Sport| Zabava| Životinjski svet

ali zvuk oluje čuješ samo ti... (zvuk oluje, d. rundek)

ana_radmilovic RSS / 07.02.2010. u 22:43

zašto zavijaju sirene ili kakvu nam to oluju najavljuju?

Prošle godine u ovo vreme na Kosovu su počele višemesečne restrikcije po srpskim enklavama, srpska štampa pozivala je Srbe južno od Ibra da ne plaćaju struju neprijatelju, istovremeno srpska štampa pisala je o „humanitarnoj katastrofi", pravili smo reportaže o selima koja su u mraku, o deci bez škola, hroničnim bolesnicima u neadekvatnim uslovima, starcima, bebama i ostalima... Pojedini srpski lideri sa Kosova poredili su slučaj sa „Olujom" ili 17. martom 2004. Nakon nebrojeno mnogo tekstova na tu temu, posle velike materijalne štete koju su zbog „slučaja sa strujom" podneli (kao i uvek) pojedinci, nakon što su se i srpski novinari zajedno sa svojim čitaocima umorili od priče o struji i počeli da pišu/govore kako „sav svet na kraju plaća struju, šta više 'oće ovi Srbi sa Kosova", sela su se dogovorila a predsednici srpskih opština stavili svoje potpise na ugovore sa đavolom otelovljenim u šiptarskom KEK-u. Ljudi južno od Ibra, ukratko, plaćaju struju iako su pre toga mesecima upozoravani da „time priznaju nelegalno samoproglašeno takozvano nezavisno Kosovo". Dok sela južno od Ibra nisu imala struju mesecima - sela severno od Ibra živela su kao da je sve u savršenom redu, a žitelji tih sela osećali su se (kao i sada) kao povlašćeniji i prosto „važniji" seljani od onih dole.

Sećam se, jednog od tih dana išla sam u Prilužje pored Vučitrna gde sam slikala predsednika opštine kako unosi u neku školu jedan agregat (prosečne veličine, kakav ovde ima „svaka normalna kuća"), gde ga svečano prihvata direktor pomenute, i onda predsednik opštine i direktor škole pričaju kako je Ministarstvo za KiM uradilo veliku stvar i doniralo školu za čitav iznos ovog agregata, sve da bi se srpska deca školovala a da srpska sela ipak ne plate struju Šiptarima. Da li znate koliko košta prosečan agregat?

Druga slika - neredi u naselju Brđani (koje se tako ne zove, ali je dobro došlo za potrebe prošlogodišnjeg igrokaza). Albanci obnavljaju kuće na „srpskoj teritoriji" a Srbi protestuju, mada niko od demonstranata (šačice jada među kojima je bilo najviše onih jedva punoletnih ili čak maloletnih pripadnika nekakvih opskurnih organizacija koje bi da liče na Pokret 1389), niko dakle od demonstranata ne zna tačno da kaže zašto je tu. „Ne smetaju njima komšije Albanci, nego..." I onda neki nesuvisli, nemušti odgovor kakav samo i može da vam dâ onaj koji se danima pentra na neko brdo, baca kamenice u pravcu nekakvih kuća ili u pravcu kordona, odgovor, dakle, kakav možete da dobijete samo od onoga ko ne zna šta radi. Srpski mediji opet izveštavaju o pretećem pogromu, pominju „Oluju" i prisećaju se 17. marta 2004. Priča se o egzodusu.

Stvar se završava tako što se zavađene strane dogovaraju da i Srbi počnu da zidaju (što im, istina, nije ni bilo zabranjeno, ali nije to sad važno), odnekuda se pojavljuje nekakav novac za otkup još koje šiptarske kuće, koja sada košta bog sveti ne za koliko puta više nego što je razumu pojmljivo, novac naravno (da ne bude zabune) ne završava u džepovima fiktivnih vlasnika ovih poseda, nego se deli među onima koji posao i dogovaraju - među onima koji su, drugim rečima, sukob i iscenirali. „Vlasnicima" bakšiš, koji nije zanemarljiv, ali jeste bakšiš.

Nekoliko meseci nakon toga, prvi Srbin prodaje svoju kuću „na Brdu". Po visokoj ceni, razume se. Neki meštani se nakon ovoga hvataju za glavu, ne jer će živeti sa jednom šiptarskom porodicom više, nego jer „će sada da padnu cene".

Posle jedne kratke neprijatne tišine koja se „čula" nakon novembarskih izbora koje je raspisala vlada iz Prištine, a gde su Srbi svojim izlaskom u većem broju nego što su očekivali oni koji nisu pažljivo pratili „situaciju na terenu" ohrabrili međunarodnu zajednicu, od druge polovine januara počelo je ponovo da se priča o „Oluji". Ovaj put, „Oluja" će počistiti Srbe sa severa Kosmeta, a njen vesnik je „strategija za sever" iz pera Pitera Fejta i Hašima Tačija, najavljena već pismom Ban Kimuna, a mnogo ranije osmišljena tamo gde je osmišljeno samoproglašavanje nezavisnosti, gde je osmišljen i 17. mart 2004, i gde je na kraju osmišljeno i raseljavanje Srba sa Kosova 1999 godine. U ova dva strašna filma Beograd se ponašao kao epizodista u kojega su je neko, slučajno, uperio snop svetla i kameru.

U onoj pravoj „Oluji", međutim, odigrao je jednu od glavnih uloga i to tako da ne bi trebalo više nikada da je pomene. Jedina je razlika između kosovske i hrvatske oluje u tome što su Srbi tokom hrvatske oluje verovali da će ih njihova država Srbija zaštiti, da je nemoguće da se JNA tako sramno povukla i ostavila onaj narod da čeka, neobavešten, da je van pameti da Beograd neće preduzeti ništa sem što će, pedantno, zatvoriti svoje mostove i proslediti one ljude koje pamtimo po traktorima i lošim kolima, sa ćebadima i uopšte, prilično neugledne i za ne poželeti u svom gradu - da će ih proslediti, elem, na srpsko Kosovo da zajedno sa kosovskim Srbima čekaju 1999. godinu. Tada je nastupila prva kosovska oluja - a oni upućeniji nisu se začudili kada je Slobodan Milošević građanima „čestitao mir", povukao vojsku i ostavio kosovske Srbe sa ostacima ostataka izbeglica iz Srpske Krajine da se snalaze kako znaju.

I zbog čega sada, nakon što se sa Kosova povukla 1999; nakon što nije ništa uradila niti mogla da uradi 2004; nakon što je počela da se navikava na podatak iz 2008; zbog čega sada Srbija opominje kosovske Srbe sa severa, zbog čega pušta sirene za uzbunu i priziva „Oluju"? Navodno šokirana nekakvom „strategijom za sever" koja je samo još jedna stepenica ka onome što se zove „evropske integracije", a što je, ma koliko se trudili da ne vidimo, uslovljeno „dobrosusedskim odnosima" sa državama u regionu (precizno bivšim jugoslovenskim državama) a među koje međunarodna zajednica ubraja i Kosovo itd., itd. Srbija priznaje da nema strategiju, ali zato ume da nariče. Svojim naricanjem i neprestanim ponavljanjem da čuje zvuk „oluje" ona, osim što diže paniku među severnokosovskim Srbima (usput vređajući južnokosovske Srbe podsećajući ih na to da je od njih digla ruke), Srbija navikava samu sebe (ja ne vidim dugu svrhu ovih svakodnevnih najava novog egzodusa) da je sever Kosova zapravo isto što i Vojna Krajina. Sever Kosova, kao i celo Kosovo, mnogo je starija srpska priča od Vojne Krajine i kasnije Republike Srpske, Kosovo je mesto gde je Srbija nastala a ne mesto na koje su Srbi doseljeni da ratuju i izjednačavanje ove dve teritorije (kao i ona zastrašivanja) zapravo poništava upravo ono za šta se, deklarativno, zalaže. A to je da je Kosovo srce Srbije, njena duhovna vertikala, kolevka nacije i sve ono ostalo čime je jednu veliku i lepu istoriju spustila na razinu političkog pamfleta.

„Strategija za sever", ovaj uzrok sveopšte panike i ponovne mobilizacije svih prognozera naših katastrofa, dokument je koji apsolutno ništa novo ne govori. On samo najavljuje šta je u narednom periodu u planu kvazidržave i na koji način će taj, još uvek nepostojeći, sistem u sebe integrisati i severnokosovske Srbe, usput ih tretirajući kao kosovske Srbe sa posebnim potrebama, pa sa njima kani da postupa pažljivije nego sa onim južnokosovskim Srbima.

Poseban status severa Kosova ne spori čak ni ovaj dokument, ma koliko on bio iritantan i ne samo za one koji nisu očekivali (sam bog zna na osnovu čega nisu, ali, navodno, nisu) da će „mečka da zaigra" i na ovoj kapiji. Taj status je čak zagarantovan. Ono što, međutim, podseća na „oluju" i zbog čega se od ove priče treba naježiti jeste to da će svaka eventualna burna reakcija sa srpske strane, makar da neko zapali zastavu na kancelariji koja bi za koji dan trebalo da počne sa radom u Bošnjačkoj Mahali, da neko razbije staklo ili napadne nekoga od zaposlenih, svaka će se, dakle, nepoželjna srpska reakcija voditi kao nekooperativnost, autistično odbacivanje „stvarnosti" i biće potencijalno opasna po Srbe jer bi mogla da bude povod ili izgovor za grublje postupanje prema najvećoj srpskoj sredini na Kosovu koja se, delićem, još uvek nada podeli i konačnom pripajanju Srbiji. „Strategija za sever" bi u tom slučaju poslužila kao još jedan od dokaza da se pokušalo sa Srbima mirnim putem, čak pažljivije nego sa bilo kojom „manjinom" igde na svetu, da je vlada u Prištini dala sve od sebe ali da se severnokosovski Srbi jedni nerazumni divljaci sa kojima se ne može izaći na kraj. Na stranu to što bi ovakvo ponašanje srpskog severa moglo vrlo brzo da iscrpi i ono malo dobre volje koju međunarodna zajednica i Priština imaju prema srpskom jugu, koji bi u ovom (kao i u ranijim slučajevima) mogao da plati cenu bahatosti severa. Ukratko, ova strategija i priče o oluji su, kao i obično, umesto da ih ujedine i otrezne, podelile Srbe. Ovaj put na severno kosovske i južnokosovske. Beograd za to vreme paniči i kuka na sav glas jer je čuo zvuk oluje. Da pregovara sa okupatorima - ne pada mu na kraj pameti. Beograd nije izdajica i ne sedi s neprijateljem za istim stolom.

nova srpska politička misao 8. feb.

autor ja, naravno

  Pristigli komentari (12)

Pošaljite komentar


Komentari (65)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

krkar krkar 22:52 07.02.2010

Namerno ili slučajno?


sela su se dogovorila a predsednici srpskih opština stavili svoje potpise na ugovore sa đavolom otelovljenim u šiptarskom KEK-u.


Dovde sam čitao. Pre nego što nastavim, i eventualno komentarišem o meritumu teksta, voleo bih da mi odgovoriš

- ne znaš koje su konotacije naziva Šiptar
ili
- namerno ga koristiš
Hvala
ana_radmilovic ana_radmilovic 22:58 07.02.2010

Re: Namerno ili slučajno?

krkar
Dovde sam čitao. Pre nego što nastavim, i eventualno komentarišem o meritumu teksta, voleo bih da mi odgovoriš- ne znaš koje su konotacije naziva Šiptarili- namerno ga koristišHvala

odgovoriću ti, al mi prvo kaži zašto da ti odgovorim? a?
ja verujem da ti možeš i sam da izvedeš zaključak zašto kažem "šiptar". ma, gotovo da sam sigurna... možeš 100%
mikele9 mikele9 23:32 07.02.2010

krkar-u

ne znaš koje su konotacije naziva Šiptar

A da li ti znaš i kakve konotacije pominješ u vezi naziva Šiptar. Ako insinuiraš da je to uvredljiv naziv, evo ti pun naziv države koju nazivamo Albanija: REPUBLIKA POPULLORE E SHQIPERISE. Dakle oni sami sebe zovu Šiptarima ili bliže Šćiptar (Shqipter).
Naziv albanci, Albanac je uveden posle Ustava iz 1974 godine. Govorim/pišem o zemlji Srbiji (i bivšoj Jugoslaviji), što se tiče Evrope, etimološki je jasno da je naziv nastao od Alba = Zora, zemlja odakle izlazi sunce, istočna.
Pozdrav Anči
49 41 49 41 23:51 07.02.2010

Re: Namerno ili slučajno?

Jednom sam, ranije procitao; da neka blogerka ne dozvoljava da se na njenom blogu upotrebljava rec SIPTAR.
Zasto?!?
To nije u modi VISE?!? To je pogrdo nesto?!? Ili je to indicija o buducoj Velikoj Albaniji?!?

Apropo, reakcije te blogerke i Vase sada; nedavno sam pitao svoje mehanicare - njih trojicu:
Sta su oni ?!? (Pitao sam ih na siptarskom - koga sam vec zaboravio zbog neupotrebe).
Jesu li Albanci ili Siptari ?
Sva trojica mladih albanaca iz Albanije poreklom i rodjenjem, su mi uglas odgovorili.
"Kakvi Albanci, mi smo siptari i nikako drugacije"!
oskar-z-wild oskar-z-wild 23:59 07.02.2010

Re: Namerno ili slučajno?

Поводом речи Шиптар и Циганин, предлажем да се Ада Циганлија преименује у Аду Рома.
А да Албанци престану да себе зову Shqiptarët.

Или је свака веза Шкиптарета и Шиптара посве случајна.


Albanians (Albanian: Shqiptarët) are a people from southeast Europe who live ...
en.wikipedia.org/wiki/Albanians
mirelarado mirelarado 00:10 08.02.2010

Re: Микелеу

Све си у праву, Микеле. Само, увек је лакше закачити се за неки политички коректан термин, тако се замагљује суштина текста, па се неће доћи ни до Анине утемељене критике политичког деловања наше државе на Косову. Пис оф кејк, што би се рекло. :)
intrepid intrepid 00:11 08.02.2010

Re: Namerno ili slučajno?

odgovoriću ti, al mi prvo kaži zašto da ti odgovorim? a?
ja verujem da ti možeš i sam da izvedeš zaključak zašto kažem "šiptar". ma, gotovo da sam sigurna... možeš 100%



moze, moze, al' se pravi lud. krkan ko krkan, nemojte se obazirati na njega.

uzivao sam citajuci vas briljantan tekst.

ana_radmilovic ana_radmilovic 00:16 08.02.2010

Re: Микелеу

mirelarado
Све си у праву, Микеле. Само, увек је лакше закачити се за неки политички коректан термин, тако се замагљује суштина текста, па се неће доћи ни до Анине утемељене критике политичког деловања наше државе на Косову. Пис оф кејк, што би се рекло. :)

hvala mirela, ja sam se baš spremala da kažem kako tema teksta nije da l' je šiptar il' je albanac, kad vidim tvoj komentar. tema je upravo nedostatak bilo kakvog (a razumu bliskog) delovanja države na kosovu...

samo, nije mikele počeo. mikele je samo probao da odgovori (lepo što me brani :) hvala mikele
milisav68 milisav68 00:37 08.02.2010

Re: Namerno ili slučajno?

krkar
Dovde sam čitao.

Pada kiša, ja se klizam....
mirelarado mirelarado 00:44 08.02.2010

Re: Микелеу

ana_radmilovic
samo, nije mikele počeo. mikele je samo probao da odgovori (lepo što me brani :)


Знам ја то, Ана. Микелеу и од мене
mikele9 mikele9 00:52 08.02.2010

Re: Микелеу

То драга мирела, сви би да разводњавају, што ти рече, замагљују, а суштина, мрш на маргину или недођију, кога бре брига?
Поздрав
mikele9 mikele9 00:59 08.02.2010

Re: Микелеу

Anči, jes da sam pre Akademije studirao Prava ali tebi ne treba advokat, tvoji tekstovi su prst u oko onima kojima ga i treba turiti i najbolja su tvoja odbrana.
Samo ti nastavi da pišeš, ja iz ličnog iskustva znam koliko si u pravu.
Nema na čemu, uvek uz tebe.
krkar krkar 01:15 08.02.2010

Re: krkar-u

etimološki je jasno da je naziv nastao od Alba = Zora, zemlja odakle izlazi sunce, istočna


Netačno. Nastao je od glagoja shqiptoj-govoriti. Oni sebe nazivaju "govornicima" jer "sebe razumeju". Po tome su isti sa nama Slovenima koji slovimo, tj. govorimo. A oni koje ne razumemo, čak i kad govore (u smislu proizvođenja glasova) su nam Nemci - u smislu džaba pričate nama ste mutavi.

Tvoja "argumentacija" zasniva se na nedovoljnom znanju. O narodnoj etimologiji napisano je nekoliko desetina metara dobrih knjiga, i kod nas.

Samo, valja nešto i učiti, čitati i znati.
krkar krkar 01:16 08.02.2010

Re: Namerno ili slučajno?

odgovoriću ti, al mi prvo kaži zašto da ti odgovorim? a?
ja verujem da ti možeš i sam da izvedeš zaključak zašto kažem "šiptar". ma, gotovo da sam sigurna... možeš 100%


Da ne bih pogrešio u svojim nagađanjima i pretpostavkama - ipak ti meni odgovori.
krkar krkar 01:18 08.02.2010

Re: Namerno ili slučajno?

Apropo, reakcije te blogerke i Vase sada; nedavno sam pitao svoje mehanicare - njih trojicu:
Sta su oni ?!? (Pitao sam ih na siptarskom - koga sam vec zaboravio zbog neupotrebe).
Jesu li Albanci ili Siptari ?
Sva trojica mladih albanaca iz Albanije poreklom i rodjenjem, su mi uglas odgovorili.
"Kakvi Albanci, mi smo siptari i nikako drugacije"!


Kad mehaničari budu relevantni za ova pitanja složiću se sa tvojom "argumentacijom".


Pitao sam ih na siptarskom - koga sam vec zaboravio zbog neupotrebe



Kažeš albanski si zaboravio. Šteta što srpski još nisi naučio.
krkar krkar 01:20 08.02.2010

Re: Микелеу

Само, увек је лакше закачити се за неки политички коректан термин, тако се замагљује суштина текста, па се неће доћи ни до Анине утемељене критике политичког деловања наше државе на Косову


Ne radi se o političkoj korektnosti (koja mi se najvećma gadi) nego o zatvaranju vrata za bilo kakvu komunikaciju guzicom pre nego što je komunikacija i počela.
mirelarado mirelarado 01:28 08.02.2010

Re: Микелеу

krkar
Ne radi se o političkoj korektnosti (koja mi se najvećma gadi) nego o zatvaranju vrata za bilo kakvu komunikaciju guzicom pre nego što je komunikacija i počela.


Због овог болдованог требало би да реагује Уредништво, или ја онај disclaimer нисам разумела.

Али, Кркаре, знам да ти умеш и боље. :) Прочитај ипак текст, па се онда качи за етничке називе, ако мислиш да је то суштина.
milisav68 milisav68 01:28 08.02.2010

Re: Микелеу

krkar
Само, увек је лакше закачити се за неки политички коректан термин, тако се замагљује суштина текста, па се неће доћи ни до Анине утемељене критике политичког деловања наше државе на Косову


Ne radi se o političkoj korektnosti (koja mi se najvećma gadi) nego o zatvaranju vrata za bilo kakvu komunikaciju guzicom pre nego što je komunikacija i počela.

Sve u stihu, sve u prozi,......
Jel se rimuje?
Pa, možda se ne rimuje, al tebi lepo stoji.

krkar krkar 01:40 08.02.2010

Re: Микелеу

Због овог болдованог требало би да реагује Уредништво, или ја онај disclaimer нисам разумела.

Али, Кркаре, знам да ти умеш и боље. :) Прочитај ипак текст, па се онда качи за етничке називе, ако мислиш да је то суштина.


Ako je gujca najgora stvar izrečena na ovom blogu (sve i da se ograničimo na poslednja 24 sata) - nek stvarno reaguje.

A što se teksta tiče, ja stvarno dalje od one rečenice još nisam čitao. I Ani sam na PP objasnio zašto. A izrazito cenim njeno pisanje.

Samo, čini mi se da suštinu niko razumeo nije pa se ovde vodi rasprava o marginalnom.
ana_radmilovic ana_radmilovic 01:45 08.02.2010

Re: Микелеу

krkar
Ne radi se o političkoj korektnosti (koja mi se najvećma gadi) nego o zatvaranju vrata za bilo kakvu komunikaciju guzicom pre nego što je komunikacija i počela.

sa kim bre, krkar, jel s tobom?
ja sam stara izdajica i nikad ne zatvaram vrata za komunikaciju, naprotiv. još malo pa budem progovorila albanski.
a možda ti misliš da zatvaram vrata onima koji su osetiljiviji na reč "šiptar" od onih na koje se odnosi... izvinjavam se na ego ispadu, ali, ni to ne verujem, jer oni ovo što sam ja napisala za nspm ne mogu da utuve nikome u glavu ni sa 1000 napisanih teksova sa sve politički korektnim izražavanjem i dražesnom ("edukovanom" a ne nekom tamo mehaničarskom) argumentacijom kako su srbi kivi za sve... sem lične, ne vidim drugu korist od toga.
e, sad, zašto ti insistriraš - ja ne znam, valjda ti znaš.
intrepid intrepid 01:49 08.02.2010

Re: Namerno ili slučajno?


Nastao je od glagoja shqiptoj-govoriti. Oni sebe nazivaju "govornicima" jer "sebe razumeju". Po tome su isti sa nama Slovenima koji slovimo, tj. govorimo



znao sam da ce poceti sa svojim lingvistickim terorom. sta trolujes zeni blog?
krkar krkar 01:51 08.02.2010

Re: Микелеу

sa kim bre, krkar, jel s tobom?
ja sam stara izdajica i nikad ne zatvaram vrata za komunikaciju, naprotiv. još malo pa budem progovorila albanski.


Sa mnom. Ja sam razvio taj mehanizam prepoznavanja: kažeš Šiptar - ja kažem hvala lepo, ne treba dalje. Iskustvo me naučilo. I mnogo manje tako grešim nego da gubim vreme pokušavajući. Jednostavno - optimizacija u cilju racionalnog trošenja resursa.

S tobom, naravno, pravim izuzetak jer verujem da suština nije u Šiptar nego u celom tekstu koji ću sad da pročitam.

A što se učenja albanskog tiče - samo napred, šta si čekala. Svaki jezik koji poznaješ samo te obogaćuje, višestruko.
ana_radmilovic ana_radmilovic 02:08 08.02.2010

Re: Микелеу

krkar
.A što se učenja albanskog tiče - samo napred, šta si čekala. .

čekala sam da se pomirim sa tužnom činjenicom da neću tako skoro pobeći odavde (kad već pitaš :)
krkar krkar 02:19 08.02.2010

Re: Микелеу


Kad sam svojevremeo, za Miloševićeva vakta, rešio da naučim albanski susreo sam se sa stvarnim problemom: u celoj Srbiji (računajući i tada pripadajućejoj Kosovo) nije bilo udžbenika albanskog kao stranog. Pa sam u Tetovu našao albanski bukvar za 1. razred i optimistički ga kupio.

Da bih ubrzo shvatio da se nisam baš usrećio. Recimo, na slovo P bila je slika kokoške a na slovo SH kuće, samo što ja i dalje nisam znao kako se kokoška i kuća kažu na albanskom. Osećao sam se pomalo kao neki Harmsov junak.

Srećom, u Tirani je bilo knjiga.
ana_radmilovic ana_radmilovic 02:30 08.02.2010

Re: Микелеу

krkar
Kad sam svojevremeo, za Miloševićeva vakta, rešio da naučim albanski susreo sam se sa stvarnim problemom: u celoj Srbiji (računajući i tada pripadajućejoj Kosovo) nije bilo udžbenika albanskog kao stranog..

to je dosta čudno, s obzirom na to da neki ljudi sa filološkog tvrde da sturijaju albanski jezik... ne znam, nije da sam ih proveravala ali delovali su prilično normalno. ne verujem da lažu.. ali nikad ne znaš :)
istina, nije bilo za miloševićeva vakta nego, recimo, 2003, ili tako nekako
ana_radmilovic ana_radmilovic 02:42 08.02.2010

Re: Микелеу

krkar
.Samo čini mi se da suštinu niko razumeo nije pa se ovde vodi rasprava o marginalnom.

ja ne verujem... on kaže!
ko je bre prvi počeo raspravu o marginalnom, je li ti, krkar?!
49 41 49 41 04:07 08.02.2010

Re: Микелеу


Srećom, u Tirani je bilo knjiga.

ccc...
Mnogi nastavni programi u srednjim skolama od 1969. uvezeni iz Tirane; a, ti cak u Tiranu po bukvar?!?

Kad se, cuda na Kosovu scase.
mikele9 mikele9 11:26 08.02.2010

Re: krkar-u

SHQIPERISE.

Igraš se gluvih telefona, gluvih kompova, lap topova...šta li?

što se tiče Evrope, etimološki je jasno da je naziv nastao od Alba = Zora
iako citiram svoje reči, i slučajnom prolazniku bi bilo jasno da govorim o tome kako je nastalo ime Albanija.
Netačno.

Tvoja "argumentacija" zasniva se na nedovoljnom znanju.Samo, valja nešto i učiti, čitati i znati.

Ti ne čitaš ono što je napisano ili, nije moguće!?, baviš se nepotrebnim podmetanjima i zavlačenjima, ma ne verujem!

metara dobrih knjiga

A sad mi je jasno, ti knjige meriš (ne po sadržaju nego) metrima. Ti mu dođeš kao onaj pijanac koji je ušavši u bife zatražio kilo rakije. Konobarica mu je rekla da se rakija ne prodaje na kilo a on njoj zaplićući jezikom: daj mi onda metar rakije!
Ciao krkar-u
nurudin nurudin 23:39 07.02.2010

Мефисто : -)))


ana_radmilovic
srpskih opština stavili svoje potpise na ugovore sa đavolom otelovljenim u šiptarskom KEK-u


И ми "Фауста" за трку имамо...

Поздрав!
ana_radmilovic ana_radmilovic 23:46 07.02.2010

Re: Мефисто : -)))

nurudin

ми "Фауста" за трку имамо... Поздрав!

nemojte, plače mi se... faust je divan, pametan... ups (odadoh se)
a ovo je jedna parodija - jedna tugaljiva groteska...

nurudine, ne vucite me za jekik!
nurudin nurudin 00:02 08.02.2010

Re: Мефисто : -)))


ana_radmilovic
nemojte, plače mi se... faust je divan, pametan... ups (odadoh se)
a ovo je jedna parodija - jedna tugaljiva groteska


Драга Ана, то вам се само чини..., зато што подсвесно одбијате да видите себе као Грету (као једну од многих Грета које "Фауст", у својој силини, уништава зарад "виших циљева"...). Из те перспективе, пародија и гротеска прерастају и надрастају ТРАГЕДИЈУ...
ana_radmilovic ana_radmilovic 00:11 08.02.2010

Re: Мефисто : -)))

nurudin

Драга Ана, то вам се само чини..., зато што подсвесно одбијате да видите себе као Грету (као једну од многих Грета које "Фауст", у својој силини, уништава зарад "виших циљева"...). Из те перспективе, пародија и гротеска прерастају и надрастају ТРАГЕДИЈУ...

ima smisla to što kažete, dragi nurudine sa znakovitim nikom, ja sam brzopleto stala da branim fausta od vašeg poredjenja sa predsednicima srpskih opština jer sam ja vazda padala na stil, a stil autora fausta se ne da porediti sa stilom autora onih koji su projektovali ovakve "lidere"... tim je ova tragedija veća, naravno, jer su protagonisti budale a priča tužna da tužnija ne može biti. onda čovek ne zna da li da se smeje ili da plače. dok se čitajući pomenutu dramu samo naježi. :)
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 00:17 08.02.2010

šta je problem?

šiptari? ajte KRKAR ne budite neozbiljni... nije rekla "žuge" ili "žugani". to je pogrdno. vrlo. čitati text isponovke.
ana_radmilovic ana_radmilovic 00:40 08.02.2010

Re: šta je problem?



Aleksandar Vasović
šiptari? ajte KRKAR ne budite neozbiljni... nije rekla "žuge" ili "žugani". to je pogrdno. vrlo. čitati text isponovke.


hvala vaske

inače, ovde sam prvi put čula reč "žugani" i to od jedne ciganke (za osetljivije, romkinje) sa kojom sam napravila intervju na dve strane kao da je sofija loren. ta zna "sve o kosovu" jer je pevala po kafanama gde sede "žugani", a zna i da gleda u šolju. sve pogadja. i što je zanimljivo, posle toga se njena ćerka koja se upisala u neku ovdašnju NGO - naljutila na mene jer sam se "rugala njenoj majci - romkinji". a ja je doživela kao pravu zvezdu i moralnu gromadu naspram ovdašnjih političara i dala joj najviše mesta što je bilo moguće.
poruka ove priče o mojoj ciganki dani ili nuriji je da se na te reči (posebno u kontekstu ovog teksta) ljute samo oni kojima je neko ispr'o mozak.
krkar krkar 01:27 08.02.2010

Re: šta je problem?

šiptari? ajte KRKAR ne budite neozbiljni... nije rekla "žuge" ili "žugani". to je pogrdno


Tebi ću samo da citiram the moral of the story: "što ti misli onaj za stolom to ti misli i onaj pod stolom". Pa se sad misli.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:35 08.02.2010

Re: šta je problem?

šiptari? ajte KRKAR ne budite neozbiljni... nije rekla "žuge" ili "žugani". to je pogrdno. vrlo. čitati text isponovke.


Ni rec Srbijanac ne znaci 'zuge' ili 'zugani', pa kad neko napise srbijanska vlast odmah drvlje i kamenje. Reci dobijaju svoje konotativno znacenje kroz upotrebu; rec 'Siptar' u srpskom ima negativno znacenje, u albanskom ne, kao sto Zidov u srpskoj verziji ima negativno a u hrvatskoj neutralno znacenje, itd.

A problem sto Beograd ne zna sta ce sa planom za sever Kosova je jer je Kosovo postao domen aktivnosti ministra Jeremica i spoljne politike. Tako je Beograd, paradoksalno, 'braneci srpsko Kosovo' svojom taktikom na neki nacin priznao njegovu drzavnost. One fore sa ministarstvom za KiM sluze samo da zamazu oci eventualnim biracima. Istina je da ni jedna politicka stranka u Srbiji nema nikakvu ideju ni za jedan problem obicnih ljudi na Kosovu.
selica_nena selica_nena 01:11 08.02.2010

Ana,

odličan prikaz. Meni je ovo mučna slika "brige" o Kosovu:
Sećam se, jednog od tih dana išla sam u Prilužje pored Vučitrna gde sam slikala predsednika opštine kako unosi u neku školu jedan agregat (prosečne veličine, kakav ovde ima „svaka normalna kuća", gde ga svečano prihvata direktor pomenute, i onda predsednik opštine i direktor škole pričaju kako je Ministarstvo za KiM uradilo veliku stvar i doniralo školu za čitav iznos ovog agregata, sve da bi se srpska deca školovala a da srpska sela ipak ne plate struju Šiptarima. Da li znate koliko košta prosečan agregat?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 01:49 08.02.2010

oluja

neće biti oluje, druga su vremena. a da će biti sranja, biće. bar tako izgleda.

p.s.
pogledaj priv. poruke
trener92 trener92 02:17 08.02.2010

Ja nemam problem

niti sam osetljiv na reči koje upotrebljavaš .
Bogami si napisala , samo tako , kao pravi "žestok" kritizer ( nema ono /ka,to ne priznajem),

Cvetić za tebe

( Volim što ne štediš nikoga , samo udri , tu sam ja da ti čuvam leđa , ako treba)
ana_radmilovic ana_radmilovic 02:21 08.02.2010

Re: Ja nemam problem

:
trener92
tu sam ja da ti čuvam leđa , ako treba)

hej, treneru... hvala, čuvaj mi ledja
to je tako lijepo čut'
trener92 trener92 02:33 08.02.2010

Re: Ja nemam problem

ana_radmilovic
:
trener92
tu sam ja da ti čuvam leđa , ako treba)

hej, treneru... hvala, čuvaj mi ledja
to je tako lijepo čut'


Trolić ! pomislo sam danas na tebe, i znao sam da ćeš nešto da napišeš

Objašnjenje :Gledao sam film "priče iz majstorske radionice" Zoran je tu bio sjajan
( a gde nije uostalom )
ana_radmilovic ana_radmilovic 02:37 08.02.2010

Re: Ja nemam problem

trener92

Trolić ! pomislo sam danas na tebe, i znao sam da ćeš nešto da napišeš Objašnjenje :Gledao sam film "priče iz majstorske radionice" Zoran je tu bio sjajan ( a gde nije uostalom )

trolić 2 :)
to se kaže sinhronicitet
trener92 trener92 03:21 08.02.2010

Re: Ja nemam problem

ana_radmilovic

trolić 2 :)
to se kaže sinhronicitet

Vidi ti nju , čita tamo neke Švajcarce
Opasna si ti, davno sam ja to rekao
ana_radmilovic ana_radmilovic 03:30 08.02.2010

Re: Ja nemam problem

trener92
ana_radmilovic
Vidi ti nju , čita tamo neke Švajcarce Opasna si ti, davno sam ja to rekao

evo ti, treneru, pesma iz naslova
(šta me briga, mogu valjda ja samu sebe da trolujem koliko 'oću)
trener92 trener92 04:08 08.02.2010

Re: Ja nemam problem

ana_radmilovic

evo ti, treneru, pesma iz naslova
(šta me briga, mogu valjda ja samu sebe da trolujem koliko 'oću)


Odlična pesma, hvala ti

nešto uz tekst, od mene
krkar krkar 03:00 08.02.2010

Pročitao


do kraja.

Odlično analizirano i napisano. Nedostaje samo nekih 2-3 para navodnika ali to sam već raspravio sa Anom na PP.
mirelarado mirelarado 03:07 08.02.2010

Re: Pročitao

krkar

do kraja.
Odlično analizirano i napisano. Nedostaje samo nekih 2-3 para navodnika ali to sam već raspravio sa Anom na PP.


Ето, знала сам да ти умеш и боље. :)
geragera geragera 04:57 08.02.2010

Re: Pročitao

krkar

do kraja.

Odlično analizirano i napisano. Nedostaje samo nekih 2-3 para navodnika ali to sam već raspravio sa Anom na PP.




ana_radmilovic, sad kad je svima pao kamen sa srca posle verifikacije teksta, i kad smo sa olaksanjem primili vest kako je problem sa navodnicima uspesno resen na PP, mozda i nema potrebe za notama kao eskapistickom kapsulom, ali, da ne narusavamo dobre obicaje...


49 41 49 41 04:33 08.02.2010

Da li ce

Kosovo biti kolateralna steta;

Ako na postojecih 6 se nadogradi jos 6 novih agregata; za proizvodnju struje i izvoz sirom Evrope; a tek neprodati "visak" ostane za Kosovare.
Ako Trepca proradi u punom kapacitetu; makar i da se topionica sagradi i sa novom tehnologijom i na novoj lokaciji.
Ako se otvore novi rudnici crne metalurgije u okolini Srbice.
Ako stanovnici druge zitnice u jugoistocnoj evropi uvoze zito iz Kanade; a istovremeno imaju tone aerozagadjenja po glavi stanovnika.
Ako,...
jasnaz jasnaz 11:01 08.02.2010

intermeco:

yu1bcd yu1bcd 11:14 08.02.2010

KM

Lep tekst o svakodnevnim problemima obicnih ljudi. Setih se Kosovske Mitrovice, automobila bez tablica, glavne ulice sa miniprodavnicama okovanih prozora itd. Tamo je EU pomoc potrebnija nego bilo gde na Balkanu. Ali srpski inat je jaci! Podseti me juce mladi kolega iz KG, kako nam je Sloba pretio, da cemo u dezeli pocrkati od gladi...
ana_radmilovic ana_radmilovic 12:22 08.02.2010

Re: KM

yu1bcd
Lep tekst o svakodnevnim problemima obicnih ljudi. Setih se Kosovske Mitrovice, automobila bez tablica, glavne ulice sa miniprodavnicama okovanih prozora itd. ...

pa hvala, mada nije tekst o problemima običnih ljudi iako se na njima sve lomi.
da, automobili bez tablica su još uvek tristička atrakcija (i sama vozim jedno takvo vozilo, istina pozajmljeno - nisam još uvek toliko poludela da kupujem neidentifikovana prevozna sredstva)
prodavnice nemaju okovane prozore, mada su i dalje na ulici. kao srbija '90-tih, samo preuveličano do apsurda. kao kusturičino podzemlje, recimo.
yu1bcd yu1bcd 14:49 08.02.2010

Re: KM

Bilo je puno resetaka na prozorima, a to su mi lokalci objasnjavali cestim demonstracijama. Danas smo u 2010, a kalendar severnog Kosova? Geto Gracanica? Pisite i dalje o tom EU nadrealizmu...
Obren Markov Obren Markov 13:06 08.02.2010

Čitam ovo...

... i plašim se za tebe. Preporuka, naravno.
ana_radmilovic ana_radmilovic 13:32 08.02.2010

Re: Čitam ovo...

Obren Markov
... i plašim se za tebe. Preporuka, naravno.


mene recimo ume da zabrine ovo (koment. na nspm) - ne jer misli da sam ja kriva za plaćanje struje nego jer zna gde stanujem :)

15. понедељак, 08 фебруар 2010 06:58 Dubravko U brdjanima jos uvek nije prodana niti jedna kuca. Ako doticna koja jos uvek uživa gostoprimstvo u Zvecanu pise o struji, morala je napomenutu i problem placanja na severu.Ako ljudi koji koriste drva kao energent placaju po 22.000 din, a oni vlasnici hotela i fabrika po 300 din postavlja se pragmaticno pitanja: Da li se brojila uopste ocitavaju? Ko fskturise racune?"
Inner Party Inner Party 15:07 08.02.2010

Hiwi

Da pregovara sa okupatorima - ne pada mu na kraj pameti. Beograd nije izdajica i ne sedi s neprijateljem za istim stolom.


Postojali su ljudi koji su i u konc-logorima umeli da onako ljudski sednu za sto i dogovore se, pa su umesto da budu streljani odmah, pomagali streljanja svojih sunarodnika, da bi na kraju, uprkos svojoj saradnji i sami bili streljani...

Dakle, naravno da se uvek moze sesti za sto i pregovarati, cak i nesto kratkorocno dogovoriti, ali jasno je da bi to samo kompromitovalo drzavu i njenu politiku... Bez ikakve dugorocne koristi. Eto bas smo pre neki dan pricali o planu Z4 koji mnogi danas vide kao propustenu priliku, a za koji je jasno da bi (zboh obostrane neiskrenosti) samo pretvorio Oluju u proces koji bi trajao nekoliko godina umesto nekoliko dana, a sveo se na isto.

Obren Markov Obren Markov 16:18 08.02.2010

Re: Hiwi

Inner Party
Eto bas smo pre neki dan pricali o planu Z4 koji mnogi danas vide kao propustenu priliku, a za koji je jasno da bi (zboh obostrane neiskrenosti) samo pretvorio Oluju u proces koji bi trajao nekoliko godina umesto nekoliko dana, a sveo se na isto.


Ja recimo nekako ne gledam na tu temu na taj način... Možda i zbog toga što mislim da su svi oni mrtvi, silovani i proterani u toj Oluji ozbiljna neprijatnost koju je valjalo izbeći, pa da stoga baš i nije... isto. Doduše, možda je problem i u mom vrednosnom sistemu, jer nekako nikada nisam ozbiljno snevao o granici Srbije kod Virovitice.
Ribozom Ribozom 21:50 08.02.2010

nema nista od oluje

Zabrinjava me opsustenost Vuka Jeremica.
Nisam ja neki njegov kriticar, ali zna se kako se reaguje na razne strategije.
...a ne tamo neki Rogozin daje neke nema-veze izjave.

p.s. meni je pojam dana 'medjunarodna upravljacka grupa'
ana_radmilovic ana_radmilovic 22:45 08.02.2010

Re: nema nista od oluje

Ribozom
p.s. meni je pojam dana 'medjunarodna upravljacka grupa'

ona koja podržava strategiju?
p.s.
ne bih da se igram vidovite zorke ali mislim da je razlog opuštenosti to što malo ko ozbiljno veruje u neki scenario sa olujom kao finalom, a "strategija" nije ništa novo. mislim da je i "strategija" rs prilično jasna, samo nam je niko nije pročitao. što se mene tiče, to je ok, naporno je samo što niko ne kaže.... sem onih kojima niko ne veruje, a to je onda isto kao da niko ne kaže.
nurudin nurudin 23:18 08.02.2010

Re: nema nista od oluje


Ribozom
Zabrinjava me opsustenost Vuka Jeremica.
Nisam ja neki njegov kriticar, ali zna se kako se reaguje na razne strategije


Не "берите бригу", па Јеремић је "Вук" ... само безбрижно ... сањајмо, спавајмо...
ana_radmilovic ana_radmilovic 01:02 09.02.2010

Re: nema nista od oluje

Ribozom
.Nisam ja neki njegov kriticar, ali zna se kako se reaguje na razne strategije....

reaguje se krajnje promućurno, evo državni sekretar u ninistarstvu za kim, z. stević, kaže pre neki dan "e, pa i mi spremamo stratiju". (u ta ta!)
i mislim da su se svi prestravili od strategije koju ćemo "spremiti" jedanaest gonina nakon... što je možda i imalo smisla :)
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:30 09.02.2010

Ana...

Sjajan tekst..zaista.
Sa ovo moga iskustva, ja ne vidim na severu "Oluju". Biće to jedna postupna integracija koju će na najdiskretniji mogući način podržavati vlast u Beogradu.
Osnovni politički zadatak naše nomenklature je "kako sačuvati vlastiti obraz" i u tom stilu će se oni ponašati. Nije osnovni cilj kvalitet života srpske zajednice na Kosovu i suočavanje sa realnošću nego što manja politička šteta za vlast i ukupnu političku klasu. Zato se još uvek vuče retorika iz osamdesetih i devedesetih i praktično delovanje svedeno na molbe zapadnim vladama "kako bi se čuvao obraz". Zna Vuk Jeremić da ne može Kosovo "odbraniti" u Etijopiji, ali taj privid valja čuvati po cenu da se u avionu provede trideset dana u godini.
Mene brinu neke druge stvari. Besperspektivnost za mlade ljude, a nje će biti sve dok se na Kosovu, među Srbima ne prozbori jezikom istine. Ta besperspektivnos ima efekte "Oluje". Upravo bi najveći interes Srbije i srpske zajednice na Kosovu trebao biti što brži razvoj Kosova i njegovo približavanje evropskim standardima, njegova modernizacija, a aktuelna politika to objektivno blokira.
ana_radmilovic ana_radmilovic 16:40 09.02.2010

Re: Ana...

Drago Kovacevic
Biće to jedna postupna integracija koju će na najdiskretniji mogući način podržavati vlast u Beogradu..

hvala drago, to je ono što ja sve vreme hoću da kažem, ali ne smem da izvučem u jednoj tako kratkoj i jasnoj rečenici :)
samodakazemnesto samodakazemnesto 14:57 10.02.2010

ali zvuk oluje čuješ samo ti...

"Srbija priznaje da nema strategiju, ali zato ume da nariče. Svojim naricanjem i neprestanim ponavljanjem da čuje zvuk „oluje"..."

ZAVADI PA VLADAJ.
samodakazemnesto samodakazemnesto 10:26 12.02.2010

kuku,a bome i lele

"Srbija priznaje da nema strategiju, ali zato ume da nariče. Svojim naricanjem i neprestanim ponavljanjem da čuje zvuk „oluje""


sve receno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana