Život

Žega...i devojačko srce

Jelica Greganović RSS / 10.06.2010. u 19:28

Bleeding-Heart-084-742360.JPGNa letnja podneva je vrućim trbuhom legalo leto, pritiskujući ih žegom. Njegova leđa su sezala sve do neba izbledelog, jedva primetno plavetnog, po čijoj je umornoj belini žarilo otopljeno oko pomamljenog sunca. U umornoj tišini podneva, koje je nečujno dahtalo jarom, svijala se sve niže i niže baba Kajina bašta. Okruživao ju je šimšir, koji je bilo dovoljno dotaći rukom, pa da odgovori vrućim i oporim mirisom. Iako mu je podne svuklo senku, šimšir je junački, prkoseći vrućini, držao tamne listiće sasvim otvorenim, sakrivajući njihovom gustinom, kao bogato nabranom suknjom, svoje dirljivo opevano »tanko drvo šimširovo«.

U jednom od uglova bašte, nad šimširovu ogrlicu se nadvijao, podnevnom vrućinom izmučeni, jorgovan. Srca njegovih listova su visila svilenim očajem, čekajući makar najmanji dašak vazduha da se zaljuljaju u pokušaju da sa sebe otresu žegu. Izmučen njome je bio i stari, veliki orah, uz čije stablo se stiskala baba Kaja, brižno žmirkajući na svoju baštu, koju je vrućim dlanom pritiskalo letnje podne. Pod njenim nogama je Dikino oko zaustavilo svoje puzajuće namere širenja, dok su njegove plave oči cvetova pokušavale da se zatvaranjem spasu od vrelog, letnjeg slepila.

Jedini kojima vrućina ništa nije mogla, bili su Svekrvini jezici na prozorima i Čuvarkuće na naherenom krovu kokošinjca. Prvi su bodljikavim slapom padali sa prozorskih polica, terajući sve ukućane da ih zaobilaze širokim polukrugom, jer su već svakom od njih ostavili neizvadivu bolnu uspomenu, skoro nevidljivom, majušnom bodljom. Čuvarkuće su se množile i prelivale iz stare, plave šerpe, po kojoj su cvetali razjedajući cvetovi rđe. Korenčićima, tankim kao vlas, su tražile svaku mrvu zemlje, spremne da je, skromne i nezahtevne, iskoriste za nove naraštaje trpeljivih zelenih buketića. I dok se sve ostalo cveće, tiho i očajno, roptalo sve niže se savijajući ka zemlji, Čuvarkuće su, bez straha, gledale u sunce, koje je ošamućivalo dan.

U takva podneva su se hladnjikave večeri i sveža jutra činila kao počeci i krajevi odavno prošlih dana, za koje nema nade da će ponovo doći. Letnja vrućina je bezdušno razvlačila otopljeno vreme, dovodeći do ruba strpljenja sve one koji ga koriste kao meru dana. Ipak, u jednom trenutku je ipak izgubila snagu, stavši pred popodne koje više nije želelo da uzmiče. Zajedno sa baba Kajom, popodne je lagačkim koracima ulazilo u baštu, razgrćući vrućinu, koja se poraženo zavlačila u ćoškove, trudeći se da za sobom ostavi bar sparinu.

Tada je baba Kaja, pogrbljenih, zaobljenih leđa, kao strpljivi tvrdokrilac, milela po svojoj bašti, kao da želi da vrati nadu u život iscrpljnom vrućinom cveću. I dok je sunce polako zamicalo za daleko brdo, topeći se na njegovom rubu kao kugla sladoleda, baba Kaja je vukla svoje teške, artritične prste, po lišću koje je  poraženo visilo, još uvek ne mogući da dođe k sebi.

Sa prvim sumrakom koji je u sebi već nosio dašak svežine, baba Kaja je jedva dočekano predveče pozdravljala metalnim zvukom dve stare kante, koje je postojanošću mrava vukla sa sobom. U jednoj od njih, na površini vode koja je pljuskala preko ruba, borilo se sa zakonima fizike drnjavo, istrošeno lonče, upirući se potapanju.

Uspevši da u bašticu dovuče i kante i sebe, baba Kaja je zalivala od žege poluonesvešćeno cveće, mrmoljeći utešno. Podižući nežno ošamućene božure, sa kojih su crvenim snegom padale latice, baba je zahvatala vodu i sipala je pod bokore. Lonče ulubljenog dna je, kroz silne rupice, propiškivalo tanke mlazove vode. Zemlja je cvrčala upijajući svaku njihovu prvu kaplju, halapljivom brzinom ih usrkujući.

Za baba Kajom, kantama i lončetom, su ostajale crne mrlje zalivene zemlje, koja je prosto mljackala, konačno napojena. Sve do mraka, baba je pojila svoju baštu, istovremeno skidajući sa listova sve bubice, gusenice i crviće, koje je izmamila hladovina. Doduše, to im nije bila dobra procena rizika, jer veća opasnost od žege je bila baba Kaja, koja ih je, bez gađenja, smeljavala medju svojim prstima, suve i ispucale kože, izgledom sestrinske zemlji koju prošara suša.

Tek mrak je babu terao da poslednjom lupom kanti je obznani večernji mir. Tada se, kroz ugljeno crnu tamu, odgurujući miris mokre, utešene zemlje, opojnim dahom pojavljivala Noćna frajla. Njen zavodnički miris je predvodio oblak mirisa baštenskog cveća, u koji su se uguravali i slatki miris tanjirastih zovinih cvasti i oštar burjana i kopriva koji su, proterani, rasli iza tarabe, uz put.

Celu noć se baba Kajina bašta spremala za jutarnji nastup, kojim je pozdravljala prvu zraku sunca, još uvek tako nežnog da se nije ni dalo slutiti da će se, za nekoliko sati, pretvoriti u smrtnog neprijatelja.

Jutro je u bašti zvonilo Devojačkim srcima, nanizanim na dugu grančicu. Iz njihovog rascepljenog, ružičastog vrha, je visila kapljasta, bela latica.

-        Suzica, ćero, ko iz svakog srca što mora da bidne, govorila je baba Kaja.

Pored njih su se bokorili božuri, po kojima su trčali izbezumljeni crni mravi, dok su se njihovi cvetovi raskošno raskokavali, neštedimice sipajući crvene latice na zemlju. Iz božura su virili vitki stasovi Tršavog devojčeta koje je pokušavalo da, iskrzanim laticama svog cveta, ne ostane neprimećeno pored carskih, kalemljenih ruža, babinih miljenica. Ušuškane među drugo cveće, leđa zaklonjenih tarabom, one su cvetale u bojama koje Majka Priroda nije štedela na njima. Njihov miris se uvlačio sve do čela, širio se u oči i činilo se da se zatvaranjem kapaka može duže zadržati, možda čak i sačuvati.

Šimšir se dostojanstveno, tamno zeleneo, cakleći od rose, dok se po ogradi blesavio ladolež, dosadan i bezvredan po baba Kajinim cvetnim kriterijumima. Njegove tanušni, trubasti cvetovi su jedva izdržavali nekoliko sati dana, umirući pod listovima-srcima, tiho i neprimetno.

Za razliku od njega je, samo par metara dalje, rastao, kočopereći se u svim pronađenim sortama, bosiljak. Običan, crkveni, svetlih nabubrelih listova, koje je bilo dovoljno samo dodirnuti, pa da zamirišu neštedimice, nadoknađujući skromnost njegovih sićušnih, belih cvetova. Pored njega je, branjen od belih leptirova kupusara, uz posebnu brigu i pod stalnim budnim, ali slabovidećim babinim okom, rastao grčki bosiljak. Sitan, biserni. Njegovi majušni listovi su više ličili na oštre kapljice, spremne da zamirišu na limun kroz uobičajeni, sveti miris.

Na limun je mirisao i matičnjak, koji odavno niko nije koristio. Ali, iako nije bilo ni košnica, ni matica koje bi njime mamio, baba Kaja ga je, lukavo, negovala na više baštenskih mesta. Njegovi reckasti listovi su podsećali na koprivu sasvim dovoljno da nateraju decu da pažljivije hodaju baštom. Uz njega je rasla Rozetla, listova koji su ličili na čipkaste prste. Neuglednih cvetića i oporog mirisa, Rozetla je svoj smisao nalazila tek u teglama slatkog.

Iako su bašte u selima mahom devojački posao i obaveza, malu baštu uz staru, zemljanu kuću, u Gracu je čuvala baba Kaja. Vredno je i skupljala seme, zamotavajući ga u komadiće novinskih listova. Na prozorčetu iznad njenog kreveta su se, u žućkastim teglama, primali pelcari, čekajući na svoj trenutak. Društvo njenih ispisnica je seme i pelcare koristilo skoro kao monetu, vršeći robnu razmenu svakom prilikom.

Zajedno sa baba Kajom, nestala je i njena bašta. Sada je tamo brižljivo ošišana trava, koju od vreline letnjeg podneva, spasavaju sikćuće vodene prskalice. Nema ni šimšira, koji je u nedostatku ruzmarina krasio svatove, ni bosiljka za u crkvu i za dušu. Zatvorilo se, zajedno sa njenim, i Dikino oko. Nema babine »devojačke bašte« da iz nedara, bestidno prospe miris Noćne frajle kada dan uveče da'ne dušom i od vrelog podneva ostane samo umorno sećanje. 

 

 



Komentari (209)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dr M Dr M 19:35 10.06.2010

Devojacko srce

Bas sad, kad moram da idem...

Bez obzira koliko zena ima godina, negde na dnu srca jos uvek cuva svojih dvadeset...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:39 10.06.2010

Re: Devojacko srce

I manje
Kad se vratiš, svrati u bakču. Ladovinka je.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:40 10.06.2010

Kad tamo u bašti.. . sunce žeže...



Jelica Greganović Jelica Greganović 19:47 10.06.2010

Re: Kad tamo u bašti..

O, da...i jasmin, čiji je ogromni žbun rastao iza kuće i plavio mirisom sobe uveče. Pre neki dan sam, ovde, prošla pored žbuna jasmina...kako je zamirisao...a najbolje kod jasmina je što kad, privučen mirisom i željan da ga još bolje njušneš, gurneš glavu među cvetove, izađeš uvek žutog nosa.
dirtyharry dirtyharry 19:47 10.06.2010

I na ovaj sever bre

opekla zvezda, a ne ide mi se na posao gologuzast. Ček da pročitam
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:50 10.06.2010

Re: I na ovaj sever bre

Bogami i ovde upekla, ne žali...najavljuju nam 34, što za podalpske krajeve je već tropski.
Čekam, čekam...

dirtyharry dirtyharry 19:59 10.06.2010

Re: I na ovaj sever bre

Jelica Greganović
Bogami i ovde upekla, ne žali...najavljuju nam 34, što za podalpske krajeve je već tropski.
Čekam, čekam...

Evo me, pročitah. Pa baba Kaja me podseća na moju babu koja je isto tako radila, doduše više je bila naklonjena samoj bašti (povrtarskim biljkama) nego samom cveću, ali sada kada je više nema tu ulogu je preuzela moja mama. Kažu da starost počinje kada ti umru roditelji. Smešna mi je bila kada je dolazila ovde kod mene i nakupovala gomilu semenja nekog cveća. Sada su pune leje nekih saksijica a šta će odatle da izraste niko ne zna. Nadam se da neće neka biljka mesožderka.
Lepa i tužna priča.
Milutin Milošević Milutin Milošević 22:38 10.06.2010

Re: I na ovaj sever bre

ne ide mi se na posao gologuzast.

Ja, bogami, ceo dan u bermudama.

Kad smo kod bašte

nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 19:47 10.06.2010

na kvadrat

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:59 10.06.2010

Re: na kvadrat

Fala kume
Za tebe, može da se, pored đurđevka nađe u sakrivenim ćoškovima devojačkih bašti

Vera Johnson Vera Johnson 19:58 10.06.2010

jos jedan

lep tekst. hvala jelice. komentar nemam, a slike ne umem da stavljam. ako moja princeza naidje, "nateracu" je da mi pomogne, nekih lepih slicica iz moje baste imam.

jasmin... zelja nedosanjana. imam jorgovan (nemam sliku - zaboravila da slikam proletos) ali mi jasmin uz jorgovan jako, jako nedostaje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:03 10.06.2010

Re: jos jedan

Hvala, Vera, evo za tebe, da te malo mine želja

Još kad bi mogla da se protrlja sličica, pa da zamiriše kao one što smo ih skupljali kad smo bili mali i još više mladi no sada.
Vera Johnson Vera Johnson 20:52 10.06.2010

Re: jos jedan



hvala. slikacu na prolece. moj jorgovan.

znas li ti, jelice, kad jorgovan najbolje mirise? ne moras mu cak ni prici... sticajem prilika, godinama sam morala da ustajem u 5 ujutro, da bih u 6 bila u vozi koji me "nosio" na posao. to je vreme kad jorgovan mirise najlepse. uz prolecnu jutarnju rosu.

sad vise ne moram da ustajem u 5, ali to radim dok god jorgovan cveta. udahnem punim plucima dva,tri puta, pa nazad u krevet
macicd macicd 20:01 10.06.2010

I neizostavni

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:05 10.06.2010

Re: I neizostavni

Moje najomiljeTije cveće, HVALA, ali se bojim da ćeš uskoro da dobiješ moderatorski pozdrav i želju da skloniš ovu fotku jer je potpisana
Potraži neku, mrvu manju i bez potpisa vlasnika, a ja ovu neću zaboraviti.
macicd macicd 20:08 10.06.2010

Re: I neizostavni

Đurđevak je i moje najdraže cveće.
Nisam znala za ovo pravilo o potpisanim slikama.
Primljeno k' znanju.
Voja Radovanović Voja Radovanović 20:05 10.06.2010

blog

Lepo kao i uvek...
Iako su bašte u selima mahom devojački posao i obaveza...(samo da znaš da je to kod mene moja obaveza )...:)...
Imam i ja jednu baštu koju sam posadio i održavam, tako da mi je ova tvoja priča baš legla...
Inače baš sam se iznenadio kad sam proletos kupovao rasad...''Devojačko srce '' bilo 20 din....a ja sam ceo život bio u zabludi da to košta mnogo više...pozz Jelice...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:08 10.06.2010

Re: blog

Hvala, Vojo...a ja sam se iznenadila kad sam nedavno videla da postoji i belo Devojačko srce, ja sam bila ubeđena da ima samo jedna, roza boja.

Al' budem li sebi ispunila san i zabola kućerak na placence u Badnjevcu, bez Devojačkog srca neće da biva.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:06 10.06.2010

ja sam zimska beba

volim kad je hladnije. Ko nam je ukrao proleće crko dabogda!
što se bašte tiče tu imam sreću. moja majka je napravila mali raj.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:12 10.06.2010

Re: ja sam zimska beba

Maco, niko nam ga nije ukrao, jer ga nije ni bilo. Bar ne ovde kod nas. Do onomad je bilo hladno, siroto proleće je pokušavalo da dođe, ali džaba...i onda je samo grunulo leto, preko reda...
Blago tebi, mora da miriše i lepše od raja. A, ja sam napravila malu bašticu, kod svekrve u atrijumu, lani i sve mi se primilo, procvetalo kao blesavo. Naročito ladolež koji je načisto pomahnitao.
Ovu sliku sam prosto morala da okačim, Moja najbolja drugarica će se u baricu pretvoriti kad je vidi

p.s.
odoh kod drugarice na balkon, da dušom danem, oću da krepam od ove žege, eto me brzo nazad, zalivajte mi cveće dok me nema...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:18 10.06.2010

Re: ja sam zimska beba

majka sadi cveće a ja drveće. baš sam ponosan na smokvu. bude na jesen odlično slatko
ćale uživa u novoj ljuljašci koja može da se pretvori u krevet.
ivana23 ivana23 20:49 10.06.2010

***

ivana23 ivana23 20:50 10.06.2010

Re: ***

ivana23 ivana23 20:52 10.06.2010

Re: ***

ana_radmilovic ana_radmilovic 22:11 10.06.2010

Re: ***

ana_radmilovic ana_radmilovic 22:13 10.06.2010

Re: ***

ha! uspelo mi je da napravim kopi pejst sa sličicom :)

izvinjavam se zbog trola,l idem iz ovih stopa da čitam tekst
skener92 skener92 23:22 10.06.2010

Re: ***

hvala ti puno, anci, citala sam sva moguca uputstva ovde kako se stavljaju slikice, i sad ti, najjednostavnije i briljantno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:34 10.06.2010

Re: ja sam zimska beba

baš sam ponosan na smokvu. bude na jesen odlično slatko

Kod mene ne bi dočekale slatko, ja bih sve to uživo obrstila. Njam.
vishnja92 vishnja92 08:53 11.06.2010

Re: ja sam zimska beba

majka sadi cveće a ja drveće

jel ti treba jedna srebrna smrca, takoreci smrculence? imam dve na terasi a lepse bi im bilo u basci, sigurno.
leti poprilicno pate u saksiji i ne znam kako da im pomognem.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:43 11.06.2010

Re: ja sam zimska beba

fala na ponudi. mislim da smo pretrpani
pored smokve, imam i trešnju, orah i silno zimzeleno drveće.
vishnja92 vishnja92 12:31 11.06.2010

Re: ja sam zimska beba

skroz isti sastav drveca kao kod moje bake na Lekinom brdu :)
a kad smo bili mali stavljali smo tresnje na usi. he, dvoriste...
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:37 11.06.2010

O drveću ćemo

sefte...to je tek tema, na kojoj sam odrasla. Bukvalno.
A, ovo za smrču...mogla bih ja da je odnesem u Badnjevac, ali je pitanje da li će sirotica da izdrži...javni se, pa da vidimo...
vishnja92 vishnja92 17:36 11.06.2010

Re: O drveću ćemo

vazi
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:42 10.06.2010

Volim cvetne balkone

Kad nema bašte, može i lep balkon - sa cvećem!


A ovo mi se posebno svidelo, jer mnogo volim - šimšir:
Jelica Greganovič
...baba Kajina bašta. Okruživao ju je šimšir, koji je bilo dovoljno dotaći rukom, pa da odgovori vrućim i oporim mirisom. Iako mu je podne svuklo senku, šimšir je junački, prkoseći vrućini, držao tamne listiće sasvim otvorenim, sakrivajući njihovom gustinom, kao bogato nabranom suknjom, svoje dirljivo opevano »tanko drvo šimširovo«.

Šimšir se dostojanstveno, tamno zeleneo, cakleći od rose


Stvarno je šimšir elegantan i dostojanstven kao ograda, najbolja u svojoj vrsti...
ivana23 ivana23 20:56 10.06.2010

Simsir

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:36 10.06.2010

Re: Volim cvetne balkone

Stvarno je šimšir elegantan i dostojanstven kao ograda, najbolja u svojoj vrsti...

Ali je i jako lep kad raste sam za sebe i tada, usputnim striženjem, od njega zaista može da se napravi - tanko drvo šimširovo.
freehand freehand 21:14 10.06.2010

Jelka baštovanka

Dakle, to ti je kad je neko hortikulturna~!
Od Markesa do Janka Veselinovića. Neka.
Ja od cveća najbolje obožavam svoju Sanju, a od povrtarskih proizvoda -
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:41 10.06.2010

Re: Jelka baštovanka

Ne bi ovaj život bio tako lep, ni blizu, da nam nije i cveća i drveća i Sanja. A, ovo povrće ima prosto zanosnu tačku uvet uz frizuru pravu, kolmovanu.
Btw, jeste da seoske teme asociraju na Veselinovića, ali on se, u svojim pričama, nikada na žalost nije više posvećivao opisima prirode ili samog sela, mahom se držao likova i radnje.
freehand freehand 23:51 10.06.2010

Re: Jelka baštovanka

Ih, slabo mi znanje... Al' sam skoro bio spreman da se kladim
da sam kod njega (Veselinovića) naletao na neke baš tako lirske opisne momente.
Nego, u stvari sam razočarat:
naslov mi je tako zanosno erotski zvučao!
Čitam bez daha; počinje sa cvečem, ok: nastavlja sa cvećem. Malo smorno, al' ajde. I....
Završava cvećem?!
A gde je radnja, gde razrada, gde fabula?!
Ovo može u poljoprivrednoj apoteci da se prodaje kao štivo, ali nijedan ti ozbiljan kiosk ovo uzeti neće,
pazi šta sam ti rekao!
loader loader 21:20 10.06.2010

U đul bašti


49 41 49 41 21:59 10.06.2010

Orlovi nokti - kandze

ORLOVI NOKTI; Lonicera caprifolium L.. Domaća, listopadna, grmolika penjačica, koja se povija na levu stranu, dostižući visinu do 7(10)m. Korenov sistem horizontalno usmeren, površinski. Listovi naspramni, elipsoidni, gornji listovi me|usobno srasli. Cvetovi ŽUTOBELI, mirisni, maj-jun, podsećaju na orlove kanDŽe. Slične su joj: L. acuminata L., L. DŽ heckrottii Rehd., L. henrii Hemsl., L. tellmanniana Magyar. njihovi cvetovi su raznih nijansi žute, bele i ružičaste boje. Uspešno se koriste za obrastanje zidova, ograda, pergola, slavoluka

Najlepsi miomiris cveta, koji cu pamtiti za dugo.


mikele9 mikele9 22:40 10.06.2010

Re: Orlovi nokti - kandze

Najvolim je! Samo je mama Priroda mogla da stvori ljubičicu! A boje, da poludiš, zeleni listići, ljubičasti cvetak i u sred njega žuti prašnici! O mirisu bi se moglo pisati godinama i da se opet ne uspe opisati taj diskretni , opojni, kad klekneš i sagneš glavu da pomirišeš, jedinstveni miris! Jelice majstore emocija i pisane reči
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:43 10.06.2010

Re: Orlovi nokti - kandze

Beše Đina nudila pelcare Orlovih noktiju? Jeste, miriše slađahno, omamljujuće, a što li se taj cvet, žbun, loza, tako zove, samo njegov kum zna.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:53 10.06.2010

Ljubičica

Hvala, mikele a, zanimljivo je kako ljubičica ima opojni, ali hladnjikav, svež, miris. Uz to, da kad je bolje pogledaš, vidiš kako njenim laticama putuju tamno ljubičaste žilice, kroz koje verovatno naliva boju.
Inače, moj omiljeni cvet ima najkičastiji miris na svetu, ali je meni neodoljiv, upijam ga do glavobolje

U stvari, ja najviše volim to zvoncasto cveće, đurđevak najviše jer liči na bisere na zelenom dlanu, ali i planinske plave zvončiće, sa sve onim robusnijim, dlakavog stabla i lako brkatih cvetova, a tek zumbul i još ako je beli...ušvercavam ga u spavaću sobu, ali me Žmu svaki put provali...i zumbul mora napolje...

mlekac mlekac 07:26 11.06.2010

Re: Orlovi nokti - kandze

mikele9
Najvolim je! Samo je mama Priroda mogla da stvori ljubičicu! A boje, da poludiš, zeleni listići, ljubičasti cvetak i u sred njega žuti prašnici! O mirisu bi se moglo pisati godinama i da se opet ne uspe opisati taj diskretni , opojni, kad klekneš i sagneš glavu da pomirišeš, jedinstveni miris! Jelice majstore emocija i pisane reči

To je i moj najomiljeniji cvet!
nikvet pn nikvet pn 10:45 11.06.2010

Re: Orlovi nokti - kandze

Lozicu orlove nokte posadio sam na ogradu od pletene žice. Poludelo pa prelepo. Od 25m dužnih osvojilo 3/4 za 2 godine i sad evo cvetalo da je zemlji teško. Pčele navalile pa nakrcane jedva izleću. Miriše dvorište, kuća, ulica da to opija; nemam pojma kako fudbal da se gleda uz tu narkozu.
Ali zašto listopadno ? Drži list cele zime, ograda je neprozirna.
mlekac mlekac 12:10 11.06.2010

Re: Orlovi nokti - kandze

nikvet pn
Lozicu orlove nokte posadio sam na ogradu od pletene žice. Poludelo pa prelepo. Od 25m dužnih osvojilo 3/4 za 2 godine i sad evo cvetalo da je zemlji teško. Pčele navalile pa nakrcane jedva izleću. Miriše dvorište, kuća, ulica da to opija; nemam pojma kako fudbal da se gleda uz tu narkozu.
Ali zašto listopadno ? Drži list cele zime, ograda je neprozirna.

Je li, a kako podnosi sunce?
Ja sve hocu da pustim neku lozicu na terasi, ali problem je sto je okrenuta ka jugu/jugozapadu, pa leti od 10 ujutro do zalaska ne prestaje da przi.
nikvet pn nikvet pn 13:02 11.06.2010

Re: Orlovi nokti - kandze

Je li, a kako podnosi sunce?

Ne da podnosi nego baš traži. Ovo moje upravo i jeste na klasičnom vinogradskom mestu gde sunce prži od zore do mraka. Po ovom vrelcu usred cvetanja raste po nekoliko santimetara dnevno.
Dobi'š pelcer najesen
mlekac mlekac 14:43 11.06.2010

Re: Orlovi nokti - kandze

nikvet pn
Je li, a kako podnosi sunce?

Ne da podnosi nego baš traži. Ovo moje upravo i jeste na klasičnom vinogradskom mestu gde sunce prži od zore do mraka. Po ovom vrelcu usred cvetanja raste po nekoliko santimetara dnevno.
Dobi'š pelcer najesen

Super!
To mi i treba! Moj komsija taman turio neku resetku izmedju moje i njegove terase . ma dusu dala da na nju pustim puzavicu!
49 41 49 41 15:16 11.06.2010

Re: Orlovi nokti - kandze

Jelica Greganović
Beše Đina nudila pelcare Orlovih noktiju? Jeste, miriše slađahno, omamljujuće, a što li se taj cvet, žbun, loza, tako zove, samo njegov kum zna.

Babi i dedi su srusili veliku kucu; kupili su neku trosnu- tursku; nekonformnu.
U prethodnoj su imali, terasasti vrt.
Baba je, od parcenceta; napravila sebi vrtic.
Od prethodnog vlasnika je tu ostalo:
- malo drvo breskve.
U zivotu, dotad nisam video malo drvo; vise i tako dzinovskih breskvi.
Morali su grane podupirati letvama, da se ne bi polomile od tezine plodova.
- zbun na, neuglednom zidu rozikastih orlovih kandzi.

Kasnije je tvoja Kragujevcanka, sadila, zumbule, zevalice, neukrstene - mirisljave male karanfile-svih boja, ...
Naravno, onda krenu svi leptiri na to.

Bivalo je da ujna izleti iz kuce, sa vikom:

Darkooo, nemoj mi zapiskavati po cvecu!

Sledio je uvek isti odgovor, petogodisnjaka:

Bas volim da mi mirise, dok piskim.

Ipak, zbun - orlovih noktiju je dominirao i sirio miomiris celim betonskim dvoristem.
Svaki suton, po zalivanju je bio "skoro i samo njegov"- u svetu mirisa.
(Zaista; tanke, duge, zakrivljene latice - potsecaju na orlove nokte.)


razmisljam razmisljam 21:58 12.06.2010

Re: Orlovi nokti - kandze

У мом родном граду готово у сваком јендеку су се с пролећа помаљали ћилими љубичица. Али само на једном месту, иза жичане ограде, па испод мостића, па на косини уз воду пуну белоушки и крекетуша, расле су беле. Био је сасвим посебан подухват убрати букетић за маму.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:02 12.06.2010

Re: Orlovi nokti - kandze

Kod mene, u Badnjevcu, se celo krpče zemlje od mog placenceta, zaplavi od ljubičica, a uz vrzinu, u najvećem hladu rastu bele .
miloradkakmar miloradkakmar 22:55 10.06.2010

Odmorih

se čitajući, umorih se tražeći nešto slično. Mislim da je ovo približno ali nisam siguran.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:56 10.06.2010

Re: Odmorih

Jesu devojčice, ali bašta nije...ni ja ne mogu da nađem ništa ni približno slično običnoj bašti, sve je nešto ošišano, sapeto, disciplinovano i planirano do milimetra...
ivana23 ivana23 00:05 11.06.2010

Re: Odmorih

ivana23 ivana23 00:08 11.06.2010

Re: Odmorih

Jelica Greganović Jelica Greganović 08:10 11.06.2010

Re: Odmorih

E, ivana, ova bašta je mnogo bliže, ima i petončiće i dragoljube i šeboj...samo je previše kamena...a ova druga je previše organizovana...jesu to nisko muškatle?
skener92 skener92 23:06 10.06.2010

...

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:57 10.06.2010

Re: ...

Kako se zove najlepši od lepih? A, da je nestvarno lep - jeste.
skener92 skener92 23:10 10.06.2010

...

evo ga najlepsi od lepih.
skener92 skener92 23:14 10.06.2010

Re: ...

predivno si opisala starinske baste, moji jos imaju jednu takvu, izdeljena je u leje i ima skoro svaki cvet, sve do onog sto ga moja majka (vojvodjanski baka) zove 'decembar, cveta, a preko njega sneg, cudesno izgleda onako roza-ljubicast.

p.s.zvini sto sam udavila sa slikama, tek sad sam ukapirala kako se stavljaju.
skener92 skener92 23:34 10.06.2010

Re: ...

skener92
evo ga najlepsi od lepih.


nestade moj djurdjevak!
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:00 11.06.2010

Re: ...

nestade moj djurdjevak!

Jesam gore već okačila đurđevak, ali evo ovaj je samo za tebe, rosan

p.s.zvini sto sam udavila sa slikama, tek sad sam ukapirala kako se stavljaju.

Ne brini, sam' ti vežbaj i uživaj
Da nemaš možda neku fotku te starinske, obične bašte?
skener92 skener92 00:14 11.06.2010

Re: ...



imam sliku baste, skeniracu, ali evo, nasla sam taj 'decembar'.

hvala za djurdjeva, pa zar nismo bili drustvo ljubitelja djurdjevka, sumskih jagoda i ...
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:13 11.06.2010

Re: ...

Jesmo, jašta smo, nego se nismo duže vreme okupljali, LJĐIŠJ - to smo mi!
Za ovaj decembar nisam nikad ni čula...to cveta cele zime ili do kad?
skener92 skener92 08:56 11.06.2010

Re: ...

cveta negde oko katolickog bozica, ima latinsko ime na 'b', ali, spretna kakva jesam, sad vise ne mogu da ga nadjem na googl-u.
skener92 skener92 06:39 12.06.2010

Re: ...



ime je bergenia. u hrvatskoj je bozinjak.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:05 12.06.2010

Re: ...

Aha, sad prepoznajem taj cvet, viđala sam ga, ali nisam znala da cveta i zimi.
dragoljub92 dragoljub92 23:35 10.06.2010

краљ

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:11 11.06.2010

Re: краљ

Uvek kad vidim narcise, ja se setim ove scene (zanemari Šarifa, gledaj narcise i breze)

Al', pazi sad, ima ovde planina Golica i na proleće se cela ospe narcisima, pokriju sve, moraš da hodaš samo određenim stazicama. Išla sam da to vidim, ne bih mogla da ti opišem kako miriše i kako je čarobno i nestvarno






49 41 49 41 00:07 11.06.2010

Muskatle - crvene

Old fashion windows screen.

Kad krenete, put Jelicine dezele, pa nastavite duz suseda, pa preko Bajerna i dalje; svuda cete videti na prozorima, starih krasnih kuca sanducice sa muskatlama.

Deluje kao carolija. Miris (?!?) - pre bi ga nazvali smrdljevak nego cvet, iako je vrlo dekorativan.

Medjutim, to ima i prakticnu stranu, osim dekorativne.

Komarci, nikako ne vole tu zastitnu "mirisnu barijeru".
Tako da se i ne usudjuju da je prolecu; makar prozor bio i otvoren.

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:15 11.06.2010

Re: Muskatle - crvene

I roza i bele, viseće ili krupne, obične

49 41 49 41 00:38 11.06.2010

Re: Muskatle - crvene

Cini mi se; nisam vise siguran da efekat zastite imaju samo crvene.
myredneckself myredneckself 01:02 11.06.2010

Re: Muskatle - crvene

Jedini kojima vrućina ništa nije mogla, bili su Svekrvini jezici na prozorima...


Evo ga svekrvin jezik

Starinske baste su uvek imale i krinove,
neko ih ne voli zbog mirisa, a ja ih volim. Sada mi pada na pamet koliko je juni bogat mirisnim biljkama - jasmin, krinovi, ruze, lipa, dafina, ahh...

49 41 49 41 03:43 11.06.2010

Re: Muskatle - crvene

Svekrvin jezik.

Na nekom grckom ostrvu; stajao sam pored "drveta" tri i vise metra visine.
Jezici su palacali na sve strane; stotine i stotine - jedno pored drugog, jedno na drugo.
Bilo je monumentalno videti mu onako siroku i visoku krosnju.

Juzno amerikanci-hispanici to jedu na veliko. U vudu salate, prokuvano na pari,... u raznim varijantama.

Baba je pravila od cvetova Belog krina, melem.
Rasecena peta do koske.
Posle, tri ili pet dana, melema - copanja i skakutanja na zdravoj nozi, gledas tu istu petu kojoj si ranije video kost i ne verujes.

Ni rane, ni oziljka.
skener92 skener92 03:59 11.06.2010

Re: Muskatle - crvene



na ranu (a toga je bilo od padanja) je dobro staviti list bokvice, uvek je ima oko bunara u starim bastama.
49 41 49 41 04:01 11.06.2010

Re: Muskatle - crvene

Jelica Greganović
I roza i bele, viseće ili krupne, obične


Lijander (Oleander);-kako ko zove, cini mi se kod nas je bilo u dve boje?
Na jugu sam se nagledao ih u svim mogucim bojama.
mlekac mlekac 07:23 11.06.2010

Re: Muskatle - crvene

49 41

Baba je pravila od cvetova Belog krina, melem.
Rasecena peta do koske.
Posle, tri ili pet dana, melema - copanja i skakutanja na zdravoj nozi, gledas tu istu petu kojoj si ranije video kost i ne verujes.

Ni rane, ni oziljka.


Taj melem od belog krina odlican je i za opekotine!
Samo sto ne znam recept...
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:14 11.06.2010

Re: Muskatle - crvene

Cini mi se; nisam vise siguran da efekat zastite imaju samo crvene.

Cvet i boja cveta su tu manje bitni, miris širi stabljika i lišće, tako da deluje kao zaštita i kad još uvek nema cvasti.
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:37 11.06.2010

Lijander

se kod nas mahom nalazio u roza i beloj boji, a meni se jako sviđa onaj kajsijasti...mada, ma koji, ima tako sladak miris.

Mada, oleanderi kod nas nisu rasli u baštama, jer je zimski mraz bio previše za njih. Moja druga baka ih je imala u velikim saksijama pred kućom. Ali, nikada nisu mirisali tako kao što mirišu pored mora, naročito dalmatinskog, kada se pomeša njihov sa svim ostalim mirisima.
mlekac mlekac 08:39 11.06.2010

Re: Muskatle - crvene

Jelica Greganović
Cini mi se; nisam vise siguran da efekat zastite imaju samo crvene.

Cvet i boja cveta su tu manje bitni, miris širi stabljika i lišće, tako da deluje kao zaštita i kad još uvek nema cvasti.

Zato sam ja uredno posadila bosiljak, lavandu, maticnjak i nanu! Pa da vidim koji ce komanceros da mi zadje na terasu!
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:46 11.06.2010

Bokvica

je posebno dobra za umirivanje upaljenog grla i smirivanje kašlja. Ali je dobra i za "puce", jer njen cvet raste na dugačkoj, uspravnoj drščici, liči na šišarčicu iz koje štrče beličasto-lila prašnici, a kad otpadnu i šišarčica se malo stvrdne, onda drščica može da se savije tako da napravljenom petljom može da otkine i ispali šišarčicu na željeni cilj.
mlekac mlekac 09:10 11.06.2010

Re: Bokvica

Jelica Greganović
je posebno dobra za umirivanje upaljenog grla i smirivanje kašlja. Ali je dobra i za "puce", jer njen cvet raste na dugačkoj, uspravnoj drščici, liči na šišarčicu iz koje štrče beličasto-lila prašnici, a kad otpadnu i šišarčica se malo stvrdne, onda drščica može da se savije tako da napravljenom petljom može da otkine i ispali šišarčicu na željeni cilj.


Ja najvolem maticnjak i nanu!
Znas onaj letnji sok sto se pravi od njih? Ma nema niceg lepseg!

(Za svaki slucaj, evo i recept - na 10 stabljika nane ili maticnjaka, a moze i mesano, ide litra vode, kilo secera i jedan limuntus.
Daklem, doticne stabljike se stave u vodu i ostave da prenoce.
Sutradan se ta voda procedi, pa se u nju uspe secer i opet ostavi da prenoci, da bi se rastvorio. Doda se jedan limuntus i sipa u flasu. Sirup se, naravno, razredi pre pijenja i obavezno malo prohladi u frizideru!)


A za one koji vole nesto ostrije - preporucujem Mojito:

led
2,5 deci svetlog ruma,
12 listica nane, od cega se 8 isitni - kidanjem, ne secenjem.
6 supenih kasika svezeg soka od limete (ili limuna)
4 supene kasike secera
4 kriske limete (limuna)

U sejker se stavi led, pa rum, sok, secer i oni iskidani listovi nane. Dobro se izmucka i servira u visokoj casi sa ledom. Ukrasi se ostatkom nane i kriskama limete.

Ziveli!


Jelica Greganović Jelica Greganović 09:25 11.06.2010

Re: Bokvica

Hvala na recopisima, za ovaj od nane i matičnjaka nisam znala, biće pribeleženo, a kod mohita bih samo imala malu intervenciju, šećer bi trebalo da je braonski, trščani. Uz to, što se mene i Žmua tiče, što više nane to je bolji mohito.
mlekac mlekac 09:27 11.06.2010

Re: Bokvica

Jelica Greganović
Hvala na recopisima, za ovaj od nane i matičnjaka nisam znala, biće pribeleženo, a kod mohita bih samo imala malu intervenciju, šećer bi trebalo da je braonski, trščani. Uz to, što se mene i Žmua tiče, što više nane to je bolji mohito.


Ja zato i gajim nanu i maticnjak na terasi - moji klinci obozavaju leti da piju taj sok! Naravno, mozes da pojacas broj stabljika nane ako hoces, nista mu nece skoditi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:47 11.06.2010

Re: Bokvica

Ja nemam gde da ih gajim, pošto nemam pravu terasu, nego lođu...ali smo probali kod drugarice sa nanom i super je uspevala, samo nije postizavala da isprati naše potrebe, opasli smo je ko koze očas posla.
mlekac mlekac 09:53 11.06.2010

Re: Bokvica

Jelica Greganović
Ja nemam gde da ih gajim, pošto nemam pravu terasu, nego lođu...ali smo probali kod drugarice sa nanom i super je uspevala, samo nije postizavala da isprati naše potrebe, opasli smo je ko koze očas posla.


Joj, sto mi je to nesto poznato!
Cuti, ja sam nanu morala da gajim i u sred Kalaharija, zato sto moj srednji sin nije hteo ni da cuje da leto prodje bez omiljenog mu soka!

Za divno cudo, uspevala je!
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:35 11.06.2010

krinovi

Moja baba Kaja nije imala krinove u bašti, ali su rasli kod druge, malo gradskije bake. Baba Kaja je volela perunike i njihov plavetni grm je zaista izgledao božanski, kao što perunikama i ime kaže
Jer, još u starom Egiptu je perunika bila simbol kraljeva i bogova, zbog čega su je faraoni držali, kao žezlo, u ruci, pokazujući time svoju božju moć i uzvišenost. Bila je i simbol vere, hrabrosti i mudrosti.
Iris, perunika, je u grčkoj mitologiji i bila glasnica bogova (bila je boginja duge, kojom je s visina prenosila poruke na zemlju) i tamo gde je dotakla zemlju je izrasla perunika.
U Hrvatskoj je zovu i leluja i ljeljulja, a u podravskom delu i aleluja, sveti cvet, pored toga se javljaju i druga imena u narodu, koja svedoče da je perunika imala status božjeg cveta - bogiša, kaćun nebeski, cvit nebeski.




freehand freehand 12:23 11.06.2010

Re: Lijander


Ali, nikada nisu mirisali tako kao što mirišu pored mora, naročito dalmatinskog, kada se pomeša njihov sa svim ostalim mirisima.
Ma najbolje miriše u Taštinom čaju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:26 11.06.2010

Re: Muskatle - crvene

Juzno amerikanci-hispanici to jedu na veliko. U vudu salate, prokuvano na pari,... u raznim varijantama.

Šta jedu? Svekrvin jezik? A, bodljice?
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:36 11.06.2010

Re: Lijander

Ma najbolje miriše u Taštinom čaju.

Al' ne taj, sredozemni, da bi Taštin čaj imao željeni efekat mora da se nabavi afrički oleander.
49 41 49 41 14:01 11.06.2010

Re: Muskatle - crvene

Naravno bodljice se ociste. U mnogim texaskim prodavnicama voca i povrca; svekrvin jezik - sveze pripremljen/ isecen na snite-debljine prstiju.
Hispanici, ga kupuju ko blesavi.
Juce sam uleteo u prodavnicu preko puta-zedan. Pored mene su bili muz i zena hispanici; nasli su konzervu sa svekrvinim jezikom i zgrabili je svi sretni.
Nabrzinu sam ih pitao; kako ce to jesti?!?
Kao salatu. Dodace iseckane Jalapenos (Halapenjos-zelene papricice velicine palca), iseckanog belog luka, malo ulja, i jos par zacina ala so +,+,...(?!?).

49 41 49 41 00:35 11.06.2010

Svak se brani od vrucine



na svoj nacin.
myredneckself myredneckself 01:12 11.06.2010

Re: Svak se brani od vrucine

Svak se brani od vrucine...na svoj nacin.


Da, da, istina je


A nije lose ni ovde prileci malkice

Jelica Greganović Jelica Greganović 08:22 11.06.2010

Re: Svak se brani od vrucine

Unfuckable Unfuckable 06:48 11.06.2010

želim...




...hlad
dirtyharry dirtyharry 08:28 11.06.2010

Re: želim...

MOže tako ali ja bih pre ovaku neku 'ladovinu:

Jelica Greganović Jelica Greganović 08:32 11.06.2010

Hlad za druga

Jelica Greganović Jelica Greganović 08:35 11.06.2010

Re: želim...

E, onda kreni u Brela...
dirtyharry dirtyharry 08:37 11.06.2010

Re: Hlad za druga

Jelica Greganović

Mmmmmmmmm koliko me ova slika potseća na jedan put koji ide kroz moju šumu. Samo što je više izrovan i iskopan ali još malo pa kući

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana