In memoriam

Komiža, negde na Visu

Nebojsa Krstic RSS / 04.07.2010. u 20:11

U Komižu sam otišao uz pomoć Petra Lukovića. On je naime znao broj telefona Zorana Franičevića koji se, pošto su ga iz političkih razloga oterali iz Poleta, oženio komiškom devojkom i nastanio kod njenih na Visu. Tako da mi je Pera dao Zoranov broj; Zoran mi je dao telefon ambulante i deset dana kasnije ja sam se sa jednom torbom prtljaga i sa nekoliko baba u crnini iskrcavao iz trajekta na relaciji Split – Vis, na mol bez igde ikoga. Žene u crnom u sekundi su netragom nestale zajedno sa svojim svežnjevima. Bila je poslednja nedelja maja, sunčan dan. Na obližnjem kamenom zidu pisalo je «ŽIVILO ORUŽANO BRATSVO SRPSKOG I HRVATSKOG NARODA». Grafit je bio napisan masnom farbom, uredno.

Od grada Visa do Komiže vode dva puta. Jedan je stari i ode levom ivicom ostrva kroz polje na kome je nekada bio aerodrom, a danas su vinogradi, i kroz nekoliko sela, Podšpilje, Podhumlje, Podstražje, Podselje, Milna, itd. Drugi je noviji i kraći, ide preko Kostirne, koja je poznata po tome što u njoj kuću ima Dr Gordan Straka, zubar komiški.

Tim novijim prevezao me je ambulantni fića. Stan za lekara nije bio spreman pa su me smestili u hotel. Ispostaviće se da mi je soba iznad hotelske bašte i da ću sledećih dana biti nevoljni participant noćnih slovenačkih veselica bez kraja i konca.

U Komiži, u koju sam pristigao tog svog prvog dana, takođe nije bilo žive duše. Bilo je rano popodne, blještavo svetlo, toplo i prozračno. Mislim na ulice. Na ulice u tamošnjem smislu reči, one uske, krivudave, strme, kose i stepenaste prolaze ukrašene arhaičnim kapijama, niskim žaluzinama, mačkama, razapetim vešom i zvonkim glasovima žena. Te «ulice» specifično su obeležje ostrvskih naseobina koje bez obzira na svoje malene dimenzije jesu gradovi, a nikako varoši, ili sela.

Onda se odnekud, dok sam ja tako buljio u nepoznati mikrokosmos, ispred mene nacrtao Zoran Franičević. Znali smo se iz njegove poletovske faze života. U mojim očima on je bio The Urednik. Zato što je u sred najdosadnije i poprilično nervozne faze jugoslovenskog komunizma uspeo da pravi novinu koja je umela da zajebava vlast na inteligentniji i duhovitiji način od bilo čega što se prodavalo na kioscima naše tadašnje zemlje, kao i naših napaćenih zemalja u fazi posle rastura, evo sve do danas.

Bilo mi je drago što ga vidim. Hodali smo uličicom koja vodi od rive do gradske plaže. Pokazao mi je poštansko sanduče. Objasnio mi je zašto je toliko očuvanih kamenih kuća prazno i nenastanjeno. Jedan vlasnik, po pravilu, u Americi, drugi negde drugde i sad ne mogu da se dogovore oko eventualne prodaje, pa kuća zvrji prazna propada.

Došli smo do crkvice koja je činila zaleđinu šljunkovite plaže. U tu crkvu ću tokom sledeće tri godine ponekad svraćati na misu. U početku će moje prisustvo indukovati znatiželju nekoliko prisutnih gospođa i Don Šimeta koji će u okviru službe nadahnuto i vazda lamentirajući obrađivati poučnu temu najavljenu u novom broju "Glasa Koncila".

Poviše zvonika je strmina uređena kao park, tu smo Franičević i ja seli na klupu sa koje je pucao pogled na mirno, samo mestimično namreškano more i ostrvo Palagružu, koja se nije videla, ali koja je prema Zoranovoj tvrdnji bila upravo negde ispred nas.

Zoran je rutinskim i uvežbanim pokretima smotao mali džoint. Kad mi je ponudio dim odbio sam što sam ljubaznije mogao. Nisam hteo da pomisli da sam nekakav nakurčeni Beograđanin. Rekao sam mu da je moj trenutni životni moto «no sex, no drugs, no rock and roll». I rekao sam da sam ja Obelix kome čarobni napitak nije potreban da bi se suočio sa Rimljanima. Sve je to bila istina, osim onog za seks.

Zanimalo me je šta on radi. Piše nedeljnu kolumnu u Slobodnoj Dalmaciji. Zbog te njegove aktivnosti kasnije ćemo često imati diskusije u kojima ćemo obrađivati likove Azema Vlasija, Vasila Tupurkovskog, Kaćuše Jašari, Slobodana Miloševića, Stipe Šuvara i drugih, tada aktivnih. U jednom momentu ponestaće mu snage za zamršeno klupko posttitovske političke zavrlame, tekstovi će mu postajati sve apstraktniji i on će, bežeći od «toplih ljudskih i životnih» tema koje ga nisu zanimale, pobeći od novinarstva.

Dok smo tog popodneva sedeli na klupi u parkiću više crkve zagledani u nevidljivu Palagružu, Zoran to nije znao. Dve lokalne devojke došle su na plažu i počele da skaču u more sa omanje stene. Taj prizor je naš razgovor odvukao na mnogo praktičniju i veseliju stranu.

«Lepo je u Komiži», konstatovao sam ja.

«E», složio se Zoran.

Nisam nikad i nigde, ni pre ni posle, uspeo da uočim kraću a višeznačniju reč od ove kojom je Franičević potvrdio da sam doneo ispravan zaključak posmatrajući te Komižanke koje su uletale glavom u vodu, onda se prskale, kikotale i plivale poput nekog ko je u moru rođen, odrastao i živeo srećno i za uvek.

Kada sam kasnije počeo da učim osnovne elemente komiškog jezika (a to nikako nije dijalekat, već autohtoni jezik, bitno različit od svih drugih, naročito od onog koji se govori u petnaestak kilometara udaljenom gradu Visu), počeo sam da razumem sva mnogobrojna značenja tog «e».  Kad se ljudi sretnu oni jedno drugom ne govore uobičajene pozdrave, nema potrebe, nego lepo kažu: «E!». Važno je kako tu jednoslovnu reč akcentuju, od toga zavisi šta su oni u stvari rekli. Tako da to e može da znači obično «zdravo», a može i: «Dobar dan, osobito mi je drago što vas vidim!»; eventualno i: "Stranče, dolazim u miru. Želim da budemo prijatelji jer smo slični. Samo što sam ja dobar, pametan i lep".

Ako to e samo promrmljate, ono može da znaći: «»Treći put častiš», ili: «Aman, koliko li ćemo puta danas još da se sretnemo!».

U zavisnosti od količine emocija koje unesete u «e» onaj kome je upućeno moći će da zakljući da li ste lepo vaspitani, da li ste se naspavali, koliko vam je ručak bio prijatan i zasitan, u kakvoj ste relaciji sa njegovom ženom i da li vas njegova bučna dečurlija i ker užasno nerviraju ili vam je sagovornik naprosto antipatičan. Energijom koju ugradite u to e, demonstrirate da li vam je osoba pored koje ste prošli predavala matematiku, izvadila zub ili šutnula mačku. Po tome kako izgovarate «e», izoštreno komiško uho može da zaključi koji ti ono beše, ko su ti roditelji, gde stanuješ, imaš li nešto od škole i koga najviše mrziš: Višane, Splićane ili Zagrepčane. Uz odgovarajuću mimiku jedno e  značiće: «Kad tad bićeš moja!», a isti taj samoglasnik već u sledećem momentu postaće: « Sprema se jugo, znam po tome što me seva u krstima».

Jugo na Zorana Franičevića nije uticao naročito. Njegova narastajuća melanholija imala je autonomiju u odnosu na vremenske prilike. Biće perioda za mog života u Komiži kada se nećemo sretati ni po tri meseca. Jednostavno, on će nestajati u meandrima svog paralelnog sveta, a ja ga neću uznemiravati.

Kada sam pre dve godine čuo da je umro, skoro da se nisam iznenadio.

(...)

 



Komentari (70)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:20 04.07.2010

...

E!

divan tekst.
buba_truba buba_truba 20:40 04.07.2010

Re: ...

njanja_de.manccini
E!

divan tekst.

Jeste. Baš kao i Komiža što je bila.
mirelarado mirelarado 00:08 05.07.2010

Re: ...

О, како је леп овај текст! Чини ми се да би о многозначности кратких узвика и књига могла да се напише. И о острвским језицима, наравно. И о комунистичким паролама исписаним црвеним словима на острвским стенама, са обавезном петокраком на крају. И о забрађеним женама у црном, које су обично седеле испред кућа у уским уличицама, звали смо их вране.

myredneckself myredneckself 01:23 05.07.2010

Re: ...

mirelarado
О, како је леп овај текст! Чини ми се да би о многозначности кратких узвика и књига могла да се напише. И о острвским језицима, наравно. И о комунистичким паролама исписаним црвеним словима на острвским стенама, са обавезном петокраком на крају. И о забрађеним женама у црном, које су обично седеле испред кућа у уским уличицама, звали смо их вране.


Evala, Mirela!
pereca011 pereca011 01:57 05.07.2010

Re: ...

ako izuzmemo šutiranje mačke,super storija^^
pitka i upečatljiva.da li to autor možda priprema knjigu?talenat za opisivanje je očigledan..treba iskoristiti momenat

Re: ...

Mnogo volim to "E" kao univerzalni komentar.
AlexDunja AlexDunja 20:39 04.07.2010

iju:)

šta bi bilo da jesi ljubitelj prošlosti:)

nego: život ide dalje,
lori anderson pre neki dan izdala
fenomenalan album.
nisam videla bolju i dobronamerniju kritiku sadašnje
amerike..

velika umetnica ne miruje
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:25 04.07.2010

Re: iju:)

šta bi bilo da jesi ljubitelj prošlosti:)

Doctor Wu Doctor Wu 20:43 04.07.2010

Od Visana su jedino sasaviji

Lastovljani. Oni tek pricaju neku blesavu kombinaciju hrvatskog, italijanskog i nekog jedino njima znanog jezika. Oni su kao neka vrsta hrvatskih cajuna, kao neka Southern comfort atmosfera (mislim na Hillov film, ne na viski).

Nego, kamo glazbeni broj?

edit: ne znam zasto, ali nekako mi se cini da se ono in memoriam ne odnosi samo na Polet, Vis, Komizu, Polet, post-titovski odumiruci komunizam i Franicevica...
buba_truba buba_truba 20:52 04.07.2010

Re: Od Visana su jedino sasaviji

Doctor Wu
Nego, kamo glazbeni broj?

Evo ga - za Komižu
docsumann docsumann 21:18 04.07.2010

Re: Od Visana su jedino sasaviji

Lastovljani. Oni tek pricaju neku blesavu kombinaciju hrvatskog, italijanskog i nekog jedino njima znanog jezika.

Bračani, Dugootočani (ako se tako nazivaju stanovnici Dugog Otoka) takođe imaju poseban, opičen govorni jezik (pretpostavljam da u pisanoj formi to izgleda manje neobično).

Lijep tekst, baš.
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 21:56 04.07.2010

Re: Od Visana su jedino sasaviji


e...e...e...EEEEEEE...


prevod:
lep text...vremena ta draga ostaviše u nama traga...eeeeeeeeeee
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 12:00 05.07.2010

Doctor Wu

edit: ne znam zasto, ali nekako mi se cini da se ono in memoriam ne odnosi samo na Polet, Vis, Komizu, post-titovski odumiruci komunizam i Franicevica...

Pravilan zaključak doktore.
ivana23 ivana23 21:21 04.07.2010

***

mlekac mlekac 21:55 04.07.2010

Ne mogu da verujem!

Ali stvarno!
Koliko juce objasnjavala sam nekim prijateljima i familiji viseznacnost dalmatinskog "E!", a ti danas napises blog o tome!

Hvala za divne opise Visa.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 22:00 04.07.2010

Re: Ne mogu da verujem!

Koliko juce objasnjavala sam nekim prijateljima i familiji viseznacnost dalmatinskog "E!", a ti danas napises blog o tome

Sinhronicitet. O tome je pisao Jung i pevao Sting.
mlekac mlekac 23:30 04.07.2010

Re: Ne mogu da verujem!

Nebojsa Krstic
Koliko juce objasnjavala sam nekim prijateljima i familiji viseznacnost dalmatinskog "E!", a ti danas napises blog o tome

Sinhronicitet. O tome je pisao Jung i pevao Sting.




P.S.
Ali jos uvek mi je zapanjujuce!
aleksanadar aleksanadar 01:54 05.07.2010

Re: Ne mogu da verujem!

Када смо код Јунга и синхроницитета, сетих се следеће згоде. Причам колеги да сам претходног дана слушао неки стари шлагер Енрика Мацијаса:





Док тако седимо, кафенишемо, пушимо, и слушамо Соленцару, на чет се јавља друг мога колеге, који живи и ради на БАЛИЈУ, и каже: имам једну лепу песму, послушај...
Bili Piton Bili Piton 21:57 04.07.2010

Odbio dzoint?



Pa di će ti duša?

Ovo zahteva drastićne mjere.
radulence radulence 22:30 04.07.2010

.

e
he
milisav68 milisav68 22:59 04.07.2010

Re: .

radulence
e
he

aA?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:49 04.07.2010

e

moja rodjaka helen znala par reci na nasem, ja dobila zadatak da naucim malo i tako, zujimo nas dve, prvo po torontu, posle po korculi.

i pita ona mene sta znaci stvarno "joj". i ja se bacim u objasnjavanje, te moze kad se uplasis, pa kazes joooj, pa kad se iznenadis, joj, pa kad te nesto boli, opet joj i tako, objasnjavam, sva se unela, a istovremeno, bosa seckam neko povrce, zurim, hodam tamo vamo po kuhinji i zveknem se krvnicki u neki faking ormaric, razvalim prst i arlauknem aupickumaterinu, na sta moja rodjaka helen, kaze - aaa ti ne kazala joj, ti kazala pickamaterina i tako smo naucili gradaciju.

moj kum je najgora kombinacija, pola dalmatinac, pola crnogorac, "e" mu tece venama, od njega sam se naucila na e i na nudizam.

:)

divan blog, hvala
radulence radulence 23:48 04.07.2010

Re: e


arlauchem gradaciju
za edukaciju :)
49 41 49 41 23:52 04.07.2010

Rascarlijana krasna prica;

kao povetarac na bljestecim kresticima mora.
Ivana Knežević Ivana Knežević 00:45 05.07.2010

Siroko i prevrnuto

Zanimljivo kako je samoglasnik napravio preokret u jednom dobrom tekstu. Nije ono sto je doslo posle bolje od onoga sto je bilo prethodno - prosto ga je preokrenuo, sto je bila prava stvar na pravom mestu, i u pravom trenutku.
Kraja Kraja 01:05 05.07.2010

...prve godine...

....su mi pricali da nocu. kad pada kisa, ima neki tip koji se seta po kablovima izmedju bandera....
....druge godine se vec pravio tim vis-beograd...
...trece godine mi je viski inspektor pricao da na prozoru uvek drzi saksiju sa konopljom kako bi pre polaska u polja mogao da se podseti izgleda...
...kad sam se odomacio, od lokalnog poslasticara, siptara, dobijali smo kola da odemo do komize...
....a tek jutarnje degustacije vina za "poneti na plazu"...
...druzenje sa svetionicarom i njegovom zenom na stoncici...
...najlepse, najprovidnije more na jadranu, vise sam vremena proveo u razgledanju, puske bih se obicno setio kad sam vec bio teget...
...uhhhhhhhhhhh...
...lokalna zubarka me navlacila da dodjem da radim kad diplomiram...srecom nisam...
...i ostalo u secanju samo "puc kor dor"...
aleksanadar aleksanadar 01:48 05.07.2010

Поварета

Настадоше питања и одговори, која су почињала са "а", као што то бива кад су острвљани узбуђени.

- А како си, ма?
- А добро, Јурета, како си?
- А добро. А ћа?
- А добро је и ћа.
- А Миш?
- А добро је и Миш.


...

- А ти си писа да ћеш доћ'... тако... до десет дан?
- А јес! приварио сам вас!...
- А био си око цилог свита?
- А не око цилог, али далеко, у Омерику.
- Видио си пуно паиза (земаља)?
- Пуно.



Симо Матавуљ
blogovatelj blogovatelj 02:03 05.07.2010

Ne mogu

da prestanem da slusam Katarinu.
mlekac mlekac 05:15 05.07.2010

Za tamo neka vremena...


dr.wagner dr.wagner 08:18 05.07.2010

Daleko

....jutro

-Skloni smo idealizirati sve što je daleko .... , vremenski ili geografski ...
-Nekako je sunce jače sjalo ... , onda i tamo ...

-Sada se idealizira Vis , a to je tek nešto bolje nego Pag .....
...., a Pag je tek nešto bolji od površine Marsa ...., naprimjer

-Joint i otočani ... , to je sasvim normalno , kada ste tamo ... što ćete ???
... s jedne strane Jadransko more , a iza leđa More tišine ... , i još samo
da sleti Orao ....


Wagner

49 41 49 41 13:12 05.07.2010

Re: Daleko

dr.wagner
....jutro

-Skloni smo idealizirati sve što je daleko .... , vremenski ili geografski ...
-Nekako je sunce jače sjalo ... , onda i tamo ...

-Sada se idealizira Vis , a to je tek nešto bolje nego Pag .....
...., a Pag je tek nešto bolji od površine Marsa ...., naprimjer

-Joint i otočani ... , to je sasvim normalno , kada ste tamo ... što ćete ???
... s jedne strane Jadransko more , a iza leđa More tišine ... , i još samo
da sleti Orao ....


Wagner


Sva vremena su lepa, kad pripadnu proslosti.
Valjda sto ih naknadno i vise puta prozivljavamo?!?
Kraja Kraja 09:08 05.07.2010

...u rano...

....jutro, sedimo za stolovima u lokalnoj kafani...jedni spremniu za spavanje, drugi sveze probudjeni razmisljaju kuda bi...pijucka se jutarnja kafa i badelob konjak...
....svako uz svoje pice casti i kelnera, ovaj mucenik uredno donosi svoju casicu i stavlja na cosak stola, svaki sto jedna casica...kad god pridje, uzme gutljaj, posteno, da ne uvredi gosta...
...oko deset vec tesko hoda...gosti (ovo je tek da se razxlikuju od domacih) ustaju i sami donose pice, kuvaju kafu...novac se ostavlja na stolu...cifre su ionako smesne...
...sutradan, sve iz pocetka...


to wagner....
...na visu dzoint nije bio potreban...bilo je opasno ostajati duze od 2-3 nedelje, moglo je lako da predje u naviku...
dr.wagner dr.wagner 11:27 05.07.2010

Re: ...u rano...

Kraja
to wagner.......na visu dzoint nije bio potreban...bilo je opasno ostajati duze od 2-3 nedelje, moglo je lako da predje u naviku...


Pozdrav gospodine K

-Nekako izgleda kako je joint tamo u "prirodnoj sredini".....

-Po ljetu je to još OK , nešto se događa (točnije, puno se događa) , ali zimi ...
, nema izbora ....zimi je malo jedan joint .....

-Osobno nisam bio neki "konzument" i moja saznanja o "vantjelesnim iskustvima"
su dosta skromna , čak se klonim i alkohola ... , postanem neugodan (i više nego
obično)..., a najopasnije je.... što su mi onda sve žene lijepe ...

.... možda bi Internet danas pomogao .... , iako mislim kako se tih mjesta (obale)
čovjek treba kloniti od 10-og do 5-og mjeseca

Wagner




Bojana Maljević Bojana Maljević 17:38 05.07.2010

Re: ...u rano...

iako mislim kako se tih mjesta (obale)
čovjek treba kloniti od 10-og do 5-og mjeseca

A ja baš mislim da je bura spolja idealna za smirivanje bure iznutra.
Ja recimo volim buru u Boki. Ume da bude jeziva, ali posle nje je sve nekako... bolje.

Krle - lep tekst, kao i obično kad tema nije politika.
jaksa scekic jaksa scekic 11:15 06.07.2010

Re: ...u rano...

Bojana Maljević
iako mislim kako se tih mjesta (obale)čovjek treba kloniti od 10-og do 5-og mjeseca A ja baš mislim da je bura spolja idealna za smirivanje bure iznutra. Ja recimo volim buru u Boki. Ume da bude jeziva, ali posle nje je sve nekako... bolje.Krle - lep tekst, kao i obično kad tema nije politika.



Legenda veli da kad je duvao jugo sudovi nisu sudili u Veneciji i Dubrovackoj republici.

Kako je bilo kad je duvala bura ne znam

J
ivana23 ivana23 11:39 06.07.2010

Re: ...u rano...

jaksa scekic
Legenda veli da kad je duvao jugo sudovi nisu sudili u Veneciji i Dubrovackoj republici. Kako je bilo kad je duvala bura ne znam
J

Jugo nije povoljan po psihicko zdravlje i rasudjivanje.
Bojana Maljević Bojana Maljević 11:53 06.07.2010

Re: ...u rano...

Legenda veli da kad je duvao jugo sudovi nisu sudili u Veneciji i Dubrovackoj republici.

Jbg, u Srbiji sudovi ne sude ni kad je bonaca. Ili presude tako kao da je duvao jugo koji im je uticao na psihu
krkar krkar 12:23 06.07.2010

Re: ...u rano...

Legenda veli da kad je duvao jugo sudovi nisu sudili u Veneciji i Dubrovackoj republici.


U Dubrovačkoj republici za dela učinjena po šiloku (za vreme juga) dobijala se polovina inače predviđene kazne.

Jugo je težak, sumoran, depresivan vetar. Posebno zimsko jugo.

Bura je divlja, čista. Iako postoji i škura bura koja ima određene karakteristike juga - tačnije najgore i od bure i od juga.

A ostrva su tek zimi prava. Ko ih se kloni i ne zna šta propušta.
jaksa scekic jaksa scekic 12:34 06.07.2010

Re: ...u rano...

krkar
Legenda veli da kad je duvao jugo sudovi nisu sudili u Veneciji i Dubrovackoj republici.U Dubrovačkoj republici za dela učinjena po šiloku (za vreme juga) dobijala se polovina inače predviđene kazne.Jugo je težak, sumoran, depresivan vetar. Posebno zimsko jugo.Bura je divlja, čista. Iako postoji i škura bura koja ima određene karakteristike juga - tačnije najgore i od bure i od juga.A ostrva su tek zimi prava. Ko ih se kloni i ne zna šta propušta.



Krkar, potpuno si u pravu, ja sam uvek isao u Starigrad na Hvaru za vreme zimskih ferija 15.januar-15. februar- nikad lepse

J
docsumann docsumann 13:51 07.07.2010

Re: ...u rano...

Jugo je težak, sumoran, depresivan vetar. Posebno zimsko jugo.


Meni jugo ima neku, malo mračnu romantičarsko-sanjarsku atmosferu. Jeste pomalo sumorno ali mi nije depresivno, mada, iz iskustva znam (rođeni sam Bokelj) da na psihu većine ljudi loše djeluje.

yugaya yugaya 11:29 08.07.2010

Re: ...u rano...

rođeni sam Bokelj)

' thought so, da je more tu negde u pozadini
docsumann docsumann 01:33 10.07.2010

Re: ...u rano...

' thought so, da je more tu negde u pozadini

yugaya,
angie01 angie01 10:07 05.07.2010

Ee,

da je bilo vishe "srece" & pameti, pa da svu tu lepotu sastavljenu od toliko finih, nerazdvojivih slojeva, da bi se postigao taj ukus, nismo taking for granted, arogancijom neprepoznavanja onog shto se jedino rachuna, ovako autentichno sachuvanog i sa nekom zaboravljenom ljubavlju izrecheno u ovom pisaniju i nasha bi deca odrastala sa mirisom najlepsheg mora na svetu i znala bi znachenja svih onih narechja, sada vec nekog drugog jezika i gradski bi muzichari, koji su slali poruke asfalta, koji se shiri, radili to, shto jedino ima smisla - umesto da savetuju, za neke druge!

s ponistre se vidi Sholta

Vela Luku mala ne zaboravi
dragannalovic dragannalovic 12:53 05.07.2010

More, more

Lepa priča,vraća nas u neka davna i srećnija vremena, bez obzira na kratke fleševe okićene eksplicitnom ikonografijom.E skoro da sam zaboravio i na taj dalmoški akcenat, kao i na specifičan miris čempresa, borova i agava, koji se da osetiti i pre nego što se ugleda obala. Nadam se da sledi i nastavak, imam neki predosećaj da ste one dve babe ponovo negde sreli, možda u čekaonici ispred vaše ambulante, pretpostavljam da ste kao neko ko je iz glavnog grada dobrovoljno došao na jedno tako usamljeno mesto imali dobru reputaciju!
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 09:21 08.07.2010

Re: More, more

imam neki predosećaj da ste one dve babe ponovo negde sreli, možda u čekaonici ispred vaše ambulante, pretpostavljam da ste kao neko ko je iz glavnog grada dobrovoljno došao na jedno tako usamljeno mesto imali dobru reputaciju!

Sretao sam ih i u čekaonici, i u pošti, i u mesarnici, i u samoposluzi...noću sam ih sretao u svojim snovima.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 13:26 05.07.2010

:)

da je moj trenutni životni moto «no sex, no drugs, no rock and roll». I rekao sam da sam ja Obelix kome čarobni napitak nije potreban da bi se suočio sa Rimljanima.

Obeliks je svojevremeno upao u kotao sa napitkom, pa mu više nije potreban- efekti ostali trajno :)

p.s.
Lepo baš.
angie01 angie01 14:11 05.07.2010

Re: :)

upao u kotao


u kazanche-dobrosavljevicka!:)))
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 14:18 05.07.2010

Re: :)

u kazanche-dobrosavljevicka!:)))

Gaaaaah, da! :)))))
Oh, dear... kotao.
angie01 angie01 14:46 05.07.2010

Re: :)

kotao.


pa dobro-da prokuvamo malo u katranu-nije na odmet, pa da pospemo perje!

sasvimrazumljivo!
bauer. bauer. 05:14 06.07.2010

Re: :)

nešto kao strongi...

toperhido toperhido 16:49 05.07.2010

...

Da li ste mozda procitali knjigu Renata Baretica "Osmi povjerenik"? Duhovito i pametno o otocanima, njihovim dijalektima i kojecemu jos.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 05:45 06.07.2010

Re: ...

Da li ste mozda procitali knjigu Renata Baretica "Osmi povjerenik"? Duhovito i pametno o otocanima, njihovim dijalektima i kojecemu jos.

Nisam. Ima li je kod nas?
toperhido toperhido 12:15 06.07.2010

Re: ...

Ima, izdao je 'Rende', ako se ne varam. Obavezno procitajte, vrlo lici na Vas dozivljaj opisan u blogu i pretpostavljam mnoge druge.
mlekac mlekac 20:57 06.07.2010

Re: ...

toperhido
Ima, izdao je 'Rende', ako se ne varam. Obavezno procitajte, vrlo lici na Vas dozivljaj opisan u blogu i pretpostavljam mnoge druge.

Mala molbica - ko je pronadje u knjizrama nek okaci u kojoj - na zalost, trenutno nemam vremena da cunjam gradom i trazim.
ivana23 ivana23 21:29 06.07.2010

Re: ...

Pozovi Rende, oni valjda znaju kojim knjizarama su isporucili, a mozda salju i pouzecem.
mlekac mlekac 02:11 07.07.2010

Re: ...

ivana23
Pozovi Rende, oni valjda znaju kojim knjizarama su isporucili, a mozda salju i pouzecem.

Vazi, ali za koji dan - sada smo u sred upisa u srednju.
Prezivesmo liste zelja, dobi covek "Teslu", ko sto je i trazio, a sad predstoji onaj prakticni deo zvani jurcanje za koji je, naravno, zaduzena mama.

Krle, izvini ako je trol.
G r o f G r o f 21:04 05.07.2010

....a hteo sam da kažem.

...hoću, hoću, e pa to ću. hoću da neću i naravno neću da neću, a ako neko slučajno pomisli da neću da hoću, neka bude sigurana da neću da neću...
Ivette Ivette 21:50 05.07.2010

novine

a kako sad gledate na novine koje umeju da zajebavaju vlast na inteligentan i duhovit način? da li one postoje?
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 09:17 08.07.2010

Re: novine

da li one postoje?

Ne. Moguće je da je tako zato što je danas demokratija pa vlast može slobodno da se kritikuje i na neinteligentan i neduhovit način.
mlekac mlekac 10:13 08.07.2010

Re: novine

Nebojsa Krstic
da li one postoje?

Ne. Moguće je da je tako zato što je danas demokratija pa vlast može slobodno da se kritikuje i na neinteligentan i neduhovit način.



Ima neceg u tome.
Kada je kritikovanje zabranjeno, onda stvarno moras biti i duhovit, a pre svega inteligentan da bi provukao istu.

Kada je kritika dozvoljena - svaka budala moze da kritikuje.

E, sad, da li je kritika osnovana ili ne - to je vec drugo pitanje.
curadorsorchid curadorsorchid 02:43 06.07.2010

re: Komiza, negde na Visu

Eeee...!

...i jos jedna...


Ipak, preferiram vise grad Vis.
Ne zbog koze, svakako.
Ivette Ivette 15:57 06.07.2010

Komiza fotke




Vidi se malo i Bisevo





jinks jinks 17:16 06.07.2010

...

Na obližnjem kamenom zidu pisalo je «ŽIVILO ORUŽANO BRATSVO SRPSKOG I HRVATSKOG NARODA»

Kažu da zajednički neprijatelj približava nekada i vrlo udaljene strane. Jedino što u slučaju naroda sa ovog zida izgleda da jedni i drugi nisu na umu imali istog kada su ovo pisali.
ivana23 ivana23 19:32 06.07.2010

Re: ...

vishnja92 vishnja92 19:42 06.07.2010

Re: ...

ne radi link :(
ivana23 ivana23 20:11 06.07.2010

Re: ...

vishnja92
ne radi link :(

Popravljeno.
vishnja92 vishnja92 21:25 07.07.2010

meni

Komiza nije secanje nego neki pocetak i bolje je da cutim.
(a i da nije, ne mogu drugacije)
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 09:11 08.07.2010

Re: meni

Komiza nije secanje nego neki pocetak i bolje je da cutim.

Nikako nije dobro kad ti Višnja ćutiš. Zato molim te, nemoj.
vishnja92 vishnja92 19:14 08.07.2010

Re: meni

ih, pa ja tu ni dan-danas nista ne umem da razdvojim. samo o dolasku na Vis mogu da napisem roman :)

sta reci

o ostrvu na kom postoji mesto ZENA GLAVA i u njemu "Pol Murve"? :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana