Kultura| Literatura| Politika

"Političko čitanje Gorskog vijenca"

Virtuelni Vasilije RSS / 26.05.2010. u 17:42

Slucajno naleteh na jedan tekst na Pescanikovom sajtu (Političko čitanje Gorskog vijenca) pa prosto ne mogu da verujem svojim ocima: da li je moguce da ce iko normalan danas tumaciti jedno (vrhunsko) knjizevno delo staro vise od 150 godina sa stanovista danasnje politicke korektnosti!? Ne treba smetnuti sa uma da je u to vreme USA bila "robovlasnicka" zemlja (i da su zadnji segregacioni zakoni ukinuti tek sto godina kasnije), da zene nisu imale pravo glasa i ... ma postoji bezbroj drugih primera. Kome bi palo napamet da danas tumaci knjizevna dela koja su takve stvari prihvatale kao normalne i/ili ih zastupala? I da kritikuje i optuzuje njihove autore kao sto radi autor navedenog clanka (pa prebacuje Njegosu "unitarizam", "anti-zapadnjastvo", "versku iskljucivost")? Pa po toj sumanutoj logici bi se trebalo odreci najvrednijih dela ljudske civilizacije - prakticno od njenog nastanka pa do pre stotinak godina ...

Potrazih na netu i nadjaoh da su isti clanak  objavile, ko bi drugi, i e-Novine(U krv će nam vjere zaplivati). Od njih ne bi covek nista bolje ni ocekivao ali imao sam utisak da je Pescanik mnogo ozbiljniji, bar u zadnje vreme u koje ponekad bacim pogled na njihov sajt (i ponekad nadjem i neki interesantan clanak). Ipak tu pisu najvecim delom intelektualci medju kojima su i mnogi univerzitetski profesori i ne mogu da ukapiram da njima ne smetaju ovakvi neverovatni politicki pamfleti? I sta je sledece? Valjda ce da traze povlacenje Gorskog Vijenca iz nastave i/ili njegovu zabranu? Ili mozda "Na drini cuprije"? Ili ce da pocnu da velicaju i slave kao "politicki korektan" gest onoga sto je srusio spomenik Ivi Andricu u Visegradu? 


Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mostarac mostarac 18:03 26.05.2010

Nista novo

Jos tamo negde krajem Osamdesetih je jedna sarajevska profesorica trazila da se Gorski vijenac izbaci iz skola, zbog, kako je navela, propagiranja antimuslimanskih stavova.
Istina to je bilo u Bosni, al...
mariopan mariopan 18:33 26.05.2010

Re: Nista novo

Ih Vaso, ko bi?
Pa besposlen popa i jariće krsti

Edit:
idem da čitam, al nekako mislim da je to jalov posao? Čitati to?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:28 26.05.2010

Re: Nista novo

mostarac
Jos tamo negde krajem Osamdesetih je jedna sarajevska profesorica trazila da se Gorski vijenac izbaci iz skola, zbog, kako je navela, propagiranja antimuslimanskih stavova.
Istina to je bilo u Bosni, al...


Ne znam sta da ti kazem mostarac ... ja se danas izgleda samo zgranjavam. Evo procitah sada da Silajdžić hoće da poseti ratnog zločinca!!! Pa da li je to moguce???!!! Tadic posecuje i odaje postu zrtvama Srebrenice a Silajdzic umesto da oda postu nastradlim zrtvama u tuzlanskoj koloni ( ... Bratuncu ... i drugim srpskim zrtvama) hoce da poseti zlocinca koji je odgovoran za smrt tih ljudi!!! Eeeejj bre, pa da li tu ima trunke normalnosti?! Pa sta bi se desilo ako bi Tadic otisao da poseti nekog haskog osudjenika!???

Pa zar to nije pljuvanje u lice i Tadicu i Srbiji i njenim gradjanima ... i njenom pravosudju ... i pravdi i covecenosti ... I ZRTVAMA ... i svemu?

Evo ja pre nekih dan odadoh priznanje Tadicu i Jeremicu za MAESTRALNO vodjenje spoljne politike ali ako od ovoga ne naprave PRVORAZREDNI diplomatski skandal, ja ne samo da menjam tu konstataciju u "SRAMNO vodjenje spoljne politike" nego cu smatrati da obojica UOPSTE ne treba da se bave tim poslom !!!
dj dj 18:02 28.05.2010

Re: Nista novo

ne znam sta da ti kazem virtuelni... sem da iskuliras par dana, ko zna sta ces da "smatras" o maestralnosti dva pomenuta genija kad ti se sve malo razbistri
bocvena bocvena 18:32 26.05.2010

Damjan Pavlica?

Ovaj Damjan Pavlica?
Nezavisni publicista iz Južnog Beograda, poznatiji kao Damjan od Resnika?
mariopan mariopan 18:56 26.05.2010

Re: Damjan Pavlica?

bocvena
Ovaj Damjan Pavlica?
Nezavisni publicista iz Južnog Beograda, poznatiji kao Damjan od Resnika?

Pa sad mi je malo jasnije, on nije bio sam u glavi kada je ovo pisao, mora da se nekako izborio za slobodno i neograničeno uživanje konoplje?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:10 26.05.2010

Re: Damjan Pavlica?

bocvena
Ovaj Damjan Pavlica?
Nezavisni publicista iz Južnog Beograda, poznatiji kao Damjan od Resnika?


Ma svakakvih ljudi ima i svasta se moze naci na netu ... ono sto je za mene problem je to sto mu znacaj i publicitet daje Pescanik i (indirektno) autori koji mu tamo prave drustvo...
NNN NNN 22:05 26.05.2010

Re: Damjan Pavlica?

Damjan Pavlica (poznat i kao Damjan od Resnika) je politički filozof i nezavisni publicista iz Južnog Beograda...
Ovo kao da je pisao Google translator lično
medjutim92 medjutim92 09:55 27.05.2010

Re: Damjan Pavlica?

bocvena
Ovaj Damjan Pavlica?
Nezavisni publicista iz Južnog Beograda, poznatiji kao Damjan od Resnika?


Nekako mi se čini da problem nije u autoru, već u onima koji su tekst shvatili toliko ozbiljno.
pedja1008 pedja1008 18:33 26.05.2010

Izasao

je jos jedan tekst, kao odgovor na ovaj a tu je i jedan link https://pi.library.yorku.ca/ojs/index.php/soi/article/view/8038/7210
mariopan mariopan 18:53 26.05.2010

Re: Izasao

Pa tog Njegoša treba
Širi antizapadno raspoloženje
Taj Pavlica čini neverovatne egzibicije. Uspeo je ono što retko kome polazi za rukom, da se pobije sa mrtvim čovekom.
Inner Party Inner Party 01:09 27.05.2010

Re: Izasao

pedja1008
je jos jedan tekst, kao odgovor na ovaj a tu je i jedan link https://pi.library.yorku.ca/ojs/index.php/soi/article/view/8038/7210


Furthermore, The Mountain Wreath should not be read outside the context of the time of its inception, nor from the perspective of one book.


Ma nije valjda?!


mikele9 mikele9 18:39 26.05.2010

Sranje

Političko čitanje Gorskog vijenca
Damjan Pavlica

Politička analiza

Gorski vijenac je ideološko štivo par excellence, koje promoviše određene političke vrednosti:

Unitarizam. Njegoš identifikuje dva glavna uzroka propasti „srpskog carstva“: zapostavljanje boga i „velikaški“ separatizam, na osnovu čega možemo zaključiti da su pobožnost i unitarizam garancija srpske državne snage i dugovečnosti.

Anti-zapadnjaštvo. Na jednom jedinom mestu gde se pominje neka evropska zemlja, u ovom slučaju Republika Venecija, autor ne propušta da naglasi anti-zapadnjački stav. Venecija je predstavljena kao dekadentno mesto na kojem žive ružni i bogati obesnici, koji su poludeli od viška bogatstva. Stoga, oni upražnjavaju neke čudne običaje, kao što je odlazak u pozorište.

Verska isključivost. Prema Negošu, nemoguće je da pravoslavni i muslimani žive zajedno. Njegoš u Gorskom vijencu muslimane, po pravilu, naziva sledećim imenima: „poturice“, „guba“, „kuga“, „smrad“, „đavo“, „vrag“, „nekrst“, „domaće zlo“ i slično. Gorski vijenac se politički ne može čitati drugačije nego kao sredstvo raspaljivanja anti-muslimanskih osećanja.

Neke od vrednosti koje je Njegoš zastupao su nesumnjivo uslovljene mestom i vremenom u kojem je živeo. Međutim, bilo bi pogrešno sve opravdati time, pogotovo uzmemo li u obzir da je njegov stariji savremenik Vuk Karadžić izričito zastupao načelo verske tolerancije, neprestano ponavljajući poslovicu: „Brat je mio koje vjere bio“.

Peščanik.net, 24.05.2010.

Ovo je toliko imbecilno da ne bi trebalo trošiti reči ali pošto je to istovremeno opipavanje terena ono što mu sledi može se izroditi u još veću i strašniju budalaštinu. U XXI veku moramo se podsetiti reči Kardinala Rišeljea: Dajte mi samo jednu rečenicu najnevinijeg čoveka na svetu i ja ću u njoj naći dovoljno razloga da ga obesim! Citirano po sećanju ali je smisao isti.
gedza.73 gedza.73 21:26 26.05.2010

Re: Sranje

hazar
Treba biti
posebna budala pa napisati onakav tekst.

mikele9
Ovo je toliko imbecilno da ne bi trebalo trošiti reči

Nekad, za vreme Milosevica, sam nenako uspevao da uklopim vreme i da posle radio dnevnika, slusam ARGUMENT VISE. Cini mi se da je pocinjao u 16.00.
Ukucani hteli da me se odreknu. Pustim radio u garazi i uzivam. Pade Milosevic, ode i argument vise.
Da samo znate kako sam se obradovao kad mi je pescanik postao zamena. Slusam i premijeru i reprizu. Steta sto e-novine nemaju neku radio verziju.
Cak bih ja savetovao cecama da malo produze trajanje emisije. Ako ne mogu da nadju sagovornike, neka daju postojecim ekstra vreme izlaganja.
hazar hazar 19:10 26.05.2010

Treba biti

posebna budala pa napisati onakav tekst. Mene brine da vi gosn Vasilije uopšte reagujete na takve gluposti. Hajde da ponekad pročitate nešto u e-novinama, tek koliko da budete u toku, ali da tome pridajete značaj?

Sa druge strane, imajući u vidu da Peščanik na razne načine sluša minimum 6 do 7 miliona ljudi, možda se mora reagovati. Jedino se plašim da ste zakasnili, jer kada počne prijem( iz pouzdanih izvora sam doznao da samo što nije) ove eminentne emisije i preko naočara za sunce sa simultanim prevodiocem, broj slušalaca će se popeti na celih 3 milijarde.

Istinski globalizam se širi iz epicentra u Beogradu.
alselone alselone 20:55 26.05.2010

Re: Treba biti

hazar

Sa druge strane, imajući u vidu da Peščanik na razne načine sluša minimum 6 do 7 miliona ljudi, možda se mora reagovati.


skrenuta je paznja jos onomad, pa moram da napomenem, ovo je bez mobilnih telefonista.
libkonz libkonz 19:28 26.05.2010

I dalje

Peščanik i E pljuvačine ne mogu da shvatim ozbiljno. Samo mediji gde pojedinci izbacuju svoje frustracije.
niccolo niccolo 20:07 26.05.2010

Ali obavezno da pročitate

komentare na e-novinama, odličan trip
mariopan mariopan 20:32 26.05.2010

Re: Ali obavezno da pročitate

niccolo
komentare na e-novinama, odličan trip

Ja malo čitala i komentare, stigla do Andrća koga isto tako kasape pa dalje nisam mogla , trip ko grom...i to neko zaista misli, piše i govori?
libkonz libkonz 20:37 26.05.2010

Re: Ali obavezno da pročitate

mala ekipa, ali odabrana
yugaya yugaya 21:06 26.05.2010

Re: iscitavanje umesto citanja

10 zabranjenih knjiga USA
1. The Adventures of Huckleberry Finn
This book by Mark Twain has been challenged and banned in numerous locations and times because of its incessant use of racial slurs including the "n" word.
2. The Catcher in the Rye
This book by J. D. Salinger uses profanity throughout along with the portrayal of events like prostitution, depression, and alienation.

... a i ostatak - sve jedna od druge bolja ...

2007 - 2008
NNN NNN 22:01 26.05.2010

Re: Ali obavezno da pročitate

komentare na e-novinama, odličan trip
To je skoro isto kao i kada bih odgledao klipove iz Farme koje je Srđan postavio
Ali radoznalos' je ubila mačku, malo sam preleteo (tj. video sam da je negde pomenut Šekspir, koji mi je pao na pamet pri ovakvim analizama) i onaj ko se potpisao sa duschmann je ostavio odličan komentar!

Ustvari, pošto se zna da ljudi ne čitaju linkove evo komentara:
Postoji ovdje nekoliko problema:

1) Ne možete identifikovati političku investiciju Njegoša u spjev sa zloupotrebama te iste investicije od strane političara i crkve danas. Turci o kojima Njegoš pjeva nijesu Bošnjaci/Muslimani, danas, nego velesila od svojega vakta koja je davila zemlje i narode oko sebe i pod sobom. Njegoš je sa takvom silom imao izravnog - i krvavog - političkog posla, a nipošto sa ljubiteljima rijetkog bilja i posmatračima ptica.

2) Njegošev spjev je takođe i dug vremenu nastajanja, ne samo politički, nego i poetički, jer to je ipak odraz poetike romantizma. Bilo je u tom vremenu puno politički nekorektnih spjevova. Uostalom, zar su političke investicije i stavovi Mažuranića u spjevu Smrt Smail-age Čengića po nečemu drugačiji, ili možda manje uvredljivi?

3) Ljudi koji Njegoša drže za svoga političkog "uzora", ili ga okrivljuju za "genocid", polaze od iste pretpostavke: oni su ubijeđeni da bi Njegoš devedesetih godina XX vijeka pjevao/djelovao na isti način kao što je to činio polovinom XIX.

4) Nije Njegoševa krivica što su ga nikakvi pjesnici "razvlačili" u svakovrsne svrhe devedesetih godina. Naša je to krivica. Da li u Njegoševom spjevu postoje stihovi koji tu zloupotrebu dopuštaju? Postoje, naravno. Po toj logici, i Šekspir je sa svojim Mletačkim trgovcem preteča holokausta, a Aristotel glavni teoretičar koji opravdava postojanje ropstva ("oruđe koje govori".

5) Kada kažem da smo mi krivi, mislim na činjenicu da u ovim nesretnim društvima ne postoji - niti je postojao - jasan i uticajan jezik javne kritike, pa su zbog toga razni politički mešetari mogli od pjesnika da prave političkog komesara. Takvim pristupom, mi jednom izuzetnom pjesničkom djelu svoga vremena - naglašavam: svoga vremena! - uskraćujemo pravo da kroz nova tumačenja i drugačije hermeneutičke pristupe progovori i nama nešto danas. Drugim riječima, mi ne odgovaramo na pitanje: da li nam Njegoš može nešto reći danas, da li nam kao pjesnik, a ne banalni plakatski guslar/komesar može nešto reći o našem vremenu? A može, puno toga.

6) Da budem precizan: Njegoševi Crnogorci iz Gorskoga vijenca nijesu Radovanovi četnici sa Pala, nego oni mučenici koji su odbacivali diskurs sile i dominacije i junački se suprotstavljali nasilju jačega i brojnijega. Oni nijesu prihvatali da "manji potok u viši uvire, svoje ime kod uvira gubi" oni nijesu prihvatali tvrdnju: "a ja volij da pobijedi viši, kad je viši neka je i jači, rašta ga je Bog višega dao", najzad, oni su dobro znali da "kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom"

7) Njegoš jeste "tragični junak kosovske misli", ali nam on nije kriv zbog toga što su mnogi i danas bijedne farse "kosovske misli". Drugim riječima, kada govorimo o Njegošu na koga mislimo? Na pjesnika iz XIX vijeka ili na njegove bijedne i blijede epigone u politici i poeziji s kraja XX i s početka XXI vijeka?

Raspisah se, praštajte.
NNN NNN 20:40 26.05.2010

Što nam vrišti Damjan Zelenko :P

Šta li bi dečko tek napisao da je kojim slučajem pročitao neku grčku tragediju?
NNN NNN 20:55 26.05.2010

Za sve ljubitelje

"modernističkog tumačenja umetnosti" , evo linak na fascinantan blog Jasmine Tešanović - Opera
(blog je fascinantan zbog komentara, naravno, a ne zbog imbecilnog teksta).
niccolo niccolo 20:58 26.05.2010

Re: Za sve ljubitelje

Sa jednim od najboljih Markovih i uopšte blog komentara ikada...
mariopan mariopan 23:45 26.05.2010

Re: Za sve ljubitelje

niccolo
Sa jednim od najboljih Markovih i uopšte blog komentara ikada...

Tu ima takvih bisera da bi ih trebalo štampati kao knjigu
pedja1008 pedja1008 21:17 26.05.2010

Nije

problem u ovovm tumacenju Gorskog vijenca, vec u tome sto su devedesetih u Bosni neki vodili ratove, tumaceci tadasnje drustvo na osnovu njega...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:08 26.05.2010

Re: Nije

pedja1008
problem u ovovm tumacenju Gorskog vijenca, vec u tome sto su devedesetih u Bosni neki vodili ratove, tumaceci tadasnje drustvo na osnovu njega...


Problem JESTE i u jednom i u drugom pogresnom tumacenju. I jedno i drugo su primeri kako se neki (svaki) junacki ep moze zloupotrebljavati za ostvarivanje prljavih politickih ciljeva.

Oni koji su u 90-im pljackali i ubijali i civile i/ili zarobljenike su pljunuli na junacku tradiciju opisanu u Gorskom vijencu i epskim junackim pesmama, na tradiciju Karadjordja i Obilica. Makar i da su se kitili nekim simbolima proslosti nisu ti procitali ni jednu stranicu Gorskog vijenca ili neku epsku junacku pesmu ...

Isto tako ne moze biti problem ni u humanitarnoj pomoci niti sprecavanjima humanitarnih katastrofa nego je problem u onima koji su takve stvari zloupotrebljavali za ostvarenje svojih prljavih politickih ciljeva pri tom ne prezajuci ni od namernog gadjanja civilnih ciljeva i izazivanja civilnih zrtava ...
mariopan mariopan 22:10 26.05.2010

Re: Nije

pedja1008
problem u ovovm tumacenju Gorskog vijenca, vec u tome sto su devedesetih u Bosni neki vodili ratove, tumaceci tadasnje drustvo na osnovu njega...

Dobro kažeš "neki" a za te neke rekla bih da knjigu očima nisu videli, nijednu.
Inner Party Inner Party 01:20 27.05.2010

Re: Nije

Virtuelni Vasilije

Problem JESTE i u jednom i u drugom pogresnom tumacenju.


Kako ono rece Mladic u Srebrenici:

"Doslo je vreme da se muslimanima osvetimo za Bunu na dahije!" ?!

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 10:55 27.05.2010

Re: Nije

na junacku tradiciju opisanu u Gorskom vijencu i epskim junackim pesmama, na tradiciju Karadjordja i Obilica.


Pa ni ti nisi Vaso mnogo bolji od ovog od juznog Beograda (?!) kad mislis da je tema dela velicanje junacke tradicije. Ti govoris isto sto i on samo iz suprotne perspektive; on misli da su oni koji su opisani u Gorskom Vijencu zlocinci a ti da su junaci i onda jos mesas knjizevne i mitske likove sa istorijskim licnostima. Ti sa svojim ideoloskim stavom (koji samo reflektuje stav mainstream intelektualaca u Srbiji) dajes njemu za pravo da reaguje iz svoje ideoloske pozicije (koja reflektuje stav jedne grupe na drustvenoj margini). Zamisli da neko kaze da su srednjevekovni viteski romani odraz tadasnjeg viteskog duha. Naravno da posle Don Kihota to nikome ko drzi do svog misljenja ne bi palo na pamet. Oba masite.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:31 27.05.2010

Re: Nije

Nachbarschaft
Pa ni ti nisi Vaso mnogo bolji od ovog od juznog Beograda (?!) kad mislis da je tema dela velicanje junacke tradicije. Ti govoris isto sto i on samo iz suprotne perspektive; on misli da su oni koji su opisani u Gorskom Vijencu zlocinci a ti da su junaci i onda jos mesas knjizevne i mitske likove sa istorijskim licnostima


Hm, ja se nisam ovde ni bavio tumacenjem dela za razliku od ovog tvog "juznog" - to mi samo ti pripisujes posto si prethodno iz citata izostavio prvi deo moje recenice. Da nisi onda bi se videlo da se "pljackanje i ubijanje civila i (nenaoruzanih) zarobljenika" nikako ne moze objasnjavati kao nesto sto je proisteklo iz Njegosevog dela ili pak iz narodnih (junackih) pesama (a junastvo vec moze). A ta jedna recenica se nikako ne moze karakterisati kao moja analiza dela i njegove teme... Ti izvoli i kazi sta tu nije tacno ...




Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:45 27.05.2010

Re: Nije

Oni koji su u 90-im pljackali i ubijali i civile i/ili zarobljenike su pljunuli na junacku tradiciju opisanu u Gorskom vijencu i epskim junackim pesmama, na tradiciju Karadjordja i Obilica.


Tvoja recenica pod punim imenom i prezimenom. Vidis ti si toliko prihvatio zdravo za gotovo da Gorski Vijenac 'opisuje junacku tradiciju' da je to za tebe cinjenica pa ne vidis da je i to samo jedno citanje, sto ce reci tumacenje, ovog dela. Znaci i samo kroz ovu jednu recenicu ti iznosis ipak jedno tumacenje (obrati paznju na razliku izmedju analize i tumacenja), pa i ako nisi tome posvetio ceo tekst kao autor (ne znam zasto moj) od juznog BGa. I sta ti podrazumevas pod time kada kazes 'opisuje', jel mislis kao objektivni komentator, sa kriticke pozicije ili kao propagator odredjenog stila ponasanja? I kakve veze ima istorijska licnost Karadjordje sa polumitskom osobom Milosem (K)Obilicem i junacima iz Gorskog Vijenca.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 18:14 27.05.2010

Re: Nije

Neues
Vidis ti si toliko prihvatio zdravo za gotovo da Gorski Vijenac 'opisuje junacku tradiciju' da je to za tebe cinjenica pa ne vidis da je i to samo jedno citanje, sto ce reci tumacenje, ovog dela


Ma ti si se ovde upetljao a nisam siguran da i sam zans tacno sta si hteo da kazes. Ja sam ti u sledecem postu detaljnije objasnio sta sam tacno hteo da kazem pa si ti mogao to da pobijes ili prihvatis - a ne da se hvatas za dve reci kao "pijan plota"

O nekom delu se ne moze pricati/diskutovati a da se ne izreknu i neki sudovi pa i tumacenja o njemu. To ne znaci da je svaki taj sud/tumacenje podjednako validno i smisleno. Ja sam konkretno obrazlozio sta smatram da je pogresno u tome sta je on pisao i zasto je to obicna besmislica. A ti ga brani/opravdavaj ako mozes ... ili kritkuj moje misljenje ako mozes.

A tvrditi da smo mi isti i da obojica gresimo a ne ponuditi ni jedan konkretan argument zasto je to tako je obesmisljava svaku diskusiju sa tobom...
docsumann docsumann 00:19 28.05.2010

Re: Nije

I kakve veze ima istorijska licnost Karadjordje sa polumitskom osobom Milosem (K)Obilicem i junacima iz Gorskog Vijenca


Većina likova iz Gorskog Vijenca su autentične istorijsle ličnosti (Vladika Danilo, Vuk Mandušić, Vuk Mićunović...). Eto, na primer, postoje ozbiljne i vrlo utemeljene pretpostavke da je lik Igumana Stefana, Njegoš gradio prema mom dirktnom pretku u petom koljenu.
U opisu navedenih likova u samom Gorskom Vjencu, Njegoš se sigurno nije držao striktne istorijske faktografije, ali ih je brižljivo birao kako bi se njihovi istinski karakteri uklopili u njegovu umjetničku viziju.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 07:41 28.05.2010

Re: Nije

Neues aus der Nachbarschaft
I kakve veze ima istorijska licnost Karadjordje sa polumitskom osobom Milosem (K)Obilicem i junacima iz Gorskog Vijenca.


Ovo besmisleno pitanje uocih tek sad kad ga je citirao docsumann. Da si citao Gorski vijenac ne bi ga ni postavljao. I Karadjordje i Milos predstavljaju simbole junastva, hrabrosti, vitestva i borbe za slobodu od neuporedivo jaceg okupatora. I u Gorskom vijencu i u kolektivnoj svesti srpskog naroda. Ovom prvom je Njegos i posvetio vijenac a evo ti i par stihova o ovom drugom - da bar nesto naucis iz originala a ne iz prljavih dnevnopolitickih pamfleta:

Obilicu, zmaju ognjeviti,
ko te gleda, blijeste mu oci!

...........................

kunem vi se vjerom Obilica
i oruzijem,mojijem uzdanjem

...........................

Sto spominjes Kosovo, Milosa?
Svi smo na njem srecu izgubili;
al' su misca, ime crnogorsko
uskrsnuli s kosovske grobnice
nad oblakom, u vitesko carstvo,
dje Obilic nad sjenama vlada.

..........................

nocas na san Obilic prolece
preko ravna Polja Cetinjskoga
na bijela hata ka na vilu;
Oh, divan li, Boze dragi, bjese !


Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 17:08 28.05.2010

Re: Nije

Ma ti si se ovde upetljao a nisam siguran da i sam zans tacno sta si hteo da kazes. ... O nekom delu se ne moze pricati/diskutovati a da se ne izreknu i neki sudovi pa i tumacenja o njemu. To ne znaci da je svaki taj sud/tumacenje podjednako validno i smisleno.


Ti si toliko ubedjen da je tvoje tumacenje jedino ispravno da do tebe ne dopiru drugaciji glasovi. Otuda tvoje nerazumevanje onoga sto kazem. Ali nije to cudno kad vidim kako ovde implicitno tvrdis kako je tvoje tumacenje validnije i smislenije od drugih. Imas ocigledno neke natprirodne moci da opstis sa apsolutnom istinom. A da nisi razumeo sta sam pisao vidi se i po tome sto u mom postu vidis neko opravdavanje i odbranu ovog Pavlice.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 17:59 28.05.2010

Re: Nije

Ovo besmisleno pitanje uocih tek sad kad ga je citirao docsumann. Da si citao Gorski vijenac ne bi ga ni postavljao. I Karadjordje i Milos predstavljaju simbole junastva, hrabrosti, vitestva i borbe za slobodu od neuporedivo jaceg okupatora. I u Gorskom vijencu i u kolektivnoj svesti srpskog naroda. Ovom prvom je Njegos i posvetio vijenac a evo ti i par stihova o ovom drugom - da bar nesto naucis iz originala a ne iz prljavih dnevnopolitickih pamfleta:


Da si pored Gorskog Vijenca citao i kriticku literaturu sa nesto manje samopouzdanja bi verovao da tvoje stanoviste reflektuje sustu istinu. Posveta prahu oca Srbije napisana je kasnije i naknadno je dodata Vijencu. U prvim verzijama posvete se ne pominje Karadjordje a ako si je citao setices se i praznih linija za koje neki kriticari smatraju da su bili stihovi ali se ne zna na sta su se mogli odnositi. Ipak, jedno od tumacenja je da je taj deo posvecen Karadjordju. To je ono tumacenje koje ti smatras jedinim istinitim. Njegos kao politicar jeste podrzavao Karadjordja kao sto je i Milosa, protiv koga se kasnije okrenuo. Ali ako predjemo na pricu o Njegosevoj biografiji ulazimo u jednu potpuno drugu sferu u kojoj cemo naci jos stosta. Moje pitanje o vezi Karadjordja, Obilica i junaka iz Vijenca ti je trebalo skrenuti paznju na to kako ga ti citas samo po jednoj dimenziji. Od momenta kada tvrdis da je delo o junastvu ti ga svodis na ono sto gore kritikujes da su radili ovi devedesetih; na pogresno procitani politicki pamflet srpskog nacionalizma. A to radis i kroz ovo citiranje van konteksta, koje je isto toliko smisleno (da te citiram) koliko i Pavlicino citiranje. Ko kaze sta, kao odgovor kome, u kojoj prilici, zbog cega, sve to je za tebe nebitno. Isto tako onda ti dajes drugoj strani pravo da tvrdi da to sto ti verujes da je junastvo je zapravo propagiranje nasilja nad pripadnicima druge zajednice. I tu se potpuno diskvalifikujes je ne kapiras da je Vijenac knjizevnog delo nastalo u okviru jednog odredjenog knjizevnog i ideoloskog pravca (romantizma). Vidim imas i sposobnost zavirivanja u srpsku nacionalnu svest, jos pri tom i kolektivnu pa sa tobom nema sale.
Da kazem za kraj, politicko citanje Njegosa i bilo koga drugog je sasvim legitimno jer svaki autor pise sa odredjenih politickih pozicija (ovde naravno ne mislim na politicko u smislu politickih stranaka), ali je za to potrebna mnogo kompleksnije prici Vijencu i ne svoditi ga putem par citata na velicanje junastva/nasilja.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:07 29.05.2010

Re: Nije

Neues:Ti si toliko ubedjen da je tvoje tumacenje jedino ispravno da do tebe ne dopiru drugaciji glasovi.

Vec sam ti rekao da ja i ne pokusavam da tumacim Njegosevo delo ... nego ga da kritikujem prljave dnevnopokiticke napade na njega. Pomenuo sam usput samo jedan aspekt koji je nesporan i ima univerzalnu vrednost jos od grckih epova odnosno od nastanka ljudske civilizacije.

Inace i u vreme SFRJ kad je nacionalizam smatran i sankcionisan kao veliko zlo (i kad su Muslimani prvi put priznati kao nacija) je ovo delo smtrano kao jedno od najvecih sa ovih nasih prostora. Ali eto danas se nadjose Alijini i Milovi "pioniri" da to sve poreknu i okarakterisu ga "fasistickim"...

Ne sporim ja Pavlici i tebi da ga tumacite ali to ne ynaci da se neko tumacenje ne moze okarakterisati kao BUDALASTINA. A ovo Pavlicino je upravo to. Sta uopste znaci optuzivanje za unitarizam? Svasta. Pa u to vreme su se tek ujedinjavale i stvarale neke od najvecih evropskih drzava (ili je ono tek predstojalo) ... i one sve to slave kao najvece dostignuce. Ali eto jednom sitnom (krupnom?) kriminalcu to sad smeta posto bi moglo da mu ugrozi imunitet (ili smeta nekom "demokratskom" piscu islamske deklaracije da ostvari svoje politicke ciljeve)... i odmah se javljaju sitne sicardzije koje ce poceti i pomenute grcke epove da tumace na suprotan nacin ne bi li im pruzili podrsku ...
djole63 djole63 09:39 27.05.2010

Odlican odgovor Pavlici ...

... takodje na Pescaniku je ovde
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:06 27.05.2010

Re: Odlican odgovor Pavlici ...

djole63
... takodje na Pescaniku je ovde


Pa eto i ovo je dokaz da je Pescanik ipak ozbiljniji medij od recimo e-Novina. Ali je to za mene bio samo dodatni razlog za kritiku posto konkretan clanak uopste ne ispunjava ni minimalne kvalitete da bude objavljen u bilo kom ozbiljnom mediju ...
djole63 djole63 13:09 27.05.2010

Re: Odlican odgovor Pavlici ...

Cuj, niko me ne tera da citam nesto ako me nervira, ali da ima dobrih tekstova ima itekako.
Inace Pavlica je pisao jos mnogo toga na Pescaniku, pa ako te zanima, provrti malo. Ovo o Vijencu je malo dete.
Sto se tice coveka koji mu je odgovorio (Vojislav Pejovic) i on ima prilican "dosije" tamo, po meni pozitivan.

Ja inace volim da procitam NewYorker, Vladimira Gligorova, ... ma ima puno toga.
Preporucujem svima. Pescanik nije samo radio emisija.
medjutim92 medjutim92 09:57 27.05.2010

Kad bi ljudi malo znali istoriju..

.. pa da znaju da je u istrazi poturica stradalo 8 ljudi (nemoj da me neko pita da ponovim koliko ), a tolika priča se razvila od toga..
ed_novipazar ed_novipazar 09:58 27.05.2010

Gorski vijenac ...

... jeste veliko knjizevno djelo. Na zalost, pisac nije uspio sakriti svoj fasizam. Ljubav prema svom narodu, svojoj zemlji i svojoj vjeri nije morao da dokazuje mrznjom prema drugom narodu, drugoj zemlji i drugoj vjeri. Njegos je rekao da su muslimani (ne Turci vec muslimani): "poturice", "guba", "kuga", "smrad", "đavo", "vrag", "nekrst", "domaće zlo". Sta je muslimanima preostalo da misle o ovome necovjeku. Srbi su sa brda godinama razarali Sarajevo pa nikome od Bosnjaka muslimana ne pade na pamet da napise "Igmanski vijenac" u kojem bi pravoslavce opjevali kao smrad, kugu, djavole, vragove ... Ali zato ima nasih savremenika, aktuelnih velikodostojnika SPC koji su ocito inspirisani Gorskim vijencem, pa im otac Justin fino mirise a muslimani smrde.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:03 27.05.2010

Re: Gorski vijenac ...

ed_novipazar
... jeste veliko knjizevno djelo. Na zalost, pisac nije uspio sakriti svoj fasizam.


Ma idi bre Ed i ti upadas u istu gresku kao i ovaj koga kritikujem. Fasizam nije ni postojao u Njegosevo vreme - izmisljen je tek kasnije. Mrznja prema neprijatelju/okupatoru/kvislingu/izdajniku je nesto sto se podrazumevalo u vreme ratova. Ne mozemo valjda sad osudjivati neko umetnicko delo/autora koji si mrznjom govori o okupatorima Nemcima ... i opet, ko ce normalan to prenositi sad na Nemce? Pa ja zivim sa njima imam mnogo dobrih prijatelja, komsija i kolega medju njima.

A kakav odnos ima Kuran prema onima koji nisu muslimanske vere? Da li i njega nazivas fasistickim?
ed_novipazar ed_novipazar 11:39 27.05.2010

Re: Gorski vijenac ...

Virtuelni Vasilije

Ma idi bre Ed i ti upadas u istu gresku kao i ovaj koga kritikujem. Fasizam nije ni postojao u Njegosevo vreme - izmisljen je tek kasnije.

Nije fasizam izmisljen kasnije. On je samo tako nazvan kasnije a postojao je i ranije.

Mrznja prema neprijatelju/okupatoru/kvislingu/izdajniku je nesto sto se podrazumevalo u vreme ratova. Ne mozemo valjda sad osudjivati neko umetnicko delo/autora koji si mrznjom govori o okupatorima Nemcima ... i opet, ko ce normalan to prenositi sad na Nemce? Pa ja zivim sa njima imam mnogo dobrih prijatelja, komsija i kolega medju njima.

Mrznja je zlo, to je otrov koji truje i mrzitelja i mrzenog koji ne mrznju uzvraca mrznjom. Mrznja stanuje kod primitivaca. Ratuj ali ne mrzi. Preziri tursku, njemacku, srpsku ... okupaciju ali nemoj da mrzis Turke, Njemce, Srbe ... I nemoj da ih nazivas smradovima zato sto vjeruju ono sto ti ne vjerujes.

A kakav odnos ima Kuran prema onima koji nisu muslimanske vere?

Kakav odgovor zelis, da ti se dopadne ili da ti se ne dopadne.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:01 27.05.2010

Re: Gorski vijenac ...

Ed
Nije fasizam izmisljen kasnije. On je samo tako nazvan kasnije a postojao je i ranije.


Pa po toj logici mi mozemo da se odreknemo najveceg najvelceg dela tekovina ljudske civilizacije ... Nekad je bilo uobicajeno da vojskovodje posle pobede daju svojoj vojsci kao nagradu da pljackaju i siluju - znaci po danasanjim kriterijumima su svi oni ratni zlocinci. Pa ipak to niko (normalan) ne tvrdi nego se veliki deo njih slave kao veliki ljudi i pri tom nikom (normalnom) ne pada na pamet da se time slavi ili zastupa onaj deo njihovog delovanja koji je danas neprihvatljiv ...

Po danasnjim kriterijumimy bi malte ne svi veliki ljudi i/ili njihova dela mogla da budu "optuzeni" za krsnje ljudskih prava, fasizam, rasizam ili slicno ...
mariopan mariopan 14:46 27.05.2010

Re: Gorski vijenac ...

ed_novipazar
... jeste veliko knjizevno djelo. Na zalost, pisac nije uspio sakriti svoj fasizam. Ljubav prema svom narodu, svojoj zemlji i svojoj vjeri nije morao da dokazuje mrznjom prema drugom narodu, drugoj zemlji i drugoj vjeri. Njegos je rekao da su muslimani (ne Turci vec muslimani): "poturice", "guba", "kuga", "smrad", "đavo", "vrag", "nekrst", "domaće zlo". Sta je muslimanima preostalo da misle o ovome necovjeku. Srbi su sa brda godinama razarali Sarajevo pa nikome od Bosnjaka muslimana ne pade na pamet da napise "Igmanski vijenac" u kojem bi pravoslavce opjevali kao smrad, kugu, djavole, vragove ... Ali zato ima nasih savremenika, aktuelnih velikodostojnika SPC koji su ocito inspirisani Gorskim vijencem, pa im otac Justin fino mirise a muslimani smrde.

Kako ti Ede uspevaš da zamenom teza dobiješ "mržnju prema drugom narodu i veri" sa jedne strane, srpske i crnogorske, ( pričam o onom dobu u kome je nastao "Gorski vjenac" a ne vidiš da su Turci došli kao osvajači u tuđu zemlju, Crnu Goru, Srbiju...i da su upravo silom, oružjem i strašnim zločinima, pljačkom, otimanjem dece, silovanjem žena, poturčivanjem stanovništva - pretili da sasvim zatru i veru i autohtono stanovništvo? Zar su to sve radili iz ljubavi?

Kako uspevaš da obrneš stvari pa da žrtve osvajača proglasiš za loše a osvajače koji su baš to radili što navodiš...za dobre momke?

Zanemari koje si vere, jer ti očigledno braniš muslimansku stranu....pitam te da li su Crnogorci i Srbi otišli u Tursku da tamo ubijaju Turke i muslimane, uopšteno , ili su se oslobađali od osvajača - što im je pošlo za rukom tek posle 500 godina zuluma?

U pesmi Turci kažu da mogu jedni pored drugih živeti mirno....ali taj mir je trajao samo dok oni nešto tuđe ne požele--ženu, dete, stoku, dobrog konja, ili da ubiju nekog radi hira ili slave, i uvek je trajao jako kratko, znalo se da Turčin ima prednosti u svemu, da je on osvajač i njemu se plaćao danak...znači oni su mogli tako da žive jer im je bilo udobno - porobili cele države i rade šta im se ćefne, sve do otmica dece, pljačke, poturčivanja stanovništva....a kako je bilo onima koje su tako "častili "....."mirnim suživotom"..to te ne zanima?

Moj predak je opevan u narodnoj pesmi, Crnogorskoj, borio se protiv osvajača i oslobodio svoju zemlju, narod, tog zuluma i ja sam ponosna na njega.

Ništa manje nisu ponosni ni Grci koji su se istog Otomanskog carstva jedva otresli uz velike žrtve - da li smo mi zato fašisti? Zabog tog osećanja ponosa smo fašisti? Zar nije odbrana svoje domovine od osvajača oduvek bila samo na ponos svakom narodu?

Što se na današnje vreme jednostavno ne može preslikati, to bi samo idiot uradio.
49 41 49 41 19:35 27.05.2010

Re: Gorski vijenac ...

Iz istog razloga nas jedini balkanski nobelovac; koji je preveden na 135 svetska jezika - nije popularan u BiH.

Cim se ukazala prva "balkanska prilika"- srusili su mu spomenik pored te iste cuprije.

Gavrilo Princip je u Sarajevu sada proglasen za teroristu i skinuta je ploca koja je decenijama tu stajala.

Dece u skoli se sada uce da je Gavrilo Princip bio terorista.

Na History Channel sam gledao; ko je bio osmisljenik te akcije, ko ju je koordinirao,... Posle izvrsenog atentata; doticni za koga se znalo imenom i prezimenom, bar tako navode u rekonstruisanom dokumentu sa originalnim snimcima; se izgubio "bez traga" i nikad vise nije pominjan.

Tada je trebalo aktivirati - "Alles Serben muss mach' sterben" i posejati natpise na kucama, mostovima, tarabama sirom Bosne i Herzegovine i sirom Srbije sve do Albanskih gudura.
docsumann docsumann 23:58 27.05.2010

Re: Gorski vijenac ...

mariopan


Sad je na mene red - Bravo!
ed_novipazar ed_novipazar 07:35 28.05.2010

Re: Gorski vijenac ...

mariopan

Kako ti Ede uspevaš da zamenom teza dobiješ "mržnju prema drugom narodu i veri" sa jedne strane, srpske i crnogorske, ( pričam o onom dobu u kome je nastao "Gorski vjenac" a ne vidiš da su Turci došli kao osvajači u tuđu zemlju, Crnu Goru, Srbiju...i da su upravo silom, oružjem i strašnim zločinima, pljačkom, otimanjem dece, silovanjem žena, poturčivanjem stanovništva - pretili da sasvim zatru i veru i autohtono stanovništvo? Zar su to sve radili iz ljubavi?

Kako uspevaš da obrneš stvari pa da žrtve osvajača proglasiš za loše a osvajače koji su baš to radili što navodiš...za dobre momke?
-----------
Zabog tog osećanja ponosa smo fašisti? Zar nije odbrana svoje domovine od osvajača oduvek bila samo na ponos svakom narodu?


Do sada imas 11 preporuka za ovaj komentar. Dakle, na ovom blogu je najmanje 12 blogera kojima izgleda treba crtati umjesto pisati. Nigdje nisam omalovazio borbu Srba i Crnogoraca protiv Turaka. Nigdje nisam zamijenio napadaca i napadnutog, ni u onom ratu a Boga mi ni u ovom sada, bosanskom ratu. Nigdje nisam rekao da je fasista ko se brani od osvajaca. Ali sam rekao da je fasista ko za drugog (pa makar bio i osvajac, agresor, zlocinac ... ) zbog njegove vjere kaze da je guba, kuga, smrad, đavo, vrag .... To sam rekao i mislim da nije tesko za shvatiti.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 08:27 28.05.2010

Re: Gorski vijenac ...

Ed
Ali sam rekao da je fasista ko za drugog (pa makar bio i osvajac, agresor, zlocinac ... ) zbog njegove vjere kaze da je guba, kuga, smrad, đavo, vrag .... To sam rekao i mislim da nije tesko za shvatiti


Ed,

problem je u tome sto ti (a i pisac ovog pamfleta) jednostavno vadite reci iz njihovog konteksta od pre vek i po i pokusavate da ih tumacite DANAS. A one nisu upucene nekom "samo zbog drugacije vere" nego onima koji simbolizuju ondasnje agresore i zlocince (i njihove ondasnje "kvislinge" ) i koji su bili mnogo suroviji nego kasniji fasisti. Koji su svoje potcinjene nabijali na kolac, silovali zene, birali i otimali najlepsu i najzdraviju decu i na silu ih pokrstavali... Ono sto ti nikako ne mozes da ukapiras je da ne tumacis bukvalno reci jednog dela starog vise od vek i po. I da razlucis koje su to opsteljudske vrednosti koje ono promovise i koje vaze i danas isto kao i u ono vreme od onih stvari koje se mogu razumeti samo u kontekstu ondasnjeg vremena a danas vise nemaju nikakvog smisla...

A kolika ja razlika izmedju tih reci izvadjenih iz konteksta (i pogresno tumacenih) i stvarnosti najbolje pokazuje Danilov zakonik iz 1855 godine (znaci donet samo nekoliko godina posle izdavanja Gorskog vijenca izdatog 1847) i koji kaze:

ДЕВЕДЕСЕТ ДРУГО

И ако у овој земљи нема никакве друге народности до једине србске и никакве друге вјере до једине православне источне, то опет сваки иноплеменик и иновјерац може слободно живити и ону слободу и ону нашу домаћу правицу уживати како и сваки Црногорац и Брђанин што ужива


A ti sad razmisli koliko je ondasnja Crna Gora bila napredna kad se ovaj dokument stavi u istorijski kontekst (e.g. robovlasnistvo u SAD). Sam zakonik jeste donet nekoliko godina posle Njegoseve smrti ali to JESTE jos uvek Njegoseva Crna Gora ponosna na najumnijeg i najveceg coveka u njenoj istoriji ... i u istoriji srpskog naroda uopste...
mariopan mariopan 09:27 28.05.2010

Re: Gorski vijenac ...

docsumann
mariopan


Sad je na mene red - Bravo!

mariopan mariopan 09:45 28.05.2010

Re: Gorski vijenac ...


Do sada imas 11 preporuka za ovaj komentar. Dakle, na ovom blogu je najmanje 12 blogera kojima izgleda treba crtati umjesto pisati. Nigdje nisam omalovazio borbu Srba i Crnogoraca protiv Turaka. Nigdje nisam zamijenio napadaca i napadnutog, ni u onom ratu a Boga mi ni u ovom sada, bosanskom ratu. Nigdje nisam rekao da je fasista ko se brani od osvajaca. Ali sam rekao da je fasista ko za drugog (pa makar bio i osvajac, agresor, zlocinac ... ) zbog njegove vjere kaze da je guba, kuga, smrad, đavo, vrag .... To sam rekao i mislim da nije tesko za shvatiti.


Nije mi jasno da ti smetaju reči koje su tada bile u upotrebi. Smetaju ti ružne reči koje je porobljeni narod koristio a ne smetaju ti užasni postupci osvajača, svi oni zločini koje je osvajač počinio dok je tamo harao? Misliš da su osvajači tepali osvojenom narodu? Nije se narod od dobrog branio nego od zuluma.

Meni nije palo na pamet da vadim reči koje su Turci koristili u to doba kada se obraćaju hrišćanima, čitaj malo Andrića, tamo ćeš naći dosta toga, a veruj da nisu bile lepe, kao što ni njihovi postupci prema osvojenim narodima nisu bili lepi.... meni ne pada na pamet da delo koje je nastalo u onom vremenu seciram i analiziram na taj način kao ti ili onaj nesrećnik pun konoplje - rekoh da bi to samo idiot uradio.

Zato te pozdravljam, mislim da je razgovor na tu temu potpuno gubljenje vremena, ne samo sa tobom nego i sa autorom teksta. Čovek se naduvao, zgrabio prvu knjigu koja mu je bila pri ruci, iskasaspio je i stvorio neverovatnu gomilu lupetanja. Za to bi orden trebao da dobije, mislim da nikome nije pošlo za rukom da toliko gluposti stavi na jedno mesto...ali ko zna, možda ga neko i nadmaši?

Pozdravljam te
Edit:
12 preporuka
mariopan mariopan 10:00 28.05.2010

Re: Gorski vijenac ...


И ако у овој земљи нема никакве друге народности до једине србске и никакве друге вјере до једине православне источне, то опет сваки иноплеменик и иновјерац може слободно живити и ону слободу и ону нашу домаћу правицу уживати како и сваки Црногорац и Брђанин што ужива

A ti sad razmisli koliko je ondasnja Crna Gora bila napredna kad se ovaj dokument stavi u istorijski kontekst (e.g. robovlasnistvo u SAD). Sam zakonik jeste donet nekoliko godina posle Njegoseve smrti ali to JESTE jos uvek Njegoseva Crna Gora ponosna na najumnijeg i najveceg coveka u njenoj istoriji ... i u istoriji srpskog naroda uopste...

docsumann docsumann 14:50 28.05.2010

Re: Gorski vijenac ...

Nigdje nisam zamijenio napadaca i napadnutog, ni u onom ratu a Boga mi ni u ovom sada, bosanskom ratu. Nigdje nisam rekao da je fasista ko se brani od osvajaca. Ali sam rekao da je fasista ko za drugog (pa makar bio i osvajac, agresor, zlocinac ... )


Ed, može jedna mala digresija...
Moji preci u Crnoj Gori, su bili po svom (vojvodskom) činu i mjestu življenja (Katunska nahija) itekao uključeni u rartove sa Turcima. Nepotrbno je isticati kako su to bila surova vremena življenja a pogotovo ratovanja.
Ipak to nije smetalo mom čukunđedu da bude u kumskim odnosima sa predstavnicima zaraćene strane i to ni manje ni više nego potomcima Smail age Čengića. U mojoj porodici se i danas čuva sablja koju mu je sin Smail age poklonio tom prilikom.
Takvi odnosi su danas nezamislivi, poput starogrčkog običaja prekidanja ratova za vrijeme trajanja olimpijade. Oni su pored ličnog imali i jedno mnogo šire značenje, smanjivali su mogućnost nepotrebniog krvoprolića i surovosti, olakšavali pregovore i garantovali onoj drugoj strani human tretman priliom zarobljavanja i slično. Tako da je sasvim nesuvislo ljude tog doba stavljati u formulacije današnjeg vremena, a koje po svom osnovnom značenju , treba da naglase nehumanost, netoleranciju, mržnju i svo drugo moguće zlo.
Njegoševe riječi, pa i one najoporije, upućene Turcima, kroz usta njegovih junaka, treba dodatno sagledavati kroz tadašnje istorijske okolnosti i ukupan
odnos dinastije Petrovića prema muslimanskom življu u Crnoj Gori, a koji je bio najnapredniji segment njihove vladavine uopšte, a ne kroz današnji galimatijas od političkih termina i kategorizacija, koje se ionako često olako izriču.

Još samo da napomenem da su od tih vremena mojoj porodici često kumovali pripadnici muslimanske vjeroispovjesti i obrnuto, naravno.
mariopan mariopan 15:09 28.05.2010

Re: Gorski vijenac ...

i to ni manje ni više nego potomcima Smail age Čengića.

Jao, onda bolje da ne kažem ko mi je predak i čija sam potomkinja ?
docsumann docsumann 15:22 28.05.2010

Re: Gorski vijenac ...

i to ni manje ni više nego potomcima Smail age Čengića.


Jao, onda bolje da ne kažem ko mi je predak i čija sam potomkinja ?


Ha, da pogađam - Mirko Aleksić
mariopan mariopan 15:48 28.05.2010

Re: Gorski vijenac ...

docsumann
i to ni manje ni više nego potomcima Smail age Čengića.


Jao, onda bolje da ne kažem ko mi je predak i čija sam potomkinja ?


Ha, da pogađam - Mirko Aleksić

Toplo. toplo.... u narodnoj pesmi...ajd ponovo ali nemoj javno, ne znam do kog kolena šalju retroaktivno u Hag ovi što sad pretresaju borbu protiv Turaka i eventualno zločinačko udruženje pod komandnom odgovornošću Njegoša?
docsumann docsumann 00:32 29.05.2010

Re: Gorski vijenac ...

Toplo. toplo....


N.C. ?
mariopan mariopan 08:06 29.05.2010

Re: Gorski vijenac ...

docsumann
Toplo. toplo....


N.C. ?

DA.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:13 27.05.2010

Vaso, mastore..

Izgleda da ne postoji uredniji čitalac e-novina i Peščanika...
A sve kao, slučajno....
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:45 27.05.2010

Re: Vaso, mastore..

Drago Kovacevic
Izgleda da ne postoji uredniji čitalac e-novina i Peščanika...
A sve kao, slučajno....


Hahaha mislis morao bih, kao citalac, i ja da uplatim pomoc za prezivljavanje e-Novinama?

Pa ja sam se na ovom blogu oduvek zalagao za prisustvo razlictih misljenja i u vreme kad su se tvoji drugovi skojevci svom silom trudili da oteraju sve neistomisljenike odavde. I uvek sam tvrdio da me interesuje i sta kaze tvoj (nekadasnji?) obozavani vodja Cedica kao i Vojislav Seselj. Kako inace da ih kritikujem? I kako covek da zna sta je dobro ako nema prilike da vidi/cuje/procita i nesto lose...

Tako da ja normalno da povremeno bacim pogled na Pescanik, NPSM ... e-Novine. Kao sto rekoh gore na Pescaniku u zadnje vreme naletim i na poneki dobar clanak - ali NPSM je jos uvek neuporedivo bolji. A e-Novine su mi slicnije Kuriru ... na koji isto ponekad bacim pogled ...

E vama skojevcima je vec malo teze - pratite sta kaze "konkurencija" sa suprotne strane al' ne smete to da priznate
NNN NNN 20:17 27.05.2010

Re: Vaso, mastore..

Drago Kovacevic
Izgleda da ne postoji uredniji čitalac e-novina i Peščanika...
A sve kao, slučajno....

Polovina čitalaca e-novina (i sl.) su Vase, a Vidovdana (i sl.) su Drageci
vludvig vludvig 00:17 29.05.2010

Re: Vaso, mastore..

Drago Kovacevic
Izgleda da ne postoji uredniji čitalac e-novina i Peščanika...
A sve kao, slučajno....


Drago, da li je teško shvatiti da neki ljudi čitaju npr. Peščanik i da poštuju Cece u mnogim segmentima njihovog rada a da u isto vreme smatraju da Cece često greše (ideološki ostrašćene, kao kada upadaju u reč svojim sagovornicima ako ovi laviraju u nekim od stavova)?
filvas filvas 21:28 27.05.2010

Ponavljac

Pavlica samo ponavlja ono sto je jos pre nekoliko godina pisao ulcinjski pisac Andrej Nikolaidis. Kad ljudi izgube sinekuru padaju u iskusenja. Kad vise nije mogao da radi na VOA, Pavlica je morao da nadje druge izvore. Fora je u tome sto pre VOA niko nikad nije ni cuo za Pavlicu-novinara.
vludvig vludvig 00:22 29.05.2010

Ajd da se malo bude pametan pa da te tapšu

Mnogi ljudi su srećni s propagiranjem modernih političkih ideja kao što su ljudska prava a to ih u stvari ne zanima mnogo pa ostaju vrlo površni. Tako lupetaju gluposti a suviše su samouvereni da bi neko, bilo ko, mogao da načne njihovu tvrđavu. Čim čuju onoga ko u njihovoj konstrukciji ne spada u isti tabor (jer je kod njih sve podeljeno na tabore) odmah ga negiraju kao čoveka. Taj mladi Pavlica se izglupirao, površno i neuko.
A ono majmunisanje južni bulevar mi je nekako lukovićevskog tipa, samo ne toliko radikalno. Ili je ipak mnogo bezazlenije, trava, dredovi i sl.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana