Ekologija| Hobi| Sport| Zabava| Životinjski svet

Ptičarenje – lekcija 5

albicilla RSS / 27.04.2010. u 14:13

11-2.jpg

 Ovde ste naučili kako da odaberete priručnik za određivanje vrsta, ovde čemu isprva služi beležnica, ovde kako da hvatate beleške i ovde kako da izaberete dvogled. A da biste ptice upoznali i prepoznali u prirodi, posmatrajte ih što češće. Izađite kad možete rano ujutru na nekoliko sati na teren za koji znate (ili očekujete) da je produktivan u pogledu ptica, najbolje tamo gde se više staništa susreću i prepliću, npr. šuma, livada i reka. Močvarna staništa su dobra prilika za vežbu jer nude veći broj krupnih i uočljivijih vrsta, lakih za identifikaciju. Mimo vode, voće, bilo divlje ili kultivisano, je mamac za mnoge ptice. 

Ptice je najlakše posmatrati onda kada su najaktivnije. U toku godine je to period seobe (mart – april i avgust - novembar) i gnežđenja: uglavnom april – jun ili jul, mada u planinama, u zavisnosti od visine počinje tek u maju ili junu. Krupnije vrste grabljivica počinju s gnežđenjem već u februaru i ono traje do sredine leta. 

U toku dana je vrhunac aktivnosti ujutru, počev pola sata pre pa do tri sata nakon izlaska sunca, po svežijem danu i četiri sata; i pozno popodne (recimo posle tri po svežijem, ili posle četiri po toplijem danu). Podne je period smanjene aktivnosti, sa izuzetkom krupnih ptica grabljivica koje tada šestare na toplim uzlaznim vazdušnim strujama.

123.jpg 

Hodajte polako i tiho, gledajući na sve strane i osluškujući svo vreme. Pretražujte pogledom (oči imaju znatno šire vidno polje od dvogleda), obraćajući posebnu pažnju na pokrete. Iako mnoge ptice cvrkuću, proći će dosta vremena pre nego što budete u stanju da ih identifikujete po glasu. U početku obratite pažnju na pravac iz koga zvuk dolazi i možda ćete videti pticu koja ga ispušta.

Na otvorenom ćete videti ptice i kada pred vama uzlete, a najčešće i gde slete. Na obraslim terenima to nije slučaj, pa se s vremena na vreme zaustavite, stojeći ili sedeći mirno, tako da vas granje donekle skriva, ali da ne sputava pogled, puštajuci ptice da se opuste i zaborave na vas.

Dodatne informacije i istomišljenike potražite na FB strani Lige za ornitološku akciju Srbije.



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 19:10 27.04.2010

Bez dvogleda

uživamo u ovoj ptici



koja u ogromnim količinama naseljava naš komšiluk. Uveče se okupljaju u horove i pevaju kao pomamljeni. Prošle godine su napravili gnezdo u dvorištu zgrade, na trešnjici, pa im ispala dečica (bogami povelika), morali smo da se organizujemo u komšiluku i dovučemo merdevine, pentramo koščiće u gnezdo, a tata im i mama su skakali i drečali naokolo. Na sreću je operacija uspela u potpunosti, na veselje sve komšijske dečurlije, koja su se okupila, kol'ko mi se čini, više zbog toga da vide kako ću spektakularno da se smandrknem na komšiju koji je držao merdevine, no zarad ptičica.
albicilla albicilla 19:32 27.04.2010

Re: Bez dvogleda

opet ide ta sezona nespretnih poletanja. i utine se vec javljaju... onima koji se zale na skripu zardjale ljuljaske po celu noc skrecem paznju na ovaj post
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:27 27.04.2010

Re: Bez dvogleda

Šta je utina?
NNN NNN 21:41 27.04.2010

Re: Bez dvogleda

Ja sam za vikend bio na selu i uživao u pesmi slavuja

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:04 27.04.2010

Re: Bez dvogleda

I u Badnjevcu su uveče propevali, ooo...kako je bilo lepo...
krkar krkar 23:34 27.04.2010

Re: Bez dvogleda

Jelica Greganović
Šta je utina?


Vrsta sove (kad već nema gazde da ti odgovori).
albicilla albicilla 06:45 28.04.2010

Re: Bez dvogleda

krova višespratnice, nad stanom (u potkrovlju) u kojem živim, čule su se ptičice( čvorak ili slično), pijukanje , grebanje ... i odejdnom su nestale . Niko ih nije terao i ugrožavao. Video sam kako su odrasle izletale i


Asio otus Long-eared Owl Utina
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:30 28.04.2010

Re: Bez dvogleda

Nikad nisam čula do sada...svakog dana napredujem u svakom pogledu...
49 41 49 41 10:51 28.04.2010

Re: Bez dvogleda Sova DUGOUSKA

albicilla
krova višespratnice, nad stanom (u potkrovlju) u kojem živim, čule su se ptičice( čvorak ili slično), pijukanje , grebanje ... i odejdnom su nestale . Niko ih nije terao i ugrožavao. Video sam kako su odrasle izletale i


Asio otus Long-eared Owl Utina




I ja, naucih nesto.
Nasao sam je mladu, dovlacio suvu granu na terasu da bi se udobno smestila za spavanje.
Bilo je interesantno posmatrati je par nedelja; kako u suton prelazi sa grane iz ugla terase, na ogradu.
Sve zivo je pratila, sta se krece i desava dole - pod njom.
Stalno je nestrpljivo coktala; kao sto smo radili, nekad kao klinci jezikom i nepcama - dok sam joj seckao sitne komadice mesa na stolu.

Nisam znao da se tako zove.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:33 28.04.2010

Ima li

ova sova i neko drugo ime u narodu? Ceo dan pokušavam da se setim, pomagajte!
albicilla albicilla 20:50 28.04.2010

Re: Ima li

Jelica Greganović
ova sova i neko drugo ime u narodu? Ceo dan pokušavam da se setim, pomagajte!


ima, mala usara (slov. mala uharica), ali je to neadekvatno jer je buljina bubo bubo "velika usara", a znatno manji cuk otus scops je najmanja usara, pa bi utina tako bila "srednja usara" (sto bi bilo u skladu sa fr. nazivom)

miloradkakmar miloradkakmar 23:18 27.04.2010

Do pre

dve-tri nedelje ispod krova višespratnice, nad stanom (u potkrovlju) u kojem živim, čule su se ptičice( čvorak ili slično), pijukanje , grebanje ... i odejdnom su nestale . Niko ih nije terao i ugrožavao. Video sam kako su odrasle izletale iz gnezda iako samo gnezdo nije bilo vidljivo. I pre koju godinu ( možda čak i prošle) dolazile su na isto mesto , ali nisam tome pridavao neki značaj. Sledeće ću početi da ih pratim , gledam i snimam.
Ovde ste naučili kako da odaberete priručnik za određivanje vrsta, ovde čemu isprva služi beležnica, ovde kako da hvatate beleške i ovde kako da izaberete dvogled.
49 41 49 41 23:56 27.04.2010

Dvogled + Digital Camera

Pretpostavljam, da ima i kod vas ?!?
Video je prvi put, pre par god u obliznjoj prodavnici.

Prva misao mi je bila - zgodno za osmatranje ptica i istovremeno "uskljocavanje".
albicilla albicilla 06:53 28.04.2010

Re: Dvogled + Digital Camera

ne znam da se koristi... kombinacija dvogleda i foto aparata nije dovoljno dobra za posmatranje ptica, obicno je uvecanje oko 4x, a svetlosna jacina prilicno jadna

ono sto se koristi je kamera uz spoting scope (pticarski teleskop, a.k.a. durbin) i tu se postizu dosta pristojni rezultati, mada ni to nije savrseno

za slikanje ptica, vecina ipak koristi foto aparat. npr fotografije ptica maceja simanjskog - izuzmemo li najnovije slike brazilskih ptica, skoro sve evropske slikane su u srbiji

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana