Gost autor| Muzika| Život

Шуманова два века

vladimir petrovic RSS / 08.06.2010. u 18:59

 

Пише: Александар Петровић

 

Да ли сањарите? Да ли су вам блиски сањари, луталице, они којима је само срце веран пратилац?

Комад, под називом Сањарење, вероватно је најпознатије и најомиљеније дело Роберта Шумана (Robert Schumann, 1810-1856), великана музичког романтизма. То је у ствари, један драгуљ из збирке малих комада под називом Дечије сцене. Сваки комад из ове збирке приказује једно од карактеристичних дечијих расположења.

Кажу, обично, да је добро нешто знати о животу композитора и добу у којем је живео, да би сама музика била „ближа" или „приступачнија". Не говори ли, међутим, овај мали комад нешто друго? Покушаћу, ипак,  да кажем нешто о Шумановом животном путу, мада бих више волео да говорим само о Шумановој музици.

Родио се на данашњи дан, пре равно два столећа. Његов родни град је Цвикау (Zwickau), у Саксонији. Са седам година пише прве композиције и импровизује на клавиру. Као гимназијалац, интересује се за књижевност. Након матуре одлази на студије права у Лајпциг, али дане проводи у музицирању и слушању Баха у цркви Светог Томе. Након што је, са двадесет година, чуо маестралног Паганинија, доноси одлуку: жели да се бави музиком, да постане клавирски виртуоз! Мајци пише:  „Цео мој живот је био борба Поезије и Прозе, или, назови то, Права и Музике". Учитељ ће му бити клавирски педагог Фридрих Вик (Friedrich Wieck), чија је деветогодишња кћер Клара већ позната као чудо од детета. Вик му је обећао да ће, у року од три године, од њега начинити великог пијанисту.

Тада се Шуману догодио необичан пех. Без знања свог учитеља, а да би достигао перфекцију у извођењу, предузео је известан експеримент: да би, колико је више могуће, „ослободио" домали прст, Шуман је држао, при раду, средњи прст непомично, увијен у завој. Резултат је катастрофалан: десна шака му остаје делимично парализована! Од Шумана, види се, неће постати пијаниста.

Тако, својом или вољом провиђења, Шуман постаје композитор. Прво компонује само за клавир. Врло брзо проналази музички облик који му одговора: низ малих лирских комада, повезаних једном асоцијацијом. Лептири  су један од најлепших примера овакве форме. То су „Године младости" Жан Пола, преточене у музику.                                            

Истовремено, са својим пријатељима упушта се у борбу против рђавог музичког укуса. Покреће Нови музички часопис и сâм га попуњава садржајем. Ватрено се залаже за „нову музику" и „модернисте" - били су то, у оно време, Берлиоз и Шопен. Сам Шуман представља нам се у својим чланцима као „двострука личност", кроз два фантастична лика. Први је Еузебиус, лирик, нежан и осећајан. Други је Флорестан, ватреног темперамента. Ова два лика, заједно са Шуману драгим пријатељима, љубавима и узорима чине „Давидове савезнике", једно братство које се бори за нову музику против конзервативних „филистејаца".

Мада у њему све више расте наклоност према младој и необично надареној Клари Вик, заљубљује се у младу Ернестину фон Фрикен „са главом Мадоне..." Са њом ће се и верити, али ће ту веридбу раскинути, да би се, ипак, вратио Клари. Међутим, Фридрих Вик, Кларин отац, а некадашњи Робертов учитељ, успротивиће се тој вези. Клара мора престати да се виђа са Шуманом и мора спалити сва његова писама. У борби против Шумана стари Вик служи се свим средствима и проглашава га, чак, за „пијанца". Брак Роберта и Кларе, најзад, после вишегодишње борбе, склопљен је на основу судског решења. Живот није нежан према нежним уметницима романтизма.

У колоплету свих ових збивања настало је значајно дело клавирске литературе, чувени Карневал, коме у поднаслову стоји „ситни призори на четири ноте". То дело је сачињено од низа ставова који приказују поједине ликове, који као да дефилују у поворци. (У једном музичком журналу из 1850. године, каже се да је Шуман имао моћ да у музику преточи ликове познаника, „са неколико пасажа на клавиру, тако верно и комично, да би свако праснуо у смех, због сличности портрета".) Поред ликова из „комедије дел арте"(commedia dell'arte) - Пјероа, Арлекина, Панталона и Колумбине, и композиторових „двојника" - Еузебиуса и Флорестана, ту су и Кјарина (тј. Клара) и Естрела (тј. Ернестина), па и велики савременици Паганини и Шопен. Сви ови ликови „играју" - како то сугерише поднаслов - на четири ноте, које су садржане у родном Ернестинином месту Аш (нем. Asch), као и у имену самог композитора - Schumann (то су ноте: as, c, h / a, es, c, h / es, c, h - у различитим комбинацијама).  Завршни део је победоносни „Марш Давидових савезника".

Шуман је писао Клари: „Како сам сада пун музике и дивних мелодија... Ти и једна од твојих идеја чине главну мисао. Зваћу их Крајслеријана. Лагано ћеш се насмешти кад се препознаш у њој. Чак и мени сопствена музика изгледа чудновато компликована, упркос њеној једноставности, јер долази директно из срца."                                  

Година 1840. је преломна: тада Роберт и Клара, напокон, склапају брак и започињу заједнички живот. Али, тада Шуман почиње и да компонује музику која није искључиво намењена клавиру. Ствара циклусе соло-песама, који представљају „други врхунац" његове уметности. Пише музику на речи Шекспира, Гетеа, Ленауа, Хајнеа, Ајхендорфа, Шамисоа и др. У овим делима Роберт Шуман опева „све нијансе љубавних осећања". Након соло-песама, настају и симфоније, и један ораторијум.

Ремек дело Шуманове уметности је, без сумње, Концерт за клавир и оркестар:

 

Шуманов пријатељ Менделсон омогућио му је да на Конзерваторијуму у Лајпцигу предаје клавир и композицију. Тада се, међутим, јављају знаци душевне болести - ћудљивост и депресија. Током остатка свог кратког живота Шуман ће се борити са болешћу. Године 1844. је Дрездену, а 1850. градски музички директор у Дизелдорфу. Ради напорно, али је истовремено нервозан и незадовољан собом. „Губи меморију, замара се претераним радом и стално чује зујање једног тона које му смета и некакаве чудне хармоније, а привиђају му се и разне приказе праћене страшном музиком." Скаче са стене у таласе Рајне, али бива спашен. Последње две године проводи у душевној болници.

Atačmenti



Komentari (72)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivana23 ivana23 19:20 08.06.2010

Molim te,

Molim te, ukloni klip iz teksta sa naslovne - tj. prelomi tekst pre njega jer koci celu naslovnu i ne vidi se nijedan blog ispod.

To se povremeno desava mnogima - jos jedan danasnji primer

P.S. Obrisi slobodno ovaj kom.
Unfuckable Unfuckable 19:22 08.06.2010

Re: Molim te,

privremeni lek za tu pojavu je FF
ivana23 ivana23 19:41 08.06.2010

Re: Molim te,

Puno ti hvala Vladimire.

vladimir petrovic vladimir petrovic 19:54 08.06.2010

Re: Molim te,

Ивана23
Molim te, ukloni klip iz teksta sa naslovne

Puno ti hvala Vladimire


Ах, ја сам, одмах по постављању поста, морао хитно изићи из куће, на кратко; оно се продужило на пола сата, тако да нисам ни видео како је испало.

А онда, када сам се вратио, и сам сам приметио "да нешто није у реду", па сам исправио тако што сам дао линк за генијално "Сањарење"

Молим аутора Алексанадара да се не љути.
Унф
...privremeni lek za tu pojavu je FF

Привремени?
Искрено, не волим привремена решења, уместо привременог лека тражим Панацеу (Panacea)...
Unfuckable Unfuckable 19:59 08.06.2010

Re: Molim te,

naravno, samo primetih da se iz Opere zakucava a iz FF ne.
Pozdrav Autoru i Domaćinu
aleksanadar aleksanadar 22:31 08.06.2010

Re: Molim te,

Унф, хвала!

Наравно, ФФ је мој избор.

Да ли си пустио Токату?
Unfuckable Unfuckable 04:55 09.06.2010

Re: Molim te,

Да ли си пустио Токату?

naravno da nisam: naime, gledao sam jednim okom neki skoro nesvarljivi tv program, sa mnogo nekih čudnih a poznatih lica koja izgovaraju neke skroz čudne reči - ne ide mi uz tako nešto, jednostavno.
aleksanadar aleksanadar 07:46 09.06.2010

Re: Molim te,

nesvarljivi tv program... ne ide mi uz tako nešto, jednostavno.


Ех, да, то не иде.

Ишло би уз чашицу препеченице.
ivana23 ivana23 20:03 08.06.2010

***



Drawing by Bendemann Dated 1859 of German Composer Robert Schumann
aleksanadar aleksanadar 20:19 08.06.2010

Re: ***

Хвала најлепше.
Овај лепи портрет ми је одавно познат.

Морам признати да је текст написан донекле у журби, да би се појавио баш на данашњи дан.

Бићу захвалан свакоме ко га обогати ликовним или музичким прилогом.
ivana23 ivana23 20:39 08.06.2010

Re: ***

vladimir petrovic vladimir petrovic 20:51 08.06.2010

Re: ***

Vidim da je Ivana okačila razglednicu (?) sa rodnom kućom Šumanovom.

Njegov rodni grad Cvikau odužio mu se i lepim spomenikom

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:46 08.06.2010

Re: ***

aleksanadar

vidim te aleksanadere kako u kraljevskoj rezidenciji, negde na nekom toplom jugu, prilazis klaviru, sedas, nekoliko sekundi pauza a onda kreces da "pletes". Supruga se zadovoljno smeje, sin i ne primecuje da tata "rocks", a kustos ostao bez daha, ne moze da veruje da eto, tek tako, neko udje u njegov posed i skine prasinu s klavira tako kao da se sam Shopen probudio u njemu tog trenutka.
aleksanadar aleksanadar 23:04 08.06.2010

Re: ***

Имењаче, хвала на овим топлим жељама.

Јесте, волим Југ, али овог лета ћу кренути пут Севера (ако ми само крвници не смрсе конце).

Него, када будеш свратио, отварам "Тга за Југ".

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 23:45 08.06.2010

Re: ***

Имењаче, хвала на овим топлим жељама.

nesto mi se samo kazalo:)
A t'gu uvek prihvatam i rado je se secam...
NNN NNN 20:15 08.06.2010

Čovek koji je cenio prave vrednosti

aleksanadar aleksanadar 20:40 08.06.2010

Re: Čovek koji je cenio prave vrednosti

...prave vrednosti


Клара Јозефина Шуман (рођена Вик) била је Шуманова велика љубав (мада, не и једина), али и велика пијанисткиња. Истакла се, управо, као интерпретатор дела свога супруга. Са Робертом је била на великој турнији по Русији, где је доживела овације.

Роберт и Клара Шуман имали су осморо деце.

Клара је надживела свог супруга. Гостовала је по читавој Немачкој, у Паризу и Бечу. Преминула је 1896. године.

* * *

Није ми познато да ли се на некој нашој новчаници налази (или се налазио) лик највећег српског композитора - Стевана Стојановића Мокрањца?
niccolo niccolo 21:03 08.06.2010

Re: Čovek koji je cenio prave vrednosti

Није ми познато да ли се на некој нашој новчаници налази (или се налазио) лик највећег српског композитора - Стевана Стојановића Мокрањца?

ivana23 ivana23 21:03 08.06.2010

Re: Čovek koji je cenio prave vrednosti

aleksanadar aleksanadar 21:16 08.06.2010

Re: Čovek koji je cenio prave vrednosti

Хвала на новчаници од 50.
Велики превид.

Niccolo, заслужио си:

niccolo niccolo 08:37 09.06.2010

Re: Čovek koji je cenio prave vrednosti

Niccolo, заслужио си:

Hvala, hvala
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:25 08.06.2010

Šekspir o muzici

Ja volim da se družim sa muzičarima, kao i sa onima koji su naklonjeni muzici.
Možda je na to uticala i ova Šekspirova opaska:

"Onaj koji u duši nema osećaja za muziku, taj je podložan izdaji, lukavstvu, otimačini"

(The man that hath no music in himself... is fit for treasons, statagems and spoils, premda sam ja to prvo pročitao na francuskom: Celui qui n'a point de musique dans son ame, est porté à la trahison, à la ruse et à la rapine).

Edit: P. S.
Da ne bi ispalo da volim da se družim samo sa muzičarima (svaka čast starom, dobrom Šekspiru što je imao jasan stav o njima), volim ja da se družim i sa fizičarima, ali iz nekih drugih razloga, kao i sa književnicima... i još sa po nekima, he, he, he.
ivana23 ivana23 20:47 08.06.2010

Re: Šekspir o muzici

aleksanadar aleksanadar 21:00 08.06.2010

Re: Šekspir o muzici

Ивана, хвала још једном.

Роберт пише Клари:
"Написао сам преко тридесет малих комада, и од њих сам изабрао дванаестак које ћу сакупити под именом Дечје сцене. Без сумње ће ти чинити задовољство да их свираш, али ћеш морати да заборавиш да си виртуоз."

Било је то 1838.

Па, чујмо Марту Аргерич:

aleksanadar aleksanadar 22:15 08.06.2010

Re: Šekspir o muzici

Šekspirova opaska


Владимире, сетих се да сам негде прочитао ово из Шекспира. Потражио сам, и пронашао:

Човек који нема музике у себи,
Којег не узбуђује склад нежних тонова,
Склон је издајству, разбојништву и подлаштву,
Његова душа је мрачна као ноћ,
Његове намере тамне као Еребус:
Не веруј таквоме!
Слушај музику!
nachtmusik nachtmusik 23:03 08.06.2010

Re: Šekspir o muzici

Ovo je iz "Bure"
vladimir petrovic vladimir petrovic 05:52 09.06.2010

Re: Šekspir o muzici

Aleksanadar
...Владимире, сетих се да сам негде прочитао ово из Шекспира. Потражио сам, и пронашао:

Човек који нема музике у себи,
Којег не узбуђује склад нежних тонова,
Склон је издајству, разбојништву и подлаштву,
Његова душа је мрачна као ноћ,
Његове намере тамне као Еребус:
Не веруј таквоме!
Слушај музику!

Nachtmusik
...Ovo je iz "Bure"


Bravo, Aleksandre! Bravo, Nachtmusik!


sentinel26 sentinel26 20:49 08.06.2010

Prva gramofonska ploča

koju sam kupio bila je Šumanova sonata ...

I pored većeg broja CD-a ne odlučujem se još da je bacim ...





... a i Richter je bio svjetska zvijezda...
aleksanadar aleksanadar 21:11 08.06.2010

Re: Prva gramofonska ploča

А у мојој дискографији је права драгоценост плоча на којој велики пијаниста Артуро Бенедети Микеланђели изводи Шуманов Карневал. Препоручујем!

Ево, плоча стоји испред мене на столу. Нажалост, грамофон је и даље у квару.

Иначе, плоче су имале једну велику предност на дисковима: пружале су могућност за ликовну креацију, а на полеђини су се често могле пронаћи драгоцена обавештења о композиторима и извођачима... (На полеђини ове плоче је права мала студија о Шуману и његовом "Карневалу".)





(Нажалост, Youtube не нуди ову красну интерпретацију "Карневала". Па, мораћу да поправим тај грамофон.)

П.С. Хвала на овој дивној сонати!
nachtmusik nachtmusik 21:06 08.06.2010

I Faust...






Elem, divna je muzika i za Manfreda, po Bajronovom tekstu. Prije par godina sam ga cula u Filharmoniji u Berlinu, Abbado, Berlinci i... Bruno Ganz kao Manfred. Sta da vam kazem... Steta sto se rijetko izvodi.
aleksanadar aleksanadar 21:20 08.06.2010

Re: I Faust...

Завидим ти.

Bruno Ganz kao Manfred.


Зар Бруно Ганц пева? Или само глуми?
nachtmusik nachtmusik 21:38 08.06.2010

Re: I Faust...

ne, ne, samo glumi. Hor je bio Berlinski RIAS, a jedan od 4 duha je bila i Anne Sofie von Otter. Bas je bila galerija poznatih imena, cak je i Barbara Sukowa bila, kao planinska vjestica.

Imam mp3 cijelog izvodjenja, bio je uzivo na Berlin Radio Kultur, dok sam ja bila u sali, prijatelj snimao
ako te zanima, cu ga turim negdje onlajn, pa ti posaljem link.
aleksanadar aleksanadar 21:43 08.06.2010

Re: I Faust...

И Барбара Сукова!
Па, то је било неко all star вече.

Реци ми, да ли је пријатељ то снимао за "Berlin Radio Kultur" или, онако, аматерски?
nachtmusik nachtmusik 22:02 08.06.2010

Re: I Faust...

Snimao kuci s radija kad su emitovali. Da se ima za arhivu
ivana23 ivana23 21:13 08.06.2010

***



Conrad von Hammerflügel, Vienna, 1839. From the possession of Clara and Robert Schumann.
aleksanadar aleksanadar 23:32 08.06.2010

Re: ***

Диван је то инструмент.

Један од најлепших призора за мене је: велики црни концертни клавир на бини. Ништа више.

Ако једном будем имао вилу на Женевском језеру, у њој ће се налазити музички салон, а у салону клавир. Неколико столица. И ништа друго.
ivana23 ivana23 23:47 08.06.2010

Re: ***

vishnja92 vishnja92 05:21 09.06.2010

Re: ***

lep detalj stepenista :)
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:38 08.06.2010

Zanimali ga literatura i novinarstvo

Malo sam zavirio podrobnije u Šumanovu biografiju i video da biografi ukazuju da je on bio naklonjen i - literaturi, mada daleko manje nego muzici.

Najpre, njegov otac bio je izdavač/prodavac knjiga i pisac. Mladi Šuman imao je dobru klasičnu naobrazbu (uz obavezno poznavanje latinskog i grčkog); pisao je i pesme.

Drugo, Šuman je često skladao svoje kompozicije (mada je u to vreme to bilo u modi, verovatno više nego danas) na književne teme, kao što ukaza i

Nachtmusik
... divna je muzika i za Manfreda, po Bajronovom tekstu


Veoma je voleo pesme Hajnriha Hajnea (Heine), pa je sačinio Dichterliebe (Pesnikovu ljubav), na osnovu Haneovih pesama.

Pored toga, Šuman je radio i kao novinar i izdavao je (kao što je i autor Aleksanadar naveo u tekstu) uticajan muzički magazin Neue Zeitsfchrift fur Musik. Kažu da je taj njegov muzički magazine umnogome bio zaslužan da se nemačka muzička publika baš preko njega upozna sa Šopenom i mladim Bramsom. Pisao je i muzičke kritike za časopis Allgemeine musikalische Zeitung.
aleksanadar aleksanadar 22:03 08.06.2010

Re: Zanimali ga literatura i novinarstvo

biografi ukazuju da je on bio naklonjen i - literaturi


Да, свакако. Јако је волео да чита. Волео је Шилера, Гетеа, Бајрона, Шамисоа, али је био заљубљен у Жана Пола.

У ствари, он се релативно касно дефинитивно определио за музику - тек са двадесет година, након што је чуо фантастичног Паганинија. Било је то 1830. године, у Франкфурту.

Neue Zeitsfchrift fur Musik - ја сам превео са Нови музички часопис.

За Опште музичке новине (Allgemeine musikalische Zeitung) Шуман је писао још раније. А ово је одломак из најчувенијег чланка:

"Еусебиус се неки дан појавио отворивши сасвим тихо врата. Познат ти је подругљив смех тог бледог лица којим покушава да се прави тајанствен. Седео сам за клавиром са Флорестаном. Флорестан је, као што знаш, један од ретких музичара који одавно предосећају све будуће... Али тога дана је био изненађен. - Капе доле, господо, ево генија - рече Еусебиус и показа нам неку свеску нота чији наслов нисмо могли прочитати..."

То је био чланак посвећен Фредерику Шопену.
ivana23 ivana23 21:40 08.06.2010

***


1847
miloradkakmar miloradkakmar 21:57 08.06.2010

Predivno

Tragajući da nešto okačim , naslušah se predivne muzike.

aleksanadar aleksanadar 22:10 08.06.2010

Re: Predivno

Видим, и ја ћу чути много тога лепога и новога вечерас.

Морам признати, мени су најближе и најдраже клавирске композиције. Не морам објашњавати.

Али, волим и звук гудача, флаути и кларинета. Па и бубњање тимпана негде иза.
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:16 08.06.2010

Re: Predivno

Miloradkakmar
...Tragajući da nešto okačim , naslušah se predivne muzike.

Hvala Milorade.
Ovo si dobro rekao, to se i meni večeras dogodilo.

A pada u oči da ovi Nemci imaju dobre muzičare! Alal vera!
myredneckself myredneckself 00:46 09.06.2010

Re: Predivno



Šumanova radna soba u Lajpcigu



Deca Šumanovih

Zbog bolesti muža Klara se morala sama brinuti i o porodičnim finansijama. Koncertirala je i podučavala, a posle muževljeve smrti svirala je samo njegova dela sve do 1891.g. kad je održala poslednji koncert. Umrla je pet godina posle, od srčanog udara.

1853.g Šumanovi su upoznali mladog Johanesa Bramsa, i bili oduševljeni njegovim talentom. Jedno vreme je čak živeo kod njih i čuvao decu kad je Klara imala koncerte. Klara i Brams ostali su bliski prijatelji do kraja života.
vladimir petrovic vladimir petrovic 05:59 09.06.2010

Re: Predivno

myredneckself
Hvala što si se javila, iz jednog posebnog razloga.
Zato što u ovom trenutka imamo na ovom blogu - troje Petrovića.

Ti kao née Petrović, gost Aleksandar Petrović i ja, kao domaćin, VP.
Još samo da se i Mikele javi, pa bi bilo četiri Petrovića..,

Let Petrovići rule the worlrd!

Unfuckable Unfuckable 06:26 09.06.2010

Re: Predivno

Let Petrovici rule the worlrd!

aleksanadar aleksanadar 06:52 09.06.2010

Re: Predivno

Myredneckself, хвала на овим сликама и значајној допуни.


1853.g Šumanovi su upoznali mladog Johanesa Bramsa,


Сусрет са Брамсом биће за Шумана један од последњих "осмеха среће", пре него што сасвим потоне.

За самога Јоханеса Брамса "најважнији догађај" у животу је био управо сусрет са Робертом и Кларом Шуман. Те 1853. г. Брамс је одсвирао Шуману своје клавирске сонате и неколико песама. То је код Шумана изазвало такво одушевљење, да је одлучио да, после дуго времена, поново (а биће то и последњи пут) напише једну критику. Овај чувени чланак Шуман почиње речима да се већ дуго времена очекује такав композитор "који би био позван да на идеалан начин одрази највише изразе свога времена".

"И он је дошао, једна млада крв, над чијом су колевком бделе грације и јунаци. И по спољашности, он је носио све ознаке које су нам најављивале: то је позвани. Седећи за клавиром, он је почео да открива чудесне пределе. И ми смо стално били увлачени у све нове зачаране кругове. Уз то, сасвим генијално свирање, које је клавир претварало у оркестар, са звуцима тужбаљке или гласног клицања. Биле су то сонате, пре бих рекао, прикривене симфоније, - песме чија се поезија разуме иако се речи не познају, мада се кроз њих провлачи дубока распевана мелодија, - неколико клавирских комада, делимично демонске природе, у најпривлачнијем облику, - затим сонате за виолину и клавир, - квартети за гудаче, - а све то толико различито једно од другога као да се свака ствар рађа на новом извору. Ако својим чаробним штапом буде дотакао онамо где ће му снага масе, у хору и оркестру, дати своју снагу, онда нам предстоје још чудеснији погледи у тајне духовног света. Нека би му највиши геније дао снагу за оно што је у изгледу, пошто у њему бди други један геније, геније скромности."

Волите ли Брамса?

myredneckself myredneckself 08:24 09.06.2010

Aimez-vous Brahms?

by Françoise Sagan
Волите ли Брамса?

J' aime, merci beaucoup!

topcat topcat 08:25 09.06.2010

Re: Predivno

Волите ли Брамса?


Volimo...
Nije li upravo Brahms napisao varijacije na Shumannovu posljednju temu? ; )

Nego, kad smo već kod Roberta i Klare...

Through the numberless sounds
Which fill the world's gay dream
One song, barely heard,
Calls to the secret listener

(Schlegel)



Kompozicija koja je nastala kad se ženidba činila nemogućom je Fantazija u C duru. Kao i Karneval, koketira inicijalima i tonalitetima (ovaj put C - Es) a motivom Beethovenove pjesme "Mojoj besmrtnoj ljubavi", šalje nedvosmislenu poruku.

Robert se svim snagama borio za Klaru (prkoseći Klarinom ocu, oženili su se 12. septembra, odnosno dan prije njenog 21. rođendana), a Klara je, osim ljubavlju, uzvratila potpunom predanošću za vrijeme njegove bolesti i, ako je vjerovati izvorima, doživotnom vjernošću.

Hvala za podsjećanje na rođendan ovog velikog kompozitora.


p.s.
I Schumann kvintet


edit:
sad tek vidim da si stavio klip na, za mene, jedan od bolnijih stavaka u klasičnoj muzici (Brahms 3)
Uništit ćete me...
aleksanadar aleksanadar 08:53 09.06.2010

Re: Predivno

by Françoise Sagan


То је једини роман Саганове који сам прочитао.

Заљубљени младић смишља како да се приближи својој изабраници, која је нешто старија и зрелија, и пресреће је са тим наивним питањем: "Волите ли Брамса?"

А волим и Ингрид.
aleksanadar aleksanadar 08:59 09.06.2010

Re: Predivno

topcat

Fantazija u C duru.


Topcat, добродошла! Недостајала си!

Ову Фантазију веома волим, а слушао сам је баш у Рихтеровом извођењу.


jedan od bolnijih stavaka u klasičnoj muzici...


Што не боли, то није живот.
nachtmusik nachtmusik 18:35 09.06.2010

Re: Predivno

Naravno da volim(o) i Bramsa hehe
jos u glavi imam bas Trecu i opet Abbada i Berlince... 2007... prekrasan koncert i gudaci koji su se kretali kao more... eh...
jinks jinks 07:52 09.06.2010

Komplikovana jednostavnost

Чак и мени сопствена музика изгледа чудновато компликована, упркос њеној једноставности


Možda se u spoju ove dve suprotnosti krije opis nečega što teži savršenoj muzici (ili savršenom uopšte)
aleksanadar aleksanadar 08:40 09.06.2010

Re: Komplikovana jednostavnost

Možda se u spoju ove dve suprotnosti krije opis nečega što teži savršenoj muzici (ili savršenom uopšte)


"Тајна уметности" можда се, управо, крије у тој моћи да се оно што је "компликовано" или "неизрециво" представи као нешто што нам је блиско и разумљиво.

А у томе је, често, и тајна великих извођача, интерпретатора музике.
jednatanja jednatanja 12:10 09.06.2010

Lep i poucan tekst :)

mada mi je ove godine preseo odlazak na hor jer samo Schumann-a imaju na programu, pogotovo kad se uzme u obzir da je pisao uglavnom za klavir, znaci iscedili su mu horski repertoar maksimalno ove godine za Schumannfest. Doduse pre par godina sam imala priliku da ucestvujem u ovom ko-projektu Helnweina i Simfonije za "Das Paradies und die Peri" i bilo je fantasticno. Evo delica iz tog oratorijuma:
aleksanadar aleksanadar 12:44 09.06.2010

Re: Lep i poucan tekst :)

Хвала, Тања.

Волим хорове. Певао сам и сам, једно кратко време, у "Крсманцу". Онда сам доживео незгоду, морао да одсуствујем, и... не одох на турнеју.

Нисам, из разумљивих разлога, споменуо низ Шуманових дела: камерна дела, ораторијуме...
Предлажем:

nachtmusik nachtmusik 18:32 09.06.2010

Re: Lep i poucan tekst :)

opet "moja" Filharmonija

I ovo se rijetko izvodi, bas steta.
Hvala na podsjecanju
Milan Novković Milan Novković 18:13 09.06.2010

The World We Want

Да ли сањарите? Да ли су вам блиски сањари, луталице, они којима је само срце веран пратилац?

ivana23 ivana23 18:41 09.06.2010

Re: The World We Want

aleksanadar aleksanadar 05:57 10.06.2010

Re: The World We Want


За паству срца

Царе Душане,
тражим помиловање
за трагикомичне гњурце
и водиче
кроз лабиринте срца бескрајне,
за понирања у себе жедне,
за недоследне
због доследности неке тајне,
за вероломне
због верности неке унутарње,
за скромне
због некаквога у себи богатства,
за оне који су само срцу
верна паства.


nsarski nsarski 06:05 10.06.2010

Znaci li ovo, Horatio,

da cemo ostati uskraceni za tvojerucni blog cetvrtkom? (Say "no", please.) Jos si nam i Mo obecao prosli put...

(Sutra idem u Englesku, pa bi mi tvoja razmisljanja, natuknice, skice i kroketi o Perfidnom Albionu dobro dosla da se pripremim.)
Ili, da kazem u Sumanovom stilu, hoce li se moja sanjarenja cetvrtkom ostvariti?
aleksanadar aleksanadar 15:25 10.06.2010

Re: Znaci li ovo, Horatio,

Sutra idem u Englesku...


The man that hath no music in himself,
Nor is not moved with concord of sweet sounds,
Is fit for treasons, stratagems and spoils;
The motions of his spirit are dull as night
And his affections dark as Erebus:
Let no such man be trusted. Mark the music.

The Merchant of Venice (V, i)
nsarski nsarski 21:55 10.06.2010

Re: Znaci li ovo, Horatio,

aleksanadar
Sutra idem u Englesku...


The man that hath no music in himself,
Nor is not moved with concord of sweet sounds,
Is fit for treasons, stratagems and spoils;
The motions of his spirit are dull as night
And his affections dark as Erebus:
Let no such man be trusted. Mark the music.

The Merchant of Venice (V, i)

Pa, blogodomacine, ako je implikacija da ne volim muziku, ja tamo (Oxford) idem na koncert (i jednu proslavu). Konkretno:

June the 13th, 5pm at Wolfson college
We start with Julia Hsu piano recital:
Beethoven sonata op. 90 in e minor and sonata op. 101 in A major
Rachmaninoff sonata op. 28 in d minor

Nije Suman, ali je muzika.
aleksanadar aleksanadar 11:05 11.06.2010

Re: Znaci li ovo, Horatio,

Pa, blogodomacine, ako je implikacija da ne volim muziku...



Не знам коме је ово "блогодомаћине" упућено... Нашег блогодомаћина обично ословљаваш са Хорацио. А, опет, нешто ми говори да се мени обраћаш.

Не, нисам хтео рећи да не волиш музику. Ти сам то не тврдиш, а како бих ја, иначе, могао знати како ту стоје ствари? Љубав према музици, или према уметности, је донекле ствар поверљива. Човек не мора да саопштава другима шта воли, а шта не, нити је препоручљиво да га друти о томе питају. (Хајде да се правимо Енглези.)

Цитат из Шекспира увек добро дође, а нарочито када се спремаш у походе земљи Енглеској. Порука је на крају цитата.

* * *

Узгред... имам благи утисак да само спомињање некога кога зову националном дивом, изазива, на репрезентативном узорку, неупоредиво већу позорност и знатижељу, неголи подсећање не једног немачког композитора који је живео пре два века. Не знам зашто то овде спомињем... Иначе, то је, у неку руку, разумљиво само по себи.

Isn't it?
aleksanadar aleksanadar 06:59 12.06.2010

Албум за младеж

Као већ зрео стваралац, Шуман је 1848. године компоновао "Албум за младеж" (Album für die Jugend), циклус клавирских композиција различитог расположења. Ова збирка је намењена деци, за слушање и извођење. Комади су технички доступни онима који још увек уче. У предговору првог издања, Шуман даје прегршт савета младим музичарима. Ево само неких:

- свирај увек као да се налазиш у присуству Мајстора;

- немој никада слушати нити изводити лоша дела;

- ништа не мењај у делима Мајстора;

- слушај народне песме;

- поштуј сваког музичара (зато што не могу сви седети у редовима првих виолина);

- у музици се без одушевљења ништа не постиже.



topcat topcat 14:53 12.06.2010

Re: Албум за младеж

Davno je "zaključeno" da je onaj tko u mladosti nije svirao Divljeg jahača, kasnije imao traume!

(dodala bih: i Radosnog seljaka! )
aleksanadar aleksanadar 15:52 12.06.2010

Re: Албум за младеж

onaj tko u mladosti nije svirao Divljeg jahača, kasnije imao traume!


Добро речено!

Ја сам упамтио још мали комад, под најједноставнијим могућим насловом: "Мелодија". А свирао сам и "Војнички марш". (Ево их, у једном лепом извођењу.)

Уз ову Шуманову збирку, некако природно, стоји "Албум за младе" (Детский Альбом) Чајковског.
topcat topcat 18:21 12.06.2010

Re: Албум за младеж

стоји "Албум за младе" (Детский Альбом) Чајковског.

Molim da se pribilježi da ovdje ima onih koji su javno izvodili Napuljsku pjesmu. ; ))))
aleksanadar aleksanadar 20:49 12.06.2010

Re: Албум за младеж

...ovdje ima onih koji su javno izvodili Napuljsku pjesmu.


Честитке. И ја сам је изводио, али камерно.


Topcat, за теба:

topcat topcat 21:30 12.06.2010

Re: Албум за младеж

Hvala

Za tebe nešto iz Kreisleriane.
(Kissin vam dolazi, ako sam dobro vidjela!)

edit:
e jbg, jedan je Rubinstein
aleksanadar aleksanadar 07:30 13.06.2010

Re: Албум за младеж

Kissin... Rubinstein


Слушао сам Аркадија Володоса и био импресиониран.

Један од највећих живих пијаниста.





П.С.
На радост љубитеља музике или тзв. меломана, добрих пијаниста има и у ово сасвим неромантично доба - сасвим довољно. Неки од њих су, чак, ту међу нама. Али, о томе се не зна пуно.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana