Ekologija| Gost autor| Gradjanske inicijative| Nauka| Životinjski svet

Primer za ugled

albicilla RSS / 02.04.2010. u 17:42

DSCF3639.jpg

Pred ovom akcijom skidam kapu i reč prepuštam Dimitriju Radišiću (inače, o istom lokalitetu sam već pisao ovde): 

Veći deo Vojvodjanskog pejzaža nisu oduvek činile njive i vinogradi. Nekada je ovim prostorima dominirala stepa i koju su naseljavale vrste biljaka i životinja karakteristične za ova staništa, kao što su tekunice (Spermophilus citellus), stepski tvor (Mustela eversmanii), orao krstaš (Aquila heliaca), stepski soko (Falco cherrug), gorocvet (Adonis vernalis) i mnoge druge. Danas su ove vrste ugrožene i našim zakonom svrstane među prirodne retkosti Srbije. 

Kao i u većini slučajeva, glavni uzrok njihove ugroženosti leži u gubitku adekvatnih staništa. Pod velikim pritiskom poljoprivrednih kultura i infrastrukture, stepe u Vojvodini su svedene na male i fragmentisane površine. U ruralnim sredinama opstao je po neki pašnjak koji još uvek pruža utočište stepskim vrstama. Niska zeljasta vegetacija i suva podloga takvih pašnjačkih terena ključni su za opstanak tekunica koje su, kao omiljeni plen, ključne za opstanak orla krstaša i drugih ugroženih grabljivica. 

Na žalost, ravnoteža stepskih, kao i mnogih drugih, osetljivih ekosistema, danas uglavnom zavisi od ljudi, odnosno njihove upotrebe ili zapuštanja. Napuštanje tradicionalnog pašarenja dovelo je do širenja žbunaste i drvenaste vegetacije (uglavnom glog i divlja ruža) na pašnjacima širom Vojvodine. Pored smanjivanja površina pod stepskim staništima, zarastanje pašnjaka se negativno odražava i na lokalne zajednice, posebno na one ljude koji se i dalje bave stočarstvom jer nestaju povoljna mesta za ispašu. 

DSCF3510.jpg 

Poseban problem se javlja na retkim lokalitetima gde se još uvek mogu naći tekunice. Sve gušci pojasevi gloga vrše ogroman pritisak na teritorije kolonija tekunica, kojima je potrebna čista i pregledna površina kako bi na vreme uočile i izbegle svoje mnogobrojne predatore. Neka od malobrojnih utočišta tekunica nalaze se na južnim padinama Fruške gore. Među njima su i pašnjaci kod sela Neradin i Krušedol koji posebno privlače pažnju. Ovde se nalaze kolonije tekunica, u kojima redovno lovi par orlova krstaša koji se gnezdi u blizini.

Orao krstaš je jedna od najugroženijih vrsta ptica u Srbiji, čija se populacija od tri gnezdeća para nalazi na ivici opstanka. Sva tri para orla krstaša iz Srbije gnezde se na Fruškoj gori. Ove moćne ptice grabljivice svakodnevno posećuju kolonije tekunica na južnim padinama Fruške gore. Bez tog izvora hrane one gotovo sigurno ne bi uspele da izvedu svoje malobrojno potomstvo – svega jednog orlića godišnje.

DSCF3567.jpg 

Idiličnu sliku pašnjaka na kojima trčkaraju tekunice koje nadleću orlovi kvari iz godine u godinu sve više rašireno žbunje i grmlje, koje je u nekim delovima u potpunosti progutalo pašnjak. Naučno istraživačko društvo studenta Biologije “Josif Pančić”je 20.03.2010. u okviru projekta “Revitalizacija pašnjaka”, organizovalo akciju uklanjanja žbunaste vegetacije na pašnjaku kod sela Neradin. Uz pomoć predstavnika Zavoda za zaštitu prirode Srbije i održivi razvoj AP Vojvodine i gostiju iz Beograda, studenti biologije i ostali članovi “Pančića” uspeli su da urade zavidan posao i da rašciste ogroman deo ovog pašnjaka. Pored podrške mesne zajednice “Neradin” nije izostala ni aktivna podrška Pokrajinskog sekretara dr Slobodana Puzovića, koji se sa svojim sinovima pridružio studentima u radu.

Brojni volonteri, koji su rado iskoristili prvi dan proleća za druženje i fizičku aktivnost otišli su sa očišćenog pašnjaka umorni i izgrebani od trnja gloga, ali iznad svega zadovoljni postignutim rezultatom, uvidjajući u povratku promenu koju je pašnjak doživeo za samo jedan dan akcije. U okviru projekta planirano je još nekoliko akcija na oba lokaliteta, nakon kojih će, nadamo se, ostati čisti i za tekunice povoljni pašnjaci. Dugoročno, neophodno je skrenuti pažnju javnosti na ovaj problem, kako bi se ovakve akcije čišćenja nastavile, bar dok ne dođe neko bolje vreme za stočarstvo malih lokalnih zajednica ili dok se tekunice ne budu jurile po zaštićenom prirodnom dobru, kojim će se adekvatno upravljati.



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

baroniknez baroniknez 19:15 02.04.2010

svaka cast

zaista pohvalno i lepa akcija.
12345_6 12345_6 19:37 02.04.2010

Sva tri para orla krstaša iz Srbije gnezde

Svaka čast za akciju. Malo je takvih ljudi koji se brinu o prirodi, samo napred
vishnja92 vishnja92 20:34 02.04.2010

:)



(verujem da krcenje trnovitog zbunja spada u losiju vrstu zabave. svaka cast + naklon)
cajtnot cajtnot 23:55 02.04.2010

Re: :)

Za svaku pohvalu i sto vise slicnih akcija.

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 02:17 06.04.2010

Bravo!

Svaka cast!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana