Ekonomija

Limiti depresijacije dinara 2010

Goran Nikolić RSS / 31.01.2010. u 16:12

Ako bi NBS pustila dinar da slobodno fluktuira, kako se zalažu pojedini domaći ekonomisti, skoro je izvesno da bi se kurs formirao na znatno višem niovu od sadašnjeg. Naime, bez intervencija NBS, odnosno dodatnog ulivanja deviza iz deviznih rezervi na međubankarsko devizno tržište postajala bi mnogo manja spremnost banaka da ''otvaraju dinarske pozicije'', sve do momenta kada procene da će se kurs stabilizovati.
Povlačenje NBS sa deviznog tržišta nije realno, ne samo zbog bankrota koji bi zadesio brojna preduzeća, već zbog jednog formalnog zahteva: obaveze NBS da inflaciju održi u koridoru koji je definisan za datu godinu. Prekoračenje tih limita dovelo bi gubitka kredibiliteta domaće centralne banke i generalno vođene ekonomske politike u Srbiji. Učesnici u privrednom životu ne bi imali trenutno najvažniji reper na koji mogu da oslone u svom poslovanju.
Kurs dinara prema evru u poslednja tri meseca je oslabio tek oko 5%. U poređenju sa padom od skoro 20% u istim mesecima lani to se i ne čini dramatičnim. Narodna banka formalno ne određuje koliko evro treba da vredi, ali zbog ciljanja inflacije, NBS mora da limitira depresijaciju dinara. Na kom nivou?
Prvo treba uzeti u obzir jako nizak ‘'prenos'' slabljenja dinara na cene (oko četvrtine; npr. pad dinara za 4% uzrokuje rast cena od 1%) usled ekonomske krize i slabe tražnje. Drugo, čini se realnim da spoljni ‘'šokovi'' neće biti preterano jaki, odnosno da rast cena hrane i energenata na globalnom nivou neće biti značajan.
U tom slučaju, ostvarenje glavnog cilja NBS, a to je inflacija od 6%, odnosno 8% u ovoj godini, moglo bi se postići i sa dodatnom depresijacijom dinara od 6-7%. NBS bi nastavila da lagano smanjuje referentnu kamatu, obavezne rezerve i propise o kreditnoj izloženosti banaka u Srbiji. Istina, mogući znatniji rast inflacionih očekivanja mogao bi da stvara određen problem.
I pored ove ekonomske računice moguće je da stvari neće ići tako. Na putu odlukama NBS stoje dužnički, uvoznički i bankarski lobiji, koji su, istina, pored jakog zastupanja partikularnih na uštrb opštih interesa, delimično u pravu. Naime, činjenica je da bi se sa slabljenjem dinara oslabio položaj firmi koje su dosta investirale. Neke bi i bankrotirale, ali je ipak teško verovati da za finansijske teškoće, u kojima se te kompanije nalaze, glavni ‘'krivci'' nisu ekonomska kriza i loše poslovne politike, nego depresijacija dinara od npr. 5 do 10%. Država bi već postojećim kreditima za likvidnost i mogućim odlaganjem izmirenja poreskih obaveza, ako budžetski prilivi budu nešto veći od planiranih, pomogla da takva preduzeća lakše prebrode novonastalu situaciju.
Najviše bi bili pogođeni veliki neto uvoznici, ali ako neko dobro zarađuje, terajući državu u neodrživ spoljnotrgovinski i platnobilansni deficit, on se ne kvalifikuje za socijalizaciju svojih gubitaka.
Ne sme se dozvoliti da se od ‘'drveća ne vidi šuma''. Umereno slabljenje dinara je dobro za Srbiju jer bi povećalo konkurentnost njene privrede, manje kroz rast izvoza a više preko usporavanje uvoza (pre svega, kroz mehanizam smanjenja mase zarada i penzija izraženih u evrima) i delimičnog oslobađanja prostora domaćoj proizvodnji. Indikativno je da je Srbija od početka ekonomske krize, zahvaljujući slabljenju dinara, povećala cenovnu konkurentnost u odnosu na sve zemlje u okruženju.
Posmatranjem kurseva evropskih zemalja u tranziciji vidi se da je srpska moneta, posle stabilizacije od marta do oktobra prethodne godine, nastavila da slabi prema evru, što nije slučaj sa češkom krunom, poljskom zlotom, kunom, rubljom (valute BIH, Bugarske i baltičkih zemalja su fiksirane). Ipak, domaća privreda je u mnogo lošijoj poziciji od ekonomija ovih zemalja: ima višestruko niži izvoz po stanovniku, veću nezaposlenost, manji priliv stranih direktnih investicija, znatno manji BDP per capita. Kurs je, svakako, kako to kaže guverner NBS: ‘'slika stanja domaće privrede''.



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

G r o f G r o f 18:55 31.01.2010

‘'slika stanja domaće privrede''

Preterano ulepšana slika, usudio buh se reći...
G r o f G r o f 18:55 31.01.2010

‘'slika stanja domaće privrede''

Preterano ulepšana slika, usudio bih se reći...
miloseng miloseng 21:17 31.01.2010

Re: ‘'slika stanja domaće privrede''

dokle god nbs vodi tzv. prljavo fluktuirajući kurs uvek će biti debate da li ona dovoljno interveniše na tržištu i u pravim trenucima. mnogi privrednici nisu prošle godine kritikovali politiku kursa dinara koji je kako vidimo opao za 20% a kukaju danas kada dinar pada za 5%. kukali su prošle godine kako je dinar precenjen i kako država guši izvoz a sada kukaju kada evro skače. o takvim debatama pričam. dokle god nbs može i ima novca (devizne rezerve) da interveniše i sprečava nagle poremećaje smatram da to treba i da nastavi. ali ne po svaku cenu ipak je to fluktuirajući kurs, ne sme se dozvoliti drastično smanjenje rezervi ili udovoljavanje nekim lobijima a naročito uvoznom (mada je najjači).
Sepulturero Sepulturero 21:47 31.01.2010

150 или 160

Реална вредност динара према евру је негде око 150 како може да се прочита у неким стидљивим и ретко објављиваним коментарима озбиљних економиста.

Како је могуће да се у једној тзв. либералној тржишној економији курс одржава на садашњем потпуно нереалном нивоу? Уствари, нема ту дискусије о предностима или манама депресијације. Кадтад курс ће да дође на свој реални ниво. Озбиљни проблеми настају ако се то исувише одуговлачи.

Када се тај курс постигне онда ћемо коначно да стварно постанемо конкурентни што се тиче јефтине радне снаге и можда ће стране компаније стварно да почну да инвестирају у производњу а не само у трговину и банке.
NNN NNN 22:31 31.01.2010

Re: 150 или 160

Evo ja ću njima (ozbiljnom ekonomistima) da prodajem Evre po toj "realnoj" vrednosti (neka mi se jave na pp )!
G r o f G r o f 23:05 31.01.2010

Re: 150 или 160

Реална вредност динара према евру је негде око 150


Potpuno se slažem sa tvrdnjom. Održavanje kursa ispod toga nije ništa drugo do poklanjanje deviza Miškoviću i družini, kao i gospodi na državnim jaslama. 500 eura se ipak ne može zaraditi dosadjujući se u kancelariji.
Proizvodjači plate formiraju obično u evrima tako da skuplji evro znači veća plate što i jest pravedno kad je ta delatnost u pitanju.
Ma kod nas je čitava zbrka samo zbog toga što je nerad izuzetno dobro plaćen a rada gotovo da nema.
De Selby De Selby 02:05 01.02.2010

Re: 150 или 160

NNN
Evo ja ću njima (ozbiljnom ekonomistima) da prodajem Evre po toj "realnoj" vrednosti (neka mi se jave na pp )!


ja cu da im prodam 20% ispod cene... po 120 dinara
NNN NNN 18:47 01.02.2010

Re: 150 или 160

De Selby
NNN
Evo ja ću njima (ozbiljnom ekonomistima) da prodajem Evre po toj "realnoj" vrednosti (neka mi se jave na pp )!


ja cu da im prodam 20% ispod cene... po 120 dinara
vladaxy vladaxy 20:55 01.02.2010

Re: 150 или 160

A zašto 150? Zašto ne 500.000.000.000 kao 1993? Po ovoj logici te godine smo trebali da preplavimo planetu sa izvozom, ni kinezi nam ne bi bili ravni. Šta će biti kad jednog lepog dana uvedemo evro, da li onda nećemo ništa izvoziti?

Ta priča nema veze sa mozgom, činjenično stanje je da mi nemamo šta da izvezemo, da nam je roba krš, nekvalitetna i skupa. Nemamo prave menadžere koji ćmogu da naprave nešto, imamo likove koji jedino mogu da plivaju u mutnom i da zarađuju na raznim "kombinacijama", a to u svetu ne prolazi.

Ono što može (poljoprivreda) to se i izvozi. A i to uz debele subvencije (to je ono kad mi iz našeg džepa "stimulišemo" strance da kupe našu robu).
bosko92 bosko92 00:00 01.02.2010

Depresijacija?

Nemam komentar na sami blog, vec jedino na naslov. Da li je zaista neophodno koristiti izraze kao sto su "depresijacija", ako vec u nasem jeziku postoje odgovarajuci izrazi. Nisam ekonomista, ali pretpostavljam da "depresijacija" znaci slabljenje vrednosti valute. Jednako se moze staviti primedba na prvu rec: "limiti". Postoji li neki razlog da se ne koristi nasa rec "ogranicenja"? Negde skoro procitah izraz "redirektovanje". Ako vec postoji nasa rec "preusmeravanje", cemu to "redirektovanje? Ako se nastavi ovako, sta ce se desiti sa nasim jezikom? Verovatno naka vrsta "depresijacije"
miloseng miloseng 11:57 01.02.2010

Re: Depresijacija?

stvarno se koristi reč depresijacija ili apresijacija, slabljenje ili jačanje. slično a ne i isto inflacija i deflacija. mislim da nema drugih naziva.
bosko92 bosko92 15:13 01.02.2010

Re: Depresijacija?

Pretpotstavljao sam da je o tome rec. Inflacija i deflacija su se odomacile u srpskom, a sve je prilika da ce sve bise takvih tudjica u nasem jeziku. Ponekad je zaista neizbezno koristiti strane reci, a ponekad bas i nije. Recimo, ne vidim valjan razlog zasto je upotrebljena rec "limiti", ako postoja nasa rec "ogranicenja" koju svako razume i nema razloga da se umesto te nase reci koristi rec stranog porekla. No i to se nekako moze progutati. Mnogo vise mi je zasmetala rec "redirektovanje" umesto preusemeravanja, jer ja zaista nikad nisam cuo da neko koristi izraz "redirektovanje". Niti vidim potrebu da se na takav nacin unakazuje srpski jezik.

Razumem da sve ovo sto sam napisao nema veze sa ovom temom, jer se radi o sasvim drugoj tematici. Izvinjavam se autoru bloga zbog skretanja sa teme.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:12 01.02.2010

Algoritam ili objašnjenje

Da li neko može da detaljno objasni mehanizam određivanja dnevnog kursa? Da ne kažem algoritam. A naročito kako se određuje i ko određuje da li će NBS intervenisati.
Ne bih voleo da to bude neki "slepo" prepisani algoritam. Kao što je "slepo" prenet algoritam vrednovanja akcija na Beogradskoj berzi, prepisan sa drastično različitih tržišta. Pa se dešavalo da ja prodam ili kupim jednu jedinu akciju neke firme (i to je ceo dnevni promet) u vrednosti kafanskog porodičnog ručka a vrednost akcija te firme skoči ili padne za 10 ili 15 procenata a tržišna kapitalizacija (uprošćeno, vrednost firme) se promeni za par stotina ili milijardi dinara.
debiltant debiltant 17:10 01.02.2010

Limiti...

Podržavam komentare u vezi sa licitiranjem oko visine "realnog" kursa...
Jedan profesor na ekonomskom fakultetu nam je govorio da je mozda pravi indikator realnosti zvanicnog kursa zapravo postojanje dilera na ulicama, tj crni devizni kurs! Pojave se dileri, ali su odstupanja izuzetno mala...

Ovih dana se pominjala i ideja uvodjenja fiksnog kursa toboze da bi se obezbedila stabilnost poslovanja....moze i to, samo ce odrzavanje fiksnog kursa da kosta, a pitanje je da li je to isplativo...

Da banalizujem do krajnjih granica, slabljenje dinara moze da ima 2 uzroka:
1) manja kolicina evra- sto se i desilo smanjenjem SDI, doznaka itd
2) povecana kolicina dinara- na sta se i guverner zalio

Odgovor na pitanje limita depresijacije moze da se dobije u odnosu na ova dva uzroka!

1) povecati kolicinu evra rastom SDI, doznakama i izvozom
2) voditi malo restriktivniju fiskalnu politiku

Kako to postici i kada?
- znacajniji rast izvoza se predvidja ne pre 2012.god i Fijatovih 2 milijarde izvoza, cime bi izvoz porastao za 1/3! Danasnji nivo izvoza je svega 6 milijardi (to govori kakva smo zemlja...)
- znacajniji priliv SDI po eventualnom dobijanju statusa kandidata za clanstvo u EU

Posto ni jedan od ova, po meni kljucna dogadjaja se izgleda nece desiti 2010. ostaje samo da se uzdamo u restrikivnu fiskalnu politiku (tesko) i u malo znacajniji (za one koje nerviraju akademski izrazi- signifikantniji) rast stranih investicija!
Dok se to ne ostvari...sky is limit...
antioksidant antioksidant 19:29 01.02.2010

Re: Limiti...

povecana kolicina dinara- na sta se i guverner zalio

a sto se on zali na nesto za sta on odgovara?
(pa na dinarima je njegov potpis)
znacajniji rast izvoza se predvidja ne pre 2012.god i Fijatovih 2 milijarde izvoza, cime bi izvoz porastao za 1/3

uz koliki porast uvoza?
(sta mislis koliki je "udeo" srpske privrede u puntu?)
debiltant debiltant 04:17 02.02.2010

Re: Limiti...

a sto se on zali na nesto za sta on odgovara?
(pa na dinarima je njegov potpis)


Mislio sam konkretno na ekspanzivnu fiskalnu politiku koju vodi Vlada

uz koliki porast uvoza?
(sta mislis koliki je "udeo" srpske privrede u puntu?)


Tacno je da su sadasnji izvoznici ujedno i veliki uvoznici...medjutim kaze se da ce bar Punto da bude 80% srpski....hajde da im verujemo...naravno, kao i za onih 2 milijarde, dok ne vidim, ne verujem 100%!
WACKO WACKO 19:17 01.02.2010

a

koliko vidim NBS danas utopila novih 40 milki... 285 ukupno ove godine. Jos malo ce da potrose ovu ratu MMF. divota zaduzujemo se da odrzimo kurs, a i zaduzujemo se da finansiramo budzet, a i stampamo dinare. zacarani krug...
debiltant debiltant 04:23 02.02.2010

Re: a

Da ne bude zabune! Mislim da se gresi kad se kaze cak i na televiziji- NBS "potrosila" 285 miliona evra da odbrani kurs...to je neistina,jer je za te evre ona kupila dinare,koje ce opet u nekom trenutku prodati, te je trosak samo razlika u kursu, a ne citav iznos!Takodje moze da se desi i da cak zaradi...tako da do potrosnje ove rate MMF ima jos dosta da se intervenise..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana