Istorija| Kultura| Literatura| Moj grad| Umetnost

Jedna subotička lepotica

Nebojša Milenković RSS / 17.06.2010. u 21:25

Raichle%20palota%2013.jpg

Kao što različite životne teškoće ostave tragove na ljudskim ― tako i vreme svoje belege ostavlja na licima gradova. Moja unutrašnja stanja i spoljašnja beda ovog otužno zapuštenog grada u potpunom su saglasju. Dok gledam polurazrušene, raskopane ulice, prepune opušaka i mrlja od žvaka koje mesecima niko ne čisti, ne mogu da ne razmišljam o smrti.Svuda naokolo toliko je smeća da čoveka s imalo ukusa ne može da ne bude sramota kada prolazi.Te bolne kraste na licu grada liče mi na ispljuvke vlastite krvi. Ludilo je zavladalo svuda oko nas ―a pošto sve na svetu, pa i ludilo, voli da ima svoju adresu,pitanje je kada će potražiti utočište i početi da se useljava i u nas. Iznutra. Rašireno svuda i ono se samoobesmišljava, pošto i ludilo ne može da postoji ako naspram sebe kao antipod nema večitog suparnika ― normalnost.

 

Rastužuje me propadanje grada. Ipak, opšta zarozanost danas me ispunila neočekivanom usićenošću. Shvatio sam, naime, da se Grad prljavštinom i zapuštenošću na sebi primeren način opire zlu koje trenutno gospodari njime. Stvar je lako shvatljiva: ne pristajući na ruženje svog dostojanstva ―Grad je počeo da se samourušava. Dokaz sam neočekivano pronašao jutros. Valja me zamolila da pre posla jednoj njenoj daljoj rođaki odnesem nekakav lek. Tetka Eržika je divna žena. Učiteljica u penziji koja samoću prekraćuje čitanjem i vezenjem goblena. Pri tom poseduje sjajnu predratnu biblioteku, što je razlog više zbog kog sam voleo da je posećujem. No, otkad su u jednu od najlepših građevina koje Subotica ima nasilno useljena sedišta stranaka vladajuće koalicije ― prestao sam da dolazim. Kuća se nalazi tačno preko puta tetka Eržikine, i u njoj je ranije bilo sedište moćne trgovinske firme Jugokomerc, koja je nedavno, kao i država čije ime nosi, otišla pod stečaj. Kao u vremenu posle Drugog svetskog rata, kada su takve stvari bile svakodnevica, zbog nagomilanih dugovanja kuća je proglašena državnom svojinom. Otada, doduše sve ređe, tetka Eržiku posećuje samo Valja. Moj izbor bio je da tuda više ne prolazim. Kontakt smo održavali zahvaljujući knjigama koje smo i dalje redovno razmenjivali. Valju smo u šali prozvali našim ilegalcem ―pošto smo među stranice znali da ubacujemo ceduljice na kojima smo zapisivali mišljenja o pročitnom, odnosno kratke preporuke zašto neku knjigu treba pročitati. Ipak, ovaj put, ni sam ne znam zašto, otišao sam ja. Čak sam se, ako se dobro sećam, sam ponudio. I dobro je da jesam.

 

Susret je, očekivano, bio prepun emocija. Nakon popijene kafe i razgovora na temu sudbine knjiga i književnosti, u kom je na momente bilo i suza, izlazeći kroz veliku drvenu kapiju optočenu izrezbarenim pticama i stilizovanim drvećem, sa zarđalim baroknim zvekirom koji se odavno više ne koristi ― našao sam se oči u oči sa subotičkom lepoticom koju sam tako puno voleo. Zgradu je u vreme procvata građanske arhitekture, na samom ulazu u ovaj vek i na ponos njenih vlasnika projektovao Titus Mačković,jedan od poznatijih subotičkih arhitekata, i važila je za lepše primere secesije u stambenoj arhitekturi čitavoga carstva. Odlazeći od tetka Eržike, ugledavši Mačkovićevo zdanje, shvatio sam da se ispred mene ― umesto očekivane graditeljske i dekorativne raskoši ― nalazilo sivo, bezbojno zdanje, potpuno oljuspanih fasada. Ukrasinačinjeni od slavne Žolnai keramike bili su prekriveni čudnom, prljavozelenom prašinom ― na prvi pogled najsličnijoj strašnim ispljuvcima kakve za sobom ostavljaju tuberhulozni bolesnici. Posebne akcente davali su prozori građevine koji su čitavim površinama iznutra oblepljeni izbornim plakatima s kojih su se kezili kreatori haosa. Dvojica mračnih gospodara ludila ― nadmeni Doktor Džekil i zadrigli Mister Hajd cerili su se s prozora građevine, dok su se nad njima vijorile zastave. Crvena s belo–plavom ružom u sredini i crna s mrtvačkom lobanjom i prekršenim kostima ispod nje. Ipak, umesto pretpostavljene zgroženosti, zatečeni prizor ispunio me neslućenom radošću. Nasmejao sam se i produžio dalje. Lepo je što se beda više ne pretvara, što nas ne zavodi mimikrijskim pojavnim oblicima. Lepo je saznanje da unutrašnji Grad nalazi način da se odbrani. Prihvatajući trenutni izgled, Mačkovićeva građevina strpljivo čeka neko normalnije vreme u kom će opet zasijati prepoznatljivim sjajem.

 *  *  *

Gradovi uvek nestaju polako. Gotovo neprimetno. Prvo počnu da se krune fasade, zatim trotoari ― kasnije na red dolaze ljudske duše, koje uglavnom smatraju da ih se oljuspane fasade i izrondani trotoari uopšte ne tiču. Nestanak jednog lampiona koji nam je drag, ili klupe na putu kojim stalno prolazimo, u istoriji grada posledično je identičan nestancima čitavih naselja u povestima nekih naroda ili država. Zato ne postoji časnije zanimanje od zanimanja branilaca gradova. Ipak, možda jasnije nego po rošavim licima građevina, beda društva ogleda se na licima ljudi. Ovde se više niko ne smeje. Na licima ljudi s priličnom sigurnošću raspoznajem kako žive, čega se plaše i o čemu sanjaju ― kao što to zaključujem i iz knjiga koje pozajmljuju.

Iz rukopisa romana: 

Nešto što strašno podseća na život (Kratka istorija letenja u Subotici) 



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 21:52 17.06.2010

sikter

Naravno; njima se gadi sve sto ima ikakve veze sa represivnim komunistickim rezimom u kome su njihove slobode bile sasecane u korenu, a demokratska stremljenja placana robijom. Zato sve treba upljuvati i zapustiti i na taj nacin razokriti lazni sjaj.

Jedino sto preostaje je da se citira: sikter!
vishnja92 vishnja92 13:43 18.06.2010

licis

na Arsenija Njegovana :)

divan tekst. ko grad ne oseca kao zivo bice, nije dostojan ni boravka u njemu.
imas li fotke te lepotice?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 14:43 18.06.2010

Re: licis

licis na Arsenija Njegovana :)

vidi, hvala puno - možda pre: Dnevnik o Čarnojeviću :)
imas li fotke te lepotice?

pitanje je, naravno, da li pomenuta lepotica
uopšte postoji (naravno, nema dokaza ni da ne postoji)
u ovom slučaju lepotica je ceo Grad...

neka bude, recimo, zgrada Likovnog susreta:



videćete, ovo su samo uvodni delovi... svašta
će se tu još dešavati
mariopan mariopan 16:06 18.06.2010

Re: licis

Veoma mi se dopao tvoj tekst, pročitala sam ga još juče ali sam čekala da vidim da li ta lepotica zaista postoji?
Imala sam osećaj da ne postoji u stvarnosti, da ti samo želiš da je tu?
Obožavam stare zgrade, staru arhitekturu i lovim ih fotoaparatom gde god odem. Vratila sam se iz Bugarske sa serijom fotografija starog Banskog, kamen i drvo, planinska arhitektura - nekako se plašim da će da nestane, kao i sve staro na ovom svetu. Videla sam mnogo lepotica, zapuštenih i neumivenih po našim gradovima , u Beogradu pogotovo, i jako mi je žao.....da imam para ja bih sve to kupila, umila i pokazala celom svetu...ali nemam. I zato žalim neizmerno.
Pozdrav, ako je i mašta mnogo mi se dopada
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 16:21 18.06.2010

Re: licis

Veoma mi se dopao tvoj tekst
zapravo, nije tekst nego odlomci romana u nastajanju - hvala svakako
Videla sam mnogo lepotica, zapuštenih i neumivenih po našim gradovima , u Beogradu pogotovo, i jako mi je žao.....da imam para ja bih sve to kupila, umila i pokazala celom svetu...
želim ti, svakako, da što pre dođeš do para
mariopan mariopan 18:47 18.06.2010

Re: licis

zapravo, nije tekst nego odlomci romana u nastajanju - hvala svakako

Onda javi kada roman izađe iz štampe, baš bih volela da ga imam, neobičan je jer se bavi ovako posebnim stvarima kao što su metafore o starim zgradama i stari ljudi, tetka Eržika pre svega, volim stare ljude, pune iskustva koja nestaju
yugaya yugaya 17:13 18.06.2010

Rajhlove kuce

u Vase Stajica 11-13 su pre nekoliko godina proglasene za bezvredne.


"Rajhlova kuća u ulici Vase Stajića 11One su izgrađene svega šest godina nakon izgradnje kuće Tasel u Briselu, koja se smatra prvom čistom art-nouveau građevinom u Evropi. Kuće u Vase Stajića 11 i 13 svedoče o procesima razvoja arhitekture kod nas koji nisu zaostajali za evropskim tokovima. Zgrade ilustruju razvoj Rajhla kao arhitekte i prethodnica su tzv. Rajhlove palate, najčuvenije subotičke secesijske palate. Na 35. sednici Skupštine opštine Subotice održanoj u maju 2000. godine doneta je odluka da se podrži stavljanje ovih kuća pod zaštitu zakona, međutim, bez obzira na ovu odluku, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture ih je proglasio bezvrednima te su u Planu detaljne regulacije centra grada Subotice – Zona 1 predviđene za rušenje. Kuće su iste veličine, postavljene jedna pored druge kao lik u ogledalu. Na jednoj (br.11) Rajhl je primenio elemente francuskog simbolizma sa ženskim likom koji leškari u čamcu oblika mesečevog srpa. Na atici rizalita nalazimo i simbol sunca, kao i simbole ruža. Fasada druge kuće (13) dizajnirana je u stilu bečke secesije sa ženskim licima uokvirenim grančicama lovora, te zmijolikim pramenovima kose, kao i drugim dekorativnim elementima. Godine 1903. novim projektom Rajhl je na kuću pod brojem 11 dogradio još jednu sobu, i iz tog vremena verovatno potiče i kapija koja je napravljena između dve kuće. Kapija je oblikovana sa simboličnom predstavom čaure maka i jedna od lepših primera secesijskih kapija u gradu."

(otvoreno pismo Udruženja za zaštitu graditeljskog nasleđa "Protego" iz 2007)
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 19:55 18.06.2010

Re: Rajhlove kuce

"Rajhlova kuća u ulici Vase Stajića 11One su izgrađene svega šest godina nakon izgradnje kuće Tasel u Briselu, koja se smatra prvom čistom art-nouveau građevinom u Evropi. Kuće u Vase Stajića 11 i 13 svedoče o procesima razvoja arhitekture kod nas koji nisu zaostajali za evropskim tokovima.
da - znam za slučaj navedenih Rajhlovih kuća kada je o urbanističkom nasleđu reč, u Subotici se poslednjih godina dešavaju više nego zabrinjavajući procesi - nažalost bez odgovarajuće građanske reakcije/odgovora, ne računajući, recimo tekstove Natalije Jakovljević u e-novinama ili osnivanje Facebook grupe Dosta više rušenja značajnih zgrada po Subotici!!!. Nažalost: sve je ovo malo i još uvek bez dovoljnog uticaja
vishnja92 vishnja92 20:29 18.06.2010

Re: Rajhlove kuce

uhvati i slikaj sve sto stignes iz svih uglova, pliz.
ne mogu da sruse sve, a gradovi su ponovo nastajali iz sasvim malo vrelog pepela.

yugaya yugaya 20:53 18.06.2010

Re: Rajhlove kuce

too late


Sram ih bilo. Te kuce mi je primetio jedan prijatelj jednom u prolazu u jednom predivnom kisnom secanju i bile su magicne i velicanstveno lepe, cak i takve na izdisaju.


Bestijalno ironicna je i adresa projektanta rusenja - PARK RAJHL FERENCA.



Lepotica-palata je doterana da ne kvari pogled iz baste (valjda) dok se valjaju dilovi i planira lepsi grad.

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:25 18.06.2010

Re: Rajhlove kuce

Lepotica-palata je doterana da ne kvari pogled iz baste (valjda) dok se valjaju dilovi i planira lepsi grad.
"doterana" je, mislim na deo iz dvorišta, tačnije na kafić, nažalost, tako da liči na dvorišta narodnjačkih pevaljki a ne jednog od najznačajnijih spomenika arhitektonskog nasleđa u Vojvodini
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:45 18.06.2010

Bogdan Bogdanović

kad smo već kod Grada i ljudi koji ga razumeju i vole
malopre su javili da je u Beču preminuo Bogdan Bogdanović,
arhitekta, bivši gradonačelnik Beograda, autor desetine spomenika,
pisac 26 knjiga na temu istorije i teorije Grada,
bivši član SANU koju, zbog njene uloge u ratovima devedesetih,
napušta iz revolta.

Ali, pre svega, gospodin i čovek koji je voleo i razumeo Grad








Unfuckable Unfuckable 11:22 19.06.2010

samo da mahnem

"staroj kajli" Bloga i
preporučim ovaj lep tekst
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 14:23 19.06.2010

Re: samo da mahnem

thanks + odmahujem i ja tebi iz ravnice
uz podnaslov: blog veterani u (blagom) posustajanju...
grbic.nemanja grbic.nemanja 22:28 23.06.2010

licis

Ko zna kuda vodi ovaj naš svet, ova naša država? Ako se mi mladi ne suočimo sa ovim problemo, a ko će? Idem gradom i gledam kako obični majstori uništavaju nešto neprocenjivo, a posle par meseci nikne ogromna zgrada u koju se uslele Kineske robne kuće! Strašno!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 10:37 24.06.2010

Re: licis

hvala ti za ovo
mi mladi
na ostalo, nažalost, nemam šta da dodam

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana