Društvo| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Politika

Hoće li građani morati da se vezuju za platane?

Nune Popović RSS / 23.02.2010. u 10:34

Novi-grb.gif 

Crtež našeg čuvenog ilustratora Dušana Petričića, kojim je podržao akciju "Sačuvajmo beogradske platane"

Odbrojavanje je počelo, pre nego što se nastavi započeta seča više od trista platana u cilju izgradnje »evropskog Beograda«, preostalo je nekoliko dana tokom kojih će, po rečima gradonačelnika Dragana Đilasa, građani imati mogućnost da se upoznaju sa celom studijom projekta rekonstrukcije Bulevara i postave svoja pitanja na koja će im odgovoriti stručnjaci.

Dosledan u demagogiji i ponašanju nedopustivom za bilo kojeg demokratskog predstavnika vlasti, gradonačelnik Đilas nije rekao gde građani mogu da vide ceo »projekat« i kome da postavljaju pitanja, što je odavno moralo da bude omogućeno. To izgleda nije ni bitno, budući da je juče »ubedio« i »uverio« Čedomira Jovanovića da su platani bolesni. Ispada da je Jovanović najvažniji građanin, čiji je »blagoslov« potreban da bi se »odradila« seča više od trista platana. Na taj način je beogradska vlast poručila građanima, intelektualcima i stručnjacima da za »evropski Beograd« oni nisu potrebni. Nekada se Milošević ponašao u stilu »Srbija to sam ja«, a danas Đilas i Jovanović svojim postupcima kao da poručuju da su njih dvojica - Beograd.

U poznatom maniru arogancije & ignorancije mnogih pitanja, sumnji, argumenata, molbi i peticije građana, koji već danima odzvanjaju u najširoj javnosti, gradonačlnik Dragan Đilas i Čedomir Jovanović zadovoljni su zbog postugnutog dogovora i poručuju: do kraja jeseni biće zasađen novi drvored stabala punog obima (što znači da će biti okrugla, a ne polukružna - prim.), a što povećava za 40 odsto troškove rekonstrukcije.

Po drugoj strani, iz medija saznajemo da su građani spremni da se vezuju za platane, kako bi ih sačuvali.

Blic piše: O tome koja će vrste stabala na Bulevaru biti zasađena na jesen tek predstoji rasprava u koju će biti uključeni i stručnjaci i građani. Međutim, to je jedan od razloga za nezadovoljstvo Beograđana koji žele da sačuvaju platane.

- Projekat rekonstrukcije Bulevara pokazuje da smo u pravu, kad strahujemo da platani neće biti vraćeni. Kad se radovi završe širina ulice će biti 47 metara, odnosno sedam metara više nego sada. Očigledno je da će trotoari biti znatno smanjeni, a samim tim i prostor za sadnju drveća. Drvored koji se vidi na projektu apsolutno je nemoguće realizovati u praksi - tvrdi za "Blic" Miloš Živković iz Udruženja građana "Zaštitimo beogradske platane".

Prema njegovim rečima, skupštinskom Odboru je dostavljena dokumentacija u kojoj stoji da čovek koji je radio Studiju o stanju platana, Čedomir Marković, nema licencu inženjerske komore za samostalni rad.

- On je čitavu studiju uradio bez ijednog uzorka, već se oslanjao isključivo na vizuelnu analizu. Naš drugi argument je da "Zelenilo" nema sadnice kojim bi zamenio platane, kao i da ovaj dokument nije potpisao sekretar za zaštitu životne sredine - dodaje Živković.

On je istakao da će članovi Udruženja nastaviti svakodnevne proteste u 16 sati ispred opštine Zvezdara, kao što je bio slučaj i juče, i rekao da su građani spremni da se vezuju za svako drvo da bi istrajali u svojoj nameri.

Građani organizovali „patrole"

Kako bi zaštitili beogradske platane, građani su organizovali patrole, koje će nekoliko puta dnevno obilaziti Bulevar. Ukoliko primete ekipe JKP "Zelenila Beograd", kažu da su spremni da se organizuju u roku od pola sata kako bi sprečili seču. Njihove akcije biće uslovljene daljim postupcima gradskih vlasti, a spremni su i da prave živi štit tako što će se vezivati za svako stablo, piše Blic.

24880_346415322783_732527783_4885026_1669112_n.jpgLink

 Komentari (109)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Nune Popović Nune Popović 10:43 23.02.2010

Blagoslov za nastavak seče platana

AlexDunja AlexDunja 10:46 23.02.2010

...

petričić je sjajan!
tu smo.
Nune Popović Nune Popović 10:59 23.02.2010

Re: ...

Ilustracija Dušana Petričića govori baš ono što je najveća poenta problematike odluke o seči platana: sečom tih stabala seče se Beograd. Platani u Bulevaru su važan simbol Beograda, kao što su i Narodno pozorište, Narodni muzej, palata Albanija... Odluka o seči platana podrazumeva i menjanje identiteta Beograda, a tako veliki posao se ne može raditi bahatim korišćenjem sile, motornih testera, sakrivanjem informacija o "projektu" rekonstrukcije, odnosno na način zbog kojih smo u prethodnim danima bili uznemireni i šokirani. Beograd je u prethodnim vremenima, upravo zbog takvog anti-građanskog ponašanja vlasti prema njemu, doživeo grozne devijacije. Tako se više ne sme raditi, to je jasno svakome kome je do Beograda stalo.
muratbre muratbre 14:44 23.02.2010

Tuššššššš...

E moj Nune, kako su te mangupi navukli na te PLATANe, čudo jedno.
Blago tebi, kad ti nemaš veću brigu u životu, no što su platani, za koje 99, 9 % beogradjana nije znalo šta je to, iako su prolazili pored njih-neki od njih baš svaki dan.
Digla se buka oko tih bolesnih platana, više no onomad za vreme VARIOLE VERE.
Sve vas je batica D. Djilas spustio na zemlju, ponizio vas ko nije pre toga, i vidim da je na silinu argumenata podvila rep i Zebra.
Tako to, kad ćovek želi da se bavi sa nečim, o čemu dve blage veze nema, što je emanentno za pola Srbije.
Nune Popović Nune Popović 14:51 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

E moj Nune, kako su te mangupi navukli na te PLATANe, čudo jedno.


E moj Murate, bre, i ti si neke sreće...

Nisu mene mangupi navukli, nego su platani deo mog identiteta kojeg se, kao ni mnogi drugi Beograđani, neću odreći tako kako kako zamišljaju te tvoje "batice" koje, kao i ti, u svojim nastupima koriste jezik sliĆniji kriminalcima, nego civilizovanim ljudima.

čim se predstavljaš kao Murat, bre, jasno je da si poturica.


Nune Popović Nune Popović 15:02 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

Sve vas je batica D. Djilas spustio na zemlju, ponizio vas ko nije pre toga, i vidim da je na silinu argumenata podvila rep i Zebra.


E Murate, Mrate, bre... Sve nas je taj tvoj "batica" isponižavao svojom arogancijom i bahatošću, kvazi-maguplukom, a ne argumentima, jer ih nije pokazao kao što je morao, kad hoće da seče korenje koje je mnogo starije od njega.

A to što su za neke, možda, novac i sila argumenti - ne znači da su i za sve druge.

Propoganda u kojoj se prikazuje olistalo drveće u rekonstruisanom Bulevaru usred zime, možda je argument za tebe, ali za nije za mene i mnoge druge:Ti slobodno "veruj" da ti bilo ko normalan veruje.
muratbre muratbre 15:08 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

Nune prijatelju, ti lično, i ja personalno smo doveli na vlas' ove gulanfere.
Da li je to tačno ? Jeste!
Da li su PLATANI tvoj naveći problem od 6 oktobra 2000-te do jutros ?
Pa ja stanujem u bulevaru kod opštine Zvezdara, svaki dan prolazim pored tih platana, i tako 35 godina, i veruj mi da nisam znao da se to drvo tako zove.
I šta sad, tebi, Čedi, Jeleni Tinskoj i ostalim Blogerima koji žive u Švedskoj, Danskoj, Australiji... više se potreslo za iste no ja koji rekoh živim na svega 20 metara od tih platana.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:10 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

muratbre

djilase, ti li si? ili se neko igra na tvom kompu?
Nune Popović Nune Popović 15:15 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

Nune prijatelju, ti lično, i ja personalno smo doveli na vlas' ove gulanfere.
Da li je to tačno ? Jeste!


Jeste, ali to ne znači da mogu da rade šta hoće i kako hoće, tu su se prevarili ili su se "zaneli"...

Živim u svojoj zemlji, a Beograd je moj grad po mom rođenju i POREKLU, i vaspitanju, i osećanju, ali svi oni koji ne žive u SVOM Beogradu, zbog mnogih gulanfera, imaju puno pravo da osećaju Beograd podjednako svojim gradom kao i ja ili ti koji živiš, navnodno, na Bulevaru. Jer Beograd nisu ni Čeda ni Đilas, ni po jednom kriterijumu svog ponašanja, niti bilo ko može da zabrani bilo kom PRAVOM Beograđaninu, ma gde on trenutno živeo, da se oseća Beograđaninom i da brani svoj grad od "batica" i kojekakvih primitivaca.

Jel ti jasno?


ivana23 ivana23 15:17 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

muratbre
Pa ja stanujem u bulevaru kod opštine Zvezdara, svaki dan prolazim pored tih platana, i tako 35 godina, i veruj mi da nisam znao da se to drvo tako zove.


tripraseta92 tripraseta92 15:19 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

Tako to, kad ćovek želi da se bavi sa nečim, o čemu dve blage veze nema, što je emanentno za pola Srbije.


Djilas, garant! Samo on može da bude ovako pismen

Tako to, kad ćovek želi da se bavi sa nečim, o čemu dve blage veze nema, što je emanentno za pola Srbije.Nune Popović Nune Popović 15:19 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

muratbre
Pa ja stanujem u bulevaru kod opštine Zvezdara, svaki dan prolazim pored tih platana, i tako 35 godina, i veruj mi da nisam znao da se to drvo tako zove.


kakav si ti "murate bre", Beograđanin kad ovo nisi naučio za 35 godina! Biće da je ta tvoja opština Zvezdara u nekom drugom gradu!
muratbre muratbre 15:24 23.02.2010

Ma...

Ti si Nune zadužio beogradjane, znam sve šta si radio, ali kažem ti, nisu platani bili ti, za koje si morao da zalegneš, da poturiš obraz, to hoću da ti kažem...ima u Beogradu većih svinjarija 100 puta, na koje treba i Ti i ja da ciljamo, prozivamo i upozovavamo.To sam hteo da ti kažem, i to me ponuklo da ti se ovako obratim.Nadam se da razumeš zašto sam ljut i na njih, sebe i na tebe-indirektno.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 15:26 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

muratbre

više se potreslo za iste no ja koji rekoh živim na svega 20 metara od tih platana.


Pa zar nije?
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 15:28 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

muratbre
...Pa ja stanujem u bulevaru kod opštine Zvezdara, svaki dan prolazim pored tih platana, i tako 35 godina, i veruj mi da nisam znao da se to drvo tako zove...


Nune Popović Nune Popović 15:36 23.02.2010

Re: Ma...

Ti si Nune zadužio beogradjane, znam sve šta si radio, ali kažem ti, nisu platani bili ti, za koje si morao da zalegneš, da poturiš obraz, to hoću da ti kažem...ima u Beogradu većih svinjarija 100 puta, na koje treba i Ti i ja da ciljamo, prozivamo i upozovavamo.To sam hteo da ti kažem, i to me ponuklo da tio se obratim.Nadam se da razumeš zašto sam ljut i na njih, sebe i na tebe-indirektno.


Ponosan sam što sam Beogradu dao bukvalno sve što sam mogao, što me je koštalo izgnanstva od 10 godina, koje još traje, ali nisam ljut na Beograd, jer ga volim i jer ću se uvek boriti za svoj grad i svoje ljude.

A ti, Murate bre, ili se praviš lud, ili ne znaš u čemu je problem, još uvek: u načinu kako pokušavaju da menjaju Beograd. U uopšte me ne zanima ko to radi onako kako ne sme da se radi. Ovo nije lična priča, nego opšta. Ne može nikakav Đilas, pa da je sto puta najbogatiji i najuticajniji, a još manje neki Čeda, da zna da su stabla bolesna, a mi da ne znamo ni kako, ni zašto, ni ko ih je uništio, ako jeste. Niti ima pravo da na svoju ruku radi ovo što radi i da se ovako bahato ponaša. Danas je u pitanju Bulevar i platani, juče su bili drugi "projekti", a Beograd svakim danom sve više postaje Kalkuta.
muratbre muratbre 15:36 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

Nune Popović
muratbre
Pa ja stanujem u bulevaru kod opštine Zvezdara, svaki dan prolazim pored tih platana, i tako 35 godina, i veruj mi da nisam znao da se to drvo tako zove.


kakav si ti "murate bre", Beograđanin kad ovo nisi naučio za 35 godina! Biće da je ta tvoja opština Zvezdara u nekom drugom gradu!


Ja bar priznao, a 99, 99% onih koji su se bunili ovde, na online komentarima-nikada nisu čuli da postoji takvo drvo. I to čak da ih neko pita naslonjen na to drvo, to im nije smetalo da galame . Eto ja znam glavni grad Aljaske, a nisam znao za to drvo.
Nune Popović Nune Popović 15:40 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

Krajnje je vreme da naučiš, ako imaš 35 godina i živiš na Zvezdari, šta je i koje je drveće pored kojeg svakog dana prolaziš i koje relativizuješ.
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 15:42 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

muratbre
Ja bar priznao, a 99, 99% onih koji su se bunili ovde, na online komentarima-nikada nisu čuli da postoji takvo drvo. I to čak da ih neko pita naslonjen na to drvo, to im nije smetalo da galame . Eto ja znam glavni grad Aljaske, a nisam znao za to drvo.


muratbre muratbre 15:50 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

Nune Popović
Krajnje je vreme da naučiš, ako imaš 35 godina i živiš na Zvezdari, šta je i koje je drveće pored kojeg svakog dana prolaziš i koje relativizuješ.


Nije to tema, tema je: da li su platani bolesni ili ne ?
Jesu, i kraj priče o tome, da li je, ili niJe trebalo da se seku, čupaju.
A ovi što vole da mlate i spamuju sve teme sa KOlektorisanjem, su uvek tu da bace dimnu zavesu na gornji moj zaključak.
Nune Popović Nune Popović 15:56 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

Prestani da bolduješ, jer to u e-komunikaciji predstavlja vikanje. Dobio si mnogo više pažnje nego što si zaslužio svojim nastupom.
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:57 23.02.2010

Re: ...

Naravno da ćemo se vezivati za platane, jer smo vezani za taj drvored u Bulevaru.
Kao i za druge drvorede u pojedinim ulicama našeg rodnog grada!
Pitam se, a da nisu platani poslužili kao PARAVAN za neke druge sumnjive stvari vezane za predstojeću rekonstrukciju Bulevara!? Dok mi, gradjanke i gradjani Beograda, sa pravom protestujemo zbog najavljene seče platana, možda ne vidimo od platana ŠUMU! Kolika širina trotoara je preostala za šetnju, da li će biti postavljani bilbordi, da li je bilo nepravilnosti tokom tendera za nove tramvaje itd. itd.!?
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 15:57 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

muratbre
...A ovi što vole da mlate i spamuju sve teme sa KOlektorisanjem, su uvek tu da bace dimnu zavesu na gornji moj zaključak.


Jelica Greganović Jelica Greganović 16:00 23.02.2010

Platan

Teta Vikipedija kaže:

Платан је род дикотиледоних скривеносеменица из истоимене фамилије. Обухвата 10 врста. Биљке платани су листопадно дрвеће висине до 40 метара. Веома омиљено дрво у урбаним срединама. Многи булевари светских метропола дугују део свог шарма овом прелепом дрвећу.


deblo

list

grančica

plod


jesen
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:00 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

meni ovim 3D crtežima najviše pada u oči to što ima samo dva automobila i jedan tramvaj i to na jednom od najprometnijih mesta? (ala bi tu kegao veliki metro čvor ispod zemlje!) mislim, zašto ne naprave kako bi to realno izgledalo: automobil pa next to po-tri-naređana-busa-i-tramvaja-sa-obe-strane, pa opet 5 automobila-ulepljeni-jedan-zadrugog sa obe strane, pa onda tako u loop-u - sa obe strane. takođe, ako je ovo belo sneg, gde je bljuzga po ulicama? da neće i sve buduće beogradske bljuzge da reše jednim pokretom motorne testere?

ništa-ništa, samo glasno razmišljam...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:01 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

Nije to tema, tema je: da li su platani bolesni ili ne ?
Jesu, i kraj priče o tome

ti znaš nešto što mi ne znamo? video si izveštaje šumarskog?
DAJ PODELI I SA NAMA SMRTNICIMA, Djilase.
Nune Popović Nune Popović 16:02 23.02.2010

Re: ...

Filip Mladenović
Naravno da ćemo se vezivati za platane, jer smo vezani za taj drvored u Bulevaru.
Kao i za druge drvorede u pojedinim ulicama našeg rodnog grada!
Pitam se, a da nisu platani poslužili kao PARAVAN za neke druge sumnjive stvari vezane za predstojeću rekonstrukciju Bulevara!? Dok mi, gradjanke i gradjani Beograda, sa pravom protestujemo zbog najavljene seče platana, možda ne vidimo od platana ŠUMU! Kolika širina trotoara je preostala za šetnju, da li će biti postavljani bilbordi, da li je bilo nepravilnosti tokom tendera za nove tramvaje itd. itd.!?


Puno je nepoznanica da bi bilo ko imao pravo da ovako "obnavlja Beograd".
muratbre muratbre 16:04 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

Nune Popović
Prestani da bolduješ, jer to u e-komunikaciji predstavlja vikanje. Dobio si mnogo više pažnje nego što si zaslužio svojim nastupom.


Čemu služi bold? Troženju mastila, tuša, ili ? Pomešao si Nune velika slova sa boldovannjem.
P.S. Ne bih se složio sa tobom...sem mene, na tvom postu niko nije imao šta da kaže.
Ne u stručnom smislu, jer nisam šumarski inžinjer, ali u blogovskom svakako.
Sada sam ti replicirao, samo zato što si izrekao dve prouzvoljne i netačne stvari, inače ne bih. Pozz i do čitanja na nekom drugom mestu, temi.
Nune Popović Nune Popović 16:04 23.02.2010

Re: Platan

Lepo kaže teta vikipedija:

Многи булевари светских метропола дугују део свог шарма овом прелепом дрвећу.Nune Popović Nune Popović 16:07 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

Sada sam ti replicirao, samo zato što si izrekao dve prouzvoljne i netačne stvari, inače ne bih. Pozz i do čitanja na nekom drugom mestu, temi.


Hvala za prosvetljenje, zdravo i tebi
Nune Popović Nune Popović 16:13 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

zašto ne naprave kako bi to realno izgledalo: automobil pa next to po-tri-naređana-busa-i-tramvaja-sa-obe-strane, pa opet 5 automobila-ulepljeni-jedan-zadrugog sa obe strane, pa onda tako u loop-u - sa obe strane. takođe, ako je ovo belo sneg, gde je bljuzga po ulicama? da neće i sve buduće beogradske bljuzge da reše jednim pokretom motorne testere?


Bebo, pa kad radiš propagandnu vizuelizaciju "za juče", ne može bolje, ako ne radi Volt Dizni studio...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:13 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

sem mene, na tvom postu niko nije imao šta da kaže.
Ne u stručnom smislu, jer nisam šumarski inžinjer, ali u blogovskom svakako.

Nune Popović Nune Popović 16:22 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

Kažu da nema ništa gore od samouverenih neznalica. Takvi čuda mogu da naprave očas posla.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:22 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

Takvi čuda mogu da naprave očas posla.

kao u Bulevaru
Nune Popović Nune Popović 16:26 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

seci pa razmišljaj
smokvica92 smokvica92 16:33 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

a kada iseku platane onda slede novi projekti...

link

Gradonačelnik će morati da pravi most do mosta ili će poseći i Rome?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:39 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

ili će poseći i Rome?

pa zar ih već nije pošjeka'?
Nune Popović Nune Popović 17:01 23.02.2010

Re: Tuššššššš...

Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 10:47 23.02.2010

Prvo seci pa onda meri

Znaci metoda odokativne analize, je li? To je ta silna strucnost o kojoj se prica.
Molim javnost koja dobije na uvid taj tzv. projekat da ga obnaroduje na nekom od medija.

Nune, svaka tebi cast i hvala sto se angazujes.
Nune Popović Nune Popović 11:02 23.02.2010

Re: Prvo seci pa onda meri

Grozno je što mediji sa ovim informacijama ne upoznaju javnost i što se ne istražuje tačnost i argumentovanost navoda. Živimo u vremenu apsolutne krize poverenja, a ono se neće povratiti kroz ovakvo jednostrano ponašanje predstavnika vlasti.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 11:06 23.02.2010

Re: Prvo seci pa onda meri

Nune Popović
Grozno je što mediji sa ovim informacijama ne upoznaju javnost i što se ne istražuje tačnost i argumentovanost navoda. Živimo u vremenu apsolutne krize poverenja, a ono se neće povratiti kroz ovako jednostrano ponašanje predstavnika vlasti.


Mora im se dati na znanje da ce sta god da urade morati da budu odgovorni za taj postupak i da cemo mi, gradjani, budno da pratimo svaki platan. Da ga snimimo, evidentiramo, vidimo koliko je zaista truo, itd. I da ce na kraju, neko morati da odgovara, sto je ostetio Beogradjane i NJIHOVO zajednicko dobro, bas kao sto oni sada naknadno oduzimaju imovinu krimosima koji su ostetili drzavnu kasu. Platani nisu pare, je li, pa je onda ok??? Nece moci, gospodo
Nune Popović Nune Popović 11:11 23.02.2010

Re: Prvo seci pa onda meri

Nadam se da će biti dovoljno novih i svežih ljudi koji će konačno osnažiti proces buđenja nove svesti, koja nam je neophodna da se naše društvo razvija u skladu sa potrebama i željom građana, za koje su i glasali: sloboda, demokratija, Evropa!
Milan Novković Milan Novković 14:19 23.02.2010

Re: Prvo seci pa onda meri

Nune, svaka tebi cast i hvala sto se angazujes.

Svaka čast i sa ove strane, Nunentu, Olgi, Srđanu i ostalima.

Biće kriminalno ako manijaci sa testerama sprovedu svoj podli plan.
Nune Popović Nune Popović 14:33 23.02.2010

Re: Prvo seci pa onda meri

Biće kriminalno ako manijaci sa testerama sprovedu svoj podli plan.


Biće ona pesma od Balaševića, u kojoj kaže "krivi smo mi što smo ih pustili"a ovaj spot će biti potrebno apdejtovati sa nekoliko novih likova
jinks jinks 11:19 23.02.2010

Urbicid

Sa Vikipedije:

Urbicide is a term which literally translates as "violence against the city." The term has come into being in an age of rapid globalization and urbanization.
Nune Popović Nune Popović 11:24 23.02.2010

Re: Urbicid

Baš tako, ovo šta i kako se radi je čisto nasilje prema gradu (violence against the city). Majko mila, hoće li ih neko već jednom obuzdati i objasniti da se u gradu i demokratije traži drugačije ponašanje.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 11:20 23.02.2010

reče mi jedan komšija

da je Gadafi svojevremeno izjavio da svako ko poseče jedno drvo, visiće na drugom. Kod nas je svako ko poseče dvroved može dobro da zaradi.
Nune Popović Nune Popović 11:36 23.02.2010

Re: reče mi jedan komšija

Preventiva je majka uspešnog delovanja i dobrih rezultata.
smokvica92 smokvica92 11:25 23.02.2010

Dr. Čedomir Marković

Da li mi se čini ili je na jučerašnjem satanku autor studije i stručnjak za insekte bio najtiši i pomalo zabrinut? Treba tolike platane nositi na savesti.


Nune Popović Nune Popović 11:31 23.02.2010

Re: Dr. Čedomir Marković

Vidim da je Draškić iz "Zelenila" baš bio u "elementu"... happy family
smokvica92 smokvica92 12:09 23.02.2010

Ne verujem

Stavili su te na naslovnu
Nune Popović Nune Popović 12:54 23.02.2010

Re: Ne verujem

smokvica92
Stavili su te na naslovnu


Gde, u kom mediju?
smokvica92 smokvica92 12:57 23.02.2010

Re: Ne verujem

Nune Popović
smokvica92
Stavili su te na naslovnu


Gde, u kom mediju?


Na sajtu B92, bilo čitavih desetak minuta...
ivana23 ivana23 13:07 23.02.2010

Re: Ne verujem

smokvica92

Nune Popović
smokvica92
Stavili su te na naslovnu

Gde, u kom mediju?Na sajtu B92, bilo čitavih desetak minuta...

Videla sam i ja, a onda stavili trenera.
Nune Popović Nune Popović 13:07 23.02.2010

Re: Ne verujem

Svaka čast. Nisam stigao da vidim
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 12:11 23.02.2010

Nisam znao da djilas glumi

Nune Popović Nune Popović 12:22 23.02.2010

SLUČAJ BULEVAR: VIŠE OD ZAŠTITE PLATANA

Novinarka Vesna Vulić je napisala na FB stranici SACUVAJMO BEOGRADSKE PLATANE:

Investicija za Bulevar, kako je napisao gradonačenik, iznosi 1,8 milijardi dinara. Ako ja dobro računam, to je 18 miliona evra, koji su posle Čedine "podrške" zahtevima građana i "uvida u dokumentaciju" narasli za 40 %, što je cca 25 miliona i 200 hiljada evra. Ta činjenica nedvosmisleno govori da "slučaj Bulevar" prevazilazi zahtev građana za zaštitu platana, već treba da bude u fokusu interesovanja svih gradjana, jer novac ide iz budžeta grada (i deo iz međunarodnog kredita koji ćemo vraćati), a time iz džepa svakoga od nas! Ako je za većinu građana u Srbiji 100, ili 1.000 evra Holywood,onda dragi moji sugrađani vreme je da u Šervudskoj šumi napravimo red.

Naravno da je svima stalo do lepšeg, zdravijeg i udobnijeg života u gradu, ali uz strogo kontrolisanu cenu!

Svako od nas nadalje može nešto korisno da uradi, da bude u nekoj akciji
(Verujte mi na reč, mislićete bolje o sebi!).

Svi zajedno možemo jednu po jednu državnu instituciju, od opštine, Grada do Republike da "lečimo" od učmalosti i debelih stomaka. Dakle, da uporno tražimo odgovore i angažovanje!

Sloboda se osvaja, po malo i, to traje dugo. I to je lični čin, lični rad. Povodom "Slučaja Bulevar" u prilici smo da na tome radimo zajedničkim snagama.

Ako gradska uprava ležerno nastavi da radi posao kako je naumila, mislim da to neće značiti da su oni pobedili zato što su moćniji, nego da smo svi mi izgubili, zato što ne mislimo dovoljno dobro o sebi.

"Slučaj Bulevar", po mom uverenju, nadrastao je borbu za "jednu ulicu", za njen drvored neprocenjive vrednosti za Beograd i Beograđane, već je postao zahtev za poštovanje života, građansko dostojanstvo - za normalan život!

Mislim da na Bulevaru treba i mi i vlast da naučimo kako se odgovorno ipristojno ponaša i živi, kako je jedino moguće.

Izvinjavam se ako se nekome može učiniti da držim predavanje. Ali, imala sam tu potrebu zbog sebe i zbog ljudi koji su pokrenuli "slučaj Bulevar". I zbog žene, čula sam da je starija, koja je na svako treće stablo stavila Bogorodicu! I zbog poštovanja " trusta mozgova" od 15 000 ljudi na ovom profilu. To je velika pamet, i velika snaga. Želim da verujem da se neće raspršiti uludo, o bahatost i silu s kojom je suočena.
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 12:34 23.02.2010

Re: SLUČAJ BULEVAR: VIŠE OD ZAŠTITE PLATANA

Samo da podvucem i podebljam:

Slučaj Bulevar", po mom uverenju, nadrastao je borbu za " jednu ulicu", za njen drvored neprocenjive vrednosti za Beograd i Beograđane,već je postao zahtev za poštovanje života, građansko dostojanstvo- za normalan život !
Nune Popović Nune Popović 12:46 23.02.2010

Re: SLUČAJ BULEVAR: VIŠE OD ZAŠTITE PLATANA

Mislim da na Bulevaru treba i mi i vlast da naučimo kako se odgovorno i pristojno ponaša i živi, kako je jedino moguće.


Vesna je zaista sve jako dobro rekla, eh kamo lepe sreće kada bi još kao novinar imala mogućnost da sve istraži i prezentuje javnosti, onako kako bi ovaj slučaj zahtevao... Nedostaju nam mediji, za koje smo se silne godine pod Miloševićem borili da bi opstali i postojali. Neverovatno je da ni jedan medij danas nema kapicetet da može da se postavi iznad političkog, finansijskog ili ideološkog uticaja, barem kada je u pitanju elementarna odbrana normalnosti, da ne kažem demokratije i opšteg interesa.

Mi nikada nećemo stići do EU ako nam to zaista nije zajednički cilj, bez obzira na međusobne razlike. A ako ne znamo šta sve možemo da uradimo, bio bi red da se jednom dogovorimo šta ne može.
draft.dodger draft.dodger 12:32 23.02.2010

GRAD ILI RAZGRAD?

Građani su vezani za platane...

Gradske štetočine nisu!

medjutim92 medjutim92 12:37 23.02.2010

Čedomir Jovanović, dipl. dramaturg..

.. ispred skupštine zadužen za ekologiju.

verovatno izabran po stručnosti..
ivana23 ivana23 12:44 23.02.2010

Re: Čedomir Jovanović, dipl. dramaturg..

medjutim92
.. ispred skupštine zadužen za ekologiju.verovatno izabran po stručnosti..

Da, da... dok je u Ministarstvu kulture Republike Srbije, Državna sekretarka Nadica Momirov - koja poseduje zvanje diplomiranog stručnjaka u oblasti biologije i socijalne integracije. - link

Da zamene mesta?
Nune Popović Nune Popović 12:47 23.02.2010

Re: Čedomir Jovanović, dipl. dramaturg..

medjutim92
.. ispred skupštine zadužen za ekologiju.

verovatno izabran po stručnosti..


Kaže da stabla izgledaju dramatično
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 12:59 23.02.2010

Re: Čedomir Jovanović, dipl. dramaturg..

Nune Popović

medjutim92.. ispred skupštine zadužen za ekologiju.verovatno izabran po stručnosti..Kaže da stabla izgledaju dramatičnoCeda se zestoko izbrukao sa ovim JA bio, JA video, JA presudio...pa zar ceo smisao urgiranja nije bio da se JAVNOSTI daju detalji na uvid i da se potrazi drugo ekspertsko misljenje jer je ovo prvo ocigledno problematicno?

da ne trolujem, ali je u isto vreme i prokockao sansu da se omili malo ljudima i pokaze na delu tu vredonosnu razliku koju oni u LDP tvrde da imaju. Bas mu je slab rezon...
draft.dodger draft.dodger 13:04 23.02.2010

Re: Čedomir Jovanović, dipl. dramaturg..

Platani su opasni...

Ubijaju kredibilitet!
alexa_dj alexa_dj 13:07 23.02.2010

Drumm sekcija

Dramaticno je ne iskoristiti priliku za takav projekat tj. toliko vredan projekat...
Jer ipak procenat je procenat i naravno sto skuplje to bolje...
- Novi drvored biće skuplji za 40 odsto od planiranog, ali biće ponos Beograda

I Čedomir Jovanović za seču platana u Bulevaru kralja Aleksandra
Nune Popović Nune Popović 13:17 23.02.2010

Re: Drumm sekcija

I Čedomir Jovanović za seču platana u Bulevaru kralja Aleksandra


Da li je iko mogao da pomisli da će njegov sastanak sa Đilasom da ima drugačiji ishod!?
muratbre muratbre 14:47 23.02.2010

Re: Drumm sekcija

Neka, neka, nije strašno posipati se pepelom, ako je pepeo za dzaba, to jest donacija gradonačelnika Beograda.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:31 23.02.2010

Re: Drumm sekcija

Nune Popović
I Čedomir Jovanović za seču platana u Bulevaru kralja Aleksandra

Evo delić Perinog teksta iz e-novina posvećen drvosečama..

BORIS TADIĆ (predsednički): Ostaje nam samo problem tih... kako se zovu... e-novina. Sečemo oglase kojih nije ni bilo, ignorišemo, ne pominjemo reket, tendere, ucenu ili Javna preduzeća (gleda Krstića). Pohvalimo Čedu Jovanovića što je shvatio da su platani truli, oglasimo da je LDP naš drvni partner, zatvorimo konstrukciju i – zatvorimo priču.

SRĐAN ŠAPER (mudro): Kao predsednik Upravnog odbora Filharmonije, predlažem da održimo rekvijem za platane; narodne emocije moramo držati pod kontrolom, čak i kad je drveće u pitanju.Da li je iko mogao da pomisli da će njegov sastanak sa Đilasom da ima drugačiji ishod!?

Nune Popović Nune Popović 16:37 23.02.2010

Re: Drumm sekcija

Strašno herojski i mudro. I Platani su prilika da Pera i ekipa kukaju o sebi. Degutantno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:21 23.02.2010

Re: Drumm sekcija

Ostaje nam samo problem tih... kako se zovu... e-novina.

Miroljub Spasic Miroljub Spasic 13:21 23.02.2010

Re:

Nune Popović Nune Popović 13:38 23.02.2010

Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom!

Sad sam na Blicovom sajtu video ovaj komentar u vezi propagandne vizualizacije rekonstrukcije Bulevara:

na slici je izgled novog bulevara sa dva godišnja doba

Pogledajte i sami, u sred zime olistalo zimzeleno drveće:draft.dodger draft.dodger 13:42 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom!


To je PARK BRAĆE ŠARIĆ...
ivana23 ivana23 13:44 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom!

Nune Popović Nune Popović 13:46 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom!

ako su to ta stabla +40% by Čeda Jovanović, onda su stvarno trebali ranije da nam kažu da će novi drvored da lista u svim godišnjim dobima, jer svi bi ih podržali u "projektu", čak i da koštaju još više
ivana23 ivana23 13:52 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom!

na slici je izgled novog bulevara sa dva godišnja doba


Lu-di-lo!
Nune Popović Nune Popović 13:53 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom!

OVO JE GENIJALNO!

tripraseta92 tripraseta92 13:56 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom!

Nune Popović


Pogledajte i sami, u sred zime olistalo zimzeleno drveće:

Hahahaha, pa ovi ce da stave neko plastično drveće...
Lakše se održava!
( meni ovo više liči na šiblje nego na drveće )
Nune Popović Nune Popović 13:58 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom!

VIVALDI: FOUR SEASONS
smokvica92 smokvica92 13:59 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom

Nune Popović
Sad sam na Blicovom sajtu video ovaj komentar u vezi propagandne vizualizacije rekonstrukcije Bulevara:

na slici je izgled novog bulevara sa dva godišnja doba

Pogledajte i sami, u sred zime olistalo zimzeleno drveće:

Fenomenalno! To se valjda zove umetnička sloboda
Nune Popović Nune Popović 14:10 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom

Fenomenalno! To se valjda zove umetnička sloboda


To se zove diletantizam, a ovo je pizza four seasons:

ivana23 ivana23 14:13 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom

Nune Popović Nune Popović 14:21 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom

Jedva čekam prezentaciju, koju je obećao gradonačelnik. Tu će sigurno imati da se vidi puno toga što čovečanstvo još nije saznalo da je moguće. Nego stvarno, jel neko čuo nešto o tome, hoće biti prezentovana i olisatala sadnica "punog obima"?

Sad tek shvatam, rekonstrukcija Bulevara će biti zapravo novo svetsko čudo, koje će privući milione turista i Beograd će živeti samo od prodatih ulaznica da vidi najlepši i najsvemogućniji drvored na svetu. ko bi sa takvom genijalnom strategijom izlazio u javnost, cccc...

E, ovakav hit skoro se nije prikazivao. Da li im se "javlja" Sloba ili šta je po sredi, nisam pametan da dokučim, ali odavno se niko nije ovako zabavljao sa zdravim razumom.
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 14:37 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom

Mogao bi projekat i do Dunava da se proširi.

Nune Popović Nune Popović 14:43 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom

Ne reci dva puta, čuće te eksperti i odmah će da izračunaju koliko će to koštati građaneAnonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 14:44 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom

Ajd' sad, nemojte da cepidlacite, PRAVI projekat su sigurno dobro i temeljno osmislili i nece im se potkrasti ni jedna greska.
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 14:47 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom

Anonimni Pojedinac
...PRAVI projekat su sigurno dobro i temeljno osmislili...

Jesu, jesu. Nisu dugo čekali, zaštitni znak njihovog logotipa već urađen.


Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 14:48 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom


Mogao bi projekat i do Dunava da se proširi.


nego sta ce..a tamo:
mislim da potcenjujemo gradonacelnika..on je covek sa vizijom
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 14:49 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom

A najavljuju i festival.

Tamara Ćetković Tamara Ćetković 14:55 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom

...i naravno, šoping centar uz Dunav.

jagru1 jagru1 15:07 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom!

LISOPADNO A ZIMZELENO !
Nune Popović Nune Popović 15:08 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom!

Svedoci smo novih dostignuća u nauci
jagru1 jagru1 15:29 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom

Anonimni Pojedinac
Ajd' sad, nemojte da cepidlacite, PRAVI projekat su sigurno dobro i temeljno osmislili i nece im se potkrasti ni jedna greska.

Pravi projekat rekonstrukcije Bulevara trebalo bi da sadži projekat ozelenjavanja u kome bi precizno bilo definisano : koja vrsta će se saditi , koje starosti , dimenzija ... i još koješta ... a ne "posadiće se drveće visoke visine i punog obima" ...
Nune Popović Nune Popović 16:09 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom

To je logično, ali je neverovatno koliko pokušavaju da i stručnim i običnim ljudima utule u glavu, da sve treba da bude onako kako će oni uraditi, politikom svršenog čina.
mirelarado mirelarado 16:17 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom

Tamara Ćetković Tamara Ćetković 16:39 23.02.2010

Re: Bulevar sa dva godišnje doba, odjednom

draft.dodger draft.dodger 14:46 23.02.2010

TANDEM...


ČEDA ČVORAK i OHOLO DRAGANČE...

Prvi "DRAMI", drugi "PREZENTUJE"...

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:17 23.02.2010

Re: TANDEM...Jelica Greganović Jelica Greganović 15:29 23.02.2010

Re: TANDEM...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana