Ekologija| Kućni ljubimci| Nauka| Putovanja| Životinjski svet

Divlji pas u dimnoj noći

albicilla RSS / 14.03.2010. u 14:19

afrički divlji pas
afrički divlji pas
Noć u savani Južne Afrike... Ne čuju se nikakvi krici. Izuzimajući motor Land Cruisera, tama je nečujna. Obavijena je notom pepela i dima od požara koji je tuda prošao pre nekoliko dana. Jedino što vidim je uski snop reflektora kojim vodič šara po šipražju. U snopu se nađe pokoja impala ili zec i.... hej-hej-hej-hej!!!!

Putem se nonšalantno približavaju dva afrička divlja psa (lat. Lycaon pictus, bukvalno: oslikani pas) – najugroženiji mesojedi podsaharske Afrike!! Da me podsete da je ovo ipak 21. vek u kome divljina može opstati samo uz dobar wildlife management, jedan nosi ogrlicu sa radio-odašiljačem. Približavaju se kao da ne postojimo, kao da motor ne brunda i kao da nismo uperili snop svetla u njih. Naprosto, idu svojim putem. Pitanje je – u kom pravcu taj put vodi?

Divlji pas je već izumro u 25 od 39 zemalja koje je u prošlosti nastanjivao. Ukupna danas preživela populacija se procenjuje na oko 5000 životinja, od čega samo šest populacija broji više od 100 pasa, što se smatra donjom granicom da ne dođe do ukrštanja međusobno bliskih srodnika. Rezervat Madikwe je jedno od svega nekoliko mesta gde se još mogu videti.

Nije ni čudo ako uzmemo u obzir činjenicu da teritorija jednog čopora može da pokriva i svih 2000 km2. U Južnoj Africi je samo jedan nacionalni park, Kruger sa 20.000 km2 (približno kao Vojvodina), dovoljno veliki da u njemu živi prirodna populacija divljih pasa. Mimo Krugera, divlji pas je u Južnoj Africi naseljen u Madikweu te još jednom manjem rezervatu, ali pošto su te životinje ogradama i poljoprivrednim zemljištem onemogućene da napuštaju područje i mešaju se sa drugim čoporima, potrebno je veštački vršiti razmenu pasa radi osveženja genetskog fonda.

dewildt14.jpg 

Pre petnaestak godina su u uzgojnom centru De Wildt za naseljavanje u divljini odabrane četiri ženke odgajene u zatočenistvu. Uparene sa četiri divlja mužjaka, uhvaćena u Krugeru, našle su se u Madikweu. Kada sam posetio centar, nisam se niti usudio nadati se da ću te iste životinje videti i u divljini – definitivno najređa vrsta koju sam ikada posmatrao!

U De Wildtu sam kamionom preuređenim za posetioce ušao u zabran sa malim čoporom divljih pasa: roditelji, četiri mladunca i ujka koji se uvek zastitnički postavlja između nas i kučića. Divlji psi su omrznuti i progonjeni zbog svog načina ishrane: kada sustignu plen, počinju ga još živog jesti, ne čekajući da izdahne. Ali, kada meko srce stavimo na stranu pa pogledamo činjenice, videćemo da 25 kg teški psi svoje stanište dele sa 70 kg teškim hijenama i preko 200 kg teškim lavovima, a sve njih vriska plena vrlo brzo privuče, dok na otimanje tuđeg gledaju kao beogradski gradonačelnik na platane. Dakle, jedi brzo ili ostani gladan. A gladna životinja je isuviše iscrpljena da uspešno lovi. Iscrpljena, životinja umire od gladi. I njihov način ishrane je samo adaptacija na uslove sredine.

Kamion se zaustavio nedaleko velike posude za hranu. Ne, nikakve kosti i meso, već džak granulirane hrane za pse. Za ručkom se zna hijerarhija: mama i tata prvo puštaju kučiće, da se tek potom nahrane i sami. Ujka je hijerarhijski najniži član čopora i to znaju čak i kučići: kada pokuša da se približi, i oni kuražno nasrću na nesrećnika! Tek pošto se podmladak nahrani, ujka ima priliku da utoli glad. Primena pseće hrane umesto mesa, objašnjeno mi je, značajna je sa medicinskog stanovišta: u divljini će se odrasli nakon lova vratiti u više desetina kilometara udaljenu jazbinu i tu kučićima povratiti već napola svarenu mesnu kašu. Ovde je jazbina jedva 15 metara od trpeze, pa bi im povratili čitave komade nesvarenog mesa sa kojima se njihov digestivni trakt ne može izboriti. Hrana za pse je lakša za stomak.

IMG_6607.jpg 

Prvi psi koji su uvedeni u rezervat Madikwe uspešno su napredovali i posle dve godine je bilo preko 20 divljih pasa, koji su potom od pasa lutalica sa okolnih stočnih farmi dobili besnilo i morali da budu ustreljeni.

Veterinar koji je pratio projekat se zatekao pokraj čopora u noći u kojoj je jedna ženka poubijala svih 12 kučića. Iako zapanjen onim što vidi, nije smeo da reaguje: politika rezervata je da se sva dešavanja u njemu prepuste prirodnim tokovima. Tek kada je sutradan pri autopsiji mladunaca otkriveno besnilo, doneta je odluka o odstrelu. Dalje širenje besnila, kao i rizik po posetioce, nije se smeo dozvoliti.

U nacionalnom parku Serengeti u Tanzaniji, pre dve decenije besnilo je zbrisalo lokalnu populaciju divljih pasa – izumrli su u potpunosti. Tamo je danas problem što ne postoje uslovi za uvođenje životinja iz zatočeništva – ekološku nišu upražnjenu nestankom pasa popunile su hijene, čija je populacija eksplodirala. Jedini način da se napravi prostor za pse bio bi da se odstreli 50% populacije hijena, što je tehnički neizvodljivo; da i ne pominjem kako bi reagovale grupe za zaštitu prava životinja i kako bi se to odrazilo na tanzanijski turizam.

Potom je u rezervat Madikwe uveden novi čopor koji se uspešno razmnožava ali su iskustva stečena sa prvim čoporom dovela do otkrića da standardna vakcina protiv besnila za domaće pse ne deluje na divlje, te je u toku razvijanje nove vakcine. Madikwe, objašnjava vodič, danas ima dva mala čopora pasa, po oko sedam životinja (prosečna veličina čopora je 12 i više jedinki), te ova dva usamljenika koje, izgleda, nijedan čopor neće. Naizgled neopterećeni svojom izopštenošću, divlji psi ubrzo skreću sa puta, da nestanu u žbunju. Nadam se, ne i zauvek nestanu.

Divlji psi imaju problem životnog prostora koji ne bi delili sa ljudima, njihovom (lakom za lov) stokom i svim problemima koji iz toga proističu, a taj je problem dodatno uvećan njihovom pokretljivošću i potrebom za prostranom teritorijom – što im jedino veliki nacionalni parkovi mogu garantovati. Pred takvim problemima, sav trud deluje beznadežan, ali ću ja ipak verovati rečima antropologa Margaret Mid: “Nemojte sumnjati da mala grupa promišljenih posvećenika može promeniti svet. Zaista, to je jedino što ga je ikada promenilo.”

Dosije afrički divlji pas

Dužina: 1,3 m

Težina: 25 kg

Stanište: savane Afrike, od gusto obraslih do otvorenih

Način života: prosečna veličina čopora 12 jedinki. Love ujutru i uveče, prelazeći velike udaljenosti i retko odustajući od plena koji progone.

Ishrana: impale i manje antilope

Reprodukcija: ženka nosi dva i po meseca, do 12 kučića u okotu

Broj u divljini: oko 5000

Status: EN ugrožen (izumro u 25 od 39 zemalja koje je nastanjivao)

Atačmenti



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 15:48 14.03.2010

zivotinje u rezervatu

Videla sam u jednom zastricenom parku sa zivotinjama, ovde u Americi, da i vukove hrane psecom hranom. Interesuje me da li se njihov instinkt polako razredjuje i mozda utisava cinjenicom da se borba za opstanak u prirodi, pretvorila u prezivljavanje u rezervatu. Ti vukovi koje sam videla, panicno su zavijali na udaljene zvukove sirena.
albicilla albicilla 16:27 14.03.2010

Re: zivotinje u rezervatu

Interesuje me da li se njihov instinkt polako razredjuje i mozda utisava cinjenicom da se borba za opstanak u prirodi, pretvorila u prezivljavanje u rezervatu.


Isto pitanje su sebi postavili i biolozi iz De Wildta, pa su, uplaseni da psi koji odrastaju u zabranu i jedu granule sutra nece znati sta treba da love u divljini, kupili krdo impala i pustili ih da pasu oko zabrana sa psima. Ispostavilo se da je psima ideja o lovini usadjena u gene, ali da ideja o predatoru ne postoji u mozgu antilope odasle u zatocenistvu. Jedna impala je zaspala oslonjena o zicu zabrana, psi su je nanjusili i napali. Kroz zicu, samo su dve noge uspeli da dohvate, ali su ih oglodali.

Bio je jos jedan zanimljiv slucaj, sa cuvarem koji im je donosio hranu. On je tako ulazio u zabran, bez oruzja, samo sa stapom (kao i svi drugi). Psi su vec naviknuti na ljude, nisu mazeni niti pripitomljavani, ali ljude redovno vidjaju, ponekad zareze, ali je stap dovoljan da ih se odvrati. Ali, za razliku od drugih cuvara, ovaj se plasio pasa.

To je ista reakcija straha koju pokazuju antilope, i psi su je nepogresivo procitali. Na njega su stalno rezali, sve dok ga nisu i napali i izujedali. Srecom, cuvar se oporavio i vratio na posao, ali su mu promenili radno mesto. Vise nije ulazio u zabran, ali se sada pasa plasio jos vise. A oni imaju osetljiv njih i znali su kada je blizini, tada bi ostro lajali.


nikvet pn nikvet pn 19:10 15.03.2010

Re: zivotinje u rezervatu

To je ista reakcija straha koju pokazuju antilope, i psi su je nepogresivo procitali.

To je feromon 'miris straha' koga luči potencijalni plen. Poziv na ručak svakom predatoru. Pravi prirodni poligraf - tu nema laži jesi li se uplašio ili nisi. Njih nos ne vara.

Inače tekst je uobičajeno od-li-čan.
albicilla albicilla 19:13 15.03.2010

Re: zivotinje u rezervatu

To je feromon 'miris straha' koga luči potencijalni plen. Poziv na ručak svakom predatoru. Pravi prirodni poligraf - tu nema laži jesi li se uplašio ili nisi. Njih nos ne vara.


da li je to naucno potvrdjeno? ili samo popularni mit? i meni se cini da bi strah mogao biti hemijska reakcija koju osetljiv njuh moze da oseti, ali ne znam da li je zaista tako?
loader loader 18:32 14.03.2010

psp

Pročitah, s pažnjom.
darkonduty darkonduty 20:18 14.03.2010

.......

Evo ovih dana objavljena je vijest i fotografija sredozemne medvjedice u Jadranu.
Toliko je vrsta kojima prijeti izumiranje, svaka sa svojom sudbinom u kojoj previše često ljudska glupost čini se ima zadnju riječ.
Zanima me, možda znate ugrubo neke procjene, koliki je omjer u ukupnom broju vrsta pred izumiranjem za čije se nestajanje može 'okriviti' ljudski rod? Mislim kod nekih je odlazak rezultat evolucije a kod nekih istrebljenja. To je ogromna razlika.
albicilla albicilla 21:16 14.03.2010

Re: .......

ne znam napamet, no iucn.org je mesto za informacije te vrste. otkako smo stekli moc da bitno menjamo zivotnu sredinu, nijedno izumiranje se ne moze posmatrati odvojeno od delovanja covecanstva. prakticno, u poslednjih 4 ili 5 vekova nase delovanje, direktno ili indirektno, istrebilo je nekoliko stotina vrsta i nekoliko hiljada dovelo na ivicu nestanka

za medvedicu mi je jako drago, njena bliska rodjaka, karipska medvedica je izumrla, cini mi se, tokom 60ih, druga rodjaka, havajska medvedica se jedva drzi uz silne novce koje usa ulaze u zastitu. i konacno, sredozemna medvedica, izgleda, opstaje u nekoliko dzepova. nadam se da medju tim, naizgled izdvojenim egejskim i jadranskim (i drugim?) populacijama postoji komunikacija i razmena gena
milosss92 milosss92 02:06 15.03.2010

jedna domaca zivuljka

jedna domaca zivuljka koja sad lovi po africi:

albicilla albicilla 08:09 15.03.2010

Re: jedna domaca zivuljka

milosss92
jedna domaca zivuljka koja sad lovi po africi:



videh, "ime Mikija Kuraka kao navodnog izvršioca Ćuruvijinog ubistva prvi je javno pomenuo lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj". to ubistvo je bilo okidac da spakujem kofere.

a dve nedelje pred ubistvo sam u evropljaninu pisao o - brojanju pataka po dunavu, u djerdapu... potpuno nadrealno. pocinje rat, a ja pisem o istom o cemu pisem i dan-danas. pocinje rat, a bujosevic objavljuje tekst o ornitoloskim istrazivanjima. i, nimalo nadrealno, onaj koji je pucao tada, evo puca i dan-danas.

evo i radne biografije: srbin sa vojnom karijerom , a evo ga i ovde, na svakoj drugoj slici. srbija nije ni raspisala poternicu za njim, a i zasto bi, kad je drzava nalogodavac? drzava koja jeste napravila pomak od - djindjica, ali nije i od milosevica.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 18:27 16.03.2010

Re: jedna domaca zivuljka

zasto se ubija nilski konj? Stvarno mi nije jasno sto se ubijaju i ove druge zivotinje, ali sad videh i zebra, uzas!
p.s. inace divlji pas, mi je jedna od najruznijih zivotinja, sav je nekako jadan.
albicilla albicilla 08:20 17.03.2010

Re: jedna domaca zivuljka

p.s. inace divlji pas, mi je jedna od najruznijih zivotinja, sav je nekako jadan.


nemojte tako - zamislite sta bi sve jedan divlji pas odlajao o vama... a pristojno cuti
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 15:51 17.03.2010

Re: jedna domaca zivuljka

albicilla
p.s. inace divlji pas, mi je jedna od najruznijih zivotinja, sav je nekako jadan.


nemojte tako - zamislite sta bi sve jedan divlji pas odlajao o vama... a pristojno cuti


Meni su sve zivotinje na svetu, ukljucujuci i insekte, superiorne u odnosu na coveka, zivotinju koja ima sposobnost rasudjivanja.
NNN NNN 11:40 15.03.2010

Niasm imao pojma da su toliko ugroženi

Znao sam da im treba ogromno prostranstvo, ali sam mislio da su prilagodljiviji (ipak su psi).
Kakva je situacija u Etoši (ipak je to ogroman park)?

Evo (polu trol) slike iz Krugera:
albicilla albicilla 11:44 15.03.2010

Re: Niasm imao pojma da su toliko ugroženi

NNN
Znao sam da im treba ogromno prostranstvo, ali sam mislio da su prilagodljiviji (ipak su psi).
Kakva je situacija u Etoši (ipak je to ogroman park)?


za etosu ne znam, ali jedini ugrozeniji karnivor afrike je etiopski/simijenski vuk, populacija - nekoliko stotina, ugrozen hibridizacijom sa pastirskim psima
NNN NNN 12:02 15.03.2010

Re: Niasm imao pojma da su toliko ugroženi

Sad sam ga našao

Meni je poznat kao abisinski vuk, mada bi mu možda adekvatnije ime bilo crveni šakal.
Vidim da ima gomilu imena (a malo jedinki).

Za Etošu sam pitao jer se sećam da je gomila onih epizoda Opstanka snimana tamo (doduše 70-ih) i da je bilo afričkih lovačkih pasa.
albicilla albicilla 12:15 15.03.2010

Re: Niasm imao pojma da su toliko ugroženi

Za Etošu sam pitao jer se sećam da je gomila onih epizoda Opstanka snimana tamo (doduše 70-ih) i da je bilo afričkih lovačkih pasa.


po ovoj i drugim mapama rasprostranjenosti sudeci (ova je najpreciznija koju sam nasao), mrka kapa za etosu ...

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 13:07 15.03.2010

Re: Niasm imao pojma da su toliko ugroženi

NNN
Sad sam ga našao

Meni je poznat kao abisinski vuk, mada bi mu možda adekvatnije ime bilo crveni šakal.
Vidim da ima gomilu imena (a malo jedinki).

Za Etošu sam pitao jer se sećam da je gomila onih epizoda Opstanka snimana tamo (doduše 70-ih) i da je bilo afričkih lovačkih pasa.


Kako je lep! Lici na lisicu.
NNN NNN 13:52 15.03.2010

Re: Niasm imao pojma da su toliko ugroženi

Po (optimističkoj) karti na Wikipediji, ide čak do Atlantika, a ni po ovoj tvojoj Etoša nije daleko (mada nije obuhvćena). Ovde sam našao neke fotografije među kojima ima i iz Etoše. Ali OVDE se ne pominje Etoša a podudara se sa tvojom kartom ovaj malecki deo Namibije koji se graniči sa Bocvanom, a tekst počinje sa:
"The African wild dog (Lycaon pictus) is both Africa's and Namibia's most endangered large mammal and one of the world's most endangered carnivores."
A ovo:
"Reintroduction programmes of wild dogs into Etosha National park failed three times, largely because captive bred animals had been used. These animals have died mainly because of predation by lions, wrong timing of translocation, and disease."
sam pronašao ovde: Mapping wild dogs
Evo jedne sličice iz Etoše.


Kako je lep! Lici na lisicu.
Zbog toga i mislim da bi mu u imenu bolje pristajalo šakal nego vuk
albicilla albicilla 14:16 15.03.2010

Re: Niasm imao pojma da su toliko ugroženi

namibia i botswana izgleda drze skoro 20% ukupne populacije

a madikwe je ona sicusna tacka na granici juzne afrike i botswane
nikvet pn nikvet pn 19:33 15.03.2010

Re: Niasm imao pojma da su toliko ugroženi

albicilla

etiopski/simijenski vuk, populacija - nekoliko stotina, ugrozen hibridizacijom sa pastirskim psima

Zašto kod naših vukova nema takve hibridizacije ?
Zato što za njega domaći pas predstavlja omiljeni plen. Po pravilu prvo napadnu i pojedu psa pa tek krenu na ovce. Krajnja netolerancija ih očuvala.
Abisinke vučice eto šaraju sa pastircima. A abisinac siroma' tolerantan pa mu se loše piše.
goldcrest goldcrest 13:10 16.03.2010

Re: Niasm imao pojma da su toliko ugroženi

nikvet pn

Zasto kod naših vukova nema takve hibridizacije ?Zato što za njega domaći pas predstavlja omiljeni plen. Po pravilu prvo napadnu i pojedu psa pa tek krenu na ovce. Krajnja netolerancija ih očuvala.


Ko kaze da nema ukrstanja? Ko je posmatrao pojavu i potvrdio tako nesto?
Ima i neki takvi primerci, mesanci su ubijani kojekuda.

"Omiljeni plen" bas od pasa im je lovacki pas,
cim ih puste da "gone po planini" docekaju ih vukovi i smazu...ali to su lovacke gluposti.

Izbor ovca ili pas - sigurno bira ovcu a psa eliminise ako je dosadan.


p.s. Evropski Vuk je vrlo, vrlo pametna zivotinja, za razliku.......


vladimir petrovic vladimir petrovic 16:52 15.03.2010

Visok, viši, najviši

... dva afrička divlja psa (lat. Lycaon pictus, bukvalno: oslikani pas) – najugroženiji mesojedi podsaharske Afrike!!


Ja prilažem ovu sliku, ali ne znam da li je u pitanju afrički pas (mada ovaj tip ispod njega očigledno nije crnac, ali ima i belaca u Africi), ili neka druga pasmina.

A pas mi ne deluje ni da je od najugroženijih, premda je prilično mršav.

Visok je 43 inča, od šapa do ramena, shodno Ginisovoj metodologiji merenja pseće visine. Oni ga proglasili najvišim.
albicilla albicilla 18:00 15.03.2010

Re: Visok, viši, najviši

Visok, viši, najviši


...a čemu?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana