Gradjanske inicijative| Zdravlje

Gde ja stadoh, ti produži...

Krugolina Borup RSS / 20.05.2010. u 12:00

tired-baby2.jpgBila bih nepoštena kada bih rekla da me je nedavno postupanje tzv. ministra zdravlja navelo da razmišljam o ostavci na mesto predsednice GI "Majka Hrabrost". Nije. Misao o tome javila mi se još jesenas, kada sam polako počela da osećam umor i sve jaču frustraciju što se napori koje ulažemo u promenu stanja u porodilištu s jedne strane ne cene, a s druge strane ne isplaćuju u meri u kojoj bi trebalo da se isplaćuju, s obzirom na uložene napore. Ali, činjenica je da me je nedavno postupanje tzv. ministra zdravlja dotuklo i učvrstilo u uverenju da to treba da uradim.

Verovala sam tom čoveku. A nije trebalo da mu verujem. Lepo su me od prvog dana dobronamerni na ovom blogu upozoravali da nije vredan poverenja, ali ja sam odlučila da to ignorišem, i sad mi je đavo kriv. Mora da su mi svrake popile mozak u trenutku u kome sam rešila da mu išta verujem. A možda i nisu. Možda nikad mozga za ozbiljan rad u civilnom sektoru nisam ni imala, pa nisu imale šta ni da mi popiju. Uostalom, u sve ovo ja nisam ušla kao neki profesionalac, već kao najobičniji naturščik. Šta sam drugo i mogla očekivati?!

Sve u svemu, da nije bilo tog mog slepog poverenja, bilo bi više pritiska na nadležne nego što ga je bilo. A da je bilo više pritiska, bilo bi i više rezultata. U tom smislu, osećam veliku odgovornost i potrebu da se sklonim s pozicije s koje je to neosnovano poverenje omelo iskazivanje mnogo adekvatnije forme borbe za promene: pritiska civilnog sektora. Mesto ustupam koleginici Zorki Kovačević, koja je od početka bila mnogo opreznija i mnogo uzdržanija prema zvaničnicima. Ma, zna žena šta radi, ona nije naturščik ko ja, ona je profesionalac sa značajnim brojem godina iskustva rada u civilnom i nevladinom sektoru. Zna ona u kojoj meri i do koje granice sa institucijama ove države treba sarađivati, a u kojoj meri ih pritiskati.

Takođe me je i način na koji se od civilnog sektora u ovoj državi očekuje da funkcioniše potpuno razočarao. Opšte je poznato da, koliko ima para, toliko ima i muzike. Para za naše napore, težnje i borbu u proteklih godinu i po dana bilo je vrlo malo. Donatori i fondacije funkcionišu na meni nerazumljiv način. Niko neće da finansira vašu "održivost", tj. troškove plata i troškove redovnih aktivnosti. Svi hoće da im radimo nekakve "projekte", ali ne projekte koje mi smatramo da treba raditi, već samo one koji se uklapaju u uslove njihovih konkursa. Ti uslovi konkursa obično desetkuju fondacije kod kojih uopšte može da se konkuriše za finansijsku podršku. A čak i kad se uklapate u uslove konkursa nekim svojim projektom, novac koji je u okviru njega moguće potrošiti na honorare je tako mali, da sam se više nego jednom pokajala što sam uopšte ikakav novac i primila. Da nisam, osećala bih se kao čisti filantrop. Uzevši ga, osećala sam se poniženo koliko se malo moj rad i vreme cene.

Od januara 2009. godine, kada smo se registrovali i otvorili račun u banci, dobili smo cirka ovoliko para:

- 349.469,00 dinara od BCIF-a (Balkanski fond za lokalne inicijative) za projekat "Progovori! Uzmi stvar u svoje ruke!", što nam je omogućilo da prošle godine organizujemo obeležavanje Svetskog dana babica, Svetskog dana porodice i Svetskog dana dojenja, kao i prevođenje anketnih listića na romski jezik. Tokom trajanja tog projekta, povećali smo značajno broj potpisa na peticiji i prikupljenih popunjenih anketnih listića o zadovoljstvu uslugom pruženom u porodilištu, ali i sproveli niz akcija za povećanje svesti među građanima i posebno romskom populacijom o tome gde i kako mogu da prijave probleme sa kojima se suočavaju u porodilištima. Najveća količina novca otišla je na kupovinu "opreme", tj. šatora, stolica, stolova za obeležavanje Svetskog dana porodice, i to je nešto što nam ostaje za buduće korišćenje, a naročito će zgodno doći za najavljene obilaske gradova i održavanje skupova i tribina, uz snimanje materijala za 10 TV emisija. Od tog novca štampali smo i brošure (na srpskom i romskom jeziku) i plakate, i to su materijali koje još uvek imamo i koristimo. Potrošili smo određenu količinu i za "animaciju" dece koja su na te skupove dolazila s roditeljima - da bi majke mogle na miru da sednu i popune peticiju, ne razmišljajući gde im se deca za to vreme švrćkaju. Za honorare smo Zorka i ja utrošile po 32.730,00 dinara neto. Na tu cifru, naravno, treba dodati poreze i doprinose, koje smo uredno plaćale.

- 150.000,00 dinara od Ministarstva zdravlja, za projekat "Mapa porodilišta", tokom koga smo obišle 10 porodilišta, prikupljajući informacije za budući vebsajt i brošure koje će se štampati. Ovaj projekat je još uvek u toku, pošto su dva porodilišta bila u fazi renoviranja, pa smo morale čekati da sa tim završe pre nego što možemo da ih posetimo. Ostala je još poseta porodilištu u Vršcu da bi projekat mogao da se finalizuje. Novac je utrošen i još uvek se troši na izradu vebsajta, pripremu i štampu brošura, benzin, troškove putovanja. Što se tiče honorara, dobile smo po 17.262,50 dinara neto. (Plus porezi i doprinosi.)

- 400.000,00 dinara od Erste banke, kao deo nagrade koju smo osvojili za Najpozitivniji projekat građanske inicijative u 2008. godini. Taj novac je dat kao institucionalna podrška GI "Majka Hrabrost" i u skladu sa tim uložen je u "institucionalizovanje" odnosno izgradnju kapaciteta organizacije. To konkretno znači da je uložen u šestomesečni zakup kancelarije i troškove vezane za isti. S jedne strane, to nam je omogućilo stvaranje "baze" i mesta gde smo mogli da se sastajemo i dogovaramo sa volonterima, gde u građani mogli da nas posete i gde smo mogli da održavamo zvanične sastanke sa potencijalnim saradnicima i donatorima (umesto po kafićima i u svojim kućama), ali s druge strane nije ostvarilo naša očekivanja i želju da pomogne i podrži institucionalizaciju i "ukorenjivanje" GI "Majka Hrabrost". U trenutku u kome smo se odlučile da otvorimo kancelariju, očekivale smo da ćemo dobiti minimum još dve donacije koje bi nam omogućile da ta kancelarija proradi kako treba, da se u okviru nje organizuju nedeljna savetovališta sa ženama, programi podrške dojenju, rad SOS telefona... ali te parice nikad nisu došle, uprkos nezvaničnim najavama i obećanjima. Šestomesečni zakup je istekao, a da u međuvremenu nismo obezbedili novce da ga produžimo, tako da smo morali da se iz tog prostora iselimo. Žali bože tih para, i što ih nismo sve komplet na honorare i troškove vezane za vebsajt, interneti i komunikaciju isplatile... A na honorare smo isplatile po 40.093,00 dinara neto.

- 20.252,00 dinara od donacija pojedinaca. Ovo nas je spasilo u dve situacije: a) kada mi je dan pred polazak u obilazak prvog porodilišta u okrivu projekta "Mapa porodilišta" iznenada crkao moj lični foto-aparat kojim je trebalo da slikam sobe i sale, koje treba da budu objavljene na vebsajtu i u brošuri, pa smo navrat-nanos kupovale novi; b) kada nam je prilikom posete porodilištu na Zvezdari, neko napravio epiziotomiju na gumi kola, pa smo morale da zovemo šlep-službu da nam to zamene.

Pored ovih novčanih sredstava, veliku pomoć u radu imali smo zahvaljujući kolima "Renault Twingo", koje smo od kompanije Renault-Nissan, uz prvoosvojenu nagradu "Disruption Award" imali na korišćenju od decembra 2008. godine do marta 2010. godine. Zahvaljujući kolima, uspevali smo da lakše transportujemo šator, stolove, stolice, brošure i ostale materijale u okviru projekta "Progovori! Uzmi stvar u svoje ruke!", kao i da obiđemo 9 od 10 porodilišta u okviru projekta "Mapa porodilišta". Kola, međutim, od marta ove godine više nemamo. Isteklo trajanje nagrade. Bog dao, Bog uzeo... U budućnost idemo peške, pošto svoja kola ni Zorka ni ja nemamo.

Shodno gornjem "skraćenom" finansijskom izveštaju, dakle, vidi se da smo Zorka i ja za svoje napore u proteklih godinu i po dana bile plaćene ukupno po 90.085,00 dinara neto, ili otprilike 900,00 eura. Što će reći, plata nam je bila oko 50 eura mesečno. Istovremeno, hosting sajta "Majka Hrabrost" platila sam iz sopstvenog džepa, a njegovo pravljenje i održavanje radila sam gratis. Dok sam ga radila. Kao što se da primetiti, izvesno vreme to već ne radim. Tačnije, otprilike od jesenas, kada sam prvi put i počela da se pitam za čije babe zdravlje ja uopšte trošim svoje vreme i energiju na nešto što me samo uvaljuje u dugove i čini potpuno zavisnom od prihoda mog velikodušnog dragog verenika, poznatijeg kao sponzora. Novac za troškove vezane za izradu i održavanje vebsajta tražili smo u okviru minimum 6 različitih prijava na 6 različitih konkursa. "Upalilo" nam je tek pre mesec dana, kada je Erste banka donela odluku da nas sa 300.000,00 dinara podrži još godinu dana, i pristala da se deo tog novca utroši na izradu novog (normalnog!) vebsajta i njegovo održavanje do kraja ove godine. S obzirom da se ja povlačim iz prvih redova borbe, Zorka je angažovana na pronalaženju i angažovanju osoba koje će sajt izraditi i održavati. S moje strane, svima onima koji su odavno poslali priče, a koje još uvek nisu postavljene na vebsajt - veliko izvinjenje, bez adekvatnog objašnjenja, izuzev da sam se umorila volontiranja. I obaveštenje da će se priče pojaviti na novoj verziji vebsajta, čija je izrada u toku.

Ovaj deo koji se tiče finansijskog izveštaja završavam još informacijom da pristup sjajnom vebsajtu za prikupljanje i analizu anketa imamo zahvaljujući tome što je jedan bloger, koji insistira da ostane anoniman, iz sopstvenog džepa izdvojio po 200 dolara, dve godine za redom, dakle ukupno 400 dolara, da plati troškove pretplate na usluge tog vebsajta. Hvala mu do neba!

Što se tiče najnovijeg razvoja događaja u vezi sa radom Posebne radne grupe za Bejbi Frendli (PRG BF), ostala sam svima dužna vrlo važnu informaciju. Baš na dan kada se tzv. ministar zdravlja truckao privatnim kolima do Minhena, imali smo novi sastanak na kome nas je predsednica PRG BF, dr Elizabet Paunović, obavestila da je tzv. ministar zdravlja doneo odluku da se novo (ispočetka) uvođenje BF u naša porodilišta "institucionalizuje". Drugim rečima, osim što će se u budžetu odvojiti sredstva za uvođenje, monitoring i održavanje BF-a, na Vladi će biti doneta i zvanična odluka o formiranju Nacionalnog saveta za BF, koji će pored stručnjaka u svom sastavu imati i predstavnike civilnog sektora, sa zaduženjem da koordiniraju i nadgledaju kako uvođenje, tako i održavanje BF-a u našim porodilištima. Po pravilima UNICEF-a, a ne ovako kako je - izvitopereno - to do sada bilo. Takođe, BF standardi više neće biti "program", već "standard nege" i predstojeća akreditacija zdravstvenih ustanova, kada je reč o porodilištima, imaće u sebi i stavku o neophodnim standardima koje treba ispuniti kada je reč o BF-u, da bi akreditaciju uopšte mogle dobiti i/ili obnoviti.

Zvuči kao naš veliki uspeh, zar ne? Pravo da vam kažem, razočarana nedavnim ponašanjem tzv. ministra zdravlja, više uopšte ne verujem da je to naš uspeh. Sad sam mrtva ubeđena (mada za to nemam dokaza) da je to uspeh UNICEF-a. Do skoro sam verovala da smo mi, objavljivanjem horor-priča iz naših porodilišta na vebsajtu "Majka Hrabrost", alarmirali tzv. ministra zdravlja da nešto učini. I još sam ga, nesrećnica, zbog toga povremeno i hvalila. Od skoro verujem da smo mi, u stvari, time alarmirali UNICEF, koji i jeste svojevremeno finansirao uvođenje tog programa kod nas. Dakle, mislim da se apsolutno ništa ne bi desilo, i da iz ministarstva zdravlja nikakve reakcije na nas ne bi ni bilo, da ih UNICEF nije na neki način na to naterao, a podstaknut pričama koje smo objavili. U to verujem pošto je tzv. ministar zdravlja pre neki dan izjavio kako on nikada u životu nije bio ukoren ni zbog čega. Drugim rečima, to što ga mi pljujemo na sva usta - to nije ukor koji se računa. Zato više i ne verujem da je bilo šta što smo mi ikad uradili uticalo na njegovo ponašanje na bilo koji način. A nekada sam verovala. Glupača. Neopevana glupača!

Uzgred, UNICEF i ovaj put odvaja sredstva da se, u prelaznom periodu do izglasavanja novog budžeta sa stavkom koja će se odnositi na troškove uvođenja i održavanja BF-a, odvija rad na tome. UNICEF će finansirati i troškove plate za jednu osobu koja će uskoro, preko konkursa, biti izabrana da tokom narednih godinu dana koordinira rad na izradi akcionog plana za novo uvođenje BF-a, organizaciju rada Nacionalnog saveta, koordiniranje rada raznih ministarstava (ministarstvo finansija, ministarstvo za rad i socijalna pitanja, ministarstvo zdravlja), nevladinih organizacija i predstavnika Instituta Batut. Ajde, Bože zdravlja, da bude nešto od toga!

Što se mene tiče, iako se povlačim sa glavnokomandujuće pozicije, naravno da ostajem jedan od osnivača i jedan od volontera GI "Majka Hrabrost". Svoje buduće angažovanje vidim pre svega u igranju igre "Plovi patka preko Save, nosi pismo na vr' glave". Fascinirana mogućnostima koje nam otvara Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, rešena sam dopisivati se sa institucijama sistema, kao i zdravstvenim ustanovama koje pripadaju javnom sektoru, a radi pribavljanja, analize i objavljivanja informacija koje oni, inače, kriju ko zmija noge. Nameravam dopisivati se i sa relevantnim stranim institucijama, da ih upozorim na greške u statističkim informacijama o maternalnoj smrtnosti, koje objavljuju bez odgovarajućih fusnota o (ne)kvalitetu tih informacija.

Kada je reč o životu mimo "Majke Hrabrosti", koji će mi se sad kao mogućnost prvi put uopšte otvoriti nakon godinu i po dana, nameravam ga posvetiti završetku postdiplomskih studija koje sam započela i za koje sam britansku stipendiju dobila još u januaru 2008. godine, desetak meseci pre nego što je eksplodirala "Majka Hrabrost". U tih prvih deset meseci, bila sam uzorna studentkinja koji je u prva dva modula/predmeta, za svoje radove dobijala ocene kojima je nedostajalo 1% da uđu u kategoriju "radova sa pohvalom". Onda je pukla "Majka Hrabrost" i u naredna dva modula/predmeta, izuzev što su mi tolerisali neverovatna kašnjenja u pisanju radova nakon što sam im objasnila šta me snašlo, ocene mojih radova pale su i za preko 15%. Tek jesenas, kada sam se po prvi put zapitala za čije babe zdravlje otaljavam nešto što je neko rešio da finansira debelom stipendijom, verujući u moje sposobnosti, a radi volontiranja koje mi ni troškove cigareta ne pokriva, uspela sam da u petom modulu/predmetu za svoj rad dobijem "ocenu s pohvalom". Sada mi valja pošteno i kvalitetno uraditi poslednji modul/predmet, a potom utrošiti godinu dana na pisanje kvalitetnog magistarskog rada. Nakon toga, pravo da vam kažem, imam nameru upisati i doktorske studije. Opšte je poznato, jel', da se ja već ponašam ko da sam doktor, te je stoga red da to i ozvaničim. Da i ja "dr" ispred imena za trku imam. (Digresija s tim u vezi: ako iko ima knjigu "Lepenski vir - nova praistorijska kultura u Podunavlju", autora Dragoslava Srejovića, izdata 1969. godine, na prodaju ili pozajmicu, molim da mi se javi. Ne pitam šta košta!)

S ovim promenama na čelu GI "Majka Hrabrost" dolazi i do promene na blogu. Naime, GI "Majka Hrabrost" imaće ubuduće svoj blog (pod imenom GI Majka Hrabrost, dok će dosadašnji blog-nalog Spartanka_Afrodita koji je koristila Zorka Kovačević biti isključen iz upotrebe). Naravno, na njemu ću gostovati i ja, povremeno, kada budem imala inspiraciju da pišem o stanju u porodilištima. Ovaj blog, pak, blog Krugoline Borup, ostaje mi kao prostor na kome ću ubuduće moći da dosadašnje povremene digresije u ostale teme koje me zanimaju, razradim u većoj meri.

Naravoučenije ove moje priče, koje ostavljam u amanet svima koji se, kao naturščici eventualno uvale u sličnu situaciju u koju sam se i sama pre godinu i po dana uvalila, glasi: NE VERUJ NIJEDNOM MINISTRU NI KAD TI DAROVE NOSI.

Daleko je zemlja Srbija od zapadnih standarda unutar kojih vlast i građani mogu biti partneri u bilo čemu. Ova vlast građane ne uzima za ozbiljno ni pišljiva boba, i shodno tome treba da dobije tretman kakav takvo ponašanje i zaslužuje: kritike, kritike i samo kritike. Pohvale nikako. Ako se i zasluže, one treba se podrazumevaju, ali ne i spominju.

Đavo da me nosi ludu što sam ikad poverovala u bilo šta suprotno!

 



Komentari (66)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:26 20.05.2010

Đavo da me nosi

DOBRODOŠLA U MOJE KRALJEVSTVO.
JJ Beba JJ Beba 12:34 20.05.2010

Re: Đavo da me nosi

Daleko je zemlja Srbija od zapadnih standarda unutar kojih vlast i građani mogu biti partneri u bilo čemu.

vid pratnerski odnos između bolnice i građana

vlkdrag vlkdrag 12:38 20.05.2010

Majka hrabrosti

Svaka čast na doslednosti i transparentnosti, samo Vas molim da ostanete nekako aktivni, nek se plaši birokratija...
gorio92 gorio92 17:59 20.05.2010

Re: Majka hrabrosti

Svaka čast na doslednosti i transparentnosti, samo Vas molim da ostanete nekako aktivni, nek se plaši birokratija...

Pridružujem se.
libkonz libkonz 12:40 20.05.2010

Pametna odluka

dobro si postupila !
strenum strenum 12:49 20.05.2010

...

Hvala ti za sve sto si do sad uradila

Ova akcija i nije mogla biti drugacije pokrenuta nego slepom verom i entuzijazmom, zbog tvoje strasti i predanosti je i ovoliko postignuto (iako izgleda malo, veruj da nije).

Freedom of Information Freedom of Information 17:15 20.05.2010

Re: ...

zbog tvoje strasti i predanosti je i ovoliko postignuto (iako izgleda malo, veruj da nije).

Potpuno tacno.
I zato me, kao nekog ko od ranije zna za Krugolininu fascinaciju mogucnostima koje nudi Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog znacaja, raduje njena resenost da se, sa svojom velikom energijom, maksimalno posveti prakticnoj proveri tih mogucnosti.Ni malo ne sumnjam u rezultat.R.S.
maca22 maca22 13:00 20.05.2010

Nema frke

Dosta posipanja pepelom. Ostajes sa nama, drago mi je, a moze nova spartanska-strategija. This is spaaarta...

Nameravam dopisivati se i sa relevantnim stranim institucijama,

Predlazem da se osnuje posebna grana MH za "tuzakanje UNICEF-u".
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:15 20.05.2010

Majko Hrabrost,

hvala ti za sav trud, vreme i ljubav koje si potrošila na najvažnije stvari na svetu - majke i bebe. Uradila si mnogo. I, lepo je što ostaješ na blogu.
ljubac
Jelica
maca22 maca22 13:16 20.05.2010

Re: Nema frke

I za tebe i anonimnog blogera
deandrej deandrej 14:24 20.05.2010

Re: Majko Hrabrost,

Jelica Greganović
hvala ti za sav trud, vreme i ljubav koje si potrošila na najvažnije stvari na svetu - majke i bebe. Uradila si mnogo. I, lepo je što ostaješ na blogu.
ljubac
Jelica

Potpisujem i ljubac i od mene
ladyhawk ladyhawk 15:04 20.05.2010

Re: Majko Hrabrost,

Jelica Greganović
hvala ti za sav trud, vreme i ljubav koje si potrošila na najvažnije stvari na svetu - majke i bebe. Uradila si mnogo. I, lepo je što ostaješ na blogu.
ljubac
Jelica

Potpisujem.
sandra969 sandra969 13:21 20.05.2010

.....

Zaista, vi ste mnogo ucinili - govoreci o ne cinjenju onih kojima je to zadatak, duznost, platu primaju za isto... Mnogo ste ucinili za sve nas koje smo mogle da procitemo da nismo jedine dozivljavale toliku sramotu i osecale se najjadnije u zivotu, a otisle smo da rodimo nase zlato. Hvala vam!!
Ali tacno je da ste izigrani, ali nazalost mi smo svi u Srbiji stalno izigrani.
Imam ono najvaznije i najvrednije troje dece,zeljene i planirane i rodjene u porodilistima u Bg-zive i zdrave, ali zato jer je ovde Bog ipak na posebnom zadatku,jer kad deca moraju da se rode u ovakvim ustanovama i medju onakvim poluljudima, onda i On radi prekovremeno. Uvek sam u prodoilistima dozivljavala da bar neko mora da pokusa da te ponizi i uvek da niko nista nece da ti kaze dok ih ne vuces za rukav, svadjas se, a to je za mene ponizenje. Uvek su mi deci davali neke dijagnoze, kasnije nerazumljive ozbiljnim pedijatrima i strucnjacima raznim i nikad ih niko nije prozivao.
E vi jeste i to je super!
I razumem da vam je dosta!
Pozdrav i sav uspeh vam zelim u svemu dalje sto radite!
yugaya yugaya 13:25 20.05.2010

hvala

Drugim rečima, osim što će se u budžetu odvojiti sredstva za uvođenje, monitoring i održavanje BF-a, na Vladi će biti doneta i zvanična odluka o formiranju Nacionalnog saveta za BF, koji će pored stručnjaka u svom sastavu imati i predstavnike civilnog sektora, sa zaduženjem da koordiniraju i nadgledaju kako uvođenje, tako i održavanje BF-a u našim porodilištima. Po pravilima UNICEF-a, a ne ovako kako je - izvitopereno - to do sada bilo. Takođe, BF standardi više neće biti "program", već "standard nege" i predstojeća akreditacija zdravstvenih ustanova, kada je reč o porodilištima, imaće u sebi i stavku o neophodnim standardima koje treba ispuniti kada je reč o BF-u, da bi akreditaciju uopšte mogle dobiti i/ili obnoviti.


da ih UNICEF nije na neki način na to naterao, a podstaknut pričama koje smo objavili.


Kamicak...lavina...treba vremena ...hvala za vreme, trud i zivce do sada.

zilikaka zilikaka 13:34 20.05.2010

Pa dobro,

mislim da razumem razloge koje si navela, i zbog kojih se povlačiš u drugi red, ali sama kažeš:
Dakle, mislim da se apsolutno ništa ne bi desilo, i da iz ministarstva zdravlja nikakve reakcije na nas ne bi ni bilo, da ih UNICEF nije na neki način na to naterao, a podstaknut pričama koje smo objavili.

Pa malo li je?
Rezultata, i to značajnih, definitivno ima, i to najvećim delom tvojom zaslugom.
Ko da je bitno da li su inicijative potekle baš od onih, od kojih smo mi očekivali. REZULTAT JE BITAN!
I molim bez emocionalnog osvrtanja na resornog nam ministra. Nema tu razočarenja i poverenja. On je na našem platnom spisku, kao i ogrooomna gomila sličnih (i gorih). Ako ih pustimo da rade šta hoće, za naše pare, e onda smo MI krivi za to što nam rade.
Elem, ja ću se opet pojavljvati kao tvrdo, militantno krilo onih što ratuju sa institucijama, a ti dobrodošla međ nas.
Ako platiš piće, možda kažem neku lepu reč našem koordinatoru o tebi.
maca22 maca22 14:04 20.05.2010

Re: Pa dobro,

zilikaka
Rezultata, i to značajnih, definitivno ima, i to najvećim delom tvojom zaslugom.
Ko da je bitno da li su inicijative potekle baš od onih, od kojih smo mi očekivali. REZULTAT JE BITAN!
I molim bez emocionalnog osvrtanja na resornog nam ministra. Nema tu razočarenja i poverenja. On je na našem platnom spisku, kao i ogrooomna gomila sličnih (i gorih). Ako ih pustimo da rade šta hoće, za naše pare, e onda smo MI krivi za to što nam rade.
Elem, ja ću se opet pojavljvati kao tvrdo, militantno krilo onih što ratuju sa institucijama, a ti dobrodošla međ nas.

Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 13:34 20.05.2010

tako sam ja vrlo slicno

godinama radila
i dobila krunu "strana placenica" ili samo "placenica" iz milosti
pa i na ovom blogu
pa i od blogera od kojih to nikad nisam ocekivala
Draga Kru, moj savet je da cuvas energiju za poduhvate gde to ima smisla i gde ne ostajes razbijena s gorcinom u ustima
i da ne dozvolis da ti razbojnici uzmu dozivljaj i ogade stvari koje radis iz entuzijazma
jer oni sigurno prstom nece maci
bave se destrukcijom onih koji konstruktivno rade i razmisljaju
mesecnaasc mesecnaasc 13:38 20.05.2010

Kru...

Ja sam tužna
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:39 20.05.2010

SAMO NAPRED!

Uz čestitke i pohvale za herojski poduhvat u ovdašnjim uslovima i okolnostima, ovaj najnoviji tvoj potez smatram samo kao predah, kao uzimanje vazduha, kao odmor izmedju dva sprata. Često umem da kažem da je poraz samo predah izmedju dve pobede!
A što se tiče novih tema i angažmana, evo jednog primera koji me - matira: moja ćerka je tek kada je zatrudnela otkrila da njen "vrli" poslodavac nije uplaćivao doprinose za zdravstevno osiguranje od avgusta 2009! I sada ne može da koristi sve pogodnosti trudničkog bolovanja! Što reče jedan moj kolega satiričar: "U Srbiji sam rodjen, od nje ću i da umrem!"
maca22 maca22 14:03 20.05.2010

Re: SAMO NAPRED!

Filip Mladenović
moja ćerka je tek kada je zatrudnela otkrila da njen "vrli" poslodavac nije uplaćivao doprinose za zdravstevno osiguranje od avgusta 2009! I sada ne može da koristi sve pogodnosti trudničkog bolovanja! Što reče jedan moj kolega satiričar: "U Srbiji sam rodjen, od nje ću i da umrem!"

Kojom brzinom ce u reformiranom sudstvu da istera pravdu? (retoricko pitanje)
uros_vozdovac uros_vozdovac 14:17 20.05.2010

Hvala ti

na inspiraciji, na ogromnom trudu, energiji i sjajnim rezultatima. Uvek sam tu da pomognem, koliko mogu. Spartanka, računaj na nas!

I ti ode, a Tomica ostade. Neka, neka.. neće ni on doveka ministrovati, a onda je samo naš, ne damo ga nikome!
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 14:35 20.05.2010

Re: Hvala ti

Spartanka, računaj na nas!

Hvala!
I ti ode, a Tomica ostade. Neka, neka.. neće ni on doveka ministrovati

Bandoglavije i upornije stvorenje od Tomice sam samo ja i imam nameru i strpljenje da sve isteram do kraja. Bog me dao nedokazanu i upornu da nesto teram na sve moguce nacine i direktno i zaobilazno i preko sedam mora i sedam gora dok na kraju ne ostvarim cilj. U tom smislu, Tomica je proci, a Gradjanska inicijativa Majka Hrabrost i mi cemo ostati sa reformisanim i humanim porodilistima koja su u skladu sa preporukama SZO i bolnickim protokolima u EU zemljama, koja su bas onakva kakve majke i novorodjencad zasluzuju.

P.S. Ovo su neke od mojih poslednjih reci sa ovog naloga. Ubuduce se vidimo na GI Majka Hrabrost blogu!
anastasija.p anastasija.p 15:56 20.05.2010

Re: Hvala ti

Draga Branka,

Hvala Ti na svemu: trudu, ludoj energiji, optimizmu, neumornosti, zelji, idejama, vremenu... i svemu sto si ulozila u MH.
Potpuno razumem tvoj trenutni osecaj.

Draga Zorka,

MH ce sa tobom na celu nastaviti borbu, mozda na drugaciji nacin, ali necemo odustajati :)
Bog me dao nedokazanu i upornu da nesto teram na sve moguce nacine i direktno i zaobilazno i preko sedam mora i sedam gora dok na kraju ne ostvarim cilj.


Ovo mi se mnogo svidja :)Volim i mora i planine :)


Pozzzdrav za obe dame

A
zilikaka zilikaka 20:08 20.05.2010

Re: Hvala ti

Kru, izvini, ali ja ne mogu da ne povičem "KRALJ JE MRTAV - ŽIVEO KRALJ"
Krugolina Borup Krugolina Borup 20:18 20.05.2010

Re: Hvala ti

Kru, izvini ali ja ne mogu da ne povičem "KRALJ JE MRTAV - ŽIVEO KRALJ"


Šta mi se uopšte izvinjavaš? Samo napred! Tako treba! Za razliku od tzv. ministra zdravlja, koji pati od sindroma nezamenljivosti (kao, razlog što neće da da ostavku je zato što hoće da završi započete projekte, renoviranje KCS i uključenje u Eurotransplant, kao da, pobogu, niko drugi do on to ne može da dovrši, jer posle njega - potop!), ja sam od toga operisana. Svako je zamenljiv. Zamena je - štaviše - često vrlo, vrlo dobra, čak odlična stvar: nova energija, nova krv, promena, divota!

Lično sam uverena da će Zorka funkcionisanje MH dići na viši nivo, i postići više za kraće vreme. Ja sam svojim padom energije počela da kočim stvari - i zato je za MH dobro da se povučem iz prvih redova.

Hvala svima koji su izrazili razumevanje za ovaj moj potez. Ne znam šta da kažem. Očekivala sam da će komentari ići u pravcu: "Jesmo ti rekli da mu ne veruješ!" i da će biti puno kritike. Ovako, rasplakaste me toliko da nisam imala snage do sad ni da komentarišem. Ljubi vas sve Krugolina.
zilikaka zilikaka 20:28 20.05.2010

Re: Hvala ti

Ovako, rasplakaste me toliko da nisam imala snage do sad ni da komentarišem. Ljubi vas sve Krugolina

Eto ti sad. A ja bila ubeđena da si ti čvrst momak!
U svakom slučaju, tebi i jer VOLIMO I MI TEBE!
Dr M Dr M 22:57 20.05.2010

Re: Hvala ti

"KRALJ JE MRTAV - ŽIVEO KRALJ"


...al` da nam zivi

KVIN KRUGOLIN!
apach92 apach92 07:40 21.05.2010

Re: Hvala ti

Krugolina,

Hvala na svemu sto si ucinila za nas i za moju porodicu. Tvoj rad nikako nije bio uzaludan - oni koji su te pratili, a takvih nije malo, imali su jedinstvenu sansu za napredak i evoluciju svesti. I zaista, nista bolje od budjenja i osvescenja - mali covek zapravo nije toliko mali i glas se itekako moze cuti. A, koliko vidim, promenila se donekle i druga strana, svesna budnog oka javnosti uoblicene u tvom pronicljivom umu i ostrom peru.

Uopste ne sumnjam da ce stvorena ideja nastaviti da funkcionise u novoj organizaciji i uz postojecu i novu podrsku.

Sretno!
b92fmember b92fmember 07:50 21.05.2010

Re: Hvala ti

Krugolina Borup
Kru, izvini ali ja ne mogu da ne povičem "KRALJ JE MRTAV - ŽIVEO KRALJ"


Hvala svima koji su izrazili razumevanje za ovaj moj potez. Ne znam šta da kažem. Očekivala sam da će komentari ići u pravcu: "Jesmo ti rekli da mu ne veruješ!" i da će biti puno kritike. Ovako, rasplakaste me toliko da nisam imala snage do sad ni da komentarišem. Ljubi vas sve Krugolina.


Ma mante se ljudi zahvaljivanja i lepih reči, nego ti Kru, lepo nama ovde daj žiro račun na koji mogu da se uplate donacije, pa neka svako priloži koliko može i koliko misli da treba.

Preporučujem da napraviš novi blog samo na tu temu.

maca22 maca22 14:26 21.05.2010

Re: Hvala ti

Ima vec jedan blog na tu temu, ne znam da li je jos uvek aktuelno.

http://blog.b92.net/text/8910/Izvinite-sto-prekidam-vas-intimni-i-drustveni-razgovor/
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:40 21.05.2010

Re: Hvala ti

Ima vec jedan blog na tu temu, ne znam da li je jos uvek aktuelno.


A evo i citata reakcije jednog dottora, koja mi je stigla na privatni email nakon objave tog bloga:

"Vrlo mi je drago što se posle pet i po meseci pokazala prava svrha Vaše kampanje-DAJTE DONACIJE,može dinari a bogami i devize.Pomozite da ja to trošim bez kontrole i da se zabavljam sa vašim parama po novinama i televizijama i da krojim zdravstvenu politiku Srbije.
Maske su pale.

S nepoštovanjem vaš Dr.P.R-akušer
ime ću rado poslati kad se i vi prestanete kriti iza pseudonima iz ZOO vrta."


Drugim rečima, što reče Jasmina Tešanović gore višlje: strana plaćenica.
jednatanja jednatanja 14:18 20.05.2010

Dalo

se osetiti u tvojih zadnjih par blogova veliko razočaranje - Ministrom. Apsolutno te razumem. U svojoj karijeri imala sam par šefova koji se nisu potrudili da mi omoguće uslove za rad. Postajalo je nemoguće raditi, ne samo zbog izostanaka rezultata već i zbog loše atmosfere, gorkog ukusa u ustima koju je ta nekooperacija iznedrila. Ono što je bilo pozitivno je da se takvi šefovi i nisu zadržavali dugo na poziciji, što bi rekli Ameri "it was never meant to be". Verujem da je i Ministar mnogo bliže kraju nego početku svoje političke karijere.

Tebi veliko HVALA i svako dobro
AlexDunja AlexDunja 14:35 20.05.2010

razumem

zašto si očekivala više.
tvoj trud uložen u ovaj projekat
zaslužio je daleko veće rezultate.

alli, kad pogledaš u kojim uslovima
si taj napor ulagala, rezultati su ogromni.

svako bi se umorio, ama, mnogo pre tebe.

majka hrabrost je tvoje čedo.
znam da ćeš biti tu kad si potrebna.
hats off to you, lady!

spartanka, tu smo.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:03 20.05.2010

Hvala

Branka, hvala puno, pre svega u ime moje kćerke - nadam se da će joj tvoj rad značiti jednog dana kad bude trebalo da bude majka.

Jedva čekam da te prodje jed i da počneš da pišeš o drugim stvarima. Znam koliko to želiš.

blokator blokator 15:20 20.05.2010

Naivno

Vase razocarenje je ocekivano,pomislili ste da unapredjujete nesto sto ne postoji,a sistem zdravstva se nikada nije organizaciono pomerio iz devedesetih.Cela uprava danasnjih profesora ukljucujuci i ministra,dobilu su mesta na fakultetima i bolnicama u vreme SPS,vecina je partijskom knjizicom ili ulaskom u porodicne klanove zauzela pozicije sa kojih se oglasavaju kao "svetski strucnjaci".Ako je neko i verovao,da se 5.oktobra nesto promenilo kada su krizni stabovi nove partijske elite zaposeli direktorske kancelarije,najurili SPS kadrove,nastavili pljacku zdravstva i zdravstvenog fonda,morao je da se osvesti kada su svi SPS kadrovi vraceni u iste kancelarije jer je doslo do stvaranja nove partijske koalicije-partijskih uprava kao iz vremena Broza.Pa zar ste ocekivali,da direktori i nacelnici u porodilistima iz vremena dr Bojica ili "njihovi ljuti protivnici" koji sa njima svakodnevno ponovno dele "strucna misljenja" izmene nacin rada?Ne moze se nista unaprediti u sistemu zdravstva, u kome se kao u Albaniji krije pravi uzrok smrti dece,porodilja ili odraslih pacijenata,u kome se krije koliko je partijska uprava ukrala novca zbog cega su umrle na hiljade pacijenata u nedostatku lekova,opreme,namernog stvaranja lista smrti...Ne mozete ocekivati nekakve programe za porodilje u bolnicama u kojima se naplacuje porod kao u kafani na Kalenicu ili se jos uvek na nivou Skupstine nemoze zavrsiti afera "kradje beba" .Nije to normalno i ako ne shvatite na vreme,Vas rad pocinje da sluzi onima protiv koji se Vi borite,postajete njihov advokat, da su omoguculi transparentnost njihovog rada.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 16:13 20.05.2010

Branka

Branka Branka ti si jedna carica i hvala ti na trudu i energiji i rezultatima. Veliki zagrljaj
astrada astrada 17:41 20.05.2010

Hvala

Hvala Vam na svemu što ste uradili za ovu tužnu zemlju. Hvala Vam na inspiraciji, i na optimizmu koji ste meni lično preneli svojim radom, dokazujući da se ipak nešto dobro i pozitivno može uraditi i da je promena moguća sve dok ima Volje. Često u priči sa prijateljima kada me ubeđuju da se ne vredi boriti, pomenem Vas i Vaše rezultate, koji dokazuju da plemenitost i dobrota mogu promeniti našu realnost.
kleinemutter kleinemutter 17:58 20.05.2010

hvala

e, krugolina hvala u ime svih zena , koje su imale bolju negu zahvaljujuci vasim aktivnostima.
i da nije bilo vas , one zene na klinici bi i dalje gladovale.
srecno, u novim poduhvatima!
cmoko
mariopan mariopan 19:32 20.05.2010

Re: hvala

Verovala sam tom čoveku

Nemoj tol'ko da se jediš, verovala ja celoj garnituri pa vidi šta rade?
Znači samo napred , samo nemoj da odustaneš, ko će onda da im zabija prst u oko i da kaže šta ne valja? Niko.
To oni i hoće, da svi ćute a oni da rade šta hoće. Ovako bar znamo, javno su se izbrukali, na sledećim izborima padaju svi makar se u deset stranaka kamuflirali, gde god vidim nekoga iz ove garniture nema da dobije moj glas- a ti ako se kandiduješ glasam za tebe
mariopan mariopan 19:53 20.05.2010

Re: hvala

mariopan
Verovala sam tom čoveku

Nemoj tol'ko da se jediš, verovala ja celoj garnituri pa vidi šta rade?
Znači samo napred , samo nemoj da odustaneš, ko će onda da im zabija prst u oko i da kaže šta ne valja? Niko.
To oni i hoće, da svi ćute a oni da rade šta hoće. Ovako bar znamo, javno su se izbrukali, na sledećim izborima padaju svi makar se u deset stranaka kamuflirali, gde god vidim nekoga iz ove garniture nema da dobije moj glas- a ti ako se kandiduješ glasam za tebe

Edit:

Tak sad sam sve pročitala.
Stvarno si uradila mnogo, to se vidi i oseća svuda, svi smo malo živnuli verujući da može biti bolje, znamo da može jer si nam ti to pokazala.
Hvala na svemu što si učinila.
Ne mogu nikako d svarim one brojke, pa toliko nam neki lezilebovići potroše DNEVNO ninašta..al dobro, odmori se malo, želim ti uspeh u svemu što radiš nadalje i da zvaršiš sve što si započela, ono lično, što je moralo da čeka i trpi dok si radila za nas.
Hvala draga
Dr M Dr M 19:36 20.05.2010

From me, to You..

Najteze je pokrenuti zaglibljena kola.
Ti si to uradila.

Ne osecaj gorcinu trenutnog poraza, deo si buduce pobede..
stasava stasava 19:41 20.05.2010

master

Zelim ti da sto pre zavrsis postdiplomske studije a i da budes dr.To sto nisi verovala da Ministar moze da bude ovakav ne cudi, jer je on stvarno cudo nevidjeno. Pored mnogih vaznih stvari koje si pokrenula, poboljsanja uslova, sprovodjenje anketa, zapoceti projekti, od ogromne vaznosti je da se PRVI PUT neko hrabro i javno uhvatio ukostac sa problemom koji je kod nas ogroman jer se uporno gura pod tepih, i time iznova cini zlocin bez kazne-maternalna smrtnost. Zato me je neobicno obradovao podatak da ces se time i dalje baviti. Pisanjem o Andjelki Popovic, Oliveri Veljic, Sanji Simic i mnogim drugim si podstakla i stampane medije da pisu o tome, a i pojedine, doduse retke, u MZ da bar razmisljaju o tome.

Puno srece na studijama i u licnom zivotu, pozz
stasava stasava 20:56 20.05.2010

i

Jos jednom , hvala na svemu
anchica78 anchica78 21:45 20.05.2010

Kriza

20.252,00 dinara od donacija pojedinaca


Gledam ovu cifru vec 15 minuta i sve se nadam da mi je promakla koja nula….I crvenim li crvenim sto od ljutnje sto od sramote (a licno nemam razloga za sram). Nisam iznenadjena sto nase institucije nisu bile mnogo darezljive u pomoci GI MH, jasno mi je da bolje kompanije rade na svom imidzu drustveno odgovornih korporacija, ali da su pojedinacne donacije ovolike, stvarno ne mogu da razumem. Kad pogledam posecenost bloga, kad citam komentare vidim da su svi jednoglasni da je ono za sta se Krugolina bori prava stvar. Kad krenem da racunam, nista mi se tu ne uklapa…..

Mora da je to zbog krize pa je lakse staviti like ili koji smajli, napisati koju lepu rec, ugasiti racunar i osecati se bolje jer si nesto dobro uradio…
b92fmember b92fmember 07:53 21.05.2010

Re: Kriza

Mora da je to zbog krize pa je lakse staviti like ili koji smajli, napisati koju lepu rec, ugasiti racunar i osecati se bolje jer si nesto dobro uradio…


eto i ja sam nesto slicno pomislio pa potražih broj žiro računa na koji mogu da se uplate donacije.

tražio sam vec 15 minuta al ne mogu da ga nađem...

možda je i to razlog zašto je toliko malo donacija?
b92fmember b92fmember 08:00 21.05.2010

Re: Kriza

aha evo ga: http://www.majkahrabrost.com/doniranje.htm

jedva sam ga pronadjoh.
trebalo bi da bude negde na vrhu stranice. i sa sve primerom kako da se popuni uplatnica.
Oljacat Oljacat 21:49 20.05.2010

Žao mi je

Традиционална, системска и принципијелна, негативна селекција у Србији надјачава ствараоце. Они неко време ипак делују пуном снагом, покретани одушевљењем, интринзичком мотивацијом и уверењем да треба бити користан и дати све од себе. Али борба за прво место напреже тело и дух до крајњих граница а резултати изостају или одлазе лошијима. Стваралац постаје све уморнији, а одмор не долази. Губи углед у свом окружењу, чврстину уверења и психичку стабилност. Осећања разочарења и бесмисла јачају, незадовољство расте. Други животни приоритети, попут издржавања породице, постају искључиви: „или (узалудно) стваралаштво или ми“. Напослетку, енергија јењава. За многе, једина могућност да промене друштво, а не себе, остаје пресељење

Zaista si pokrenula ogromne stvari. Koliko će one da uspeju zavisi i od svih nas, muškaraca i žena, koji ne ćutimo i ne želimo da zatvorimo oči. Ništa u toj meri ne razotkriva nedoraslost elite i poniženje naroda kao jedan uspravan čovek.

PS A za donatore i svetske organizacije si nažalost skroz u pravu. Frustrirajuće je to što funkcionišu kao zatvoreni krug u koji niko nema pristupa. Očigledno nikome od njih nije u interesu da Srbija progleda.
lucidalina lucidalina 19:58 22.05.2010

Re: Žao mi je

PS A za donatore i svetske organizacije si nažalost skroz u pravu. Frustrirajuće je to što funkcionišu kao zatvoreni krug u koji niko nema pristupa. Očigledno nikome od njih nije u interesu da Srbija progleda.


sa ovim ne mogu da se slozim. rad u nvo se zasniva na nenormalnoj upornosti, a i na umecu da se neko ubedi da ti neces zloupotrebiti novac koji ti se daje (khm-khm Rebraca), nego ces ga upotrebiti tako da pomognes izabranoj ciljnoj grupi.
ne treba donator, svetska organizacija da zna ni da joj je stalo da Srbija pogleda, nego mi iz NVO treba da ih ubedimo u to. za to treba vremena, upornosti i strpljenja. krugolina ima sve to, i sigurna sam da bi joj se vremenom sav ulozeni trud vratio, postigla bi rezultate i mogla bi kako-tako ziveti od tog angazmana. no, ona ima trenutno druge planove u zivotu, pa prepusta stafetu nekom ko zeli time da se bavi. i to je u redu. lepota rada u nvo je sto mozes da izadjes iz te price po zavrsenom projektu, ali i da se vratis na sledeci. uverena sam i da ce se Branka vratiti, jer te nvo obelezi za zivot, pelcujes se, nedostaje ti ako se ne bavis dalje svojim temama.
ssvetlana92 ssvetlana92 23:07 20.05.2010

Draga..

Kru, otvorila si Pandorinu kutiju i time treba da se ponosiš. Očigledno je da sve što radiš, radiš studiozno i dobro. Sa zanimanjem sam pročitala svaki tvoj blog i moram reći da su bili jasni i veoma glasni.
Neću ti reći " Jesam li ti govorila da ne veruješ ministru".., ali eto čak i oni koji su krajičkom svoga srca na momenat pomislili da je taj čovek dobronameran, su razuvereni u to.
Pozdrav i sve najbolje
miloradkakmar miloradkakmar 01:03 21.05.2010

I dalje

će oni da se štrecaju pri pominjanju tvoga imena.Urezano im je negde.
I treba da ih proganja.
liricar liricar 01:05 21.05.2010

cicija zima

Na sta u srbiji ide ogroman novac? Na neciji kanu na privatnom bazenu u njegovoj kuci, jedan bivsi ministar je u pitanju, a za elementarne stvari, za samo elementarne stvari za jednu iole normalnu zemlju koja i malo postuje sebe, novca nema. Milijarde je pojela maca, pa zbog te mace nema ni za lek. Opljackana srbijo. Mehanizam po kome fungcionise srbija je protiv nje same! Da li to nekoga u srbiji zanima? Ima toliko problema, oni su toliko komplikovani i viseslojni, ali ako nema novca za najosnovnije, onda je problem srbije druge prirode. Onda smo mi varani! Prema nama se odnose kao prema debilima. Nije li muka govoriti, kritikovati, a da to nema odjeka, jer se eho toga zaustavi negde, obije o kolektivnu glupost i nemoral. Boli me kada vidim, kao sto je postovana Krugolina lepo opisala gore, da sredstava nema za osnovne stvari u zajednici, a da ih ima za nebitne stvari u zajednici, jer neko rasipa neumereno, dok drugi za leba nema.
whodat whodat 03:59 21.05.2010

...

Postovana Krugolina,

Hvala Vam sto ste nam svima otvorili oci i sto ste ucinili najteze - a to je pokrenuti nesto iz mrtvila.
odoh odoh 06:45 21.05.2010

Lajanje

Niste ni svesni koliko ste me rastuzili ovim blogom. Zar je moguce da ste i Vi odustali!
Koga cu sada davati kao primer kada mi kazu da se ne vredi boriti?

A secate li se ovoga:

"Lajanje je dužnost svakog građanina ove zemlje. Ali, ne lajanje lajanja radi, već sebe i sela radi. Lajanje sa smislom, lajanje sa ciljem. U nas se odomaćilo čoporativno lajanje koje pravi mnogo buke, ali ne donosi rezultate, već samo uvećava frustraciju čopora. Ovoj zemlji je potrebno konstruktivno lajanje psa čuvara, koji se raduje dobrom, a upozorava na loše. Psa čuvara koji je spreman da brani svoje dvorište i akcijom, a ne samo bukom.

...Žalosno je to kako mali broj ljudi danas veruje da bi konstruktivnim lajanjem uspelo da natera institucije ove zemlje da prorade kako treba. Radije dižemo ruke od svega, i lajemo jedni na druge i jedni s drugima."
Krugolina Borup


paradoksologija paradoksologija 08:21 21.05.2010

Re: Lajanje

Lajaće Krugolina još, samo se menja vođa čopora!

Krugolina, hvala ti na svemu i svaka čast!

Ovako nekako zamišljam spomenik koji će ti buduće generacije podići:

Krugolina Borup Krugolina Borup 10:30 21.05.2010

Re: Lajanje

Zar je moguce da ste i Vi odustali!
Koga cu sada davati kao primer kada mi kazu da se ne vredi boriti?


Ih, pa zar moram biti predsednica da bih lajala?
Ništa se vi ne sekirajte - lajaće Krugolina još.
Samo neće biti predsednica.

Nisam ja odustala. Samo sam malko onemoćala, i malko se razočarala u sebe samu. Takva kakva sam sad, nisam za predsednicu, verujte mi.

Ama, ljudi - i to je naš problem: što sve projektujemo u jednu osobu. Pa, nisam ja Majka Hrabrost. Majka Hrabrost je organizacija koju sačinjava preko 7000 građana koji su poslali svoje potpise za peticiju, i silne žene koje su poslale svoje priče o iskustvima na porođaju.

Tako i ovaj tzv. ministar, sve projektuje u sebe samog. Ma, ne ide mi iz glave da je uveren da niko drugi do ON ne može da završi proces priključivanju Eurotransplantu i dovršavanje rekonstrukcije KCS-a. Kad bi samo dao ostavku - video bi da to može sve lepo i bez njega.
maca22 maca22 11:38 22.05.2010

Re: Lajanje

Krugolina Borup
Ma, ne ide mi iz glave da je uveren da niko drugi do ON ne može da završi proces priključivanju Eurotransplantu i dovršavanje rekonstrukcije KCS-a. Kad bi samo dao ostavku - video bi da to može sve lepo i bez njega.

A mozda bismo videli da ni ne moramo mozda uopste da se transplantuje u Turskoj. Ko ce ga znati, mozda to stvarno ni ne moze da se ostvari bez tog pojedinca.
maca22 maca22 15:06 22.05.2010

Re: Lajanje

paradoksologija
Lajaće Krugolina još, samo se menja vođa čopora!
Krugolina, hvala ti na svemu i svaka čast!
Ovako nekako zamišljam spomenik koji će ti buduće generacije podići:


Mozda ovako. :)
anagardboo anagardboo 08:34 21.05.2010

ne pisem cesto

ali citam redovno... i tu i tamo prevodim.
Kru, tuzna sam sto su te ubili u pojam, ali je i bilo za ocekivati da se sa nedokazanima ne da raspravljati.

Zorka, moja podrska za dalji rad i jedan predlog ako se sme... Spominjani su anketni listici koji se mogu popuniti u porodilistima. Obzirom da sam sa severa Vojvodine, mislim da bi se oni trebali prevesti i na madjarski, i spremna sam to i da uradim.

Osim toga, u osmoj sam nedelji, tako da se vec spremam da na porodjaj odem sa sve diktafonom i da izvestavam o bolnici u Senti
maca22 maca22 14:24 21.05.2010

Re: ne pisem cesto

Cestitam i
scabies scabies 15:33 21.05.2010

Branka,

Tvoj poslednji potez sa mesta predsednice GI MH je bio kao i sve čto si do sada radila: hrabar, odgovoran i iz srca. Mislim da stvarno imaš razloga da budeš ponosna.

Zorka,
Puno sreće u radu na čelu GI MH! Sve oči su sad uperene u tebe, a do sada postavljeni standardi su prilično visoki. Mislim da je pred tobom veliki izazov, ali verujem da ćeš ti umeti da se uspešno nosiš sa svim što te očekuje.
lucidalina lucidalina 15:08 22.05.2010

nvo

potpuno sebicno ti mogu zahvaliti na dve stvari: sto si mnogima otvorila oci u vezi sa porodiljama, sto si dala majkama rec, sto jos niko u ovoj drzavi nije uradio.
a druga je, sto si skinula taj misteriozni veo sa nvo: nismo strani placenici ni paraci para, vec borci za necija prava, za neki cilj koji nekome moze pomoci.
pokazala si da se cistom snagom volje, upornoscu i demokratskim dijalogom, moze mnogo postici.
zelim ti da budes opet dobar student, magistar i doktor, i da Oke plave dobiju batu ili seku, da bi se mama licno uverila kako je itekako unapredila stvari tamo gde niko nije ocekivao da je moguce! svaka cast!
zorka, ako treba neka pomoc u medijskim kapmanjama ili treninzima, tu sam

panonska panonska 22:11 22.05.2010

Hvala


Prvo sam mislila da necu prokomentarisati.
Onda sam shvatila da moram.

Hvala, za sve.
Hvala sto je moja Mama pocela da cita price s MH, hvala sto sam ja kasnila na predavanja radeci prevode prica. Hvala sto me je grizla savest sto moram da zapostavim te iste prevode, jer su me studije pritisle.
Hvala sto pricam o MH, hvala sto slike koje nosim iz Betanije, i strah koji sam osecala cekajuci drugaricu nije vise otpisivan kao moja paranoja.

Hvala sto sam pisuci esej o javnim licnostima koje najvise postujem pomenula i Tebe, i hvala na prilici da posle budem prozvana da obrazlozim ko je Krugolina.

Ima jedna izreka o vetrenjacama, previse je citiram u poslednje vreme, uhvativsi se nekog "svog" volonterizma. Mada mi se ponekad i dalje ucini da nazirem kako da promenim svet.

Hvala, iz Novog Sada, na Dunavu.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 18:50 23.05.2010

e pa i nije ti neka odluka...

šta da ti kažem kad nije ako niko drugi bar mi znamo tačno o čemu govoriš, sve i oko donatora i države, i ministara i ovih i onih, i znam kako ti je, evo k'o i meni.

a dodatno ti i ne verujem da ćeš moći tako lako da se pustiš ja probala, aha, jesam...

a šta da ti drugo kažem? dozvolimo tako da nas kojeko obeshrabri, ali to je poenta, oni misle da ratujemo, a mi hoćemo primirje... i tako se nesporazumevamo godinama...nikada.

pozdrav zorki, a ti haj utoši jednu godinu po volji pa nam se vrati u gerilu

d.s.
ivana23 ivana23 19:07 25.05.2010

Zaprepascena sam!!!

maca22 maca22 19:17 25.05.2010

Re: Zaprepascena sam!!!

Krugolina Borup Krugolina Borup 21:06 25.05.2010

Re: Zaprepascena sam!!!

Pa, ljudi moji, on je POTPUNO prolupao...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana