Gradjanske inicijative| Zdravlje

Mic po mic...

Krugolina Borup RSS / 26.03.2010. u 12:57

cat-and-mouse2.jpgMinistarstvo zdravlja Republike Srbije nedavno je izdalo tri Vodiča dobre prakse za babice i lekare:

1. Fiziološki porođaj
2. Opšti principi nege i lečenja u porodilištu
3. Opšti principi komunikacije sa trudnicama, porodiljama i njihovim porodicama

Vodiči su nastali kao deo projekta "Jačanje kapaciteta na unapređenju maternalnog i neonatalnog zdravlja" u devet zemalja jugoistočne Evrope, među koje spada i Srbija. Ovde, kod nas, predloge vodiča su razmatrali i na kraju ih usvojili:

a) odgovarajuće sekcije Srpskog lekarskog društva (perinatološka, ginekološko-akušerska i pedijatrijska)
b) udruženja ginekologa i akušera Srbije i Crne Gore
c) predstavnici Odbora za zdravstvo Vlade Republike Srbije
d) predsednik Republičke stručne komisije za perinatalnu zdravstvenu zaštitu
e) istaknuti stručnjaci
f) predstavnici referentnih zdravstvenih ustanova
g) predstavnici medicinskih fakulteta u Srbiji

Dakle, svi se složili, blago meni. A šta kažu ovi novi Vodiči? Evo meni najzanimljivijih citata:

1. Fiziološki porođaj

- str 11: "Podstičite podršku pratioca na porođaju; Ohrabrite pratioca da pruža podršku ženi tokom porođajnih napona i porođaja, da joj trlja leđa, briše čelo vlažnim peškirom, pomaže joj da se prošeta; Postarajte se da atmosfera na porođaju bude podsticajna i ohrabrujuća uz poštovanje ženinih želja; Obezbedite privatnost i diskreciju."

- str 12: "Ženi koja ima porođajne napone ne treba automatski dati klistir."

- str. 23: "Epiziotomija se više ne preporučuje kao rutinska procedura. Nije dokazano da rutinska epiziotomija smanjuje perinealno oštećenje, kasniji vaginalni prolaps ili nekontrolisano mokrenje. U stvari, rutinska epiziotomija se vezuje za veći broj rascepa trećeg i četvrtog stepena i naknadne disfunkcije mišića sfinktera. Epiziotomiju treba uzeti u obzir samo u slučaju: a) komplikovanog vaginalnog porođaja (karlični, distocija ramena, forceps, ekstrakcija vakuumom; b) ožiljaka od isecanja ženinih genitalija ili rascepi trećeg i četvrtog stepena koji nisu dobro zarasli; c) patnja ploda."

- str. 30: "Ako novorođenče nema nikakvih očiglednih problema, zbrinite ga na uobičajeni način, uključujući direktan kontakt sa majkom ("koža na kožu") i rano dojenje. Ako stanje majke dozvoljava, držite novorođenče u stalnom direktnom kontaktu sa majkom."

2. Opšti principi nege i lečenja u porodilištu

- str. 37 (Priprema žene za hirurški zahvat): "Nemojte brijati ženine pubične dlake jer to povećava rizik od infekcije rane. Dlake se mogu po potrebi skratiti."

- str. 47: "Da bi se približila ženama i zajednici, regionalna bolnica bi trebalo da ispita svoju praksu pružanja usluga. U tom smislu bi trebalo stvoriti okruženje koje je prijatno i usklađeno sa kulturnim i društvenim miljeom: a) uvažava ženinu prijatnost i osećaj stida; b) rado prima članove porodica; c) predstavlja udobno mesto za ženu i/ili njeno novorođenče (npr. niži kreveti za porođaj i čista soba). Pažljivim planiranjem, ustanova može da stvori ovo okruženje a da pri tom ne naruši svoju sposobnost da odgovori na komplikacije i hitne slučajeve."

***

Dakle, ovi Vodiči dobre prakse konačno preporučuju skoro sve ono što smo mi od početka i zahtevali.

To su dobre vesti.

Ali, ima i loših.

Loša vest je da ti Vodiči dobre prakse uopšte nisu obavezujući. Oni su preporuka.

Dakle, nama sad predstoji borba za primenu onoga što stoji u Vodičima dobre prakse u tu istu praksu. Iako neobavezujući, oni imaju snagu samim tim što se poklapaju s našim zahtevima. I oni imaju snagu zato što smo se pred međunarodnim institucijama (SZO, UNICEF) obavezali, pa od njih i pare uzeli, da ih napravimo i primenimo. Na nama je da se izborimo za njihovu primenu. Bez našeg angažovanja, niti će ko osećati obavezu da ih primeni, niti će ko imati da dojavi međunarodnim institucijama da se ne primenjuju.

Moram ovde da napomenem i da su ti Vodiči dobre prakse nastali zahvaljujući angažovanju ministarstva zdravlja. Stoga, sve pohvale ministarstvu zdravlja. Međutim, brine me ta (ne)povezanost između teorije ministarstva zdravlja i prakse u porodilištima. Ne mogu da zaboravim anegdotu koju mi je ispričao jedan lekar iz jednog od porodilišta koje smo obišli. Anegdota se odnosi na trenutak u kome je 2005. godine donet novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji je umnogome osavremenio propise i dao prava pacijentima. Po priči pomenutog lekara, reakcija njegovih kolega na te nove propise glasila je: "Tomica doneo, Tomica neka i sprovodi." A oni nastavili po starom.

Naravno da Tomica ne može da se klonira i džedži u svim porodilištima Srbije (a kamo ostale zdravstvene ustanove?), kako bi se postarao da se Zakon sprovodi. On to, teoretski, može da uradi uz pomoć institucija koje mu stoje na raspolaganju. Ali, svi znamo kako te institucije "funkcionišu". Inertne su, bez volje i želje da rade išta što ne moraju i na šta ih niko ne tera. Teoretski, trebalo bi da ih opet na to isti taj Tomica tera. Ali, ponovo, ne može da se klonira i džedži u svim institucijama.

Jedini način da se ta atmosfera opšte inertnosti i kabastog, birokratskog, uspavanog sistema promeni jeste - angažovanje građana i građanskog sektora. Mi imamo ono što Tomica nema: brojnost. I mi sačinjavamo ono što se pokazalo kao najbolji pokretački faktor: javnost. Ako sam išta naučila u ovih godinu i po dana otkada je ova inicijativa krenula, onda je to činjenica da najbolje rezultate daje Sveto trojstvo: vladin sektor, građani i mediji, u zajedničkoj saradnji.

Objavljivanjem Vodiča dobre prakse za babice i lekare, vladin sektor je obavio svoj deo posla. I na tome im hvala.

Sad smo mi na potezu.

GI "Majka Hrabrost" već ima plan kako da angažuje građane i građanke da, u saradnji s medijima, generišu neophodan pritisak za primenu onoga što ti Vodiči sadrže.

Detalji stižu u ponedeljak... watch this space...

 



Komentari (121)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:05 26.03.2010

Mic po mac

da atmosfera na porođaju bude podsticajna i ohrabrujuća uz poštovanje ženinih želja


U poređenju sa realnošću u Srbiji, ovom vodiču fali dodatak u naslovu - "kroz galaksiju".
kiselkasta kiselkasta 14:01 26.03.2010

Re: Mic po mac

uz mnogo toga ruznog sto sam dozivela u bolnici (januar, bez tople vode i grejanja, na odeljenju sestre uzas,)

moram reci da su babice koje su me poradjale (njih tri, bilo je malo cupavo) bile savrsene, i da, drzale su me za ruku, sve vreme (pogotovo najstarija i glavna u smeni valjda)i da obloge su mi na celo stavljale, bile izuzetno predusretljive, pozitivne i pozrtvovane, upucivale konstantno nezne i utesne reci, ni trenutka me nisu ostavile samu (one kad su dose na jutarnju smenu ja sam ih docekala, i citavu smenu su samnom provele) nije im bilo lako, ali ni jednog trenutka nisam mogla naslutiti da im je tesko ili ne daj boze nesto drugo
Moram da naglasim da sam imala srecu, eto zapala me najbolja smena babica, i to je to, da sam promasila smenu bilo bi svasta
ali na odeljenju gde sam provela 3 dana sa bebom e to je vec druga prica...
masovna_keva masovna_keva 16:13 26.03.2010

Re: Mic po mac

U poređenju sa realnošću u Srbiji, ovom vodiču fali dodatak u naslovu - "kroz galaksiju".


huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu

Btw, ako se delimo po resorima, ja konkurisem za resor glavne sestre na trecem spratu-levo od lifta i maticharke . Njihova arogancija bez pokrica, nevaspitanje i bahatost su neiscrpni izvor moje inspiracije za "neophodnim pritiskom" (citaj : napushavanjem)
thebee269 thebee269 13:19 26.03.2010

mozda...

je jedan od nacina kako sve ovo sprovesti u delo taj,
da se napise jedan dobar strucni rad,naravno na ovu temu, posalje Zdravstvenom savetu na akreditaciju,
pa onda kroz proces kontinuirane medicinske edukacije,
koji sprovde komore lekara i med. sestara,
uvede u praksu.
Mozda ce trajati malo duze , ali vredi poceti.
mesecnaasc mesecnaasc 16:26 26.03.2010

Re: mozda...

thebee269
je jedan od nacina kako sve ovo sprovesti u delo taj,
da se napise jedan dobar strucni rad,naravno na ovu temu, posalje Zdravstvenom savetu na akreditaciju,
pa onda kroz proces kontinuirane medicinske edukacije,
koji sprovde komore lekara i med. sestara,
uvede u praksu.
Mozda ce trajati malo duze , ali vredi poceti.



Na zalost to ne radi, ustanove same biraju koje edukativne kurseve slusaju i to se zavrsava na tome jer ne postoji uslov da se isto primenjuje.
kiselkasta kiselkasta 13:50 26.03.2010

secam se, ali se i nadam

str 12: "Ženi koja ima porođajne napone ne treba automatski dati klistir."

uhhh taj klistir, koje je to ponizenje bilo i nakon skoro 10 god zivahna mi uspomena (nekakav prolazni hodnik, wc bez vrata odmah pored, med radnici koji prolaze, ....)

nadam se da ce ovaj vodic ipak biti nesto vise od preporuke
mesecnaasc mesecnaasc 21:37 26.03.2010

Re: secam se, ali se i nadam

Moram ovo prokomentarisati, zena koja ima napone se poradja, mislim beba samo sto se nije rodila u ovim slucajevima se klizma nikad ne daje, jer se posle klizme, kao sto znamo, ,,zaglavi" u toaletu. Davanje klizme u ovom momentu je opasno i niko je tad nece dati porodilji. Tako da mi ovo bas i nije jasno

Ili su mozda mislili da u tom slucaju ne treba davati klizmu. Mada, kao sto rekoh, tad je niko nece ni dati.
cartmanikus cartmanikus 13:58 26.03.2010

Imate moju podrsku

Smatram se nekompetentnim da dajem komentare na ovu temu ali imate moju podrsku jer znam, hm... predpostavljam kakve je muke moja zena imala na prvom i drugom porodjaju.
Definitivno stvari moraju da se menjaju na bolje, a pogotovo odnosi izmedju lekara i med. sestara prema pacijentima. Suvise cesto nasvas posmatraju kao stvari, a sto ne bi trebali to jest smeli.
ladyhawk ladyhawk 14:18 26.03.2010

I najduzi put...

zapocinje prvim korakom, a ka ovom cilju ih je ucinjeno vec nekoliko veoma krupnih.

Prvo je u javnosti NAJZAD pocelo otvoreno da se govori o strahotama koje zene dozivljavaju u nasim porodilistima.
Zatim je osnovano udruzenje koje se veoma aktivno bavi tim problemom.
Uspostavljena je komunikacija s nekim nadleznim institucijama, pre svega, Ministarstvom zdravlja.
Uspostavljena je medjunarodna saradnja s drugim porodilistima.
Javnost je zainteresovana za ovaj vid borbe za poboljsanje polozaja trudnica, porodilja i beba.
Dame koje prezentuju "Majku hrabrost" to obavljaju na izvanredan, divljenja dostojan nacin!

Verovatno sam mnogo toga izostavila, ne namerno, ali sustina je tu. KRUGOLINA BRAVO!
maca22 maca22 14:29 26.03.2010

Re: I najduzi put...

ladyhawk
Verovatno sam mnogo toga izostavila, ne namerno, ali sustina je tu. KRUGOLINA BRAVO!


malasneki malasneki 14:40 26.03.2010

Svasta Kru

pa nisi valjda mislila da ce oni to i primenjivati? to se pise samo javnosti radi i da se ima na osnovu cega uzeti pare od medjunarodnih institucija.
maca22 maca22 14:45 26.03.2010

Re: Svasta Kru

Da im javimo da ne placaju dok se ne sprovede u praksi ono sto moze vec sad?
malasneki malasneki 15:34 26.03.2010

Re: Svasta Kru

gotovo, pare su vec potrosene na stampu
mesecnaasc mesecnaasc 16:34 26.03.2010

Veliki pomak!

Ovo su ODLICNE vesti!!! ODLICNE!!! Nisam procitala ceo tekst, ali ovo izneto ovde je odlicno! Primenjivace se, ne brinite ici ce to, negde malo brze negde malo sporije, ipak trenutno to zavisi od menadzmenta svake kuce, izazovno je, postoje uprte oci javnosti oni koji budu zeleli da privuku pacijente ce PRIMENJIVATI! Cim prvi pocnu, krenuce i ostali...bar se nadam.

KRU BRAVOOOO!!![u][/u]

mesecnaasc mesecnaasc 16:39 26.03.2010

Gde je...

Sad sam bila na sajtu Ministarstva zdravlja, nema Vodica ili nisam na dobrom mestu trazila.

...nema...

E bas sam.....lepo Krugolina postavila na samom pocetku, a ja ... Izvinjavam se na stvaranju zabune.

dobar pocetak

meni ovo zvuci kao dobar pocetak
zilikaka zilikaka 19:29 26.03.2010

Re: dobar pocetak

I meni se čini. Liči!



maca22 maca22 21:28 26.03.2010

Re: dobar pocetak

Preldažem Žilikaku za pisača prijava umrlim institucijama sistema.
scabies scabies 20:04 26.03.2010

Sve je to super, ali mene zanima:

"Nemojte brijati ženine pubične dlake jer to povećava rizik od infekcije rane. Dlake se mogu po potrebi skratiti."
Promaklo mi je kad i kako se od "ne smanjuje rizik" stiglo do "povećava rizik"? Postoji li neko objašnjenje za ovo?
maca22 maca22 20:12 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

Imam par ideja, ali i mene zanima odgovor onih koji su to promenili. :)
scabies scabies 20:20 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

Imam par ideja
Slušam
maca22 maca22 20:47 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

Rizik od infekcija prilikom brijanja. Čak i kada bi to radili ne samo sečivima, već i kompletnim žiletima (ono u šta se sečivo stavlja) za jednokratnu upotrebu, i to u rukavicama koje bacaju, ostaje problem sitnih posekotina koje su uvek upale i prave bubuljice i gnoje.
A svaka otvorena ranica na kožei je vrata za ulazak mikroba dok te tamo pregledaju, ovom-onom rukom, podečavaju i sl.
Osim toga vlasište dole ima zaštitnu funkciju.

Može?
mesecnaasc mesecnaasc 21:09 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

scabies
"Nemojte brijati ženine pubične dlake jer to povećava rizik od infekcije rane. Dlake se mogu po potrebi skratiti."
Promaklo mi je kad i kako se od "ne smanjuje rizik" stiglo do "povećava rizik"? Postoji li neko objašnjenje za ovo?



Ajd da probam
"Nemojte brijati ženine pubične dlake jer to povećava rizik od infekcije rane

Hmm...kad se vrsi brijanje malo se ,,ostruze" povrsinski sloj koze, a on je barijera koja ne dozvoljava prodor bakterija u organizam. ZNACI TVRDNJA JE TACNA.

scabies scabies 21:19 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

Hmm...kad se vrsi brijanje malo se ,,ostruze" povrsinski sloj koze, a on je barijera koja ne dozvoljava prodor bakterija u organizam. ZNACI TVRDNJA JE TACNA.
Rado bih potražila nešto više na Internetu o tome, pa mi samo moraš reći kako bi se to moglo zvati? Mislim-takva povreda kože.
mesecnaasc mesecnaasc 21:27 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

moze!
mesecnaasc mesecnaasc 21:43 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

/ narusen integritet koze
/ prirodne barijere organizma
/ lanac infekcije
/ ulazna vrata infekcije
/ mikro lezije koze
/mehanizmi nespecificne odbrane domacina Medicinska bakteriologija, grupa autora, redaktor Milena Svabic Vlahovic,strana 141
scabies scabies 21:56 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

Mnogo je to uopšteno na 141. strani
Mene konkretno zanima ta povreda kad se kako kažeš "ostruže površinski sloj kože", mora da to ima neko ime?
Inače, vrlo sam zainteresovana za temu jer su mi svojevremeno obrijali 4 centimetra kvadratna kose da bi mi okrpili glavu.
maca22 maca22 22:02 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

Skrapio parti superficii cutanei?

Pa evo, nalazim da se prica da su utvrdili da brijanje dovodi do vise infekcija. Doduse, ne i šta, ko je i gde to istraživao.
A ne mislim da to važi za glavu. Nije ona tako prljavo mesto kao oko kloake, smuvane u gomili prevoja gde rade sve moguće žlezde i žlezdice, ispadaju sve izlučevione, na glavi nema trenja dok se hoda i sl.
mesecnaasc mesecnaasc 22:05 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

Neces puno naci, ustvari hoces ali ne na ovu nasu temu. Ima tu puno za i protiv. Vidis to o cemu pricamo je tacno, ali najveci broj bakterija se zadrzava upravo na dlakama, ima ih jako puno jer se lepo zalepe, a bakterije se mnoze , naravno ne sve ali velika vecina da, na 20 minuta. Ako tu dodas krv, urin, stolicu onda one imaju savrsenu podlogu za umnozavanje. E sad ako je u blizini i rana onda zamisli sta se sve moze dogoditi. Medjutim ako se higijena adekvatno odrzava, a to podrazumeva narodski receno ,,pranje" posle svake upotrebe toaleta, posle svakog dojenja, jer dojenje izaziva grcenje materice i istiskivanje krvi iz nje, onda nema mesta panici. Ali ni tu se ne sme preterivati jer preteranom higijenom, prvenstveno mislim na upotrebu sapuna, se znacajno smanjuje normalna bakterijska flora koze koja je i stiti od prodora infekcije. Tako da o ovome neces naci puno na netu, bar ja mislim.
Radila sam u porodilistu gde se nisu davale ni klizme niti se brijalo, a radila sam i u dva porodilista gde su se davale klizme i brijalo, iskrena da budem ne secam se da je bilo vise inficiranih rana ni u jednima ni u drugima, mada je ovo onako ,,odokativno" ocenjeno sa moje strane.
Sa druge strane prilikom brijanja dolazi do vec receno povreda koze i skidanja njenog povrsnog sloja, a sa njim naravno ode i normalna bakterijska flora i taj deo ostaje dostupan za prodor bakterija. Ali je ovde problem sto su bolnicke bakterije mnogo opasnije i otpornije na antibiotike od onih van bolnica, a povrsina ulaznih vrata za njihov prodor je veca.
U slucajevima gde se ne brije nema toliko otvorenog puta za prodor tih bakterija, pa sve i da je normalna flora redukovana pranjem, nije ostecen povrsinski sloj koze.
Licno sam misljenja da se sve zasniva upravo na ovome, naravno tako ja mislim, i iz tog razloga treba ,,ne brijati"
Ala ga zakukumuljih majko moja mila
scabies scabies 22:07 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

A ne mislim da to važi za glavu. Nije ona tako prljavo mesto

Aaa, sad počinjem da kapiram! Briju se mesta koja su "čista" da bi se sprečila infekcija. Kako to samo meni nije palo na pamet
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:15 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

Evo šta kaže Kokrenova baza:

http://www2.cochrane.org/reviews/en/ab001236.html

Otprilike: na isto mu izađe i brijao i ne brijao. Pa zašto onda brijati? (Bar sam ja tako razumela zaključak.)
scabies scabies 22:18 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

najveci broj bakterija se zadrzava upravo na dlakama, ima ih jako puno jer se lepo zalepe, a bakterije se mnoze , naravno ne sve ali velika vecina da, na 20 minuta. Ako tu dodas krv, urin, stolicu onda one imaju savrsenu podlogu za umnozavanje. E sad ako je u blizini i rana onda zamisli sta se sve moze dogoditi.
Sve ja to tebi verujem, samo ja malo teže kapiram - meni ovo deluje kao argument zašto bi trebalo ukloniti dlake, a ne zašto ih ne treba uklanjati.

Sa druge strane prilikom brijanja dolazi do vec receno povreda koze i skidanja njenog povrsnog sloja
A ta povreda se zove Skrapio parti superficii cutanei? Tako kaže Maca, ali nema ništa slično na Googlu. Znaš li ti latinski ili srpski naziv takve povrede?
scabies scabies 22:20 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

Otprilike: na isto mu izađe i brijao i ne brijao.
Pa ja to baš i pitam - kad, kako i ko je prevalio put od "brijanje ne smanjuje rizik od infekcije" do "brijanje povećava rizik od infekcije"???
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:24 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

Pa ja to baš i pitam - kad, kako i ko je prevalio put od "brijanje ne smanjuje rizik od infekcije" do "brijanje povećava rizik od infekcije"???


Pa, to ćeš morati da pitaš ove što su razmatrali i usvojili Vodiče, tzv. stručnjake. Eno ti gore pobrojane institucije, a evo ti ovde i imenom i prezimenom članovi uređivačkog tima iz impresuma Vodiča:

Urednik izdanja
Prim. mr sci. med Dragana Lozanović-Miladinović

Uređivački tim
Prof. dr Radovan Bogdanović
Prof. dr Borisav Janković
Dr Biljana Kilibarda
Prim. dr Djurdja Kisin
Dr Nina Kuburović
Doc. dr Snežana Rakić
Prim. dr Ljiljana Sokal-Jovanović

Izdavač
Ministarstvo zdravlja Republike Srbije

Za izdavača
Prof. dr Tomica Milosavljević, ministar zdravlja
maca22 maca22 22:25 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

scabies
Tako kaže Maca, ali nema ništa slično na Googlu. Znaš li ti latinski ili srpski naziv takve povrede?

Scabi, ja se salim! Igram se latinskog. :)
mesecnaasc mesecnaasc 22:30 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

scabies
najveci broj bakterija se zadrzava upravo na dlakama, ima ih jako puno jer se lepo zalepe, a bakterije se mnoze , naravno ne sve ali velika vecina da, na 20 minuta. Ako tu dodas krv, urin, stolicu onda one imaju savrsenu podlogu za umnozavanje. E sad ako je u blizini i rana onda zamisli sta se sve moze dogoditi.
Sve ja to tebi verujem, samo ja malo teže kapiram - meni ovo deluje kao argument zašto bi trebalo ukloniti dlake, a ne zašto ih ne treba uklanjati.

Sa druge strane prilikom brijanja dolazi do vec receno povreda koze i skidanja njenog povrsnog sloja
A ta povreda se zove Skrapio parti superficii cutanei? Tako kaže Maca, ali nema ništa slično na Googlu. Znaš li ti latinski ili srpski naziv takve povrede?



Pa da bih nesto zakljucila moram sagledati iz svih uglova i za i protiv i na kraju doneti ,,presudu" I ispada da ako brijes postoji veca mogucnost za infekciju jer ostetis kozu na vecoj povrsini i otvaras vrata bakterijama. A opet ako ne brijes a higijena nije na adekvatnom nivou opet se povecava mogucnost infekcije. Dodje mu na ,,fifti fifti" i jedno i drugo.

E ne znam kako se zove ta povreda koze, nikada u zivotu je na latinskom nisam cula kao dijagnozu, a ni na srpskom ...mozda LACERACIJE KOZE, ODEROTINE??? Mozda Ana moze pomoci.
maca22 maca22 22:35 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

A brijač svakog upropasti, šta će vam studija.
Scabi, nađoh nešto, ali nije stručno:
As far as shaving for the birth, it used to be common practice for women's pubic hair to be shaved prior to delivering because doctors thought that eliminating the hair would decrease chances of infection. However, statistics showed that there were actually more instances of infection reported from shaving than not shaving. These days, the most common practice seems to involve swabbing the crotch area in antiseptic before the birth.
http://www.franklypregnant.com/askarchives74.html
maca22 maca22 22:37 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

scabies
A ne mislim da to važi za glavu. Nije ona tako prljavo mesto

Aaa, sad počinjem da kapiram! Briju se mesta koja su "čista" da bi se sprečila infekcija. Kako to samo meni nije palo na pamet

Plus žilet lakše grabi, jer je dostupna površina, pa manje i grebe.
scabies scabies 22:45 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

Plus žilet lakše grabi, jer je dostupna površina, pa manje i grebe.
Sledeći put kad polupam glavu, tražiću depilaciju 'ladnim voskom
LACERACIJE KOZE, ODEROTINE???
Ček, ček, pa to mora biti nešto vidljivo golim okom? I berberin bi morao da bude dobro pijan da nekog tako osakati, zar ne?
mesecnaasc mesecnaasc 22:50 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

Jao scabies pokusavam naci nesto sto lici na to sto ti hoces da ti kazem! Rekoh ti NECES NISTA NACI na tu temu!

Jednostavno nema, niti se tako sta dijagnostikuje, niti se takvo sta leci. Takvo sta samo moze biti jedan od faktor rizika za nastajanje infekcije.
scabies scabies 22:54 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

Jao scabies pokusavam naci nesto sto lici na to sto ti hoces da ti kazem! Rekoh ti NECES NISTA NACI na tu temu!
Idi, bre, ništa ti ne verujem! Malopre me upućuješ na tamo neku 141. stranu, a sad to nema nigde, al' svi znaju da postoji? Kad sam našla tu 141. stranu, sve ću naći u životu, samo daj bar neko uputstvo
mesecnaasc mesecnaasc 23:12 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

Sve asocijacije koje sam imala sam ti dala, sustina je
ednostavno nema, niti se tako sta dijagnostikuje, niti se takvo sta leci. Takvo sta samo moze biti jedan od faktor rizika za nastajanje infekcije.


maca22 maca22 23:18 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

scabies
LACERACIJE KOZE, ODEROTINE???
Ček, ček, pa to mora biti nešto vidljivo golim okom? I berberin bi morao da bude dobro pijan da nekog tako osakati, zar ne?

Scabi, ne znam tačno šta su laceracije, ali svi znamo da se pri brijanju oguli koža, makar onaj beli sloj koji ne krvari, i da se zato ne stavlja alkohol na obrijanu kožu.
scabies scabies 23:23 26.03.2010

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

Scabi, ne znam tačno šta su laceracije
Ma ne znam ni ja, al' blefiram. Kažem ja sebi: "Kad može Maca da izmišlja latinski, mogu i ja da se pravim da znam šta su laceracije."
U brijanje se inače ništa ne razumem. Samo mi je lakše da verujem da celo leto nisam bila sa rupom na vrh temena bez razloga.

Re: Sve je to super, ali mene zanima:

Evidence-based pristup u medicini je relativno skorog datuma. U proslosti su se ovakve odluke donosile ma osnovu anegdotalnih dokaza, najcesce iskustva pojedinca.

Danas, na osnovu literature, nema dokaza ni za ni protiv brijanja. U takvim okolnostima smatra se da cin brijanja koji nije neophodan utice na to kako se porodilja oseca, tj na neki nacin je ponizavajuci I zbog toga ga treba izbegavati. Prema tome, pitanje je vise eticke nego zdravstvene prirode. Onima koji znaju engleski preporucijem clanak mog profesora koji Sam prenela kod mene na blogu.

Generalno, danAs se insistira na prirodnosti porodjaja ako je to moguce, a tzv "aktivno vodjenje porodjaja" je nesto sto je stvar proslosti I u svetu je bilo aktuelno do negde osamdesetih godina dvadesetog veka.
strenum strenum 20:34 26.03.2010

Jeee

Kru, svaka cast na angazovanju i istrajnosti.

Ovo su jako dobre i vazne vesti, verujem da ce do promena doci. Mora, pokrenula se lavina i sad se vise ne moze zaustaviti.
scabies scabies 20:48 26.03.2010

Kao i obično

meni ništa nije jasno, pa ako može mala pomoć:
Loša vest je da ti Vodiči dobre prakse uopšte nisu obavezujući. Oni su preporuka.

Dakle, nama sad predstoji borba za primenu onoga što stoji u Vodičima dobre prakse u tu istu praksu. Iako neobavezujući, oni imaju snagu samim tim što se poklapaju s našim zahtevima. I oni imaju snagu zato što smo se pred međunarodnim institucijama (SZO, UNICEF) obavezali, pa od njih i pare uzeli, da ih napravimo i primenimo.
Prvo: Jesu li ili nisu obavezujući? Šta znači obavezali smo se da ćemo napisati i primenjivati ono što ćemo proglasiti za neobavezujuće?
Drugo: Koji smo to mi (ili vi) koji su se obavezali i šta?
Treće: Ko je dobio novac za to? I da li je taj neko garant da će se primenjivati?
maca22 maca22 20:49 26.03.2010

Re: Kao i obično

scabies
meni ništa nije jasno, pa ako može mala pomoć:
Loša vest je da ti Vodiči dobre prakse uopšte nisu obavezujući. Oni su preporuka.

Dakle, nama sad predstoji borba za primenu onoga što stoji u Vodičima dobre prakse u tu istu praksu. Iako neobavezujući, oni imaju snagu samim tim što se poklapaju s našim zahtevima. I oni imaju snagu zato što smo se pred međunarodnim institucijama (SZO, UNICEF) obavezali, pa od njih i pare uzeli, da ih napravimo i primenimo.
Prvo: Jesu li ili nisu obavezujući? Šta znači obavezali smo se da ćemo napisati i primenjivati ono što ćemo proglasiti za neobavezujuće?
Drugo: Koji smo to mi (ili vi) koji su se obavezali i šta?
Treće: Ko je dobio novac za to? I da li je taj neko garant da će se primenjivati?

Odlična pitanja!
stasava stasava 21:19 26.03.2010

Re: Kao i obično

Odlična pitanja!

Ako je Srbija jedna od 9 zemalja Jugoistocne Evrope obuhvacenih projektom i ako je deo projekta pisanje i usvajanje Vodica, a Vodici kostaju, uzimaju se pare, ne treba, naravno da budemo maliciozni, ali ne treba ni da padamo na teme od srece sto smo deo jugoistocne Evrope , sto smo odradili Vodice i dobili novac za to. Naravno da ce biti pomak ako se oni budu sprovodili, ali obzirom da nisu obavezujuci, strah me da ne bude -Otkud ja znam sta radi cistacica Mira u Maloj Krsni. Mada, ja ne prihvatam te rezone. Ko je pisao Vodicznamo ko ih je razmatrao i usvojio?
mesecnaasc mesecnaasc 21:22 26.03.2010

Re: Kao i obično

Vodici i preporuke pa cak i kad dolaze od strane SZO nisu obavezujuci za primenu! Oni samo preporucuju koriscenje odredjenih postupaka ili mera. Ovo znam da je tako.
Da bi se vodici primenjivali moraju postati nesto drugo, nesto sto je samo po sebi obavezujuce. E sad to mi nije struka pa ako nesto ,,lupim" oprostite, recimo moraju postati> pravilnici, zakoni, uredbe...

A sto se tice ostalog ne znam.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:04 26.03.2010

Re: Kao i obično

Prvo: Jesu li ili nisu obavezujući? Šta znači obavezali smo se da ćemo napisati i primenjivati ono što ćemo proglasiti za neobavezujuće?
Drugo: Koji smo to mi (ili vi) koji su se obavezali i šta?
Treće: Ko je dobio novac za to? I da li je taj neko garant da će se primenjivati?


Ajd da probam da odgovorim.
Prvo: nisu obavezujući. Obavezujuće je samo Stručno-metodološko uputstvo, čija je nova verzija gotova, i pokušavam ovih dana da je dobijem, da vidim šta su tu zbrčkali. I Boga molim da se poklapa s ovim iz Vodiča dobre prakse. Ali, ajde da ne prejudiciram, videćemo kad dobijem šta su zbrčkali tu.

Drugo: Ministarstvo zdravlja RS se obavezalo, u okviru tog projekta koji se radi na nivou Jugoistočne Evrope. Šta su se obavezali? Pa, da naprave Vodiče dobre prakse koji su, uz minimalne adaptacije od zemlje do zemlje, u okvirima onog što preporučuje SZO.

Treće: Pa, Ministarstvo zdravlja je dobilo novac za to. I garantuje da će se to PROČITATI, tj. distribuira gde treba. Ali, koliko sam ja ukapirala način na koji funkcioniše ministarstvo zdravlja (samo ne znam da li je to generalno tako, ili je to tek opredeljenje ovog ministra) - ministarstvo se u "stručne protokole" ne meša. Kad god treba nešto "stručno" da se odluči, formira komisiju od "stručnjaka". Tj, ona čuvena "Republička stručna komisija."

E, sad, ista ta Republička stručna komisija je učestvovala u adaptaciji i usvajanju ovih Vodiča dobre prakse, a istovremeno će i da se potpiše ispod Stručno-metodološkog uputsva. Ako ima bilo kakvih neslaganja između ta dva dokumenta, mislim da za gušu treba vatati - njih.

Ali, otom potom - dok vidim šta su zbrčkali u tom Stručno-metodološkom uputstvu, prvo...
scabies scabies 22:26 26.03.2010

Re: Kao i obično

Ministarstvo zdravlja RS se obavezalo, u okviru tog projekta koji se radi na nivou Jugoistočne Evrope. Šta su se obavezali? Pa, da naprave Vodiče dobre prakse koji su, uz minimalne adaptacije od zemlje do zemlje, u okvirima onog što preporučuje SZO.
Znači li to da seipak nisu obavezali da će se to primenjivati?

Krugolina Borup Krugolina Borup 22:27 26.03.2010

Re: Kao i obično

Znači li to da seipak nisu obavezali da će se to primenjivati


Ko da primenjuje?
Ministarstvo zdravlja da primenjuje?
Pa, ne porađa Ministarstvo zdravlja, pobogu!
Oni koji porađaju treba da primenjuju.
scabies scabies 22:32 26.03.2010

Re: Kao i obično

Ministarstvo zdravlja da primenjuje?
Pa, ne porađa Ministarstvo zdravlja, pobogu!
Krugolina, ja možda jesam glupa, ali znam da čitam:
Ovde, kod nas, predloge vodiča su razmatrali i na kraju ih usvojili:

a) odgovarajuće sekcije Srpskog lekarskog društva (perinatološka, ginekološko-akušerska i pedijatrijska)
b) udruženja ginekologa i akušera Srbije i Crne Gore
c) predstavnici Odbora za zdravstvo Vlade Republike Srbije
d) predsednik Republičke stručne komisije za perinatalnu zdravstvenu zaštitu
e) istaknuti stručnjaci
f) predstavnici referentnih zdravstvenih ustanova
g) predstavnici medicinskih fakulteta u Srbiji
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:35 26.03.2010

Re: Kao i obično

Dobro, nisam shvatila šta me pitaš.

Dakle, to na šta ti ukazuješ, eto, i ja imam u glavi kao argument da mora biti razlog za primenjivanje. Naročito ako se isti ti budu potpisali i na SMU, a on bude drugačiji. Ali, da ne prejudiciram. Možda bude isti. Onda u mojoj glavi neće biti uopšte sumnje da su se svi obavezali da će to da primenjuju. Samo u slučaju da dođe do razlike između ovog ovde, i onog u SMU, a potpisnici i jednog i drugog dokumenta isti - onda će to značiti da nas neko debelo vuče za nos. I onda ima mi njima da povučemo nos, kako se ni nadali nisu da nos može da se povuče.
stasava stasava 22:36 26.03.2010

Re: Kao i obično

Pa, ne porađa Ministarstvo zdravlja, pobogu!

Ministarstvo zdravlja ne poradja, ali su direktori zdravstvenih ustanova odgovorni i njima, nacelnici direktorima, osoblje nacelnicima. Niko ne treba da se klonira, samo da se pravila postuju.
mesecnaasc mesecnaasc 22:45 26.03.2010

Re: Kao i obično

Krugolina Borup
Znači li to da seipak nisu obavezali da će se to primenjivati


Ko da primenjuje?
Ministarstvo zdravlja da primenjuje?
Pa, ne porađa Ministarstvo zdravlja, pobogu!
Oni koji porađaju treba da primenjuju.



Ja nista ne smem primeniti dok mi ne odobre doktori.
scabies scabies 22:47 26.03.2010

Re: Kao i obično

Ja nista ne smem primeniti dok mi ne odobre doktori.
Šteta što to ministar ne zna.
mesecnaasc mesecnaasc 23:08 26.03.2010

Re: Kao i obično

Kako nece znati, jasno je definisana hijerarhija u zdravstvu.
scabies scabies 23:12 26.03.2010

Re: Kao i obično

Kako nece znati, jasno je definisana hijerarhija u zdravstvu.
Misliš da zna? Nemoguće!
Krugolina, ako je to istina, molim te da ga ipak ne kloniraš!
mesecnaasc mesecnaasc 10:10 27.03.2010

Re: Kao i obično

Pa to je sasvim u redu! Sta mislis sta bi se desilo kad bi svako radio sta hoce, nastao bi haos! Sve ima svoj redi tako treba i da ostane.
Ministarstvo zdravlja ne poradja, ali su direktori zdravstvenih ustanova odgovorni i njima, nacelnici direktorima, osoblje nacelnicima. Niko ne treba da se klonira, samo da se pravila postuju.



a pre toga donesu i sve ce biti u najboljem redu.
scabies scabies 19:49 27.03.2010

Re: Kao i obično

onda će to značiti da nas neko debelo vuče za nos. I onda ima mi njima da povučemo nos, kako se ni nadali nisu da nos može da se povuče.
Da li taj scenario podrazumeva da i ministarstvo malo bude povučeno za nos? Moj je utisak da su oni ti koji nas sve vuku za nos!
stasava stasava 20:15 27.03.2010

Re: Kao i obično

Da li taj scenario podrazumeva da i ministarstvo malo bude povučeno za nos? Moj je utisak da su oni ti koji nas sve vuku za nos!

Strucno-metodolosko uputstvo za primenu Vodica dobre prakse za lekare i babice ne moze, i da neko hoce, da bude u raskoraku sa Vodicem, jer zna se sta je metodolosko uputstvo-sam njegov sadrzaj je Vodic. E, sada, nema neobavestenosti ni kloniranja. Jednostavno resenje-neko iz Ministarstva odrzi sastanak sa direktorima, oni sa nacelnicima, nacelnici sa osobljem. Zar je to tako tesko? Razumela sam da ce Strucno-metodolosko uputstvo biti obavezujuce. Ali, sta je sve po porodilistima obavezujuce, a imamo prilike da vidimo, cujemo i dozivimo strasne price. Jos jedna stvar mi nije jasna. Da li se Vodic dobre prakse odnosi mahom na eticka pitanja-sta i kako raditi da bi se zene osecale prijatnije? To je veoma, veoma bitna stvar. Ali, sta cemo sa onim delom -sta, kako i kada raditi da bi bile bezbednije?Bezbedne, kao npr. u Toskani.
scabies scabies 20:23 27.03.2010

Re: Kao i obično

Meni je fascinantna naivnost uverenja da je Ministarstvo uradilo sve što je u njihovoj moći.
Pomislila bih i da je Ministarstvo naivno verovalo da se situacija može promeniti štampanjem Vodiča da oni to nisu lepo naplatili.
Kad smo kod toga, zna li se koliko novca je dobijeno za izradu tog Vodiča? Obično se tu u glavnoj ulozi pojavljuju neke neverovatne brojke, koliko sam ja upućena.
stasava stasava 20:31 27.03.2010

Re: Kao i obično

Kad smo kod toga, zna li se koliko novca je dobijeno za izradu tog Vodiča? Obično se tu u glavnoj ulozi pojavljuju neke neverovatne brojke, koliko sam ja upućena.

Za prethodne Vodice je naplacen silan novac. Koliko su promenili situaciju u zdravstvu nisam sigurna. Interesuje me da li ce u uputstvu da budu definisani mehanizmi koji ce da daju povratne informacije o sprovodjenju. Sta je sa protokolima?
scabies scabies 20:33 27.03.2010

Re: Kao i obično

Sta je sa protokolima?
To je sledeći korak ako ne uspe kloniranje Tomice
stasava stasava 20:40 27.03.2010

Re: Kao i obično

To je sledeći korak ako ne uspe kloniranje Tomice

A sto da ga kloniramo kad je uvek tu?
Eticka pitanja su veoma vazna, ali zar svuda nisu prvo usvojeni protokoli pa vodici?
scabies scabies 20:46 27.03.2010

Re: Kao i obično

A sto da ga kloniramo kad je uvek tu?
Ne znam, to je Krugolinina ideja... Valjda zbog toga što bi bilo dobro da uvek svuda bude tu, pa da konačno sve počne da radi tako dobro k'o ministarstvo zdravlja.
Da li se Vodic dobre prakse odnosi mahom na eticka pitanja-sta i kako raditi da bi se zene osecale prijatnije?
Koliko sam ja virnula, ne odnosi se samo na etička pitanja.
stasava stasava 21:15 27.03.2010

Re: Kao i obično

Ne znam, to je Krugolinina ideja... Valjda zbog toga što bi bilo dobro da uvek svuda bude tu, pa da konačno sve počne da radi tako dobro k'o ministarstvo zdravlja.

Ma, ima vremena, samo polako. Nego, Ana rece da je u UK jedna babica na 10 porodilja i beba, s tim, sto je po jedna zaduzena za svaku prostoriju. Vece je, a nema nam meseca, verovatno je na 12-ocasovnom radu, da nam kaze o tim brojkama kod nas. Ako je slicno, otkuda takva razlika u svemu ostalom? Doktor se pojavljuje kada je neophodno, pa niko ne tvrdi da je zena najbliza smrti upravo na porodjaju. Culi smo i iskustva Kru iz Italije. I tamo zena nije najbliza smrti na porodjaju. Stvarno, sta je to onda ovde drugacije?Da li je stvar u sistematizaciji radnih mesta koja sadrzi i opis radnih zadataka? Scaby, jesi mislila na nase Ministarstvo?
mesecnaasc mesecnaasc 22:02 27.03.2010

Re: Kao i obično

Vodič je solidan, ali ostavlja puno otvorenih pitanja i dosta stvari treba da se promeni jer gde god piše ,,omogućiti" trenutno je nemoguće. Recimo kod prisustva supruga porođaju a ujedno piše i da ženu treba podsticati da se kupa u toku porođaja što je sasvim normalno ako ne dobije klizmu. E sad ako postoji 1 kupatilo koje je zajedno sa toaletom i imate samo dva para koja treba da ulaze u to kupatilo i suprug sa ženom...hm čini mi se malo fali privatnosti, a u vodiču kaže ,,obezbediti privatnost". Shvatate šta hoću da kažem??? Opet će biti ,,lufta" do primene zbog ,,tehničkih" stvari.
maca22 maca22 22:28 27.03.2010

Re: Kao i obično

Oni naplate Vodič, a ja lajem. Great.
stasava stasava 22:51 27.03.2010

Re: Kao i obično

Oni naplate Vodič, a ja lajem

A ko ce da ga sprovodi?
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:02 27.03.2010

Re: Kao i obično

Kad smo kod toga, zna li se koliko novca je dobijeno za izradu tog Vodiča?


Ne znam. Ali znam kako možeš da saznaš.

Shodno Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, sve što treba da uradiš je da pišeš Ministarstvu zdravlja i tražiš da ti odgovore koliko je to koštalo (da ti pošalju kopije faktura, ugovora, štatijaznamčega). Ako ti ne odgovore u roku od 15 dana, onda pišeš Povereniku za zaštitu prava na informacije od javnog značaja, pa se onda on ganja dalje s njima, sve dok info ne dobiješ.

Na sajtu poverenika (gugluj "poverenik za informacije od javnog značaja" imaš obrazac koji treba da se popuni, kad pišeš da zahtevaš info. Tu citiraju koje su tačke Zakona po kojima imaš pravo na te info, blah, blah, blah...

Dok tu info neko ne traži neko ne dobije - nije u redu da nagađamo da su koštali ovoliko ili onoliko. A koga zanima - neka pita. Drugim rečima, Scaby - idi, pitaj, pa kad dobiješ odgovor - onda možeš da se ljutiš na ministarstvo što su bacili pare na ovo ili ono.
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:12 27.03.2010

Re: Kao i obično

Valjda zbog toga što bi bilo dobro da uvek svuda bude tu, pa da konačno sve počne da radi tako dobro k'o ministarstvo zdravlja.


Stvarno ne znam, Scaby, šta si se navrzla na siroto Ministarstvo zdravlja?

Daleko od toga da su savršeni, štaviše - ako ministra čujem još jednom (ko što sam ga čula pre 7 dana OPET) da LAŽE po televiziji kako nam maternalna smrtnost opada - tačno ću kose da počupam, a potom i da konačno pišem SZO-u da ih obavestim kakve podatke objavljuju, i kakvu fusnotu na te podatke treba da stave. Za sad se suzdržavam, čekam da se Ministarstvo zdravlja dozove pameti, ne volim da nam se zemlja blamira, a najmanje bih volela da moram ja da je blamiram. Ama, ako budem morala - šta se mora, nije teško.

Dakle, Scaby - daleko od toga da su savršeni. Ama, tebe čovek kad sluša, ispada da su samo i jedino oni krivi za sve što ne valja u porodilištima. S tim ne mogu da se složim. I moram da kažem da je ministarstvo ipak nešto radilo, pa ponešto i uradilo, od svega onoga što su nam na početku obećali. Daleko od toga da su crni đavoli.

Potpuno sam svesna da ovi Vodiči mogu da ostanu mrtvo slovo na papiru. Ama, bar postoje na papiru, a na papir se možemo pozivati! Pre toga smo mogli da se pozivamo na ... šta? Praksu na Zapadu, za koju naši "stručnjaci" znaju da ne valja. E, pa sad imamo nešto što su naši stručnjaci rekli da treba, potpisali, usvojili, štampali. Dakle, Vodiči su korak napred u preganjanju sa "stručnjacima".
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:14 27.03.2010

Re: Kao i obično

Sta je sa protokolima?


Stručno-metodološko uputstvo - to ti je jedan veliki protokol.
stasava stasava 23:27 27.03.2010

Re: Kao i obično

Stručno-metodološko uputstvo - to ti je jedan veliki protokol.

Bas mi je drago, ako je bas PRAVI protokol.Inace dr Radosavljevic , direktorka Lekarske komore, cini mi se za Politiku, mrzi me da trazim, rece da imamo 28 Vodica, a izrada jednog kosta oko 80000 eura ili dolara, nisam sigurna. Tada je izjavila da u Ministarstvu postoji tvrdoglavi otpor za usvajanje protokola, cime su pacijenti, naravno, osteceni. Tako, ako je ovo PRAVI protokol, zalim samo sto nije usvojen mnogo pre.
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:30 27.03.2010

Re: Kao i obično

direktorka Lekarske komore, cini mi se za Politiku, mrzi me da trazim, rece da imamo 28 Vodica, a izrada jednog kosta oko 80000 eura ili dolara, nisam sigurna.


Svaka njoj čast, ali ja bih ipak tražila crno-na belo iz ministarstva taj troškovnik, umesto da citiramo šta ona kaže.
maca22 maca22 23:37 27.03.2010

Re: Kao i obično

stasava
Tako, ako je ovo PRAVI protokol, zalim samo sto nije usvojen mnogo pre.

Nene, Stručno-metodološko uputstvo još nije došlo do MH.
Samo je viđen neobavezujući Vodič (koji navodno toliko košta).
maca22 maca22 23:39 27.03.2010

Re: Kao i obično

Krugolina Borup
- onda će to značiti da nas neko debelo vuče za nos. I onda ima mi njima da povučemo nos, kako se ni nadali nisu da nos može da se povuče.

Ko "španska" serija. Kako sad da izdržim do sledeće epizode. :)
stasava stasava 23:45 27.03.2010

Re: Kao i obično

Svaka njoj čast, ali ja bih ipak tražila crno-na belo iz ministarstva taj troškovnik, umesto da citiramo šta ona kaže.

Nije kvaka u tome. Sa tim stvarima se ne mulja, hocu reci, zna se koliko sme i treba da kosta izrada Vodica, mada to nama mozda izgleda suvise, zna se kako se odredjuje cena, a narocito ako nam neko daje novac. Mada, i da mi sami finansiramo, nije to poenta, cene odredjuje neko merodavan, ekonomske struke, tako da nije mnogo svrsishodna diskusija o ceni, ali treba i to znati. Mene brine ono drugo-da ne moze da se 'nametne'. A, ako ne postoji potreba za prihvatanjem, a ne moze da se nametne, kako onda? Znaci, strucno-metodolosko uputstvo je zapravo protokol. Je li tako?
scabies scabies 00:49 28.03.2010

Re: Kao i obično

Scaby, jesi mislila na nase Ministarstvo?

Da, da
scabies scabies 01:19 28.03.2010

Re: Kao i obično

Ne znam. Ali znam kako možeš da saznaš.
Shodno Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, sve što treba da uradiš je da pišeš Ministarstvu zdravlja i tražiš da ti odgovore koliko je to koštalo (da ti pošalju kopije faktura, ugovora, štatijaznamčega). Ako ti ne odgovore u roku od 15 dana, onda pišeš Povereniku za zaštitu prava na informacije od javnog značaja, pa se onda on ganja dalje s njima, sve dok info ne dobiješ.
Pa, ne zanima me baš toliko. Za lične potrebe su mi sasvim dovoljne informacije koje imam.
Drugim rečima, Scaby - idi, pitaj, pa kad dobiješ odgovor - onda možeš da se ljutiš na ministarstvo što su bacili pare na ovo ili ono.
Ne ljutim se ja što oni bacaju pare, ja se ljutim što nam bacaju prašinu u oči!
Stvarno ne znam, Scaby, šta si se navrzla na siroto Ministarstvo zdravlja?
Ja sam potpuno svesna da sam ovde dosadila svima, trudim se da izbegavam temu koliko mogu, a vama jedino mogu da savetujem da me ignorišete kad počnem o tome.
Ama, tebe čovek kad sluša, ispada da su samo i jedino oni krivi za sve što ne valja u porodilištima.
Naravno da ne. Njihova krivica je mnogo veća - krivi su za to što celokupno zdravstvo ne valja
Potpuno sam svesna da ovi Vodiči mogu da ostanu mrtvo slovo na papiru. Ama, bar postoje na papiru, a na papir se možemo pozivati!
Tvoja energija i preduzimljivost su za svako divljenje ali, uz dužno poštovanje, meni ideja o građanki Branki Stamenković i GI MH koja treba da se izbori za funkcionisanje zdravstvenog sistema i poštovanje zakona i propisa potvrđuje da je ova zemlja u ogromnom problemu, a ovo ministarstvo beskrajno neozbiljno i nepotentno.
Ili da preformulišem: zamisli da si ministar zdravlja, da u rukama ipak držiš kakve-takve poluge moći, da stojiš na čelu jedne velike mašinerije koja na raspolaganju ima veliki broj ljudi i pristojnu količinu novca... Zamislila? E zamisli sad koliko bi tada TI mogla da uradiš! Ako još uvek misliš da si moćnija ovako kao predstavnica građana, nego što bi bila kao predstavnica vlasti, onda ja stvarno nemam šta da dodam. Ali verujem da bi onda gospoda iz ministarstva, na čelu sa gospodinom ministrom, trebalo dobro da se zapitaju u čemu je vic i zašto u njemu učestvuju.

Veliko bacanje narodnih para

Treba napraviti razliku izmedju strucno-metodoloskih vodica I protokola. Ove preporuke koje je krugolina prenela su ok. Da li njihova izrda vredi para koje su na nju potrosene, ostavljam za drugi put, kad saznamo tacno koliko to kosta.

Medjutim, protokoli su mnogo dinamicnija kategorija, koja iako se bazira I proizilazi iz vodica, moze da se razlikuje od ustanove do ustanove, u zavisnosti od njihove prakse I lokalnih uslova I ishoda. To sve naravno mora da bude potkrepljeno dokazima I statistikom. Lokalni protokoli su deo stucnog usavrsavanja lekara, baza za izradu naucnih radova I NE TREBA DA SE NAPLACUJU.
Krugolina Borup Krugolina Borup 10:09 28.03.2010

Re: Veliko bacanje narodnih para

meni ideja o građanki Branki Stamenković i GI MH koja treba da se izbori za funkcionisanje zdravstvenog sistema i poštovanje zakona i propisa potvrđuje da je ova zemlja u ogromnom problemu, a ovo ministarstvo beskrajno neozbiljno i nepotentno.


Pa, naravno da nam je zemlja u ogromnom problemu! Upravo zato i moramo biti ekstra angažovani kao građani, dok se iz tih ogromnih ne pomeri u normalne probleme. S tim što ne mislim da građani treba da rade na tome da zdravstveni sistem profunkcioniše, ali građani treba da GURAJU da na tome rade oni koji treba na tome da rade. Da nam zemlja nije u ogromnim problemima, mogli bismo očekivati da ti koji to treba da rade, to rade sami od sebe. Ali, jesmo u ogromnim problemima, pa su potrebni i ogromni napori. Ni opozicija onomad nije uspela da natera vlast da prizna rezultate izbora, iako su imali većinu glasova. Morali građani da pripomognu. Sećaš se? Isto ti je i ovo!

Ili da preformulišem: zamisli da si ministar zdravlja, da u rukama ipak držiš kakve-takve poluge moći, da stojiš na čelu jedne velike mašinerije koja na raspolaganju ima veliki broj ljudi i pristojnu količinu novca... Zamislila?


Ma, ne želim ni da zamišljam. Ja ti tako nešto ne bih radila ni luda. Ni za kakve pare. Lično se divim entuzijastama koji se tog posla prihvate, iz dana u dan ustaju ranom zorom, idu na posao, bore se s vetrenjačama, a usput svakodnevno čitaju po novinama kako su hohštapleri, lopovi, pojma sa životom nemaju, vode zemlju u propast... Koliko god da na svom poslu grešio (a svi grešimo, grešiti je ljudski), taj Tomica nije i ne može biti crni đavo koji nikad ništa nije uradio kako treba. Ali nikad niko neće reći da je nešto uradio kako treba. Kad uradi nešto kako treba, to se "podrazumeva". U prvi plan se ističe i stalno se insistira na greškama koje pravi. Ajde sad ti zamisli da svako jutro ideš na posao, i tamo minimum 8 sati dnevno bivaš zasipana problemima za koje se očekuje da ih rešiš, a šta god da uradiš u svim novinama će svakodnevno da se piše da grešiš, i po forumima i blogovima da se nazivaš hohštaplerom i lopovom. Zamislila?

E zamisli sad koliko bi tada TI mogla da uradiš! Ako još uvek misliš da si moćnija ovako kao predstavnica građana, nego što bi bila kao predstavnica vlasti, onda ja stvarno nemam šta da dodam. Ali verujem da bi onda gospoda iz ministarstva, na čelu sa gospodinom ministrom, trebalo dobro da se zapitaju u čemu je vic i zašto u njemu učestvuju.


Ništa ja tu ne bih mogla da uradim. Nisam obučena i sposobna da išta uradim na tom mestu. S druge strane, savršno sam obučena da budem nezadovoljna građanka koja insistira da se poštuju njena prava, garantovana Zakonom. I drugim spisima na papiru. Ako ništa drugo, Tomica nam je za svoga mandata obezbedio propise na papiru na koje se možemo pozivati. Tako i s ovim Vodičima. Ja mrtva srećna što postoje, imam čime da mašem pred kamerama, imam na šta da uputim žene kada hoće da se obaveste o tome na šta imaju pravo da insistiraju kada odu u porodilište. Oni imaju veću snagu mahanja, nego vodiči SZO s kojima sam do sad mahala. Zato što su - svetski, a naši.

Kaže meni Krle pre neki dan, tačnije, nakon što smo odgledali onaj skandal od izbora za predstavnika za pesmu Evrovizije: "Sve što Srbiji nedostaje da bi bila Italija ili Španija jeste - promena stava. Sve ostalo što je potrebno, već ima." I da znaš da je potpuno u pravu.

Ako suzimo pitanje "promene stava" na stanje u porodilištima, nakon ovih godinu i po dana inicijative moram da kažem da i na osnovu onoga što čujem, a i na osnovu onoga što vidim da je urađeno unutar Ministarstva zdravlja - ta promena postoji. Promene nema, i tek treba da se desi, na nivou samih ustanova. Jeste, ministarstvo i ostale institucije imaju poluge moći koje mi nemamo. Ama su im zarđale od neupotrebe. Njima treba pomoć da ih ponovo stave u pogon. Mi smo ti koji im u tome možemo pomoći.

Zašto je ovakav stav jeres, Scaby? Zašto misliš da ne bi trebalo da im u tome pomognemo? Zašto misliš da treba da napravimo otklon, i samo gledamo i kritikujemo ono što oni rade, i da ne treba da se prihvatimo lopate i mi, i pomognemo im da taj posao urade? Ili misliš da mogu i bez naše pomoći, samo se foliraju?

Lično, mrtva sam ubeđena da bez naše pomoći teško ima ikakvi stavovi igde u ovoj državi ikada da se promene. A samim tim i ono što iz tih stavova proizilazi, da ne kažem - praksa.
mesecnaasc mesecnaasc 11:07 28.03.2010

Re: Veliko bacanje narodnih para

U potpunosti se slažem sa Krugolinom. Ne može se očekivati da svu odgovornost za sva dešavanja, kao i inicijativu, realizaciju prebacimo na ministarstva. Svi mi treba da vodimo računa o svemu tome i učestvujemo u svemu tome onoliko koliko možemo, a za dobrobit svih. Svi smo odgovorni, ne samo oni koji na tome rade, više su odgovorni oni koji po tim pitanjima ništa ne rade!
Građansku inicijativu apsolutno podržavam i smatram da je uradila jako puno po ovom pitanju, verovali ili ne dugi niz godina se ništa nije menjalo, šta mislite zašto? Upravo zato što niko ništa nije preduzimao po tom pitanju! A znate li šta to znači, kad niko ništa ne preduzima? To znači da su svi zadovoljni i da sve funkcioniše u najboljem redu! Prema tome ovakve akcije su pre svega dobre, a povrh svega ljudi koji ih vode su ODGOVORNI, odgovorni prema sebi, svojoj deci i društvu u celini!
mesecnaasc mesecnaasc 11:24 28.03.2010

Re: Veliko bacanje narodnih para

Protokoli su veoma dobri! Kada postoje postoji i mogućnost monitoringa (kontrole) zaposlenih, a to je od neprocenjive važnosti! Nisu protokoli samo mrtvo slovo na papiru o ne!!! Oni uz IZGRAĐENU KONTROLU njihove primene osiguravaju da svaki pacijent dobije adekvatnu uslugu PREMA SVOJIM POTREBAMA! Kontrola primene protokola mora biti regulisana unutar svake kuće ponaosob i iznad svakog ko kontroliše mora postojati ONAJ KOJI NJEGA KONTROLIŠE! I to nije sve, ako postoje protokoli i ako postoji sistem kontrole, MORA POSTOJATI i način za stimulacije (nagrađivanje najboljih) i restrikcije (kažnjavanja onih koji se ne pridržavaju protokola). A uz sve to PRE početka primene istih protokola i istih mera MORA SE OBUČITI OSOBLJE kako bi kvalitetno primenilo iste!!!
Sve ovo će biti izvodljivo u onoj meri koliko budu sposobni rukovodioci (čitaj menadžeri) i njihov tim da PREPOZNAJU ljude koji ove akcije mogu sprovesti u dela.
Tako dragi moji znajte, da smo u podnožju planine, NAJVEĆI korak je učinjen, on je bio i najteži! Sada sledi ostalo. Da pojasnim ovo primerima, ne može se očekivati od spremačice da zna da istom krpom ne sme bisati pod od toaleta i trpezarije. Od nje se može očekivati da to ne zna! I ona mora proći određenu obuku da bi bila u mogućnosti kvalitetno da radi, ne može se očekivati od sestre da zna veštinu komunikacije samim tim što je sestra, ona se mora obučiti toj VEŠTINI. Ne može se očekivati od lekara da samim tim što je lekar zna da uradi kvalitetan UZ - ni pregled ako se ne obuči to da uradi...

Najteži posao je bio pokrenuti celu ovu ,,mašineriju" Branka hvala Vam na tome!
Drugi veoma važan i velik posao je bio upravo ovaj što je urađen!
Treći će biti na nivou samih bolnica - molite Boga da za te poslove budu zaduženi pravi i sposobni ljudi.

Eto toliko

I još jedna stvar, nemojte misliti da su ove obuke novi povod za finansijske troškove! U svakoj kući postoje ljudi (lekari, sestre) koji su adekvatno obrazovanida sprovedu iste! Između ostalog to im je i posao da edukuju svoje kolege! Samo te ljude treba staviti na adekvatna radna mesta, a ne da jedna sestra završi fakultet i to uz posao i da pri tom ima staža iza sebe, a da je potom vrate na njeno ranije radno mesto i da joj je predpostavljena sestra sa srednjom stručnom spremom! Takvih primera je jako puno, lično ih znam.
scabies scabies 11:50 28.03.2010

Re: Veliko bacanje narodnih para

Al' sam te iznervirala
Odgovoriću kasnije kad budem imala vremena.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:10 28.03.2010

Re: Veliko bacanje narodnih para

Al' sam te iznervirala


Uopšte me nisi iznervirala, odakle ti to?
Kako ja uopšte zvučim kad pišem po blogu, sad se stvarno ozbiljno pitam...
mesecnaasc mesecnaasc 12:46 28.03.2010

Re: Veliko bacanje narodnih para

Scabi, ako misliš na mene, nisi Ja sam presrećna što se sve ovo pokrenulo i zahvalna sam Krugolini na tome, jer da nije bilo nje ne bi se pokrenulo još jako, jako dugi niz godina.
Proces je pokrenut, do njegovog završetka ima još puno posla, ali je pokrenut! Neće se sve desiti preko noći, ali hoće vremenom i podržavam Kru za nastavak pritiska javnosti.
maca22 maca22 14:27 28.03.2010

Re: Veliko bacanje narodnih para

mesecnaasc
Sve ovo će biti izvodljivo u onoj meri koliko budu sposobni rukovodioci (čitaj menadžeri) i njihov tim da PREPOZNAJU ljude koji ove akcije mogu sprovesti u dela.

Treći će biti na nivou samih bolnica - molite Boga da za te poslove budu zaduženi pravi i sposobni ljudi.

Samo te ljude treba staviti na adekvatna radna mesta, a ne da jedna sestra završi fakultet i to uz posao i da pri tom ima staža iza sebe, a da je potom vrate na njeno ranije radno mesto i da joj je predpostavljena sestra sa srednjom stručnom spremom! Takvih primera je jako puno, lično ih znam.

Će da se nalajemo.... do ne promuknemo samo.

A mislim da svi podržavamo Kru. :)
mesecnaasc mesecnaasc 16:01 28.03.2010

Re: Veliko bacanje narodnih para

Naravno, ženu sa toliko energije, upornosti, hrabrosti i volje je teško ne podržavati.


Pravi je Mesec na ASC
stasava stasava 18:23 28.03.2010

Re: Veliko bacanje narodnih para

Lično, mrtva sam ubeđena da bez naše pomoći teško ima ikakvi stavovi igde u ovoj državi ikada da se promene. A samim tim i ono što iz tih stavova proizilazi, da ne kažem - praksa.

Ja ne zalim nikoga ko ujutru ide na posao, radi osam sati i za to je dobro nagradjen, u materijalnom pogledu. Ako trpi u drugom pogledu, niko ga nije bio po usima da se uzima te odgovornosti. Sve ima svoju cenu. Da su gradjanske inicijative, narocito u nasem drustvu, potrebne, nesporno je. Imala sam prilike od nekih celnih ljudi iz MZ da cujem kako su se neke stvari promenila zahvaljujuci MH.Kad bude situacija dobra, samo ce biti manje posla za MH, potreba nikad ne prestaje za GI, ni u uredjenim zemljama.
maca22 maca22 18:58 28.03.2010

Re: Veliko bacanje narodnih para

Samo da primetim da potpisnik Vodiča nije MC Stanojević. :)
Doći će da mu uvode Vodič u NF, a on će reći: "U can't touch this!"
stasava stasava 21:35 28.03.2010

Re: Veliko bacanje narodnih para

Lokalni protokoli su deo stucnog usavrsavanja lekara, baza za izradu naucnih radova I NE TREBA DA SE NAPLACUJU.

Znaci, strucno-metodolosko uputstvo ipak nije protokol.Sve ove uslove za postojanje protokola valjda mora da ima svaka zdravstvena ustanova, pa jos ako ne trebaju pare, zasto se onda ovoliko ceka? Mora da je neko kriv. Meni je stvarno zao, ali ovo je veoma vazna stvar koja se tice PRAVA pacijenata, nekada i prava na zivot, i ja ne vidim da je neko drugi kriv do MZ.
maca22 maca22 21:52 28.03.2010

Re: Veliko bacanje narodnih para

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Treba napraviti razliku izmedju strucno-metodoloskih vodica I protokola. Ove preporuke koje je krugolina prenela su ok. Da li njihova izrda vredi para koje su na nju potrosene, ostavljam za drugi put, kad saznamo tacno koliko to kosta.

Medjutim, protokoli su mnogo dinamicnija kategorija, koja iako se bazira I proizilazi iz vodica, moze da se razlikuje od ustanove do ustanove, u zavisnosti od njihove prakse I lokalnih uslova I ishoda. To sve naravno mora da bude potkrepljeno dokazima I statistikom. Lokalni protokoli su deo stucnog usavrsavanja lekara, baza za izradu naucnih radova I NE TREBA DA SE NAPLACUJU.

Operišemo sa terminima:
Vodič
Stručno-metodološko uputstvo
Protokol (koji je zakonski obaveziv!)
i sad se kod Ane pojavilo Stručno-metodološki vodič.

Osim što više ne znam šta je šta, pitanje je: hoće li i kad će da se pravi Protokol koji kad se ne ispoštuje -> ide krivica i sankcije?
stasava stasava 22:07 28.03.2010

Re: Veliko bacanje narodnih para


Osim što više ne znam šta je šta, pitanje je: hoće li i kad će da se pravi Protokol koji kad se ne ispoštuje -> ide krivica i sankcije?

To, Maco, sustina je upravo to. Zna li neko KADA ce biti protokola?Sankcija nema dok ne bude protokola.

Re: Veliko bacanje narodnih para

sustinski, postoje (bar u uk) samo dve kategorije:
- vodici (gudelines) koje donose institucije poput udruzenja lekara, strucnih udruzenja (NPR ginekoloske sekcije srpskog lekarskog drustva) pa I ministarstva koje sluze kao osnova za protokole koji se mnogo neposrednije odnose na praksu
- protokoli koji donose institucije da standardizovale postupanje u odredjenim situacijama I minimalizovsle razlike u postupanju izmedju lekara a I lekara b.

Ako nesto Krene naopako, prvo pitanje koje se postavlja je da li je lekar postupio po protokolu (napomena: neki put je ok da ne postupi ako pred strucnim kolegijumom ima dovoljno validno objasnjenje za odstupanje od protokola, jer ljudi, mislim na pacijente, nisu masine). Ako je lekar postupio po protokolu onda odgovornost za njegove postupke preuzima institucija koja je protokol donela.

Jos postoji I Ono sto se na engleskom zove audit, sto podrazumeva analizu i posledica primene lokalnih protokola I poredjenje sa medjunarodnim ili drugim iskustvima na osnovu cega se protokoli modifikuju. Modifikacija protokola se vrsi stalno . Najcesce je povod za to objavljivanje novih znacajnih istrazivanja ili slucajevi u konkretnoj praksi institucije u kojim sa I pored primene protokola desio nezeljen ishod (smrtni slucaj, infekcija I sl)


maca22
Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Treba napraviti razliku izmedju strucno-metodoloskih vodica I protokola. Ove preporuke koje je krugolina prenela su ok. Da li njihova izrda vredi para koje su na nju potrosene, ostavljam za drugi put, kad saznamo tacno koliko to kosta.

Medjutim, protokoli su mnogo dinamicnija kategorija, koja iako se bazira I proizilazi iz vodica, moze da se razlikuje od ustanove do ustanove, u zavisnosti od njihove prakse I lokalnih uslova I ishoda. To sve naravno mora da bude potkrepljeno dokazima I statistikom. Lokalni protokoli su deo stucnog usavrsavanja lekara, baza za izradu naucnih radova I NE TREBA DA SE NAPLACUJU.

Operišemo sa terminima:
Vodič
Stručno-metodološko uputstvo
Protokol (koji je zakonski obaveziv!)
i sad se kod Ane pojavilo Stručno-metodološki vodič.

Osim što više ne znam šta je šta, pitanje je: hoće li i kad će da se pravi Protokol koji kad se ne ispoštuje -> ide krivica i sankcije?

mesecnaasc mesecnaasc 23:06 28.03.2010

Re: Veliko bacanje narodnih para

Vidi, vodič imaš eto Kru ga postavla, to je vodič i sam reč kaže da te vodi - daje preporuke.

Protokol je uputstvo, ono je sledstveno, recimo:

- Poslušajte srčane otkucaje bebe
- Ako su od 120 - 160/min nastavite sa slušanjem tonova na 30 min.
- Ako su od 100 - 120 uključite th kiseonikom, postavite porodilju da leži na bok
- Ako se tonovi poprave, nastavite intenzivno da pratite na 15 min
- Ako se tonovi ne poprave uradite Carski rez.....

Naravno ovo nije protokol, ovo dajem samo tako neki primer. E sad ako lekar postupi tačno po protokolu, a nešto pođe po zlu on nije kriv nego kako reče Ana njegovu odgovornost preuzima kuća u kojoj radi jer je on sve uradio po protokolu, a ako ne uradi po protokolu a krene po zlu on je kriv jer nije uradio po protokolu.
Ovo ovde je samo grubo rečeno jer protokoli ne uzimaju u obzir samo jednu stvar, nego više i naravno zavisi od situacija. I isto ono što je Ana rekla, kod nas postoje polemike da li su protokoli baš toliko dobri jer različiti ljudi imaju različita zdravstvena stanja pa se ne može sve svrstavati u jedan koš. Oni su veliki i opšrni a suština je da postoje algoritmi po kojima se radi.
Ako je ovo ovako uradićeš ovako, ako je onako uradićeš onako, a ako je nešto treće opet ćeš uraditi nešto treće.

Protokoli nisu samo za lekare, postoje i za babice isti je sistem. Betanija ima svoje sestrinske protokole.
scabies scabies 23:48 28.03.2010

Re: Veliko bacanje narodnih para

Uopšte me nisi iznervirala, odakle ti to?

Scabi, ako misliš na mene, nisi
Drago mi je da nisam, nije mi ni bila namera. Pretpostavka je bila po inerciji... znam ja kakv utisak ostavljam na ljude
Upravo zato i moramo biti ekstra angažovani kao građani, dok se iz tih ogromnih ne pomeri u normalne probleme. S tim što ne mislim da građani treba da rade na tome da zdravstveni sistem profunkcioniše, ali građani treba da GURAJU da na tome rade oni koji treba na tome da rade.
Možemo tri života potrošiti na ovo i ne verujem da ćemo se ikad složiti do kraja. Razumem i podržavam takav pristup, samo to jednostavno nije moj princip funkcionisanja. I ne stidim se da priznam ni pred sobom, ni pred drugima (a sa kamenjem i krstovima ću videti već šta ću ) Ja stvarno nemam ni vremena ni snage da budem građanin po profesiji. Radim ono što najbolje znam - najbolje što mogu, i niti želim niti bih pristala da se prihvatim nečega čemu nisam dorasla i gde ne mogu da se 100% dam. Držim se starog dobrog kategoričkog imperativa jer verujem da jedino ova zemlja može negde stići (a i svako od nas ponaosob) ako svako bude radio najbolje što moše ono što najbolje zna. A nismo svi sposobni da budemo mesari, pekari, sudije, ministri, predstavnici građana. Ja sam svesno izabrala da svoje građanske dušnosti ispunjavam poštujući zakone ove zemlje, angažujući se tamo gde mogu biti od koristi i koristeći svoje pravo glasa na izborima.
Nego da ne tupim sa sobom više, nije tema
Ja ti tako nešto ne bih radila ni luda. Ni za kakve pare. Lično se divim entuzijastama koji se tog posla prihvate, iz dana u dan ustaju ranom zorom, idu na posao, bore se s vetrenjačama, a usput svakodnevno čitaju po novinama kako su hohštapleri, lopovi, pojma sa životom nemaju, vode zemlju u propast...
Idi bre, Krugolina, rasplakah se nad teškom ministarskom sudbinom. Verujem ja tebi da ti ne bi nila ministar, ali mi živimo u zemlji u kojoj je to manjinski stav (znam par automehaničara i električara koji bi bez razmišljanja prihvatili sve funkcije od fudbalskog selektora pa do predsednika vlade), i u zemlji u kojoj funkcija ne samo da ne nosi odgovornost, nego od svake odgovornosti oslobađa. Ili definitivno ne živimo u istoj zemlji?
(I da uđe u zapisnik da ja nikada nisam rekla da su "hohštapleri i lopovi", pre "koristoljubivi, vlastoljubivi diletanti".)
Pa ti sama kažeš da ministar laže za statističke podatke, a i ja sam ga par puta zatekla da ne govori istinu. Prof. dr Dušan Stanojević je za novine izjavio da se zakon nije poštovao, ali da je on sad rešio... I to govore da ne trepnu i da se ne zacrvene. Ministar u roku od par nedelja izjavi i kako se srpsko zdravstvo takmiči u Ligi šampiona i kako je ovo zemlja u kojoj je takva situacija u zdravstvu da bi ministar mogao svaki dan da podnosi ostavku. A ovo što navodim su samo opšte poznate stvari, ono što niti su pokušali niti uspeli da sakriju od javnosti. Kao što je opšte poznato da se portfelji dele po stranačkom ključu, a ne po zaslugama. Niti je Tomica tu gde jeste po zaslugama, niti će odatle otići u zavisnosti od rezultata. I kao što nam je svima poznato (?) ko je viđen za to mesto ispred DS-a onog momenta kad G17 ispadne iz kombinacije.
I da odgovorim na konkretno pitanje, ako iz svega napisanog nije jasno:
Zašto misliš da treba da napravimo otklon, i samo gledamo i kritikujemo ono što oni rade, i da ne treba da se prihvatimo lopate i mi, i pomognemo im da taj posao urade? Ili misliš da mogu i bez naše pomoći, samo se foliraju?
Zato što nas debelo vuku za nos. Nemoguće je da u isto vreme institucije i postoje i ne postoje. Ako postoje neka rade ono za šta su plaćeni, ako ne postoje onda neka za početak počnu da ih stvaraju. Ja bih najsrećnija bičla kada bi u ovoj zemlji odgovorni omogućili da se konačno postave "nezarđale poluge", sa ovim zarđalim smo stigli dokle smo stigli i nigde se ne možemo maći. E, to ja zameram Tomici i društvu. Bolje bi mu bilo da postavlja poluge nego što mašta da potegne kolac!

Re: Veliko bacanje narodnih para

Protokoli pojednostavljuju utvrdjivanje odgovornosti, Ali ni u kom slucaju nisu neophodni za kaznjavanje onih koji svoj posao ne obavljaju dobro.

A sto se primene protokola u praksi tj obuke osoblja tice, to ne bi trebalo da bude problem. Sve institucije imaju strucne sastanke koji se ponekad svode na dangubljenje, Ali predstavljaju odlicnu priliku za prezentaciju protokola. Svi protokoli bi trebalo da budu dostupni na svim kompjuterima u instituciji, ili na papiru, ako je racunarska opremljenost problem. niko ne moze odjednom sve da zapamti. U danasnje vreme se zbog kolicine informacija to I ne ocekuje. Ono sto se ocekuje je da svako zna gde da nadje informaciju koja mu je potrebna.

Primera radi, ako dodje porodilja kojoj je pukao vodenjak a nema kontrakcije, onaj ko je pregleda, posto utvrdi da je do pucanja vodenjaka doslo, moze da pogleda u algoritam/protokol na racunaru da se podseti sta sve treba da uradi. Tu NPR pise Da treba da proveri da nema znakova patnje ploda tako sto ce uraditi ctg I da pre isteka 24h da prvu dozu tog I tog antibiotika. Taj onda u istoriji bolesti treba da dokumentuje sta je uradio ili nije. Ako nije, zasto nije (NPR. Porodilja odbija da primi antibiotike a ima kapacitet da donosi odluke)

U uk NPR u svakoj instituciji postoji tzv "audit meeting" jednom mesecno. Tu se prezentuju rezultati preispitivanja protokola u praksi I predlazu novi.

ps. izvinjavam se na slovnim greskama u prvim verzijama komentara. blogujem sa telefona dok drzim dete

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana