Putovanja

Rec dve o hrani...

robylad RSS / 02.07.2010. u 02:50

Klopa
Klopa
Hleb, krompir ili snicle? Ha, moze - ali ne ovde! Hrana cini ovu zemlju, tacnije ceo region jugoistocne Azije specificnim, vrelim i uzbudljivim. Najcesca je riza, ali isto toliko cesto moze da se naidje na spagete (mee, iliti nudle), ili na salate. E sad, sta je glavna razlika, i ono na sta nikako ne mogu da se naviknem; nikada nisam verovao da cu ovo izgovoriti, ali: fali mi noz!? Ne koristi se noz u jelu, samo stapici, ponekad kasika, a u retkim slucajevima viljuska, i to samo za pomaganje dok se nesto grabi kasikom. Ako nisam ranije pomenuo - sve deluje naopako! Slatkisi? Dovidjenja, zdravo, bilo je lepo dok sam vas poznavao/konzumirao! Imaju slatku hranu, ali to nije ni priblizno nasim poslasticama, nego neki bedno sladunjavi pokusaj da se zasladis, i sve od rize, tako da o tome necu puno ni pisati, jer nemam dovoljno secera u krvi da bih se time bavio!

 

Jos pri sletanju u ovu zemlju osetio sam cudan miris vazduha, nekako drugaciji (osim vlage), i nekako, pa ne znam, ali cudan! Najblize se moze opisati mirisu Venecije, ili Beograd posle kise. A, onda sam shvatio da dosta uticaja na miris vazduha ima i hrana, jer zaista ceo grad mirise na nju! Od przenih avokada, preko kikirikija, piletine u kari sosu, rize sa sojom, itd... Tri nacije - 3 razlicite kuhinje! Malajska, indijska, i na kraju kineska, koja je meni i omiljena.

 

Da krenem od indijske, jer mi nije nesto ostavila dobar ukus a ni miris u ustima. Ko voli kari, ljuto i zabibereno (mama, dobrodosla si!), voleo bi i indijsku hranu. Ja, posto nisam jedan od gore navedenih "srecnika" u indijskoj hrani se jednostavno nisam nasao. Kao prvo - jedu rukama! Da, rukama, uz pomoc kasike, ali samo ponekad. E sad, zamislite situaciju gde vas prodavac, koji izgleda kao da je ceo dan pecao ispod Gazele (za nebeogradjane - Gazela je most ispod kojeg ima najvise roma u Beogradu), a isto tako i mirise, nudi nekim delikatesom svoje zemlje, uz sve one malopomenute mirise? Hmmm, nesto se kuva, ali ne samo u kisoku hrane, nego i u mom stomaku od pomisli da mi on nesto sprema. Ali sta ces, jesti se mora, i probati se zeli, tako da sam progutao knedlu koja je vec spakovala kofere i pojurila grlom da me napusti i narucio Roti tilur - prevedeno na naski: palacinke sa karijem i piletinom! Ok, palacinka kao palacinka, njih svugde ima, ali sluze se po dve, jedna prazna (njam), a druga sa jajem u sredini (nemam pojma kako su to sprckali unutra), i sa strane kari i pecena piletina! Ali, ni piletina nije kao po navici braon boje, socna i mirisljava. Neeee, ha, pa u Maleziji sam, naravno da je ovde i to naopako. Da me neko pita da kazem koje je boje peceno pile, mislim da bih poslednji odgovor dao da je - crvene! Valjda im pile nije dovoljno ljuto, pa ga bojenim prezlama oboje, ne znam ni sam. Znam samo da smo se gledali nekih dobrih desetak minuta, pa kad je bilo ko ce koga, ja sam potegao noz, tacnije kasiku, i prekratio mu muke, a svoje zapoceo! Jesti palacinku kasikom uopste nije lako, a tek guliti pile? Uh, namucili smo se i pile i ja! Vodjen zeljom da sve probam, istrazim i sanzam, ja sam i dosao ovde, i ta ista zelja mi govori da treba probati sve od hrane, da bih posle znao sta da jedem, tj. od cega da ne pravim grimase dok jedem. Mogu samo da kazem - da sam sutra umro a nisam probao indijsku hranu, nista ne bih zalio. Sada to znam, a i vi, tako da mi verujte na rec - Indija mozda jeste prelepa zemlja, ali oni sa razlogom svi izgledaju kao da im je muka ceo zivot, sada znam i od cega! Hvala, ali ne hvala: Crveno pile, kari sa jajetom koje se migolji iz palacinki? Ufh, cak su i palacinku uspeli da pokvare, svaka im cast!

klopa
klopa

 

Prosavsi osmi Danteov krug sa sve crvenim piletom pod rukom, krenuo sam ka vrhu prehrambene piramide. Namerno kazem osmi krug, jer mozda u zivotu probam i przene gustere ili pohovane slepe miseve, pa rekoh da ostavim poslednji krug u rezervi!

 

Malajska hrana se veoma dobro kotira u mom tefteru. Veoma je slicna kineskoj, isto tako i veoma razlicita od indijske, zakljucak je jasan - sto dalje od osmog kruga to bolje! Sedamo da narucimo Mee goring sa jajima. Ha, pomsilih u sebi - nesto normalno, jaje kad mu uskrs nije! To su u stvari przene spagete (nudle) sa jajem na oko, koje nema oko, samo mrenu. Posle crvene piletine sve je dobrodoslo, pa i coravo jaje, sto ga koka daje! Bar se nadam da je od koke. A od pribora - stapici! Ha, tu sam vas cekao, sav ponosan im se smeskam, pa ja znam da vas koristim, vi lukavi prepredenjaci! Bar sa tim ovde necu imati problema, jer sam u Berlinu, a i u Beogradu pri svakom kontaktu sa kineskom hranom zeleo da korisitm stapice. I posle kazite da sam lud, i da mi se ne isplati moja radoznalost i nemirni duh koji zeli sve da isproba, iako ne zna da li ce mu ikada trebati! E, ovo vec ima lep, ali opet malo jaci ukus, i malcice ljutkasto. Pitaju me domacini da li mi se dopada, a ja od hrane u ustima ne mogu da govorim, samo klimam potvrdno, a deluje kao da se igram sa spagetama koji vise iz usta, sve do tanjira! Ljuto ovde ima potpuno drugacije znacenje, jer nama sta je ljuto njima apsolutno nije, jer ako je meni ova hrana (skoro sva) ljutkasta, a oni to ne primecuju, znaci da su se vec navikli na takvu ishranu, i oguglali na sve to.

 

klopa
klopa
Kiosci (najslicniji nasim tezgama na pijaci) sa kojih se narucuje hrana predivno mirisu, svi zacini, te soja sos, pa avokado, odavde przeno pile i kikiriki, specifican miris nudli sa njihovim nekim pecurkama. Uh, kako to lepo deluje - to je jasan znak da sam usetao u kineski, ili nazovimo ga "stepenistem u raj hrane", deo za jelo. Inace, svugde gde se na ulici (a, samo se tu i uzima hrana) jede, ima jedan ogroman prostor sa nadstresnicom, sa koje vise ogromni ventilator koji su upaljeni non stop, jer bez njih bi ljudi ovde pocrkali od vrucine, i nekih otprilike stotinjak stolova, onih plasticinih za baste, sa malim stolicama. Bez smejanja molim! Meni je ovde sve malo, osecam se kao da sam dosao na deciji rodjendan, i da su me stavili za stol sa najmladjima! A, oko tiih stolova, okruzujuci ceo prostor su kiosk do kioska sa hranom. Oko pedesetak razlicitih. Na svakom takvom trgu nema dva ista kisoka, dakle 50 -i slovima- PEDESET razlicitih kioska od kojih svaki nudi po par drugacijih jela. I tako na svakih par stotina metara, po celom gradu! Ala oni vole da jedu! Opet kao nestrpljivo pseto koje je videlo svog najomiljenijeg drugara sa terase pa moli, grebe na vrata, i cvili da se izvede, setam pogledom po kioscima i trazim sta cu da narucim. "Mee", " Jawa", "Goreng". Mogu ja do sutra da citam, kada ne razumem malajski! A, ni kineski, sto bi mi olaksalo, jer svaka reklama, flajer, reklama na TV, pa i ovi natpisi za hranu imaju i kineski prevod pored malajskog, a retko i engleski. Vojvodino, crkni od multinacionalne ljubomore! Prvih par dana sam prepustao Konanu da mi odabere sta on zeli za mene, ne pamteci mnogo sta mi se dopada, samo ono od cega mi se zeludac prevrce. Tako da mi je on odabrao neke nudle sa piletinom (valjda je to bila piletina - nije crvena), i bacilli smo se na stapice! Uh, samo da su mi oni pali saka, jer posle izleta na palacinku podpomognut samo kasikom, svasta sam ocekivao! Mmmmm, to je to! To je taj ukus koji sam spoznao i zavoleo jos prvi put kada sam probao kinesku hranu na ulicama (sada jos daljeg) Berlina. Uh, jedem ih, a jedu i oni mene. Suze mi oci od vreline i "malo" ljutkastog obroka. Ala uzivas blago tebi, pomislih na tren na moj jezik, to si cekao sve vreme, priznaj! Nece, cuti, sebicno uziva svakom resicom novog ukusa, ignorisuci jake zacine i vrelinu spageta. Malo mi se koci ruka, ipak nisam navikao da svaki dan drzim stapice. Proci ce i to, tesim se, i dalje se tesim!

 

A za pice,uh, nikako se ne snalazim! Sve neki sladunjavi sokovi, prepuni kocki leda, to je neverovatno, jer inace bi se odmah sve zagrejalo. Ja i led nismo bas u dobrim odnosima, tako da za sada pijem uglavnom vodu, koja ovde moze da se kupi, ali i kuci prokuva, pa u frizider, onda je dobra za pice. Svasta covek nauci kada napusti svoj kontinent, ali ne mislim na desetodnevni boravak u hotelu u Egiptu!

Atačmenti



Komentari (76)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 06:01 02.07.2010

A ja volim indijsku klopu

Nego si ti, ocigledno, bas baksuzno naleteo u prvom pokusaju!

Roti ili Chapati - moram da te ispravim, nisu palacinke, nego indijski hleb, mislim da bi najtacniji opis bio jako tanak somun.

Ono crveno po piletini je masala - mesavina zacina crvenkaste boje, a nje kao i karija ima koliko i indijskih bogova, sto ce reci bezbroj vrsta!

Moja preporuka ti je da, ako negde naletis, probas chicken tikka - belo meso marinirano u pavlaci i zacinima pa peceno na rostilju.

To mi je ubedljivo najdraze od SVIH indijskih jela.

A imaju i sjajna jela sa daal t.j. raznim vrstama sociva. (leche)

robylad robylad 06:17 02.07.2010

Re: A ja volim indijsku klopu

Znao sam da ce mi neko objasniti sta je to crveno preko piletine - hvala!

Pokusavam sa vremena na vreme, ali ni drugi pokusaj nije bio uspesan, oljutio sam se samo tako, iako sam trazio da ne bude nista ljuto, ali ocigledno je to za njih sitnica, toliko koliko su mi "malo" ljutog stavili

Hvala na savetu,koliko vec danas ili sutra cu probati, pa javljam utiske!
mlekac mlekac 06:27 02.07.2010

Re: A ja volim indijsku klopu

robylad
Znao sam da ce mi neko objasniti sta je to crveno preko piletine - hvala!

Pokusavam sa vremena na vreme, ali ni drugi pokusaj nije bio uspesan, oljutio sam se samo tako, iako sam trazio da ne bude nista ljuto, ali ocigledno je to za njih sitnica, toliko koliko su mi "malo" ljutog stavili

Hvala na savetu,koliko vec danas ili sutra cu probati, pa javljam utiske!


Trazi iskljucivo MILD!
Nista ono medium - veruj mi, to je preljuto za prosecnog Evropejca.
A ne gubi na ukusu, naprotiv, upravo kada narucis mild mozes da otkrijes tu simfoniju zacina u indijskoj klopi koju, na zalost, ljutina cesto prekrije.
robylad robylad 06:37 02.07.2010

Re: A ja volim indijsku klopu

Upravo to! Danas cu
dant.gwyrdd dant.gwyrdd 08:30 02.07.2010

Re: A ja volim indijsku klopu

mlekac

Moja preporuka ti je da, ako negde naletis, probas chicken tikka - belo meso marinirano u pavlaci i zacinima pa peceno na rostilju.

To mi je ubedljivo najdraze od SVIH indijskih jela.

Jaooo... čim sam pročitao "indijska" odmah mi se stvorila chicken tikka masala, mild (naravno ) i oni fantastični naanovi koje moram da se suzdržavam da ne pojedem sve dok ne dođe piletina jerbo ako nešto volim to je da umačem naan u glavno jelo :)

Eh... ljudi se iznenade kad im kažem da je stvar koja mi najviše nedostaje iz Amerike indijska hrana, pogotovo uvek nasmejani Indus iz Taj Mahala uglavljenog između meksičkog i japanskog restorana u koje pored Taja nisam ni mogao da zađem.

mlekac mlekac 08:37 02.07.2010

Re: A ja volim indijsku klopu

dant.gwyrdd
mlekac

Moja preporuka ti je da, ako negde naletis, probas chicken tikka - belo meso marinirano u pavlaci i zacinima pa peceno na rostilju.

To mi je ubedljivo najdraze od SVIH indijskih jela.

Jaooo... čim sam pročitao "indijska" odmah mi se stvorila chicken tikka masala, mild (naravno ) i oni fantastični naanovi koje moram da se suzdržavam da ne pojedem sve dok ne dođe piletina jerbo ako nešto volim to je da umačem naan u glavno jelo :)

Eh... ljudi se iznenade kad im kažem da je stvar koja mi najviše nedostaje iz Amerike indijska hrana, pogotovo uvek nasmejani Indus iz Taj Mahala uglavljenog između meksičkog i japanskog restorana u koje pored Taja nisam ni mogao da zađem.



Sto ne napisa da je na slici tikka pre pecenja?
Tako izgleda pre nego sto se baci na rostilj.
dant.gwyrdd dant.gwyrdd 08:44 02.07.2010

Re: A ja volim indijsku klopu

Chicken tikka masala koju sam jeo je, koliko me sećanje služi, uvek ovako izgledala, manje-više. :)
robylad robylad 08:56 02.07.2010

Re: A ja volim indijsku klopu

ce da bude probano!
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:24 02.07.2010

Re: A ja volim indijsku klopu

mlekac


Sto ne napisa da je na slici tikka pre pecenja?
Tako izgleda pre nego sto se baci na rostilj.


Nesto si sad ti pobrkačila, Mlekac. Ovo je tikka, par excelans, samo sto su je izvadili iz rerne! Vidiš tamo kako ima onu koricu po obodu, od pečenja. Mada, sva ta jela naravno umeju da se razlikuju po boji i ukusi iako imaju isto ime, zavisno od toga odakle dolazi kuvar.
mlekac mlekac 21:03 02.07.2010

Re: A ja volim indijsku klopu

srdjan.pajic
mlekac


Sto ne napisa da je na slici tikka pre pecenja?
Tako izgleda pre nego sto se baci na rostilj.


Nesto si sad ti pobrkačila, Mlekac. Ovo je tikka, par excelans, samo sto su je izvadili iz rerne! Vidiš tamo kako ima onu koricu po obodu, od pečenja. Mada, sva ta jela naravno umeju da se razlikuju po boji i ukusi iako imaju isto ime, zavisno od toga odakle dolazi kuvar.


Razni krajevi - razliciti nacini spremanja.

Ja sam je jela sa rostilja, znaci, meso se drzi u tom marinatu, ali se ne pece u rerni nego se parcici rostiljaju...

srdjan.pajic srdjan.pajic 21:42 02.07.2010

Re: A ja volim indijsku klopu

mlekac
srdjan.pajic
mlekac


Sto ne napisa da je na slici tikka pre pecenja?
Tako izgleda pre nego sto se baci na rostilj.


Nesto si sad ti pobrkačila, Mlekac. Ovo je tikka, par excelans, samo sto su je izvadili iz rerne! Vidiš tamo kako ima onu koricu po obodu, od pečenja. Mada, sva ta jela naravno umeju da se razlikuju po boji i ukusi iako imaju isto ime, zavisno od toga odakle dolazi kuvar.


Razni krajevi - razliciti nacini spremanja.

Ja sam je jela sa rostilja, znaci, meso se drzi u tom marinatu, ali se ne pece u rerni nego se parcici rostiljaju...



Pa cekaj, sta rade posle, kad ga izrostiljaju? Ja nisam nikad gledao kako to spremaju, ali zamisljam da oni to izmariniraju, kako vec dolikuje, pa ga ispeku, mislim meso, u tanduri peci ili statijaznam vec tako nekom contraption-u, pa onda preliju sa ovim sosom koji vidis na slici i onda(k) to jos malo prokrckaju, ili zapeku, da se izjednaci. Mislim, tako bih ga ja kuv'o, sta znam...

mlekac mlekac 22:29 02.07.2010

Re: A ja volim indijsku klopu

srdjan.pajic
mlekac
srdjan.pajic
mlekac


Sto ne napisa da je na slici tikka pre pecenja?
Tako izgleda pre nego sto se baci na rostilj.


Nesto si sad ti pobrkačila, Mlekac. Ovo je tikka, par excelans, samo sto su je izvadili iz rerne! Vidiš tamo kako ima onu koricu po obodu, od pečenja. Mada, sva ta jela naravno umeju da se razlikuju po boji i ukusi iako imaju isto ime, zavisno od toga odakle dolazi kuvar.


Razni krajevi - razliciti nacini spremanja.

Ja sam je jela sa rostilja, znaci, meso se drzi u tom marinatu, ali se ne pece u rerni nego se parcici rostiljaju...



Pa cekaj, sta rade posle, kad ga izrostiljaju? Ja nisam nikad gledao kako to spremaju, ali zamisljam da oni to izmariniraju, kako vec dolikuje, pa ga ispeku, mislim meso, u tanduri peci ili statijaznam vec tako nekom contraption-u, pa onda preliju sa ovim sosom koji vidis na slici i onda(k) to jos malo prokrckaju, ili zapeku, da se izjednaci. Mislim, tako bih ga ja kuv'o, sta znam...



OK, ukapirala! - nas dvoje ovde pricamo o dva recepta:

Chicken tikka
Chicken tikka masala

U oba slucaja mesaju se masala, tumerac, beli luk, djumbir, koriander, mleveni kim, aleva paprika, ljuta aleva paprika.

U varijanti chicken tikka svi ti zacini izmesaju se sa jogurtom i pavlakom i parcici belog mesa ostave se da se mariniraju preko noci.

Tako marinirani bace se na rostilj i sluze se uz rotti.

Ako pricamo o chicken tikka masala, onda se gorepomenuti zacini prodinstaju sa crnim lukom i paradajzom da se dobije neka vrsta sosa u kome se dinsta belo meso, a pred kraj se u to doda jogurt.

EDIT:
CHICKEN TIKKA


CHICKEN TIKKA MASALA
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:54 02.07.2010

jagnjeca korma

Uh, ne bih ja ovako kao ti olako diskvalifikovao i generalizovao hranu zemlje od milijardu ljudi, u kojoj svako susedno selo manjevise govori drugim jezikom a ljudi zive od slumm-ova pa do dvoraca prekrivenih zlatom, koji su verovatno stariji cak i od svake nase tarabe, ako je to uopste moguce.

Ja mislim da si u sve ovo usao onako kao prava Srbenda, sa puno predrasuda a malo vremena i zelje da istrazis kakvo je pravo stanje stvari (drugarska kritika, takav sam i ja bio, ali isti, u pocetku!). I ne znas sta si propustio. Indijska kuhinja je jedna od najfinijih i najkompleksnijih na svetu. Samo ne treba da kupujes splacine ispod Gazele i da onda sudis po tome, nego da trazis fine restorane. To je podjednako glupo kao kad sudis o americkom kulinarstvu na osnovu hrane u Meku ili Burger King-u.

Moji omljeni su nepalsko-istocno indijski restorani. Mmmm, gde da pocnem: prvo uzmes dve male samose, uz obaveznu supicu od sociva (dahl). Pa narucis prazan naan, (kakav bre crni roti?!). Da se to lagano sprema, da bi ti stiglo sa glavnom klopom. Po navalsi na kormu od jagnjetine sa basmati pirincem. Ili saag, isto sa jagnjetom. Ako si vegetarijanac - alu gobi. Mada je stvarno tesko ne uzeti umesto svega toga toga pilecu tikka masalu, ili pileci vindaloo. Jos mudro zatrazis da sve bude medium-mild zacinjeno, da ne sagoris i da mozes da osetis ukus hrane.

Ako si bas tandoori freak, onda obavezno Seekh kabob ili boti, od jagnjetine naravno, mada moze i pilence. A pozar zacina gasis sa mango lasi-jem ili Maharaja pivkanom. Posle svega, kao poslastica - mali tanjiric kheer-a, iliti sutlijasa sa pistacima.

Onda u povratku kuci, svratis u indijsku poslasticarnicu na cosku, koju drzi ista familija, mmmm, ne zna se sta je bolje!. Ja ne znam o cemu pricas kad kukas na kolace. Njihovi su savrseni! Ali svaki. Ne mogu da verujem da si zaljubljen u one nase svadbarske torte sacinjene od stotinak zumanaca, 50 kila putera i isto toliko secera i brasna, koje se pretvore u ogromnu prezasladjenu koru sa nekom bezveznom karikaturom od fila. I to je kao - dobro! Ili nekakve brasnjave vanilice. Da nam nije bilo Turaka i Austrijanaca, ja ne znam sta bi pored baklava i strudle sa makom imali od slatkisa vredno pomena. Indusi su bre izmislili fino kuvanje i poslasticarstvo nas.

robylad robylad 07:05 02.07.2010

Re: jagnjeca korma

Slazem se za Indiju, ali ja nisam tamo da bih probao njihovu kuhinju u toj meri, zato sam probao par puta, i nikako da naidjem na sve to sto mi objasnjavate, ali nastavicu da trazim, nisam lud da jedem uvek isto!

Hvala na savetima, sve ih zapisujem i svakom sledecom prilikom pokusavam da upotrebim, bilo saveti za putovanja, hranu ili nesto trece, i na tome zahvaljujem svima od srca, jer ja sam ipak ovde prvi put, i laik sam sto se tice svega, a pokusavam da se sporazumevam sa ljudima, ali ne ide, jednostavno ovdasnji engleski nije isti engleski kao u Evropi, i niti ja njih razumem, niti oni mene!

Dakle, probacu da nadjem ovo sto si mi napisao, a sto se tice slatkisa - ja volim skoro samo cokoladne stvari, nista drugo, tako da ovo do sada sto sam probao (a najvise sam kinesku hranu degustirao, ipak sam u kineskom regionu - ovde cine vecinsko stanovnistvo) nije mi se dopalo. Nastavljam naravno, da istrazujem, ponekad se opecem, ponekad odusevim, ali sve je to za ljude avanturiste

Za sada (naglasavam ovo) mi je kineska najlepsa hrana, a jedva cekam da skoknem do Tajlanda da probam i tamosnje specijalitete.

P.S. Gresis za ovo "srbenda" predrasude
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:27 02.07.2010

Re: jagnjeca korma

robylad


P.S. Gresis za ovo "srbenda" predrasude


Ma naravno, samo podjebavam .

Ja mislim, sad kako smo te mlekac i ja uvatili u masinu, ima da krkas indijsku hranu svidelo ti se ili ne, i da pitas ima li jos

E, salim se, Robi, naravno, ne zameri na tonu. Neces mi verovati, ali pisao sam o tome na blogu jednom davno, mene je u tajne indijske hrane uveo indijski ambasador u Srbiji, koga sam upoznao ne nekoj pecinarskoj akciji na Tari. U vreme kad su otvorili onaj prvi restoran na Dusanovcu, za koji je covek rekao da je sasvim ok i da tamo cesto svraca (restoran je tada imao kuvara indusa, pobegao covek valjda pre nego sto je pocelo bombardovanje, au, bas smo patili).

Meni je i kineska hrana stvarno super, samo mislim isto tako da moras da je klopas u boljim restoranima. Ovde gde zivim, u sred severnoamerickog kontinenta, kineski restorani su po default-u sumnjivi, jer tu ponajmanje vidjam Kineze da dolaze na klopu, za razliku od indijskih restorana, gde sam ja cesto jedinu belac. Ali se sam se zato odvalio u jednom onom restoranu za masovnu ishranu zaposlenog naroda, u Silikonskoj dolini, tacnije u San Jose-u. Brate, ajde sto ne mozes da nadjes konobara koji govori razumljiv engleski, sto svemu daje poseban car i nepredvidljivost, nego te salecu sa svih strana neke babe koje iz korpica koje guraju na kolicima prodaju svoje male proizvode, tu na licu mesta, dakle u restoranu, u Silikonskoj dolini. I to bre navaljuju, ko da si na pijaci u Sangaju. A tu ne znas sta je lepse od lepseg. Jeste da povremeno tu i tamo prepoznas krestu od pevca, pilece prste, kljun ili oko od svinje, ali ono sto ne prepoznas je stvarno dobro. Jos ti svaka od tih zena na otvoren racun na stolu udari svoj mali specijalni ideogram-pecat, koji posle rastumaci glavni kesa, ono u fazonu sta smo imali ovde, deset s lukomi i dve sopske, naplati i sto je naruceno i sto nije.

mlekac mlekac 07:45 02.07.2010

Re: jagnjeca korma

srdjan.pajic

Moji omljeni su nepalsko-istocno indijski restorani. Mmmm, gde da pocnem: prvo uzmes dve male samose, uz obaveznu supicu od sociva (dahl). Pa narucis prazan naan, (kakav bre crni roti?!).

Aman, Srdjane, pa ti stvarno odmah pravo pa u glavu.

Pa vidis da je covek od rotija mislio da je palacinka - nisu mu objasnili, a ti odmah udaras na naan!

Sto se samosa tice ja ih izbegavam samo zato sto ih isuvise volim. One se sluze kao predjelo, a ja ne umem da stanem kad pocnem da ih tamanim, pa posle nema mesta za ostalo!

robylad robylad 07:45 02.07.2010

Re: jagnjeca korma

srdjan.pajic
robylad


P.S. Gresis za ovo "srbenda" predrasude


Ma naravno, samo podjebavam .

Ja mislim, sad kako smo te mlekac i ja uvatili u masinu, ima da krkas indijsku hranu svidelo ti se ili ne, i da pitas ima li jos

E, salim se, Robi, naravno, ne zameri na tonu. Neces mi verovati, ali pisao sam o tome na blogu jednom davno, mene je u tajne indijske hrane uveo indijski ambasador u Srbiji, koga sam upoznao ne nekoj pecinarskoj akciji na Tari. U vreme kad su otvorili onaj prvi restoran na Dusanovcu, za koji je covek rekao da je sasvim ok i da tamo cesto svraca (restoran je tada imao kuvara indusa, pobegao covek valjda pre nego sto je pocelo bombardovanje, au, bas smo patili).

Meni je i kineska hrana stvarno super, samo mislim isto tako da moras da je klopas u boljim restoranima. Ovde gde zivim, u sred severnoamerickog kontinenta, kineski restorani su po default-u sumnjivi, jer tu ponajmanje vidjam Kineze da dolaze na klopu, za razliku od indijskih restorana, gde sam ja cesto jedinu belac. Ali se sam se zato odvalio u jednom onom restoranu za masovnu ishranu zaposlenog naroda, u Silikonskoj dolini, tacnije u San Jose-u. Brate, ajde sto ne mozes da nadjes konobara koji govori razumljiv engleski, sto svemu daje poseban car i nepredvidljivost, nego te salecu sa svih strana neke babe koje iz korpica koje guraju na kolicima prodaju svoje male proizvode, tu na licu mesta, dakle u restoranu, u Silikonskoj dolini. I to bre navaljuju, ko da si na pijaci u Sangaju. A tu ne znas sta je lepse od lepseg. Jeste da povremeno tu i tamo prepoznas krestu od pevca, pilece prste, kljun ili oko od svinje, ali ono sto ne prepoznas je stvarno dobro. Jos ti svaka od tih zena na otvoren racun na stolu udari svoj mali specijalni ideogram-pecat, koji posle rastumaci glavni kesa, ono u fazonu sta smo imali ovde, deset s lukomi i dve sopske, naplati i sto je naruceno i sto nije.




Hahaha, u pravu si, danas krkam indijsku po svaku cenu! A to sto kazes sto si doziveo u Silikonskoj dolini - isto je i ovde, te novine, te pornici (najopustenije), te lutrija, nema sta ne prodaju po tim restoranima! Ja idem cesto u jedan te isti (obliznji) restoran, i znaju me vec stoga ne prilaze stolu

Problem je sto ja ovde nemam prevoz, a peske se bas i ne ide po ovakvoj vrucini a nema ni trotoara, sto cu opistai u nekom od sledecih blogova...cekam na radnu dozvolu pa da polazem za motor, da malo cunjam okolo.

Nema sta - iskustva se sticu samo istrazivanjem i avanturistickim duhom. Eto, ti si meni sada blize preko Pacifika nego preko Azije, a kuckamo se preko Srbije

Jedva cekam svaki novi dan - sa tim mislima lezem svako vece, jer nikad ne znam sta me ceka sutra - i to je nesto neprocenjivo!

p.s. Cim probam (a prezeivim) te vase preporuke, odmah se javljam!
srdjan.pajic srdjan.pajic 08:05 02.07.2010

Re: jagnjeca korma

robylad


Nema sta - iskustva se sticu samo istrazivanjem i avanturistickim duhom. Eto, ti si meni sada blize preko Pacifika nego preko Azije, a kuckamo se preko Srbije

Jedva cekam svaki novi dan - sa tim mislima lezem svako vece, jer nikad ne znam sta me ceka sutra - i to je nesto neprocenjivo!

p.s. Cim probam (a prezeivim) te vase preporuke, odmah se javljam!


Pornici u restoranu?! . Kakvo savrseno mesto na kugli zemaljskoj!

Svet je mali, svi smo zato blizu. Gde li je ova Mlekac, pitam se?

Super ti je ovo pisanje, turio sam te u VIP-ove od prvoga dana. Ne obaziri se zato preterano na moje gundjanje, to se ja guram u prve redove.
mlekac mlekac 08:08 02.07.2010

Re: jagnjeca korma

srdjan.pajic
robylad


Nema sta - iskustva se sticu samo istrazivanjem i avanturistickim duhom. Eto, ti si meni sada blize preko Pacifika nego preko Azije, a kuckamo se preko Srbije

Jedva cekam svaki novi dan - sa tim mislima lezem svako vece, jer nikad ne znam sta me ceka sutra - i to je nesto neprocenjivo!

p.s. Cim probam (a prezeivim) te vase preporuke, odmah se javljam!


Pornici u restoranu?! . Kakvo savrseno mesto na kugli zemaljskoj!

Svet je mali, svi smo zato blizu. Gde li je ova Mlekac, pitam se?

Super ti je ovo pisanje, turio sam te u VIP-ove od prvoga dana. Ne obaziri se zato preterano na moje gundjanje, to se ja guram u prve redove.


Tu sam, prvi cosak levo iza mlecnog puta - a gde bih drugde bila?

EDIT:
A dotle mozes da me potrazis i par blogova nize - gostujem kod njanje, samo ne o klopi nego malo sale s jezicima.
robylad robylad 08:59 02.07.2010

Re: jagnjeca korma

Samo opusteno, svaki savet ce biti degustiran!
robylad robylad 09:03 02.07.2010

Re: jagnjeca korma

hah, hvala. Bez guranja molim, doci ce svi na red

krkar krkar 00:43 03.07.2010

Re: jagnjeca korma


Mnogo ima da se odgovara pa uglavnom i neću.

@ Robylad: probaj kašmirsku hranu, ona je blaža, dosta jogurta, nane, badema... (Mis'm, može i ona da bude ljuta ali IMA i blažih varijanti). Preporučujem recimo rogan džoš sa mladom jagnjetinom (već mi voda curi na usta).

Najbolji indijski restorani su u Engleskoj i Keniji i Tanzaniji, tek onda dolazi JI Azija, bar u mom iskustvu. That said, ubedljivo najbolji sort-of-indijski restoran u koji sam u životu ušao (a ja sam fan i freak) bio je baludžistanski organski restoran u Bremenu. Nekoliko godina kasnije posebno sam zbog njega ižao iz Hamburga u Bremen i nisam se pokajao ni zažalio. Zimus sam u Minhenu u navigaciju ukucao "Indijski restoran" i što spolja gledao što ušao pa odustao, jedno 6 ili 7. Onaj poslednji ličio je na klasičnu kafanu iz komšiluka - ali kad sam video Induse koji sede unutra odmah smo se tu smestili i bili jaaako zadovoljni.

U Beogradu je jedini indijski Indian Palace, strašno se pokvario ali i dalje ima stvari koje liče.

Blizu BG ima izvrstan u Pešti, u Andrassy utci kod opere. Bombay Palace. Nisam bio nekoliko godina, nadam se da se nije pkvario.
pereca011 pereca011 01:49 03.07.2010

Re: jagnjeca korma

nisi u pravu batica..u Srbiji se najbolje jede,i torte su prva liga.to ti kaze mladac koji je probao svasta na ovom svetu
iris.davidovich iris.davidovich 02:48 03.07.2010

Re: jagnjeca korma

jaoj, srki, citam lepo tvoj komentar i nerviram se sto je kasno, pa ne mogu iz istog momenta da odem kod indijaca. ja obozavam indijsku kuhinju, ali to nije bila ljubav na prvi pogled (kao sa japanskom, npr). ispocetka nisam mogla da jedem jer mi je bilo mnogo zacinjeno, a mene mucila trudnicka gorusica, i tako mi ostala bila neka nesimpatija. i onda se jednom sa drustvom nadjoh u indijskom restoranu, i od tad se strasti rasplamsase
mlekac mlekac 08:00 02.07.2010

Razlika u pirincu...

Nego, obrati malo paznje (ako vec nisi primetio) na razliku izmedju indijskog i kineskog nacina pripremanja pirinca.

Mislim, nevezano za to sto Indusi preferiraju basamati (pirinac dugog zrna).

Posto sam i ja radoznalo magare i mlooogo volim da zapitkujem (narocito kada je klopa u pitanju) raspitivala sam se o nacinu kuvanja.

Elem, indijski recept glasi - na 1 solju pirinca idu 2 do 3 solje HLADNE vode.

To se onda stavi da provri, kuva 5 minuta, skine sa sporeta i poklopi da se samo dokuva.

U jos vruc pirinac ubaciti kasicicu do dve masnoce (u nasem slucaju margarina ili putera), so i zacine

Kineski recept kaze na 1 solju pirinca 1 solja VRELE vode. Kuvati, uz povremeno mesanje, dok se voda ne upije.

Dalje se zacinjava zavisno od zelja. (Meni je najdrazi onaj sa jajetom iako ne smem da ga jedem posto sam alergicna na jaja)
robylad robylad 09:01 02.07.2010

Re: Razlika u pirincu...

Uh, ja obozavam da kuvam, ali ovde nemam potrebe za tim, ali je svakako poucno znati sta ja to u stvari jedem, thnx

p.s. odavne vec biram na eci-peci-pec!
angie01 angie01 09:49 02.07.2010

Re: Razlika u pirincu...

bash se susdrzavala da ne komentarishem-..

razlika u pirinchu je u samoj vrsti-koja ima drugachije karakteristike,..razlichit je od japanskog, tajskog,....a ono shto je specifichno-jer svi kuvaju pirinach u stimeru po restoranima-tako da to sa vodom tamo/vamo nema nikakve veze-je u zachinima koje stavljaju u isti- a indija je tu najmashtovitija.
robylad robylad 10:03 02.07.2010

Re: Razlika u pirincu...

thnx, everyone is welcome!
manituu manituu 14:34 02.07.2010

Re: Razlika u pirincu...

angie ne bih se bas slozio s tobom da su indijci najmastovitiji sto se tice zacinjenosti pirinca....jednostavno, svako ima svoje zacine i to je to....

meni licno uopste ne odgovaraju indijska i arapska kuhinja, a za sve ostalo sam pravi halapljivac...
tajlandska, kineska, peruanska, pa cak i vijetnamska su stvarno vrh kulinarstva,po meni...
malajska sa svojim goreng- zima heheh nije bas toliko mastovita, al moze i ona da prodje

roby obavezno probaj jedno thai jelo, ima ga i svuda po maleziji, u pitanju je jedna vrsta supe, najbolja je sa skampima, zove se tom yam....
jelo je stvarno nesto sto sigorno nisi dosad probao u zivotu, ako ga zaljute kako treba, cak i lokalci zaplacu :)....

ali nemoj to da te plasi, to nema veze sa ljutim ukusom kakav mi poznajemo...
cim ga progutas, paleta ukusa se razvija dok ti prolazi kroz grlo, do stomaka..
ma haos, obavezno probaj, sa sto vecim skampima heheh...
znam jednog matorca iz kuala lumpura koji po ceo dan juri po restoranima tom yam ..

ja se licno odlicno uklapam u njihove standarde ljutine, kad se malo naviknes, bude ti super, samo ne treba traziti mild, ili to sto ti mlekac preporucuje- jelo za evropsko nepce...

ti si sad tamo, i jedi klopu koju oni jedu, i trust me, posle 5 dana navikavanja, uzivaces...
ovako mozes citav zivot da se foliras, i da ne dozivis njihovu klopu kako treba, nego da zauvek ostanes farang
robylad robylad 15:03 02.07.2010

Re: Razlika u pirincu...

Hvala na savetu, kao i svaki prethodni - veoma je dobrodosao!

Probacu sutra da nadjem ta jela sva navedena, a ne znam za to ljuto, jesam probao dosta ljutih ukusa, ali imas pravo - drugacije ljuto nego nase.

matorac iz K.Lumpura! Moj idol!

Daleko sam za sada od faranga, bar dok ne predjem granicu

a, navikao sam se vec na hranu, pogotovo kinesku, nju najcesce i degustiram, jbg, nekome vise prija neka druga, a ja sam se za sada nasao u kineskoj!
mlekac mlekac 15:16 02.07.2010

Re: Razlika u pirincu...

manituu

ja se licno odlicno uklapam u njihove standarde ljutine, kad se malo naviknes, bude ti super, samo ne treba traziti mild, ili to sto ti mlekac preporucuje- jelo za evropsko nepce...


Ja to rekoh jer se zalio da mu je isuvise ljuto...

A sto se ljutog tice - s obzirom da mi je Zmu od 'nasinci', znamo sta znaci zaljutiti klopu. Veruj mi, izmedju ostalog u jednom trenutku sam CAK vodila jedan indijski restoran. I dosao Indus da mi se pravi vazan pa trazio Very, very hot!

Mene naso?

E, kad mu je mlekac zaljutila, posle ne samo sto je stalno dolazio na klopu nego je, usput, upozoravao sunarodnike With her, I'll never ever again ask for very hot! Not even for the tea!
angie01 angie01 16:08 02.07.2010

Re: Razlika u pirincu...

zove se tom yam....


zove se tom yam kung i to im je nacionalni ponos- kiselo ljuta supa od pronova-rakovi koji liche na shkampe, al nisu- i malih pechurki, gde pored chilija, preovladava limunova trava, silantro i dzindzer.




Extra!

zamahnesh malo stimovanog pirincha, pa natopish u supicu-pa na preznojavanje, al vredi!


angie ne bih se bas slozio s tobom


pa dobro- nemoj!:)))



ja imala restoran na Tajlandu i poznajem skoro sve azijske kuhinje-pri tome, neki prijatelji Indusi imali restoran, pa me podrobno uputili,..imala i pec za nan-pa eto, svaki dan, po potrebi:)))) sad bi jednu da instaliram ovde-jedino shto one elektrichne, ne peku kao one na vatricu=pa nije isto.


U Maleziji obavezno probati sva testa, narochito ona shto liche na lisnata, malo podmashcena, pa punjena nekim chudesima- i to u onim rupama, gde oni jedu-to je najbolje merilo-kada ima ona prljava zavesa na kuhinji, a kuvar crnpurastu kecelju:))))
robylad robylad 17:21 02.07.2010

Re: Razlika u pirincu...

Hahahaha, "crnpurasta kecelja"

primljeno k'znanju!
krkar krkar 01:00 03.07.2010

Re: Razlika u pirincu...

mlekac
Nego, obrati malo paznje (ako vec nisi primetio) na razliku izmedju indijskog i kineskog nacina pripremanja pirinca.

Mislim, nevezano za to sto Indusi preferiraju basamati (pirinac dugog zrna).

Posto sam i ja radoznalo magare i mlooogo volim da zapitkujem (narocito kada je klopa u pitanju) raspitivala sam se o nacinu kuvanja.

Elem, indijski recept glasi - na 1 solju pirinca idu 2 do 3 solje HLADNE vode.

To se onda stavi da provri, kuva 5 minuta, skine sa sporeta i poklopi da se samo dokuva.

U jos vruc pirinac ubaciti kasicicu do dve masnoce (u nasem slucaju margarina ili putera), so i zacine

Kineski recept kaze na 1 solju pirinca 1 solja VRELE vode. Kuvati, uz povremeno mesanje, dok se voda ne upije.

Dalje se zacinjava zavisno od zelja. (Meni je najdrazi onaj sa jajetom iako ne smem da ga jedem posto sam alergicna na jaja)


Vako:

Najvolem basmati - osim za risotto, u koji mora italianski Arborio (ili još neke kod nas manje poznate i garantovano nenabavljive vrste). Kad sam već kod italijanskog pirinča, najbolji je Curti riso Arborio ili Ribe (vakumirani u oba slučaja) ili Riso Scotti, može i nevakumirani, ima ga kod nas.

Za sve ostalo osim rižota najbolji je basmati.

Ja kuvam po receptu za koji sam mislio da je kineski ali očigledno nisu ni svi kinezi isti.

Pirinač što duže ispiraš u hladnoj vodi. Ja ga stavim u cediljku u šerpu pod česmu i puštam da curi, pošto česma izluđuje moju ženu ispiram 10 minuta uz povremeno mešanje. Kad nje nema može i pola sata, što duže to bolje.

Onda staviš u šerpu koliko-pirinča-toliko-hladne-vode. Kad voda ispari pirinač je kuvan, bude taman malkice mekši nego al dente ali vrlo sočan. Tačno treba da ispari sva voda. Ne brinite, ako dobro procenizte kad se skida sa vatre neće da zagori a bude potpuno suv (u smislu da nema vode).

Dugo sam kod nas kupovao basmati firme K-plus zdrava hrana u kutijama od 500g, ima ga samo u Metrou i zbog njega sam išao tamo. Odličan je.

Ali onda pre nekog vremena odem u onaj novi Cora ili Core ili Cors, u Zmaju na Bežanijskoj kosi, i nađem original pakistanski, tačnije pendžabski, Falak basmati u kesama od kila. Nikad bolji u životu kupio nisam!
Evo sad vraćam sve pirinče u kuhinju, ako se probudi Ona misliće da sam odlepio.

BTW, sad videh u istoj fioci: Mida's papadum sirovi, kupujem u Mercatoru (ima i raznih indijskih soseva). Odličan samo treba paziti kod prženja da ne izgori, bukvalno ostaviti u ulju samo 2-3 sekunde, obrnuti, još toliko i vaditi.

E sad kad sam već kod ovih stvari JEDAN VAPAJ:

Apel dobrim dušama

Zna li iko gde ima u BG da se kupi ulje od soje koje je najbolje za kuvanje u voku? Odavno ne mogu nigde da ga nađem, ni soja ni kukuruz, bilo ranije neko sojino uvoz iz Rusije ali sjajno.

Probao hladno ceđeno ulje od kukuruznih klica "Uvita" Debeljača, kupljeno u radnji zdrave hrane, nešto najodvratnije što sam u životu probao (eno ga na polici čeka da mu istekne rok pa da ga bacim). Dakle, sojino ulje, please
mlekac mlekac 03:19 03.07.2010

Re: Razlika u pirincu...

krkar

E sad kad sam već kod ovih stvari JEDAN VAPAJ:

Apel dobrim dušama

Zna li iko gde ima u BG da se kupi ulje od soje koje je najbolje za kuvanje u voku? Odavno ne mogu nigde da ga nađem, ni soja ni kukuruz, bilo ranije neko sojino uvoz iz Rusije ali sjajno.

Probao hladno ceđeno ulje od kukuruznih klica "Uvita" Debeljača, kupljeno u radnji zdrave hrane, nešto najodvratnije što sam u životu probao (eno ga na polici čeka da mu istekne rok pa da ga bacim). Dakle, sojino ulje, please


Jesi proverio onu kinesku radnju sa klopom u bloku 70?
To drzi neka baba kineskinja kod koje se i oni snabdevaju.
Radnja je jal' treca, jal' cetvrta od centralnog prolaza kad prilazis starom kineskom od tramvaja, onaj red sto gleda na ulicu - t.j. tramvaje. Pored nje je, cini mi se, neka sa kaisevima, ili tako nesto.

Ja sam kod njih uzimala odlican tofu i gomilu nekih kineskih cuda, mislim da videh i ulje - ne garantujem, ali vredi proveriti.

P.S.
Ti DEFINITIVNO kuvas pirinac na kineski nacin. Hvala za tip za basamati - i ja sam uzimala K-plus, al' provericu za ovaj pakistanski.
mlekac mlekac 05:17 03.07.2010

Re: Razlika u pirincu...

mlekac
krkar

E sad kad sam već kod ovih stvari JEDAN VAPAJ:

Apel dobrim dušama

Zna li iko gde ima u BG da se kupi ulje od soje koje je najbolje za kuvanje u voku? Odavno ne mogu nigde da ga nađem, ni soja ni kukuruz, bilo ranije neko sojino uvoz iz Rusije ali sjajno.

Probao hladno ceđeno ulje od kukuruznih klica "Uvita" Debeljača, kupljeno u radnji zdrave hrane, nešto najodvratnije što sam u životu probao (eno ga na polici čeka da mu istekne rok pa da ga bacim). Dakle, sojino ulje, please


Jesi proverio onu kinesku radnju sa klopom u bloku 70?
To drzi neka baba kineskinja kod koje se i oni snabdevaju.
Radnja je jal' treca, jal' cetvrta od centralnog prolaza kad prilazis starom kineskom od tramvaja, onaj red sto gleda na ulicu - t.j. tramvaje. Pored nje je, cini mi se, neka sa kaisevima, ili tako nesto.

Ja sam kod njih uzimala odlican tofu i gomilu nekih kineskih cuda, mislim da videh i ulje - ne garantujem, ali vredi proveriti.

P.S.
Ti DEFINITIVNO kuvas pirinac na kineski nacin. Hvala za tip za basamati - i ja sam uzimala K-plus, al' provericu za ovaj pakistanski.


EDIT:
treca ili cetvrta DESNO!

Inace, kod nje mogu da se kupe i prilicno kvalitetni vokovi RAZNIH velicina (meni, naravno, trebao onaj najveci, ali za svaki slucaj smo uzeli i jedan manji)
manituu manituu 14:29 03.07.2010

Re: Razlika u pirincu...

Daleko sam za sada od faranga, bar dok ne predjem granicu



heheh farang na thai, barang kod kmera u kambodzi, zaboravih za maleziju..da nije garang, pardon, goreng.....
manituu manituu 14:36 03.07.2010

Re: Razlika u pirincu...

angie01
zove se tom yam....


zove se tom yam kung i to im je nacionalni ponos- kiselo ljuta supa od pronova-rakovi koji liche na shkampe, al nisu- i malih pechurki, gde pored chilija, preovladava limunova trava, silantro i dzindzer.




Extra!

zamahnesh malo stimovanog pirincha, pa natopish u supicu-pa na preznojavanje, al vredi!


angie ne bih se bas slozio s tobom


pa dobro- nemoj!:)))



ja imala restoran na Tajlandu i poznajem skoro sve azijske kuhinje-pri tome, neki prijatelji Indusi imali restoran, pa me podrobno uputili,..imala i pec za nan-pa eto, svaki dan, po potrebi:)))) sad bi jednu da instaliram ovde-jedino shto one elektrichne, ne peku kao one na vatricu=pa nije isto.


U Maleziji obavezno probati sva testa, narochito ona shto liche na lisnata, malo podmashcena, pa punjena nekim chudesima- i to u onim rupama, gde oni jedu-to je najbolje merilo-kada ima ona prljava zavesa na kuhinji, a kuvar crnpurastu kecelju:))))

ma da, kozice, skampi, gambori....naravno da su to razlicite stvari, ali je za nase ljude to sve isto- skamp heheheh....pa cisto da se ne upustamo u detalje...
ej, ali prosto je neverovatno kako ne mozes neciji nacionalni specijalitet da napravis tako dobro, u nekoj drugoj zemlji, kao u maticnoj...pa makar imao sve zive sastojke...
ja evo npr. vec godinama pokusavam da napravim seviche, jedno peruansko jelo koje se pravi od zivog mesa pastrmke, sa limunovim sokom, i jos nekim stvarcicama, ali nema sanse....nije ni prismrdeti kao kad sam ga tamo jeo...
a btw. radio sam kao kuvar jedno vreme, dok sam studirao, znaci nisam bas guster
krkar krkar 18:34 03.07.2010

Re: Razlika u pirincu...

EDIT:
treca ili cetvrta DESNO!

Inace, kod nje mogu da se kupe i prilicno kvalitetni vokovi RAZNIH velicina (meni, naravno, trebao onaj najveci, ali za svaki slucaj smo uzeli i jedan manji)


Od tog kineskog tržnog centra (a i blokova uopšte) bećim k'o pop od Mićuna 45. Mislio sam da nema razloga da tamo odem. Al' sad - ineska radnja gde se Kinezi snabdevaju, to već zvuči

Vok mi ne treba, imam odličan, čelični lim pravi. Jednom godišnje dobro ga izribam žičanom četkom, u međuvremenu koristim - i to je to. Svojevremeno kad sam na to naleteo u BG, bio se tek vratio, još stvari nisam bio preneo, kupio sebi i svim najbližima - sjajan vok a male pare, skroz.

A ovi ostali nek' kupuju fancy teflonske vokove...
mlekac mlekac 20:29 03.07.2010

Re: Razlika u pirincu...

krkar
EDIT:
treca ili cetvrta DESNO!

Inace, kod nje mogu da se kupe i prilicno kvalitetni vokovi RAZNIH velicina (meni, naravno, trebao onaj najveci, ali za svaki slucaj smo uzeli i jedan manji)


Od tog kineskog tržnog centra (a i blokova uopšte) bećim k'o pop od Mićuna 45. Mislio sam da nema razloga da tamo odem. Al' sad - ineska radnja gde se Kinezi snabdevaju, to već zvuči

Vok mi ne treba, imam odličan, čelični lim pravi. Jednom godišnje dobro ga izribam žičanom četkom, u međuvremenu koristim - i to je to. Svojevremeno kad sam na to naleteo u BG, bio se tek vratio, još stvari nisam bio preneo, kupio sebi i svim najbližima - sjajan vok a male pare, skroz.

A ovi ostali nek' kupuju fancy teflonske vokove...


Bezala i ja dok mi kum nije prisapnuo za tu radnju.
Pazi, kad me prvi put odveo - blagi kulturoloski shok, ali, vidim, dok se je premisljam, Kinezi samo profuravaju kroz nju, guzva ko u Ideji kada su akcije...

Medjutim, stvarno smo pronasli gomilu sitnica i zacina koje nigde drugde nisam videla. Doduse, sporazumevanje sa babom je pomalo uz pomoc ruku, nogu i uperenog prsta, ali ima i to svojih cari.

EDIT:
A ima tamo jos jedna zanimljivost - na spratu tog, desnog dela je nesto kao chinese fast food koji hrani iskljucivo Kineze koji rade po centru i nekolicinu zaludjenika koji vole original klopu Cene su pristojne, klopa takodje iako estetika nije najjaca strana. Dama koja vodi isti prica dovoljno srpskog da, ukoliko ne nadjes kod babe, mozes od nje da saznas gde da navatas ulje.
arthur_dent arthur_dent 11:49 06.07.2010

Re: Razlika u pirincu...

K plus bi trebalo da ima u IDEA prodavnicama ....
A sto se tice rize ...
Nakon sto smo poceli da kuvamo rizu na pari, ne mogu drugacije da je jedem :)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:22 02.07.2010

divan blog

e fala ti za ovaj divan blog:)))

robylad robylad 09:02 02.07.2010

Re: divan blog

Nema na cemu, samo prenosim deo ovdasnje atmosfere
7ispala7 7ispala7 09:23 02.07.2010

..

E, sad sam gladna!!
pitanje malo-tvoja porodica ili ajd da kazem bliza tvoja okolina imate li isto gledanje na hranu ?...koliko svakodnevno sreces ljudi da na isti nacin uziva u istoj hrani..sta radis ako izadjes sa nekim a shvatis da kuhinja te osobe nema dodirne tacke sa tvojom? svojevremeno me je neko kao iznenadjenje odveo u kineski restoran...sto je bio totalni promasaj...ja ne volim tu hranu...te je vecera bila pravo mucenje
divna tema!!
robylad robylad 09:41 02.07.2010

Re: ..

hahahaha, srecom (po tom pitanju) pa sam ovde sam. Nema ko da me "prati" u mom istrazivanju hrane i svega ostalog...

Moja porodica (koja je ostala u Bg) je isto tako podeljena, senior vise voli da experimentise od gospodje mame, a sestra (u Berlinu) je na seniora, a ja na njih oboje - avanturistickog duha po svim pitanjima, pa i u vezi hrane!

p.s. u pravu si - retko nadjes neku osobu sa kojom provodis vreme a da se slazete u svemu, pogotovo u hrani
mecabg mecabg 13:11 02.07.2010

Začini orjenta

Ovakve članke bi trebalo zabraniti
Oči mi kao šoljica kafe,
usne se osušile,
a čujem i neko svoje mljackanje i oblizivanje.
Njam... njam...
Ma, nemam ja uzalud nik meca
Uživaj, i piši malo detaljnije
robylad robylad 13:32 02.07.2010

Re: Začini orjenta

Hahahahaha, e slatko me nasmeja!

Eh, detaljnije, kud ces detaljnije od ovoga, u prethodnih par textova sam opisao bukvalno svaki detalj..ali toliko toga ima ovde da ja vise ne znam o kojoj temi da pisem vise, sve je drugacije i zanimljivo!
myredneckself myredneckself 14:14 02.07.2010

Re: Začini orjenta

Au, al' se ovde klopa uveliko!
Robylad, probaj sve ako možeš, da bi došao do svojih omiljenih delicija.
Nego, pazi se, u tim azijskim kuhinjama mora se biti pravi nindža.
Važi i za one koji hranu spremaju, i za one koji u njoj uživaju
Otrovne ribe, žive baby - hobotnice, i šta ti ja znam sve još...




Šalim se, nemoj da te moje predrasude o hrani blokiraju u degustiranju svega i svačega, sve je to za ljude što se spremi, ja se divim ljudima koji sve što je pred njima probaju. Ja sam već rekla da sam razmažena po tom pitanju.
robylad robylad 14:23 02.07.2010

Re: Začini orjenta

heh, vala svasta probavam na ustrb cak i neprespavanih noci

polako, "tek" sam mesec dana ovde, ima vremena...

Prijatno!!
Jukie Jukie 15:06 02.07.2010

Re: Začini orjenta

mecabg
Ovakve članke bi trebalo zabraniti


Ja sam posle čitanja u cik zore otišao do frižidera i štapićima pojeo ostatak maminog sataraša sa komadićima mesa, praveći se da je to neko istočnoazijsko jelo.

Doduše možda to i ima neko ime. Možda to služi kao osnova za pravljenje nekog pravog jela kao kada se dodaje unapred spremljena bujon-supa. ? paradajz, paprika, beli luk. Kako bi se to zvalo?
robylad robylad 15:17 02.07.2010

Re: Začini orjenta

തക്കാളി വെളുത്തുള്ളി pomoglo?

srdjan.pajic srdjan.pajic 18:32 02.07.2010

Re: Začini orjenta

myredneckself
Au, al' se ovde klopa uveliko!
Robylad, probaj sve ako možeš, da bi došao do svojih omiljenih delicija.
Nego, pazi se, u tim azijskim kuhinjama mora se biti pravi nindža.
Važi i za one koji hranu spremaju, i za one koji u njoj uživaju
Otrovne ribe, žive baby - hobotnice, i šta ti ja znam sve još...


Au, FUGU!

Pricao mi je drugar, Japanac, da tamo u Osaki imaju nekog rodjaka koji jednom godisnje izvede celu familiju u restoran u kome se servira fugu riba (valjda svi znaju sta je, ali evo, to je ovaj puffer na slici, od kog se mre u teskim mukama, ako kuvara tog dana iznervira zena, ili japanska bejsbol reprezentacija nesto zakenja). Dakle rodjak ih sve izvede na fugu, to je kao nekakav super tretman (a ja se mislim, al' vas on sve voli!).

I kaze moj drugar da je draz u tome sto je otrov te ribe zapravo prisutan u celom telu (samo je jetra valjda smrtno opasna). Tako da kad je jedes, ne samo sto je izvanredno ukusno (po njegovim standardima) i jako lepo izgleda, nego posto je u pitanju nervni otrov, po u celom telu osecas zmarce i peckanje dok klopas. To mu valjda dodje kao ljuto, na japanski nacin. E, sve bih dao da mogu to da probam!





robylad robylad 18:39 02.07.2010

Re: Začini orjenta

Auuuuuuuuuuuuuu, moram i to da probam!!!! Pa makar ne pisao posle blog

pod OBAVEZNO!!!!
angie01 angie01 18:47 02.07.2010

Re: Začini orjenta

pod OBAVEZNO!!!!


U Maleziji je najbolji mekdonald's-ljuto pohovano pile sa prelivima, a za Azijsko trzishte-da ne verujesh!
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:07 02.07.2010

Re: Začini orjenta

robylad
Auuuuuuuuuuuuuu, moram i to da probam!!!! Pa makar ne pisao posle blog

pod OBAVEZNO!!!!


Ako mora se mre, daj da mremo zajedno! Jebi ga, jednom se zivi, a i onako ne koristim autorski nalog na blogu preterano, nece niko da primeti da me nema. Idem iduceg proleca kod tog mog pajtasa sa postdiplomskih, koji sad zivi u Nagoji. Mogu da te pokupum u(z)put . Doduse, letim preko pacifika, pa je mozda bolje se nadjemo tamo .

Bio mi je inace taj drugar letos u Beogradu, sa sve familijom, au blama, uvalili smo njegovom klincu pokvareno mleko (zamalo rekoh "mlekce", pa da krv padne ovde na blogu).

Mali je srucio celu solju, jos pita jel' ima jos, a drugar kaze - jel' ovo vas neki trandicionalni srpski yogurt (yogurt je kiselo mleko na engleskom), Gledam na stolu, nema nigde jogurta samo mleko. Za dete. Au, kad sam skapirao, drz nedaj, otimaj solju iz ruke, mali je ubrzo pljusnuo peglu na patos i sve je bilo ok. Datum na mleku je bio sasvim ispravan, tog jutra kupljeno, u frizideru drzano, otvorili ga tu na stolu i niko nije primetio nista sumjivo, jer sta bre zna Japanac sta je pokvareno mleko i kako se razlikuje od kiselog (i ja bih se zajebao). A i ko bi uocio taj detalj, od onolikih djakonija koje su moja majka i komsinica nakuvale, da se pokazu pred gostima iz prijateljskog Japana.

robylad robylad 05:48 03.07.2010

Re: Začini orjenta

Tu sam, cekam...gladan..ali, za razliku od svih vas - ja cu danas jesti pola ovoga sto ste svi vi nabrojali!!
robylad robylad 05:50 03.07.2010

Re: Začini orjenta

mlekac mlekac 06:40 03.07.2010

Re: Začini orjenta

robylad
Tu sam, cekam...gladan..ali, za razliku od svih vas - ja cu danas jesti pola ovoga sto ste svi vi nabrojali!!

Prijatno!
Samo da znas, neces biti jedini - kad je Zmu video o cemu piskaram, odmah procunjao po kujni i vratio se da mi sav vazan saopsti kako fali samo djumbir - te cu, htela-ne htela danas morati da spremam chicken tikka masala.
maca22 maca22 17:46 03.07.2010

Re: Začini orjenta

robylad
Tu sam, cekam...gladan..ali, za razliku od svih vas - ja cu danas jesti pola ovoga sto ste svi vi nabrojali!!

mecabg mecabg 21:18 03.07.2010

Re: Začini orjenta

Priznajem, sad te prvi put čitam...ali ću pogledati stare tekstove
Zanimljivo pišeš
...naročito za nekog ko smanjuje kalorije dva puna dana, pa gricka samo očima
robylad robylad 04:46 04.07.2010

Re: Začini orjenta

heh, hvala,hvala..

ja sam (to moram da napomenem) po prvi put bloger, i sve mi je ovo ovde tako novo i zanimljivo da se svako jutro budim sa ushicenjem i pitanjem "da li ima nekih novih komentara"
mlekac mlekac 10:56 04.07.2010

Re: Začini orjenta

robylad
heh, hvala,hvala..

ja sam (to moram da napomenem) po prvi put bloger, i sve mi je ovo ovde tako novo i zanimljivo da se svako jutro budim sa ushicenjem i pitanjem "da li ima nekih novih komentara"


Evo cvetic! Nije neki komentar, ali cisto da znas da te pratimo...
robylad robylad 11:28 04.07.2010

Re: Začini orjenta

heh, thnx
radekokic radekokic 22:23 02.07.2010

Al se (nekad) dobro (jelo) jede!...

Kao onaj sto je odjurio do frizidera pa mamino "srbendsko" jelo nabadao kineskim stapicima, zamalo da i ja padnem u takvo iskusenje! A narocito kad sam procitao sve ove komentare - prosto nisam se mogao setiti gde mi je to glava u tom momentu! tamo negde u Indiji, Indokini, Kini ili Japanu... Eh, da mi je jednom, onako kulinarski, otisnuti se u sareni svet!...
krkar krkar 01:24 03.07.2010

Re: Al se (nekad) dobro (jelo) jede!...

radekokic
Kao onaj sto je odjurio do frizidera pa mamino "srbendsko" jelo nabadao kineskim stapicima, zamalo da i ja padnem u takvo iskusenje! A narocito kad sam procitao sve ove komentare - prosto nisam se mogao setiti gde mi je to glava u tom momentu! tamo negde u Indiji, Indokini, Kini ili Japanu... Eh, da mi je jednom, onako kulinarski, otisnuti se u sareni svet!...


Prošlo 2 ujutru a ja ceo dan živim na jednoj salati koju sam pojeo u 2 popodne. I čitam ovo, bale na usta...

Odoh sad da budim ženu da nešto kuvam ili ću da svisnem. Ona inače ne voli da jede kasno ali sad je valjda već rano. A ja ne volim da kuvam za samog sebe tj. samo za sebe, nikad u životu nisam samom sebi nešto skuvao. Kad sam sam ili ne jedem ništa, ili šta bilo s nogu, ili zovem goste ili društvo za u kafanu. Svi u mojoj porodici živimo po onoj staroj mletalkoj Chi mangia solo - crepa solo (Kuj sam ije sam i crkne!)

Ako me sutra nema na blogu ili me ubila ili zvala Lazu da me vode.
mlekac mlekac 01:28 03.07.2010

Re: Al se (nekad) dobro (jelo) jede!...

krkar
Ako me sutra nema na blogu ili me ubila ili zvala Lazu da me vode.


Posto ranije utvrdismo da tvoja zena mora da mi je neka skrivena sestra, sigurna sam da nece mnogo nezgodno primiti poziv za jelo.

Ja nikako ne volem da me bude, osim ako to nije za klopu.

Prijatno!
krkar krkar 02:03 03.07.2010

Re: Al se (nekad) dobro (jelo) jede!...

Posto ranije utvrdismo da tvoja zena mora da mi je neka skrivena sestra, sigurna sam da nece mnogo nezgodno primiti poziv za jelo.

Ja nikako ne volem da me bude, osim ako to nije za klopu.

Prijatno!


Odustao sam, ipak nisam toliko hrabar.

A baš ne mogu da jedem sam, još manje da kuvam
robylad robylad 11:29 04.07.2010

Re: Al se (nekad) dobro (jelo) jede!...

nista, onda klopamo svi ovde, kada je tako zanimljivo!
7ispala7 7ispala7 13:41 03.07.2010

..

Sta bi mi preporucio od hrane da pripremim za momka kog tek upoznajem......odlicno se razume u hranu, dosta putuje....sta bi ga to oborilo sa nogu a da ne uzimam oklagiju?
robylad robylad 14:15 03.07.2010

Re: ..

hmmm, zavisi gde je putovao sve, i kako da se potrudis da zadovoljis ocigledno njegov raznolik pogled na jelo

testenine uvek prolaze,sa nekim egzoticnim dodatkom, cisto da pokazes da znas i to!
mlekac mlekac 15:31 03.07.2010

Re: ..

7ispala7
Sta bi mi preporucio od hrane da pripremim za momka kog tek upoznajem......odlicno se razume u hranu, dosta putuje....sta bi ga to oborilo sa nogu a da ne uzimam oklagiju?

Moje iskustvo kaze - meso i salata!
Sto vise mesa i dobra salata i dobar sir uz to...
krkar krkar 16:13 03.07.2010

Re: ..

Sta bi mi preporucio od hrane da pripremim za momka kog tek upoznajem......odlicno se razume u hranu, dosta putuje....sta bi ga to oborilo sa nogu a da ne uzimam oklagiju?


Mora da bude jednostavno ali ne banalno, sastojci obični ali na drugačiji način, da vidi da umeš da kuvaš ali da ne traje predugo i da nije komplikovano, domaće ali sa malo stranog šlifa... a nije lope ni da bude afrodizijak

Evo, na moju dušu jednostavan recept: punjeni luk na moj način

za 2 osobe:


4 veće glavice crnog luka, onog belog
1 pakovanje od 250g zamrznutih škampa (shrimps, oni mali)
4 čena belog luka (mora domaći, masan, sa peteljkom, ko kuva sa kineskim belim lukom dabogda mu deca jela u Meku...)
2 jaja
desetak badema, najbolje blanširanih ali ne mora
4 karanfilčića
svež đumbir
jedan muškatni oraščić za rendanje (može i izrednadi ali ono prvo je bolje i slađe)
beli biber
morska so
maslinovo ulje
malo belog vina, ako muškarac pije pivo može umesto vina pivo (to je slatko u ovom receptu)

očistiti luk i ostaviti ga u hladnoj vodi da izvuče ljutinu
zatim odseći gornju kalotu sa luka i sačuvati, sredinu izdupsti i sačuvati
izdubljeni luk i kalote blanširati u kipućoj vodi da postane mek

sredinu luka iseckati na sitno

odvojiti belanca od žumanca, belanca ulupati u penu

dok se luk blanšira propasirati beli luk na sitno, usitniti badem i karanfilčić

propržiti otprilike trećinu ili malo više iseckane sredine crnog luka sa belim lukom, bademom i karanfilčićem, kad crni luk počne da žuti dodati škampe

za to vreme zagrejati rernu na 180

izvaditi smesu i onako toplu umutiti sa žumancima, narendati muškatni oraščić i ostaviti na stranu

blanširani crni luk staviti u pleh, napuniti ga onom smesom, preliti belancem, izrendati preko toga đumbir i malo bibera i soli. sve zaliti snegom od belanaca i dodati vino (ili pivo). poklopiti kalotama i peći otprilike 20 minuta

mesožderi mogu i mleveno juneće umesto škampa ali sa škampima je bolje

služiti uz hladnu tarator salatu. ko ume - tabula je još bolja
7ispala7 7ispala7 16:29 03.07.2010

Re: ..

Veliko hvala na receptu...a sad odoh u kuhinju
maca22 maca22 17:45 03.07.2010

Re: ..

Javi rezultat. :)
maca22 maca22 19:00 03.07.2010

Hi, I'm cat i zelim da priznam

...da osecam agresiju prema ljudima koji kilavo jedu.

Mislim na one koji umiru pred zalogajem, kilaveci i brljajuci po tanjiru i na kraju nista ne pojedu... (nisu bolesni)

Uzgred, razumem ljude koji su otvoreni prema novom. Ne moraju ni probati, ni jesti sve sto postoji, niti se baviti kuhinjom, ni posvecivati tome paznju, ali prosta otvorenost. prema novom. Ali prijateljica ne jede ni paradajz ni banane. A makarone ne okusa. Postoje ljudi koji imaju trip sa hranom odredjenog izgleda. Iii imaju uzas od povrca. Ili nikad ne jedu povrce (njih sumnjicim da su babini unuci). Oni koji u zivotu jedu samo tri jela (i bespomocni su bez toga). Oni koji nista drugo osim maminog boravka ne kusaju (valjda jos zive u torbi kengur mame). Rasplakane jadnice kojima je sve "prejako" i "prezacinjeno"... Da, znam da treba biti tolerantan.
mlekac mlekac 20:40 03.07.2010

Re: Hi, I'm cat i zelim da priznam

maca22
...da osecam agresiju prema ljudima koji kilavo jedu.

Mislim na one koji umiru pred zalogajem, kilaveci i brljajuci po tanjiru i na kraju nista ne pojedu... (nisu bolesni)

Uzgred, razumem ljude koji su otvoreni prema novom. Ne moraju ni probati, ni jesti sve sto postoji, niti se baviti kuhinjom, ni posvecivati tome paznju, ali prosta otvorenost. prema novom. Ali prijateljica ne jede ni paradajz ni banane. A makarone ne okusa. Postoje ljudi koji imaju trip sa hranom odredjenog izgleda. Iii imaju uzas od povrca. Ili nikad ne jedu povrce (njih sumnjicim da su babini unuci). Oni koji u zivotu jedu samo tri jela (i bespomocni su bez toga). Oni koji nista drugo osim maminog boravka ne kusaju (valjda jos zive u torbi kengur mame). Rasplakane jadnice kojima je sve "prejako" i "prezacinjeno"... Da, znam da treba biti tolerantan.


Pazi, u nekim delovima Indije ne jedu krompir niti bilo koje povrce koje raste ISPOD zemlje, a u nekim drugim ne jedu crveno povrce tipa paradajza jer "krvari".

Meni je, od svega, najludje pravilo za klopu koje imaju Siki - njima je zabranjeno da jedu bilo koju klopu koja je Halal (Kod Jevreja bi to bilo kosher).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana