Društvo| Filozofija| Moj grad| Politika| Religija

Kragujevac - ostvarenje Platonovog ideala

alexlambros RSS / 04.04.2010. u 18:21

AleXandar Lambros

Red bi bio da Kragujevac, sada kada ima krstaču, dobije i Zid plača. Nije to neki komplikovan projekat, a gradska vlast ne voli komplikovane stvari, samo ono što očas posla može da se sklepa, pa cenim da bi predlog mogao lako da prođe, tim pre što je vrlo pravoveran. Za lokaciju predlažem plato ispred gradske skupštine. Tako lepo, da možete da plačete do mile volje, lupate glavom o zid u stanju očajanja a i ubacite ceduljicu sa porukom za Boga između cigala, ako i on uopšte ovom gradu može šta da pomogne. 

Bog je u svojoj bezgraničnoj ljubavi prema stvorenju koje je stvorio, rešio da žrtvuje svog rođenog sina (koji je on sam uzgred budi rečeno) za otkup greha čovečanstva koje ono vuče od prvobitnog, praroditeljskog greha (koji je kušanje jedne voćke) a koji su počinili nepostojeći ljudi. Zašto bog, ako je već želeo da nam oprosti grehe, jednostavno nije tako i uradio, bez mučenja i pogubljenja kao otplate, ostaje vam da kontemplirate. Umesto toga on je samog sebe inkarnirao u svom sinu, postavši tako istovremeno i sudija, porota i žrtva pogubljenja. I tako se, da bi zadivio samog sebe, Isus dobrovoljno izložio mučenju i pogubljenju radi nesebičnog iskupljenja simboličkog greha koji je počinila nepostojeća osoba. A sprava koju su Rimljani koristili kao sredstvo pogubljenja u vreme svoje vladavine Bliskim istokom našla se ovih dana u centru pažnje kragujevačke javnosti.

Na racionalnom nivou priča vam tako glasi a za alegorijsko, simbolično, metafizičko i ostala tumačenja moraćete da se konsultujete s teologom ili profesionalnim filozofom. Predlažem Sašu Milenića. Ako je Kragujevac po nečemu jedinstven, onda je to svakako po tome da je postao otelotvorenje Platonovog sna o polisu kojim vladaju filozofi i, kad već imamo tu sreću, smatram da bi trebalo i maksimalno da je uživamo.
Kaže ovako:

"Mi danas biramo hoćemo li krst ili žirafu, hoćemo li spomenik vertikali identiteta i morala ili hoćemo sintetičku kulturu trange-frange zamajavanja i dimnih zavesa laži i obmane. Da li hoćemo grad koji živi u zajednici koja pred pojedinca postavlja moralne dužnosti, jer krst, između ostalog, i to simbolizuje ili živimo u zajednici postočene samoživosti, gde svako svakom može biti vuk i neprijatelj. Postali smo jedan od svega desetak naroda na svetu sa demografskom odlikom izumiranja. Opredeljenje za krst je opredeljenje za život, opredeljenje za život budućeg veka, opredeljenje za trajanje u utemeljenim vrednostima. Opredeljenje za nekrst je opredeljenje za obmanu, za laž, za manipulaciju, za smrt, za nestajanje."

Te dalje:

„Krst kao poznatiji, prostraniji, univerzalniji, dobrohotniji, razumljiviji, čovekoljubiviji simbol od svih poznatih simbola, učiniće Kragujevac gradom otvorenim za sve. Krst je simbol trijumfa i pobede života koji je civilizacijski tradiran u dugom hodu istorije."

Za ovo je, po mom skromnom mišljenju, potrebna ne samo diploma filozofa, već i talenat!

Pošto sam postočeno samoživ, što je, u svojoj neobaveštenosti se usuđujem da pretpostavim, referenca na individualizam naspram sabornosti i kolektiviteta (Milenić bi ovde upotrebio metaforu o pastiru i stadu ovaca), dozvoliću sebi da malo polemišem.

Da budem sasvim jasan i direktan, mene lično krst podseća na groblje i umiranje, u skladu sa viđenjem problematike iznetim na početku teksta. U tom smislu, budući je Kragujevac zaista i doslovno sahranjen, krstača od 18 metara na ulazu u grad mu dođe kao sasvim adekvatno spomen obeležje. I tu nemam šta da zamerim, budući je većina simbolično sahranjenih, pravoslavne vere.

Što se ostalog tiče imam brojnih nedoumica. Krenimo redom. Šta je „vertikala identiteta"? Je li to uporno ponavljana tvrdnja da je hrišćanstvo temelj evropske civilizacije? Jer ono to nije. To je grčko-rimska antika. Kad god je evropska civilizacija težila da krene napred morala je prethodno da se, koliko je to u datom momentu bilo moguće bez opasnosti po život, ratosilja tereta hrišćanske dogme. Nema ilustrativnijeg primera za to od renesanse. U tom slučaju gigantski falus u antičkim tradicijama, namesto gigantskog krsta, bio bi daleko adekvatniji spomenik. A posebno bi za Kragujevac to bilo sasvim odgovarajuće obeležje. Obzirom na to da se u ovom gradu ama baš ništa ne prima, ne računajući glupost epskih razmera, građani bi mogli da se okupe oko antičkog falusa i izvode ritualni ples plodnosti. Stvari su postale toliko ozbiljne da je vreme da razmislimo i o magijskim ritualima kao opciji.

„Sintetička trange-frange kultura zamajavanja i dimnih zavesa laži i obmane", tumačim kao objašnjenje na često postavljano pitanje o kulturnoj politici grada. Grad nema bioskop a pozorište je na izdisaju, sad je sasvim jasno, zbog toga što su sve to izrazi sintetičke trange-frange kulture. Ovome treba dodati i objašnjenje drugog vodećeg gradskog filozofa, direktora Narodnog muzeja, o muzeju kao depou (sintetičke trange-frange kulture?). U redu, ne slažem se, ali prihvatam objašnjenje.

E sad, kakve blage veze ima demografsko izumiranje Srba sa podizanjem krsta? To me vraća na onaj moj pređašnji predlog o podizanju antičkog falusa. Ako je već do plodnosti i uz to vezane rituale, nije li to opet, adekvatnije obeležje? Ili je problem negde drugde? Recimo, u očajnoj ekonomskoj situaciji i socijalnoj politici. U nedostatku radnih mesta, u tome što kad se žena javlja na oglas za posao mora da odgovori i na pitanje o tome planira li da rađa (jer ako planira, od posla, ionako bednog, nema ništa), u neprimereno skupim potrepštinama za bebe, u sveopštoj neprosvećenosti stanovništva koje misli da je abortus sredstvo zaštite od neželjene trudnoće, u polnim boleštinama, koje, kako istraživanja pokazuju, haraju zemljom Srbijom ...

„Opredeljenje za nekrst je opredeljenje za obmanu, za laž, za manipulaciju, za smrt, za nestajanje" ... Čekaj malo, je l' ovo može da izjavi visoki funkcioner jedne sekularne evropske države? Jer ja sam, sasvim otvoreno, opredeljen za nekrst. Da budem skroz jasan - u svojim uverenjima ja sam potpuni antihrist. Ne sviđa mi se ni malo da me neki verski fanatik, pa bio on i predsednik gradske skupštine, žigoše na ovakav način. Miriše na inkviziciju i srednji vek. I ovim u vodu pada licemerna teza o Kragujevcu kao „gradu otvorenim za sve". Ne zvuči baš ni malo otvoreno.

U obrazloženju povodom odluke o podizanju krsta dalje stoji spisak literature koja treba i idejno da podrži podizanja džinovske krstače - Domentijan, svetootačke starine, Epitimijin zbornik, starac Tadej, arhimandrit Petar Denkovački, Vladislav Gramatik, te pravoslavni podsetnik za 2010.

Svakako, Teslu i Milankovića je daleko teže čitati prosto jer zahtevaju više pameti, ali da se neko od gradskih otaca potrudio, možda bi smo dobili nešto zaista impresivno, nešto poput briselskog „Atomijuma". Ovako ....

I, na kraju - „Krst sakralizuje i obeležava jedan prostor koji, koliko juče, nije ni bio inkorporiran u urbano biće grada".

Pa, meni ni Bresnica ne deluje baš nešto inkorporirano a čini mi se da bi 18 metara visok krst delovao impresivnije na nekom uzvišenju. Fali jedan i u Staroj koloniji ... evo, recimo, na mesto nesuđene „Plaze". Ona vulkanska rupčaga od napuštenog gradilišta seče urbano tkivo u pravcu Centralne radionice, pa eto zgodnog rešenja ... Op, krstača, i eto inkorporacije.

Nego, kad su stvari već takve kakve jesu, razmišljam o pokretanju jedne inicijative. Red bi bio da Kragujevac, sada kada ima krstaču, dobije i Zid plača. Nije to neki komplikovan projekat, a gradska vlast ne voli komplikovane stvari, samo ono što očas posla može da se sklepa, pa cenim da bi predlog mogao lako da prođe, tim pre što je vrlo pravoveran. Za lokaciju predlažem plato ispred gradske skupštine. Tako lepo, da možete da plačete do mile volje, lupate glavom o zid u stanju očajanja a i ubacite ceduljicu sa porukom za Boga između cigala, ako i on uopšte ovom gradu može šta da pomogne.

 

pogledati i:

 1.Šumadijski talibani

2. Od malog grada u džinovsko selo

3. Karagovindža i dalje

4. Spomenik lizalici u srcu Šumadije

 

Atačmenti



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

draft.dodger draft.dodger 19:16 04.04.2010

Promena imena...

Pošto već postoje
Ruski Krstur i Srpski Krstur...

Ostaje samo:

ŠUMADIJSKI KRSTUR

ŠK / ШК

Ti mu tu dođeš, ŠUMADIJSKI KRSTURČIN : )

EDIT

Zaboravih na ŠUMADIJSKE KRSTURKINJE...
omega68 omega68 19:47 04.04.2010

Šta ti bilo sa tekstom?

Je l' možemo da te zovemo
mazohista?
Uzgred, s kim polemišeš?
Sa nekim ko nije ovde?
aleksandarz92 aleksandarz92 20:03 04.04.2010

Re: Šta ti bilo sa tekstom?

„Sintetička trange-frange kultura zamajavanja i dimnih zavesa laži i obmane", tumačim kao...

Tumačiti ovo je stvarno mazohizam.
"Mi danas biramo hoćemo li krst ili žirafu

Bolje žirafa
alexlambros alexlambros 02:22 05.04.2010

Re: Šta ti bilo sa tekstom?

Uzgred, s kim polemišeš?

s bogom. on je stalno prisutan gde god da si
nikola_kovac nikola_kovac 22:14 05.04.2010

Re: Šta ti bilo sa tekstom?


s bogom. on je stalno prisutan gde god da si

Мала препорука, ако већ критикујеш Хришћанство (и религију уопште) онда се бар потруди да упознаш оно што критикујеш (упознај непријатеља). Овако, чак и оно што паметно кажеш пада у воду. У том коментару који сам цитирао показујеш непознавање онога о чему говориш. Није Бог присутан где год да си, него ми постојимо у Богу па је он свеприсутан, Његово присуство је изван просторне катергорије, до чега је уосталом стигла и постмодерна/постструктуралистичка (а ти се ложиш на постмодерну, Мадона и тај рад) филозофија. Данас више није питање "да ли бог/нешто/ништа" постоји, већ да ли је наша свест способна да зађе у тај домен, или њена граница ту почиње. Трагедија савременог доба јесте та што је свест спознала сопствену границу иза које се не може. Бар док се неко не појави са некаквим револуционарним решењем те ограничености. За некога ко и поред свих омашки ипак показује интелигенцију, требало би да мало проучиш све са постструктуралистичким предзнаком, јер је питање "бога/нечега/ничега" већ неких тридесетак година изашло из оквира религије. А чини се да ти никако из тог оквира да изађеш.

Препоручујем за читање: Виктор Пељевин "Чапајев и Празнина"

Духовни мир желим,
Никола
green_thumb green_thumb 01:17 06.04.2010

Zapravo...

... ovo je kritika ljudi koji se zaklanjaju iza svog tumačenja hrišćanstva i vrednosti istog. Ljudi koji su na čelu grada na izdisaju, gde prosečna plata u privatnom sektoru ne prelazi 15000 dinara, u kome narodna kuhinja radi zahvaljujući pomoći vlade Norveške.

Doduše, krst je sasvim prikladan spomenik njihovoj vladavini. Da li znate da je svojevremeno jagodinski zoo-vrt nuđen Kragujevcu? Gradonačelnik ga je odbio uz obrazloženje da 'to nama ne treba'. Ista grupa ljudi je odbila da finansira akvarijum na PMF-u, ukinula Botaničku baštu, a trenutno se sprema smanjenje broja zaposlenih u kulturi (kragujevačka kultura: biblioteka i dva muzeja) pošto ih 'ima mnogo'. Da pomenem da je u Kragujevac (ne računajući pompu oko Fiata, gde je prvo otpušteno skoro 40 000 radnika da bi sad bilo zaposleno manje od 10% tog broja) stigla JEDNA (1) greenfield investicija od 2000-te. Urbanistički haos, magloviti 'projekti' poput Šumadija Towera koji služe za nedelju dana slikanja po televiziji, deljenje funkcija, nepotizam... to je naša gradska vlast.

Ako iko misli da je u gradu u kome je stanje takvo najpotrebnije sagraditi krst od 18 metara, onda to znači da je ili lud, ili očekuje pomoć s neba. Što opet znači da je sve drugo propalo.
filantrop filantrop 04:32 06.04.2010

Re: Zapravo...

gde je prvo otpušteno skoro 40 000 radnika


istine radi,
zastava je uvek imala ogroman broj viska zaposlenih, procene su bile da je na jedno radno mesto dolazalo cak 4 zaposlena.
efektivno se radilo nesto vise od tri sata dnevno.
zastava je bila pre svega politicko preduzece.
Filip Mladenović Filip Mladenović 20:17 04.04.2010

DA SE PREKRSTIMO!

Kragujevčani koji po redovnoj proceduri žele da podnesu zahtev za izdavanje
pasoša, na putnu ispravu će morati da čekaju najmanje šest meseci (informacija objavljena 4. aprila 2010!).
Kraja Kraja 20:34 04.04.2010

...oci mi se otvorise...

....Krst sakralizuje i obeležava jedan prostor koji, koliko juče, nije ni bio inkorporiran u...


...vec duze vremena sam ja osecao da moj sakralni deo nije inkorporiran u moje bice...procitavsi tvoje, pardon njihovo tumacenje, dodao sam pozadi jedan krst i da vidis razlike...mene vise nista ne boli, izgleda sasavo ali deluje...

...koristim priliku da se zahvalim gradonacelniku kg-a, mozda cu cak i njegovu sliku da dodam tom sakralnom delu...ili nize, gde bude mesta...

ps...citam ja sad ovo sto sam napisao i kao normalnog coveka malo me sramota...pa pomislim, kako njih NIKADA nije sramota, tako veliki vernici a tako nistavni ljudi...onda se setim da je NJIHOV sakralni deo sigurno oblozen bezbrojnim zelenim novcanicama, da to isto izgleda sasavo, ali da njih q...rac ne boli....za nas....
majstor_vuksan majstor_vuksan 21:33 04.04.2010

Ondak spomenik ?

G r o f G r o f 21:44 04.04.2010

Iz jednog ugla trougla...

Mislim da Isus nosi traume i djetinjstva, tj. svoga boravka na zemlji.
Niko me ne može uveriti da sećanje na razapinjanje može biti ugodno.
Verujem, kad sad, odnekud sa neba, baci pogled na tu spravu, kojom su ga mučili, mora osetiti bes.
Golgota, za njega nije lepo brdo.
Priznajem, da sam proživio što i on, osamnaestmetarski krst za mene bi bio provokacija.
Žešća provokacija...


majstor_vuksan majstor_vuksan 21:55 04.04.2010

Re: Iz jednog ugla trougla...

G r o f
Mislim da Isus nosi traume i djetinjstva, tj. svoga boravka na zemlji.
Niko me ne može uveriti da sećanje na razapinjanje može biti ugodno.
Verujem, kad sad, odnekud sa neba, baci pogled na tu spravu, kojom su ga mučili, mora osetiti bes.
Golgota, za njega nije lepo brdo.
Priznajem, da sam proživio što i on, osamnaestmetarski krst za mene bi bio provokacija.
Žešća provokacija...




Neko voli Bill Hicksa
babmilos babmilos 21:56 04.04.2010

Re: Iz jednog ugla trougla...

moraš grofe da sagledaš problem ne iz ljudskog već iz muškog ugla. u kakvoj god pozi da te prikažu, ako sočine da te ima 6 metara, alat mora da bude bar pola metra. to je vredno razapinjanja.
G r o f G r o f 22:05 04.04.2010

Re: Iz jednog ugla trougla...

Ne, samo ti stvar gledaš iz ugla kružnice,majstore...
G r o f G r o f 22:19 04.04.2010

Re: Iz jednog ugla trougla...

moraš grofe da sagledaš problem ne iz ljudskog već iz muškog ugla. u kakvoj god pozi da te prikažu, ako sočine da te ima 6 metara, alat mora da bude bar pola metra. to je vredno razapinjanja.


Priznajem da je pogled iz ovoga ugla zanimljiv. Naročito iz žablje perspektive. Zarad toga pogleda Isus bi trebao ponovo navratiti na zemlju.
babmilos babmilos 21:53 04.04.2010

ravnodušan prema plaču

svojevremeno kada se zatvarala knjižara svetlost u opticaju je bila peticija da se ista ne zatvori. uzaludno naravno. ali je bar nešto bilo. sada nema ničega. kragujevac je umro. da se uradi ostaje još samo sledeće:

Kartagina je razrušena a zemlja oko grada preorana i posuta morskom soli, da ne bi uspevala vegetacija. Postojala je i zabrana naseljavanja oblasti Kartagine, koja se primenjivala oko dvesta godina.
Kraja Kraja 21:59 04.04.2010

...mozda krst...???

AlexDunja AlexDunja 00:10 05.04.2010

___plus

prvi put od mene:)))
alexlambros alexlambros 02:21 05.04.2010

Re: ___plus

prvi put od mene:)))

tek sad?
loader loader 00:35 06.04.2010

Re: ___plus

... od mene:)))

dolybell92 dolybell92 07:45 05.04.2010

...noću



...a mogli su da naprave i da se rotira -
to bi bio KRST za sve strane sveta !
aleksandarz92 aleksandarz92 07:52 05.04.2010

Re: ...noću

...a mogli su da naprave i da se rotira -
to bi bio KRST za sve strane sveta !

To ako se rotira oko dužeg kraka. Ako se rotira oko centra bio bi super ventilator.
dolybell92 dolybell92 23:08 05.04.2010

Re: ...noću

Ha ha ha ... a može se prepustiti vetru da ga vrti
pa da bude k'o vetrokaz... bilo bi tu dodatnih koristi...
mrdax mrdax 09:47 05.04.2010

Upotreba sredstava

Da ne ulazim u polemiku ko je "vjera a ko nevjera" mislim da su se sredstva umesto gradnje ovog krsta mogla utrositi na nesto svrsishodnije. Recimo kabinet informatike sa veoma dobrim racunarima , besplatni casovi jezika od strane neke skole za najbolje ucenike srednjih skola,kupovina autobusa koji bi prevozio decu iz lokalnih sela do skole,opremanje biblioteke fakulteta sa retkim/skupim knigama , placanje doktorata i master studija nekim ucenicima, slanje radnika na obuku u inostranstvo,dovodjenje nekog strucnjaka uz veliku nadoknadu (recimo cena krsta) da drzi predavanja i vezbe studentima/radnicima, kupovina bicikala za gradsku voznju na iznajmljivanje ( as seen in Paris) , gradnja prakinga, kupovina skupih aparata za laboratorijsku dijagnostiku, sadjenje drveca, ekoloski projekti,popravka puteva..... Na kraju krajeva postoje i umetnici koji bi sa tim amterijalnim sredstvima napravili nesto mnogo modernije i unikatnije od povelikog krsta na sred polja.
Ali ako je dzinovski krst najpreci grdjanima Kragujevca onda dobro...
sixx sixx 10:43 05.04.2010

Paint Ball

Ljudima su često neophodne i beskorisne stvari. Kod nas je toliko rupa, da se sve ne mogu nikada popuniti. Mislim da je toranj na Avali trebalo ponovo podići i pomogao sam koliko sam mogao. Ne računajući žrtve, za mene je to bila najveća šteta koju su Ameri napravili, baš zbog beskorisnosti tog tornja. Mostovi i zgrade će se već napraviti, a toranj na Avali je bio postao simbol. Mogle su te pare na nešto drugo da se potroše, a možda i nisu - mnogi su živeli od toga što su radili na izgradnji.

Što se tiče kragujevačkog krsta, koji je ovde tema, da je Verko od svojih privatnih para želeo da ga podigne, ne bi to mogao bez javne rasprave, DUP-a i građevinske dozvole, a naročito ne iz budžeta. I tu je poenta - nedopustivo su arogantni razbacujući se tuđim parama i smeju se u lice tim istim kojima su oteli pare. Koliko smo samo filmova gledali o raznim gangsterima koji terorišu lokalno stanovništvo. U to su se pretvorili naši političari, a bogami i mnogi drugi "velikodostojnici".

Ono iz naslova je ideja kako osvežiti anemičnu boju i plitke reljefe.
ljubisav.panic ljubisav.panic 10:51 05.04.2010

Jos mi konja za trku imamo

"Postali smo jedan od svega desetak naroda na svetu sa demografskom odlikom izumiranja."

Pa zasto onda ljudi nisu lepo novac potrosen u izgradnju spomenika dodelili porodicama koje imaju troje ili vise dece? Zaista ne vidim kako nekome nadahnuce krsta moze da pripomogne u ostvarivanju brojnije porodice. Od simbola se ne zivi, a ocigledno ni od praznih reci politicara (dragi moji politicari).

Na zalost, nije Kragujevac jedini grad koji ovo prezivljava. Npr. Loznica, opstina sa 100000 stanovnika, u kojoj je, naravno, broj nezaposlenih ogroman, dobila je nov gradski trg koji je kostao 118,5 miliona dinara. Da ne bih sada skretao sa teme koja je ipak u vezi sa simbolom krsta, pomenucu samo da taj grad ima jos jedan "ponos". Seca li se neko vesti u dnevniku kada je prikazana kupola novoizgradjene crkve na koju se postavljao pozlaceni krst? On je visok oko cetiri metra ali nije jedini - crkva ima jos tri manja. Inace, kada se zavrsi, ovaj hram ce biti jedan od najvisih u zapadnoj Srbiji (50 m).
Prethodna dva graditeljska izleta su, naravno, na isti nacin kao i u Kragujevcu velicana i najavljivana uz fanfare. Loznicani su imali tu cast da ih poseti i gosp. Mladjan Dinkic licno, u paketu sa pojedinim muzickim zvezdama. Naravno, ovakvo ponasanje bih u srecnijoj i bogatijoj zemlji podrzao, ako ni zbog cega drugog ono zbog razvoja arhitekture, ali ovako se sve svodi na cuvenu krilaticu za opis odvlacenja paznje: Hleba i igara!
Mada, u Srbiji, i ona je postala neadekvatna. Prvog nema dovoljno, drugog ocigledno ima i na pretek.
dolybell92 dolybell92 23:18 05.04.2010

Re: Jos mi konja za trku imamo

Seca li se neko vesti u dnevniku kada je prikazana kupola novoizgradjene crkve na koju se postavljao pozlaceni krst? On je visok oko cetiri metra ali nije jedini - crkva ima jos tri manja. Inace, kada se zavrsi, ovaj hram ce biti jedan od najvisih u zapadnoj Srbiji (50 m).


Svetosavski Hram nikada neće biti završen,
jer onda ne bi imali dovoljno para da podižu
crkve na svakih 200m kao da su releji za mobilnu telefoniju.
Svaka crkva je k'o kasica prasica, samo uzima pare
kada se podigne... a za uzvrat dobijete samo popovsko pevanije
i metanisanje... a sve bez ikakvih računa i kontrole.

Tome se kraj ni ne nazire....


loader loader 11:38 05.04.2010

Pod i Antipod

Tvrdokorna dogma je čovekovoj prirodnoj težnji da razvija i otkriva svoje suštastvo jednak protivnik kao i pasionirana antidogma.



Pod i Antipod u njihovoj areni

mrdax mrdax 12:21 05.04.2010

Petnicka piramida

Jeftinije a bolje resenje.



nikola_kovac nikola_kovac 22:20 05.04.2010

Re: Petnicka piramida

ВАУУУУУ што је ДОБРО!!!!!!!!!

Мала стилизација и могло би да буде одлично уметничко дело!!!

Ја одушевљен!!!!!!!!!

Има ли негде још која слика?
mrdax mrdax 11:58 06.04.2010

Re: Petnicka piramida

Ima , recimo

Piramida u Petnici 1
Piramida u Petnici 2

Lepo izgleda a ima i naucnu pozadinu. U pitanju je Sierpinski piramida poznata matematicarima od davno. Nisam siguran 100% ali mislim da je ovo prvi put da je neko napravio u realnom zivotu , i to uz pomoc slamcica

filantrop filantrop 04:56 06.04.2010

:)))

ne znam ko milenica moze da uzme za ozbiljno.
mislim da ni on sam sebe ne razume sta govori.
zaladjen covek
ja ne znam kako je uopste dospeo u politiku

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana