Gost autor| Ljudska prava| Planeta| Politika

Laganje o katastrofi Gazanske flotile

Bojan Budimac RSS / 03.06.2010. u 18:00

gazastripmap.10814.gifNaravno da je cilj flotile bio da razbije blokadu. Naravno da je Martin Luter King provocirao civilne vlasti juga da bi razbio segregaciju. Naravno da je Solidarnost koristila radnička prava kao pretekst da razbije od Sovjeta nametnuti komunizam.

Ovaj tekst M.J. Rozenberga sam prvo pročitao na Hafington postu. "Alal vera," pomislih i stavih ga u bookmarkse. Onda videh status mog FB prijatelja Tonija Kerona koji je kopirao gornji pasus uz reči: My man MJ cuts to the quick on the Gaza flotilla, i odlučim da prevedem tekst. UzTonijevu pomoć sam došao u kontakt sa M.J. Rozenbergom. Mr Rozenberg mi je ljubazno dozvolio da objavim njegov tekst.

M.J. Rozenberg je Senior Foreign Policy Fellow u Media Matters Action Network. Prethodno je 15 godina radio na Kapitol hilu za nekoliko članova Kongresa i Senata Demokratske partije. Takođe je bio postavljen od strane Klintona u USAID. U ranim osamdesetim on je bio urednik AIPAC-ovog nedeljnog biltena Near East Report. Od 1998. do 2009. je bio director of policy u Israel Policy Forum.

Laganje o katastrofi Gazanske flotile

Laži sustižu jedna drugu u američkim medijima o izraelskom napadu na humanitarnu flotilu koja je plovila ka Gazi. Nema veze da izraelski mediji vide ceo incident kao debakl za Izrael, u ovoj zemlji (SAD prim. prev.) Izrael-ne-može-učiniti-ništa-loše gomila izgara braneći operaciju. Kao i obično, činjenice im nisu važne.

Samo što jesu.

Prva stvar koju treba da znate o katastrofi Gazanske flotile je da je namera aktivista na brodovima bila da razbiju blokadu. Dostava robe pod embargom je sekundarna.

Drugim rečima aktivisti su bili kao demonstranti pokreta za građanska prava koji su sedeli u restoranima na jugu i odbijali da ih napuste dok ne budu posluženi. Njihov cilj nije bio zaista doručkuju, nego da stave tačku na segregaciju.

Ta činjenica je toliko očigledna da je teško poverovati da je "pro-Izrael" lobi koristi kao optužbu.

Naravno da je cilj flotile bio da razbije blokadu. Naravno da je Martin Luter King provocirao civilne vlasti juga da bi razbio segregaciju. Naravno da je Solidarnost koristila radnička prava kao pretekst da razbije od Sovjeta nametnuti komunizam.

The bottom line je da su ljudi i žene na flotili imali svako pravo da pokušaju da unište jednu ilegalnu blokadu za čije nametanje Izrael nema zakonskih osnova i koja je smišljena da primeni kolektivnu kaznu stanovništvu Gaze. (Nema istine u priči da bi Izrael isporučio robu sa brodova u Gazu ako bi bio zamoljen; Izraelci nikad nisu to ponudili, a sudeći po prethodnim godinama oni bi blokirali svaku dostavu.)

Što se tiče izraelskog argumenta da su vojnici bili napadnuti, to je smešno. Izraelskim komandosima je naređeno da izvrše desant na civilni brod u međunarodnim vodama, a vlada koja ih je poslala tvrdi da su ih putnici koji su pružili otpor napali bez razloga. To je kao kad bi se otimač automobila žalio policiji da ga je vozač udarao ćuskijom sakrivenom ispod sedišta. Ni otimač auta ni otimači brodova ne mogu očekivati da im se njihove žrtve mirno povinuju.

Ovo su činjenice o životu u Gazi danas - činjenice koje mogu biti promenjene samo probijanjem blokade. Ovi podaci dolaze od American Near East Relief Association (ANERA), koja dostavlja pomoć Gazi do granice koju dozvoljavaju izraelske (i američke) vlasti. ANERA nije ni "pro-Izrael", niti "pro-Palestinska." Ona uopšte nema političke ciljeve. Ona samo određuje šta su ljudske potrebe i pokušava da reaguje na to.

8 od 10 stanovnika Gaze zavisi od strane pomoći za preživljavanje.

World Food Program kaže da je Gazi potreban minimum od 400 kamiona dnevno da bi se zadovoljile minimalne nutricionističke potrebe - ipak, u proseku samo 171 kamion sa robom ulazi u Gazu svake nedelje.

Odeća koja je držana u luci Ašdot preko godinu dana je puštena u Gazu, ali je stigla ubuđana, neupotrebljiva.

95% vode u Gazi ne ispunjava standarde Svetske zdravstvene organizacije, hiljade beba su u opasnosti od trovanja zbog toga.

Anemija kod dece ispod pet godina se procenjuje 48%. (po najnovijem izveštaju Amnesty International-a 65%, prim. prev.)

75 miliona litara neprerađene kanalizacione vode se ispumpava u Sredozemno more svakog dana - zato što su cevi i rezervni delovi zabranjeni za unos u Gazu.

Tokom bombradovanja 2009:

Više od 120.000 radnih mesta je izgubljeno, je jer industrijska zona Gaze uništena... 15.000 kuća i stanova je oštećeno ili uništeno... 1/3 svih škola je uništena.

Ništa od toga ne može biti popravljeno, zato što izraelske vlasti ne isporučuju građevinski material u Gazu.

Pogledajte ovo iz The Economist. To je delimična lista robe koja je dozvoljena i roba koja je zabranjena.

Gazalist.10813.jpg

Dakle, blokada čemu?

Ne radi se o zaustavljanju terorizma. Hamas je Izraelu više puta nudio neograničeno primirje u zamenu za podizanje blokade. U pola tuceta slučajeva Izrael je prihvatio ponudu, ali nije ispunio svoj deo dogovora. U stvari, rat 2009. je počeo pošto je Izrael ignorisao svoje obaveze iz dogovora o primirju u Gazi, nastavio blokadu, a zatim isprovocirao nastavak napada na Sderot (grad u Izraelu koji je meta Kasam palestinskih raketa, prim. prev.) serijom ciljanih ubistava Palestinaca (Izrael tvrdi da ga dogovor o primirju ne utiče na njegovo pravo da ubije bilo kog Palestinca za koga odluči da je terorista).

Izrael izjavljuje da neće prihvatiti nikakvo dugotrajno primirje sa Hamasom, zato što Hamas ne priznaje njegovo pravo na postojanje.

Međutim, Izraelu ne treba ničija dozvola - a najmanje Hamasova - da bi postojao. Sve što njemu treba od Hamasa je zaustavljanje nasilja, a upravo to Hamas nudi u zamenu za podizanje blokade.

Ovo ne znači da Hamas nikad ne treba da prizna Izrael. Trebalo bi, ali je smešno insistirati na priznavanju kao uslovu za bilo šta. Priznavanje bi trebalo da bude rezultat pregovora, ne uslov za njih.

Međutim, to nije ono što Izrael želi. On želi da uništi Hamas zato što je to teroristička organizacija. To ima smisla dok se ne shvati da su Afrički nacionalni kongres, Šin Fejn, izraelski Irgun, alžirski FLN i mnogo drugih pokreta otpora nazivani terorističkim organizacijama pre nego što su ih pregovori doveli na vlast. Bivši izraelski premijeri, Menahem Begin i Jicak Šamir su bili nesumnjivi teroristi pre ulaska u pristojnu politiku. I šta? Ako odnosi sa teroristima - kao što je Izrael nebrojeno puta radio sa Hezbolahom - pomaže postizanju željenih ciljeva zašto ne? Uostalom, ako pregovori propadnu uvek se mogu napustiti.

Međutim, Izrael neće promeniti svoju poraznu politiku dok mi ne promenimo našu. A nema dokaza da se to dešava (barem ne pre novembarskih izbora iz očiglednih razloga).

Za sada su naše politike sijamski blizanci. Mi podržavamo blokadu Gaze. Mi se opiremo pomirenju Fataha i Hamasa. Mi čak podržavamo izraelsko protivljenje Arapskoj mirovnoj inicijativi, koja nudi Izraelu mir i potpunu normalizaciju odnosa sa svakom arapskom zemljom u zameni za osnivanje Palestinske države na Zapadnoj Obali i Gazi.

Što je mnogo, mnogo je. Obamina administracija treba da se pridruži ostatku sveta u zahtevu da se blokada Gaze okonča kao prvi korak ka nastavku pregovora.

Napad na flotilu je bio jedna od najvećih grešaka u izraelskoj istoriji. Najzad ceo svet vidi izraelsku politiku kolektivnog kažnjavanja onakvu kakva je - način da se okupacija nastavi zauvek. Jedino je vlada SAD odlučila da zatvori oči.

Okupacija ubija Izrael. Mi sedimo sa strane i gledamo kako se to dešava. Koji saveznik!

Izvor

 

*****************************************************

Beleške na margini

U međuvremenu polako dobijamo i drugu stranu priče, koja se bitno razlikuje od zvanične verzije izraelskih vlasti, koja je imala više od 24 časa vremena prednosti da plasira svoju.

Kombinacija spina i postupaka ne drži vodu, ali će spin biti ponavljan ad nauseam. Skoro 600 putnika broda Mavi Marmara je optuženo za veze sa terorizmom, implicirano je da su neki zapravo teroristi, članovi Hamasa, Hezbolaha ili al kaide. Unatoč tome svi se puštaju, pa čak i oni "napadači" vojnika koji su kidnapovali civilni brod u međunarodnim vodama. U stvari je, logično, jer se ne može dozvoliti "kengursko suđenje" koje bi bilo u fokusu sveta, ali zato je lako šopati etikete. Da izraelska vlast ima bilo kakav dokaz za svoje tvrdnje ne bi se libila da tim ljudima sudi [i što se mene tiče to bi bilo sasvim OK]. Uostalom, opet vlasti odbijaju međunarodnu istragu. Pitm se zašto?

***

Odličan komenar o tome koliko je taj PR štetan po sam Izrael, Patrik Koburn završava: Izraelska propagandna mašina, zvanična i privatna, ovih dana radi pod punim gasom pravdajući napad na gazanski konvoj pomoći. Verovatno portparoli osećaju da da to izvode dobro, s obzirom koliko im je slučaj slab. U stvari, ne prave ništa drugo nego štetu za Izrael. Što je veći njihov uspeh u poricanju velikih i ogrešenja, veća je verovatnoća da će krivci zadržati svoje poslove - i još verovatnije da će greške biti ponavljane u beskraj.

***

Ova stvar neće nestati samo tako iz svesti javnog mnjenja. Dok irski brod Rachel Corrie i dalje mili ka Gazi (još uvek u međunarodnim vodama), dva broda su isplovila iz Italije, treći se priprema. Da je sigurnost zaista motiv držanja blokade, te se zbog toga ne može dozvoliti humanitarnim organizacijama da je probiju [jedini smisleni poluargument]*, onda bi se to dalo rešiti brodovima pod kontrolom UN-a. Međutim, to rešenje, koje odavno predlagao šef Unwra-e u Gazi, Džon Ging, je palo na gluve uši diplomata iz kvarteta. Kao što pozivi UN-a za dizanje nelegalne blokade padaju na gluve uši izraelske vlade - godinama.

-----------
* Koji u suštini vređa ne samo humanitarne radnike nego i vlade i institucije zemalja iz čijih luka humanitarni brodovi isplovljavaju.

 

Atačmenti

Tagovi



Komentari (187)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

antioksidant antioksidant 18:15 03.06.2010

for re

Drugim rečima aktivisti su bili kao demonstranti pokreta za građanska prava koji su sedeli u restoranima na jugu i odbijali da ih napuste dok ne budu posluženi. Njihov cilj nije bio zaista doručkuju, nego da stave tačku na segregaciju.


:)
ako je ovo potrebno objasnjavati onda ...

tnx
Zverilla Zverilla 09:17 04.06.2010

Re: for re

pogledaj samo neke od komentara ispod, videces da je bilo potrebno, i da nije dovoljno objasnjeno... (nekima mora da se crta izgleda)

inace 171 kamion hrane od potrebnih 400 veoma lici na dijetu koju je naci nemacka propisala u konc logorima (prosek je bio 700-800ccal spram 2000+ potrebnih)
codeic codeic 18:29 03.06.2010

Hvala za ovo

Samo nastavi Bojane .)
Inner Party Inner Party 18:46 03.06.2010

Yeah!

Prva stvar koju treba da znate o katastrofi Gazanske flotile je da je namera aktivista na brodovima bila da razbiju blokadu. Dostava robe pod embargom je sekundarna.


Ne mogu da verujem da je ovim ljudima liberalisticka simbolika ("razbiti blokadu" )vaznija od dostavljanja hrane gladnima i lekova bolesnima. Ako je to istina onda je Izrael bio 100% u pravu i niko normalan ne bi trebalo da sazaljeva takve "humanitarce" - jasno je da su oni tu zauzeli jednu stranu u sukobu, oni su dakle deo sukoba, deo politicke borbe.

Kako razocaravajuce!
Goran Vučković Goran Vučković 18:50 03.06.2010

Yeah?!?!

Ne mogu da verujem da je ovim ljudima liberalisticka simbolika ("razbiti blokadu" )vaznija od dostavljanja hrane gladnima i lekova bolesnima. Ako je to istina onda je Izrael bio 100% u pravu i niko normalan ne bi trebalo da sazaljeva takve "humanitarce" - jasno je da su oni tu zauzeli jednu stranu u sukobu, oni su dakle deo sukoba, deo politicke borbe.

Ne mogu da verujem da neko razbijanje blokade ne povezuje sa daleko većim prilivom pomoći Gazi nego što je jedan brod, koliko god veliki bio. Posebno ako pročita statistike koje su date gore u tekstu.
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:51 03.06.2010

Re: Yeah!

Nisam siguran da ti razumeš jednostavnu činjenicu da je blokada ilegalna.
Filip2412 Filip2412 18:55 03.06.2010

Re: Yeah!

Inner Party
liberalisticka simbolika ("razbiti blokadu" )
za tebe simbolika, za one koji zive tamo surova realnost

jasno je da su oni tu zauzeli jednu stranu u sukobu

ponekad je sasvim lako izabrati stranu, treba samo malo zdrave pameti
wukadin wukadin 07:52 04.06.2010

Re: Yeah!

Ali stvarno je jace od mene
Pogledajte kako Pescanik prenosi pisanje drugorusijanaca ko je Grobar Evrope.
Verovali ili ne, za aktuelne probleme oko deficita su krivi antiglobalisticki pacifisti, te srodne organizacije. Mada totalno promasena tema, ne mogu da se ne slozim sa nekim konstatacijama - da je Zapad (Spengler: faustovska kultura) stvorila sila a ne humanost, najgrublje prepricano.
Ima u tekstu i "prava Izraela da se brani" i pljuvanja po aktivistima Globalnog Otopljenja (to je vec les koji svi sutiraju) i mnogih drugih stvari. Samo nikako da se osude oni aktivisti koji su vodili antisrpsku propagandu, i oni su pomagali "beloj Al kaidi", pa mozda su i oni Gorbari Evrope
Ili, kad vec pisu rezidenti RF, sta bi sa pravom Rusije da se brani?!? I to neki grobarcici osporavaju...
sentinel26 sentinel26 18:48 03.06.2010

Kolektivna kazna

I sam sam juče, vidjevši u The Economist-u spisak zabranjenih namirnica i robe shvatio da su narodu tamo ugrožena skoro sva ljudska prava...
Ovo je kolektivna kazna cijelog naroda ...

Primjetio sam i poveliku dozu licemerja u svjetskoj štampi..

Razočaralo me je ponašanje novinarske profesije u Srbiji gdje su mnogi ove humanitarne aktiviste nazvali "propalestinskim aktivistima"...

Jasno je kakva se poruka šalje upotrebom takve terminologije...
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:57 03.06.2010

Re: Kolektivna kazna

Ovo je kolektivna kazna cijelog naroda ...

To je zaključio i sudija Goldston.

Sramota celog sveta i vlada je da civilni sektor treba da skreće pažnju na to pitanje. Baš kao što je gorka ironija da će devet izgubljenih života više učiniti po tom pitanju, nego skoro 1400.
niccolo niccolo 19:05 03.06.2010

Re: Kolektivna kazna

I sam sam juče, vidjevši u The Economist-u spisak zabranjenih namirnica i robe shvatio da su narodu tamo ugrožena skoro sva ljudska prava...

Evo sad baš i ja to gledam...čoveče, sveže meso je zabranjeno
nsarski nsarski 19:17 03.06.2010

Re: Kolektivna kazna

sveže meso je zabranjeno

I pribor za pecanje...

Danas u NYTimesu se pojavise dva teksta.
Prvi, A Botched Raid, a Vital Embargo u kome Danijel Gordis, podpredsedni Shalem Centra, govori o tome da su mirovni aktivisti sa brodova bili u vezi sa teroristima (IHH i slicno) i optuzio tursku da je u zaveri sa Brazilom onomad pokusala da izvuce Ahmadidzenada iz sankcija UN (Uzgred, ovaj porez Brazila i Turske je savetovao Obama, ali to se precutkuje). Sto sve govori, dakle, o namerama turskih mirovnjaka.
Drugi, Majkla Orena, Izraelskog ambasadora u SAD, An Assault, Cloaked in Peace (Napad, preobucen u mir) koji razvija slicnu tezu, te pokazuje da su mirovnjaci lazni, da su to sve teroristi ili zavedeni naivci, te da Izrael mora da na ovakve provokacije odgovori kako je odgovorio, makar ih osudjivao ceo svet.

Najzad, Netanjahu se obratio naciji i rekao da je cilj flotile bio da se razbije blokada, te da "Teheran uspostavi svoju luku u Gazi, tamo instalira na hiljade raketa i uperi ih ka Izraelu, pa i sire."

Zanimljivo je da je jedan od ubijenih u napadu IDF na brod bio americki drzavljanin, sto je u tamosnjoj javnosti primljeno sa manjkom entuzijazma.


Bojan Budimac Bojan Budimac 19:21 03.06.2010

Re: Kolektivna kazna


Zanimljivo je da je jedan od ubijenih u napadu IDF na brod bio americki drzavljanin, sto je u tamosnjoj javnosti primljeno sa manjkom entuzijazma.

Da, Furkan Doan, je rođen u SAD, imao je 19 godina i položio je prijemni na medicinu. Četiri kuršuma...
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:28 03.06.2010

Re: Kolektivna kazna

Četiri kuršuma...

Izvinjavam se, pet. Četiri u glavu i jedan u grudi.
andjelija_lisac andjelija_lisac 19:28 03.06.2010

Re: Kolektivna kazna

sentinel26


Razočaralo me je ponašanje novinarske profesije u Srbiji gdje su mnogi ove humanitarne aktiviste nazvali "propalestinskim aktivistima"...

Jasno je kakva se poruka šalje upotrebom takve terminologije...


bez namere da vredjam pomenutu profesiju, ali pre bih rekla da se tu radi o neobavestenosti(neznanju) i povrsnom pristupu... po sistemu -da ne cepidlacimo-

btw uvek ostajem :( kad bahati, a mocni pocnu da se sile. tuzno je to.
dolybell92 dolybell92 21:32 03.06.2010

Re: Kolektivna kazna

bez namere da vredjam pomenutu profesiju, ali pre bih rekla da se tu radi o neobavestenosti(neznanju) i povrsnom pristupu... po sistemu -da ne cepidlacimo-


To onda ne može biti novinar,
jer novinar ne može da govori o nečemu o čemu nije OBAVEŠTEN,
ili nema ZNANJA. Potom, površnost - nedopustivo
za novinara ... besmisleno.
sentinel26 sentinel26 22:33 03.06.2010

Re: Kolektivna kazna

andjelija_lisac
sentinel26

Razočaralo me je ponašanje novinarske profesije u Srbiji gdje su mnogi ove humanitarne aktiviste nazvali "propalestinskim aktivistima"...
Jasno je kakva se poruka šalje upotrebom takve terminologije...

bez namere da vredjam pomenutu profesiju, ali pre bih rekla da se tu radi o neobavestenosti(neznanju) i povrsnom pristupu... po sistemu -da ne cepidlacimo-
btw uvek ostajem :( kad bahati, a mocni pocnu da se sile. tuzno je to.

Neobaveštenost ili neznanje (oboje pripadaju nama ),
a poruka je odaslata svijetu ( puno je onih kojima će biti po volji )...

Ne zaboravite da i u svijetu znaju koje su naše novine čisto prorežimske a koje sa sitnijim primjesama..
andjelija_lisac andjelija_lisac 22:41 03.06.2010

Re: Kolektivna kazna

dolybell92
bez namere da vredjam pomenutu profesiju, ali pre bih rekla da se tu radi o neobavestenosti(neznanju) i povrsnom pristupu... po sistemu -da ne cepidlacimo-


To onda ne može biti novinar,
jer novinar ne može da govori o nečemu o čemu nije OBAVEŠTEN,
ili nema ZNANJA. Potom, površnost - nedopustivo
za novinara ... besmisleno.


ne moze ni lekar koji nema znaja da leci, pa leci, odnosno misli da leci. nazalost. mnogo je besmislenih, besmisla... gaza - besmisao XXI veka
wukadin wukadin 08:02 04.06.2010

Re: Kolektivna kazna

Dragi moj, i na "nasim prostorima" su mnogi stradali, pa je bilo zloupotreba humanitaraca, i od strane humanitaraca. I humanitarci su bili itekako "pro" (ili "anti" zavisno kako gledas) u zavisnosti od svoje linearne percepcije. Ovi aktivisti jesu svakako na odredjenoj strani, makar je smatrali stranom zrtve. Uostalom, sto bi to bilo sramota.
Iz nekih drugih razloga mi je palestinska strana nesto "bliza", ali ne vidim sto bih pristajao na crno-belu sliku. Nekako mi se gadila ona sladunjava hiperbola o Davidu protiv Golijata, lepa je ironija kad sad bivseg Davida posmatras kao Golijata, ali sto bih sad pristajao na takve defiicije?!
Željka Buturović Željka Buturović 19:09 03.06.2010

gradjanin sveta

Prva stvar koju treba da znate o katastrofi Gazanske flotile je da je namera aktivista na brodovima bila da razbiju blokadu. Dostava robe pod embargom je sekundarna. Drugim rečima aktivisti su bili kao demonstranti pokreta za građanska prava...

gradjanska prava cijih tacno gradjana? gradjani sveta ne postoje. postoje samo gradjani konkretnih drzava.

Naravno da je cilj flotile bio da razbije blokadu. Naravno da je Martin Luter King provocirao civilne vlasti juga da bi razbio segregaciju. Naravno da je Solidarnost koristila radnička prava kao pretekst da razbije od Sovjeta nametnuti komunizam.

martin luter king i lideri solidarnosti su bili gradjani konkretnih drzava koji su se borili za prava drugih gradjana tih istih drzava, dakle svojih sugradjana sa kojima su imali mnogobrojne zajednicke interese i koji su ih u velikoj meri podrzavali. nasuprot tome, tuski, evropski i ostali borci za "gradjanska prava" palestinaca imaju vrlo malo zajednickih interesa sa gradjanima izraela. analogija bi postojala kad bi izraelski aktivisti pokusali da probiju blokadu, ovako je nema.

The bottom line je da su ljudi i žene na flotili...

the bottom line je da ljudi na flotili nisu bili nikakvi ljudi i zene opsteg tipa nego gradjani konkretnih drzava a koji navijaju za jednu stranu u sukobu.
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:16 03.06.2010

Re: gradjanin sveta

gradjanska prava cijih tacno gradjana? gradjani sveta ne postoje. postoje samo gradjani konkretnih drzava.

Civil right movement, ring the bell?

Ni ti ne kapiraš da je blokada ilegalna? Aktivisti su se stavili na stranu međunarodnih zakona, koje niko ne sprovodi.
Filip2412 Filip2412 19:23 03.06.2010

Re: gradjanin sveta

Željka Buturović
analogija bi postojala kad bi izraelski aktivisti pokusali da probiju blokadu, ovako je nema.
Hitler kad je progonio Jevreje u Nemackoj ostale zmemlje su trebale da gledaju svoja posla, jel to zelis reci?
niccolo niccolo 19:25 03.06.2010

Re: gradjanin sveta

jel to zelis reci?

I ja sam tako razumeo...
Goran Vučković Goran Vučković 19:30 03.06.2010

Selektivno libertarijanstvo

martin luter king i lideri solidarnosti su bili gradjani konkretnih drzava koji su se borili za prava drugih gradjana tih istih drzava, dakle svojih sugradjana sa kojima su imali mnogobrojne zajednicke interese i koji su ih u velikoj meri podrzavali. nasuprot tome, tuski, evropski i ostali borci za "gradjanska prava" palestinaca imaju vrlo malo zajednickih interesa sa gradjanima izraela. analogija bi postojala kad bi izraelski aktivisti pokusali da probiju blokadu, ovako je nema.

Da probamo sa oprobanim "reductio ad Hitlerum" argumentom (koji, za čudo, ovde nije na uobičajenoj udaljenosti od istine)
Dakle, ekvivalent bi bio da su se građani nacističke Nemačke solidarisali sa Jevrejima nad kojima je izvršen Holokaust, provalili u varšavski geto i spasli Jevreje.

the bottom line je da ljudi na flotili nisu bili nikakvi ljudi i zene opsteg tipa nego gradjani konkretnih drzava a koji navijaju za jednu stranu u sukobu.

A ta "strana u sukobu" se slučajno sastoji od ljudi i žena opšteg tipa, koji žive u blokadi regionalne vojne sile, koja ih polako raseljava i istrebljuje. Opet me zasvrbe prigodan reductio ad Hitlerum.

Da ovo nije malkice previše socijaldarvinistički pristup za jednu libertarijanku? A kam gi njima pravo na slobodna tržišta? Ili bar na mogućnost da im neko pokloni opremu da oprave svoj vodovod i kanalizaciju, pa da im se deca ne truju vodom - i dozvoli da uvoze pecaljke, što reče NSarski, pa da postanu ekonomski nezavisni, kao u onoj kineskoj poslovici?

Da li je ovakav selektivni pristup slobodama država i naroda malkice takođe podupiranje jedne od "strana u sukobu"?
sentinel26 sentinel26 22:44 03.06.2010

Re: gradjanin sveta

Željka Buturović
the bottom line je da ljudi na flotili nisu bili nikakvi ljudi i zene opsteg tipa nego gradjani konkretnih drzava a koji navijaju za jednu stranu u sukobu.

Ovo je netačno.

Ovi gradjani konkretnih država nijesu nosili oružje ili ratni materijal jednoj od strana u sukobu, već humanitarnu pomoć...

Ta jedna strana "u sukobu" je ugrožena do ivice opstanka..
sonja k. sonja k. 00:41 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

Ni ti ne kapiraš da je blokada ilegalna? Aktivisti su se stavili na stranu međunarodnih zakona, koje niko ne sprovodi.



a ti kao ne kapiras ko su aktivisti?
pa ne moramo bas svi da izigravamo hipik veverice...
Goran Vučković Goran Vučković 00:53 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

a ti kao ne kapiras ko su aktivisti?

CIA, kominterna, Vatikan i ostali, naravno. Pa valjda smo bar te osnovne stvari o aktivistima naučili 90-tih, zar ne?
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:59 04.06.2010

Re: gradjanin sveta


a ti kao ne kapiras ko su aktivisti?

Teroristi, možda? Pa što ih onda nisu zadržali i sudili?
Evo šta kaže još jedan islamski fundamentalista, bivši ambasador SAD koji je bio u flotili: You know, here, one of the things I find that is the twist in this thing was that these peaceful, heavily armed commandos who were in international waters to capture a ship full of men and women, who were not bothering Israel, and who took what steps they could to try to prevent these pirates from doing it, are accused of attacking them. They were defending the ship. The Israelis were attacking it, and the passengers didn’t want them to do it. And to see somebody using a deckchair against a heavily-armed and armored Israeli soldier, I mean, my god, that’s a dangerous weapon. It’s called twisting the story. If you come to attack me and I defend myself, you know, that’s considered legal in law.
Izvor, moš slušaš, gledaš ili čitaš.

pa ne moramo bas svi da izigravamo hipik veverice..

Ne morate, ali ne moram ja da budem kokoška (ili golub, for that matter) pa da pijem propagandu isključivo jedne strane. Znaš, kad kokoški gurneš kljun u vodu ona pije tu vodu. Koliko god puta to uradiš ona će piti vodu, dok joj stomak ne "eksplodira"
Bojan Budimac Bojan Budimac 01:07 04.06.2010

Još malo od hipik veverice

pa ne moramo bas svi da izigravamo hipik veverice...

SHARIF ABDEL KOUDDOUS: And Edward Peck, he (zamenik ambasadora Izraela u UN) kept saying this was not a genuine humanitarian-only flotilla. What do you say to that?

EDWARD PECK:
Yeah, this is the other thing. You know, I did not expect that the government of Israel would refer to us as tree-hugging, you know, flowerchildren. Of course we’re also savage, murdering, you know, anti-Israeli, pro-Palestinian—aw, come on, get off it. But of course he has to say this. This is Israel’s position. But it’s as full of holes as a window screen. boldovanje, naravno moje i isti izvor
wukadin wukadin 08:12 04.06.2010

Re: Selektivno libertarijanstvo

Masite poentu, ali zestoko.
Da se Hitler nije preracunao u mnogo cemu, danas stradanje Jevreja ne bi ni bilo globalni pojam. Niti je ratni cilj bila pomoc Jevrejima, nego je to za Britaniju bio pokusaj ocuvanja prestiza, statusa globalne sile i, naravno, spasavanja sopstvenih vrednosti koje bi mocna Nemacka mozda pokusala da unisti. Za Ameriku je cilj bio da postane globalna supersila.
Rasni zakoni su vec postojali 1936, a naci propaganda je vec prizivala "konacno resenje" (mada konkretan plan jos nije sprovodjen, ako je postojao...). To nije smetalo demokratskom svetu da se postroji pred Hitlerom na Olimpijskim igrama. Britanci su cak ogranicili useljavanje Jevreja u Palestinu, vodjeni svojim real-politickim ciljevima.
Cini mi se da u medjunarodnim odnosima nema mnogo morala, niti ga je mnogo bilo, cak ni u "herojska antifasisticka vremena". Nesto drugo su romanticne price koje valjda zadovoljavaju potrebu modernog coveka za mitovima.
wukadin wukadin 08:27 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

Pa valjda smo bar te osnovne stvari o aktivistima naučili 90-tih, zar ne?


Kod mene je poenta bas u tome da sam jos onda naucio.
Zverilla Zverilla 09:24 04.06.2010

Re: Selektivno libertarijanstvo

ti masis poentu

drzave i drzavnike tada, kao i sada boli patka za stradanje civila.
oni ce se zaloziti za prava i slobode ako i samo ako neko bude posle delio medalje za to. inace... tough luck za jevreje iz 40ih proslog veka i palestince 21og veka

ali bas zato se i jesu organizovali gradjani, nezavisno od drzava i resili da urade nesto i da pomognu (kao sto je i u doba ww2 vise pomoci jevrejima doslo od gradjana nego od velikih sila, koje btw. nisu verovale da konc logori postoje)

wukadin
Masite poentu, ali zestoko.
Da se Hitler nije preracunao u mnogo cemu, danas stradanje Jevreja ne bi ni bilo globalni pojam. Niti je ratni cilj bila pomoc Jevrejima, nego je to za Britaniju bio pokusaj ocuvanja prestiza, statusa globalne sile i, naravno, spasavanja sopstvenih vrednosti koje bi mocna Nemacka mozda pokusala da unisti. Za Ameriku je cilj bio da postane globalna supersila.
Rasni zakoni su vec postojali 1936, a naci propaganda je vec prizivala "konacno resenje" (mada konkretan plan jos nije sprovodjen, ako je postojao...). To nije smetalo demokratskom svetu da se postroji pred Hitlerom na Olimpijskim igrama. Britanci su cak ogranicili useljavanje Jevreja u Palestinu, vodjeni svojim real-politickim ciljevima.
Cini mi se da u medjunarodnim odnosima nema mnogo morala, niti ga je mnogo bilo, cak ni u "herojska antifasisticka vremena". Nesto drugo su romanticne price koje valjda zadovoljavaju potrebu modernog coveka za mitovima.

wukadin wukadin 10:36 04.06.2010

Re: Selektivno libertarijanstvo

drzave i drzavnike tada, kao i sada boli patka za stradanje civila


Hitlera su ipak pobedile neke drzave i neki drzavnici. I to pre svega, zamisli te perverzije, ona drzava i onaj drzavnik koji su moguce krivi za vise pojedinacnih smrti.

ali bas zato se i jesu organizovali gradjani, nezavisno od drzava i resili da urade nesto i da pomognu (kao sto je i u doba ww2 vise pomoci jevrejima doslo od gradjana nego od velikih sila, koje btw. nisu verovale da konc logori postoje)


Ti gradjani su bili "na terenu", i neciji konkretni rezidenti (u principu okupianih drzava), kao sto je Zeljka rekla. A ne raznorazni manekeni genocida i humanitarnih katastrofa, kao sto je sada slucaj.
Uostalom, koliko konkretnih Palestinaca su oni spasili? Jesu nekima sto ih ganja vojska helikopterima ili Mosad sirom sveta bili mozda jataci?!?

Napomena: Ja ipak postojem one islamske aktiviste koji sad vicu Alahu akbar, recimo u Turskoj. Oni ne kriju koja je njihova strana.
Zverilla Zverilla 10:55 04.06.2010

Re: Selektivno libertarijanstvo

wukadin

Ti gradjani su bili "na terenu", i neciji konkretni rezidenti (u principu okupianih drzava), kao sto je Zeljka rekla. A ne raznorazni manekeni genocida i humanitarnih katastrofa, kao sto je sada slucaj.
Uostalom, koliko konkretnih Palestinaca su oni spasili? Jesu nekima sto ih ganja vojska helikopterima ili Mosad sirom sveta bili mozda jataci?!?


aha.

ovi sto su pokusali da isporuce hranu gladnima i da privuku paznju medjunarodne zajednice su manekeni. oni su zapravo trebali da sacekaju da palestinci iz gaze dodju kod njih u kraj (u njihovu drzavu gde su oni gradjani), pa da ih onda odbrane. jedini je problem, palestinci nisu ugrozeni u turskoj, nemackoj, americi, vec u gazi. gde, gle cuda, ne mozes uci tek tako a pogotovo ako nosis kameru.

stoga, po tvojoj vrloj logici, treba lepo da ih ostavimo da o njima brine fina izraelska vojska i da nastavi da im isporucuje pomoc apachima i abramsima, ko sto je dosad i cinila. ili mozda altruisticni jevrejski naseljenici (oni su ipak gradjani!), koji bi to ipak uradili buldozerima?


Napomena: Ja ipak postojem one islamske aktiviste koji sad vicu Alahu akbar, recimo u Turskoj. Oni ne kriju koja je njihova strana.


Napomena: Ja postujem srbove na ovom blogu i van njega koji ne kriju koja je njihova strana. uvek su vrlo konzistentni u biranju pogresne.
tompinchns tompinchns 11:18 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

Re: gradjanin sveta

Željka Buturović
analogija bi postojala kad bi izraelski aktivisti pokusali da probiju blokadu, ovako je nema.

Hitler kad je progonio Jevreje u Nemackoj ostale zmemlje su trebale da gledaju svoja posla, jel to zelis reci?


Ostale zemlje JESU GLEDALE SVOJA POSLA dok su Nemci ubijali Jevreje!!! Zato ih je ubijeno SEST MILIONA!
Gde si ti ucio istoriju?!? U Gazi?
wukadin wukadin 11:32 04.06.2010

Re: Selektivno libertarijanstvo

ovi sto su pokusali da isporuce hranu gladnima i da privuku paznju medjunarodne zajednice su manekeni


Kao sto je receno, sve je to demnstrativni akt, dakle marketinski. To se moze nazvati i manekenstvo.

stoga, po tvojoj vrloj logici, treba lepo da ih ostavimo da o njima brine fina izraelska vojska i da nastavi da im isporucuje pomoc apachima i abramsima, ko sto je dosad i cinila. ili mozda altruisticni jevrejski naseljenici (oni su ipak gradjani!), koji bi to ipak uradili buldozerima?


A vidi, to sto se desava tamo me se posebno ne tice. Jedino sto ne volim sto ista sila, zna se na koju mislim, za istu ili slicnu stvar Srbiju bombarduje, a Izrael nagradjuje. Drugo sto ne volim je kad vidim zloupotrebu humanizma da bi se neko satanizovao (u ovom slucaju Izreal/Jevreji). Ja se secam da su ovde dolazili razni "humanitarci" da stvore sliku o Srbima-nacistima i jadnim malim muslimanima. Uz hranu i higijenu je doturana i poneka haubica i prigodna dzebana.
Kako rekoh, organizovane muslimane jos mogu da razumem. A one koje ih mnogo vole ali ne u svojoj kuci, jok...
Imas lepo na Pescaniku preneto pisanje drugorusijanaca o takvima. Lepo pise - ko se bori za tudja prava, pazite da vam ne uzme vasa. Ne znam samo sta bi Ceca & Co. da tako nesto prenesu. Pa ono je "klerofasizam"

Beleske na margini: I nije tolika namerna greska / manipulacija kada se agresija iz 1999. naziva "Milosrdni andjeo", odnosno kad se sugerise da su je Ameri tako nazvali. Jer Noble anvil, ili kako vec, jeste bila operacija pomoci sirotim malim Albancima, ergo medijska i logisticka priprema kasnije agresije na SRJ. Jedino sto Jevreji imaju "malo" bolji marketing od Srba - najzad, oni se oslanjaju na najveci bestseler svih vremena, a to je Biblija.
antioksidant antioksidant 11:38 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

gradjani sveta ne postoje. postoje samo gradjani konkretnih drzava.

netacno
postoje drzavljani konkretnih drzava. drzave su samo nacin (dogovoreni) na koji se ostvaruje jedan deo "interesa". postoje interesi koji prevazilaze granice
martin luter king i lideri solidarnosti su bili gradjani konkretnih drzava koji su se borili za prava drugih gradjana tih istih drzava, dakle svojih sugradjana sa kojima su imali mnogobrojne zajednicke interese i koji su ih u velikoj meri podrzavali. nasuprot tome, tuski, evropski i ostali borci za "gradjanska prava" palestinaca imaju vrlo malo zajednickih interesa sa gradjanima izraela. analogija bi postojala kad bi izraelski aktivisti pokusali da probiju blokadu, ovako je nema.

suzavas polje posmatranja (oslanjajuci se na samo jednu grupu interesa)
the bottom line je da ljudi na flotili nisu bili nikakvi ljudi i zene opsteg tipa nego gradjani konkretnih drzava a koji navijaju za jednu stranu u sukobu.
i na jugusad je postojao sukob sa dve strane i u taj sukob su se mesali ljudi sa strane (sa severa)
wukadin wukadin 12:08 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

postoje interesi koji prevazilaze granice


Kao naprimer?!
Navedi mi jedan primer da su ti interesi ispostovani kako je bilo proklamovano, a bez drugacije namere i (kasnijeg) gazenja nekih drugih interesa koji bi takodje trebalo da prevazilaze sve granice.
To je otprilike jedino sto bi bilo zanimljivo u raspravi oko ove teme.
antioksidant antioksidant 12:16 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

Navedi mi jedan primer da su ti interesi ispostovani kako je bilo proklamovano, a bez drugacije namere i (kasnijeg) gazenja nekih drugih interesa koji bi takodje trebalo da prevazilaze sve granice.

interes mi je da me ne ubiju kad "predjem granicu" (odem u drugu drzavu)
mogu reci da mi je taj interes najcesce "ispostovan" (bar jos nisam imao tu nesrecu da krenem u drzavu gde ce zanemariti taj konkretni "interes" (pravo na zivot)).
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:21 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

wukadin
postoje interesi koji prevazilaze granice


Kao naprimer?!

Mislim da se ne razumete, ti govoriš, pretpostavljam, o nacionalnim interesima, a AO o nečem drugom, čini mi se.

Naravno, da se na sledeći citat može reagovati cinično, ali to je kako ja kapiram stvari: Injustice anywhere is a threat to justice everywhere.
Martin Luther King Jr., Letter from Birmingham Jail, April 16, 1963.
wukadin wukadin 12:26 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

antioksidant
Navedi mi jedan primer da su ti interesi ispostovani kako je bilo proklamovano, a bez drugacije namere i (kasnijeg) gazenja nekih drugih interesa koji bi takodje trebalo da prevazilaze sve granice.

interes mi je da me ne ubiju kad "predjem granicu" (odem u drugu drzavu)
mogu reci da mi je taj interes najcesce "ispostovan" (bar jos nisam imao tu nesrecu da krenem u drzavu gde ce zanemariti taj konkretni "interes" (pravo na zivot)).


Pa taj tvoj konkretni interes mogu na zadovoljavajuci nacin da ispune samo nacionalne drzave. Znaci, ides tamo gde je stabilna drzava, tamo gde nije ne ides, osim ako ne zelis da rizikujes.
Taj ti licni interes u principu ne mogu ispuniti "dobronamerne" svetske sile, tzv. "medjunarodna zajednica", a jos manje neke "humanitarne organizacije". Primeri Haitija, Kosova, Iraka, Avganistana, Somalije i jos poneki to dovoljno jasno pokazuju.
Uzgred, mislim da bi u Izraelu tvoj licni interes bio poprilicno ISpostovan.
antioksidant antioksidant 12:30 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

Pa taj tvoj konkretni interes mogu na zadovoljavajuci nacin da ispune samo nacionalne drzave. Znaci, ides tamo gde je stabilna drzava, tamo gde nije ne ides,

jos samo da izvuces paralelu koja dokazuje da su samo nacionalne drzave stabilne pa sve ostalo da ti verujem na rec


Mislim da se ne razumete
:)
mislim i ja a verujem da tako misli i wukadin :)
opste nerazumevanje :)
wukadin wukadin 12:31 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

Mislim da se ne razumete, ti govoriš, pretpostavljam, o nacionalnim interesima, a AO o nečem drugom, čini mi se.


Ma mene zanima sta je to drugo. AO je naveo kako mu je interes licna bezbednost i da putuje, valjda sa biJometrijskim pasosem. I bas je dao "super" primer jer se licna bezbednost Izraelca i Palestinca iskljucuju. A sto se tice putovanja, kako sam cuo, nije bas preporucljivo kad ides u Izrael da imas u sosPa pecat Libije, i vice versa.

Dakle, nacionalni interes podrazumeva i licne interese pripadnika nacije, odnosno gradjana drzave. A ja ne cuh sta je to drugo i ko treba takav interes da stiti/sprovodi...
antioksidant antioksidant 12:38 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

Ma mene zanima sta je to drugo

hajde ovako (iznosim svoje vidjenje - ako te pogresno tumacim - vec smo se slozili da se ne razumemo)
ti imas sledecu "gradaciju"

pojedinac - nacija(sto je tebi i jednako drzava) - planeta

ja pak sledecu

pojedinac - planeta

nacija i drzava mi ne predstavljaju nista
i jedno i drugo su trenutno preovladjujuci drustveni dogovori
prilagodjavam im se jer su vecinski podrzani ali imam pravo da su mi nebitni

. I bas je dao "super" primer jer se licna bezbednost Izraelca i Palestinca iskljucuju
priznajem da ne razumem svoj primer (verovatno zato sto se i ne secam da sam ga dao)
A sto se tice putovanja, kako sam cuo, nije bas preporucljivo kad ides u Izrael da imas u sosPa pecat Libije, i vice versa.

tacno - ako imas libijski pecat u pasosu onda neces ni uci u izrael. zato u takvim situacijama trazis drugi a taj ti je tokom putovanja na deponovanju u ministarstvu ino poslova
nista neobicno
ljudsko nerazumevanje po neki put ostavlja velike posledice (za razliku od ovog naseg)
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:39 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

Uzgred, mislim da bi u Izraelu tvoj licni interes bio poprilicno ISpostovan.

Naravno da bi, ali se sad postavlja pitanje da li može da bude ISpoštovan u međunarodnim vodama Sredozemnog mora.
wukadin wukadin 12:41 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

jos samo da izvuces paralelu koja dokazuje da su samo nacionalne drzave stabilne


Ne paralela, nego primeri:
Amerika, Svajcarska, Francuska, Rusija, Kina, Izrael, Nemacka, Brazil. Stabilne drzave koje su opstale i pod velikim problemima, neke i danas opstaju (nisam rekao da problema nema i da ce neke od njih vecno postojati).
Sa druge strane vidimo kako se nadnacionalne organizacije drzava (pokusaji nad-drzava) urusavaju na prvoj krivini - kao recimo voljena EU.
Primetimo da su Amerika i Svajcarska nacionalne drzave, jer su njihovi gradjani uglavnom Amerikanci odnosno Svajcarci.
A ne postoje ni uspeliji pokusaji stvaranja neke ne-drzavne stabilnosti (bez obzira na naciju).
Dakle, nacionalna drzava ti moze obezbediti zastitu licnog interesa, ili ne. Zavisno koliko je ta drzava jaka i sposobna i sta zapravo licno zelis, sta ti je interes. Nadnacionalna organizacija u principu nije mesto od kojeg mozes bogznasta ocekivati.
wukadin wukadin 12:43 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

hajde ovako (iznosim svoje vidjenje - ako te pogresno tumacim - vec smo se slozili da se ne razumemo)
ti imas sledecu "gradaciju"

pojedinac - nacija(sto je tebi i jednako drzava) - planeta

ja pak sledecu

pojedinac - planeta

nacija i drzava mi ne predstavljaju nista
i jedno i drugo su trenutno preovladjujuci drustveni dogovori
prilagodjavam im se jer su vecinski podrzani ali imam pravo da su mi nebitni


Recimo da smo se razumeli sto se tice gradacija.
A kako ti je to drzava nebitna?!
U idealnom svetu po tebi, ili ti je nebitna kao realna cinjenica?!?
antioksidant antioksidant 12:48 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

Ne paralela, nego primeri:

nadam se da si svestan i liste primera nacionalnih drzava koje su nestabilne?

Nadnacionalna organizacija u principu nije mesto od kojeg mozes bogznasta ocekivati.
opet se ne razumemo - ne pricam o nadnacionalnim organizacijama nego o nepotrebnosti izjednacavanja nacije i drzave
(jer ako je nacionalni identitet neophodan za "kompletnost" (ima takvih argumenata) a nacionalne drzave su jedini nacin "ostvarivanja interesa" onda je neophodno prihvatiti i podvojene licnosti kao normalni deo okruzenja (da se drzim daljih primera - tj izvesnog broja srba (na primer) u kanadi (na primer) sta su oni - srbi ili kanadjani? (odgovor koji ukljucuje poreklo nije relevantan))
antioksidant antioksidant 12:50 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

U idealnom svetu po tebi, ili ti je nebitna kao realna cinjenica?!?

rekao sam da je to sada realnost (i bice verovatno jos par decenija/vekova) - a pre bih rekao u "zeljenom svetu" (po meni) nego u idelanom. nisam siguran sta je idealno - ne bih preuzimao toliku odgovornost
wukadin wukadin 13:09 04.06.2010

Re: Selektivno libertarijanstvo

Napomena: Ja postujem srbove na ovom blogu i van njega koji ne kriju koja je njihova strana. uvek su vrlo konzistentni u biranju pogresne.


xe xe xe
Zbog ovakvih stvari volim virtuelna prepucavanja.
Pa jos ima osoba koje veruju da su na pravoj strani (univerzalno?) te da su njihovi oponenti (neistomisljenici, protivnici, neprijatelji) bas uvek u krivu.
Bas simpa!
wukadin wukadin 13:10 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

tj izvesnog broja srba (na primer) u kanadi (na primer) sta su oni - srbi ili kanadjani?


A zamisli tek da Srbija i Kanada medjusobno ratuju!
Odakle ta suluda ideja da svet mora biti prema svima lep i pravedan?!

antioksidant
U idealnom svetu po tebi, ili ti je nebitna kao realna cinjenica?!?

rekao sam da je to sada realnost (i bice verovatno jos par decenija/vekova) - a pre bih rekao u "zeljenom svetu" (po meni) nego u idelanom. nisam siguran sta je idealno - ne bih preuzimao toliku odgovornost


Samo jos jedno pitanjce.
Kad glasas odlucujes prema onome sto je zeljeno, ili prema onome sto je realno?
Hvala!
antioksidant antioksidant 13:13 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

Kad glasas odlucujes prema onome sto je zeljeno, ili prema onome sto je realno?


glasam da iz realnosti izvucem sto vise sansi da se priblizim zeljenom stanju
antioksidant antioksidant 13:19 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

Odakle ta suluda ideja da svet mora biti prema svima lep i pravedan?!

ko je rekao da svet mora da bude svima lep i pravedan?

(pa jos bas svima)

probaj samo da zamislis
nije tesko kad pokusas
:)
wukadin wukadin 13:32 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

Znas sta...
Svaka cast Lenonu, uostalom mozda je riknuo na vreme.
A znam za mnoge koji su u tom periodu pusili dzointe i bili neki mirovni aktivisti, pa da su me posle bombardovali. Evo nekih primera - Bili Klinton, Tuoni Bla, Solana Havijer... pa oni 68-asi Kusner, Anri Levi i slicni...
Hvala, ali ne hvala. Eksponirani "humanizam" mi se uglavnom gadi, pa mu ne mogu pristupati "cista srca".

Shvatas da svet ne mora biti svima pravedan, ali nekako ti je najpotresniji primer bas onih sto se nacionalno ne uklapaju. A sta je sa onima koji se nisu ekonomski uklopili, recimo navikli su na socijalizam pa ih sada guraju u kapitalizam? Tu nema mnogo tvoje empatije, zar ne...
antioksidant antioksidant 13:51 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

A sta je sa onima koji se nisu ekonomski uklopili, recimo navikli su na socijalizam pa ih sada guraju u kapitalizam? Tu nema mnogo tvoje empatije, zar ne...

ucitavas wukadine
zasto mislis da ste samo vi "nacionalno" ujedno i "socijalno osvesceni"?
Bojan Budimac Bojan Budimac 13:51 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

Svaka cast Lenonu, uostalom mozda je riknuo na vreme.

Kao da nije bilo doslednih ljudi koji su osudili "eksponirani humanizam", kako kažeš, 1999. Kao prvi mi (koincidentalno?) pada na pamet Tarik Ali, Lenonov prijatelj. Edvard Said mi drugi pada na pamet valjda zato što je Palestinac itd. itd. Malo si pun otrova, odnosno gađenja prema principu zbog pojedinaca, pa negiraš mogućnost postojanja principa. Misleeem, staviti Lenona i Klintona u isti pasus je za mene malo mnogo.
antioksidant antioksidant 13:55 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

Misleeem, staviti Lenona i Klintona u isti pasus je za mene malo mnogo.

?
cemu se cudis - pa obojica su bili muzicari

Bojan Budimac Bojan Budimac 14:02 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

cemu se cudis - pa obojica su bili muzicari


da, zaboravih...
wukadin wukadin 14:04 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

zasto mislis da ste samo vi "nacionalno" ujedno i "socijalno osvesceni"?


Pa logicno je da kad se neko poziva na kolektivitet smatra kolektiv kao nekakvu "matericu" koja ce da stiti pojedinca (sto, tacno je, moze da vodi infantilizaciji). E sad da li je to porodicna zadruga, nacija ili cak paternalisticka korporacija, kao recimo u Japanu, druga je prica. Uzgred, izrealski kibuc je svojevremeno bio takodje dobar primer.
Empirijski, ja iz tog "nacionalnog" bloka, konkretno u Srbiji, nisam cuo bajke tipa "sve da privatizujemo pa bog da nas vidi" ili cinizmom zacinjene primedbe "realista" tipa "radnici su odavno izgubili svoje poslove, samo toga nisu bili svesni". Takodje empirijski, "nacionalni" blok vec 10 godina nije na vlasti, posebno ne u sferi ekonomije, pa imam situaciju da je u Srbiji manje zaposlenih gradjana sada nego 2000.

Malo si pun otrova, odnosno gađenja prema principu zbog pojedinaca, pa negiraš mogućnost postojanja principa. Misleeem, staviti Lenona i Klintona u isti pasus je za mene malo mnogo.


Ne malo, nego mnogo.
Uostalom, sto se tice principa lepo sam pitao - gde je primenjen?! Bez skrivenih namera, bez da dolazi do drugih ogresenja o isti princip, bez razocaravajucih neuspeha...
Klinton je jahao na istom talasu kao Lenon. Kasnije je daleko dogurao. Nisam ja zato kriv.
Svi ti hipici i hipickinje, kad su vec podrzavali Vijetnam sto nisu organizovali kolhoze i ziveli na nacin onih za koje su se borili?!
Goran Vučković Goran Vučković 14:05 04.06.2010

Osvešćeni

ucitavas wukadine zasto mislis da ste samo vi "nacionalno" ujedno i "socijalno osvesceni"?

I ta socijalna osvešćenost nacionalno osvešćenih nije baš neko pravilo, naprotiv. "Nacionalno osvećeni" se nekako najčešće bore istovremeno i protiv "imperijalista" i protiv "komunista". Što ima tendenciju da lepo pokaže klasnu pozadinu "nacionalne" svesti. Istovremeno se na drugoj strani pojavljuju "programi" poput LDP-ovog, gde se ekonomski liberalizam kombinuje sa "antifašističkim" tradicijama. Što opet simpatično pokazuje klasnu pozadinu te vrste liberalizma. Levica je tako arhaična kategorija u ova moderna vremena...
Goran Vučković Goran Vučković 14:10 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

Empirijski, ja iz tog "nacionalnog" bloka, konkretno u Srbiji, nisam cuo bajke tipa "sve da privatizujemo pa bog da nas vidi" ili cinizmom zacinjene primedbe "realista" tipa "radnici su odavno izgubili svoje poslove, samo toga nisu bili svesni". Takodje empirijski, "nacionalni" blok vec 10 godina nije na vlasti, posebno ne u sferi ekonomije, pa imam situaciju da je u Srbiji manje zaposlenih gradjana sada nego 2000.

A kako klasifikuješ Tunjinu vladavinu?

I koji je odnos firmi prodatih strancima u odnosu na one koje su pokupili lokalni teškaši?

I koju vrstu "socijalizma" su doneli nacionalni poslodavci u Srbiji od 2000. na ovamo, u odnosu na ono što su doneli internacionalni?
Bojan Budimac Bojan Budimac 14:21 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

Ne malo, nego mnogo.


Primetio sam :)
Uostalom, sto se tice principa lepo sam pitao - gde je primenjen?!


Skoro nigde, ali dosledni i principijelni retko doguraju daleko u politiKi, većini se gadi. Kao tebi "eksponirani humanizam."

Zatvarajuči prošli blog sam napisao: Kao što sam već x puta rekao na blogu od zakona džungle i principa might makes right preferiram tanko i slabo tkivo međunarodnih zakona [ono će uvek ostati takvo ako se prema njemu odnosimo cinično]. Da li sam zbog toga hipik?
antioksidant antioksidant 14:26 04.06.2010

Re: gradjanin sveta

Takodje empirijski, "nacionalni" blok vec 10 godina nije na vlasti,

a ko je proglasio 4-ti dan zalosti za sahranu patrijaha pavla?
Filip2412 Filip2412 16:45 04.06.2010

Re: Selektivno libertarijanstvo

wukadine ti masis poentu, nije poenta razglabati o WWII i Hitleru & Jevrejima pitanje je prosto:
Ako u nekoj zemlji dolazi do masovnog krsenja ljudskih prava da li sve ostale zemlje treba da boli patka za to ili treba da makar kroz civilne pokrete i medije pokusaju da pomognu.
Zverilla Zverilla 17:15 04.06.2010

Re: Selektivno libertarijanstvo

wukadin
ovi sto su pokusali da isporuce hranu gladnima i da privuku paznju medjunarodne zajednice su manekeni


Kao sto je receno, sve je to demnstrativni akt, dakle marketinski. To se moze nazvati i manekenstvo.


oprobaj da budes par godina bez hrane i lekova.
mozda promenis stav i pocnes da postujes "manekene".


A vidi, to sto se desava tamo me se posebno ne tice.


stoga si ubedljivo najaktivniji pojedinac na ovom blogu. logicno.


Jedino sto ne volim sto ista sila, zna se na koju mislim, za istu ili slicnu stvar Srbiju bombarduje, a Izrael nagradjuje.


te posto je po tebi amerika nepravicna, onda treba palestinci da izumru od gladi. opet logicno.


Drugo sto ne volim je kad vidim zloupotrebu humanizma da bi se neko satanizovao (u ovom slucaju Izreal/Jevreji). Ja se secam da su ovde dolazili razni "humanitarci" da stvore sliku o Srbima-nacistima i jadnim malim muslimanima. Uz hranu i higijenu je doturana i poneka haubica i prigodna dzebana.


kada bi dotok hrane bio omogucen od izraela (pod njihovom kontrolom), problema ne bi bilo. al posto su palestinci "jadni mali muslimani" onda mi je jasno sto im jedan srbov poput tebe zeli tretman kao muslimanima u bosni


Imas lepo na Pescaniku preneto pisanje drugorusijanaca o takvima. Lepo pise - ko se bori za tudja prava, pazite da vam ne uzme vasa.


e ako to kazu drugorusijanci (ko god to bio), to mora da je tacno...

wukadin
Napomena: Ja postujem srbove na ovom blogu i van njega koji ne kriju koja je njihova strana. uvek su vrlo konzistentni u biranju pogresne.


xe xe xe
Zbog ovakvih stvari volim virtuelna prepucavanja.
Pa jos ima osoba koje veruju da su na pravoj strani (univerzalno?) te da su njihovi oponenti (neistomisljenici, protivnici, neprijatelji) bas uvek u krivu.
Bas simpa!


citaj sta pise.
ja nikada nisam rekao da sam ja uvek u pravu.
(jer citanje je simpa)
freehand freehand 00:24 05.06.2010

Re: gradjanin sveta

... a pri tom su teškaši-kapitalci dojučerašnji partijski sekretari, socijalistički ministri,
Titovi i Slobovi omladinci i desne ruke, nosači gajbica i motornih testera, te spisateljce čija su se
sabrana dela u kožnom povezu prodavala na benzinskim pumpama...
Nego je najveći problem što sve to blage veze nema sa temom bloga; isti osvešćeni nacionalni radnici
međunarodno pravo i pravdu u našemu slučaju drže kao barjak iznad naših glava.
Što je u redu, ali ne mogu da napipam tu finu granicu kad isto međznarodno pravo i pravda prestaju da budu važni?
Baš me interesuje da čujem kako doživljavaju Noama Čomskog, Bobija Fišera ili Petera Handkea?

Uostalom, prvo, osnovno i (ako ćemo pravo) jedino pitanje glasi: ko, na osnovu čega i kakvo pravo ima
da oružjem zaposedne strani brod u međunarodnim vodama?
Sve ostalo su besmislice i dosadno trabunjanje od koga se čoveku smuči!
hazar hazar 10:38 05.06.2010

Re: gradjanin sveta

Uostalom, prvo, osnovno i (ako ćemo pravo) jedino pitanje glasi: ko, na osnovu čega i kakvo pravo ima
da oružjem zaposedne strani brod u međunarodnim vodama?
Sve ostalo su besmislice i dosadno trabunjanje od koga se čoveku smuči!

Napokon dođosmo i do suštine svega. Ako ste u ratu i neko krijumčari oružje vašem protivniku verujem da se nameće da ga treba zaustaviti. Da li se to krijumčarenje zaista i dešava ne znam pouzdano, ali šverc oružja preko Butmira pod maskom humanitarne pomoći je indikativan za ovaj slučaj.

Nema međunarodnog prava dok rat traje. Ako izgubite, tada će vam eventualno suditi posle.
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:13 05.06.2010

Re: gradjanin sveta

Napokon dođosmo i do suštine svega. Ako ste u ratu i neko krijumčari oružje vašem protivniku verujem da se nameće da ga treba zaustaviti. Da li se to krijumčarenje zaista i dešava ne znam pouzdano, ali šverc oružja preko Butmira pod maskom humanitarne pomoći je indikativan za ovaj slučaj.

Pod jedan, na brodovima nije bilo nikakvog oružja.
Pod dva, rat koji pominješ nije objavljen niti je rat međudržavni rat. Blokada je ilegalna, kako god okreneš.
Pod tri, istorijska poređenja su po pravilu plitka i pogrešna.
freehand freehand 20:40 05.06.2010

Re: gradjanin sveta

Volim ove što prvo pucaju pa pitaju ko je...

Dakle, time što ti veruješ da je nešto moguće automatski na tome zasnuvaš i pravo da silom svoju sumnju proveravaš?!
Pa ako prilikom provere nekolicinu prisutnih lišiš života a nekoliko desetina njih raniš, što teže što lakše - Bože moj, ko ih tera da ti se nađu na putu?!
Pišem malo zbrkano, ali to je zato što sam iznerviran ovakvim baljezgarijama.
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:46 03.06.2010

Diskusija na Hafington postu

Kao što rekoh, videh tekst juče na Hafington postu, možda pola sata posle objavljivanja. Nije imao nijedan komentar u tom trenutku. Sad dijagonalno prelazim preko 90-tak komentara tamo. Evo jednog (boldovanje moje):

Associate Professor Ben Saul is Co-Director of the Sydney Centre for International Law at The University of Sydney, a barrister, and a leading international authority on terrorism in international law. Dr Saul teaches the law of armed conflict and has been involved in such cases in The Hague, the Israeli Supreme Court, and in the Balibo coronial inquest:

"Israeli forces...may not only have infringed the human right to life, but they may also have committed serious international crimes. Under article 3 of the Rome Convention for the Suppression of Unlawful Acts against the Safety of Maritime Navigation of 1988, it is an international crime for any person to seize or exercise control over a ship by force, and also a crime to injure or kill any person in the process.

Ironically, that treaty was adopted after Palestinian terrorists hijacked the Italian cruise ship, the Achille Lauro, in 1985, in which a Jewish American was killed.

Legally speaking, government military forces rappelling onto a ship to illegally capture it are treated no differently than other criminals. The right of self-defence in such situations rests with the passengers on board: a person is legally entitled to resist one's own unlawful capture, abduction and detention.


More
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:04 03.06.2010

Gaza we are coming

Dokumentarac o prvom uspešnom proboju blokade avgusta 2008. će sad krenuti na Al Džaziri [mislim da je portugalski, ne znam]. Live stream možete ukebati ovde.
Vlasta92 Vlasta92 20:58 03.06.2010

Re: Gaza we are coming

A na kome će jeziku da bude? English? Ako nije, da ne kebamo...
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:00 03.06.2010

Re: Gaza we are coming

A na kome će jeziku da bude? English? Ako nije, da ne kebamo...

Naravno, ali sad je već prošao

Vlasta92 Vlasta92 21:10 03.06.2010

Re: Gaza we are coming

E, pa, stvarno....aj' čas posla prepričaj...
Bojan Budimac Bojan Budimac 01:43 04.06.2010

Re: Gaza we are coming

E, pa, stvarno....aj' čas posla prepričaj...

Jao nemoj da prepričavam... Ma evo ovde linak.

Zašto sam utripovao da je portugalski nemam pojma, grčki je [što je mnogo logičnije]: Gaza, We Are Coming was directed by filmmakers Yorgos Avgeropoulos and Yiannis Karipidis with original music by Yiannis Paxevanis.

Dosta je snažno... [i ima fantastičnih istorijskih vinjetica, na primer, ko bi rekao da su Grci tokom Drugog svetskog rata tražili utočište (bili izbeglice) u Gazi]
dr.wagner dr.wagner 20:48 03.06.2010

Nepotrebno ....

.....večer

-Ne treba se "ukopavati" ....

-Polazite od krivih premisa , tzv. "ljudskih prava" .... ,a do toga puno ne drži
ni jedna strana u ovom sukobu ...
-Od Izraela to očekujemo , uređena je zemlja , relativno obrazovani građani ,
tradicija u (zapadnoj) kulturi koja je nezaobilazna ....itd ....itd ....
,zato smo revoltirani !!!
-Od Palestinaca to ne očekujemo , jer oni su žrtve .... , a jesu li ???

-U prošlih 50 godina ..., svi ubijeni (nevini) ,svi oteti avioni i podmetnute
bombe ..... , svi srušeni neboderi , svo nametanje (dobra riječ "nametanje"
svoje kulture u zemljama u kojima su gosti ...., prijetnje novinarima
(karikaturistima) i ubijanje istih , svi Carlosi...... , a sad odjednom nakon
svega plač .... jer su im ugrožena prava .....

-Mislim kako se dala dobra usporedba o lopovu koji vas pokušava istjerati iz
vašeg auta , pa dobije po nosu ..... , samo nisam siguran kako mislimo na istog ..

-Vidim i najave "retroaktivnog" opravadanja za Holokaust.... , ali bolje
se ne spuštati u raspravi ...
.... i sada se vratimo Izraelcima .... , unatoč svojoj civilizacijskoj
superiornosti ,... zašto to rade ....???

-Nemojmo samo o genetici ...


Wagner
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:05 03.06.2010

Re: Nepotrebno ....

Polazite od krivih premisa

A ti u svojoj nekoncentraciji polaziš od premise da sam ja pisao tekst i pored dosta detaljnog CV-ija čoveka koji ga napisao [a ako nisi shvatio njegovo poreklo i gde mu srce leži kad je u pitanju Izrael, onda je to zabrinjavajuće].


Filip2412 Filip2412 21:07 03.06.2010

Re: Nepotrebno ....

dr.wagner
-Od Izraela to očekujemo , uređena je zemlja , relativno obrazovani građani ,
tradicija u (zapadnoj) kulturi koja je nezaobilazna ....itd ....itd ....
kakva generalizacija...


-Vidim i najave "retroaktivnog" opravadanja za Holokaust.... , ali bolje
se ne spuštati u raspravi ...
Vidiš ili ti se priviđa?

-U prošlih 50 godina ..., svi ubijeni (nevini) ,svi oteti avioni i podmetnute
bombe ..... , svi srušeni neboderi , svo nametanje (dobra riječ "nametanje"
svoje kulture u zemljama u kojima su gosti ...., prijetnje novinarima
(karikaturistima) i ubijanje istih , svi Carlosi...... , a sad odjednom nakon
svega plač .... jer su im ugrožena prava .....
WTF? Evo pre par dana, a i to se valjda racuna u prethodnih godina ubijeno je 20-ak civila na brodu koji je plovio prema Gazi, kako si to propustio? Osim toga, otkad je to Palestina centar muslimanskog extremizma? Daj prvo nek im se otvori more da zive ko ljudi, da uvoze hranu normalno i najbitnije da se ne otimaju kamere posetiocima i da se medijima dozvoli pristup. Mislim da je glavno oruzje kojeg su se Izraelci plasili kamere u rukama putnika na onom brodu. Zato im je to sve i oteto.
libkonz libkonz 21:15 03.06.2010

Re: Nepotrebno ....

-Od Palestinaca to ne očekujemo , jer oni su žrtve .... , a jesu li ???

jesu!
Gledao sam pre par godina dokumentarac o Gazi. Najupečatljivije mi je bilo čekanje hiljada Palestinaca da pređu preko nekog autoputa i po 5-6 sati zato što se tim putem kreće 1 (jedan) automobil sa jevrejskim doseljenicima. To je svakodnevnica u Gazi danas. Zato mislim da je simbolično probijanje blokade brodovima mnogo važnije od sve hrane koju su ti brodovi nosili.
dr.wagner dr.wagner 07:24 04.06.2010

Re: Nepotrebno ....

....jutro

-Ne znam na kojoj je strani srce autora , to i nije relevantno ...komentar
se odnosio na komentare ....

-Palestina zaista nije centar muslimanskog ekstremizma , već je ona centar
ekstremizma prema Izraelu .... , isto tako ona je opravdanje za sav
ostali muslimanski terorizam .... ,i oni sami su ga počeli , a kasnije
kada je eskalirao (danas) ne ograđuju se od njega , što se može tumačiti
i bez okretanja šalice ....

-Koliko su Palestinci sami krivi za to stanje ...., sigurno da su najvećim
dijelom sami krivi , jednostavno su se oslanjali na krivu politiku ...
.... poput nas(vas) nedavno ... i tada smo se doveli u poziciju tih
Palestinaca .....bilo nam je teško , a svi ostali su nam bili krivi ....
(susjedne zemlje i strani interesi ...., ma dajte )

-Bolje je dalje ne vući paralele ....

Wagner

Zverilla Zverilla 09:28 04.06.2010

Re: Nepotrebno ....

dr.wagner
-Bolje je dalje ne vući paralele ....



bolje.
ako nastavis, povraticu.
libkonz libkonz 09:55 04.06.2010

Re: Nepotrebno ....

-Koliko su Palestinci sami krivi za to stanje ...., sigurno da su najvećim
dijelom sami krivi

-Koliko su Palestinci sami krivi za to stanje ...., sigurno da su najvećim
dijelom sami krivi

-Koliko su Palestinci sami krivi za to stanje ...., sigurno da su najvećim
dijelom sami krivi

mislio sam da te zamolim da ovo pojasniš, ali kada malo razmislim, bolje nemoj.
dr.wagner dr.wagner 12:11 04.06.2010

Re: Nepotrebno ....

libkonz
mislio sam da te zamolim da ovo pojasniš, ali kada malo razmislim, bolje nemoj.

Zverilla

bolje. ako nastavis, povraticu.


Pozdrav

-Za ovakvu razinu komunikacije , ja nemam "argumenata" ...

Wagner
libkonz libkonz 21:17 03.06.2010

Kolika je cena

koju svet plaća zbog terora Izraelaca prema Palestincima?
Da li bi bilo ovolikog muslimanskog ekstremizma da nije Palestine?
wukadin wukadin 08:32 04.06.2010

Re: Kolika je cena

Dva su glavna razloga - Palestina i pomoc proamerickim diktaturama, ondosno "nenarodnim rezimima". Tesko je reci koji je bitniji.
A opet, da nema toga... tesko je reci da ne bi "svezali zastave", kao mnogo puta u istoriji, pa opet slozno udarili po nama, to jest pravoslavnima.
golub_tica golub_tica 22:36 03.06.2010

Kad se radi o zastiti sopstvenih interesa

Izrael je jedna jako ozbiljna zemlja, nije kao Srbija.

Hamas bi i da ratuje i da bude zrtva, a "humanitarci" im omogucavaju ovo drugo.

Srecom pa je Izrael to sto jeste, za razliku od Srbije.

U Gazi jos nisu porusili predajnike, kopnom jos uvek moze da im se pridje (ukoliko ne prenosis oruzje), groblja im ne ruse pred svake zadusnice (doduse mozda zato sto ne slave zadusnice) i opet humanitarci iz Turske razbijaju samo njihovu blokadu. Doduse nemaju sveze meso u Gazi.
Dajte vise obavestite Turke u kakvim uslovima zive Srbi na Kosovu, narocito juznom delu. Odma' ce da im proradi humanost, ako ni zbog ceg drugog a ono poznat im je taj teren.

Sreca da je Izrael ozbiljna drzava. Za razliku od Srbije.
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:49 03.06.2010

Re: Kad se radi o zastiti sopstvenih interesa

humanitarci iz Turske

Na tom brodu je bilo predstavnika oko 40-tak zemalja, uključujući i bivšu američku ambasadorku Ann Wright, nemačkog ex člana Bundestaga Norman Peach-a i nekoliko članova EU parlamenta, da spomenem samo high-profile putnike. Tako da je već ta rečenica neistinita i produkt uspešno implantirane propagande.

Poređenje pored najbolje volje ne kapiram. Koju zemlju to Srbija okupira?
Goran Vučković Goran Vučković 22:59 03.06.2010

A da se svi ugledamo na njih?

Sreca da je Izrael ozbiljna drzava. Za razliku od Srbije.

Kad bi sve države na svetu bile tako ozbiljne, ovo bi bio najbolji od svih svetova, zar ne?
golub_tica golub_tica 22:59 03.06.2010

Re: Kad se radi o zastiti sopstvenih interesa

Bojan Budimac

Poređenje pored najbolje volje ne kapiram. Koju zemlju to Srbija okupira?

Kako koju?! Pa vekovnu zemlju Ilira. Isto kao Izraelci vekovne otadzbine Palestinaca.

Bojan Budimac

Na tom brodu je bilo predstavnika oko 40-tak zemalja, uključujući i bivšu američku ambasadorku Ann Wright, nemačkog ex člana Bundestaga Norman Peach-a i nekoliko članova EU parlamenta, da spomenem samo high-profile putnike. Tako da je već ta rečenica neistinita i produkt uspešno implantirane propagande.


U pravu ste i sam sada shvatam da je sam sklop reci "humanitarci iz Turske" cist paradoks. Da postoje verovatno bi se bavili pravima Kurda. Ovako sa bivsim ambasadorkama, ex clanovima Bundestaga i nekoliko clanova EU parlamenta, humanitarni brodovi dobijaju na posebnoj tezini. I dalje bi bilo dobro da ih neko obavesti o blokadi vekovnih Ilirskih zemalja, taman slazite da su Palestinci potlaceni i ovde.
golub_tica golub_tica 23:03 03.06.2010

Re: A da se svi ugledamo na njih?

Goran Vučković
Sreca da je Izrael ozbiljna drzava. Za razliku od Srbije.

Kad bi sve države na svetu bile tako ozbiljne, ovo bi bio najbolji od svih svetova, zar ne?


Ne sve zemlje, samo Srbija. Nas svet bi bio malo bolji. Pa taman nas zestoko kritikovali na nekom jako popularnom blogu u Severnoj Koreji.
Goran Vučković Goran Vučković 23:04 03.06.2010

Re: A da se svi ugledamo na njih?

Ne sve zemlje, samo Srbija. Nas svet bi bio malo bolji. Pa taman nas zestoko kritikovali na nekom jako popularnom blogu u Severnoj Koreji.

Kojih to nas?
golub_tica golub_tica 23:09 03.06.2010

Re: A da se svi ugledamo na njih?

Goran Vučković
Ne sve zemlje, samo Srbija. Nas svet bi bio malo bolji. Pa taman nas zestoko kritikovali na nekom jako popularnom blogu u Severnoj Koreji.

Kojih to nas?


Mene, moje zene, mog sina, drugog na putu, moje tetke Andjelije iz Cacka, kuma Milije iz Podgorice, tetka Rade od preko puta, malog Jovice (sa semafora kod skupstine)... nas malih bezobraznih ljudi.

Vi veliki i osvesceni bi verovatno ziveli isto tako lose kao i danas. Takav vam karakter.

Goran Vučković Goran Vučković 23:37 03.06.2010

Re: A da se svi ugledamo na njih?

Mene, moje zene, mog sina, drugog na putu, moje tetke Andjelije iz Cacka, kuma Milije iz Podgorice, tetka Rade od preko puta, malog Jovice (sa semafora kod skupstine)... nas malih bezobraznih ljudi.

Vi veliki i osvesceni bi verovatno ziveli isto tako lose kao i danas. Takav vam karakter.

Misliš - bilo bi ti bolje da Legija i njegovi drugari iz Jedinice operišu po Kosovu, a onda po kafanama po Beogradu? A da im onda Zemunci pripomažu i da ubijaju po ulicama Beograda? Da specijalci ubijaju decu razbojnika poput Adema Jašarija - pa da, kao u Izraelu, koji je "ozbiljnija" država nego Srbija, tima kojima ubijaju decu dopizdi, pa da tvoja žena uzvrati osmeh saputniku u autobusu, sekund pre nego što ovaj detonira eksploziv koji je obmotao oko pojasa? Da ti sinovi i ćerke služe vojsku po nekoliko godina i u tom periodu ubijaju neke druge male bezobrazne ljude, ili se možda i ne vrate iz vojske?

Ali ko zna, oni možda i nisu ljudi, ako ne slave zadušnice.
golub_tica golub_tica 23:55 03.06.2010

Re: A da se svi ugledamo na njih?

Goran Vučković

Legija i njegovi drugari iz Jedinice ... Zemunci ... ubijaju po ulicama ... specijalci ubijaju decu razbojnika poput Adema Jašarija ... detonira eksploziv ... sinovi i ćerke služe vojsku po nekoliko godina ... ubijaju neke druge male bezobrazne ljude, ... i ne vrate iz vojske?


Tesko, ovo sto si opisao smo bas mi mali i bezobrazni oterali sve misleci da pravimo ozbiljnu drzavu. Kad ono ispade Srbija... U kojoj neke druge legije, zemunci i specijalci i dalje rade sve to sto su radili samo se ne reklamiraju. U kojoj i dalje bivsi politicari postaju politicari buducnosti a politicari buducnosti zavrsavaju na grobljima. U kojoj se i dalje vi Veliki prose*avate o ljudskim pravima i objasnjavate nama malima kako smo srecni jer da nismo tako srecni bili bi nesrecni. Ali takav vam projekat jebi ga, niste ni vi krivi sto ne znate nista drugo da radite.

Goran Vučković
Ali ko zna, oni možda i nisu ljudi, ako ne slave zadušnice.

Pa nismo valjda komunisti da delimo ljude na one koje ne slave i neljude koje slave.
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:03 04.06.2010

Re: A da se svi ugledamo na njih?

golub_tica



Vidim dobro si savladao taj udžebnik koji čitaš na avataru.
Goran Vučković Goran Vučković 00:22 04.06.2010

Slaba vajda literatura

Vidim dobro si savladao taj udžebnik koji čitaš na avataru.

Pa i nije - najviše odradi po sebi, koliko vidim.
golub_tica golub_tica 00:24 04.06.2010

Re: A da se svi ugledamo na njih?

Bojan Budimac
golub_tica



Vidim dobro si savladao taj udžebnik koji čitaš na avataru.


Slikovnica, ali u boji. Udzbenici imaju previse slova.

“All generalizations are false, including this one.”

EDIT

Goran Vučković
Vidim dobro si savladao taj udžebnik koji čitaš na avataru.

Pa i nije - najviše odradi po sebi, koliko vidim.


Bre Vuckovicu jos si tu...
Goran Vučković Goran Vučković 00:33 04.06.2010

Re: A da se svi ugledamo na njih?

Bre Vuckovicu jos si tu...

Bre golube tico sa neobičnim hobijem, ja sam ovde od septembra 2006 godine i sasvim se prijatno osećam
golub_tica golub_tica 00:40 04.06.2010

Re: A da se svi ugledamo na njih?

Goran Vučković
Bre Vuckovicu jos si tu...

Bre golube tico sa neobičnim hobijem, ja sam ovde od septembra 2006 godine i sasvim se prijatno osećam


Uuu ala ste ti i Budimac matori

A hobi uopste nije neobican... za jednog goluba.

Filip2412 Filip2412 02:19 04.06.2010

Re: Kad se radi o zastiti sopstvenih interesa

golub_tica
Sreca da je Izrael ozbiljna drzava. Za razliku od Srbije.
E samo nek si ti nama srecan. Jel si otvorio flasu vina kad su pobili one civile na brodu?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana