: Porodjaj

Hvala za cestitke
maca22 maca22 12:30 07.07.2010

Ura!

Cestitam (i napokon)!
margos margos 12:40 07.07.2010

Re: Ura!

GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 13:43 07.07.2010

Re: Ura!

Cestitam (i napokon)!

Maco hvala na svemu (ti dobro znas na cemu sve )
Margos nadam se da cemo se vidjati na ovom mestu.
mikele9 mikele9 13:04 07.07.2010

Majka Hrabrost,

Blog ostaje važan kanal delovanja i u tom smislu namera je da blog GI Majka Hrabrost ostane rasadnik ideja i „porođajni kanal" akcija i inicijativa koje izražavaju glas građanki i građana u vezi porodilišta, tretmana i ostvarivanja prava u okviru zdravstvenig sistema, kao što je i bio u okviru bloga Krugolina Borup.

Čestitam i moj naklon
Ne odustajati ni po koju cenu, samo napred!!! Vući ih za uši svakodnevno
GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 13:46 07.07.2010

Re: Majka Hrabrost,

Vući ih za uši svakodnevno

Hvala na cestitkama, a za primenu "vaspitnih mera" ne brini.
katica_zlatica katica_zlatica 19:23 07.07.2010

divno!!

Moram reci da sam odusevljena sto je Divna Miljković u reprezentaciji :) tamo gde se njeno ime pomene uvek bude uspeha, obozavala sam njene tekstove u casopisu trudnoca (ili neki slican, zaboravih) gde je pisala o kucnim porodjajima, divno, moram dodati da planiram da je upoznam kad dodje vreme za drugu trudnocu, boze zdravlja, sto bi rekli i puno, puno poljubaca! a sto se tice porodilista i porodjaja, mislim da je u manjim mestima prirodnost porodjaja vise "zadrzana" nego u frontu npr. gde zene idu kao na pokretnoj traci. Tamo se zna, poradja babica goca ili mira i to je to, ode muz sutra kod goce kuci, kuc kuc, ponese kafu i secer da daruje i svi srecni. Doduse oni svaku naznaku komplikacije upucuju u vece bolnice. Zato mislim da su te vece bolnice problem, gde se sve zene tretiraju kao da ce da rode vanzemaljca u najmanju ruku..kad se samo setim tog straha i pritiska koji pravi ta birokratija, gomile bespotrebnih analiza i pregleda, vadjenja krvi svakog meseca...kad bi makar dobili neki sprat neke zdravsteve ustanove, to se cas posla preuredi u porodjajne sobe..no dobro ima vremena, poljubac!
GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 20:18 07.07.2010

Re: divno!!

mislim da je u manjim mestima prirodnost porodjaja vise "zadrzana" nego u frontu npr. gde zene idu kao na pokretnoj traci.

mislim da su te vece bolnice problem, gde se sve zene tretiraju kao da ce da rode vanzemaljca u najmanju ruku..

To je upravo bila i Brankina i moja impresija nakon sto smo obisle razlicita porodilista. Mislim da su manja porodilista poput Panceva i Zvezdare perspektiva, jer su glomazna porodilista neodrziva iz vise razloga. Naravno i manje porodiliste moze biti spolja nalickano, a unutra nista manje nego logor po tretmanu zena i rezimu koji se sprovodi (o tome cu tek pisati u nekom od narednih blogova).
Moram reci da sam odusevljena sto je Divna Miljković u reprezentaciji :) tamo gde se njeno ime pomene uvek bude uspeha

Potpuno se slazem! Ona je diva, pozitivna zena, puna ljubavi i entuzijazma, nepresusne energije i izrazito kreativna. Pored svega sjajno se slazemo kao tim i nadopunjujemo kao licnosti.
pointofview_gun pointofview_gun 19:45 07.07.2010

BRAVO!!

GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 20:03 07.07.2010

Re: BRAVO!!


Hvala!!!
scabies scabies 21:18 07.07.2010

ČESTITAM!


GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 04:26 08.07.2010

Re: ČESTITAM!

Hvala Scabies!
Moram reci racunam na tvoj vrcav i ostar um i uvek konstruktivne komentare.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 03:46 08.07.2010

srećan rad!

želim vam puno uspeha. pozdrav svima!
GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 04:28 08.07.2010

Re: srećan rad!

Hvala puno! Puno rada tek predstoji...
maca22 maca22 18:56 08.07.2010

I da zacinimo:

GI Majka Hrabrost GI Majka Hrabrost 19:42 08.07.2010

Re: I da zacinimo:

Covek je krajnje dosledan , zar si ocekivala nesto drugacije?!!!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana