Ekonomija

Bizmis forum na Kopaoniku - bez ikakvih ideja

Saša Radulović RSS / 09.03.2010. u 23:37

Ne znamo gde udaramo. I tako iz godine u godinu. Imam otužnu privilegiju da ovo gledam tek četiri godine. I već mi je pomalo mučno. Kako li je tek ljudima koji ovo slušaju mnogo duže od mene, a imaju nesreću da i ponešto razumeju? Jedna gomila bezidejnih fraza i perpetuum mobile ideja.

Osim ministarke finansija. Ona pominje: smanjiti porez na rad, povećati porez na imovinu, smanjiti javnu potrošnju ... i tako to. Nedovoljno populistički za naše političare-investitore i raspolagače našeg novca.

Premijer pominje kako nam rast društvenog proizvoda od 2% nije dosta. Treba nam 5 do 6% godišnje. Ne znam da li da se smejem ili da plačem.  Valjda je pitanje: šta to koči privredni razvoj i zašto je samo 2%, ne koliko bi mi voleli da imamo para? Šta država može da uradi da rast bude veći?

I naš jedini odgovor je: da subvencioniše, da deli jeftine kredite, da investira naše pare u kojekakve projekte i rupe bez dna.

Zar ikome pored Fonda za razvoj i investicija u vinograde političara i ostale super projekte, ili pored spektakularnog menadžmenta Jata koji zapošljava i kupuje vozila dok avion u kome sede pikira, treba još neki dokaz da država ne ume da investira i privređuje.

Perpetuum mobile ministar ekonomije, kralj subvencija i investicija para poreskih obveznika u neverovatan broj netransparentnih projekata bez nadzora i završnog računa, predlaže povećanje plata. Treba nam tražnja kaže. Pala tražnja zbog malih plata. Pa treba plate povećati.

Misli u javnom sektoru i državnim preduzećima monopolistima. Tamo gde su plate i onako najveće. Od 1.800.000 zaposlenih u Srbiji, država zapošljava pola. Pola. Oko 900.000. Tu su državni službenici, prosvetni radnici, lekari, vojska, policija, javna preduzeća itd. Tu gde već imamo 20-30% viška zaposlenih. U javnim preduzećima gde je radni dan kratak i radno vreme traje do 3. A ako ste u železnici, možda i do 1.

Povećavati plate na ovakav način vam dođe isto kao da izađete na ulicu i delite ljudima pare. U stvari, deliti pare bi bilo još bolje jer delite svima. Ovako delite samo za 900.000 ljudi. Naše pare. Ja sam očigledno naivčina pa verujem da povećanje plata može doći samo od povećanja produktivnosti. Tako barem piše u ekonomskim knjigama. Nisu računali na perpetuum mobile ekonomiju, naš doprinos ekonomskoj nauci. Mi samo povećamo plate, i bog da nas vidi.

Naš problem je glomazan i neefikasan javni sektor sa četvrtinom viška zaposlenih. I najvećim prosečnim platama.

Naš problem su glomazna i neefikasna javna preduzeća sa četvrtinom viška zaposlenih. I najvećim prosečnim platama. I monopolom koji ih štiti da ne moraju da postanu efikasna. I da mogu biti proizvoljno bahati prema građanima, korisnicima njihovih monopolskih usluga.

Naš problem je neodrživ penzioni sistem koji je najveći teret na leđima privrede. I on postaje sve veći i veći. I pohmanitali najstariji potpredsednik vlade čiji su i potomci u penziji. A kroji kapu mojoj i vašoj maloj deci. Ili bolje reći, kreira teret i troši njihove pare koje će oni morati da vraćaju. Jer mame i tate nisu imale snage da zaustave potpredsednika.

Naš problem je ogromna siva ekonomija sa oko milion ljudi koji ne plaćaju nikakav porez zbog NERAZUMNOG PORESKOG SISTEMA.

Naš problem je i regresivan poreski sistem u kome najbogatiji plaćaju najmanje.

Naš problem je što nemamo proveru porekla novca i unakrsnu proveru imovine. Poreska uprava ne radi svoj posao, a ima sva ovlašćenja da to radi. Čekaju donošenje pravilnika evo već četvrtu godinu. Pa se kupamo u prljavom novcu.

Naš problem je nesnosna birokratija i nerazumne birokratske procedure koje kao da su dizajnirane za najveći mogući broj nepotrebnih administrativnih službenika i najveće moguće maltretiranje privrede.

Naš problem je potpuna centralizacija, i država kao centar privređivanja.

Naš problem se jasno vidi iz našeg budžeta. On je slika našeg neveselog stanja.

Sa ovim problemima neće niko da se nosi. Što to da rade kad em ne znaju, em je mnogo interesantnije i politički profitabilnije arčiti pare poreskih obeveznika. 

Ministarka finansija kaže: treba smanjiti porez na rad. Treba podići neoporezivi deo sa 5.900 na preko 16.000 dinara. Treba isto uraditi sa doprinosima. Da li iko sluša?

Treba smanjiti porez na rad. I to kroz povećanje neoporezivog dela. To je prvi korak. To je najznačajniji korak. Za sve koji imaju neku ideju i tržište. Zapošljavanje mora postati jeftino.

 



Komentari (50)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dirtyharry dirtyharry 23:57 09.03.2010

Ne znam

šta da ti kažem prijatelju. U pravu si za sve ali ovo naše "pljuvanje" nema nikakvog efekta na dotične. U sam danas objavih sličan blog na malo drugačiju temu. Nemaju ti ni obraza ni stida ni srama ni savesti a ni pameti. Biće možda problem da podređeni imaju još manje pameti pa sve to trpe.
pedja1008 pedja1008 00:11 10.03.2010

Cak

je i meni, propalom studentu ekonomije sve ovo jasno.... A sve mi se vise cini da se oni bukvalno sprdaju sa nama...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 02:17 10.03.2010

Re: Cak

sve mi se vise cini da se oni bukvalno sprdaju sa nama...
ma, "čini vam se"
pedja1008 pedja1008 03:28 10.03.2010

Re: Cak

kao sto rekoh, ja sam propali student ekonomije, nisam marketinski ili finansijski genije kao savetnici predsednika Klunija tako da malo sporije kapiram...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:47 10.03.2010

Re: Cak

pedja1008
je i meni, propalom studentu ekonomije sve ovo jasno.... A sve mi se vise cini da se oni bukvalno sprdaju sa nama...


Hej, propali, tamo na jednom Blogu mi duguješ izvinjenje. Nemoj da se kriješ ovde.
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:55 10.03.2010

DA NE KUKAMO VIŠE!

OK, prvi korak je smanjivanje poreza na rad! Drugi korak je privatizacija JAVNIH preduzeća! Treći korak je RESTITUCIJA! Koji su naredni koraci!?
anjastosic anjastosic 14:17 10.03.2010

Re: DA NE KUKAMO VIŠE!

Prvi korak je uspostavljanje sistema odgovornosti za one koji vrse vlast i arce pare poreskih obveznika.

Danas je bila vest da je u Sloveniji uhapsen ministar zbog sumnje na korupciju ili malverzaciju.

To je i prvi korak za Srbiju=da se neko usudi da uhapsi nekog ministra zbog malverzacija, korupcije, nedozvoljenog koricsenja budzeta, sluzbenih vozila i vozaca i sl. Pa nisu ovi nasi bas toliko bezgresni i posteni.

Drugi korak je pronalazenje leka protiv spavace bolesti premijera ili dobro DDT sredstvo protiv musica C-C. Premijer nikako da se naspava.

Dakle,nametanje odgovornosti vlastima, ali sa umornim, umornim i umornim narodom tesko ce ici!
danko011 danko011 02:05 10.03.2010

Drugo Pakovanje

Mani zdrav razum, nego pogledaj kako su ga lepo upakovali. Tu su grafikoni, pa jos premijer dodaje da su plate ustvari rasle. Gospodin Cvetkovic je i sam rekao, parafraziram, da pogledamo statistiku (valjda jer je lepsa). Ali da se vratim na pocetnu konstataciju pakovanje je par excellence, usluga na "visokom" nivou. Malo sampanjca, a pricaju (mediji) da su neki dosli ranije da se malo skijaju. Forma je ispunjena (srpski Davos), sustina e to ce valjda neko drugi da radi?
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 05:02 10.03.2010

Re: Drugo Pakovanje

ne mogu komentare, pa evo na repliku


I naš jedini odgovor je: da subvencioniše, da deli jeftine kredite, da investira naše pare u kojekakve projekte


mislim da ovo samo po sebi ne bi bilo problem da se radi prema jasnoj strategiji i kriterijumima i transparentno...

sve ostalo sto si naveo mi se cini na mestu osim ovoga:

Naš problem je neodrživ penzioni sistem koji je najveći teret na leđima privrede


sistem ne znam kakav je ali znam da se sa minimalnom penzijom od 12,000 dindzi ne moze preziveti. e to je pravi problem!
dexter92 dexter92 06:27 10.03.2010

Zajebano

Ok, mi smo sranje, ali pogledaj druge:
1.Hrvati duzni 'ko Grcka'.
2.Grcka duzna u 3 lpm.
3.Spanija, Portugalija takodje.
4. Madjari bi vec 'crkli' da nisu dobili OGROMNU EU pomoc.
Ne bi da mracim, ali meni to sve ne mirise na dobro, moglo bi da dodje do nekog globalnog sranja, da ne kazem rata.
Generalno se slazem sa tobom da neke stvari kod nas treba sto pre 'ispeglati', narocito po pitanju transparentnosti trosenja para.
Ipak, pitam se da li bi nam i onda ekonomija zivnula, cemu se okrenuti u danasnjem svetu, gde je Srbiji mesto pod Suncem?
Il kad se vec svi zaduzuju, da spickamo i mi te 3 milijarde sto smo dobili od mmf-a, pa nek ide zivot. Mozda ce se dug jednog dana 'reprogramirati', mozda nece pa cemo u 'duznicko ropstvo' , mozda ce doci do globalnog sranja, pa i nece biti vazno....
Any thoughts?
Saša Radulović Saša Radulović 19:48 10.03.2010

Re: Zajebano

Šta me briga za grke, špance i hrvate. Njihov problem. I želim im sreću.

Možda vi i ja ne znamo gde nam je mesto pod suncem. Ima nas 7.5 miliona. Neko će već naći način. Neki od 75.000 (1%) najpametnijih i najsposobnijih. Država neće. Ministri neće. Birokrate neće. Samo najsposobniji među nama.

Država treba da smanji teret i pusti pametne ljude da nađu način. Da stvori poslovnu klimu i pusti ljude da rade i žive. Da se bori protiv monopola, da uvodi ekonomiju u legalne tokove, da vodi računa o poreklu imovine, da ...

Ne treba puno pameti da se vidi da su strateške odrednice države: poljoprivreda, energetika i logistika. Treba ih pomagati pametnom poreskom politikom, ne subvencijama.

Sve ostalo će graditi sami građani. Pa možda onim genijalcima koji su smislili i napravili hardversko-softverski sistem za high-tech prevaru SMS igara na sreću, padne na pamet da svu tu kreativnu energiju potroše na pravljenje nekog proizvoda koji treba kompanijama kod nas i u svetu. I da se tako obogate. A mi i svi sa njima.

dexter92 dexter92 23:00 10.03.2010

Re: Zajebano

Nisam ekonomista ali neki zdrav razum mi govori da Srbija mora da ostvari neki bazni odrzivi privredni ciklus koji bi bio zasnovan upravo na onim resursima koje pominjete: poljoprivreda i energetika i to bi bila neka 'sigurna' strategija za prezivljavanje.
A onda mozemo da vidimo ko sta dalje od nas ume da radi.
Mozda smo izgubili tehnolosku utakmicu, mozda je zbog odliva mozgova Srbija postala zemlja glupaka, mozda postoji mogucnost regeneracije, mozda...
Smatram da mi kao gradjani treba da definisemo nase uslove da bi poklonili poverenje nekoj buducoj vlasti. Da tacno kazemo sta ocekujemo od njih, taksativno. Da shvate da je birac u Srbiji postao inteligentan,da prazne price vise ne prolaze.
Saša Radulović Saša Radulović 23:06 10.03.2010

Re: Zajebano

Srbija mora da ostvari neki bazni odrzivi privredni ciklus


Ne treba. Država Srbija mora da stvori povoljno poslovno okruženje. Ostalo će učiniti građani, domaći i strani investitori, ne država.

Povoljno poslovno okruženje znači one stvari koje sam naveo u tekstu.
dexter92 dexter92 23:25 10.03.2010

Re: Zajebano

Ne treba. Država Srbija mora da stvori povoljno poslovno okruženje. Ostalo će učiniti građani, domaći i strani investitori, ne država.

Ok. Madjarska, Grcka, Hrvatska su kuburile sa 'povoljnim poslovnim okruzenjem'? Zato su upale u dubiozu?Ili je odgovor opet 'bas me briga' za njih?
Ne bih rekao da su stvari bas tako jednostavne.I investitori iz 'finih i kulturnih' zemalja kada dodju ovde se ponasaju kao na divljem zapadu. Pogledajte samo Austrijance i sve skandale vezane za njihove firme.
Saša Radulović Saša Radulović 13:42 11.03.2010

Re: Zajebano

Ljudi se ponašaju u vašoj zemlji onako kako im dozvolite. Uređeno poslovno okruženje između ostalog podrazumeva da ne dozvoljavate divlji zapad. Pošto smo divlji zapad, i dolaze nam samo oni koji traže divlji zapad.

Čitav svet ima probleme pa i Austrija. To ništa ne menja na činjenici da su oni jedno uređeno društvo sa problemima, a mi jedno neuređeno sa problemima. Nama treba uređenje društva. A ono podrazumeva stvari iz teksta. To je ekonomski temelj.
vladaxy vladaxy 07:50 10.03.2010

Povećati porez na imovinu?

Npr ja i ti smo radili i zaradili isto, platili porez... Ti si svoje pare slupao na žene, kocku, provod a ja kupio kuću i sad država treba mene da kazni što sam se skućio, novim porezom...Država time promoviše rasipničko ponašanje.

OK je porez na imovinu koja se rentira ili slično ali ne na svu imovinu u vlasništvu...
Saša Radulović Saša Radulović 09:45 10.03.2010

Re: Povećati porez na imovinu?

Uh.

Porez na imovinu nije kazna. Od poreza na imovinu se plaća održavanje infrastrukture, škola, puteva, trgova, kulture, ... u lokalnoj zajednici. Plaćaju ga i pravna i fizička lica koja rade/žive na teritoriji neke opštine. I troši se u toj opštini. On je glavni prihod lokalne samouprave. Tako je to svuda u uređenom svetu.

I taj koji je slupao novac na kocku mora u nekoj opštini da živi i da plaća ovaj porez. Direktno kao vlasnik, ili indirektno kroz zakup.

Kao i svuda u svetu, ovaj porez ima olakšice. Recimo jedan način olakšice, i najjednostavniji za administraciju, je da prvih 50.000 evra bude oslobođeno od poreza.

Pročitajte prethodne blogove na ovu temu. Ne možemo baš svaki put školicu od početka.
mixailo92 mixailo92 15:33 10.03.2010

Re: Povećati porez na imovinu?

Saša Radulović

Od poreza na imovinu se plaća održavanje infrastrukture, škola, puteva, trgova, kulture, ... u lokalnoj zajednici. Plaćaju ga i pravna i fizička lica koja rade/žive na teritoriji neke opštine. I troši se u toj opštini. On je glavni prihod lokalne samouprave. Tako je to svuda u uređenom svetu.


Ili se troši na asfaltiranje ulica i trotoara kojima ništa ne fali, ali vlasnik građevinske firme ume da lepo donira u stranačku kasu. Tako se le po zatvori krug: pare od poreza u opštinsku kasu, odatle preduzeću XY, pa na kreju u stranačku kasu. A asfalt kao od blata da je napravljen, još se nije ni boja isprljala na pešačkom prelazu, a put već ulegao. Taman da bude spreman za još jedan ciklus lopovluka.

A o izgradnji infrastrukture najbolje mogu da pričaju stanovnici Borče, Altine i drugih poplavljenih naselja.
Saša Radulović Saša Radulović 22:56 10.03.2010

Re: Povećati porez na imovinu?

Borče, Altine i drugih poplavljenih naselja


Mislite stanovnici divljih naselja koji ni ovaj minimalan porez na imovinu nikada nisu plaćali, a da ne govorim o naknadi za uređenje zemljišta.

Ako vas je dobro razumeti iz ovoga što napisaste, porez ne treba plaćati jer su i onako lopovluci u pitanju. Pa da se obesimo onda? Ili da uvedemo potpuno bezakonje, po prinicu divljeg zapada?
talking_heads talking_heads 08:29 10.03.2010

Bizmis forum na Kopaoniku - bez ikakvih id

Izmedju ostalog, treba pokrenuti proizvodnju i stimulisati izvoz.
Saša Radulović Saša Radulović 09:46 10.03.2010

Re: Bizmis forum na Kopaoniku - bez ikakvih id

My bad. Ovu ideju sam propustio.
jinks jinks 09:34 10.03.2010

U koju

granu privrede najvise investira domaci privatni sektor, a u koju strani investitori?

Da li je moguce da se najvise investira u gradjevinski sektor i trgovinu (sudeci prema tome koliko se energije trosi na sticanje adekvatnog gradjevinskog zemljista, bilo direktno bilo putem privatizacije preduzeca). Da li neka privreda moze da zivi samo od izgradnje stanova i puteva, na primer, ili sezonski od poljoprivrede u koju se ne ulaze nista specijalno.
centaura centaura 10:14 10.03.2010

zalosni i tacno

Nema komentara na Jelasica a jedino njegovu prezentaciju nisam slusala...
marija.mt marija.mt 12:55 10.03.2010

...

Treba smanjiti porez na rad. I to kroz povećanje neoporezivog dela. To je prvi korak. To je najznačajniji korak. Za sve koji imaju neku ideju i tržište. Zapošljavanje mora postati jeftino.


Slazem se, treba imati u vidu da preduzetnici nisu samo Miskovic, Beko i njima slicni vec i mnoga mala i srednja preduzeca koja su trenutno u vrlo teskoj situaciji i kojima treba maksimalno pomoci, a ovo je samo jedan od nacina.

Vidim da se Drakulic i jos neki od ovih budza zalazu za to da se oslobodi deo para iz rezervi, ne znam koliko je to dobro ili lose, niti gde bi te pare otisle, ali mi je zapalo za oko, pa rekoh da pomenem.

Saša Radulović Saša Radulović 22:54 10.03.2010

Re: ...

niti gde bi te pare otisle


To je ključno pitanje. I ono nema odgovor.

Pomalo (ili popuno) je perverzno da velike srpske privatne kompanije uzimaju suvencionisane državne kredite, znači pare poreskih obveznika, za svoj spas, a da država, znači ti isti poreski obveznici, ne dobijaju ništa za to. Samo skupe proizvode od monopolista koji se spašavaju.

Ako ste vodili svoju uspešnu firmu, i upali ste u probleme pa vam treba da vas poreski obveznici vade iz bule, treba da date državi deo vaše kompanije za privilegiju da vam se pomogne. A ne za badava.
wukadin wukadin 13:17 10.03.2010

Ovaj...

Ne znam šta da kažem na osnovu naslova... a da čitam bilo šta o tome nemam stomaka, preskačem i kad vidim na malim ekranima te-ve prijemnika.
LM, ne znam šta da kažem a da to bude prema pravilima osnovne pristojnosti i da ne rizikujem neku proveru nadležnih službi. Čujem da je bilo i toga...
escherichije_colic escherichije_colic 14:34 10.03.2010

bez ikakvih ideja

Nije baš tako - čuo sam da se učesnici danas takmiče u skijanju. Kvota 1.10 na Dinkića
marija.mt marija.mt 14:41 10.03.2010

Re: bez ikakvih ideja

Kvota 1.10 na Dinkića


pametno, ti mali nabijeni su najbolji skijasi.
Buum Buum 14:36 10.03.2010

Sašu Radulovića za premijera! :-)

Redovno čitam tvoj blog i smatram da je jedan od najboljih na B92.

Srbija mi u ovom trenutku deluje kao brod ludaka, tako da svaki glas razuma prija i daje tračak nade da možda nije sve izgubljeno.

Pitanje je samo kako skloniti ovu gamad sa vlasti* i dovesti neke razumne, stručne i moralne ljude.






* Mislim na sve političke aktere: od LDP-a, preko DS-a, G17+, SPS-a i SNS-a, do SRS-a i DSS-a.
Saša Radulović Saša Radulović 19:50 10.03.2010

Re: Sašu Radulovića za premijera! :-)

Načelnika poreske uprave. Dečiji snovi.
dule79 dule79 14:43 10.03.2010

Da li ministarka zasluzuje podrsku?

Ta ista ministarka finansija kaze da uz smanjivanje poreza na zarade, treba povecati PDV i oporezivanje potrosnje. Jedna pametna ideja Dragutinovicke ne opravdava gomilu njenih drugih losih i potencijalno opasnih ideja.
Saša Radulović Saša Radulović 19:20 10.03.2010

Re: Da li ministarka zasluzuje podrsku?

Da. Jedini glas zdravog razuma u vladi. Ne znači da se slažem sa njom u svemu što govori. Niti da se vi sa njom slažete u svemu. Dozvolićete, možda je ona u pravu, a ni vi ni ja nismo.

Ali kad kaže: uvesti progresivne poreze, povećati porez na imovinu (najviše za pravna lica koja ga i ne plaćaju i bogate građane), smanjiti porez na rad, povećati porez na imovinu, uvesti mnogo veći neoporezivi iznos od 6000 din, uraditi isto za doprinose, smanjiti javnu potrašnju, reformisati penzioni sistem, ne povećavati plate, ne subvencionisati ...
onda je odgovor na vaše pitanje nedvosmisleno da. Pa i po cenu povećanja PDV-a.

Cilj je jeftino zapošljavanje i skupa velika imovina. Pravilan poreski teret.
dule79 dule79 22:06 10.03.2010

Re: Da li ministarka zasluzuje podrsku?

Naravno, progresivni porezi, jeftino zaposljavanje, manji porez na rad, to je za svaku podrsku. Ali u istom tom paketu povecati PDV i oporezivanje potrosnje je ubistvo.
Evo zasto: Rasterecenje poreza na dohodak za one u malim preduzecima nece znaciti povecanje plata, vecina privatnika ce razliku koristiti za oporavak i poboljsanje poslovanja, a plate radnicima ce ostati iste, jer i tako jedva imaju za plate i doprinose. Tek na duze staze, ove mere ce imati efekte i na neto plate.
Za razliku od toga, povecanje PDV i oporezivanje potrosnje imace efekta odmah. Smanjice se ionako mala potrosnja gradjana.

Nama je ocajnicki potrebna promena mentaliteta. Da 1.000 evra mesecno, a da se nista ne radi, vise ne bude srpski san. Da ljudi prestanu da misle da su jedine mogucnosti da se ovde neko obogati loto, politika ili kriminal. Bez ovoga nema ni sposobnih ljudi na vlasti koji ce omoguciti kvalitetno poslovanje u Srbiji. Sada nam vlast vrvi od onih kojima je to jedini nacin da obezbede sebi dobar zivot.
I naravno proizvodnja, firme koje izvoze bi mogle da se tretiraju kao stvar od nacionalnog interesa, posto nam to i jeste nacionalni interes, veci od Kosova, Natoa ili cime se sve vec zamajavamo..
Saša Radulović Saša Radulović 22:46 10.03.2010

Ministarka zaslužuje podršku

Rasterecenje poreza na dohodak za one u malim preduzecima nece znaciti povecanje plata, vecina privatnika ce razliku koristiti za oporavak i poboljsanje poslovanja, a plate radnicima ce ostati iste, jer i tako jedva imaju za plate i doprinose.


Ne mora biti tako. Zavisi kako uvedete smanjenje poreza na rad (ne samo na poreza na dohodak, već i svih nameta na rad koje zovemo doprinosima).

Promenu poreskog sistema treba izvesti tako da ukupno poresko opterećenje za 70% građana bude manje nego danas. Ukupno poresko opterećenje je zbir poreza na rad, poreza na imovinu i poreza na potrošnju - PDV na prosečnu potrošačku korpu.

Srbiji treba drastično smanjenje poreza na rad. Ovo smanjenje treba da jednako oslobodi poreza i zaposlene i poslodavce ako se reforma izvede kako treba. Mislim da može da se plati povećanjem poreza na imovinu (posebno za pravna lica i bogate građane), povećanjem poreskih prihoda od prevođenja sive ekonomije u bele tokove, reformom penzionog sistema, smanjenjem javne potrošnje i racionalizacijom svih državnih preduzeća i ustanova.

Ne zaboravite da počinjemo iz rupe od milijardu evra godišnje. 1.000.000.000 evra godišnje. Ministarka strahuje za makroekonomsku stabilnost. I treba o tome da brine. Plaćamo je za to. Povećanje PDV-a će iz tog razloga možda morati da se desi.

Bilo kako bilo, to je mala cena za cilj iza koga svi moraju da stanu. Ništa nam ne koristi da pričamo o detaljima dok nam kuća gori.

Podržite ministarku.

Oljacat Oljacat 23:02 10.03.2010

Re: Da li ministarka zasluzuje podrsku?

Dok ne dovede u red sve institucije sistema ne zaslužuje. Poreska rešenja se SULUDO daju tek sredinom godine a za se to vreme ti zarčunavaju kamatu na poresko rešenje od prošle godine. A ukoliko nekom prilikom, a često im se dešava, pogreše, onda npr ne mogu da isprave grešku u Leskovcu nego neki ćata pazi u Beogradu mora da ispravi. Za to vreme, ako ti moraš na tender, i moraš da imaš potvrdu o plaćenim porezima, ostaje ti samo da platiš ni kriv ni dužan dok ne prođe 4 meseca i oni ne isprave grešku. I na to ti takođe zaračunaju kamatu (negativnu). MORAJU VEĆ JEDNOM DA UVEDU KOMPJUTERE I JEDINSTVENI REGISTAR PORESKIH OBVEZNIKA.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 23:04 10.03.2010

Re: Ministarka zaslužuje podršku

Sasa,

Sve ove mere, mada se ne slazem sa svima, su odavno mnogima jasne... Pitanje je samo kako ih sprovesti... Drzava za to nema hrabrosti...

Da drzava krene prvo u kako ste rekli racionalizaciju, reforme, odnosno ZNACAJNO smanjenje rashodne strane budzeta, tada bi podrska javnosti za reforme i na prihodnoj strani bile vece. Ono sto se sada radi je samo namicanje prihoda radi krpljenja rupa, a smanjenje rashoda ide uzasno sporo i ad-hoc, bez jasnog i plana i cilja...

Ministarka moze da racuna na moju podrsku onda kada ostala ministarstva pocnu da je kritikuju. To znaci da ih je uzela pod svoje. Ovako njena "profesorska" polovina prica teoriju, a "ministarska" polovina ne radi nista po toj teoriji. Moralni ljudi ili sprovode svoje programe, ili daju ostavke. Trenutno ministarka samo potpisuje finansijske naloge ostalih trosadzija...
Saša Radulović Saša Radulović 23:09 10.03.2010

Re: Da li ministarka zasluzuje podrsku?

Dok ne dovede u red sve institucije sistema ne zaslužuje.


Onda nikada nećemo ništa dočekati. Da bi se institucije dovele u red, potrebna je politička snaga. Ministarka je nema.

Stvari koje govori zaslužuju podršku.
dule79 dule79 02:30 11.03.2010

Re: Da li ministarka zasluzuje podrsku?

To je problem. ona nema tu politicku snagu da bi se bilo sta ozbiljnije promenilo. Dovedena je na to mesto da bi slusala, a ne da talasa previse. I sada na Kopaoniku, primeticete da se ogradjuje od svake smelije izjave, citiracu je "Da mogu da odlučim sama...", ili recenice tipa "to je samo moje misljenje". Ako se eventualno osmeli sa izjavama, najkasnije sutradan je neko iz vlade demantuje.
Bojim se da je DS-u vazniji Krkobabic od Diane. A plan im je koliko vidim da sve reforme izvedu pod izgovorom MMF-a, i da za sve teske poteze okrive njih.

Inace moram da primetim da je pocelo smanjivanje drzavne administracije, poznanica koja radi u sektoru ministarstva finansija je otpustena sa nekoliko kolega i koleginica, imali su zacrtan plan koliko moze da ih ostane.
banem92 banem92 11:54 11.03.2010

Re: Ministarka zaslužuje podršku

Srbiji treba drastično smanjenje poreza na rad. Ovo smanjenje treba da jednako oslobodi poreza i zaposlene i poslodavce ako se reforma izvede kako treba.


Alo, gde ti živiš? Da li ti je jasno da smo na ivici bankrota, a ti bi da smanje te poreze? Pa to je odmah kraj Srbije. Šta misliš zašto su uveli tzv. EKOLOŠKU taksu na tehničku robu? Zato što država NEMA para. Zašto su akcize takve, zašto se razmišlja za povećanje PDV-a, zašto sve cene idu na gore a plate i penzije miruju, zašto ovo, zašto ono.

To može da uradi jedna Norveška, ali Srbija ne, barem ne u ovom veku.

I kakva bre crna podrška ovoj ženi što se predstavlja kao ministarka finansija. Ona je bila zrela za otkaz prvog sada kada je stupila na dužnost. Pogledajte malo unazad šta je sve izjavljivala i pričala. Sad je otkrila toplu vodu, a ne može to da ostvari, i sad njoj podrška. Sic.
nikvet pn nikvet pn 12:34 11.03.2010

Re: Ministarka zaslužuje podršku

Alo, gde ti živiš? Da li ti je jasno da smo na ivici bankrota, a ti bi da smanje te poreze? Pa to je odmah kraj Srbije.

Uh uh, kraj Srbije. Ako misliš na parazitski deo Srbije jesi u pravu. Postoji i ona druga Srbija koja puni budžet. Njoj bi svanulo.
Saša Radulović Saša Radulović 13:34 11.03.2010

Re: Ministarka zaslužuje podršku

Pa to je odmah kraj Srbije.


Blago vama kad umete tako napamet. I još bahato pride. Nego, malo brojeva vam ne bi škodilo. Evo ovih: Budžet - slika našeg neveselog stanja

Pa probajte ponovo, i dajte neke vaše predlozima koji se baziraju na ovim brojevima. I da nam se predstavite. Da znamo od koga učimo.
Oljacat Oljacat 23:54 11.03.2010

Re: Da li ministarka zasluzuje podrsku?

Izvin Saša, ali ovo je ono što piše na sajtu:
Надлежности Министарства финансија
Министарство финансија обавља послове државне управе који се односе на:
• републички буџет;
• утврђивање консолидованог биланса јавних прихода и јавних расхода;
систем и политику пореза, такса и других јавних прихода; политику јавних расхода;• управљање расположивим средствима јавних финансија Републике Србије;
• јавни дуг и финансијску имовину Републике Србије;
• јавне набавке;
макроекономску и фискалну анализу, квантификацију мера економске политике;• девизни систем и кредитне односе са иностранством;
• надзор над применом прописа који се односе на промет роба и услуга са иностранством и обављање делатности у иностранству са становишта девизног пословања и кредитних односа са иностранством и друге послове девизне инспекције, у складу са законом;
• систем финансијских односа са иностранством и међународним финансијским организацијама;
• припрему, закључивање и примену међународних уговора о избегавању двоструког опорезивања;
• царински систем, царинску тарифу, мере ванцаринске заштите и слободне зоне;
• основе система доприноса за социјално осигурање;
• обезбеђивање финансирања обавезног социјалног осигурања;
• финансијске ефекте система утврђивања и обрачуна зарада које се финансирају из буџета Републике Србије, територијалне аутономије и локалне самоуправе и фондова организација обавезног социјалног осигурања;
• кредитно-монетарни систем;
• банкарски систем;
• осигурање имовине и лица;
• усклађивање активности у области планирања, обезбеђивања и коришћења донација, европских фондова и других облика развојне помоћи из иностранства;
• систем плаћања и платни промет;
• хартије од вредности и тржиште капитала;
• систем рачуноводства и ревизије рачуноводствених исказа; књиговодство;
• приватизацију и санацију банака и других финансијских организација;
• пријављивање у стечајним поступцима потраживања Републике Србије;
• заштиту имовине Републике Србије у иностранству;
• остваривање алиментационих потраживања из иностранства; експропријацију;
• својинскоправне и друге стварно-правне односе;
режим и промет непокретности;• двовласничка имања;
• примену споразума о питањима сукцесије;
• пружање правне помоћи поводом стране национализоване имовине обештећене међународним уговорима;
• спречавање прања новца;
• игре на срећу;
буџетску контролу и ревизију директних и индиректних корисника средстава буџета Републике Србије, територијалне аутономије и локалне самоуправе и организација обавезног социјалног осигурања и јавних предузећа;
• управни надзор у имовинскоправним пословима;
фискалне монополе, другостепени управни и прекршајни поступак у областима из делокруга министарства, у складу са законом;• обезбеђивање средстава солидарности, као и друге послове одређене законом

Ukoliko je previše nadležnosti - neka smanje. Ne tražim ja od nje da ona sredi SVE institucije sistema. Neka samo počisti svoje dvorište.

Reči nisu ništa ukoliko ih ne prate dela
Saša Radulović Saša Radulović 11:40 13.03.2010

Re: Da li ministarka zasluzuje podrsku?

Ukoliko je previše nadležnosti - neka smanje. Ne tražim ja od nje da ona sredi SVE institucije sistema. Neka samo počisti svoje dvorište.

Reči nisu ništa ukoliko ih ne prate dela


Sve to stoji. I slažem se. To jeste posao ministarstva i ministarke. I ne bi treblo biti olakšavajućih okolnosti. Međutim ...

Ako ćemo čekati da neko ispravi sve što se ispraviti mora, nigde nećemo stići. Na žalost. Tako da mislim da iz čisto praktičnih razloga, da ne kažem razloga opstanka, treba da fokusiramo na ono što možemo promeniti.

Kako se iz mojih tekstova da zaključiti, mislim da je pitanje reforme poreskog sistema, i unutar njega, pitanje progresivnog poreza na rad, pitanje opstanka i pitanje budućnosti naše male zajednice i naše rođene i nerođene dece.

Po ovom pitanju, podržao bih čak i drugug Vojislava na izborima. Mislio sam prvo da kažem i onog prvog, originalnog, ali mi stomak ipak nije dao.

Svakoga ko doprinosi pozitivnom rešenju ovog pitanja vredi podržati. Trenutno u vladi Srbije, to je JEDINO ministarka finansija.
jelka.rakic jelka.rakic 14:49 10.03.2010

Problem

Apatija
To ti je kad mi vise ne reagujemo
To ti je kad oni vise nemaju potrebe da kriju da kradu
To ti je kad niko nema ni ideju sta treba da se uradi
To ti je kad oni koji bi i rekli moraju da cute
APATImJA
E to ti je druze moj nasa aptija, slika i prilika naseg drustva
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 18:35 10.03.2010

Srpski GNJAVOS

Sastala se ekipa tajkuna, wannabe tajkuna, politicara, politikanata da se malo provedu, provesele, pa se malo skijaju, opale po partiju basketa, a da ih javnost ne bi gnjavila citaju neke "elaborate". A "elaborati" tipa "Ujutro kada sunce izadje, mi kazemo da je svanulo. Uvece, kada zadje, mi kazemo da je pala noc. Covek kada cucne obicno izgleda nizi. Voda u tecnom stanju je nekako mokra...." I gomila slicnih opstih mesta....

U srpskom nekakvom ciklusu sledece godine ocekujem govore tipa "drugovi, mi moramo", "drugovi, mi ne smemo"...

Privrednici zele upliv u kes - odnosno devizne rezerve kao jedini rezervoar likvidnosti - dakako treba njima kesa, ne brinu oni dalje... Vlada se pak brine kako da ne otpusti onih 8000 obecanih jos za kraj decembra... Dinkic se brine kako da ostane iznad cenzusa... Cvetkovic se brine da ga ko slucajne ne primeti... Dragutinovicka daje nekakve ideje, ali odmah nagovesti da ih vlada nikada nece prihvatiti...

I sta mi da ocekujemo? Pa, isto sto i dosad... Jedno veliko nista...
banem92 banem92 11:44 11.03.2010

Osoba A

[Quote]Ministarka finansija kaže: treba smanjiti porez na rad. Treba podići neoporezivi deo sa 5.900 na preko 16.000 dinara. Treba isto uraditi sa doprinosima. Da li iko sluša?[/Quote]

Ja odbijam da poverujem da je ona to izjavila! Prosto odbijam! Od kada je došla na to mesto, napravila je 100 faulova i nije dala nijedan pametan predlog. Komentarisao sam svaki na vestima, ima ih toliko da je nemoguće setiti se svega.

Ali, koliko se sećam, odmah posle ovoga je izjavila, onako u svom zanosu, da treba (kako li beše tresnula ono?) obaviti "deevrozijaciju". Pa da, trebalo bi, ali se to ne dešava kada gospođa, koja sebe predstavlja kao ministar finansija to izjavi, već tu nešto treba da se uradi. Samo što ona nema blagog pojma šta. Ovako nabadaju pompezne izjave, pa ko bolje ubode. Po meni, čista demogagogija svih njih zajedno i svakog ponaosob.

A najbolje mi je ovo: "srpski Dejton"! :) A u njemu pijačari - trgovci.
Saša Radulović Saša Radulović 13:37 11.03.2010

Re: Osoba A

A imate li vi nešto onako nedemagoški da nam kažete? Šta treba da se radi?
stelabg stelabg 11:52 11.03.2010

..


Cao Sale,

Cekala sam tvoj nov blog da bih usla u onih 7 dana kada mogu nesto da napisem.., mene zanima da li ja imam tvoju dozvolu da postavim tvoj blog o temi koja mene najvise interesuje - reforma penzionog sistema - na svom sajtu koji je jos u pripremi?
Kraja Kraja 22:27 11.03.2010

...sasa je uporan...

...evo recenice sa bloga o grckom haosu....

Ono što najviše vredja dostojanstvo i zdrav razum gradjanki i gradjana Grčke je cinizam vlasti, koja nastoji da teret pogrešnih odluka i mera gramzivih bankara i alavih krupnih kapitalista prevali preko grbače čitave nacije. Dakle onih koji nisu ni bili odgovorni za poteze vladajuće nomenklature!


...rec grcke zameniti sa srbije...
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 15:29 12.03.2010

Re: ...sasa je uporan...

Krajo!

U demokratskom sistemu svaki narod je odgovoran za poteze svoje vlasti...

Dok se trosilo, dok su plate rasle nije se strajkovalo... Sada, kada su racuni stigli na naplatu sledi populizam???

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana