Društvo| Literatura| Porodica| Roditeljstvo

Knjiga za kaznu

udruzenje_roditelj RSS / 22.04.2010. u 15:28
Gost autor: Dragana Ćorić
 

1184809_six_books.jpg

Savremeni uslovi rada i života nam oduzimaju vreme. Dragoceno vreme - za prijatelje, za decu, za nas same. Da budemo, onako, sami sa sobom, da udahnemo duboko i rešimo u sekundi svaki problem i nedoumicu koju imamo.

Takav nametnuti, svačim izazvani tempo života dobio je svoju punu realizaciju u sveopštoj elektronizaciji naših života. Od mejlova, društvenih mreža i alternativnih načina komunikacije (koji su neretko ponuđeni kao jeftiniji od standardnih) do mehaničkog "buljenja" u TV ekrane i programa koji promiče pred našim očima a zapravo nam ništa ne znači. O njegovoj retko i malo edukativnoj svrsi da i ne govorimo. No, nije greh uhvatiti sebe sa željom da pogasite sve aparate koji vam (uslovno rečeno) olakšavaju život. Da pogasite sve računare, mobilne telefone isključite, i nikako ne upalite TV... i napravite piknik sa vašim detetom, usred sobe, jer možda je napolju sumoran kišni dan. Ili da otvorite knjigu, bajki, Andersenovih, Diznijevih, bilo kojih i da čitate. Sebi. I svom detetu naravno. Pred spavanje. Da povratite onu čar iščekivanja nastavka priče, za koju znamo da će imati dobar i srećan kraj ali su daleko bitnija iskušenja kroz koja glavni junaci treba da prođu. Jer oni, deca, te priče ne znaju, a mi odrasli smo ih zaboravili. Da otvorite staru knjigu sa receptima, pisanu bakinim kitnjastim rukopisom i sa požutelim stranicama, i da onako po starinski zamesite, sami ili sa svojom decom, krofne ili štrudlu s makom (ili čime god volite). Da taj miris topline i zajedništva bude prisutan i onda kada sklopite knjigu priča za laku noć, ušuškate dete, i na kraju i sami otvorite - svoju knjigu. Nebitno je da li će to biti priča o romantičnim neustrašivim heroinama Amande Kvik, Ničeov Zaratustra, poslednja knjiga Dena Brauna, Ketrin Nevil, ili surovo realna analiza svetske političke situacije Noama Čomskog. Ili zašto da ne, i ona ista knjiga bajki koju ste detetu do malopre čitali.

Ne dozvolite sebi da dođete u situaciju da vama ili možda vašoj deci neko izrekne kaznu čitanja knjige (kao što to čini jedan vrli sudija u Nemačkoj). Ne dozvolite sebi da istraživač, sanjar, dete i svi ostali u vama budu ugušeni poslom i trkom koja jeste deo životne borbe za egzistenciju. Ne dozvolite da vaša deca ne znaju ono što ste vi znali u njihovim godinama, i više od toga. Knjiga nije kazna, čak i ako je obima "Rata i mira", jer počinjemo da gubimo ono najbolje u nama upravo smanjenjem ovakve komunikacije.

P.S. 21. aprila je obeležena stota godišnjica rođenja Marka Tvena. Sećate li se imena njegove dvojice simpatičnih junaka?:)


Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

foghorn foghorn 15:57 22.04.2010

Mališani čitaju i bez primoravanja

Iz ličnog iskustva znam da mališani često vuku roditelje za rukav kada prolaze pored knjižare i odlično znaju šta ih zanima :) I oni najmlađi osnovci ne čitaju samo o čarobnim vilama, kućici na drvetu, već traže i one prastare klasike na kojima su odrastali i njihovi roditelji. Tone Seliškar, Mato Lovrak, Branko Ćopić i drugi pisci nisu zaboravljeni iako ih više nema u zvaničnim lektirama, a o Haku Finu i Tomu Sojeru se može čitati i iz savršenih prevoda Stanislava Vinavera.
draganchica draganchica 16:02 22.04.2010

Re: Mališani čitaju i bez primoravanja

Ne govori se o primoravanju, vec jednostavno-potrebi, nas odraslih. Potrebi, koju mislim da smo zaboravili, ili potisnuli u drugi plan.Citanje prica deci pred spavanje je samo ilustracija.
sesili sesili 17:17 22.04.2010

Čitanje

Srećna sam što sam svoju ljubav prema knjizi prenela na moje sinove, a oni to sada rade sa svojom decom! Ne hvalim se - i danas najradije kupujem deci za poklon knjige, prema uzrastu. Čitanje za kaznu doživljavam kao ono kada prete nemirnoj deci da će dobiti injekciju! Pa kad se razbole i moraju stvarno da je prime - drama. Ja sam, evo, uz kompjuter, ali sam jutros uz prvu kafu čitala knjigu. Čitajte deci!
majstor_vuksan majstor_vuksan 17:26 22.04.2010

Bolje


je pitanje hoce li deca/adolescenti biti "kaznjeni" ako citaju odredjene knjige. Koje
su po merilima postomodernizma smesteni na policu kontraverznih. Primer, Julije Evola.
draganchica draganchica 20:38 23.04.2010

Re: Bolje

ja licno nikoga ne bih kaznila zbog citanja.svako ima izbor valjda da cita sta zeli, i shvati to kako zeli...
docsumann docsumann 20:44 22.04.2010

moj predlog

Ferenc Molnar - "Junaci Pavlove Ulice"
draganchica draganchica 22:53 22.04.2010

Re: moj predlog

osvajanje grunda, tj mesta za igru? borba sa crvenokosuljasima?...sa sjajnom poukom...
draganchica draganchica 21:44 22.04.2010

nije ovo samo za decu

..vec je clanak vise upucen -roditeljima samim. Sto zaboravljaju, ili iz krajnje opravdanih razloga ne stizu ni sebe a ni svoju okolinu da oplemene-zivim kontaktom. Bilo sa knjigom bilo sa ljudima.
Druga stvar, koja me vise zabrinjava, jeste sledeca: kud ode pamet i znanje i volja za upijanjem informacija kad se odraste? Kakvu erupciju znanja mozete doziveti slusajuci decu negde do 10 godine, a posle toga , kao pocinje neki njihov pad.Ne samo u citanju, to je jedna od sporednih stvari.Citanje je samo jedan od mehanizama pospesivanja recnickog fonda svih nas.Negde se to izgubi...
docsumann docsumann 21:57 22.04.2010

Re: nije ovo samo za decu

Malo je generalizovan ovaj stav, ali ajde da priznam da je u vecini slucajeva tako.
draganchica draganchica 22:22 22.04.2010

Re: nije ovo samo za decu

mislim i na sledece:
"kud nam ode pamet? Ili znanje, kako god ga nazvali? Kud netragom nestane ona žeđ za informacijama?Opšta kultura? Tradicija? Od 50 njih u grupi, samo 3 do 5 njih zna šta znači bacanje pirinča na svadbama, ili zašto se iz crkve ne sme izlaziti leđima okrenut ka oltaru, ili zašto se pokrivaju ogledala u kućama gde je neko umro, ili...govorim o stvarima i informacijama koje su od svakodnevnog, upotrebnog tako da kažem-značaja.A tu već godinama unazad beležim-sve negativnije primere."..

draganchica draganchica 22:25 22.04.2010

Re: nije ovo samo za decu


Recimo, maksima da " pobediti samog sebe je najteža i najznačajnija pobeda od svih" je, postavljena u status mog FB naloga, imala 12 obožavalaca, tj onih koji su "lajkovali" tu rečenicu. Niko živi, od njih, a i ostalih koji to nisu "lajkovali" nisu znali da ova, tako životna rečenica, potiče iz dela Aristotela, pod nazivom "Nikomahova etika".Naslov nije cool. Autor je odavno mrtav.Ali rečenica, kao životni moto je veoma aktuelna.
Dakle. Kud nam ode znanje, od vremena kad smo sunđeri do vremena kad samo "šerujemo", "tagujemo", smatramo da "Romeo je jedan glupi lik koji se rokne zbog ribe", i sms-om izjavljujemo ljubav, a ne znamo da je najlepše stihove o ženi i ljubavi prema njoj pisao Jovan Dučić i Rabindranat Tagore, u poemi br. 41?"
Innana Innana 22:36 22.04.2010

Re: nije ovo samo za decu

draganchica
mislim i na sledece:
"kud nam ode pamet? Ili znanje, kako god ga nazvali? Kud netragom nestane ona žeđ za informacijama?Opšta kultura? Tradicija? Od 50 njih u grupi, samo 3 do 5 njih zna šta znači bacanje pirinča na svadbama, ili zašto se iz crkve ne sme izlaziti leđima okrenut ka oltaru, ili zašto se pokrivaju ogledala u kućama gde je neko umro, ili...govorim o stvarima i informacijama koje su od svakodnevnog, upotrebnog tako da kažem-značaja.A tu već godinama unazad beležim-sve negativnije primere."..



Auuuu kolicina neznanja kada su u pitanju koreni, tradicija i obicaji zasluzuje poseban blog. Redovno volim da potkacim "velike Srbe" i "pravoslavce" zato sto nemaju elementarno poznavanje materije. Svi se nesto busaju u prsa a pojma nemaju kako i zasto...
Kapiram ja da nismo svi intelektualci i da nekoga knjige i svetska knjizevnost ne interesuju, ali bar ono osnovno bi trebalo da znaju.
Sto se tice zedji za znjanjem, hm, nije da je nema, ali isto tako imas obicnu raju koja je vecina i koja se zadovoljava reality zabavnim formatom na TV-u i manjinu koja i dalje zeli da zna. I to je tako svugde, pogledaj istrazivanja radjena na zapadu, govore o istoj stvari. Na zalost Srbija prati trendove, nismo mimo sveta kako bi se dalo pomisliti...

draganchica draganchica 22:50 22.04.2010

Re: nije ovo samo za decu

hmm..ovo oko obicaja je bila samo ilustracija, jer kad pitam koliko je njih krsteno, svi dignu ruke, a 90% ne zna da su primili svetu tajnu, itd...ovo nije stvar pravoslavaca, ili katolika, sa navodnicima ili bez, to je zaista samo stvar opste kulture.A za nju nemamo vremena, vec smo, kao sto ste primetili, potpuno posveceni nekim manje opterecujucim formatima....
docsumann docsumann 23:24 22.04.2010

Re: nije ovo samo za decu

Ok, mene na primer čudi kako se ljudi ne čude znacima u žitu. Ono bar da provjere o kakvoj se tu "prevari" radi. Pričam o malo starijoj djeci, onoj koja ne bi trebala da izgube svoje čuđenje spram svijeta.
Koji možda ne znaju koje su tri velike naučne (ne tehnološke) revolucije iz korjena promjenile naše poimanje svijeta u kojem živimo.
Da ne uvodim u igru čudesne duhovne avanture velikih ezoterika XX vijeka Gurđijeva, Uspenskog ili sve one velikane koje je u svom izvarednom serijalu blogova "savremenici budućnosti" opisao Dr. Milan S. Ćirković.
Pa rezultati na polju naučnog ispitivanja fenomena kolektivne svijesti kao realnog entiteta, pa tajna tamne materije, tamne energije i tamnog toka u astrofizici. Da li smo na pragu teorije svega i kako će ona izgledati u konačnom obliku. Otkud dolaze Mandelbrotovi skupovi, te najfantastičnije slike koje je čovjek ikad ugledao. Ovo sve navodim samo kao laik zanesen sopstvenim slutnjama o nepojamnom. I nadi u dan kad ono to više neće biti. A XXi vijek neumitno nam već donosi nove revolucionarne teorije koje će dovesti do novih iskoraka u našem promišljanju o svijetu u kome boravimo.
Sva velika pitanja o smislu , porjeklu i budućnosti života koja i dalje ostaju otvorena, upravo služe da drže naše oči širom otvorene ka budućnosti.
Innana Innana 22:27 22.04.2010

Knjiga, sta to bese...

Juce na roditeljskom kaze nasa uciteljica kako deca sve manje citaju i koriste glavu, pogotovo zato sto je sramota biti nacitan iliti streber...Na tu opasku jedna od mama se grohotom nasmejala i rekla "ma oduvek je bilo tako" (u fazonu uuu sad si nam otkrila toplu vodu)...A ja se iznervirala samo tako...

Isto tako kaze uciteljica da juce nisu znali da joj kazu ni jednu zivotinju koja zivi u listopadnoj sumi! (sin ide u III)...ali sudeci po pricama znaju ceo Grand repertoar...

I ko je kriv? Pa naravno roditelji...Negde sam vec pisala u nekom od clanaka o tome koliko smo generalno postali izmrcvareni i bezvoljni i kako sve vise roditelja pusta da im TV/komp/Internet ili ulica zabavlja dete.

Nije istina da su deca vecinom nezainteresovana. Kad sam radila predavanja i radionice(uzrast od 10 do 18 godina) ukapirala sam koliko su deca pogotovo ovde kod mene na Kosovu zeljna da cuju nesto novo i interesantno. I kako vole i da citaju i da se informisu. Cak se desavalo da me mole da ostanem duze da pricamo jos (nije ovo reklama nego je akcenat na njihovoj zelji za znanjem).

Sto se mene licno tice ja sam klasican geek Doduse pozutele stranice sam zamenila sa e-books jer mi je vecina tih knjiga nedostupna (nije i nece biti objavljena kod nas) ali citam i dalje a decu sam od malih nogu "zarazila"...
draganchica draganchica 22:40 22.04.2010

Re: Knjiga, sta to bese...

znam, i svesna sam toga, da su oni zeljni znanja, ali kao kada si gladan pa pregladnis, tako i oni,traze, traze, i u nekom momentu prestanu da traze. Ocito da su u Vama nasli nekog ko je spreman i voljan da im pruzi ono sto traze. nije to svuda slucaj, i nije uvek slucaj.

P.S. Ovo inace pisem kao mama koja veceras otkriva cari stresa pred sutrasnje detetovo testiranje za skolu.koja brine o mogucem detetovom raozcarenju kada bude stalno trazilo nova saznanja, tesko ce ih uvek dobiti jer ce u razredu imati 37 djaka...tako da, off the record, mozda sam i malo rigidna u svojim stavovima veceras:)
bocvena bocvena 08:59 23.04.2010

Re: Knjiga, sta to bese...

Ljubav prema čitanju se razvija, ne radjaš se sa njom. Kako? Iskoristiš prirodnu radoznalost i na to nakalemiš lični primer.Sin moje drugarice je sa 5 godina pitao - Mama, je l' tata ume da čita? Nije ga dete nikad videlo sa knjigom u ruci, pa da proveri.

Drugi je problem što na adolescentskom uzrastu ni lični primer više nije dovoljan. Knjiga postane zahtevan izvor informacija - zahteva vreme, koncentraciju, promišljanje. A sve drugo je brže i lakše - jedan klik mišem i play. Dva sata za Anu Karenjinu i bog da te vidi!

Kako se boriti protiv linije manjeg otpora? Osavremeniti ponudu za čitanje, usmeravati ih što više na samostalno istraživanje, postavljati visoke zahteve (ko malo traži, malo i dobije), višefrontalna nastava daje dobre rezultate (sami biraju šta i kada će odgovarati i za koju ocenu, ali svi moraju sve da pročitaju), uporedjivati pročitano sa ekranizacijama, voditi ih u pozorište i bioskop, ne terati ih da se bave književnom kritikom nego da promišljaju pročitano iz svog ugla...

Jako bitno: stvoriti klimu u kojoj je biti načitan stvar prestiža, a ne podsmeha. Bilo nekad, može opet.
draganchica draganchica 18:00 23.04.2010

Re: Knjiga, sta to bese...

hmm..da ne govorim o onim cool kratkim varijantama..nadjoh silne sajtove na kjima se nudi prepricana lektira, a bajdvej, cak nije ni tacno prepricana..:(
Oljacat Oljacat 18:42 23.04.2010

Nema zamene za knjigu

Ali, sad, postoje rezlike među decom.
Ja na primer, imam jednog sina koji obožava da čita, i drugog koji knjizi ne prilazi osim kada mora. Isto smo ih usmeravali, imamo svoju ogromnu biblioteku, čitala pred spavanje, izvodila pozorišne predstave, ali ovaj drugi ... kaže da mrzi knjige. Zanima me , da li je moguće da dete zamrzi knjige zato što roditelji i brat stalno čitaju knjige?
majstor_vuksan majstor_vuksan 19:01 23.04.2010

Re: Nema zamene za knjigu

Oljacat
Ali, sad, postoje rezlike među decom.
Ja na primer, imam jednog sina koji obožava da čita, i drugog koji knjizi ne prilazi osim kada mora. Isto smo ih usmeravali, imamo svoju ogromnu biblioteku, čitala pred spavanje, izvodila pozorišne predstave, ali ovaj drugi ... kaže da mrzi knjige. Zanima me , da li je moguće da dete zamrzi knjige zato što roditelji i brat stalno čitaju knjige?


Ne. To je , samo moje misljenje, ono sto je Niche primetio pa zakljucio da nije knjiga i "ucenost" za svakoga. Ali kako to objasniti modernom coveku totalno zabludelom egelitarijanskim idejama? Kako urazumiti ljude da je nemoguce literarnim kljukanjem dobijati nove Dostojevske, Sopenhauere i Hajdegere. To je pitanje duha.
draganchica draganchica 20:43 23.04.2010

Re: Nema zamene za knjigu

"talenat se ne postaje, talenat se radja"...
docsumann docsumann 02:07 24.04.2010

Re: Nema zamene za knjigu

ili ti talenat se postaje rađanjem
Innana Innana 06:34 24.04.2010

Re: Nema zamene za knjigu

Oljacat
Ali, sad, postoje rezlike među decom.
Ja na primer, imam jednog sina koji obožava da čita, i drugog koji knjizi ne prilazi osim kada mora. Isto smo ih usmeravali, imamo svoju ogromnu biblioteku, čitala pred spavanje, izvodila pozorišne predstave, ali ovaj drugi ... kaže da mrzi knjige. Zanima me , da li je moguće da dete zamrzi knjige zato što roditelji i brat stalno čitaju knjige?


Nije stvar samo do roditelja, ja mislim da posle vaspitanja u kuci, najjaci uticaj imaju vrsnjaci tj za pocetak ekipa u skoli/kraju. Neka deca imaju dovoljno "jak karakter" i ne potpadaju pod uticaj drugih, a neka pak i te kako vode racuna sta drustvo kaze. Ne kazem da je to slucaj kod vas, ali ima dece koja ce da se stide da priznaju da citaju, jer u ekipi su aktuelni keceri/MMA, Grand, crtaci, slicice, ili nesto sasvim deseto.
Da bi se osecali prihvacenim, neki klinci ce da urade sve da se uklope.

Meni kao roditelju je to najizazovniji deo vaspitanja, da balansiram vaspitanje poneto iz kuce i ono sto "pokupi" napolju ili u skoli. Jer suvise cesto cujem recenicu "ali mama svi moji drugari rade tako i tako"...
Cinjenica je da time sto sam starijeg od malena "zarazila" ljubavlju prema knjigama i to sto se njim radi i sto sa njim razgovaramo o svemu, na neki nacin postigli smo to da odudara od vecine, a samim tim pati sto nije isti kao drugari.
Ima ova prica o citanju/ne-citanju, kulturi i nekulturi mnogo slojeva.
Oljacat Oljacat 07:21 24.04.2010

Re: Nema zamene za knjigu

I ja mislim tako. Hvala što ste mi odgovorili na razuman i jasan način, od ova tri prethodna komentara osetih se nedostojnom da komentarišem na vašem blogu. Definitivno je slojevitost priče višestruka.
Možda ja ipak ne pogađam knjige koje bi se njemu sviđale (još je mali pa ću društvo da isključim). Jedina za koju sam uspela da ga zainteresujem je Pipi duga čarapa.
yugaya yugaya 07:45 24.04.2010

Re: Nema zamene za knjigu

Oljacat

Možda ja ipak ne pogađam knjige koje bi se njemu sviđale (još je mali pa ću društvo da isključim). Jedina za koju sam uspela da ga zainteresujem je Pipi duga čarapa.


Vazno je samo biti uporan - negovati naviku citanja.

Nekoj deci su sklonosti ka citanju knjiga urodjene, a kod druge to ide kao sa jedenjem brokolija - uporno serviras na razlicite nacine sve dok ne proba i samo ne nadje sta mu/joj odgovara.



draganchica draganchica 17:35 24.04.2010

Re: Nema zamene za knjigu

whatever...ali kao sto neko zeli da razvije ljubav i potrebu za citanjem kod deteta, ili recimo svojih ucenika, pa ne uspeva, posebno ne koriscenjem nekih kaznenih metoda( a za ovo imam sjjaaajan primer, al ga necu odma spomenuti), isto tako ni talenat ne moze neko da postane ako ga, npr.stalno driluju u muzickoj skoli, a on ni sa prve strane solfedja da makne....
draganchica draganchica 17:43 24.04.2010

Re: Nema zamene za knjigu

Znate sta smo radili u NS pre par nedelja?Citali bajke hansa Kristijana Andersona:)! I onda pricali sa decom, tj probali da ih navedemo da sami smisle sta je naravoucenije price.

Pipi je cool, sto bi rekli klinci:)Samo napred!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana