Politika

Konuzin- kratak kurs iz ekonomske diplomatije

Milan Karagaća RSS / 11.03.2010. u 17:23

„Kupac u Srbiji ne zna šta kupuje, a prodavac šta prodaje. Agencija za privatizaciju – posrednik u kupoprodaji – ne snosi odgovornost za nepotpunu dokumentaciju koju dostavi srpska strana. Onda se vremenom pojave dugovi preuzetih srpskih firmi za koje kupac pre kupovine nije znao da postoje, niti su se ti dugovi mogli videti iz raspoložive dokumentacije prilikom preuzimanja firme“. Prevedeno na prost jezik , čovek kaže da se u Srbiji ne zna ko pije ,a ko plaća. Šta li tek izveštava diplomatskim kanalima, kad ovakvu poruku strani ambasador pošalje javno? Ako ambasador bilo koje države iz Beograda pošalje poruku privrednicima svoje zemlje da budu oprezni,nema toga našeg diplomate pa bio to i sam Dinkić, kome će oni više verovati nego svom ambasadoru.  

Mi  se hvalimo kako smo konačno izmislili model da privučemo strane investitore i obezbedimo izvoz naših proizvoda i tako konačno krenemo u prosperitet.

Čarobnu formulu izmislio je naš ministar Dinkić, a  mediji već intervjuišu novopečene ekonomske diplomate koji iznose vrlo optimistička očekivanja. Sve dok se u zemlji ne stvore normalni  uslovi  za investicije, dok se ne pokrene proizvodnja da ima šta da se izvozi, i ,i mnogo toga, “ekonomske diplomate” neće moći skoro ništa da urade.  

Zato bi upozorenje koje je Konuzin uputio ruskim investitiorima trebalo mi da shvatimo kao najozbiljnije upoozorenje nama samima.

Kakav će nam ugled i ukupni rejting biti van zemlje, zavisi od toga šta smo u Srbiji  uradili jer o tome izveštavaju diplomate drugih zemalja koje su na službi u Beogradu.

Nisam siguran koliko će novopečene dilomate doprineti promovisanju naše privrede i privrednog sistema , jer promovisati ovo što jeste je zapravo obeshrabrivanje.

Jedino što je sigurno, zna se koliko će državu koštati nove diplomate, a oni znaju da će tamo četiri godine lepo živeti i biti zahvalni svojim strankama koje su ih poslale. Nije da se neće truditi, a to što rezultati neće biti veliki neće biti krivi oni već ukupna situacija u zemlji i mnoge stvari koje nisu regulisane, a trebalo je.

Ne sumnjam  da tu ima sposobnih mladih ljudi kojima ne nedostaje entuzijazma, ali će im nedostajati argumenata.

Umesto rasipanja novca na slanje tzv.ekonomskih diplomata bilo bi mnogo korisnije da se potrudimo da strane diplomate u Beogradu imaju mnogo više u svojim izveštajima pozitivnog o nama i o uslovima za investicije,da time promovišu ulaganja u Srbiju i privrednu saradnju. Da im obezbedimo uslove da i oni budu naše “ekonomske diplomate”

Nesumnjivo je da njihovi mnogo više veruju njima nego što će verovati nekim našim koje pošaljemo tamo kod njihovih.



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:34 11.03.2010

Negde su mu se zamamerili...

Znao je ono ovo i pre...
No, u nečem su ga izneverili...sve mi se čini..
libela libela 17:38 11.03.2010

Re: Negde su mu se zamamerili...

Drago Kovacevic
Znao je ono ovo i pre...
No, u nečem su ga izneverili...sve mi se čini..

Pa jeftinije su ameri prosli sa Smederevom nego oni s NIS-om. Ameri od nule krenuli a ovi jos moraju da pokrivaju gubike NIS-a iz minulih vremena!
salu na stranu, covek nije nista rekao sto ne stoji. A mi svi treba da se zapitamo ko su ti nasi strani investitori?
wukadin wukadin 09:04 12.03.2010

Re: Negde su mu se zamamerili...

A mi svi treba da se zapitamo ko su ti nasi strani investitori?


Ni domaći nisu loši.
Evo Šarić je kupovao parama koje je uglavnom zaradio van Srbije. Jbg, nismo mi baš toliko tržište čak ni za tu vrstu robe (krštena, nekrštena, jbmlg...)
Dao je ipak neke pare, a sad ćemu sve lepo biti oduzeto. Kamo sreće da možemo tako i sa drugim... investitorima
danko011 danko011 17:53 11.03.2010

Greska u koracima

Kad vec ne znamo kako da ulozimo, ocigledno je da znamo kako da potrosimo. "Ekonomske" diplomate su potpuni promasaj i to vrlo skup.
Milutin Milošević Milutin Milošević 18:11 11.03.2010

Komentar

Zaprepastio sam se kad sam video vest. Kad je dotle došlo da ambasador jedne strane zemlje mora da kaže ovo što je rekao, onda je sRanje stvarno ozbiljno. A ovamo se busamo u grudi...
libela libela 18:23 11.03.2010

Re: Komentar

Milutin Milošević
Zaprepastio sam se kad sam video vest. Kad je dotle došlo da ambasador jedne strane zemlje mora da kaže ovo što je rekao, onda je sRanje stvarno ozbiljno. A ovamo se busamo u grudi...

Najvece svinjarije su se kod nas desile na polju privatizacije... i, logicno je da ce jedni druge da stite i cute. Ovo mu dodje ko Omerta! I svi su redom tu odradjivali poslove za svoje prijatelje! Nemojte da mislite da se liberalna "opozicija" izvukla cistih ruku!
Mada, ovo nije stvar koja je nepoznata i koja se nije znala. samo se o njoj nije puno glasno pricalo.
JJ Beba JJ Beba 18:28 11.03.2010

Re: Komentar

Kupac u Srbiji ne zna šta kupuje,

presekoh se.
pogrešno sam pročitala prvu reč mešajući ćirilicu i latinicu
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 19:04 11.03.2010

.

Čarobnu formulu izmislio je naš ministar Dinkić

kakav ministar, takva i formula.

ovo je skandalozno gadno...eh, kako bih ja sad volela da dođe jedan voz pun besnih Grka, spremnih na sve...
Fela Fela 19:37 11.03.2010

A Rusi naivni...

Pa nisu valjda Rusi mislili da ce dobiti rafineriju i monopolski polozaj za 400 miliona? Mislim... gde to ima da bude pravna i uredjena drzava i da imas pravo prece kupovine.
libela libela 20:19 11.03.2010

Re: A Rusi naivni...

Fela
Pa nisu valjda Rusi mislili da ce dobiti rafineriju i monopolski polozaj za 400 miliona? ...

I to sto kazes... jedan je Sartid!
Fela Fela 20:48 11.03.2010

Re: A Rusi naivni...

Hehe... Ne kazem ja da nije u pravu, samo kazem da nije malo u redu da se sad pravi lud. 'Oce cistu situaciju, a da kupuje ispod zita, bez tendera... pa to je malo naivno, ako je tako mislio. Kad se Dinkic bunio, nisu hteli da ga vide. Licno, cak i ne mislim da su ovi nasi hteli da ih 'zavrnu', vec je to obican javasluk, tzv. nedomacinsko poslovanje u drzavnim kompanijama, 'arcenje' drzavnih resursa i sl.
Isto tako je i VIP kupio 'macku u dzaku' od Karica, godinama se tu nije znalo sta je cije, Karic je iznosio kintu samo tako i tek na kraju su se setili da bi trebalo da se pozabave i time. Posle je VIP, ipak morao na tender, ali su jos pride dobili i Hotel Jugoslaviju (sto isto tako dosta govori o rezonovanju ovde).

Mozda je neko cenkanje u pozadini, a mozda bi Rusi da im se jos produzi monopolski polozaj na trzistu... Stari su to fazoni.
wukadin wukadin 13:37 12.03.2010

Re: A Rusi naivni...

Licno, cak i ne mislim da su ovi nasi hteli da ih 'zavrnu', vec je to obican javasluk, tzv. nedomacinsko poslovanje u drzavnim kompanijama, 'arcenje' drzavnih resursa i sl.


A ja licno mislim da je rec o privatnim interesima javnih sluzbenika. Ako je neko zavrnut to je onda narod (ljudi, stoka, nace najvece blago).
Bilo je slucajeva kada su i Nemci visili (pomenuti Sartid, RTL i slicno). Dakle, ne mislite na Ruse, ne mislite na "ponos", gledajte novcanik...
sentinel26 sentinel26 20:21 11.03.2010

Poruka

Konuzina je upućena,(vjerovatno ) nekome iz vlade..

Ruski privrednici se sigurno ne informišu preko novina, već kao i mnogi evropljani plate velikim revizorskim kućama analizu koju poslije za vrijeme pregovora drže sakrivenu u tašni (Laptopu )..

„Kupac u Srbiji ne zna šta kupuje, a prodavac šta prodaje. Agencija za privatizaciju – posrednik u kupoprodaji – ne snosi odgovornost za nepotpunu dokumentaciju koju dostavi srpska strana. Onda se vremenom pojave dugovi preuzetih srpskih firmi za koje kupac pre kupovine nije znao da postoje, niti su se ti dugovi mogli videti iz raspoložive dokumentacije prilikom preuzimanja firme“.

Ova izjava je veoma opasna i po preduzeća koja su već prodata a još više za ona koja će tek biti predmet prodaje.

To je jedan od razloga zašto strani investitori bježe od Srbije..
To je i jedan od razloga zašto kompletnu Agenciju za privatizaciju treba poslati iza rešetaka..

Kupci koji su kupovali pojedina preduzeća radi pranja novca nijesu plaćali analize i provjere podataka, jer im je kupoviona bila paravan.
Prevedeno na prost jezik , čovek kaže da se u Srbiji ne zna ko pije ,a ko plaća.

Plaćaju poreski obveznici jer je osiguranje ovim ljudima "plaćeno" na teret budžeta, odnosno direktno su oštećeni fondovi PIO i zdravstva..
Oni isti koji su prodavali "mačke u džaku" sada zavlače ruku u zajedničku kasu, premještaju dio novca iz jednoga ćoška u drugo a onda uzmu da pišu domaći zadatak - "kupovina glasova"..

Preporuka i pozz.

11. marta, Ljeta Gospodnjeg 2010-og po Gregorijanskom
Na Bulevaru ŠaKTaDjilskom bb
S.26.

Milan Karagaća Milan Karagaća 21:54 11.03.2010

Re: Poruka


Poruka
Konuzina je upućena,(vjerovatno ) nekome iz vlade..

nije prva
wukadin wukadin 09:10 12.03.2010

Re: Poruka

To je i jedan od razloga zašto kompletnu Agenciju za privatizaciju treba poslati iza rešetaka..


Još jednom da se složim sa neistomišljenikom. To je ono što sam zaboravio dole reći, mada ne bih rekao ništa novo.
Hvalili smo se privatizacijama, sada se 'ladno prenose vesti o poništavanju. Možda se neki i time hvale. Pratimo svetske trendove, šta li... A niko (od novinara javnih kuća... pardon servisa) da se postavi logično pitanje - što se poništavaju ako je sve bilo uredu. A ako nije bilo uredu...
krkar krkar 21:35 11.03.2010

Amin!


Nemam šta ni da dodam ni da oduzmem - ni Karagaći ni Konuzinu.

Pu, pu, kakva vremena dođoše da ja aminujem ruskog gubernatora.

I to na današnji dan, 25 godina od 11. marta 1985. kada je Sveti Mihail Gorbačov, grobar Komunizma, Lagera, Pakta i CCCP-a došao na vlast!

Спасибо, Михаил Сергеевич!
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:57 11.03.2010

Re: Amin!


Nemam šta ni da dodam ni da oduzmem

sve je dobronamerno.
hvala prijatelju.
wukadin wukadin 10:55 12.03.2010

Re: Amin!

Vidim da sam obrisan.
Pa mene vređa Krkarev "praznik" a čudi me da ne vređa nekoga ko je hvalio socijalizam, a dovoljno je star da vidi da su ruske tranzicione devedesete bile gore nego naše nacionalističke devedesete (recimo po broju žrtava).
wukadin wukadin 08:55 12.03.2010

Najlakše bi bilo...

sad da prihvatim onu "blokovsku" podelu pa podsetim kako su Amerikancima oprostili dugove Sartida (jer kad neko nešto kupuje preuzima i dugove, onda dugove praštaju njemu a ne onome što kupuje, što je u ovom slučaju bila "društvena svojina" ergo... no da ne ljutimo domaćina...). Ali nije to bitno. Osim možda ako ćemo tako posmatrati poziv američke ambasadorke njihovim firmama da ulažu. Možda očekuje i dalje takve povoljne uslove? Ili se samo folira (priča diplomatski)?! A i ti kapitalisti kubure s budžeti, evo stalno strepimo oko Fijata... Ovo pišem jer sam video takve pristrasne komentare vesti.
A sad ono šta je bitno. Lepo je rečeno da situacija nije sređena. Nije sređena jer tako odgovara nekome (rekoh nešto na drugom blogu povodom jednog idealističkog programa). Ovog puta se slažem sa autorom bloga.
Uz jednu bitnu dopunu - i nema više mnogo toga da se proda. A investicije "na ledini"?! Pa... izgleda da će nam ledine još neko vreme ostati gole.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:17 12.03.2010

Re: Najlakše bi bilo...

Ovog puta se slažem sa autorom bloga.

Drago mi je. Inače, to je još jedna potvrda da je teško ne složiti se, samo treba čitati šta je napisano bez insinuacija i ličnih predrasuda.
Uz jednu bitnu dopunu - i nema više mnogo toga da se proda.

Da, to je bitna dopuna koju treba konstatovati.Hvala.
A investicije "na ledini"?! Pa... izgleda da će nam ledine još neko vreme ostati gole.

Nije nemoguće, ali i to zavisi od naše države da stvori uslove i da se pre svega ojentiše na proizvodne pogone na ledinama a ne mega markete. Ako ledine ne budu iskorišćene da se pokrene proizvodnja, bojim se da ćemo na kraju udariti o ledinu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:37 12.03.2010

Re: Najlakše bi bilo...

(jer kad neko nešto kupuje preuzima i dugove, onda dugove praštaju njemu a ne onome što kupuje, što je u ovom slučaju bila "društvena svojina" ergo... no da ne ljutimo domaćina...).

Ako sam dobro shvatio kad nekjo nešto kupuje mora biti situacija čista. Da li kupuje bez ili sa dugovima.Ako kupi sa dugovima onda su dugovi njegova stvar i mora da ih sanira, nema tu opraštanja.
To što je bilo "društvena svojina" nema nikakve veze jer je u međuvremenu postala državna svojina sa kojom raspolažu koalicioni ministri, a ne radnički savet firme.
Dakle, ne ljutite vi mene kad pominjete društvenu svojinu jer njhe odavno nema, prvo je uzurpirana od strane države, zapravo raspodeloma na osnovu stranačkih dogovora. Ako je nešto nekada bilo "svačije i ničije" ali nije moglo baš tako da se arči, ipak su se radnici pitali. Onda dođe vreme da rasčistimo sa tim glupostima gde pojedinci ne mogu da prodajom onoga što nije njegovo stiču ogromna bogatstva dok ogromna masa ljudi postaju socijalni slučajevi- sirotinja.
To je kod nas prvobitna akumulacija kapitala u rukama stranačkih ljudi ili stranački podobnih.
Ocenjivanje je uvek stvar upoređivanja, pa tako kritika onaj model može biti argumentovana samo stvaranjem boljeg, a to još nije slučaj.Ovim ne želim da kažem da onaj sistem nije trebalo menjati.
wukadin wukadin 10:53 12.03.2010

Re: Najlakše bi bilo...

Ako kupi sa dugovima onda su dugovi njegova stvar i mora da ih sanira, nema tu opraštanja.


Pa da. A država Srbija, odnosno vlada dr Zorana Đinđića (da ne ulazimo u to koliko je vlast država) je te dugove oprostila.

To što je bilo "društvena svojina" nema nikakve veze jer je u međuvremenu postala državna svojina sa kojom raspolažu koalicioni ministri, a ne radnički savet firme.


Takođe tačno.

Ako je nešto nekada bilo "svačije i ničije" ali nije moglo baš tako da se arči, ipak su se radnici pitali.


Takođe se slažem.
Drugačijim modelom privatizacije je moglo da se reši. Recimo kako su radili Slovenci, a ne Mlađinih hiljadu evra = hiljaduisedamsto dinara (čudan neki kurs, ne bih rekao da je po NBS).
Milan Karagaća Milan Karagaća 11:12 12.03.2010

Re: Najlakše bi bilo...

Takođe se slažem.

e baš mi je drago. Slažem se i ja.
libela libela 11:57 12.03.2010

Re: Najlakše bi bilo...

wukadine,
wukadin
...podsetim kako su Amerikancima oprostili dugove Sartida (jer kad neko nešto kupuje preuzima i dugove, onda dugove praštaju njemu a ne onome što kupuje, što je u ovom slučaju bila "društvena svojina" ...

Cak je i jedan od glavnih razloga likvidacije Beogradske Banke, upravo, bila privatizacija Sartida koja joj je i bila najveci poverilac.

talking_heads talking_heads 10:49 12.03.2010

Konuzin- kratak kurs iz ekonomske diplomat

Ovo nije samo poruka ruskim privrednicima, već i našoj Vladi. Mada, reklo bi se, nije samo poruka, više je to "packa", a možda čak i "ćuška". Nešto su se Rusi naljutili, to je očigledno i stalo im je da se to ovde u što širem okviru primeti.
S druge strane, mi smo negde "pobrkali lončiće" i zaboravljamo da u Beogradu sede diplomate stranih zemalja i rade (vrlo dobro) svoj posao. Ovi naši ekonomski atašei bi trebalo da odu u svet i kažu "ništa ne slušajte vaše izvore, sada ćemo mi sve lepo da vam objasnimo "
Što se tiče "ekonomskih atašea", to je jedno besmisleno trošenje para. Biće baš kako je već ovde rečeno. Ti partijski ljudi će 4 god. živeti na deviznoj plati, neće uraditi ništa i naravno za to će biti kriv sistem. Na stranu što u Ambasade idu ljudi iz Dinkićevog ministarstva, kao da u diplomatiji nema dovoljno ekonomista po struci, koji prilikom odlaska u inostranstvo, pored ostalog, u opisu svog posla već imaju i taj zadatak (ekonomska diplomatija), koji rade u saradnji sa resornim ministarstvima.
Ali vidim da za naše političare nema zime, oni se skijaju na Kopaoniku i presipaju iz šupljeg u prazno, ponavljajući već bezbroj puta ponovljene priče kako će nam jednog dana biti bolje, a do tada....benzin od sledeće nedelje 115 din....
krkar krkar 10:56 12.03.2010

Re: Konuzin- kratak kurs iz ekonomske diplomat

Što se tiče "ekonomskih atašea", to je jedno besmisleno trošenje para. Biće baš kako je već ovde rečeno. Ti partijski ljudi će 4 god. živeti na deviznoj plati, neće uraditi ništa i naravno za to će biti kriv sistem. Na stranu što u Ambasade idu ljudi iz Dinkićevog ministarstva, kao da u diplomatiji nema dovoljno ekonomista po struci, koji prilikom odlaska u inostranstvo, pored ostalog, u opisu svog posla već imaju i taj zadatak (ekonomska diplomatija), koji rade u saradnji sa resornim ministarstvima.



A inovacija u istoriji svetske diplomatije - da imaš činovnika misije koji nije odgovoran šefu misije?

Milan Karagaća Milan Karagaća 11:10 12.03.2010

Re: Konuzin- kratak kurs iz ekonomske diplomat

A inovacija u istoriji svetske diplomatije - da imaš činovnika misije koji nije odgovoran šefu misije?

Takav status su nekada imali psrtijski poverenici koje je slao CK SKJ u ambasade da se kao bave partijskim organzovanjem naših ljudi na privremenom radu i naravno članova DKP.Imali su status savetnika u rangu drugog čoveka u DKP, a po plati bili ispred njega. Oni nisu odgovarali za svoj rad ambasadoru već isključivo CK.
Činimi se da i ovo liči na to jer ekonomske diplomate će uživati sve imunitete i privilegije kao članovi DKP ali neće odgovarati ambsadoru već isključivo onome ko ih je poslao, dakle "Mlađi i sudu svoje stranke".
Ko zna , možda našu diplomatiju dalkje inoviraju pa pošalju predstavnike iz ministarstva za dijasporu, pa iz stranaka za međupartijsku saradnju. Sve je moguće kad se ljudi dogovore.
talking_heads talking_heads 15:31 12.03.2010

Re: Konuzin- kratak kurs iz ekonomske diplomat

To je sada jedna interesantna situacija. Dođe, dakle, "ekonomski ataše" recimo u Moskvu, Peking... Pretpostavimo da je u toj zemlji prvi put. Pretpostavimo da govori jezik zemlje domaćina (što sigurno neće biti tako u mnogim slučajevima) ili bar engleski jezik. Radno mesto mu je u Ambasadi. Da bi počeo uopšte da se bavi svojim poslom (predstavljanje u privrednoj komori, resornim ministarstvima i sl.), potrebna mu je logistika Ambasade, s jedne strane, a sa druge strane, potreban mu je i kredibilitet Ambasade. E sada,"ataše" je tako nezavisan i ne odgovara ambasadoru, ali zato hoće svu pomoć koju može da dobije, plus što Ambasada na neki način "garantuje" za njega. I tako on nešto radi, petlja, dogovara, obećava, a u Ambasadi niko ne zna šta on radi!
Čini mi se, biće tu svega!
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:17 12.03.2010

Što ste bre svi mrtvi ozbiljni?

Evo, dudarimo malo na šalu

DEFINICIJA MINUSA

+18° C - na Havajima uzimaju drugi pokrivač.
+10° C - u zgradama u Helsinkiju isključuju grejanje.
+2° C - italijanski automobili ne mogu da upale.
0° C - destilovana voda se smrzava.
-1° C - dah se vidi. Rusi jedu sladoled i piju hladno pivo.
-4° C - pas vam se uvaljuje u krevet.
-10° C - francuski automobili ne mogu da upale.
-12° C - političari počinju da pričaju o beskućnicima.
-15° C - američki automobili ne mogu da upale.
-20° C - dah se čuje.
-24° C - japanski automobili ne mogu da upale.
-28° C - pas vam se uvaljuje u pižamu.
-29° C - nemački automobili ne mogu da upale.
-30° C - nijedan normalan automobil ne može da upali.
-36° C - ruski automobil ne može da upali.
-39° C - Rusi zakopčavaju svu dugmad na košuljama.
-50° C - automobil ti se uvaljuje u krevet.
-60° C - žitelji Helsinkija se smrzavaju. U Moskvi zakopčavaju kapute.
-70° C - smrzavaju se i u paklu. Univerzitet u Kuznjecku organizuje kros-kantri.
-72° C - advokati zavlače ruke u sopstvene džepove.
-120° C - alkohol se smrzava. Rusi baš onako nervozni!
-273,15° C - apsolutna nula. Prekida se kretanje elementarnih čestica. Rus liže smrznutu votku

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana