Društvo| In memoriam

Moje sećanje na Bogdana Bogdanovića. Kratki rezovi

Nune Popović RSS / 20.06.2010. u 16:28

Bogdanovic-txt.jpg

Primivši vest o smrti Bogdana Bogdanovića (Beograd, 1922 - Beč, 2010), pišem svoja sećanja na njega, kao kratke rezove, unapred znajući da će to biti malo i nedovoljno da mu se odužim. Pružio mi je veliki podsticaj kada sam počinjao da se formiram kao umetnik, a kasnije mi je pomogao u radu kada mi je bilo teško i kada sam imao velike dileme.

Bila je 1992. godina, ratna histerija, nacional-šovinističko ludilo u punom jeku. Imao sam nepunih 18 godina i bio zanesen poezijom. Tada mi je izašla zbirka »Rusija« u kojoj sam jednu pesmu posvetio Bogdanu Bogdanoviću, pošto su na mene snažno delovale priče o njemu i njegovom intelektu i radu, koje sam slušao od svog ujaka i prvog umetničkog mentora Dušana Popovića.

Čuvši preko radija najavu tribine Beogradskog kruga u Domu omladine, u kojoj učestvuje Bogdan Bogdanović, sakupio sam hrabrosti da tamo odem i da čuvenom profesoru poklonim primerak moje knjižice.

Sve se odigralo munjevito, zahvalio mi se učtivo, uzeo poklon, prelistao i rekao da dođem sutra kod njega u posetu da bi se upoznali i porazgovarali o zbirci. Bio sam šokiran i uzbuđen od ukazane časti, ali me je još više i, na drugačiji način, potreslo kada sam sutradan stigao na njegovu adresu. Na ulaznim vratima zgrade sačekalo me je ogromno i zastrašujuće ustaško »U«, ispisano crvenom farbom. Na zidu hodnika, duž stepeništa, bilo je još više ogromnih slova »U«, između kojih su dodate dugačke strelice, kao putokaz do vrata od profesorovog stana. A na njima je, uz još veće »U« bilo napisano: »ustaški stan Bogdanović«. Povod za takvo »žigosanje« je bio intervju koji je imao za HTV. Profesor je izjavio (parafraziram) da je rat sa Hrvatskom sulud, jer niko u istoriji nije ratovao za kamenjar i da će najveće posledice tog ludila imati Beograd, kada Milošević bude ostavio na cedilu tamošnje Srbe i oni budu morali da izbegnu u Beograd.

Iz dugačkog i u mom dotadašnjem životu najlepšeg i najzanimljivijeg razgovora, koji se pretvorio u niz potonjih susreta, prekidanog pretećim telefonskim pozivima Bogdanu Bogdanoviću, izdvojiću ovaj savet koji mi je dao:

Vaše viđenje umetnosti je jako zanimljivo. Treba da tragate i nađete svoje generacijske istomišljenike sa kojima ćete da napravite velike stvari...

(Rez...)

Došla je 1995. godina. Profesor Bogdanović je odavno bio primoran da izbegne u Beč. Pohađao sam školu Tradicija avangarde, koju je vodio pok. Vujica Rešin Tucić, stekao sam nova znanja, imao umetničku grupu sa kojom sam izdavao časopis Magnet i izvodio radikalne umetničke projekte u institucijama.

Sve što sam radio delovalo mi je besmisleno. Duboko u sebi osećao sam potrebu da pronađem učinkoviti, kreativni i nenasilni model borbe protiv Miloševića i njegovog kompaktnog mafijaško-vojno-policijsko-medijskog režima, koji je nemilice uništavao sve što sam voleo. Okolnosti su bile obeshrabrujuće. Milošević je potpisao Dejtonski sporazum i postajao je »faktor mira i stabilnosti na Balkanu«. Tražio sam misli i reči koje će me motivisati i ohrabriti u mojim namerama. Znao sam kome da se obratim. Sa profesorom Bogdanovićem sam napravio intervju koji je objavljen te godine u NIN-u. Iako tada nije pričao za srpske medije, niti su oni želeli da čuju njegovo mišljenje, učinio mi je plezir da bi me podržao.

Izdvajam njegov odgovor na pitanje - kako komentarišete bunt i otpor od asimilovanja sa vladajućim vrednostima, koji se javlja kod mladih umetnika:

Znam da se nećete dati asimilovati. To je jasno već i iz načina na koji postavljate pitanje. A taj vaš implicitni odgovor ispunjava me radošću. U njemu naslućujem devizu cele jedne generacije koja nastupa. Još nešto: predosećam da ćete rado bi asimilovati velike ideje koje kruže svetom...

Značio mi je i profesorov odgovor na pitanje da li mu nedostaje Beograd:

Moj Beograd je otplovio niz Dunav, a vaš još nije doplovio do dunavskih štekova. Ali ne sumnjajte, uskoro će doploviti kao velika bela lađa iz bajke.

(Rez...)

Trinaestog maja 1998, na nekadašnji Dan bezbednosti, imao sam zakazano suđenje zbog krivičnog dela koje je režim izmislio i stavio mi na teret, kao odgovor što sam u performansu Rekvijem za Srbiju, pred zgradu predsedništva odneo Miloševiću sveže zaklanu svinju na kojoj je pisalo Srbija. U Medija centru je nekoliko dana pred suđenje održana press konferencija na kojoj su se intelektualaci, umetnici i novinari usprotivili represiji režima nadamnom.

Oglasio se i profesor Bogdanović, sa svojim obrazloženjem procesa. Izdvajam skraćeni deo:

Mislim da u Nunetovim performansima, posebno u Rekvijemu za Srbiju, za Njega ima mnogo magijskih nepoznanica. Šta Nune to priziva, podstiče? - pita se. On vidi stvari koje mi ne vidimo. Ne znam kako, kojim putem mračne svesti, ali On misli da to priziva zlo.To je za Njega agresivan čin od koga mora da se brani. Kad se to danas javi kod jako nazadnog čoveka, recimo iz Homolja, to nije patološki problem nego znak zaostalosti. Ali, kad se to javi kod školovanog čoveka, onda je to vrlo ozbiljan morbidni simptom.
Šta će biti sledeća stvar koja će Njega, ili Nju, baciti u paniku? (Pazite, Oni u ludilima deluju zajednički, tako da ne znam na koga se odnosi.) Kakav je to policijski sklop u Srbiji? Njega ne plaši opozicija, a neka mala poetska metafora Njega dovodi do potpune razluđenosti. Prase na kome piše Srbija, a ne Slobodan Milošević!? On je mislio da će to prase imati efikasnu moć: provalu oblaka, pad sa vlasti. On je tu video krupnu vradžbinu...

(Rez...)

Nazvao sam profesora 2002, ako se dobro sećam godine, da pitam kako je i da ga pozdravim. Imao je grip i ležao je u krevetu. Pričao sam sa njegovom suprugom Ksenijom i saznao da je predsednik Austrije odlikovao Bogdana Bogdanovića Ordenom časti Prvog reda, koji je od Srba, pre njega, dobio jedino Vuk Karadžić.

(Rez...)

Znam da srpsko društvo još uvek nije spremno da shvati i prihvati veličinu i značaj Bogdana Bogdanovića i njegovog rada, jer bi to zahtevalo da se poremeti vladajući, naopaki sistem vrednosti. Nije bilo razumevanja ni za moju molbu demokratskoj vlasti u Beogradu 1997, da pozovu i omoguće Bogdanu Bogdanoviću povratak u rodni Beograd. Međutim, znam i da će vreme koje dolazi skidati guste slojeve laži, dezavuisanja, uvreda i minimiziranja ličnosti i rada Bogdana Bogdanovića, na čemu se svojski radilo.

»Svako je od nas zadužen za samo jedno kapitalno delo, a to je - da sačini sopstveni život«, rekao mi je Bogdan Bogdanović daleke 1995. godine u intervjuu za NIN.

Iz sadašnje lične perspektive i skromnih kapaciteta razumevanja sveta i vremena u kome živim, smatram da je Bogdan Bogdanović, upravo svojim životom i stvaralaštvom, iza sebe ostavio grandiozni spomenik, čovečanstvu na ponos, koji će biti teško srušiti.

Taj spomenik će Srbija sutra svojatati, ne mareći što ga je za života doživljavala i odnosila se prema njemu, najblaže rečeno, sramotno i potpuno neadekvatno njegovom značaju. Srbija je, na žalost, još uvek nezrelo društvo, ali to ne umanjuje veličinu Bogdana Bogdanovića, jer je on bio građanin sveta.

Slava mu i hvala.

 



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:32 20.06.2010

Slava mu

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 18:05 20.06.2010

Re: Slava mu

Moj Beograd je otplovio niz Dunav, a vaš još nije doplovio do dunavskih štekova. Ali ne sumnjajte, uskoro će doploviti kao velika bela lađa iz bajke.


Ladja je potonula pred samo ukotvljavanje. Ne znam na koji nacin je moguce izvaditi olupinu.
iv83 iv83 19:36 20.06.2010

nažalost

...i otišao je još jedan intelektualac, kog Beograd nije znao da ceni...

Počivajte u miru Profesore
liliputanac liliputanac 19:37 20.06.2010

secanja

Lose napravljen rez i preskocena 1999. godina i zalaganje i podrska pokojnog godpodina Bogdanovica za bombardovanje Beograda.
Nune Popović Nune Popović 20:02 20.06.2010

Re: secanja

Kako danas gledate na Vaše proročanstvo od prije četiri godine, da će nakon svih katastrofa u Vukovaru, Srebrenici i Sarajevu, na kraju Beograd biti bombardovan?

Bogdan Bogdanović: Mnogi su to proročanstvo okretali protiv mene, kao da sam ja tražio bombardovanje Beograda! Smešno je da jedan Bogdan Bogdanović iz Beča diriguje NATO-u - hajde malo bombardujte Beograd. To su idioti koji ne sastavljaju uzroke i posledice. To je kao kad ide primitivac ulicom i prođe pokraj vas, pa mu se učini da ste ga opčarali, onda se saplete i padne, zbog toga što je pao, on trči da vas ubije. Bombardovanje je bilo neprijatno, ali znao sam da će se desiti i nije me iznenadilo. Time se pokrivaju gomile drugih grehova, pre svega oni koji su za vreme bombardovanja obukli uniforme. Niko se tada nije upitao zašto je do toga došlo. Domanović je napisao "Vođu", a mi smo ga u stvarnosti odigrali.

Intervju za Slobodnu Bosnu, 2002
maca22 maca22 21:05 20.06.2010

Re: secanja

Divno je ovo sto si objavio.
A hvala i tebi Nune za sve sto si radio i 90-ih, a i posle. Toliko mi je znacilo.
Doctor Wu Doctor Wu 21:15 20.06.2010

Re: secanja

Smešno je da jedan Bogdan Bogdanović iz Beča diriguje NATO-u - hajde malo bombardujte Beograd.

Pa niko nije ni rekao da je Bogdan Bogdanovic dirigovao NATO-u. Pitanje je bilo da li je Bogdan Bogdanovic podrzao bombardovanje grada kome je bio gradonacelnik.
mlekac mlekac 21:47 20.06.2010

Re: secanja

Doctor Wu
Smešno je da jedan Bogdan Bogdanović iz Beča diriguje NATO-u - hajde malo bombardujte Beograd.

Pa niko nije ni rekao da je Bogdan Bogdanovic dirigovao NATO-u. Pitanje je bilo da li je Bogdan Bogdanovic podrzao bombardovanje grada kome je bio gradonacelnik.


Aman gde ste ti i onaj liliputanac bili 99?
NIJE bombardovan SAMO Beograd!
Bombardovane su Srbija i Crna Gora!

U stvari, u poredjenju sa nekim drugim gradovima, Beograd je jos i dobro prosao!

Zbog takvih izjava posle nam prebacuju da su ljudi iz Beograda uobrazeni i ubedjeni kako su centar sveta.

EDIT:
Nune, izvini za ovo - hvala ti sto si podelio secanja sa nama i hvala ti za sve sto si radio.
Nune Popović Nune Popović 22:39 20.06.2010

Re: secanja

Doctor Wu
Pa niko nije ni rekao da je Bogdan Bogdanovic dirigovao NATO-u. Pitanje je bilo da li je Bogdan Bogdanovic podrzao bombardovanje grada kome je bio gradonacelnik.


Prestani da siris stare i glupe dezinformacije na koje si ocito naseo pa bi izgleda zeleo da u njih svi poveruju. Bogdan je bio graditelj, a ne rušitelj, posvetio je svoj rad pisuci o gradu, gradovima, koji su bili njegova velika ljubav. Beograd je grad iz koga je Bogdan poreklom, i to jako uglednim. Doziveo bombardovanja - sravnjivanja svog grada, jos kao mladic. Devedesetih je pisao o "ubijanju gradova", knjiga Grad i smrt.
Nune Popović Nune Popović 22:43 20.06.2010

Re: secanja

maca22
Divno je ovo sto si objavio.


Hvala, ali to je premalo u odnosu na ono sto bih sve zeleo i sto mislim da Bogan Bogdanovic zasluzuje.
Doctor Wu Doctor Wu 06:39 21.06.2010

Re: secanja

Prestani da siris stare i glupe dezinformacije na koje si ocito naseo pa bi izgleda zeleo da u njih svi poveruju. Bogdan je bio graditelj, a ne rušitelj, posvetio je svoj rad pisuci o gradu, gradovima, koji su bili njegova velika ljubav.

U mom postu nema nikakvih informacija, samo pitanje da li je Bogdanovic potpisao pismo podrske bombardovanja Beograda ili ne. Uopste ne komentarisem njegova ideoloska opredeljenja, lifelong odanost rigidnom komunizmu, gadjenje prema Srbiji/Beogradu/cemu ti drago iz cije je 'ugledne tradicije'potekao, samo pitam da li je potpisao pismo podrske bombardavanja Beograda ili ne. A na takva pitanja je glupo odgovarati frazama i parolama ('graditelj, a ne rusitelj', 'posvetio svoj rad', 'gradovi njegova velika ljubav').
dragoljub92 dragoljub92 07:23 21.06.2010

Re: secanja

samo pitam da li je potpisao pismo podrske bombardavanja Beograda ili ne.

a el si ti uopšte video tu peticiju,da liona uopšte postoji negde fizički ili je samo u tvojoj i sličnim glavama.evo ja od tebe prvi put čujem da je postojala neka peticija,slušao sam na zloboviziji,zloboradfiju da su neki prizivali bombardovanje ,pa su ih onda ubili zbog toga,pšričalo seza ovog i onog al nigde nisu pokazani fizički dokumenti da je to istina,ustvari su najčešće istrznabi iz konteksta neki citati.

da li to znači da sam i ja potpisao peticiju da me bombarduju,a proveo sam svo ono bombardovanje na trećam spratu ispod ploče,za to što sam govori da će da nas bombarduju ako ona budala od zlobimira nastavi ,onako kako je nastavio.
uostalo da je pitam tebe desi bre,ti bio kad su bacali bombe po nama,ja sam bio u niš u svom stanu na 100m vazdušno od vojnog sudqa koji su raketirali,na na 150 m od betonskog mosta ,na dvesta metra od ulaza u MIN gde je pala bomba od koje su izletele kamene kocke iz ulice i jedna od tih kocki pala bukvalno iznad moje glave i zarila se u ploču krova,a druga pala na dva metra od moje terase i slomila krovnu gredu kuće ispod moje terase.
ti si za to vreme ladio duper po londonima i inim,tebi mrskim,vidi se kolko mrskim kad si i dalje kod njih,gradovima tebi opet toliko mrskom zapadu.
šta si ti patriota na daljinu,iživljavaš svoj patriotizam preko tuđe grbače.
sedisi disi,jer kakisi za ovde nisi
maca22 maca22 09:51 21.06.2010

Re: secanja

Ja sad guglala i nasila na svasta, ali na peticiju nigde ne naidjoh.
Nune Popović Nune Popović 10:15 21.06.2010

Re: secanja

Doctor Wu
Prestani da siris stare i glupe dezinformacije na koje si ocito naseo pa bi izgleda zeleo da u njih svi poveruju. Bogdan je bio graditelj, a ne rušitelj, posvetio je svoj rad pisuci o gradu, gradovima, koji su bili njegova velika ljubav.

U mom postu nema nikakvih informacija, samo pitanje...


Ti si "samo" pitao, iako je naveden Bogdanov odgovor na tu bestijalnu laz Miloseviceve propagandne masinerije. Informisi se malo bolje i ne pravi se naivan, jer ponavljanja takvih pitanja su takođe vid optuzbe i sirenje lazi, dezinformacija. Neukusno je i maliciozno. To radi na nekom drugom mestu.
palilula92 palilula92 12:24 21.06.2010

Re: secanja

sedisi disi,jer kakisi za ovde nisi


mikimedic mikimedic 22:38 21.06.2010

Re: secanja

Ti si "samo" pitao, iako je naveden Bogdanov odgovor na tu bestijalnu laz Miloseviceve propagandne masinerije


pa ja u tom 'odgovoru' nigde ne vidim da demantuje potpisivanje peticije.

dakle nune popovicu, jel ti mozes eksplicitno, jednostavno sa da ili ne da kazes da li je on potpisnik peticije ili ne?

jedno 'nije' je sve sto od tebe trazim.
palilula92 palilula92 03:22 22.06.2010

Re: secanja

o kakvoj peticiji vi ljudi pricate, jel neko video tu peticiju ili ste za nju culi sa bastilje?
Doctor Wu Doctor Wu 06:34 22.06.2010

Re: secanja

o kakvom bombardovanju vi ljudi pricate, jel neko video to bombardovanje ili ste i za njega culi sa bastilje?

mlekac mlekac 08:11 22.06.2010

Re: secanja

Doctor Wu
o kakvom bombardovanju vi ljudi pricate, jel neko video to bombardovanje ili ste i za njega culi sa bastilje?


Ovo nije ni sarkasticno ni smesno - ovo je, najblaze receno neukusno.

Bombe su bile stvarnost s kojima su mnogi od nas ziveli te, 99. Nismo ih, za razliku od nekih, samo gledali preko TV-a. Zato, pametnije ti je da se pokrijes usima i cutis!
mikimedic mikimedic 09:58 22.06.2010

Re: secanja

Bombe su bile stvarnost s kojima su mnogi od nas ziveli te, 99. Nismo ih, za razliku od nekih, samo gledali preko TV-a. Zato, pametnije ti je da se pokrijes usima i cutis!


pa neki koji misle isto kao i wu su bas ziveli sa bombama (verovatno mnogo bliza stvarnost od one koju si ti prezivela, demantuj me ako gresim); ali su im komentari volsebno nestali u crnoj rupi bloga nocas...
mlekac mlekac 10:15 22.06.2010

Re: secanja

mikimedic
Bombe su bile stvarnost s kojima su mnogi od nas ziveli te, 99. Nismo ih, za razliku od nekih, samo gledali preko TV-a. Zato, pametnije ti je da se pokrijes usima i cutis!


pa neki koji misle isto kao i wu su bas ziveli sa bombama (verovatno mnogo bliza stvarnost od one koju si ti prezivela, demantuj me ako gresim); ali su im komentari volsebno nestali u crnoj rupi bloga nocas...


Kanda gresis. Uredno sam bila ovde tokom celog bombardovanja. Cak sam prvih dana i putovala na relaciji Beograd-Pozarevac jer sam u istom radila.

Tek kada je sve proslo, a jedno od dece mi prezivelo uzasan sok od bombe koja je roknula blizu nas (privremeni gubitak govora), pokupili smo se i otisli u Afriku...

Prema tome, hvala na pitanju, I've got my fair share.

maca22 maca22 10:39 22.06.2010

Re: secanja

palilula92
o kakvoj peticiji vi ljudi pricate, jel neko video tu peticiju ili ste za nju culi sa bastilje?

Evo ja pretrazih, i da se ispravim, postojala je neka peticija, ali kazu da u njoj nije bilo zelje za bombarodvanjem. (ne mogu naci sam tekst)
mikimedic mikimedic 10:49 22.06.2010

Re: secanja

Kanda gresis. Uredno sam bila ovde tokom celog bombardovanja. Cak sam prvih dana i putovala na relaciji Beograd-Pozarevac jer sam u istom radila.


onda ipak mislim da ne gresim, jer bliskost sa bombama u mom koordinatnom sistemu ne podrazumeva bivstvovanje ovde (samo po sebi) niti dnevna putovanja (u civilu) na relaciji beograd-pozarevac.
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 08:03 21.06.2010

E moj Nune

nisam komentarisao na svom blogu jer sam zeleo-nadao se, da se nesto bar malo pomerilo, ali mi se cini da nije.
pozdrav bkc
Nune Popović Nune Popović 10:16 21.06.2010

Re: E moj Nune

E moj Cole, rekoh i ja. Pozdrav
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 13:57 21.06.2010

Re: E moj Nune

e moji Nune i Cole
ako se ovaj blog pomeri znaci da su mase vec na ulicama!
inace ja sam radila film/radionicu s BB 1980., bilo je very edifying
zaista je umeo da motivise studente da misle i rade kreativno!
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 00:11 23.06.2010

Re: E moj Nune



...biće da su sve mene ovde moguće samo na gore...tja...
Obren Markov Obren Markov 18:19 21.06.2010

Slava mu...

... i hvala.

U miru počivao.
ljuboten ljuboten 07:06 22.06.2010

Bodan Bogdanović je bio Bog

Isus Hristos: „Pogledej u sebe, Ti si Bog“. „Ovima u Hramu Sotona im dušu uzela“. Masa-narod, koja će posle Milanskog Editikta postati „Stado“, traži da Isus bude raspnat a ne Barnama. Dok na krstu ispusta dušu, masa-stado likuje, Isus izusti: „Oprosti im Bože, ne znaju šta rade“. Bogdan Bogdnaović je našao Boga u sebe, bio je Bog. Iz dosada priloženog lako je prepozanti ko su Bogdanovi sledbenici, a ko i gde ostali pripadaju, jal sotoni jal stadu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana