Društvo| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Politika| Zdravlje

MOBBING ─ ZLOSTAVLJANJE NA RADNOM MESTU (II)

Nebojša Milenković RSS / 18.02.2010. u 21:02

518_mobing-posao_dreamstime_if.jpg“Svet je opasno mesto, ne zbog onih koji čine zlo, već zbog onih koji gledaju i ne
preduzimaju ništa” reči su Alberta Ajnštajna koje lako mogu da se primene na priču o krivičnom delu mobinga ─ tj. različitih oblika šikaniranja i zlostavljanja na radnom mestu. Kako je reč o problemu koji je u našoj javnosti (a, srećom, i pravosuđu) sve prisutniji ─ možda je baš priča o mobingu najbolji pokazatelj sporosti kojom naša zemlja prihvata pozitivne zakonodavne vrednosti onih društava koja pretenduju na to da se smatraju: civilizovanim, humanim i pravičnim. 

Po švedskom psihologu Hajncu Lejmanu koji je autor ovog pojma ─ ujedno i najzaslužniji za uvođenje istog u zakonodavstvo zemalja Evropske unije ─ mobing se prepoznavanje na sledeći način: "Pod pojmom mobinga podrazumeva se psihološki teror u poslovnom životu (na radnom mestu) i odnosi se na neprijateljsku i neetičku komunikaciju i maltretiranja, koja su usmerena na sistematičan način od jednog ili više pojedinaca, uglavnom prema pojedincu, koji je zbog mobinga stavljen u poziciju u kojoj je bespomoćan i u nemogućnosti da se odbrani". 

Takođe, u mnoštvu definicija izdvaja se i: "Mobizirajući postupci od strane jednog ili grupe radnika usmerenih ka pojedincu, rezultuju psihosomatskim i psihološkim smetnjama i oboljenjima koja dovode do bolovanja, odnosno, odsustvovanja žrtve sa posla. Socijalnu izolaciju prate aktivnosti koje se tiču radnih zadataka, prebacivanje na udaljena radna mesta, uskraćivanje informacija, kritike zbog neobavljenog posla, obezvređivanje rezultata itd. Uz to ide i čitav niz propratnih postupaka: širenje neproverenih glasina, kleveta, neumesnih šala na lični izgled, govor, etničko poreklo, religijska uverenja, seksualne sklonosti… U nekim slučajevima kao krajnja mera primenjuje se i fizičko zlostavljanje žrtve".

Krajnji cilj mobinga jeste taj da se žrtva natera da napusti radno mesto na kom je na opisane načine zlostavljana ─ ili, ukoliko to ne uspe, onda da se ista: izoluje, ponizi, obezvredi i uništi. Po prof. Lejmanu mobbing se sprovodi na različite načine: 
1. Napadima na mogućnost komunikacije ─ neumesnim i neetičkim komentarima rukovodilaca, prekidanjima tokom govora, uskraćivanjima poslovnih kontakata i informacija, vikanjem na žrtvu, davanjem nepotpunih uputstava, ponižavajućim gestovima. 
2. Napadima na ličnost i socijalne kontakte – kolege ne govore sa žrtvom, žrtva se izoluje u prostorije udaljene od ostalih zaposlenih, zabranjuju se kontakti sa žrtvom.
3. Napadima na ličnu reputaciju – izmišljanjem priča i širenjem tračeva o privatnom životu žrtve, ismevanjem, iskorišćavanjem ljudskih slabosti, vređanjima, imitiranjem, napadima na politička i religiozna uverenja, komentarima na račun ličnog života, izgleda, porekla, nacionalnosti, dovođenjem u pitanje odluka žrtve, aluzijama ili pak otvorenim seksualnim ponudama...
4. Napadima na kvalitet rada – žrtvi se ne daju radni zadaci ili joj se prepuštaju mizerni poslovi, uz svakodnevne kritike i prigovore, preteranu kontrolu i obezvređivanje rezultata.
5. Napadima na psihičko zdravlje – prisiljavanjem žrtve na obavljanje opasnih poslova, pretnjama fizičkim nasiljem, namernim izazivanjem stresa, fizičkim nasiljem, seksualnim uznemiravanjem i ostalim oblicima zlostavljanja.

Svemu navedenom, u srpskoj varijanti mobinga, možemo dodati i takozvani rad na crno ─ odnosno uskraćivanje osnovnih ljudskih, kao i ostalih prava iz domena rada i radnih odnosa (pravo na ostvarivanje radnog staža, zdravstvenog i penzijskog osiguranja, pravo na zakonom garantovano radno vreme i pripadajuće odmore).

Uostalom, uvek su drugi ti koji umiru, ili: ko su žrtve mobinga...

mob.jpgU mačističkim društvima kao što je naše, u kojima je kultura nasilja i nasilništva itekako razvijena, žrtva nasilja može biti bukvalno svako ─ bez obzira na radno mesto ili stručnu spremu. U gotovo 80 % prijavljenih slučajeva mobinga žrtve zlostavljanja su žene (iako su u ne malo procentu takođe žrtve - muškarci se mnogo teže odlučuju da progovore o ovoj temi). Ono što, međutim, posebno brine jeste sklonost samog društva (okoline u kojoj se mobing dešava) da se navikne na nasilništvo, te da ga vremenom počne doživljavati kao uobičajeno i normalno. Za nasilnika se uvek pronalazi prećutno opravdanje ─ samim tim se i krivično delo koje je počinio odobrava, odnosno (sa)učestvuje u istom. Na različite načine, sama žrtva često biva prinuđena da preispituje vlastito ponašanje, odnosno da se samooptužuje i iznova traži udeo "vlastite krivice" za iracionalno zlo koje joj se nanosi. 

Umesto očekivane ljudske solidarnosti, u moberskim sredinama (iz straha ili interesa, svejedno) žrtva biva izolovana ─ kolege je se klone, sve u strahu da se bes i gnev nadređenog (najčešće direktora) ne preliju i na njih. Ne retko, u trenucima kada se žrtva i odluči na obraćanje tužilaštvu ili policiji radi zaštite svojih ljudskih prava ─ usled poslovične sporosti navedenih institucija mobing nad njom biva čak i intenziviran: nastavkom psihičkih zlostavljanja, pismenim naredbama u kojima se od nje traži da u najkraćim mogućim rokovima obalja poslove koje od nje zahteva poslodavac... i tsl, zbog žrtve čega najčešće odustaju na pola puta. Pored psihološke nestabilnosti, gubitka samopouzdanja, hroničnih stresova, trauma i teških oboljenja - u težim slučajevima mobinga zabeleženi su i slučajevi i kojima se žrtve, ne nalazeći zaštitu niti spas, odlučuju i na samoubistvo. 

Iako se pojam mobinga po pravilu vezuje za privatne firme (posebno za slučajeve tzv. rada na crno) ─ mnoge će verovatno iznenaditi podatak da je po učestalosti i brutalnosti svojih pojavnih oblika ovo krivično delo čak veoma rasprostranjeno u tzv. državnim (budžetskim) ustanovama: javnim preduzećima, organima državne uprave ─ ali i u ustanovama gde se ovakvo ponašanje obično ne očekuje poput ustanova kulture (muzeja, galerija, pozorišta, biblioteka ili kulturnih centara), prosveti, zdravstvu pa i velikim medijskim kućama s većinskim državnim kapitalom.

Uostalom i prvi presuđeni slučaj mobinga u Srbiji dogodio se upravo pod krovom jedne medijske kuće ─ iako bi, po prirodi svog posla, mediji valjda trebali da budu prvi u razotkrivanju i preventivnom delovanju protiv ove pojave. Reč je, naime, o prvoj sudskoj presudi za zlostavljanje na radnom mestu izrečenoj 2008.godine kojom je Opštinski sud u Jagodini v.d.direktora nedeljnih novina Novi put Zorana Milovanovića osudio na kaznu zatvora u trajanju od četiri meseca (uslovno na dve godine) zbog krivičnog dela zlostavljanja i mučenja na radnom mestu ─ a po podnetoj tužbi novinarke i urednice u ovom listu Ivani Delić-Janković za krivično delo psihičke torture tokom 2006. i 2007.godine. 


Mobilijar uvreda kojima se navedeni direktor Novog puta prema Ivani služio kretao se od izjava tipa: "Marš napolje, kupi prnje i tornjaj se iz ove redakcije! Ne mogu da radim s tobom, smetaju mi tvoj miris, glas, smeh, prisustvo!", pa sve do toga da je zaposlenoj govorio da je glupa, da ne zna svoj posao, cepao joj tekstove, prebacivao na drugo radno mesto, primedbi na račun njenog glasa, smeha, mirisa parfema i tsl, ... 

Ivana Delić-Janković
Ivana Delić-Janković
Reči kojima je Ivana za Politiku prokomentarisala sudsku presudu donetu u njenu korist: "Činjenica je da sam se ja borila za sebe, ali ova presuda će biti opomena za način ophođenja urednika prema svim kolegama. Iako je teško dokazati mobing, veliki broj zlostavljanih iz cele Srbije svakodnevno me zove i traži savet o načinu rešavanja problema s kojim su suočeni, jer sam ja uspela da ga dokažem. Dakle, postoje pravni načini da žrtva zlostavljanja bude zaštićena!".

 

 

 

U sledećem nastavku:

ZAKONSKA REGULATIVA I PSIHOLOŠKI PROFIL MOBERA

Prethodni tekst:

MOBBING - ZLOSTAVLJANJE NA RADNOM MESTU 


Literatura i korisni linkovi :


Saša Gajin (ur.), Tanja Drobnjak, Violeta Kočić-Mitaček: MODEL ZAKONA O SPREČAVANJU ZLOSTAVLJANJA NA RADU, Centar za unapređenje pravnih studija, Beograd, 2008.

European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions

Demokratski Politički Forum, Koliko smo zaštićeni od zlostavljanja na radnom mestu

Mobing na poslu - istinite priče

Zlostavljanje dok radnici ne odu

Zlostavljanje na poslu ostavlja teške traume

Potvrđena prva presuda za mobing 

Leymann H., Mobbing and psychological terror at workplaces, Violence and
Victims

Mobing - novi termin koji obuhvata sve vrste šikaniranja na poslu 

Mobing 

 

Atačmenti



Komentari (114)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libela libela 21:14 18.02.2010

Bravo za temu

Preporuka kao vrata!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:21 18.02.2010

Re: Bravo za temu

HVALA mislim da je ovo jedan od načina preventivnog delovanja na navedenu pojavu pošto je, očigledno, mobing jedan od najraširenijih i najdramatičnijih problema srpske tranzicije

KAKO IMAM NAMERU DA SE OVOM TEMOM OZBILJNIJE, PODROBNIJE I KONKRETNIJE BAVIM I U NAREDNOM PERIODU OVO JE, UJEDNO, MOLBA ŽRTVAMA MOBINGA DA MI SE SA VLASTITIM PRIMERIMA JAVE NA (OPCIJA PRIVATNA POŠTA NA OVOM BLOGU) I IZNESU SVOJE PROBLEME
KOJI BI MOGLI BITI TEMA JEDNOG OD NAREDNIH TEKSTOVA
mariopan mariopan 21:34 18.02.2010

Re: Bravo za temu

Mislim da je jako dobro da pišeš o tome, jer tek na nekom primeru može neko da prepozna neki oblik mobinga i da reaguje, da se zaštiti.
Ćitam i ne mogu da verujem kako se postupa prema ljudima.

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 21:40 18.02.2010

Re: Bravo za temu

Mariopan,
Neverovanje je, inače, najčešća reakcija. Pošto je sve u toj meri bolesno i iracionalno često se upada u zamku traženja krivice upravo u samoj žrtvi - čime se njen bol i patnja povećavaju a mober dodatno osnažuje...

No, o tome u narednim nastavcima teme...
libela libela 21:44 18.02.2010

Re: Bravo za temu

mariopan

Ćitam i ne mogu da verujem kako se postupa prema ljudima.


Na pocetku svoje karijere sam video kako sve to izgleda. Posto sam cesto boravio na terenu, kolege su mi prepricavale odnos sefa i jednog radnika nizeg ranga. Tu se pominjala cak i majka!
strudlanudla strudlanudla 22:43 18.02.2010

Re: Bravo za temu

često se upada u zamku traženja krivice upravo u samoj žrtvi


jos bih da dodam: sama zrtva upada u zamku neprestano trazeci krivicu u sebi za zlostavljanje koje trpi..!
rekla bih da je to kljucno.
moberi lako namirisu nesigurnost, preispitivanje, a onda, naravno, i strah - time se hrane i postaju jos agresivniji i bezocniji...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:04 18.02.2010

MODEL ZAKONA O SPREČAVANJU ZLOSTAVLJANJA

Obavezno pogledati:

Centar za unapređenje pravnih studija
Saša Gajin (ur.), Tanja Drobnjak, Violeta Kočić-Mitaček:
MODEL ZAKONA O SPREČAVANJU ZLOSTAVLJANJA NA RADU

Link ne uspeva - Zakon možete preuzeti ovde:
http://www.cups.org.yu/download/33/
direktors direktors 13:17 19.02.2010

Re: Bravo za temu


HVALA mislim da je ovo jedan od načina preventivnog delovanja na navedenu pojavu pošto je, očigledno, mobing jedan od najraširenijih i najdramatičnijih problema srpske tranzicije


Mobing je OZBILJNA STVAR.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:14 19.02.2010

ljudi su kvarljiva roba

ono što u slučajevima mobinga žrtvama dodatno oteževa položaj jeste ponašanje - kolega, saradnika, dojučerašnjih prijatelja sa posla - koji, suočeni s moberom
i vođeni vlastitim interesima ili strahovima, biraju poziciju marsovaca...

prave se da je sve u redu - posredno hrabre mobera time što izbegavaju da budu
u dodiru/kontaktu sa žrtvom...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:18 19.02.2010

ljudi su kvarljiva roba II

slikovitije rečeno - žrtva mobinga nalazi se u sličnoj poziciji u kojoj se, npr. nalazi žena koja je bila silovana i koja, nakon zločina počinjenim nad njom, umesto očekivane ljudske solidarnosti sredine u kojoj živi/radi, etc., biva prećutno osuđivana - čak okrivljena za isto:
jer je žensko,
jer koristi parfeme, j
er nosi kratke suknje...
ili šta već...

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:19 19.02.2010

Re: Bravo za temu

Mobing je OZBILJNA STVAR.

kao što se iz priloženog da (i) primetiti
mandeljstam_osip mandeljstam_osip 16:45 20.02.2010

Re: ljudi su kvarljiva roba

naš narod za te ima pravo, mnogo bolje ime...
mandeljstam_osip mandeljstam_osip 16:53 20.02.2010

Re: Bravo za temu

Tu se pominjala cak i majka!
s majkom, najčešće, počinje... a onda psihopate nastavljau dalje...
mandeljstam_osip mandeljstam_osip 17:01 20.02.2010

o moberima...

IZA SVAKE PREPOTENCIJE - UVEK STOJI (NEKA) IMPOTENCIJA!!!

p.s.
nađeno u linkovima ispod teksta
eugensavojski eugensavojski 21:30 18.02.2010

slobada je uvek izbor

Zadbnji put kad me je jedan kreten Pitao :"jesi čuo za poslovicu, vežeš konja gde ti gazda kaže? . moj odgovor je bio da me ne zanima poljoprivreda i da sa konjima ne radim . uzeo radnu knjižicu i postao slobodan,. Tax free i government freee.
dok gođ bude straha , za staž i socijalno ( to da ide , bez plate se može) . mit će i mobinga. Oni koji trpe mobing ,služe za njegovo nekažnjeno širenje.
Samo jbg mnogi ne znaju ništa radit, zato i taže "siguran" posao i trpe mobing.
Paćenici su u stvari oni koji ruše , satnicu i šire prostor delovanja kurtonima svih boja.
Zato im treba pomoći da se izvuku . Zbog nas samih i naše cene RADA
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 08:31 19.02.2010

Re: slobada je uvek izbor

Zadbnji put kad me je jedan kreten Pitao :"jesi čuo za poslovicu, vežeš konja gde ti gazda kaže? . moj odgovor je bio da me ne zanima poljoprivreda i da sa konjima ne radim
ssvetlana92 ssvetlana92 22:04 18.02.2010

Odlična tema!

Sjajno je to što se najzad malo otvorvenije priča o mobingu. Jednom prilikom sam slušala priče na tu temu i uzviknula sam, pa to je slučaj MOBINGA, pogledali su me u čudu, pitajući me šta je to! Mogu reći da je velika većina totalno neobaveštena, da ima bilo kakva prava po tom pitanju. Napominjem da su to ljudi koji su visoko obrazovani ali u nedostatku vremena, neobavešteni.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:20 18.02.2010

Re: Odlična tema!

ssvetlana,
neobaveštenost naravno jeste veliki problem - ipak, proučivši psihičke profile mobera, čini mi se da se mnogo veći problem krije u činjenici da su moberi u suštini veoma slabe, nesigurne i lično frustrirane osobe koje iživljavanju nad podređenima upravo i pribegavaju kao načinu "kompenzacije" vlastitih uskraćenosti - tako neobaveštenost često biva izgovorom za izostajanje solidarnosti

pri tom navodna neobaveštenost biva i odličan izgovor za pranje vlastite savesti: nisam znao, nisam primetio, ne tiče me se, etc...

ustvari - svi su itekako svesni patološke prirode, odnosno potreba mobera da se nad nekim iživljava - i, naravno, biraju da to ne budu (baš) oni
ssvetlana92 ssvetlana92 22:32 18.02.2010

Re: Odlična tema!

pri tom navodna neobaveštenost biva i odličan izgovor za pranje vlastite savesti: nisam znao, nisam primetio, ne tiče me se, etc...

Slažem se, ali problem je veliki što žrtve mobinga nemaju pojma da mogu da se zaštite. Naravno da je sve to još u povoju, upravo zato mislim da treba stalno ponavljati šta u stvari znači MOBING.
Reč još nije "zaživela" u narodu, pa su mnogi zbunjeni. Možeš misliti kako je tek nerazumljivo u manjim sredinama i medju manje obrazovanim ljudima
strudlanudla strudlanudla 22:47 18.02.2010

Re: Odlična tema!

na zalost, antimobing zakon jos nije donet, a kad ce - ne znamo
strudlanudla strudlanudla 23:01 18.02.2010

Re: Odlična tema!

moberi u suštini veoma slabe, nesigurne i lično frustrirane osobe koje iživljavanju nad podređenima upravo i pribegavaju kao načinu "kompenzacije" vlastitih uskraćenosti


psiholozi koji su se bavili "sastavljanjem" profila mobera tvrde da su u vecini slucajeva u pitanju osobe kojima vlada ogroman strah, te stoga, da bi taj strah suzbili ili kako bi sprecili da i drugima bude vidljiv, pribegavaju tlacenju drugih...!?

kada to cujem - gotovo da mi je zao mobera, tih jadnika i ocajnika
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 17:22 19.02.2010

Re: Odlična tema!

psiholozi koji su se bavili "sastavljanjem" profila mobera tvrde da su u vecini slucajeva u pitanju osobe kojima vlada ogroman strah, te stoga, da bi taj strah suzbili ili kako bi sprecili da i drugima bude vidljiv, pribegavaju tlacenju drugih...!? kada to cujem - gotovo da mi je zao mobera, tih jadnika i ocajnika

strudlanudlo,
oni naravno jesu kukavice koje zaslužuju žaljenje (i prezir)
- nažalost, njihov strah mnogim ljudima uništava živote - zato treba raditi, na svakom mestu i na svaki način (pa i na ovaj) na razvijanju svesti i mehanizama jednog društva koje drži ili pretenduje na to da drži do civilizacijskih normi, da se od ovakvog, necivilizovanog i neprihvatljivog ponašanja, (samo)zaštiti
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:21 19.02.2010

Re: Odlična tema!

problem je veliki što žrtve mobinga nemaju pojma da mogu da se zaštite
G r o f G r o f 22:14 18.02.2010

svi smo mi zlostavljani...

Priča o mobingu mi uvek ima prizvuk nerada i viška slobodnog vremena, na poslu.
U situaciji kad četiri službenika rade na udaranju pečeta na dokument,( jedan stavlja pečat u tuš, drugi dodaje , treći udara,a četvrti čeka da se jedan od prethodna tri umori), jasno je da će doći do svadja i medjusobnog maltretiranja.
Sa druge strane, moje iskustvo je, da je rad najbolji zaštitni zid izmedju radnika i poslodavca. Malo kome će pasti na pamet da maltretira radnika koji je predan i koncetrisan na posao.
Priča o mobingu je pokupljena od nekud gde postoje radnici i poslodavci, za nas je bitnija priča kako da stvorimo radnike i poslodavce, jer gotovo da ih nema.
Ovako sve zvuči kao šminkanje vetra.
libela libela 22:21 18.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

G r o f
Priča o mobingu mi uvek ima prizvuk nerada i viška slobodnog vremena, na poslu.

Ova tema je jedna od bitnijih tema u javnosti zapadnih zemalja. S obzirom na njihovu produktivnost, ova tvoja konstatacija uopste ne stoji!
G r o f
Sa druge strane, moje iskustvo je, da je rad najbolji zaštitni zid izmedju radnika i poslodavca. Malo kome će pasti na pamet da maltretira radnika koji je predan i koncetrisan na posao.

Ovde i nije poenta rad nego omalovazavanje istog a i same osobe! Dakle, ovde dolazi do sukoba licnosti: NE SVIDJAS MI SE I TO TI JE!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:27 18.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

Priča o mobingu mi uvek ima prizvuk nerada i viška slobodnog vremena, na poslu.
U situaciji kad četiri službenika rade na udaranju pečeta na dokument,( jedan stavlja pečat u tuš, drugi dodaje , treći udara,a četvrti čeka da se jedan od prethodna tri umori), jasno je da će doći do svadja i medjusobnog maltretiranja.
Svođenje teme na "udaranje pečata" nije sasvim moralno - ovde se, ukoliko se potrudite da pročitate tekst (ne bi bilo zgoreg da bacite pogled i na linkove) ipak radi o ozbiljnim stvarima

Sa druge strane, moje iskustvo je, da je rad najbolji zaštitni zid izmedju radnika i poslodavca. Malo kome će pasti na pamet da maltretira radnika koji je predan i koncetrisan na posao.
Preporučujem vam da googlujete: psihološki profil ličnosti nasilnika - možda vam ni tada neće biti jasno. Srećno!
strudlanudla strudlanudla 22:34 18.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...


G r o f

svi smo mi zlostavljani...


...a gde si onda ti to zlostavljan?
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:46 18.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

Ovde i nije poenta rad nego omalovazavanje istog a i same osobe!
Upravo tako - reč je o zlostavljanju tj. krivičnom delu - opravdavanje istog znači: saučestvovanje!
muaddib92 muaddib92 22:59 18.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

Sa druge strane, moje iskustvo je, da je rad najbolji zaštitni zid izmedju radnika i poslodavca. Malo kome će pasti na pamet da maltretira radnika koji je predan i koncetrisan na posao.
Priča o mobingu je pokupljena od nekud gde postoje radnici i poslodavci, za nas je bitnija priča kako da stvorimo radnike i poslodavce, jer gotovo da ih nema.

Лично, имам потпуно исто искуство, приде обогаћено тиме да ме за мобинг тужи суду један ноторни вишедеценијски нерадник, са богатим досијеом примедби претходних руководилаца и колега на његово понашање на радном месту.
У образложењу његове тужбе за мобинг, поред осталог, стоји да се 'по налогу руководиоца саплео о ланац на радном месту и поломио руку'. Ради се о јавном предузећу, које му је уважило повреду на раду и исплатило износ који следује, али ето нашао је за сходно да тражи и новце за душевни бол по основу тврдње да му је наређено да се поломи.
Зато немојмо, молим вас, баш тако резолутно - има нас разних..
strudlanudla strudlanudla 23:06 18.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

muaddib92

Лично, имам потпуно исто искуство, приде обогаћено тиме да ме за мобинг тужи суду један ноторни вишедеценијски нерадник, са богатим досијеом примедби претходних руководилаца и колега на његово понашање на радном месту.
У образложењу његове тужбе за мобинг, поред осталог, стоји да се 'по налогу руководиоца саплео о ланац на радном месту и поломио руку'. Ради се о јавном предузећу, које му је уважило повреду на раду и исплатило износ који следује, али ето нашао је за сходно да тражи и новце за душевни бол по основу тврдње да му је наређено да се поломи.
Зато немојмо, молим вас, баш тако резолутно - има нас разних..



a ko tebe zlostavlja i gde?
G r o f G r o f 23:28 18.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

Svođenje teme na "udaranje pečata" nije sasvim moralno - ovde se, ukoliko se potrudite da pročitate tekst (ne bi bilo zgoreg da bacite pogled i na linkove) ipak radi o ozbiljnim stvarima


Udaranje pečata sam doživeo u voždovačkoj opštini i mislim da je to ozbiljnija stvar od vaše fensi teme.
Ja misli da je nemoralno govoriti o maltretiranju na poslu u zemlji gde je stopa nezaposlenosti 20 %. Mi nemamo dovoljno zaposlenih za maltretiranje.

Jedino rešenje problema o kojem govorite je dinamična privreda. Ne svidja mi se gazda. Dovidjenja! Odoh kod drugoga. Ovako, priča o mobingu je naprosto šuplja.
Hoćeš da preživiš, ima da trpiš. To je surova realnost.
Navedite mi vi vaše rešenje problema ali da je izvodljivo u praksi.
Pristup temi je naprosto bez podloge u realnosti.
Državni službenici koji imaju višak prava i radnici koji ih nemaju nikako. Hiljade radnika koji ne dobijaju platu godinu i više dana, a vi govorite o slučaju kad je neko nekog opsovao. Radnik nije opsovan, on umire od gladi. To je maltretiranje ali u vašim primerima ga ne vidim.
muaddib92 muaddib92 23:29 18.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

strudlanudla
muaddib92Лично, имам потпуно исто искуство, приде обогаћено тиме да ме за мобинг тужи суду један ноторни вишедеценијски нерадник, са богатим досијеом примедби претходних руководилаца и колега на његово понашање на радном месту. У образложењу његове тужбе за мобинг, поред осталог, стоји да се 'по налогу руководиоца саплео о ланац на радном месту и поломио руку'. Ради се о јавном предузећу, које му је уважило повреду на раду и исплатило износ који следује, али ето нашао је за сходно да тражи и новце за душевни бол по основу тврдње да му је наређено да се поломи.Зато немојмо, молим вас, баш тако резолутно - има нас разних..a ko tebe zlostavlja i gde?

Као прво, поштована - нисам приметио да смо на ти - а као друго, нисте пажљиво прочитали мој текст, из кога се прилично јасно може разазнати да се ја не жалим на то да мене неко злоставља на неком месту, већ се наводи да мене туже за мобинг.
Anyway, уколико оно горе није било јасно и уколико се не жели чути другачије мишљење, извињавам се и не бих даље да се расправљам. Хвала на пажњи
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 23:49 18.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

Ja misli da je nemoralno govoriti o maltretiranju na poslu u zemlji gde je stopa nezaposlenosti 20 %.
A kako bi bilo da probate da malo ne mislite - možda ni tada (ništa) ne bi shvatili
Mi nemamo dovoljno zaposlenih za maltretiranje.

Vidite, tu bi se već mogle izvući zanimljive paralele. Da li možda mislite da u malim narodima ima malo kriminala - ili, da citiram jednog poznatog novosadskog konceptualnog umetnika: Nema Aušvica bez nacista!

Hoćeš da preživiš, ima da trpiš. To je surova realnost.
Pošto očigledno ne želite da shvatite - pokušajte da zamislite da se u poziciji zlostavljane, recimo, kojim slučajem, nađe neko vama blizak (majka, sestra, supruga)... etc...
Jedino rešenje problema o kojem govorite je dinamična privreda.
Zakonska regulativa sprečavanja svih oblika zlostavljanja na radnom mestu upravo je najrazvijenija u zemljama s najdimaničnijim privredama.

Ukoliko i dalje ne želite (ili ne možete) da shvatite predlažem da ovaj razgovor privedemo kraju.

s pozdravom,
n.m.
strudlanudla strudlanudla 23:52 18.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

Као прво, поштована - нисам приметио да смо на ти - а као друго, нисте пажљиво прочитали мој текст,


kao prvo, postovani muaddib92, izvinjavam se zbog neformalnog obracanja!
a drugo i sledece:
naravno da sam pazljivo procitala vas txt - otuda i moje pitanje.
jer, delovali ste mi upravo kao neko ko se zali, a onaj ko se zali je vrlo cesto neko ko (nesto/nekoga) trpi.
pritom, ukoliko deo tuzbe glasi onako kako ste gore citirali, ocigledno je rec o zloupotrebi pravnog sistema ili vec nesto slicno (pravo mi nije struka, te mi ostaje da se cudim kako je mogla biti od strane suda uvazena tuzba sa takvom formulacijom..!??)

na kraju, po uvredjenom tonu kojim se pozdravljate i zahvaljujete na paznji vidim da ste prilicno povredjeni, a takvi su uglavnom oni koji se osecaju zlostavljano...

eto, vidite da ipak pazljivo citam i zato nemojte biti na kraj srca
leeanna leeanna 10:58 19.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

@Grof
potpuno ste zamenili teze.

1.mobbing je kao poseban vid zlostavljanja prepoznat i pravno institucionalizovan upravo u najrazvijenijim zemljama, sa visokom svešću o pojmu prava čoveka u najširem smislu.
2.mobbing je psihološka, a ne ekonomska kategorija.
3.mobbing je krivično delo.
4.rešavanje problema mobbinga se, u jednom svom delu, može povezati sa razvijenošću privrede i dinamičnim tržištem rada, u tom smislu da žrtva mobbinga tada ima više mogućnosti u rešavanju svog problema.jer mogućnost izbora odgovarajućeg posla, vodi većoj nezavisnosti i odsustvu egzistencijalnog straha, pa samim tim žrtvi olakšava izbor u načinu na koji će da odgovori na mobbing u konkretnom slučaju.

međutim,mobbing, kao specifičan vid zlostavljanja, treba i mora pravno da se sankcioniše. ova pojava jeste veliki problem, s obzirom da je i te kako prisutna, i to u delu čovekovog života koji je vezan upravo za njegovu egzistenciju (fizičku i društvenu), a veoma se perfidno ispoljava i teško dokazuje. O psihičkim traumama žrtve da ne govorimo - više komentatora je ovde već navelo da se žrtva često preispituje u smislu postojanja sopstvene krivice. slično kao kod zlostavljanja u porodici.
mitar.popovic mitar.popovic 11:45 19.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

G r o f
Ovako sve zvuči kao šminkanje vetra.


Grofe, mogu da zamislim da vam je vase licno iskustvo pokazalo mnogo neradnika i naravno to u postenim ljudima moze da proizvede gnev, ali verujte mi da mobing bilo gde u svetu nije sminkanje vetra.

Nerad medju drzavnim sluzbenicima je potpuno druga tema. Ali sto se tice kompanija inace, jedini efektivni nacin da se nerad izleci u vec zaposlenom pojedincu je - OTKAZ. Ili naravno, postoje intervjui u kojima se kandidat analizira i utvrde se njegov karatker i radne navike. Kada u preduzecu postoje neradnici, za to je kriv sef. Sef dobija vecu platu i autoritet, a za uzvrat snosi odgovornost za produktivnost i blagostanje radnika. Postoji ogromna razlika izmedju motivisanja, pa i kaznjavanja sa jedne strane, i zlostavljanja sa druge. Kaznjavanje je sasvim razumljivo, dok je zlostavljanje nicim izazvano i ... bolesno.

Maltretiranje, verbalno ili ikakvo drugo uopste nece popraviti celokupnu produktivnost na duge staze, niti je to kad ucinilo, bilo da su u pitanju porodice, kompanije, ili drzave.

Drugo, ta prica o neradu i o podizanju produkcije je srz izgovora tipicnog nasilnika kojim on rutinski opravdava svoje zlostavljanje. Pa to je bar davno utvrdjeno. Prema tome ta prica o neradu, propaloj ekonomiji, razocarenju, truloj drzavi, to je upravo klasicna prica nasilnog sefa. Vi skoro sigurno niste bili zrtva mobinga, ili ako mooozda jeste niste svesni da stvari u opste ne moraj biti tako lose.

To izgovaranje sopstvenog nasilja koristeci suplje izgovore (bili oni fakticki tacni ili ne) je tako siroka tema koja se vidi svugde. Nema istoriskog nasilnika koji nije imo slicna obrazlozenja.


Ja sam bio zrtva mobinga sefa koji je uvek bio neraspolozen, i uvek nama trojici stavljao do znanja kako smo neradnici, etc. Naravno on je bio produktvniji od nas, ali to je zato sto je imao neuporedivo duze iskustvo na poslu. Dakle uvek nervozan, psuje po citav dan mada ne na nas direktno, i prema tome svim ljudima u svom okruzenju odmah unistava raspolozenje. Taj covek ima duboke karakterne probleme i kao takav nije ni blizu stanja u kojem bi mogao da bude dobar predvodnik. Posto sam bio zelen (dakle, odlicna meta), trebalo mi je nekoliko meseci da shvatim da: 1) ja nisam kriv 2) da ako uopste radim los posao, to je upravo zbog njegovog maltretiranja 3) da drugi ljudi sto rade istu stvar urade dobar posao, za duze vreme, ali to samo znaci da uzmu pare musterijama daleko imucnijim od sebe. i to pare koje ovi rado plate da ne bi radili sa budalama kojima se ne moze verovati 4) da ono sto me zadrzavalo na poslu je bio strah od gubljena plate koji je taj bedni sef svakodnevno gurao meni u glavu (a mesec dana nakon sto sam naizad otisao dobio sam neuporedivo bolji posao sa kojim sam evo dve godine potpuno srecan. razlika u zivotnom kvalitetu je ogromna)

Siguran sam da mobing unistava produktivnost a da je nikad ne podize.

Clanak je sjajan i pokriva odlicne poente.
G r o f G r o f 11:48 19.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

Mobing je kad neko izgubi živce pa te banuje samo zbog drugačijeg pristupa temi...
Ali dobro... Ban je istekao pa ću nastavoti do novog.

@leeanna
nikakve teze ja nisam zamenio i jako dobro znam šta je mobing i to iz prve ruke.
1.mobbing je kao poseban vid zlostavljanja prepoznat i pravno institucionalizovan upravo u najrazvijenijim zemljama, sa visokom svešću o pojmu prava čoveka u najširem smislu.


Upravo o tome govorim. Mi nismo razvijena zemlja i problem je malo drugačiji.
Ako ste u blizini prozora koji gleda na ulicu pogledajte napolje.
Masa ljudi se tu nalazi.
70% njih se trenutno vodi kao da radi.
Poterajte ih na radno mesto i imate mobing ogromnih razmera.
Dodajte malo korumpiranog sudstva i super krkljanac.

Mobing sigurno postoji. naravno da se ne slažem sa njim ali mislim da je vaš prilaz problemu naivan.
leeanna leeanna 12:17 19.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

G r o f

@leeanna
nikakve teze ja nisam zamenio i jako dobro znam šta je mobing i to iz prve ruke.
1.mobbing je kao poseban vid zlostavljanja prepoznat i pravno institucionalizovan upravo u najrazvijenijim zemljama, sa visokom svešću o pojmu prava čoveka u najširem smislu.


Upravo o tome govorim. Mi nismo razvijena zemlja i problem je malo drugačiji.

u čemu je problem drugačiji? već sam napisala (u delu komentara koji niste citirali) da je mobbing psihološka, a ne ekonomska kategorija. definicija mobbinga podrazumeva određenu vrstu ponašanja, koja se manifestuje kroz preduzimanje radnji kojima se zlostavlja žrtva od strane vršioca (vršilaca) mobbinga. zlostavljanje je zlostavljanje. ne razumem to podvajanje - kod nas nije, tamo negde jeste.

Ako ste u blizini prozora koji gleda na ulicu pogledajte napolje.
Masa ljudi se tu nalazi.
70% njih se trenutno vodi kao da radi.
Poterajte ih na radno mesto i imate mobing ogromnih razmera.
Dodajte malo korumpiranog sudstva i super krkljanac.

ovo što opisujete je sasvim druga tema, zaista. ili iz nekog razloga svesno zamenjujete teze (kao što sam prvobitno i navela)ili suštinski ne znate šta podrazumeva mobbing.

ps. zloupotreba prava (odnosno, lažno pozivanje na postojanje mobbinga u nekom pojedinačnom slučaju, da bi se opravdao sopstveni nerad ili štagod već), može da se dogodi, kao što uostalom može sve da se zloupotrebi. to, međutim, nije razlog da se pojam zlostavljanja na radnom mestu relativizira na bilo koji način.
mitar.popovic mitar.popovic 13:02 19.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

70% njih se trenutno vodi kao da radi.
Poterajte ih na radno mesto i imate mobing ogromnih razmera.


Ovo je potpuno los argument. Ti ljudi sto su na ulici i sto nista ne rade imaju puno pravo da nista ne rade. Takodje, vi nemate pravo da ih 'poterate' da rade. To je slucaj prisilnog rada, dabome da je vrsta mobinga, i cest je u zemjama sa mizernim rekordom ljudskih prava.

Da, zalosno je to sto ljudi nemaju posla. Ali nikakvo poterivanje nece dobra doneti. Uprosteno, resenje je da se tim ljudima ne da plata, da ih njihova beda spontano natera na posao. U stvari, razlog zasto je tih 70% na ulici je zato sto na poslu ne valja, a jedan od vecih faktora koji doprinosi losim poslovnim uslovima je - mobing.


G r o f G r o f 16:10 19.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

Predajem se...
Sve sam pogrešno shvatio. Da je autor bloga dobro shvatio vidi se iz rečenice kojoj se klanja...

Re: slobada je uvek izbor
Zadbnji put kad me je jedan kreten Pitao :"jesi čuo za poslovicu, vežeš konja gde ti gazda kaže? . moj odgovor je bio da me ne zanima poljoprivreda i da sa konjima ne radim


Pitam se samo koji gazda će primiti radnika koji neće da veže konja gde mu kaže.
Koji gazda će uopšte otvoriti firmu za vezanje konja kad ne može naći adekvatnu radnu snagu.
Ni jedan.
Svi ćemo sediti kod kuće i uživati u svojoj slobodi.
Svaki radnik mrzi gazdu i on sve doživljava kao mobing.Mislim da bi neprecizan i polovičan zakon, kakve obično prave naši političari, donio više štete nego koristi u ovoj oblasti.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 17:14 19.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

Sve sam pogrešno shvatio.
Napokon :::
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 17:29 19.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

Ne svidja mi se gazda. Dovidjenja! Odoh kod drugoga.


gospodine grofe,
da li, po vama, isti princip važi i za javne (budžetske) ustanove?

- i jeste li spremni, pošto očito situaciju gledate iz ugla mobera, da stvar okrenete ovako i odgovorite mi da li je, po vama, navedeno ponašanje prihvatljivo, recimo:

ne sviđa mi se ta i ta, taj i taj, svejedno > zato što ima plavu kosu, zato što je rođen tamo gde ja mislim da ne treba da bude rođen/a, zato što ne želi da spava sa mnom, zato što zna više od mene,... zato što u meni budi (i)racionalan strah da će moje neznanje biti razotkriveno, zato što imam sukob sa nekim iz njegove/njene porodice, zato što me jednostavno nervira - a ni sam ne mogu da objasnim čime i zašto - zato sam rešio da mu/joj život pretvorim u pakao,
eugensavojski eugensavojski 20:44 19.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

G r o f
Predajem se...
Sve sam pogrešno shvatio. Da je autor bloga dobro shvatio vidi se iz rečenice kojoj se klanja...

Re: slobada je uvek izbor
Zadbnji put kad me je jedan kreten Pitao :"jesi čuo za poslovicu, vežeš konja gde ti gazda kaže? . moj odgovor je bio da me ne zanima poljoprivreda i da sa konjima ne radim



Grofe u ovom slučaju se od mene tražilo da jednu mašinu preradim tako da eliminišem neke sisteme zaštite (što sam odbio).da drugu mašinu napravim po njegovoj zamisli iako to nebi funkcioniralo . da sve to radim sa 2 majstora popodne prekovremeno koje nije plačeno a već mi je kasnio sa jednom platom , plus projekat za mašinu sam radio kući (jel odgovarajuće programe nisam imao na poslu)
naravno majstori su vezivali konja gde je gazda rekao, tako da su šloser i banderaš sučinjavali ižinju socijalističkog bankara . Propala i ižinja i firma i konj je krepo od vezanja jedina sreća što niko nije ostao bez ruke na njihovoj skalameriji . To mi je bio zadnji proleterski posao. Samostalno mi je sasvim ok
G r o f G r o f 21:46 19.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

da li, po vama, isti princip važi i za javne (budžetske) ustanove?


Nad službenicima u budžetskim ustanovama glupo je primenjivati mobing...Njih jednostavno treba pola otpustiti...hahahaha.

- i jeste li spremni, pošto očito situaciju gledate iz ugla mobera, da stvar okrenete ovako i odgovorite mi da li je, po vama, navedeno ponašanje prihvatljivo, recimo:

ne sviđa mi se ta i ta, taj i taj, svejedno > zato što ima plavu kosu, zato što je rođen tamo gde ja mislim da ne treba da bude rođen/a, zato što ne želi da spava sa mnom, zato što zna više od mene,... zato što u meni budi (i)racionalan strah da će moje neznanje biti razotkriveno, zato što imam sukob sa nekim iz njegove/njene porodice, zato što me jednostavno nervira - a ni sam ne mogu da objasnim čime i zašto - zato sam rešio da mu/joj život pretvorim u pakao,


Vi očigledno mislite da ja opravdavam mobing. Grešite. Ja samo, poznajući Srbe, garantiram životom da bi masa neradnika pohrlila da pod plaštom mobinga izvuče neki dinar od poslodavca, države ili koga već,ako bi nanjušila tu mogućnost.
Primeri ponašanja koje ste naveli nisu prihvatljivi.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:10 19.02.2010

Re: svi smo mi zlostavljani...

predajem se - vaša sklonost ka relativizovanju, te sposobnost menjanja teza
i izvrtanja stvari svaki (dalji)dijalog naprosto čine izlišnim
libela libela 22:15 18.02.2010

Za facebook korisnike

strudlanudla strudlanudla 22:29 18.02.2010

milenkovicu,


bravo za temu..!

ustvari: za nastavak, konacno
maca22 maca22 23:24 18.02.2010

Re: milenkovicu,

Preporuka! :)
mariopan mariopan 23:55 18.02.2010

Re: milenkovicu,



Radila sam u velikom kolektivu gde sam sve navedeno u nekim razmerama i oblicima mogla da vidim, ali to je bilo davno i tada je moć šefa ili direktora bila neprikosnovena. Ta moć je uvežbavana na svim zaposlenima pa ne znam da li je to bio mobing ili samo bahatost i nekultura koja je tada krasila naš rukovodeći kadar?
Cele porodice su dovođene do propasti ako se neko zamerio dirktoru. Naročito ako su supružnici radili zajedno u istoj firmi.

Nikad neću zaboraviti jednog radnika, došli on i žena iz Nemačke sa dvoje dece - povratinici. Za ušteđevinu kupili kuću u selu i hteli da im deca ovde uče škole. Ostali su tako bez prebijene pare, lako su dobili posao jer su oboje bili sa velikim radnim iskustvom iz struke.
On je bio jako dobar radnik,i žena mu, naučio u Nemačkoj kako treba da se radi, vidi šta se radi ovde pa ne ume da ćuti, to sve skreše direktoru, jer direktor je celu firmu shvatio kao svoju prćiju, kasnije je i upropastio do kraja.

Direktor se prvo neko vreme iživljavao na njemu pa ga je posalo na "prinudni odmor" od nekoliko godina i njega i ženu, otpuštao je tada svakoga ko pisne, ljudi godinama bez prihoda, posla nema, oni nemaju ni ušteđevine niti zemlje da prežive onu inflaciju, užas. Nisu bili jedini. Neki su ga tužili (firmu) dobili sporove ali on i dalje ne popušta i to je sve radio godinama.

Da li bi sada one ljude što seku prste mogli smatrati žrtvama neke vrste mobinga , jer ta nesreća (ostati bez posla ili plate na neko vreme) nije za sve ljude ista? Neko ostane bez posla ali ima od čega da živi, možda mu supruga radi ili ima malo zemlje. Ima ljudi koji zaista ništa nemaju i njih je najlakše mučiti, oni su zavisni od posla i plate, njihova deca isto tako. Kada toga nema očajni su.

Koliko je bio mobing a koliko poslovična bahatost ne znam?
strudlanudla strudlanudla 00:02 19.02.2010

Re: milenkovicu,

mariopan
Koliko je bio mobing a koliko poslovična bahatost ne znam?


mislim da je i jedno i drugo - tacnije, moberi su poslovicno bahati..!
mariopan mariopan 00:26 19.02.2010

Re: milenkovicu,

strudlanudla
mariopan
Koliko je bio mobing a koliko poslovična bahatost ne znam?


mislim da je i jedno i drugo - tacnije, moberi su poslovicno bahati..!

Znam to, tu se slažem.
Ovde mi malo nije jasna granica.
Recimo prepoznajem da smo svi bili kukavice kada smo slušali tog direktora kako urla na čoveka, dere se, vređa ga , ovaj se trese od besa ( ne od straha) ali se jedva savladavao da ne obriše pod sa tim (često pijanim) drekavcem-direktorom, koji ga pred svima nama vređa i ponižava. Morao je da se savlada da ne bi dobio otkaz. Nervno je oboleo tada i ne znam da li je sada bolje.

Biti na "prinudnom" bio je perfidan način osvete u mučenja, da nemaš platu a imaš posao i to je godinama moglo da traje. Ne možeš da ga tužiš jer si zvanično zaposlen, to nije otkaz. A para nemaš, i ženu je posalo tako da nisu imali od čega da žive.
Na prinudno nisu poslati na smenu svi radnici pa da to ima bar privid neke pravde, ako je za firmu bilo potrebno. On je tako kažnjen i mučen namerno, drugi nisu, Bilo je ko je želeo na to prinudno, imali ljudi zemlju, staž ide, neće da rade, ali ih nisu puštali. Imajli su neki sve što im treba. On nije imao ništa.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:51 19.02.2010

Re: milenkovicu,

Koliko je bio mobing a koliko poslovična bahatost ne znam?

Hvala za primer - mobing često upravo i počinje bahatošću koja, vremenom, dobija neslućene razmere - prerastajući u zlostavljanje - tako da ta dva termina najčešće i jesu sinonimi
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 01:01 19.02.2010

Re: mariopan

Ovde mi malo nije jasna granica.Recimo prepoznajem da smo svi bili kukavice kada smo slušali tog direktora kako urla na čoveka, dere se, vređa ga , ovaj se trese od besa ( ne od straha) ali se jedva savladavao da ne obriše pod sa tim (često pijanim) drekavcem-direktorom, koji ga pred svima nama vređa i ponižava. Morao je da se savlada da ne bi dobio otkaz. Nervno je oboleo tada i ne znam da li je sada bolje.


Nisam siguran na koju grancu mislite?
Između mobinga i bahatosti - ili...

Primer koji navodite jeste školski primer mobinga - uzgred, mislim da govor i informisanje o ovoj temi (kako samih žrtava - tako, podjednako i nasilnika) jeste jedan od najefikasnijih načina prevencije ove po društvo veoma opasne pojave.

Za žrtvu je korisno - zato što saznaje da ipak, ma kako stvari na prvi pogled izgledale beznadežno, postoje načini i sredstva da se od nasilja zaštiti.

Za nasilnika, zato što - samim saznanjem da njegovo ponašanje može biti zakonski sankcionisano i postati predmetom šire društvene (javne) osude - dobija priliku da isto koriguje tj. razmisli da li mu je tako nešto potrebno...
strudlanudla strudlanudla 09:53 19.02.2010

Re: milenkovicu,

mariopan
Biti na "prinudnom" bio je perfidan način osvete u mučenja, da nemaš platu a imaš posao i to je godinama moglo da traje.


problem je najcesce u tome sto ljudi ne znaju koja su njihova ljudska prava i prava iz radnog odnosa ... verujem da je u to vreme bilo tesko bilo sta pokrenuti u svoju odbranu i zastitu, ali verujte ni danas to nije mnogo lakse...!

ljudi dugo trpe mobing zbog straha od gubitka posla i sl, a u slucaju koji vi navodite zaista ne vidim sta bi covek izgubio da se na vreme trgnuo, potrazio pravnu pomoc i na bilo koji nacin prekinuo tu agoniju...
verujem da bi bar sacuvao zdravlje, mozda nasao drugi posao, povratio samopostovanje ... to dugotrajno trpljenje i nadanje promeni ponasanja nasilnika je nesto najpogresnije sto se moze uraditi..!
nasilnici se nikada ne menjaju!!!
mariopan mariopan 13:29 19.02.2010

Re: mariopan

Nisam siguran na koju grancu mislite?
Između mobinga i bahatosti - ili...

Da , na tu granicu.
Gde počinje mobing, jer i ovo zlostavljanje, ako je iz bahatosti, ja bih gledala kao mobing i tužila bih tog direktora.
Sada kada znam šta je šta.
ljudi dugo trpe mobing zbog straha od gubitka posla i sl, a u slucaju koji vi navodite zaista ne vidim sta bi covek izgubio da se na vreme trgnuo, potrazio pravnu pomoc i na bilo koji nacin prekinuo tu agoniju...

To je bilo vreme kada smo imali sankcije, inflacija, ljudi se plašili da izgube posao makar i zato što je ponekad sindikat doturao neke namirnice - nismo imali plate koje vrede, drugog posla nema, a svi decu u školama...bilo je strašno vreme u kome je bila ova priča. Zapravo pravo vreme za iživljavanje nad ljudima.

Hvala na odgovoru, čitam i druge komentare i jasnije mi je .
Preporuka za temu
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 17:18 19.02.2010

Re: milenkovicu,

naravno treba uvek ponavljati: mobing je krivično delo
koje je počinio bahati pojedinac iz vlastitih psiho-patoloških
pobuda samo zato što mu se neko jednostavno ne sviđa...

kao ljudska bića - moramo, valjda, biti osetljivi na ono
ponašanje koje remeti civilizacijske norme - i koje u jednu
ljudsku zajednicu uvodi zakone zverinjaka
drfaz011 drfaz011 23:50 18.02.2010

izvrtanje cinjenica

ove slicice gore,pa tekst,pa diskriminatorski nazivi..sve mi ovo mirise na jos jedno imputiranje i prodavanje magle, o nekom 'ugrozavanju'prava administratornih radnica,tzv kafopija i konkubina(nazivi popularni u narodu)
verovatno ima i toga,mada ja mislim da je nas najveci problem u sferi radnih odnosa,polna diskriminacija prema muskarcima,invalidima,starijim zenama,romima,i ostalim 'manje fizicki privlacnim kadrovima'



a ovo o mobingu..tek da se nesto pise,kopira zapad,proda malo magle i uzme koja kinta...

p.s.
da ne lazemo narod..zna se ko danas ima prednost u dobijanju boljih radnih mesta.
od drzavnih sluzbi do banaka.
strudlanudla strudlanudla 09:57 19.02.2010

Re: izvrtanje cinjenica

drfaz011
sve mi ovo mirise na jos jedno imputiranje i prodavanje magle o nekom 'ugrozavanju'prava administratornih radnica,tzv kafopija i konkubina(nazivi popularni u narodu)


bar znamo sta vi prodajete: neku musku pamet verovatno !?
cestitam, u vama cuci kvalitetan mober koji samo ceka svoj trenutak,
ili ga je, mozda, vec docekao...?

senka123 senka123 12:18 19.02.2010

Re: izvrtanje cinjenica

ČOVEČE, O ČEMU TI PRIČAŠ????
Daj molim te pročitaj ponovo šta si napisao!!!!!!!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 00:05 19.02.2010

Upozorenje

Mole se majstori za relativizovanje svake teme da se drže granica pristojnosti.
U suprotnom - nepristojni, neumesni i mizogini komentari ubuduće će biti brisani
Unapred zahvalan.
cbronson cbronson 00:13 19.02.2010

Preporuka

za tekst i pokretanje veoma vazne teme
i bravo za ovu hrabru zenu

korto malteze korto malteze 11:01 19.02.2010

ajte, nemojmo prenagljivati,sredice se to

Mobing , tako kako je definisan, desava se apsolutno svuda u svetu. Vrlo cesto kao interno uhodan mehanizam kontrole nad zaposlenima. Ne bih se slozio da je to problem zemalja u tranziciji.
Potpuno se slazem da je potreban zakon koji stiti od mobinga. Medjutim, i tamo gde takav zakon postoji i na snazi je, najcesce se bilo kakva inicijativa prekida u startu, a stvar se ispegla. Uprava zamoli maltretiranog radnika da 'ne prenagljuje' i obeca da ce razgovarati sa moberima. Takve situacije najcesce ukljucuju suocavanje i davanje izjava, pri cemu se moberi jos cvrsce drze zajedno, jer su u situaciji da se bore za sebe. Radnik koji je potrazio zastitu time ne postize da se situacija resi, naprotiv - cesto se pogorsa posle nekog vremena u belim rukavicama. Zapravo, tek kada neko podnese zalbu za mobing, moberi postaju obavesteni o tome sta se sme a sta ne, a tada je vec kasno - mehanizmi mobinga su vec uhodani, maligni psiholoski mehanizmi su grupna rutina, jer su dugo stimulisani kao ispravni. Ukoliko je sef organizovao mobing, podredjeni u najboljem slucaju cute, a cesto daju zvanicnu izjavu protiv maltretiranog, iz straha za sopstvenu poziciju.
Ovakve probleme moze resavati neko ko je za to zaista strucan. S obzirom na ucestalost mobinga, firme se osiguraju da ne bude previse talasanja. Odredi se neko od nizih cinovnika da bude referent za povredu prava na radu, ode na kurs od dan-dva i bude zaduzen i za taj resor. Na taj nacin, sve opet pada pod antracitni plast 'korporativne diplomatije'-neko iz uprave kaze 'Ajde da ne preterujemo, moze to svakako i bez zalbe i tuzbe', porazgovara se i ide manje-vise po starom. Referent ce obavestiti povredjenog o njegovim pravima, a uprava ce se pobrinuti da on ta prava ne upotrebi. Neretko se stvari predstave i kao uobrazilja ili preosetljivost povredjenog.
Definicija mobinga pruza zaposlenom mnogo prilike za zalbu na okruzenje. Elementi mobinga su, s druge strane, oduvek tu oko nas, pa se na pravo da se od mobinga bude zasticen gleda kao na luksuz, bez obzira na to sto ovo pravo proistice iz zakona.
strudlanudla strudlanudla 11:50 19.02.2010

Re: ajte, nemojmo prenagljivati,sredice se to


korto malteze
ajte, nemojmo prenagljivati,sredice se to ...


potpisujem u celosti..!
senka123 senka123 11:10 19.02.2010

MOBBING

Bila sam žrtva mobinga, suprostavila sam se i ostala bez posla!!!!!!
"Greška" je što sam ŽENA!
Opet bih se suprostavila, ne pristajem na diskriminaciju ni u kom obliku!
Zbog ovakvog mog stava trpi moja porodica, mada me podržava! Eto sada sedim kod kuće i lutam po blogovima.
BRAVO ZA TEMU
strudlanudla strudlanudla 11:52 19.02.2010

Re: MOBBING


bravo senka123!!!

zelim vam da lutanjem po netu nadjete novi, bolji posao..!
senka123 senka123 12:06 19.02.2010

Re: MOBBING

TO MI TREBA!!!!!!! PODRŠKA!!!!!!!!
HVALA
mariopan mariopan 13:41 19.02.2010

Re: MOBBING

senka123
TO MI TREBA!!!!!!! PODRŠKA!!!!!!!!
HVALA

Naravno podrška, BRAVO.
I nadam se da ćeš naći i bolji posao od starog, nikad se ne zna zašto je neko zlo bilo za nešto i dobro.
eugensavojski eugensavojski 20:17 19.02.2010

Re: MOBBING

senka123
Bila sam žrtva mobinga, suprostavila sam se i ostala bez posla!!!!!!
"Greška" je što sam ŽENA!
Opet bih se suprostavila, ne pristajem na diskriminaciju ni u kom obliku!
Zbog ovakvog mog stava trpi moja porodica, mada me podržava! Eto sada sedim kod kuće i lutam po blogovima.
BRAVO ZA TEMU

šta znate da radite odlično, šta dobro, šta onako i dali znate nešto radit što se može radit online
(ovo je ozbiljno i ne zajebajem se)
senka123 senka123 00:07 20.02.2010

Re: MOBBING

(ovo je ozbiljno i ne zajebajem se)

Nadam se!
U svakom slučaju HVALA
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 09:55 20.02.2010

Re: MOBBING

[u][/u]Bila sam žrtva mobinga, suprostavila sam i ostala bez posla!!!!!!
"Greška" je što sam ŽENA! Opet bih se suprostavila, ne pristajem na diskriminaciju ni u kom obliku!
Senka,
Razumem da vam je teško i da verovatno ne biste da se vraćate - ali jeste li razmišljali da sada, kada vam mober više ništa ne može, progovorite o nasilju kom ste bili izloženi?

Naravno, nudim vam svoju pomoć
mandeljstam_osip mandeljstam_osip 16:47 20.02.2010

Re: MOBBING

TO MI TREBA!!!!!!! PODRŠKA!!!!!!!!
HVALA
alexlambros alexlambros 12:08 19.02.2010

preporuka

i od mene ...
lepo da je neko uopste pokrenuo ovu temu

however, citajuci sta je sve definicija mobinga konstatujem da zivimo u sistemu u odnosu na koji feudalizam predstavlja pogled u buducnost ...
ne znam nikoga ko nije bio izlozen nekom od ovih pobrojanih nacina zlostavljanja ...
spisku fali i slucaj ne placanja radnika, koji je ovde gotovo pa deo poslovne kulture
dunja73 dunja73 12:57 19.02.2010

Re: mobing

Pricao mi jedan poznanik ...zivi inace na selu , nekad radio u gradu u jednoj poznatoj srpskoj provinciji , i tako da bi prehranio porodicu sljaka od privatne do privatne firme ....Njemu je gazda rekao da je on neradnik iz razloga tog ..kada mu je rekao da ode i nacepa drva i ponese malo uglja i njegovoj tetki nalozi pec u kuci , ovaj je odbio jer taksira kod njega u firmi .
Covek taksista ...nije mi jasno ..i nisam uopste protivnik ni cepanja drva i nosenja uglja licno bih svakoj starijoj osobi to "odradila" bez da me zamoli ... nego ..
da li u toj dole drzavi ovo moze razlog za otkaz da bude ? Svesna sam da je pitanje "morala i kulture " poslodavca ..ali mi nije jasno , kome i koji su putevi iscelenja ovog robovlasnickog odnosa ? I koji mehanizam u drzavi ovo navedeno kontrolise ?
eugensavojski eugensavojski 17:39 19.02.2010

Re: mobing

Dobro imja svega , radnici navikli na socijalizam često govore ja imam toi radno mesto i neču da radim to: ( pod tim ne mislim da pravnik mete dvorište naravno)
Al da bravar neće da odspoji kabal na stroju ili elektrotehničar da promeni pneumatski ventil jel on nije majstor za promaju ( e tu brale 20% odma dole od plate).Uglavnom ima više vrsta mobinga , robovlasničko-agronomski gde vlasnik tretira ljude ko robove i stoku. Neplačanje prekovremenog, nepoštivanje dogovora o plaći i slično. samo jedno malo zapažanje . osoba koja dva meseca nije dobila plaću država mora da joj to reši silom ako prijavi gazdu. onaj ko radi pola godine ez plaće država ne treba da mu pomaže jel on potiče aljkavo ponašanje.

Druga vrsta mobinga je (mala bara puno krokodila) gde se državni paraziti glože jel znaju da ih ima viška pa da reše konkurenciju za otklaz.
tu je složenija priča ko je koga i zašto . al tu je najbolje rešenje da država deli otkaze šakom i kapom. ( u prvom slučaju radnici trebaju bit brzi na otkazu , a u drugom država )
ne znam nikoga ko nije bio izlozen nekom od ovih pobrojanih nacina zlostavljanja ...
spisku fali i slucaj ne placanja radnika, koji je ovde gotovo pa deo poslovne kulture

Vidi Aleks ja sam pripravnički odradio na kosovu , jel mi je trebalo inženjersko iskustvo, struku sam vukao ko konj, al podmetanja od SPSovskih magaraca i rodjačkih veza da ti ne spominjem . Al nakon 2 god kad plata nije odgovarala dogovoru , kad sam hteo bolje . uzeo sam knjižicu i otišao radit trgovinu.
uglavnom 4-5 puta sam dao otkaz ide, ide ne,ne. posle uglavnom kod privatnika . sad radim za sebe . kroz jedno 3-4 države.
problem mobinga je i što ljudi ne znaju reč "marš u pičku materinu hoj si oca jebat a ne mene" ( ovo se može stilski i drugačije upakovat)
al ljudi vole jest govna samo da im ide staž i da nisu nezaposleni .
malo hrabrosti ne bi smetalo , a niti usavršavat se u svom poslu
a kad neko ne dobije godinu dana platu a ide na posao pa njega treba ubit a ne gazdu

marija.mt marija.mt 17:53 19.02.2010

Re: mobing

malo hrabrosti ne bi smetalo


Sa ovim se apsolutno slazem.

Ja sam prvo vece zivotno razocaranje dozivela kad sam zavrsila fakultet i zaposlila se u jednoj "elitnoj" beogradskoj firmi, da ne navodim (mada bi trebalo). Daleko od toga da me je neko zlostavljao, ali sve te igre, podmestanja, ogovaranja, ponizavanja nisam mogla da podnesem, ceo taj japi svet i njigov nacin je za mene bio sokantan. Isto sam uradila sto i Vi(ti), hvala lepo, dovidjenja.

Vratila sma se u rodni grad, neki mali porodicni biznis, nije lako, ali bar ne moram da trpim svakakve drkadzije i "karijeriste".

Naravno da nemaju svi ni hrabrosti ni izbora, ali oni koji imaju treba da pokusaju.

eugensavojski eugensavojski 19:25 19.02.2010

Re: mobing


Naravno da nemaju svi ni hrabrosti ni izbora, ali oni koji imaju treba da pokusaju.

Tu dolazimo do ključne stvari , zbog straha ljudi i države koja sprečava mali biznis, start up i konkurenciju BILMEZI olako stiču "radne navike" nekažnjivog maltretiranja ljudi.
dog god bude malo poslodavaca a puno posloprimaca bit če i "oralno do pola ,analno do bola" kao deo normalne poslovne komunikacije .
Isto tako parnice iz radnih odnosa moraju bit brze , kao i omogučit da se advokat naplati iz odštete ( da ima volje da odere majmuna)
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 19:58 19.02.2010

Re: mobing

da ponovim:

BILMEZI olako stiču "radne navike" nekažnjivog maltretiranja ljudi.
dog god bude malo poslodavaca a puno posloprimaca bit če i "oralno do pola ,analno do bola" kao deo normalne poslovne komunikacije .
Isto tako parnice iz radnih odnosa moraju bit brze , kao i omogučit da se advokat naplati iz odštete ( da ima volje da odere majmuna)
marija.mt marija.mt 20:41 19.02.2010

Re: mobing

Da dodam samo jos nesto zbog cega sam inace i odlucila da se prikljucim diskusiji, nego sam presla na drugu temu.

Izmedju odlaska iz prve firme i povratka u rodni grad sam par meseci bezuspesno trazila posao, isla na frustirajuce razgovore, izmedju ostalog i u jednu firmicu (ne znam da li da imenujem, ali mogu ako treba) koja se satro bavi prodajom laboratorijske opreme. Bilo je nas 10-ak devojaka na razgovoru i kao sve smo primljene na probni rad. Gazda nam je davao neke debilne poslove da radimo, da zovemo neke ljude, nudimo robu, sve nesto bez veze. I treci-cetvrti dan kao ostavio nas je posle posla da porazgovaramo, narucio pice, otvorio boce vina, poceo da loce, bulazni nesto, ocigledno je bilo da treba da se pali odatle, sto pre. Samo nas dve smo ustale i otisle i nikad vise dosle.

Kasnije sam cula od jos par devojaka sa mog i slicnih fakulteta (hemijska struka) da su tamo konkurisale, radile, slusale tog kretena, kazu da je cesto pijo, pricao sve i svasta, nikog nije dirao, ali je bio uzasno naporan. Na znam da li je to mobing, ali jos manje znam zasto su sve te devojke ostale tamo, da li im je posao stvarno toliko ocajno bio potreban?
leeanna leeanna 14:08 20.02.2010

Re: mobing

marija.mt
. Bilo je nas 10-ak devojaka na razgovoru i kao sve smo primljene na probni rad. Gazda nam je davao neke debilne poslove da radimo, da zovemo neke ljude, nudimo robu, sve nesto bez veze. I treci-cetvrti dan kao ostavio nas je posle posla da porazgovaramo, narucio pice, otvorio boce vina, poceo da loce, bulazni nesto, ocigledno je bilo da treba da se pali odatle, sto pre. Samo nas dve smo ustale i otisle i nikad vise dosle.

Kasnije sam cula od jos par devojaka sa mog i slicnih fakulteta (hemijska struka) da su tamo konkurisale, radile, slusale tog kretena, kazu da je cesto pijo, pricao sve i svasta, nikog nije dirao, ali je bio uzasno naporan. Na znam da li je to mobing, ali jos manje znam zasto su sve te devojke ostale tamo, da li im je posao stvarno toliko ocajno bio potreban?

marija, ovo što opisujete se ne bi moglo podvesti pod mobbing. kod mobbinga mora da postoji namera ili želja da se žrtva dovede u situaciju joj obavljanje posla postane nepodnošljivo u datim okolnostima, što na kraju najčešće rezultira psihičkim slomom žrtve i odustankom od posla. U tom cilju se i vrši zlostavljanje, kada pričamo o mobbingu.

treba biti oprezan da se ne bi došlo u situaciju da svaku neprijatnost ili nezakonitost koja se dogodi na radnom mestu proglašavamo mobbingom. na primer, seksulano uznemiravanje na radnom mestu ne mora nužno da znači da je u pitanju mobbing,iako se ovakva situacija takođe zakonski sankcioniše po više osnova (radno i krivično zakonodavstvo). nezakoniti otkaz, koji je takođe zakonski sankcionisan, skoro nikada se ne može podvesti pod mobbing, jer je u samoj suštini mobbinga (kao posebnog instituta) upravo zakulisna psihološka igra koju vršioci mobbinga primenjuju u odnosu na žrtvu kako bi je diskreditovali i eliminisali sa posla, a pri čemu bi sve trebalo da izgleda kao da je za takvu posledicu odgovorna isključivo žrtva, odnosno kako je to zapravo bila njena volja. Kod mobbinga je, najčešće, akcenat na suptilnoj, psihološkoj torturi, podmetanju, širenju tračeva, omalovažavanju svega što žrtva uradi...raznim oblicima (često) pasivno-agresivnog ponašanja. kombinacije su beskrajne (ispoljavanje zavisi i od toga u kakvom su (hijerarhijskom) odnosu vršilac mobinga i žrtva), ali je zajednički imenilac uvek u postojanju namere da se žrtva do te mere diskredituje da joj ostanak na poslu postane nepodnošljiv.
marija.mt marija.mt 14:28 20.02.2010

Re: mobing

Hvala leeanna, treba znati. Za mene je i ovo sto sam ja navela bilo strasno, a ovo o cemu Vi pricate mi je vec nezamislivo, mislim ljudski, ne zakonski
leeanna leeanna 15:26 20.02.2010

Re: mobing

marija.mt
Hvala leeanna, treba znati. Za mene je i ovo sto sam ja navela bilo strasno, a ovo o cemu Vi pricate mi je vec nezamislivo, mislim ljudski, ne zakonski

i meni je ljudski nezamislivo. u pravu ste -treba znati, jer čovek onda lakše prepozna situaciju, pa može da se zaštiti po potrebi.
strudlanudla strudlanudla 16:17 20.02.2010

Re: mobing

leeanna
treba biti oprezan da se ne bi došlo u situaciju da svaku neprijatnost ili nezakonitost koja se dogodi na radnom mestu proglašavamo mobbingom. na primer, seksulano uznemiravanje na radnom mestu ne mora nužno da znači da je u pitanju mobbing,iako se ovakva situacija takođe zakonski sankcioniše po više osnova (radno i krivično zakonodavstvo). nezakoniti otkaz, koji je takođe zakonski sankcionisan, skoro nikada se ne može podvesti pod mobbing, jer je u samoj suštini mobbinga (kao posebnog instituta) upravo zakulisna psihološka igra koju vršioci mobbinga primenjuju u odnosu na žrtvu kako bi je diskreditovali i eliminisali sa posla, a pri čemu bi sve trebalo da izgleda kao da je za takvu posledicu odgovorna isključivo žrtva, odnosno kako je to zapravo bila njena volja. Kod mobbinga je, najčešće, akcenat na suptilnoj, psihološkoj torturi, podmetanju, širenju tračeva, omalovažavanju svega što žrtva uradi...raznim oblicima (često) pasivno-agresivnog ponašanja. kombinacije su beskrajne (ispoljavanje zavisi i od toga u kakvom su (hijerarhijskom) odnosu vršilac mobinga i žrtva), ali je zajednički imenilac uvek u postojanju namere da se žrtva do te mere diskredituje da joj ostanak na poslu postane nepodnošljiv.


bravo leeanna ... jasno i glasno ...
izneli ste sustinu mobbinga u par recenica!
hvala vam
strudlanudla strudlanudla 16:23 20.02.2010

Re: mobing

leeanna
...čovek onda lakše prepozna situaciju, pa može da se zaštiti po potrebi


posto antimobing zakon kod nas jos nije donet, a u aktuelnom zakonu o radu i radnim odnosima zlostavljanje na radnom mestu jedva da je pomenuto u par clanova - zanima me sta, po vama, zrtva moze i treba da ucini cim primeti da se nad njom sprovodi mobbing..?
kome da se obrati i kako da se u startu zastiti?
leeanna leeanna 17:21 20.02.2010

Re: mobing

strudlanudla
leeanna
...čovek onda lakše prepozna situaciju, pa može da se zaštiti po potrebi


posto antimobing zakon kod nas jos nije donet, a u aktuelnom zakonu o radu i radnim odnosima zlostavljanje na radnom mestu jedva da je pomenuto u par clanova - zanima me sta, po vama, zrtva moze i treba da ucini cim primeti da se nad njom sprovodi mobbing..?
kome da se obrati i kako da se u startu zastiti?

strudlanudla, moram odmah da se ogradim time da se ne bavim radno -pravnom zaštitom ili nečim sličnim, tako da u praksi nisam bila u situaciji da rešavam ili posmatram rešavanje ovakvih ili sličnih problema.iz tog razloga, nažalost, neću moći da odgovorim na način na koji, pretpostavljam, očekujete. mogu samo glasno da razmišljam na osnovu onoga što zakon o radu, zakon o zabrani diskriminacije pa i krivični zakonik (ukoliko u određenoj radnji u konkretnom slučaju ima elemenata krivičnog dela)pružaju kao mogućnost.mislim da u svakom slučaju zlostavljanje treba da se prijavi nadređenom licu i da se zahteva pokretanje disciplinskog postupka protiv počinioca. paralelno sa tim, protiv počinioca pokrenuti i odgovarajući sudski postupak (zavisno od vrste povrede).
mislim da je efikasnost u ovakvim slučajevima od suštinske važnosti, pa bi procesuiranje trebalo da se vrši po hitnom postupku (što recimo propisuje zakon o zabrani diskriminacije, ali ne precizira, tako da se više svodi na proklamaciju).

međutim, bez obzira na činjenicu da su ovo osetljive stvari i da se teško ostvaruje adekvatna zaštita u praksi, mislim da o mobbingu, kao i o svakom vidu zlostavljanja treba što više razgovarati, jer se time postiže da osoba postane svesnija svojih prava,da nije sama već da je društveno prepoznato i negde "zapisano" da je to što joj se dešava društveno neprihvatljivo i inkriminisano. time se stiče više samopouzdanja u sagledavanju situacije i snage da u konkretnom slučaju zatraži zaštitu od osoba koje se profesionalno bave ovim vidom zaštite.takođe, što više znanja - to manje straha, a time se povećava solidarnost i opšta svest. po meni je ovo jedanko važno kao i funkcionisanje institucija.


djapex djapex 23:05 19.02.2010

Pitanje moderatoru? Oblici borbe ...

Poz moderatoru i za temu

Mislim da su žene daleko mnogo nezaštićenija karika (govorim za podrucje BiH, ali vjerujem da je slicno i u Srbiji) u poslovnim odnosima, pogotovo u ovom regionu. Ali ono što me zanima pored pravne regulative koja je u nekoj planirajucoj fazi i sudske prakse koja je totalno siromasna, da mi odgovoriš (navodeći kriterije, iskustvo ili praksu)
OBLIKE BORBE koje žrtva može da učini, a koja će joj pomoći u psihološkom, socijalnom i bilo kom drugom polju, isključujući podizanje tužbe...

Molim Vas da budete ako možete što konkretniji i ako je moguće neki primjeri ili slično..dokumenti (poput gore navedenih)...

ps: radim u NVO, čiji je inače cilj prvenstveno da unapređuje sistem demokratskih vrijednosti, da pruža pravnu pomoć...itd, ali znam lično kao i indirektno oblike mobinga koji su vršeni, koji se vrše i će se vršiti.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 09:23 20.02.2010

Re: Pitanje moderatoru? Oblici borbe ...

Ali ono što me zanima pored pravne regulative koja je u nekoj planirajucoj fazi i sudske prakse koja je totalno siromasna, da mi odgovoriš (navodeći kriterije, iskustvo ili praksu) OBLIKE BORBE koje žrtva može da učini, a koja će joj pomoći u psihološkom, socijalnom i bilo kom drugom polju
pretpostavljam da je pitanje upućeno meni: o oblicima/metodama borbe pisaću uskoro, navodeći konkretne primere - mobing je, znate, veoma perfidna pojava i ispoljava se na najrazličiteije načine tako i metodi borbe, svakako, zavise od toga o kojoj vrsti mobinga se radi (različiti oblici zlostavljanja i iživljavana, rad na crno, besplatan rad,... ) ali ono što je najbitnije jeste to da žrtva NIKAKO ne sme da ćuti, trpi i čeka da zlostavljanje prođe... a što se, nažalost, uglavnom dešava...

moberi su lukavi, sa veoma izraženim životinjskim instinktima i nagonom samoodržanja - oni uvek gledaju da nađu zaleđinu (i uglavnom je imaju: u političkim partijama, raznim sekretarijatima i ministarstvima, novcu, prijateljima koje su na ovaj ili onaj način zadužili, ličnim vezama,...) - znam da kada se stvari postave ovako situacija se čini prilično bezizlaznom...
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 09:35 20.02.2010

Re: Pitanje moderatoru? Oblici borbe ...

radim u NVO, čiji je inače cilj prvenstveno da unapređuje sistem demokratskih vrijednosti, da pruža pravnu pomoć...
zaštita od mobinga nalazi se u suprotstavljanju i stalnom razotkrivanju istog...

u situaciji kada mober postane teret o vratu svojim prijateljima i zaštitnicima - pa makar oni bili i "ljudi na visokim položajima" oni bi se, ukoliko drže do demokatskih vrednosti i morala, siledžije jednostavno trebali odreći, ili makar ograditi od njega...

pored toga što je opasnost za žrtve - moberi su, opasni i po samo društvo, po njegovu privredu, a NAJVIŠE PO SISTEM VREDNOSTI I MORALNA NAČELA na kojima bi trebalo da počivaju civilizovana društva...

dakle, kako ne bih upadao u zamke davanja pogrešnih saveta - adrese za zaštitu i socijalnu podršku od mobinga svakako su: sudovi, nadležne inspekcije, antimobing i trauma centri, mediji, organizacije koje se bave ljudskim pravima - takođe, ma kako to naizgled paradoksalno zvučalo, zaštita se može potražiti i upravo kod onih na čiju zaštitu i podršku sam mober računa - naravno, najbitnije je da žrtva mobinga ima podršku svoje porodice i prijatelja - bez toga, stvari postaju strašne...

no, kako sam najavio da ću se ovom temom tek baviti (moguće da će biti pokrenute i neke šire društvene akcije) - predlažem vam da mi se svakako javite na PP - moguće je da razmenom iskustava koje vi imate u borbi s ovom opasnom društvenom pojavom, možemo zajedno doći do nekih korisnih rešenja, predloga, saveta, sugestija...

pozdrav,
n.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 23:14 19.02.2010

prica iz muzeja

Izvinjavam se da se kasno ukljucujem. Delim misljenje onih koji smatraju da je ovo jako znacajno sto si pokrenuo. Jedna od onih tema koja se tice zivota mnogih gradjana a nema joj mesta u javnom diskursu. Evo jedan kratki primer iz jedne 'institucije kulture':

Jedna poznanica posle studija na jedvite jade uspe da se ubaci u jedan muzej (namerno necu reci koji jer je verujem slicnih prica mnogo) da stazira, sto je inace jedan od uslova da kasnije u struci nadje posao. Muzeju ni iz dzepa ni u dzep ali opet je nisu lako primili, jer nema stelu. Elem, vec posle prvih mesec dana imala je, recimo da ga tako nazovemo, jedan seksualni prepad od starijeg kolege. Kad se pozalila direktorici ova joj je 'izasla u susret' toliko da je prebacila u deo koji je dalje od njega. Tu se stvar 'smirila'. Ali onda je posle nekog vremena pocela koleginica sa kojom je delila kancelariju da je maltretira. Ovaj put nije bilo seksualnih aspekata. Sada, medjutim, ni direktorica nije 'nista' mogla da uradi iako je i sama potvrdila da je pomenuta kolegica 'problematicna'. Poznanica je izdrzala to vreme i sa olaksanjem docekala kraj staziranja, odnosno pocetak beznadeznog cekanja na berzi rada. Ali tu nije kraj price. Kad je pokusala nedavno da se prijavi za jedan od projekat koji je imao veze sa ovim muzejom cuje kako su o njoj pocela vec da kruze glasine da je 'KONFLIKTNA OSOBA'. Hej, kako funkcionise taj mehanizam, ona koja je maltretirana na kraju izvuce deblji kraj i dalje joj jos zatvaraju vrata. Pri svemu tome, seksualni manijak skriven u pripadnika intelektualne elite, ostaje na svom svom radnom mestu i ceka sledecu zrtvu a kolege se solidarisu sa njim i okrecu protiv one koja je ugrozena.
marija.mt marija.mt 09:12 20.02.2010

Re: prica iz muzeja

Pri svemu tome, seksualni manijak skriven u pripadnika intelektualne elite, ostaje na svom svom radnom mestu i ceka sledecu zrtvu a kolege se solidarisu sa njim i okrecu protiv one koja je ugrozena.


E, koliko je samo takvih, i to ne samo seksualnih manijaka nego i raznoraznih psihopata, sadista, kompleksasa...
A kolege koje se solidarisu su tek prica za sebe, ko zna sta i oni/one prozivljavaju sa njim, ali njihova deviza je "cuti i trpi".

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 09:43 20.02.2010

Re: prica iz muzeja

Neues aus der Nachbarschaft,

kako i sam pripadam muzejskoj branši iz različitih primera i saznanja koja imam mogu potvrditi da muzeji, galerije, biblioteke i arhivi jesu mesta na kojima je mobing ITEKAKO raširen...

Kad je pokusala nedavno da se prijavi za jedan od projekat koji je imao veze sa ovim muzejom cuje kako su o njoj pocela vec da kruze glasine da je 'KONFLIKTNA OSOBA'. Hej, kako funkcionise taj mehanizam, ona koja je maltretirana na kraju izvuce deblji kraj i dalje joj jos zatvaraju vrata.
Monstruoznost mobinga upravo i jeste u tome da se žrtva napravi/proglasi krivcem za zlo koje joj se nanosi. Tračevi, glasine, intrige i spletke jesu glavno oruđe mobera!

Zato što negde u vlastitoj podsvesti savršeno dobro zna da je ono što čini nedopušteno, kažnjivo i nemoralno - mober, preventivno radi na diskvalifikacijama žrtve - što njegovo ponašanje čini utoliko monstuoznijim.

Šta raditi - ponovo nikako ne ćutati, puštati ili se povlačiti.
Na strani žrtve uvek su istina i pravda - ma kako ove reči danas bile obezvređene - one i dalje imaju svoje izvorno značenje. Dakle, treba insistirati na istini...

No - o tome više u psihološkom profilu mobera.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 09:45 20.02.2010

Re: prica iz muzeja

E, koliko je samo takvih, i to ne samo seksualnih manijaka nego i raznoraznih psihopata, sadista, kompleksasa...

Jako puno - i biće ih sve više ukoliko društvo ne pokuša da se samozaštiti

A kolege koje se solidarisu su tek prica za sebe, ko zna sta i oni/one prozivljavaju sa njim, ali njihova deviza je "cuti i trpi".

Da. Tužna priča
strudlanudla strudlanudla 12:41 20.02.2010

Re: prica iz muzeja

Hej, kako funkcionise taj mehanizam, ona koja je maltretirana na kraju izvuce deblji kraj i dalje joj jos zatvaraju vrata. Pri svemu tome, seksualni manijak skriven u pripadnika intelektualne elite, ostaje na svom svom radnom mestu i ceka sledecu zrtvu a kolege se solidarisu sa njim i okrecu protiv one koja je ugrozena.


tacno, upravo tako funkcionise mehanizam ... nivoi i primeri diskvalifikacije i licne i profesionalne degradacije su naravno razliciti, ali princip i sustina je ista!

tu sad dolazimo do price o psihologiji mase ili copora kojoj uglavnom podleze vecina u vec nezdravom okruzenju u kojem se mobing dogadja. ...tako se formira ekipa oko mobera, gde mober u toj takozvanoj ekipi ima ili precutnu ili vrlo jasnu, cak monstruoznu podrsku..

taj zacarani krug je vrlo tesko probiti, ali nije nemoguce.
zato treba reagovati...potraziti podrsku i delovati, jer cutanje je najpogubnije za samu zrtvu, dok drugima to savrseno odgovara.
strudlanudla strudlanudla 12:47 20.02.2010

Re: prica iz muzeja

marija.mt
E, koliko je samo takvih, i to ne samo seksualnih manijaka nego i raznoraznih psihopata, sadista, kompleksasa...
A kolege koje se solidarisu su tek prica za sebe, ko zna sta i oni/one prozivljavaju sa njim, ali njihova deviza je "cuti i trpi".


upravo tako!

tzv. kolege kalkulisu, razmisljaju o svojim sitnim ili krupnim interesima, raduju se napredovanju i boljim pozicijama na racun diskreditovanih pojedinaca, potpuno nesvesni da se situacija moze vrlo brzo okrenuti i da ce i oni, pre ili kasnije, doci na red
strudlanudla strudlanudla 13:01 20.02.2010

Re: prica iz muzeja

Nebojša Milenković
...i biće ih sve više ukoliko društvo ne pokuša da se samozaštiti


mislim da, pre svega, pojedinac mora da se angazuje na svojoj zastiti ...
a vise pojedinaca vec cini neko drustvo (neki bi rekli drustvance ) koje moze
kroz razlicite organizacije, udruzenja i slicno, javno da deluje i ostvari neke rezultate u borbi protiv mobbinga...!

jer, na zalost, dok zrtva mobinga doceka reakciju ili akciju drustva u smislu drzave i institucija sistema, od njega moze ostati samo senka od coveka ili cak ni to..
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 13:34 20.02.2010

Re: prica iz muzeja

tako se formira ekipa oko mobera, gde mober u toj takozvanoj ekipi ima ili precutnu ili vrlo jasnu, cak monstruoznu podrsku..


U prednosti je vec jer je deo 'kolektiva' pa i ako nije na najvisoj poziciji opet ce dobiti tu kako dobro nazivas monstruoznu podrsku, a pridoslica je svuda u losoj situaciji, a posebno kad je napadana.

Ali slazem se sa svima da je glavna stvar suprostaviti se tome, jer ne moze biti gore, posebno jer svako ko je tako nesto preziveo valjda o tome kasnije razmislja i cak pomislja da je problem u njoj/njemu. A kad takav stav prevlada onda se bas postaje senka od coveka.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 14:12 20.02.2010

TVOJE ĆUTANJE TE NEĆE ZAŠTITI!

TVOJE ĆUTANJE TE NEĆE ZAŠTITI!

Rečenica je koju je izgovorila književnica, majka, feministkinja i crnkinja Odri Lord.



Navedena rečenica jeste misao/ideja-vodilja mnogih pojedinaca, organizacija i pokreta širom sveta koji se bave zaštitom ljudskih prava!






jaleksandra jaleksandra 14:20 20.02.2010

Re: prica iz muzeja


Zato što negde u vlastitoj podsvesti savršeno dobro zna da je ono što čini nedopušteno, kažnjivo i nemoralno - mober, preventivno radi na diskvalifikacijama žrtve - što njegovo ponašanje čini utoliko monstuoznijim.

Šta raditi - ponovo nikako ne ćutati, puštati ili se povlačiti.
Na strani žrtve uvek su istina i pravda - ma kako ove reči danas bile obezvređene - one i dalje imaju svoje izvorno značenje. Dakle, treba insistirati na istini...


Posle 23 godina rada u muzeju na severu Vojvodine,vraćam se u svoj rodni grad i od 2008/g/ radim u muzeju koji ima oko 20 zaposlenih. Naglašavam da nikom nisam zauzela radno mesto, mada su me od pocetka neke kolege (iz višeg doma, kako sebe nazivaju)s nepoverenjem gledale, da bi do današnjeg dana nastavile da spletkare, rovare i podmecu kojekakve neistine o meni i mom radu u nameri da me diskvalifikuju kod onih kolega sa kojima imam veoma skladne odnose i onemoguće da uspešno obavljam posao koji izuzetno volim i radim s ljubavlju.
Napominjem da sam samohrana majka dvoje dece i da sam na odluku da dodjem u rodni grad donela zbog njihovog školovanja u Beogradu.
Pošto insistiram na istini (koja me je uvek skupo koštala) i ovoga puta želim da kažem samo istinu. Preparator poznat po seksualnim avanturama naročito u zgradi muzeja, nanjušio je "novo meso"mojim dolaskom, pa se nije libio da pokuša, ne obazirući se na moje odbijanje. U to vreme nije govorio sa onim delom ženskog kolektiva koji me, danas, "mobinguje"zajedno sa njim.Desilo se da je moje odeljenje, neposredno po mom dolasku, dobilo vrednu zbirku na poklon, koju je trebalo konzervirati. Pismeno sam obavestila direktora i preparatora. Direktor je dao dozvolu,dok je preparator nastupio sa pozicije Boga oca kojeg treba moliti...i dati za uzvrat ono što ON traži. (Pogađate šta!!!)Pošto nisam pristala,počeo je da spletkari, na šta su se već pomenute koleginice veoma "primile", tj rado dočekale. Pomirila ih je tuđa (moja) nevolja, te poćinju da nastupaju u spletkarenju zajednički.

Normalno, nije lako sačuvati pribranost kada vas neko optužuje, krivi, da samoinicijativno menjate muzejsku šifru maila, ili kada čujete da se neko kiti vašim perjem. Okrivljena sam kao konfliktna osoba.Za to vreme posao oko izložbe, a dakle i preventivne konzervacije, stoji i čeka bolja optimalnija vremena. Za uzvrat ne posustajem i dalje radim, jer uvek ima načina i puteva, mada su to uvek oni teži, sa klipovima u točkovima.
Monstruoznost mobinga upravo i jeste u tome da se žrtva napravi/proglasi krivcem za zlo koje joj se nanosi. Tračevi, glasine, intrige i spletke jesu glavno oruđe mobera!

I još nešto, muzejski moberi su pre nekoliko meseci, pod izgovorom humanosti i brige, smestili jednu radnicu, protiv svoje volje, u duševnu bolnicu na lečenje od alkoholizma. Druga se prijavila sama! Prema tome, moć mobera je neograničena, jer se rukovode nemoralom i nedostatkom ljudskosti koje se stiče prvenstveno u porodici.Duševna hrana im je volja za moć i mržnja prema čoveku.
pored toga što je opasnost za žrtve - moberi su, opasni i po samo društvo, po njegovu privredu, a NAJVIŠE PO SISTEM VREDNOSTI I MORALNA NAČELA na kojima bi trebalo da počivaju civilizovana društva...
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:12 20.02.2010

Re: prica iz muzeja

jaleksandra

Toliko slicna situacija kao ona koju sam pomenuo, posebno sa ovim da tebe na kraju naprave ludom. Kao u nekom losem filmu. Podrska tvojoj odlucnosti da se ne predajes. Nadam se da ce kroz seriju ovih blogova postati malo jasniji i mehanizmi kako se uspesnije boriti i suprostaviti moberima i njihovim saucesnicima.

Ocigledno da su se ustalile mustre ponasanja i citav sistem koji je takav da je uvek na strani mobera. I naravno da je ovo drustveni a ne privatni problem. I ja bih se ovde nastavio na gornje parafraziranjem jednom drugom jako vaznom misli: LICNO JE POLITICKO! A moberi i citav sistem se najvise plase da njihove gadosti koje oni smatraju intimom ne izadju u javnost, u cemu im je od najvece pomoci podrska kolega koji dalje lincuju zrtvu.
eugensavojski eugensavojski 15:44 20.02.2010

Re: prica iz muzeja

Kultura, umetnost, perverzije....
Iako će me sad razvalit svi, ali moje subjektivno mišljenje da se po ustanovama kulture češće sreču stvari koje bi ste teško sveli na "uzvišenost duha", nego u nekim "prizemnijim "delatnostima.Al kao pesnicima se svašta dopušta. Najčešće niti jedna od njih ne može da obstane tržišno, nego vise na sisi poreskih obveznika (koje inače preziru jel gledaju Pink) ili nekim drugim donacijama,a para nikad dosta. I tu su najčešće igre bez granica,pravi mobinzi. sistematsko kinjenje , sviranje u tanke živce , dovođenje do ludila , celodnevno radno vreme potrošeno smišljanjem imbecilno rafiniranih sprdnji. A ko to sve plaća .Neki prosečni porezni obveznik koji posle kuluka voli da vidi masnu sisu dok jede klot pasulj.
Tu mobing nećete nikad iskorjenit. Davatelj para i žrtve i mobere smatra beskorisnim i sebe smatra žrtvom koga oni parazitiraju.
Finansiska kazna ne udara izvršioca . A ustanova je ionako državna. Nema opipljivog merila vrednosti i produktivnosti.
uglavnom ja sam pesimista po pitanju ustanova "uzvišavanja duha" . one će uvek biti leglo prizemnih strasti , podmetanja , prikrivenih igara , svega od čega bi kršteno čeljade bežalo ko vrag od tamjana.

možda grešim al večina kultuirnih radnika mi izgledaju potrošenije od pevaljki .A opšte je mišljenje da pevaljke prave karijeru trošenjem

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana