Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš.... Darren Brown

MightyNora RSS / 25.11.2007. u 15:50

Ovo je moj prvi blog. Nadam se da će vam biti interesantan. Zamišljen je da bude čista zabava pa ga tako i čitajte.

Without further ado.. Moj prvi blog će se baviti pitanjima percepcije i komunikacije. U ovom mastermind svetu različitih igara, obrazaca (paterna) razmišljanja i ponašanja, ona koja je najinteresantnija se ponekad odvija na nivou “promene obrasca” – konceptu koji je poznat odavno i koji ima svoje korene u teoriji i praksi pristupa koji se zove NLP – Neuro Lingvističko Programiranje. Neću se preterano uvlačiti u pristup NLP-ja, pošto i nisam preveliki ekspert ove teorije, tako da ću čitaocima ovog teksta ostaviti tu slobodu da zaključe sami kakve sve implikacije ovo može da ima. 

Obrasci razmišljanja i ponašanja su naša svakodnevica. Tokom celog života mi se učimo kako da što bolje iskomuniciramo sa okruženjem i da uspostavimo što produktivniji, kvalitetniji i ispunjeniji kontakt sa svetom. U tom procesu se pomažemo određenim kreiranim, naučenim i stečenim modelima. Te modele razmišljanja i ponašanja uglavnom sami kreiramo na osnovu onoga što smo doživeli i iskusili. Te iste modele koristimo u svim sličnim situacijama i na osnovu njih radimo, donosimo odluke i uz pomoć njih se upravljamo. 

Plastičan, i jako uprošćen, primer – jedna osoba može da ima pozitivno iskustvo sa npr odlaskom na fakultet (polaganje dva ispita iz prve sa 10) i da svoje školovanje bazira na tom iskustvu dok druga može da ima negativno (pad na ta dva ista ispita) i da zaključi da fakultet nije za nju. Prva će završiti fakultet, a druga neće, bazirano na modelu koje su stvorile. 

If you think you can do a thing or think you can't do a thing, you're right.

Henry Ford (1863 - 1947),

E sad ćete reći... Pa to svi znamo. Jel baš tako..... Tu tek počinje igra!

Pogledajte sledeći klip (ne radite ovo kod kuće – ovo rade samo profesionalci :) ):

 

 

Dakle, promena obrasca stvara promenu percepcije. Mislim da slikovitiji primer od prethodnog nije mogao da se prikaže. A i mora se priznati da gospodin Darren Brown to radi savršeno. I totalno fascinantno, zar ne? Ono što je uradio je primena jedne od tehnika koje se koriste u NLP-ju – swish pattern. Moglo bi i da se kaže da je ceo snimak namešten. Pa moglo bi…Ali neću fokusirati priču na tome.


Načini na koje razmišljamo definišu ishode akcija koje odlučimo da uradimo. Što se pozitivnije postavimo prema stvarima toliko ćemo ih lakše odrađivati. Što se otvorenije postavimo prema određenom izazovu koji imamo pred sobom lakše ćemo ga sagledati i kvalitetnije odraditi. I baš kako kaže gosn Ford – ako mislimo da nešto možemo ili mislimo da nešto ne možemo – u oba slučaja smo u pravu. Pitanje je kakav stav zauzmemo prema tome.

Promena obrazaca ponašanja nam se dešava svaki dan. Što smo svesniji toga lakše ćemo moći da se adaptiramo na situacije u kojima smo. So boyz and girlz… open your mind.

 

Hajde da se na kraju ovoga vratim na Darrena Browna. I da vidimo kako on to stvarno radi. Ovaj deo je purely fun, tako da uživajte…. U sledeća dva klipa možete da vidite pravi prikaz izreke: Mind over matter. Neću ići u objašnjavanje toga šta radi… iskreno ni sam nisam siguran apsolutno kako :)

 

 

P.S.

Druga osoba je britanski glumac Simon Pegg. Poznat po filmovima Shawn of the dead i Hot Fuzz.

 

A ako mislite da su oba ova klipa nameštena možete da pogledate ovaj. Ako je ovo uspeo da namesti onda stvarno alal vera.

 

 

Za one koje malo više zanima NLP - izvolite:

http://en.wikipedia.org/wiki/Neuro-linguistic_programming



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 16:04 25.11.2007

Lep post

Dobro došao & srećno.
...upssssssssss....prvi komentar pa lupet.....nadam se da će ovo moje ujedno biti i najveće lupetanje koje se ovde dogodilo
Sorry, ispravljam
MightyNora MightyNora 16:06 25.11.2007

Re: Lep post

Hvala i jedno pojasnjenje mada imam osecaj da ce ovo da se ponavlja...

It's a he and not a she :)

MightyNora je nick koji koristim jos iz dana igrica ali ima i srpski prevod.

Update @ Unfuckable:

No frks, svi se predju na prvu... sta ces, takva mi fora...

Pozz
Brooklyn Brooklyn 16:16 25.11.2007

Re: Lep post

nora, bas lepo za decaka! skoro ko alice :))))))
MightyNora MightyNora 16:35 25.11.2007

Re: Lep post

Hehe...

Igra reci je u pitanju...

Prevedes Mighty na srpski, pa kazes naglas jednu i drugu rec. Onda zamenis prva slova i dobijes pojam na srpskom.

Nije lose a?

Pozz
Brooklyn Brooklyn 16:50 25.11.2007

Re: Lep post

ma vadi se koliko hoces, ali u mojoj masti imas dugacku, plavu talasastu kosu i krupne plave oci (ko jedna nora iz skolice...)
hercule poirot hercule poirot 17:34 25.11.2007

a kako bi bilo

da odlucis na kom ces jeziku da pises a ne k'o Zika iz Cikaga.
MightyNora MightyNora 18:05 25.11.2007

Re: a kako bi bilo

Profesionalna deformacija, ali dobar savet. Gledacu da sledeci put budem jednojezican.

Pozdrav
Vlasta Vlasta 20:34 25.11.2007

Noćna ili moćna

mora, ili Nora, what ever, cool, dobro došao.

BTW. Ipak, ako imaš dugu, kovrdžavu, plavu kosicu, koja miriše na jasmin, ja odo ....
MightyNora MightyNora 21:18 25.11.2007

Re: Noćna ili moćna

Bolje Vas nasao.

Dakle, da sam znao sta ce da ispadne od svega ovoga odmah bi i svoju sliku okacio. Da skratimo pricu. :)

No dobro, vatreno krstenje, sve to ide u rok sluzbe. Sve u svemu i meni je drago da sam ovde.

BTW. Nemam :)

Pozdrav
Kazezoze Kazezoze 00:06 26.11.2007

(^-^*)

samo nastavi u tom stilu, svidja mi se tema()
MightyNora MightyNora 01:00 26.11.2007

Re: (^-^*)

Pazi sad ... ako ti se ovo svidelo, ovaj sledeci ce tek da ti se svidi..



Primeti kako svaki put kada daje "novac" kaze: "Take it, take it... it's fine..."

Ljudski mozak reaguje na razlicitim nivoima, ali ono sto dopre u nase nesvesno je uglavnom najjace. Prekid jednog toka misli i ubacivanje subporuke moze da ima efekat 25-te slike u filmu. To ti se takodje najbolje pokazuje u drugom filmu sa ovim britanskim glumcem. Primeti kako mu isece jedan tok misli time sto mu pruzi ruku i onda se ne pozdravi sa njim nego mu je spusti na sto. Ostatak je decija igra... hahaha

Pozz i hvala

I like it

welcome.
MightyNora MightyNora 13:27 26.11.2007

Re: I like it

Hvala hvala,

podrska za prvi blog uvek dobro dodje. Nastavicu sa ovakvim i slicnim temama i u buducim blogovima tako da se nadam da ce postati jos interesantnije.

Mighty
Vlasta Vlasta 14:19 26.11.2007

Ma

mene ipak zanima kako je sve ovo moguće?
MightyNora MightyNora 15:31 26.11.2007

Re: Ma

Krace ili duze objasnjenje :)?

BTW Srecan Rodjendan V i zelim ti da ti se sve tvoje zelje ispune.

Ovako stoji stvar. Probacu da objasnim prostim recnikom bez previse teoretisanja.

Prvo se nadam da je koncept modela ponasanja jasan tako da necu previse da se zaustavim na njemu (primer ove dvojice skolaraca iz bloga).
Iskreno ja razumem kako on to radi, ali da mi neko da u ruke taj isti zadatak nema sanse da bi ga uradio, tako da cu samo opet da se fokusiram na percepciju. Ljudski mozak opaza stvari i onda kada mi te stvari ne procesiramo. Jednostavno, bili bi uguseni kolicinom informacija koja nam dolazi preko svih cula. Tu udje "svesno" i filtrira podatke, pretvara u informacije i ...

Prvi film - pogledaj kako je objasnio tacno sta ce toj zeni da se desi pre nego sto je uopste odradio "zamenu boja". On joj je povezao promenu koja je ona sama definisala, nacrtao joj je dve slike i rekao - "Ovde si sigurna (levo), ovde ne (desno)". E tu lezi zec. Pogledaj kako svaki put kada pokazuje boje kada treba da joj promeni obrazac, koristi iste strane da bi joj nesto prikazao kao "ne bas zuta - desno" i "bas crvena - levo". Somatska komponenta dodira je takodje krucijalna. To je valjda - potvrdjivanje (ovo je cisto moja pretpostavka).

Drugi film - Druga tehinka. Ovde je bas usao u "nesvesno" da bi dobio rezultat koji zeli. Ta tehnika "prekida modela - tacnije u ovom slucaju prekida pokreta rukovanja" je prekid jedne paznje i ulazak u drugu - nesvesnu. Onda ide ceo tekst kao pod slika koji nesvesno prima, i uz put opet somatska komponenta dodira. Inace je i ovde sve objasnio pre nego sto je uradio. Izgleda da je jako bitno da ljudi shvate sta je moguce a sta ne pre nego sto im se to i desi. I jos jedna opet "slucajna" stvar. Pogledaj celu sobu... krugovi.. dve case na stolu u obliku tockova bicikla, kruzni tepih... kada ga je pitao koje boje ovaj rekao crvena (pogledaj glavnu boju u sobi...)

Treci film - Ne znam. Ovaj stvarno ne znam sem sto je objasnio kako je gospodja bas medu zamislila.

Baka Vedervaks (Terry Prachet) je ovo zvala glavologijom :). Ako nisi citala toplo preporucujem za zimske dane.

Bavicu se ovim i na dalje tako da cu da se dotaknem te teme jos... Inace ako je on to uspeo da uradi da li mozes da zamislis sta sve mi mozemo da uradimo samo ako nameracimo da se to desi. To i treba da bude poenta ovoga. :)

P.S.
Ovo je sve moje misljenje i ne mora bas da je totalno tacno niti bas po NLP teoriji, ali koliko sam ja uspeo da uhvatim..... I on sam kaze da ovo sta radi nije samo NLP. Ili sto bi rekao jedan lik koji hvata prevarante na kartama u kockarnicma u Las Vegasu - sve ovo moze i trogodisnje dete - sa 20 godina prakse :)

Pozz

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana