Film| In memoriam| Sex| Zabava

Boginje i robinje - Jayne Mansfield

alexlambros RSS / 19.04.2010. u 13:57
AleXandar Lambros
 
datum rođenja: 19.04.1933.
mesto rođenja: Brin Mar, Pensilavanija
pravo ime: Vera Jayne Palmer
znak: ovan
datum smrti: 29.06.1967.

U SAD pedesete su bile godine konformizma, stereotipa i kontradiktornosti - posebno kada je seksualnost u pitanju. Seks je svima bio na pameti ali se o njemu nije otvoreno razgovaralo u finom društvu. Žene su slavljene zbog svog seksipila ali se od njih očekivalo da se njime ne razmeću. Muškarci su sebe smatrali gospodarima seksualne igre i očekivali su da im se žene bespogovorno povinuju. Bujnih oblina Jayne istovremeno je bila i proizvod i buntovnik ove ere dihotomija i licemerstva.

Prvobitno su je doživljavali kao nekoga ko kopira Marilyn Monroe. Jayne je bila daleko nesuzdržanija i vulgarnija u paradiranju svojim atributima ženstvenosti, posebno bujnim grudima. Iako nije bila glupa plavuša ispoljavala je neverovatnu naivnost po mnogim životnim pitanjima, posebno kada je reč o izboru muškaraca kojima će ukazati poverenje. Zapravo njena potreba za suprotnim polom bila je tolika da je njen advokat jednom prilikom izjavio kako Jayne još uvek nije srela muškarca koji joj se ne dopada.

Jayne nikada nije bila vrsna glumica ali je na filmskom platnu bila živahna i poletna. Veštinu samopromovisanja, međutim, odlično je savladala. Bila je rođeni publicista koja je instiktivno znala (posebno u tim ograničenim pedesetim) kako da skrene svu moguću pažnju na svoje poprsje, naprćene usne, bujnu platinastu kosu, vrckavi hod i smešno piskav glas. U tim svojim poletnim samopromotivnim kampanjama zaradila je čitavu paletu raznoraznih titula - Miss Photoflash, Miss Texas Tomato, Miss Queen of Chihuahua Show, Miss July Forth, itd, itd ... Kasnije je izjavila - Mislim da je jedina stvar koju sam ikada odbila bilo učestvovanje u izboru za Miss Roquefort Cheese jer mi nije bog zna kako zvučalo.

Nažalost, u nastojanjima da osvoji Holivud kao napadni seks simbol Jayne je postala sopstvena karikatura. Do kraja pedesetih Holivud i Amerika su se prebacili na sledeći nivo seksualne eksplicitnosti. Kao rezultat tog razvojnog procesa Jayneina vulgarna seksualna eksplicitnost je zastarela i počela je da deluje smešno. Nesposobna (ili nevoljna) da prilagodi svoj imidž novonastalim okolnostima Jayne je bivala sve očajnija u pokušajima da povrati uspeh koji je uživala tokom pedesetih. Ako je na vrhuncu svoje holivudske karijere bila kapriciozna, samoopsednuta i bez kontrole, to je još više bila šezdesetih. A onda se umešala sudbina, okončavši iznenada godine njene potrage za slavom.

Rođena je kao Vera Jayne Palmer 1933. u Pensilvaniji u porodici u kojoj je otac bio advokat a majka učiteljica u osnovnoj školi. Kada joj je bilo tri godine otac joj je umro od infarkta. Majka joj se preudala i sa ćerkom preselila u Dalas u Teksasu. U srednjoj školi Jayne, koja je maštala o tome da postane filmska zvezda, zaljubila se u druga. Ona i Paul Mansfield su se venčali tajno u januaru 1950. Kada je ostala trudna njeni roditelji priredili su drugo, ovog puta javno venčanje. U novembru te godine rodila je devojčicu Jayne Marie. U vreme rođenja ćerke Paul je već bio na univerzitetu u Ostinu u Teksasu dok je Vera radila u jednom plesnom studiju kao recepcioner.

Paul je pozvan u vojsku kada je izbio Korejski rat. Jayne iznenada odlučuje da sama odputuje za Los Anđeles ostvaljajući ćerku sa bakom. U Los Anđelesu se upisuje na Kalifornijski univerzitet i prijavljuje za izbor Miss Kalifornije (prikrivajući bračno stanje i činjenicu da je majka). Bila je lokalni pobednik na izboru ali je muž Paul insistirao da odustane od daljeg takmičenja. Pre nego što se nevoljno vratila nazad u Teksas odigrala je manju ulogu u filmu Prehistoric Women iz 1951.

U Teksasu se upisala na koledž na kome je studirala glumu dok joj je muž i dalje bio u aktivnoj vojnoj službi. Čak se pojavila i u jednom lokalnom TV šou. Kada se Paul vratio iz vojske 1954. održao je obećanje da će ženu odvesti u Holivud da okuša sreću na filmu. Jayne se ofarbala u platinasto plavu, pronašla agenta i usvojila Jayne Mansfield za svoje novo ime. Dobila je manju ulogu u filmu Female Jungle. Međutim, njen muž nije bio zadovoljan životom u Holivudu a ubrzo je otkrio da ima malo toga zajedničkog s "novom" Jayne. Obeshrabljeni muž vratio se sam nazad u Teksas a zvaničan razvod usledio je u januaru 1958.

Njen mladi i preduzimljivi agent za štampu James Byron, genijalno je iskoristio svoje sposobnosti da svoju zanosnu klijentkinju učini opšte prepoznatljivom, oslanjajući se na to da njena izazovna figura i način na koji hoda i priča obave ostatak posla. U februaru 1956. njene fotografije osvanule su na stranicama Playboya, ostavivši malo mesta sumnji u pogledu njenih fizičkih atributa. Uskoro je izdejstvovala ugovor sa Warner Brosom. U filmovima poput Illegal (1955.) i Hell on Frisco Bay (1956.), redovno je glumila ljubavnice kriminalaca.

Kada joj je ugovor istekao Jayne se prihvatila glavne uloge (koju je nekoliko drugih glumica pre nje odbilo) u brodvejskoj seks komediji Will Success Spoil Rock Hunter? Iz 1955. Bučna komedija bila je vrlo popularna što je Jayne neumorno iskorišćavala gradeći imidž "najpametnije brodvejske glupe plavuše". Takođe je postala i primadona u Belasco pozorištu gde je svima išla na živce svojim kašnjenjima, nagim paradiranjem iza scene, raspravama s pozorišnim radnicima i uopšte umišljenim stavom i ponašanjem. U međuvremenu je upoznala mađarskog bodibildera Mickeya Hartigaya (koji je 1955. bio Mister Universe) i koji je u to vreme bio ne samo deo ekipe klupske predstave Mae West već i njen ljubavnik. Jayne je preotela mišićavog Mickeya od dosta starije Mae što je na relaciji dve žene pokrenulo medijski rat u kome su se obe trudile da dobiju što je moguće veći publicitet.

Twentieth Century Fox unajmio je Jayne kao jednu od nekoliko pretnji njihovoj glavnoj plavoj seks bombi, Marilyn Monroe. Njen prvi film u studiju, The Girl Can't Help It (1956.), bio je satirična komedija u kojoj je u velikoj meri paradirala svojim atributima ženstvenosti. Usledila je filmska adaptacija Will Success Spoil Rock Hunter? 1957. posle čega je na red došao film Johna Steinbecka The Wayward Bus (1957.). Za ulogu u ovom filmu morala je da vrši kampanju kod čelnih ljudi studija ali na iznenađenje Foxa pokazalo se da je glumački bila na visini zadatka. U januaru 1958., samo pet dana nakon zvaničnog razvoda od Paula Mansfielda, udala se za Hartigaya. U braku sa njim rodila je troje dece: Mikloša, Zoltana i Marišku.

Sva posvećena sticanju slave Jayne je, zajedno sa Mickeyem kao delom ekipe, počela da nastupa u klubovima Las Vegasa, eksploatišući svoj imidž komične priglupe plavuše. Fox ju je poslao u Englesku na snimanje vestern komedije The Sheriff of Fractured Jaw (1958.). Ostala je u Engleskoj da snimi još dva niskobudžetna filma. U Italiji su ona i Hartigay radili zajedno na The Loves of Hercules (1960.). Do tog trenutka čak je i njoj samoj postalo jasno da je Fox izgubio zanimanje za nju.

Ako se javnost zasitila njenih golišavih fotografija, njena neobična vila u španskom stilu na Beverli Hilsu učinila je mnogo za njen publicitet. Ružičasta palata, kako su Jayne i Mickey nazvali svoju kuću, sa ogromnim krevetom, kadom i bazenom u obliku srca i nizom kičastih detalja, zabavljala je medije i izazivala zanimanje javnosti. Fox je 1962. godine prekinuo saradnju sa njom, ne odobravajući njen divlji i egzibicionistički način života. Dve godine kasnije ona i Hartigay su se razveli.

Izgubivši profesionalnu sigurnost koju je obezbeđivao ugovor sa studiom Jayne je u pogledu karijere izgubila kompas. Glumila je u očajnom Promises, Promises (1963.) i još jednom pozirala naga za Playboy. I dalje je pokušavala da privuče pažnju javnosti na sve moguće načine ali njeni ispadi više nisu delovali spontano niti su bili zabavni. Snimila je nekoliko beznačajnih filmova u inostranstvu a zatim se udala za dvadesetosmogodišnjeg reditelja Matta Cimbera 1964. Njihov sin Anthony rođen je naredne godine. Utučena zbog toga što joj se karijera srozala Jayne je utehu sve više počela da traži u alkoholu zbog koga je na kraju delovala naduveno. Povrh svega krenula je i sudska borba s bivšim mužem Mickeyem pod budnim okom medija oko starateljstva nad decom.

Pošto ju je Cimber napustio i razveo se od nje 1966. spetljala se sa advokatom Samuelom Brodyem koji je žrtvovao svoju karijeru da bi je pratio po neuspešnoj turneji po lošim evropskim klubovima. U to vreme Jayne se po novinama pominjala samo zahvaljujući pijanstvu i svađama sa Brodyem i tome što ju je njegova žena pominjala u brakorazvodnoj parnici. Po povratku u Kaliforniju, zabludela Jayne koja je počela da se zanima i za satanističku crkvu, zadobila je dalji negativni publicitet kada je njena šesnaestogodišnja ćerka Jayne Marie, stavljena pod zaštitničko starateljstvo zbog toga što su je Jayne i Brody navodno zlostavljali.

Posle turneje po Vijetnamu gde je zabavljala američke vojnike 1967. prihvatila je angažman u jednom klubu u Biloksiju u Misisipiju. Sa njom su na put krenuli Samuel Brody i njeno troje dece iz braka sa Mickeyem. U rano jutro 29. juna 1967. krenuli su kolima iz Biloksija za Nju Orleans gde je trebalo da da neki intervju. Njihov auto udario je u prikolicu nekom zaustavljenog kamiona. Jayne, Brody i mladi vozač koji je upravljao kolima poginuli su na licu mesta. Deca, koja su spavala na zadnjem sedištu, preživela su samo sa manjim povredama. Posle komemoracije na Beverli Hilsu, njeno telo prebačeno je u Pensilvaniju gde je sahranjena na porodičnom imanju.

U knjizi Jayne Mansfield i američke pedesete koju je 1975. izdala Martha Saxton stoji - Čeznula je za burnom ljubavi, ne za seks objektom već objektom ljubavi, za muškarcem koji će je nadmašiti i značiti joj više nego što je ona značila sebi. Njena karijera, onako kako ju je ona doživljavala, bila je samo kulisa za veliku ljubav. Nikada nije pomislila da bi njena karijera mogla da postane njena najpostojanija ljubavna veza.

ZANIMLJIVOSTI:

* U oktobru 1957. Jayne Mansfield je krenula na turneju po Evropi koja je obuhvatala 16 zemalja. Medijski je bila vrlo zapažena na Kanskom festivalu te godine a u novembru je predstavljena engleskoj kraljici Elizabeti kojoj je prilikom susreta rekla - Tako ste lepi - našta je kraljica odgovorila - I vi ste.
* Bila je prva američka mejnstrim glumica koja se pojavila naga na filmu. Reč je o filmu Promises, Promises.
* Glasine da joj je u saobraćajnoj nesreći odrubljena glava pokazale su se kao netačne. Ovu urbanu legendu verovatno su potaknuli policijski snimci nesreće na kojima se vidi nešto nalik plavoj periki zalepljeno na smrskanu šoferšajbnu. U pitanju je ili perika koju je nosila u to vreme ili njena prava kosa i skalp odsečen u nesreći.
* Automobil u kome je poginula nekoliko godina bio je izložen u jednom muzeju na Floridi. Danas se nalazi u vlasništvu jednog njenog obožavaoca iz Severne Karoline.
* Jayne je tvrdila da joj I.Q. iznosi 163. U jednoj emisiji BBCa koja je emitovana u februaru 2006. iznete su tvrdnje da je znala da svira na violini i klaviru, da je govorila pet jezika i da je bila poznavalac Shakespearea. Ipak, njene školske ocene bile su sasvim prosečne.
* Njena ćerka Mariska Magdolina Hargitay je glumica koja je osvojila Zlatni globus i Emmy nagradu, najviše poznata po ulozi detektivke Olivie Benson u seriji Law & Order.

JAYNE MANSFIELD:

- Ako ćeš već da uradiš nešto pogrešno, uradi to onda u velikom stilu, kazna će svejedno biti ista.

 
pogledati i:
 
 
 

Atačmenti



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

medjutim92 medjutim92 15:11 19.04.2010

A slika sa Sofijom Loren?

Najbolju da preskočiš?

markonio92 markonio92 16:24 19.04.2010

Re: A slika sa Sofijom Loren?

Da dodamo i ove:


maca22 maca22 22:07 19.04.2010

Re: A slika sa Sofijom Loren?

medjutim92 medjutim92 10:31 20.04.2010

Re: A slika sa Sofijom Loren?

markonio92
Da dodamo i ove:




Ona prva mi je bolja, jeste da se na ovoj drugoj više vidi, al ona prva je čista ljubomora..
jovadokrova jovadokrova 15:42 19.04.2010

O kome se političaru zapravo radi?

Jayne je utehu sve više počela da traži u alkoholu zbog koga je na kraju delovala naduveno.

"O kome se političaru zapravo radi?" Upita Ilija Čvorović.
"Poima nemam" Odgovori Marko Brecelj i nastavi da gleda Utisak Nedelje od juče
Filip2412 Filip2412 16:23 20.04.2010

...

Jayne je tvrdila da joj I.Q. iznosi 163. U jednoj emisiji BBCa koja je emitovana u februaru 2006. iznete su tvrdnje da je znala da svira na violini i klaviru, da je govorila pet jezika i da je bila poznavalac
Meni je mogla reci i da ima IQ363, ja bih poverovao a zatim zdusno branio tu tvrdnju pred svetom.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana