Zdravlje| Život

Uslovi u Porodilištu u Kragujevcu: Otvoreno pismo

snezana mihajlovic RSS / 16.04.2010. u 05:37

1. Gradonačelniku Kragujevca 
2. Ministru zdravlja
3. Načelniku porodilišta u Kragujevcu

Umesto detaljnog opisa mog porodjajnog putešestvija, trudiću se da budem koncizna, pogotovo što cenim da je vreme najvažnije u ova teška vremena, a ja ne bih da ometam.

Prijem

1.Da li prilikom pružanja usluge klistiranja baš mora da se to uradi na način da porodilja prokrvari? Ovo pitam, pošto sam već imala zadovoljstvo upoznati klizmu, a da tom prilikom nisam imala nikakvih kontraindikacija. Da li to krvarenje ima veze sa tim što sam sada bila trudna, ili sa načinom pružanja usluge?
2.Zašto se nakon klistiranja i pražnjenja ne dozvoljava čišćenje, tj. pranje vodom?

Porodjajna sala

1.Čemu služi CTG ukoliko ne radi? Zašto porodilju "vezuju" za krevet i ne dozvoljavaju da ustane - pogotovo ukoliko taj isti CTG na skali pokazuje kontrakcije niže za 60-70 od realnih? U mom slučaju, babica je rekla: "Pa vidite da još uvek nemate jake kontrakcije!" (a ja se folirala, he, he)

2.Da li je ikako moguće da se klinički centar (valjda se tako zove ta zgrada) očisti od bubašvaba i sličnih drugara?

3.Ukoliko porodilja želi do toaleta, a prognozirano joj je da će tu da leži (a i zašto mora da se leži sve vreme) još minimum 9 sati, zašto joj se to i ne omogući, iliti dozvoli?

4.Ukoliko porodiljin jedini zahtev bude da ne leži na ledjima, jer ima problema sa istim, zašto je odgovor: "Moraš da se strpiš, maco"? Šta nije jasno u rečenici, koju izgovara, još uvek sasvim trezveno i bez visokofrekventnih tonova žena od 35 godina? (Na ledjima sam provela više od četiri sata.)

5.Razumem da na prijemu lekar pregledom otprilike utvrdjuje koliko je porodjaj udaljen, ali u mom slučaju su promašili za samo četiri sata. Ne razumem da kada neko zove osoblje (a ukupno sam zvala četiri puta i to da me puste da ustanem) rečima: "Ljudi, izgleda da se nešto dešava. Može li neko doći?", da li je baš toliki problem da neko i dodje? U suprotnom, desi vam se da vas babica, pred kraj svoje smene "pusti" malo da ustanete i onda vas pregleda i vikne:
"Ju, ju, ju, pa Vi se poradjate!" (a vi se sve vreme suzdržavate)
S tim u vezi, pitala bih, da li bi eventualni razlog hipoglikemije mog deteta mogao da se pripiše upravo tom mom uzdržavanju prilikom napona?

Daklem, pitanje ovde je: Čemu aparati koji ne rade, čemu osoblje koje ne dolazi kad ih zovete, čemu prognoza tajminga, kada to baš i ne mora tako, ili da preformulišem ovo poslednje, OK je prognozrati tajming, ali bi valjda trebalo da se stanje dalje prati, te samim tim i eventualno koriguje prognoza. Valjda.

6.Što mi niko nije rekao da je porodjajni sto ravan? Ja očekivala da ćemo zemljina teža i ja zajednički da radimo...nekako mi to bilo normalno, onako laički gledano.

Sobe

1.OK, razumem da se nema para I da je sve staro, pohabano, da su čaršavi i spavaćice pocepani, ormari stari I razvaljeni, etc.
Ali nije mi jasno sledeće:

a) zašto prozor mora da bude štrokav?
b) zašto kad podignem glavu (ovo dok ležite u krevetu) vidim u onoj plastici gde je nekada bilo svetlo, utičnice i nekakvi dugmići, larve od buba i mrtve leptire?
c) je l' baš problem da rade česme: ovo da elaboriram.

U mojoj sobi jedino ste mogli da koristite vrelu vodu. Baterija za hladnu ne radi. WC-i su široki cirka 80 santima (dobro da u njih ulazite posle porodjaja i arhitekto, di ti je Nojfert) i čiste se neredovno i polovično. Na primer, neke dlake u lavabou su tamo stajale sve vreme mog boravka. Od tri kupatila, jedno je bilo poplavljeno (a sa baterijom koja radi), u drugom nije bilo vode, a u trećem šlajfuje ladna voda, tako da ti treba tri sata sve to da podesiš.

Dakle, gradonačelniče - mogu li makar baterije da se poprave da rade? Mogu li utičnice da se oprave? Sijalice da se zamene? Kazanče da ne curi, a zapušene cevi da se otpuše? Cenim da opravka ovih stavki ne predstavlja neko opterećenje za budžet, a možda mogu i sponzori da se nadju?

U sobu ulazi sestra I kaže: "Ajmo ženice, da se malo sredi soba. Sad će vizita!" Još nas je prekorila što bebe držimo kod sebe u krevetu a ne pored u onom kao krevecu.
Pitanje: Je l' mi to imamo manjak čistačica?

2.Ivice zidova su izubijane, okrunjene, svaki WC i svako kupatilo vlaži. Ne moram da opisujem kako to izgleda, verujem da je izgled takvih zidova dobro poznat. Neki kreveti ne mogu da se zaglave, tako da je baš zabavno peti se i silaziti. (o visini istih ne bih, ali sam nekoliko puta pomislila da bih nekom nadležnom organu uradila preventivnu epiziotomiju i onda ga terala da se vere po krevetu koji u isto vreme leluja levo-desno)

3.Stolovi za pregled - jao, majko moja. (sa sve onim lavorima)

Osoblje

1.Prvo pitanje je upućeno gospodinu Milosavljeviću (Tomici) i u vezi je sa pušenjem. Ja sam strastan pušač koji je prvi put ostavio duvan nakon one dugoočekivane druge crtice na testu.
Pošto se sada puno priča o kažnjavanju ukoliko se puši tamo gde se to ne sme, pitala bih gospodina ministra sledeće:
Kada udjete u prostoriju gde pedijatrijske sestre odmaraju, piju kaficu, dremnu, pojedu koji bombon ili čokoladicu i vidite upaljenu cigaretu, da li to znači:

a) da su sve one pušači i da im ne smeta?
b) da zabrana pušenja ne važi na porodilištu?
c) da je to dobro za bebe u inkubatorima - udaljene su na svega par metara od inkriminisanog mesta, a nema fizičke barijere, tj. vazduh slobodno cirkuliše?
d) da postoje neke specijalne cigarete za koje pravilo o zabrani pušenja ne važi?
e) da pravilo o zabrani pušenja ne važi za zravstvene radnike?

Dalje, a u vezi sa istim pitanjem:
- Da li je moguće da načelnik odeljenja nikada nije video, namirisao, šta god, pa shodno tome I reagovao?
- Da li je moguće da sve one sestre misle da je OK pušiti pored beba?
- Koga ovde kazniti i koliko? Da li je odgovoran ministar, načelnik, sestra? Da li su odgovorne i ostale sestre (plus dr pedijatar) što ne reaguju?

2.Vizita. Doktorica, krajnje nepristupačno prilazi i konstatuje da je to dan kada izlazimo iz bolnice. Kaže: "Ajde žene na pregled!" Odgovaram da dolazim za minut, samo da se sredim (a i ne mogu da gledam u pasulj kad će vizita + podoji dete + ostale stvari), kad će ona, onako BAŠ, baš nadrndano:
"Ja čekam dva minuta i idem"
To isto se desilo ženi koja je bila sa mnom u sobi, pa je jadnica potrčala, da ova ne ode, je li, i naravno, okliznula se na onu vodu (sećate se kupatila koje je zapušeno i plavi) i pala. Kaže: "Srećom nisam pala na stranu gde je rez"
Treba li da naglasim da joj niko nije pomogao da ustane?
Treba li da naglasim da je ponašanje dotične doktorice učinilo da se osećam kao da sam u logoru? Treba li da naglasim da sa mnom nije progovorila niti me pitala bilo šta? (zapravo, lažem, pitala je da li je to prvi porodjaj i koja sam krvna grupa. Piatanja, meni malo nejasna, pošto sve to već piše u mom dosijeu.)

3.Nakon pregleda ulazimo u sobu i devojka (takodje pregledana od strane gospodje doktorice) počinje da krvari. Uplašeno gleda onu krv kako juri niz noge, ja odlazim i dozivam sestru. Sve je OK, dobija injekciju iopušta se. Posmatram svu onu krv na podu i krevetu i shvatam da to niko neće očistiti, a nama doneli doručak.
Treba li da naglasim da sam ja počistila?


Mitovi i legende

1. Pomoć prilikom dojenja, izmuzavanja u vidu saveta, rečenice, pokazivanja,
2. Lekar koji vas poradja prozbori koju sa vama, takodje ste upoznati i sa procedurama pre, za vreme i posle porodjaja,
3. Sestra udje u sobu i objasni vam zašto uzima dete, gde ga nosi, šta će da mu rade, ukoliko su potrebne analize, kaže vam koje i zašto, a kada dodju rezultati ona vam ih saopšti,
4. Doktorka pedijatar ne pregleda dete i istovremeno razgovara telefonom,
5. Detaljan pregled deteta i precizno popunjavanje otpusne liste,
6. Patronažna sestra zna da obradi pupčanik, pa se on ne spljošti i ne iritira kožu i vi ne dobijete uput za bolnicu,

Ima još,
ali i ovo je dosta
za sad.


Fotografije ne prilažem iz razloga što mi je bilo mrsko da slikam, a i nisam baš bila pokretna, kako da vam kažem. A i možda se neko zainteresuje pa ode da proveri da li je zaista ovako ili ja izmišljam kada kažem da je bruka da porodilište izgleda ovako kako izgleda i tu bi, čini mi se, gradska uprava trebalo dobrano da razmisli.

I vredi naglasiti:
Jedina sam se ja te noći/jutra poradjala
U jednom trenutku na "zdravoj strani" je bilo cirka dve bebe

Izvinjavam se na neformalnosti, jer računam da ova otvorena pisma treba pisati što hladnije glave i što nerazumljivijim rečima, koje će čitaoca uputiti u srž ozbiljnosti situacije.
Ali, meni se glava još nije ohladila.



Komentari (83)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 05:46 16.04.2010

Hoću diktaturu

Sreća pa nisam žensko. Bilo bi mrtvih sestara, ministara, lekara i vodoinstalatera.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:25 16.04.2010

Re: Hoću diktaturu

ja sam htela da se bijem,
nego me malo zatezalo na desnoj strani,
pa sam odustala.

:)))
yugaya yugaya 06:00 16.04.2010

NIje moguce da je...

porodjajni sto ravan


ravan kao flat ravan?

Neverovatno.

A sto se lepsih stvari tice.... puno srece
mariopan mariopan 06:06 16.04.2010

Re: NIje moguce da je...



A da prvo čestitamo !
Srećno vam mama i tata sa vašm bebicom.

snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:22 16.04.2010

Re: NIje moguce da je...

ravan kao flat ravan?

baš,
baš,
flat.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:24 16.04.2010

Re: NIje moguce da je...

fala lepo, mariopan.
a tata je u stvari Čale.
:)
yugaya yugaya 08:06 16.04.2010

Re: NIje moguce da je...

snezana mihajlovic

baš,
baš,
flat.


pazinemogudaverujem.

A za bebirojkana-ku:



filantrop filantrop 07:01 16.04.2010

EEhh

da sam znao da si trudna, linkovao bih ti ovo na vreme, da se spremis.
Pisali Djoca i ja o tome:
http://blog.b92.net/text/11980/MMF---babaroga/#k670178

http://blog.b92.net/text/11980/MMF---babaroga/#k670789

Cestitam bebu.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:23 16.04.2010

Re: EEhh

da se spremis.

hvala,
već sam bila spremna,
no
iznenadjenjima nikad kraja.
Dr M Dr M 07:05 16.04.2010

Nek` je sa srecom!

Raduj se svojoj bebi i zaboravi ovo pismo.
Mi cemo da ga se secamo do izbora a Ministar i posle..

Ja se radujem sa Tobom...
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:22 16.04.2010

Re: Nek` je sa srecom!

Raduj se svojoj bebi i zaboravi ovo pismo.

prvi deo rečenice: svakako
i ovako ćopava i umorna.
tu je priroda odigrala sve što treba,
ne piješ redbull a daje ti krila.
tako nekako.

i baš zbog njega,
ovaj drugi deo rečenice neće da može.
i baš zbog drugih žena i druge dece
imala sam potrebu da ovo napišem
iako su mi svi pričali - ma pusti, važno da ste živi i zdravi.

kap u čaši mi je bila ta cigareta na dan izlaska:
kakvo licemerje.
razni će popiti ko zna koliko kazni,
ali zato u porodilištu: nema problema.
i stvarno ne preterujem,
inkubatori su od dotičnog mesta udaljeni svega 8-10 metara,
a prve bebe u onim kao krevecima cirka 5.
Dr M Dr M 08:09 16.04.2010

Re: Nek` je sa srecom!

Sve se slazem...
Zato sam i napisao ono:
Mi cemo da ga se secamo do izbora a Ministar i posle..
Sepulturero Sepulturero 10:04 16.04.2010

Re: Nek` je sa srecom!

Да ли стварно мислите да ће избори нешто да промене? Па колико их је већ било за ових десетак година "демократије" па ништа? Уствари, све је горе.
antioksidant antioksidant 10:29 16.04.2010

Re: Nek` je sa srecom!

Уствари, све је горе.

pa da nekad bio sloba a sad tadic...
mnogooo je gore
ubicama, lopovima, ratnim profiterima jeste gore
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 10:40 16.04.2010

Re: Nek` je sa srecom!

Па колико их је већ било за ових десетак година "демократије" па ништа? Уствари, све је горе.

pa dobro,
šta ti predlažeš?
jesen92 jesen92 22:33 17.04.2010

Re: Nek` je sa srecom!

..prvo, cestitka za bebicu...nema nista lepse od bebe, zato uzivaaj....


i baš zbog drugih žena i druge dece
imala sam potrebu da ovo napišem
iako su mi svi pričali - ma pusti, važno da ste živi i zdravi.


a drugo...mislim da je trebalo da pismo naslovis i za direktora bolnice, ipak je on glavni faktor, pre ministra i gradonacelnika....
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 04:19 18.04.2010

Re: Nek` je sa srecom!

pa i jesam - načelniku.
veroljubu je naslovljeno zato što mislim da bi grad mogao da da neki dinar, te da se ono tamo malo upristoji.

ministru je naslovljeno zbog raznih stvari, ali najviše zbog kampanje protiv pušenja, jer baš me zanima ko bi u ovom slučaju trebalo (i koliko) da bude kažnjen. cenim da bi cifra mogla da zakrpi makar česme i takoto.
jesen92 jesen92 22:24 18.04.2010

Re: Nek` je sa srecom!

pa i jesam - načelniku.
...ma sve je ok samo mislim da i direktor bolnice snosi odgovornost..on je taj koji treba da se snalazi za pare i krpi i popravlja sta treba...nikad na tom odeljenju nije bilo sjajno ali izgleda da je sada najgore...a to obracanje pacijentkinjama sa "maco" , "zenice" i slicno...to je isto decenijama i zaista je za socijolosko posmatranje...tolike generacije se promenile a pristup pacijenima isti...sto se pusenja tice, vazno je da ce da zabrane u kafanama
kiselkasta kiselkasta 07:11 16.04.2010

preporuka

cestitke za bebu
preporuka za tekst, mada pretpostavljam da si u zelji da budes koncizna neke detalje izostavila,
(to ja iz mog iskustva)
tek hladne glave ces se verovatno jos kojecega prisetiti
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 07:28 16.04.2010

Re: preporuka

neke detalje izostavila

jeste,
ali ne u želji za konciznošću,
nego da ne smaram čitaoce raznoraznim
predporodjajnim i porodjajnim terminima, situacijama i sl.

dirtyharry dirtyharry 08:12 16.04.2010

Draga sestro

imaju sreće što nisam žensko ali kad ovako priočitam tovje patnje isusovske, dođe mi da ladno peške ako treba, ubijem ovu 'iljadu kilometara do tamo, pa da uzmem jednu motku neokresanu pa da zaredim redom i da ne gledam ko je kriv ko je prav.
P... li im materina bezobrazna i pokvarena. Ovamo kukaju na neku belu kugu, te ovo te ono a ovamo je bezobrazluk, primitivizam. Ja bih lepo popisao imena, tih sestara i lekara pa bih to lepo po novinama svuda redom, pa bih na sud da smo neka država ko što nismo. Da je ministar neki čovek umesto beskičmenjak pa da zavede red. Samo u Nišu na birou ima oko 300 lekara koji čekaju posao. Verujem da Kragujevac nije mnogo bolji. Ako neće da rade kako treba ima ko hoće.
A na kraju bih uzeo Hipokratovu zakeletvu pa bih je naterao da je pojedu, pajseri i idioti. Imalo bi dupe da im ispuca kao cerova kora

Inače tebi i bebi želim sve najbolje
maca22 maca22 14:01 16.04.2010

Re: Draga sestro

dirtyharry
imaju sreće što nisam žensko ali kad ovako priočitam tovje patnje isusovske, dođe mi da ladno peške ako treba, ubijem ovu 'iljadu kilometara do tamo, pa da uzmem jednu motku neokresanu pa da zaredim redom i da ne gledam ko je kriv ko je prav.

Bas tako.
mlekac mlekac 03:49 17.04.2010

Re: Draga sestro

Cuj Hari, pa ne moras do tamo, otidi do onog sajta Majka Hrabrost, procitaj par pricica, pa biraj porodiliste koje ti je najblize.

Nazalost, neke stvari u ovoj zemlji ne menjaju se ni posle n godina.

Secam se kako sam, davne 82 bila zgrozena kada mi je tadasnji dekan medicinskog fakulteta objasnjavao kako studentkinje istog koje ostanu trudne i porode se moraju da padnu godinu ako ne izadju na ispite jer, zaboga, ne moze da im se prizna lekarsko opravdanje posto trudnoca nije bolest nego stanje! Pa su, po njemu, one bile sasvim sposobne da par dana posle porodjaja izadju na ispit.

Tada sam bila mlada i navina i nadala sam se da ce se vremenom nesto promeniti na bolje u stavu prema trudnicama i porodiljama - ali dzaba.

Promenilo se, ali samo na gore, kako mi se cini!
Biljana 77 Biljana 77 08:27 16.04.2010

Draga,

na žalost prošla si horor koji prođu manje-više sve žene u Srbiji. I jedina ideja vodilja je -Samo da izađem odavde.

Neću da ponavljam. Samo se sad (daj bože sledećeg) porođaja plašim malo više.

Sreća pa nas ima koje nećemo da ćutimo. Valjda će i oni filmovi koje je Krugolina najavila biti od pomoći.

Čestitam! Uživaj!

lingamanovic lingamanovic 21:36 22.04.2010

Re: Draga,

Biljana 77
na žalost prošla si horor koji prođu manje-više sve žene u Srbiji. I jedina ideja vodilja je -Samo da izađem odavde.

Neću da ponavljam. Samo se sad (daj bože sledećeg) porođaja plašim malo više.

Sreća pa nas ima koje nećemo da ćutimo. Valjda će i oni filmovi koje je Krugolina najavila biti od pomoći.

Čestitam! Uživaj!




Sramota!
Kao i obicno!
Tebi sve najlepse s bebcetom, a ja stvarno ne znam sta bi moglo da te ljude dozove pameti. Zasto, o zaaaasto biraju medicinu, ako ne vole ljude? Zasto im je tesko da se bave njima. Daaaanima se trubi o veseloj kerusi, svaka joj cast, neka nam je ziva i zdrava, ali ljudi bre, jedni prema drugima se ponasamo kao STOKA *da izvinu domace zivotinje* !!!

ivana23 ivana23 08:45 16.04.2010

Cestitam!

Cestitke I odgovori

Prvo da ti cestitam. Nadam se da uzivas u materinstvu.

Mogu da ti odgovorim na 2 medicinska pitanja.
Zena u trudnoci moze lako da prokrvari od klizme, bez obzira kako je data.
Najcesci razlog za bebinu hipoglikemiju neposredno posle porodjaja je dijabetes majke u trudnoci. Za to treba da postoji skrining u 28 nedelji kojipodrazumeva test opterecenja glukozom za sve trudnice koje imaju clana uze porodice sa dijabetesom ili imaju body mass index preko 30, ili je beba jako velika (sto je znak da ima dosta secera iz majcine krvi na raspolaganju. Drugi razlog je nedovoljno sisanje/hranjenje.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 10:38 16.04.2010

Re: Cestitke I odgovori

A je l' mora i da boli ta klizma?
Skrining je radjen i uredni su bili rezultati.(kao i svi ostali rezultati koje sam radila tokom trudnoće - nikad u životu nisam bila zdravija) Težina bebe je bila 3.1 kg. Sisanje je više nego dobro, ali ne verujem da ima veze sa ovim rezultatom jer je krv vadjena neposredno posle porodjaja, tako da nisam ni imala vremena da ga podojim.
Daklem, može li neko drugo objašnjenje za hipoglikemiju?
Takodje,
kad si već u ordinaciji - ukoliko ti pedijatar kaže da je dete prećeralo termin mesec dana, za šta ti znaš da je nemoguće jer imaš ultrazvuk na kome se još ne vidi srčana radnja i to kažeš, a oni ipak napišu da je prećeran termin, kako se to zove?

Re: Cestitke I odgovori

hipoglikemija u beba je diskutabilna kategorija. bebi moze da bude secer i 2.4mmol/L kad je gladna, to bi u odraslih nazvali hipoglikemijom, ali u beba nista posebno ne znaci ako se posle hranjenja koriguje.

a termin je samo jabolja aproksimacija. najbolja je ona koja se racuna na osnovu dana poslednje menstruacije korigovana duzinom ciklusa. imas kalkulator na pregnancy NHS pa pogledaj. inace, prebacivanje termina nista posebno ne znaci ako je beba ok, dovoljna kolicina plodove vode, nemas bolove i ne krvaris. od centra do centra zavisi koliko dugo ce da te puste tako. praksa varira od 14 do 30 dana. onda, ako se nista ne dogadja, rade indukciju.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 13:39 16.04.2010

Re: Cestitke I odgovori

a termin je samo jabolja aproksimacija

pa naravno. i po toj aproksimaciji porodila sam se ranije, ali oni insistiraju da je dete prenešeno. i meni je to insistiranje čudno. rečeno mi je da je dete prenešeno mesec dana - i to, samo po sebi nije problem, da ja nemam ultrazvučni nalaz (gde se još nisu videli otkucaji srca) i da im to nisam rekla.

ne znam da li si me sada razumela.
nije problem u samom prenošenju termina, već ukoliko to nije tako, a neko insistira da jeste. eto.

a što se hipoglikemije tiče, nemam nikakve rezultate (ref. vrednosti) - to nisu napisali. ali su mu sve vreme proveravali i bockali ga, tako da cenim da ta prva vrednost i nije bila baš sjajna.
vidiš,
ti si napisala da se to dešava i kada beba malo sisa, što mene upućuje na to da je neko trebalo i to da mi kaže i naravno sugeriše da dete doji što je više moguće...
aleksandarz92 aleksandarz92 18:06 16.04.2010

Re: Cestitke I odgovori

ili je beba jako velika

A to se kod nas utvrđuje metodom "lupi neki broj između 30 i 40 i stavi zarez između".
Mojoj supruzi su dva dana pred porođaj rekli da beba ima 3,5kg, da bi ona rodila "zmaja" od 4.5 kila.
mamakoka mamakoka 21:48 16.04.2010

Re: Cestitke I odgovori

Ovo sa danima me baš zapanjilo,a malo niže piše i zašto(nova sam na blogu,pa se još ne snalazim).A ja sam baš imala želju da mi porođaj sam krene i beba na pregledima pred porođaj bila ok.Pričala sam i da imam ciklus kao moja mama i da nas je ona obe prenela po 10 i više dana,ali kažu sad je stav tri dana čekati i indukcija.
Interesuje me tđ. kakav je stav tamo na Zlom Zapadu kada dete popije plodovu vodu(bila prvo mlečno bela,pa pozelenela- od muke).Nama su za to odmah dali penicilin+gentamicin 5 dana,a nije imala nikakve simptome niti je šta pisalo u nalazu na otpusnoj listi
.Hvala unapred i ljubi tvog bebana od moje Cice.
mlekac mlekac 03:58 17.04.2010

Re: Cestitke I odgovori

Nisam doktor, ali zgrozim se kad god mi neko kaze da nema veze ako se termin prebaci!

Ima, itekako (u slucaju da je stvarno prebacen).

Kod beba koje se radjaju posle termina kosti glave pocinju da srastaju jos dok su u stomaku sto otezava prolaz kroz porodjajni kanal, a jos ako je beba i krupna (sto bebe rodjene posle termina uglavnom i jesu) moze doci do zaglavljivanja bebe i gomile komplikacija.

Da ne pominjem mogucnost zamucenosti plodove vode i ostalo...

Zato u svetu ne dozvoljavaju da se termin prebaci, nego se OBAVEZNO radi UZ pred kraj trudnoce a ako se beba ne rodi u rasponu od nedelju dana od termina, porodjaj se indukuje.

Samo kod nas su i dalje 'mrtvi hladni' ako je beba prenesena.

BTW, tri nedelje prenesena beba zamalo me je kostala glave na prvom porodjaju (ljubi ga majka), a tek kad sam 4. put postajala mama (tog puta u 'zaostaloj' Africi), dobila sam sva uputstva i objasnjenja oko toga zasto NE SME da se pusti da se trudnoca prebaci vise od 7 dana.

Re: Cestitke I odgovori

dete stalno guta plodovu vodu. to je normalno.
kad plodova voda pocne da curi, to povecava mogucnost prenosenja infekcije do bebe i zato se u roku od 24h, ako do porodjaja ne dodje daju antibiotici. to je nezavisno od boje plodove vode.

sto se velicine bebe tice, nogo je znacajnije meriti obim glave i obim stomaka. odredjivanje tezine dok je beba u stomaku zahteva previse aproksimacija, pa krajnji rezultat moze mnogo da varira. tezina postaje faktor tek po rodjenju, kad se moze precizno izmeriti.
jasnaz jasnaz 09:07 16.04.2010

Mama,

Čestitke!!




dr.wagner dr.wagner 09:37 16.04.2010

Primjedba, dvije....

...dan

-Nadam se kako nije nepristojno primjetiti nešto sa mog aspekta ..

-Pare .... ?

Na jednom mjestu pišete otprilike :

" OK , znam da para nema .......... "

Ima para , ima i novaca , ima svega .... , samo pameti nema ....
..., ako ima za proslave , za spomenike , za pevaljke i mafijaše i razne
"državne i mitologijske događaje i studije" .... ima i za zdravstvo ...

-Postoje razne definicije države ; od Marxa ,preko Kardelja do ovih današnjih
"Svetih zemalja" i "V(j)ekovnih snova" ...... , ali bolje je izgleda ne imati
nikakve države , nego ovakve .....

-Osoblje ....?

Kao što postoji dobar ili loš auto-mehaničar , krojač ili smetlar ....
....tako postoji dobar ili loš ravnatelj (upravnik, direktor, šef ili sl.)

-A osoblje .... , ono je uvjek isto ... i u Americi i u EU i kod "nas" .,
samo je "glavni" važan i on mora biti "igrač" , načini su razni i uglavnom
je po sistemu "Žlica meda , pa žlicom po čelu "

-Jedan moj poznanik je rekao za sličnu ustanovu ...".. Tamo su bili ljubazniji
prema meni , nego ovi moji kod kuće ... "

.... to je valjda cilj !!!


Wagner
azanjcica azanjcica 10:14 16.04.2010

Ista stvar svuda

Kroz slične stvari sam i ja prošla. I posle kažu da su naše žene sebične pa zato imaju po jedno dete. E pa nismo, već smo se zaklele da se u taj horor film ne vraćamo!
ivankagrump ivankagrump 10:21 16.04.2010

Ministru

dzaba pises, on k'o papagaj ponavlja, zalite se nacelniku ili zastitniku prava pacijenata te ustanove.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:46 16.04.2010

Cestitamo!

Mama, cestitke!!!

A za sve ostalo - alal ti ćufte što si otvoreno i iskreno sve napisala, bez straha, i na relevantne adrese. Dodala bih samo i Inspekciju Ministarstva zdravlja, Nemanjina 22-26, 11000 Beograd. Još su u kamenom dobu, nemaju email, mora poštom.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 11:13 16.04.2010

Re: Cestitamo!

bez straha

pa šta imam sad da se plašim kad je sve završeno?
a napisala sam onako kako jeste,
u suštini,
tako je svuda, (relativno svuda i mislim na javnu službu), samo što smo na zdravlje
osetljiviji,
a i boli brate!
:)))

jedina osoba koja je bila neljubazna prema meni je bila dotična doktorka koja čeka samo dva minuta. ali se dešavalo npr, da klinka (20 god) koja je bila sa mnom u sobi zove sestru jer joj plače dete, a ova joj sa vrata kaže - pa nahrani je!
meni je logično da joj pridje i vidi da li ume da podoji bebu, da li beba sisa itd, itd. (pogotovo i naročito jer je porodilište za malo pa prazno)

sve u svemu,
neko bi rekao: nije loše, ili nisi prošla loše, ćuti tamo!
a meni je sve vreme u glavi bilo: samo da izadjemo odavde i odemo našoj kući.

u suštini, moja najveća zamerka je to što nisam osetila ljudsku naklonost u trenutku kada mi je bilo najteže. razumem ja da je to posao i ne očekujem da me neko sad tu mazi i pazi (i zove djordje), ali...
ne znam kako da objasnim to što bih da kažem. (pa ću zato ovdi da se zaustavim)
antioksidant antioksidant 11:23 16.04.2010

Re: Cestitamo!

a meni je sve vreme u glavi bilo: samo da izadjemo odavde i odemo našoj kući.

sigurno se ponavljam, kru pise na ovu temu vec neko vreme
ali...
ovo gore je uzasno tuzno i samar celom drustvu koje je dovelo do toga da veliki broj zena u trenutku najlepsih zivotnih desavanja samo ceka da prodje...


Krugolina Borup Krugolina Borup 12:32 16.04.2010

Re: Cestitamo!

u suštini, moja najveća zamerka je to što nisam osetila ljudsku naklonost u trenutku kada mi je bilo najteže. razumem ja da je to posao i ne očekujem da me neko sad tu mazi i pazi (i zove djordje), ali...


To se rešava jednostavnom liberalizacijom poseta i otvaranjem vrata porodilišta za one koji su ti najbliži, s kojima te divne trenutke treba i da podeliš, i koji mogu čak da ti pripomognu oko bebe... u Firenci smo viđali očeve kako vozaju i nosaju bebe po hodnicima dok majke malo odmaraju. I oni srećni što su sa ženom i detetom, i žena srećna što nije "sama" u porodilištu... ma divota bilo gledati... A sobe petokrevetne - kao i kod nas.

Čitam ovde kako se naročito muški komentatori zgražavaju i dobijaju agresivne nagone... I nema bolje ilustracije zašto treba očeve pustiti da budu prisutni uz ženu na porođaju, niti bolje ilustracije zašto se medicinski establšment tome toliko opire...

maca22 maca22 14:28 16.04.2010

Re: Cestitamo!

Krugolina Borup

Čitam ovde kako se naročito muški komentatori zgražavaju i dobijaju agresivne nagone... I nema bolje ilustracije zašto treba očeve pustiti da budu prisutni uz ženu na porođaju, niti bolje ilustracije zašto se medicinski establšment tome toliko opire...


Draga mama i bebo, sve najbolje i drago mi je sto ste dobro izasle uprkos porodilistu.
A Kru citiram, jos jednom, vredi.
dirtyharry dirtyharry 15:00 16.04.2010

Re: Cestitamo!

Krugolina Borup
Čitam ovde kako se naročito muški komentatori zgražavaju i dobijaju agresivne nagone... I nema bolje ilustracije zašto treba očeve pustiti da budu prisutni uz ženu na porođaju, niti bolje ilustracije zašto se medicinski establšment tome toliko opire...

Pa kako bre Krugolina da ne dobijem agresivne nagone, pa para mi izlazi na uši. Da se to desi mojoj ženi, uz svo dužno poštovanje, ali imali bi da lete beli mantili po bolnici znaš kako, kao da je tasmanijski đavo upao.

maca22 maca22 15:05 16.04.2010

Re: Cestitamo!

Iznajmicu te u ulozi muža o toj prilici, jel može?
dirtyharry dirtyharry 15:07 16.04.2010

Re: Cestitamo!

maca22
Iznajmicu te u ulozi muža o toj prilici, jel može?

Može, samo mi javi koji dan pre da dođem .
ivankagrump ivankagrump 15:32 16.04.2010

Re: Cestitamo!

dirtyharry

Pa kako bre Krugolina da ne dobijem agresivne nagone, pa para mi izlazi na uši. Da se to desi mojoj ženi, uz svo dužno poštovanje, ali imali bi da lete beli mantili po bolnici znaš kako, kao da je tasmanijski đavo upao.


E, zbog takvih su i zabranili prisustvo muza porodjaju
dirtyharry dirtyharry 15:48 16.04.2010

Re: Cestitamo!

ivankagrump
E, zbog takvih su i zabranili prisustvo muza porodjaju

Igrom slučaja sam bio u bolnici nekoliko dana, viša sila. Isto je takvo ophođenje bilo prema svim pacijentima.

Niko od njih ne traži da dube na trepavici, nego samo da rade svoj posao i ništa drugo. Takvo bahato ponašanje treba da bude sankcionisano maksimalno, čak i otkazima, jer ne možeš ti da terorišeš nekog zbog koga si tu i koga treba da lečiš i neguješ a niko od tih ljudi nije došao što je hteo nego što je morao. Nisu pacijenti došli u bolnicu zbog lekara, nego obrnuto.
Mala zamena teza.

Inače ja ne znam da je prisustvo muža ikada i bilo dozvoljeno ali tu je Krugolina ona je upućena pa neka kaže ona.
maca22 maca22 15:52 16.04.2010

Re: Cestitamo!

ivankagrump
E, zbog takvih su i zabranili prisustvo muza porodjaju

Ne, nisu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:22 16.04.2010

Re: Cestitamo!

Pa kako bre Krugolina da ne dobijem agresivne nagone, pa para mi izlazi na uši. Da se to desi mojoj ženi, uz svo dužno poštovanje, ali imali bi da lete beli mantili po bolnici znaš kako, kao da je tasmanijski đavo upao.


Cela poenta je - kad bi ti mogao da udješ i budeš pored nje, ne bi se to njoj nikad ni desilo. Ne zato što bi ti preventivno tukao, već zato što njima ne bi ni palo na pamet da ti daju povoda da ih tučeš. Ne bi se oni ni ponašali neprikladno, kad bi ti bio tu. Zato ti i ne daju da budeš tu.

Tek u pola tuceta porodilišta pratnja porođaju je uopšte dozvoljena. Od toga je samo u jednom besplatna (Pančevo). Na Zvezdari košta 2000 dinara, u Frontu 5000 dinara.
maca22 maca22 17:30 16.04.2010

Re: Cestitamo!

A mozda se to ne bi desavalo kada bi ih post festum ocevi lemali?
lucidalina lucidalina 22:28 16.04.2010

Re: Cestitamo!

prvo, cestitke! veliku i bitnu stvar ste napravili, i izgurali, i uopste, preziveli! neka je zdravo i veselo!

ipak, ima nesto sto mi smeta, a to je ovo:

klinka (20 god)


nije bas lepo. osoba je mlada, ali nije bas lepo okarakterisati je tim izrazom. budimo malo tolerantniji prema razlicitostima
mlekac mlekac 04:05 17.04.2010

Re: Cestitamo!

Strasno!
A Zvezdara je, svojevremeno, bila uz Misovic prva bolnica koja je dopustila tatama da prisustvuju porodjaju!

Moj zmu mi jos uvek prebacuje sto sam se '93 zbog sankcija poradjala u Visegradskoj (koja nam je bila najbliza), a ne u Zvezdari kao prvi put, pa je morao da ceka sve do '97 i cere da i on bude sa nama!
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:35 18.04.2010

Re: Cestitamo!

Dodala bih samo i Inspekciju Ministarstva zdravlja, Nemanjina 22-26, 11000 Beograd. Još su u kamenom dobu, nemaju email, mora poštom.


Da ispravim samu sebe. Nisu u kamenom dobu, izgleda samo da su adresu vešto krili do sad. Danas Blic objavio email Zdravstvene inspekcije, pa izvoljevajte, ko šta ima da im piše, evo aTrese:

zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs
rade.radumilo rade.radumilo 13:07 18.04.2010

Re: Cestitamo!

Krugolina Borup

zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs


Obavezno na pismo zakačite i instrukciju da onaj ko pročita mora da pošalje reply... Naka ga maltretira mail program, pa makar otkucao tri tačke...
maca22 maca22 18:18 18.04.2010

Re: Cestitamo!

rade.radumilo
Krugolina Borup

zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs


Obavezno na pismo zakačite i instrukciju da onaj ko pročita mora da pošalje reply... Naka ga maltretira mail program, pa makar otkucao tri tačke...


mamakoka mamakoka 15:54 16.04.2010

Čestitamo

Mami i Bebi i želimo sve najbolje,ja i moje Oči Što (na žalost)Nisu Plave,a ja sve nekako mislila da će da budu.Evo pomaže mi u kucanju ,pa sve traaaajeeeeeeee.Želimo vam da uživate u prvim i svim ostalim zajedničkim trenucima.
Ovo što je napisala Ana SaPrezimenomPreteškimZaIzgovor me baš iznenadilo.Meni Dr rekla da se čeka samo 3 dana i indukuje porođaj po isteku termina.Mnogoooooooooooo smo fino prošle Beban i ja.U prvoj pedijatrijskoj viziti,kad nas je videla,dr rekla:"Vas dve ko da je traktor gazio."Molim lepo.
zilikaka zilikaka 17:02 16.04.2010

Stigoh konačno

Ogrooomna četitka i od mene!
Ulepšala si mi dan ovom vešću, pa sam se setila i kad si nam prvi put objavila da čekamo bebu.
A što se tiče tvog "iskustva", mene je najviše dojmilo:
Ukoliko porodiljin jedini zahtev bude da ne leži na ledjima, jer ima problema sa istim, zašto je odgovor: "Moraš da se strpiš, maco"? Šta nije jasno u rečenici, koju izgovara, još uvek sasvim trezveno i bez visokofrekventnih tonova žena od 35 godina? (Na ledjima sam provela više od četiri sata.)

Setih se kako su i mene pred porođaj, na CTG-ima, vizitama i sličnim prigodama terali da strogo ležim na leđima, a meni je jedino to u celoj trudnoći teško padalo. Momentalno sam dobijala mučninu i vrtoglavicu, al ko velim, mora se tako. I ko zna dokle bih se ja mučila, da mi jedan normalan doktor nije rekao da je ta pojava uobičajena, i da pameti nemaju oni koji su insistirali na tom položaju.
..šta još reći. Žao mi je što si prošla kao i većina nas, i što se stvari toliko sporo i teško menjaju...
Uzgred, ko je ono beše pomenuo motku? Ko velim, ako treba da se pripomogne.
maca22 maca22 17:16 16.04.2010

Re: Stigoh konačno

zilikaka
Uzgred, ko je ono beše pomenuo motku? Ko velim, ako treba da se pripomogne.

snezana mihajlovic snezana mihajlovic 18:39 16.04.2010

Re: Stigoh konačno

ovo sa ledjima meni nije bio samo problem u trudnoći.
inače imam problema sa ledjima i ne mogu da ležim na istim.
nikad.
ukoliko se ne istežem ne mogu ni da sedim,
a u trudnoći mi je bilo zabranjeno istezanje.

tako da mi je posle četiri sata bilo fantastično.

što se motke tiče,
rekla bih da su atmosfera i navike takve da ljudima postaje normalno svašta nešto.
s obzirom da nema sankcija,
s obzirom da svi ćute (primer žene koja trči na pregled i pada, jer dotična gospodža neće čekati duže od dva minuta),
s obzirom da se uvek ide linijom manjeg otpora,
mene ništa ne iznenadjuje.

iznenadilo me je, medjutim,
što su neki ljudi bili krajnje ljubazni i predusretljivi.
mislila sam da je to izumrla kategorija.

takodje, moram da kažem i da su uslovi u kojima ti ljudi rade - o č a j n i.
napisala sam da nema para - i nema za takve stvari, jer je potrebno puno ulaganja da se onakvo porodilište sredi i izgleda pristojno, kako za korisnike, tako i za one koji tu rade.
ali,
puno stvari mogu da se urade dok se ne skupi ta ogromna svota novca pa naše porodilište bude svetsko a naše.
izgleda da to nikog previše ne zanima...
maca22 maca22 18:56 16.04.2010

Re: Stigoh konačno

zilikaka zilikaka 22:15 16.04.2010

Re: Stigoh konačno

takodje, moram da kažem i da su uslovi u kojima ti ljudi rade - o č a j n i.
napisala sam da nema para - i nema za takve stvari, jer je potrebno puno ulaganja da se onakvo porodilište sredi i izgleda pristojno, kako za korisnike, tako i za one koji tu rade.
ali,
puno stvari mogu da se urade dok se ne skupi ta ogromna svota novca pa naše porodilište bude svetsko a naše.
izgleda da to nikog previše ne zanima...

Odlično si definisala problem. Sve one "sitnice" tipa slavine koja ne radi, upravo oslikavaju našu nesreću. Manje-više svuda je tako, mada isto tako svuda postoji neko ko je PLAĆEN da otpušava kanalizaciju i popravlja slavine, ali je i njemu, kao i drugima dozvoljeno da se ne meša u svoj posao. Institucije su nam ko pevačka društva, sve je prepušteno dobroj volji pojedinca.
Jedino što nama preostaje je da budemo LUDAČKI uporni, i da radimo baš to što si ti uradila, jasno i konkretno objavljivati brljotine. Smeta to onima koji su odgovorni za haos, znam 100%.
Poljubac bebi i mami!
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:16 16.04.2010

Snezana

prvo cestitam na prinovi,
a sad o temi: nemam reci da opisem sta osecam.
za kragujevacko porodiliste uopste necu nista da kazem jer ako krenem da pricam pomislice ljudi da klevecem nekoga za smrt novordodjenceta (sin mog brata) koje je umrlo u trecem danu zivota.
rade.radumilo rade.radumilo 19:17 16.04.2010

Ja već imam pik...

Čestitke za bebac!!!

A što se tiče Kragujevca i njihove bolnice... Katarina ima tetke tamo i njena sestra se porađala u istoj sa prvim detetom. Priča je bila začinjena i time da joj je sestra prikačila CTG (tada je još uvek funkcionisao) i otišla da pije kafu. Posle nekoliko minuta CTG je počeo da ispušta onaj ravan visokofrekventni zvuk (znate onaj iz filmova). Danijela je već ustala da otvori prozor i skoči, kada je sestra ušla i rekla:
"A vid', zaboravila sam da met'em papir u aparat..."

Potom je drugi put zatrudnela. Nosila je blizance, od kojih je jedno prestalo da se razvija u 4-om mesecu trudnoće. Komentar onog idiota i kretena od načelnika (jeste takav je, pa makar me komplet banovali) u Kragujevcu (onaj što ga sada sudski/policijski jure, a on zapalio, ne znam mu ime) je bio:
"Nemo' ti da brineš, ja sam taki porađ'o 50 godišnje".
Doveli smo je u BG, kod doktora A. Jurušića i M. Hadžovića. Dr. Jurišić je rekao: "Znaš kako, ja sam video jedan takav slučaj za sve ove godine koliko radim a i tada je bilo u pitanju samo jedno dete, ovo je prvi slučaj blizanaca za koji ja znam."
Danijela je odabrala da ne prekine trudnoću. Oni su uspeli da izvuku trudnoću do 8-og meseca kada se porodila carskim rezom. Dete je zdravo i pravo i ima dve i po godine.
Inače i oko porođaja je dotični načelnik napravio ozbiljno sranje, pa posle kažu "Holivudki klišei." Jok more svi bambusi ovog sveta se isto ponašaju, a Holivud to samo baci na platno. Kada joj je pukao vodenjak u 8-om mesecu, ona se tada nalazila u svojoj kući u Kragujevcu, pozvala je M. Hadžovića, međutim i on i A. Jurišić su bili u inostranstvu u tom trenutku. Rekli su joj da ode do najbliže bolnice i da objasni o čemu se radi i da je porode carskim rezom. Ona je naravno otišla u bolnicu u Kragujevcu, a dr. Mengele (setio sam se kako se zove) je izjavio: "porodićeš se za tri dana i to prirodnim putem!"
Nakon ponovnog razgovora sa dr. Hadžovićem, ona i njen muž su seli u kola i dovezli se do Beograda (naravno da nije ni sanitetsko vozilo hteo da da...), gde su ih u Narodnom Frontu čekale dve ekipe, jedna ekipa da porodi nju, a druga da preveze dete u Institut za Majku i Dete ukoliko se za tim ukaže potreba.
Inače, tokom cele trudnoće taj bizgov nije hteo da joj da uput, iako su dr. Hadžović i dr. Jurišić eksplicitno u svojim nalazima napisali da su neophodni određeni testovi koji se mogu obaviti isključivo u Nardonom Frontu i na Medicinskom Fakultetu u BG, uz odgvor "sve to ima i ovde..."
Sreća pa Danijela nije moja supruga, jer bih ja sada ležao na robiji...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:22 16.04.2010

Re: Ja već imam pik...

jao, ovo je strasno. ljudi ovako nesto ne sme da se dogadja u ovom veku. svi doktori treba da idu na cas etike i polazu ispit svakih 5 ili neznam kolko godina kako bi ostali na poslu.
stasava stasava 21:58 16.04.2010

Re: Ja već imam pik...

Sve najlepse i mami i bebi. Neobicno je to sto necu reci da je strasno to sto si prezivela, a strasno je da ne moze strasnije biti, vec cu reci ca imas srecu sto si ziva i ti i beba. Posle nemara i necinjenja kraljevackih ginekologa i porodjaja u kragujevackom porodilistu Andjelku Popovic su kuci dovezli u belom kovcegu. O tome je pisala Krugolina, naravno da necu da detaljisem, ali pisem samo zbog toga sto iz te licne tragedije koju prezivljava porodica treba izvuci opsta mesta koja pogadjaju celo drustvo, koja su rak rana uzasno nam neuredjenog zdravstva, uprkos tvrdnjama Ministra da smo u Ligi sampiona.Prvo da zakljucimo da je nepobitna istina da nam je maternalna smrtnost visoka, sto dovodi u sumnju , ne svuda i uvek, naravno, strucnost, jer i nemar se podvodi pod nestrucnost, je li, o odnosu i komunikaciji, evo, citamo. Medjutim, sta biva POSLE ovih nemilih slucajeva, kojih smo u prethodne dve godine imali previse?E, sledi-TORTURA!Tortura postupka u dokazivanju lekarske greske, odnosno dokazivanju da je Andjelka trebala da bude ziva, samo da lekari nisu bili neodgovorni kao sto su nazalost bili. Iz Lekarske komore se cuje da ce od septembra svi lekari da budu osigurani, osigurani od eventualnih profesionalnih greski. Da li ce pacijenti time biti blizi pravdi, tj. mogucnosti da dokazu lekarsku gresku kada ona stvarno postoji, kada je evidentna i dokaziva? Lekarska komora je zbilja odavno insistirala na kljucnim stvarima koje bi uredile ovu neuredjenu i haoticnu oblast-vazece protokole, nezavisno telo sa stalnim sastavom sudskih vestaka koji nisu aktivni lekari, definisanje pojma lekarske greske, transparentnost i evidenciju lekarskih propusta. Ko je odgovoran sto smo sve to trebali odavno da imamo a jos uvek nemamo? Lekarska komora moze samo da da inicijativu, ali zna se ko je odgovoran. Mada, onima koji su odgovorni mediji su obavezno krivi kada govore o ovim ozbiljnim i vaznim stvarima. Prisustvo oceva treba da bude obavezno dozvoljeno jer je to tako prirodno i normalno, ali ne sme to da bude faktor bezbednosti i dobrog tretmana porodilje.
maca22 maca22 22:55 16.04.2010

Re: Ja već imam pik...

Naravno Ministar ima ovlascenje da to izmeni. Ali kada bi on ozbiljno udario na isstem, sistem bi istisnuo njega. I zato dade MH kasiku da ona kopa tunel iz ćorke u kojoj smo.
stasava stasava 23:17 16.04.2010

Re: Ja već imam pik...

I zato dade MH kasiku da ona kopa tunel iz ćorke u kojoj smo.

To kao ono grof Monte Kristo?Ne, kopanje tunela kasikom predugo traje, pa strazari mogu da cuju grebanje ispod zidova, pa moze neko da ocinkari, pa moze zemlja da zatrpa tunel....druge metode su potrebne, ma zna Krugolina sama kako.
maca22 maca22 21:49 17.04.2010

Re: Ja već imam pik...

stasava
I zato dade MH kasiku da ona kopa tunel iz ćorke u kojoj smo.

To kao ono grof Monte Kristo?Ne, kopanje tunela kasikom predugo traje, pa strazari mogu da cuju grebanje ispod zidova, pa moze neko da ocinkari, pa moze zemlja da zatrpa tunel....druge metode su potrebne, ma zna Krugolina sama kako.

A sto bi sve ona sama? Mogu zene nezavisno da pisu svakom. To MH ne smeta, a moze samo da koristi. Od Borisa Tadica do onih u UN i kome se sve pise. Ovo je ujedno i pitnanje - kome se sve moze pisati i olajati majstori koji se ne mesaju us voj posao oko cesme, gde se nacelnik ne mesa u svoj posao oko nacelnikovanja itd...?
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 03:32 17.04.2010

e, ljudi

ja odgovorih samo na par komentara,
ne zamerite, mnogo sam zauzeta :))))

svima:

mlekac mlekac 04:11 17.04.2010

Re: e, ljudi

Mazite se i uzivajte! I slikaj, slikaj, slikaj svaki dan - posle ces zapanjeno da se pitas kud vreme prolete.

Puno srece i sve najlepse!
miloradkakmar miloradkakmar 10:16 17.04.2010

Bolje

je poroditi se kod kuće, uz svo znanje i neznanje oko porođaja.
Samo da ste vas dvoje dobro.
Čestitam!

P. S. Da li je pismo poslato na navedene adrese?
maca22 maca22 13:56 17.04.2010

Re: Bolje

Moze i u medije. Nece da smeta. :)
alexlambros alexlambros 14:26 17.04.2010

horor

znam za ovaj horor iz prve ruke.

snaja pre tri godine: prokrvarila i trazila da joj se promeni krvava posteljina ... sestre naravno nisu ... kad je insistirala neki nadrkani doktor joj doslovce rekao da ne glumata princezu i preteci upozorio "doci ces ti opet ovde" (posto je snaja digla frku oko toga)

kuma: tezak porodjaj, ostavljena u sobi sama celu noc, islo joj se u toalet nije mogla da ustane, niko je nije obisao citavu noc, ujutru konacno dolazi sestra i kuma joj kaze da mora u toalet a sestra "ajd izdrzi jos 15minuta, sad ce mi smena" ...

mozete li da poverujete?

no, bitno je da imamo krstacu od 100.000 evra, jebes porodiliste ... inace je, koliko sam iz obrazlozenja gradske vlade shvatio, upravo los natalitet jedan od razloga za podizanje dzinovske krstace ...
kleinemutter kleinemutter 19:08 17.04.2010

DOKLE VISE

E, pa ja ne mogu vise da cutim i trpim niciji bol, jer i moj mi je glave gotov dosao, a sve na ovu temu. zaista je dosta vise!

moji predlozi su sledeci...
1. da se mi zene sve organizujemo i da javno protestvujemo. ima nas bogami podosta.
2. da napisemo g. tadicu pismo protesta i naravno i njegovoj zeni i redom svakoj vidjenijoj politicarki u zemlji.
3. da pisemo malo i u svet o ovom zlostavljanju majki u srbiji.
ima fala bogu raznih organizacija i uticajnih zena u evropi i sire.
4.da ukljucimo tv i novine da nas podrze.

u svakoj ovoj poslovnoj prici ima zena , koje ce da stanu uz nas , jer i one su se , ce se poradjati ili neko njihov.
ovi problemi nisu od danas. ovo u srbiji je doslo do guse, pa se dalje neda trpeti.
podrzace nas i nasi muzevi, pa , mislim kad ovaj problem i u svetu postane vidljiv ima da ga pocnu resavati odmah.
ma pisacemo i zeni od g. tomice vrlog nam ministra zdravlja.
ici cemo ako treba od stana do stana i skupljati potpise i od baka , koje isto pate patnju svojih cerki, snaja , a nisu ni same zaboravile porodjaj u srbiji.

lepo vas sve molim da razmislite o ovome, pa da krenemo u akciju. ima da prestane ova tortura, koja smanjuje broj beba u srbiji.

lepi pozdravi i cestitek mami.
maca22 maca22 21:25 17.04.2010

Re: DOKLE VISE

kleinemutter
E, pa ja ne mogu vise da cutim i trpim niciji bol, jer i moj mi je glave gotov dosao, a sve na ovu temu. zaista je dosta vise!

moji predlozi su sledeci...
1. da se mi zene sve organizujemo i da javno protestvujemo. ima nas bogami podosta.
2. da napisemo g. tadicu pismo protesta i naravno i njegovoj zeni i redom svakoj vidjenijoj politicarki u zemlji.
3. da pisemo malo i u svet o ovom zlostavljanju majki u srbiji.
ima fala bogu raznih organizacija i uticajnih zena u evropi i sire.
4.da ukljucimo tv i novine da nas podrze.

u svakoj ovoj poslovnoj prici ima zena , koje ce da stanu uz nas , jer i one su se , ce se poradjati ili neko njihov.
ovi problemi nisu od danas. ovo u srbiji je doslo do guse, pa se dalje neda trpeti.
podrzace nas i nasi muzevi, pa , mislim kad ovaj problem i u svetu postane vidljiv ima da ga pocnu resavati odmah.
ma pisacemo i zeni od g. tomice vrlog nam ministra zdravlja.
ici cemo ako treba od stana do stana i skupljati potpise i od baka , koje isto pate patnju svojih cerki, snaja , a nisu ni same zaboravile porodjaj u srbiji.

lepo vas sve molim da razmislite o ovome, pa da krenemo u akciju. ima da prestane ova tortura, koja smanjuje broj beba u srbiji.

lepi pozdravi i cestitek mami.

Ja sam ZA!
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 04:32 18.04.2010

Re: DOKLE VISE

verujem da će stvari postati vidno drugačije kada se propišu jasna pravila - ko kome odgovara, kakve su sankcije za odredjene prekršaje, koje su obaveze i prava itd.
u ovakvoj situaciji moguće je prebacivati loptu po potrebi - a rešenja ni u naznakama.
maca22 maca22 11:02 18.04.2010

Re: DOKLE VISE

Zasto ne verujes da dirketoru ne odgovaraju majstori i da direktor nema ovlascenja? I da minsitar nema ovlascenja?
Pravila na papiru kod nas postoje, za bolnice konkretno ne znam, ali znam za druga mesta. Problem je da ih niko ne sprovodi jer se svi medjusobno drze za j***. Ili za direktore pistavljaju destruktivni umovi. Cak i na sudjenjima dosudjuju "ispod zakonskog minimuma" u prevodu protivzakonito.
Jedino ih javna i opsta bruka hoce pokrenuti.

Uostalom, cak i kada ne bi bilo pravila, eto, pritisak moze biti da se napisu. Sta god je potrebno da se ispravi da bolnice ne bi bile takve vise.
AlexDunja AlexDunja 20:27 17.04.2010

dear noble lady,

žao mi je što
dolazak na ovaj svet
young noble sir-a nije prošao
u boljim uslovima.

želim vam svima svaku sreću
i da ovo bude poslednje loše iskustvo
koje će imati.

pričaj, i treba da pričaš
o svemu. samo tako će se možda stvari promeniti.

čestitam.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 20:27 17.04.2010

...

imam problem sa netom čitav dan,
pa ću u jednom komentaru pokušati više stvari da napišem.

posteljinu su nam redovno menjali, davali čiste spavaćice, pitali da li nam treba - nikakvih problema nije bilo.

jedina osoba koja je bila neljubazna prema meni je dotična koja me je pregledala na dan otpusta.

ne mogu da kažem ni da su za vreme porodjaja bili neljubazni ili bilo šta slično. naglašavam da je moj jedini utisak nedostatak nekakve, ajd da kažem - ljudske dimenzije u celoj priči. i pritom ne mislim na neke specijalne zahteve i sl. već da kad pozovem sestru jer imam problem - očekujem da me ista sasluša itd.
takodje mi je smetalo to što nisam znala šta sledi. očekivala sam neki brifing - upućivanje u narednu fazu, šta god.
i opet naglašavam - razumem da je to njima rutina, ali topla ljudska reč može mnogo da vam znači.

ono što me je najviše isprovociralo da napišem ovaj tekst je upravo moj subjektivni osećaj da neki ljudi daju sebi za pravo da se ponašaju kako žele i da su sasvim uvereni da nikakve sankcije neće dobiti zbog toga.
zilikaka zilikaka 21:01 17.04.2010

Nešto mi danas pade na pamet

Nisam znala koliko me ovakva tema zapravo opterećuje, jer mi je ovo kliknulo dok sam bila zauzeta sasvim drugim stvarima.
Kod nas u bolnicama, svim i svugde, vlada jasna i strogo utvrđena hijerarhija.
Na čelu su doktori, počev od načelnika, prema jasno utvrđenom redosledu. Sledeća je je glavna sestra, pa ostale sestre po redu, opet prema određenom, ali meni ne baš jasnom redosledu. Posle njih su laboranti i raznorazni tehničari. Zatim idu bolničarke, servirke, spremačice, i ostalo pomoćno osoblje tog ranga.
Na apsolutnom začelju su pacijenti. Odnos prema njima je kao prema regrutima u vojsci početkom dvadesetog veka. Stoka bez koje se ne može, ali koju treba na najbrži i najefikasniji način uvesti u red. Kad je već mora da je tu, nemoj da još i previše smeta.
Sve dok im se jasno ne kaže, dok to ne počnu da uče tokom školovanja pod obavezno, oni neće shvatiti ko je tu zbog koga.
.. ili treba sprovesti ubrzan kurs, metodom pomenute nam motke?
rade.radumilo rade.radumilo 23:35 17.04.2010

Re: Nešto mi danas pade na pamet

zilikaka
Zatim idu bolničarke, servirke, spremačice, i ostalo pomoćno osoblje tog ranga.


Samo da znaš, javna je tajna da su još iz doba SFRJ spremačice, domari i sl. pomoćno osoblje u stvari saradnici tajnih službi. Razlog? Pa možete ga pronaći u floskuli: "Radnici, seljaci i poštena inteligencija". Svaka institucija u kojoj je više od 10% zaposlenih bilo fakultetski obrazovano, zahtevala je poseban nadzor. Otuda su u svim tim institucijama ti radnici bili regrutovani od strane DB-a i često su bili vodeći u sindikatima (onim državnim osnovanim još u doba SFRJ). Prepoznaju se po bahatosti, te otuda i slučajevi poput onog od pre nedelju dve kada je spremačica pretukla pacijentkinju...

maca22 maca22 00:47 18.04.2010

Re: Nešto mi danas pade na pamet

... i baka je onda umrla.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana