Društvo| Ekonomija| Život

Kako prodavati jaja

KRALJMAJMUNA RSS / 29.03.2010. u 14:57

 

Zamislite ovakvu scenu. Pijaca u nekom gradu u Srbiji. Pijačni dan, gužva, kupaca ko pleve ali slabo kupuju. Prodavaca isto kao i kupaca ima  ko pleve ali slabo šta prodaju. Svega ima na pijaci, i voća i povrća, i našeg i uvezenog, i prirodnog i in vitro (znate kako se gaji na vodi i dodaju mu se hranljive materije, kao infuzija pu, pu, pui, daleko bilo). Ima i jaja i sira i kajmaka i očišćenih pilića - šta da vam pričam. Ko nije bio ne vredi mu pričati, a ko je bio džaba pišem.
A seljacima potreban svaki dinar. Ko hleb. Sve bi uradili da zarade neki dinar. Logično, zar ne?

I sad idete vi tako pijacom i naiđete na deo gde se prodaju jaja. Ima prodavaca ko pleve a kamoli jaja. Sva jaja su ista, cene se razlikuju za dlaku, po boji su jaja ista istijacka, ne razumem kako da od tih hiljada jaja čovek izabere  tih petnaest jaja što mu žena naručila da kupi da se napravi pita sa sirom. Ne znam da li znate šta je domaća pita sa sirom. Ili domaće kiflice sa sirom-tople.
Jedini način je da biramo prema izgledu prodavca i prema tome kako se prodavac izražava. Znate kako vas pozivaju i mole naši seljaci i prodavci na pijacama: ej, prijatelje, sine, komšija, bato, da vi'š što su jaja, ajde, ajde, navali narode, da vidiš što su mi jaja (ima i takvih, brezobraznih), domaća, sveža, prsti da poližeš, i sve tako. Tako se prodaje svuda, od Njujorka i berze pa da Mračajevaca. Logično, zar ne?

E, idem i ja tako pijacom i vidim ja jedan uredan prodavac stoji i viče: evo jaja, kupite jaja,  nema mnogo mućkova, ljuska im je baš tanka ali nije kod svih, sitna su ali ima i po neko krupnije, stara su samo mesec i po dana ali ima i poneko što je od pre 25 dana, osećaju se lečka na riblje brašno, i sve tako.
Kod njega će da kupi jaja samo onaj ko je lud ili siromah koji nema para. Ako mu prodavac spusti cenu do daske. A verovatno je i prodavac lud ili je skrivena kamera, ili su ga, možebiti, platili okolni prodavci, edabi lakše prodavali sopstvenu robu.
Kad prodaje sopstvena jaja, ja mogu samo da se nasmejem i da se prekrstim i da prođem dalje. A ako bih kojim slučajem naleteo na takvog mog prodavca koga sam unajmio da prodaje moju robu ja bih uzeo motku i prebio bih ga kao mačku i oterao ga da ga više nikad moje oči ne vide. Pobesneo bih, srčka bi me strefila, pritisak, šećer, zavrtelo bi mi se u glavi, bela pena po ustima i ostali simptomi besnila.

Ovako sam se osećao više puta u životu. Posle svakog od takvih kriza bi moj majmunski rep
još malo porastao. A i uši.
Poslednji put se desilo (to moje besnilo) sinoć 28. marta 2010. godine,  za vreme gledanja Utiska nedelje na TV B92 gde je tema bila prodaja TELEKOMA (prodati ili ne prodati, sada ili kasnije, zbog izbora ili zbog budžeta, za koliko para, kome, čemu,...) a gosti su bili sadašnji ministar za telekomunikacije (žena),  docent na Elektrotehničkom fakultetu  i nekadašnji ministar (žena), glavni i odgovorni urednik jednog elektronskog magazina (muškarac) i  poslanik vladajuće stranke i nekadašnji, sadašnji i budući uticajni državni funkcioner i direktor Ekonomskog instituta (muškarac).  
Pretposlednji put se to desilo (to moje besnilo) pre neki dan kad je jedan od visokih državnih funkcionera dao intervjuu Rojtersu i rekao:  "Situacija u JAT-u je tako teška, da ne samo da vam niko neće dati ni peni, nego vi morate nekom da platite da bi uložio u njega". A  pre godinu-dve dana (već sam bio zaražen tim besnilom) jedan državni funkcioner je rekao da bi država trebalo da proda tri preostale loše banke. Dešavale su se slične prodaje naših jaja mnogo puta i ranije, pa se jedno vreme to proredilo, a sad je uznapredovala ta bolest, skoro pa pandemija.
Jasna je poenta ovog teksta. Ako neko u moje ime, u ime naroda, u ime glasača, u ime moje dece - rasprodaje državnu imovinu tako da sve čini da obori cenu toga što prodaje i svima javno poručuje da nema veće gluposti nego sada kupiti TELEKOM, JAT, Banku i sličnu državnu  imovinu ja ne mogu to drugačije da naozovem nego kriminal, antidržavna delatnost, veleizdaja ili najblažim rečima bahatost, bezobzirnost ili glupost.
Jedan od ključnih aduta koji su sinoć potezali državni funkcioneri (jednom od njih se ne može poreći da je vrlo uticajan, informisan i vrlo moćan) u Utisku nedelje je bio da država (podrazumeva se - nemamo mi veze sa tom državom) ne ume da upravlja preduzećima, da su državna preduzeća leglo partijskih nagodbi i uhljebljenja, leglo ko zna čega sve ne.  Logično, zar ne?
A drugi argument je bio da je sad cena najviša i da će sledećih godinu-dve padati jer će doći do problema u TELEKOMU koji neće moći da ulaže pare u razvoj, ni da prati konkurenciju. Svaki normalan kupac bi posle ovakvog javnog ekspozea prepametnog i nadmoćnog funkcionera (nebitno je što je on sada formalno samo poslanik) zaključio NE KUPUJ ovo đubre sada. Logično, zar ne? 
Ja ne vidim drugačiji zaključak nego da Vlada Republike Srbije i Skupština Republike Srbije 5 milisekundi posle emisije budu rapušteni i da se raspišu novi izbori. Naravno da se to nije desilo. Nisu oni majmuni. Oni se bave procenom vrednosti firmi i prodajom firmi. I tu su vrlo kompetentni. I ja sam ih postavio na to mesto. I vi što ovo čitate. Zaokruživali smo, verujući da je prodavanje robe  veština koja je poznata svima a naročito izabranim funkcionerima. I da je prodaja tuđe imovine posebno osetljiva stvar i treba da se  pazi šta se radi.    
Najgore u svemi je što ne vidim alternativu, a i prilično sam siguran da bi neka druga koalicija partija koja bi došla na vlast apsolutno isto radila kao i sadašnja. Jednostavno, ne vidim rešenje. A bojim se da ćemo doći do mnogo puta pominjanih motki sa dodatkom ili sa prelivom.


Ovde, u ovom tekstu,  se uopšte ne postavlja pitanje da li treba ili ne treba privatizovati pomenuta preduzeća. I ne postavlja se pitanje kolika je vrednost imovine koja se prodaje. Ne pitamo se ovde kakva su to preduzeća. I ne postavlja se pitanje zašto se baš sada prodaju i za koje namene i kako će biti novac utrošen. To su sasvim druge teme. O tim temama su prilično razumno i inspirativno pisali ovde  blogeri.

Ovde se radi o društvenom moralu, normama, sankcijama, razumu, kolektivnoj krivici, deci. Ovde se radi o glavi.   

Još na kraju. Ja, naravno ne znam šta se dešava daleko od javnosti. Možda potencijalni kupci znaju sve to što je javno rekao ovaj ili onaj državni funkcioner. Možda to što javno kažu državni funkcioner tj. prodavci neće ič uticati na cenu. Ali meni kao posmatraču sa drveta ili sa lijane ili iz šume takav način reklamiranja proizvoda na svetskoj pijaci  izgleda apsolutno blesavo. Logično, zar ne?  

           



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gorstak92 gorstak92 16:28 29.03.2010

Big Lale

Je imao sjajnu skrivenu kameru na pijaci.

Došao kod neke prodavačice jaja i pitao pošto jedno jaje.

Seljanka: 5 dinara komad
Big Lale: Ama jeste li sigurni? Ovo jaje vredi mnogo više

Seljanka zbunjena šta ovaj priča.

Big Lale: Dajte mi ono sa vrha.

Ona mu da, Big Lale ga razbije na tezgi i izvadi 100DM.

Big Lale: Jesam li rekao da vrede više. Dajte mi još jedno.

Ova još zbunjenija daje sledeće jaje.
Big Lale slomije i to jaje i opet vadi 100 DM.

Big Lale: Wow, dajte mi još jedno!
Seljanka: Ne dam! Nije za prodaju.

I onda Lale, kao uvređen, ode, a ova nastavila da krši jaja.

Posle joj platio ceo karton, ali super je fora bila.

Isto je bila dobra fora na radiju B92 pre neki dan kad su pitali prodavca pljeskavica šta misli o prodaji Telekoma po principu isto je to, a razume se kao i premijer.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:15 29.03.2010

Re: Big Lale

Gorštak,

ovi krše tuđa jaja.
sonja.m sonja.m 16:29 29.03.2010

jajaaaa

Vidim da nko nije na blogu, samo jajaaa ... pa i ja jednom da budem prva!
Posle cu da citam i svima , koji hoce, da prepricavam.

gorstak92 gorstak92 16:51 29.03.2010

Re: jajaaaa

sonja.m
Vidim da nko nije na blogu, samo jajaaa ... pa i ja jednom da budem prva!
Posle cu da citam i svima , koji hoce, da prepricavam.


Izvinjavam se što se nekako ugurah na prvo mesto.
Kad sam kačio komentar video sam tebe na 1st place.
Eto, misterija i ovo.
sonja.m sonja.m 17:21 29.03.2010

Re: jajaaaa

gorstak92
sonja.m
Vidim da nko nije na blogu, samo jajaaa ... pa i ja jednom da budem prva!
Posle cu da citam i svima , koji hoce, da prepricavam.


Izvinjavam se što se nekako ugurah na prvo mesto.
Kad sam kačio komentar video sam tebe na 1st place.
Eto, misterija i ovo.


Cao,gorstak92, prihvatam izvinjenje , ali sam ozaloscena jaaaa... sto bar jednom nisam prva.





cartmanikus cartmanikus 17:03 29.03.2010

Di su nasi novci?

E, idem i ja tako pijacom i vidim ja jedan uredan prodavac stoji i viče: evo jaja, kupite jaja, nema mnogo mućkova, ljuska im je baš tanka ali nije kod svih, sitna su ali ima i po neko krupnije, stara su samo mesec i po dana ali ima i poneko što je od pre 25 dana, osećaju se lečka na riblje brašno, i sve tako.
Kod njega će da kupi jaja samo onaj ko je lud ili siromah koji nema para. Ako mu prodavac spusti cenu do daske. A verovatno je i prodavac lud ili je skrivena kamera, ili su ga, možebiti, platili okolni prodavci, edabi lakše prodavali sopstvenu robu.


A drugi argument je bio da je sad cena najviša i da će sledećih godinu-dve padati jer će doći do problema u TELEKOMU koji neće moći da ulaže pare u razvoj, ni da prati konkurenciju.

Jedina razlika izmedju prvog, imaginarnog i drugog stvarnog vikaca je u tome sto prvi pokusava da lakse proda (tudju robu), a drugi i njemu slicni hoce jeftinije da prodaju, isto tako tudju robu.
Sve u svemu sramota i prevara.
Hoce li se mozda udostojiti da sadasnjim i bivsim radnicima podele akcije pre moguce prodaje? Hoce li pare od prodaje zavrsiti na krpljenju budzeta ili na infrastrukturu?
Ma naravno da znam da ima i ispod zita al o tome necu jer se to podrazumeva i ne vidim kako spreciti.
OK ostalo je jos nekoliko firmi i onda ce se vlade menjati kao u Italiji na svakih 6 meseci do godinu dana jer nema se oko cega boriti, a i ceka nas Kosovo ili EU ...

Najgore u svemi je što ne vidim alternativu, a i prilično sam siguran da bi neka druga koalicija partija koja bi došla na vlast apsolutno isto radila kao i sadašnja. Jednostavno, ne vidim rešenje. A bojim se da ćemo doći do mnogo puta pominjanih motki sa dodatkom ili sa prelivom.

05.10. je bio datum kada je obican narod naucio na svojim greskama! Hm, ja jos nisam postao takav ali mi se cini da nas sve teraju u tom pravcu.
Dr M Dr M 17:38 29.03.2010

Re: Di su nasi novci?

Onaj sto onako blesavo prodaje jaja je inzenjer bez posla, ovi sto prodaju Telekom su dunsteri koji imaju lukrativan posao...
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:46 29.03.2010

Najbolja drugarica

mi nedavno ispričala pijačno-jajčani vic:

Dođe kupac do tezge, merka jaja, pita prodavca:

- Pošto?
- 20 dinara.
- Je l može niže?
- Može, ako čučnem.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:14 29.03.2010

Re: Najbolja drugarica

To liči na Goricu. Pljunuta ona. I sad je čujem kako se kliberi, onako od srca.
A meni se plače.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:18 29.03.2010

Re: Di su nasi novci?

Dr M
Onaj sto onako blesavo prodaje jaja je inzenjer bez posla, ovi sto prodaju Telekom su dunsteri koji imaju lukrativan posao...

Lukrativan, nego šta. A jedno od sinoćnih gostiju mi ličilo na kvočku koja leži na jajima. Ne znam šta je gore: biti majmun ili kvočka koja nosi lukrativna jaja.
lucidalina lucidalina 20:27 29.03.2010

Re: Najbolja drugarica

Jelica Greganović
mi nedavno ispričala pijačno-jajčani vic:

Dođe kupac do tezge, merka jaja, pita prodavca:

- Pošto?
- 20 dinara.
- Je l može niže?
- Može, ako čučnem.


imam ja pijacno - jabucni.

- posto jabuke
- 50 dinara kila
- je l valjaju?
- eno vam gospodjo tri tezge nize kabina, id'te pa probajte
blogovatelj blogovatelj 21:09 29.03.2010

Re: Najbolja drugarica

- Pošto?
- 20 dinara.
- Je l može niže?
- Može, ako čučnem.


- Imas pivo?
- Imam.
- Jel' ti ladno?
- Jeste.
- Obuci se!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:08 29.03.2010

Re: Najbolja drugarica

- posto jabuke
- 50 dinara kila
- je l valjaju?
- eno vam gospodjo tri tezge nize kabina, id'te pa probajte


Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:30 29.03.2010

Prosto ko pasulj

Onog prodavca što kudi jaja koja prodaje si izmislio, takvih nema na pijaci.
Prodavce Telekoma, naravno, nisi morao da izmišljaš, takvi itekako postoje.
Oni kude Telekom, jer njih plaćaju kupci,a ne vlasnici čiju robu prodaju. Što je cena Telekomu niža, njihova provizija viša.
Prosto ko pasulj, zar ne?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:12 29.03.2010

Re: Prosto ko pasulj

Ja mislim da je to nemoguće-da što je cena Telekomu niža, njihova provizija viša. To si izmislio. Ne bi oni nikada. Idi! Ma kakvi! Ne laži! Ma jok! To si ti nešto pogrešno povezao!
mariopan mariopan 21:24 29.03.2010

Re: Prosto ko pasulj

Vojislav Stojković
Onog prodavca što kudi jaja koja prodaje si izmislio, takvih nema na pijaci.
Prodavce Telekoma, naravno, nisi morao da izmišljaš, takvi itekako postoje.
Oni kude Telekom, jer njih plaćaju kupci,a ne vlasnici čiju robu prodaju. Što je cena Telekomu niža, njihova provizija viša.
Prosto ko pasulj, zar ne?

E bravo, to je to!
djoka_l djoka_l 22:27 29.03.2010

Re: Prosto ko pasulj

Izvini, ali moram da primetim da je ova analiza prodaje Telekoma slična onoj analizi prodavca pljeskavica...

Mislite da se cena kompanije određuje po tome šta pričaju bivši i sadašnji političari.

Zainteresovani kupac će nekoliko meseci angažovati revizorsku kuću koja će proveravati svaki papirić iz poslednjih 5 godina poslovanja, uključujući i bivše revizorske izveštaje, pa će tek onda dati ponudu, ili tražiti nazad pare (kao u slučaju NISa, koji je lažno prikazao rezultate poslovanja).
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 05:30 30.03.2010

Re: Prosto ko pasulj

djoka_l
23:27 29.03.2010 / *novo
Naravno da gledaju sve papire. Ali ako prodavac još viće da ovo što prodaje ništa ne valja to teško može da podigne cenu (blago rečenO.)I ja gledam jaja na pijaci, sva su mi ista, ali ne bih kupio kod onoga što viče da su mu jaja mućkovi. Svaki prodavac mora da hvali svoju robu. A prodavac moje robe (ovo je moja roba, taj TELKOM, JAT Banka,...) ima da zaveže i ako zna da roba nije idealna. Pa i prodavac polovnog auta pre izlaganja na auto pijaci opere auto.
seceranac seceranac 15:46 30.03.2010

Re: Prosto ko pasulj

KRALJMAJMUNA
Ja mislim da je to nemoguće-da što je cena Telekomu niža, njihova provizija viša. To si izmislio. Ne bi oni nikada. Idi! Ma kakvi! Ne laži! Ma jok! To si ti nešto pogrešno povezao!



a da pitamo strucnjaka kako to ide

Eto nas kolega bloger Aleksandar Sasa Radulovic rasprodaje drzavnu seceranu na Cukarici (kod Ade) pa najbolje zna kako ide taj posao sa provizijom. Vec je dva tendera sabotirao da bi presao na pogodbu u kojoj stvari idu bas kako ovde Vojislav rece. Skupo je to gradjevinsko zemljiste preko puta Ade bice tu dovoljno provizije za stecajnog upravnika secerane da pocasti ceo blog.

aleksandarz92 aleksandarz92 20:16 29.03.2010

Na istu temu

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:21 29.03.2010

Re: Na istu temu

aleksandarz92
link

E, moj Aleksandre. Koliko linkova ima na ovu temu. Propali smo kao kockari što se nadaju da će da ih pogodi premija.
mariopan mariopan 21:37 29.03.2010

Re: Na istu temu

Ja mislim da ti što prodaju naša jaja ne rade za nas nego za kupce i masnu proviziju. Znaju da neće još dugo moći da nas lažu kako nešto rade i za nas i da im je ovo poslednja prilika da se još malo nafatiraju pre nego što prorade motke.

Pozdrav Kralju
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 05:33 30.03.2010

Re: Na istu temu

mariopan
Ja mislim da ti što prodaju naša jaja ne rade za nas nego za kupce i masnu proviziju. Znaju da neće još dugo moći da nas lažu kako nešto rade i za nas i da im je ovo poslednja prilika da se još malo nafatiraju pre nego što prorade motke.Pozdrav Kralju

Kad pobesnela raja dohvati motke i metke ekipa neće stići da kaže: Znate, ja sam samo pritiskao dugme i puštao gas.
A u toj raji će biti i moja deca, ako pre toga ne zapale napolje.
4krofnica 4krofnica 14:39 30.03.2010

*

da sam uzivala-nisam,
ali opak ti je tekst.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 06:07 31.03.2010

Re: *

4krofnica
da sam uzivala-nisam,ali opak ti je tekst.

Još me nisu prihapsili zbog te opakosti. A kad će ne zna se. Očekivao sam onomad, kad sam britanskom ambasadoru nešto odbrusio na njegovom/njihovom blogu ovde, i kao za pakost dobio neke grdne preporuke. Sad se okrećem i za sopstvenom senkom, a i PC mi nešto štuca. Ako se ne vidimo i ne čujemo više izvin'te na svemu.
4krofnica 4krofnica 10:07 31.03.2010

Re: *

vi'š da sam ti lupila preporuku.
cuvaj se njih.
NNN NNN 11:03 31.03.2010

Svaka ti čast

i za tekst,
a posebno što si izdržao da odgledaš (i odslušaš) ono što se zove A. Vlahović
Profesionalni lažov.
Posle njegovih privatizacija Srbija je siromašnija, a on bogatiji (mnogo bogatiji)
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:48 31.03.2010

Re: Svaka ti čast

NNN
i za tekst,a posebno što si izdržao da odgledaš (i odslušaš) ono što se zove A. Vlahović Profesionalni lažov.Posle njegovih privatizacija Srbija je siromašnija, a on bogatiji (mnogo bogatiji)

I mi smo bogatiji za jedno veliko iskustvo.
Milutin Milošević Milutin Milošević 23:59 01.04.2010

Komentar

Ovde se radi o društvenom moralu
Komšija, ovo je odavno pojam koji se nalazi samo u udžbenicima istorije
Черевићан Черевићан 15:48 02.04.2010

муда

телеком ја неразумем
па нећу . . . оњему
ојајима прича друга
она су . . . у свему

ухрани се немош безњи
куварица њих се лаћа
но ињој баш страна нису
ниона из измушких гаћа

акад смо већ коти јаја
давидиш ти мојег чуда
нузњих било споловила
а сад шака пуна мууда
NNN NNN 08:04 03.04.2010

Re: муда

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana