Istorija| Planeta| Politika

Ko je ovim dobio? I šta?

Bojan Budimac RSS / 06.03.2010. u 17:31

AGen01-small.10212.jpg23:22 je rezultat glasanja po rezoluciji o jermenskom genocidu komiteta za inostrane poslove američkog kongresa. Neobavezujuća rezolucija, koja poziva predsednika SAD i druge zvaničnike da, od sada pa nadalje, upotrebljavaju reč "genocid" u vezi masakra i masovnih deportacija Jermena u godinama umiruće Osmanske imperije je prošla, dakle, jednim glasom. Za sada nije moguće reći da li će i kada kongres [tzv. full House] glasati o ovoj rezoluciji i time je učiniti obavezujućom.

Uprkos predizbornim obećanjima predstavnicima jermenske dijaspore, da će uraditi sve da se masakri i deportacije tog vremena zvanično priznaju kao genocid, predsednik SAD, Barak Obama, je uložio dosta truda da ova rezolucija ne prođe. No, predizborna obećanja su jedno, a real politika drugo, a narečeni gospodin do sada nije ispunio ni jedno [bitnije] predizborno obećanje [osim eskalacije rata u "AfPaku"].

NoYes-small.10213.jpgUdaljavanje jednog od retkih saveznika koji bez mnogo kritike prati pomenutu eskalaciju i svojim trupama obezbeđuje Kabul nije baš u interesu američke real politike. Dodatno, od Turske koja trenutno sedi u Savetu bezbednosti UN-a se očekuje da podrži dalje pritiske ovog tela na Iran.

U telefonskom razgovoru sa predsednikom Turske, Abdulahom Gulom, koji je prethodio glasanju, predsednik Obama je tražio od njega da poradi na požurivanju ratifikacije protokola, koje su Turska i Jermenija potpisale 31. avgusta prošle godine, a koje parlamenti dve zemlje do sada nisu ratifikovale. Ova rezolucija svakako neće biti od pomoći za to požurivanje.

Državna sekretarka, Hilari Klinton, je izjavila nešto na liniji da je potez kongresa bio greška, a odslušao sam i ambasadora SAD u Ankari kako, na solidnom turskom sa jakim američkim akcentom, izjavljuje kako se predsednik SAD, Stejt dipartment i on lično ne slažu sa rezolucijom.

Turska vlada je pozvala ambasadora iz Vašingtona da dođe u Ankarau na konsultacije, koliko dva minuta posle glasanja. Naime, mnoge ovdašnje televizije su direktno prenosile sednicu komiteta u Vašingtonu i dva minuta posle glasanja, premijer Turske, Redžep Tajip Erdoan, je dao dosta oštru izjavu da će ova rezolucija ugroziti ne samo američko-turske odnose, nego i započeti raprošman sa Jermenijom. Sledeće nedelje Erdoan treba da ide u zvaničnu posetu Vašingtonu.

Za sada reakcije drugih faktora turske političke scene nisu onakve kakve bi se mogle očekivati i.e. preterane. Izjava Devleta Bahčelia lidera ultra-nacionalističke MHP [partija nacionalističke akcije] da Erdoan ne bi trebalo da ide u Vašington je za njegov vokabular i uopće način komunikacije veoma umerena.

Deniz Bajkal, lider CHP (republikanska narodna partija) je sinoć dao intervju za Star TV. Dosta ljigavi novinar mu je podastirao pitanja koja omogućavaju maksimalnu količinu vitriola u minimalnoj količini vremena. Naravno, "protokoli su glupost vladajuće partije", kakav mir i prijateljstvo, kakvi bakrači, kad se zna Türkün Türkten başka dostu yoktur [Turčin nema drugog prijatelja osim Turčina – Mustafa Kemal Ataturk]. OK, nije baš citirao, ali je naglasio da je Turska okružena neprijateljima. Bajkal je naravno iskoristio priliku da napadne nameru vlade da reformiše pravosudni sistem i ustav, "niko to ne želi u zemlji, to je isključivo AKP projekat," reče [da, niko, osim 75% naroda po ispitivanjima javnog mnjenja].

Za sada nisam čuo nikog drugog, a jedva čekam da se na temu oglasi Etjen Mahčupjan, naslednik Hranta Dinka na mestu glodura biligvalnog dnevnika Agos. Prema navodima WSJ-a [Wall Street Journal] rekao je:"Mi živimo sa Turcima, a Turska se menja prvi put posle 100 godina. Naravno da je 1915. od ogromne važnosti za nas, ali nije ono kako je kongres SAD naziva."

Šta te ne ubije čini te jačim

Teško da postoji dobro vreme za suočavanje sa avetima prošlosti ili istorijskim skeletima u ormanu za bilo koju zemlju [a jako malo zemalja, ako ijedna, ih nema]. Međutim, činjenica je da ova rezolucija dolazi u izuzetno nepovoljno vreme za tursku vladu. Nije preterivanje reći da ovo može biti kap koja će preliti čašu armijskog "strpljenja" – institucije koja se žestoko opire započetoj demokratizaciji i civilinizaciji zemlje, odnosno naporima vlade da je stavu pod civilnu kontrolu. U ovim okolnostima je izuzetno lako izvesti nacionaliste na ulice i napraviti haos o kome pučisti već godinama sanjaju.

Kao što rekoh za sada izjave nisu prevruće, ali bilo bi pogrešno misliti da ih neće biti u danima i nedeljama koje dolaze.

Godinama su ovakve rezolucije rutinski davljene u američkom kongresu. Nisu prošle ni u vreme Regana, koji je jedini američki predsednik koji je javno okarakterisao užase iz 1915. kao genocid. Uz svu želju da se istorijske nepravde priznaju, da se svako suoči sa kosturima iz sopstvenog ormana, ja moram da primetim da se radi o izvesnoj najblaže rečeno ironiji da je rezolucija usvojena sada, kada su napravljeni prvi koraci ka normalizaciji odnosa dve zemlje. Kada se na čelu obe nalaze dovoljno hrabri ljudi da pruže jedan drugom ruku.

Ne mogu da se ne setim reči zbog kojih je Hrant Dink osuđen po notornom članu 301 i zbog kojih je posle histerije u nacionalističkim medijima, koji su pripremili teren, na kraju i ubijen. Te reči su bile upućene jermenskoj dijaspori, a ona je ta koja gura pitanje priznavanja genocida mnogo, neuporedivo, žešće nego matica – "Replace the poisoned blood associated with the Turk, with fresh blood associated with Armenia." Kako ih ja shvatam te reči znače da se ne sme dopustiti da današnji odnosi i živi ljudi budu taoci istorije. Iako se svim srcem borio za priznavanje jermenskog genocida ne verujem da bi Hrant Dink bio srećan što je to priznanje izglasano u komitetu za spoljne poslove američkog kongresa u ovom trenutku. Naprotiv, prema rečima njegove ćerke, koje je izgovorila kada je raprošman između Jermenije i Turske počeo, on je živeo za momenat otvaranja i pomirenja dve nacije.

***********************************

Beleške na margini

Teško je biti pametan [i moralan] u situacijama kada se real-politika i moral prepliću na ovakav način. Mnoge zemlje [poput Francuske ili Kanade] su svojevremeno priznale jermenski genocid, a da odnosi nisu bili bitno poremećeni. Da, bilo je kolateralnih šteta. Alkatel je ostao bez ugovora za špijunski satelit vredan 200 miliona dolara, a Giat [proizvođači oružja] van ugovora za tenkove vrednog 7 milijardi dolara. No, to je bilo pre deset godina kada niko nije mogao sanjati da će se na polju tursko-jermenskih odnosa nešto bitno promeniti u dogledno vreme.

Ako ovo prođe sa malo nacionalističkog busanja u prsa i povećanjem anti-amerikanizma [koji je u Turskoj već odavno u crvenoj zoni] biće dobro/podnošljivo. To može biti korak ka nekom suočavanju.

Međutim, ako protokoli budu "ubijeni" [o mogućim posledicama na unutrašnju politiku ovde ne smem ni da mislim] biće to korak nazad koji će u dogledno vreme biti teško nadoknaditi.

***

Rober Fisk, dopisnik londonskog Indipendenta sa Bliskog istoka, je svojevrsni aktivista za priznavanje jermenskog genocida. On ga [hmm, jeretički?] naziva the first Holocaust, sa sve velikim "H". Tako se i zove deseto poglavlje njegove knjige The Great Wat for Civilisation, The Conquest of the Middle East, koje sam uzeo truda da iskeniram i pretvorim u PDF fajl, pa ko voli nek izvoli. Držao sam se originalne paginacije i gledao da ispravim sve [sigurno je još ostala gomila]typoe, koje napravi OCR program.

Poglavlje osim što opisuje Fiskove susrete sa preživelima i sa tragovima genocida po sirijskim pustinjama daje dobar uvid i u radove istoričara na tu temu. Međutim, meni najinteresantniji deo je istorija sveCkog beščašća po tom pitanju.

***

Na strani 430 Fisk opisuje događaj koji jako dobro pamtim. Evo prevodim taj deo:

Taner Akčam, turski pisac i istoričar je držao lekciju svom narodu o faktima – realnosti – jermenskog genocida 1915. Ispred široke publike [na TV-u nacionalne frekvencije, prim prev.] on je savetovao pokajanje. "Ako se ne možete nakaniti da ga opišete kao genocid zovite ga masakr ako želite," rekao je. "Ali to je bio zločin protiv humanosti ... Tražite oprost od jermenskog naroda i ... založite se da se u Turskoj različito mišljenje i neslaganje više ne tretiraju kao prestup."

Bile su to teške, izdajničke stvari za tursku publiku, pa je Akčam bio prekidan tokom šest sat gorke televizijske debate 3. februara 2001. "Kako se usuđujete da pustite tog čoveka da govori? Ućutkajte ga!" došao je zapovednički glas iz telefonske linije. To je bila Semra Ozal, udovica bivšeg predsednika Turske, Turguta Ozala. Međutim, Akčam nije odustao. "Ukoliko se ne ogradimo od počinilaca ovog zločina koji je bio genocid, nećemo nikada biti u stanju da se oslobodimo ovog užasnog tereta," rekao je. Tokom celog programa upotrebljavao je tursku reč za genocid – soykırım. "Stalni refren "mi nismo krivi" i uporedo okrivljavanje Jermena, žrtava, veoma šteti turskoj stvari." Akčam je čak citirao Mustafu Kemala Ataturka, osnvača turske države, koji je 23. aprila 1920. proglasio "masakr Jermena" sramotnim činom.

-----

Kažem, dobro se sećam tog programa. Šest sati smo bili zalepljeni za TV, jes' da ja tada skoro ništa nisam razumeo turski, ali mi je Fu prevodila umal' pa simultano. Naravno, i protiv profa Akčama je bila podignuta optužnica po članu 301, pa se posle odustalo od nje. Upravo ta emisija i ono što je posle nje usledilo, a otkrilo je za mene do tada nepoznatu živahnu intelektualnu scenu koja se ne boji tabu tema, je presudno uticala da mi se Orhan Pamuk prilično ogadi kao ličnost [to se sve dešavalo pre nego što su se ovde bitno pomerile granice slobode govora]. Naime, čitave četiri godine kasnije on u samoreklamerskom "pravedničkom" nastupu pred novinarima Tages Anzajgera govori kako je on jedini koji se usuđuje da govori o pobijenim Kurdima i Jermenima. Jeftino i neistinito...

***

Obećani tekst o post-modernom puču je skoro gotov. Prilično je dugačak za blog, a i svestan sam da tema zanima veoma ograničen broj ljudi, pa ću ga objaviti [za dan-dva] samo na "rezervnom položaju" tj. mom privatnom blogu.

EDIT: Obećani tekst o post-modernom puču je gotov. Prilično je dugačak za blog, a i svestan sam da tema zanima veoma ograničen broj ljudi, pa je objavljen samo na "rezervnom položaju" tj. mom privatnom blogu.

 

Atačmenti



Komentari (49)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dolybell92 dolybell92 18:03 06.03.2010

Hvala

...za sve što si o ovome pisao i jedva čekam
da pročitam taj tvoj tekst...jedini si koji
išta govori o događajima u Turskoj, mada ruku
na srce, ovde se malo šta o svetu - iz sveta objavljuje
na pravi način... sem samo kao vest, u tri reči..
Tako je već poodavno...
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:31 06.03.2010

Re: Hvala

sem samo kao vest, u tri reči..

To je najveći problem kod današnjih medija. Vest, bez konteksta i nije neka vest, a s druge strane prosečni consumer vesti i nema vremena ni volje da se udubljuje previše, pa tako tržište [s obzirom da se vest tretira kao roba] utiče na opštu neinformisanost.
dolybell92 dolybell92 22:30 06.03.2010

Re: Hvala

Specificna situacija je ovde sa
medijima, bilo kojim... ako nesto nije
senzacionalno i da se ne moze zaobici
onda ce to u tri recenice i objaviti
( mislim na info iz sveta)...

Kako se koja republika odvajala, tako su
i prestajale da postoje...za nas npr.
Crna Gora se ponovo pojavila sa Saricem...
Hrvatska sa novim predsednikom...
(ali samo tako zato sto je Tadic odbio da ode na inauguraciju)

Drugi delovi planete su aktuelni samo ako se dogodi
kakva nesreca, katastrofa ili kriminal.

Kada pratis info ovde, kao da sem nas, nigde nikog nema
ni blize ni dalje...
Kad bi Vuk Jeremic prestao da putuje,
mnogi ne bi nikada culi da postoje i druge drzave,
sudeci po domacim medijima.

Mi koji imamo kablovsku TV i Net jos nekako
se i snalazimo... ali da smo osudjeni samo na
domaci info (bilo koji) .. ne, to ne mogu da zamislim
- pure psychiatry..

mirelarado mirelarado 16:22 07.03.2010

Re: Hvala

Bojan Budimac
sem samo kao vest, u tri reči..

To je najveći problem kod današnjih medija. Vest, bez konteksta i nije neka vest, a s druge strane prosečni consumer vesti i nema vremena ni volje da se udubljuje previše, pa tako tržište [s obzirom da se vest tretira kao roba] utiče na opštu neinformisanost.


А имам утисак да је ту и најшири простор за манипулацију, тј. да се рачуна на површност и неупућеност просечног потрошача кад се вести пласирају.
Bojan Budimac Bojan Budimac 16:34 07.03.2010

Re: Hvala

А имам утисак да је ту и најшири простор за манипулацију, тј. да се рачуна на површност и неупућеност просечног потрошача кад се вести пласирају.

Upravo tako.

Još uvek doterujem i peglam tekst o puču 28. februara 1997, malopre napisah belešku na margini -- S obzirom da sam news freak taj puč mi nije promakao, iako tada Turska nije bila u fokusu mog interesovanja [živeo sam u Budimpešti]. Sećam se vrlo dobro izveštavanja CNN-a i BBC-a o istom. Oh, kako je lako biti pojmaroš kad nemaš pojma o nečem, pa se onda još priključiš na mejnstrim medije. Naime, Erbakan je za mene tada bio oličenje islamskog fundamentaliste, a intervencija vojske sasvim na mestu.
ninasimone ninasimone 18:06 06.03.2010

Prva!

Cisto radi upotpunjavanja cele price.. 2007. za vreme Busa je komitet bio doneo slicnu rezoluciju ali je WH na celu sa Kondolizom sprecila da ide na glasanje u kongres.

edit: damn you dolybell!!
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:40 06.03.2010

Re: Prva!

ali je WH na celu sa Kondolizom sprecila da ide na glasanje u kongres.

Tipujem da će se to i sada desiti ili će čak stići do kongresa ali neće biti izglasana. Mada ko zna... Jedna bitna stvar se u međuvremenu promenila.

P.S. Internet veze sa Jevropom su trenutno u očajnom stanju. Otprilike se otelim dok postavim komentar...
ninasimone ninasimone 21:18 06.03.2010

Re: Prva!

Bojan Budimac
.. Jedna bitna stvar se u međuvremenu promenila.

e pa ne znas sta je gore, dal to sto cas zatrpavaju zrtve, cas vade, ili prepirka oko toga ko ima copyright na g-word.
tobex tobex 08:23 07.03.2010

Re: Prva!

ninasimone
Cisto radi upotpunjavanja cele price.. 2007. za vreme Busa je komitet bio doneo slicnu rezoluciju ali je WH na celu sa Kondolizom sprecila da ide na glasanje u kongres.

edit: damn you dolybell!!

Da, i mislim da je jedan od argumenata Turaka bio, vazi ali onda i vi da kazete da ste izvrsili genocid na indijancima. Pa se Kondoliza verovatno...upuvala
libela libela 08:27 07.03.2010

Re: Prva!

tobex
...Pa se Kondoliza verovatno...upuvala

Ovde je, verovatno, bila neka trgovina u pitanju!
Da se turska dovede u neki red... sta li vec... Ne iskljucujem da je to i sad slucaj!
Ovo sve pokazuje kolike su razmere moralnog posrnuca savremenog sveta!
ninasimone ninasimone 18:11 07.03.2010

Re: Prva!

tobex

Da, i mislim da je jedan od argumenata Turaka bio, vazi ali onda i vi da kazete da ste izvrsili genocid na indijancima. Pa se Kondoliza verovatno...upuvala

Ma kakvi Indijanci... nisu hteli da kvare odnose sa Turskom iz svih drugih razloga samo ne iz tog (Irak/Avganistan, trgovina, ideologija, itd.). Jermeni traze da dobiju "pecat" genocida vec decenijama, nije ovo od juce. A oni su glasaci koji cesto glasaju "u bloku" je su im etnicke veze jos uvek jake i drze se jedni drugih.
A Indijanci danas po svojim rezervatima imaju mega kazina i prave brdo para. Oni su na papiru suverena nacija, imaju svoju vladu, policiju na teritorijama, a i pre toga su redovno primali reparacije. Tako je sad postalo jako popularno i isplativo imati indijanske krvi, a pri tom se niko ne ustrucava da koristi rec "genocid" ako mu se hoce.
tobex tobex 21:39 07.03.2010

Re: Prva!

U pravu si
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 18:24 06.03.2010

Stvari treba nazivati svojim imenima

!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:43 06.03.2010

Re: Stvari treba nazivati svojim imenima

Aleksandar Stosic
!

?
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:47 06.03.2010

Re: Stvari treba nazivati svojim imenima

Aleksandar Stosic
!

Da, slažem se i ako si pažljivo čitao mogao si provaliti šta ja mislim o 1915. pa nadalje [da ne pominjem trud da se podeli Fiskov tekst na tu temu]. No, najlakše je biti isključiv. Šta ako, nadajmo se da neće*, ako to nazivanje ugrozi neki veći cilj, kao što su npr. otvorene granice i dobrosusedski odnosi? Kome onda to služi?



* Evo malopre su došle dve dosta ohrabrujuće izjave turskog premijera i ministra inostranih poslova da ih ova rezolucija neće skrenuti sa mirovnih težnji i protokola.
mariopan mariopan 18:54 06.03.2010

Re: Stvari treba nazivati svojim imenima

Gledala sam dokumantrni film o tom genocidu, sa dosta originalnih fotografija iz tog doba, toliko je potresno da misim da je sramota što Turska na sve načine sprečava da se reč "genocid" upotrebi i u tome uspeva tako dugo.
omega68 omega68 18:59 06.03.2010

Re: Stvari treba nazivati svojim imenima

toliko je potresno da misim da je sramota što Turska na sve načine sprečava da se reč "genocid" upotrebi i u tome uspeva tako dugo.

e pa tako radi ozbiljna Država, a ne kao neki koji daju i ono što im se ne traži
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:22 06.03.2010

Re: Stvari treba nazivati svojim imenima

e pa tako radi ozbiljna Država,

Misliš da se ozbiljnost sastoji u negiranju činjenica?

Ja ne.
blogovatelj blogovatelj 06:38 07.03.2010

Re: Stvari treba nazivati svojim imenima

!

?


omega68 omega68 20:32 07.03.2010

Re: Stvari treba nazivati svojim imenima


e pa tako radi ozbiljna Država,


Misliš da se ozbiljnost sastoji u negiranju činjenica?

Ja ne.

ni ja, lično, da se razumemo.
Ovde pominjem Državu
problem je što se mi često ili uvek poistovećujemo sa državnom politikom
To nije isto
BigBadWolf BigBadWolf 19:42 06.03.2010

Cemu to?

A koje su prakticne konsekvence priznavanja genocida od strane Turaka? Mislim, tesko da ce neko da ih tuzi za odstetu 100 godina kasnije... Sto se toliko ritaju protiv toga?
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:58 06.03.2010

Re: Cemu to?

BigBadWolf
A koje su prakticne konsekvence priznavanja genocida od strane Turaka? Mislim, tesko da ce neko da ih tuzi za odstetu 100 godina kasnije... Sto se toliko ritaju protiv toga?

To je dobro i teško pitanje. Nije toliko teško za one [ja još uvek ne spadam u te, ali se trudim da idem u tom pravcu] koji znaju istoriju Osmanskog carstva [sa naglaskom na poslednji vek] i republike u sitna crevca. Nije to bio tako jasan rez kako se misli i postoji [omanja gomila] kontinuiteta. Ključna reč/naziv u tome je İttihat ve Terakki Cemiyeti iliti Komitet jedinstva i progresa, iako Wiki odrednica i to nepotpuna, može da da ideju o čemu pričam.
BigBadWolf BigBadWolf 23:33 06.03.2010

Re: Cemu to?

Ne znam, meni ovo lici na no brainer. Koliko ja vidim, nemaju nista da izgube priznanjem, a sve da dobiju. Sto se vise inate sa Jermenima, veci prostor daju Rusima da rovare, a tek to im ne odgovara. Inate se ko da su Srbi ... :)
bookbinder bookbinder 02:37 07.03.2010

Re: Cemu to?

BigBadWolf

A koje su prakticne konsekvence priznavanja genocida od strane Turaka?


Odgovor na ovo pitnje treba, mislim, potraziti u formiranju odgovora na sledece pitanje:

"A koje su prakticne konsekvence NE-priznavanja genocida od strane turaka?"

(u slicaju da se isti zaista desio; koliko kapiram, to ovde nije osnovno pitanje, vec je rec o uslovnom ponasanju: ako se genocid zaita desio, zasto bi turci/(bilo koji) to javno priznavali/deklarisali?; ako ko misli da se genocid nije desio, i o tome se moze pricati...).

Bojim se da su konsekvence na poslednje pitanje (u slucaju da se genocid desio!) vetar u ledja snagama koje zagovaraju nacionalizam, mrznju spram "drugih" i, sto je najgore, guranje svih, velikim delom nevinih i ispravnih ljudi, u tor u kome smo "svi jedno", i to zato sto (ni)smo pocinili genocid.

Strasno je kada postenim ljudima oduzmete bazicno ljudsko dostojanstvo jer ste ih propagandom ubedili da su (po recima "drugih" ) krivi samo zato sto su Turci (jer su "Turci" pocinili zocin, a to nije "lepo"; "mi" nismo zlocinci, pa zato i nije tacno da smo to mi uradili - i niste, mislim Turci; to su uradili ljudi sa imenima...) i da za smisao njihovih zivota nema izlaza sem da se bore protiv negiranja fakata i ostaju hladni spram delovanja ljudi koji, sem sto su "Turci", nemaju nista bitno zajednicko sa njima: ti koji su eventualno sproveli genocid su ziveli su pre skoro sto godina i donosili su svoje odluke, na osnovu svojih ubedjenja...
libela libela 20:17 06.03.2010

Holokaust

Bojan Budimac Bojan Budimac 20:43 06.03.2010

Re: Holokaust

libela
nad Jermenima!

A jaoj Wasser vage, ja tamo dadoh na poklon malo vredniji tekst o jermenskom genocidu nego ovo na Wiki. Ne razumem šta 'oćeš da mi kažeš.
libela libela 20:46 06.03.2010

Re: Holokaust

Bojan Budimac

A jaoj Wasser vage, ja tamo dadoh na poklon malo vredniji tekst o jermenskom genocidu nego ovo na Wiki. Ne razumem šta 'oćeš da mi kažeš.

Jeste... Ovaj je malo ilustrativniji.
hajkula1 hajkula1 20:31 06.03.2010

Ej

Obećani tekst o post-modernom puču je skoro gotov. Prilično je dugačak za blog, a i svestan sam da tema zanima veoma ograničen broj ljudi, pa ću ga objaviti [za dan-dva] samo na "rezervnom položaju" tj. mom privatnom blogu.


Ja citam, lupim po neku preporuku. Ne znam sta bih pitala, ono sto me i koliko zanima nije za blog. Tacnije, sve me zanima, niti ima mesta za pitanja, niti za odgovore na blogu.

Odnos drugih drzava a narocito svetskih sila prema Turskoj, nekada je kao u ogledalu sto se tice odnosa prema mojoj zemlji, a nekada kao odnos pozitiv-negativ, opet nekada samo na prvi pogled.
Teznja za dominacijom Bliskim istokom nije od juce, a moja zemlja i te kako snosi posledice. (O teoriji zavere, necu).
Ima svega u tvojim tekstovima. Nekada prepoznam slicnost, recimo u mentalitetu, toliko da se iznerviram, ili raznezim, ali uvek u tekstu osetim ljubav prema coveku.
Samo lepi, makar u nastavcima.
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:59 06.03.2010

Re: Ej

ali uvek u tekstu osetim ljubav prema coveku.

Drago mi je to pročitati, moje [ne preterano veliko, ali ne ni malo] iskustvo je da su ljudi svuda isti, raduju se istim stvarima i tuguju zbog istih stvari, pri tome je uvek velika većina otuđena od vladajućih elita, pa je politika nešto sasvim deseto.
Doctor Wu Doctor Wu 20:32 06.03.2010

Da li je samo ironija u pitanju?

Uz svu želju da se istorijske nepravde priznaju, da se svako suoči sa kosturima iz sopstvenog ormana, ja moram da primetim da se radi o izvesnoj najblaže rečeno ironiji da je rezolucija usvojena sada, kada su napravljeni prvi koraci ka normalizaciji odnosa dve zemlje. Kada se na čelu obe nalaze dovoljno hrabri ljudi da pruže jedan drugom ruku.

Turska je, mozda, pocela previse da "siri krilca" po Bliskom Istoku i po Balkanu. Otvara se pruga od Istanbula, preko Teherana pa sve do Islamabada, investira se levo i desno, pricucka se nesto i o velikom pazarenju po Srbiji. Turski uticaj na bosanske i sandzacke Muslimane je toliki da Tadic, kada dodje do nekih problema, izgleda, vise i nema s kim da prica u Sarajevu nego sve resava direktno sa Ankarom. Ekonomski, Turska, cini mi se, nije dozivela nikakav pad GDP-ja a utisak je spolja da Turskoj za ekonomski rast uopste nije potrebna EU, sto znaci da nema vise "sangarepo, ala si visoko".

Mozda ovaj "sukob" spoljnopolitickog odbora i Obamine administracije, kao i privodjenje Ganica u Londonu treba gledati kao deo jedne iste strategije. Mislim, pokretanje kurdskog pitanja je malo isuvise pipavo u ovom trenutku jer kad se jednom pokrene tesko ga je kontrolisati. Medjutim, mozda su ovi sitni udarci u cevanicu samo probni baloni, pa ako to ne urodi plodom, onda Kurdi uvek mogu da dodju na red.
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:51 06.03.2010

Re: Da li je samo ironija u pitanju?

Dottore, moram da kažem da si mi veoma omiljen komentator.

Da, i moja neka razmišljanja idu u tom pravcu, a u ovoj konkretnoj stvari ni ona diplomatska pljuvanja sa Izraelom nisu za zanemariti [iako trgovina oružjem, hvala na pitanju, ide ko podmazana. Pre neki dan su ovde javili da je prvi UAV Heron stigao iz Izraela i da se testira].

Hmm, vide li europsku šangarepu od pre neki dan [belgijsku] baš u vezi sa Kurdima?
hajkula1 hajkula1 20:56 06.03.2010

Re: Da li je samo ironija u pitanju?

...onda Kurdi uvek mogu da dodju na red...


Pade mi na pamet, verovatno glupost, da nije u pitanju ideja osnivanje drzave Kurdistana? (Slicno kao Izraela.) Da lepo rascepkaju Irak, Iran, Avganistan a malo i Tursku (i gde vec ima etnickih Kurda) ...?

Ne znam sta moze da se krije iza tog ometanja priblizavanja odnosa Jermenije i Turske, a kao-bajagi uslovljavanja Turskoj.
Sepulturero Sepulturero 21:29 06.03.2010

Re: Da li je samo ironija u pitanju?

Хапшење Курда у Белгији пре неки дан је било потпуно изненађење и, како се могло закључити по извештајима медија, не много оправдано. Стварно је личило на једну обичну шаргарепу за Турску.
Највероватније је да Империји не одговара Ердоганово очијукање са Путином и мрзовоља према Израелу. Тиме се лако објашњавају и скорашња "гибања" у турској армији.
Нас што се тиче, мислим да је врло паметно што Тадић директно преговара са Анкаром, ако је то тачно. Наши проблеми са Босном и Санџаком би се најлакше решили директним контактима са муслиманским светом који нам је уствари ближи и пријатељскије расположен неко западни.
Ко зна, можда би се и Косово тако некако решило...
Doctor Wu Doctor Wu 22:39 06.03.2010

Re: Da li je samo ironija u pitanju?

Наши проблеми са Босном и Санџаком би се најлакше решили директним контактима са муслиманским светом који нам је уствари ближи и пријатељскије расположен неко западни.

Tacno. Od svih Milosevicevih kardinalnih gresaka, konfrontacija s muslimanskim svetom je jedna od najgorih.

Sto se tice hapsenja Kurda, meni to deluje kao ritualno vrtenje repicem jer, posle karambola sa Grckom i svih pridruzenih rizika, prica o sirenju EU na istok je, cini mi se da to i nasi politicari sada shvataju, sarena laza. Ako se evro nasao u opasnosti zbog zemlje koja pravi manje od 2.5% evropskog GDP-ja sta bi bilo sutra sa Turskom koja bi, verovatno, imala treci ili cetrvti po velicini GDP? Koliko bi posla bilo outsourceovano iz neke Nemacke ili Holandije kad bi se Turska pridruzila EU? EU kuka zbog 300 azilanata iz Srbije, sta bi bilo sutra kad bi na desetine miliona Turaka pojurilo na poslove sirom Evrope? Turci su to shvatili, okrenuli se sebi i rade posao najbolje sto umeju. Poruka Srbiji: gledajte Turke i ucite.
dolybell92 dolybell92 22:52 06.03.2010

Re: Da li je samo ironija u pitanju?

Наши проблеми са Босном и Санџаком би се најлакше решили директним контактима са муслиманским светом који нам је уствари ближи и пријатељскије расположен неко западни.


Постоји само један малецни проблем..
нешто ми се чини, да ми нисмо исто расположени
према муслиманском свету, а и шире...
blogovatelj blogovatelj 06:56 07.03.2010

Re: Da li je samo ironija u pitanju?

a u ovoj konkretnoj stvari ni ona diplomatska pljuvanja sa Izraelom nisu za zanemariti [iako trgovina oružjem, hvala na pitanju, ide ko podmazana. Pre neki dan su ovde javili da je prvi UAV Heron stigao iz Izraela i da se testira].


Uvek treba napraviti tzv win-win plan, tj kako da zaradim i u slucaju situacije A i u slucaju situacije B.
Obratite paznju na naslov BBC clanka gde je rec genocid napisana pod navodnicima.
dali76 dali76 21:09 06.03.2010

realizam and moral?

Moral i realizam?
Moral je dobar samo ako je koristan sve ostalo je ,za realiste, gubljenje vremena.
Zanimljivo je ,kad pominjes Regana kao jedinog koji je zlocin 1915 okarakterisao kao genocide.
Decembra 1982predsednik Regan je primio generala Montta , inace predsednika Gvatemale.
Novinari su pisali o masakru koji cini Gvatemalska vojska protiv Majanskih plemena pod izgovorom borbe protiv komunista.
Regan je osudio takva pisanja nazvavsi svog gosta “covjekom totalno opredeljenim za demokratiju”.Doduse Regan,kao nedavno francuski minister na Kosovu, novinare nije nazvao ludacima.
UN komisija ce 17 godina kasnije zlocine u Gvatemali nazvati genocidom.
Iste godine saznat ce se da je Regan bio redovno obavjestavan o zlocinima pocinjenim u Gvatemali.
Realizam ne poznaje moral. Jedina promjena je stosu realisti prosto ukrali ideje liberalizma u proslom vijeku.
Ipak lijepse zvuci kad glavne interese realizma ,stabilnost,zamjenis sa idejama kao sto je recimo “demokratija”.
Francuzi i Englezi su prvi poceli sa tim. Arapima je obecana nezavisnost ako u prvom svjetskom ratu okrenu ledja Turcima
Nezavisnost nije dosla. Englezi i Francuzi su ne samo ostali na tom podrucju, vec ga podjelili na zone uticaja.
Da ne bude zabune, sve je bilo legalno. Engleska i Francuska su ostale na ovom podrucju sa mandatom Lige Naroda da pomognu arapskim drzavama (cije su granice btw oni crtali), da razviju demokratiju. Zvuci poznato?
Ista ta Francuska bila je najglasniji moralista kad su SAD izvrsili invaziju Iraka.
Dakle,morala I pravde vataju se oni koji izgube moc.
Real politika ne poznaje moral ,sem ako isti se ne moze koristiti u medjunarodnoj areni.
Realisti,vjerovali ili ne, mogu biti I veliki humanisti I clanovi organizacije “doktori bez granica”.
Nekad im doduse pukne film pa se istresu na novinare. Pogotovo ako radi svog realizma se moraju sastati sa ljudima sumnjivog morala.Jos sa njima pricati o demokratiji.
Ali, sta ces..Kosovu ne treba lider koji ima faks primenjene umjetnosti, vec neko ko moze da kontrolise stabilnost vlastite avlije.
oskar-z-wild oskar-z-wild 21:57 06.03.2010

Ko je ovim dobio? I šta?

Dobili su Srbi. Šta? Sad možemo da uporedimo ponašanje današnjih turskih lidera i "srpskog" predsednika Tadića, kojem se toliko žuri povodom Srebrenice. A šta će (se) time dobiti?
oskar-z-wild oskar-z-wild 22:40 06.03.2010

Жан Бодријар:

"Исправљање прошлости у функцији нашег стицања хуманитарне свести, то јест у најчистијој традицији колонијализма: империјализам кајања! Идеја да се 'заинтересованом становништву' омогући да обави свој рад жалости и окрене ту страницу историје, како би пуноправно ступило на пут модерне историје.
...
Виктимална економија, политичка економија несреће: истински трговачки фонд који је у свим својим видовима, заменио немогућу размену Зла.
...
Диференцијал виктималности нигде данас није тако користан у уносан као у трговању собом као отпадом - то је изнваредно показано у савременој уметности.
...
Много више нега на само задовољство и жељу за задовољством можемо се ослонити на заједничко задовољство у несрећи.
...
'После мржње, главни непријатељ људског рода јесте грижа савести', каже Спиноза. Али мржња и грижа савести су једно те исто: управо грижа због индивидуације и раскида симболичког пакта и производи мржњу према себи и ресантиман.

Тако озваничени, самокритика и кајање постали су чак и начин владања: политичари не престају да нуде огледало своје ништавности пристанку својих грађана - који тако могу да наставе да живе презирући саме себе кроз презир који гаје према својој политичкој класи. Будући да љубав према себи пролази кроз љубав коју гајимо према другима... можемо исто тако мрзети себе кроз мржњу и презир који осећамо према другима.

Цео свет есконтује секундарну добит од овог зачараног круга, па се несрећа размењује на Берзи Вредности - докје Зло, међутим, неконвертибилно.
...
Ова хроника рекриминације и одштете покрива данас цело поље "друштвеног", помешаног са осигуравајућим и безбедносним."


Где је стари добри здрави Ниче данас!?
gaston92 gaston92 06:28 07.03.2010

obavezno...

Obećani tekst o post-modernom puču je skoro gotov. Prilično je dugačak za blog, a i svestan sam da tema zanima veoma ograničen broj ljudi, pa ću ga objaviti [za dan-dva] samo na "rezervnom položaju" tj. mom privatnom blogu.


barem postavi blog-link, da nas obavestis. Mnogo volim da citam tvoje tekstove, mada retko komentarisem.
sentinel26 sentinel26 20:06 07.03.2010

Dobitak ?

Veliko je pitanje ima li tu "dobitka".
Očito se jedan masakr koristi i za manipulaciju, a slično se dešava na cijeloj planeti ali sa različitim uspjesima.

Čini mi se da će neki problemi iuzmedju Turske i USA koji nijesu dovoljno ogoljeni biti rješavani ispod žita.
EU se sprema za novu rundu pregovora sa Turskom o njenoj kandidaturi.

USA pokušavaju da Jermeniju udalje što više od Rusije, a USA su potrebne (iz više razloga ) bolje veze i saradnja Turske i Azerbejdžana koji ima neriješene i "zamrznute" probleme sa Jermenijom.
Uspješno uvlačenje Jermenije u ovaj blok uključujući i Gruziju, može da slabi uticaj Rusije ali i Irana, pogotovu u oblasti ekonomije.
Turska politika prema Iranu, Afganistanu i Iraku je čini mi se teško promjenljiva..
kukusigameni kukusigameni 11:52 08.03.2010

Ko je ovim dobio? I šta?

Na zalost, dobri ljudi, nemate pojma o cemu ovde pisete i cime se bavite. Neka vam je Bog u pomoci. Smesna su tumacenja koja dajete, smesno je sto apsolutno zaboravljate jedinu bitnu stvar vezanu za genocid nad Jermenima. Uzivajte i dalje u smisljanju belosvetskih zavera i pazite da sami zaista niste jedna velika zavera. Neki od ovde prisutnih bi mogli barem malo da pocrvene na pretrcavanje preko tolikih zrtava i raseljenih po celoj zemaljskoj kugli.Autoru hvala, za postavljanje ovog teksta.
jarovid jarovid 12:21 08.03.2010

Re: Ko je ovim dobio? I šta?

па дај, просветли, не било ти заповеђено
natasavb natasavb 12:56 08.03.2010

Re: Ko je ovim dobio? I šta?

vec dva dana se vracam na ovaj blog i razmisljam da li da ostavim komentar.
genocid nad jermenima za mene nije nesto o cemu sam citala da se desilo tamo negde,vec deo porodicne istorije.
moja pokojna svekrva je bila jermenka. od nje kao i od drugih rodjaka i prijatelja,jermena, sam cula dosta prica o tadasnjim zbivanjima. stravicne price.
razmisljam sta bi ona rekla na sve ovo...
verovatno ne bi mogla da veruje da se o priznavanju genocida, za koji se jermeni bore godinama i svaka im cast za to, govori kao o nekoj politickoj kalkulaciji.
kakav smo to svet postali.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:56 08.03.2010

Re: Ko je ovim dobio? I šta?

kakav smo to svet postali.

Hvala ti što si se odlučila da ostaviš komentar.

Na žalost, to priznanje je uvek bila politička kalkulacija. Od početka. Tako da mislim da se ništa u stvari [bitno] nije promenilo, osim da su te kalkulacije postale vidljivije.
Biljana 77 Biljana 77 19:24 08.03.2010

Žrtve za potkusurivanje

"Replace the poisoned blood associated with the Turk, with fresh blood associated with Armenia."
Lakše je mrzeti, nego voleti. Mržnja ne zahteva ništa, samo velike reči..
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:40 08.03.2010

Re: Žrtve za potkusurivanje

Lakše je mrzeti, nego voleti.

To svakako, slažem se. No, moram dodati da je ne mrzeti lakše od mrzeti. Mržnja ne samo da je aktivno stanje, nego izjeda onog ko je praktikuje.
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:09 08.03.2010

Re: Žrtve za potkusurivanje

имаш право. мрзети ја јако заморан посао.
kukusigameni kukusigameni 10:22 09.03.2010

Re: Žrtve za potkusurivanje

Za mrznju se slazem. Sta cemo sa PORICANJEM.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana