Istorija| Mediji| Planeta| Politika

Možda beži, ali se ne krije

Bojan Budimac RSS / 22.06.2010. u 14:07

julian-assange.11074.jpgDakle, Džulijan Asanž od WikiLeaks-a, čovek koji je prema nekim izveštajima u begu od Pentagona, se juče pojavio u 3D u Jevropskom parlamentu na panelu Alijanse liberala i demokrata pod naslovom: (Auto) Cenzura Novi Izazovi za Slobodu Izražavanja u Evropi [(Self) Censorship New Challenges for Freedom of Expression in Europe]. Opaska da je malo umoran posle 36 sati putovanja verovatno ukazuje na to da je doleteo iz rodne mu Australije. Svoje kratko predavanje koje se (uobičajeno) završava konstatacijom da smo (kao svet) na raskrsnici što se tiče novinarstva i slobode štampe, te da je želja/potreba za harmonizovanjem zakona koji regulišu tu oblast ujedno i prilika da se napravi nešto dobro*, je počeo opaskom da se panel dešava u prostoriji koja nosi ime Ane Politkovskaje, novinarke, žrtve totalitarizma u Rusiji, "ali nije samo Rusija u pitanju," dodao je i nastavio priču, koju rekonstruišem iz mojih beležaka.

Godine 1954. Velika Sovjetska enciklopedija se morala apdejtovati. Prethodne godine je umro Staljin, a Berija je ispao iz milosti. Svakom registrovanom vlasniku enciklopedije izdavač je poslao odštampane nove odrednice sa uputstvom gde da se "pejstuju" iliti zalepe. Doduše, nova odrednica o Beriji je malo pokrivala odrednicu o Beringovom moreuzu, ali to je ukazivalo svakom ko pogleda tu, na taj način "editovanu", enciklopediju šta se u stvari dešavalo i da je u pitanju redakcija istorije.

Danas je na delu redakcija istorije koja ne ostavlja vidljive tragove poput lepljenja komada papira preko stranica enciklopedije. Elektronske arhive dnevnih novina poput Gardijana se "čiste" mesečno, a proces ne zahteva da ih neki Vilson iz 1984. prelistava. Najočigledniji primer su tekstovi objavljeni 2003. a obrisani iz arhiva Gardijana i Obzervera 2008. Zašto su izbrisani? Da bi se zadovoljili interesi američke predizborne politike. Odnosno, kandidata Obame.

Tokom proleća 2003. te novine su se bavile slučajem Nadhmija Aučija [Nadhmi Auchi], britanskog milijardera iračkog porekla, koji je u Francuskoj odgovarao i bio osuđen zbog prevare. U januaru 2008. Aučijeve veze sa Antoanom "Toni" Rezkom [Antoin "Tony" Rezko], Obaminim fundraiser-om su postale neprijatne za predsedničkog kandidata Obamu. Međutim, Auči je bio taj koji je pretnjama Gardijanu, Obzerveru, Telegrafu i Nju stejtsmenu redigovao istoriju. Toni Rezko je u to vreme već bio optužen za korupciju, a u junu 2008. je proglašen krivim.

Kada se tekstovi brišu iz elektronskih arhiva, brišu se i iz indeksa, tako da ako ste imali link na tu stranicu dobićete 404 Page not found. Nećete dobiti obaveštenje da je tekst ukljonjen zbog odluke suda ili straha od sudskog procesa, jer takvo obaveštenje bi možda nekog ponukalo da se odšeta do biblioteke i nađe tekstove u tako "srednjovekovnoj tehnologiji" - na papiru.

WikiLeaks je objavio sve tekstove koji su izbrisani zbog Aučijeve intervencije i pored pretnji njegovih advokata.

***

Posle ove priče predavanje je ušlo u gorepomenuti uobičajeni tok. Na žalost nisam mogao da ispratim ceo panel, jer mi je nestalo struje, a kad se najzad pojavila livestream je nestao. No, ova priča mi se dopala i verujem da je zaslužila blog. Dobro došli u Orvelovu 1984.

----------------------

* Pre njega je govorila Birgita Jonsdotir, članica islandskog parlamenta, o zakonu koji je netom usvojen na Islandu, a u čijem kreiranju su učestvovali Asanž i WikiLeaks. O tom zakonu sam juče pisao kod gospodina Šabića.

 

*****************************************

Beleške na margini

Da, umal' da zaboravim, Toni Rezko, Obamin frend, kao i frend "naše gore lista" ex guvernera Roda Blagojeviča jeste proglašen krivim još onomad, ali mu još nije razrezana kazna, a što je još čudnije izgleda da se ne zna gde je.

***

Negde sam negde (davno, pa ne znam kontekst) pročitao da je Ribentrop jednom rekao: "Kažu da falsifikovanje istorije počinje posle 50 godina. Pogrešno - počinje odmah!"

***

Gardijan je juče objavio članak o Asanžu. Kako se čini on ne smatra da mu je život ugrožen, ali da uvek mora biti na oprezu, a u ovom periodu to podrazumeva izbegavanje putovanje u SAD.

Atačmenti



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Sepulturero Sepulturero 14:29 22.06.2010

Тоталитаризам у Русији?

Ту опаску о тоталитаризму у Русији је могао и да изостави као и да изабере неку другу просторију са мало мање сугестивним именом. Али предпостављам да и даље важи оно Чије паре онога музика.
Немам поверења у овог типа.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:14 22.06.2010

Re: Тоталитаризам у Русији?

Ту опаску о тоталитаризму у Русији је могао и да изостави као и да изабере неку другу просторију са мало мање сугестивним именом.
Nije on birao prostoriju, nego organizatori panela (alijansa liberala i demokrata evropsko parlamenta). Politkovskaja sigurno nije ubijena zato što je demokratski tako bilo odlučeno. Moram priznati da mi je od ruske (ili srpske) demokratske prakse mnogo milija švajcarska ili recimo švedska.
Немам поверења у овог типа

Znam, to nepoverenje si već pokazao prvi put kad sam o njemu odnosno o WikiLeaks-u pisao. Dokle god je trn u dupetu vladama sa sve četiri strane sveta (bez ikakve binarnosti tipa Istok-Zapad, Sever-Jug) meni je OK. Sve one (vlade, i ne samo vlade) mnogo stvari kriju od javnosti, mediji odavno ne vrše svoju funkciju, tako da nam (svetu) treba WikiLeaks i tipovi poput Asanža. Tako ja mislim.
Sepulturero Sepulturero 15:55 22.06.2010

Re: Тоталитаризам у Русији?

Да, признајем да се то моје неповерење више базира на неком gut feeling него на нечему конкретном.
Ипак, и даље мислим да "режим" није имао никакав мотив да убије Политовскају и да би Асанж требало да се чува коментара о стварима у које се не разуме.
docsumann docsumann 00:51 23.06.2010

Re: Тоталитаризам у Русији?

Moram priznati da mi je od ruske (ili srpske) demokratske prakse mnogo milija švajcarska ili recimo švedska.

Takođe preferiram skandinavski model. Uz to, i strina mi je Norvežanka.
Doctor Wu Doctor Wu 05:44 23.06.2010

Re: Тоталитаризам у Русији?

Moram priznati da mi je od ruske (ili srpske) demokratske prakse mnogo milija švajcarska

Ona sto zabranjuje gradnju minareta i bira one naciste u parlament?
Bojan Budimac Bojan Budimac 08:01 23.06.2010

Re: Тоталитаризам у Русији?


Ona sto zabranjuje gradnju minareta i bira one naciste u parlament?

Nisam rekao da mi se sviđaju posledice te prakse, dottore. Nemojmo brkati pojmove.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:15 23.06.2010

Re: Тоталитаризам у Русији?

Sepulturero
Ипак, и даље мислим да "режим" није имао никакав мотив да убије Политовскају и да би Асанж требало да се чува коментара о стварима у које се не разуме.


Slazem se u potpunosti ... i pominjanje "Ane Politkovskaje, novinarke, žrtve totalitarizma u Rusiji" odmah izaziva kod mene nepoverenje. Demokratija u Rusiji ima vrlo kratku tradiciju i jako mnogo nedostataka ali nazivati je "totalitarizmom" znaci pristrasnost (anti-rusku) i cistu ideolosku zasplepljenost.


Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:51 23.06.2010

Re: Тоталитаризам у Русији?

Bojan
Znam, to nepoverenje si već pokazao prvi put kad sam o njemu odnosno o WikiLeaks-u pisao. Dokle god je trn u dupetu vladama sa sve četiri strane sveta (bez ikakve binarnosti tipa Istok-Zapad, Sever-Jug) meni je OK. Sve one (vlade, i ne samo vlade) mnogo stvari kriju od javnosti, mediji odavno ne vrše svoju funkciju, tako da nam (svetu) treba WikiLeaks i tipovi poput Asanža. Tako ja mislim.


Sa ovim se slazem u potpunosti. Ali mi se ne svidjaju bas primeri izneti ovde. Naprimer ono u vezi "redakcije istorije" posle smrti Staljina. Ne znam tacan sadrzaj te "redakcije" ali je jasno da bi moralo da se radi o pozitivnoj stvari i da se pre radilo o nekoj vrsti ukidanja (ili bar umanjivanja) "redakcije istorije" koju je sigurno vrsio jedan od najtotalitarnijih sistema koji je ikad postojao...

I ovo "Da bi se zadovoljili interesi američke predizborne politike" nije bas tacno. Moglo bi da se kaze "Obamine predizborne politike" ili "predizborne politike americke opozicije"(u ono vreme). Sa stanovista ondasnje vlasti, Busa odnosno njegove partije na vlasti - to je bilo protiv njihovih interesa. Bacih pogled i na promenu izvrsenu u "New Statesman-u": tamo se izricito kaze da je ona izvrsena na interveniciju Auchi-jevih advokata ili drugim recima, na osnovu pozivanja na zakon.

Ako neko recimo mrzi Vasilija ili Budimca pa napise da su oni nesto ukrali ili nekog ubili (bez dokaza) onda je valjda sasvim ok da oni mogu pravnim sredstvima da izdestvuju brisanje takve (dez)informacije? "Freedom of information" ne znaci da svako moze da kaze/napise svasta. Naravno ne kazem da je to bio ovde slucaj, ali to sto je tip bio osudjen (kasnije) po nekom osnovu ne znaci da je sve napisano bilo tacno ... A i da jeste opet se ne moze tek tako optuziti Obama samo zato sto je primao finansijsku podrsku od njega dok nista nije bilo sporno. Ne mislim da se kod Obame i njegove administracije nema sta kritikovati, ali ne treba izgubiti iz vida da se on nekim svojim socijalnim reformama zamerio krupnom kapitalu i da ce on pokusati (i to sigurno vec i radi) na sve nacine da ga ocrni i optuzi za sve i svasta ...

Sve u svemu vise bi mi se svideo neki bolji primer u kome je nedvosmisleno jasno da je USA vlast (ili bilo koje druge zemlje) nedvosmisleno pokusala da sakrije neke svoje propuste ili prekrsaje. U ovom konkretnom primeru to nije bas tako jasno ...



Bojan Budimac Bojan Budimac 12:40 23.06.2010

Re: Тоталитаризам у Русији?

tamo se izricito kaze da je ona izvrsena na interveniciju Auchi-jevih advokata ili drugim recima, na osnovu pozivanja na zakon.

Britanski zakon o kleveti je sprdačina. Pomenuo sam to kod g. Šabića, ali ponoviću -- naglavačke je postavljen -- optuženi je kriv dok ne dokaže suprotno. Upravo zbog toga se pojavio fenomen Libel tourism odnosno pojava da se za klevetu rađe tužaka u Britaniji nego u SAD.
“The United Kingdom has become a popular venue for defamation plaintiffs from around the world, because under English law it is not necessary for a libel plaintiff to prove falsity or actual malice as is required in the United States.” To su reči senatora Libermana koji je pokušao da na federalnom nivou napravi zaštitu od "Libel tourism-a" na modelu koja su neka državna zakonodavstva u SAD-u (mislim da se radi o Ilinoisu i Kaliforniji) nekim presudama već to uradila, zato što dolaze u direktan sukob sa Prvim amandmanom ustava. (ima o tome više na WikiLeaks)
Ako neko recimo mrzi Vasilija ili Budimca pa napise da su oni nesto ukrali ili nekog ubili (bez dokaza) onda je valjda sasvim ok da oni mogu pravnim sredstvima da izdestvuju brisanje takve (dez)informacije? "Freedom of information" ne znaci da svako moze da kaze/napise svasta.
Naravno, ali, kako proizilazi iz mog prethodnog pasusa na Vasiliju ili Budimcu su da dokažu da onaj ko ih je oklevetao laže, a ne obrnuto (u normalnom poretku stvari).

Što se tiče članaka iz Gardijana i Obzervera Nju Stejtsmena i Telegrafa iz 2003. koji su obrisani 2008. oni su uglavnom izveštavali (i to tačno) o Aučijevim problemima sa francuskim zakonodavstvom (i vezama sa laburistima). Uostalom Auči je osuđen u Francuskoj za prevaru. To što se ti članci brišu posle pet godina pod pretnjom nakaradno postavljnog zakona o kleveti u Britaniji je, po meni, jako dobar primer revidiranja (skrivanja) istorije, koji se, da, dešava u interesu Obamine izborne kampanje i rečenica koju si izdvojio "Da bi se zadovoljili interesi američke predizborne politike." ima nastavak -- "Odnosno, kandidata Obame."


ne moze tek tako optuziti Obama samo zato sto je primao finansijsku podrsku od njega dok nista nije bilo sporno.
Kako nije bilo sporno? Pa "samo" je sporno da je Obamin fundraiser dilovao i pozajmljivao (ne)pristojne pare od tipa već osuđivanog za prevaru. Niko nije optuživao Obamu, uzgred budi rečeno, ali se brisanjem informacija o Aučiju i sprečavanjem istrage o vezama Auči--Rezko, dozvolićeš, pomoglo kandidatu Obami, jer obelodanjivanje svega toga ne bi baš bilo sjajno za njegovu kampanju i verovatno bi došlo do optužbi Mr Obame. U svako slučaju bio bi skandal.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:40 23.06.2010

Re: Тоталитаризам у Русији?

Bojan
Naravno, ali, kako proizilazi iz mog prethodnog pasusa na Vasiliju ili Budimcu su da dokažu da onaj ko ih je oklevetao laže, a ne obrnuto (u normalnom poretku stvari).


Ovde se ne slazemo - za mene je normalan poredak stvari da onaj koji iznosi optuzbe mora da iznese/pruzi dokaze za njih, inace je ta optuzba automatski kleveta/uvreda i samim tim kaznjiva. Naime u mom primeru su PRVI optuzeni Vasilije ili Budimac (za kradju i/ili ubistvo) i moraju da dokazuju da su nevini (odnosno da onaj koji ih je optuzio laze) po ovoj tvojoj recenici ... sto je nelogicno i u suprotnosti sa onim sto si rekao na pocetku tvog odgvora ...

Zbilja ne kapiram: ja kazem/napisem Budimac je ukrao nesto (i pri tom ne iznesem dokaz) i ti sad treba da dokazujes da nisi ... svasta

Sto se tice moje "izdvojene recenice" namera mi nije bila da nesto vadim iz konteksta nego da kazem da ceo primer sa Obamom koji je u tom trenutku bio politcki protivnik aktuelne administracije nije najbolji primer za whistleblowing. Da li je i koliko opravdano optuzivati Obamu u ovom slucaju za primanje "prljavih" para je pitanje za koje ja nemam dovoljno informacija (a ni zelje da ih skupljam/analiziram). Uklanjanje informacija mu jeste pomoglo, kao sto je odmoglo njegovom protivniku koji je na vlasti ali to opet samo po sebi nije dokaz da je neka od te dve strane ucinila nesto nelegalno...
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:10 23.06.2010

Re: Тоталитаризам у Русији?

Ovde se ne slazemo

Onda se Vasilije, ne slažeš sa sa zakonodavstvima celog sveta osim britanskog. Naime, čovek je u celom normalnom svetu nevin dok onaj koji ga optužuje ne dokaže krivicu, kako sa krađom i/ili ubistvom, tako sa klevetom.
ti sad treba da dokazujes da nisi ... svasta

Ne, ja ne treba da dokažem da nisam, ja treba da dokažem da ti lažeš ili da si to rekao/napisao iz zle namere, na tebi, ako te tužim, ne leži nikakva obaveza dokazivanja (osim u Britaniji). Kapiram ja tvoj zbun, kao i logiku Britanaca koji su napravili izuzetak upravo sa klevetom. Međutim, zloupotreba takvog poretka stvari dovodi do značajnih gušenja slobode govora/štampe [istina čak i Britanci imaju druge aršine za javne ličnosti (one baš ne mogu tako lako da tuže za klevetu, upravo zato što su javne), ali opet je burden of proof na optuženom što je, ponavljam, suprotno od "ostatka sveta".

Sto se tice moje "izdvojene recenice" namera mi nije bila da nesto vadim iz konteksta nego da kazem da ceo primer sa Obamom koji je u tom trenutku bio politcki protivnik aktuelne administracije nije najbolji primer za whistleblowing.

Spinuješ li se praviš lud? 1. Ponavljam da niko nije optužio Obamu ni za šta 2. Navedeno nije primer whistleblowing-a nego brisanja istorije. 2. Obama je u tom momentu bio kandidat u trci protiv Hilari Klinton i Džona Mekejna (da pomenem samo glavne), dakle gubim te kad pričaš "odmoglo njegovom protivniku koji je na vlasti" 4. Niko nije pominjao ništa nelegalno, radi se o redigovanju istorije :)
Doctor Wu Doctor Wu 21:54 23.06.2010

Re: Тоталитаризам у Русији?

Nisam rekao da mi se sviđaju posledice te prakse, dottore. Nemojmo brkati pojmove.

Svidja ti se praksa, ali se ne svidjaju posledice prakse. Stvarno nista ne razumem, .
Britanski zakon o kleveti je sprdačina...

Opisano je do netacnosti pojednostavljeno tumacenje tort of defamation (u Engleskoj, dakle, defamation nije crime nego tort). Ima tu raznoraznih stvari koja su Libermanu ili izmakla ili ih je namerno precutao. Tuzba, izmedju ostalog, mora da dokaze da je (izreceni) slander ili (pisani) libel 'malicious, false and defamatory' i da je iznesen da bi plaintiff-a trecem licu (koje mora da bude right-minded) prikazao u 'false light'. Pri tome, ako je stav izrecen in good faith and reasonable belief they were true, onda se on razmatra kao da je istinit (bez obzira da li to zaista i jeste). Takodje, stavovi koji predstavljaju fer komente stvari od javnog interesa nisu actionable, tj takve tuzbe se odbacuju.

Razlika izmedju English Civil Law i americke prakse je, pre svega, u razlicitom shvatanju prava na privatnost i licni ugled (koji se smatra delom te privatnosti).

Znaci, po engleskom Tort Law-u, grad Beograd bi mogao da tuzi Macy Gray zato sto je u engleskim novinama rekla da 'the city we were in wasn’t so good. It was very racist and behind the times.' zato sto je Beograd predstavila u losem svetlu. S druge strane, Macy Gray ne bi mogla da tuzi Srdjana Mitrovica sto je nazvao kravetinom zato jer je to objavljeno na 92-jci.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:58 23.06.2010

Re: Тоталитаризам у Русији?

Bojan Budimac
Ne, ja ne treba da dokažem da nisam, ja treba da dokažem da ti lažeš ili da si to rekao/napisao iz zle namere, na tebi, ako te tužim, ne leži nikakva obaveza dokazivanja (osim u Britaniji). Kapiram ja tvoj zbun, kao i logiku Britanaca koji su napravili izuzetak upravo sa klevetom


Hahah nije sija nego vrat, jedini nacin da ti dokazes da ja lazem je da (pokusas) da dokazes sta je istina odnosno da nisi uradio to sto ja tvrdim (bez dokaza) da jesi ... Sto je apsurdno (a cesto i nemoguce). Zaboravljas da pretpostavka nevinosti vazi i za tebe i da je izricuci tvrdnju da si lopov/ubica BEZ DOKAZA, izricem klevetu (po njenoj definiciji). Znaci ti ne treba nista drugo da dokazujes osim da sam ja tako nesto rekao. I kljucna stvar je ovde ovo BEZ DOKAZA posto je to po definiciji kleveta, ako imam dokaz onda sam izrekao istinu pa ne mogu biti osudjen... Zla namera je tu manje vazna posto ja tebe mogu oklevatati (uvrediti, naneti ti dusvenu bol etc.) i nenamerno...

I ovo tvoje tumacenje ostavlja mogucnosti za jos vece zloupotrebe. Sloboda govora gubi svoju svrhu ako neko moze da kaze sta hoce i da za to ne snosi odgovornost. Po toj logici bi i svi protivnici ovog Asanza mogli da objavljuju da je on lopov, lazov i/ili placenik (recimo Al Kaide). Posto ti njegovi protivnici neuporedivo mocniji i u njih spadaju i vlasnici vecine medija onda njegova istina ne bi mogla ni da se cuje. A da dokaze da nije placenik Al Kaide ne bi ni bio u stanju ...
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:07 23.06.2010

Re: Тоталитаризам у Русији?


Svidja ti se praksa, ali se ne svidjaju posledice prakse. Stvarno nista ne razumem

Nije tako teško, pokušaj.

pojednostavljeno

Naravno, da se radi o pojednostavljenu, ali je fakat da Libel tourism postoji. Verovatno sa razlogom.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:26 23.06.2010

Re: Тоталитаризам у Русији?

Evo naterao si me da bacim pogled na vikipediju:

Defamation laws may come into tension with freedom of speech, leading to censorship or chilling effects where publishers fear lawsuits. Article 10 of the European Convention on Human Rights permits restrictions on freedom of speech when necessary to protect the reputation or rights of others.[19]

Jurisdictions resolve this tension in different ways, in particular in determining where the burden of proof lies when unfounded allegations are made.


Hm, iako sam laik kad je ova problematika u pitanju i pokusavam da diskutujem sa zdravorazumskog stanovista, izgleda da ima i drugih osim mene i britanskog zakona-sprdacine koji misle slicno
jinks jinks 14:31 22.06.2010

Ko

zna koliko je paralelnih istorija do sada tako obrisano.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:23 22.06.2010

Re: Ko

jinks
zna koliko je paralelnih istorija do sada tako obrisano.

Da, samo što smo sada u opasnosti, ukoliko se previše oslanjamo na internet, da se to dešava u real-time-u. Koliko puta sam se pokajao što sam linkovao neku vest sa Yahoo-a ili Googla, koja posle izvesnog vremena jednostavno ispari (sad uvek napravim pdf fajl da bih ih sačuvao u ličnoj arhivi).
Freedom of Information Freedom of Information 18:29 22.06.2010

Re: Ko

jinks
zna koliko je paralelnih istorija do sada tako obrisano.

Da, samo što smo sada u opasnosti, ukoliko se previše oslanjamo na internet, da se to dešava u real-time-u.

Tacno a najgore je to sto mi zapravo tek treba da pocnemo ozbiljno da se oslanjamo na internet.Nismo ni poceli.Neke nadam se nepouzdane ankete govore da nam pola stanovnistva i ne zna sta je internet.A verovatno niko ne zna pouzdano koliko dragocenih papirnih arhiva se svakodnevno ruinira dok "ceka" na elektronsko arhiviranje na koje u stvari jos niko i ne pomislja.A tek kad s tim poslom pocnemo ozbiljno bicemo u prilici da se,nadam se, na odgovoran nacin suocimo i sa famoznim 404 Page not found i svim sto iza njega moze da stane.
docsumann docsumann 14:53 22.06.2010

Deleted History

Hm, to bi mogla biti dobra ideja za neki SF roman - vizija budućnosti u kojoj ne postoji ni jedan pouzdan ni dovoljno zaštićen zapis istorije. Svi dokumenti su u nekakvom interaktivnom digitalnom zapisu, potpuno editabilni, fluktualni...
Sve to naravno biva tajno podstaknuto i podržavano od strane zle vlade koja time pokušava da onemogući ulazak u trag njenim zločinačkim počecima koji sežu u daleku prošlost...

EDIT: Čini mi se da ovaj izraz zla vlada dijeluje pomalo djetinjasto i naivno.Sad već razmišljam o nekakvoj epskoj fantastici kao adekvatnom žanru
jinks jinks 15:08 22.06.2010

Re: Deleted History

... prica o tome kako vreme moze da tece i unazad
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:17 22.06.2010

Re: Deleted History

za neki SF roman

SF je ogrooomna rupa u mom obrazovanju , ali verujem da je dobra ideja
docsumann docsumann 15:18 22.06.2010

Re: Deleted History

mislite da se dosadasnje pisanje istorije mnogo razlikovalo od price iz vaseg SF romana (sa izuzetkom zadnje recenice)

Pa recimo da bi ovdje stvari bile ekstremnije postavljenje. Svi ti falsifikatorski i prerađivački postupci bi bili krajnje sofisticirani po metodologiji i hipertrofirani po učinkovitosti. Pojedinac ne bi imao ama baš nikakvog pouzdanog repera na koji bi se mogao osloniti u tumačenju istorije..
docsumann docsumann 15:27 22.06.2010

Re: Deleted History

SF je ogrooomna rupa u mom obrazovanju

Bojane, preporučio sam jednom na tvom blogu knjigu Lijeva Ruka Tame od Ursule Legvin.
Fantastično, duboko i inspirativno promišljanje o načinu na koji jedna super napredna civilizacija širi svoje granice. Meni je to savršen (utopijski) odklon od ove bahate i siledžijske super sile u čijoj eri dominacije mi živimo. Remek djelo.
docsumann docsumann 09:22 23.06.2010

Re: Deleted History

... prica o tome kako vreme moze da tece i unazad

i curi u stranu...
nsarski nsarski 15:44 22.06.2010

Memory hole

se zvala crna rupa za informacije u koju je Vinston Smit bacao nepozeljne istorijske cinjenice. Danas deca u USA uce da je njihova drzava intervenisala u Vijetnamu jer je njihov bojni brod bio napadnut od strane Vijetnamaca u zalivu Tonkin. Naravno, svako zna da je to notorna i montirana laz, isto koliko i sredstva za masovno unistenje Sadama Huseina koja su bila povod za napad na Irak. Primera ima na sve strane.
Ja se secam jednog detalja koji me vec godinama kopka.
Naime, dok su trajali pregovori u Rambujeu, doslo je do situacije da je srpska strana prihvatila uslove i pristala da potpise nekakav dil sa Albancima sa Kosova. Medjutim, Albanci su taj dil odbili.
Tada je Madlen "pola miliona iracke dece nije previsoka cena" Olbrajt napisala misljenje u NY Timesu gde je nacrnila svoje pulene sa Kosova tvrdeci da su oni "sumski ljudi" koji nemaju nikakvo diplomatsko znanje, da kad se nekoliko njih u sobi nadju sa raznim predlozima onda se "prihvati onaj koji je najradikalniji" bez razmisljanja o posledicama, samo da bi ispali macho-men.

Tada je dodat cuveni Aneks B koji je zahtevao prakticnu kapitulaciju Srbije - an offer one has to refuse - i ostalo je istorija.

Meni nikada nije poslo za rukom da nadjem u arhivi taj tekst nase Madlenke. Jednostavno ne postoji. Ako neko uspe da ga nadje, molio bih da me o tome obavesti i prenese moje izvinjenje cuvarima istorije.
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:31 22.06.2010

Re: Memory hole

Tada je dodat cuveni Aneks B koji je zahtevao prakticnu kapitulaciju Srbije - an offer one has to refuse - i ostalo je istorija.

Ili kako je Madlen "it was worth it" to definisala “we raised the bar, so Milosevic could not jump over it”. Ta izjava je svojevremeno bila all over the place. Probaj sada da guglaš na nju, pa vidi koliko i kako irelevantne rezultate ćeš dobiti.
Filip Mladenović Filip Mladenović 18:40 22.06.2010

Re: Memory hole

Bojan Budimac
Tada je dodat cuveni Aneks B koji je zahtevao prakticnu kapitulaciju Srbije - an offer one has to refuse - i ostalo je istorija.Ili kako je Madlen "it was worth it" to definisala “we raised the bar, so Milosevic could not jump over it”. Ta izjava je svojevremeno bila all over the place. Probaj sada da guglaš na nju, pa vidi koliko i kako irelevantne rezultate ćeš dobiti.

Sedam godina pre te Madlen rečenice izrečena je jedna druga, koja ju je uzrokovala. Tu rečenicu je 1991. godine izgovorio Slobodan Milošević: "Ako ne umemo da radimo, barem umemo da se bijemo!"
U istoriji može da bude svakojakih rupa, ali rake su stvarne i neosporne. Ironija istorijske sudbine je u tome da jedni dobijaju placeve za vile i rezidencije, a drugi - parcele na grobljima.
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:24 22.06.2010

Re: Memory hole

U istoriji može da bude svakojakih rupa

Naravno, ti si upravo jednu preskočio, udobno zaboravivši da je između te 1991. i 1999. taj isti SM bio toj Madlen & comp. "faktor mira i stabilnosti na Balkanu".
docsumann docsumann 00:44 23.06.2010

Re: Memory hole

Ironija istorijske sudbine je u tome da jedni dobijaju placeve za vile i rezidencije, a drugi - parcele na grobljima.

Ironija istorijske sudbine je da uopšte postoji nešto kao što je ironija istorijske sudbine.
draft.dodger draft.dodger 17:18 22.06.2010

404 Page not found...


E-informacije za sprint, papirne informacije za maraton.
Bojan Budimac Bojan Budimac 17:47 22.06.2010

Re: 404 Page not found...

draft.dodger

E-informacije za sprint, papirne informacije za maraton.

Da, jer svi znamo da rukopisi ne gore :)
gaston92 gaston92 10:35 23.06.2010

Re: 404 Page not found...

Verba volant scripta manent !
noboole noboole 19:17 22.06.2010

progres

Virtuelizacija zivota koja se odigrala u poslednjoj deceniji se desila suvise brzo da bi je ispratila drzava. Naravno, visoka tehnologija je postojala i ranije, racunari se koriste u sirokom delu drustva vec vise decenija, ali pravi bum, sustinski bitne informacije postaju dostupne za masovno iskoristavanje/zlostavljanje tek sa ove strane devedesetih, posle dostizanja kriticne gustine prisustva ljudi na netu. Nepostojanje zastite prava pojedinaca (zamalo da napisem virtuelnih prava ) na netu je omogucilo tolikim gikovima da se obogate preko noci. Pitam se koliko je sada moguce redefinisati ceo pejzaz.

Mozda sam skrenuo sa teme, ali sve sto sam kazao je posledica iste stvari. Gugl ima vise osetljivih podataka preko gmaila od mnogih DB-ova sveta, a verovatno ga niko osim akcionara ne kontrolise. Ne znam kako vama, ali meni je ovo gore od toga da CIA ima sve moje podatke.
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:28 22.06.2010

Re: progres

ali meni je ovo gore od toga da CIA ima sve moje podatke.

Uh, teško pitanje ne znam šta je gore, ali zaista.
Doctor Wu Doctor Wu 19:37 22.06.2010

Re: progres

Mozda sam skrenuo sa teme, ali sve sto sam kazao je posledica iste stvari. Gugl ima vise osetljivih podataka preko gmaila od mnogih DB-ova sveta, a verovatno ga niko osim akcionara ne kontrolise. Ne znam kako vama, ali meni je ovo gore od toga da CIA ima sve moje podatke.

Pa da, tvoja privatnost je postala roba kojom se trguje (tj koja se prodaje advertising agencijama, verovatno i vladinim agencijama). Najgore je sto se ta transakcija odvija bez ikakvog ugovora, tj ne postoji ni formalni offer Googlea da trguje tvojim podacima ni tvoj acceptance, vec se ovim drugim smatra sama cinjenica sto se Google koristi.

Ne bih se iznenadio da se Google-u zbog ovoga sprema slicna sudbina kao Microsoftu zbog monopola, samo sto cekaju da bubble jos malo naraste.
myredneckself myredneckself 00:48 23.06.2010

Re: progres

Dakle, Džulijan Asanž od WikiLeaks-a, čovek koji je prema nekim izveštajima u begu od Pentagona, se juče pojavio u 3D u Jevropskom parlamentu na panelu Alijanse liberala i demokrata pod naslovom: (Auto) Cenzura Novi Izazovi za Slobodu Izražavanja u Evropi [(Self) Censorship New Challenges for Freedom of Expression in Europe].

Da sam na Asanžovom mestu ne bih ja njima verovala da žele samo razgovore i kooperaciju, čisto zato što sam ubeđena da ne želim da znam kako bi ti razgovori izgledali. Pre bih se držala Švedske, koja kako čitam ima veoma dobre zakone o zaštiti whistleblower-a ("We'd like to know where he is; we'd like his cooperation in this," the official said.)
Znaš ono, uhapse te pod optužbom da si pretnja za nacionalnu bezbednost, pa se posla prihvate mediji, mogu šta hoće, a on zviždi u ćorki, pusti ti to
Bojan Budimac Bojan Budimac 08:04 23.06.2010

Re: progres


Da sam na Asanžovom mestu ne bih ja njima verovala

Sumnjam da im veruje i verovatno će se držati Belgije, Švedske, Islanda i sličnih zemalja.
maca22 maca22 22:50 23.06.2010

vesti

naroz naroz 09:10 25.06.2010

video

Julijanov govor je sad online
Njegovog govor pocinje na 1:08:27

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana