Društvo| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Politika

Propaganda o rekonstrukciji Bulevara i seči platana

Nune Popović RSS / 22.02.2010. u 14:03

brosura.gif 

Na vizualizaciji su istovremeno prikazana dva godišnja doba: zima, sneg i olistale krošnje 

Brošura o rekonstrukciji Bulevara i seči platana, s kojom je gradonačelnik Dragan Đilas nakon drske seče prvog stabla i pobune javnosti, naknadno »predstavio« svoje planove, nedovoljno je i površno pripremljena da bi olako mogla da se »proguta« i prihvati. U pitanju je ozbiljan i složen projekat, koji ne sme da bude "elaboriran" samo na propagandnom nivou.

Pored ostalog, potrebno je prikazati i učiniti javno dostupnim ceo projekat, sa sve vizualizacijom rekonstrukcije celog Bulevara, a ne samo jednog dela ulice. Takav projekat podrazumeva da je sve to prethodno urađeno i pripremljeno, a postoje jednostavni načini da se projekat u celosti predoči javnosti, npr.: internetom i studioznom izložbom.

Zatim je potrebno otvoriti javnu stručnu raspravu: razmatranje projekta od načelnog i estetskog nivoa, do segmentiranih delova. Npr., koji materijali će se koristiti za popločavanje ulice - hoće li opet poroznim i fušerski postavljenim kamenom da se pravi "evropska metropola", u kojoj prolaznici tokom šetnje mogu da budu povređeni zbog rupa i izbočina, kao što je to slučaj u već "rekonstruisanim" ulicama u Beogradu...?

Da li će rekonstrukcija Bulevara biti dovoljno i konzistentno prilagođena ljudima sa posebnim potrebama, što nije slučaj sa prethodno »obnovljenim« ulicama?

Da li je moguće i kako u rekonstrukciju uključiti zdrave platane?

Koje su sadnice pripremljene za novi drvored i da li su one odgovarajuće, ekspertiza, stručna mišljenja?

Ko je odgovoran za uništavanje platana koje je sada potrebno poseći i kakve će biti konsekvence za odgovorno lice?

Kakve će konsekvence snositi gradonočelnik, zato što nije prvo objasnio i predstavio projekat, pa zatim otvorio javnu raspravu, nego je prvo krenuo da seče platane i tek zbog pritiska javnosti počeo da predstavlja projekat rekonstrukcije Bulevara, čime je uneo nemir među sugrađane i ugrozio osnovna demokratska pravila vođenja grada i funkcionisanja demokratskog društva?

Naravno, pitanja bi bilo još više. A uz sve odgovore, potrebno je i da se taksativno, a ne ugrubo kao što je navedeno u brošuri, navedu i specificiraju troškovi projekta.

Sve to u samo jednom cilju: da Beograd postane pravi evropski grad.

I da gradonačelniku, sadašnjem ili bilo kojem budućem, ne padne na pamet da svoje sugrađane potcenjuje i pravi ludim.



Komentari (131)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cbronson cbronson 14:18 22.02.2010

omg


hoce li stvarno ovako izgledati,
2.5 kilometara SMA asfalta,
nova signalizacija,
vise od 400 uredno obelezenih parking mesta,
4 km nove kisne kanalizacije,
sigurnije i kvalitetnije snabdevanje vodom,
magistralni toplovod,
smanjenje broja individualnih kotlarnica-zagadjivaca,
68 novih jumbo kontejnera,
najduzi drvored sa 591 stablom, 160 vise nego sada,
i jos mnogo toga,

fali jos samo - call now!
Nune Popović Nune Popović 14:28 22.02.2010

To je nivo propagande

ali znamo i za onu iskustvenu mudrost:
spuštali se mi niz to uže, umalo se uže ne pretže!
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 14:36 22.02.2010

Re: omg

fali jos samo - call now!

Je l' rekonstrukcija u režiji TOP SHOP-a?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 16:33 22.02.2010

Re: omg

Pa se vi posle pitate zašto sam sam sebi dao nadimak KRALJMAJMUNA.
Eto, zbog ovakvih poteza, i ovakvih brošura i ovakvih političara.
Ne vidim razlike između Aleksandra Bakočevića (bivšeg partijarha) koji je vodio tramvajima u XXI vek i ovih današnjih lidera.
Žao mi je, po ko zna koji put sam se uverio da je politika kurva.
Umesto da se razmišlja strateški i da se HITNO prave jednostavni mostovi, obilaznice (od ideje do realizacije proćiće više od 30 godina), da se HITNO uspostave sistemi koji već postoje (BEOVOZ), da se HITNo krene u izgradnju METRO-a (ideja star više od 30 godina)- pravi nam se 53 km biciklističkih staza koje koštaju kao Sv.Petra kajgana, rekonstruišu se ulice, seku se platani jer mogu da žive još najviše 10 godina, proglašavaju se bolesnim platani koji su na putu novim tramvajima, a zdravim koji ne stoje na putu novim tramvajima.
vishnja92 vishnja92 17:49 22.02.2010

Re: omg

biciklisticke staze su potrebne ovom gradu ali nova tramvajska mreza (tzv laki sinski prevoz - tzvrtz. ali bar ga vise ne zovu laki metro, hvala im na tome) ne da nije, nego sasvim i neopozivo nije ni potrebna, ni primerena.

gospodo gradski cinovnici - ako ste dobre volje i pri dokumentaciji i ako vec izvlacite hartije sa hortikulturnim sadrzajima nama na uvid, jel moze uzgred i studija na osnovu koje ste se opredelili za te fensi tramvaje? hvala unapred :). da bar znamo sta ubija drveta.

i da, jos nesto - kad vidim te lepe i kvalitetne bojene betonske ploce u vasem 3d modelu opet, telom mi se razlije nenadana toplina (a nije klimaks). da li bismo mogli da poslusamo obrazlozenje kolega urbanista, rado bih ponovo cula pricu o koloritarnoj simbolici, reperima, urbanom identitetu i horizontalnoj signalizaciji? ima ih koji su o tome pricali nasiroko i strucno, mada ne znam da li se jos uvek secaju (i stide) svojih prica. kakogod, farbane betonske ploce su ostale, nama na rados' - polomljene, sve u 16.

za Nuneta i Srdjana
vishnja92 vishnja92 17:54 22.02.2010

Re: omg

ahm, da, zaboravih: mi vas placamo i izdrzavamo, dugujete nam odgovore.
jagru1 jagru1 18:33 22.02.2010

Re: omg

Što je najgore , ima razlike između A. Bakočevića i aktuelnog gradonačelnika-drvoseče . U vreme A .Bakočevića (krajem 80-tih) parking na Trgu Nikole Pašića pretvoren u zelenu oazu . Na trgu zasađeno oko 40 ODRASLIH STABALA
PLATANA .
ivana23 ivana23 19:12 22.02.2010

Re: omg

jagru1
Što je najgore , ima razlike između A. Bakočevića i aktuelnog gradonačelnika-drvoseče . U vreme A .Bakočevića (krajem 80-tih) parking na Trgu Nikole Pašića pretvoren u zelenu oazu . Na trgu zasađeno oko 40 ODRASLIH STABALAPLATANA .

Zahvaljujuci Djoki Vjestici.
E, da nam je danas jedan takav novinar.

"Kad neko kaže da mu je nepravda učinjena u Skupštini grada, ne kaže idem kod Branka Pešića ili Žike Kovačevića, već kaže tužiću te Đoki Vještici. To je institucija"- priseća se Zvonko Pantić, bivši direktor Radija Studio B.
vishnja92 vishnja92 19:15 22.02.2010

Re: omg

Bili Piton Bili Piton 19:42 22.02.2010

Re: omg

ivana23

Zahvaljujuci Djoki Vjestici.
E, da nam je danas jedan takav novinar.



Da znas...pre neki dan mi je ovim povodom pao na pamet, mora da se prevrce covek u grobu. Kad se samo setim kako je za dorucak jeo razne mandarine-upravitelje vodovoda, kanalizacije, elektrodistribucije, zelenila, zaprasivanja komaraca, ponekada ulazeci s njima uzivo na talasima i u direktan sukob, uporno kao krpelj...bio je strah i trepet za sve lenje i bezobzirne komunalije.

E, da nam je danas jedan takav novinar....
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:04 22.02.2010

Re: omg

vishnja92
biciklisticke staze su potrebne ovom gradu ali nova tramvajska mreza (tzv laki sinski prevoz - tzvrtz. ali bar ga vise ne zovu laki metro, hvala im na tome) ne da nije, nego sasvim i neopozivo nije ni potrebna, ni primerena.gospodo gradski cinovnici - ako ste dobre volje i pri dokumentaciji i ako vec izvlacite hartije sa hortikulturnim sadrzajima nama na uvid, jel moze uzgred i studija na osnovu koje ste se opredelili za te fensi tramvaje? hvala unapred :). da bar znamo sta ubija drveta.i da, jos nesto - kad vidim te lepe i kvalitetne bojene betonske ploce u vasem 3d modelu opet, telom mi se razlije nenadana toplina (a nije klimaks). da li bismo mogli da poslusamo obrazlozenje kolega urbanista, rado bih ponovo cula pricu o koloritarnoj simbolici, reperima, urbanom identitetu i horizontalnoj signalizaciji? ima ih koji su o tome pricali nasiroko i strucno, mada ne znam da li se jos uvek secaju (i stide) svojih prica. kakogod, farbane betonske ploce su ostale, nama na rados' - polomljene, sve u 16.za Nuneta i Srdjana

Vishnja92: skupe biciklističke staze NISU potrebne kad imaš kolaps saobraćaja u Beogradu. Kad imaš ovakvu situaciju sa infrastrukturom u Beogradu onda je 53km biciklističkih staza u Novom Beogradu stoti prioritet i najčistiji oblik pranja para ili razbacivanje para. Ili Potemkinovo selo za Univerzijadu. A gledao sam i koliko se biciklista dnevno vozi tim skupim stazama. Ja sam gledao kad su ih pravili i krstio sam se. To sam morao da ti kažem i objasnim da ne bi ispalo da su ONI iz ljubavi prema biciklistima i ljubavi prema nezagađenom vazduhu gradili te staze. I da ne bi ispalo da sam ja protiv biciklista. Znam i koliko je to koštalo i znam ko je pokupio pare.
Dakle, biciklističke staze su potrebne ali tek posle osnovnih stvari bez kojih je Beograd UGROŽEN. I zato sam protiv TIH biciklističkih staza.

Volim i ja pilon od 200 metara, baš mi nekako lep, ali bih prvo napravio dva obična mosta: jedan preko Dunava a jedan preko Save i rekonstruisao bih Gazelu HITNO sa pomoćnim montažnim mostom kao što su imali u Beču. A Pančevac je toliko tužna priča da ne vredi pričati. I zato sam protiv tog lepog mosta sa pilonom od 200 metara.
cbronson cbronson 20:05 22.02.2010

Re: omg

e, ljudi, a da nema neko slucajno trafiku na bulevaru?
vishnja92 vishnja92 20:10 22.02.2010

Re: omg

baš mi nekako lep


meni nije...



a i los je i skup, a ruuuzaaaannnnnn........
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:22 22.02.2010

Re: omg

beogradu treba metro. ti lepi fensi tramvaji postoje po mnogim velikim gradovima napolju ali jedno bode oči: samo beograd i tirana nemaju metro. da li smo mi i albanci popili svi pamet, ostatak evrope ostao glup? metro se isplati sam od sebe nakon samo par godina. fensi tramvaj je najveća budalaština i sasvim nepotrebna stvar. gužva Po beogradu se rešava izmeštanjem značajnog dela saobraćaja Ispod beograda. to samo VOLOVI ne mogu da ukapiraju! ili možda da Čeda krene u kapmanju pa se ugradi sa 200%, možda beograd i dobije mero! FAK!!!!

zamisli London sa fensi tramvajima a bez metroa...ili budimpeštu (koja ima i fensi tramvaje, btw)?
mixailo92 mixailo92 23:26 22.02.2010

Re: omg

Dok su pravili te biciklističke staze duž ulice Omladinskih brigada, izlupali su i uništili pešačku stazu, koja je bila u sasvim dobrom stanju. Onda su par meseci nakon tog došli pa raskopali pešačku stazu i izbetonirali i izlili asfalt preko, pri tom razvalivši biciklističku stazu. Čisto da obezbede sebi posao za sledeću godinu.

A na stranu to što je sama biciklistička staza napravljena kao da je namenjena da njom ide sitna stoka, a ne bicikli. Skretanja pod 90 stepeni, ivičnjaci na ukrštanju sa ulicom, nelogična skretanja, a najbolji biser je bio kad je staza prolazila po sred autobuskog stajališta, sa sve nastrešnicom i klupom.

Da ne zaboravim, izvođač radova je bio Gemax.
Bili Piton Bili Piton 23:29 22.02.2010

Re: omg

BebaOdLonchara


zamisli London sa fensi tramvajima a bez metroa...


I ovako je katastrofa, bez metroa bi to bila apsolutna agonija.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:41 22.02.2010

Re: omg

I ovako je katastrofa, bez metroa bi to bila apsolutna agonija.

zamisli kada mene tetka pozove na ručak posle posla? ja radim kod sajma a treba da idem na mirijevo 3? to traje u busom sat vremena. metroom bi bilo 15 minuta. neshvatljivo je kako se manijaci iz vlasti razbacaju tuđim vremenom i prostorom! prevoz u beogradu jeste agonija. niti ima voznog reda, nemaš pojma kad šta vozi i dokle, gužve...jezivo je! nema nikakvog reda. (red - čemu?)
ivana23 ivana23 00:36 23.02.2010

Re: omg

Bili Piton
I ovako je katastrofa, bez metroa bi to bila apsolutna agonija.

Svakako bi metro bio savrseno resenje. Ono sto znam je da dunavska i savska padina dobrano klize i tonu, pa ukoliko bi se ispod tog - starog dela Beograda kopalo, svi bi zavrsili u podzemnim vodama.
Skadarlija lezi bukvalno na jezeru.
Beogradjanka je jedva sazidana zbog podzemnih voda.
Nekada je vecina kuca na Dorcolu imala bunar u podrumu...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 09:13 23.02.2010

Re: omg

Svakako bi metro bio savrseno resenje. Ono sto znam je da dunavska i savska padina dobrano klize i tonu, pa ukoliko bi se ispod tog - starog dela Beograda kopalo, svi bi zavrsili u podzemnim vodama.
Skadarlija lezi bukvalno na jezeru.
Beogradjanka je jedva sazidana zbog podzemnih voda.
Nekada je vecina kuca na Dorcolu imala bunar u podrumu...


pazi ovo

ako može tamo gde će sve da ode za koju desetinu godina, onda može i ovde. pa Hamburg je ceo na vodi pa ima metro. to se "popravi" ako se hoće.

marky787 marky787 09:46 23.02.2010

Re: omg

cbronson

hoce li stvarno ovako izgledati,
2.5 kilometara SMA asfalta,
nova signalizacija,
vise od 400 uredno obelezenih parking mesta,
4 km nove kisne kanalizacije,
sigurnije i kvalitetnije snabdevanje vodom,
magistralni toplovod,
smanjenje broja individualnih kotlarnica-zagadjivaca,
68 novih jumbo kontejnera,
najduzi drvored sa 591 stablom, 160 vise nego sada,
i jos mnogo toga,

fali jos samo - call now!

Već viđeno

mariopan mariopan 20:34 23.02.2010

Re: omg

BebaOdLonchara
I ovako je katastrofa, bez metroa bi to bila apsolutna agonija.

zamisli kada mene tetka pozove na ručak posle posla? ja radim kod sajma a treba da idem na mirijevo 3? to traje u busom sat vremena. metroom bi bilo 15 minuta. neshvatljivo je kako se manijaci iz vlasti razbacaju tuđim vremenom i prostorom! prevoz u beogradu jeste agonija. niti ima voznog reda, nemaš pojma kad šta vozi i dokle, gužve...jezivo je! nema nikakvog reda. (red - čemu?)


Tačno.
Da ne kažem da veliki gradovi metroom prevezu najveći deo zaposlenih za najkraće vreme i najjeftinije - toliko da ljudi ne koriste svoja vozila jer im je metro brži i jeftiniji, udobniji, klimatizovan, čist...samo budala ne vidi šta bi značio Beogradu.
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:18 22.02.2010

PLATANI KAO METAFORA!

Platani su samo metafora tradicionalnog, mentalitetskog odnosa vlasti prema gradjankama i gradjanima! Srbija još uvek nije pravna država, niti je u njoj razvijeno uticajno civilno društvo!
Na ovom nesrećnom slučaju platana, kao i u prethodnom, vezanom za pokušaje seče stabala u Zvezdarskoj šumi, može se ispiliti jedna verzija ili čak gradjanski pokret drugačije vizije Srbije!
Nune Popović Nune Popović 14:24 22.02.2010

Re: PLATANI KAO METAFORA!

Demagoško pismo gradonačelnika u brošuri, sa pozivanjem na bezbednost sugrađana, kroz prateće zastrašivanje, neprimerno je nakon što je prvo "išamarao" te iste građane bahatom sečom prvog platana, iako je veliki deo javnosti tražio da najpre bude upoznat sa razlozima i opravdanosti odluke o seči platana.

Bijem te, pa ti tepam, mnogo je loša strategija. Loše je i nekulturno kada se u razgovor krene "tučom", a o onda pobegne i javi sa pismom "dragi moj". To ne radi beogradski frajer.
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:50 22.02.2010

Re: PLATANI KAO METAFORA!

According to political theorist Judith N. Shklar, "the phrase 'the Rule of Law' has become meaningless thanks to ideological abuse and general over-use", but nevertheless this phrase has in the past had specific and important meanings.

gugl prevod:
Према политичкoj теоретичарki ЏудитН. Схклар, "владавина права 'фраза' постало бесмислено захваљујући идеолошких злоупотреба и опште прекомерну употребу", али ипак овај израз је у прошлости имао специфичан је и важан значења.
tripraseta92 tripraseta92 22:22 22.02.2010

Re: PLATANI KAO METAFORA!

Nune Popović
Demagoško pismo gradonačelnika u brošuri, sa pozivanjem na bezbednost sugrađana


Evo jednog izvestaja posle nevremena, u kome je izlomljeno svo moguce drvece, sem PLATANA

У току великог невремена паћеног олујним ветром и кишом које је јуче (8.јула) беснело над Београдом у периоду од (16-18 часова) страдао је и велики број стабала.

Само оперативни тим за хитне интервенције „Зеленила „ је по престанку невремена интервенисао у 43 случаја. Поред тога интервенисали су у лакшим случајевима и екипе наших организационих целина у свим деловима Града.

У 20 случајева радило се о извали целих стабала а у преостала 23 о ломљењу једне или више грана. Међу изваљеним стаблима биле су тополе, багреми, кестени, брезе , борови, јавори итд. Поједина стабла су достизала висину и до 18 метара и пречник 40 сантиметара. У свим случајевима су уклањањем грана и стабала отклоњене последице
.
( izvor JKP Gradsko zelenilo BG)

tripraseta92 tripraseta92 22:26 22.02.2010

Re: PLATANI KAO METAFORA!

a evo jos jednog izvestaja od 13.04.2009.
I Opet kesteni. I to na bulevaru. Nigde ni reci o platanu, pa jos trulom

Југоисточни ветар или популарна кошава своју моћ зна да демонстрира и на дрвећу. Под њеним ударима поклекaо је стуб стабла кестена пречника око 50 цм и дужине 16 метара у парку Ћирило и Методије код Вуковог споменика. На сву срећу људских жртава није било, а страдала је само једна клупа која је одмах послата у радионицу „Зеленила“ на поправку.

И у парку на Топличином венцу одвалила се такође грана кестена пречника 20 цм и наслонила на каблове ПТТ и електроводове.

Запослени у „Зеленилу“ су у оба случаја успешно и ефикасно интервенисали.
tripraseta92 tripraseta92 22:30 22.02.2010

Re: PLATANI KAO METAFORA!

I evo, napaokn i jedne jedine vesti o platanima na sajtu JKP Gradskog zelenila od 04.03.2009.

У току је орезивање платана у Булевару Краља Александра, на потезу од Голсфордијеве до Ватрослава Јагића.

Планирано је да се ореже 125 стабала. На овим радовима, свакога дана је ангажовано 18 радника уз потребну механизацију (хидраулична платформа).

Радови се обављају по редовном програму одржавања и трајаће до почетка вегетационог периода.



Dakle, prosle godine , su platani bili zdravi!!!!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:33 22.02.2010

možda bi gebels bio zadovoljan

ali leni rifenštal ne bi.
ne znaju čak lepo ni da lažu.
Nune Popović Nune Popović 14:42 22.02.2010

Re: možda bi gebels bio zadovoljan

i slabo procenjuju
smokvica92 smokvica92 14:42 22.02.2010

Gradonačelnik

Đilas bi trebalo da se seća kako na kraju prolaze ovakve propagande. Nije bilo tako davno.

Nune Popović Nune Popović 14:44 22.02.2010

Re: Gradonačelnik

Misliš li na one projekte SPS-a:

BEOGRAD 2000

BRZE PRUGE SRBIJE

OTVARANJE METROA KOD VUKA
asparagus asparagus 14:46 22.02.2010

Re: Gradonačelnik

Kako prolaze, isteraju ih iz skupstine, oni se primire na 2-3 godine, malo se povuku iz vrha iako su sve strukture zadrzali, i onda se za koju godinu vrate da nas opet jasu?
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:46 22.02.2010

Re: Gradonačelnik

švedski standard, zajam za privredni preporod...
Nune Popović Nune Popović 14:49 22.02.2010

Re: Gradonačelnik

Kako prolaze, isteraju ih iz skupstine, oni se primire na 2-3 godine, malo se povuku iz vrha iako su sve strukture zadrzali, i onda se za koju godinu vrate da nas opet jasu?


Nije da nije, doduše trebalo im je deset godina... Ipak, to se dogodi kada se popušta za ono gde ne sme da bude popuštanja: zajednički interes.
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:49 22.02.2010

Re: Gradonačelnik

SRBIJA JE VELIKA TAJNA...
u reklami na bilbordu!
Nune Popović Nune Popović 14:50 22.02.2010

Re: Gradonačelnik

švedski standard, zajam za privredni preporod...


Lider u regionu...

faktor mira i stabilnosti...
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:51 22.02.2010

Re: Gradonačelnik

"srbija se saginjati neće", danas više liči na projekat nego na slogan
Nune Popović Nune Popović 14:55 22.02.2010

Re: Gradonačelnik

Srđane,

nije što nas lažu, nego što misle da im verujemo!
smokvica92 smokvica92 15:05 22.02.2010

Re: Gradonačelnik

asparagus
Kako prolaze, isteraju ih iz skupstine, oni se primire na 2-3 godine, malo se povuku iz vrha iako su sve strukture zadrzali, i onda se za koju godinu vrate da nas opet jasu?


Istina. Već deset godina se vrtimo u krugu i biramo "manje loše".
Nune Popović Nune Popović 15:11 22.02.2010

Re: Gradonačelnik

smokvica92
asparagus
Kako prolaze, isteraju ih iz skupstine, oni se primire na 2-3 godine, malo se povuku iz vrha iako su sve strukture zadrzali, i onda se za koju godinu vrate da nas opet jasu?


Istina. Već deset godina se vrtimo u krugu i biramo "manje loše".


nažalost najbolji političar je onaj koji pravi najmanje štete
cbronson cbronson 15:17 22.02.2010

Re: Gradonačelnik

Nune Popović

smokvica92

asparagusKako prolaze, isteraju ih iz skupstine, oni se primire na 2-3 godine, malo se povuku iz vrha iako su sve strukture zadrzali, i onda se za koju godinu vrate da nas opet jasu?Istina. Već deset godina se vrtimo u krugu i biramo "manje loše". nažalost najbolji političar je onaj koji pravi najmanje štete


ovo je obrazac koji primenjujem pri izlasku na izbore.
asparagus asparagus 15:50 22.02.2010

Re: Gradonačelnik

Upravo zbog tog obrasca ja ne izlazim na izbore.
smokvica92 smokvica92 14:50 22.02.2010

Kakav kliše

Wikipedia:

Early career

Đilas graduated from the University of Belgrade's Faculty of Mechanical Engineering in the aerospace engineering program. He worked as a journalist at Radio Index. On May 15, 1989, he was amongst a group of individuals who founded Radio B92 where he later became the news editor.
Đilas was active in opposing the regime of Slobodan Milošević, leading the student protest in 1991 and 1992. He actively participated in various anti-regime rallies between 1996 and 2000.


Da li je ikako moguće izbeći kliše - od mladog buntovnika do korumpiranog političara?
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:51 22.02.2010

Evropska metropola

Pored ostalog, potrebno je prikazati i učiniti javno dostupnim ceo projekat


Zatim je potrebno otvoriti javnu stručnu raspravu: razmatranje projekta od načelnog i estetskog nivoa, do segmentiranih delova.



Ove dve stvari su kljucne ako hoce da realizuju ideju evropske metropole, jer do metropole se ne dolazi kroz palanacki stil planiaranja. To je toliko veliki projekat i o njemu se saznaje tek iz neke brosure sada. Pa to bi trebao biti prestizan projekat za koji se raspisuje konkurs unapred i vodi konstruktivna rasprava. Cilj bi bio da se privuku neki svetski poznati i uspesni planeri i arhitekte, jer vrednost grada raste ako su na njegovom uredjenju radila poznata imena. Posetite Berlin i zgrade Zahe Hadid na bivsim poljanama, Prag i Gheryevo remek-delo, Bec i Himmel-Blau zgrade. Pa jel hocemo metropolu? Ali ovo je opet neka prica kao sa Krsticevog bloga, ocito da je ekipa vec nasla 'najbolje strucnjake' i nema se sta tu ko sa strane mesati. Primer kad se nesto ne uklapa je Podrekin plan za onaj muzej na Dorcolu koji nikad nece biti zavrsen kao takav jer ce ga preuzeti neki domaci biro napraviti ono sto su od Giugiarove nacrta napravili dizajneri Jugo Floride.
Isto tako ovo sa nekonsultovanjem gradjana. U gradu gde zivim nedavno je gradska vlast najavila gradjnju parkinga, ali su istovremeno svim stanarima u okolini poslali pisma u kojima se obavestavaju o ideji i ako imaju bilo sta protiv da svoje argumente iznesu na tom i tom mestu.

Ovo sa rekonstrukcijom BG je nastavak politike kao kad se gradio Novi Beograd pa sad svi kukaju kako mu nema spasa. Tako nece biti ni Bulevaru ni svemu sto su 'rekonstruisali'. Ali mozda je njima cilj da naprave najvecu evropsku palanku samo mi ne shvatamo.
Nune Popović Nune Popović 14:54 22.02.2010

Re: Evropska metropola

varaju se ako misle da nema ljudi koji znaju koji je osnovni red i redosled rada tako velikih projekata kao što je rekonstrukcija Bulevara. Svaka ti je na mestu.
smokvica92 smokvica92 15:00 22.02.2010

Re: Evropska metropola

U gradu gde zivim nedavno je gradska vlast najavila gradjnju parkinga, ali su istovremeno svim stanarima u okolini poslali pisma u kojima se obavestavaju o ideji i ako imaju bilo sta protiv da svoje argumente iznesu na tom i tom mestu.


U Beogradu, onaj koji bi prvi trebalo da brani platane - direktor Gradskog zelenila Radovan Draškić, reče pre neki dan da smo mi beograđani baš sebični - zbog nekoliko godina manjih krošnji stajemo na put ovakvom projektu. Seči je lično prisustvovao a onda se i slikao pored navodno trulog drveta koje trojica jedva oboriše.
cbronson cbronson 15:08 22.02.2010

Re: Evropska metropola

nachbar, potpuno se slazem sa vama, gradske vlasti su 20 i vise godina unazad operisane od planiranja, svedoci smo da ne postoji mikro niti makro planiranje razvoja i izgradnje, gradi se stihijski, saobracaj je na nivou tehnologije 60-tih godina proslog veka. ne postoje urbanisticki planovi, a oni koji su usvojeni se ne postuju ili se menjaju po zahtevu graditelja iz crne trave.
dexter92 dexter92 16:13 22.02.2010

Re: Evropska metropola


Ove dve stvari su kljucne ako hoce da realizuju ideju evropske metropole, jer do metropole se ne dolazi kroz palanacki stil planiaranja. To je toliko veliki projekat i o njemu se saznaje tek iz neke brosure sada. Pa to bi trebao biti prestizan projekat za koji se raspisuje konkurs unapred i vodi konstruktivna rasprava. Cilj bi bio da se privuku neki svetski poznati i uspesni planeri i arhitekte, jer vrednost grada raste ako su na njegovom uredjenju radila poznata imena

Ovo je sasvim tacno. Bulevar je suvise velika i vazna ulica da bi se njegova rekonstrukcija povela bez javne rasprave.
Gradjani treba da insisiraju na detaljnom planu rekonstrukcije sa detaljnim cenovnikom.To je bottom line.
Bili Piton Bili Piton 16:43 22.02.2010

Re: Evropska metropola

Neues aus der Nachbarschaft
U gradu gde zivim nedavno je gradska vlast najavila gradjnju parkinga, ali su istovremeno svim stanarima u okolini poslali pisma u kojima se obavestavaju o ideji i ako imaju bilo sta protiv da svoje argumente iznesu na tom i tom mestu.



Identicno iskustvo imam, stavise takva pisamca stizu barem sedam-osam puta godisnje, od planske gradnje do izmene rezima saobracaja u komsiluku (smerova ulica) i slicno. Toliko su ucestala da vec pocinju da smaraju, ali, stanari se za sve pitaju. Sva obavestenja su propracena debelim fasciklama u kojima se planirani projekti detaljno beleze. Pre nekoliko godina smo uspesno stornirali nameru opstine da porusi nesto sto je sama izgradila pre tek dvadesetak godina (a sto, iako ruzno, sluzi svojoj svrsi), izbegavsi time visemesecnu (a imajuci u vidu ovdasnju gradjevinsku ekspeditivnost, mozda i visegodisnju) buku i zagadjenje sa gradilista.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 18:54 22.02.2010

Re: Evropska metropola

Toliko su ucestala da vec pocinju da smaraju, ali, stanari se za sve pitaju.


Ista stvar i kod mene. Ali to pokazuje da u tim gradovima, prvo, jasno postoji plan a drugo da ne mozes protiv volje onih koji te placaju. Pa eno Dubravka Stojanovic napisala knjigu o 'modernizaciji' BG pocetkom veka. Preporucujem je i Djilasu i Cedi i ovom insektologu. Na zalost, nema mnogo razlike ni danas. Znaci, sistemi se menjaju i tokom sto godina ostaje i dalje isti stil ponasanja: antiurbanizam, korupcija i bahatost.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 14:55 22.02.2010

ova brošura je šargarepa,

ako je ne progutamo, neminovno sledi štap.
sve su lepo naučilo od gospođe Olbrajt.
nenadvnikolic nenadvnikolic 14:55 22.02.2010

Јасно да јасније не може бити

Све је врло јасно.

Грађани су од Ђиласа тражили да:

1.) Објави студију на основу које је донета одлука о сечи платана.

2.) Прибави друго мишљење, независних стручњака у чије мишљење грађани немају разлога да сумњају.

Да је Ђилас сигуран да је студија на основу које се секу платани добро урађена, не би га ништа коштало да је јавно представи, док би цена коју би град платио за друго мишљење била мала према добитку за демократију и транспарентно управљање (а ни маркетиншка корист коју би Ђилас од тога имао не би била занемарљива).

Да Ђилас није сигуран да је студија на основу које се секу платани добро урађена, а да је добронамеран - тада би он сам, у тренутку када је постао свестан проблема, тражио друго мишљење, свакако не желећи да свом граду и грађанима направи ненадокнадиву штету (опет, и ту би његова маркетиншка добит била знатна).

С обзиром да знамо да је Ђилас довољно интелигентан да све ово одлично разуме, јасно је градоначелник:

1.) Зна да студија на основу које се секу платани није добро урађена.

2.) Није добронамеран, већ се води неким другим интересима.

О томе који су интереси у питању могли бисмо закључивати на основу осталих примера из скорашњих "реконструкција" које Нуне наводи, али да оставимо то по страни, да занемаримо шта било ко од нас зна или не зна о дрвећу, пејзажној архитектури, системима градског транспорта... оволико опирање да се уради нешто толико једноставно и, с обзиром на интересе демократске јавности, бескрајно јефтино - довољно је да икоме ко има имало свести не може да не буде јасно да су у сечу платана и реконструкцију Булевара укључени неки сасвим други, нама невидљиви интереси...

И са сваким оваквим образложењем, са сваким поступком градских власти који није усмерен на објављивање планова и прибављање другог (независног) мишљења, него убеђивање грађана као да су малоумни - то је све јасније и јасније...
Nune Popović Nune Popović 14:57 22.02.2010

Re: Јасно да јасније не може бити

jinks jinks 14:58 22.02.2010

Interesantne

su one velike krosnje koje se vide na ulazu u Golsvortijevu.

Na tom mestu trenutno nema drveca, a i da ga ima bilo bi poseceno po novom planu o rekonstrukciji ulice. A i ove velike krosnje preko puta - i one bi trebale da budu posecene, zar ne.
Nune Popović Nune Popović 15:08 22.02.2010

Re: Interesantne

zanimljivo pitanje, koje bi takođe trebalo da ima priliku da dobije odgovor. stručne javne rasprave, baš onakva kakva je izostala u proejktu rekonstrukcije Bulevara, bila bi pravo mesto gde bi trebalo to da se pita
smokvica92 smokvica92 15:16 22.02.2010

Re: Interesantne

Pa to su na brzinu zapakovali u subotu, štampali u nedelju. Omaklo im se drveće na pogrešnom mestu. Ne kaže gradonačelnik odakle im nove sadnice, pa mi i drvoseče uvozimo!
Olga Medenica Olga Medenica 15:01 22.02.2010

Stara komunisticka propaganda


ima ovakav recept:

1. PRETI NAM OPASNOST (STRANE SILE, NEPOZELJNI ELEMENTI,TRULE GRANE PREVAZIDJENOG DRVOREDA)

2. OBNOVA (I IZGRADNJA)

Sta dalje reci???
Jedno isto na sto nacina.

Debatni klub (sednica) je zavrsena ? platane ce seci ! a tupavi narod je sedeo, cekao
pio kafu i nadao se da ce neko drugi da resi problem. A posle ce oni da se vezu za drvece.

Sta iz ovog slucaja sece platana mogu da zakjucim:

A. nista se nije bitno promenilo od 45.

B. mi smo gomila lencugi i kukavica, dakle nije ni cudo da nam je Milosevic sedeo na glavi 15 godina.

C. teske smo neznalice, gledajte emisiju Stanje Nacije: mlada novinarka pita arhitektu da li je konsultovao strucnjake, profesor je gleda u cudu, ne kapira da ona nema pojma koji i kakvi strucnjaci su ovde u pitanju (ona misli samo sumari koji su vise kao poljoprivredna grana i sa dipl ing arh se nikada ne ukrstaju), on sokiran, uvredjen ne kapira njenu nedoumicu pa kaze: koji strucnjaci nas je toliko i toliko doktora, akademika 9mlada voditeljka izgleda kao da misli: aha to su valjda pisci).

Evo, sada imamo i stampanu propagandu.

Samo jedno nemamo: narod na ulici.
Pa onda smo svi mi koji lobiramo, pisemo, nesto znamo na tu temu, i jos smo proucavali za potrebe ove prilike....ljudi koji su se pojavili na medijima: SVI SMO ISPALI BUDALE.
Budalama nas je napravio sistem i gradjani (koji politiziraju uz kaficu pored kompjutera i boli ih uvo da izadju pred tu skupstinu).
Nema razloga da se neko plasi gumenih metaka, bas sada.
Nune Popović Nune Popović 15:19 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

olga, ne odustajemo i nije uzalud, moramo da branimo zdrav razum kako god i koliko god možemo
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 15:20 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Članovi Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine uverili su se danas na sastanku sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom da je drvored u Bulevaru kralja Aleksandra zapušten, oboleo i u jako lošem stanju.

Predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine Čedomir Jovanović izjavio je nakon sastanka u Skupštini grada da su im na uvid stavljeni svi podaci na osnovu kojih su zaključili da je drvored platana u katastrofalnom stanju, kao i da su stručne službe pregledale svako drvo, pa će deo biti sačuvan, u potezu od Batutove do ulice Gospodara Vučića.

Jovanović i gradonačelnik Dragan Đilas saopštili su da će drvored biti zamenjen novim stablima, odnosno da neće biti posađena mlada stabla, već drveće adekvatne visine.

O tome koja vrsta drveta će biti posađena vodiće se ozbiljna rasparava sa stručnjacima i sa građanima, kako nova stabla ne bi izazivala probleme kao što su alergije i slično, kazali su Jovanović i Đilas, ističući da je potrebno i obezbediti sredstva za adekvatan drvored.

Jovanović je pozvao građane na razumevanje i ponovio da su platani u Bulevaru potpuno uništeni, a da će u roku od 180 dana biti zasađen novi drvored stabala punog obima, što povećava za 40 odsto troškove rekonstrukcije.

Đilas je rekao da je za drvo obima 16 centimetara početna cena 900 evra po komadu, a obima od 20 centimetara oko 1.500 evra i naveo da će sada sva dokumentacija data građanima sa kojima će se tražiti rešenje o tome koja stabla će činiti drvored u budućem periodu.

Jovanović je rekao da problem drvoreda u Bulevaru traži definisanje jasnih procedura i mehanizama da se izbegnu greške koje su dovele do uništenja drvoreda u bulevaru i dodao da svako stablo zaslužuje poštovanje.

verujem da su jovanoviću predočili i naslovnu stranu kurira od pre neki dan gde se postavlja pitanje nekog stana.
oskar-z-wild oskar-z-wild 15:26 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

У "менталитетски однос" (види горе Ф.Младеновича) спада и преувеличавање, "nista se nije bitno promenilo od 45"

уопштавање: "mi smo gomila lencugi i kukavica"

и преурањена резигнираност "SVI SMO ISPALI BUDALE".

Млади само упијају овакве изјаве. Проблем је што се менталитет преноси са генерације на генерацију. Мислим да треба престати са окошталим флоскулама, да би се и менталитет променио.

Ево види шта Чеда каже, а кад он каже онда верујем: (са извесном задршком наравно)
Значи има механизама, и наши цивилни памфлети из булевара су имали одјек.
smokvica92 smokvica92 15:29 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Jovanović je pozvao građane na razumevanje i ponovio da su platani u Bulevaru potpuno uništeni, a da će u roku od 180 dana biti zasađen novi drvored stabala punog obima, što povećava za 40 odsto troškove rekonstrukcije.

Đilas je rekao da je za drvo obima 16 centimetara početna cena 900 evra po komadu, a obima od 20 centimetara oko 1.500 evra i naveo da će sada sva dokumentacija data građanima sa kojima će se tražiti rešenje o tome koja stabla će činiti drvored u budućem periodu.


Da li je moguće da su oni svi u dilu, pošto me nikada neće ubediti da su svi platani truli. Interesantno je i odsustvo radikala (sa i bez bedža), niko da pokupi tolike političke poene svih ovih dana.
dexter92 dexter92 15:31 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Eto i Ceda je rekao da su mahom bolesni. Nije da se zluradujem, ali dajte malo objektivnosti.
Ne znam samo gde nadjose cene od 900 i 1600 evra za nova stabla.Pa ako bi nesto trebalo da bude jeftino u Srbiji to je drvo, prostora za odrastanje kolko volis.
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 15:32 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Srđan Mitrović
...O tome koja vrsta drveta će biti posađena vodiće se ozbiljna rasparava sa stručnjacima i sa građanima, kako nova stabla ne bi izazivala probleme kao što su alergije i slično

zbog toga ja predlažem palme

mariopan mariopan 15:34 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda


Đilas je rekao da je za drvo obima 16 centimetara početna cena 900 evra po komadu, a obima od 20 centimetara oko 1.500 evra i naveo da će sada sva dokumentacija data građanima sa kojima će se tražiti rešenje o tome koja stabla će činiti drvored u budućem periodu.


U svim sredstvima javnog informisanja pratila sam ovu temu i razne komentare građana pa se na više mesta u komentarima čitalaca pojavila informacija o CENAMA PLATANA U RAZNIM RASADNICIMA.

Te cene su od 30 evra za stablo od 10 santimetara do 50 evra za veća stabla starosti oko 8 godina,( rasadnik kod Banja Luke) - to su bili komentari čitalaca, rekla bih baš na b92 ali nisam sigurna gde sam to pročitala.

GDE SU ONI NAŠLI OVE CENE?
ŠTA JE ISTINA U SVEMU OVOME?

Da li neko od blogera može da sazna CENE U RASDNICIMA i zašto je ova cena tolika?
Da je malo veća pa da razumem, ali da je toliko veća ne razumem.
Ili je ovo način da nam kažu da je to sve nenormalno skupo pa da odustanemo a da nismo ni proverili?
dexter92 dexter92 15:35 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

zbog toga ja predlažem palme


Ja sam za mushmule
Olga Medenica Olga Medenica 15:37 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Nune, "mi" smo vec odustali.
Posle vise nedelja na ulicu je par puta izasla po sacica ljudi.
Mediji nisu propustili da to podvuku crvenom olovkom, gde god su stigli.

Bez obzira sto je pred secu onog jednog drvoreda najavljeno da se sluzbenici gradskog zelenila nece sukobljavati sa gradjanstvom, sve se svelo na sacicu.
Na kraju su negde spomenuli i da je to "grupa gradjana sa Zvezdare".

Seca prvog platana je bio odlican politicki i takticki potez.
Secemo jedan, zato sto smo sigurni da je gradjanska inicijativa jedno veliko "bla, bla...hajte vi pa cu ja polako", i isekli su taj jedan ne da testiraju reakciju (izgleda da su reakciju znali bolje nego ti i ja) nego da bi pokazali koliko je taj protest zaista masovan i koliko je taj revolt stvarno vruc (eno u stanju nacije coveka sa balkona sa rukama u dzepovima, ne izgleda nesto mnogo revoltiran)

Sve ove desetine hiljada ljudi koji protestvuju, a verujem i neke druge hiljade ljudi koji su takodje protiv sece ali ne koriste Facebook ne znace nista ako nisu na ulici da pokazu tu svoju masu.
Nigde nikog!

A posle ce godinama da se oplakuje drvored i spekulise ko sta zasto i kako se ugradio. Bla, bla, bla....
oskar-z-wild oskar-z-wild 15:39 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Da nije bilo Engleza ne bi bilo ni palmi na Azurnoj obali.
Da nije bilo francuske revolucije ne bi bilo ni Hauzmanovih bulevara u Parizu.
marky787 marky787 15:46 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

dexter92
zbog toga ja predlažem palme

Ja sam za mushmule

Bolji je fikus. Za razliku od političara ne troši vaš kiseonik već ga proizvodi.

Olga Medenica Olga Medenica 15:48 22.02.2010

Re: Stara komunisticka prop za Oskara

PLATANI KAO METAFORA!
Platani su samo metafora tradicionalnog, mentalitetskog odnosa vlasti prema gradjankama i gradjanima! Srbija još uvek nije pravna država, niti je u njoj razvijeno uticajno civilno društvo!
Na ovom nesrećnom slučaju platana, kao i u prethodnom, vezanom za pokušaje seče stabala u Zvezdarskoj šumi, može se ispiliti jedna verzija ili čak gradjanski pokret drugačije vizije Srbije!


Mogao bi ali nece.

уопштавање: "mi smo gomila lencugi i kukavica"


Da li mislite da uopstavam zato sto sam previdela da se sacica ljudi silno potrudila? (par stotina ljudi je sacica u poredjenju sa 10 000)?

Molim vas samo mi objasnite, sta je ljude sprecilo da demonstriraju masovno, u toku sednice, ispred skupstine, u broju bar par hiljada?

I recite mi da li mislite da cela stvar ne bi bila ozbiljnije shvacena da jesu?

Olga Medenica Olga Medenica 15:51 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

utali su 3 - nedelje dok nisu smislili cime i kojim infom da "nahrane" narod.
Oups, ili mnogo sporo misle za politicare ili misle da je narod toliko glup pa ih je ovo bas uhvatilo nesprene. Ili oba.
Boris Drenca Boris Drenca 15:54 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Jovanović je pozvao građane na razumevanje i ponovio da su platani u Bulevaru potpuno uništeni, a da će u roku od 180 dana biti zasađen novi drvored stabala punog obima, što povećava za 40 odsto troškove rekonstrukcije.


Ovo je kljucna recenica Znaci da ce vrednost rekonstrukcije bulevara Revolucije biti veca za 6.8 miliona evra.

Nekako me podseca na ispitivanje nepravilnosti po pitanju Usca i Luke Beograd

Nešto starije primerke gaje u “Industrijskim plantažama”, rasadniku u Republici Srpskoj. Od direktora Daria Jokanovića saznali smo da se cena platana kreće od 10 do 30 evra po komadu, koliko koštaju njihovi platani stari do osam godina, visine do tri metra. To znači da kada bi grad i planirao da kupi stabla stara osam godina, morao bi za njih da plati 17.730 evra, ne računajući carinu i prevoz. Ako ipak budu insistirali na stablima starim 10 godina i više, koja koštaju najmanje 50 evra, onda bi za takav drvored morali da plate 29.550 evra.
asparagus asparagus 15:57 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

oskar-z-wild
Ево види шта Чеда каже, а кад он каже онда верујем:




dexter92
Eto i Ceda je rekao da su mahom bolesni.




E dobro ako je Ceda rekao, onda je sigurno tako. Ja se vec uplasio...



P.S. Vi kanda zaboravljate da je LDP de fakto deo gradske vlasti (iste te gradske vlasti koja ovih dana secka po bulevaru).
mariopan mariopan 15:57 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Boris Drenca
Jovanović je pozvao građane na razumevanje i ponovio da su platani u Bulevaru potpuno uništeni, a da će u roku od 180 dana biti zasađen novi drvored stabala punog obima, što povećava za 40 odsto troškove rekonstrukcije.


Ovo je kljucna recenica Znaci da ce vrednost rekonstrukcije bulevara Revolucije biti veca za 6.8 miliona evra.

Nekako me podseca na ispitivanje nepravilnosti po pitanju Usca i Luke Beograd



I meni su baš te cene pale u oči, to je ključna stvar u celoj priči.
Neko će se debelo utaliti u posao. I još će da kažu da su to baš građani tražili.
ivana23 ivana23 16:00 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

mariopan
I meni su baš te cene pale u oči, to je ključna stvar u celoj priči.Neko će se debelo utaliti u posao. I još će da kažu da su to baš građani tražili.

Ima u danasnjem Blicu.
Olga Medenica Olga Medenica 16:01 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Platani ce biti vrlo konkretne velicine: PUNOG OBIMA.

Dakle ne ovakvi



Nego ovakvi

mariopan mariopan 16:14 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

ivana23
mariopan
I meni su baš te cene pale u oči, to je ključna stvar u celoj priči.Neko će se debelo utaliti u posao. I još će da kažu da su to baš građani tražili.

Ima u danasnjem Blicu.

Hvala Ivana, znam da sam negde videla mnogo niže cene
Olga Medenica Olga Medenica 16:20 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Odraslo drvece je jako skupo,
to sam vec pisala u nekom od predhodnih clanaka.

U tome je i poenta postepene zamene. sansa da se stvar razgodi.
Drvco od 7 pa i 10 godina je mala krzljava biljcica.
Cena raste eksponencialno sto je drvo starije.

Nune Popović Nune Popović 16:28 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Jovanović i gradonačelnik Dragan Đilas saopštili su ...


Kao što sam napisao na u prethodnom blogu:

Za Beograđane, stručnu i najširu javnost, nije od suštinske važnosti da li će Đilas sa razlozima svoje odluke o seči platana da upozna, ili da se dogovori, ili da se posvađa sa Odborom za zaštitu životne sredine Skupštine Republike Srbije.

Možda je važno za njih dvojicu lično, ali pitanja i problematika koja je pokrenuta povodom rekunstrukcije Bulevara, nisu rešena njihovim dogovorom.

Jovanović je pozvao građane na razumevanje i ponovio da su platani u Bulevaru potpuno uništeni, a da će u roku od 180 dana biti zasađen novi drvored stabala punog obima, što povećava za 40 odsto troškove rekonstrukcije.
Nune Popović Nune Popović 16:42 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Olga Medenica
Platani ce biti vrlo konkretne velicine: PUNOG OBIMA.


To je veliki napredak, zamisli koliko su "gorani" većali da li će da "sade" pola stabla ili celo stablo.

Lapo-lapo ili celo, pitanje više nije.
dexter92 dexter92 16:48 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda


Takodje iz Blica:
Udruženje pejzažnih arhitekata podržalo seču bolesnih stabala

Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije podržalo je danas odluku vlasti u Beogradu da se poseku bolesna stabla platana u Bulevaru kralja Aleksandra.

"Udruženje pejzažnih arhitekata Srbije ne želi da se beskonačno raspravlja i polemiše o sudbini sadašnjeg drvoreda, koji je zbog bolesti, na našu žalost, već osuđen na laganu ali sigurnu smrt, već je spremno da zajedno sa svim dobronamernim grupama i pojedincima aktivno učestvuje u realizaciji projekta budućeg drvoreda", navelo je danas to udruženje.

Prema najavama gradskih vlasti, u Bulevaru će biti posečeno oko 300 bolesnih stabala koja mogu ugroziti bezbednost građana, a planirano je sađenje 500 sadnica.

Udruženje pejzažnih arhitekata je pozvalo nadležne i javnost da se sađenje novih stabala u Bulevaru kralja Aleksandra, kao i njihovo održavanje prepusti stručnjacima.
cbronson cbronson 19:00 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Olga Medenica
Evo, sada imamo i stampanu propagandu.Samo jedno nemamo: narod na ulici.Pa onda smo svi mi koji lobiramo, pisemo, nesto znamo na tu temu, i jos smo proucavali za potrebe ove prilike....ljudi koji su se pojavili na medijima: SVI SMO ISPALI BUDALE.Budalama nas je napravio sistem i gradjani (koji politiziraju uz kaficu pored kompjutera i boli ih uvo da izadju pred tu skupstinu).Nema razloga da se neko plasi gumenih metaka, bas sada.

ovo sto ste napisali je cisto politikantstvo.
niko nije ispao budala, ljudi su, zbog netransparentnosti projekta sa pravom posumnjali da ce grad poseci drvored platana bez pravog razloga. ispostavilo se da to nije tacno i da postoje razlozi, vise nego uverljivi.
vas revolucionarni duh poneo vas je izvan granica virtuelnog sveta, nazalost i van stvarnosti.
Nune Popović Nune Popović 19:10 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Još kako su nas napravili budalama, a i dalje na tome insistiraju, kao što i ti sada želiš da politikanstki relativizuješ netransparentnost odluke da se poseče više od 300 stabala platana i rekonstruise Bulevar, i pokušavaš da spinuješ kako je sve u redu, jer su se, eto, u međuvremenu, setili šta su zaboravili. Naravno, taman posla da su se izvinili za tako "sitan" propust kao što je objavljivanje celog projekta, studije, podataka, koji se inače podrazumeva da je obaveza uraditi, što oni odlično znaju. Ne, nego je gradonačelnik čak rekao "daćemo im dva dana da pogledaju i postave pitanja".
vishnja92 vishnja92 19:14 22.02.2010

Re: Stara komunisticka prop za Oskara

bindu bindu 19:48 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

dexter92
zbog toga ja predlažem palme


Ja sam za mushmule



AJDE SE VEC JEDNOM DOGOVORITE STA HOCETE!?
jagru1 jagru1 19:59 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Najviše mi se dopalo to što je Čeda rekao da će se zasaditi drvored VISOKE VISINE... e tu me ubedio.
Nune Popović Nune Popović 20:09 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Izgleda da ni ti ništa ne razumeš. Zar nisi video kako je bio zabrinut do NAJVIŠE VISINE, skoro zabrinutiji od Đilasa, mada ne bi smeo, da Đilas ne bi pomislio da će biti potrebno da posade drvored još VEĆE VISOKE VISINE.
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 20:15 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Nune Popović
Izgleda da ni ti ništa ne razumeš. Zar nisi video kako je bio zabrinut do NAJVIŠE VISINE, skoro zabrinutiji od Đilasa, mada ne bi smeo, da Đilas ne bi pomislio da će biti potrebno da posade drvored još VEĆE VISOKE VISINE.

Nune Popović Nune Popović 20:20 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

In Serbia a saying "Da se Vlasi ne dosete" is still used in that meaning: to illustrate something done behind our backs.


Yahoo answers
jagru1 jagru1 20:45 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Nune Popović
Izgleda da ni ti ništa ne razumeš. Zar nisi video kako je bio zabrinut do NAJVIŠE VISINE, skoro zabrinutiji od Đilasa, mada ne bi smeo, da Đilas ne bi pomislio da će biti potrebno da posade drvored još VEĆE VISOKE VISINE.

... nisam VIDELA . Ja sam gđa , slučajno dipl.ing pejzaž.arhitekture (u penziji),
nisam član ozloglašenog udruženja.
Nune Popović Nune Popović 20:47 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Pardon i ne zamerite, baš mi je drago što ste predstavili. Aktuelno vam je zanimanje ovih dana.
jagru1 jagru1 20:51 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Nune Popović
Pardon, baš mi je drago što ste predstavili. Aktuelno vam je zanimanje ovih dana.

Aktuelno ali UKALJANO .
Nune Popović Nune Popović 20:54 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Žalosno je sve to što se događa i kako se događa.
Olga Medenica Olga Medenica 21:10 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Ne vidim kako je to "politikanstvo".
Ne znam kako se tacno uspostavilo da postoje uverljivi razlozi.
Razlozi su isti kao sto su bili i pre tri nedelje: drvored je u losem stanju,, isti broj drveta je ZDRAV, isti je bolestan i ima skracen zivotni vek na 5-10 godina.
Ja i dalje verujem da je moguce da su cifre u raportu preterane ali i dalje tvrdim da to nije ni vazno.
Ne sece se zdravo drvece, nigde, i ne zamenjuje se na takav nacin.
Mislim da su gradjani manje vise i dalje neobavesteni koliko su bili pre tri nedelje, i dalje ne znaju kakve su komplikacije sadjenja odraslog drveca, ni koliko to kosta (a kosta dosta, to je istina).

vas revolucionarni duh poneo vas je izvan granica virtuelnog sveta, nazalost i van stvarnosti.


Pa cujte, nita od revolucionarnog duha u virtuelnom svetu. To je gubljenje vremena.
A sto se tice stvarnosti, nadam se da je mozete predstaviti iz neke sopstvene ekspertize, literature koju ste procitali na ovu temu ili slicno.
Samo molim vas nemojte da mi prodajete stvarnost tipa ovi strucnjaci su pametniji od onih drugih strucnjaka zato sto vi, onako od oka tako verujete.
Nune Popović Nune Popović 21:20 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Olga je u svojim blogovima iznela niž važnih i stručnih ocena, procena, informacija, uloživši mnogo vremena i napora da bi nam predstavila ono za šta smo ustali uskraćeni od onih koji su nadležni da nas o tome informišu.
Olga Medenica Olga Medenica 21:47 22.02.2010

Re: Stara komunisticka propaganda

Nune,
nikoga ne zanima da to cita, dosadne strucne procene i cinjenice.
Od 3 posta koja sam ja napisala vidim onaj poslednji koji je najpoucniji je i ubedljivo najmanje citan i komentarisan.
intrepid intrepid 15:50 22.02.2010

Prorok

Jedan moj prijatelj me je pitao šta će biti. Obrecnem se što mene pita kao da sam nekakav Nostradamus, a on je prošao sve one političke škole od Kumrovca nadalje, i dodam kako znam samo da će narod jednom da izađe na ulice i počeće da vošti... Pita on: "Koga? Slobu?" Kažem, da, Slobu. "I Šešelja?", pita. "I Šešelja. I Vuka", kažem ja. "I Vuka?", zgranut je. "Da, i Đinđića, i tebe, i mene, i sve redom, na koga god naiđe", odgovorim. Jer kad dosadi toj gerili, tom sloju koji najviše trpi, koji je najviše ugrožen, kome je sve teže, kada im svega bude dosta, onda više neće biti kominikea, saopštenja, amandmana, nego će da rade letve od transparenata. Toga se bojim, bilo bi mi žao kada bi se, posle svega što se desilo, dogodilo i to, ali stvari se baš tako nameštaju.

Balasevic, Vreme, 2000g.
draft.dodger draft.dodger 16:28 22.02.2010

TRULO I OPASNO !!!


NEKO JE CELU NOĆ RADIO NA REKONSTRUKCIJI BULEVARA...
Nune Popović Nune Popović 16:39 22.02.2010

Re: TRULO I OPASNO !!!

Izgleda da oka nisu sklopili, vidiš da je i pre rekonstrukcije sve poskupelo za 40%. Angažovane su dodatne snage.
marija.mt marija.mt 16:45 22.02.2010

Samo da pitam...

Sad sam videla Djilasa na vestima, ako sam dobro cula kaze da se slozio i predstavnik gradjana, zna li se ko je to?
Filip Mladenović Filip Mladenović 17:01 22.02.2010

Re: Samo da pitam...

U saopštenju sa sastanka Djilas - Čeda, nalazi se i sledeća rečenica, pravo iz usta aktuelnog gradonačelnika: "...Даћемо све наше студије на увид и грађанима, сачекаћемо још два дана да они то прегледају, поставе питања и добију одговоре од стручњака."

Eto, politička nomenklatura, agentura naših vrlih tajkuna, najzad se smilovala: daće gradjankama i gradjanima milostinju - studiju na uvid i rok od 2 (dva) dana da postave pitanja i dobiju odgovore od stručnjaka!
Pa zar to nije trebalo uraditi UNAPRED, pre seče onog jednog platana, sa rokom za postavljanje pitanja stručnjacima od najmanje 15 (petnaest) dana!?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana