Društvo| Ljubav| Porodica| Roditeljstvo| Život

Babybox za neželjenu decu

Vesna Knežević Ćosić RSS / 04.06.2010. u 14:02


Kada sam rodila prvo dete, u bolnici je do mog kreveta ležala mlada i ćutljiva žena, zagledana u zid. U zid je gledala i kada su nam donosili naše bebe na podoj. Svoju bebu nije htela da pogleda ni kada je ona jako, jako plakala. Osoblje ju je držalo na oku, donosilo i odnosilo njenu bebu.
- Neće je - rekla je bolničarka- ovde su već 15 dana i nadamo se da će da je uzme u naručje. Zato je i držimo tako dugo, možda se predomisli.
Za to vreme moj mali sin je lenjo pokušavao da sisa i traumirao me jer bi vrlo brzo zaspao, pa nisam bila sigurna da li je povukao koliko treba, a i grudi su me mučile. Objasnili su mi kako da se izmuzavam, ali sam bila totalno trapava i nisam uspevala.

Drugog dana sam se osmelila i pitala mamu zagledanu u zid da li smem da uzmem njenu bebu i podojim je, ali mi ništa nije odgovorila, samo je piljila u zid.Traumirao me je taj plač gladne bebe, imala sam višak mleka, moj sin nije više hteo, spavao je kao anđelak.
- Ne smeš da dojiš tuđe dete - rekla mi je bolničarka i dala nekakvu čašu - izmuzi se u to, mi ćemo nahraniti dete.
Iako sam se trudila, nisam uspela da se izmuzem. Dok sam to radila, bebe su bile sa nama, moja je spavala, a gladna beba je urlala.
- Podoji je ako hoćeš- odjednom je progovorila bebina mama i opet se okrenula ka zidu.
Bolničarke nije bilo na vidiku. Odmah sam uzela bebu i stavila je na grudi.Nisam imala pojma šta znači beba od 15 dana, pa još gladna kao vuk. Mislila sam da će mi bradavice eksplodirati od užasnog bola, pa sam bukvalno posle zavirila bebi u usta da vidim da nema zube. Onda sam ponovila dramu sa drugom dojkom. Kada su bolničarke došle po bebe, sve su spavale. Dva dana kasnije, mame koja gleda u zid više nije bilo.
- Pobegla je - rekle su bolničarke.
- A beba? Gde je beba? - pitala sam.
- Ostavila je. Ide na usvajanje.
Tri godine kasnije rodila sam kćerku u drugoj bolnici. U krevetu do mog bila je mama koja je non stop plakala jer nije uspevala da podoji svog malog sina. Kao iskusna drugorotka sam joj pokazivala kako da drži bebu i objašnjavala da će to sve da se namesti a ona i beba usklade. Nije vredelo, ta mama je i dalje stalno plakala i ponavljala da će joj dete umreti od gladi, jer ona "nema bradavice". Da je utešim, uzmem njenu bebu i podojim je. Bebina mama prestane da plače, a beba iz nekoliko puta ukapira kako treba da sisa. Posle dva dana, toj mami i bebi dođe buljuk rodbine, a ona sva sretna pokaže pstom na mene i kaže da sam dojila njenu bebu, te kako je sad sve ok i ona isto uspeva. Kad na to neka njena strina-tetka-baba sva zgranuta krene da vrti glavom, ponavljajući:
- Ne valja se, ne valja se, ne valja se...
- Što ne valja, majka? - upita je mlada.
- Ne valja, nikako! Ona ima ćerku, ti sina, povuko je žensko mleko - reče baba očajno.

Ove dve crtice iz mog života prošle su mi kroz glavu kada sam na Radiju Slobodna Evropa pogledala video o prvim Babybox- ovima u Češkoj, gdje je moguće da roditelji, anonimno, ostave svoje novorođenče i time ga daju na usvajanje.

Mala vratanca na zidu privatnog medicinskog centra bukvalno spašavaju živote napuštenih beba, jer se iza njih nalazi inkubator. U poslednjih pet godina, postavljeno je 36 takvih boxova širom Češke. Kada su pokrenili projekat mislili su da će biti ostavljene jedna ili dve bebe, a stiglo ih je 15 za pet godina. Babyboxovi postoje i u Japanu, Nemačkoj..., svi rade na istom principu:

Vratašca na spoljnom zidu bolnice omogućavaju anonimno ispuštanje novorođenčadi u bilo koje doba. Kada se dete nađe unutra, oglašava se alarm.

'Postavljanjem prihvatilišta želimo pomoći svima - i roditeljima i deci', izjavio je učesnik projekta iz Japana za Reuters. 'Možda postoje ljudi koji su sumnjičavi u vezi s time, ali mi bismo trebali prestati negirati postojeći problem i pobrinuti se za to da neželjena deca ne budu prepuštena smrti. Bebe su nedužne.'

U Nemačkoj babyboxovi postoje 10 godina i ima ih više od 70.

Ovaj blog posvećujem blogerki Ani (WithAFamilyNameTooHardToPron) i njenoj bebi (poljubac i mahanje)

Atačmenti



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 14:05 04.06.2010

:)

Ne valja, nikako! Ona ima ćerku, ti sina, povuko je žensko mleko - reče baba očajno.

luda baba skroz

mnogo ti tuzna tema vesna
mnogo
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 14:08 04.06.2010

Re: :)

mnogo ti tuzna tema vesna
mnogo


znam. i mene mnogo rastužilo kad sam videla na Radiju Slobodna Evropa prilog
Biljana 77 Biljana 77 17:43 04.06.2010

Re: :)




luda baba skroz

Baš vala. Ja dojila Žmuovu sestričinu... Da nije zato takav harambaša što je povukla muško mleko?

I jeste tužno. Ali opet nekako raduje saznanje da će neka beba negde imati šansu za kakav - takav početak.

- Pobegla je - rekle su bolničarke.
- A beba? Gde je beba? - pitala sam.
- Ostavila je. Ide na usvajanje.

Mora da je mnogo strašno danima i danima odbijati da se prepustiš tome da budeš majka.. i pobeći na kraju. Mnogo strašno.
maca22 maca22 22:43 04.06.2010

Re: :)

antioksidant
Ne valja, nikako! Ona ima ćerku, ti sina, povuko je žensko mleko - reče baba očajno.

luda baba skroz

Jel se to zove zavist zbog penisa?
libkonz libkonz 14:07 04.06.2010

Odlična stvar

Time bi se sigurno smanjio broj ubistava novorođenčadi i kod nas.
maca22 maca22 14:29 04.06.2010

Re: Odlična stvar

I ja to vidim kao korisnu stvar.

hvala

u pepijevo i u moje ime.
sto te nije bilo u wythenshawe bolnici...dobro bi nam dosla. al' kao drugorotka. i ne bi pravili pitanje sto je mleko zensko
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:17 04.06.2010

Tajni prolaz za trudnice

U Toskani smo videli u jednoj bolnici i tajni prolaz za trudnice koje ne žele da zadrže dete. Trudnica može anonimno da dođe u bolnicu, ako uđe na taj ulaz. Time osigurava bezbedan porođaj. Nakon porođaja potpisuje da se odriče deteta, i odlazi.

Tako se smanjuje i maternalna i neonatalna smrtnost.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 14:19 04.06.2010

Re: Tajni prolaz za trudnice

Tajni prolaz za trudnice


jojjj, kru, posvećujem ovaj blog i tebi:))

mala.olja mala.olja 15:06 04.06.2010

tužno ali korisno

Koliko god da je strašno da postoje žene koje nose svoju bebu devet meseci a onda je ostave, ovo je vrlo korisna stvar koja sprečava mnogo gore situacije. Mislim da ne treba svako da ima dete, a moram da primetim i da su majke koje svoje dete ostave u baby box-u milion puta odgovornije od mnogih tužnih primera koje možemo da čujemo. Po mom mišljenju je jedna takva majka domaći zadatak iz odgovornosti spram ludače koja je davala svoju decu na zlostavljanje za pare ili tako nešto (vest od pre par dana...), ili još gore, rodila dete pa ga bacila u kontejner, ostavila u zgradi.....

Kakva smo mi zemlja, mislim da bi nam baby box bio neophodan, verujem da bismo imali i jači prosek od Čeha, ali bi te bebe dobile drugu šansu.
dunja73 dunja73 22:32 04.06.2010

Re: tužno ali korisno

Kakva smo mi zemlja, mislim da bi nam baby box bio neophodan, verujem da bismo imali i jači prosek od Čeha, ali bi te bebe dobile drugu šansu


Bas prosle god.u gradu gde zivim u Nem. je neko ostavio u Box bebu, i pismo je bilo ..i na radiju su javili, dan kasnije se 17 parova javilo za usvajanje ..i to je sasvim ok...
medjutim...pored box mesta ...uvek i uvek ..iznova se cuje sve i svasta i u Nemackoj grozno ...covek(zena) kao bice ...stvarno je ponekad..nizak...jako..
maca22 maca22 22:42 04.06.2010

Re: tužno ali korisno

Nije samo odgovornost, vec humanost ostaviti dete nekome ko ce hteti i umeti o njemu da se brine, ako se ne osecas sposoban sam.
jasnaz jasnaz 22:51 04.06.2010

~

zilikaka zilikaka 23:14 04.06.2010

Verujem

da bi postavljanje takvih boksova kod nas, doprinelo smanjenju broja nezbrinute i zapostavljene dece. Neretko je trudnoća sasvim neplanirana i neželjena, a ako se poklopi sa neodgovornim ili socijalno ugroženim roditeljima, to je gotovo siguran put u dečiju patnju.
Sa druge strane, svi mi sigurno poznajemo usvojenu decu koja su svoje srećno mesto našla van svoje biološke porodice.
Zato nisam sigurna da je pametno insistirati na biološkoj porodici.
antonacci antonacci 23:24 04.06.2010

Re: Verujem

Zato nisam sigurna da je pametno insistirati na biološkoj porodici.


Mislim da je, sa druge strane, pametno insistirati na obrazovanju mladih o kontracepciji i o načinima prekida trudnoće (premda su o tome, koliko čitam, i previše dobro informisani).
zilikaka zilikaka 23:33 04.06.2010

Re: Verujem

NAravno, ali neželjene trudnoće se ne dešavaju isključivo mladima. Možda čak češće to biva kod žena u vrlo zrelim godinama, iz nekih usputnih veza.
antonacci antonacci 23:40 04.06.2010

Re: Verujem

zilikaka
NAravno, ali neželjene trudnoće se ne dešavaju isključivo mladima. Možda čak češće to biva kod žena u vrlo zrelim godinama, iz nekih usputnih veza.


Ne sporim da se i to dešava, i - kad smo već na ovoj temi - mislim da je babybox dobra stvar, samo mi se čini da je bolje ići logikom "bolje sprečiti nego lečiti". Pomenuo sam mlade zato što je pred njima još mnogo godina seksualnih odnosa, pa je rad sa njima u stvari prevencija na duže staze, ali kad mućnem glavom malo, pretpostavljam da ni odrasli, u često zatucanim sredinama kakvih ima kod nas, nisu nešto bolje informisani.
zilikaka zilikaka 23:51 04.06.2010

Re: Verujem

Dakle, da rezimiramo:
mislim da je babybox dobra stvar,
antonacci antonacci 23:22 04.06.2010

Već viđeno

Ne znam kako se to tada zvalo, ali su u manastirima i bolnicama u srednjevekovnoj Italiji postojali babyboxovi. Žene bi tokom noći u njima ostavljale decu i odlazile, a deca bi potom ostajala da žive i obrazuju se u manastiru.

Jelica Greganović Jelica Greganović 14:29 05.06.2010

Tako je

tužna ta priča o odbačenim bebama. Čula sam za te kutije za bebe, u Sloveniji ih nema...a, ma koliko žalosno zvučalo to ostavljanje beba u kutijama, ipak bi trebalo da postoje. Društvo bi moralo da da šansu i neželjenima da prežive.
angie01 angie01 18:51 06.06.2010

,


e, jbte, neko se ubi od onih horible tretmana da dobije becu, a nekom to bash i nije srecan zavrshetak.



(glagol za onu chudnu radnju glasi-izmlazati,...valjda da ne bi bio isti sa zivotinjama.)
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 19:18 06.06.2010

Re: ,

e, jbte, neko se ubi od onih horible tretmana da dobije becu, a nekom to bash i nije srecan zavrshetak.


jeste.
i bez obzira što nisam ni u jednoj od pomenute dve grupe,
već smo moj žmu i ja samo malo čekali, pa odustali sasvim,
pa nas ovo čudo zateklno totalno nespremne;
i bez obzira što boxovi u suštini rade pravu stvar,
tako su mi tužna ta vrata...
i ova priča o ženi u porodilištu i njenom konačnom odlasku -
i ona mi je tužna.

kako se emotivna perspektiva promeni kada dobiješ dete...neverovatno.
angie01 angie01 19:51 06.06.2010

Re: ,

kako se emotivna perspektiva promeni kada dobiješ dete...neverovatno.


i sve ostalo,..okrene se prekidach automatski, na neki drugachiji program!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana