Film| Jubileji| Kultura

Kinoteko, srećan nam praznik!

Srđan Mitrović RSS / 06.06.2010. u 20:11

U Beogradu je na današnji dan 1896. godine održana prva filmska projekcija na Balkanu, a taj dan Jugoslovenska kinoteka, osnovana 1949. godine, obeležava kao svoj praznik. 

Ovo je praznik i za sve ljubitelje filma u Srbiji. Ovo je i naš praznik. 

kinoteka.gif

 

















Југословенска кинотека (назив од 1952. године) је национални филмски архив Републике Србије, основан 1949. под називом Централнa jугословенскa кинотекa. Током рада, више пута је мењала статус, а данас је, на основу Закона о заштити културних добара, установа од посебног значаја за Републику Србију. Састоји се од четири организациона дела: Архива југословенске кинотека , Музеја Југословенске кинотеке - биоскопа , Библиотеке и Заједничких служби.
Југословенска кинотека је један од оснивача и стални члан FIAF-a (Међународне федерације филмских архива), у чијем чланству активно учествује од 1951. године. Срце установе чини Архив Југословенске кинотеке који обавља основну делатност установе: прикупља, трајно чува и стручно обрађује филмове односно филмску грађу и пратећи филмски материјал:  фотографије, плакате , рекламне материјале, документацију, макете, старе предмете из области кинематографије; чини их доступним истраживачима, студентима, грађанству; сарађује са сродним установама у земљи и иностранству, обавља размену филмова и филмске грађе. Један од тренутно примарних делатности Архива је компјутерска обрада огромног броја података похрањених у његовим стручним и техничким картонима.
Кинотека је отворена за све истраживаче и научне раднике који се баве историјом и теоријом филма. Путем предавања, трибина, промоција изложби и књига, активно учествује у едукацији и ширењу филмске културе у нашој земљи.

 

Филмски фонд Југословенске кинотеке чини једну од најзначајнијих и најобухватнија филмских колекција у Европи. У њему се чува преко 85000 копија, најразличитијих формата, на запаљивој (нитратној) и незапаљивој (ацетатној) траци, немих, звуочних, црно-белих и у боји. Збирка страног филма, која чини 80% фонда Југословенске кинотеке, садржи сва највреднија дела из историје светског филма. У југословенском филмском фонду чувају се најзначајнији архивски материјали и документарни филмови везани за територију бивше Југославије, почев од најстаријег сачуваног филма код нас "Крунисање краља Петра I" из 1904. године све до њеног распада 1992. Изузетно је значајна и колекција југословенских играних филмова која обухвата преко 90% продукције снимљене након II светског рата. 

Већина филмова поседује заштитну копију (две копије по наслову). Филмска колекција се непрестано увећава депоновањем филмова снимљених или приказиваних у земљи, разменом са другим филмским архивима, као и путем откупа и поклона од појединаца и установа. Недостатак смештајног простора, изграђеног пре тридесет година, премалог и неадекватног за чување филмског блага донекле је умањен завршетком и стављањем у функцији нове зграде за чување филмова урађеној по најновијим светским архивистичким стандардима.

 

"2.Марта.1952.године у реновираном биоскопу "Косово" у Косовској улици бр.11 отворен је Музеј Југословенске Кинотеке" писале су дневне новине пре више од пола века. Од тада до данашњег дана, на истом месту и у истој сали, многи великани нашег филма стицали су, а данас млађе генерације стичу, непроцењива знања о филму, режији, драматургији и глуми гледајући култна остварења седме уметности. Преко 50.000 пројекција је приказано на платну Музеја Кинотеке. а памте се времена када су се карте куповале код "тапкароша" и када су редови за карте били до суседних улица.

    "У Музеју Југословенске кинотеке јуче  је представљена нова сала, студио за електронске медије "Влада Петрић", коју је лично донирао овај истакнути теоретичар и професор филма на Харвардском Универзитету" цитат је из Политике од 17.02.2006.године. Стара али не и старомодна, Југословенске кинотека је љубитељима филма, захваљујући професору Петрићу омогућила да виде најновија филмска остварења намењена дигиталном приказивању.

    Осим поменутих сала и филмских представа у њима, Музеј Југословенске кинотеке у свом холу редовно има изложбе филмских плаката, фотографија и других остварења у корелацији са догађајима, фестивалима, циклусима или филмовима који се приказују  у дворани.

Библиотека југословенске кинотеке је институција  једнствена по својој специјализацији: сакупља, обрађује и чини доступним јавности штампану, али све више и дигиталну, реч која се бави искључиво покретним сликама ( филм, филмска архивистика, телевизија, видео, мултимедији...) Поседује колекцију од око 21000 домаћих и страних ( на свим важнијим светским језицима) књига, приручника, часописа, обимну и од непроцењиве вредности значајну хемеротеку од око 200000 новинских исечака (од 1948.године до данас)

Од посебног значаја за националну кинематографију су и збирка сценарија, књига снимања и дијалог-листа, као и легати значајних филмских естетичара и синеаста као што су Славко Воркапић, Владимир Петрић, Соја Јовановић и други.

http://www.kinoteka.org.rs 

 



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Bili Piton Bili Piton 20:14 06.06.2010

Srecno u nove pobede

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:16 06.06.2010

Re: Srecno u nove pobede

nego šta!
mirelarado mirelarado 20:18 06.06.2010

Re: Srecno u nove pobede

Кинотека!
Bili Piton Bili Piton 20:24 06.06.2010

Re: Srecno u nove pobede


A jesu li tapacirali ona drvena sedista u Kosovskoj, konacno? Jos me dupe boli
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:28 06.06.2010

Re: Srecno u nove pobede

o bre bili, pa renovirana je kinoteka odavno
Bili Piton Bili Piton 20:29 06.06.2010

Re: Srecno u nove pobede



Njaaaaao sto je lepo

(njaaaao sto sam mator)
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:33 06.06.2010

Re: Srecno u nove pobede

Njaaaaao sto je lepo

sad je i to staro
bogami nasedeo sam se ja i na tim drvenim sedištima a i na podu.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 20:48 06.06.2010

Re: Srecno u nove pobede

Srđan Mitrović
Njaaaaao sto je lepo

sad je i to staro
bogami nasedeo sam se ja i na tim drvenim sedištima a i na podu.


Mene je keva kao malu vodila na svoje casove u, tada se zvalo, Filmsku Skolu i ja sam odgledala sve Ejzenstajnove filmove. Bila sam fascinirana posterima na zidu, odusevljavajuci se Mrlenom Ditrih iz lpavog andjela, Lorens Olivijeu iz Hamleta, pa Dzeki Kuganu iz Kid-a sa Caplinom.....Uopste, bioskop je bio pravi svet magije, za mene. Kinoteka!!!!!!!!!!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:10 07.06.2010

Re: Srecno u nove pobede

o bre bili, pa renovirana je kinoteka odavno

još da joj renoviraju zvuk i one koji pušćaju tonfilm, pa da proslavimo
tripraseta92 tripraseta92 17:21 07.06.2010

Re: Srećan rođendan!

Srđan Mitrović

a i na podu.



man ray loves me man ray loves me 20:21 06.06.2010

da ponovim

Kinoteka - jedino mesto u Beogradu koje mi nedostaje.
Rock on.
draft.dodger draft.dodger 20:27 06.06.2010

KINOTEKA...


ŽIVA BILA!
4krofnica 4krofnica 20:40 06.06.2010

*

....te tople zimske veceri ..u Kinoteci..
albicilla albicilla 20:42 06.06.2010

amarcord

secam se onih skripavih drvenih stolica, kada se zavalite, citav red se nagne.. no to jeste bila kinoteka, to jeste bio deo magije.... ne znam da li sam par puta otisao otkako su je obnovili

imao sam svoje mesto, kao i svi stalni posetioci i postovaoci. ne secam se vise, recimo 5 ili 6 red, 5 ili sesto sediste desno

na susednom je uvek sedela jedna slatka devojka kojoj sam sam se bezuspesno udvarao... kinoteka moje mladosti
Bili Piton Bili Piton 20:45 06.06.2010

Re: amarcord



Mene je pomalo bilo sramota jer mi je ocka bio "visoki funkcioner" u kinoteci davno jednom....uvek sam za sve sto sam hteo da gledam dobijao na blagajni po dve karte u 11 redu (prored) - pa me pored guze nije boleo i vrat
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:09 06.06.2010

Svi volimo Kinoteku

Ne znam šta je "Kokta naše mladosti", ali znam dobro šta je Kinoteka. Kao i svako onaj u Beogradu ko se iole interesuje za filmsku umetnost.
S pravom, Jugoslovenska kinoteka je institucija od nacionalnog značaja.

I neka joj je srećan rodjendan.


kao i Kazablanka

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:07 07.06.2010

Srećan rođendan, Kinoteko!



Kad se samo setim kako sam sedela u mrklom mraku i jedva videla preko sedišta u mojoj prvoj poseti Kinoteci, vodio me tata da gledam "Aleksandra Nevskog", uz objašnjenja istorijsko-filmskog karaktera, a ja se isprepadala od teške konjice tevtonskih vitezova...eee, kad je to bilo...Hvala, Kinoteko!
I tebi druže, što ne zaboravljaš ovakve dane
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 07:57 07.06.2010

Re: Srećan rođendan, Kinoteko!

I tebi druže, što ne zaboravljaš ovakve dane


manituu manituu 13:45 07.06.2010

Re: Srećan rođendan, Kinoteko!

Srdjane izvini na trolu, mada i ima donekle veze sa kinotekom....

ponukan ovom pricom o bobu dilanu, htedo da ti predlozim nesto...

Mislim da je krajnje vreme da se odradi jedan blog o Manu Chao ( sa sve Mano Negra)....a nekako mi se cini da bi ti to najbolje odradio...
Sta mislis o toj ideji?
poz
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:01 07.06.2010

Re: Srećan rođendan, Kinoteko!

Sta mislis o toj ideji?

ideja zanimljiva ali bih je prepustio nekome ko je upućeniji u "problematiku"
ako imaš želje i volje, ustupam prostor na blogu.
manituu manituu 16:31 07.06.2010

Re: Srećan rođendan, Kinoteko!

hvala ti...
daj mi malo vremena da razmislim....mada bi generalno mogao...
al se plasim da ne skrenem puno u politiku, platane itd.......
pa da pokupim hejtove na blogu o coveku koji zasluzuje samo divljenje ( bar sto se mene tice )...
al javicu ti u svakom slucaju, ako je karleusa zasluzila text, ili brega, onda je svakako i manu...

ako unfuckable ovo cita, mozda bi i on imao nesto da kaze
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:50 07.06.2010

Re: Srećan rođendan, Kinoteko!

ako unfuckable ovo cita, mozda bi i on imao nesto da kaze

naravno da čita
Bili Piton Bili Piton 16:56 07.06.2010

Izvinite sto ometam vas intimni razgovor



ali ne znam gde cu s ovim, a negde moram;



Kaze on - ja predstavljao ulicu, ili tako nesto (u tekstu) - ako on predstavlja ulicu, odoh ja na selo iz ovih stopa....

Medjutim, kao dokaz da nije sve sasvim crno, novi singl za Gramofondzije.



jasnaz jasnaz 08:46 07.06.2010

! !

Rejlem Rejlem 09:17 07.06.2010

Most na reci Kvaj

Dugo nisam usao u Kinoteku, prosto otkako su se klinci rodili, dakle vec 13 godina. Zao mi je zbog toga. Sad mi je stariji sin odrastao dovoljno, pa cu pokusati da ga nekako obradim da podje sa mnom neki put.
U secanje na dane kad nisam izbivao odande (od polovine 80ih do polovine 90ih), evo necega. 1988, kraj juna, odosmo nas cetvorica da gledamo Most na reci Kvaj. U toku projekcije nestala je struja, na dobrih 10-15 minuta. U pocetku je bila tisina, a onda smo svi u sali zdusno krenuli da zvizducemo glavnu temu iz filma. Struja je ubrzo dosla, odgledali smo film, pa otisli po svedocanstva u skolu.
hannah.greener hannah.greener 10:34 07.06.2010

kinoteka

Bejah prvi, drugi osnovne. Sa poslednjeg časa, mislim da je bio francuski, me izvuče moj divni komšija, tada student i odemo u Kinoteku, da gledamo Ben Hura. Koji doživljaj!!!

Možda sam se tada zarazio filmovima.

Hvala mom komšiji i hvala Kinoteci! Srećan rođendan!
aleksanadar aleksanadar 13:27 07.06.2010

Нека нам је срећно!

И дуговечно.

Јављам се са закашњењем.

Био сам у Кинотеци први пут још као средњошколац. За већину мојих вршњака то је била тајанствена и скоро непозната институција Нисам сигуран шта сам баш прво погледао, али знам да су међу првим филомовима били Фелинијев "Осам и по" и Бергманова "Тишина". А после тога, много, много, дивних и узбудљивих филмова.

Негде средином 90-их ишао је Бергманов циклус. Интересовање незапамћено, редови испред благајне који су излазили на Косовску улицу. Не знам да ли је у скорије време било таквог одушевљења за филм?

dirtyharry dirtyharry 13:57 07.06.2010

Srećan rođendan!!!

Icotaki Icotaki 19:34 07.06.2010

Epi brzdej!

Zbog kinoteke mi je trebalo 6 godina da zavrsim faks. Al' mi nije zao!
A za vreme ciklusa Sam Peckinpah-a sam ulovila zmua
NNN NNN 11:52 08.06.2010

Re: Epi brzdej!

A za vreme ciklusa Sam Peckinpah-a sam ulovila zmua
Wild bunch

Vaistinu srećan rođendan.

Dobro je da je konačno nađen novi prostor za čuvanje filmova, bila je mučna misao na blago koje je propadalo.
dolybell92 dolybell92 03:18 08.06.2010

Cestitka

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana