In memoriam| Sport

Ko voli Partizan, ko voli Čelzi...

Marko Jevtic RSS / 14.02.2010. u 16:12

.. nek oda poštu Boroti Petru!!0,,10268~8566843,00.jpg

Nisam siguran kako se to tačno odvijalo kad sam bio dete i kako sam, tako brzo, zavoleo Partizan, fudbal, košarku i sl., ali se sećam da mi je otac stalno pričao o Partizanu, bivšim fudbalerima, košarkašima, utakmicama na koje je išao, utakmicama o kojima je i njemu deda pričao, .... 

Jedan iz tih priča je i čuveni golman Petar Borota, koji je preminuo. Nisam ga nikada gledao, ali ništa mi manje nije žao što se završio njegov život . Koliko znam iz priča, on je prvi golman na ovim prostorima koji nosi šorc do kolena, a bio je preteča današnjih golmana jer je aktivnije učestvovao u igri tima. Takođe, legendarne su priče o tome kako je lakoverno poverovao Šestiću da je sudija svirao faul, da bi mu potom ovaj dao gol ili kako je ušao za kačketom, prešao gol liniju i tako postigao  autogol.

Za Čelzi je potpisao 1979. godine i postao ljubimac navijača. Istrčavao je ispred 16 metara, driblao je, igrao kao treći bek, što je do tada bilo neviđeno, te je 1981. proglašen i za najboljeg igrača Čelzija. Londonski klub mu je odao poštu.

Zanimljivo mi je da je i na twitteru Čelzija objavljeno: PETAR BOROTA 1953-2010: Former Chelsea Player of the Year Petar Borota has died at the age of 56....

Neka mu je večna slava!



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

JJ Beba JJ Beba 16:21 14.02.2010

baš mi žao

Mnogo događaja je vezano za Borotu.

Bio je i prvi naš golman koji se na terenu ponašao kao treći bek, što je često koštalo nerava navijače i saigrače.

Poznat je onaj događaj kad je spustio loptu a Šestić pritrčao i zabio mu gol.

Ili kada je sa sve loptom ušao u svoj gol da podigne kačket koji mu je spao prilijkom intervencije


Bio je pravi beogradski mangup
intrepid intrepid 18:14 14.02.2010

Re: baš mi žao

legendarni pera, bio je ispred svog vremena..cudak a opet neverovatno simpatican. celzi se oprostio od njega na svojoj web stranici a navijaci su aplaudirali pred utakmicu njemu u cast. lepo je da ga nisu zaboravili. naravno i mi zvezdasi ga se secamo.

R.I.P
Doctor Wu Doctor Wu 16:29 14.02.2010

Borota je bio i golman

OFK-a, ne samo Partizana- u Partizan je presao kao vec formiran golman. Bio je showman, covek iz drugog vremena na nacin Zvezdinog Blekija Bogicevica, potpuno drugaciji od mutavih sirovina koje su, uglavnom, proslavile Partizan.
Marko Jevtic Marko Jevtic 16:34 14.02.2010

Re: Borota je bio i golman

da, OFK Beograd, to sam zaboravio... a za mutave sirovine, bolje da ne polemisemo
mostarac mostarac 16:51 14.02.2010

Re: Borota je bio i golman

O mrtvima sve najbolje.
Pokoj mu dusi.
Al nije on bas bio cvecka.
Poznato je da je posle zavrsetka karijere bio jedno vreme u istraznom zatvoru zbog sverca i falsifikovanja umetnickih slika.
JJ Beba JJ Beba 17:02 14.02.2010

Re: Borota je bio i golman

krkar krkar 17:26 14.02.2010

Re: Borota je bio i golman


Ne pratim fudbal ali za Borotu znam jer su me svojevremeno Englezi čim bi čuli da sam iz Jugoslavije masovno startovali sa pričama o Boroti. Mislim da je priča o kačketu iz Engleske, a ako nije o kačketu jeste o nekom jako glupom načinu kako je primio gol pošto je odbranio nešto neodbranjivo. Ne sećam se da je imao veze sa Čelzijem, meni se sve nekako čini da se pominjao Sautempton ili Porsmut ali ne uzimajte me za reč kad se radi o fudbalu.

Negde 89. ili 90. odem u jednu privatnu galeriju koja je imala jedan rad slikara koji me tada jako privlačio. Vidim ogromno platno, ne manje od 4 x 2,5 m, pomalo nesuvislo, mazarija ali izrazito sugestivna. Meni je delovalo psihotično; kažem ja to galeristi koji mi reče da se radi o bivšem golmanu Boroti koji "ide jako dobro i za velike pare". Dok sam se ja tu bavio po galeriji ni 15 minuta nije prošlo a eto ti Borote tako da sam ga i upoznao. Slikovit tip, nesuvislo je pričao i pola nisam razumeo (tj. nisam razumeo ni o čemu priča, godinama kasnije na njega me podsetio Dule Savić samo što sam kod njega razumeo o čemu priča mada je i to bilo izrazito nesuvislo).

Kratko vreme posle toga kaže mi galerista da je tu Borotinu sliku kupio tadašnji komesar za bezbednost Fudbalskog saveza Jugoslavije Jovo Popović (udbaš i general, tada je drmao fudbalom, hapsio one koji nisu plaćali "kome treba" i "koliko treba" a pre toga je kontrolisao plaćene ubice po Zapadnoj Evropi) za 80,000 maraka. Tada je nov BMW 320 koštao oko 20,000 DEM.

Od istog galeriste čuo sam posle i da je Borota bio umešan u neku aferu oko falsifikovanja slika i završio na robiji ali detalje sam zaboravio.
Lionsgate Lionsgate 18:18 14.02.2010

Re: Borota je bio i golman

Poznato je da je posle zavrsetka karijere bio jedno vreme u istraznom zatvoru zbog sverca i falsifikovanja umetnickih slika.


Borota nije bio ukljucen u falsifikovanje umetnickih slika nego je bio optuzen za KRADJU ikona iz kapele pored dvorca Dundjerskog. Inace sem tih ikona Borota i njegova ekipa su tereceni i za kradju ikona iz niza drugih crkvi gde je radio Uros Predic. Vandali na kvadrat. Posle je sve te optuzbe pojeo mrak - kao i mnoge druge zlocine u ovoj zemlji.

Inace kao golman je bio atraktivan mada nevidjena rupa.

Edit.
Borota je imao i izlozbu kao slikar amater, verovali ili ne.
Unfuckable Unfuckable 17:19 14.02.2010

Pera

Istina je, Pera je imao osebujan pristup umetničkim delima.

Ipak, ja ću ga se sećati kao aktera verovatno najluđih situacija koje fudbal može da iznedri, pored spomenutih sa Šeletom i one s kačketom:

Na londonskom debiju, mislim čak tokom prve komplikovanije intervencije, zaradio je ogromnu posekotinu na čelu, nekoliko šavova ali i duboko poštovanje navijača.

Branio je gol reprezentacije u gostujućoj pobedi nad Rumunima od 6-4, uspevši u prvom minutu da primi gol sa više od 40m iskosa iz slobodnjaka. Ta pobeda nam je otvorila mogućnost da tražimo prolaz na Mundijal preko Španaca u Beogradu, ali ga tadašnji selektor (Mladinić, mislim) ostavlja na klupi i stavlja Katalinića koji prima (neodbranjiv) gol od Ruben Kana, dok njegov drugar Huanito prima unuče u glavu zbog nipodaštavanja publike.

Verovatno najgora stvar se dogodila u Drezdenu kada je spustivši loptu učinio poklon koji se ne odbija za njihovog halfa (6 – mislim da se Hofman zvao) koji je lako umanjio prednost Partizana iz prve utakmice i širom otvorio uši gostiju za nalivanje vodom i kasniju potpunu propast. Legenda kaže da je čuveni (partizanovac) Topličić, koji se nalazio iz Perinog gola, videvši (pre Pere, naravno) šta će se desiti, bacio kameru i počeo da urla „Leđa, Pero...leđa“ ali, kao što smo par sekundi kasnije videli – bez uspeha.

Takođe je, sa kompletnom odbranom Partizana bio izložen – mnogi će reći da je to satima trajalo – pravom „valjanju“ u režiji VP Pižona na jednom revijalnom letnjem turniru pred prepunim JNA. Oni koji su bili tamo sasvim sabrano tvrde da je to bilo čisto iživljavanje.

Bilo kako bilo, Petra Borotu ću pamtiti kao golmana koji je branio ono što niko ne bi, i primao ono što niko ne bi.
krkar krkar 17:30 14.02.2010

Re: Pera

dok njegov drugar Huanito prima unuče u glavu zbog nipodaštavanja publike.


To je bilo za 29. novembar 1978. (neki dan pre ili posle). E sad, ne pitajte kako sam baš to zapamtio, razlozi nisu fudbalski
Unfuckable Unfuckable 17:37 14.02.2010

Re: Pera

morala bi biti '77 jer su to bile kvalifikacije za Argentinu '78
mostarac mostarac 17:44 14.02.2010

Re: Pera

Beograd, Stadion Crvene zvezde, Nov 30 1977., WCQ, A: 100,000, R: Burns
(Eng)

Yugoslavia - Spain 0-1 (0-0)

YUG: Ivan Katalinic (Haj) 11, Drazen Muzinic (Haj) 26, Mario Boljat (Haj)
3, Aleksandar Trifunovic (Par) 3, Nenad Stojkovic (Par) 6, Jusuf Hatunic
(Par) 6, Danilo Popivoda (Eintracht B, GFR) 20, Sead Susic (Czv) 1, Miodrag
Kustudic (Rij) 1, Ivica Surjak (Haj) 36, Safet Susic (Sar) 4 - Coaches
Marko Valok 6, Stevan Vilotic 6, and Goko Zec 6
Substitutions: Vahid Halilhodzic (Vel) 3 for Popivoda and Momcilo Vukotic
(Par) 12 for Sead Susic

SPA: Miguel Ángel, Marcelino, Camacho, Pirri (Olmo), Migueli, San José,
Juanito (Dani), Leal, Rubén Cano, Asensi, Cardeńosa

Scorer: 0-1 Rubén Cano Martinez

Prilikom ove izmjene u 75 minutu desio se taj incident...
krkar krkar 17:54 14.02.2010

Re: Pera

morala bi biti '77 jer su to bile kvalifikacije za Argentinu '78


Šta ti je memorija pamćenja - datum pamtim a godinu sam prebacio za jednu!

Hvala anfaku i mostarcu.
Unfuckable Unfuckable 23:15 14.02.2010

Re: Pera

na toj tekmi je Musa Hatunić iz besa opalio jednu loptu posle prekida igre, sa preko 60 metara i dao gol omalenom Migel Anhelu.
Sećam se da su Kustudić (čovek sa verovatno najvišim odrazom među fudbalerima SFRJ a i šire) i Moca imali kolosalne šanse, ali lopta nas malo nije htela - ili se Špancima "vratilo" za Frankfurt.
Osim toga, gol Španaca pomalo je sumnjiv: naime, prilikom centaršuta s leve strane vrlo "liči" da je lopta malo prešla golaut liniju, no pokrajinski sudac nije reagovao.
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:44 14.02.2010

ne volem...

...ni Partizan,a bogami ni Chelsea...al' Petar Borota je bio faca!

Ne znam je l' istina,pricali mi neki ˝Englezi˝,da je Pera ne zadovoljan sudjenjem,odbio da brani,popeo se na precku i zaseo k'a pravi...engleski navijaci,naravno,u transu!
Pesma se,kazu,orila celu utakmicu u cast Petru Boroti,dok je on postao miljenik navijaca..

Bese jednom jedan Pera...kakav Pera!? Neponovljivi
blogovatelj blogovatelj 17:47 14.02.2010

Ima jos toga o njemu...

Jos uvek je golman koji je primio najmanje golova u sezoni u ligama bivse SFRJ, koliko je meni poznato.
Braneci za Partizan, krajem sedamdesetih. Ne secam se tacno broja golova, ali bilo ih je 11-13 ako me secanje ne vara. 34 utakmice u sezoni. Znaci otprilike svaku trecu tekmu po gol je primao. Impresivno.
margos margos 02:34 15.02.2010

Re: Ima jos toga o njemu...

Leksikon YU mitologije
Upamtila sam ga što je stalno vikao, mlatarao rukama... golman koji je aktivno igrao celu utakmicu.
I valjda prvi o kom su se pričali vicevi.
Spokoj mu duši.
gorio92 gorio92 20:08 14.02.2010

Jedan je Petar Borota

Ne volim Čelzi, a Partizan naročito.
No Petar Borota je nešto drugo.
Bio je jedinstven, prvi u nekim stvarima, dobar momak.
Mi Zvezdaši imamo jedan razlog više od drugih da ga pamtimo.

Neka počiva u miru.
gorio92 gorio92 20:50 14.02.2010

Re: Jedan je Petar Borota

Najbolji i najofanzivniji tim tog vremena. Niko im nije mogao nista.

Mada nije mesto za faule, imali ste i boljih sastava, ali nikada niste imali takav da mu niko nije mogao ništa.
medjutim92 medjutim92 11:31 16.02.2010

Re: Jedan je Petar Borota

gorio92
Najbolji i najofanzivniji tim tog vremena. Niko im nije mogao nista.

Mada nije mesto za faule, imali ste i boljih sastava, ali nikada niste imali takav da mu niko nije mogao ništa.


.. niko nikada nije imao, ako ces tako :) ali tada je Partizan za celu sezonu izgubio 2 utakmice, imao 5 poena vise od drugoplasirane ekipe i 15 vise od treceplasirane, primio daleko najmanje golova pored sve ofanzivne igre..
nestor92 nestor92 20:29 14.02.2010

I bio je odlican golman...

Mnogo bolji od onoga sto imamo sada, uz sve njegove gafove. A bilo ih je... bezbroj. Neuobicajena pojava u ondasnjem fudbalu. Oni koji pamte fudbal sedamdesetih nisu ga zaboravili, to je prosto nemoguce:

Borota, Golac, Djurovic, Trifunovic, Stojkovic, Hatunic, Zavisic, Vukotic, Santrac, Prekazi, Klincarski.

Najbolji i najofanzivniji tim tog vremena. Niko im nije mogao nista.
irvington irvington 08:28 15.02.2010

Re: I bio je odlican golman...

nestor92
Mnogo bolji od onoga sto imamo sada, uz sve njegove gafove. A bilo ih je... bezbroj. Neuobicajena pojava u ondasnjem fudbalu. Oni koji pamte fudbal sedamdesetih nisu ga zaboravili, to je prosto nemoguce:

Borota, Golac, Djurovic, Trifunovic, Stojkovic, Hatunic, Zavisic, Vukotic, Santrac, Prekazi, Klincarski.

Najbolji i najofanzivniji tim tog vremena. Niko im nije mogao nista.


Trener: Ante Mladinic.

U sezoni 1977/78 odgledao sam sa ocem, sve utakmice Partizana na JNA. Cuveni Derbi u rupi (dobili smo 3:1) i "gostovanje" u Novom Sadu (2:0 za nas). U Novom Sadu smo overili titulu, a pravo sa stadiona, islo se u "Halu sportova", na utakmicu sa Jugoplastikom.
Secam se, da smo u Novi Sad krenuli, sa platoa crkve Svetog Marka. U, za to vreme, nezamislivom karavanu od 50 autobusa. I ko zna koliko automobila. Da smo trijumfalno setali kroz Novi Sad, dok su nasi Grobari iz tog grada, pustali himnu Partizana iz svojih stanova...
Inace, u to vreme, srpski policijski brend, jos uvek nije imao "Kop", ni organizovanu navijacku grupu...

I za kraj, da se vratim u sadasnjost: 74:84
simkke simkke 18:05 15.02.2010

Pit

je bio faca. slava mu.
medjutim92 medjutim92 11:32 16.02.2010

Jedan od najvecih u nizu..

.. ludaka koji su obelezili Partizan i dali mu nenormalnu crtu koja ga obelezava.. slava mu..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana