Putovanja| Sport

Planica i najbolji letači današnjice, dan prvi

jeca.zvezdica RSS / 19.03.2010. u 02:46

Još pre nekoliko meseci sam razmišljala da počnem da pišem blog, ali nikako nisam mogla da se odlučim o čemu. Prvo sam mislila o novoj sezoni Formule 1, ali sam shvatila da je pogodnije da počnem sa ski letovima, tačnije Svetskim prvenstvom na Planici, pošto imam priliku da prisustvujem istom.

Iako je sutra, u petak, prvi zvanični dan šampionata takmičenje je na 'Velikanki' počelo u četvrtak i ja sam bila tamo. Osećaj koji sam imala kada sam se našla ispred najviše letaonice na svetu za mene, za sada, može da se poredi samo sa odlaskom na trke Formule 1. Ne radi se o poređenju sportova već o činjenici da se radi o ostvarenje jednog od mojih snova.

jecaplanica1.jpg

Otkako sam bila mala gledala sam ski skokove i ski letove non stop i slušala sam priče o 'neverovatnoj Planici' i tek danas, kada sam stala pored nje, uvidela sam u čemu je magičnost te letaonice. To ne može da se opiše rečima, to treba doživeti. A ako sam išla okolo sa smeškom od uveta do uveta tokom celog dana kada su na programu bili samo treninzi i kvalifikacije, jedva čekam da vidim šta me očekuje u naredna tri dana.

Svako ko me bar malo poznaje zna da u ski skokovima i letovima navijam za Austrijance. Nije bitno da li je u pitanju Gregor Šlirencauer, Volfgang Lojcl ili Martin Koh, važno je da skače za Austriju. Upravo zato sam odmah po dolasku na Planicu bila oduševljena jer je prva osoba na koju sam naletela bio Lojcl, koji je na mene, od svih takmičara koje sam srela danas, ostavio najbolji utisak.

jecalojcli.jpg

Posle njega sam videla većinu najboljih skakača i dok su 'moji' Austrijanci sigurno najveseliji od svih moram da priznam da sam bila malo neprijatno iznenađena kada sam shvatila da od svih njih Šlirencauer ne zna ni reč engleskog. Uspela sam nekako da se sporazumem sa njim, ali neki nisu bili te sreće jer se on ni ne okreće kada ga neko ne zove na nemačkom.

Za razliku od Austrijanac, koji su me oduševili, na mene je najlošiji utisak ostavio legendarni Jane Ahonen koji nikoga ne konstatuje i dok hoda 'nosem para oblake'. Dok su svi takmičari stali da daju brojnoj dečici autograme ili da se slikaju sa njima on je samo prošao i nije se osvrtao sve dok nije došao do svoje 'kućice'.

Od ostalih, koji nisu Austrijanci ili Ahonen, svi su poprilično opušteni. Među njima prednjači mladi Čeh Antonin Hajek, koji je tokom dana postavio novi rekord svoje zemlje letom od 228,5 metara. Posle svog leta on je putem do, kako ga ja zovem, 'takmičarskog sela' svima delio razglednice sa svojim slikama i slikao se sa svima koji su to želeli.

jecatimsnova.jpg

Prilike da više pišem o takmičarima biće narednih dana, a sada se vraćam dešavanjima pored letaonice.

Pošto sam došla ranije da bih prvo otišla u izvidnicu da vidim gde se šta nalazi, zahvaljujući svojoj akreditaciji sam uspela da zauzmem poprilično dobro mesto u podnožju letaonice. Pored mene je bila gomila Slovenaca, koji su, naravno, bili najbrojniji, ali i najglasniji. Tik uz mene je bila jedna Italijanka, koja je mislila da sam Austrijanka jer je primetila da navijam za, gle čuda, Austrijance.

Iako ja ne razumem italijanski, a ona engleski uspele smo da se sporazumemo i objasnila sam joj odakle sam i bila je oduševljena jer je mislila da mi ni ne znamo šta su ski letovi, a ni gde je Italija?! A ja sam bila iznenađena što je znala koje su sve zemlje oko Srbije. ¬

Posle nekog vremena sam uspela da shvatim da je ona rođaka Andree Morasija, mladog italijaskog skakača, a čini mi se da mu je čak sestra. Ona je spikeru uporno vikala da se njegovo ime ne izgovara Morazi već Morasi, a potom je od mene tražila da navijam za njega. Naravno, pristala sam, jer ipak je on iz zemlje jednog jedinog Valentina Rosija. Ona je uzvratila podrškom Austrijancima kada je videla da oni i nemaju baš puno navijača osim mene. Bar je tako bilo danas. I zaista nije bilo važno to što se ne razumemo, bilo nam je veoma zabavno, a sutra ćemo zajedno da navijamo i za Austrijance i Italijane, kada već Srbija nema svoje ski skakače na Planici.

jecaplanica.jpg

Već sam napisala da Austrijanci nisu imali veliku podršku, ali su zato Norvežani uz rame Slovencima. Na Planici sam videla skoro isti broj domaćina i norveških navijača koji su pevali, svirali i navijali za svoje. I, zaista, imaju čemu da se nadaju jer je njihov Bjorn Ejnar Romoren vlasnik rekorda u ski letovima u dužini od 239 metara, koji je postavio baš na Planici.

Posle završenog takmičenja i malog izleta do Austrije vratila sam se u Kranjsku Goru, gde je bila obavljena ceremonija svečanog otvaranja Svetskog prvenstva. Zanimljivoj ceremoniji prisustvovali su svi učesnici šampionata, ali su se odmah po njenom završetku uputili ka svojim hotelima jer ih sutra čekaju prvi veliki izazovi.

Isti slučaj je bio i sa mnom jer jedva čekam da vidim kako sve izgleda kada su u pitanju zvanični letovi. O tome ću, naravno, pisati sutra uveče.:-)



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vranac147 vranac147 08:43 19.03.2010

Janeta..

... mi ne diraj
car neponovljivi!

napred Finska!
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:15 19.03.2010

Dobrodošla

Jelena, dobrodošla. Lepo je da ćemo imati tvoje tekstove koji su nešto više od novinarskog izveštavanja. Ako ti treba fotograf, samo se javi

Planica je, kao što si rekla magija za sebe. Imam jednu dobru dugogodišnju drugaricu koja mi je za Novu godinu rekla da joj je neostvarena životna želja da ode na jedno takmičenje na Planici. Ovu godinu smo propustili (mada sam ja ovih dana gledao mogućnosti prevoza i odustao kad sam shvatio da je najmanja cena za mene oko 300 evra), ali ćemo najverovatnije naredne doći.

I, da se složim sa Vrancem, ne diraj nam Ahonena
niccolo niccolo 09:45 19.03.2010

Re: Dobrodošla

Jelena, dobrodošla

I od mene dobrodošlica
mikimedic mikimedic 09:16 19.03.2010

hvala jeco

na blogu mog detinjstva.

fijas. jedan i jedini. neponovljivo.
foghorn foghorn 00:06 20.03.2010

Re: hvala jeco

mikimedic
na blogu mog detinjstva.

fijas. jedan i jedini. neponovljivo.


Za penziće iz ćoška - Jirži Raška, Bjorn Virkola i Valter Štajner :) Turu plaća Hajnc Vozipivo.
mikimedic mikimedic 07:45 20.03.2010

Re: hvala jeco

Hajnc Vozipivo.

gvana gvana 09:28 19.03.2010

o/ za Jecu!

Bravo Jeco!! Samo napred!

I ja se pridružujem ekipi koja voli Ahonena

Nadam se da ćeš nam okačiti još neke slike i preneti još neke zanimljivosti koje mi ne možemo da vidimo i čujemo

P.S. Odlične su fotografije!
miloradkakmar miloradkakmar 11:29 19.03.2010

Lep blog

... navijam za Šlirencauera (od tebe saznah kako se momak zapravo zove) iako je Aman juče leteo najviše.
jednatanja jednatanja 12:51 19.03.2010

Super blog!

Priča se da su skakači među najmlađima od svih zimskih sportova (19, 20, 21 godina) jer adrenalin/testosteron nema kočnice kao kod onih starijih mozgova...
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:34 19.03.2010

Planica...

Eh,sva ta Planica...super tekst(na stranu s' Ahonenom,sto ces...)!
No...posto Planica vazi za sumiranje sezone,Malis(pod jedan),Simon i Ahonen(kao ipak veliko i razocarenje nista ne napravi i odusevljene sto se bio vratio uopste),dok ,sem Lojcla, Austrijanci se bas i ne proslavivse,a behu prvi favoriti ove sezone...
Biljana 77 Biljana 77 17:44 19.03.2010

Sjajno

Sportska redakcija bloga dobila je još jednog člana. Em žensko, em Planica ()..

E sad, o ukusima nećemo.. moj (trenutni) favorit je ipak Aman.
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:20 19.03.2010

Re: Sjajno

Aman

Šlihtaro - videla si da mu je krenulo

Bez šale, moj komšija leti i na daleko, nasuprot svim prognozama
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 23:46 19.03.2010

Re: Sjajno

e vidi super blog!
fala bogu neko sa diplomom da nam pise o sportu!

p.s. sportska redakcijo vidite kako se šlihtam,
... ne zamerite
jeca.zvezdica jeca.zvezdica 18:10 19.03.2010

Hvala...

... svima na dobrodoslici, nadam se da ce vam i naredni moji blogovi biti zanimljivi. Sledeci stize vec koliko veceras. Slika ce biti, ne brinite, od mene mozete da ocekujete veliki broj, ali sinoc nisam stigla da izlistam sve.

Sto se tice Ahonena... On je super skakac, to ne osporavam, ali sam ja takav utisak, kakav sam napisala, stekla na osnovu prvog kontakta sa njim. On je i dalje isti, a videcemo da li ce se u toku vikenda promeniti.

Pozdrav za sve!
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:21 19.03.2010

Re: Hvala...

On je i dalje isti

Ne zovu ga džabe "ledeni"
hrille hrille 21:46 19.03.2010

Planica

Volim te Jelena !!!!Kao i ski skokove...
NNN NNN 23:33 19.03.2010

DOBRODOŠLA!

Jeco, mi te volimo!
(i pomalo ti zavidimo)

...

A je l' to znači da si i pre čitala blogove?

...

Super je što ćeš da pišeš i o F1 (proces inicijalizacije je da priznaš da je Sena najbolji vozač svih vremena)

...

Planica je suština ski skokova (letova).
Letaonica izgleda kao da je izrasla iz planine, zato i deluje nekako ušuškano i bezbedno (kao da bi bilo ko mogao da skače, osim mene naravno).

Volemo Janea (naročito od kad se ne takmiči Vajslog). A od naših najviše volimo (skoro Srbina) Goldija
Austrijanci mi nekako ne deluju tako silno u letovima kao u skokovima.

Ovaj put navijam za Amana zato što je u super formi, pa bi možda mogao i do nekog spektakularnog rezultata, a i da se "osveti" organizatorima za onu krađu od prošle godine, kada su jednom skratili zaletište, pa on opet sa 4 metra (ili beše 6) skraćenim zaletištem skočio 233m i ostao samo još jedan jedini takmičar da skoči do kraja serije i oni (slepci!) ponište celu seriju i ponove je sa još skraćenijim zaletištem!

jeca.zvezdica jeca.zvezdica 23:50 19.03.2010

Re: DOBRODOŠLA!

Odmah da kažem da Sena jeste najbolji svih vremena i za mene jedan jedini i neponovljiv. Iako sam bila mala kada je on poginuo sećam se kakao sam bila opčinjena njime. Žalim što nikada nisam mogla da vidim kako vozi uživo, ali sam pre nekoliko godina upoznala njegovog sestrica i gotovo celu njegovu porodicu pa sam iz prve ruke čula kakav je bio... Ako nisi pročitao do sada potraži temu o 15 godina njegove smrti koju sam napisala krajem aprila prošle godine...

Nisam puno citala druge blogove, ali cu se u narednom periodu potruditi.

foghorn foghorn 23:59 19.03.2010

Re: DOBRODOŠLA!

NNN

Planica je suština ski skokova (letova).
Letaonica izgleda kao da je izrasla iz planine, zato i deluje nekako ušuškano i bezbedno (kao da bi bilo ko mogao da skače, osim mene naravno).



To je jedan od razloga zašto su Nemci, Austrijanci i ostali kivni na Slovence - retko gde su prirodni uslovi za gradnju skakaonice tako dobri kao u dolini Tamar, pa je sa što manje zidanja moguće napraviti konstrukciju kakvu su napravili najpre Stanko Bloudek, a potom i braća Gorišek. Naravno, sujeta je učinila da se pre dvadesetak godina nekakvim formalnim zakeranjima moćnika iz svetske federacije praktično zabranjivalo da se velikanka na Planici doradi tako da se bezbedno skače/leti i preko 220 m. I stara drvena velikanka je bila dovoljno moćna da vam, čak i kada se u letnje doba uspnete na vrh zaletišta, u najmanju ruku zastane dah kada pogledate niz padinu.

Šteta što je sada sa sajta www.planica.si maknut deo sa tehničkim detaljima same skakaonice (nedavno su dobili novi sertifikat o bezbednosti letova za, čini mi se, narednih pet godina), jer su crteži i podaci bili veoma zanimljivi.



NNN NNN 00:06 20.03.2010

Poredak

Prva trojka isto kao i oba puta na OI
(ali bez baš spektakularnih rezultata, za sad)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana