Društvo| Eksperimenti u blogovanju

Intervju koji je obećavao

marco_de.manccini RSS / 10.05.2010. u 22:56

Srećna zvezda ili šta, ali jedini čovek, osim mene i jednog asistenta na fakultetu, koji je znao da upravlja takvom aparaturom je pobegao preko granice čim je ugrabio priliku. U stvari, nisam razumeo, možda je i umro. Državi se to svakako svodi na isto. Onom asistentu nije padalo na pamet da se otkaže od posla koji se uglavnom sastojao od kafe pauze, surfanja na mreži i igranja ping-ponga u podrumu fakulteta, tako da sam bio jedini kandidat. Pokupio sam uverenje o diplomiranju sa studentskih pitanja (diploma će doći kasnije) i rekao onom asistentu da može slobodno da ide dođavola jer više neću morati da ga moljakam za pristup u laboratoriju, dobiću ja sad svoju. 

Технички Директор ме примио лепо. Одмах ми рече да мисли да су сви разговори само формалност и да је више него јасно да ће ме примити јер је Агенција за Слање Података и основана као тело чија је једина функција да врши мерења том апаратуром и да шаље извештаје Агенцији за Обраду Података, која их онда, после неопходних исправки, шаље даље Агенцији за Прикривање Података. Без мене тај уходани механизам не може да ради како је замишљено. Додуше, Агенцији за Обраду је успело да некако премости период од два месеца колико су без икаквих нових података, али се њихови запослени жале да су на издисају креативних снага. 

- Знаш како је, рече ми Технички поверљиво, комбиновање половине старог извештаја са половином још старијег се може направити укупно на два начина, а два месеца је већ прошло.

Ја ту одмах успем да одглумим заинтересованост за њихову муку (златно правило за интервју – покажите интерес и ентузијазам!). 

- Али зашто нису могли да комбинују половину још мало старијег извештаја са половином још још више старијег? Број нових извештаја који се тако могу саставити расте са квадратом броја месеца из којих се користе стари извештаји, размећем се ја оштрином ума и досетљивошћу, да би се видело да бих стварно био невероватно користан на новој позицији, а и да се види да сам ја у ствари свакако паметнији од оног асистента (о пинг-понгу да и не говоримо, тукао сам га левом) и да Агенција нема за чим да жали. 

- А, не може, стари извештаји нису доступни јер је све што је старије од два месеца већ код Агенције за Прикривање Података, а она  добро и одговорно ради свој посао. Не ради ни Агенција за Обраду лоше, напротив, али ипак, њихова експертиза није у обезбеђивању података већ у … хммм … како би се рекло …  разради… досети се он са радосном искром у очима на рачун свог дискретног објашњења система. 

Разумео сам. Хитно им требају подаци. Било какви, али нови. Па добро, зато сам ту. Технички петља нешто око телефона. 

- Сад ћемо да убрзамо ову процедуру, јавићу се Генералном, он највероватније неће имати времена да те види, па да то прескочимо … халооо … хеј, хајде, цуро, ја ти га нагуро ... хе, хе, па немој одмах да се љутиш, шалим се, бре, хајде позови две кафе овамо … јесте, али прва се већ охладила ... хајде буди срце па ме повежи с Генералним … еееј, кућо стара, нисмо се видели три месеца … ма не, наравно, без штрецања, нема никаквог проблема, нема потребе, све функционише … еј, овде имам оног момка што уме с уређајима, да га шаљем и теби на разговор или … ма јесте, одобрено је, Коалициони већ са свима разговарао, па не би ја губио ни моје ни твоје време, наравно … ма неће бити никаквих пиздарија, видим момка, ту је код мене, момак на месту, пун идеја … не, не, знам да нам идеје не требају, не бој се, све је у реду, неће бити никаквих идеја …  не знам зашто сам то рекао. 

Преврће очима док спушта слушалицу. 

- Страшљивог ли човека, увек се боји да ће нешто да поремети његов зимски сан. Иди ти сад код Коалиционог Директора, напоменуо је да недостају неки подаци у твојој апликацији. 

- Каквог директора?

- Ма то ти је Персонални, него ми га тако од милоште. Ту је он одмах, суседна канцеларија, ту смо сви близу, свих осам директора и двадесет и два референта и секретарица, јеси ли видео како оне, безобразнице, са мном разговарају, две кафе куварице, чистачица и три возача. У овом тренутку немамо канцеларију за тебе, она што је пре држао онај мазгов што је знао с опремом су узели референти за годишњи одмор, а ја се на твом месту не бих шалио са њима. 

- Па можда би могло тамо где је апаратура?

- Хммм, не знам … нисам ја ни сигуран где је та скаламерија … хмм … можда ипак треба да погледам и тај инструментј некад … та мерења су нам на крају крајева основна, да не кажем и једина, сврха. Види с Коалиционим, можда он зна, али не верујем, па и он има важнијих ствари. 

Одмах с врата код Коалиционог сачекује ме питање. 

- Добар дан, добар дан, реци ти мени, младићу, у којој си партији? Није попуњено овде у твојој апликацији, а без тога не можемо да мрднемо даље. 

- Па нисам у ниједној, одговарам несигурно. 

- Не ваља нам посао, дечко, никако. Видиш, да би попунили радно место, овде морам у компјутеру да унесем, ево, види, има питање ”у којој партији запослени пропада?” и сад са падајућег менија морам да изаберем у којој. Хеееј, па тек сада видим да имају штампарску грешку, оно ”у” треба обрисати. 

- Па што мора, ево упишите да нисам у ниједној. 

- А то не може, синко, није предвиђено у програму. Ево, не могу да мрднем с овог екрана док се то не попуни, ево, ентер, ништа, синак, ништа. Можеш да бираш, али не може да остане празно, нема такве опције. Хајде да те ставим у исту у којој је био онај главоња пре тебе? То би свима било најлакше. Коалициони баланс би одмах био намирен. 

- Какав баланс? 

- Па коалициони. Ово ти је, синовац, државна агенција и морамо да балансирамо запосленост по партијама онако како је предвиђено споразумом. Рекоше ми да си бистар, ето разумеш се у ону шклопоцију, али није то једина машина коју ми овде по агенцијама подмазујемо, пуно је ту, дете моје, шрафчића. Хајде поједностави свима, упиши се у исту партију као онај претходни па да свима опет буде лепо. 

- Па чекајте, шта се дешава ако сам ја већ био члан неке друге партије? Или ево ако сад одлучим да ми је нека друга симпатичнија? 

- Е, морао бих, мило, онда да радим коалициони ребаланс, а што да се мучимо, све ти је то, сине, исти ђаво, узми исту ко и онај тикван, променићеш касније ако ти затреба. Ево, има дана кад и ја не знам у којој сам, морам да погледам овде на компјутеру у персоналном картону.   

- Коалициони ребаланс? Али како се то ради, избацићете неког с посла? 

- Шта ти је, шта причаш глупости, какво избацивање с посла, ово је државна служба. Има ту, синко, систем, имамо неколико запослених балансера и свако од њих има различиту партијску књижицу, па кад се поремети стање код нас ми прекомандујемо неког од балансера у неку другу државну службу, а запослимо неког из неке друге, коме су већ какви кадрови најпотребнији и најкориснији у том тренутку. Додуше, због кризе је уведена рационализација овог система, па се сад сви ти балансери из различитих државних агенција и не селе тамо вамо, то је било много скупо, већ су сви у истој згради, такозвана Балансирана Рационална Управа Кадровске Апанаже, односно БРУКА. Седе до телефона и чекају да буду обавештени са које линије буџета треба да подигну плату следећег месеца. 

- Али, тако ниједан од њих не ради ништа, зар није лакше да свака агенција ипак држи своје балансере код себе, који би још нешто успут можда и радили, и само им мења партијску припадност по потреби, сваког првог, пред плату? 

- Хеј, који добар фазон, окреће телефон, халооо … Генерални  … овај нови момак ми даде фантастичну идеју … молим … добро, добро, ништа онда, пренећу. Каже ти Генерални ако још једном чује да си имао неку идеју доћи ће лично у твоју канцеларију да те, ногом у гузицу, извини, сине, али тако је рекао, избаци кроз прозор, па макар морао сам да научи то око опреме. 

- Али ја још и немам канцеларију. 

- Средићемо то, можда за почетак можеш код уређаја, сад је наважније да средимо баланс. 

- Е то сам и хтео да питам, а где је апаратура? 

- Откуд ја знам, видиш да имам важнијих ствари. Ево пробај са Технолошким Директором, ту је суседна врата, ваљда он зна где је то, а можда ће знати и како може да се среди ово да се некако избегне ова програмски решена обавеза пропадања запослених по партијама, он је и наручивао овај усрани софтвер. 

- Мислите са Техничким. 

- Ма није, синовац, лепо ти кажем са Технолошким, одмах ту доле, лево, преко пута просторије у којој чувамо старе куцаће машине и сломљене столице. Технички је десно, преко пута просторије у којој су старе столице и сломљене машине за куцање. 

Технолошки је одмах почео да врти главом. 

- Нема шансе. Програм је правила фирма која је у … како бих рекао … блиској сарадњи са једном партијом, а због баланса је бизнис око одржавања дат другој партији. 

- Мислите другој фирми?  

- А? Јесам ли рекао партији? Омакне ми се, извињавам се. Фирми, наравно. И сад је немогуће учинити било шта смислено око програма. Она прва фирма не да ништа од документације другој, а и кад им да онда је све намерно погрешно, па ови из друге партије онда само још горе зезну ствар кад пробају да нешто промене. Оно ”у” у питању око партијског пропадања запослених никако да обришемо. А кад смо хтели да променимо опцију која је датуме на извештаје стављала аутоматски, уписујући текући датум, у много практичнију и прикладнију опцију по којој би датум био стављан ручно, сходно реалним потребама, шест месеци је на екрану све изгледало добро а на финалном извештају је уместо датума стајало 35.18.34. Свињарија се открила тек кад је Технички једном приликом унео грешком тај датум уместо салда у дигитрон на свом столу, а бивша  секретарица му, кад је пришла с кафом, звизнула шамарчину. 

Пробам ја да нађем неки излаз. 

- А можда може, пошто је програмом искусно предвиђено стварање нових партија и фракција, да се отвори кроз опцију као нека нова, измишљена, партија коју би сачињавали ванпартијци, рецимо назваћемо ту партију Фиктивна Асоцијација Радника у Службама и Агенцијама, ФАРСА, па да се тамо пријави ко хоће. 

- Хеј, која необична идеја, чекај сад ћу да зовем Генералног да предложим …

- Немојте, немојте! Никако Генералног, ако може некако без тога, завапим ја. 

- У ствари, у праву си, ово је сувише битна одлука да би се оставила Генералном. Иди ти лепо код шофера, оног најмлађег, што је увек у оделу, па види с њим. 

- Чекајте, зашто код шофера? Какве везе има он? 

- Ма он и не зна да вози, он ти је, у ствари, високо углављен у истој партији с Генералним, спремају га за неку јаку функцију, само се чека да му рад буде написан и да му се додели диплома, његова је последња овде у Агенцији. Зато Генерални и шета на прстима и гледа да углавном не буде ту, да га случајно неко не пита о нечему, а он не зна шта шофер о томе мисли. 

А шофер је био неумољив. 

- А, не, тај филм нећете гледати. Ти би, бре, да на мала врата, на цаку, поново уведеш запошљавање ванпартијаца. Један ’вамо, један онамо и тако и тако, али шта ако се та појава рашири и драстично смањи број места на којима се може вршити балансирање? И замисли да дође после неки поштен човек, што је стварно у некој партији, и да, ни крив ни дужан, не може да буде угуран у Агенцију. 

Помирен са судбином, и размишљајући у коју партију да се учланим, упитам

- А да ли бар можда знате где је апаратура? 

- Е, то не знам, види с Финансијским, ја мислим да то има само на факултету код оног асистента у лабораторији, треба с њим фино, иначе зна да зајебава, не да приступ. 

Мораћу изгледа у партију оног проклетог асистента, да некако загладим ствар, помислих кроз сузе. 
 


Komentari (103)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 23:03 10.05.2010

...

1
Danas razbijam :)
marco_de.manccini marco_de.manccini 00:17 11.05.2010

Re: ...

бар неки звездаш што разбија.
omega68 omega68 23:20 10.05.2010

Marko

blago tebi što se samo zezaš sa ovim.
Ima nekih koji to žive
mirelarado mirelarado 23:27 10.05.2010

Re: Marko

Мораш подробно да се распиташ пре него што одлучиш у коју ћеш се странку учланити. Шта ако насумично одабереш баш ону чија је квота за тај твој факултет већ испуњена? Због тебе нико неће нарушавати успостављену равнотежу.

П.С. Одличан текст, једино што је смех који изазива горак... барем мени.
marco_de.manccini marco_de.manccini 23:59 10.05.2010

Re: Marko

Мораш подробно да се распиташ пре него што одлучиш

нема шта да се распитујем, мораћу код оног асистента, у његову, да загладим ствар што сам га отерао дођавола.
marco_de.manccini marco_de.manccini 00:13 11.05.2010

Re: Marko

blago tebi što se samo zezaš sa ovim. Ima nekih koji to žive

једино што је смех који изазива горак... барем мени.

извињавам се момци и девојке. нећу више, бар до јануара.
mirelarado mirelarado 00:54 11.05.2010

Re: Marko

marco_de.manccini
blago tebi što se samo zezaš sa ovim. Ima nekih koji to žive

једино што је смех који изазива горак... барем мени.

извињавам се момци и девојке. нећу више, бар до јануара.


Не треба ти да се извињаваш, него творци партитократије (извин'те што пЦујем).
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 15:05 11.05.2010

Re: Marko

П.С. Одличан текст, једино што је смех који изазива горак... барем мени.

mirela ja na ovo:
ма неће бити никаквих пиздарија, видим момка, ту је код мене, момак на месту, пун идеја … не, не, знам да нам идеје не требају, не бој се, све је у реду, неће бити никаквих идеја … не знам зашто сам то рекао.

ja na ovo se smejem od juce ali ne gorko nego onako kako treba : )))
mirelarado mirelarado 21:04 11.05.2010

Re: Marko

njanja_de.manccini
П.С. Одличан текст, једино што је смех који изазива горак... барем мени.

mirela ja na ovo:
ма неће бити никаквих пиздарија, видим момка, ту је код мене, момак на месту, пун идеја … не, не, знам да нам идеје не требају, не бој се, све је у реду, неће бити никаквих идеја … не знам зашто сам то рекао.

ja na ovo se smejem od juce ali ne gorko nego onako kako treba : )))


:))))
Текст је сав саткан од урнебесно смешних бисера, него је тема као таква горка. Мислим да нас тај уравнотежени братско-партијски-дистрибутивни-дрп-систем урнише као друштво и гура нас назад у провалију из које смо пре десет година наизглед промолили нос. Марко на прави начин указује на безизлаз који је тај систем успоставио. Отуда горчина.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 22:46 11.05.2010

Re: Marko

ma znam da je tema gorka - eno žive je svi moji tamo na ovaj ili onaj način. al mora čovek nekad i da se smeje.
de si ti nema te ceo dan?
mirelarado mirelarado 23:05 11.05.2010

Re: Marko

njanja_de.manccini
de si ti nema te ceo dan?


Ма пусти ме, Њањо, тако ми и треба, кад се нисам учланила ни у једну партију и морам стварно да радим.


docsumann docsumann 23:23 10.05.2010

SJAJNO!!!

ма неће бити никаквих пиздарија, видим момка, ту је код мене, момак на месту, пун идеја … не, не, знам да нам идеје не требају, не бој се, све је у реду, неће бити никаквих идеја … не знам зашто сам то рекао.


baš sam se slatko ismijao
marco_de.manccini marco_de.manccini 00:23 11.05.2010

кратак интервју

- колико је сати?
- немам идеју.
- примљен си.
docsumann docsumann 00:30 11.05.2010

Re: кратак интервју

Pretpostavljam da aparatuta i ne postoji.
marco_de.manccini marco_de.manccini 00:39 11.05.2010

Re: кратак интервју

апаратура не постоји. не постоји ништа у овој причи. и интервју и држава и сви ти директори, незграпни софтвери и рационалне кадровске апанаже су измишљени.
docsumann docsumann 00:51 11.05.2010

Re: кратак интервју

апаратура не постоји. не постоји ништа у овој причи. и интервју и држава и сви ти директори, незграпни софтвери и рационалне кадровске апанаже су измишљени.

Ma, kapiram da je fikcija, samo što ni u toj fikciji aparatura , u stvari, ne postoji
marco_de.manccini marco_de.manccini 01:43 11.05.2010

Re: кратак интервју

у фикцији, како сам ја разумео, постоји, али на жалост протагонисте постоји само једна и то у лабораторији истог оног асистента ког је отерао дођавола кад је завршио факултет.
docsumann docsumann 02:08 11.05.2010

Re: кратак интервју

у фикцији, како сам ја разумео, постоји, али на жалост протагонисте постоји само једна и то у лабораторији истог оног асистента ког је отерао дођавола кад је завршио факултет


Vidiš, meni se baš dopala ideja da te aparature uopšte nema, a svi se kao pozivaju na nju iako je, ustvari, niko nikad nije vidio. Taj asistent jedini zna da nje nema, zato i nikoga ne pušta tamo. U protivnom bi ostao bez posla ako se to otkrije.

Mitska aparatura
blogovatelj blogovatelj 02:59 11.05.2010

Re: кратак интервју

Mitska aparatura


Godo je sad upravo javio da nece doci.
Zato me je i podsetilo na Beketa.
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:10 11.05.2010

Re: кратак интервју

Vidiš, meni se baš dopala ideja da te aparature uopšte nema, a svi se kao pozivaju na nju iako je, ustvari, niko nikad nije vidio.

Sasvim zanimljiva misao, donekle sam u tom pravcu i išao, dok nisam odlučio da zaokružim stvar i odnesem svežeg diplomca nazad na milost prokletom asistentu i "add insult to injury" time što će se diplomac morati učlaniti u njegovu partiju.Ali, naravno, aparatura ne mora da stvarno postoji, Uostalom i šofer samo nagađa gde je.
marco_de.manccini marco_de.manccini 03:19 11.05.2010

Re: кратак интервју

успут, баш због тог потпуног непознавања се за ту апаратуру користе разне речи као опрема, уређај, машина, скаламерија, инструмент, ... нико није сигуран ни како да то назове.
docsumann docsumann 03:22 11.05.2010

Re: кратак интервју

Upravo to
crossover crossover 23:32 10.05.2010

Заболела ме глава од читања.
Је л’ си гледао Бразил?
marco_de.manccini marco_de.manccini 23:56 10.05.2010

Re: ↔

нисам. гледаћу кад буде прилике. сигурно њања има у библиотеци.
crossover crossover 01:07 11.05.2010

Re: ↔

Гледај обавезно, свидеће ти се. Ја сам га гледао пет-шест пута, и сваки следећи пут ми је био још бољи.
miloradkakmar miloradkakmar 23:47 10.05.2010

Mnogo

se premišljaš oko partija.
U sistemu TI MENI -JA TEBI nije važno u kojoj si partiji.
Vidiš da ljudi ne daju da sistem pukne.
marco_de.manccini marco_de.manccini 00:11 11.05.2010

Re: Mnogo

ма не бре, то је само софтвер тако урађен са грешком, лако се то да оправити.
tyson tyson 00:20 11.05.2010

pocvest


ево, види, има питање ”у којој партији запослени пропада?”

A ovo propada umesto pripada je, pretpostavljam, lapsus calami...?


marco_de.manccini marco_de.manccini 00:24 11.05.2010

Re: pocvest

ни случајно. ако пажљиво читаш, поновљено је три пута.
blogovatelj blogovatelj 00:37 11.05.2010

Ovo zvuci

Kafkijansko - kamijevski. Beketovski mozda.
Ne znam ni sam...
Ali zvuci mnogo dobro.
I sam sam, druge polovine devedesetih, dva puta imao ponudu da me firma salje na posao iz Srbije u inostranstvo. Jednom u Vladivostok, drugi put u Libiju.
Plata tri puta veca od one koju sam primao, plus plata koju sam primao, umanjena za bonuse. Plus smestaj i hrana u dalekom svetu. Plus dzeparac za beli svet.
Redovna plata bi ostajala mojoj porodici u Srbiji, da ima od cega da zivi dok ja radim u inostranstvu.
Sve sam propisane uslove ispunio, sem jednog. Partijskog. Nisam mogao da biram, morao je biti SPS.
Sada kad razmislim, mislim da sam bio nevidjeno glup. Mada, zavaravam sam sebe, mislim da mozda i nisam bio glup.
Ne znam ni sam...
docsumann docsumann 00:46 11.05.2010

Re: Ovo zvuci

Sve sam propisane uslove ispunio, sem jednog. Partijskog


Takođe. Partijska nepripadnost me poprilično koštala u profesionalnom smislu...
marco_de.manccini marco_de.manccini 00:51 11.05.2010

Re: Ovo zvuci

шта, овакве ствари потоје?

па добро побогу, како је могуће да сам толико неоригиналан. а пробао сам да све звучи што је могуће глупље.
docsumann docsumann 00:56 11.05.2010

Re: Ovo zvuci

шта, овакве ствари потоје?


ne baš ovako groteskne, već tupavo i neumoljivo realno
myredneckself myredneckself 00:59 11.05.2010

Марко

А то не може, синко, није предвиђено у програму. Ево, не могу да мрднем с овог екрана док се то не попуни, ево, ентер, ништа, синак, ништа.

Шта ти је, шта причаш глупости, какво избацивање с посла, ово је државна служба. Има ту, синко, систем, имамо неколико запослених балансера и свако од њих има различиту партијску књижицу, па кад се поремети стање код нас ми прекомандујемо неког од балансера у неку другу државну службу, а запослимо неког из неке друге,

ОвоРодеВидимЕвоЛепо - овски
blogovatelj blogovatelj 01:56 11.05.2010

Re: Ovo zvuci

ne baš ovako groteskne, već tupavo i neumoljivo realno


Bas tako. U mom slucaju nije bilo filozofije. Take it or leave it.
Prvo mi se desio taj Vladivostok, pa su posle bile varijante da se ide u Cesku, ali mene tu nisu ni racunali kao kombinaciju, jer je to bilo namenjeno tatinim sinovima.
Onda je neplanirano iskrsla Libija, nisu imali koga da posalju da im odradi posao, pa su se opet setili mene, ali je opet bio isti uslov.
Posle te druge ponude, vise mi nista nisu ni nudili. Ubrzo sam i otisao iz te firme.
marco_de.manccini marco_de.manccini 04:50 11.05.2010

Re: Ovo zvuci

U mom slucaju nije bilo filozofije. Take it or leave it.

па и "take it or leave it" је нека филозофија. понекад и једина исправна. мада, то нема никакве конкретне везе са твојом причом, онако кажем.
marco_de.manccini marco_de.manccini 04:57 11.05.2010

Re: Марко

ОвоРодеВидимЕвоЛепо - овски

ма, ово је само блог, нема ту много дубине и промишљања. пише се, како неко рече (ту иде један смајли што намигује), на брзину, ”у афекту”.
man ray loves me man ray loves me 10:19 11.05.2010

Re: Ovo zvuci

Kafkijansko - kamijevski. Beketovski mozda.
Ne znam ni sam...

da pomognem - orwellovski with a touch of bulgakov.
ko nije procitao 'psece srce' - you have to!

blog - great stuff!
docsumann docsumann 10:47 11.05.2010

Re: Ovo zvuci

Kafkijansko - kamijevski. Beketovski mozda.
Ne znam ni sam...

da pomognem - orwellovski with a touch of bulgakov.


Crossover je dobro spomenuo "Brazil", zatim "Kvaka 22", a od Bulgakova "Đavolijada"... Super društvo, ali ključna stvar je autorov talenat.
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:16 11.05.2010

Re: Ovo zvuci

Crossover je dobro spomenuo "Brazil", zatim "Kvaka 22", a od Bulgakova "Đavolijada"... Super društvo, ali ključna stvar je autorov talenat.

па, јесте, кросовер је супер друштво, а у праву си и за булгакова да је био јако талентован.
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:27 11.05.2010

Re: Ovo zvuci

Kafkijansko - kamijevski. Beketovski mozda.
Ne znam ni sam...

da pomognem - orwellovski with a touch of bulgakov.

да се умешам и ја мало. нисам читао хакслија, али кажу да је, парафразирам, разлика између орвела и њега била то што је контрола код орвела била, углавном, остварена присилом, а код хакслија су људи били мотивисани и манипулисани некаквом врстом ”награде”. наравно, оба имају елементе и присиле и пропаганде, али са различитим акцентом.

зар није обавезно ”пропадање по партијама” због добијања посла ипак више хакслијевски него орвеловски тип контроле?
man ray loves me man ray loves me 15:11 11.05.2010

Re: Ovo zvuci

ne znam, nisam ni ja citala hakslija.
bezbojni cinovnici sa sitnim motivima, to bi moglo biti i gogolj, ali on uzme jednog pa ti slomi srce.
ali enivej, to su samo asocijacije, mislim da je tekst sasvim originalan.
crossover crossover 15:49 11.05.2010

Re: Ovo zvuci

man ray loves me
bezbojni cinovnici sa sitnim motivima, to bi moglo biti i gogolj, ali on uzme jednog pa ti slomi srce.

И мени је једна од асоцијација био Гогољ, "Шињел" рецимо.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:07 11.05.2010

Re: Ovo zvuci

ал’ сте ви људи неки начитан свет, постиђујете ме стално. мораћу да се изолујем и читам мало пре него поново нешто пишем.
docsumann docsumann 16:15 11.05.2010

Orvel vs Haksli

Orvel je bolji pisac.
Orvela antiutopija je zasnovana na represivnoj kontroli totalitarnog društva.
Takve zajednice odumiru, i slične, sem S.Koreje, praktično, više ne postoje.
Hakslijeva antiutopija se zasniva na manipulaciji i kontroli potrošačkog društva i više je nego aktuelna.
Kod Hakslija ima droge - zove se soma, dobro radi, nema neželjenih posljedica i društveno je poželjna.

"Propadanje po partijama" je tvoje maslo
docsumann docsumann 17:49 11.05.2010

Re: Ovo zvuci

Crossover je dobro spomenuo "Brazil", zatim "Kvaka 22", a od Bulgakova "Đavolijada"... Super društvo, ali ključna stvar je autorov talenat.


па, јесте, кросовер је супер друштво, а у праву си и за булгакова да је био јако талентован


Mislio sam na Teri Gilijamsa
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:30 11.05.2010

Re: Ovo zvuci

"Шињел" рецимо.

ето, прочитао, додуше на енглеском, али шта је ту је. сад се као и сећам да се дискутовало нешто на неком часу, а можда и маштам.

успут, имам утисак да се многи људи још увек нису ослободили те ”да ли знаш с ким разговараш” матрице у понашању, али и да постоји велика разлика између европе и северне америке по овом питању.

глупо је генерализовати утиске, али ипак, најнадуванији професори које срећем овде већином нису американци.
docsumann docsumann 20:17 11.05.2010

Re: Ovo zvuci

mislim da je tekst sasvim originalan


isto
mlekac mlekac 00:39 13.05.2010

Re: Ovo zvuci

marco_de.manccini
ал’ сте ви људи неки начитан свет, постиђујете ме стално. мораћу да се изолујем и читам мало пре него поново нешто пишем.


Ne znam zasto, al' mene ovo podseti na Harmsa...
Svetlije od njega, naravno, ali ima negde i ta njegova crta beznadja.
marco_de.manccini marco_de.manccini 01:16 13.05.2010

Re: Ovo zvuci

макса ми рекламирао већ тог хармса. јој, што ви људи волите да дајете домаће!
mlekac mlekac 01:19 13.05.2010

Re: Ovo zvuci

marco_de.manccini
макса ми рекламирао већ тог хармса. јој, што ви људи волите да дајете домаће!


Ako ti je za utehu, on je pisao kratke price, pa moze da se cita 'na preskok'.
docsumann docsumann 01:20 13.05.2010

Re: Ovo zvuci

макса ми рекламирао већ тог хармса. јој, што ви људи волите да дајете домаће!


Harms je keva!
mlekac mlekac 01:35 13.05.2010

Re: Ovo zvuci

docsumann
Harms je keva!


crossover crossover 22:27 14.05.2010

Re: Ovo zvuci

marco_de.manccini
успут, имам утисак да се многи људи још увек нису ослободили те ”да ли знаш с ким разговараш” матрице у понашању, али и да постоји велика разлика између европе и северне америке по овом питању.

глупо је генерализовати утиске, али ипак, најнадуванији професори које срећем овде већином нису американци.


Ја сам чуо да су јапанци у Јапану најгори по том питању :))
vladimir petrovic vladimir petrovic 05:37 11.05.2010

Država radi, radi...

marco_de.manccini
... koji je znao da upravlja takvom aparaturom je pobegao preko granice čim je ugrabio priliku. U stvari, nisam razumeo, možda je i umro. Državi se to svakako svodi na isto

Ovde grešiš tvoju dušu pravednika.

Državi se ne svodi svakako na isto.
Državi je stalo. S druge strane, mada je u mnogo čemu na liniji SPC, ne veruje u bezgrešno začeće i u vaskrsnuće - ne veruje da neka pobegulja za nju umre, pa posle vaskrsne i vrati se.

Uostalom, Država je osnovala posebno Ministarstvo kako bi sebi pomogla da se vraćaju ti koji su, zavedeni boljim snom, a možda i pohlepom, otišli.
A novine kažu da to Ministarstvo za diasporu dobro radi, da ima vajde, da se ljudi vraćaju.

Mislim da u Knjigama predvidjanja, koje to Ministarstvo vodi, stoji i tvoje ime, Marko, medju onima koji treba u dogledno vreme da se vrate... Ti i tvoja porodica ste potrebni ovoj Državi.
Ne spava Država, već budno prati sve, he, he, he...

Vladimir The Civil Servant
marco_de.manccini marco_de.manccini 05:58 11.05.2010

Re: Država radi, radi...

искрено, тај део је потпуно непотребан тексту и стављен је само као мала провокација. у сваком случају, кад већ дођосмо до тога, мислим да су министарства које помињеш бескориснија и од славних алан фордовских министарстава за истраживање руда и губљење времена. боље конзуларне услуге би биле далеко корисније и пожељније.

едит. наравно, у оба случаја сам корисност мерио кроз призму грађана.
GajaR GajaR 06:11 11.05.2010

crni marko

svaki marko radi naopako a naš marko zlo i naopako...

PS: posle ovako dobrog bloga, mislim da će te neko naše ministarstvo i hteti.

Pripazi se!
marco_de.manccini marco_de.manccini 06:21 11.05.2010

Re: crni marko

чуј, пази се. чега? ништа то никога не интересује, пас лаје а каравани пролазе.
trapava trapava 06:49 11.05.2010

Marko,

Je l' ti radiš kod mog muža u firmi? Javno preduzeće u kom radi je sa 45 došlo na 70 radnika, za samo četiri godine. Ne, ne, nisu razvili proizvodnju, udomljavali su partijske direktore, šefove i rukovodioce. Čitam tvoj tekst i ne verujem, sve si ih u glavu pogodio! Sve! Samo kod njih uz šofera ima i jedna blagajnica, zaštićena k'o beli medved.
Žao mi je što prepoznah situaciju, lakši bi mi život bio da mislim da je fikcija.
marco_de.manccini marco_de.manccini 07:16 11.05.2010

Re: Marko,

ја сам надувавао и измишљао колико сам знао и умео само да би се видело да је све то немогуће. потпуно сам пометен и разочаран реакцијом читаоца који као да редом тврде да ми имагинација и није нека. па шта ја сада да измишљам? да је звезда саопштила да не признаје косово?
arianna arianna 07:44 11.05.2010

Re: Marko,

...nisi morao nšta da izmišljaš, partijsko zapošljavanje kod nas je uobičajna pojava.
Političke stranke postale su zamena za tržište rada, samo je bitno ubosti(učlaniti se u) pravu stranku.
Vanpartijskom kadru ovde je skoro nemoguće naći posao, upravo zbog "partijskog balansiranja" a jeste poražavajuće da moraš da moliš i juriš za posao i vezu nekog šofera, kafe kuvaricu ili neke "stručne" pomoćnike koji se školuju o državnom trošku i u radno vreme.

Nego blago tebi, ti bar ode u inostranstvo na vreme


preporuka za blog
dragannalovic dragannalovic 08:12 11.05.2010

Re: Marko,

marco_de.manccini
ја сам надувавао и измишљао колико сам знао и умео само да би се видело да је све то немогуће. потпуно сам пометен и разочаран реакцијом читаоца који као да редом тврде да ми имагинација и није нека. па шта ја сада да измишљам? да је звезда саопштила да не признаје косово?

Ili o tome kako su se igrači iz onog famoznog kluba, mislim da se zvaše "Privrednik", pokajaše zbog nameštanja,otimanja i lažiranja, pa ime se sve toliko smučilo,da sa punim pravom traže promenu imena u "Pravednik"
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:51 11.05.2010

Re: Marko,

ма нису они ништа криви, видиш да произвођачи пљачкају. толико су се осилили да руководе ценама како хоће и кажу јадним трговцима колика мора бити продајна цена. и сад да би ови фини трговци продавали вољеном народу јефтиније морају некако да се сналазе. праведници, него шта.
dirtyharry dirtyharry 08:31 11.05.2010

Kolega

'fala na ovako dobrom tekstu baš me nasmeja.

Inače mali događaj iz bogate arhive ovog lakovernog detlića. Odem ti ja kao student na neki razgovor za posao u jednu firmu koja se bavi elektronikom u Nišu. Direktor je neki bivši direktor Ei Niš (nekog dela u tamo) i sad rade sve i svašta za velike fabrike, automatika čuda.
Da ne dužim previše, na dva razgovora kod dotičnog koji su trajali skoro po sat vremena nisam uspeo da saznam konkretan opis posla, kakvo je radno vreme, kolika je plata. U životu nisam sreo većeg prodavca magle. To je prava umetnost.

Posle drugog razgovora se više nisam ni javljao a nisu ni oni, verovatno je našao nekog koji bi njemu plaćao dok radi za njega, jer ne može to svako... Mislim da radi u jednoj tako ozbiljnoj firmi.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:05 11.05.2010

Re: Kolega

ма можда је све то било бенигно. воли човек да прича, а нико га не слуша, па ти ту лепо налетео.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:09 11.05.2010

Greška

”у којој партији запослени пропада?”

Da li je druga štamparska greška slučajna ili ima dublju poruku?
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:31 11.05.2010

Re: Greška

јелице, та ”грешка” је поновљена три пута у тексту. а како каже луис керол

”I have said it thrice: What i tell you three times is true”

Jelica Greganović Jelica Greganović 17:38 11.05.2010

Re: Greška

Aaa...ok, svatila.
duchesse duchesse 09:12 11.05.2010

Preporuka!

Kišonovski smešno/tužno!
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:00 11.05.2010

Re: Preporuka!

кишону је, чини ми се, требало мање речи. та економичност и ефикасност ваљда долази од његовог рада у новинама. други начин би био кроз таленат да се каже и изостављено, као код брајовића.
duchesse duchesse 08:18 12.05.2010

Re: Preporuka!

Ma neeee, ova zavrzlama i ne bi trebalo da se ispriča sa manje reči. Word count je sasvim u redu.
jasnaz jasnaz 11:18 11.05.2010

ob)rada



blogovatelj blogovatelj 13:24 11.05.2010

Re: ob)rada

ob)rada


Interesantna stvar, ovaj sto se cepa cekicem u vugla prvo postane tuzan pa se tek onda otkine po lobanji.
Dakle cekic nije uzrok njegove tuge, nego mu valjda pomaze da tugu preboli.
docsumann docsumann 13:36 11.05.2010

Re: ob)rada

Interesantna stvar, ovaj sto se cepa cekicem u vugla prvo postane tuzan pa se tek onda otkine po lobanji.
Dakle cekic nije uzrok njegove tuge, nego mu valjda pomaze da tugu preboli.


Klasični satanizam. Pravu sliku dobiješ kad puštaš unazad
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:33 11.05.2010

Re: ob)rada

знаш како инжињери кажу ”кад ништа не помаже, узми већи чекић”.
sentinel26 sentinel26 12:06 11.05.2010

Gde je sada

bivša sekretarica koja jednom rukom servira kafu a drugom lupa šamare, interesuje me, ako si saznao ?
Mogu odmah da joj nadjem posao ...

Pa ovo sve naredno bi moralo da nadje mjesta u popularnim enciklopedijama (one zvanične nam nikada nijesu ni bile potrebne )...

Технички Директор
Агенција за Слање Података
Агенција за Обраду Података,
Агенција за Прикривање Података.
Генерални
Коалициони Директор
Персонални,
Коалициони баланс
Коалициони ребаланс
Запослени балансеро
Балансирана Рационална Управа Кадровске Апанаже ( БРУКА )
Апаратура
Технолошки Директор
Пропадања запослених по партијама
Усрани софтвер
Сломљене машине за куцање
Свињарија
Бивша секретарица
Шамарчинa
Измишљена партија
Ванпартијци
Фиктивна Асоцијација Радника у Службама и Агенцијама, (ФАРСА)
Шофер
Асистент у лабораторији,
Проклети асистент


Marko, čuvaj se, kada neki balansero obavijesti supervizore, a ovi te stave na spisak "neprijatelja"...

Supervizor pozove Generalnog, ovaj odobri, informiše Koalicionog i pozove Personalnog a ovaj Tehničkog ...

marco_de.manccini marco_de.manccini 15:03 11.05.2010

Re: Gde je sada

па добро, што би мени неко замерио? ја сам ону земљу и све те институције измислио? никаквих имена или другачијих чврстих референци нема. зар мислиш да има и толико глупих балансера и супервизора који би се сами пријавили да се то у ствари о њима ради?
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:08 11.05.2010

Re: Gde je sada

Mogu odmah da joj nadjem posao ...

дај потребне квалификације, која партија и тај рад, па да се преквалификује ако треба.
sentinel26 sentinel26 15:15 11.05.2010

Re: Gde je sada

marco_de.manccini
Mogu odmah da joj nadjem posao ...

дај потребне квалификације, која партија и тај рад, па да се преквалификује ако треба.

Te dvije "kvalifikacije" koje posjeduje su sasvim dovoljne, člansku kartu neka baci čak i ako je žuto obojena...
Prekvalifikacija nije potrebna...
mrdax mrdax 14:19 11.05.2010

Slicnosti sa.....

Dobar tekst. Moje pohvale!
Kada procitam malo pazljivije na nesto me podseca, kao da sam ovo vec negde video
Ma kakvi, svasta od mene, koje drustvo bi trajalo da se ovako ponasa. Ovo je ipak samo fantazija i humoreska
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:21 11.05.2010

Re: Slicnosti sa.....

ето, коначно да неко призна моћ моје имагинације. хвала!

а што се тиче трајања необичних друштва, знаш како је, транзиција (нема ни 20 година), криза (нема ни 30), спољашни и унутрашњи непријатељи (нема ни 65), политички притисак на запослене ”у државном” (нешто преко 80), ...

едит. можда је ипак ”необичних друштава”?
Biljana 77 Biljana 77 14:27 11.05.2010

Ako nisi čitao

preporučujem Ćopićevu pripovetku Odumiranje mozga.. Sjajno!

A i tvoj blog preporučujem. Obično i pre nego što pročitam.
marco_de.manccini marco_de.manccini 15:35 11.05.2010

одумирање мозга

чуј читао, ходо!

(нисам читао стварно, а ходање је више пута потврђено.)
Kraja Kraja 15:10 11.05.2010

...ispravka naslova...

.......naslov bi trebalo da bude "balada o crknutoj macki deveta sezona 4 epizoda", jer sve tako asocira na jednu firmu, pardon partiju...ciji savetnik, pardon vlasnik, pardon vlasnik sa pravima prenetim na trece lice, koje je iz druge firme, pardon partije.........


...nocas sam odrao jednu "flasicu" knob creeka i tako sam bio lepo mamuran, a onda sam procitao tvoj blog...mamurluk je nestao i sada mi zao uzalud bacenog burbona...
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:39 11.05.2010

Re: ...ispravka naslova...

обично јако пазим на наслов, али овај пут нисам много тупио и мудровао. директна и плитка референца на празна обећања.
jasnaz jasnaz 18:18 11.05.2010

: ...ispravka...

marco_de.manccini
директна и плитка референца на празна обећања.


Upravo javljaju na vestima b92: stanoviti Slaviša učlanjen u 8 p. stranaka - izneo svoj glas (čitaj: izbori) ovde - najveća ponuda do sada: 80E!

marco_de.manccini marco_de.manccini 19:16 11.05.2010

Re: : ...ispravka...

и ’ајде сад ти измисли нешто. дижем руке.
marta l marta l 19:22 12.05.2010

1 ili 0

ili jesi ili nisi... u partiji - bilo to i nekad. jednostavnije, a isto
a propos, cujem od kolega iz tvog kraja da su ih prosle godine razbili pi partijskoj liniji posle Gejtsovog odlaska.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:22 12.05.2010

Re: 1 ili 0

pa naravno da je bilo. ta tekovina je davnašnja, starija i dugovečnija od nekadašnjih platana na bulevaru. tradicionalna vrednost koju svaka vlast jako poštuje. ali ako se ranije ponekad i moglo zabušiti i preskočiti sad ne može. ne da onaj program. 0 ili 1.

(a to s gejtsom pojma nemam. nas gikove, dok radi aparatura, ne diraju oko tih stvari.)
mlekac mlekac 00:50 13.05.2010

Re: 1 ili 0

marta l
ili jesi ili nisi... u partiji - bilo to i nekad. jednostavnije


A posle nastao haos...
Tako je tata jedne moje drugarice, stariji covek, pocetkom 90-ih uredno prihvatao da ga uclane u svaku partiju ciji su mu revnosni clanovi predizborno zakucali na vrata.
Pristojan covek, bilo mu greota da ikoga otera, fini ljudi, ljubazni, i on potpisivao pristupnice svima.
I uredno isao kada su ga pozivali na sastanke - jes' da nije ucestvovao u diskusijama posto bas i nije kapirao o cemu pricaju, al' covek bio navikao da se sastanci postuju, a penzionerski dani dugi i tako...
I tako je to trajalo sve dok se, pred ne znam koje izbore nisu dosetili da ga predloze kao odbornika na istom birackom mestu iz jedno tri suparnicke partije!
Tek je tada porodica otkrila da on ima vise partijskih clanskih karata nego prosecni Amer kreditnih kartica.
A on im reko da mu samo jedna partija, tamo neki Jehovini svedoci, nije htela da da karticu, pa je, eto, prestao da ide na njihove sastanke!
Doduse, pravdali smo ga 'sitnicom' da je bio 75% gluv, a i blago autistican, ali je, ocigledno, bas zato bio izuzetan partijski kadar!
marco_de.manccini marco_de.manccini 01:18 13.05.2010

Re: 1 ili 0

kao odbornika na istom birackom mestu iz jedno tri suparnicke partije

а је л’ то не може?
mlekac mlekac 01:21 13.05.2010

Re: 1 ili 0

marco_de.manccini
kao odbornika na istom birackom mestu iz jedno tri suparnicke partije

а је л’ то не може?


Pa onda nema dovoljan broj delegata na tom mestu - osim da se isti broji tri puta.
marco_de.manccini marco_de.manccini 01:23 13.05.2010

Re: 1 ili 0

па, мислим, постигнут консензус, шта има лепше од тога?
mlekac mlekac 01:33 13.05.2010

Re: 1 ili 0

marco_de.manccini
па, мислим, постигнут консензус, шта има лепше од тога?

Pa jeste, al' znas kako ne vole da reklamiraju buduce koalicije pre nego sto se izbori zavrse...
Mada, sa njim su stvarno bili na dobitku, covek je bio uclanjen u bukvalno SVE tada postojece stranke!
Unfuckable Unfuckable 19:19 13.05.2010

Re: 1 ili 0

bila je sad skoro negde vest o nekom Geniju ovdašnjem koji je član osam različitih partija
Tzar
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:38 13.05.2010

Re: 1 ili 0

aha, pomenu ga jasna, čak i da je dao glas na licitaciju.

dakle ima dva rešenja pa biraj. farsa ili članstvo u svim partijama.
Unfuckable Unfuckable 05:10 14.05.2010

Re: 1 ili 0

dva rešenja

dobro je dok ima dva, to ti je onda mogućnost izbora a za to smo se onoliko borili.
marco_de.manccini marco_de.manccini 13:26 14.05.2010

Re: 1 ili 0

bila je sad skoro negde vest o nekom Geniju ovdašnjem koji je član osam različitih partija

- ца-ца-цакана, да ли имаш драгана
- имам душо, имам три, што не будеш мој и ти
Unfuckable Unfuckable 21:26 14.05.2010

Re: iz 1 u 2


ne preostaje mi ništa drugo nego oštar centaršut s desne strane u buket igrača:
(ovo bi moglo i na jedan drugi blog, al' samo se jednom centrira na 99)
dakle, idemo -
"Alaj bi se sikicala, al mi ne da nana
Kako cu se sikicati kad ostanem sama"
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 21:20 14.05.2010

intervju


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana