Društvo

Mala donacija istini

Miroslav Jankovic RSS / 21.06.2010. u 18:35

Pre nekoliko dana bio sam u Subotici. Dobio sam poziv da se kao svedok pojavim na suđenju u vezi policijske torture koju sam istraživao 2006. godine. Tortura nije razlog pisanja bloga, pa neću o tome. 

Razlog je serija neprijatnosti koje sam kao svedok u jednom sudskom postupku doživeo. Mislio sam da je uloga svedoka da pomogne sudu u pronalaženju istine, tako dragocene i potrebne. Mislio sam i da država ceni one koji žele da joj pomognu u tome. Ispostavilo se da nisam bio u pravu. Iznova i iznova se pojavljuju nove situacije u kojima uvek naivno verujem da je moguće pronaći nešto pozitivno u bilo kakvom dodiru sa ovom državom i uvek se prevarim. Razočaranja te nikada ne iznevere.   

Da pređemo na stvar. U pozivu za svedočenje pisalo je da bi trebalo da se pojavim 15-og maja. Nisam uspeo iz ličnih razloga, ali i zbog obaveza. Šta da kažem, nije mi baš jednostavno da uzmem slobodan dan na poslu, odložim sve i zaputim se u Suboticu kada to nekome odgovara. Nekoliko dana kasnije, dva policajca su mi zakucala na vrata. Došli ljudi da me hapse i prinudno odvedu na suđenje. Nisam neko koga interesuje šta će komšije da misle ili kažu, ali ne želim da mi policija uznemirava porodicu kada za to nema pravih razloga. Mogli su na suptilniji način da pronađu nekoga ko se zapravo i ne krije. Izgleda da suptilišu isključivo kada su im potrebna opravdanja za nepronalaženje onih koji se kriju. Mi pristupačni nismo interesantni, sa nama sve mora da bude završeno kako zakon zapoveda. Posle manje – više kulturnih pregovora, uspeo sam da ubedim policajce da nema potrebe za hapšenjem i da ću pronaći način da se pojavim na sledećem suđenju.

Dan pre polaska u Suboticu pozvao sam sud da se raspitam oko nadoknade troškova dolaska i odlaska. Jedan, drugi. treći poziv… Uzalud. Sudija nikada nije u kancelariji. Pozivam sekretaricu i pokušavam da objasnim o čemu se radi, dobijam samo bojažljiv odgovor “Sačekajte da se sudija pojavi”. Ok, nije problem, zvaću ponovo. Opet zovem, niko se ne javlja. Ponovo okrećem sekretaricu. Ovoga puta kaže: ”Evo vidim sudiju u hodniku sada ću da je pitam”. Čujem je kako se dere: “Zove ovaj iz Beograda, za sutra”. Sudija je prekida “Reci mu da mora da se pojavi sutra i da me ništa ne interesuje!”. Pokušavam da objasnim sekretarici da nisam mislio da se ne pojavim već da me interesuje procedura nadoknade troškova, jer od toga zavisi da li ću doći kolima ili autobusom. Spušta mi slušalicu uz reči “Sudija kaže da morate sutra da se pojavite”.

Presavijem tabak, uzmem slobodan dan, potrošim veče spremajući se za svedočenje i ubeđivanje mame da će sve biti u redu i da neću završiti u Padinskoj skeli kopajući krompir. Odmah razmenim gotovo poslednjih 100 eura i eto me na putu za Suboticu. Sunčan dan, ja pun samopouzdanja. Slušam novi album benda The National – High Violet, pušim pljugu i radujem se susretu sa prelepom zgradom subotičke Gradske kuće. Fotoaparat je tu. Put odmiče, troškovi se primiču. Ok, 400 kilometara tamo i nazad - 4000 dinara, putarina u dva pravca – 1200, hrana, piće, ma kul, nije problem. Govorim sebi, ipak si ti danas glavni svedok, država će to znati da ceni.

Posle tri sata vožnje stižem u subotički sud, tačno na vreme. Ulazim u sudnicu, a sudija me pogleda blago spuštenih naočara i naboranog čela - “Ti si Miroslav?”. Kažem da jesam i pomislim “Šta li će ova da mi radi, možda je mama bila u pravu”. Odradim građansku dužnost, bez lažne skromnosti, a i kao pravnik mogu to slobodno da kažem – perfektno. Poslednje pitanje koje mi sudija postavlja: Da li želite da vam se nadoknade troskovi? “Naravno” – odgovorim uz osmeh olakšanja. A onda sledi konverzacija koja će po svojoj dubini i intelektualnom naboju zauzeti posebno mesto u mom sećanju:

Sudija: Dobro, daćemo vam novac u vrednosti povratne autobuske karte (vrlo mali iznos).

Ja: Ali moji troškovi su veći.

Sudija: Šta da vam radim, Zakon o krivičnom postupku je tu striktan.

Ja: Ali to nigde u tom Zakonu ne piše.

Sudija: Šta da vam radim, reč je o sudskoj praksi.

Ja: Ali zvao sam juče da vas pitam za troškove i niko nije želeo da razgovara samnom.

Sudija: Šta da vam radim, sekretarica mi ništa nije rekla.

Ja: Ali putovao sam šest sati, uzeo slobodan dan koji bih rado proveo potpuno drugačije, maltretirao se, bilo bi u redu da mi barem vratite novac koji sam uložio da dođem ovde.

Sudija: Šta da vam radim, ovo je jedino što ćete dobiti.

Ja: Ali da li je moguće da svedoci moraju sami da plaćaju svoj dolazak. Šta sa onima koji nemaju novac?

Sudija: Šta da vam radim, takav je zakon. Nisam sigurna da li imaju i toliko para u kasi, vidite šta ćete…

Nisam čekao da vidim šta ću jer da sam nastavio raspravu rizikovao bi dodatni trošak do 100.000 dinara zbog nepoštovanja suda. Sjurio sam se u kola i bukvalno pobegao iz Subotice.  

I nije ovde reč o nekoliko hiljada dinara. Reč je o tome koliko smo jadni, svi zajedno u paketu sa ovom državom koja je nepovratno propala u svakom smislu. Koliko smo mi, obični ljudi, nemoćni pred bahatošću sistema u kome živimo. Koliko nas pljačkaju svakoga dana i koliko ih ne interesuje da nam daju bilo kakva objašnjenja. Porezi za sve što imaš i što nemaš, akcize, obavezno osiguranje za ovo i ono, socijalno, zdravstveno, krediti, kamate, takse, građevinsko zemljište, voda, kanalizacija, grejanje, naknada za zaštitu voda, zajednička električna energija, ekološka zaštita, čišćenje zgrade, održavanje krova, hitne intervencije, održavanje zajedničkih uređaja, održavanje fasade…. I naravno, troškovi svedočenja. Dokle bre?

P.S. Odmah sam pozvao prijatelja advokata i pitao da li je normalno to što se desilo i šta bih mogao da preduzmem. On mi kaže: “Ako si dobio troškove autobuske karte, to je super. Najčešće kažu da trenutno nemaju novca u kasi i da će ti poslati naknadno. To se, naravno, skoro nikada ne desi.”



Komentari (80)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zilikaka zilikaka 18:57 21.06.2010

Prva:-)

Najčešće kažu da trenutno nemaju novca u kasi i da će ti poslati naknadno. To se, naravno, skoro nikada ne desi.”

Nisam znala da je to praksa, ali meni se u sličnom slučaju, posle dolaženja dvojice na vrata, samo zato što sam se preselila u međuvremenu, upravo to desilo.
Zapretili mi privođenjem i naplatom troškova "odvođenja službenim vozilom ", ja napravila trošak (samoodvođenja) kolima, priznali mi autobusku kartu, i uplata NIKAD NIJE STIGLA.
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 19:16 21.06.2010

Re: Prva:-)

Hahaha, izabrali ste bolju taktiku... Trebalo je i ja da ih pustim da me vode i ne pravim sebi tolike troskove. Ali, nije cak u tome stvar. Radi se o retko bahatom sistemu. Svako ko je bio u slicnoj situaciji valjda je video kako se te sudije ponasaju. E, to je kljucni problem...
krkar krkar 19:56 21.06.2010

Re: Prva:-)


Imao sam slično iskustvo pre nekoliko godina ali su me prijatelji advokati dobro poučili. Tačnije, odazvao sam se na poziv i prešao 340 km kolima u jednom smeru - da bih tek kad sam stigao saznao da je branilac poslao opravdanje i ročište na kojem je trebalo da svedočim nije održano. Pitam sudiju zašto mi to nisu na vreme javili - seljačina izgužvana i neoprana koja poznaje oko 3 padeža kaže mi "pa šta mislite da smo mi Vaša sekretarica". Tako, dakle! Tražim nadoknadu putnih troškova - kaže da podnesem zahtev i autobusku kartu koja će mi biti refundirana jer samo na to imam pravo. Hvala, doviđenja.

Za sledeće ročište konsultujem prijatelje advokate, sve listom drkaxhije kao što sam i ja.

Dobijem poziv 10-15 dana unapred.

Pošaljem odmah preporučeno sa povratnicom da mi sud organizuje prevoz po članu tom-i-tom zakona tog-i-tog. Stigne povratnica potpisana i opečaćena ali ni abera od suda. Ne odem ja. Prođe tri nedelje - ništa. Ni pisma ni razglednice od suda.

Jedan dan oko 10 ujutru dva uniformisana policajca u firmu, pristojni. "Dobardan, treba da Vas sutra privedemo na suđenje, niste se odazvali". Ja sve propise i zakone fotokopirane i obeležene markerom čuvam spremne, pozovem i pravnicu (nisam joj ništa bio rekao, ona u čudu dok nije shvatila šta im radim, zna me, posle je uživala). Izvolite sedite da se objasnimo, nema potrebe da me privodite, evo kopije mog pisma sudu da ja očekujem da me vozite. Sad oni u čudu. Jedan zove šefa, ja poslužim kafu. Posle nekog vremena kaže "šef bi da priča sa vama". Kažem ja šefu da sam prošli put išao džabe i izgubio ceo dan i da insistiram da me voze o trošku države. Imam i privatna kola i službena sa šoferom ali neću da me neko hebe. Shvati čovek, a pošto su mu rekli njegovi kakav mi je posao i radno mesto ne bi da stvara sebi probleme, vrlo ljubazan.

Šef: Dobro, pošto je suđenje u 9 doći će sutra u 5.15 po Vas kola.
Ja: Neće moći, po zakonu/propisu tomitom ne može pre 06:00 ujutru (istina živa).
Šef: Ali nećete stići.
Ja: Nije moj problem. I upozoravam Vas da ću insistirati da Vaš vozač vozi po propisima, rotacija Vam po ZOBS-u ne daje pravo na prekoračenje brzine.

Osećam kako se šef preznojava. Pitam ja njega možemo li da se čujemo za desetak minuta. Kaže može.

Zovem ja svog druga visokog oficira policije. Kažem mu kakva je situacija i da sam rešio da kecam sistem sve po propisu, čisto da kaže tom šefu tamo da nije lično i da se ne brine nego da se ponaša po propisu pa da vidimo.

Zove onaj za 10 minuta, vidim pao mu kamen sa srca.

Gospodine Krkar, biće sve u redu, moji policajci biće ispred Vaše zgrade u 6:00.

Ona dva pandura iz moje kancelarije već se raspištoljili, shvatili sve, jedan iskusan, sve mu jasno. Kažem ja njima ništa lično, poručite kolegama sutrašnjim da ćemo se zajedno ludo zezati. Pred njima pošaljem sudiji telegram da me dovozi policija i da krećemo u 6:00 u skladu sa propisom tim-i-tim i da istu poruku šaljem i preporučeno sa povratnicom. Opet ni abera od sudije.

Sutradan dođu dva pristojna policajca, iskusnija, Pežo 307, vidim da su brifovani i da čekaju šta će da bude. Ja im naglasim da insistiram da poštuju sve propise uključujući i onaj o dozvoljenoj brzini.

Ma vozio je kao na vozačkom ispitu, kao u školi. Pojas vezan...

Naravno, 340 km stignemo u 9:35 pred sud.

Uđem sa jednim policajcem u sudnicu u 9:37, svi unutra, čekam se ja. Krene sudija da mi drži vakelu da sam zakasnio. Pustim ga da završi, pitam ga zna li šta kaže član tajitaj propisa togitog. On me gleda belo. Ja fotokopiju spremljenu za njega, podvučeno žutim markerom, da se praćeno lice ne može pratiti pre 6:00 ni posle 22:00. On u čudu, pita a što bar nismo požurili, ja fotokopiju člana ZOBS-a gde piše da policija osim ako je reč o vozilu pod pratnjom mora da poštuje ograničenje brzine.

Sad me već skroz belo gleda. Ja sa svim papirima i propisima, samo vadim, pandur se samo što ne pukne od smeha. Kaže sudija "ajde da svedočite". Kažem ja naravno, samo da Vas upozorim. Nama je dovde bilo potrebno 3 sata i 35 minuta, dakle za očekivati je da je toliko i za nazad. Vozač po zakonu (izvolite fotokopiju zakona, član obeležen markerom) ne sme da provede duže od 8 sati i 30 minuta u toku jednog dana u vožnji što uključuje 30 minuta obavezne pauze. Tako da Vas molim da postupak završite do 10:30 inače ćete morati da nas smestite u hotel o trošku suda, po članu tomitom (izvolte fotokopiju).

Tu već svi advokati u sudnici shvate da ja kecam sudiju a njega očigledno niko ne voli i krenu oni da se smeju, dobacuju, situacija izmiče kontroli. Neoprani sudija peni ali ne zna šta da radi, sasluša me brzom brzinom i kaže hvala, završili smo, sad je 10:15 je li u redu?

Krene advokat sa pitanjima, sudija ga strelja očima, kaže "kolega, molim Vas da postavljate samo ona pitanja koja morate, da ne prekoračimo vreme". Završimo u 10:25, sudija kaže "evo, jeste li zadovoljni?". Jesam, hvala, nadam se da sam bio od pomoći, doviđenja.

Vratimo se u kola, onaj moj pandur umire od smeha, prepričava onom drugom. Smejemo se svi zajedno. Ja njima "pitajte kolege koja je najbolja kafana u ovom kraju da vas vodim na ručak". A oni se smeju "a propis o 8 sati?" - Hebeš propis.

Zovu oni na stanicu, ovo im objasne, kafana na 20 minuta vožnje. Mi taman seli, evo neki lokalni šef policije sa još dvojicom, umiru i oni od smeha, čuli šta sam napravio budali. Zahvaljuju mi se što sam tog seljaka i kabadahiju stavio na mesto. Ustavim i njih na ručku (šofer uredno nije pio, da li što stvarno ne pije ili ipak nije hteo da rizikuje ne znam). Vratili se u BG oko 18:00.

E, sad ide najbolji deo priče. Toliko su onaj šef policije i ovi moji panduri proširili priču među beogradskim policajcima da meni šta god treba u MUP-u pozovem nekog od tih pandura i gde god dođem svi kažu "a vi ste onaj što je onog sudiju..."
krkar krkar 20:09 21.06.2010

Re: Prva:-)

P.S.

A kako mi je uopšte palo na pamet sve ovo:

Moj drug u Hrvatskoj, inače pravnik iako ne radi u struci, imao nekakav saobraćajni prekršaj, brza vožnja, šta li. Dobio kaznu od sudije za prekršaje i nije platio, da li nije hteo ili zaboravio. Stigne rešenje da mu se kazna zamenjuje sa 2 dana zatvora (i piše ali ako plati u roku od 7 dana da ne mora u zatvor). Ne plati on, namerno, nego im pošalje pismo da hoće da ide u zatvor.

Ali prouči propise (koji su suštinski svi isti u celoj ex-Yu, to se samo prepisuje još od SFRJ) i on pronađe to za 6-22 i slično. Pa još pronađe da zatvorska kazna teče od trenutka kad sedne u policijska kola do trenutka kad ga vrate kući - a pošto ne smeju da ga voze posle 22:00 da će samo jednu noć prenoćiti u Okružnom zatvoru jer bi inače prekoračili 2 dana da krenu da ga vraćaju u 6 ujutru.

Najbolje od svega je što ima neki propis da kad te prime u zatvoru moraju istog dana da ti utvrde zdravstveno stanje zbog mogućnosti da ih tužiš. Tako njega pokupiše od kuće, odvedoše u zatvorsku (ili ovlašćenu, ne sećam se) bolnicu na detaljan sistematski, posle toga ga dovedoše u zatvor gde mu nisu dali ništa da radi jer je izlazio sutradan...

Kaže da se baš lepo proveo, i još svima pričao kako je sistem glup i svi mu potvrđivali.

Posle su u Hrvatskoj promenili propis i pojeftinili zatvorski dan i za istu lovu sad bi ležao recimo 10 dana a ne 2, da se ludaci ne bi zezali.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:53 21.06.2010

Re: Prva:-)

krkar

Imao sam slično iskustvo pre nekoliko godina ali su me prijatelji advokati dobro poučili. Tačnije, odazvao sam se na poziv i prešao 340 km kolima u "


Krksone, hebao si mu kevu, onu, šabansku!
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:33 21.06.2010

Re: Prva:-)

Imao sam slično iskustvo pre nekoliko godina ali su me prijatelji advokati dobro poučili.


Gosn. Krkar, fasciniraste me skroz naskroz!
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 21:42 21.06.2010

Re: Prva:-)

E ovo su rezultati rada :)
filantrop filantrop 21:52 21.06.2010

Re: Prva:-)

Svaka cast Krkar
sta da rade oni gradjani koji nemaju nerve ni snage ni zdravlja da se natezu sa sudstvom, kao moj deda od 87 godina kog su pozivali kao vestaka iz Kragujevca u Beograd na sudjenje nekom profesoru, i iste ovakve situacije, niko ga ne obavestava da su rocista pomerena a on treba da putuje, tesko mu je vozi a nije uvek jednostavno organizovati privatan prevoz, zbog kicme bus ne dolazi u obzir.
ma jadna srbija sa ovakvim sudstvom
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 21:59 21.06.2010

Re: Prva:-)

sta da rade oni gradjani koji nemaju nerve ni snage ni zdravlja da se natezu sa sudstvom, kao moj deda od 87 godina


Niko normalan više nema nerava ni snage da se nateže sa sudstvom... Dovoljno je jedno iskustvo i da više nikada ne poželiš da imaš bilo kakav kontakt sa njima
filantrop filantrop 22:08 21.06.2010

Re: Prva:-)

Miroslav Jankovic
sta da rade oni gradjani koji nemaju nerve ni snage ni zdravlja da se natezu sa sudstvom, kao moj deda od 87 godina


Niko normalan više nema nerava ni snage da se nateže sa sudstvom... Dovoljno je jedno iskustvo i da više nikada ne poželiš da imaš bilo kakav kontakt sa njima


pa jeste,
ljudi, znajuci kakvo je sudstvo, unapred odustaju od bilo kakvog sudskog postupka cime se efektivno postize opsta pravna nesigurnost koju svaki gradjanin primecuje, atmosfera bezakonja.
ljudi mi morali da budu sigurni da ce zakon i da ih zastiti kad je to potrebno a ne samo da ga postuju pod pretnjom kaznama.
krkar krkar 08:14 22.06.2010

Re: Prva:-)

sta da rade oni gradjani koji nemaju nerve ni snage ni zdravlja da se natezu sa sudstvom


To je već pitanje životne filozofije. Kod nas, nažalost, vekovima dominira model ponašanja "ma nemoj sa vlašću/državom" što se svodi na to "pusti da te hebu kako hoće". Mene su tako roditelji vaspitavali, oboje u ranoj mladosti nagrabusili od režima ni krivi ni dužni, takva vremena bila. Njihov životni stav je bio "ne treba se kačiti".

A mene su Englezi naučili da čovek ima prava. I ne može meni neko neka prava da oduzme, ne dam da mi ih oduzme kao da sam ovca. Ali TO je naviklo da svakoga tretira kao ovcu i tvrdim da je biti principijelni drkadžija sa stavom vrlo dobro. Sistem je zasnovan na nasilju, mentalnom i sistemskom teroru birokratizovanog i otuđenog sistema nad pojedincem, ali nasilnici očas padaju pred svakim čvrstim stavom. Uvek i svuda.

Ja sam poznat po tome da ne dam na me! Pre neki dan gužva u pola pet popodne, petak. Ja iz Takovske od Bot. bašte motorom, uredno vozim. Kad, pandur sam u kolima, uniformisan, izađe iz kolone, upali rotaciju i tap-kroz crveno preko 27. marta. Ja odmah za njim, branik na branik. Uđemo u deo kod opštine palilula, gužva, on na motorolu. Opet izađe u kontra traku, maše mu pozornik ispred Takovske da vozi kontra trakom, njega je zvao na motorolu. Ja za njim, zaustavlja me pozornik.

Vozili ste kontra trakom. Prekršili ste član, to je kazna...

- Jesam, vozio sam za policijskim kolima broj tajitaj koja ne samo da niste zaustavili nego ste im dali znak da voze kontra trakom i prođu na crveno.

Ali to su policijska kola.

- Po zakonu i za njega važi puna crta i crveno. Osim toga govorio je na motorolu u vožnji, što je isto što i mobilni. Ako insistirate da me kaznite podneću internoj kontroli prijavu protiv Vas za nesavesan rad u službi.

Ajde, idite.

I stalno tako. Godinama sam svojevremeno u kolima nosio fotokopije propisa i atesta za radare (one stare, sad je sa laserima druga situacija).

Dobardan, vozili ste...

- A kako ste merili?

Radarom.

- Taj radar je model tajitaj, evo kopija atesta, atestiran samo za merenje u odlasku. Vi ste mene merili u dolasku, što se ne računa. Upravo vršite prekršaj u službi za šta mogu da podnesem prijavu...

Jednom je moj otac bio sa mnom u kolima i on dan danas prepričava "kako je Krkar pandurima izvadio propise i rekao neću da platim niste u pravu". A on to priča jer je pripadnik te većine koja saginje glavu i ćuti pred vlastima, ja nisam.

Beše li ono prošle godine Infostan po sistemu APP (ako prođe-prođe) nabio ljudima račune za 10 godina unazad, šatro neplaćene. I - moj otac izvadi fasciklu, mislim da ima račune od 1945. Ja ne. Zakon o obligacionim odnosima kaže da račun koji nije podnesen u roku od 2 godine zastareva i gotovo. I ja naslovim preporučeno pismo sa povratnicom na šeficu službe objedinjene naplate, sa kopijom ZOO i član obeležen markerom.

Dobio sam od Vaše službe zahtev... Upozoravam Vas da je po članu xx ZOO (kopija u prilogu) zahtev neosnovan i da ću svaku dalju komunikaciju Vaše službe na ovu temu smatrati uznemiravanjem na koje ću odgovoriti sudskom tužbom protiv Vas kao odgovornog lica. I to rešava stvar!

Uostalom, ja sam se još kao klinac onomad ptaman re rata tužio sa državom i dobio na sudu da ne moram da plaćam TV pretplatu. Mene to ne mrzi, volim da tresem sistem, volim da se sa tim za*ebavam, volim da od toga pravim predstavu za prijatelje advokate koji redovno uživaju.

Imam u zgradi neku firmu. Dolaze im klijenti. Njih mrzi da otvaraju vrata ili im je valjda finije da je kapija širom otvorena i podmetnu kamen, zgrada širom otvorena. Ne volim da mi neko zapišava zgradu...

Odem kod šefice, vlasnice. Kažem zatvarajte vrata. Ona krene da se pro*erava i mudruje. Kažem, dobro, hvala. Pozovem prijatelje advokate da mi kažu po kojim propisima mogu da je kecam.

Nedelju dana nije prošlo, njoj stiže preporučeno sa povratnicom pismo upozorenja sa sve fotokopijama članova raznih zakona i propisa (označeni markerom) za koje ću da je kecam i tužim i popis raznih inspekcija koje ću da joj šaljem ako još i jednom vrata budu otvorena. Od tog dana uvek su uredno zaključana.

Moj otac, 81. godina, i dalje uredno govori "nemoj, sine, da se kačiš sa vlašću..."
antioksidant antioksidant 08:19 22.06.2010

Re: Prva:-)

Pošaljem odmah preporučeno sa povratnicom da mi sud organizuje prevoz po članu tom-i-tom zakona tog-i-tog

Који члан ког закона?
Немој да си се стис'о.
dragan7557 dragan7557 08:30 22.06.2010

Re: personifikacija države

Mislio sam i da država ceni one koji žele da joj pomognu u tome. Ispostavilo se da nisam bio u pravu.

Ne postoji (bukvalno ne postoji) nijedna država na ovom svetu koja nešto ceni, ili pak ne ceni. Država je potpuno indiferentna organizacija na bilo šta i bilo koga.

Postoje samo državni službenici koji po svom nahođenju i kako im se nakrivi kapa ili šubara, iterpretiraju nepostojeću Volju Držve.

U Volji Države nije nikada odražena volja društva već nasilna volja njegove upravljačke manjine koja zajedno sa ostalim članovima iste manjine upravlja, ostatkom društva, pa zvali se oni podanicima ili "slobodnim" građanima.

Ovo upravljanje vrši se putem zakona, uredaba itd. koji su uvek slobodna interpretacija službenika države (ukoliko manjina na vlasti nije slobodnu interpretaciju ograničila po bilo kom pitanju svojom slobodnom voljom).

Personifikacija države nije ništa drugo do uspeo pokušaj stvaranja odnosa magarca i šargarepe, u kojoj je društvo magarac a država šargarepa.

cerski
mlekac mlekac 10:08 22.06.2010

Re: Prva:-)

krkar

A mene su Englezi naučili da čovek ima prava. I ne može meni neko neka prava da oduzme, ne dam da mi ih oduzme kao da sam ovca. Ali TO je naviklo da svakoga tretira kao ovcu i tvrdim da je biti principijelni drkadžija sa stavom vrlo dobro. Sistem je zasnovan na nasilju, mentalnom i sistemskom teroru birokratizovanog i otuđenog sistema nad pojedincem, ali nasilnici očas padaju pred svakim čvrstim stavom. Uvek i svuda.



Sad znam koga cu da pitam za savet kad mi zafali neki clan!

Ja se, hvala na pitanju, nisam mnogo kacila sas drzavu (nije bilo prilike), ali sam neumoljiva na nizim instancama, npr. prodavnici.

Moj zmu vec po inerciji bezi od mene kad stizemo pred kasu posto dobro zna sta sledi - ako je proizvod na polici markiran jednom cenom, a kompjuter na kasi izbacuje drugu (uvek vecu) sledi postrojavanje svih redom - od kasirke do poslovodje dok mi, na kraju, ne prodaju po onoj prvoj, markiranoj ceni.

Ja NISAM duzna da placam njihove greske!

I boli me uvo da li se radi o 2, 22 ili 222 dinara - u pitanju je princip!
krkar krkar 10:48 22.06.2010

Re: Prva:-)

Moj zmu vec po inerciji bezi od mene kad stizemo pred kasu posto dobro zna sta sledi - ako je proizvod na polici markiran jednom cenom, a kompjuter na kasi izbacuje drugu (uvek vecu) sledi postrojavanje svih redom - od kasirke do poslovodje dok mi, na kraju, ne prodaju po onoj prvoj, markiranoj ceni.

Ja NISAM duzna da placam njihove greske!

I boli me uvo da li se radi o 2, 22 ili 222 dinara - u pitanju je princip!


Ti mora da si moja dosad nepoznata svastika Mene isto blam kad moja žena počne da ih postrojava za 2 dinara.

BTW, kad sam je već spomenuo.

Mrzim sitniš. Svako veče ispraznim džepove. Krupniji sitniš (1€ ili veće) još i držim u džepu u malim količinama, za kafu ili novine, ali žute - ni mrtav.

Kad mi je žena, tada još samo devojka, prvi put došla u kuću (živeo u inostranstvu) i videla po svim fiokama, ćasama... sitniš pitala može li ona to da skupi. Kažem skupi i sve je tvoje.

Prvo, ispalo preko 40€ samo u žutom!!!

Drugo, izvadi ona to u radnji da s tim plaća, mene frka kao da me kolju... Sad sam već navikao.

Ja sam navikao da dajem bakšiš, ne dajem samo kad je usluga baš loša. E, kriterijum moje žene je oštriji. Samo pre plaćanja kad neko nije zaslužio kaže "ništa bakšiš" i ja plaćam u paru
mlekac mlekac 11:04 22.06.2010

Re: Prva:-)

krkar
Moj zmu vec po inerciji bezi od mene kad stizemo pred kasu posto dobro zna sta sledi - ako je proizvod na polici markiran jednom cenom, a kompjuter na kasi izbacuje drugu (uvek vecu) sledi postrojavanje svih redom - od kasirke do poslovodje dok mi, na kraju, ne prodaju po onoj prvoj, markiranoj ceni.

Ja NISAM duzna da placam njihove greske!

I boli me uvo da li se radi o 2, 22 ili 222 dinara - u pitanju je princip!


Ti mora da si moja dosad nepoznata svastika Mene isto blam kad moja žena počne da ih postrojava za 2 dinara.


Pozdravi zenu!

Nije poenta u parama, nego upravo u onom "savijanju grbace", o kome smo pricali. Necu nikome da pustam da se izivljava preko mene - ni prodavcima ni drzavi.

Mada, mogu ti reci da sam ja u kuci cist amater. Sije me mladja generacija.

Moja je princeza prosle godine naterala prodavacicu da joj iznese svih 16 (i slovima SESNEST) pari istovetnih papuca u razlicitim bojama i onda ju je drzala u stavu mirno narednih 45 minuta dok se odlucila koja joj se boja najvise dopada! Kada sam je, konacno, po izlasku pitala zasto je to radila samo je dva put trepnula plavim okicama i smireno mi objasnila da je njeno pravo da potrosi sopstvene pare ISKLJUCIVO na ono sto joj odgovara. "Sem toga, mama, to joj je posao - pa ona je za to placena."

Jadan moj buduci zet - ko god bio!
krkar krkar 11:12 22.06.2010

Re: Prva:-)

P.S.

Kutijice od fotografskih filmova mojoj ženi služe za sitniš iz ne-€ država. Sve što mi sa službenih puteva ostane u džepovima ona uredno složi, spakuje, obeleži... Tako da kome trebaju ringiti, kvanze, rijali...
mlekac mlekac 11:24 22.06.2010

Re: Prva:-)

krkar
P.S.

Kutijice od fotografskih filmova mojoj ženi služe za sitniš iz ne-€ država. Sve što mi sa službenih puteva ostane u džepovima ona uredno složi, spakuje, obeleži... Tako da kome trebaju ringiti, kvanze, rijali...


Ja imam nesto pula i randa...
krkar krkar 11:25 22.06.2010

Re: Prva:-)

Nije poenta u parama, nego upravo u onom "savijanju grbace", o kome smo pricali. Necu nikome da pustam da se izivljava preko mene - ni prodavcima ni drzavi.


Bogme i ja od onoga koga plaćam tražim da bude profesionalan. Ponekad u kafani (gde nisam redovan gost) pozovem šefa.

Molim Vas, ko plaća ovaj ručak, ja ili kafana?
- Pa, Vi.
Mogu li onda za svoje pare da dobijem opranog konobara bez obzira na reon


BTW, šta sve u ovoj državi ima.

Nedavno hoću da proverim pritisak u gumama na motoru pred put (mora na hladno, poželjno ne voziti dugo pre provere). Dođem na Jugopetrol na Autokomandi, naspem pun rezervoar (inače točim na OMV ali daleko mi ovog puta, pregrejaću gume). Na vazduhu - sklepana neka krovinjara od dasaka, sedi u njoj čičica, kaže "ja merim". Kažem "meni ne, moja glava, moja odgovornost". Tu mi je držao lekciju da su njega Rusi postavili da čuva opremu i da on valjda zna da napumpa gume... Nisam nasilan ali malo mi je falilo da ga puknem. Jugopetrol me poslednji put video, u životu!

krkar krkar 11:30 22.06.2010

Re: Prva:-)

Još jedan PS

Nedavno u taksiju, baja telefonira. Molim Vas, možete li da ostavite telefon dok nas vozite. Ugasi ali krene on meni da drži vakelu. Ja njemu "Ne želim da slušam. A niste ni vezani" Te on kako neće u životu da se veže, da je to glupost... Ja na prvom semaforu otvorim vrata "Hvala, doviđenja".

A da platite?

Nemam šta da platim, nisam dobio uslugu po propisu. Ako mislite da ste oštećeni izvolite moju vizitkartu, možete da me tužite.

Napišem žalbu udruženju taksista i kopiju MUP-u, sa brojem, vremenom, relacijom... Još nema ni abera.

Znam, sreća da nisam mali a ni nerazvijen
yugaya yugaya 11:55 22.06.2010

Re: Prva:-)

krkar
Mrzim sitniš. Svako veče ispraznim džepove. Krupniji sitniš (1€ ili veće) još i držim u džepu u malim količinama, za kafu ili novine, ali žute - ni mrtav.


Tegla sa sitnim forintama (1,2,5) za sladoled nase prve godine je bila teska oko 80 evra. Kada su apoene od 1 i 2 ukinuli mogli su se zameniti samo u postama i to upakovani po pedeset komada u papir na kome morate stampanim slovima napisati ime, adresu i ID broj, uz jos popunjavanje dodatnog formulara na salteru sa sve specifikacijom kolicine i vrednosti.

Naravno, da bi sve bilo jos zabavnije, postojao je i dnevni limit od 200 novcica po osobi, tako da su se deca ludo zabavljala na raspustu brojeci i pakujuci novcice skoro mesec dana.

Srecom posta je taman prekoputa najboljeg sladoleda u gradu


Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 12:26 22.06.2010

Re: personifikacija države

U Volji Države nije nikada odražena volja društva već nasilna volja njegove upravljačke manjine koja zajedno sa ostalim članovima iste manjine upravlja, ostatkom društva, pa zvali se oni podanicima ili "slobodnim" građanima.


Ne mogu se više složiti sa vama. Kada sam rekao država mislio sam na one koji je predstavljaju... Hvala na komentaru
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 12:33 22.06.2010

Re: Prva:-)

samo je dva put trepnula plavim okicama i smireno mi objasnila da je njeno pravo da potrosi sopstvene pare ISKLJUCIVO na ono sto joj odgovara. "Sem toga, mama, to joj je posao - pa ona je za to placena."


Ocekivao samda ce ispod ovoga da pise "Ljubi je mama" :)
mlekac mlekac 12:50 22.06.2010

Re: Prva:-)

Miroslav Jankovic
samo je dva put trepnula plavim okicama i smireno mi objasnila da je njeno pravo da potrosi sopstvene pare ISKLJUCIVO na ono sto joj odgovara. "Sem toga, mama, to joj je posao - pa ona je za to placena."


Ocekivao samda ce ispod ovoga da pise "Ljubi je mama" :)

Mama je imala boju sargarepe ili cvekle ili paradajza, tako nesto - sto je, mogu ti reci, nezabelezeno posto ovo mlekac potice od nadimka koji sam, svojevremeno, dobila zbog boje koze...
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:33 22.06.2010

Re: Prva:-)

Molim Vas, ko plaća ovaj ručak, ja ili kafana?
- Pa, Vi.
Mogu li onda za svoje pare da dobijem opranog konobara bez obzira na reon

Molim Vas, ko plaća ovaj ručak, ja ili kafana?
- Pa, Vi.
Mogu li onda za svoje pare da dobijem opranog konobara bez obzira na reon


E, jebote Krki, jesi normalan, kacis se sa kesama i sefovima restorana, pa kad ti zalepe slajmaricu u ostrige koje si narucio...

Mene pre dve godine zamalo da olese dva murkana na Bulevaru, dok sam cekao nekog drugara, jer sam se pobunio sto su mi se obratili sa: "Sta imas to u rancu, ajde vadi sve napolje!". I to sam bio krajnje ljubazan i sve na "vi", pitao zar ne treba prvo da mi zatrazi legitimaciju: "Ti ces mene da ucis, vadi ruke iz dzepova" i vec se masio za pendrek, tako da sam posle toga redjao sva moja sranja po onom zidicu ispred etf-a. Ja mislim da je to sve stvar slucaja, da li naletis na nekog drkadziju koji bi da savije pendrek oko bilo cega sto mu nije ravno, ili na neku jajaru koja se samo folira.


krkar krkar 18:14 22.06.2010

Re: Prva:-)

Mene pre dve godine zamalo da olese dva murkana na Bulevaru, dok sam cekao nekog drugara, jer sam se pobunio sto su mi se obratili sa: "Sta imas to u rancu, ajde vadi sve napolje!". I to sam bio krajnje ljubazan i sve na "vi", pitao zar ne treba prvo da mi zatrazi legitimaciju: "Ti ces mene da ucis, vadi ruke iz dzepova"


Kad izgleš kao šaban, meni se odma vidi da sam gospodin (s kojim se ne treba kačiti)
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:10 22.06.2010

Re: Prva:-)

krkar
Mene pre dve godine zamalo da olese dva murkana na Bulevaru, dok sam cekao nekog drugara, jer sam se pobunio sto su mi se obratili sa: "Sta imas to u rancu, ajde vadi sve napolje!". I to sam bio krajnje ljubazan i sve na "vi", pitao zar ne treba prvo da mi zatrazi legitimaciju: "Ti ces mene da ucis, vadi ruke iz dzepova"


Kad izgleš kao šaban, meni se odma vidi da sam gospodin (s kojim se ne treba kačiti)


Ja Saban?! Bice pre da je to zato sto nosim nacare i cudne kape, a takvi su najsumnjviji. A mislim da sam imao i fotoaparat - hebo te mogao sam da prodjem ko Petar Jakovljevic.
zilikaka zilikaka 21:37 22.06.2010

Re: Prva:-)

Taj radar je model tajitaj, evo kopija atesta, atestiran samo za merenje u odlasku. Vi ste mene merili u dolasku, što se ne računa. Upravo vršite prekršaj u službi za šta mogu da podnesem prijavu...

Ja sam pre par godina na tu foru (u pitanju je Pravilnik o metrološkim uslovima..) spasla mužu i kolegi po 100 evra. Ali najveći biser je bio, što se muž već na suđenju pozvao na taj pravilnik, a gospodža sudija mu (ima i u zapisniku) odgovorila da se to odnosilo na stare modele, a Pravilnik eto još nije promenjen, pa to nema veze...
BTW: jes da ja imam slično ponašanje i životnu filozofiju, al ti si moj idol! Sledeći put kad budem ratovala sa sistemom, moraću da ti se obratim. Usavršio si kecanje do perfekcije!

krkar krkar 22:40 22.06.2010

Re: Prva:-)

zilikaka
Taj radar je model tajitaj, evo kopija atesta, atestiran samo za merenje u odlasku. Vi ste mene merili u dolasku, što se ne računa. Upravo vršite prekršaj u službi za šta mogu da podnesem prijavu...

Ja sam pre par godina na tu foru (u pitanju je Pravilnik o metrološkim uslovima..) spasla mužu i kolegi po 100 evra. Ali najveći biser je bio, što se muž već na suđenju pozvao na taj pravilnik, a gospodža sudija mu (ima i u zapisniku) odgovorila da se to odnosilo na stare modele, a Pravilnik eto još nije promenjen, pa to nema veze...
BTW: jes da ja imam slično ponašanje i životnu filozofiju, al ti si moj idol! Sledeći put kad budem ratovala sa sistemom, moraću da ti se obratim. Usavršio si kecanje do perfekcije!



Osporavao ja prijavu za brzu vožnju, uhvaćen radarom. Ja tvrdio da je u pitanju uređaj sa jonizujućim zračenjem i da operater mora da ima obuku za rukovanje izvorom j.z. u skladu sa Pravilnikom o... (izvolte fotokopiju). Pa sudija rekla oćete da zovem veštaka sa Saobraćajnog fak. a ja kažem ne, mora sa elektrotehničkog i/ili fizike ili sa Kirila Savića jer je u pitanju priroda zračenja a ne svrha uređaja... I žena digne ruke od tuženja sa mnom.

Samo, ovim laserima još nisam našao caku, slabo se u tu tehnologiju razumem. A i valjda sam omatorio pa mirnije vozim.

Inače, sudije i tužioci ni sa jednom strukom izvan pravne nemaju pojma a ustručavaju se da pozovu veštake da ne ispadnu glupi. Tako da praktično možeš da im radiš šta hoćeš na tehnikalije.

Eto, baš to jonizujuće zračenje kao primer.

Jednom sam dobio da je neosnovan zahtev za naplatu prekoraćenja brzine jer je prekoračenje utvrđeno radarom koji nije imao potvrdu o godišnjem baždarenju u skladu sa zakonom o merama i mernim instrumentima (i još podzakonska akta...). Zakon kaže da UZ merno sredstvo mora biti potvrda o baždarenju. Panduri to tada nisu nosili nego držali u stanici i na to sam im oborio zahtev kao neosnovan, nije bilo mereno po zakonu (ja tražio atest, nisu ga imali UZ aparat). Sad to više ne može, sad imaju markicu, kopiju atesta, potvrdu o obuci za rukovanje (i to sam jednom zapretio da ću im tražim pa odustali).

Ima toliko debilnih zakona, propisa, podzakonskih akata, pravilnika... da nema načina da ijedna smislena ljudska aktivnost ne bude u koliziji sa nekim propisom. Tako da ako nekoga ne mrzi da se bakće (a moji drugovi advokati to rade za mene da mogu da prepričavaju šta sve budali padne na pamet i kako uglavnom pobedi sistem) - uvek ima propis koji je prekršen, samo ga treba naći i hteti se baktati.

A ja - fotokopija i marker, ljubazan osmeh... izvolite... hvala... kako da ne... Uvek osmeh, uvek ljubazno.
krkar krkar 22:42 22.06.2010

Re: Prva:-)

E, jebote Krki, jesi normalan, kacis se sa kesama i sefovima restorana, pa kad ti zalepe slajmaricu u ostrige koje si narucio...


Otkako sam prvi put gledao Beti Blu to mi je uvek na umu
yugaya yugaya 22:51 22.06.2010

Re: A ja - fotokopija i marker

nema načina da ijedna smislena ljudska aktivnost ne bude u koliziji sa nekim propisom.


So true
zilikaka zilikaka 07:34 23.06.2010

Re: Prva:-)

Znaš kako, ja upravo od tih podzakonskih akata leba jedem, pa tu mogu da ih vozam do sutra, ali strašno je kad sudija proglasi zastarelim i nevažnim pravilnik koji je jedini važeći.
Što se radara tiče, u pomenuti Pravilnik su uneli par izmena (od novembra 2008), pa sad može da se meri od napred i pozadi, a da sve bude po propisu.
A za baždarenje tek možeš da ih kecaš, jer se tu tek jasno ne zna ko ima pravo da baždari, i koliko često mora da se radi.
No, to je već područje gde treba imati beskrajnu energiju, koju si spreman da rasipaš na vetrenjače, ili jaaako dobar ($$$$) motiv.
Dr M Dr M 19:06 21.06.2010

Svedok na civiluku...


Ti si dobro prosao..
Ja sam se uredno, kao uzoran gradjanin, cetiri puta javljao da svedocim...i nista!
Cetiri puta isao iz beograda u Pancevo, da bih saznao da su svi, advokati, tuzilac, obavesteni da se, zbog necije zauzetosti, sudjenje odlaze...samo mene niko nije obavestio.
Iz petog pokusaja sam uspeo da kazem dve reci koje su im bile potrebne i dobio 50 dinara nadoknade za autobusku kartu..za taj jedan put...
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 19:17 21.06.2010

Re: Svedok na civiluku...

50 dinara, stvarno ispod svakog nivoa :). Dobro, barem niste isli na drugi kraj države, ako je to za utehu...
freehand freehand 23:50 22.06.2010

Re: Svedok na civiluku...

Dr M

Ti si dobro prosao..
Ja sam se uredno, kao uzoran gradjanin, cetiri puta javljao da svedocim...i nista!
Cetiri puta isao iz beograda u Pancevo, da bih saznao da su svi, advokati, tuzilac, obavesteni da se, zbog necije zauzetosti, sudjenje odlaze...samo mene niko nije obavestio.
Iz petog pokusaja sam uspeo da kazem dve reci koje su im bile potrebne i dobio 50 dinara nadoknade za autobusku kartu..za taj jedan put...

A zamislite kako je bilo nesrćnom građaninu Mihajlovu?!
Gensek Vlade, pravnik, puna mu glava podataka bitnih za rasvetljavanje
najtežih krivičnih dela protiv Naroda i Države i junačke mu se grudi nadimaju od želje i volje da
svoje građanske dužnosti ispuni...
A niko da ga pozove?!
I tako oko jedno pedeset puta.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 20:01 21.06.2010

drzava

jadna da jadnija ne moze biti.
fenomenalan album:
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 20:03 21.06.2010

mada bi za ovaj blog

ova stvar bila prijemcivija

(we are half awake in a fake empire)
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 21:45 21.06.2010

Re: mada bi za ovaj blog

Ipak preporučujem ovu stvar, daleko najbolja stvar od The National...

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:02 21.06.2010

Re: mada bi za ovaj blog

Ipak preporučujem ovu stvar, daleko najbolja stvar od The National...

meni je ceo album najbolji

ali, kad bih bas morao da izaberem ljubimicu, onda 12 points goes to
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 22:10 21.06.2010

Re: mada bi za ovaj blog

Evo još jedna stvar i to je to - moram i na ovo da odgovorim :). Kada sam ovu stvar čuo skapirao sam - to je taj bend...



Možda može da ti bude interesantna informacija da postoji bend Clogs u kome sviraju neki od članova The National. U jednoj pesmi Clogs-a peva fenomenalni Matt Berninger. Stvar se zove Last Song.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:44 21.06.2010

Ma sve ovo znamo...

...nego, ova pljuga...mislim, trovanje, čemu?
Vlasta92 Vlasta92 20:51 21.06.2010

Šta da ti radimo,

ovo je Srbija. Moj drugar je opljačkan, ispraznio im je lopov kuću. Poziv za prvo ročište nije dobio, ali je ipak uhapšen pred malim detetom i odveden da prespava u zatvoru, odakle je sproveden ujutro na sud. Ko donosi tako bajne odluke? Sudija?
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 22:02 21.06.2010

Re: Šta da ti radimo,

Ma znam da ima mnogo gorih slučajeva i da je moj verovatno banalan u odnosu na probleme sa kojima se mnogi ljudi suočavaju. Ali šta ću, moj je, nemam gde sa njim nego da pričam o tome :)
Vlasta92 Vlasta92 23:26 21.06.2010

Re: Šta da ti radimo,

Ma, nisi me razumeo, rekla bih...

Moj naslov, "Šta da ti radimo", upućuje na tebi više puta ponovljenu rečenicu od strane sudije. Zvuči kao "uta ta utata, ne možeš nam ništa". Nisam ni u jednom momentu htela tvoj problem da umanjim, već samo da ukažem da se takvi slučajevi ponavljaju. I pitam se čije su to odluke i zašto ničija odgovornost?
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 09:08 22.06.2010

Re: Šta da ti radimo,

Ma, nisi me razumeo, rekla bih...


Razumeli smo se, samo sam konstatovao da ima ljudi koji su prosli mnogo gore nego ja, sto se vidi iz primera tvog drugara..

U sustini, jedina si se osvrnula na taj deo "Sta da ti radim", a to je upravo ono sto me je najvise iznerviralo
nestor92 nestor92 22:18 21.06.2010

Nema ljutiš

Dobio sam poziv da se kao svedok pojavim na suđenju u vezi policijske torture


Kaže se "u vezi sa..." ( boriću se za ovo do poslednjeg zareza!)

Sve je inače živa istina. Štiti se država od nepotrebnih troškova tako što se oni prevale na građanina. To užasno primitivno shvatanje državnog iliti opšteg dobra ...

Jedino što nije živa istina je da se policija ne šalje tek tako, barem po mom iskustvu. Najčešće je poziv primljen, ali se pravimo pametni ili zaboravni.

P.S. Iskustvo gospodina Krkara se ne računa jer je isti izgleda "marka" ili u vlasti ili u BIA, snajka. Njegov recept ne pomaže običnima, jer bi verovatno umesto policijskog prevoza dobili batine.
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 22:28 21.06.2010

Re: Nema ljutiš

Jedino što nije živa istina je da se policija ne šalje tek tako, barem po mom iskustvu. Najčešće je poziv primljen, ali se pravimo pametni ili zaboravni.


Iskreno, moja mama je primila poziv, ali kako ne živim sa njom dobio sam informaciju u trenutku kada obaveze više nisam mogao da odložim. Radi se o tome da bi trebalo da imaju makar malo senzibiliteta i da pokušaju na neki normalan način da stupe u kontakt sa tobom, a ne odmah policija na vrata, hapšenje i privođenje. Nisam kriminalac...
mostarac mostarac 22:33 21.06.2010

Re: Nema ljutiš

P.S. Iskustvo gospodina Krkara se ne računa jer je isti izgleda "marka" ili u vlasti ili u BIA, snajka. Njegov recept ne pomaže običnima, jer bi verovatno umesto policijskog prevoza dobili batine.

I meni Krkarova prica deluje nestvarno za nase uslove.
Ko holivudski film, jbt!
krkar krkar 08:18 22.06.2010

Re: Nema ljutiš

P.S. Iskustvo gospodina Krkara se ne računa jer je isti izgleda "marka" ili u vlasti ili u BIA, snajka. Njegov recept ne pomaže običnima, jer bi verovatno umesto policijskog prevoza dobili batine.


Ja sam ti Jočić lično
krkar krkar 08:27 22.06.2010

Re: Nema ljutiš

Iskreno, moja mama je primila poziv,


Ja sam godinama pokušavao da svoje roditelje naučim da ne primaju pozive, ali taj strah od plave koverte sa pečatom...

Onda jednom prilikom primi moj otac nešto (ja bio u inostranstvu godinama ali nisam se odjavio, ti propisi o prijavi/odjavi su tek kretenski)... i ja platim neku kaznu koju inače ne bih. Ali nikako njih da naučim da ne primaju, strah od vlasti.

Onda napišem pismo kojim zabranjujem svom ocu da prima bilo šta u moje ime, (isto takvo pismo i za majku), overim potpis u sudu.

Otad, dođe mom ocu plava koverta, on njima "sačekajte", iznese pismo overeno u sudu da ne sme da primi... i gotovo (inače, overena je samo autentičnost mog potpisa a ne bilo kakva pravna utemeljenost dokumenta - premda on JESTE utemeljen na propisima, ali...).

Jednom mi je poštar sam potpisao i ubacio u sanduče koverat sa povratnicom (onaj odrezak na koverti na koji mora da se potpiše prijem).

Ja kod šefa pošte. Dobardan, ja sam tajitaj iz reona togitog. Da vidim dostavnu knjigu od prekjuče. E, ovo nije moj potpis, ovo je potpis Vašeg poštara. Izvolite primerak mog potpisa, ne treba grafolog. Sad Vas upozoravam usmeno, kad dođem kući dobićete napismeno, još jednom ovo da se ponovi podnosim prijavu protiv obojice i ako se ponovi izgubićete službu.

Stvar rešena. Nije se ponovilo.
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 09:02 22.06.2010

Re: Nema ljutiš

Onda napišem pismo kojim zabranjujem svom ocu da prima bilo šta u moje ime, (isto takvo pismo i za majku), overim potpis u sudu.



:))) A jesi mu i poslao fotokopije zakona sa delovima oznacenim markerom :)))))
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 09:04 22.06.2010

Re: Nema ljutiš

Ali nikako njih da naučim da ne primaju, strah od vlasti.


Ista priča. Mojoj mami nema gore stvari nego da joj se pojavi policija na vratima. To je katastrofa! Ja joj uvek kazem, ma daj bre, kada dodju trebalo bi da otvorimo sampanjac :)
mlekac mlekac 12:58 22.06.2010

Re: Nema ljutiš

krkar
Iskreno, moja mama je primila poziv,


Ja sam godinama pokušavao da svoje roditelje naučim da ne primaju pozive, ali taj strah od plave koverte sa pečatom...

Onda jednom prilikom primi moj otac nešto (ja bio u inostranstvu godinama ali nisam se odjavio, ti propisi o prijavi/odjavi su tek kretenski)... i ja platim neku kaznu koju inače ne bih. Ali nikako njih da naučim da ne primaju, strah od vlasti.

Onda napišem pismo kojim zabranjujem svom ocu da prima bilo šta u moje ime, (isto takvo pismo i za majku), overim potpis u sudu.




Ja sam se ispraksovala da oguglam na to tokom ratova 90-ih.

Mladji brat bio prijavljen kod mene, pa kad su ono poceli da jure rezerviste, da vidis kako sam brzo naucila da ne primam nista na njegovo ime!

Mada, jednom, stize postar, trazi ga po imenu i prezimenu, ja mu kazem da je valjda do sada naucio da ja za njega nista ne primam.

Ceska se postar po glavi, kaze "Ali ovo je iz Takova u Gornjem Milanovcu, nekakav paket!"

Ja potpuno zbunjena, ajd da primim, nije valjda da podvaljuju pozive kao pakete?

Kad ono, moj otac igrao neku nagradnu igru za mog najstarijeg sina, pa, posto se ovaj zove isto kao ujka greskom napisao svoje a ne nase prezime.

Stvarno bio paket sa slatkisima!
zilikaka zilikaka 08:03 23.06.2010

Re: Nema ljutiš

ti propisi o prijavi/odjavi su tek kretenski).

Kad sam se udala, a ima tome, ko velim red je i da se prijavim u drugom gradu, na drugoj adresi. Odjavila se prvo, upozorili me da imam sedam dana da se prijavim na novoj, otišla uredno u SUP, kad ono papiri za vlasništvo stana nisu postojali, jer je to upravo tad bio predmet spora sa jednom firmom. Muž mi tamo bio prijavljen godinama, doneli i venčanicu, ali ne može. Pitamo šta da radimo, gde da se prijavim, kad tamo STVARNO živim, a službenica mrtva ladna kaže mužu "prijavite je kod komšije".
On počne da se smeje, i pita je da li je ona normalna.
Onda odemo do šefa, i na kraju se stvar reši tako što sam sa venčanim mužem pravila ( i overila u sudu) ugovor o podstanarskom odnosu, i to je prošlo!
nestor92 nestor92 08:06 23.06.2010

Re: Nema ljutiš

Znao sam.
zilikaka zilikaka 08:44 23.06.2010

Re: Nema ljutiš

..samo da se nadovežem, na samu sebe, naravno
Prilikom overe ugovora, što Krkar reče, overava se samo verodostojnost potpisa, a sadržaj jok.
Ne znam da li se nešto u međuvremenu promenilo, ali prilikom overe ugovora o zakupu, niko nije tražio od potpisnika bilo kakakav dokaz o vlasništvu.
Tako npr. možeš napraviti ugovor kojim ja nekom izdajem portu Saborne crkve i Pionirski park, u zakup na n godina, ali da pri tome mora da sadi tamo isključivo beli luk.
krkar krkar 12:35 23.06.2010

Re: Nema ljutiš

Onda odemo do šefa, i na kraju se stvar reši tako što sam sa venčanim mužem pravila ( i overila u sudu) ugovor o podstanarskom odnosu, i to je prošlo!


Sad me podseti na same početke mog drkaxhijstva i naganjanja sa idiotima:

Moj drug služio vojsku (onomad, dok je bila i država i vojska) u nekom doqrca elitnom puku u Požarevcu. Neki nadrkali poručničić kdir čete odlučio da prenoćište (izlazak bez povratka u kasarnu preko noći) mogu da dobiju samo oženjeni. I ne da. Kuka on, kuka njegova devojka, 19. god, hormoni piče... a birokratija neumoljiva.

Sazovem ja konzilijum mudraca da nešto smislimo i neko reče da je vanbračna zajednica izjednačena sa brakom. Te mi nađi zakon, odemo u opštinu, ja svedok i još jedan posvedočimo na njenu izjavu da njih dvoje žive duže od 6 meseci u vanbračnoj zajednici. Bilo tu nešto da sud priznaje zajednicu jer smo išli kao svedoci.

Uglavnom, ona spremi papir da ide za vikend, ja za svaki slučaj fotokopiram članove zakona (i podvučem markerom), nju u spačeka i pravac Požarevac.

Drugu bilo javljeno, tražio na vreme vikend, rečeno mu da ne može.

Mi u kasarnu, dobardan, ja bih da pričam sa por.Timitim. Dođe jedan nalickani štreber.

JA Dobardan, vojnik tajitaj tražio prenoćipte, niste mu dali, došla mu devojka. Što mu ne dajete prenoćište.

POR Po zakonu samo oženjenima

JA E, ako ćemo po zakonu, u državi SFRJ vanbračna zajednica izjednačena sa brakom (evo kopija zakona). Evo potvrda da žive u v.z. overena od suda. Daj prenoćište

On nešto krene da vrda, kao a šta to mene briga (Katarinu ostavio da čeka i da se ne svađa ona sa budalom), kažem ja sam kum.

POR Kakav kum kad nisu venčani

JA Kum vanbračne zajednice, evo papir od suda. Il' ćeš da mu daš prenoćište ili ću ja da te prijavim SSNO, garantujem ti da ću život da ti zagorčam, nisam siguran da li mogu da ti sredim premeštaj u Đakovicu ili samo slabu službenu ocenu i zabranu napredovanja godinu dana ali otac mi je pukovnik na VMA i mogu svašta da ti napravim (malo sam slagao, ćale je bio samo rez. sanitetski major a na VMA mu je bio ratni raspored).

I tako je moj drug do prekomande svaki vikend kad je hteo imao prenoćište...
zilikaka zilikaka 14:07 23.06.2010

Re: Nema ljutiš

Dal zbog karaktera, il pre će biti zbog krštenice, osvežavaju nam se sećanja na idiotske situacije sa birokratijom.
Nezgodno što ja još imam snage i volje da se nosim sa njima. Kanda ću se takva poderati.
ranoranilica ranoranilica 22:27 21.06.2010

Noc u zatvoru


Slucaj iz moje familije: čovek parkirao kola ispred višespratnice u kojoj je stanovao. Bila zima, napadao sneg, kola stara, stajala zaleđena nekoliko dana. ONda malo odjužilo. Sišao čovek da baci smeće u kontejner, pa usput svratio do kola da vidi ima li šanse da ih sada otključa i upali.
Plavac ga startuje i optužuje za obijanje kola.
Čovek mu kaže da su kola njegova, da su danima bila zaleđena, da tu stanuje, da nema kod sebe dokumenta, jer je izašao samo da baci smeće, ali doneće ih odmah.
Ne vredi. Strpalo ga u maricu.
Prenoćio u zatvoru.
Ujutro mu žena donela dokumenta, da bi dokazao identitet.
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 22:31 21.06.2010

Re: Noc u zatvoru

Šokantno! A jel taj čovek nešto preduzeo posle toga? Mislim, jel se žalio nekome?
Kraja Kraja 00:01 22.06.2010

....nemojmo...

....NIKADA zaboraviti slucaj gradjanina mihajlova, koji se nije odazvao sudu nekih 25-27 puta (nemam preciznu informaciju)...nikada priveden... dapace, sistem nije znao gde stanuje generalni sekretar vlade srbije...
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 12:30 22.06.2010

Re: ....nemojmo...

To se zove selektivna primena zakona.
miloradkakmar miloradkakmar 00:12 22.06.2010

Pre 23-4 godine

dobijem poziv od Četvrtog opštinskog suda u Beogradu, kao tužena stranka zbog neplaćene jedne rate za kupljene knjige od izdavača koji me i dalje gnjavi nekakvim nagradnim igrama. U Beograd odem ranom zorom , ponesem fotokopije uplatnica svih rata koje su mi u firmi skidali sa plate. Sa jedne strane dva advokata izdavačke kuće , s druge ja sam, u sredini , al' malo napred sudinica. Ona dvojica se deru , mlataraju rukama i nogama, sudinica ih smiruje, upozorava " mir u sudnici , isteraću napolje!" i na kraju obrati se meni " da li vi imate nešto da kažete?". Predam joj uplatnice, pozva advokate k' sebi, oni se zamislili, domunđavaju se, klimaju glavom. Sudinica pozva i mene da priđem i pokaza na poslednjoj uplatnici da u broju žiro-računa postoji jedna NULA viška. Novac je negde legao, najverovatnije Izdavačkoj kući, ali oni ništa nisu proveravali.
Posle dva nedelje dobijem presudu u kojoj je doslovce napisano " tužitelj je dužan da tuženom u roku od 15 dana isplati 1 ( jedan dinar )", a ja sam tog dana potroši deset puta više nego što je bio sporni iznos rate. Ni dan danas nisam dobio presuđeni dinar.
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 00:53 22.06.2010

...paaaaaa...


....U RATU I SRBIJI SVE JE DOZVOLJENO!!!
loader loader 02:18 22.06.2010

Preporika transparentna :)

Donacija istini ?!?! :)
Žestoko!

Ovo je toliko dobar naslov,
da ja moram da dam preporuku iako nisam ni pročitao txt :)
Ok?

Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 08:28 22.06.2010

Re: Preporika transparentna :)

Donacija istini ?!?! :)
Žestoko!

Ovo je toliko dobar naslov,
da ja moram da dam preporuku iako nisam ni pročitao txt :)
Ok?


Ok i hvala... Nadam se da vas deo ispod naslova nije razocarao :)
loader loader 00:19 23.06.2010

Re: Preporika transparentna :)

Nikako :) Post je odličan. Ali, naslov mi je odmah upao u oči i taj prvi, više nego pozitivan utisak je ostao. I smišljanje dobrog naslova je veliko umeće :) Pozz
anjastosic anjastosic 11:33 22.06.2010

Ovo je deo regulative

1. Vrste troškova

Član 4

Troškove svedoka, veštaka, tumača i stručnog lica (u daljem tekstu: učesnik u postupku) čine putni troškovi, troškovi za ishranu i prenoćište i izgubljena zarada.

Veštaku, tumaču i stručnom licu pripadaju i troškovi neposrednog vršenja radnje u postupku (veštačenje, tumačenje, davanje objašnjenja) i nagrada.

2. Putni troškovi

Član 5

Putne troškove čine troškovi putovanja učesnika u postupku sredstvom javnog prevoza od mesta prebivališta, odnosno boravišta do mesta izvršenja radnje i troškovi povratka, kao i troškovi putovanja unutar mesta prebivališta.

Član 6

Nadoknađuju se troškovi putovanja najkraćim putem i najekonomičnijim sredstvom javnog prevoza.

Član 7

Putni troškovi nadoknađuju se u visini stvarnih izdataka za putovanje, koji se utvrđuju na osnovu prevozne karte ili na drugi pogodan način.

Član 8

Putni troškovi ne nadoknađuju se učesniku u postupku koji ima pravo na stalnu besplatnu vožnju u javnom prevozu.

Učesniku u postupku koji ima pravo na povlasticu u javnom prevozu nadoknađuju se samo stvarni izdaci za putovanje.

Član 9

Ako sredstvo javnog prevoza ne postoji, ne saobraća u pogodno vreme ili iz drugih razloga nije dostupno, putni troškovi nadoknađuju se prema broju pređenih kilometara najkraćim putem (u daljem tekstu: kilometraža).

Kilometraža se nadoknađuje u iznosu od 25% od cene jednog litra goriva po pređenom ili započetom kilometru.

3. Troškovi za ishranu i prenoćište

Član 10

Troškovi za ishranu nadoknađuju se učesniku u postupku koji je van mesta prebivališta ili boravišta, odnosno adrese stana morao da provede više od osam časova, računajući i vreme potrebno za dolazak u mesto izvršenja radnje i vreme potrebno za povratak.

Troškovi za prenoćište nadoknađuju se učesniku u postupku koji nije mogao istog dana da se vrati u mesto prebivališta, odnosno boravišta, kao i ako je za izvršenje radnje bilo potrebno višednevno odsustvovanje iz mesta prebivališta, odnosno boravišta.

Troškovi za ishranu i prenoćište određuju se prema prosečnim cenama u mestu u kome se preduzima radnja ili njemu najbližem mestu.

4. Izgubljena zarada

Član 11

Izgubljena zarada nadoknađuje se učesniku u postupku koji je u radnom odnosu, koji je zemljoradnik, preduzetnik ili na drugi način, u skladu sa zakonom, ostvaruje zaradu.

......

Ima jos, pa cak i jedan deo kako da ovo sto pise izvuces iz sudkog racunovodstva, ali dzaba se u Srbiji kreci!
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 12:38 22.06.2010

Re: Ovo je deo regulative

A o kom dokumentu je ovde reč? Čini mi se da nije Zakon o krivičnom postupku. Najbolje još da sam pitao da mi nadoknade troškove izgubljene zarade :)
krkar krkar 13:03 22.06.2010

Re: Ovo je deo regulative

Najbolje još da sam pitao da mi nadoknade troškove izgubljene zarade :)


Mog poznanika, vajara, svojevremeno pozovu na vojnu vežbu. On proba da se opravda (čim ga vidiš jasno ti je da vojsci koja hoće u bilo čemu da uspe ne može biti od koristi), neki ćata reši da ga "kazni" što nikad nije bio na vojnoj vežbi... i odguli on 24 dana.

Podnese zahtev za nadoknadu izgubljene zarade. Za slobodne umetnike zarada se obračunava po poreskoj prijavi. Međutim, potrefilo se da je on kao vajar u jednoj godini imao ogromnu prijavljenu dobit, te godine mu platili, ali pošto se radilo o višegodišnjim projektima poreska služba to priznaje kao višegodišnji rad i on uopšte nije morao da plati porez na dohodak građana. Ali, kad je podnosio zahtev za nadoknadu dostavio je, kako zakon nalaže, poresku prijavu za prethodnu godinu, overenu u upravi prihoda, uredno primljenu i zavedenu dosta pre pomenute vojne vežbe.

Kad su videli koliko je poreza prijavio vojni odsek je pištao i vrištao ali su na kraju po zakonu morali da mu isplate. Ne sećam se koliko je to tadašnjih miliona bilo ali sigurno ne manje od sadašnjih 5000€ jer znam da je mogao pošten polovan auto da se kupi za te pare.

I za svo to vreme vojni odsek nikad nije pozvao poresku upravu koja bi im (možda) rekla da to treba podeliti na neke 4 godine. Samo su njega pokušavali da ubede da odustane od zahteva za nadoknadu izgubljene zarade jer bi to "bilo patriotski", što mu, naravno nije palo na pamet.

A moj prijatelj, stari motociklista, svojevremeno 1980-ih pozvan na vojnu vežbu SA MOTOROM, kao kurir. Probao da se izvuče, ne vredi. ode on u Dobanovce, vozio kao kurir, pokvari se motor, Honda 400 Super Sport. On prijavi, unese u se to u neki protokol, pozove četnog mehaničara (takođe rezervistu), ovaj konstatuje veći kvar i da ne sme da se vozi, opet uđe u zapisnik... Dobra stvar kod vojske je što je sve na papiru i u 33 primerka i niko nije lud da išta potpiše, hteli oni da ga ubede da motor popravljaju neki levi mehaničari, on tražio pismeno naređenje da preda motor baš tamo, niko da potpiše. Dobije on napismeno da niko u JNA nije ovlašćeni serviser za Hondu (sve po zakonu uvezeno i registrovano) i odvede je u ovlađćeni servis, sredi je kao novu, podnese račun u SSNO, I sve su mu platili na kraju, do zadnje pare. Trajalo je i probali su da se izvuku kad su videli koliki je račun ali su platili.

A da vam ne govorim o tome da celo moje društvo čuva fotokopiju papira koji se zove

POZIV ZA KURIRA/VODIOCA STOKE/TEGLEĆE MARVE...

Poziva se vojni obveznik XY da se dana ... javi u ... sa (nepotrebno precrtati):

- konjem (tovarni/jahaći/brdski)
- mazgom/mulom
- drugom teglećom marvom _____________________
- motornim vozilom tip _____________ marka ______________ reg.br__________
...

Za mobilisana sredstva biće izdato sledeće:

- zob
- slama
- motorno ulje

i sve tako...

Državu treba tretirati sa zasluženim prezirom. Samo tako možeš da je preživiš.
dragan7557 dragan7557 14:27 22.06.2010

Re: Ovo je deo regulative

. Dobra stvar kod vojske je što je sve na papiru i u 33 primerka

Važi l' to i za Ostavke Poslanika?

Prema klasifikaciji:
niko nije lud da išta potpiše,

isti spadaju u one koji su _______________________ .

cerski
anjastosic anjastosic 17:05 22.06.2010

Re: Ovo je deo regulative

Miroslav Jankovic
A o kom dokumentu je ovde reč? Čini mi se da nije Zakon o krivičnom postupku. Najbolje još da sam pitao da mi nadoknade troškove izgubljene zarade :)



Informacija košta!
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 19:05 22.06.2010

Re: Ovo je deo regulative

Informacija košta!


Anja, pa zar i vi... :)

Verovatno neki sudski pravilnik, nesto tog tipa
anjastosic anjastosic 19:31 22.06.2010

Re: Ovo je deo regulative

Verovatno neki sudski pravilnik, nesto tog tipa



Pravilnik o naknadi troskova u sudskom postupku. Nije interni akt.

Obzirom na Vase iskustvo, kao i iskustva mnogih drugih svedoka u srpskom sudstvu, razmislite o podnosenju inicijative za uvodjenje branioca po sluzbenoj duznosti svedocima. Izgleda da su im potrebni isto koliko i okrivljenima.

Sa druge strane, i istine radi, moram reci da je stvarno jako tesko odmah isplatiti svedoka u postupku. Sudija mora da odmah uradi resenje, za resenje su potrebni dokazi o visini troskova, racunovodstvo suda mora tog dana da ima raspolozene radnike koji ce izaci u susret i naci kes da izvrsi isplatu, (odlaskom u banku ili na druge dopustive nacine), tako da je to mnogo energije za one koji nisu tu zbog opsteg dobra, pravde i slicnih bajkovitih stvari vec zbog sebe i zvanja sudije. Ima casnih izuzetaka.

anjastosic anjastosic 19:32 22.06.2010

Re: Ovo je deo regulative

Anja, pa zar i vi... :)



Racun stize!
Domazet Domazet 02:03 23.06.2010

lebac ti...

krkar
...

...opasan ovaj Krkilele! Posebno kad se zanese. Da ga nema trebalo bi ga izmisliti...

Nego nisam hteo o tome (ma kako sam se samo raspojasao, a shto i ne bih, kako se primiche datum mog dolaska u Englesku tako Billy Bob zaobilazi moje postove u sve shirem luku). Koliko vidim gradjanin J. M. zaboravio da Sudu javi da ne mozhe da dodje na sudjenje. Pa posle sekretarica zaboravila da kazhe sudiji. Tako da su tu negde neresheno. Mislim Sud i gradjanin J. M. Ko je kriv Sudu shto gradjanin J. M. nije u mogucnosti da poshalje policiju...
Miroslav Jankovic Miroslav Jankovic 13:37 23.06.2010

Re: lebac ti...

Nego nisam hteo o tome (ma kako sam se samo raspojasao, a shto i ne bih, kako se primiche datum mog dolaska u Englesku tako Billy Bob zaobilazi moje postove u sve shirem luku). Koliko vidim gradjanin J. M. zaboravio da Sudu javi da ne mozhe da dodje na sudjenje. Pa posle sekretarica zaboravila da kazhe sudiji. Tako da su tu negde neresheno. Mislim Sud i gradjanin J. M. Ko je kriv Sudu shto gradjanin J. M. nije u mogucnosti da poshalje policiju...


verujem, ipak, da je sud u ubedljivoj prednosti i da vodi sa par golova razlike. Ima nekoliko hiljada dokaza za to.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 07:47 23.06.2010

slučajevi 1 i 2

Slučaj 1

Prolazim ja svojevremeno (a nakon pada nenarodnog režima) autoputem, vidim izdaleka (ali ne jasno - bila neka sumaglica) kako se jedan magarac u nečemu malom, crnom, spuštenom, nabudženom) zakucava u automobil ispred njega i oba otklizavaju preko zaustavne trake u jendek. Lete branici i krila k'o na filmu, zaustavim ja (kao Drug-Na-Drumu), proverim ima li povredjenih i kad sam se uverio da je sve OK, kažem im da zovu saobraćajnu policiju.

Dodje policija (vrlo brzo) i jedan debeli i brkati saobraćajac sačinjava zapisnik.

I pita me 'vako: "Jesi li ti sine video?"

Ja velim: "Jesam ali ne jasno."

Na šta će on: "onda sedi u auto i čisti se odavde glavom bez obzira jer ako te zovnu za svedoka vući ceš se po sudu do sudnjega dana."

Ja se zahvalim tom ljubaznom čoveku i odem.

Slučaj 2

Zovnu mog dobrog oca i pokojnog dedu u sud da uknjiže našu porodičnu kuću (ukjnižena je 1962 kad je napravljena). Ode ti moj ćale u sud (bez dede, jer isti ni uz najbolju volju nikako ne može da ustane i dodje iz Šarenog Sela budući da se upokojio u Gospodu) na šta ga sudija pita gde je deda, na šta ćale na zapisnik odgovori da je " rečeni odsutan iz objektivnih razloga i subjektivnih slabosti, odnosno, imenovani je umro 1993." Sudija (sutkinja - valjda se tako kaže po novom) kaže da ga (dedu) to ne opravdava jer sudu nije podneo dokaz da je mrtav.

Ćale podnese odnosnoj sutkinji dokaze da je kuća uknjižena, odnosno zapis iz katastra, upotrebnu dozvolu, plan overen od tadašnjih nenarodnih vlasti, uknjižbu i ostale papire (koji se pedantno čuvaju u originalnom Omotu Spisa). Sutnkinja kaže da to nije dovoljno jer sad (po nekom novom nećemu on to mora ponovo da uradi isponovke i plati privanom geometru da razmeri plac, itd itd itd).

Onda istoimeni predstavnik sudske vlasti kaže još i to da na placu postoje dva bespravno podignuta objekta i zatraži izjašnjenje zašto za njih nisu uzete gradjevinske dozvole.

Ćale joj kaže da je jedan objekat podignut 1811, a drugi 1903 te izvadi originalne tapije (jednu na srpskom i turskom sa sve ondašnjim nekim pečatima i inim stvarima, te prepis iste kad smo oterali Otomanske zavojevače i još jedan iz 1920-i-neke, te drugu tapiju iz 1903 gde je konstatovano postojanje tog drugog, novijeg objekta, kao i dokumente koje su izdavale sve naknadne vlasti i države i režimi i koji potvrdjuju činjenično stanje, uključujući i jedan na srpskom i gotici koji je pisala okupaciona vlas'1942).

Sutkinja uzvrati da to nije dovoljno i svejedno zatraži gradjevinske dozvole i projekte, na šta moj ćale na zapisnik izjavi da će za onaj stariji objekat da traži dozvolu od Marašli Ali Paše, Ćaja Paše i Jovana Obrenovića, te Aganlije, Kučuk Alije, Mula Jusufa, Fočić Mehmed Age i Starca Foče Od Stotinu Ljeta, a za onaj drugi će tražiti papire od Kralja Petra I Oslobodioca.

I sad se žalimo na presudu.

krkar krkar 12:40 23.06.2010

Re: slučajevi 1 i 2

Sutkinja uzvrati da to nije dovoljno i svejedno zatraži gradjevinske dozvole i projekte, na šta moj ćale na zapisnik izjavi da će za onaj stariji objekat da traži dozvolu od Marašli Ali Paše, Ćaja Paše i Jovana Obrenovića, te Aganlije, Kučuk Alije, Mula Jusufa, Fočić Mehmed Age i Starca Foče Od Stotinu Ljeta, a za onaj drugi će tražiti papire od Kralja Petra I Oslobodioca.


Bemti, smejem se k'o budala...



mlekac mlekac 00:22 24.06.2010

Re: slučajevi 1 i 2

Aleksandar Vasović
a za onaj drugi će tražiti papire od Kralja Petra I Oslobodioca.



Nego, nek cale to dobro proveri - je li kuca zavrsena pre ili posle prevrata? Nemoj posle da ispadne da nije bio nadlezan kralj Petar I Oslobodilac, nego kralj Aleksandar Obrenovic sa sve pocivsom mu suprugom Dragom Masin!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana