Istorija

Parada u Moskvi bez vojnika Srbije-zašto

Milan Karagaća RSS / 06.05.2010. u 11:10

Na paradi u Moskvi, kojom se 9. maja obeležava 65 godina od pobede nad fašizmom, neće učestvovati vojnici Vojske Srbije jer nisu dobili poziv.

17096388494be1ef32410b7934601677_450x307.jpg 

Paradi će prisustvovati predsednik Srbije Boris Tadić.

Vlada Srbije je saopštila da će 7. maja u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji biti održani tematski časovi posvećeni antifašizmu, slobodarstvu i rodoljublju, kao i analizi sudbonosnih događaja koji su obeležili period Drugog svetskog rata.
Uoči Dana pobede, 8. maja, sa Savske terase Beogradske tvrđave biće izvršena počasna artiljerijska paljba u čast državnog praznika, posle čega će biti svečano otvoren deo stalne postavke Vojnog muzeja u Beogradu posvećenog Drugom svetskom ratu.

Predsednik Tadić je u Norveškoj položio venac i odao poštu jugoslovenskim partizanima koji su se borili protiv Kvislinga.

Preključe je delegacija ministarstva spoljnih poslova položila je venac na Titov grob i zajedno sa dioplomatskim korom odala odala mu poštu kao osnivaču Pokreta nesvrstanih.

(doduše RTS je tu činjenicu prećutala, valjda da ne iritira neke druge).

Da je sve ovo rađeno svih proteklih godina umesto da se upinjalo da se dokaže kako partizani nisu oslobodili već zajedno sa Rusima okupirali Srbiju i Beograd, da nismo izbrisali sve što podseća na antifašističku borbu, a da to sve ruski ambasadori nisu primećivali, sigurno bi i Vojska Srbije marširala na Crvenom trgu.

Navodno, u Ministarstvu odbrane Srbije kažu da  su priželjkivali taj poziv i rado bi se odazvali da su ga dobili. U Ambasadi Rusije u Beogradu kažu da ne znaju razloge zašto srpski vojnici nisu pozvani.

Pitanje je zašto Srbija nije zvanično tražila da i njeni vojnici simbolično učestvuju, kao što je na vreme predlagao Miroslav Lazanski.

 Imamo već utreniran vod koji je učestvovao na paradi u Tripoliju na proslavi kod Gadafija.
Inače, na paradi će učestvovati vojnici i jedinice iz 13 zemalja, među njima i iz SAD, Velike Britanije i Francuske. Pridružiće im se i one iz Belorusije, Ukrajine, Moldavije, Kazahstana, Poljske, Uzbekistana, Kazahstana, Kirgistana i Jermenije.
Od zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, čiji su vojnici bili u pobedničkoj Crvenoj armiji, nisu pozvane da sudeluju baltičke države i Gruzija.
Osim vojnika iz Srbije, na paradi neće biti vojnih kontigenata i iz ostalih jugoslovenskih zemalja, koje su bile u pobedničkoj antihitlerovskoj koaliciji.

Možda se ovde i krije odgovor zašto nas nisu zvali jer od početka ludila 90-ih godina na prostoriu SFRJ dominirali su upravo one politike i ideologije koje su partizani pobedili. U svom trijumfalnom nastupu nacional-šovinističkih ludaka potisnut je antifašizam i ni u jednoj novonastaloj državici više nisu priznavali partizane, prestalo se sa obeležavanjem dana ustanka i dana pobede nad fašizmom.

I Srbija se tako ponašala, pa tek prošle godine u znak gostoprimstva Medvedevu a po instrukcijama ruskog ambasadora Konuzina pripremljeno i čak malo usiljeno obeležen Dan oslobođenja Beograda, ali je sve više ličilo na priredbu u čast Crvene Armije nego partizana koji su spomenuti usput i tamo gde nikako nije moglo biti izbegnuto.

Može se na razne načine promišljati zašto Rusi nisu pozvali i Vojsku Srbije da učestvujući na velikoj paradi bude zajedno sa onima sa kojima su partizani četiri godine zajedno ratovali protiv fašizma, oslobodili Jugoslaviju i Srbiju, zajedno sa Crvenom armijom oslobodili Beograd.

Rusija se sada vrlo surovo ponela prema Srbiji koja se već 20 godina takođe vrlo surovo odnosi prema partizanskom pokretu i čini sve da se NOB minimizira, istorija se prepravlja, Srbija više ne obeležava ni Dan ustanka, dugo nije dostojno obeležavala ni dan oslobođenja Beograda. Izbrisani su nazivi ulica i sve ono što je vezano za partizanski pokret a glorifikovani oni koji su bili otvoreni ili manje otvoreni saradnici okupatora.

Posebna revnosnost je pokazana u Vojsci Srbije koja je okrenuta prema SPC a svaka veza sa tradicijom  NOB marginalizovana. Promenjeni su nazivi kasarni, izbrisana imena narodnih heroja, vojni praznici promenjeni, jedinicama i ustanovama određeni su novi praznici kako bi se i tako vojska distancirala od NOB. Vojska Srbije ne baštini tradicije pobedničke vojske u II Svetskom ratu,već neke druge vojske,što je zvanični stav ove države..Ruska vojska će marširati pod pobedničkim zastavama iz II Svetskog rata,koje su i danas zvanične zastave jedinica ruske armije.Mi smo naše pobedničke zastave-plavo-belo crvenu trobojku sa petokrakom bacili u budžak,tradicija pobednika iz II Svetskog rata je nestala,ni jedna jedinica Vojske Srbije ne nastavlja tradiciju neke od pobedničkih jedinica iz II Svetskog rata,zakonom se mire kvislinzi i pobednici,državne komisije traže kvislinge i ratne zločince po Srbiji.pokreću se inicijative za rehabilitaciju ratnih zločinaca,pa su neki i rehabilitovani,itd...
Ipak, treba biti korektan pa primetiti da se i tu polako vraća na neku normalu, a primer za to je svečana akademija povodom dana vojne akademije gde je na dostojanstven način prikazana tradicija uključujući i NOB i period posle 2. svetskog rata. Bio je to lep primer za razliku od onih koji imaju prekid svesti od 1918. do 2006. i uporno pokušavaju da to i drugima nametnu.

Istorija se ne može praviti, ona se desila. Može se falsifikovati ali i to ne traje dugo. Sve što nam se desilo u našoj istoriji i lepo i ružno je naše i trebamo to tako prihvatiti, ono što je za ponos ponositi se , ono što je za stid stideti se ali nikako zbog onoga čega se trebamo stideti umanjivati ono što je za ponos.

 Ono čime treba da se ponosimo je antifašistička borba i pobeda nad fašizmom a da se stidimo zbog činjenice da su neki naši bili na strani okjupatora i kvislinzi. Da se ponosimo onim parizanima koji su se borili u Norveškoj .

Zato je na Crvenom trgu moralo biti mesta i za vojnike iz Srbije koje bi predsednik Srbije i drugi državnici pozdravljali dok marširaju rame uz rame sa ruskim, francuskim, engleskim i drugim vojnicima antihitlerovske koalicije.

Srbija nikako ne sme sama da istiskuje iz sećanja činjenicu da je u 2.svetskom ratu bila na strani pobednika. Iako to sada neki kod nas onako kao skromno priznaju, snage Titovih partizana su uz sadejstvo Crvene armije porazile jedinice Wehrmachta.

Kao što reče Lazanski, Tito i Mihajlović ipak nisu bili «zvezde bliznakinje.»

Godišnjica pobede u 2.svetskom ratu ne bi smela da ima neku konotaciju sa ovakvim ili onakvim totalitarizmom  posle 1945.godine.

Srbija ne sme da na pobedu protiv nacizma , svesno ili nesvesno, baci bilo kakvu senku.  

 



Komentari (130)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

predatortz predatortz 11:29 06.05.2010

Neka

Neka srpske vojske u srpskim kasarnama. Lepše joj je tamo.
lakipingvin lakipingvin 11:57 06.05.2010

Re: Neka

10% ovog feljtona ako je tacno nece to vise biti ni kasarne a kamoli srpske...jadna je odbrana gde su marketing firme i kumovi jedini koji benificiraju..preporuka za text ali sumnjam da Vas i Lazanskog uopste cuje neko od kumova...ustvari znam da cuju ali neverujem da zele da slusaju...krenite i Vi o dijetama u vojsci da pisete pa mozda Vas tad i poslusaju...
golub_tica golub_tica 11:42 06.05.2010

Prvoborci iz 44

Pa sta ce srpska vojska tamo, Crvena Armija nije priznavala cetnicku borbu protiv fasista, a 95% partizana je nastalo odmah po oslobodjenju, Sve prvoborac do prvoborca.
WIMBLEDON WIMBLEDON 12:45 07.05.2010

Re: Prvoborci iz 44

Има доста „хумора” у твом тексту. Поткрала ти се и грешка: ниjе 95% него 110% партизана jе настало одмах по ослобођењу. Они што су кренули 1941. се не рачунаjу? А нарочито не они коjи су погинули 41, 42, 43, 44...Било би боље да промениш ник у голуб_превртач, више ти одговара.
golub_tica golub_tica 23:13 07.05.2010

Re: Prvoborci iz 44

WIMBLEDON
Они што су кренули 1941. се не рачунаjу?

Kako se ne racunaju, pa 5%!? Malo li je za onolike ofanzive.
Valter je prekobrojni, prica se da je u rat usao zbog zene sto ideoloski nije dobro, nikako.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:01 06.05.2010

*

Godišnjica pobede u 2.svetskom ratu ne bi smela da ima neku konotaciju sa ovakvim ili onakvim totalitarizmom posle 1945.godine.

Potpuno se slažem, jer kad bi to bilo tako tek Rusija ne bi imala šta da slavi, jer je kraj rata dočekala sa Kobom.

Naravno da je bruka i sramota, pre svega naša, što Srbija nije pozvana da učestvuje na toj paradi, ali ne mogu da se otmem utisku da i Rusija mrvicu funkcioniše na način zbog kog nas "kažnjava" (ako prihvatimo izneseno u tvom blogu, a ja se sa tim uglavnom slažem). Naime, ako Rusija misli da nije dobro zarad dnevno političkih igara negirati istorijski značaj velike pobede nad fašizmom, onda ni sama ne bi trebalo to da radi, odnosno da to tretira kao relevantno po pitanju činjeničnog stanja koje govori da se Srbija borila i izborila u tom ratu za pobedu nad nacizmom i fašizmom.

Ne mogu da se, ovim povodom, makar i ne bilo možda baš uporedivo, ne setim i činjenice da pre dve godine, povodom proslavljanja 90-godišnjice kraja WW1, Slovenija nije pozvala predstavnike Srbije. Zanimljivo je da je taj dan, na vrhu Krn, Slovenija proslavila sa predstavnicima onih zemalja koje su taj rat izgubile.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:32 06.05.2010

Re: *

povodom proslavljanja 90-godišnjice kraja WW1, Slovenija nije pozvala predstavnike Srbije.

To su isti oni idioti koji negiraju i partiyanski pokret pa sada samo dokayuju kako su partiyani likvidirali ni krive ni dužne nemačke, ustaške i četničke formacije u završnim operacijama.
Pa što ih ne priupita ko je oslobodio Sloveniju u 1.svetskom ratu, koju vojsku su dočekali kao bratsku, ko im je oslobodfio i Korušku.
Navela si dobar primer besprimernog falsifikovanja istorije.
predatortz predatortz 13:34 06.05.2010

Re: *


To su isti oni idioti koji negiraju i partiyanski pokret pa sada samo dokayuju kako su partiyani likvidirali ni krive ni dužne nemačke, ustaške i četničke formacije u završnim operacijama.
Pa što ih ne priupita ko je oslobodio Sloveniju u 1.svetskom ratu, koju vojsku su dočekali kao bratsku, ko im je oslobodfio i Korušku.


Ne mešati vojsku koja je oslobađala Sloveniju sa partizanskim pokretom. Nije lepo!

Moj pradeda je oslobađao Sloveniju kao srpski dobrovoljac. Ubili su ga partiyani (kako Vi kažete).
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:04 06.05.2010

Re: *

To su isti oni idioti koji negiraju i partiyanski pokret pa sada samo dokayuju kako su partiyani likvidirali ni krive ni dužne nemačke, ustaške i četničke formacije u završnim operacijama.

Samo da budemo precizniji, kritika tih likvidiranja se ne odnosi na likvidacije u završnim operacijama, već na masovna ubistva nakon završetka WW2, koja su obavljana bez suda i suđenja, što je omogućilo da se tom prilikom likvidiraju i politički protivnici, odnosno i oni koji su bili protiv fašizma, ali nisu bili za jednopartijski, komunistički sistem. Uz to su pali i mnogi civili, koji su bežali, među njima i žene i deca.

Btw, ako to išta doprinosi ovom blogu, u Sloveniji se još uvek slavi Dan oslobodilačkog fronta, 27. april, koji je i neradni dan, kada se održavaju skupovi kojima se obeležava pobeda nad fašizmom i nacizmom i odaje pošta poginulima.
inagadadavida inagadadavida 14:52 06.05.2010

Re: *

predatortz



Moj pradeda je oslobađao Sloveniju kao srpski dobrovoljac. Ubili su ga partiyani (kako Vi kažete).



sta je "srpski dobrovoljac"??? neka nova kovanica za cetnike ??

a cetnici oslobadjali sloveniju ??...pa oni ni u srbiji nisu oslobodili nista do poneki obor od viska prasetine, a u sloveniji su bili respektabilna vojna sila
predatortz predatortz 15:01 06.05.2010

Re: *


sta je "srpski dobrovoljac"??? neka nova kovanica za cetnike ??

a cetnici oslobadjali sloveniju ??



Pali ste iz opšteg obrazovanja. Srpski dobrovoljac je ustaljen termin za srpskog vojnika u WWI koji nije sa prostora tadašnje Srbije. Najčešće se odnosi na K und K podanike koji su izbegli mobilizaciju, preplivali Drinu i stupili u srpsku vojsku.

Partizani su ga ubili u 'levim skretanjima' ( fino upakovan izraz za zločine nad antikomunistima).
tyson tyson 15:09 06.05.2010

Re: *

inagadadavida
predatortz
Moj pradeda je oslobađao Sloveniju kao srpski dobrovoljac. Ubili su ga partiyani (kako Vi kažete).

sta je "srpski dobrovoljac"??? neka nova kovanica za cetnike ??

a cetnici oslobadjali sloveniju ??...pa oni ni u srbiji nisu oslobodili nista do poneki obor od viska prasetine, a u sloveniji su bili respektabilna vojna sila


Topla preporuka da investiraš malo u sopstveno opšte obrazovanje.



Jelica Greganović Jelica Greganović 16:03 06.05.2010

Re: *

Srpski dobrovoljac

Srpski dobrovoljci su bili oni koji su oslobođeni, u Slo, iz vojnih austro-ugarskih logora i ostali da se sa slovenačkim dobrovoljcima bore za očuvanje slovenačke teritorije, koja je bila ugrožena teritorijalnim aspiracijama susednih zemalja. Među njima su i oni koji su se, preko Slovenije, vraćali iz zarobljeništva iz drugih zemalja i koje su Slovenci molili da ostanu i bore se sa njima. Radi se o formacijama koje je vodio slovenački general, tada major, Rudolf Majster, o kome sam ja već pisala na svom blogu, http://blog.b92.net/text/13486/Vuk%20koji%20je%20voleo%20Srbe/
inagadadavida inagadadavida 16:50 06.05.2010

Re: *

tyson
inagadadavida
predatortz
Moj pradeda je oslobađao Sloveniju kao srpski dobrovoljac. Ubili su ga partiyani (kako Vi kažete).

sta je "srpski dobrovoljac"??? neka nova kovanica za cetnike ??

a cetnici oslobadjali sloveniju ??...pa oni ni u srbiji nisu oslobodili nista do poneki obor od viska prasetine, a u sloveniji su bili respektabilna vojna sila


Topla preporuka da investiraš malo u sopstveno opšte obrazovanje.






...e , fala vi , skroz na lekciji , ali kada upisem u pretrazivac tu , kako kazete "odomacenu kovanicu " SRPSKI DOBROVOLJAC ....dobijem ovo ...



Jelica Greganović Jelica Greganović 17:11 06.05.2010

Re: *

Ama pričamo o WW1.
predatortz predatortz 17:19 06.05.2010

Re: *

Ama pričamo o WW1.



Ne vredi, Jelice. Čovek ima 'sliku'.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:08 06.05.2010

Re: *

Dobro onda...
tyson tyson 20:48 06.05.2010

Re: *

ali kada upisem u pretrazivac

Ako ti pretraživač ne pomogne - ništa neće.

Ukucaj u pretraživač "knjiga".



Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 11:41 07.05.2010

Re: *

partizani jesu bili na pravoj strani i u nacelu se borili za pravu stvar (ako se izuzme uvodjenje diktature, sto bas i nije fora).
Parizani jesu bili bolji od nemaca i ustasa. cak i od cetnika.

partizani bi bili jos superiji da na kraju rata nisu likvidirali nemačke, ustaške i četničke formacije u završnim operacijama. a jesu. i to masovno.

ko je tu bio kriv a ko dužan nikad necemo znati ali je sigurno bilo i krivih i duznih i ni krivih ni duznih. sudjenja medjutim nije bilo.
inagadadavida inagadadavida 14:12 07.05.2010

Re: *

tyson
ali kada upisem u pretrazivac

Ako ti pretraživač ne pomogne - ništa neće.

Ukucaj u pretraživač "knjiga".





ebes knjigu kada imam kompjuter

obozavam likove koji smatraju u 21 veku , da nisi "faca" ako ti iz ranca ne viri neka pozutela knjizurina , izlizanih korica..ono, daje smek shatro intelektualca

..i slaze se uz grombi kaput ...off course
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:49 07.05.2010

Re: *

partizani bi bili jos superiji da na kraju rata nisu likvidirali nemačke, ustaške i četničke formacije u završnim operacijama. a jesu. i to masovno.

Jos će ispasti da su partizani krivi i zato što su se pojavili Šarići.
Izvinjavam se na karikiranju ali reč je o četiri godine narodnooslobodilačke borbe a ne kako se formirala i funkcionisala vlast.
A šta su partizani trebalo da rade u završnim operacijama , da se predaju nemačkim, ustaškim i četničkim formacijama.
Izvini Dejane ali ću iskoristiti ovu priliku pa da uputim pitanje nekima, ne Tebi, kako to da upravo oni koji npr. uporno tvrde da u Srebrenici nije bilo zločina jer su muslimanski vojknici likvidirani u borbama u pokušaju da se probiju sa tog prostora, a istovremeno isti ti uporno optužuju partizane što su likvidirali u borbama u završnim operacijama nemačke, ustaške i četničke formacije.Da nisu možda trebali da im obezbede koridor za slobodan odlazak i da ne budu kažnjeni za zločine.Nekima ne smeta što su Nemci, ustaše i četnici 4 godine ubijali i streljali i zarobljenike, pa i masovno civilno stanovništvo a smeta mnogo što su to partizani radili. Naravno , ne opravdavam likvidaciju zarobljenika pogotovo bez sudjenja ali mislim da se u opštem antikomunističkom zanosu prosto utrkuju ko će partizanima napakovati što više zločina i time odvuku pažnju od zločina koje su vršili protivnici partizana. Antikomunističko slepilo i mržnja su dobili forme anti-antifašizma što nijer dobro niti je zdravo za obraz nacije i njenu istoriju.
gedza.73 gedza.73 20:16 07.05.2010

Re: *

ratko mladic je zlocinac. Hladnokrvno narediti streljanje ljudi iz osvete sta god oni uradili je zlocin.

Niko ne zeli da odvlaci paznju, vec bi moglo objektivno da se pristupi tom ratu, otvore arhive i cisto da vidimo sta je bilo. Niko ne zeli da amnestira cetnike vec samo da ukaze na suludost gradanskog rata.

Oca mog tasta su cetnici pod batinama vezanog mobilisali. Partizani su ga streljali zato sto je cetnik.
tyson tyson 01:27 08.05.2010

Re: *

Izvini Dejane ali ću iskoristiti ovu priliku pa da uputim pitanje nekima, ne Tebi, kako to da upravo oni koji npr. uporno tvrde da u Srebrenici nije bilo zločina jer su muslimanski vojknici likvidirani u borbama u pokušaju da se probiju sa tog prostora, a istovremeno isti ti uporno optužuju partizane što su likvidirali u borbama u završnim operacijama nemačke, ustaške i četničke formacije.Da nisu možda trebali da im obezbede koridor za slobodan odlazak i da ne budu kažnjeni za zločine.Nekima ne smeta što su Nemci, ustaše i četnici 4 godine ubijali i streljali i zarobljenike, pa i masovno civilno stanovništvo a smeta mnogo što su to partizani radili.

Ovo je tipična zamena teza, spinovanje u pravom maniru Agitpropa po uputstvima Kominterne agenturi (izdajnicima) širom sveta, iz nekih minulih vremena.

Oni koji se upinju da opravdaju masovnu likvidaciju protivničkih vojnih formacija bez suđenja na kraju rata od strane pobedničkih komunističkih formacija u isto vreme se utrkuju ko će grđe okarakterisati isti zločin učinjen 1995. u Srebrenici.

"kako to da upravo oni koji uporno tvrde da na kraju Drugog svetskog rata nije bilo zločina jer su nemački vojnici, NDH vojska i četničke formacije likvidirani u borbama u pokušaju da se probiju sa tog prostora, a istovremeno isti ti uporno optužuju bosanske Srbe što su likvidirali u borbama u završnim operacijama muslimanske formacije. Da nisu možda trebali da im obezbede koridor za slobodan odlazak i da ne budu kažnjeni za zločine. Nekima ne smeta što su muslimanske jedinice 3 godine ubijale i streljale i zarobljenike, pa i masovno civilno stanovništvo a smeta mnogo što su to bosanski Srbi radili."

Dedijerska škola.

Svi ste vi isti šinjel skinuli.

Naravno , ne opravdavam likvidaciju zarobljenika pogotovo bez sudjenja ali mislim da se u opštem antikomunističkom zanosu prosto utrkuju ko će partizanima napakovati što više zločina i time odvuku pažnju od zločina koje su vršili protivnici partizana.

Antikomunistički zanos? Napakovati? Odvući pažnju?

A šta ako se jednostavno radi o najobičnijoj istini?

Ponekada zaista ne mogu da razlučim da li si beznadežno zaslepljen ili vrlo sračunato i smišljeno izvrćeš činjenice (tzv. spinovanje) i poturaš svoje vrlo opasne teze - opasne jer uporno nastupaš sa pozicije opravdavanja zločina, ne jednog zločina već širokog spektra najrazličitijih teških zločina.

Cela ta grupacija apologeta jugoslovenskih komunista se ni po čemu ne razlikuje od apologeta pokreta i zločinaca sa prostora bivše Jugoslavije iz devedesetih godina prošlog veka. Isti ste u dlaku, ama baš po svemu, samo drugačije jedni druge i sami sebe zovete.

Antikomunističko slepilo i mržnja su dobili forme anti-antifašizma što nijer dobro niti je zdravo za obraz nacije i njenu istoriju.

Jeste, jeste, obavezno ubaci fašizam, bez toga ne može.

Što si izabrao baš antifašizam od onolikih floskula koje je tadašnji komunistički vrh koristio ne bi li se dočepao blaogdeti vlasti? Što ne recimo antiimperijalizam? "Antikomunističko slepilo i mržnja su dobili forme anti-antiimperijalizma što nijer dobro niti je zdravo za obraz nacije i njenu istoriju." Baš lepo zvuči.

Ili kapitalizam. "Antikomunističko slepilo i mržnja su dobili forme anti-antikapitalizma što nijer dobro niti je zdravo za obraz nacije i njenu istoriju." Divota.

Proleterska solidarnost. "Antikomunističko slepilo i mržnja su dobili forme anti-proleterske solidarnosti što nijer dobro niti je zdravo za obraz nacije i njenu istoriju." Drhtim.

Kontrarevolucija. "Antikomunističko slepilo i mržnja su dobili forme kontrarevolucije što nijer dobro niti je zdravo za obraz nacije i njenu istoriju.". Pesnica se sama steže.


Revizija lažne istorije kreirane u agitprop kabinetima je upravo to: revizija lažne istorije. Možete se ti i tebi slični upinjati da to uvijate u ideološke šarene papire do mile volje - na to će nasesti samo naivci i balavci kao i pre 70 godina (računam da je danas procenat pismenih daleko veći nego četrdesetih pa priproste neću da uzimam u obzir, ipak smo XXI veku, mada je opšte obrazovanje na mizernom nivou).

Nije mi jasno da li ne želiš da sebi priznaš, ili šta je u pitanju, da je po preslikanim sovjetskom totalitarnom staljinističkom metodu u posleratnoj Jugoslaviji postojala grupa ljudi čiji je posao bio da pod strogom kontrolom fabrikuju istoriju, interpretiraju događaje isključivo na način koji je politički pogodovao vladajućoj grupi koja je sebe zvala KPJ/SKJ. Razumeš li, ljudima je bio posao da lažu. Kompletna javnost je bila pod strogom kontrolom, u službi stvaranja i održavanja jednog sveobuhvatnog potemkinovog sela - pisci, umetnici, istoričari, svi. Ko se usudio da proba da iskoči iz tog kalupa nije se dobro provodio - ljudi su ubijani i u osamdesetim (Radomir Radović).

Ti nam ovde prodaješ verziju istorije pisanu u vreme kada se zbog vica ili za posedovanje knjige išlo u zatvor.

Komunisti iz vremena Drugog svetskog rata su komunisti i ništa više od toga. Prosti sledbenici/članovi su bili idealisti. Vrhuška - klasični oportunisti i/ili agentura SSSR - je pokrenula ustanak po nalogu šefova iz Moskve, a sa krajnjim ciljem da preuzme vlast. Od prvog do poslednjeg dana rata su se tako ponašali i tome težili i tu nije bilo nikakve dileme (čitati upravo dela komunista-savremenika i komunističku štampu).

Antifašizam? Aha, naročito. Bolelo ih je uvo za ideologiju. Dovoljno je videti kako su se ponašali čim su ugrabili malo vlasti, a onda i potpunu vlast. Samo vlast ih je i zanimala. Bahata i ogoljena, primitivna balkanska želja za neograničenom vlašću i parama. Sve ostale prateće priče su ništa drugo do šarene laže, priča za naivan i prost narod, teškom mukom pritisnut.
95% onih koji su ih sledili ni najosnovnijeg pojma o fašizmu/nacizmu i oslatim ideologijama nisu imali i borili su se ili protiv okupatora, ili za goli život, a na kraju su im se pridružili i oni mobilisani.

Čudo jedno kako i posle 70 godina matori i ozbiljni ljudi i dalje padaju na te priproste, tragikomično providne arhaične konstrukcije, i pored svih očiglednih naknadnih primera šta je ko imao na umu dok je "bacao parole" u vreme rata.

Žao mi je samo onih koji su zaista imali svetle ideale da učestvuju u nečem novom, drugačijem, od opšteg značaja, a naročito onih koji su izgubili život verujući u to.



Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 03:18 08.05.2010

Re: *

promakla vam je poenta

sudjenja medjutim nije bilo
Milan Karagaća Milan Karagaća 07:29 08.05.2010

Re: *

Razumeš li, ljudima je bio posao da lažu.

Razumem, to upravo radiš.
Milan Karagaća Milan Karagaća 07:30 08.05.2010

Re: *

Dejan Tiago Stanković
promakla vam je poenta

sudjenja medjutim nije bilo

Bilo je slucajeva da nije bilo sudjenja ali nije tacno reci da sudjenja nije bilo.
Dejan Tiago Stanković Dejan Tiago Stanković 11:50 08.05.2010

Re: *

koliko god vam partizani (ili neki drugi) bili mili, istina vam mora biti milija.
sudjenja nije moglo biti jer sudjenje ozbiljna stvar i podrazumeva pravo na odbranu, prikupljanje dokaza, suprotstavljanje stavova. sudija mora biti kvalifikovan za svoj posao itd.

istorija tvrdi da je u veoma kratkom roku, u maju i junu 1945 u sloveniji straljano vise desetina zarobljenika. o kakvim mi sudjenjima govorimo?

cudno je koliko i desno i levo orijentisani ljudi u srbiji vole da se uljuljkuju u lazima. OK, vama je komunizam bio super, neko drugi se lozi na monarhiju, neko opet na naciju, no nije mi jasno kako vas nije sramota da nemate bas nikavu odgovornost prema istini niti kritican stav.
tyson tyson 12:10 08.05.2010

Re: *

Milan Karagaća
Razumeš li, ljudima je bio posao da lažu.

Razumem, to upravo radiš.

Šta da ti kažem, srećno ti bilo to što radiš ovde.

Vidim ovde pisaca pamfleta, svih do jednog kao iskovanih na jednom AgitProp kalupu, na blogu ne nedostaje, a ni slepih sledbenika.

Lepo se zabavljajte tapšući jedni druge po ramenu i crtajući svoju deformisanu sliku prošlosti; istorija na blogu nas uči da ćete završiti onako kako su završili svi blogovi koji su na kraju privlačili samo malu grupu istomišljenika: ugasiće se sami od sebe.

Baš kao taj komunizam u koga se kunete.



Milan Karagaća Milan Karagaća 12:58 08.05.2010

Re: *

no nije mi jasno kako vas nije sramota da nemate bas nikavu odgovornost prema istini niti kritican stav.

Kako vas nije sramota da sa takvim tonom razgovarate.
Ja nigde nisam opravdavao streljanja bez sudjenja, nisam negirao da ih nije bilo, ali ako je vec nekom stalo do istine nije bas tacno da su partizani toliko pobili bez sudjenja niti je tacno da su svi pobijeni bili nevini kako neki tvrde iskljucivo u funkciji da bi dokazali svoju bolesnu tezu da su partizani zlocinci.
Bilo bi korektnije da malo pazljivije citate sta sam napisao a ne da unapred znate sta ja mislim.
Otkud viu znate kako je meni bilo u komunizmu, a pre svega to nije bio komunizam u smislu u kakvom izobilju i komunizmu sada neki zive.
Zovite ga kako hocete ali je cinjenica da je u celoj SFRJ tada bilo mnogo pristojnije nego sada.Zar vam kriminal, mafije, likvidacije, obracuni, otimacina, siromastvo, devastiranje svih proizvodnih kapaciteta, ogroman broj nezaposlenih, a partijska i drzavna nomenklatura zivi na nivou kakav se onda ni zamisliti nije mogao.
Zar mislite da ce se jos dugo milioni siromasnih moci drzati opijeni nacionalizmom, laznim patriotiymom, istorijskim misijama da bas ovi sada hoce da nas spasu. Sta cete kad masa siromasnih jednostavno kaze OK znamo mi da smo Srbi, da smo pravoslavci, znamo za Kosovo, ali hocemo da radimo, hocemo plate , posao, da nam se vrati sve ono sto je pokradeno
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:04 08.05.2010

Re: *

Lepo se zabavljajte tapšući jedni druge po ramenu i crtajući svoju deformisanu sliku prošlosti;

Dobro to svi vide da radis ne moras dodatno objasnjavati.Pokazujes upravo da si slepi sledbenik.
predatortz predatortz 07:50 10.05.2010

Re: *

Izvini Dejane ali ću iskoristiti ovu priliku pa da uputim pitanje nekima, ne Tebi, kako to da upravo oni koji npr. uporno tvrde da u Srebrenici nije bilo zločina jer su muslimanski vojknici likvidirani u borbama u pokušaju da se probiju sa tog prostora, a istovremeno isti ti uporno optužuju partizane što su likvidirali u borbama u završnim operacijama nemačke


Ona majmunčina koja je komandovala napadom na Srebrenicu i svetila se dahijama zaklinjala se u partizansku tradiciju , skidala srpskim borcima kape sa orlovima bacala ih na zemlju i gazila nogama. Ne povezivati pošten svet na ovom blogu sa tom crvenom barabom. Ovde taj sledbenika nema.
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:44 10.05.2010

Re: *

skidala srpskim borcima kape sa orlovima bacala ih na zemlju i gazila nogama.

Covek kome je bahatost svojstvena. Ali je vrlo brzo i sam zamenio petokraku i sapku JNA sa kapom vojvode Misica, odrekao se komunisticke ideologije i poceo da se krsti i moli Bogu i kad treba i kad ne treba.
predatortz predatortz 10:43 10.05.2010

Re: *

Ali je vrlo brzo i sam zamenio petokraku i sapku JNA sa kapom vojvode Misica, odrekao se komunisticke ideologije i poceo da se krsti i moli Bogu i kad treba i kad ne treba.



Da, nevoljno je skinuo titovku i stavio na glavu srpsku vojničku kapu ( doduše bez adekvatnih oznaka, sa nekim parčetom krpice koje je trebalo da simbolizuje zastavu) , ali komunističke ideologije se nikad nije odrekao.

A u jednom Vašem komentaru ste spominjali gladne radnike, krađe, pljačke, privatizacije, lažni patriotizam i nacionalizam. U potpunosti se slažem sa Vama.To je žalosna slika današnje Srbije. Opljačkane, ponižene, sa falsifikovanom istorijom, lažnim moralom i nejasnim nacionalnim ciljevima. Ali, ko to radi? Sinovi i unuci bivših komunista. Ljudi iz SDB struktura. Zna se ko je 70-tih i 80-tih mogao tamo da radi, koga su postavljali za direktore...
Pomenuti su presvukli odore, ali smdrljiv trag UDBE ostaje iza njih. Kada se oni krste i ja se krstim. Od čuda i stida!
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:52 10.05.2010

Re: *

ali komunističke ideologije se nikad nije odrekao.

odrekao se onog trenutka kada mu je ponudjeno da kao nacionalista vrtoglavo napreduje, a posle ga oni isti kojima se ponizio odrekli.Covek je prosto odlepio i umislio da je novi Karadjordje koji se sveti Turcima i oslobadja konacno Srbe od sestovekovnog ropstva.
Ali, ko to radi? Sinovi i unuci bivših komunista.

Biće da nije tako. Upravo je pedigre da su njihovi bili na drugoj strani od komunista, da su uvek tajno slavili slave i bili veliki pravoslavci, da nikoga, osim greškom nisu imali u partizanima, bila legfitimacija kojom su se busali i sada busaju da bi došli i bili na vlasti. Nemaju oni ni ideologiju, a najčeđće ni obraz-isključivo lični interes.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:07 06.05.2010

Pasus iz e - novina

Evo dobrog pasusa iz e- novina..Mislim da objašnjava dosta toga.

Međutim, očigledno je da Rusi ne čitaju kolumne Miroslava Lazanskog. Naime, pripadnici Vojske Srbije neće učestvovati na vojnoj paradi u Moskvi, kojom će 9. maja biti obeleženo 65 godina od pobede nad fašizmom, zato što nisu dobili poziv. U Ministarstvu odbrane Srbije kažu da su priželjkivali taj poziv i „rado bi se odazvali da su ga dobili“. Kao uteha za Lazanskog može da posluži podatak da na paradi neće biti vojnih kontigenata i iz ostalih jugoslovenskih zemalja, koje su bile u pobedničkoj antihitlerovskoj koaliciji. Inače, na paradi će učestvovati vojnici i jedinice iz 13 zemalja, među njima i iz SAD, Velike Britanije i Francuske. Pridružiće im se i one iz Belorusije, Ukrajine, Moldavije, Kazahstana, Poljske, Uzbekistana, Kirgistana i Jermenije. Od zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, čiji su vojnici bili u pobedničkoj Crvenoj armiji, nisu pozvane da sudeluju baltičke države i Gruzija.

Paradi će kao turista prisustvovati i predsednik Srbije Boris Tadić.
predatortz predatortz 12:16 06.05.2010

Re: Pasus iz e - novina


Paradi će kao turista prisustvovati i predsednik Srbije Boris Tadić.


Taj će uskoro i po slavama da zareda.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:24 06.05.2010

Re: Pasus iz e - novina

Ne objašnjava ništa, a autor bloga je to i tako već napisao

Inače, na paradi će učestvovati vojnici i jedinice iz 13 zemalja, među njima i iz SAD, Velike Britanije i Francuske. Pridružiće im se i one iz Belorusije, Ukrajine, Moldavije, Kazahstana, Poljske, Uzbekistana, Kazahstana, Kirgistana i Jermenije.
Od zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, čiji su vojnici bili u pobedničkoj Crvenoj armiji, nisu pozvane da sudeluju baltičke države i Gruzija.
Osim vojnika iz Srbije, na paradi neće biti vojnih kontigenata i iz ostalih jugoslovenskih zemalja, koje su bile u pobedničkoj antihitlerovskoj koaliciji.
wukadin wukadin 12:51 06.05.2010

Re: Pasus iz e - novina

A Dodik?
predatortz predatortz 13:09 06.05.2010

Re: Pasus iz e - novina

A Dodik?


On mi na slavu već dolazi.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:12 06.05.2010

Re: Pasus iz e - novina

Paradi će kao turista prisustvovati i predsednik Srbije Boris Tadić.

Predsednik Tadić će prisustvovati kao predsednik Srbije, a ne kao turista.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:28 06.05.2010

Re: Pasus iz e - novina

Predsednik Tadić će prisustvovati kao predsednik Srbije, a ne kao turista.

Naravno, ali to su e-novine...
predatortz predatortz 13:31 06.05.2010

Re: Pasus iz e - novina

Naravno, ali to su e-novine...



Oni su stvarno prešli granicu. Ni jedan tabloid nije onako jadan.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:33 06.05.2010

Re: Pasus iz e - novina

Jelica Greganović
Predsednik Tadić će prisustvovati kao predsednik Srbije, a ne kao turista.

Naravno, ali to su e-novine...

da.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:06 06.05.2010

Re: Pasus iz e - novina

Naravno, ali to su e-novine...


Ne, to je big Lazanski i njegove genijalne ideje: "Da sam na mestu onog ko odlučuje u Srbiji saopštio bih već sada Moskvi da sigurno dolazim na proslavu, ili zvanično, ili kao turista."

Oni su stvarno prešli granicu.


Ne samo jednu. Pa to je smisao njihovog postojanja.
predatortz predatortz 15:03 06.05.2010

Re: Pasus iz e - novina

Oni su stvarno prešli granicu.



Ne samo jednu. Pa to je smisao njihovog postojanja.



Oni uvode kafanski vokabular u medije. Nešto kao Kurir, samo sa različitim predznakom.
predatortz predatortz 17:43 06.05.2010

Re: Pasus iz e - novina

Olako upotrebljavaš pojam naci.
dragan7557 dragan7557 20:27 06.05.2010

Re: Pasus iz e - novina, bez obzira

Milan Karagaća
Jelica Greganović
Predsednik Tadić će prisustvovati kao predsednik Srbije, a ne kao turista.

Naravno, ali to su e-novine...

da.

Kakav ministri takva i vojska.

cerski
tyson tyson 20:49 06.05.2010

Re: Pasus iz e - novina, bez obzira

Kakav ministri takva i vojska

Pa kakva nam je to onda vojska?



predatortz predatortz 12:35 06.05.2010

Vojska i ideologija

Srbiji koja se već 20 godina takođe vrlo surovo odnosi prema partizanskom pokretu i čini sve da se NOB minimizira, istorija se prepravlja, Srbija više ne obeležava ni Dan ustanka,


Sve bi ovo bilo tačno da partizanski pokret nije bio i ideološki. Bar dve trećine stanovnika Srbije danas se ne poistovećuje sa tom ideologijom. Dan kada je Srbin ubio Srbina ne može se smatrati početkom ustanka nego danom početka ideološkog obračuna. Danom velike srpske tragedije. Ako ćemo pošteno i pre tog dana bilo je organizovanih dejstava protiv okupatora.

Stojim na stanovištu da vojsku treba osloboditi ideološkog nasleđa. I jednog i drugog. Napraviti je savremenom, operativnom i primerenom današnjem vremenu.

Ustanak, Tita, partizane,četnike ostavimo istoričarima.
wukadin wukadin 12:48 06.05.2010

Re: Vojska i ideologija

Od silnih minimizacija ja nedeljno vidim da su bar dva partizanska filma na televizijama sa nacionalnom frekvencijom*, a te kanale inace gledam ad-hoc. Ne tako davno su bili Otpisani u udarnom terminu RTS-a. E, to sam vec gledao. Kazem sebi "sada gledam antiglobaliste" i prebacim na prvi.
Pazi "surovosti"... Ne znam koja onomatopeja treba tu da dodje smrc, smrc ili smrk, smrk...

*Postoji zato i jedan prozaican razlog - nemaju sta drugo da emituju. Ali da ih je neki surovi ravnogorac pritisnuo, isla bi ako treba i tisina na malim ekranima tv prijemnika. Tako je bilo u ono vreme, kad je trebalo...
predatortz predatortz 13:00 06.05.2010

Re: Vojska i ideologija

*Postoji zato i jedan prozaican razlog - nemaju sta drugo da emituju. Ali da ih je neki surovi ravnogorac pritisnuo, isla bi ako treba i tisina na malim ekranima tv prijemnika. Tako je bilo u ono vreme, kad je trebalo...



Mislim da je štos u tome da se u Srbiji na vlasti smenjuju Titoisti i Slobisti.
Da Srbija još nije osetila blagodeti oslobođenja od komunističkih dogmi.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:19 06.05.2010

Re: Vojska i ideologija

Dan kada je Srbin ubio Srbina ne može se smatrati početkom ustanka nego danom početka ideološkog obračuna.

Tragedija svakako. Ali taj jedan Srbin je bio policajac one ideologije koja je bila lojalna okupatoru i imala zadatak da spreči svako uznemiravanje nemačkih vojnika, a ovaj drugi je samo hteo da se bori protiv okupatora.
Ako ćemo pošteno i pre tog dana bilo je organizovanih dejstava protiv okupatora.

bilo je istina još mnogo ranije i u Hercegovini, Srbiji i u Hrvatskojm, ali to ne menja činjenicu da Srbija ne obeležava dan kada se krenulo na ustanak protiv okupatora.Po tome ispada da nije trebalo da bude ni 1. ni 2. srpskog ustanka.
Sve bi ovo bilo tačno da partizanski pokret nije bio i ideološki

ako se pod tom ideologijom podrazumeva ubeđenost da se treba boriti protiv okupatora i za slobodu , onda da.Posto se predhodna vlast stavila u službu okupatora a vlada sklonila dvoje i d..eta svojih porodica u inostranstvo, onda su ustanici formirali sopstvenu vlast. Ako neko misli da su trebali da posle 4 godine ratovanja vrate one koji su bili u Londonu, onda je to iluzija.Sasvim je drugo pitanje, o čemu se može diskutovati.Da je na čelu NOP bila neka druga stranka bila bi i drugačija vlast, ali ne možete kriviti KP za to što su se sve građanske stranke odnosile pasivno ili kolaborirale sa okupatorom.
Bar dve trećine stanovnika Srbije danas se ne poistovećuje sa tom ideologijom.

bojim se da je upravo toliko totalno dezorjentisanih koji i ne znaju sta je ideologija ali znaju da su obspravljheni, bez posla, bez prihoda, bez perspektive.
predatortz predatortz 15:08 06.05.2010

Re: Vojska i ideologija

Posto se predhodna vlast stavila u službu okupatora a vlada sklonila dvoje i d..eta svojih porodica u inostranstvo



Možete Vi i bolje. Po Vama isto su (sklonili d...a) uradili De Gol , poljska vlada i pola okupirane Evrope.


bojim se da je upravo toliko totalno dezorjentisanih koji i ne znaju sta je ideologija ali znaju da su obspravljheni, bez posla, bez prihoda, bez perspektive.


Uprkos svemu nisu komunisti.
gedza.73 gedza.73 15:15 06.05.2010

Re: Vojska i ideologija

Ali taj jedan Srbin je bio policajac one ideologije koja je bila lojalna okupatoru i imala zadatak da spreči svako uznemiravanje nemačkih vojnika, a ovaj drugi je samo hteo da se bori protiv okupatora.

Pa sto baja ne ubi okupatora nego nekog cinovnika, koji je odrzavao red na vasaru.
ali to ne menja činjenicu da Srbija ne obeležava dan kada se krenulo na ustanak protiv okupatora

To je dan kad je poceo gradanski rat, a ne borba protiv okupatora. U tom ratu je najmanje zrtava imao doticni okupator.
ako se pod tom ideologijom podrazumeva ubeđenost da se treba boriti protiv okupatora i za slobodu , onda da.

Ta ideologija je ubijala ljude koji su radili za vreme rata jer su, navodno, saradivali sa okupatorom, dok je ista saradivala sa okupatorom, ali je, naravno, sebe amnnestirala od odgovornosti.
I pusti ti tu podelu na tita i kralja. Dosta je ta oslobodilacka organizacija pobila ljudi koji su bili protiv okupatora ali nisu bili za nju.

Mislim da je štos u tome da se u Srbiji na vlasti smenjuju Titoisti i Slobisti.
Da Srbija još nije osetila blagodeti oslobođenja od komunističkih dogmi.


I jedno pitanje. Da li je partizanski i cetnicki pokret kriv za streljane ljudi i dece u Kragujevcu?
banat.hardkor banat.hardkor 22:59 06.05.2010

Re: Vojska i ideologija


Tragedija svakako. Ali taj jedan Srbin je bio policajac one ideologije koja je bila lojalna okupatoru i imala zadatak da spreči svako uznemiravanje nemačkih vojnika, a ovaj drugi je samo hteo da se bori protiv okupatora.


Bilo ih je dvojica (žandarma). Nije to tragedija, to je katastrofa. Drugo, odakle Vama saznanje da su ta dva žandarma bila "lojalna okupatoru" i "imala zadatak da spreče svako uznemiravanje nemačkih vojnika"? Njima je posao bio, kao i policiji danas, da čuvaju red i mir i, na kraju krajeva, ustavni poredak. Dva lika iz Bele Crkve, seoski žandari, koji veze s vezom nisu imali, ubijeni kao psi na seoskom vašaru.

Zašto junačina nije pucao na Nemce ako je hteo da se bori protiv okupatora? Da nije zato što ih nije ni bilo u Beloj Crkvi?

To je bio terorizam, a ne junaštvo. Glupost najveća u novijoj istoriji Srbije je rat protiv Nemačke, odnosno, oštrenje one stvari na najvećom vojno-ekonomskom silom Evrope, a verovatno i sveta. Ne samo zato što smo fasovali milion i po mrtvih, niti zato što nam je zemlja do temelja bila razorena, nego i zbog onoga što je posle toga usledilo i trajalo 45 godina i svašta gadno nakotilo, a i ovoga kroz šta prolazimo već 20 godina. Sve je to zbog "junaštva" 27. marta, a i ovog Žikicinog.

Izeš ti tu pobedu nad fašizmom, pogotovu kad vidiš gde je ta ista Nemačka danas -- a i kolaboranti Norveška, Estonija, Austrija, Italija, Japan...

Nisam fan istorije tipa "šta bi bilo da je bilo" ali sam siguran da bi danas bili u daleko, daleko boljoj situaciji da je pobedila JVuO. Nemci su kad-tad morali da puknu, a mi smo mogli proći bez svih onih žrtava i razaranja.

Slobodni izbori, kapitalizam, građanske slobode, slobodno tržište, lova iz Marshall Fund-a, naoružanje, investicije, članstvo u EEZ/EU, članstvo u NATO (verovatno već 1949.!)... i sad možete zamisliti dalji tok naše istorije u takvom jednom okruženju. Ne vidim zašto bi bio bitno drugačiji od bilo koje normalne evropske države. Danas bi bili minimum na nivou Španije, Portugalije, Italije.

Eto šta su Žikica & Co. doneli Srbiji.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:06 06.05.2010

Re: Vojska i ideologija

Da li je partizanski i cetnicki pokret kriv za streljane ljudi i dece u Kragujevcu?

Ja sam nailazila na dva različita podatka, jedan da su napali partizani, drugi da su napali partizani i četnici zajedno.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:27 06.05.2010

Re: Vojska i ideologija

I jedno pitanje. Da li je partizanski i cetnicki pokret kriv za streljane ljudi i dece u Kragujevcu?

Da li su Karađorđe i Miloš krivi za odmazde Turaka tokom 1. i 2. srpskog ustanka. Po Vama jesu jer nisu trebali da se bune već da im i dalje služe. Srbi su trebali , po Vama, da iskazuju neizmernu poslušnost i gostoprimstvo prijateljskoj okupaciji pa oni onda ne bi uzvraćali. Tako su se ponašali Nedić, Marisav i najvećim delom ratnog perioda i Draža.
Ima neko ko voli okupatora pa mu se ulizuje, potkazuje komsije i sugrađane pa je čak i nemačka komanda grada Beograda morala da uputi proglas Beograđanima da prestanu da potkazuju komšije jer Gestapo i specijalna policija ne mogu da stignu da obrade sve dojave.
Može neko da ne voli komunističku ideologiju ali ga ne opravdava to da bude okupatorski sluga i doušnik.
TZesko će te nekoga ubediti da je bilo moguće raditi na veliko u okupiranom Beogradu a da nije dokazao lojalnost kvbislinskom i okupatorskom sistemu.
Da se ne lažemo, neki su tokom rata bili i profiteri a posle se bunili što im se oduzima imovina.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:45 06.05.2010

Re: Vojska i ideologija

Nisam fan istorije tipa "šta bi bilo da je bilo" ali sam siguran da bi danas bili u daleko, daleko boljoj situaciji da je pobedila JVuO

Da bi neko pobedio mora da se bori, a oni se, osim u pocetku nisu borili protiv Nemaca.Kako da pobede, cekanjem da im drugi donese pobedu, pa onda oni nisu pobedili.
Ako mislite da su trebali pobediti partizane to je druga stvar i to je priznanje da su zapravo bili u kjoaliciji sa okupatorom.
Zašto junačina nije pucao na Nemce ako je hteo da se bori protiv okupatora? Da nije zato što ih nije ni bilo u Beloj Crkvi?

Ako niste znali taj junačina je bio junačina i španski borac.
Drugo, odakle Vama saznanje da su ta dva žandarma bila "lojalna okupatoru" i "imala zadatak da spreče svako uznemiravanje nemačkih vojnika"? Njima je posao bio, kao i policiji danas, da čuvaju red i mir i, na kraju krajeva, ustavni poredak.

Nedićeva vlada je bila lojalna okupatoru i celi njen aparat pa je policija imala zadatak da spreći svako uznemiravanje Nemaca, kao što su imali zadatak da očiste Srbiju od Židova pa se Nedić lično hvalio Hitleru kako jke to uradio a Hitler ga pohvalio.
Oni su pošli da intervenišu i rasture sabor na Ivanjdan zato što je Žikica držao govor i pozivao narod na ustanak protiv okupatora, a policija je smatrala da takav skup treba rasturiti i sprečiti pozivanje na ustanak.Moglo se desiti i da žandari ubiju Žikicu samo onda ne verujem da bi se sada mnogo rabila ta floskula kako je Srbin pucao na Srbina jer očito ti koji su glasni smatraju da je valjda Žikicu bilo normalno likvidirati.
A o zadacima nedićeve policije i beogradske specijalne postoje dokumenti i naredbe sta i kako da rade, pa bi bilo bolje da se sa time upoznate i ne dajete paušalne ocene.Eto sreće da su se žandari i većina njih pridružila onima koji su se digli na ustanak a ne da organizuje racuje na njih jer tako gazda traži.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:49 06.05.2010

Re: Vojska i ideologija

Ja sam nailazila na dva različita podatka, jedan da su napali partizani, drugi da su napali partizani i četnici zajedno.

Pa valjda je kriv onaj ko je streljao a to su bili Nemci i ljotićevci a ne ni četnici ni partizani.
Oni koji optužuju partizane ili četnike kao krivce za odmazdu nesvesno amnestiraju one koji su streljali.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:35 07.05.2010

Re: Vojska i ideologija


Na pamet mi ne pada da amnestiram Nemce, ni Ljotićevce, ni jednog trenutka, ma šta ti mislio.
gedza.73 gedza.73 06:17 07.05.2010

Re: Vojska i ideologija

A ne, ne. Ne ‘imputirajte’ mi ono sto nisam rekao. 1. i 2. srpski ustanak nemaju veze sa ovom pricom, bolji paragon je 1. sv. rat, a Obrenovic je vise dobijao pregovorima, ustupcima nego li borbama i bitkama.
Marisav je ostavio nekog batocinca, cini mi se, na streljanju samo zato sto mu je pre rata uzeo devojku. Taj covek je ratni zlocinac. Nedic je mogao da sacuva i Srbe i obraz. Obraz je izgubio.
Crno-beli svet ne postoji. Naspram ulizivanja ne postoji samo ku..cenje ( kao u onom vicu o papgaju i Srbinu).
Dakle Nemci izdaju proglas o 100 Srba za jednog njihovog ( i to samo u Srbiji) a onda Smiljanic ( cetnik) i Marinkovic (ili tako nekako, partizan) napadnu, iz zasede, nemce ispred nekog potoka kod ljuljaka, pobiju njih nekoliko, nemci predu u protivnapad, napadaci pobegnu. Sutradan su ih opet napali kod belog polja, ali su se ovi probili do Milanovca, popalili deo grada, pokupili taoce, popalili kikojevac, rogojevac.

I streljali Kragujevcane.

Koji djavo mi treba ko budale da ginemo i odvlacimo front od engleza?Mi smo bili topovsko meso za njih i ruse.Pa ti si valjda neki oficir, valjda si nesto ucio. Ili kad tito kaze da treba ici u boj jer je to dug prema sovjetskom narodu (On je i ustanak podigao tek kad je staljin rekao)
Ili kad pohvali one kojima ruka nije zadrhtala kad se trebalo obracunati i sa rodenim ocem koji je presao izdajnicima, cetnicima.
Ili kad je rekao da zverstva okupatora omogucavaju sirenje ustanka. Ili kad poziva na bespostedno uklanjanje gradjanskih i vojnih glavara? Ili kad biju nemci a biju i nasi, odnosno kad trazi bombardovanje srpskih gradova?
Ma izem ti ja takvu oslobodilacku borbu. Gore ti je banat hardkor lepo objasnio ako oces da razumes.
Milan Karagaća Milan Karagaća 07:25 07.05.2010

Re: Vojska i ideologija

Gore ti je banat hardkor lepo objasnio ako oces da razumes.

Prijatelju sastanite se vas dvojica pa se siti ispricajte, vidim da se mnogo slazete i imate svoj ugao gledanja, a meni nemojte da drzite predavanje o NOB-u.
WIMBLEDON WIMBLEDON 13:02 07.05.2010

Re: Vojska i ideologija

Ниjе ваљда да и ти и банат.хардкор веруjете да Хитлер не би напао Jугославиjу (Србиjу) и да jе прихваћен пакт о ненападању? Па, потписао jе он и са Стаљином уговор о ненападању, па шта би. Ми би, као, имали стауст Шваjцарске, Шпаниjе или Португалиjе. Свашта! Уосталом, сећање на Први светски рат и зверства аустроугара по Србиjи било jе jош увек свеже. Зато и ниjе требало много па да проради нагон за самоодржањем и отпор према неприjатељу.
gedza.73 gedza.73 20:18 07.05.2010

Re: Vojska i ideologija

Prijatelju sastanite se vas dvojica pa se siti ispricajte, vidim da se mnogo slazete i imate svoj ugao gledanja, a meni nemojte da drzite predavanje o NOB-u.

Vazi.
gedza.73 gedza.73 20:26 07.05.2010

Re: Vojska i ideologija

Ниjе ваљда да и ти и банат.хардкор веруjете да Хитлер не би напао Jугославиjу (Србиjу) и да jе прихваћен пакт о ненападању

Ne verujem. samo mislim da je imao u tom trenutku preca posla na drugim frontovima i da bi nas malo ostavio na miru.
Doduse posle rata svi generali pametni, ali eto malo caskamo.

Moram samo jos ovo
Uосталом, сећање на Први светски рат и зверства аустроугара по Србиjи било jе jош увек свеже. Зато и ниjе требало много па да проради нагон за самоодржањем и отпор према неприjатељу.

prebaci, molim te, ovo u ratove devedesetih.
wukadin wukadin 12:41 06.05.2010

Ne pitajte blogere

Ovaj... postoje li vojnici Srbije? Ili ne-daj-boze srpski vojnici... znam, znam, nisu svi u Srbiji Srbi, ama nisu ni svi u Hrvatskoj Hrvati...
Uostalom, ne pitajte blogere. Pitajte zeta & kuma SuNATOvca. On je nadlezan i merodavan...
seceranac seceranac 12:46 06.05.2010

fashion

Pitanje je zašto Srbija nije zvanično tražila da i njeni vojnici simbolično učestvuju, kao što je na vreme predlagao Miroslav Lazanski.


Mora biti da je Lazanski video da se u Moskvi u isto vreme odrzava neki izbor za mis ili neka modna revija pa resio da se baci u turizam o necijem trosku. Ili se dogovorio sa Naomi da se nadju negde tokom parade.

PS. ko ce da plati prevoz tim nasim vojnicima, moraju da idu redovnim letom jer nasa vojska nema ni jedan avion koji moze da dobaci do moskve a tamo im nece lako dati da unesu oruzje.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:21 06.05.2010

Re: fashion

Mora biti da je Lazanski video da se u Moskvi u isto vreme odrzava neki izbor za mis ili neka modna revija pa resio da se baci u turizam o necijem trosku.

to ostavite za neki blog sa drugom tematikom.
o ce da plati prevoz tim nasim vojnicima, moraju da idu redovnim letom jer nasa vojska nema ni jedan avion koji moze da dobaci do moskve a tamo im nece lako dati da unesu oruzje.

a ko je platio i kako su išli na paradu u Tripoli?
jinks jinks 12:47 06.05.2010

Fotografija koju

ste stavili na blog mislim da nije aktuelna. Naime, oznake na beretkama su iz vremena Vojske Jugoslavije ... cini mi se da sada vojska nosi drugacije oznake
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 13:07 06.05.2010

Smrt Fasizmu!

Da je sreca da ni jedna vojska vise nikad ne marsira, cak ni na paradama!
docsumann docsumann 13:22 06.05.2010

parada

Možda za kompenzaciju, pripadnici VS budu pozvani na Love Parade
uros_vozdovac uros_vozdovac 13:23 06.05.2010

Čini mi se

da autor zanemaruje jednu činjenicu. Naime svaka parada ima i estetsku dimenziju...

Uniforme

Muku mučimo sa uniformama. Odavno. Zahvaljujući opštem stanju u društvu nabavke i dizajn uniformi obavijen je velom tajne, što ostalim vojskama izgleda ne predstavlja toliki problem. Ne postoji standardizacija izgleda i opreme vojnika, a materijal od koga je sve napravljeno teži da brzo izgubi svaku formu. Malo pretrage na internetu daje ovo


ne izgleda loše, ali najmanje tri nijanse iste boje


Stvar sa bojama eskalira u paradnom stroju. Paradiramo u različitim uniformama


p.s. Ovo nije slika iz logora za ratne zarobljenike, ma koliko ličilo. Slika je svakodnevni prizor iz naših kasarni
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:30 06.05.2010

Garda

Da ne zaboravimo gardu

Milan Karagaća Milan Karagaća 13:41 06.05.2010

Re: Garda

Mogli su biti i u uniformi garde.
Inače, danas je dan garde pa čestitke tim povodom.
uros_vozdovac uros_vozdovac 14:38 06.05.2010

Re: Garda

Jelica Greganović
Da ne zaboravimo gardu



Zaboravio, sad ću i o Gardi... Moj brat je muzičar u orkestru Garde. Io oni negde 1003. čini mi se na nekakvu smotru vojnih orkestara u Italiji. Krenule pripreme... Uniforme u kojima sviraju su Made in Yugoslavia, "Borac" Travnik. I pomalu su, hmmmm... Reše zato da sviraju u crnim, svečanim uniformama i pojavi se problem odgovarajućih košulja. Na vreme nadležni za to (pukovnik po činu da ne ispadne da je neki kaplar) napiše dopis na odgovarajuću adresu. Odgovora nema...
Nekom prilikom kad se negde sviralo požali se pukovnik "visokoj političkoj ličnosti". Ne prođe dugo stigne dopis iz Kabineta da pukovnik ode u najtajni od svih tajnih magacina, gde se čuvaju kompleti svečanih uniformi (ima i košulja!) verovatno čuvanih za ceremenoju potpisivanja kapitulacije mrskog neprijatelja.
Elem, da skratim te košulje osim požutelih ivica su bile u tri nijanse bele. Moj brat priča da su na smotri pored uparađenih i napirlitanih muzičara US Army, Poljske, Velike Britanije, Češke i Poljske (bio još neko ali se ne sećam) izgledali kao siromašni rođaci sa sela. Čisti, upeglani, u malo demode odelima. Muzički zvuče sjajno i izvlače maksimum iz inferiornih instrumenata
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:42 06.05.2010

Dodatak

Nadam se da nije naodmet

Danas, u Ljubljani, počinje 54. pohod uz žicu. Radi se o putu dugom 35 km, odnosno prstenu oko Ljubljane, kuda je tokom WW2 vodila bodljikava žica kojom je okupator opasao Ljubljanu.
Prva na put kreću deca iz vrtića, a sutra polaze osnovne škole. U subotu će, putem žice, trčati rekreativci i trojke. Pored njih učestvuju sve organizacije, od izviđača do penzionera + samoinicijativci, tako da se tri dana na različitim punktovima na rubovima grada mogu videti pešaci koji idu putem nekadašnje žice.
Ovaj pohod je, pored sećanja na oslobađanje Ljubljane 9.5.1945., posvećen i promociji zdravog života i kretanja.
Prošle godine je u pohodu učestvovalo sve zajedno 22.000 ljudi, a ove godine ih očekuju 35.000.
Ove godine Ljubljana slavi, 9.5., 65 godina od oslobođenja, kada će gradonačelnik, Zoran Janković položiti venac na spomenik palim borcima, u Orlama, u okolini Ljubljane, gde je već danas počela proslava oslobađanja, koju organizuje opština i Udruženje boraca za vrednosti NOB.



uros_vozdovac uros_vozdovac 14:50 06.05.2010

Re: Garda

Milan Karagaća
Mogli su biti i u uniformi garde.
Inače, danas je dan garde pa čestitke tim povodom.


Pridružujem se čestitkama. Ali estetski gledano ni ovo nije mnogo bolje...

1. Znak na kapi. Vidi se da šapka nije projektovana za ovoliki znak. Jasno je i očigledno da je umesto zvezde stavljeno nešto drugo što je improvizacija.
2. Ove šapke imaju platneni prsten koji drži oblik šapke. I na slici se vidi da taj prsten na pojedinim šapkama popušta.
3. Da se na ovoj fotografiji vide cipele videlo bi se najmanje nekoliko različitih modela

I nije stvar, zaista, u mojim zamerkama, da me ne shavtiš pogrešno. Stvar je u tome da na ovom najočiglednijem mogućem polju naša vojska pokazuje da nema smisla za
1. Uniformnost
2. Red i poredak
3. Estetiku
4. Razumevanje za vreme u kome postoji
I ne, nije pitanje novca, i za ovo čime se naša vojska oblači potrošene su neke pare, sigurno je da je moglo i bolje i lepše, stvar je u volji da to bude lepše i bolje
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:54 06.05.2010

Re: Dodatak

Ovaj pohod je, pored sećanja na oslobađanje Ljubljane 9.5.1945., posvećen i promociji zdravog života i kretanja.

i promociji zdravog razuma.
Prva na put kreću deca iz vrtića, a sutra polaze osnovne škole. U subotu će, putem žice, trčati rekreativci i trojke.

i nikome ne pada na pamet da ih proglasi komunjarama.
A Beograd je jedini glavni grad koji je imao dva logora gde su bili zatvarani svi oni koji su pokazali ili se sumnjalo da ne vole okupatore, i komunisti i nekomunisti, i partizani i četnici. Ali se odavno prestalo sa časovima istorije na tim mestima, a kako bi tek reagovali da sada neko u nedelju vodi decu i da im tamo priča o nekima koji su se borili za slobodu i usput pomene i one koji nisu.
inagadadavida inagadadavida 15:09 06.05.2010

Re: Dodatak

Milan Karagaća

A Beograd je jedini glavni grad koji je imao dva logora gde su bili zatvarani svi oni koji su pokazali ili se sumnjalo da ne vole okupatore, i komunisti i nekomunisti, i partizani i četnici. Ali se odavno prestalo sa časovima istorije na tim mestima, a kako bi tek reagovali da sada neko u nedelju vodi decu i da im tamo priča o nekima koji su se borili za slobodu i usput pomene i one koji nisu.


Logora je bilo i vise od dva...banjicki , sajmiste, topolske supe na autokomandi , a pored tih logora , na stratiste u Jajincima su dovodjeni zatvorenici i iz gestapo zatvora ,te van beograda...

Tesko da se moze naci grad sa toliko stratista i logora, a sa manje prikladnih obelezja...u modi je , za vreme napupelog shatro nacionalizma bilo ismejavanje i negiranje svih zrtava NOB , a velicanje gibanica , prasecih brigada ...

Bruka koju ni jedan narod ne bi sebi dozvolio .
tyson tyson 15:21 06.05.2010

Re: Čini mi se

Uniforme

Sve tri fotografije su ti iz vremena Jugoslavije (ili eventualno DZ Srbija i Crna Gora).

Tužno iskustvo Orkestra Garde ti je pak od pre sedam godina.

Mislim da bi bilo poštenije da si upotrebio neki skorašnji primer, čisto da pokušamo da steknemo pravi utisak o sadašnjem stanju stvari.



uros_vozdovac uros_vozdovac 15:48 06.05.2010

Re: Čini mi se

tyson
Uniforme

Sve tri fotografije su ti iz vremena Jugoslavije (ili eventualno DZ Srbija i Crna Gora).

Tužno iskustvo Orkestra Garde ti je pak od pre sedam godina.

Mislim da bi bilo poštenije da si upotrebio neki skorašnji primer, čisto da pokušamo da steknemo pravi utisak o sadašnjem stanju stvari.




Eh, pa nije od pre trista godina... Ali dobro, evo stvarne slike (na zvaničnom sajtu vojske iz fotogalerije ne mogu da se fotografije download-uju, što je verovatno relikt službe bezbednosti, ali tehnologija screenshota funkcioniše besprekorno)




I da moji vezisti ne budu zaboravljeni


gedza.73 gedza.73 15:51 06.05.2010

Re: Garda

Ma isti su i ovi bez zvezde kao i oni sa njom. Ne vojska, nego oficiri.
Obicni lezilebovici i neradnici. Drzava ih skolovala, obukla, hranila, dala im stanove, odmaralista ( a. letnja, b. zimska), polutke, krompir, vozace, vojnike da lece frustracije
Jedina njihova obaveza je bila da se ujutru obriju. Nikakav doprinos drustvu nisu dali.

A kad je poceo rat te vrli rukovaoci svog zanata umesto da rat sprece ili ga vode po tim njihovim konvencijama oni ili kradu ili beze. Ili i kradu i beze.

I ovi naknadno pametni imali su vremena tamo 70-ih da ustanu pa da kazu
- Drugovi, ovako vise ne moze mi treba da se transformisemo i da se prikljucimo EU, NATO-, Angoli, kome god.

A ne da sad filozofiraju. Ali to su godine politicke nastave, rek’o bi’ jos nesto al ce me brisu.
predatortz predatortz 15:54 06.05.2010

Re: Garda

A ne da sad filozofiraju. Ali to su godine politicke nastave, rek’o bi’ jos nesto al ce me brisu.



Ih, ne vuci me za jezik!
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:06 06.05.2010

Re: Garda

oni negde 1003.

Iju! Khm...koliko je brat stariji od tebe?
lubitel lubitel 17:43 06.05.2010

Re: Garda

Razlika izmedju slovne(brojne)greske i cinizma je ogromna.Opredeljujem se za gresku.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:09 06.05.2010

Re: Garda

Šalila sam se
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:10 06.05.2010

Re: Garda

Izvinjavam se na greškama, a autoru na trolu.

Ćera od 9 meseci i koji dan mi je za 2 dana ubila dve tastature. A na tastaturu sam krajnje konzervativan. A što voli da lupa rukom po ruteru a drugom neprestano obara tastaturu na pod... Aman šta li se dopada mom detetu na ruteru uopšte mi nije jasno? Palim lemilicu da zakrpim kontakte.

EDIT: sve sam popravio osim USB hub-a na mojoj tastaturi. Odustajem od USB-a.
tyson tyson 20:52 06.05.2010

Re: Garda

Aman šta li se dopada mom detetu na ruteru uopšte mi nije jasno?

LED

Šta da ti kažem, digni ruter na orman


talicni talicni 21:45 06.05.2010

Re: Čini mi se

uros_vozdovac


Eh, pa nije od pre trista godina... Ali dobro, evo stvarne slike (na zvaničnom sajtu vojske iz fotogalerije ne mogu da se fotografije download-uju, što je verovatno relikt službe bezbednosti, ali tehnologija screenshota funkcioniše besprekorno)




Direct linkovano sa sajta vojske Srbije. Kakav relikt sluzbe bezbednosti kakvi bakraci.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:01 06.05.2010

Re: Garda

Ćera od 9 meseci i koji dan mi je za 2 dana ubila dve tastature.

Dakle, krajnje vreme je da počnete da vodite život na visokom nivou, pogledaj priču Efraima Kišona o tome
Domaćine, izvini za troll.
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:22 06.05.2010

Re: Čini mi se

talicni
uros_vozdovac


Eh, pa nije od pre trista godina... Ali dobro, evo stvarne slike (na zvaničnom sajtu vojske iz fotogalerije ne mogu da se fotografije download-uju, što je verovatno relikt službe bezbednosti, ali tehnologija screenshota funkcioniše besprekorno)




Direct linkovano sa sajta vojske Srbije. Kakav relikt sluzbe bezbednosti kakvi bakraci.


Meni i dalje neće, otvara mi tu galeriju kao javascript. Sad sam zainteresovan... Koristim Midori browser, do sada nisam naleteo na brljanja sa javom kod njega. Sutra na poslu pozabaviću se ovim. Hvala, ako sam naleteo na bug u Midoriju, biće veselja
EDIT: Provereno je ipak je javascript galerija. Ne može da se linkuje direktno, ja sam slikao odavde
[url=http://www.vs.rs/index.php?gallery=5f26d758-0709-102c-8458-b84b51b493c3][/url]
talicni talicni 07:35 07.05.2010

Re: Čini mi se

uros_vozdovac

Meni i dalje neće, otvara mi tu galeriju kao javascript. Sad sam zainteresovan... Koristim Midori browser, do sada nisam naleteo na brljanja sa javom kod njega. Sutra na poslu pozabaviću se ovim. Hvala, ako sam naleteo na bug u Midoriju, biće veselja
EDIT: Provereno je ipak je javascript galerija. Ne može da se linkuje direktno, ja sam slikao odavde
[url=http://www.vs.rs/index.php?gallery=5f26d758-0709-102c-8458-b84b51b493c3][/url]


Pa i treba tako radi. Nego kad otvoris galeriju u firefoxu, right click na sliku i dobijes meni gdje lako nadjes direkt link za image.

Vidi ima li u midoriju neki javascript setting za te jeftine trikove poput right click zabrane i tome slicno.

inagadadavida inagadadavida 15:01 06.05.2010

nas i rusa 300 milliona

Toliko o vecnoj , bratskoj, slavenskoj , pravoslavnoj ljubavi majke im rusije prema srbiji .

Potpuna ignoracija , s tim da je i ovo manja bruka nego onomad kada su zvali Mesica a onaj nas tuzni patak ostao kod kuce da gleda na kablovskoj proslavu pobede nad fasizmom.

Srbi su sami sebe diskreditovali i iskljucili iz svake price o antifasistickoj borbi , svojim glupavi kvazi - retro - cetnickim naciJonalizmom , koji je podrazumevao da je borba NOV u ratu bila potpuni promasaj i crna tacka u istoriji srpskog naroda..

sto davno rece neko " cega se pametan stidi , budala se ponosi " , a posto se pametni postidese tolike negtivne kampanje kontra onih koji su se de facto borili protiv fasista , budale su dosle do izrazaja sa svojim "bolje da smo se pridruzili hitleru , ne bi stradali " glupavim insinuacijama.....

O rusima nista dobro ne bih mogao da kazem , ali da se dosledno drze , u svakom sistemu toga da je antifasisticka borba bila svetla tacka njihove inace tuzne istorije , tu im skidam kapu ....
tyson tyson 15:04 06.05.2010

Nuts.


Možda se ovde i krije odgovor zašto nas nisu zvali

Koliko god se upinjao da objasniš na sebi svojstven, veoma pristrasan i ideološki obojen način zašto na moskovskoj paradi neće biti vojnika Vojske Srbije, pravi razlog je toliko očigledan: iz istog razloga zbog koga je domaćin rešio da na paradi ne učestvuju vojnici ostalih zemalja koje su se borile protiv sila Osovine (Kanada, Australija, Novi Zeland, pa i JAR i Indija čije su hiljade vojnika učestvovale u borbama u Italiji i Severnoj Africi) i sve sile zemalja gde su postojali gerilski pokreti.

Toliko je očigledno da su Rusi rešili da na paradi budu četiri zemlje koje su smatrane glavnim savezničkim silama (SSSR, VB, SAD, Francuska), sa samo jednim izuzetkom - Poljska - oko kojeg nije teško zaključiti zašto i kako je učinjen, da svako tvoje dalje upinjanje da to predstaviš na način jednog Agitprop biroa iz 1946. godine izgleda groteskno i tragikomično.



seceranac seceranac 15:16 06.05.2010

Re: Nuts.

Toliko je očigledno da su Rusi rešili da na paradi budu četiri zemlje koje su smatrane glavnim savezničkim silama (SSSR, VB, SAD, Francuska)


vec se duze vremena pitam odakle te velike zasluge francuske u drugom svetskom ratu kada se zna da se nisu nesto zestoko borili, niti su stradali, niti su ginuli, niti su snadbevali borbu

predatortz predatortz 15:26 06.05.2010

Re: Nuts.

seceranac
Toliko je očigledno da su Rusi rešili da na paradi budu četiri zemlje koje su smatrane glavnim savezničkim silama (SSSR, VB, SAD, Francuska)


vec se duze vremena pitam odakle te velike zasluge francuske u drugom svetskom ratu kada se zna da se nisu nesto zestoko borili, niti su stradali, niti su ginuli, niti su snadbevali borbu



Da je bilo pameti isto tako bi se i mi borili. Verovali ili ne WWII bi bio završen i bez našeg učešća.
tyson tyson 15:26 06.05.2010

Re: Nuts.

vec se duze vremena pitam odakle te velike zasluge francuske u drugom svetskom ratu kada se zna da se nisu nesto zestoko borili, niti su stradali, niti su ginuli, niti su snadbevali borbu

U pitanju je bila politička utakmica između Engleza i Amerikanaca - jedni su forsirali De Gola i Francuze uopšte, drugi su se tome protivili do kraja - ali to je tema za drugi blog.

Kroz francuski slučaj se, može se reći, prelama i generalni spor između Engleza i Amerikanaca oko pristupa pordšci pokretima otpora i uopšte vođenju rata protiv Nemačke, koji je bio prisutan takoreći od ulaska SAD u rat pa do kraja, čak i u vremenu kratko posle Drugog Svetskog rata.

Surfni malo internetom, siguran sam da ima dosta pitkih tekstova/studija na tu temu, čisto da stekneš osnovnu sliku o tome.




mayo1 mayo1 17:49 06.05.2010

Amerikanci na Crvenom trgu

predatortz predatortz 17:54 06.05.2010

Re: Amerikanci na Crvenom trgu

Ovi su raštimaniji i od naših rezervista.
Ili su im uniforme loše krojene, ili su malo deblji nego što bi to pripadnici neke elitne jedinice trebali da budu.
mayo1 mayo1 18:15 06.05.2010

Re: Amerikanci na Crvenom trgu

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana