Gost autor| Život

Eh ti jezici!

njanja_de.manccini RSS / 01.07.2010. u 16:00

Pre neki dan sam vam rekla da je onaj blog naše drage blogodrugarice - mlekac samo uvertira za njene buduće blogove. Ona je zivela u Africi, a ja sam opčinjena tim kontinentom jer nikad nisam bila tamo, tako da ...

mlekac:

 

- Kada ćeš više da naučiš Secuanu?

Bilo je to pitanje koje su mi razni ljudi upućivali bar dva puta mesečno. I posle nekoliko godina boravka imala sam problema da progovorim lokalni jezik, Secuanu, a to su, izgledalo mi je, svi oko mene znali. Ovog puta, pitanje je postavio naš prijatelj Bobi, u tom trenutku ležerno zavaljen u baštensku stolicu, sa obaveznom konzervom piva u rukama.

- Nije da ja ne želim da je naučim, Bobi, zaista se trudim, ali ne ide mi. Znam osnovne fraze, razumem veći deo onoga što mi se kaže, ali ne uspevam da sklopim rečenice! Secuana ne liči ni na jedan drugi jezik koji znam!

- Ne trudiš se dovoljno. Proći ćeš ti ko moj matori!

Načuljih uši. Ovo je mirisalo na još jednu od Bobijevih priča...

Bobija i njegovu porodicu upoznali smo zahvaljujući našem najmlađem sinu. Svakodnevna šetnja do samoposluge vodila nas je pored njihove kuće i naš najmlađi nije pristajao da prođemo a da ne dotrči do ograde i rukuje se sa devojčicom koja se igrala u dvorištu. Bila je otprilike istog uzrasta kao i on tada, oko godinu i po, nasmejana i plavokosa. Taj njihov ritual pozdravljanja doveo je, konačno, do upoznavanja sa njenom bakom, Bobijevom ženom, a potom i sa ostatkom porodice.

Onda se ispostavilo da Bobi i moj muž svakoga dana odlaze u isto vreme na posao iz Lobacea u Gaboron, pa su počeli da putuju zajedno i druženje se nastavilo...

Bobi je bio jedinstvena pojava. Otac mu je bio Grk, pekar. Majka - ćerka Irskih misionara. Rodio se u Južnoj Africi i još kao dečak preselio se sa roditeljima u Bocuanu, pre više od pedeset godina. U mladosti je, prema sopstvenom priznanju, bio „Little bit wild!" (pomalo divalj). Prvo je pomagao ocu u pekari, potom je vodio restoran, onda je trgovao kravama, bavio se lovom, traganjem za retkim metalima i raznim drugim poslovima, dok se nije skrasio na mestu poslovođe u jednoj južnoafričkoj firmi. Bocuanu je poznavao uzduž i popreko, proputovao ju je, kako je sam govorio, na svaki mogući način, a to je uključivalo ne samo uobičajena prevozna sredstva - kao što su motorna vozila svih vrsta - već i konje, magarce, pa i Bobijeve noge...

Kad god bi smo se sreli i zaseli, posle konzerve do dve piva, Bobi bi počeo sa pričama. A umeo je da pripoveda. Iz večeri u veče, obično posle posla, sedeli bi u bašti i slušali njegove dogodovštine iz vremena „pre civilizacije". Bilo je to, pričao nam je Bobi, surovo vreme, kada se od Lobacea do Gaborona putovalo i po dva dana (razdaljina je 80 km), sa vodom, hranom i obaveznom puškom, jer su putevi bili nešto veće utabane staze, pune divljih životinja.

- To je bila prava Afrika! A ne ovo danas! Svuda asflat, struja i mobilni telefoni!

Bio je i izuzetan poznavalac biljaka i životinja (naročito je voleo insekte), a dobar deo svog znanja, tvrdio je, stekao je od Bušmana među koje je zalutao preterujući stoku preko Kalaharija. Naravno, Bobi ne bi bio Bobi, da pored Grčkog, Engleskog i Secuane (koje je tečno govorio) nije uspeo da savlada i ono nemoguće kliktanje kojim se Bušmani sporazumevaju! A taj talenat za jezike mu se, kako je sam tvrdio, vrlo isplatilo - mnogo puta ostao je živ samo zahvaljujući trikovima koje je naučio od Bušmana:

- Pazite! - ubeđivao nas je najozbiljnije - Ako vam se ikada desi da vas ujede škorpija, nemojte da paničite! Samo je odmah uhvatite, ubijte, zgnječite i njenu iznutricu, naročito stomak, izmešajte sa svojom pljuvačkom pa to utrljajte na mesto uboda. Prekrijte time ranu kompletno i mirni ste! Ništa vam neće biti! To su me Bušmani naučili!

(Na svu sreću, nikada se nisam našla u prilici da proveravam da li ovaj Bobijev recept radi... )

Obožavali smo da slušamo te njegove priče, a ove večeri očito je na redu bila još jedna od onih o njegovom pokojnom ocu...

- Šta je to bilo sa tvojim ocem, Bobi? Zašto kažeš da ću proći kao on?
- Zato što ne učiš jezike!
- Ali učim!
- Jeste, tako je i on učio, pa nikad ni Engleski nije progovorio kako treba, a nekmoli Secuanu!
- Ali mora da je znao bar nešto? Pa radnici su mu bili lokalni...
- Aha! I zezali su ga samo tako! Sve zbog jezika! Sećam ga se, nije bio visok čovek, ali bio je vrlo jak! Valjda od onih silnih džakova brašna koje je dizao? A imao je i temperament. Doduše, ne kao mama, ona je stvarno znala da plane, ali, ako bi se naljutio - to su odmah svi znali! Strašno je vikao! Baš smo ga se plašili. I mi kod kuće i radnici u pekari. Kad se razbesni, samo je mama smela da stane pred njega! Ali, radnici su ga ipak vukli za nos - zato što nije naučio jezik.
- Pa šta se desilo?
- Baš hoćeš da znaš?
- Naravno!

Kao i svi veliki pripovedači, Bobi je obožavao da drži publiku u neizvestnosti. Tako je bilo i ovog puta. Morala sam da odem i donesem sveže pivo, dobro ohlađeno, pre nego što se priča nastavila:

- Jednoga dana, baš pred kraj meseca, dođe matori sav besan iz pekare. Lupio je kapijom, besno otvorio vrata i još sa praga poče da viče: „E sad mi je dosta! Kad budeš obračunavala plate, onoj dvojici ništa da nisi dala! I odmah da ih otpustiš!" Mi se posakrivali, za svaki slučaj, a mama, koja je bila zadužena za administraciju u pekari, izađe iz kuhinje, mirno ga pogleda, i upita šta se desilo? „Ma, dosta mi je više! Opet su danas prosuli pola vreće brašna! Opet njih dvojica! Uvek oni! Ako ih uhvatim, ima obojicu da propustim kroz šake da neće znati šta im se desilo! Ma sve ću kosti da im polomim! Ovo je treći put ove nedelje! Stvarno mi je dosta! Non-stop mi njih dvojica prave štetu!"
- Šta, imao je problema sa nekim radnicima?
- Naravno! - reče Bobi i smeškajući se otpi pivo - Uvek imaš problema sa nekim radnicima. Pekara je bila velika, pa se svaki dan nešto dešavalo. I, matori je tog dana rešio da odpusti „onu dvojicu" za primer!
- Pa je li ih otpustio?
- Jok! (značajan smešak)
- Zašto? Bilo mu ih je žao?
- Ni najmanje!
- Nego?
- Nije mogao da ih nađe! (opet smešak)
- Nije znao koji su?
- Znao je, kako da nije. - reče Bobi sad već smejući se - Barem je on mislio da zna. Radnici su mu ih uredno prijavljivali svaki put kad se nešto desi. Samo nije uspeo da ih uhvati. Zato što...
Grohotan smeh.
Strpljivo sačekah par minuta. Bobi se i dalje smejao. Na kraju ne izdržah:
- Ma daj Bobi, šta je smešno? Zašto nije uspeo da ih pronađe?
Jedva se primirivši, Bobi konačno izusti:
- Zato što su se zvali: Gakitse i Gasenna!


Počesmo svi da se smejemo. Na Secuani „Ga kitse!" znači „Ne znam!" a „Ga senna!" „Nisam ja!". Kad god je Bobijev otac pitao „Ko je ovo uradio?" dobijao je jedan od ta dva odgovora a on je pomislio da su to imena ugursuza koji mu prave štetu...

 

0085_w580_h435.jpg 

 



Komentari (58)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mirelarado mirelarado 16:19 01.07.2010

:)))))

А код нас су вазда у моди, некада дугови, а сада господа Такоје и Јасамза.

Гавагаи или О непреводивости...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:26 01.07.2010

Re: :)))))

: )))))
Takoje! mora da se nauce jezici jer inace bude belaja. evo ja juce objasnjavam direktorici letnje skole da idemo za Srbiju zato sto my husbands sister is marrying her daughter. zena me gleda belo i verovatno misli u sebi: jbt koji incest a ova se ludara ponosi time!
Bright Spot Bright Spot 16:20 01.07.2010

Moja Afrika

a ja sam opčinjena tim kontinentom jer nikad nisam bila tamo


Meni se Afrika uvijek činila kao neka druga planeta. Nemam problem sa "tuđinama", šta više, rado se pronalazim u njima. Ali "Afrika" u meni budi ista osjećanja kao "Jupiter".
Za koji dan polazim na moj šestomjesečni tour of duty u Afriku. Srećan sam k'o kuče... :)
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 16:38 01.07.2010

Re: Moja Afrika

jao blago tebi! pisi kad stigneš : )))
gde je sad onaj Pajic da nam okaci svoje fotke iz Afrike.
mlekac mlekac 18:48 01.07.2010

Re: Moja Afrika

Bright Spot
a ja sam opčinjena tim kontinentom jer nikad nisam bila tamo


Meni se Afrika uvijek činila kao neka druga planeta. Nemam problem sa "tuđinama", šta više, rado se pronalazim u njima. Ali "Afrika" u meni budi ista osjećanja kao "Jupiter".
Za koji dan polazim na moj šestomjesečni tour of duty u Afriku. Srećan sam k'o kuče... :)

A gde ides? Koji deo Afrike?
Bright Spot Bright Spot 20:17 01.07.2010

Re: Moja Afrika

Eritreja, Džibuti, Jemen (nije Afrika ali je tu, prekoputa), Kenija, Sejšeli i možda Tanzanija. Ovo ispod i oko ekvatora me posebno raduje :)
Ima li ikakav savjet (ništa do sada nisam čuo), osim što sam "cijepljen protiv rijetkih infekcija"...
mlekac mlekac 20:21 01.07.2010

Re: Moja Afrika

Bright Spot
Eritreja, Džibuti, Jemen (nije Afrika ali je tu, prekoputa), Kenija, Sejšeli i možda Tanzanija. Ovo ispod i oko ekvatora me posebno raduje :)
Ima li ikakav savjet (ništa do sada nisam čuo), osim što sam "cijepljen protiv rijetkih infekcija"...

Da ne smaram sad po blogu, nasi "Afrikanci" okupljaju se ovde

Slobodno svrati i pitaj sve sto te interesuje. Ima ih koji su bili u Eritreji, ima ih koji su jos uvek u Keniji, a ima i nekih u nekim drugim zanimljivim delovima sveta.

Dobrodosao!
Bright Spot Bright Spot 20:27 01.07.2010

Re: Moja Afrika

U stvari, kad malo bolje razmislim, dovoljne su vakcine. Uvijek sam izbjegavao predrasude (znam da ih sada ne bi ni bilo!), ali sad hoću i da izbjegnem tuđi feeling :)
mlekac mlekac 20:30 01.07.2010

Re: Moja Afrika

Bright Spot
U stvari, kad malo bolje razmislim, dovoljne su vakcine. Uvijek sam izbjegavao predrasude (znam da ih sada ne bi ni bilo!), ali sad hoću i da izbjegnem tuđi feeling :)



Nije u pitanju feeling nego cisto prakticne stvari.

Recimo, voda u Bw sasvim je u redu za pice (sto ne vazi za neke druge africke zemlje). E, ali znam mnoge koji su, u pocetku, potrosili silne novce na onu flasiranu jer ih niko nije "upozorio" na tu cinjenicu.

Takve, prakticne, svakodnevne stvari mozes da saznas na forumu Afrika.
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:55 01.07.2010

Re: Moja Afrika

gde je sad onaj Pajic da nam okaci svoje fotke iz Afrike

Ja okačio malo. Biće valjda više od sredine avgusta
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 22:00 01.07.2010

Re: Moja Afrika

tacno, tamo sam i videla Pajiceve fotke sad se secam. posle sam citala njegov tekst o usponu na Kilimandzaro koji je pisao davno. odlican tekst!
maca22 maca22 16:37 01.07.2010

Preporuka

Onda bi ti se svidela knjiga "Porodica u Divljni" koja je prevedena i kod nas (na srpski). Od žene rendžera nacionalnog parka Kriger, koja je tamo živela sa njim i 3 ćerke 17 godina.
Inače njen otac je autor filmova "Bogovi su pali na teme" i "Ta divna stvorenja".

http://www.sacareerfocus.co.za/content_detail.cfm?AgentsID=302&PageID=453&SubPageID=440&DetailPageID=499
Jukie Jukie 03:24 02.07.2010

Re: Preporuka

maca22
Onda bi ti se svidela knjiga "Porodica u Divljni" koja je prevedena i kod nas (na srpski). Od žene rendžera nacionalnog parka Kriger, koja je tamo živela sa njim i 3 ćerke 17 godina.Inače njen otac je autor filmova "Bogovi su pali na teme" i "Ta divna stvorenja". http://www.sacareerfocus.co.za/content_detail.cfm?AgentsID=302&PageID=453&SubPageID=440&DetailPageID=499

E odlično što je neko pomenuo. Da li ta knjiga ima veze sa ove dve serije (jednom američkom a drugom britanskom, jedna rimejk druge) koje smo gledali na Halmarku?
maca22 maca22 21:45 02.07.2010

Re: Preporuka

Nisam gledala te serije, pa ne znam. Može neki opis ili link?
Ako je ovo http://piefilm.com/wf1.htm onda sigurno nije.
blogovatelj blogovatelj 17:04 01.07.2010

A znas ono...

Kad napadnu tipa dva coveka, pretuku ga, opljackaju i pobegnu. On ode u muriju, prijavi sve, a oni krenu sa pitanjima...
- Jesi ih video?
- Nisam, nabili mi dzak na glavu. Ali sam im zapamtio nadimke.
- Pa koji su im nadimci?
- Stipuganime i Pajcegauvugla.
albicilla albicilla 18:00 01.07.2010

Slovo o jeziku

...uz rizik da ispadnem cepidlaka, no, drzava se obicno transkribuje kao Bocvana, po logici da se na srpskom “ts” spaja u “c”. Ali, u stvarnom svetu se nikada ne kaze Bocvana, vec se tecno izgovara kao Botsvana.

Otuda je dominantna etnicka grupa Tsvana (Cvana?), a njen jezik je setsvana (ili mozda secvana?). Secuana, istina, zvuci skladnije, ali je dalje i od duha srpskog (secvana) i od duha Setswane (setsvana).

A sam jezik je prilicno nerazvijen (1966, kada je dobia nezavisnost, drzava je bila tek plemenska zajednica a prestonica tek selo poglavice Gaboronea), pa ima veoma siromasan fond reci i usvaja enorman broj reci iz engleskog. Kakobilo, to me ne pravda sto ga nikad nisam naucio.
krkar krkar 18:32 01.07.2010

Re: Slovo o jeziku

albicilla
...uz rizik da ispadnem cepidlaka, no, drzava se obicno transkribuje kao Bocvana, po logici da se na srpskom “ts” spaja u “c”. Ali, u stvarnom svetu se nikada ne kaze Bocvana, vec se tecno izgovara kao Botsvana.

Otuda je dominantna etnicka grupa Tsvana (Cvana?), a njen jezik je setsvana (ili mozda secvana?). Secuana, istina, zvuci skladnije, ali je dalje i od duha srpskog (secvana) i od duha Setswane (setsvana).

A sam jezik je prilicno nerazvijen (1966, kada je dobia nezavisnost, drzava je bila tek plemenska zajednica a prestonica tek selo poglavice Gaboronea), pa ima veoma siromasan fond reci i usvaja enorman broj reci iz engleskog. Kakobilo, to me ne pravda sto ga nikad nisam naucio.


Cvana, Secvana i Bocvana

Postojao je i stari oblik Bečuana, primljen preko nemačkog
mlekac mlekac 18:46 01.07.2010

Re: Slovo o jeziku

krkar
albicilla
...uz rizik da ispadnem cepidlaka, no, drzava se obicno transkribuje kao Bocvana, po logici da se na srpskom “ts” spaja u “c”. Ali, u stvarnom svetu se nikada ne kaze Bocvana, vec se tecno izgovara kao Botsvana.

Otuda je dominantna etnicka grupa Tsvana (Cvana?), a njen jezik je setsvana (ili mozda secvana?). Secuana, istina, zvuci skladnije, ali je dalje i od duha srpskog (secvana) i od duha Setswane (setsvana).

A sam jezik je prilicno nerazvijen (1966, kada je dobia nezavisnost, drzava je bila tek plemenska zajednica a prestonica tek selo poglavice Gaboronea), pa ima veoma siromasan fond reci i usvaja enorman broj reci iz engleskog. Kakobilo, to me ne pravda sto ga nikad nisam naucio.


Cvana, Secvana i Bocvana

Postojao je i stari oblik Bečuana, primljen preko nemačkog

Setswana (da se drzim originalnog pisanja) isti je jezik kao i Sesoto koji se govori u Juznoj Africi i Lesotu. Tako da to nije bas toliko nerazvijen jezik.

Stanovnici Botswane sebe nazivaju Motswana a dominantni jezik Setswana. Postoje i drugi jezici koji se tamo govore, ali Setswana i Engleski su zvanicni i njih govore skoro svi.

EDIT:
Znam da se kod nas w transkribuje kao v, ali veruj mi, vecina ljudi tamo izgovara ga kao U pa sam zato i ja pisala po Vuku - t.j. onako kako sam cula. Bocuana, Secuana, Mocuana...
albicilla albicilla 19:00 01.07.2010

Re: Slovo o jeziku

Postojao je i stari oblik Bečuana, primljen preko nemačkog


to je ujedno bio i naziv britanskog protektorata becuanalend, jedna od retkih terotorija ciji se glavni grad nalazio izvan njenih granica, u susednoj sar, ako se ne varam, u mafikengu...

...koji je poznat i po burskoj opsadi tokom koje je onaj britanski pukovnik napisao upustvo za skaute vojne, a ono prokrijumcareno i stiglo u englesku pre kraja opsade, pa su prve izvidjacke odrede decaka vec osnovali, a da autor uputstva pojma nije imao

i, mlekac, lep blog, izvini na mom cepidlacenju... takav sam kad mi se nesto svidja :)))
mlekac mlekac 19:04 01.07.2010

Re: Slovo o jeziku

albicilla
Postojao je i stari oblik Bečuana, primljen preko nemačkog


to je ujedno bio i naziv britanskog protektorata becuanalend, jedna od retkih terotorija ciji se glavni grad nalazio izvan njenih granica, u susednoj sar, ako se ne varam, u mafikengu...

...koji je poznat i po burskoj opsadi tokom koje je onaj britanski pukovnik napisao upustvo za skaute vojne, a ono prokrijumcareno i stiglo u englesku pre kraja opsade, pa su prve izvidjacke odrede decaka vec osnovali, a da autor uputstva pojma nije imao

i, mlekac, lep blog, izvini na mom cepidlacenju... takav sam kad mi se nesto svidja :)))


Ma nema frke - i ja znam da budem cepidlaka.

Hvala za kompliment.
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:58 01.07.2010

Re: Slovo o jeziku

u mafikengu...

...koji je poznat i po burskoj opsadi tokom koje je onaj britanski pukovnik napisao upustvo za skaute vojne, a ono prokrijumcareno i stiglo u englesku pre kraja opsade, pa su prve izvidjacke odrede decaka vec osnovali, a da autor uputstva pojma nije imao

Lepo, lepo poznavanje

Bio, overio 99-te, na 100 godišnjicu opsade
mlekac mlekac 05:47 02.07.2010

Re: Slovo o jeziku

Milutin Milošević
u mafikengu...

...koji je poznat i po burskoj opsadi tokom koje je onaj britanski pukovnik napisao upustvo za skaute vojne, a ono prokrijumcareno i stiglo u englesku pre kraja opsade, pa su prve izvidjacke odrede decaka vec osnovali, a da autor uputstva pojma nije imao

Lepo, lepo poznavanje

Bio, overio 99-te, na 100 godišnjicu opsade


Ima u toj novijoj istoriji Afrike gomila zanimljivih dogadjaja o kojima ovde niko nema pojma.

Pisacu jednom o najcuvenijoj africkoj ljubavnoj prici XX veka - Seretseu i Ruth Kama (nju sam cak imala srece i da upoznam). Njih su dvoje pravi dokaz da je zivot najbolji romanopisac
niccolo niccolo 06:18 02.07.2010

Re: Slovo o jeziku

Ima u toj novijoj istoriji Afrike gomila zanimljivih dogadjaja o kojima ovde niko nema pojma.

Obavezno da nas upoznaš sa nekim od tih događaja...
mlekac mlekac 06:32 02.07.2010

Re: Slovo o jeziku

niccolo
Ima u toj novijoj istoriji Afrike gomila zanimljivih dogadjaja o kojima ovde niko nema pojma.

Obavezno da nas upoznaš sa nekim od tih događaja...


Bice, bice niccolo, obecavam.
Polako sortiram, sredjujem, uoblicavam, pa stize
arthur_dent arthur_dent 08:14 02.07.2010

Re: Slovo o jeziku

hmm, jel to onaj pukovnik koji je drzao obuku odbrane u slucaju da vas neko napadne bananaom
mlekac mlekac 08:16 02.07.2010

Re: Slovo o jeziku

arthur_dent
hmm, jel to onaj pukovnik koji je drzao obuku odbrane u slucaju da vas neko napadne bananaom



Mislis na ovo:
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:01 02.07.2010

Re: Slovo o jeziku

jel to onaj pukovnik koji je drzao obuku odbrane u slucaju da vas neko napadne bananaom

Ne, to je onaj koji je crtao "leptire" u Kotoru (plan tvrdjave)
gordanac gordanac 21:12 02.07.2010

Re: Slovo o jeziku

mlekac
Milutin Milošević
u mafikengu...

...koji je poznat i po burskoj opsadi tokom koje je onaj britanski pukovnik napisao upustvo za skaute vojne, a ono prokrijumcareno i stiglo u englesku pre kraja opsade, pa su prve izvidjacke odrede decaka vec osnovali, a da autor uputstva pojma nije imao

Lepo, lepo poznavanje

Bio, overio 99-te, na 100 godišnjicu opsade


Ima u toj novijoj istoriji Afrike gomila zanimljivih dogadjaja o kojima ovde niko nema pojma.

Pisacu jednom o najcuvenijoj africkoj ljubavnoj prici XX veka - Seretseu i Ruth Kama (nju sam cak imala srece i da upoznam). Njih su dvoje pravi dokaz da je zivot najbolji romanopisac


Ruth Williams i Seretse Khama ?
Znam priču :))
Neobičan par, čudesna priča, stvarno bi mogla tekst o njima, kako je sve to bilo - brak među različitim rasama, pritisak da odstupi sa vlasti, život u izgnanstvu, povratak, deca,...
mlekac mlekac 21:16 02.07.2010

Re: Slovo o jeziku

gordanac
mlekac
Milutin Milošević
u mafikengu...

...koji je poznat i po burskoj opsadi tokom koje je onaj britanski pukovnik napisao upustvo za skaute vojne, a ono prokrijumcareno i stiglo u englesku pre kraja opsade, pa su prve izvidjacke odrede decaka vec osnovali, a da autor uputstva pojma nije imao

Lepo, lepo poznavanje

Bio, overio 99-te, na 100 godišnjicu opsade


Ima u toj novijoj istoriji Afrike gomila zanimljivih dogadjaja o kojima ovde niko nema pojma.

Pisacu jednom o najcuvenijoj africkoj ljubavnoj prici XX veka - Seretseu i Ruth Kama (nju sam cak imala srece i da upoznam). Njih su dvoje pravi dokaz da je zivot najbolji romanopisac


Ruth Williams i Seretse Khama ?
Znam priču :))
Neobičan par, čudesna priča, stvarno bi mogla tekst o njima, kako je sve to bilo - brak među različitim rasama, pritisak da odstupi sa vlasti, život u izgnanstvu, povratak, deca,...

Napisacu, nego moram da pazim da je mnogo ne razvucem. Jan je sada predsednik a TK (jedan od blizanaca) postao je MP - ne bih da prica skrene u neke druge vode.

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:26 02.07.2010

Re: Slovo o jeziku

ne bih da prica skrene u neke druge vode.

ja cu banujem ako skrene gde ne treba nista se ne brini

radulence radulence 18:10 01.07.2010

.

zanimljivo
pitko
chitko

lepo:)

josh...
mlekac mlekac 18:47 01.07.2010

Re: .

radulence
zanimljivo
pitko
chitko

lepo:)

josh...

Hvala, bice, naterace me njanja
Kazezoze Kazezoze 19:09 01.07.2010

stimela - coal train



nedavno sam ga gledao po drugi put, izgleda starije, ali jos uvek snazna energija dolazi iz njegove trube...hugh je kralj! bio je i na otvaranju wk...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:11 01.07.2010

Re: .

mlekac
Hvala, bice, naterace me njanja


mlekac mlekac 20:01 01.07.2010

Re: stimela - coal train

Kazezoze


nedavno sam ga gledao po drugi put, izgleda starije, ali jos uvek snazna energija dolazi iz njegove trube...hugh je kralj! bio je i na otvaranju wk...


Joj, ovo je bilo pravo osvezenje!
Hvala ti puno!
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:53 01.07.2010

Re: stimela - coal train

Joj, ovo je bilo pravo osvezenje!

da znas, ja ne mogu sad da prestanem da klikcem na ostale klipove.
Hvala Kaz
Kazezoze Kazezoze 21:05 01.07.2010

Re: stimela - coal train

njanja_de.manccini
Joj, ovo je bilo pravo osvezenje!

da znas, ja ne mogu sad da prestanem da klikcem na ostale klipove.
Hvala Kaz

paaaa, ako vam se bas dopada mogu vam poslati neki album na pp
uzgred, on je bio muz miriam makebe i komponovao je dosta pesama koje je ona pevala. svakako je jedan od meni drazih africkih muzicara.
mlekac mlekac 21:07 01.07.2010

Re: stimela - coal train

Kazezoze
njanja_de.manccini
Joj, ovo je bilo pravo osvezenje!

da znas, ja ne mogu sad da prestanem da klikcem na ostale klipove.
Hvala Kaz

paaaa, ako vam se bas dopada mogu vam poslati neki album na pp
uzgred, on je bio muz miriam makebe i komponovao je dosta pesama koje je ona pevala. svakako je jedan od meni drazih africkih muzicara.

Obozavam njenu muziku!
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:26 01.07.2010

Re: stimela - coal train

paaaa, ako vam se bas dopada mogu vam poslati neki album na pp

ja cekam pp
Kazezoze Kazezoze 21:32 01.07.2010

Re: stimela - coal train

njanja_de.manccini
paaaa, ako vam se bas dopada mogu vam poslati neki album na pp

ja cekam pp

stize, cim se uploaduju...
Milutin Milošević Milutin Milošević 21:57 01.07.2010

Re: stimela - coal train

Obozavam njenu muziku!

Čitala blog?
mlekac mlekac 05:44 02.07.2010

Re: stimela - coal train

Milutin Milošević
Obozavam njenu muziku!

Čitala blog?

baci link - mogu ja i ponovo...
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:13 02.07.2010

Re: stimela - coal train

mlekac mlekac 14:08 02.07.2010

Re: stimela - coal train

Milutin Milošević
Mama Afrika

E, ovo je bilo pre nego sto sam se pridruzila ovom blogodrustvancetu.

Divan tekst. Mama Afrika je zaista bila posebna osoba.

blogovatelj blogovatelj 02:36 03.07.2010

Re: stimela - coal train

Čitala blog?


Ja sam od tebe, tj tvog bloga, saznao za nju i na tome sam ti beskrajno zahvalan.
miloradkakmar miloradkakmar 19:42 01.07.2010

Poučno,

zanimljivo, zabavno, korisno, duhovito...
mlekac mlekac 20:00 01.07.2010

Re: Poučno,

miloradkakmar
zanimljivo, zabavno, korisno, duhovito...

Hvala, hvala...
masovna_keva masovna_keva 20:17 01.07.2010

Preporuka

E, bas je lep blog.
Uzivala sam, definitivno hocemo jos :)
mlekac mlekac 20:22 01.07.2010

Re: Preporuka

masovna_keva
E, bas je lep blog.
Uzivala sam, definitivno hocemo jos :)


Bice, bice, polako...

Leto je pred nama, dusu dalo za "lakse" teme
libkonz libkonz 22:35 01.07.2010

Re: Preporuka

a čekamo i autorsku, da se Njanja više ne švercuje, nego da nešto i napiše sama
Mlekac, uživao sam čitajući.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 23:30 01.07.2010

Re: Preporuka

da se Njanja više ne švercuje, nego da nešto i napiše sama



myredneckself myredneckself 01:00 02.07.2010

Re: Preporuka

Mlekac, odličan post.
Da znaš samo da me srce vuče u Afriku, godinama
A da li znaš da bih ja u startu otišla prvo na pijacu da se upoznam s asortimanom onoga što nisam nikada videla, a što se jede?
mlekac mlekac 05:42 02.07.2010

Re: Preporuka

myredneckself
Mlekac, odličan post.
Da znaš samo da me srce vuče u Afriku, godinama
A da li znaš da bih ja u startu otišla prvo na pijacu da se upoznam s asortimanom onoga što nisam nikada videla, a što se jede?


Znam, to je i mene vuklo - mada u Bw nema mnogo klasicnih pijaca.

Vec sam negde pisala, meni omiljene su mopane, t.j. susene gusenice, ali o tome cemo vise drugom prilikom.
mlekac mlekac 05:43 02.07.2010

Re: Preporuka

libkonz
a čekamo i autorsku, da se Njanja više ne švercuje, nego da nešto i napiše sama
Mlekac, uživao sam čitajući.

Hvala, doci ce, valjda i ta atuorska...

A njanja ce da pise - samo ne postizava kad se ja guram i zlorabim njenu dobru volju i prostor
robylad robylad 09:07 02.07.2010

Re: Preporuka

a, neces u Aziju?



Nista, moracu bolje da pisem
robylad robylad 09:06 02.07.2010

"inozemstvo"

welcome, again!



Hocemo da vidimo ko ce duze da pise o avanturama van Evrope?
mlekac mlekac 14:01 02.07.2010

Re: "inozemstvo"

robylad
welcome, again!



Hocemo da vidimo ko ce duze da pise o avanturama van Evrope?




Bojim se da ces izgubiti...

Gotovo osam godina je upravo to - gotovo osam godina. Nakupilo se tu svega i svacega o cemu moze da se pise.

U svakom slucaju, ti pisi o Aziji, ja cu o Africi (mada vidim da nisam jedina sa tom temom) a ostali ce da uzivaju
robylad robylad 14:26 02.07.2010

Re: "inozemstvo"

Moze i tako!

Ja sam tek na pocetku, imas pocetnu prednost

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana