Biz| Društvo| Satira

floskuliranje 2

antioksidant RSS / 30.04.2010. u 11:20

pred praznik rada o radnoj snazi ili o stezanju kaisa i tako to....


dakle skapirali smo: raditi vise, trositi manje i to je lek za „krizu".
(kriza o kojoj pisem inace nije ova svetska ekonomska. ona je samo ubrzala i eskalirala nase probleme - krizu koju smo sami stvorili pogresnim izborima pogresnih ekonomskih modela birajuci kosovo, evropu, nato, rusiju...).

napisao sam vec da je jedna od stvari koju je potrebno "stvoriti" radna snaga koja je jeftinija, mobilnija i edukovanija.

da li znate sta znaci jeftinija? manji izdatak za poslodavca. to ce u krajnjem slucaju znaciti i manji iznos neto plate zaposlenom. investitori ce pre izabrati zemlju gde je prosecna plata 350 eura nego zemlju gde je prosecna plata 1350 eura (pod uslovom da je sve ostalo potpuno isto sto je svakako nemoguce). nazovite ih trulim zbog toga ali svet je takav.razmislite sta bi ste vi radili sa vasim novcem. i naravno. kada se smanji porez na rad to ce ici poslodavcu u ustedu - ne radniku u povecanje zarade (*sem u drzavnoj upravi - o tome kratko dole). predlog da se poveca neoporeziva osnova zarade (na 16 500 dinara) usmerena je na zarade radnika koji rade niskokvalifikovane poslove (kazu - narocito u tekstilnoj industriji - ko misli da proizvodi nisko kvalitetni jeftin tekstili proda ga nekom pored drzave koja se zove prc taj pojma nema ili laze u svojim dobrim namerama). ostaje dakle usteda miskovicu u platama za prodavce po maksijima (mada s druge srane mozda im i poveca platu - treba biti optimista i verovati u altruizam trulih kapitalista). pojeftiniti radnu snagu podrzavam ali iskoristiti zamah poreske reforme samo na to da poslodavci niskokvalifikovane radne snage budu mnooogo srecni meni ne zvuci logicno. narocito imajuci u vidu neophodne potrese u rekompoziciji poreskih prihoda. uostalom o tome u sledeem broju.

sada ono stvarno tesko - sta znaci mobilnija radna snaga? dati poslodavcu vise slobode da daje otkaze (i da mu to bude jeftinije). kad mi trebaju radnici (jeftini) ja ih zaposlim. kada mi vise ne trebaju - ja ih otpustim (bez mnogo birokratskih zavzlama i bez mnogo para za srecan put). zasto je to dobro za drzavu? pa poenta je stvoriti takve uslove da poslodavci (investitori, truli kapitalisti, tajkuni) dodju. pa da ih bude mnogo. pa da bude mnogo potraznje za radnom snagom. pa kad radnika otpustim ja on ode u moju drugu firmu...

i na kraju edukovani. to znaci osposobljeni po potrebama poslodavaca koji se bavi visokotehnologizovanim (rec je izmisljena) razmenjivim uslugama ili isto takvom proizvodnjom. razmenjive usluge i robe znaci one koje ce se izvoziti pa ce u srbiju stizati novac iz inostranstva.

zelja mi je da srbija bude trziste kvalitetne radne snage koja ce biti jeftinija od iste takve u inostranstvu jer ce se na taj nacin privlaciti investitori ali koja ce u krajnejm saldu biti dovoljno skupa za super zivot jer je nece biti dovoljno kolika je potraznja. pa ce srbija postati i mesto na koje visokoobrazovani dolaze da rade i zive.

dakle
smanjiti poreze na rad da bi poslodavci bili sretni
povecati nivo edukovanosti radne strane da bi radnici bili konkurentniji
povecati mobilnost radne snage da bi se stvorilo pravo trziste radne snage


procesi stvaranja novog modela ekonomskog rasta su dugotrajni. cak i u teoriji gde nema skretanja i odvlacenja paznje deklaracijama, predizbornim kampanjama, debatiranjem o tome ko je pobedio u drugom svestkom ratu, populizmom, mladjanom dinkicem i bratijom...

drugim recima - nemojte da vam ministarstvo obrazovanja bude poslednja rupa na svirali u koalicionim pregovorima, resite se dinkica iz vladajuce koalicije i pustajte neku dobru muziku pre pocetka sednica vlade i skupstine. rezultati ce biti izvaredni. po srbiju za par decenija, ne po vas na sledecim izborima.


i da - svima sretan praznik. to ce biti ponedeljak kome se unapred radujem....

mnogo volim da ne radim.


...........................................
* kada se "zamrzavaju" plate postoje 2 varijante: jedna je da se zamrzne "masa plata" (ukupan novcani fond predvidjen za plate u jednom periodu). pojedinacne plate je tada moguce povecati smanjenjem broja zaposlenih - ista masa plata se deli na mani broj ljudi i pojedinacno oni imaju vece plate. drugi nacin je zamrzavanja je da se zamrznu pojedinacne plate. ali su zamrznute bruto plate. kada se promeni smanji iznos koji se daje drzavi kroz porez i doprinos ostaje veci "neto" deo koji ide zaposlenom.

................................................

 

 

 



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 12:08 30.04.2010

...

antioksidant antioksidant 12:25 30.04.2010

Re: ...

profi
loader loader 19:31 30.04.2010

Kineska veza

dakle skapirali smo: raditi vise, trositi manje i to je lek za „krizu".

Ma, ne sekiram se ja za nas, nego za Grke.
Mi smo em narod najpametniji, pa, ako je tako, isplivaćemo, samo ako nas ne mrzi, em nas podržavaju i Kinezi, i Rusi, i Ameri, i Europejska imperija. Nego smo mi skromni, pa nećemo da uzmemo sve što bi nam oni dali. A za Grke me stvarno strepnja obuzima.
antioksidant antioksidant 07:26 04.05.2010

Re: Kineska veza

Ma, ne sekiram se ja za nas, nego za Grke.

nama samo nije pruzena prilika da dozivimo grcku sudbinu. pre nego sto smo se zaduzili usahnuo je izvor jeftinog novca koji je grcima omogucavao decenijsko troskarenje...
ali ne brinem se ja za grke. imaju more, a sve je lepse i lakse kad imas more. njihov je cak i solun...
Doctor Wu Doctor Wu 21:35 30.04.2010

:),

***
ana_radmilovic ana_radmilovic 21:40 30.04.2010

a kako ti uspeva

da postavljaš tako male klipove?

p.s.

preporka za naslov
banat.hardkor banat.hardkor 23:22 30.04.2010

Kasno

Eh, da je država ovih 9-10 godina privatizacije, umesto pranja ruku u vidu bednih otpremnina (srećnicima koji su ih dobili) ili plaćanja kojekakvim "investitorima" od 5000 do 10000 evra po zaposlenoj glavi, novac ulagala -- u partnerstvu sa strukom, univerzitetima i višim školama -- u razvijanje tržišno konkurentnih programa obrazovanja za odrasle (prekvalifikacija, dokvalifikacija...), danas bi sve bilo mnogo, mnogo bolje.

Ali kako, bre, to izvesti u državi u kojoj je stoka uvek na vlasti? Nema šanse.
Kako, kad tako neće moći da ukradu, zajebu, opljačkaju, ugrade se...
antioksidant antioksidant 07:24 04.05.2010

Re: Kasno

Ali kako, bre, to izvesti u državi u kojoj je stoka uvek na vlasti?

ne glasati za stoku za pocetak...
salim se, ta stoka je samo odraz nas i nasih teznji. verovatno odraz nekih nasih zelja koje ni sami sebi ne zelimo priznati - da budemo "lideri u regionu" znaci da se nametnemo ostalima; "socijalna drzava" znaci da ima dovoljno bez obzira koliko radis... onda to prepozna tomislav nikolic pa obeca i kosovo i evropu poda nasim uslovima, dodje mladjan dinkic pa obeca 1 000 eura po akciji i operaciju kicme u minhenu za sve podpredsednike svoje stranke...

mi smo ih birali, mi i snosimo posledie njihovih gluposti

...........
sa prvim delom komentara se u potpunosti slazem

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana