Spasimo patuljke

MilutinM RSS / 11.06.2007. u 21:50
Pozdrav svima,


posle nekoliko meseci pregovora sa Restakom, evo i mene medju autorima blogova.
Kao što pite u mom profilu, ja dosta putujem. Stoga će i moji blogovi biti pre svega vezani za putovanja. Uglavnom ću predstavljati Ženevu i Švajcarsku (gde sada živim), kao i razna mesta koja posećujem, a biće i onih koji se tiču i putovanja uopšte.
Ideju da pišem o putovanjima dobio sam pre 5 godina, kada sam i napisao prve tekstove. Medjutim, tek na odlasku u Ženevu, februara 2006. godine, doneo sam odluku da se malo ozbiljnije bavim pisanjem. Nisam baš aktivan kao što sam mislio, ali ima već tekstova koje ću polako da kačim. Nadam se da ću sada, kada ovde postavljam blogove, biti još aktivniji. Voleo bih da čitate moje tekstove i da ih komentarišete.
Za početak, evo jednog teksta koji nije baš sasvim "turistički".

Srdačno,
Milutin


Spasimo patuljke

U poslednje vreme, u Švajcarskoj se pojavljuje čudan pokret koji se najpre javio u Francuskoj još početkom devedesetih, a prisutan je i u Kanadi, Španiji, Engleskoj, Austriji, SAD, Nemačkoj, Italiji, Belgiji i drugim zemljama. Radi se o Frontu za oslobadjanje baštenskih patuljaka! Prvi 'napadi' ovog oslobodilačkog pokreta javili su se nedavno u okolini Friburga a, evo, pojavili su se i u kantonu Vo - u okolini Lozane.

U ovdašnjim novinama izašao je članak iz koga se vidi da jedna bivša vlasnica žali za svojim ljubimcima, ali je namerna da kupi nove i ovog puta ih dobro obezbedi tako da se ne mogu lako ukrasti (ili osloboditi?). Njena komšinica je zabrinuta jer ima oko 200 patuljaka u svom dvorištu. Ona, kao i mnogi drugi švajcarci, voli ovu vrstu kiča. Mada ima simpatije za zabavu mladih ljudi, ona brine kako da obezbedi svoje ljubimce od kradje. Čak je stradao i magistrat kantona Vo kome je iz neposredne blizine kancelarije ukraden patuljak obučen kao fudbaler. Kakva drskost, ili hrabrost!

Čudno, nema šta. Očigledno zabava dokonih mladih i onih koji to više nisu. Medjutim, svaka čast za način na koji to rade.

O Frontu

Front za oslobodjenje baštenskih patuljaka (Front de Libération des Nains de Jardins) je organizovana družina. Na njihovom sajtu www.flnjfrance.com, koji je (prirodno) na francuskom, možete naći puno zanimljivih informacija. Od toga koja je platforma na kojoj grade svoje delovanje, oa do praktičnih informacija kako da pristupite oslobadjanju patuljaka. Zanimljiva uputstva su:

• da treba proveriti da li su vam džepovi prazni (da vam možda ne ispadne neki dokument po kome vas mogu naći)

• da treba uvek ostaviti pismo sa porukom da je patuljak oslobodjen

• da ne treba vršiti nikakav seksualni akt nad patuljcima

• da uvek treba da bude barem dva oslobodioca (da se barem zabave, ako ništa drugo)

• da akciju treba izvesti noću, ali da kuću treba dobro osmotriti preko dana

• da treba nositi zelene pantalone i crvenu jaknu, mada nije pogrešno ni obući tamnu odeću

• da posebnu pažnju treba obratiti na najveće očekivane prepreke: pse, automatska svetla, policajce koji se muvaju po kraju, alarme, kao i posebne zamke koje su prikačene na patulje kao što su alarmi koji uzbunjuju gorepomenute pse.

Od oslobodilaca se očekuje da napišu pismo sa objašnjenjem akcije i zajedno sa fotografijama pošalju ga zonskom rukovodstvu Fronta za arhivu i sajtu za objavljivanje u javnosti. Pripadnici Fronta obično farbaju patuljke u svoje zeleno - crvene boje, stavljaju im naočare u boji da vide u mraku i ostavljaju kraj njih testenine da ne budu gladni. Vrlo često, oslobodioci se zadovoljavaju zamenom mesta patuljaka, pa onda vlasnici imaju muku da pronadju čiji je patuljak kod njih osvanuo i gde se nalazi njihov.

Na sajtu imate i solidan izbor majica sa znakom Fronta i jasnim porukama za oslobadjanje patuljaka.

Jedna od najvećih akcija Fronta je bilo oslobadjanje nekoliko tuceta patuljaka za vreme izložbe u Bagatele bašti u Parizu. Jedan broj patuljaka nadjen je kasnije u Strazburu, pa je tamošnja policija ukazala da se radi o organizovanoj mreži koja zahteva koordiniranu akciju na nacionalnom nivou! Naspurot njima, Skotland jard je odbio predlog da uvede vruću liniju za javljanje o slučajevima oslobadjanja patuljaka.

Još malo o patuljcima i njihovom oslobadjanju

Patuljci su nekada bili značajan deo svake kuće u mnogim zemljama. Bili su neka vrsta kućne mitologije. Procenjuje se da samo u Nemačkoj ima preko 30 miliona baštenskih patuljaka. Dugo se vodila ogorčena borba izmedju proizvodjača ovih ikonica. Čak je Bundestag razmatrao zabranu uvoza iz drugih zemalja, a carina se isticala akcijama u kojima je, na primer, zaplenjivano i po tri stotine patuljaka krijumčarenih iz Češke preko susedne Poljske.

Medjutim, kasnije se njihovo držanje počelo smatrati kičem, te su se javili i prvi oblici otpora tom nipodaštavanju i borbe za njihovo oslobadjanje.

Oslobodioci se trude da daju posebnu dimenziju svojim akcijama. Zabava je jedan od važnih činioca svake. Tako, dešava se da patuljke vodaju po celom svetu a ranijim vlasnicima se šalju njihove slike iz raznih gradova širom zemaljske kugle. Jedan patuljak koga su gazde terale da navija za Njukastl oslobodjen je i onda je obukao svoje omiljene boje Vest Hema i poslao svojim ranijim tlačiteljima sliku da im napakosti. Vlasniku koji je ignorisao poruke svog patuljka on se na kraju vratio, iz inata. A posle masovnog oslobodjenja u Austriji, policija je našla odbegle patuljke u šumi, okupljene oko najvećeg, za vreme važnog sastanka koji su tu imali.

U Francuskoj su 2001. godine 11 patuljaka izvršili kolektivno samoubistvo vešanjem na mostu. Ostavili su poruku da više ne žele da budu deo sebičnog sveta koji im je nametnuo zadatak da ga ulepšavaju. Poručili su i da se priključuju sekti Hrama pokornih patuljaka.

No, ni policija ne spava. Prvi slučaj hapšenja oslobodilaca desio se 1994. godine, u Betunu, u Francuskoj. Policija je kod oslobodilaca pronašla 184 slobodna patuljka i dosta literature Fronta. U Ruenu, policija je prodrla u jednu kuću posle nedelje tajnog osmatranja i tamo našla 68 patuljaka.

Pokret je provocirao i stručnu javnost, te je profesor Patrik Bumar, antropolog sa Univerziteta u Renu sazvao trodnevnu konferenciju na kojoj su razmatrani sociološko - kulturno - ekonomski aspekti oslobadjanja baštenskih patuljaka.

A kod nas?

Kao i svaka moda sa zapada, patuljci su se uselili u naše bašte tiho i nečujno. Garant su ih doneli gasterbajteri. Tako sada dele sudbinu labudova, orlova, čaplji, lavova i ostale gipsane i betonske galanterije. Najviše patuljaka video sam po Bosni. Na nekim mestima ih odlivaju, pa onda farbaju. Ti su baš pravi kič

A verujem da nije daleko ni dan kada će se Front organizovati i kod nas.



Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:18 11.06.2007

Evo ja sam

spasila jednog


Inače, najveći kič koji sam videla ovde (Slovenija je poplavljena gipsanim patuljcima za vrtove) je patuljak koji sedi sa lap topom (i valjda čuva baštu).
Aniram Aniram 22:38 11.06.2007

Front de Libération des Nains de Jardins

s'l n'y avait pas la 3eme condition je me serais inscrite ;)
MilutinM MilutinM 08:32 12.06.2007

Re: Front de Libération des Nains de Jardins

Bon pour toi
Aniram Aniram 13:45 12.06.2007

Re: Front de Libération des Nains de Jardins

mauvais pour les nains
angie angie 22:48 11.06.2007

moja baka je

imala drugaricu, koja je leti uvek drzala otvorenu glavnu kapiju od kuce, a zatvorena samo drvena rebrasta vratanca, da bi svi mogli da uzivaju u cvecu iz njene bashte. Tu je naravno bio i cvergl, zbog koga sam se ja kachila o vratanca, svaki put kada smo prolazili. Tako da ja obozavam ove patuljke iako su kicherica i bash me briga. Bashta bez cvergla i nije kompletna!

Milutine, kakavo iznenzdjenje ovako s ponedeljka!
MilutinM MilutinM 08:33 12.06.2007

Re: moja baka je

Eto, malo...
MMMila MMMila 23:42 11.06.2007

U komsiluku...

...porodica koja radi u Svajcarskoj ima vikendicu. Dolaze dva, tri puta godisnje. Znamo da su tu jer iznesu u dvoristance od jedno 30 kvadrata najmanje stotinak razlicitih patuljaka. Svaki put ih je, naravno, sve vise i vise.

Lokalni zargon je, kada obavestavamo jedni druge da su stigle komsije: STIGLI PATULJCI!

(Jao, oni svetleci, nocni, mnogo su mi slatki kad se u zlo doba vracam! Doduse, ne bih ih u svom dvoristu)
Coco Rosie Coco Rosie 23:49 11.06.2007

ne znam

da li ste ikada isli ka mladenovcu. taj kraj je zemlja gipsanih patuljaka, miloskih venera, andjela, konjica i lavica...ima i srpskih orlica. i labudica, fontana i ostalih satanizama. sad se setih i nekog sela kroz koje se prolazi: Americ.
vucko vucko 23:59 11.06.2007

Prevara!

Pa ovo nije naš Milutin Mlađenović!

Kakva prevara :)
nsarski nsarski 00:08 12.06.2007

Re: Prevara!

Chupakabra! Pa, ciji je, ako nije nas? Covek je MilutinM i lepo pise.

A mMilutin mMladjenovic se odmah POZNAJE po stili, koji jedini na ovom talibanskom blogu ima, vise nego RESTAK i KUSOVAC zajedno. On je SAMPION u banovanju, i mrzi sve koji se sa njim SLAZU. mMilutin Labud Galeb Bajazit Mladjenovic nepusac i PROTIVNIK svih politicara od TITA do STALJINA zajedno. Jos samo i on BLOG da dobije, ali to ne daju MODERATORI koji ga zabranjuju i MRZE jer misli svojom glavom.
Eto, ti, ako si nostalgican. A briga mene za AMEBE i spirogire.
vucko vucko 00:13 12.06.2007

Re: Prevara!

Ma ok piše, nego kad sam video MilutinM, baš sam se ponadao... pa razočarao :)
angie angie 00:53 12.06.2007

Re: Prevara!

chekajte bre, s'ha ovo nije nash mladja????

Milutinko , daj neki signal brate, da znamo da l' smo osveshteni i sigurni ili nismo!
angie angie 00:55 12.06.2007

Re: Prevara!

jer ako nisi ti ONAJ nash, rezignirano odbijam da uchestvujem.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:56 12.06.2007

Re: Prevara!

nije mladja ali evo patuljka!

mMilutin mMladjenovic mMilutin mMladjenovic 08:19 12.06.2007

Re: Prevara!

vucko
Pa ovo nije naš Milutin Mlađenović! Kakva prevara :)



ма Вучко чак и и ЈА сам (по)мислио да сам то ЈА, код оно ОН, то јест мој имењак.

видео си увод овог поста, човек је преговарао месецима са ЊИМЕ, за разлику од мене којег сам месецима овде прозивао , испрозивао, демаскирао, дисквалификовао, па ко је онда луд да ми буде друг и другарица.

ОН је идеолошко острашћени руководилац, који има већ година дана како овде форсира своје ИСТОМИШЉЕНИКЕ, своје личне познанике, а ако већ нисте ЊЕГОВ познаник морате да бар пишете и мислите слично као ОН.

Е сад ако нисте ништа од тога, е онда сте ЊЕГОВ миљеник или ти нешто сте учинили за ЊЕГА па вас као таквог толерише.

јесте брутално сам искрен, а то се овде цени од ЊЕГА и гро старог кадра из коментаторског корпуса као тук на лук, или ти обрадују ми се ко крава мртвом телету.

да се не лажемо, ја о ЊЕМУ и даље мислим све најгоре могуће, па чак и горе.

а што и да не мислим, да неће да ми смањи варијабилу, привилегије и т.д.

мислим, ОН би то све урадио мени, и радио је то, наравно све у складу са ингеренцијама, моћома и разуме се законом прписаним санкцијама и дугметима.
vucko vucko 08:49 12.06.2007

ON

"Kad god kažem 'on', cenzor zna da sam mislio na NJEGA!"
(neki domaći predratni aforističar, Baljak, Lazić, Vitezović... više se ne sećam)
MMMila MMMila 08:57 12.06.2007

NASI, VASI I NJIHOVI????

I mislite da se MilutinM sada oseca prijatno? Ispao je njihov, ili sta?

Ne cini li Vam se da ste previse klanovski nastrojeni? Nimalo otvoreni za nove ljude koji imaju drugacije misli i drugacija interesovanja...
vucko vucko 09:10 12.06.2007

Hehe

Mila, jesi ti nova ovde? :)
MilutinM MilutinM 09:14 12.06.2007

Re: NASI, VASI I NJIHOVI????

Mila,

hvala za podršku. Navikao sam. A i vidim kako se stvari odvijaju na blogu. Meni je najpre želja pišem a ostalo...
MMMila MMMila 09:43 12.06.2007

NOVI, STARI, ZAUZETI, MANJE ZAUZETI...

Mozemo do sutra tako!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:36 12.06.2007

Re: Prevara!

pa kad smo vec kod iskrenosti mm, to oko...
па ко је онда луд да ми буде друг и другарица
...znas kako se kaze? ko je LUD ne budi mu DRUG...sta se bunis sad?
;-)
...heeee.....heeeee ))
mMilutin mMladjenovic mMilutin mMladjenovic 16:07 12.06.2007

Re: Prevara!

BebaOdLonchara
pa kad smo vec kod iskrenosti mm, to oko...
па ко је онда луд да ми буде друг и другарица...znas kako se kaze? ko je LUD ne budi mu DRUG...sta se bunis sad?;-)...heeee.....heeeee ))



drugarice LONČAR, idi vidi šta piše u odeljku o MENI !?
angie angie 18:05 12.06.2007

Re: Prevara!

U kom odeljku?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 01:22 12.06.2007

kez

Prvi put sam naletela na ozbiljnu dramu sa mazhnjavanjem bashtenskih patuljaka u Aftonbladet, a onda na TV. Priznajem, pratila sam bez daha, jer se lozhim na ludosti. elem, stariji brachni par iz jednog shvedskog gradica primetio je da je patuljak iz njihove bashte ukraden. To i nije bilo neshto, sve dok nije stigla razglednica sa slikom njihovog patuljka, koji je imao naochare za sunce i pisao im iz Barcelone, neshto kao, ovde mi je lepo, ima puno sunca i tralala. Posle nekog vremena stigla je nova razglednica iz Pariza, pa sa Balija, sve sa fotkom njihovog patuljka, ali sa bejzbol kapishonom i novi tekst. I tako josh par turistishkih destinacija... Naravno, novinari su se sjatili, razglednice su fotografisane, identitet patuljka nije bio sporan, a mediji su pocheli da pishu o "kidnapovanju" dotichnog, a ne o kradji. Onda se par pojavio i na TV i prichao o svom sluchaju. Voditelj ih je pitao shta ce da rade ako im se patuljak ikada vrati, oni su rekli da ce ga vezati. I da skratim, posle tog TV gostovanja, patuljak jedno vreme nije slao razglednice, a onda je stigla jedna, iz komshiluka, tj iz Osla. Na njoj je pisalo da on zheli da se vrati kuci, da je blizu, ali je gledao TV i razumeo da ce da ga fiksiraju, pa sad nece, frka mu je, ali ako bi oni javno obecali da ga nece vezati, on bi se vratio:) U novoj TV emisiji par je svechano obecao da nece da ga vezhe i posle nedelju dana, patuljak je opet bio u bashti. Pored njega su bile cvike, bejzbol kapa i ostale drangulije koje je nosio na fotkama:)))))

meni je ovo bilo fenomenalno i onda sam krenula da trazhim sve o mazhnjavanju patuljaka i svashta sam izbunarila:)

angie angie 01:51 12.06.2007

Re: kez

da, u Ameliji Pulen je bila fora s patuljkom koji putuje i shalje razglednice, ali sa drugachijom idejom.
vucko vucko 06:34 12.06.2007

To!

Pokušavao sam da se setim iz kog filma se sećam tog detalja sa patuljkom!

Zna li neko da li je ovaj pokret nastao posle filma Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, ili pre njega?
sun_to_rock sun_to_rock 06:57 12.06.2007

E, i mene to zanima.

Kao da je cela akcija proistekla iz filma.
Pazi, jesu kicerica, al' meni se to bas svidja. Sta cu!
MilutinM MilutinM 08:40 12.06.2007

Re: To!

Ne, pokret je stariji a film je samo iskoristio priču koja je već postojala
Radojicic Radojicic 01:31 12.06.2007

Sad sam

proguglao i uopste nije zezanje. Stvar se siri i u okolne zemlje pa cak i Hrvatsku
Inace u Bgd-u znam jednog naseg umetnika koji ima punu bastu patuljaka, doduse gumenih i jako su simpa
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:01 12.06.2007

Re: Sad sam

prijatelji moje bake (svi pokojni, baka including) su imali svih 7 patuljaka i snezanu u dvoristu. to mi je bilo mnogo lepo kad sam bila mala...
ubedljivo najsladja prica o patuljku je ona iz ameli pulen

Radojicic Radojicic 05:31 12.06.2007

Re: Sad sam

e pa
patuljak i patuljica krenuli u krevet posle napornog dana. Patuljica legla, lego i patuljak i tako su fino zaspali i nisu hrkali sem patuljica sto je u jednom momentu malo hrknula. To nije nista promenilo u patuljkovom snu koji je bio bajan. Posle divno prespavane noci spremili su dorucak i krenuli da okopavaju bastu. Patuljica naidje na koren neki jako zajeban i patuljak joj pomogne da ga iscupa. Patuljak se malo znojne jer je vrucina bila, a patuljica mu obrise celo svojom kosuljom. Ljubav i harmonija.
Onda su dosle horde svajcaraca i pokusale da osvoje njihov mali dom. Posle borbe koje nije ni bilo to su i uspeli. Patuljica je rekla svom patuljku "jedini moj, dajmo im nasu bastu. Nase su sve baste ovog sveta".
Patuljak se lako slozio jer se vec bio malo iznervirao oko onog panja koji nije mogao sam da iscupa i tako oni odose u Tiranu da vide i pozdrave predsednika. Poneli su i cvetic iz svoje stare baste da poklone predsedniku. Na doceku je bila gomila ljudi i niko nije bio patuljak i logicno je bilo da patuljak i patuljica zbog svoje kratkoce nisu ni uspeli da vide predsednika. Ali su cvetic bacili i ovaj ga je uhvatio. Uhvatio i pomirisao i odmah mu je bilo jasno od koga je. Tada je predsednik odlucio da Kosovo mora biti nezavisno i da treba legalisati drogu u Svajcarskoj jer da svajcarski narkomani nisu proterali patuljka i patuljicu iz baste, on nikada ne bi dobio cvetic i nikada se ne bi osecao tako fino kao tog proletnjeg dana u Tirani, jedinom gradu u kojem ga jos neko voli...

Ivan Bevc Ivan Bevc 09:31 12.06.2007

He, he, he...

ta fora sa Amelijom je fenomenalna, danima sam se smejao kada se prisetim...inače, keva jednog mog druga ima nekoliko patuljaka na terasi gde gaji cveće pa sam imao običaj da joj pravim haos ubacujući patuljke u ormane (zamislite šok kada otvorite da uzmete, na primer, kaput, a ono patuljak unutra), pored wc šolje, u kuhinju i razna druga mesta.

www.ivanbevc.blogspot.com
jasnaz jasnaz 06:14 12.06.2007

rudari

Maja Kuruc Maja Kuruc 09:28 12.06.2007

Lepo :)

Patuljci i front za njihovo oslobadjanje su jedna od mojih omiljenih tema! :)

Pozdrav iz Ciriha
MilutinM MilutinM 09:41 12.06.2007

Re: Lepo :)

Majo,

lepo je da imamo ista zapazanja. Pozdrav iz Zeneve
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:36 12.06.2007

Re: Lepo :)

majo, i moja, jedno vreme sam skupljala infoe o sluchavima:)

na primer, kako su na nekoj plazi u francuskoj nashli njih 202 komada mislim, kako lezhe na stomaku, gledaju u vodu, a oko njih, u pesku, plastichne patkice i zhabice...

ili, u nekoj shumi opet, zaboravih gde, policija nashla 101 patuljka bashtenskog, kako stoje u krugu:)

mis'im...ludilo:)
Vlada Stojnić Vlada Stojnić 09:33 12.06.2007

Milutine

Hm, zanimljiv tekst. Kada ne pričaš o politici možeš čak pomalo i da budeš interesantan. Kod nas je pravo pitanje oslobađanje kamenih lavova koji u kič srpskom maniru čuvaju mnoge kuće po unutrašnjosti. Možda bi trebalo da reaguje društvo za zaštitu životinja?
Vlada Stojnić Vlada Stojnić 09:38 12.06.2007

Re: Milutine

Izvini Milutine čiji je ovo blog. Nisam ukapirao da ti u stvari nisi onaj Milutin, od koga se počesto svašta čuje.
MilutinM MilutinM 09:42 12.06.2007

Re: Milutine

Vlado,

nema problema. Hvala za komentar.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 09:51 12.06.2007

Re: Milutine

uh, ta imena...
MMMila MMMila 10:07 12.06.2007

Re: Milutine

Uh ti nepazljivi ljudi...
Maja Kuruc Maja Kuruc 13:45 20.06.2007

Re: Milutine


Kod nas je pravo pitanje oslobađanje kamenih lavova koji u kič srpskom maniru čuvaju mnoge kuće po unutrašnjosti. Možda bi trebalo da reaguje društvo za zaštitu životinja?



Sjajna ideja! :)

Hajde gradjani Srbije ujedinite se u pokret za oslobadjanje kamenih lavova i ostalih kič ukrasa! :)

To bi bila odlična fora!
snezana7plus snezana7plus 10:41 12.06.2007

Zahvaljujem se svim oslobodiocima patuljaka !

Zahvaljujem se svim oslobodiocima patuljaka !

Kao njihov dugogodisnji licni prijatelj, moram da vam napomenem da su oni odvajkada bili diskriminisani.
Nekada su ih smestali u rudnike, a evo sada u baste. Ljutko je veoma ljut zbog toga, Placko – neprestano place , a Uca ponavlja da je izlaz u znanju i obrazovanju.

Ali avaj, njihovo znanje se ne ceni – veliki caruju , a malima preostaje samo da statiraju u basti, ili da uz neciju pomoc pobegnu.
A dok se ne oslobode, zna se – cuva se svaki pedalj baste, narocito onih 15% za koje bas nije jasno, da li je komsijsko.
mMilutin mMladjenovic mMilutin mMladjenovic 23:24 12.06.2007

Priznajem,

nije me sramota, kada sam video ovaj BLOG i temu, pomislio sam da su ti PATILJCI o kojima je reč, zapravo živi ljudi, ili životinje malog patuljastog rasta,,,

koji takodje zivi ljudi većeg rasta drže po dvorištima i kućama, valjda da bi pored njih izgledali superiorniji, medjutim kada sam sinoć video o čemu se radi, ja sam prosto fasciniran i temom i patuljcima i njihovim sakupljacima kao nikada ranije.NAJFANTASTIČNIJA moja spoznaja je ta, kada sam shvatio da su ti pati+uljci neživa bića.-

mislim, ako ljudi sakupčlaju salvete, prazne kutije od cigara, što ne bi imali pasiju i sa male patuljke.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana